SUNNUNTAI 07.01.07
IAF VALMISTAUTUU ISKEMÄÄN IRANIIN. Lontoolaisen sanomalehden Sunday Times julkaiseman kirjoituksen mukaan, joka perustuu lehden IDF:n upseerilta saamiin tietoihin, IAF:n F-15 lentäjät ovat harjoitelleet pommituslentoja Iranin ydinlaitoksia vastaan. He ovat tehneet harjoituslentoja Gibraltariin, joka vastaa 3200 km:n matkaa Iraniin. Lentoreiteiksi Iraniin on kolme vaihtoehtoa: Jordanian ja Irakin yli; Turkin alueen kautta tai kolmas kiertäen arabianniemimaan, jolloin ei ole tarvetta ylittää vieraan valtion aluetta.
POMMITUKSISSA käytettäisiin amerikkalaisia laser-ohjattuja bunker-buster pommeja, joilla voidaan tunkeutua syvälle maan sisään linnoitettujen osien läpi. Tämän jälkeen avautuneisiin maanalaisiin tiloihin ohjataan taktisilla ydinkärjillä varustettuja pommeja, joiden teho on viidestoista osa Hiroshiman pommista. Artikkelin mukaan ydinpommeja käytetään vain, jos todetaan, etteivät perinteiset pommit riitä arviolta 21 m:n paksuisten kallio- ja betonirakenteiden läpäisemiseen, ja jos USA antaa luvan taktisten ydinpommien käyttämiseen. Israel ei ole virallisesti myöntänyt eikä kieltänyt, että sillä on ydinaseita.
ENSIMMÄINEN KOHDE on Natanzin rikastuslaitos, jonka maanalaisiin tunneleihin on sijoitettu tuhansia sentrifugeja. Vaikka räjähdys tapahtuisi syvällä maan sisällä, pieni ydinsaasteen leviämisvaara on kuitenkin huomioitava.
TOINEN KOHDE ovat Arakin raskasvesilaitos, jonka tuotetta käytetään plutoniumin valmistamiseksi.
ISFAHANIN RIKASTUSLAITOS on kolmantena kohteena. Sinne on varastoitu 250 tonnia kaasua, jota voidaan käyttää uraanin rikastamiseksi. Iranin ydinlaitokset on tiettävästi hajautettu peräti pariinkymmeneen kohteeseen. Lisäksi vallankumousarmeijalla oletetaan olevan salaisia ydintutkimuslaitoksia.
ISRAEL EI ole halunnut kommentoida Sunday Timesin artikkelia.
RAHAA VIRTAA GAZAAN keskinäisistä taisteluista ja sekasorrosta huolimatta.
USA lupasi antaa 86 miljoonaa USD suoraa apua Abbasin johtamille Fatahin joukoille.
ISMAIL HANIYEH toi pyhiinvaellusmatkaltaan Mekkasta 20 miljoonaa USD, vaikka uutisten mukaan sekä Haniyeh että hänen seuralaisensa tutkittiin tarkoin heidän tultuaan ulos heitä kuljettavasta lentokoneesta El Arishin lentokentällä. Tarkastus Gazan rajan Rafahin terminaalissa oli rutiinitarkastus. Rafahin terminaalia valvovien EU:n, Egyptin ja Abbasin Force 17 kesken oli sovittu, ettei Haniyeh saa tuoda rahaa rajan yli.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas antoi lauantaina ”presidentillisen” julistuksen, että kaikki Hamasin toimenpidejoukot (executive forces), jotka eivät alistu Fatahin johdon alle, ovat laittomia.
HAMASIN EDUSTAJA ilmoitti välittömästi, että Hamas kaksinkertaistaa joukkojensa vahvuuden Gazan alueella. Niitä uskotaan olevan nyt 6000 hyvin aseistettua ja koulutettua miestä. Hamasin edustaja lisäsi, että Hamasin joukot ovat hyvin kurinalaisia ja että ne toimivat poliisitehtävissä Gazan alueella.
LAUANTAI-ILTANA väkivalta vaati useita uhreja Gazassa.
Kolme vaikutusvaltaisen Diri-perheen jäsentä sai surmansa, niiden joukossa klaanin johtaja (mukhtar) Abu Raed al-Diri, 50, tulitaisteluissa Durmush-klaanin jäsenten kanssa. Dirit tukevat Hamasia, jotkut Durmush-klaanin jäsenet tukevat Fatahia. Klaanin jäsenen surmaaminen vaatii aina kompensaatiota.
