TIISTAI 01.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelin armeija on koonnut Libanonin rajan tuntumaan n. 30 000 miehen reserviläisten joukon siellä ennestään olleitten vakinaisen armeijan joukkojen lisäksi. Tähän saakka ei oltu selvästi ilmoitettu, mikä niitten tehtävä tulisi olemaan, ilmoitettiin vain, että IDF varautuu kaikkiin mahdollisuuksiin. Nyt Olmertin eilisen puheen uskotaan tarkoittavan sitä, että IDF tulee aloittamaan laajan maa-operaation Etelä Libanonissa. Tällä alkaa olla kiire, jos aiotaan saada se edes käyntiin ennen kuin YK:n turvallisuusneuvosto ehtii lopettaa kaikki sotilastoimet ja pakottaa IDF:n noudattamaan sitä.
ISRAEL SUOSTUI 48 tunnin taukoon ilmaiskuissaan Libanoniin, mutta se piti itsellään oikeuden tukea IDF:n maaoperaatioita Libanonissa. Siksi se eilen iski Taiben kylään tukeakseen maajoukkojen operaatiota siellä. Eilisissä taisteluissa yhdeksän IDF:n sotilasta haavoittui Taiben kylän lähellä. Yksi Merkava-4 tankki sai osuman kahdesta panssariohjuksesta haavoittaen sen kolmea sotilasta. Tankki hinattiin huoltoon etulinjasta. Sitä tutkittaessa insinöörit ihmettelivät tankin vaurioitten vähäisyyttä kahden ohjuksen täysosumasta, mikä osoittaa tankin erinomaiset ominaisuudet.
ARMEIJAN LAAJENNETUN OPERAATION tarkoituksena on ajaa Hizbullahin joukot Libanonin eteläosasta Litanijoen taakse, mutta joukot etenisivät n. 6.5 kilometrin päähän rajasta. Tarkkailijat ennustavat, että operaatio kestää kaksi viikkoa. Operaatioon osallistuvat kolme jalkaväkidivisioonaa vahvistettuina kahdella panssaridivisioonalla.
Tänä aamuna sotilaita vastaan räjäytettiin tienvarsipommi Syyrian rajan takana. Se ei aiheuttanut vaurioita. Syyriassa toimiva ”Golanin vapautusrintama” järjestö ilmoitti Baath-puolueelle lähettämässään viestissä asettaneensa pommin, joka ”surmasi yhden IDF:n sotilaan”. IDF sanoo, ettei sen sotilaista kuollut tai haavoittunut siinä tilanteessa.
ISRAELIN TIEDUSTELU on saanut kestäviä todisteita Syyrian presidentti Bashar Assadin suorasta osallistumisesta aseiden ja rakettien salakuljettamiseen Hizbullahille. Myös iranilaisten asiantuntijoitten ja vallankumouskaartin jäsenten toimiminen Hizbullahin riveissä on vahvistunut entisestään. Iranilaiset toimivat sekä kouluttajina että neuvonantajina kuten myös opastamassa monimutkaisten ohjusten käsittelyssä , kuten israelilaisen Hanit ohjusveneen vaurioittaneen C-802 ohjuksen yhteydessä.
IDF on tunnistanut kahden korkea-arvoisen Hizbullahin virkailijan surmasta IAF:n ohjusiskuissa. Jihad Atayeh valvoi Hizbullahin kuljetuksia Etelä Libanonissa ja luultavasti avusti vuonna 2000 kommandoiskussa Israeliin, jossa kolme IDF:n sotilasta kaapattiin.
Toinen on Nur Shilhav, joka koordinoi aseitten salakuljettamista Syyriasta Libanoniin.
KANAN KYLÄÄN tehty ilmaisku sunnuntaina on ollut maailman median etusivun uutinen kuvineen ja kuvauksineen. Libanonissa toimiva Syyrian vastainen järjestö March 14 Forces on antanut vihjeitä web-sivullaan libanoscopia, että koko operaatio oli Hizbullahin järjestämä ansa. Sen mukaan Hizbullah asensi taloon raketin laukaisutelineen, koska se tiesi IAF:n suorittavan ilmakuvauksia pommitettavista kohteista, ja kuvissa laukaisuteline näkyisi. Se kuljetti talon pohjakerrokseen kehitysvammaisia lapsia sekä naisia propagandatarkoituksessa. Näin kertoo libanonilainen järjestö. Kuolleitten määrä vaihtelee eri lähteissä, 57 on yleisin, mutta luku voi nousta tietojen tullessa eri sairaalalähteistä. Toisaalta niitä voidaan manipuloida, missä arabit ovat taitavia.
