gavriblockPerjantaina 24.03.06
1. Israelin vaalit

Israelin parlamenttivaalit pidetään ensi viikon tiistaina, 28.03.06. Puolueitten väliset voimasuhteet ovat pysytelleet suhteellisen tasaisina, sikäli kuin mielipidetiedusteluihin on uskomista. Keskimäärin 20 % vastaajista on edelleen epätietoisia, ketä tai mitä puoluetta äänestää.

Kadima johtaa edelleen: 34 edustajaa; Labour 19-20; Likud 15; Israel Beiteinu 10-11; Shas 11; NU+NRP 10; Arabipuolueet 9; UTJ 5-6; Meretz 5 kansanedustajaa Knessetiin.

Israel Beiteinun (Israel kotimme) puheenjohtaja Avigror Lieberman on vakuuttunut siitä, että puolue tulee menestymään paljon paremmin kuin mitä gallupit ennustavat, ehkä jopa ohittamaan Likudin.

Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu ei ole saanut eloa vaalitaisteluunsa. Hänellä on paljon vihamiehiä ja monet vaistomaisesti tuntevat vastenmielisyyttä häntä kohtaan. Netanyahu yrittää vaikuttaa niihin, jotka eivät ole tehnet ratkaisuaan, esittämällä tunnekylläisiä Beginin puheita takavuosilta.

Olmertin puheet alueluovutuksista ovat saaneet jotkut kääntymään Likudin kannattajiksi.

(JP 24.03. G Hoffman)

2. Iranin uhka vaaleille

Israelissa kulkee huhuja, että Iran on aktivoinut Islamic Jihadin ja al-Aksan ryhmittymät Juudeassa ja Samariassa suorittamaan suuren luokan terrori-isku voidakseen sillä häiritä Israelin vaaleja.

Torstaina sotilaat löysivät 30 kilon pommin Gazan turva-aidan viereltä lähellä Kissufimiä. Palestiinalaiset poliisit tuhosivat pommin hallitusti ilman vaurioita.

Turvallisuusvirkailijoitten mukaan Israelissa on yli 50 yleistä ja kymmenkunta tarkempaa varoitusta päivittäin.

Egyptin rajan yli pyrkii jatkuvasti laittomia joskin aseettomia ihmisiä, samoin Gazan alueelta.

Maaliskuun 30. päivänä Israelin arabit viettävät ns. maapäivää, jonka yhteydessä on usein ollut väkivaltaisia mielenosoituksia. IDF suoritti eilen muutamia etsittyjen palestiinalaisten pidätyksiä Länsirannalla.

(JP 24.03. Y Katz.)

3. Vaalien jälkeen

USA on jo kärsimättömänä odotellut voidakseen jatkaa diplomaattista offensiiviaan Israelissa, mikä pysähtyi lähes kokonaan odoteltaessa, kenen kanssa voi keskustella.

Heti vaalien jälkeisenä päivänä Israelin tulevat USA:n kansallisten asioitten apulais-turvallisuusneuvonantaja

Elliott Abarams ja apulaisulkoministeri Lähi Idän asioissa David Welch kolmen päivän pikavierailulle keskustelemaan Israelin ja PA:n virkailijoitten kanssa. Keskusteluissa kosketellaan mm. miten avustaa PA:ta ilman Hamasia ja miten hoitaa rajanylitykset Gazan alueelle.

USAID:n apulaisjohtaja James Kunder saapui maahan keskiviikkona kahden päivän vierailulle tutkiakseen tukimahdollisuuksia nykyisessä tilanteessa.

Kvartetin lähettiläs James Wolfensohn saapunee maahan maanantaina tutkiakseen hänkin, mikä tilanne on nyt. Hän on ollut aktiivisesti mukana liikenteen järjestämiseksi Gazan alueelle. Yleisesti katsotaan, että tavaratoimitusten tulee tapahtua Gazaan Karni-terminaalin kautta. Ulkoministeri Tzipi Livni soitteli Wolfensohnille pyytäen, että Maailmanpankki hoitaisi lintuflunssaepidemian puhkeamista Gazan alueella.

Israel toimitti sinne Tamiflu tabletteja riskialttiita työntekijöitä varten. (JP 24.03. H Keinon)

4. Rauhattomuutta Kalkilyassa

Hamas on johtanut Samariassa sijaitsevan Kalkilyan palestiinalaiskaupungin kunnallispolitiikkaa kahdeksan kuukauden ajan. Kaupungin elämää ovat häirinneet jatkuvat taistelut Fatahin ja Hamasin kannattajien kesken. Hamasin edustajat puhuvat salaliitosta heidän valtansa lopettamiseksi.

Alkuviikosta tuntemattomat pyssymiehet tulittivat kaupunginjohtaja Hashem al-Masrin autoa sen ollessa paikoitettuna hänen kotinsa edessä. Kukaan ei loukkaantunut. Aiemmin viikolla al-Masria lyötiin puukartulla päähän hänen lähtiessään moskeijasta. Hamas syyttää näistä Fatahin kannattajia, jotka eivät suostu hyväksymään häviötään kunnallisvaaleissa Hamasille. Koska Fatah voitti parlamenttivaaleissa Hamasin Kalkilyan alueella, Fatahin jäsenet katsovat, että kansa on tyytymätön Hamasin hallintoon 41 000 asukkaan kaupungissa ja haluavat, että Fahat palaa valtaan.

