TORSTAI 09.11.06
BEIT HANOUN TRAGEDIA GAZASSA on järkyttänyt ihmisiä sekä Gazassa, Israelissa että laajalti maailmalla. Tiedot siitä ovat vielä ristiriitaisia, mutta kerron sen, mitä siitä nyt tiedetään
IDF OLI SAANUT luotettavia tietoja, että terroristit olivat aikeissa aloittaa Kassam-rakettien tulituksen Beit Hanoun pohjois-ja itäpuolelta. IDF:n panssarit, jotka oli sijoitettu Gazan alueen ulkopuolelle, saivat käskyn ampua molempiin kohteisiin. Tulitus aloitettiin kello 05.15 keskiviikkoaamuna. Kaksi patteristoa ampui 12 laukausta kumpikin (palestiinalaislähteet kertovat havainneensa 15 laukausta). Alustavissa tutkimuksissa on havaittu, että toisen kohteen, joka sijaitsi 1200 m asutuksesta, ammukset osuivat maaleihinsa, mutta toisen, joka sijaitsi 500 lähimmästä asutuksesta, kaksi tai kolme ammusta on rekisteröimättä. IDF käynnisti tutkimuksen asiasta välittömästi ja kielsi tykistötulen uusimisen. Tutkimus valmistunee tänään. Todennäköisin syy ammusten eksymiseen kohteestaan on toisen tykin viallinen suuntauslaitteisto. On myös mahdollista, etteivät kaikki kuolleet tykin ammuksista, vaan ehkä talossa säilytettiin räjähteitä.
TULITUKSESSA KUOLI palestiinalaisten mukaan 19 ihmistä, heistä 8 lasta ja 7 naista, lisäksi 50 ihmistä haavoittui, heistä 14 vaarallisesti. Osa haavoittuneista on kuljetettu Israelin sairaaloihin. Palestiinalaiset kertovat, että ensimmäinen ammus osui taloon, jossa perheen jäsenet olivat nukkumassa. He juoksivat talosta kadulle, mutta toinen ammus osui heihin kadulla surmaten osan heistä, osa kuoli talon sisällä. Palestiinalaisten mukaan kaikki surmansa saaneet ovat samasta perheestä.
ISRAELIN PÄÄMINISTERI Olmert, puolustusministeri Peretrz ja ulkoministeri Livni ovat esittäneet pahoittelunsa ja anteeksipyyntönsä tragedian johdosta. He ovat painottaneet, ettei Israelin tarkoituksena ole missään olosuhteissa surmata viattomia ihmisiä. Jos jonkun talo halutaan tuhota esim. siksi, että siellä tiedetään olevan aseita ja pommeja, siitä ilmoitetaan asukkaille 15 minuuttia ennen talon hajottamista.
TRAGEDIAN JÄLKISEURAUKSET ovat lähes pelottavia. Palestiinalaiset ampuivat keskiviikkona 20 Kassam-rakettia Israelin puolelle. IDF:n edustaja Miri Elsin vakuutti, että IDF:n iskut Gazan alueelle jatkuvat niin kauan, kuin palestiinalaiset jatkavat laitonta aseistautumistaan ja rakettiensa ampumista Israeliin.
MYÖHEMMIN KESKIVIIKKONA IDF surmasi kaksi Hamasin terroristia ja haavoitti neljää muuta ampuessaan Kassam-solua kohti Gazan alueen pohjoisosassa.
Keskiviikkoiltana IAF:n kone ampui kaksi ohjusta autoon Gazan kaupungin Zeituan kaupunginosassa. Autossa kuoli Hamasin Kassam-rakettimiehistöjen johtaja ja asiantuntija Ahmed Awad ja toinen Hamasin jäsen. Awad oli PA:n ulkoministeri Mahmoud Zaharin serkku.
PALESTIINALAISET järjestivät mielenosoituksia monin paikoin Gazan alueella sekä Juudeassa ja Samariassa. Mahmoud Abbas kutsui tragediaa ”kauheaksi, rumaksi massamurhaksi, joka miehittäjät järjestivät palestiinalaisia lapsia, naisia ja vanhuksia vastaan Beit Hanoussa”. Hän vaati YK:n turvallisuusneuvostoa lopettamaan ”hänen kansaansa vastaan tehdyt massamurhat”.
