Thursday, January 23, 2020

TORSTAI 23.01.2020

TORSTAI 23.0.2020
UUTISIA ISRAELISTA
01. ”Tämä on se päivä, jonka maailmankaikkeuden Herra, Luoja ja Ylläpitäjä on tehnyt”. Ylistäkäämme ja riemuitkaamme siitä, sillä Hän on hyvä, pitkä-mielinen ja suuri armossa.

02. Paikallisia sadekuuroja ennustettiin kaikkialla maassa keskiviikkoillaksi, kovia raesateita Tel Avivin keskustassa iltapäiväksi, peittäen kadut jäisellä sohjolla.

Torstaiksi ennustetaan puolipilvistä sateilta pohjois- ja keskiosissa Israelia.
Torstai-iltana raskaat sadepilvet siirtyvät pohjoisesta koko maan pituudelta aina Negevin erämaan eteläisimpiin alueisiin voimakkaiden tuulten ja mahdollisten ukkosmyrskyjen muodossa. Tulvavaroitukset ovat edelleen voimassa.

Lumisateet jatkuvat Hermonilla, ja heikompia lumisateita ennustetaan Golanin kukkuloiden pohjoisimmilla alueilla.

Paikalliset sateet jatkuvat voimakkaan tuulen kanssa lämpötilan laskiessa alimmilleen perjantaiaamuna koko maan alueella.
Sateet vähenevät päivän kuluessa, ja illaksi ennustetaan pilvetöntä säätä, mutta lämpötila pysyttelee alhaisena.

Sapattina taivas on osittain pilvien peitossa, mutta lämpötilat noussevat hieman. Yöaikaan ilma on epätavallisen kylmä koko maassa, mutta nousevat sunnuntaina auringon alkaessa lämmittää polvien raoista.
https://www.ynetnews.com/article/B1FmMCBbI,

03. Monet Holokaustin 75-vuotis-muistotilaisuuteen osallistuvien valtioitten pää-miehet seurueineen alkoivat saapua viikon alkuvaiheessa, mutta raskaan sarjan johtajat saapuvat tänään torstaina.

USA:n varapresidentti Mike Pence ja Venäjän presidentti saapuvat tänään, jolta Israel odottaa tervetuliaisina Moskovassa 7.5 vuoden vankeuteen tuomitun amerikkalais/israelilaisen naisen Naama Issacharin armahdusta, jonka äidin Yaffan Putin tapaa Jerusalemissa kiivaasta ohjelmastaan huolimatta.

Presidentti Putinia oli vastassa lentokentällä ulkoministeri Israel Katz, joka esitti toivomuksen reppuselkäläisen naisen vapauttamisesta. Venäjän ulkoministeriö raportoi olevansa lähellä tarvittavien dokumenttien valmistumista.

Muutamat kriittisesti HolokaustForumin kokoontumiseen ylellisine aterioineen ja kutsuttujen ympärillä liehakoivine journalisteineen muistuttavat, että niiden kutsut, jotka olisi pitänyt ensiksi huomioida, on tatuoitu heidän käsivarsiinsa, ilman mitään heidän tuskaansa lievittävää.

Vähintä, mitä heidän hyväkseen olisi voitu tehdä, olisi ollut kustantaa heidän matkansa Forumiin, ja majoittaa heidät konferenssipaikan lähelle pystytettyyn telttaan muistuttamaan: ”Me olemme täällä”.

Holokaustmuseon kutsutilaisuuden 780 arvohenkilöä varasivat enimmät istuinpaikat, jättäen vain 40 vapaata istuinta muille.
https://www.ynetnews.com/article/ryFUQ9BbL,

04. Presidentti Reuven Rivlin pyrki keskiviikkona järjestämänsä galapäivällisen aikana tyynnyttelemään muutamia soraääniä, kuten Puolan ja Venäjän välille syntynyt kiista, kumpi oli enemmän syyllinen Toisen Maailmansodan puhkeamiseen, todeten: ”Jätetään Holokaustin historia historioitsijoille”.

