gavriblockTorstaina 23.03.06
1. Lintufunssa leviää

H5N1 virus, joka aiheuttaa pelätyn lintuflunssan (avion flu) on alustavien tutkimusten mukaan levinnyt sekä Jordanjoen laaksoon että Gazaan. Gazan Rafahissa sijaitsevassa kanatarhassa löydettiin 200 kuollutta kanaa aikaisin keskiviikkona, kertoo maatalousministeriön edustaja Dafna Yarisca. Lopulliset tulokset tutkimuksista saadaan 48 tunnin kuluessa, mutta alustavissa kokeissa H5 proteiini osoittautui positiiviseksi.

Israelilaiset viranomaiset tapasivat eilen palestiinalaisia virkailijoita, ja ojensivat heille 100 suojahaalaria ja varusteita henkilöille, jotka toimivat kanatarhoissa. He myös pyysivät palestiinalaisia toimimaan ikään kuin tutkimus olisi osoittautunut positiiviseksi. Heillä on määrättyjä epäilyksiä siitä, että asiaan suhtaudutaan tarpeellisella vakavuudella Gazan alueella. Israelin puolella kaikki kibbutseissa ja moshaveissa olevat kanatarhat ovat jatkuvan tarkkailun alaisena. Tämä koskee myös Jordanjoen laakson aluetta, jossa kuolleita lintuja löydettiin Bekaod moshavin alueelta. Suurimmat kanatarhat Jordanin laaksossa ovat juutalaisten omistamia, mutta lintuflunssan leviäminen alueelle koskettaa myös siellä toimivia palestiinalaisfarmareita sekä Jordaniaa, joka on varotoimena sulkenut rajansa Israelin puolelle. Siellä Saffin kaupungin läheltä löydettiin kuolleita lintuja ja sinne on perustettu hätäkeskus seuraamaan tilannetta.

Bracha Rager, Ben Gurionin yliopiston mikrobiologian ja immunologian professori, kertoo, että lintuflunssavirus on arvaamaton eikä sen käyttäytymistä tunneta tarpeeksi. Lisäksi hän valittaa, että tutkijoiden mielenkiinto kohdistuu tällaisiin sairauksiin riippuen siitä, ketä se vahingoittaa. Hän mainitsee West Nile viruksen, joka tappoi satoja ellei tuhansia Intian valtameren ja Madagaskarin alueella ilman, että se herätti suurta huomiota lännessä. H5N1 virus uhkaa myös länttä, minkä vuoksi siihen suhtaudutaan vakavasti. (JP 23.03. R Eglash, O Halpern)

2. Olmert kaavailee hallituskumppaneitaan

Vt. pääministeri Ehud Olmert paljasti eilen keskiviikkona JPostin toimittajalle, ettei hän huoli hallitukseensa puolueita, jotka eivät selkeästi ilmoita suostuvansa hänen suunnitelmaansa Juudean ja Samarian alueella, mistä hän käytti nimitystä ”kokoava suunnitelma” (convergence, kokoava, supistava). Tällä suunnitelmalla hän tarkoittaa sitä, että erilliset juutalaiset kylät ja asutuskeskukset Juudeassa ja Samariassa tuhotaan ja asukkaat kootaan suurempiin keskuksiin, jotka liitetään Israeliin, tai heidät siirretään Negeviin rakennettaviin uusiin kyliin ja kaupunkeihin. JPostin toimittaja laskeskelee, ettei tämä jätä monia potentiaalisia hallituskumppaneita. Kysymykseen tulisivat vain Labour, Meretz ja arabipuolueet, hän toteaa, sillä Kadima ei saa tarvittavaa enemmistöä Knessetissa eli yli 60 edustajaa ilman hallituskumppaneita.

