PERJANTAI 23.06.06
1. PETRAN POTRETIT
Nobel palkittujen kokoontuminen kokous Petran kaupungissa Jordaniassa muotoutui poliittiseksi esittelytilaisuudeksi. Israelista sinne matkustivat pääministeri Ehud Olmert ja Nobel rauhanpalkittu Shimon Peres, joka pyrki tunkemaan itseään esille jokaisessa kuvanottotilaisuudessa. Olmert teki jopa sellaisen oudon eleen, että syleili ja pussaili PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia molemmille poskille. Niin sitä pitää tehdä rauhaa ja sovintoa. Olmert lupasi tavata Abbasin lähitulevaisuudessa, useammin kuin kerran.
Olmert valitti Jordanin kuninkaan Abdullah II:n ja Elie Wieselin johtamassa konferenssissa, että on vaikea löytää edes yhteistä lähtökohtaa neuvotteluille, koska vastapuolena on Hamasin johtama hallitus, joka ei ole suostunut kansainvälisen yhteisön asettamaan kolmeen ehtoon. Hän valitti myös sitä, ettei Abbas, joka vaati neuvottelujen aloittamista heti, ole pääministeri eikä poliittinen voima ja eikä kansan tuki ole hänellä vaan kansainvälisen yhteisön tuomitsemalla Hamasilla. ”En neuvottele terroristien kanssa, minä taistelen niitä vastaan”, totesi Olmert, kiitellen samalla sitä, että Abbas vaati Kassam-tulen lopettamista. Olmert myös sanoi, ettei hän vetäydy jokaisesta tuumasta Juudean ja Samarian aluetta, kuten Abbas vaatii, ja siitä on tarkoitus aloittaa keskustelut.
Nobelilla palkittu professori Robert Auman kyseli Olmertilta, aikooko Olmert toteuttaa realignment suunnitelmansa Abbasin kiivaasta vastustuksesta huolimatta, Olmert totesi, että valinta on tehtävä ”suuremman Israel-haaveen ja jatkuvan verenvuodatuksen” ja osasta haavetta luopumisen välillä. Hän maalaili, että tämä on maa, jonka puolesta juutalainen kansa rukoili, jota he kaipaisivat ja jonka puolesta kuolivat historiansa aikana: Shilo, Beit El, Ofra ja Kedumim. ”Kaikki nämä paikat ovat osa Israelin maata, ovat aina olleet ja tulevat olemaan.” (Mutta myös luovutettavat alueet ovat ja ovat olleet osa Israelin maata.)
Olmert myös vihjaili, että ne Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset, jotka eivät halua muuttaa sieltä hänen suunnitelmansa mukaisesti, voivat jäädä asumaan PA:n hallitsemille alueille, joskin hänen kansliansa kieltää tällaisen mahdollisuuden. Auman totesi, että jos hän asuisi luovutettavalla alueella ja saisi PA:n hallitukselta vakuutuksen turvallisuudesta, hän olisi halukas jäämään pakoilleen, koska ”muuten rauhaa ei tule koskaan.” Juutalaisten tulee saada asua koko Israelin maassa, Auman sanoo.
Olmertin termi ”suurempi Israel” on virheellinen, oikea ilmaisu on ”koko Israel”, josta hän haluaa ”pienemmän Israelin”, koska Olmertin tarkoituksena on luopua osasta Israelille kuuluvaa maata. Jos Israel haluaisi kahmia maata Jordanialta, Libanonilta tai Egyptiltä, voitaisiin puhua pyrkimyksestä ”suurempaan Israeliin”.
2. TALOJA TUHOTTIIN JORDANIAN PYYNNÖSTÄ
Jordanian kuningas Hussein aloitti vuoden ennen 1967 sotaa rakentaa kuninkaallista palatsia Beit Haninan kaupunginosaan Jerusalemissa, korkealle kukkulalle, jonka ehkä Jerusalemissa vierailleet ovat havainneet. Sodan takia rakennustyöt keskeytyivät, mutta rakennuksen betonirunko ehdittiin pystyttää. Jotkut palestiinalaiset olivat rakentaneet palatsin alueelle asumattoman asuinrakennuksen ja joitain muita rakennelmia. Jordanin hallituksen pyynnöstä Jerusalemin kaupunki hajotti laittomat rakennelmat.