Rivlin selvitteli puheessaan: ”Tämä on historiallinen tilaisuus, ei vain Israelille ja juutalaiselle kansalle, vaan koko maailmalle. Tänään muistamme Holokaustin ja Toisen Maailmansodan uhreja, me kunnioitamme vapauden ja inhimillisen arvokkuuden voittoa. Huomenna kokoonnumme Yad VaShemiin muistaaksemme lupauksella: Ei enää koskaan”.

Presidentti Rivlin ei kuitenkaan malttanut olla antamatta pienen tykkäyksen Putinin suuntaan, joka muistutti, että kyllä Puolallakin oli oma osuutensa suursodan syttymiseen liittoutumalla natseihin ja antisemiitteihin.

Rivlin kehotti kaikkia johtajia lopettamaan Holokaustin uudelleen kirjoittamisen. Puolan presidentti Andrzej Duda, jota pyydettiin puhumaan Forumissa, kiitti kunniasta ja jättäytyi pois koko Forumista.
Putin puhuu myös tilaisuudessa.

”Yad VaShem on johtava keskus Holokaustin tutkimukselle ja opettamiselle, mitä historioitsijat ohjaavat. Historiallinen tutkimus on syytä jättää historioitsijoille.
Poliittisten johtajien rooli on muotoilla tulevaisuutta” Rivlin opetti.

”Aikana, jolloin yhä useampi (Holokaustista) selviytynyt poistuu keskuudestamme, tämä kokoontuminen on ilmaus yhteisestä antautumisestamme siirtää historialliset tosiasiat ja opetukset Shoasta seuraavalle sukupolvelle”.
https://www.ynetnews.com/article/r1dVOGL118#autoplay,

05. Ulkopuoliset tarkkailijat varoittelevat, että turhan suuri huomio Amerikan/ Israelin naisen tuomitsemiseen Moskovassa voi vahingoittaa valtioitten suhteita.

Toisaalta he myös muistuttavat, että Venäjä käyttää sitä hyväkseen saadakseen poliittista ansiota - luotettavista suhteista huolimatta, tai juuri niiden vuoksi.
Yksi sellainen aihe on suhteita pitkään hiertänyt kysymys kahdesta Ortodoksi-kirkon maaomaisuudesta Jerusalemin vanhassa kaupunginosassa.

Israelin oikeusministeriö myönsi joulukuun 30. päivänä, että Alexander Aukion omistusoikeus tulisi siirtää Venäjälle, kuten Maariv-lehden julkaisema dokumentti todistaa.

Venäjä on jo pitkään vaatinut Aukion omistusoikeutta, joka on erillinen Israelin pääkaupungin Venäläisestä Korttelista, jota Venäjä on myös vaatinut omakseen.

Alexander Aukio, joka kuuluu Venäjän Ortodoksikirkolle, ja jolla sijaitsevat Alexander Nevski Kirkko ja useita muita rakennuksia, on aivan Pyhän Haudan Kirkon läheisyydessä. Tsaari Alexander II osti alueen, jolle kirkko ja muut rakennukset rakennettiin vuonna 1859.

Vuoden 1917 Venäjän vallankumouksen jälkeen syntyi riita kahden venäläisen organisaation välillä, joilla on lähes identtiset nimet.

Ensimmäinen on Imperial Orthodox Palestine Historic Society, jonka johtaja vuodesta 2004 lähtien on Nikolai Gofman-Vorontsov, Saksan kansalainen, joka on juutalaista sukua.

Toinen on Imperial Orthodox Palestine Society, jonka puheenjohtaja Sergei Stepashin oli Venäjän pääministeri ennen Putinia, ja on Putinin liittolainen. Stepashin kutsuu kilpailevaa järjestöä vääräksi vaatien historiallista Aukiota omistukseensa viimeisen vuosikymmenen aikana.

Venäjän äskettäin eronnut pääministeri Dmitri Medvedev lähetti viranomaisia 2015 viimeistelemään omistusoikeuksien siirron, mutta Oikeusministeriö on vetänyt jalkojaan tekemättä päätöstä asiassa, paitsi pari viikkoa sitten.

