gavriblockTIISTAI 04.04.06
1. HALLITUSASIOITA
Labour-puolueen puheenjohtajan Amir Peretzin pyrkimykset muodostaa hallitus oikeistopuolueiden varaan ilman Kadimaa näyttää tämän hetken tietojen mukaan kaatuneen. Peretzin yritys sai vihaisen vastaanoton hänen omassa puolueessaan eivätkä potentiaaliset hallituskumppanit uskaltaneet selkeästi esittää häntä pääministeriehdokkaaksi. Tietäen Peretzin pelurinvaistot hän tuskin luopuu näin helpolla.
Olmert puolestaan näyttää käyttäytyvän viisaasti eikä ole tehnyt vastaiskua, vaan tarjoaa Labourille edullisia ministerinpaikkoja. Ulko- ja talousministeriöt Olmert haluaa antaa omilleen, mutta puolustusministeriötä tarjotaan Peretzille, opetusministeriötä Juli Tamarille sekä lisäksi ehkä oikeus- ja sisäministeriöt.
Israel Beiteinu on Olmertin hallituskuvioissa, ja Liebermanille tarjotaan jotain tärkeää ministeriötä. Juli Tamir tuli jo kerran vannoneeksi, ettei Labour istu samassa hallituksessa Liebermanin kanssa. Miten tämä sitten ohitettaneen, mutta politiikassa ei koskaan saisi sanoa ei koskaan.
Viisi puoluetta ja 59 kansanedustajaa kannattaa Olmertia, mutta Likud ei ole vielä päättänyt ehdokkaastaan. Olmert tavannee Binyanmin Netanyahun tänään tiistaina ja tarjonnee hänelle ulkoministeriötä.
Äänten laskennassa on vielä epäselvyyksiä Tel Avivin ja Modiinin vaalipiireissä.
2. EU EHDOTTAA SETLEMENTTIEN VUOKRAAMISTA
Olmertin hallitusohjelmaan kuuluu hänen suunnitelmansa Juudean ja Samarian eristettyjen juutalaiskaupunkien ja kylien tyhjentäminen; operaatio, josta hän käyttää nimeä ”convergence”, supistaminen, kokoaminen tai lähentäminen. Tarkoituksena on vetäytyä kilpikonnapuolustukseen ihmisenkestävän turva-aidan suojaan.
Olmert perustaa ajatuksensa siihen, että jos palestiinalaisten puolella ei löydy sopimuskumppania, hän tulee toimimaan yksipuolisesti. Samalla Olmert suunnittelee muodostavansa Israelin pysyvät rajat, jolle hän pyrkii hakemaan kansainvälistä vahvistusta. USA on ilmoittanut, ettei se ole Israelin yksipuolisia toimia vastaan.
EU:n korkea-arvoinen diplomaatti kertoo H Keinon JP:n 04.04.06 artikkelin mukaan, että suurten setlementtiblokkien muodostaminen tulee herättämään kysymyksen niiden vuokraamiseksi Palestiinan Auktoriteetilta pitkäksi ajaksi. Tämä lähtee siitä olettamuksesta, että Juudea ja Samaria ovat PA:n omaisuutta, mitä Israel ei ole hyväksynyt vaan pitää niitä kiistanalaisina alueina. Jos Israelin hallitus suostuu edes neuvottelemaan alueitten vuokrauksesta, se samalla myöntää niiden kuuluvan PA:lle. Esimerkkinä käytetään ns. Hong Kong sopimusta, jolla Englanti vuokrasi sen Kiinalta 1898 suostuen palauttamaan sen 99 vuoden kuluttua, mikä tapahtui 1997.
Koska kansainvälisesti yhteyksiä Hamasin kanssa ei pidetä suotavina diplomatian tasolla, valtiot tarkkaavat mustasukkaisina toisiaan, miten tätä protokollaa noudatetaan. Ranskan viranomaisen huomattiin kätelleen jotain Hamasin virkailijaa Ranskassa, ja siitä tiedotettiin heti mediassa: Ranska pitää yhteyttä Hamasiin.
Intian diplomaatti kävi tapaamassa PA:n pääministeriä Haniyehiä Ramallahissa, mikä rekisteröitiin heti.