Jordanian hallitus ei ole ilmoittanut, mitä suunnitelmia sillä on Husseinin palatsin toteuttamiseksi.
3. ENEMMISTÖ VASTUSTAA OLMERTIN SUUNNITELMAA
Avigdor Liebermanin johtaman Israel Beiteinun (Israel kotimme) tilaaman gallupin mukaan 70 % Israelin kansalaisista vastustaa Omertin suunnitelmia luovuttaa 90 % Juudeasta ja Samariasta palestiinalaisille.
Gazan evakuointia puolustaneista 65-70 % on Olmertin suunnitelmaa vastaan, ja 70 % heistä vastustaisi Gazan alueen luovuttamista, jos siitä äänestettäisiin nyt. Tutkimuksen suoritti amerikkalainen Shvakim Panorama järjestö Arthur Finkelsteinin ohjauksessa. 80 % Venäjältä muuttaneista, jotka äänestivät Kadimaa viime valeissa, äänestäisivät nyt Israel Beiteinua.
He myöskin suosittelevat Liebermania pääministeriksi Olmertin sijaan, jota he pitävät heikkona.
Puolustusministeri Amir Peretziä pidettiin samoin heikkona puolustusminiterinä.
Finkelsteinin mielestä enemmistö kansalaisista tuntee olonsa turvattomaksi, ja ovat siirtäneet kannatuksensa Kadimasta ja Labour-.puolueesta Israel Beiteinulle. (www.ynetnews.com 23.06.06)
4. ETSINTÄ- JA PELASTUSTIIMI TOIMINTAVALMIS
Luodakseen entistä läheisimpiä suhteita Naton kanssa, Israel on ilmoittanut Natolle Brysseliin, että sen etsintä- ja pelastustiimi on toimintavalmis sen kansainvälisiä tarpeita varten, mutta Israel toistaiseksi pidättyy kansainvälisistä rauhanturvaamis-operaatioista. Israel on myös valmis lähettämään kenttäsairaaloita Naton rauhanturvajoukoille eri puolilla maailmaa.
Israel lähetti korkea-arvoisen laivastoupseerin Naton aktiivisen terrorinvastaisen toiminnan yksikköön (Operation Active Endeavor). Nato aloitti operaation 11.09.2001 terrori-iskujen jälkeen ja se on onnistunut saamaan operaatioon useita Välimeren maita Napolissa tarkoituksena jakaa informaatioita epäillystä terrorismista merellä ja alueella liikkuvista epäilyttävistä aluksista.
Sunnuntaina israelilainen monikäyttöinen ohjusvene INS Eilat osallistuu Romanian rannikolla Mustalla Merellä alkaviin harjoituksiin, koodinimellä Cooperation Mako. Tämä on ensimmäinen kerta, että israelilainen laivaston alus osallistuu Naton sotaharjoituksiin. Israel kutsuttiin mukaan osallisuudestaan Naton ”Välimeren Vuoropuhelu” (Mediterranion Dialogue) 10 vuoden ikäiseen forumiin. Israelin liittyminen Natoon ei ole ajankohtainen vielä tässä vaiheessa, mutta Israel haluaa yhteistyötä Iranin uhkan vuoksi.
5. MAGEN DAVID ADOM
Israelin Punaista Ristiä vastaava järjestö Magen David Adom (Davidin punainen kilpi, MDA) sai, 27 vuotta kestäneen jahkailun ja arabien ja heitä myötäilevien vastustuksen vuoksi, lopulta täyden jäsenyyden tässä kansainvälisessä järjestössä. Israel joutui kuitenkin suostumaan kompromissiin sen tunnuksen, punaisen Davidin tähden, käyttämisestä virallisena tunnuksena. Sen tilalle hyväksyttiin kärjellään oleva punainen nelikulmio, jota kutsutaan nimellä ”kristalli” (New Agen symboli). Israelilaiset ambulanssin voivat ulkomailla operoidessaan kiinnittää sen sisälle oman Davidin tähti-tunnuksensa. Samassa ICRC:n kokouksessa hyväksyttiin Palestiinan Punainen Kuunsirppi, joka saa käyttää omaa tunnustaan välineissään.
