TIISTAI 20.06.06.
1. SDEROTIN KAUPUNKI SULKEUTUI
Sderotin kaupunki toteutti aiemmin antamansa uhkauksen ja aloitti protestinsa sulkemalla kaikki sisään ja ulos johtavat tiet. Koulut on suljettu ja lapset päästetty kesälomalle puolitoista viikkoa ennen määräaikaa.
Mielenosoitusta siirrettiin 24 tuntia presidentti Katsavin, Shimon Peresin ja Amir Peretzin vierailun vuoksi kaupungissa eilen maanantaina. Vain ambulanssit sekä elintarvikkeita ja muita välttämättömyystavaroita kuljettavat autot päästetään tiesulkujen läpi. Kaupungin sähköt suljetaan illalla.
Myöskään Peretz ei pääse työpaikalleen, jos hän oli yön Sderotissa.
Sderotin kaupungista mielenosoitukset laajennetaan Tel Aviviin ja Jerusalemiin kansan herättämiseksi.
Katsavin pyynnöstä yhdeksän päivää nälkälakossa olleet lopettivat lakkonsa, viisi heistä oli jo joutunut sairaalahoitoon voimien loppuessa kovassa helteessä.
Katsav totesi vierailunsa yhteydessä, että evakuoinnin seurauksena kiihtynyt Kassam-tulitus Gazasta ei anna muuta mahdollisuutta kuin sotilaallinen operaatio. Kaksi Kassamia ammuttiin Katsavin vierailun aikana.
Peretz on kahden vaiheilla, hän ei osaa päättää, mikä olisi parasta, mutta ilmeisesti diplomatialle annetaan vielä mahdollisuus. Ongelmana vain on, kenen kanssa neuvotella, Abbasilla ei ole juuri mitään arvovaltaa edes oman järjestönsä Fatahin parissa, eikä Hamasin kanssa haluta keskustella mistään, vaikka sillä olisikin vaikutusmahdollisuuksia.
Shimon Peres, jota aina vaan kuljetetaan mukana, syytti Sderotin asukkaita pelkureiksi, joitten tulisi ottaa oppia Kiryat Smonan asukkaista Libanonin rajalla, jotka kestivät vuodesta toiseen toistuvien Katjusha-rakettien tulessa. Peresin ideologian mukaan ei ole mitään pahaa siinä, että juutalaisten kärsimykset jatkuvat loputtomiin. Peres sai mielipiteistään kärkevää arvostelua monelta taholta.
2. GAZAN HIEKKARANNAN POMMIRÄJÄHDYS
Ihmisoikeuksien tarkkailujärjestön (HRW) sotilasekspertti Marc Garlasco tapasi maanantaina Gazan hiekkarannalla tapahtuneen seitsemän ihmistä surmanneen räjähdyksen IDF:n asettaman tutkimuskomitean johtajan kenraalimajuri Meir Klifin. Kokousta luonnehdittiin asialliseksi ja miellyttäväksi. Sen tuloksena Garlasco kiitti IDF:n suorittamaa tutkimusta päteväksi ja sanoi tulleensa vakuuttuneeksi, ettei räjähdys johtunut IDF:n samaan aikaan suorittamasta tulituksesta. Hän kuitenkin lisäsi, että on useita selvittämättömiä ongelmia, joihin ei ole löydetty vastausta. Yksi mahdollisuus on, että räjähdyksen aiheutti IDF:n aiemmin ampuma, hiekkarannalle jäänyt räjähtämätön ammus. IDF tutkii toista haavoittuneesta otettua sirpaletta.
Garlasco oli aidosti ilahtunut IDF:n tutkimuksiin paneutumisesta vastakohtana terroristien ampumiin raketteihin, jotka tarkoituksellisesti ammutaan siviilikohteisiin. Merkittävin mielipide-ero on IDF:n ampumien ammusten ja räjähdyksen tarkat aikamäärät, joista palestiinalaisilla sairaalalähteillä on poikkeavat ajat.
