MAANANTAI 31.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Pienessä Kanan kylässä (Kfar Qana), joka kuuluu Asherille ja Naftalille luvattuun alueeseen Libanonissa, sattui tuhoisa onnettomuus, joka on järkyttänyt maailmaa viimeisen päivän aikana. Siihen, mitä kylässä todella tapahtui sunnuntaiaamun kuluessa, liittyy useita epäselvyyksiä.
IAF:n kone lähetti ohjuksensa kello 01.00 aikaan sunnuntaiaamuna Kanan kylässä sijaitsevaan kolmikerroksiseen taloon, joka IDF:n tiedustelutietojen mukaan oli tyhjä, koska kaikkia asukkaita oli kehotettu poistumaan kylästä. IDF ei tiennyt, että talon pohjakerrokseen oli tullut ihmisiä toisista taloista, kuvitellen olevansa siellä turvassa pommituksilta. IAF teki toisen pommihyökkäyksen kylään 08.30 aikaan sunnuntaiaamuna, tämä toinen pommitus noin 450 metrin päässä pommitetusta talosta.
Mutta pommitettu talo luhistui vasta n. 07.00 aikaan sunnuntaiaamuna, haudaten alleen joukon ihmisiä. ENSIMMÄINEN KYSYMYS: miksi talo luhistui 7 tuntia pommituksen jälkeen? Oliko talossa raketteja tai pommeja, jotka laukesivat tai laukaistiin 7 tunnin jälkeen? Miksi asukkaita ei poistettu talosta ennen sitä?
TOINEN KYSYMYS: Maailmalle levitetyn tiedon mukaan kuolleita oli 57, joista 37 oli lapsia. Libanonin punainen risti ilmoittaa kuolleitten määräksi 28. Myös Libanonin poliisin ilmoittama kuolleitten määrä on alle 50. Sivullisten siviilien kuolema on aina kaikissa olosuhteissa traaginen ja sitä tulee välttää, mutta aina se ei onnistu sotatilanteessa. IDF kertoo kehottaneensa kylän asukkaita poistumaan kylästä ennen pommitusta. Asukkaat väittävät, ettei kylästä voinut paeta minnekään, koska IAF oli pommittanut tiet. Toisaalta herää epäilys, että Hizbullah on estänyt asukkaita poistumasta kylästä, kuten sen tiedetään tehneen Libanonin etelärajan lähellä olevissa kylissä.
HIZBULLAH ampui Kanan kylästä 150 rakettia Israelin puolelle, piilotellen niitä asuintaloihin. IAF:n Kanan kylässä suorittamissa ilmakuvauksissa taloissa olevat ihmiset eivät näy, raketit ja pommit kylläkin.
PUOLUSTUSMINISTERI PERETZ on asettanut tutkimuskomitean selvittämään Kanan kylän pommitusta.
Selvityksen ajaksi Israel lupautui keskeyttämään lentopommitukset 48 tunnin ajaksi alkaen maanantai-aamusta 02.00 alkaen, mutta pidättää oikeuden iskeä Israelia uhkaaviin raketti-iskujen valmisteluihin ja niiden laukaisualustoihin. Hizbullah ei ole ilmoittanut keskeyttävänsä rakettihyökkäyksiään Israeliin.
IDF pelkää, että Hizbullah käyttää IAF:n pommituskieltoa ryhmittyäkseen uudelleen ja siirtääkseen järeitä rakettejaan lähemmäs Israelin rajaa.
IAF teki pommituslentoja maanantaiaamuna Libanonin itäosaan rakettien laukaisualustoja ja epäiltyjä kuljetuksia vastaan Syyriasta Hizbullahille. Lennot tapahtuivat ennen pommituskiellon alkamista.
IDF:N SOTILAAT ottivat kiivaasti yhteen Hizbullahin kanssa saartaessaan Ataybehin ja Al-Adisan kylät, joista raketteja on ammuttu Israeliin. Kuusi sotilasta haavoittui, ja kymmenen Hizbullahin terroristia ammuttiin kuoliaaksi. Neljä panssarijääkäriä sai vammoja ohjuksen osuessa heidän Merkava-tankkiinsa. Kylistä löydettiin Katjusha raketin laukaisualusta, 14 rakettia, 10 RPG-kranaattia, kanuuna ja 18 ammusta siihen, räjähteitä, IDF:n univormuja ja panssariohjuksen käyttöohjeet.
USA:N ULKOMINISTERI RICE joutui peruuttamaan suunnittelemansa Libanonin matkan keskusteltuaan pääministeri Sanioran kanssa, joka vaatii tulitaukoa ennen keskusteluja. Rice palaa Washingtoniin maanantaina valmistelemaan YK:n turvallisuusneuvostolle esitettävää päätöslauselma-ehdotusta, joka on tarkoitus esittää neuvostolle keskiviikkona, äänestys siitä tapahtunee torstaina, yhdeksäs Av-kuuta.
Libanonin pääministeri Saniora on uhkaillut asettavansa Libanonin 50 000 miehen armeijansa taistelemaan Hizbullahin rinnalla. Tämä olisi mitä tyhmin teko hänen puolestaan, koska täten hän asettuisi avoimesti terroristijärjestön kanssa samaan ruotuun. Hän kiitti Hizbullahia tuesta ja sen kärsimyksistä maan puolesta.