3. MAZUZ: PÄÄRABBI METZGERIN TULEE EROTA
Oikeuskansleri Menahem Mazuz vaatii kirpeänsävyisessä lausunnossaan maanantaina, että ashkenazi-päärabbi Yona Metzger on sopimaton korkeaan virkaan, mihin hänet valittiin, ja vaati häntä eroamaan. Samalla Mazuz ilmoitti sulkevansa Metzgeriä vastaan esitetyt rikossyytökset todisteiden puutteessa.
Eräs syy Mazuzin ryöpytykseen on havainto, että Metzger toistuvasti valehteli poliisikuulusteluissa. Metzgerin tutkimukset aloitettiin TV-kanava kakkosen syyttäessä, että joulukuussa 2004 Metzger oli asunut Jerusalemin David Citadel hotellissa perheineen täysihoidossa ilmaiseksi. Mazuz pyörittelee lausunnossaan samantapaisia vihjeenomaisia syytöksiä kuin Sharonin kyvystä hoitaa pääministerin tehtäviään: ”Mapin erittäin tarkka tutkimus viittaa, etteivät tutkimukset olleet löytäneet riittäviä todellisia syitä, jotka tarjoaisivat edellytettävän mahdollisuuden syytöstoimiin, kuten vaaditaan rikollisen vakuuttavuuden toteamiseksi, vaikka jotkut tapaukset lähestyivät vaadittua kynnystä.” Mazuz jatkaa lausunnossaan, että hän huomasi merkittäviä puutteita Metzgerin käyttäytymisessä ja esiintymisessä, minkä johdosta näissä olosuhteissa näyttäisi järkevältä, jos Metzger tekisi asioista omat johtopäätöksensä ja eroaisi Päärabbiinin tuomarin ja päärabbin tehtävistä. Mazuz esittää uhkauksen, että jos Metzger ei eroa vapaasta tahdostaan, hän ehdottaa, että oikeusministeriön tulisi harkita asian viemistä rabbiinisen oikeusistuimen (dayanim) valintakomiteaan hänen valintansa peruuttamiseksi. Metzgerillä oli muitakin lähes ilmaisia hotellivierailuja Jerusalemissa.
Metzger ilmoitti maanantaina valittavansa Mazuzin päätöksestä korkeimpaan oikeuteen eikä aio erota.
4. MAZUZ: UPSEERI LUPASI LIIKAA HEBRONIN SETLEREILLE
Juutalaiset muuttivat Hebronin markkinatorin tyhjiin rakennuksiin 2001 sen jälkeen, kun palestiinalainen sala-ampuja oli murhannut sylivauvan Shalhevet Passin hänen vanhempiensa työntämiin lastenvaunuihin.
Markkinatori on todistettavasti juutalaisten omistuksessa. Sharonin hallitus halusi kuitenkin karkottaa heidät torilta ja määräsi poliisin ja armeijan hoitamaan tehtävän. Alueen sotilaskomentaja prikaatikenraali Yair Golan halusi välttää verenvuodatusta ja sai taivutettua asukkaat muuttamaan torilta vapaaehtoisesti luvaten, että he saavat myöhemmin muuttaa sinne takaisin. Yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz nuhteli kenraali Golania virallisesti siksi, että hänen tietojensa mukaan puolustusministeri Mofaz oli kieltänyt sopimasta mitään asukkaitten kanssa.
Nyt oikeuskansleri Menahem Mazuz antoi asiasta oman tulkintansa, jossa hän vakuuttaa, ettei kenraali Golanin kanssa tehty sopimus ole virallinen eikä valtio tunnusta sitä.
Sharonin hallituskauden virkailijoitten toimia seuratessa ei voi välttyä vaikutukselta, että heidän keskellään vallitsee outo verenhimo, joka ei suostu neuvotteluihin ja kompromisseihin. Näitä virkamiehiä, jotka ovat edelleen toimissaan, ovat Olmertin lisäksi ainakin Shaul Mofaz, Gideon Ezra ja Menahem Mazuz, sekä armeijan ja poliisin ylin päällystö, kuten Gazan, Samarian ja Amonan karkotusten yhteydessä todettiin.