TV-kuvissa näytetty palestiinalainen tyttö oli räjähdyshetkellä vedessä. Kuitenkin hänet näytettiin kuvissa täysin pukeutuneena eikä hänessä näkynyt sirpalehaavoja. Kuvat oli tarkoituksellisesti otettu jälkeenpäin.
3. ABBASIN KIVÄÄRIT
Pääministeri Olmertin PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille antamat yli tuhat M-16 kivääriä ovat heti joutuneet kovaan käyttöön. Jerusalemin lähellä muutama päivä sitten sattunut Israelin arabin ampumistapaus lienee ollut ensimmäinen käyttökohde. Toinen käyttökohde oli tiettävästi israelilaisen koulubussi tulittaminen lähellä Ofran juutalaiskylää Jerusalemista pohjoiseen. Tulitus tuli palestiinalaisen Kafr Sinjilin kylän suunnasta. Kolme koulutyttöä sai vammoja tulituksen aiheuttamista sirpaleista.
Kiväärit ovat amerikkalaista valmistetta, ja niistä viilattiin pois USA:n valmistusmerkinnät Jordaniassa ennen niiden lastaamista neljään rekka-autoon. Ne vietiin IDF:n sotilassaattueen vartioimana Allenby-sillan kautta Jerikoon ja sieltä Taiben kylään Samariassa, jossa Fatahin virkamiehet ottivat ne haltuunsa.
Abbas kieltää saaneensa kiväärejä. Fatahin aseellisten ryhmien johtajat ovat vakuuttaneet, ettei aseita käytetä ”palestiinalaisia veljiä” (Hamasia) vaan ”israelilaisia miehittäjiä” vastaan.
4. ELIITTIKLUBI
Olmert kutsui kokoon todellisen israelilaisen eliittiklubin, johon ei pääse jäseneksi opiskelemalla eikä hakemalla. Kysymyksessä on entisten, vielä elävien israelilaisten pääministerien klubi, joka piti eilen ensimmäisen istuntonsa. Mukaan tulivat Binyamin Netanyahu, Ehud Barak ja Shimon Peres.
Keskustelujen aiheina lienevät olleen ainakin Iranin ydinasetoiveet, vaikka osanottajat tähdensivät, ettei keskusteluista hiiskuta sanaakaan kellekään. Olmertin päämääränä on pahojen kielten mukaan kuitenkin saada laajemmat hartiat mahdollisten tositoimien varalta, kuin mihin hänen omat luisevat jäsenensä ulottuvat. Sekä Barak että varsinkin Nertanyahu ovat varteenotettavia kilpailijoita, jos mahdollinen isku Iranin laitoksiin menee pieleen, tai juutalaisten karkottaminen Juudeasta ja Samariasta päättyy nolosti. Ja Gazan Kassamien hoitaminenkin on jotenkin saatava asialliselle pohjalle.
Olmertin halu saada kokeneitten pelurien neuvoja ja kuunnella heidän mielipiteitään on paikallaan, koska hänen ministerinsä häntä itseään myöten ovat pelkkiä aloittelijoita monissa tapauksissa.
Olmert aikoo torstaina matkustaa Petraan Jordanian puolelle, jossa Nobel-palkitut pitävät kokoustaan. Mukana ovat tietenkin Shimon Peres sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka tavannee Olmertin jollain väliajalla vaihtaakseen hyvän huomenen toivotukset. Ehkä Olmert haluaa myös tiedustella Abbasilta, tuliko kiväärilähetys onnellisesti perille ja ovatko ne sitä, mitä luvattiin.
5. KIINAN JA PA:N YHTEYDET
www.debka.com kertoi aamun sivullaan, että Kiinalla on ollut läheiset neuvonantajasuhteet palestiinalaisten johtajien kanssa jo Jasser Arafatin ajoista saakka. Artikkeli lainaa Washington Postin kirjeenvaihtajien Bill Gertzin ja Rowan Scanboroughin kesäkuun 9. päivänä Pariisin tiedustelulähteistä sieppaamaa uutista.