MAAILMAN MEDIAN tuomio IAF:n suorittamasta pommituksesta Kanan kylään on ollut lähes yksimielinen. Niissä kuitenkin säännöllisesti jätetään huomiotta Hizbullahin ilman provosointia tekemä kommandoisku Israelin puolelle 12. heinäkuuta surmaten neljä sotilasta ja kaapaten kaksi panttivangeiksi, sekä aloittamalla samaan aikaan kiivas raketti- ja automaattiaseiden tulitus lähes koko Libanonin rajan pituudelta. Tämä aloitti Israelin vastaiskut Libanonin puolelle Hizbullahin tukikohtia ja –asemia vastaan rajan takana. Hizbullah jatkoi raketti-iskujaan Israelin puolelle ampuen 18 päivän aikana 1700-2200 rakettia suunnaten ne kaupunkeihin ja kyliin. Hizbullah on ilmoittanut siirtyvänsä järeimpien rakettiensa ampumiseen aina Tel Aviviin saakka.
Eilen sunnuntain aikana Hizbullah ampui 160 Katjusha-rakettia israelilaisiin kyliin ja kaupunkeihin. Kiryat Shmonaan ammuttiin niistä ennätykselliset 100 rakettia.
IDF:N ASEISIIN KUTSUMAT RESERVILÄISET, arviolta 30 000 miestä, alkavat olla asemapaikoissaan Libanonin rajan tuntumassa. Heidän arvellaan olevan valmiit keskiviikkona. Jotkut tarkkailijat ovat arvioineet, että IDF on jo menettänyt otollisimman ajankohdan uuden maahyökkäyksen aloittamiseksi Libanoniin.
Pääministeri Olmert lupaa kuitenkin, että operaatioita jatketaan pommituskiellosta huolimatta.
VIHAISET LIBANONILAISET tunkeutuivat sunnuntaina Beirutin YK:n päämajaan tuhoten kalustoa ja laitteita. Arviolta tuhat ihmistä osallistui mielenosoitukseen, joita taltuttamaan lähetettiin 100 sotilasta ja poliisia.
Monet maailman valtiot ja johtomiehet ovat esittäneet kärkevää arvostelua Kanan kylän pommituksesta, ja arvosteluun ovat osallistuneet Israelin pääasiassa vasemmistolaiset kansanedustajat ja johtomiehet.
Kanan kylällä on ikävä haamu vuodelta 1996. Silloin Libanonin sotaretken aikana juuri samana päivänä kuin eilinen IDF pommitti vahingossa kylää surmaten yli 100 ihmistä. Koko operaatio peruutettiin sen johdosta.
2. GAZAN RINTAMA
Palestiinalaiset ovat jatkaneet Kassam-rakettiensa ampumista Gazan alueelta Israelin puolelle IDF:n suorittamista puhdistusoperaatioista huolimatta.
Eilen sunnuntaina iltapäivällä nainen sai suhteellisen vakavia haavoja raketin siruista lähellä Sderotin kaupunkia. Nainen siirrettiin Beershebaan sairaalahoitoon. Kaksi muuta hoidettiin shokin vuoksi.
Shin Betin johtaja Yuval Diskin arveli saamiinsa tietoihin perustuen, että kaiken todennäköisyyden mukaan PRC:n (Palestiinan vastarintakomitean) kaappaama korpraali Gilad Shalit on elossa ja hyvässä kunnossa. Ponnistelut hänen vapauttamisekseen eivät kuitenkaan ole tuottaneet tuloksia.
3. KOLMAS RINTAMA
Haruv-pataljoonan sotilaat yhdessä Shin Betin miesten kanssa saivat kiinni sunnuntaina Nablusin lähellä kaksi palestiinalaista, joilla oli toimintavalmis pommivyö mukanaan. He olivat palestiinalaisessa taksissa matkalla Israelin puolelle lähellä Shavei Shomronin juutalaiskylää Samariassa.
Armeijan edustajan mukaan terroristit Juudeassa ja Samariassa pyrkivät aktivoimaan toimintaansa yhdistääkseen voimansa Hizbullahin operaatioiden kanssa.
IDF:n sotilaat pidättivät Kalkiliyan alueella kaksi palestiinalaista, joiden uskotaan osallistuneen 60-vuotiaan israelilaisen tri Daniel Ya´akovin murhaan, jonka palaneet jäännökset löydettiin hänen täysin palaneen autonsa tavarakontista torstaina. He kuuluvat al-Aksa järjestöön, joka on Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin ala-järjestö. Al-Aksa ilmoitti aiemmin suorittaneensa Ya´akovin murhan.
SUNNUNTAINA Hizbullahin ampumat 160 rakettia haavoittivat 48 ihmistä. Raketteja ammuttiin Nahariyaan, Kiryat Shmonaan ja Akreen. Useita ihmisiä hoidettiin shokin vuoksi.
4. TERRORI-ISKU SEATLESSA
Muhamettilainen mies tunkeutui juutalaisen federaation toimirakennukseen Seatlessa USA:ssa perjantaina.
Mies huusi olevansa amerikkalainen muslimi ja vihaavansa Israelia. Mies, Naveed Afzal Hag, 30, ampui kylmäverisesti toimipisteen apulaisjohtajan Pam Waechterin ja haavoitti viittä muuta toimihenkilöä. Hän ei tiettävästi kuulunut mihinkään terrorijärjestöön, vaan toimi oma-aloitteisesti. Mies on pidätetty.
Seatlen juutalaiset eivät ole aktiivisia uskontonsa harjoittajia ja monet heistä ovat ns. ”Hidden Yidden” , salaisesti juutalaisia. Tapaus on järkyttänyt kaupungin juutalaisyhteisöä, joka on elänyt rauhassa ilman konflikteja alueella asuvien muslimien tai kristittyjen kanssa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021