Presidentti Valdimir Putin ja pääministeri Benyamin Netanyahu tapasivat toisensa työaamiaisella torstaiaamuna Netanyahun virkatalossa.
Yaffa Issachar, tuomitun tytön äiti, kuten myös Jerusalemin ortodoksikirkon patriarkka Theophilus III, joka järjesti Putinin ja Yaffan tapaamisen olivat osan aikaa mukana keskusteluissa.

Presidentti Putin vakuutti tytön Yaffa äidille, että kaikki tulee olemaan hyvin.
Putin pitää puheen Holokaustmuseon tilaisuudessa, ja palaa sen jälkeen kiireesti Moskovaan järjestelemään uuden hallituksen asioita.
https://www.jpost.com/Israel-News/Prime-Minister-Netanyahu-meets-with-Russian-President-Vladimir-Putin-615062,

06. Poliisi kiinnitti 10 000 poliisia valvomaan 47 korkean vieraan turvallisuutta Jerusalemin tukkoisilla kaduilla ja valtateillä sen ulkopuolella aiheuttaen mahdottomia liikenneruuhkia ja myös kitkeriä vastalauseita niitten taholta, joilla on kiire työpaikoilleen tai sovittuihin tapaamisin, mutta se kaikki on nyt nieltävä.

Jerusalemin ja Tel Avivin välinen valta tie suljettiin aina Putinin ja USA:n varapresidentti Mike Pencen saattueen tarvitessa sitä.
Poliisi kehottaa kansalaisia välttämään ajamista Jerusalemiin 09.00 -11.00 am välisenä aikana.

Iltapäivällä Pääkaupungin länsiosiin johtavat tiet suljetaan, kuten myös no-fly alueet lentokoneille ja droneille.

Illalla seremonioiden loputtua Yad VaShemissa liikennetukko alkaa uudelleen, mutta päinvastaiseen suuntaan, maailman johtajien kiirehtiessä Ben Gurionille alkaakseen kotimatkansa. Liikennesumat tuntuvat pitkälti Jerusalemin keskustan ulkopuolelle, mikä on huomioitava suunniteltaessa päivän ohjelmaa.
https://www.timesofisrael.com/jerusalem-braces-for-traffic-chaos-as-city-hosts-largest-ever-diplomatic-event/,

07. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky ansaitsee täydet pisteet luovuttaessaan delegaatiolleen varatut paikat Holokaustista selvinneille, joilla ei ollut pääsy-lippua. ”Nämä ihmiset ovat ansainneet kaiken kunnian” hän sanoi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274992,

08. Presidentti Putin ja pääministeri Netanyahu paljastivat yhdessä Leningradin (St. Petersburgin) puolustajien kunniaksi pystytetyn 8.5 m korkean monumentin Jerusalemissa.

Natsit piirittivät Leningradin kaupunkia 900-päivän ajan pystymättä valtaamaan sitä.
Piirityksessä kuoli 0.6 -1.5 miljoonaa venäläistä, eivätkä piirittäjienkään kärsimät tappiot olleet vähäisiä, vaikkei niitä mainita.
https://www.jpost.com/Israel-News/Unveiling-of-Leningrad-Siege-heroes-monument-in-Jerusalem-615067,

09. Ranskan presidentti Emmanuel Macron osoittautui varsin tuittupäiseksi – tai tyhmäksi – miten vain, vieraillessaan Pyhän Annen kirkossa keskiviikkona.

Macron häiriintyi Israelin polisien läsnäolosta siinä määrin, että hän komensi heidät poistumaan ”Ranskan maaperältä”, mikä osittain pitää paikkaansa, sillä Ranska pitää ranskalaisia kirkkoja lähetystöjen vertaisina.

”Menkää ulos” Macron komensi lisäten, ”Anteeksi vain, mutta teidän tulisi tietää säännöt. Kukaan ei syyllisty provokaatioon”.

