gavriblockTORSTAI 06.05.06
1. MYSTEERIMIES
Olmert valmistelee hallituksensa kokoomusta kaikessa hiljaisuudessa, jopa kaikessa salaisuudessa. JPostin aamun uutisten mukaan välittäjänä toimii salaperäinen mies, jonka nimi paljastetaan vasta hallituksen tultua virallisesti hyväksytyksi. Tapaamiset järjestetään hänen Tel Avivin kodissaan. Tuntuu ihmeeltä, ettei mitään ole vuotanut julkisuuteen, koska toimittajia vetelehtii kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa paikoissa vain nuuskien uutisaiheita. Olmert toimi samantapaisessa salaoperaatiossa Shinuin ja NRP:n kesken silloin, kun Sharonin hallitusta muodostettiin, eikä siitäkään vuotanut mitään medialle.
Tämä mysteerimies järjesti kodissaan tapaamiset Olmertin ja Peretzin kesken sunnuntaina ja maanantaina. Hänet tiettävästi aktivoidaan tulevaisuudessakin, jos tulee hankaluuksia hallituskumppanien kesken.
Presidentti Moshe Katsav antanee hallituksen muodostamisen virallisesti Ehud Olmertille tänään ja viralliset hallitusneuvottelut alkanevat sunnuntaina.
2. HALLITUSKOOSTUMUS
Olmert kaavailee periaatetta, jonka mukaan yksi ministeripaikka saadaan 3.5 kansanedustajalla. Viisi hallitus-kaavailuissa mukana olevaa puoluetta omaavat yhdessä 84 kansanedustajaa, minkä mukaan hallitukseen tulee 24 ministeriä. Ministeriöt jaettaisiin puolueille seuraavasti: Kadima 10; Labour 6; Shas 3; Israel Beiteinu 3; Gil eläkeläiset 3 ministerin paikkaa. Lisäksi UTJ saisi yhden apulaisministerin paikan ja edustajan Knessetin talousvaliokuntaan. Likud näyttäisi jäävän ulkopuolelle.
Kadimalla tulee olemaan ongelmia tyydyttää monien nimekkäitten kansanedustajiensa toiveet. Monet jättivät entisen puolueensa kuvitellen saavansa edullisemmat lähtökohdat Kadimassa tilanteessa, jossa sille luvattiin 50 kansanedustajaa. Kadiman vahvimmat ministeriehdokkaat ovat: Shimon Peres, Tzipi Livni, Meir Sheetrit, Avi Dichter, Marina Solodkin, Haim Ramon, Shaul Mofaz, Avraham Hirchson ja Roni Bar-On.
Olmertin toiveena on saada Ze´ev Boim Knessetin puhemieheksi, Tzahi Hanegby Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajaksi. Dalia Itzik saisi apulaisministerin paikan tai Knessetin tärkeän valiokunnan puheenjohtajuuden. Uriel Reichman kertoo Sharonin luvanneen hänelle opetusministeriön, mutta nyt Labourin Juli Tamir on vahvin ehdokas tähän avainministeriöön. Amir Peretz saanee puolustusministeriön.
Olmert haluaa Labourin vastustuksesta huolimatta Israel Beiteinun ja Avigdor Liebermanin hallitukseensa varmistamaan hallituksen jatkuvuuden, vaikka Labour eroaisikin siitä.
Tämän hetken tietojen mukaan Likud suunnittelee jäävänsä oppositioon syvässä itsekritiikissä.
3. BUDJETTIASIAA
Labour ja Gil eläkeläiset ovat vaatimassa 10 miljardin NIS lisäystä vielä vahvistamattomaan 2006 budjettiin. Varat käytettäisiin minimipalkkojen nostamiseen, johon Olmert on lupautunut, sekä sosiaalikustannusten valtion osuuden lisäämiseen ja eläkkeiden nostamiseen. Tämä lisäisi budjettia 3.6 %. Taloudelliset asiantuntijat, kuten tuottajain järjestön presidentti Shraga Brosh, varoittavat, että tällä tulisi olemaan katastrofiset seuraukset maan taloudelle. Olmertin vannottua virkavalansa hänellä on 45 päivää aikaa saada vuoden 2006 budjetti hyväksytettyä Knessetissä, muuten julistetaan uudet vaalit.
Labour vaatii minimipalkkaan 1000 NIS lisää, minkä jälkeen minimipalkka on 4700 NIS kuukaudessa.
4. PA MINISTERIT VOIVAT KOMMUNIKOIDA ISRAELIN KANSSA
PA:n Hamasia edustava pääministeri Ismael Haniyeh antoi PA:n ministereille luvan keskustella Israelin viranomaisten kanssa päivänpolttavista juoksevista asioista, mutta ei politiikasta eikä diplomatiasta.
Keskiviikkona Haniyeh myös ilmoitti, että PA:n kassakirstu on tyhjä. Haniyehin johtama PA:n hallitus piti ensimmäisen virallisen istuntonsa eilen, osa hallituksesta Gazassa, osa Ramallahissa, ja yhteyttä pidettiin videopuhelimen välityksellä. Lain ja järjestyksen palauttaminen maahan oli tärkeimpiä asioita.
Fatahin edustajat ovat ilmaisseet suunnitelmansa perustaa oma varjohallitus, koska näyttää ilmeiseltä, ettei Hamas pysty suoriutumaan velvoitteistaan ulkomaisen taloustuen hidastumisen tai estymisen vuoksi. PA:n hallituksen budjetti perustuu pääosin ulkomaiseen tukeen, koska maassa ei ole yleistä verotusjärjestelmää.