PA:n pääministeri Ismail Haniyeh kutsui turvallisuuskabinettinsa hätäistuntoon, ilmoitti keskeyttävänsä yhteishallituksen muodostamisyritykset ja ilmoitti kolmen päivän suruajan palestiinalaisalueilla. Hän uhkaili, että palestiinalaisilla on oikeus itsepuolustukseen, mikä voi tarkoittaa itsemurhaiskujen aloittamista uudelleen. IDF on kuitenkin ennen tätä estänyt lukuisia itsemurhaterroristeja pääsemästä kohteisiinsa, viimeinen saatiin kiinni Nablusin (Sikemin) lähellä muutama päivä sitten. Hamas-johtaja Khaled Mashaal vaatii tekoja ja vähemmän puheita, tarkoittaen tällä aktiivisen terrorismin kiihdyttämistä.
SUURESSA MIELENOSOITUKSESSA Kamal Adwan sairaalan ruumishuoneen ulkopuolella Hamas-johtaja Nizar Rayan uhosi, että ”Hamas tulee taistelemaan ”niin kutsuttua Israelia” vastaan raketein, ja itsemurhamarttyyrit tulevat iskemään Jaffassa, Haifassa ja Ashkelonissa”.
ISRAELIN TURVALLISUUSLÄHTEET paljastavat tietävänsä neljästä terrorisolusta ja 14 muusta solusta, jotka ovat valmistelujensa loppuvaiheilla. Turvallisuuslähteet kertovat, että heillä on 80 yleistä ja 17 yksityiskohtaista terrorivaroitusta.
HUOMINEN PERJANTAIPÄIVÄ voi olla poliiseille ja turvallisuusvastuusta oleville vaikea päivä, sillä palestiinalaiset tungeksivat silloin moskeijoihinsa, myös al-Aksaan Temppelivuorella, ja voivat järjestää rajuja mellakoita. Lisäksi huomenna pitäisi olla ”homojen ikioma kunniaparaati Jerusalemissa”, jota uskonnolliset järjestöt sekä juutalaisten, kristittyjen että muslimien taholla vastustavat kiihkeästi. Poliisi toivoo, että paraati peruttaisiin, koska sen voimat eivät riitä ”suojelemaan” siihen osallistuvien turvallisuutta. Myös paavi Benedict XVI on kehottanut peruuttamaan huomisen homoparaatin Jerusalemissa.
USEITA ISRAELILAISIA on haavoittunut tai hoidettu saamansa shokin vuoksi palestiinalaisten kiihdyttäessä iskujaan israelilaisia vastaan. Sderotissa yksi Kassam iskeytyi kaupungin keskustaan haavoittaen yhtä miestä ja aiheuttaen laajaa tuhoa liikehuoneistoille kadun varrella. Useita ihmisiä joutui shokkiin. Ashkelonin lähellä Kassam osui aukealle paikalle sytyttäen suuren tulipalon.
Hebronin lähellä autoilija havaitsi tiesulun, mutta pysäyttäessään autonsa hän sai osuman korvaansa terroristien aloittaessa tulittaa hänen autoaan. Ainakin kahta muuta autoa on kivitetty kivilohkarein ja pulloin.
Hebronin juutalaisessa kaupunginosassa palestiinalaiset heittelivät kiviä ja palopommeja juutalaisten päälle. Useita palestiinalaisia haavoittui sotilaitten erottaessa kansanjoukkoja toisistaan kyynelpommein ja kumiluodein.
IDF:N SOTILAAT järjestivät väijytyksen al-Aksan terrorisolulle Jeninin kaupungin pohjoispuolella. Tulitaistelussa kolme al-Aksan terroristia ja kaksi muuta terroriin osallistunutta sai surmansa.
Edellisen yön aikana IAF ampui ohjuksia Hamasin aseistetun siiven kakkosmiehen Ahmed al-Jabarin taloon Gazan alueella. IDF varoitti naapureita 15 minuuttia ennen iskua, mutta Jabari itse ei ollut kotona.
YK PITÄÄ ERIKOISISTUNNON Beit Hanoun tragedian vuoksi. YK:n pääsihteeri Kofi Annan kutsui tapausta shokeeraavaksi. Israelin edustaja YK:ssa Dan Gillerman sanoi, ettei tapaus ole mikään vedenjakaja YK:ssa. Hän totesi, että samalla kun tapaus on valitettava tragedia, Hamasin edustajat pitävät sitä taivaan lahjana, koska se kääntää huomion heistä Israeliin, jota tuomitaan nyt kaikilta tahoilta. Hän ei kuitenkaan usko, että YK esittäisi tuomiopäätöksen Israelille eikä se vaikuttane Olmertin ja Bushin maanantaiseen tapaamiseen.