Ranskan presidentti Jacques Chiracin vieraillessa 1996 Jerusalemin vanhassa kaupungissa, hän myös menetti malttinsa Israelin turvallisuusmiesten tunkeutuessa aivan lähituntumaan. Hän kieltäytyi astumasta sisään Pyhän Annen kirkkoon, ennen kuin turvallisuusmiehet poistuivat sieltä.
https://www.jpost.com/Breaking-News/French-President-Macron-confronts-police-in-Jerusalems-Old-City-614989,

10. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi Macronin Ramallahissa – eikä Betlehemissä, kuten kerrottiin. Abbas esitti Macronille pyynnön, että hän tunnustaisi Palestiinan valtion 1967 sotaa edeltävillä tulitaukolinjoilla ja Jerusalemin sen pääkaupungiksi.

Haluaisin neuvoa BarAbbasia: Älä hullua yllytä, hän voi tehdäkin sen, ja mitä siten? Hänellä olisi konkurssikypsä valtio hoidettavanaan ilman EU/YK:n tukea.
https://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-to-Macron-We-look-forward-to-France-recognizing-Palestinian-state-615045,

11. Ranskassa suoritetun gallupin mukaan 57 % ranskalaisista ei tiedä, miten paljon juutalaisia murhattiin Holokaustissa; ja heidän materiaaliset vaatimuksensa Saksalle ovat alle 2 miljoonaa (USD?).
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274987,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Ruotsalaisvihreitten ikoni Greta Thunberg, jota Meksikon presidentti kutsui nimellä brat, kuriton nulikka, syyttää maailman johtajia Davosin TalousForumissa, etteivät he rakasta lapsiaan tarpeeksi. Ehkä hän jäi kaipaamaan jotain, nyt häntä käytetään sumeilematta valvojiensa hyväksi.
https://www.wnd.com/2020/01/thunberg-accuses-world-leaders-not-sufficiently-loving-children/,

02. Egypti, joka pyrkii sovittamaan Gazan terrorijärjestöjen ja Israelin välillä, sanoo toimivansa kiinteästi saadakseen Hamasin aktivistit luopumaan pommeilla varustettujen ilma/vetykaasuryppäiden lähettämisestä Israelin alueelle.

Jos nuo eivät ole sotarikoksia, mitkä sitten? ICC:n pääsyyttäjä, missä luuraat?
Israel toimittaa luonnonkaasua Egyptiin, mutta antavatko terroristit sen jatkua? Jordanian parlamentti päätti, etteivät Israelin kaasutoimitukset sovi heille.
https://www.timesofisrael.com/egypt-said-involved-in-intensive-efforts-to-rein-in-hamas-end-balloon-attacks/,

03. Kolme gazalaista nuorta yrittivät suorittaa massamurhan israelilaisessa yhteisössä. He ehtivät mennä 400 metriä Israelin puolelle, ennen kuin IDF eliminoi heidät. He olivat Deir Al-Blah ”pakolaisleiristä”.

Nuorilla oli aseinaan kotitekoisia pommeja, veitsiä ja ruuvimeisseli. Lähellä oleva metsikkö houkuttelee yrittämään antaen näkösuojaa.
https://www.timesofisrael.com/idf-gazans-shot-dead-after-crossing-into-israel-were-planning-terror-attack/,

04. Venäjä sanoo, että ainakin 600 militanttia osallistuu hyökkäykseen Idlibissä, ja että Syyrian armeija menetti 40 sotilasta kaatuneina. Taistelu jatkuu.
https://www.haaretz.com/middle-east-news/syria/.premium-russia-says-40-syrian-fighters-killed-in-militants-attack-on-idlib-1.8437732,

05. Kiinan Wuhanin kaupungissa puhjennut coronavirusepidemia leviää ihmisestä toiseen, ja on jo ehtinyt Yhdysvaltoihin. Kiinan antamia lukuja uhreista (17) pidetään raskaasti liian alhaisina, todelliset luvut lienevät viisin-kertaiset.