Kaupungin asukkaat pelkäävät, että tilanne siellä ennakoi sitä, mitä PA:n alueilla tulee tapahtumaan, kun Hamas ottaa hallitusvallan. (JP 24.03. Kh A Toameh )

5. Betlehemin TV-studio tuhottiin

Tuntemattomat pyssymiehet hyökkäsivät torstaina Betlehemissä toimivan Shepherds (paimenien) TV-studioon tuhoten laitteita ja huonekaluja. Kukaan ei loukkaantunut. Hyökkäys tapahtui aamuyöstä, eivätkä pyssymiehet kertoneet, miksi he tuhosivat studion.

Studio on joutunut toistuvien uhkausten ja hävitysten alaiseksi. Jasser Arafatin aikana se suljettiin useita kertoja ja PA:n poliisit tunkeutuivat sisään uhkaillen ampuvansa työntekijöitä. Erään hyökkäyksen aikana PA:n poliisit pahoinpitelivät studion työntekijöitä ja johtoa.

TV_studio lähettää ohjelmia, joissa se raportoi PA:n virkailijoitten korruptiosta. Sitä syytetään uskonnollisen jännityksen lietsomisesta palestiinalaisten keskuuteen. (JP 24.03. Kh A Toameh)

6. Israel ja Eurooppa samalla risteyksellä

Saksalainen tiedustelupäällikkö, joka sai aikaan Hizbullah-Tannenbaum sopimuksen, kertoi amerikkalaiselle juutalaisdelegaatiolle, että Israelia ja Eurooppaa uhkaavat samat uhkatekijät enemmän kuin koskaan ennen.

Ernst Uhrlau, Saksan ulkomaantiedustelun presidentti, puhui Amerikan Juutalaiskomitean 100-vuotis tilaisuudessa. Vihreän puolueen kansanedustaja Reinhard Buetikofer totesi, että islamin terrori on uuden-muotoinen totalitarianismi, ja viittasi puheessaan Saksan Israelille myymien sukellusveneitten osoittavan Saksan kiinnostuksen suojata juutalaista maata.

Aiemmin Saksan ulko- ja puolustusministeriön edustajat painottivat Iranin ydinohjelman luoman uhkan tärkeyttä. He katsoivat, ettei mitään optioita ole suljettu pois, mutta odottavat silti diplomatian pystyvän ratkaisemaan ongelman.

Saksalaisen sanomalehden Die Zeit julkaisija Josef Joffe esitti arvionaan, että eurooppalaisten on opittava elämään Iranin pommin kanssa kuten he elivät Venäjän pommin kanssa. (JP 24.03. H L Krieger)

7. Anti-semitismi nousussa Kanadassa

Kanadassa rekisteröitiin vuoden 2005 aikana 829 anti-semiittistä hyökkäystä. Se oli kolme kertaa suurempi kuin vuonna 2001, mutta suurin se oli vuonna 2004, jolloin rekisteröitiin 857 hyökkäystä.

Kanadan B´Nai Brith varapresidentti Frank Dimant toteaa, etteivät viimeisten vuosien aikana koetut dramaattiset tapaukset ole kohonneen anti-semitismin takana, mutta se osoittaa sen tosiasian, että anti-semitismi on osa kanadalaista elämää, ja se kohdistuu kaikenikäisiin yksilöihin työpaikoillaan, kouluissa, palvontakeskuksissa, kaduilla ja jopa omassa kodissa. Suurin huolenaihe on vihan kasvaminen internetissä, joka on nopea ja tehokas väline rasismin tuomiseksi kanadalaisten koteihin ja nuorten ihmisten rekrytoimiseksi vihan ja äärimmäisyys-ideologioitten kannattajiksi.

Vuoden 2005 hyökkäyksistä 531 oli tavanomaista häirintää, 273 vandalismia ja 25 väkivaltaa. Häirinnän osuus lisääntyi edellisvuodesta, mutta väkivalta pieneni.

Yleisin vandalismin muoto ja hakaristin ja muitten natsisymbolien raapustaminen, joita raportoitiin 160.

Kouluissa raportoitiin 48 antisemiittistä tapausta.

Suuri osa hyökkäyksistä tapahtui Ontarion ja Quebecin provinsseihin, joissa suurin osa juutalaisista asuu. Ontariossa raportoitiin 544 tapausta, ja laajemman Toronton alueella 133 tapausta. Laajemman Montrealin alueella raportoitiin 127 tapausta. (JP 24.03. E Brownstein)



Koska web-sivu on edelleen jumiutettu, olen liittänyt raportin blog-sivulle osoitteella:

www.israblockupdate.blogspot.com ja siellä Gavriblock.

Pyytäisin palautetta, miten blogin avaaminen onnistuu.

Kastel 24.03.06

Gavriel

Comments

a-kh said…
Hyvin aukeaa.

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019