MAANANTAI 13.08.07
1. HALLITUS HYVÄKSYI 12 tunnin ajoittain hyvinkin kiihkeän keskustelun päätteeksi ensi vuoden budjettiluonnoksen 312 miljardia NIS. Budjetin laatijat luonnehtivat budjettia ”sosiaalisesti arkaluontoiseksi”. Taloudellisen kasvun edut suunnataan vuonna 2008 opetuksen, hyvinvoinnin ja puolustuksen tarpeisiin. Hallituksen menot kuluvaan vuoteen verraten kasvavat 1.7 %. Talousministeri Roni Bar-.On ennusti, että hallitus joutuu vuonna 2008 karsimaan eri ministeriöiden menoja 300 miljoonan NIS arvosta, mutta se ei koske sosiaali-, opetus- eikä puolustusministeriöitä.
MINISTERIT Shaul Mofaz (liikenne, Kadima) ja Eli Yishai (teollisuus-, kauppa- ja työministeriö, Shas) poistuivat mielenosoituksellisesti kokouksesta turhautuneina.
BUDJETTIESITYS menee nyt Knessetin harkittavaksi, jonka tulee hyväksyä se ennen 31. joulukuuta tai hallitus joutuu jatkamaan kuluvan vuoden budjetin puitteissa. Jos budjettia ei hyväksytä ennen 31. maaliskuuta 2008, hallitus kaatuu.
2. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas aikoo pitää PA:n lakiasäätävän neuvoston ja ”presidentin” vaalit kuuden kuukauden kuluessa sekä Länsirannalla että Gazassa. Abbas voi vain toivoa, ettei Hamas torpedoi vaaleja.
HAMASIN EDUSTAJA Gazassa kertoo ensi vaikutelmanaan, ettei Hamas salli Abbasin pitää enneaikaisia vaaleja toteuttaakseen USA:n ja Israelin toiveet. Hän ei näe mitään tarvetta uusiin vaaleihin kaksi vuotta ennen säännönmukaisia vaaleja. Hän esitti varmana näkemyksenään, että Fatah tulisi joka tapauksessa peukaloimaan vaalien tulokset itselleen edullisiksi.
FATAHIN EDUSTAJA Ghassan Shakaah, joka on myös vaaleja valmistelevan komitean jäsen, kertoo vaalivalmistelujen jo alkaneen. Hän toteaa, etteivät PA:n lakiasäätävät eivätkä sen toimeenpanevat instanssit toimi kunnolla, minkä johdosta vain vaalien kautta tilanne voidaan laukaista. Hän myös näkee, että tämä antaa Hamasille mahdollisuuden päästä osalliseksi PA:n poliittisesta prosessista, muuten he jäävät sen ulkopuolelle.
ISMAIL HANIYEHIN poliittinen neuvonantaja Ahmed Yusef kertoi sunnuntaina, että Hamas käy salaisia keskusteluja Fatahin kanssa ja lisäsi, että Abbas on valtuuttanut tietyt henkilöt käymään keskusteluja Fatahin puolesta. Hän kritisoi Abbasia siitä, että tämä pyrkii tyydyttämään USA:n ja Israelin vaatimuksia olla neuvottelematta Hamasin kanssa, mitä hän pitää karkeana virheenä, mitä palestiinalaiset eivät tule antamaan hänelle anteeksi.
ABBASIN KANSLIA kieltää keskusteluja käydyn Hamasin kanssa.
3. MEDIA ESITTELEE ristiriitaisia tietoja Syyrian aikeista ja valmisteluista mahdolliseen yhteenottoon Israelin kanssa. Toisten tietojen mukaan Syyria valmistelee rajoitettua kommando-tyyppistä iskua Israeliin, toisten mukaan Syyria pelkää Israelin voivan iskeä milloin tahansa.
Ehud Olmert esitti muutamia päiviä sitten tyynnytteleviä vakuutuksia, mutta Syyrian johto epäilee niiden vilpittömyyttä, koska se uskoo Olmertin tarvitsevan näyttöä osaamisestaan Libanonin sodan surkean lopputuloksen vastapainoksi.
JERUSALEM POST esittää H Keinonin ja J Brannonin laatiman artikkelin, jossa kerrotaan, että Syyrian armeija on tyynnytelläkseen Israelin epäluuloja Syyriasta, peruuttanut suuret kesäajan sotilasharjoitukset.