Kiina sulki Wuhanin 11 miljoonan kaupungin kokonaan ulkopuolisilta ja keskeytti sen sisäisen julkisen liikenteen. Miljoonat kiinalaiset matkustavat lomille Lunar uudenvuoden alkamisen aikana, mikä vaikeuttaa viranomaisten varotoimia.
https://www.timesofisrael.com/china-closes-off-large-city-of-wuhan-to-stop-spread-of-deadly-virus/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 07 -09; Tiberias 12 -17; Suolameri 14 -18; Eilat 12 -19 +C-astetta, pohjoisosissa sadetta muualla puolipilvistä; huomenna sateet leviävät etelään, sapattina uudelleen puolipilvistä. lämpötilat noussevat hieman.

Tuesday, January 21, 2020

TIISTAI 21.01.2020

TIISTAI 21.01.2020
UUTISIA ISRAELISTA
01. Shin Betin johtaja Nadav Argaman sanoo, että sisäinen turvallisuusjärjestö esti 560 merkittävän terrori-iskun toteuttamisen, mukaan lukien itsemurhaiskuja, Israelissa viime vuoden 2019 aikana.

Argaman esitti tietonsa puhuessaan palkintojenjakotilaisuudessa käänteen-tekevien toiminta-ja tiedustelusaavutusten kunnioittamiseksi v. 2019 hyökkäysten estämiseksi, jotka oli kohdistettu Israelin siviiliväestöä ja infra-struktuuria vastan.

”Viime vuosi oli täynnä turvallisuushaasteita kaikilla rintamilla” hän sanoi. ”Me estimme 10 itsemurhaiskua, neljä sieppausta ja yli 300 ampumatilannetta.

Pääministeri Netanyhau puhui myös tilaisuudessa keskittyen ”Iranin uhkaan”, jonka hän sanoi sisältävän sekä ”ydin- että terrorihaasteen”.
”Meidän tulee kestää Pan-Arabismin aiheuttaman suuren haasteen”, hän sanoi. ”Päättäväisyytemme taistella tulevaisuutemme vuoksi ja voittaa vastustajamme, täytyy olla suuremi kuin heidän”.

”Elämä itsessään on tärkeämpi kuin elämän laatu” hän luonnehti sanomaansa.
”Satojen israelilaisten, ehkä useampienkin, elämä pelastettiin Shin Betin aktiivisuuden ansiosta. Elämän laatu tarkoittaa turvallisuuden laatua, joka provisioituu yli kysymyksen, kuka haavoittui, ja elämän pelastaminen luo turvallisuuden tunteen, joka ei ole maassamme itsestään selvyys”.

Pääministeri sanoi, että ”useat maat maailmassa haluavat yhteistyötä Israelin tiedustelupalvelujen kanssa. Jokainen haluaa yhteistyötä Israelin tiedustelun kanssa. Olemme keskellä ainutlaatuista poliittista, taloudellista, toiminnallista ja sotilaallista hyvinvointia” hän selitti.

Kunnianosoitus ojennettiin kuudelle käänteentekevälle operaatiolle ja useille Shin Betin agenteille, jotka erityisesti kunnostautuivat tehtävissään 2019.
https://www.ynetnews.com/article/H1YwYUQZI,

02. Rankkasateet ja tulvavaroitukset jatkuvat edelleen tiistaina.
Myrskyinen sää jatkui koko maan alueella maanantaina, ja varoituksia annettiin paikallisista tulvista rannikon kaupungeissa ja alavilla mailla, lumisateet jatkuvat edelleen Hermonilla.

Sääpalvelun tiedoston mukaan eniten sateita saivat 24 tunnin aikana Bat Yam, 45 mm; Netanya 44 mm; suurimpien sademäärien keskittyessä maan keskiosiin.

Sunnuntai-illasta lähtein Beit Dagan sai vettä 15.7 mm; Tel Aviv 9 mm, ja Hadera 3 mm. Rishon LeZionissa satoi vettä 37 mm; saman verran Golanin kukkuloilla.