Punainen Kristalli hyväksyttiin nyt osallistumaan PR:n ja PKS:n mukana operaatioihin sekä vahvistamaan kansainvälistä yhteistoimintaa. Tunnus turvaa sodan uhrien ja humanitääristen työntekijöitten aseman ristiriitatilanteissa PR:n ja PKS:n kanssa. On luultavaa, että jotkut muslimimaat, joille ristitunnus on kauhistus, tulevat myös käyttämään punaista kristallia omissa välineissään.
6. UUTIASOTSIKOITA
- BEIT HANOUN kaupunginjohtajan Mohammad Kafaman mielestä Kassameja ei ole tarkoitettu tappamaan. Kafam on arvoltaan sheikki, filosofian tohtori ja arabiankielen professori, ja hän kuuluu Hamasin poliittiseen siipeen. Hänen 30 000 asukkaan kaupunkiaan vaivaavat väkivalta ja 70 %:n työttömyys, ristiriidat ulottuvat perheiden sisäisiin asioihin, ja poliittiset puolueet ja ryhmittymät sekä sukuklaanit tappavat toisiaan, kertoo Kafama. Hän ihmettelee Sderotin kaupunginjohtajan vaatimusta Beit Hanoun hävittämisestä, jos Kassam-tuli ai lakkaa. ”Tuleeko se selvittämään ongelmat? Ja onko sen oikeudenmukaista?” Kafama esitti omat näkemyksensä JPostin haastattelussa keskiviikkona. Hän vähättelee Kassamien tehoa, joita hän pitää alkeellisina ja tehottomina. Hän on valmis suostumaan 1949 aselepolinjoihin, mutta toisaalta vaatii kaiken. Israel voitaisiin tunnustaa aste asteelta, hän lupailee.
- ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ kehottaa ulkomaan lähetystöjä toimimaan agressiivisemmin antaessaan informaatiota asemapaikoissaan IDF:n toimista palestiinalaisalueilla. Ulkoministeriö on laatinut selkeitä ohjeita tai esimerkkejä, miten informaatio olisi muotoiltava, sekä selvittämään konfliktin taustoja, koska tietämättömyys ja väärä tai puutteellinen informaatio on Israelin imagon pahin vihollinen maailmalla.
- Israelin laivaston alus tulitti salakuljettajien aluksia Gazan rannikolla. Aseitten, ammusten ja räjähteitten salakuljetus Siinailta Gazan alueelle on lisääntynyt Egyptin tehostaessa raja-valvontaa ja tarkastusten tullessa entistä tarkemmiksi Rafahin raja-asemalla.
Aikaisin torstaiaamuna tulitettiin yhtä alusta, jossa yksi mies haavoittui, mutta toinen pääsi pakoon sivullisten vahingoittumisen pelossa. Aselasti pudotettiin mereen.
Länsirannalla sotilaat pidättivät 9 etsittyä palestiinalaista torstaiaamuna.
Kaksi Tanzim-aktivistia pidätettiin Nablusissa ja kaksi Betlehemissä sekä Ramallahin alueella.
Myöhään torstaina palestiinalaiset tulittivat IDF:n erikoisjoukkoja Ramallahissa. Sotilaat vastasivat tuleen haavoittaen yhtä. Palestiinalaisten mukaan tulituksessa kuoli yksi.
- Kadiman kansanedustajat keskustelivat eilen kiivaasti Jerusalem World Pride 2006
järjestäjien suunnitelmista viedä nuorisoryhmät vierailulle Knessetiin. Jotkut vastustavat
kiivaasti homojen ja lesbojen tuomista Knessetiin, toiset syyttävät vastustajia elämisestä
pimeällä keskiajalla (eivät kai tiedä, että sellainen elämäntyyli on ikivanha, ei edistystä).
Muslimi- ja kristilliset johtajat ovat myös pyrkineet saamaan toisia pahentavan, toisia
ilahduttavan kokoontumisen kiellettyä. Joku sheikki totesi, että jos he yrittävät lähestyä
Temppelivuorta, he tulevat estämään sen omilla ruumiillaan. Muslimit syyttävät juutalaisia ja
kristittyjä, että he ovat tuoneet länsimaista mukanaan tämän muslimeja iljettävän tavan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019