PERJANTAI 12.01.07
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu Lähi Itään tutkiakseen, ovatko puheet Israelin pääministerin ja PA:n puheenjohtajan heikkoudesta tosia. Tästä johtuen hänen ei myöskään uskota tuovan mukanaan uusia raflaavia aloitteita, kuten myös Olmert totesi Pekingissä. Rice kuitenkin antoi varoituksen valtioille, jotka tukevat USA:n johtamia joukkoja vastaan taistelevia ryhmittymiä Irakissa, että USA tulee iskemään näitä valtioita vastaan.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi keskusteltuaan Kiinan pääministeri Wen Jiabaon kanssa keskiviikkona ”suuressa hallissa”, jossa Kiinan parlamentti kokoontuu, että pääministeri Wen vakuutti maansa tukevan YK:n turvallisuusneuvoston Iranille asettamia sanktioita Iranin uraanin rikastussuunnitelmien takia, mikä hänen mukaansa osoittaa kansainvälisen huolestumisen Iranin ydinohjelman vuoksi. Wen kuitenkin painotti, että Kiina toivoo kansainvälisen yhteisön voimistavan diplomaattisia ponnistelujaan ja suositteli neuvottelujen pikaista aloittamista uudelleen. Kiina haluaa tehdä rakentavia aloitteita asian rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi, Wen totesi Olmertille.
KIINA TUKEE YK:n turvallisuusneuvoston Iranille asettamia rajoituksia sellaisten materiaalien ja teknologian toimittamiseksi Iranille, jotka voivat hyödyntää sen ydin- ja ohjusohjelmia. Se myös jäädyttää 10 tärkeimmän yhtiön ja 12 yksityisen näihin ohjelmiin liittyvät tilit. Kiina ei kuitenkaan halua keskeyttää Iranin uusien öljykenttien tutkimussopimuksiaan, koska Kiinan tulkinnan mukaan tämä ei ole osa Iranin ydinohjelmia.
PRESIDENTTI George Bushin suunnitelma Irakin tilanteen parantamiseksi, johon kuuluu 21 500 sotilaan lisääminen sen 132 000 miehen vahvuiseen joukko-osastoonsa Irakissa, ei ole herättänyt luottamusta enempää USA:n kongressissa kuin Lähi Idän asiantuntijoitten lausunnoissakaan. Demokraattien johtama kongressi aikoo vastustaa Bushin vaatimuksia miljardien lisärahoituksesta entisten 400 miljardin lisäksi, minkä sota tähän saakka on tullut USA:lle maksamaan.
ASIANTUNTIJAT kuitenkin vakuuttavat, ettei säännöllinen armeija kansainvälisine sääntöineen ja lakeineen pysty koskaan tasavertaisesti sotimaan aseellisten jengien kanssa, joilla eivät piittaa näistä rajoituksista.
DUBAISSA SIJAITSEVAN Gulf-tutkimuskeskuksen sotilaallisen analysoinnin asiantuntija Musrafa al-Ani varoittaa, että joukkojen lisääminen Irakissa voi olla Bushin viimeinen mahdollisuus, mutta jos hän kohdistaa iskunsa vain al-Qaidaan ja muihin liittoutuman joukkoja vastaan taisteleviin ryhmiin, mutta ei pysty murskaamaan radikaalin shia-johtajan Muqtada al-Sadrin Mahdi-armeijaa, hän ei tule onnistumaan. ”Tämä on voiton avain”, hän vakuuttaa.
KUWAITISSA toimivan avoimen arabiyliopiston poliittisen tieteen opettaja Ayed al-Manna valittaa sitä, ettei Bushin uudella strategialla ole selvää suunnitelmaa. Parikymmentä tuhatta lisämiestä on vain pisara meressä, mikä tarkoittaa vain sitä, että entistä enemmän sotilaita osallistuu epämääräisten vastustajien metsästykseen ilman selkeää amerikkalaisten ja irakilaisten yhteistä suunnitelmaa.