Haniyeh kertoi, ettei hän nosta omaa palkkaansa, ennen kuin PA:n virkailijat ja turvallisuusjoukot ovat saaneet omansa. Hän tapaa Abbasin lähiaikoina keskustellakseen talouskriisistä ja ulkomaisesta tuesta.
5. HAMAS-JOHTAJAT MAALITAULUINA
IDF:n johtohenkilöstön parissa on vakaumus, etteivät Hamasin johtajat ole immuuneja kohdistetuille täsmäiskuille, jos Hamas ei muuta politiikkaansa ja sotkeutuu edelleen terrorismiin. He kertovat, että aiemmin erotettiin PA ja terroriryhmät; nyt ero tehdään terrorismiin sotkeutuneen PA:n ja muitten järjestöjen välillä. Tämä jako on tietenkin sekin eräänlaista silmän lumetta, koska PA on aina sotkeutunut terrorismiin, mutta ei niin näkyvästi eikä julkisin vakuutuksin kuten Hamasin johtama PA:n hallitus.
IDF:n edustajat toteavat, ettei Israel ole laillisesti vastuussa Gazan asukkaista, koska se vetäytyi sieltä, mutta se on edelleen vastuussa Juudean ja Samarian asukkaitten hyvinvoinnista.
Eilen IDF:n upseeri haavoittui Nablusin operaation aikana ja joutui sairaalahoitoon.
Kaikkiaan 13 epäiltyä terroristia pidätettiin viime yön aikana. Eilisen aikana palestiinalaiset ampuivat kahdeksan Kassam-rakettia, kaksi niistä Ashkelonia kohti. IDF vastasi tykistötulella avoimille kentille.
6. EU: HAMASIN KANTA KESTÄMÄTÖN
EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana kertoi eilen EU:n parlamentille, että Hamasin poliittinen ohjelma ei valitettavasti kelpaa kansainväliselle yhteisölle. Solana valittaa, ettei EU voi näissä oloissa jatkaa miljooniensa lapioimista PA:n kassaan. Samalla hän vaati, että Israelin tulee tilittää PA:lle keräämänsä vero- ja muut saatavat. Hän myös ilmoitti vastustavansa Israelin yksipuolisia toimia, kuten vetäytymisiä ilman sopimuksia PA:n kanssa kuten Israelin vaalit ilmentävät, koska ne vaikeuttavat lopullisia neuvotteluja.
7. TUHANSIA ILMATORJUNTAOHJUKSIA TERRORISTEILLA
Virallisten arvioiden mukaan tuhansia olalta laukaistavia ilmatorjuntaohjuksia on joutunut terrorijärjestöjen käsiin sellaisissa epävakaissa maissa kuten Afganistan ja Irak.
Mandaps (olalta laukaistava kannettava ilmatorjuntajärjestelmä) on halpa, luotettava ja helppokäyttöinen ase. Tämä ja muita siviili-ilmailua koskevia uhkakuvia sisältyi Israelin ulkoministeriössä järjestetyn seminaarin ohjelmaan. Seminaariin osallistuu turvallisuusvirkailijoita Israelin lisäksi Kiinasta, USA:sta. Turkista ja YK:sta.
Israelin edustaja kertoi, että olalta laukaistavat ohjukset vaativat vain sopivan henkilön ja ohjuslaukaisimen, ja sitä on lähes mahdoton jäljittää tiedustelun avulla.
Israelilla on ollut jo kaksi tapausta, joissa ohjus täpärästi ohitti matkustajakoneen.
Arkia-yhtiön kone, jossa oli 261 matkustajaa, vältti täpärästi olalta ammutun ohjuksen Keniassa 2002.
Vuodesta 1973 lähtien terroristit ovat tehneet 25 yritystä ampua kone alas olalta laukaistavalla ohjuksella.
Terrorijärjestöt eivät viranomaisten mukaan ole vielä halukkaita suurimittaiseen hyökkäykseen siviilikoneita vastaan, vaikka teknisesti se on helppoa.
8. SHARON
Sharonin operaatio viivästyi havaitun lievän tulehduksen vuoksi hänen hengityselimissään.
Operaatio, jossa n. neljännes hänen oikeanpuoleisen takaraivonsa kalloa kiinnitettiin paikoilleen, suoritettiin onnistuneesti eilen. Sharon on olut tajuttomana tammikuun 4. päivänä saamansa massiivisen aivoverenvuodon jälkeen, eikä hänen toipumisestaan ole mitään ennusteita. Sharon siirretään takaisin omaan teho-osaston huoneeseensa ja myöhemmin normaalille pitkäaikaisten potilaitten osastolle.
9. GAZAN LINTUFLUNSSA
Gazan alueella tuhottiin siipikarjaa ensi vaiheessa n. 250 000 yksilöä, mutta viruksen on todettu edelleen levinneen alueella. Sen johdosta suoritetaan uusintakokeita ja arviolta 250 000 yksilöä joudutaan vielä tuhoamaan. Siipikarjan juomaveteen lisätään myrkkyä, ja kuolleet ruhot haudataan muovikelmujen väliin syvälle maahan. Myrkyttämiselle on saatava omistajan lupa. Kansainväliset järjestöt ovat luvanneet korvata tuhotut yksilöt niiden omistajille.
Kanojen tuhoaminen aiheuttaa suurta vahinkoa Gazan asukkaitten proteiinivarastoihin. Viranomaiset suosittelevat sardiineja niiden tilalle.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021