Mazuzin päätös tulee varmasti herättämään rajuja vastatoimia Hebronissa asuvien juutalaisten parissa.
5. IDF: IRANIN OHJUSKOKEET EIVÄT VÄLITÖN UHKA
Iranin äskettäin ilmoittamat onnistuneet kokeet kehittämillään ohjuksilla, joista toinen on monikärkinen ballistinen tutkan ohittava ohjus, ja toinen vedenalainen huippunopea torpedo, jota ei pystytä havaitsemaan äänen perusteella, eivät ole välitön uhka Israelille, kertoo IDF:n edustaja. Torpedon nopeus on Iranin ilmoituksen mukaan neljä kertaa suurempi kuin perinteisten torpedojen. Iran ei ilmoittanut, voidaanko sekin edellisen lisäksi varustaa ydinkärjellä.
IDF:n edustaja tyynnyttelee, etteivät nyt testatut ohjukset ole vielä operatiivisia ja toisaalta ilmoitus niistä voi olla pelkkää lihasten pullistelua. Israel luottaa Arrow-2 torjuntaohjuksen pystyvän ampumaan alas minkä tahansa Israelin ilmatilaa lähestyvän ohjuksen (mutta ei Kassameja).
6. VENÄJÄ PYRKII ARABIEN ASEMARKKINOILLE
Maailman media ei osoittanut juuri mitään mielenkiintoa Venäjän maaliskuun 26.– 30. päivien välisenä aikana Ammanissa järjestettyyn asenäyttelyyn, jossa esiteltiin erikoisjoukkojen varusteita sekä turvallisuus- ja anti-terrorismin käyttöön tarkoitettuja varusteita. SOFEX 2006 näyttelyssä esiteltiin 150 artikkelia, joukossa helikoptereita, erikoisjoukkojen kuljetusvaunuja, panssaroituja ajoneuvoja, ilmapuolustusaseita ja varusteita, joita käytetään hyökkäyksissä miehitettyihin rakennuksiin.
Venäläis-jordanialaisen JRESCO yhtiön Zargan kaupungissa Jordaniassa valmistama kranaatinheitin RP6 herätti huomiota. Heitin, RPG-32 Hashim, painaa 7 kg:n kranaatin kanssa 10 kg. Se pystyy läpäisemään 650 mm:n panssarin ja sen tehokas kantomatka on 700 metriä. Se on varustettu optisella tähtäyslaitteella.
Toinen venäläis-jordanialainen yhtiö valmistaa kevyttä helikopteria ks226, joka on tarkoitettu hätätilanteita varten, turvallisuuspartioille, pelastusoperaatioihin ja palokuntalaisten käyttöön.
Venäjä on muuttanut taktiikkaansa pyrkiessään arabimarkkinoille tuomalla myytäväksi tarkoitettujen tuotteittensa valmistuksen arabimaihin. (www.debka.com 04.04.06)
7. PIKKU-UUTISIA
Sharonin pääkopan neljännes oli tarkoitus liimata paikoilleen tänään, mutta hengityselimissä havaittu vähäinen tulehdus siirsi operaation myöhemmäksi.
IDF pidätti 22 etsittyä palestiinalaista viime yön aikana.
Israel ei myönnä enää VIP-kulkulupia PA:n Hamas-virkailijoille.
Hamas ilmoitti, etteivät palestiinalaiset turvallisuusjoukot toimi enää yhteistyössä Israelin kanssa eikä pidätä Israelin etsimiä terroristeja.
Forbes Israel toteaa raportissaan, että 12 perhettä hallitsee 60 % julkisten yhtiöitten kokonaismarkkinoista. Tätä edelsi journalisti Shavitin Ha´aretzissa julkaistu raportti, jossa hän toteaa, että Sharonin hallitus, jonka toimintaa jatkaa Ehud Olmertin Kadima, on ihanteellinen edistämään Israelin 18 hallitsevan perheen liikesuhteita, koska tällä hallituksella ei ole instituutioita, jäseniä eikä ideologiaa, joka asettaisi moraalisia tai eettisiä esteitä sen toimille. (www.israelnationalnews.com 03.04.06)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020