KAIROSSA toimiva kenraalimajuri Hossam Sweilem toteaa, ettei liittoutuneitten voitto Irakissa ole varma ilman irakilaisten jämäkämpää otetta maassa, jossa Iranin vaikutus tuntuu kaikkialla tarkoituksenaan ajaa USA:n joukot Irakista. (lähde: JPost 12.01.07 Maggie Michael)
ULKOMINISTERI RICE vakuuttaa, ettei USA käy neuvotteluja Teheranin ja Damaskoksen kanssa, jotka vastustavat Bushin Lähi Idän uutta strategiaa. Rice ei halua yhteyksiä näihin hallituksiin, vaikka on tehty esityksiä diplomaattisten keskustelujen aloittamiseksi Iranin ja Syyrian kanssa Irakin tilanteen tasapainottamiseksi. Rice kuitenkin sanoo olevansa siihen valmis missä ja milloin vain, jos Iran luopuu haaveistaan ydinpommin rakentamiseksi. Syyrialta hän odottaa sen lopettavan Irakissa liittoutuman joukkoja vastaan taistelevien ryhmittymien aseistamisen ja tukemisen ehtona keskusteluille.
ISRAELIN ULKOMINISTERI Tzipi Livni matkustaa Japaniin, jossa arvattavasti Iranin ydinohjelma on keskustelujen keskeinen asia. Japani tuo 550 000 tynnyriä raakaöljyä päivässä Iranista ja se saa 85 % tarvitsemastaan öljystä Lähi Idän alueelta. Tämä tietenkin asettaa omat rajoituksensa Japanin suhtautumiselle Iraniin ja Lähi Idän maihin yleensä, mutta Japani on ollut uskollisesti Iranin vastaisten pakotteiden kannalla. Livni tullee painottamaan, etteivät turvallisuusneuvoston asettamat pakotteet pure ja siksi olisi ajan voittamiseksi valmisteltava kovempien pakotteiden asettamista.
AVIGDOR LIEBERMAN (Israel Beiteinu) sanoo puoltavansa arabiministeri Ghakeb Majadlen valintaa, vaikka puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eshterina Tartman esittikin voimakasta kritiikkiä arabin nostamisesta Israelin ministeristöön. Lieberman sanoo, ettei hänellä ole mitään Majadlea vastaan henkilökohtaisesti, koska hän ei ole Israelin vihollinen, mutta hän ihmettelee Amir Peretzin tekemää valintaa ennen 28. toukokuuta pidettäviä Labourin johtajavaaleja. Jos valinta olisi tehty heti Pines-Pazin eron jälkeen, hänellä ei olisi mitään sitä vastaan, mutta valinnan ajankohta osoittaa, että Peretz teki sen oman asemansa nostamiseksi johtajavaaleja varten, hän eritteli.
ENTINEN PÄÄMINISTERI ja Labourin puheenjohtaja Ehud Barak on nousemassa puheenjohtajakilpaan. Hänellä on useita ulkomaisia liikeyhteyksiä, joista hän joutuu luopumaan asettuessaan virallisesti puheenjohtaja- ja pääministeriehdokkaaksi.
HAARETZIN suorittaman gallupin mukaan oikeistopuolueet voittavat, jos vaalit pidettäisiin nyt.
Likud saisi 29 edustajapaikkaa Knessetiin; Israel Beiteinu 14; Labour 12; Shas 10 ja Yahadot Hatorah 7 paikkaa Knessetissä. Olmertin kannatus oli 14 % (pudotusta 6 %), Peretzin kannatus 10 % (pudotusta 4 %); Livin kannatus oli 51 %. Barakia tukee Labourin puheenjohtajaksi 40 % vastanneista (aiemmin 20 %).
ISRAEL ON HUOLESTUNUT Egyptin armeijan vahvistumisesta ja aseistautumisesta nykyaikaisin länsimaisin asein. Sillä on 450 000 miehen pysyvä armeija; Israelilla vain muutamia kymmeniä tuhansia, vaikka Egyptin naapurivaltioilla Libyalla ja Sudanilla ei ole mainittavaa armeijaa. Egypti saa vuosittain 1.3 miljardia USD sotilasapua USA:lta, millä se ostaa uusia aseita. Se lisäsi armeijansa hankintoja äskettäin lähes 30 %. Se ostaa ballistisia ohjuksia Pohjois-Korealta, ohjusristeilijöitä Saksalta, F-16 hävittäjiä, Abrams-tankkeja ja Apache helikoptereita. Egyptin armeija harjoittelee toistuvasti pitäen Israelia vihollisenaan.