SOTILASTIEDUSTELUN MUKAAN Syyria on lähes toteuttanut suuren määrän Katjusha ja Scud-D ja muiden Iranin toimittaman ohjusarsenaalinsa sijoittelun. Nämä parannetut versiot voivat kuljettaa 500 kg:n pommilastin ja niiden kantomatka ulottuu Tel Aviviin. Yksi tuollainen jättipommi pystyy tuhoamaan kokonaisia rakennusryhmiä. Sotilastiedustelun mukaan ohjusten laukaisualustat pystyvät Syyrian puolelta Golania lähettämään satoja ohjuksia tunnissa IDF:n installaatioita, infrastruktuuria ja siviilikohteita vastaan. Israelin ilmavoimien (IAF) olisi mahdotonta eliminoida tuollaista ohjusmäärää, minkä johdosta maavoimien tulisi tunkeutua syvälle Syyrian maaperälle ohjusten laukaisualustojen tuhoamiseksi, IDF arvioi.
SYYRIA ON MYÖS tehostanut joukkojensa harjoittelua Hizbullahin tapaisen gerillataktiikan ja runsaan panssarintorjuntaohjus-arsenaalin käyttöön. Tiedustelulähteet painottavat, että Syyrian armeijan toiminta ja sijoittelu osoittavat selvästi valmistautumista puolustautumiseen eikä hyökkäykseen. Golanin ylänkö on alkanut kiinnostaa Syyrian mediaa entistä enemmän.
4. HIZBULLAH OSTAA nousseista hinnoista välittämättä maa-alueita kristityiltä ja druuseilta Litanijoen pohjoispuolelta, kertoo The Telegraph artikkelissaan sunnuntaina. Alueet ovat juuri UNIFIL:n joukkojen partioiman alueen pohjoispuolella, noin 16 km Israelin rajalta. Hizbullahin joukot linnoittavat sinne asemiaan ja varastoivat ohjuspattereitaan uutta sotaa varten Israelin kanssa. Sen Katjusha-raketit ja ohjukset yltävät sieltä Israelin siviilikohteisiin maan pohjoisosassa. Lisäksi alueen strategiset laaksot ja rosoiset kukkulat sopivat hyvin Hizbullahin gerillatyyppiseen sodankäyntiin, todetaan artikkelissa.
LIBANONIN ARMEIJA vastaa turvallisuudesta Litanijoen pohjoispuolella, mutta artikkelin mukaan Libanonin armeija, jonka sotilaista puolet on shia-muslimeja, ei paikallisten asukkaitten havaintojen mukaan puutu millään tavoin Hizbullahin toimintaan alueella.
5. LIKUD-PUOLUEEN puheenjohtajavaalit pidetään huomenna. Puolueella on 96 000 jäsentä, jotka ovat oikeutettuja äänestämään vaaleissa. Vaalien läheisyys on myös aktivoinut puheenjohtajaehdokkaita, joista varsinkin Netanyahu näyttää lopultakin olevan heräämässä talviunestaan. Hän on ollutkin kumman hiljaa, vaikka hallituksen oudot törmäilyt olisivat tarjonneet lukuisia mahdollisuuksia rajuunkin hyökkäykseen. Netanyahun uneliaisuus lienee myös syönyt Likudin etumatkaa gallupeissa. On toivottavaa, että puheenjohtaja-ehdokkaiden keskinäinen kilvoittelu toisi eloa puolueen toimintaan.
NETANYAHU hyökkäsi vastaehdokastaan Moshe Feigliniä vastaan syyttäen häntä ääriryhmän edustajaksi, joka ei edes äänestä Likudia yleisvaaleissa. Hän näykki myös puolustusministeri Ehud Barakia, jonka hän väitti muuttuneen oikeistolaisemmaksi kuin Likud vastustaessaan alueitten luovuttamista palestiinalaisille ennen kuin Israelin torjuntajärjestelmä on valmis, vaikka hän itse oli valmis luopumaan koko Länsirannasta ja Itä Jerusalemista. Hän syytti Barakia diplomaattisesta osaamattomuudesta ja luovimisesta.
MOSHE FEIGLIN puolestaan uhkuu voitontahtoa ja varmuutta odotellessaan ”viimeisen dominon kaatumista tiellä todelliseen vallankumoukseen”. Hän lupasi palauttaa maan takaisin kansan enemmistölle ja hallita sitä todellisten arvojen mukaan. Hän lupasi, että kaikki juutalaiset maailmassa voivat osallistua maan johtamiseen, ja että tämä kansa tulee tiedostamaan arvonsa eikä yksikään vihollinen uskalla vahingoittaa hiustakaan sen lapselta. Hän syyttää hallitusta, ettei se ole johtanut maata oikein. Hän syytti korkeinta oikeutta, että siitä on tullut äärivasemmiston alaosasto ja että Israelin arabit käyttävät hyväkseen maan hyvinvointia.