KLAANIEN VÄLISET yhteenotot tulivat yli kaksi päivää sen jälkeen, kun Hamasin jäsenet surmasivat PA:n estävän turvallisuusjärjestön upseerin ja hänen seitsemän henkivartijaansa Gazassa.
Lauantai-iltana Fatahin jäsenet kidnappasivat viisi Hamasin jäsentä Gazan alueella ja lisäksi kaksi Nablusissa Samariassa, jonne väkivalta näyttää leviävän.
KOLMEN VIIMEISEN PÄIVÄN aikana palestiinalaisten keskinäisissä taisteluissa 20 ihmistä on saanut surmansa huolimatta Abbasin ja Haniyehin keskeisestä sopimuksesta ja vetoomuksesta taistelujen lopettamiseksi.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice suunnittelee matkustavansa Israeliin ensi viikolla. Hän ilmaisee uskonsa mahdollisuuteen kahden valtion syntymiseen, jotka ”elävät rauhassa ja turvallisina rinta rinnan”, kuten ulkoministeriön edustaja Sean McCormack sanansa asetteli. Tämän optimismin jakavat myös jotkut ”maltillisina” pidetyt arabimaat, kuten Saudi Arabia, joitten mielestä sovinnon potentiaalinen ikkuna on olemassa. Aikamme surrealistisessa maailmassa saudeista, joita on pidetty terrorismin suurimpana tukijana ja joka levittää ääri-islamin wahhabilaista oppia kaikkialle maailmaan, on tullut arvaamatta ”maltillinen”.
EU:N ULKOMAAN ASIOITTEN JOHTAJA Javier Solana, joka on silloin tällöin käynyt haistelemassa Lähi Idän poliittista ilmapiiriä, ei suoralta kädeltä hyväksy USA:n ulkoministeriön optimismia. Solana sanoo mieluummin pitäytyvänsä sanaan ”realismi”, mikä paremmin vastaa todellisuutta. Solana suunnittelee omaa Lähi Idän matkaansa loppukuusta eikä halua arvailla, mitä suunnitelmia Rice ehkä esittelee.
RANSKAN PRESIDENTTI Jacques Chirac tarjoaa toistamiseen jo aiemminkin esittämäänsä Lähi Idän kansainvälistä konferenssia. Hän odottaa, että USA. EU, Venäjä ja YK tarttuisivat tarjoukseen, koska ”Lähi Idästä on tullut kaikkien maailman jännitysten keskipiste.” Lisäksi hän näkee kriisien leviävän. Hänen ehdotuksensa mukaan konferenssi ei pyrkisi runnomaan läpi omia ehdotuksiaan ongelmien selvittämiseksi, vaan lupaisi vakuuksia ajamilleen näkökohdille. Tältä pohjalta Chirac uskoo sopimuksen syntyvän.
SAKSAN KANSLERI Angela Merkel keskusteli samoista asioista USA:n presidentti George Bushin kanssa Washingtonissa. Yhteisessä julkilausumassaan he uskovat vahvasti kahden valtion periaatteeseen, ”kahteen demokratiaan, jotka tukevat toistensa oikeutta olla olemassa.”
OLMERTIN JA MUBARAKIN epäonnistuneen huippukokouksen jälkikaikuja tutkitaan edelleen Israelin mediassa. Olmert oli juuri ennen astumistaan koneeseensa matkalla Sharm el-Sheikhiin antanut TV-yhtiöille tiedon puolustusministeri Amir Peretzin erottamisesta, minkä hänen lehdistösihteerinsä joutui kiireesti peruuttamaan. Oliko tällä yhteyttä hänen kansliansa monitoimisen sihteerin Shula Zakenin veroskandaaliin vai oliko se pelkkä yhteensattuma, kuten myös se, ettei Olmertia informoitu kunnolla epäonnistuneesta iskusta Ramallahiin, puhuttanee median toimittajia vielä jatkossakin.
AMIR PERETZ jatkaa kuitenkin toimessaan uskoen vahvasti, ettei kukaan voi uhata hänen asemaansa. Yleinen huomio tapahtumista onkin se, että Peretzin suosio Labour-puolueensa puheenjohtajana on vahvistunut. Onhan hän nyt vääryyttä kärsinyt osapuoli, mikä aina herättää myötätuntoa.