USA:N VÄLIKAUDEN VAALITULOS, jossa demokraatit kahmaisivat vallan republikaaneilta, voi sen sijaan aiheuttaa sen, että Bushin huomio on nyt kiinnittynyt syntyneen sisäpoliittisen tilanteen selvittelyyn. Ensimmäisiä enteitä tulevasta on USA:n puolustusministeri Donald Rumsfeldin ero. Hänen tilalleen valittaneen Robert Gates.
TARKKAILIJAT ENNUSTAVAT, että entisen ulkoministeri James Bakerin ja entisen demokraattien kongressin jäsenen Lee Hamiltonin johtaman komitean laatima raportti Irakin sodasta voi aiheuttaa järkyttävän suunnan muutoksen USA:n ja Israelin välisissä suhteissa. Baker toimi USA:n ulkoministerinä runnottaessaan Yithak Shamirin vastoin tahtoaan Madridin kokoukseen ja sopimukseen. Alustavien (debkafilen antamien) tietojen mukaan raportissa esitetään ratkaisevia muutoksia Israelin suhteisiin ja tähdennetään, että Israelin ja palestiinalaisten välisten suhteitten ratkaiseminen on avaimena USA:n Lähi Idän politiikan edistymiseksi. Tämä voi myös aiheuttaa peruutuksen Olmertin USA:n matkaan.
IAF EI KÄYTTÄNYT köyhdytettyä uraania ammuksissaan ja pommeissaan Libanonin sota II:n aikana, toteavat YK:n asettamat tutkijat.
4000 VUOTTA VANHA HAUTAUSMAA löydettiin Jerusalemissa paikalta, jossa aiemmin oli Holyland Parkin rakentama Jerusalemin pienoismalli. Israelin muinaishallinto lähetti paikalle edustajansa tutkimaan löytöä, jonka rakentajat tekivät aloittaessaan uuden asuintalon perustusten kaivauksia heinäkuussa. Kaivausten johtaja Yanir Milevsky kertoo, että löydettyjen muinaisesineitten runsaus ja niitten hyvä kunto mahdollistavat tietouden laajentamista muinaisista maanviljelyskylistä kanaanilaisajoilta. Alue on yli 200 dunamia laaja ja siitä on löydetty sekä ihmisten että eläinten luita, metalli- ja keramiikkaesineitä ja aseita, jotka on ajoitettu 1200-1600 vuotta eKr. Arviolta 50 hautaa ovat peräisin pronssikauden alkuajoilta (2200-2000 eKr.), mutta ne oli luultavasti kaivettu esiin ja käytettiin uudelleen myöhemmin (1700-1600 2Kr.).
KAIVETUISTA RUUKUISTA osa näyttää olleen uskonnollisia uhreja varten, joskin niitten sisältö, ruokaa ja juomia, on hävinnyt. Hautojen sisäänkäynti hakattiin pystysuoraan kallioperään, joita sitten laajennettiin maan alla hautakammioiksi. Arkeologit uskovat, että ruokien ja juomien uhraaminen hautoihin oli tarkoitettu kuolleille ravinnoksi, kuten oli tapana samoihin aikoihin Egyptissä. Lampaan ja vuohen luita löydettiin haudoista. Aseita löydettiin, pronssisia kirveitä ja tikareita, sekä toisista haudoista jalokiviä, karneoleja ja ametisteja. Pronssi- ja kupari-työkaluja löydettiin, joihin oli tehty piirroksia ehkä koristeiksi.
MILEVSKY TYÖSKENTELI toisella muinaishauta-löydöksellä paikalla, missä Malhan supermarket nyt sijaitsee ja hän katsoo, että löydökset ovat yhteydessä toisiinsa ja ovat ehkä kuuluneet samalle kylälle. Malhan löydöt on ajoitettu ajalle 1700 eKr.
Tulevien asuintalojen perustukset tullaan kaivamaan ainakin 20 m maanpinnan alapuolelle, mikä tuhoaa muinaiset haudat, mutta arkeologit eivät pidä sitä korvaamattomana vahinkona, koska vastaavanlaisia hautoja on löydetty paljon muitakin.
TORSTAIAAMUN kuluessa palestiinalaiset ampuivat 3 Kassam-rakettia Israeliin, yksi niistä osui julkiseen rakennukseen Sderotissa. Muutamat asukkaat saivat shokkihoitoa.
KASTEL 09.11.06
Gabriel

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019