Uutisen mukaan Kiinan valtion turvallisuuspalvelun (MSS) virkailija Gong Xiaosheng työskenteli läheisesti Jasser Arafatin kanssa ja hän oli yksi niistä, jotka hakivat turvaa Ramallahin Mukatan hallintokorttelin kahdesta huoneesta, joihin Arafat pakeni IDF:n pidättämisen pelossa 2002.
Arafatin kuoleman jälkeen Gong solmi suhteet Hamasin kanssa, jonka hän ennakoi pääsevän valtaan Palestiinassa. Hänellä on läheiset suhteet pääministeri Ismail Haniyehin, ulkoministeri Mahmoud Zaharin ja Hamasin sotilassiiven Izza din al-Qassamin johtajan Muhammed Jaabarin kanssa. Gong järjesti myös ulkoministeri Zaharin vierailun Kiinaan jokin aika sitten.
IRAN JA SYYRIA solmivat sotilaallisen yhteistyösopimuksen Teheranissa 15. kesäkuuta. Iranin puolustusministeri kenraali Mustafa Najjar allekirjoitti sopimuksen Syyrian puolustusministeri kenraali Hassan Turkmanin kanssa. Se antanee Iranin vallankumouskaartille (IRG) mahdollisuuden ryhmittää joukkojaan aivan Israelin rajan tuntumaan Golanin ylängön lähellä. Syyrian edustaja kieltää Iranin tukikohtien rakentamisen Syyriaan, mutta ei keillä sen joukkojen sijoittamista Syyrian alueelle. Najjar totesi medialle, että Syyrian ja Iranin turvallisuuskysymykset ovat yhteneväiset.
6. ISLAM KANAVAN ANTI-SIONISMI
Islamin Kanava (Islam Channel) sponsoroi Lontoossa torstaina keskustelua aiheesta ” Miksi anti-sionismi ei ole anti-semitismiä”, jonka todellinen aihe kuuluisi olla: ”Zionismi: Syöpä kansainvälisten asiain keskuksessa.” Keskustelua juonsi Alan Hart, entinen ITT:n ja BBC:n kirjeenvaihtaja, jonka kirjoittama kirja Zionismi, juutalaisten todellinen vihollinen”, ilmestyi äskettäin. Hän sanoi: ”Anti-semitismi on kortti, jota sionistit ovat käyttäneet vaientaakseen keskustelua asioista.” Hart väitti median yleisesti vaikenevan asiasta ja kiitteli Islam Channelin rohkeutta sponsoroida tilaisuutta ja laajentaa näin keskustelua.
Hart pitää sionistisena myyttinä sitä, että arabit halusivat työntää juutalaiset mereen, kuten myös sitä, että Israel olisi halunnut 1967 sotaa. Silloinen pääministeri Levi Eshkol ja puolustusministeri Yitzhak Rabin eivät halunneet sotaa, mutta haukat pakottivat heidät siihen saattaakseen Eshkolin näyttämään heikolta.
Keskustelupaneelissa istui kolme anti-sionistia: Ilan Pappe Haifan yliopistosta istui siellä Natorei kartan juutalaisten ja palestiinalaisen oppineen Ghada Karmin kanssa. Arabi- ja islamintutkimuksen instituutin tutkija Karmi ihmetteli, miksi surkeat ja monimutkaiset juutalaiset heitettiin arabien sekaan? Halusivatko eurooppalaiset puhdistua omista synneistään ja syyllisyydestään lähettämällä Palestiinaan juutalaisia, jotka olivat arabeille vieraita ja outoja? Hänen mielestään Israel on ollut täydellinen perikato koko arabimaailmalle, eikä mitään positiivista tai edistyksellistä ole siitä tullut.
Viimeinen puhuja oli holokaustista selvinnyt Hajo Meir, jonka mielestä Zionismi on nationalismin ja kolonialismin lapsi, jonka tarkoituksena oli parantaa maailma anti-semitismistä, mutta siitä on tullut anti-semitismin pääasiallinen aiheuttaja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021