EHUD OLMERTIN asema hallituksensa pääministerinä ja Kadima-puolueensa puheenjohtajana ei sen sijaan ole vahvistunut, päin vastoin hän saa potkuja sekä omasta puolueesta että hallituksen sisältä. Kadiman jäsenten mielipidetiedustelun mukaan Olmertia kannattaa 8 %, Tzipi Livniä 48 %. Lisäksi Livni ei ole ainoa kilpailija. Ministeri Shaul Mofaz on aloittanut oman kampanjansa nousta ”kalifiksi kalifin paikalle”. Hän esitti kovaa kritiikkiä Olmertin pidättyvistä toimista vieraillessaan Sderotissa, missä sitä mielihyvin kuunneltiin.
IDF:N RAMALLAHIIN tekemä operaatio oli IDF:n keskusjohdon mukaan ennalta sovittu ja hyväksytty, eikä siitä ollut tarvis ilmoittaa erikseen maan ulkomaan johdolle. Operaation tarkoituksena oli pidättää tunnettu terroristi, jonka olinpaikka Ramallahissa tiedettiin. Operaatiota pidettiin rutiininomaisena, eikä siitä siksi ilmoitettu armeijan ulkopuolelle.
Lauantaina IDF:n sotilaat löysivät kotitekoisen aseen lähellä Kalkiliyaa. Hebronissa sotilaat löysivät tiesululla palestiinalaiselta kolme veistä. Lähellä Rafatia Samariassa palestiinalainen yritti riistää aseen sotilaalta.
Lauantaina sotilaat ampuivat kymmenen hengen palestiinalaisryhmään, joka lähestyi Gazan turvallisuusaitaa, haavoittaen heistä kahta.
ISRAELIN RABBIT lopettivat boikotin EL Alin lentoja vastaan sen johdon päästyä sopimukseen johtavien rabbien kanssa, että yhtiön koneet eivät lennä sapattina. EL AL ilmoitti 18 sapattilentoa kuukausi sitten vedoten siihen, että se tarvitsi lisävuoroja korvatakseen lakon aiheuttamia menetyksiä.
Sopimuksen mukaan koneissa erotetaan miehet ja naiset toisistaan, kuten ortodoksit vaativat, ja lisäksi kaikki syövät kosher-ruokaa, ettei ” ortodoksin vieressä istuva matkustaja syö sianlihahöystettä” . Boikotin aikana sadat ortodoksit peruuttivat tilatun matkansa EL Alissa aiheuttaen yhtiölle suuria tappioita.
TALVIMYRSKYT JA RANKAT VESISATEET riepottivat maata viikonlopun aikana aiheuttaen moni paikoin tulvia, ukkosmyrskyjä ja petollisia tuulia. Sateiden ennustetaan jatkuvan huomiseen ja laantuvan tiistaiksi.
TIBERIAS-MARATONIN hiukan yli kahden tunnin ja 13 minuutin ajalla voittanut kenialaissyntyinen mutta 2003 Bahrainin kansalaisuuden saanut Mushir Salem Jawher menetti osallistumisensa vuoksi maansa kansalaisuuden. Ennen kilpailua Jawher sanoi olevansa ylpeä voidessaan osallistua kilpailuihin Israelissa eikä ollut tietoinen erikoisuudesta, että hän oli ensimmäinen arabimaan urheilija, joka kilpaili Israelissa.
Bahrainin urheiluyhdistys sanoi lausunnossaan ”valittavansa tapahtumaa, mutta oli pakotettu erottamaan vuonna 2003 Bahrainin kansalaisuuden saaneen urheilijan, koska hän rikkoi Bahrainin lakia”.
IRAN VAROITTAA: hyökkäys Iraniin kostetaan julmasti. Iranilla on Shihab-3 ohjus, jolla se yltää Israeliin.
IDF PIDÄTTI Nablusissa kuusi palestiinalaista, kaksi heistä potentiaalista itsemurhaterroristia pommivöineen, jotka IDF:n mukaan kuuluivat Fatahin Tanzimiin. Heillä oli ollut yhteyksiä Hizbullahin kanssa.
MERKAVA-TANKKIEN valmistus voidaan joutua lopettamaan. Tankki on yksi parhaista maailmassa.
ARABIT PERUSTAVAT ”Saddam-marttyyrien prikaatin”, pääasiallisesti iskuihin länsimaissa.
NY-TIMES: Israel hämmensi suuresti USA:n ulkoministeriötä viimeaikaisilla kömmähdyksillään.
IRAN KIELTÄÄ huhut, että ajatollah Khamenei olisi kuollut. ”Hänen terveytensä on hyvä”, sanotaan lausunnossa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019