HIZBULLAH hiljensi omia rakettioperaatioitaan Israelin puolelle Israelin julistettua 48 tunnin tauon ilmapommituksissa alkaen maanantaiaamuna kello 02.00. Kokonaan raketti-iskuja ei ole lopetettu. Tänä aamuna Kiryat Shmonaan ammuttiin ainakin kaksi rakettia ja hälytyssireenit soivat muissakin kaupungeissa, kuten Nahariyassa ja Shlomissa.
Syyrian presidentti Assad on antanut armeijalle käskyn nostaa valmiuttaan ja kutsua reserviläisiä aseisiin. Syyria on selvästi hermostunut IDF:n operaatioista Libanonissa, vaikka Israelin johto on toistamiseen vakuuttanut, ettei se halua sotaa Syyrian kanssa.
2. GAZAN RINTAMA
Palestiinalaiset ovat alkaneet pelätä, että heidän asiansa jää kokonaan Libanonin tilanteen jalkoihin. Gazassa on entistä äänekkäämmin alettu vaatia kansainvälisten joukkojen sijoittamista myös Gazan Israelin vastaisille rajoille. Mahmoud Abbas kiertää parhaillaan useissa arabimaissa saadakseen tukea tälle Arafatin aikoinaan esittämälle suunnitelmalle.
Abbas esitti ideansa USA:n ulkoministeri Ricen tämän äskeisen Israelin matkan yhteydessä, mutta ei saanut selvää vastausta. Arabimaitten reaktioista ei ole tietoa, mutta Hamas on tiettävästi kiinnostunut asiasta, koska se vaikeuttaisi IDF:n operaatioita Gazaan.
Abbas on pyrkinyt vaikuttamaan Hamasiin, että se vapauttaisi korpraali Gilad Shalitin sitä vastaan, että arabimaat antaisivat vakuutuksen satojen Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisten vapauttamisesta.
Hizbullahin ja sen toiminnanjohtajan Hassan Nasrallahin suosio on lisääntynyt valtavasti Gazassa ja Länsirannalla. Nasrallahin puheita ja häntä ylistäviä lauluja ja runoja esitetään lukuisissa radio- ja TV-lähetyksissä Gazassa ja Länsirannalla.
IDF tulitti tykistöllään Kassam-rakettien laukaisupaikkoja Beit Hanoun palestiinalaiskylän lähellä. 17-vuotias palestiinalaispoika sai surmansa ammuksen sirpaleesta. Kymmenen muuta ihmistä haavoittui sirpaleista.
Palestiinalaiset ampuivat kranaatteja ja panssariohjuksia IDF:n insinööriosastoa vastaan, joka toimi Gazan alueen eteläosassa. Kukaan ei haavoittunut.
Egyptin presidentti Hosni Mubarak pelkää rauhanprosessin kuolevan Israelin Libanonin operaatioiden vuoksi.
3. KOTIRINTAMA
Israelin Knessetissä käsiteltiin eilen Libanonin tilannetta lähes myrskyisissä tunnelmissa. Arabiedustajat huutelivat solvauksia puhujille, kutsuen Peretziä lasten murhaajaksi. Muutamia heistä jouduttiin poistamaan salista rauhan palauttamiseksi.
Netahyahu ilmoitti opposition johtajana ryhmänsä kannattavan Olmertia ja hänen hallitustaan näissä olosuhteissa, vaikka erimielisyyksiä esiintyisikin. Olmert on jopa kehunut Netanyahua, että tämä on paras hallituksen PR-mies ulkomailla.
Sekä sotilaallinen että poliittinen johto Israelissa haluaa saada voiton loppurutistuksissa ennen tulitaukoa. Hizbullahin riisuminen aseista on luultavasti toteutumaton toive, ja sille pelkkä selviytyminen hengissä on voitto, joka nostaa sen arvoa arabimaissa.
Israelin päätavoitteena on rakettitulituksen loppuminen Galilean kyliin ja kaupunkeihin ja ihmisten, siviiliasukkaitten, palaaminen koteihinsa ja normaaliin elämään. Heitä on kaikkiaan toista miljoonaa, ehkä puolet heistä on paennut etelään rakettitulta pakoon, loput ovat joutuneet elämään lähes jatkuvasti ahtaissa pommisuojissa ilman mukavuuksia, yksityisyyttä tai edes ilmanvaihtoa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019