Israel Beiteinu-puolueen puheenjohtaja Avigdor Lieberman, joka tosissaan tähtää hallitukseen mutta ei hyväksy yksipuolisia alueluovutuksia, vähättelee Olmertin lausuntoa todeten, että tämä sopii hänelle ennen vaaleja, mutta pari päivää sen jälkeen ääni on muuttunut kellossa. Tämä on myös UTF:n näkemys, jota pidetään toisena potentiaalisena Kadiman hallituskumppanina. Lieberman pitää Kadiman esittämää suunnitelmaa huonona ja suosittelee omaa suunnitelmaansa. NU-NRP ryhmittymän edustaja Benny Elon uskoo, päinvastaisista lausunnoista huolimatta Shas on valmis menemään Kadiman johtamaan hallitukseen, jos heidän suunnittelemansa oikeistohallitus ei toteudu. (JP 23.03. G Hoffman)

3. Jerikon vankiladraama

Jerikon vankilassa pidetyt vangit osoittivat mieltään kolmisen viikkoa ennen IDF:n iskua vankilaan.

Amerikkalaiset ja englantilaiset tarkkailijat seurasivat tilannetta vankilan katolta, josta näki pihalle, missä vangit, myös ministeri Zeevin murhaajat, nujakoivat vanginvartijoitten kanssa. Vankilaan oli myös tehty rynnäkköyrityksiä ulkopuolelta. Lisäksi tiedustelutietojen mukaan oli olemassa vaara, että alkomaiset tarkkailijat kaapattaisiin panttivangeiksi. Tämä sai aseettomat tarkkailijat pelkäämään turvallisuutensa puolesta. USA:n ja Englannin pääkonsulit lähettivät yhteisen kirjeen Mahmoud Abbasille maaliskuun 8.. päivänä – kuusi päivää ennen IDF:n iskua vankilaan – varoittaen, että 14 hengen tarkkailijaryhmä vedetään pois, ellei tarkkailijoitten turvallisuustilanne parane. Englantilainen lähde lisää, että mielenosoituksia oli ollut useampia, eivätkä ne kohdistuneet tarkkailijoihin, vaan olivat ilmaus yleisestä rauhattomuudesta ja turhautumisesta. Ehkä Hamasin vaalivoitto kiirehti muutoksen saamista. (JP 23.03. H Keinon)

4. Toinen itsemurhakandidaatti pidätettiin

Aikaisin keskiviikkona IDF:n erikoisjoukot pidättivät Ramallahissa palestiinalaisen ja kaksi hänen kumppaniaan, jotka olivat aikeissa tehdä itsemurhaisku Israelissa häiritäkseen maaliskuun 28. päivän Knessetin vaaleja. Miehet kuuluivat Fatahin Tanzim-ryhmään. Turvallisuusjoukoilla on yli 70 yleistä varoitusta ja lisäksi 13 täsmällistä varoitusta, joissa on määritelty aika ja paikka.

Islamic Jihadin johtama terroriaalto jatkuu Juudean ja Samarian alueilla. Puolustusministeri Shaul Mofaz kertoi tiistaina, että Iran on äskettäin salakuljettanut alueen Islamic Jihadille 1.8 miljoonaa USD.

Keskiviikkona IDF:n sotilaat ampuivat Islamic Jihadin aktivistin Akhbar Jaban pakolaisleirissä lähellä Jerikoa.

Nahal haredi joukkojen sotilaat piirittivät pakolaisleirissä kolme rakennusta, joissa he tiesivät etsittyjen terroristien piileskelevän. Kaksi muuta palestiinalaista pidätettiin.

Hebronin kukkuloitten alueella sotilaat haavoittivat palestiinalaista, joka kivitti heitä.

Israelilainen naisautoilija haavoittui palestiinalaisten heittämistä kivistä Kalkilyan lähellä.

IDF on tiivistänyt Nablusin piiritystä, vaikka tammikuussa uskottiin, että kaupungin piiritys voitaisiin lopettaa.