ISRAELISSA ihmetellään, mihin Egypti tarvitsee sellaista armeijaa, kun lisäksi huomioidaan sen kansan köyhyys, mikä pahenee kansan nopean lisääntymisen seurauksena.
Israelin käsityksen mukaan tilanne on hyväksyttävissä niin kauan, kuin Mubarak on vallassa, mutta hänen valtansa vakavuus heikkenee radikaalien oppositiovoimien vahvistuessa, joista Muslimiveljeskunta on vahvin. Hamas on tämän järjestön sisarjärjestö.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas puhui Fatahin perustamisen 42-vuosipäivän juhlatilaisuudessa Ramallahissa eilen. Abbas kehotti palestiinalaisia lopettamaan keskinäiset taistelunsa ja suuntaamaan kiväärinsä Israelin miehitystä vastaan. Hän kertoi 50 000 läsnäolijalle haluavansa perustaa väliaikaisen itsenäisen valtion tilapäisin rajoin Itä Jerusalem pääkaupunkinaan. Hän vakuutti, ettei pakolaisten oikeuksista tingitä kuten ei myöskään Jerusalemin maasta. Hän sanoi, että setlementit ovat laittomia eikä hyväksy pakolaisten asuttamista pysyvästi muihin maihin. Abbas ei maininnut puheessaan Hamasia, mutta hän vakuutti pysyvänsä päätöksessään uusista vaaleista, jos yhteishallitusta ei saada aikaan.
ISRAELIN ARABIEN kansanedustaja Knessetissä Ahmed Tibi kehotti puheessaan palestiinalaisia jatkamaan taisteluaan miehitystä vastaan ja syytti Israelin rikoksista palestiinalaisia, myös lapsia, vastaan.
ABBAS vaati palestiinalaisia yhdistämään voimansa ja lopettamaan keskinäiset väkivaltaisuudet. Hänen mukaansa on laillista puolustautua asein miehittäjää vastaan, joka tekee brutaaleja hyökkäyksiä Jeninissä, Beit Hanoussa ja Ramallahissa. Hän myös vaati Irakin presidenttiä lopettamaan Irakissa asuvien palestiinalaisten ”massamurhat”. Jordanialaisen lehden mukaan Abbas aikoo esitellä valtiosuunnitelmansa USA:n ulkoministeri Ricelle, kun hän tapaa tämän viikonvaihteen jälkeen.
Hamasin edustajat pitävät Abbasin puhetta propagandistisena.
FATAHIN PYSSYMIEHET nimesivät torstaina Jeninin pakolaisleirin keskusaukion Saddam Husseinin aukioksi kunnioittaakseen Husseinin tukea palestiinalaisille 25 viimeisen vuoden aikana.
ASTROLOGINEN OSASTO Israelin hallitukseen? kyselivät Heprealaisen Yliopiston järjestämään tilaisuuteen ”Magic, Mystery and Witchcraft” osallistuneet torstaina. Nancy Reagan tunnusti aikoinaan, että hän piti jatkuvaa yhteyttä astrologeihin ja antoi vihjeitä heidän antamistaan ohjeista miehelleen presidentti Reaganille. Käsiteltyjä aiheita olivat ”Maagikko Jeesus” , ”New Age: Harry Potterin menestyksen salaisuus”. Viimeisenä aiheena oli ”Magia ja politiikka”, jossa tarkasteltiin magian osuutta Israelin politiikassa. Shasin entinen puheenjohtaja ja monitoimimies Arie Deri kertoi, että Shas käytti ”maagisia elementtejä kuten rukouksia ja kirouksia vaaleissaan perustamisestaan lähtien, mutta niin tekivät ja tekevät maallistuneet puolueetkin jokapäiväisessä päätöksenteossaan”.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019