KOLMAS EHDOKAS Danny Danon olisi halunnut siirtää vaaleja, koska Netanyahu oli hänen tietojensa mukaan käyttänyt puolueorganisaatiota omassa vaalityössään.
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:N kongressin veteraaniedustaja Tom Lantos kertoi Israelin vierailunsa yhteydessä sunnuntaina, että tarkastuspisteiden poistaminen Länsirannalta on ennenaikaista. Hän kertoi tavattuaan PA:n pääministeri Salaam Fayadin, ettei PA ole valmis vastuuseen. Hän varoitti, että liian aikainen tiesulkujen poistaminen takaa väkivallan ja terrorismin nousun. Lantos kehotti Israelia ja Saudi Arabiaa keskustelemaan alueen tulevaisuudesta.
- JAPANI HALUAA olla mukana rakentamassa Jordanjoen laaksoon suunniteltuja maatalous- ja teollisuuskomplekseja. Japanin ulkoministeri tapaa keskiviikkona Jordanian, PA:n ja Israelin viranomaisia projektin tiimoilta. Suunnitelmat ovat vasta aivan alkuasteilla. Miten tällainen yhteisprojekti tulisi onnistumaan on vähintäänkin kyseenalainen Gazan alueen reunoille rakennetun teollisuuskylän kokemusten valossa, jota terroristit tuhosivat mielin määrin. Toinen asiaan liittyvä kysymys on, miten tällaiset laitokset tulisivat vaikuttamaan Israelin turvallisuuskysymyksiin. Israel on kaikissa käytännöllisissä suunnitelmissa halunnut säilyttää Jordanjoen laakson turvallisuuden omissa käsissään.
- EGYPTIN VIRANOMAISET ovat ilmoittaneet, etteivät he salli Siinailta rajan yli Israeliin tunkeutuneitten afrikkalaisten pakolaisten palata Egyptiin, vaikka Olmert ja Mubarak sopivat asiasta Sharm el-Sheikissä.
- YMPÄRISTÖAKTIVISTIT vastustavat Israelin ja Jordanian suunnitelmia kaivaa kanava Punaiselta mereltä Kuolleellemerelle, jotta sen tuhoutuminen vältettäisiin. Kuolleenmeren pinta alenee metrin vuodessa ja se aiheuttaa maan kuivumisen meren ranta-alueilla, jotka ovat tulleet vaarallisiksi maan romahdusten vuoksi. Aktivistien mukaan ainoa oikea tapa on saattaa Jordanjoki sen alkuperäiseen asuunsa, jonka vesi palauttaisi Kuolleenmeren entiselleen tuhoamatta sen rantojen ekosysteemiä. Projektia rahoittaa Maailmanpankki.
- MAARIV-LEHTI kertoo presidentti Peresin ehdottaneen Olmertille, että hallituksen tulisi aloittaa projekti ”vapaus turvallisuuden hyväksi”, jossa Israel vapauttaisi 2000 turvallisuusvankia vuodessa viiden vuoden ajan. Olmert tyrmäsi ajatuksen.
- ARABIKANSANEDUSTAJA Jamal Zahalka vaati arabiterroristin hautajaisissa eilen, että Israelin tulee vetää poliisinsa ja ”setlerinsä” (juutalaisasukkaat) Jerusalemin vanhassa kaupungissa, koska heillä ei ole oikeutta olla siellä. Zahalka on yksi kolmesta arabikansanedustajasta, joitten kansanedustusoikeus vaaditaan peruutettavaksi heidän vierailtuaan luvatta vihollismaassa Syyriassa.
- ISLAMILAINEN LIIKE (Islamic Movement) on järjestänyt lasten kesäleirejä Temppelivuorella. Niissä opetetaan lapsille al-Aksa moskeijan tärkeyttä ja valmistautumista ”puolustamaan sitä omalla ruumiillaan”. Leireille osallistui 4000 palestiinalaista muslimilasta iskulauseella ”Jerusalem ja al-Aksa, yhteytemme. voimamme ja kunniamme symbolit.”
- PA MAKSAA Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville palestiinalaisille kahden kuukauden palkan ja savukkeita. PA ilmoittaa, että rahat tarvitaan ”ruuan hankkimiseksi”, vaikka heillä on ilmainen täysihoito vankiloissa.
- ENGLANNIN PARLAMENTIN ”diplomaattikomitea” vaatii Englantia aloittamaan keskustelut kolmen äärijärjestön Hamasin, Hizbullahin ja Muslimiveljeskunnan maltillisten jäsenten kanssa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019