Kerem Shalomin terminaali avattiin liikenteelle eilen, kuten myös Karni-terminaali hätätoimituksille, vaikka terrorivaroitukset ovat voimassa. Egyptistä viedään 7000 tonnia elintarvikkeita, pääasiassa vehnää, ruista ja sokeria, Kerem Shalomin kautta Gazaan. (JP 23.03. Y Katz)

5. PLO hylkäsi Hamasin ohjelman

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ei halunnut ottaa suoraa vastuuta Hamasin hänelle toimittamasta ministerilistasta ja hallitusohjelmasta, vaan alisti ne PLO:n (Palestiinan vapautusorganisaatio) toimeenpanevan komitean päätettäviksi. Tämän komitean päätökset eivät ole sitovia, mutta Abbas on halunnut pitää niitä ohjeena omalle päätökselleen, koska hänen mukaansa PLO edustaa Palestiinan kansaa kokonaisuudessaan. Hamasin edustajat katsovat, että koska Hamas ei ole PLO:n jäsen, sen päätöksillä ei ole mitään valtaa heihin. Abbas haluaisi jättää asian jatkokäsittelyn tiistaina alkavan arabiliiton kokouksen jälkeen eli viikon päähän. Hän ehkä haluaisi keskustella asiasta muitten arabijohtajien kanssa.

Hamasin pääministeriehdokas Ismail Haniyeh ilmoitti kuitenkin keskiviikkona, ettei hän voi odottaa kauempaa. Hän sanoo esittelevänsä hallituksensa PLC:lle luottamuslauseäänestystä varten lauantaina tai maanantaina, vaikka Abbas ei olisikaan mukana. Tarkkailijat näkevät tässä kriisin ainekset valmiina.

Abbas puolestaan katsoo, ettei asiassa ole mitään kriisin tunnelmaa. Hän sanoo voivansa elää Hamasin hallituksen ja sen ohjelmankin kanssa, koska hän uskoo, että Hamas tulee käytännön pakosta muuttamaan ohjelmaansa ja toimintatapojaan saatuaan hallitusvastuun.

Haniyeh sanoo jättävänsä huomiotta PLO:n päätökset. Häntä tukee tri Ahmed al-Khaldi, jonka tulkinnan ja hänen laatimansa PA:n perussäännön mukaan pääministerin ei tarvitse hakea PLO:n toimeenpanevan komitean hyväksymistä hallitukselleen. (JP 23.03. Kh A Toameh)

6. Öljymäen hautausmaa

Öljymäen (Mount of Olives) hautausmaa aiotaan lopultakin kunnostaa arvoaan vastaavaan kuntoon. Projektiin on luvattu rahaa 100 miljoonaa NIS, ja se tehdään Jerusalemin kaupungin ja pääministerin kanslian yhteistyönä. Muinaisella hautausmaalla kunnostetaan kymmeniä tuhansia hautoja ja hautakiviä sekä paikalle asennetaan 24 tunnin turvallisuuslaitteet. Hautausmaalle järjestetään yksi keskeinen sisäänkäynti valvonnan helpottamiseksi. Kunnostustyöt alkanevat lähipäivinä.

Hautausmaa on kärsinyt useita vandalismeja, joista pahimmat tapahtuivat Jordanian miehitettyä Itä Jerusalemin 1948 Israelin itsenäisyyssodan aikana. Palestiinalaiset käyttivät hautakiviä lattia- ja seinäkivinä taloissaan, ja tuhoaminen on jatkunut viimeisen viiden vuoden palestiinalaisten väkivalta-aallon aikana. Viranomaiset syyttävät holtittomasti hoidosta varojen puutetta.

Juutalaisen tradition mukaan ylösnousemus alkaa Öljymäen hautausmaalta.

Öljymäen 150 000 haudan joukossa ovat profeettojen Sakariaan, joka saarnasi siellä, Haggain ja Malakian haudat. Sinne haudattiin myös Menachem Begin ja Shai Agnon. (JP 23.03. E Lefkovits)



Koska joku edelleen jumiuttaa web-sivuani, pyydän välittämään tätä raporttia E-mailin kautta sitä haluaville.

Joku ei ilmeisesti pidä raporteistani.

Kastel 23.03.06

Gabriel

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021