Kinneretin vedenpinta nousi 5 cm sunnuntaista lähtien, sen korkeus oli maanantaina 210.655 metriä Välimeren pinnan alapuolella, eli 1.865 metriä maksimikorkeudesta.
Jordanin laakson alueella satoi vettä 40 mm, nostaen joen vedenpinnan korkeutta. Sunnuntaina siellä oli paikallisia tulvia.

Nahal Ayn luonnonsuojelualue on toistaiseksi suljettu tulvan vuoksi, kuten myös Nahal Darga, Nahal Og ja Nahal Prat. Kiipeily ja etäiset alueet ovat edelleen suljettuina patikoitsijoille Juudean erämaassa ainakin keskiviikkoon asti.
Sade jatkunee paikallisina koko maassa tiistaina, myös tulvina ja ukkosmyrskyinä.
https://www.ynetnews.com/article/ryXaukQW8,

03. Israel valmistautuu loppuviikon aikana korkeiden vieraiden saapumiseen maahan Holokaustin 75-vuotis muistotilaisuuksiin.
Kaikkiaan maailman johtajien, kuninkaitten, presidenttien ja muiden johtajien 47 delegaatiot vierailevat Jerusalemissa Auschwitzin vapauttamisen kunniaksi.

Poliisi asettaa kaikkiaan 10 000 poliisia Jerusalemin alueelle ja sinne johtaville valtateille, mikä sotkee tukkoisen normaaliliikenteen myös kaduilla päiväkausiksi.
Poliisioperaatioiden johtaja komentaja Yishai Shalem arvioi 5. HolokaustForumin kokoontumisen Yad VaShem Holocaustmuseossa olevan yksi suurimmista ja kaikkein monimutkaisimmista turvallisuusoperaatioista, joita Israelin poliisi on koskaan joutunut valmistelemaan ja valvomaan.

Turvallisuusjärjestelyjä - nimeltään ”Operaatio tulevaisuus”- johtavat Israelin poliisi yhdessä Shin Betin ”730 turvallisuusyksikön” kanssa, jonka vastuulle lankeaa korea-arvoisten vieraiden turvallisuus.

IDF:n erityisyksiköt suojelevat vieraiden vierailua Juudeassa ja Samariassa, heidän mukanaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Englannin prinssi Charles, joiden on määrä tavata PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka muistutti vähän aiemmin, että ”yksi laukaus voi peruuttaa HolokaustForumin seremoniat”.

Poliisikomentaja Shalem sanoo, ettei heillä ole varoituksia mielenosoituksista tai mellakoista vierailun aikana, mutta valmisteluja tehdään kaiken varalta.

TV-kanava 13 mukaan Israel varoitti Hamasia ja muita terrorijärjestöjä Gazassa erittäin voimallisilla vastatoimilla, jos ne järjestävät rauhattomuuksia Forum- tapahtuman häiritsemiseksi tai väkivaltaisuuksia turvallisuusaidalla.

Poliisia hermostuttavat mahdollisuudet, että mielenosoituksia voidaan järjestää Moskovassa pidätetyn ja 7.5 vuoden vankeuteen tuomitun Israel/USA-tytön Naama Issacharin vapauttamisen tukemiseksi. Neuvottelut siitä on aloitettu.
https://www.timesofisrael.com/with-10000-officers-police-gear-up-to-protect-massive-holocaust-commemoration/,

04. Israel eliminoi Palestiinan Islamic Jihadin (PIJ) komentajan Abu Al-Atan, joka kyseenalaisti Hamasin yksinvallan Gazassa, mutta hänen teloittamisensa suunnittelijat tiesivät kaiken aikaa, ettei hän ollut Gazan kaistan ongelmien ratkaisu; kysymys Israelin tuhoamisesta oli ja on edelleen terrorijärjestön ohjelman tärkein tehtävä.

Gazasta on aloitettu uudelleen – parin viikon tauon jälkeen – Israelin alueelle pommeilla varustettujen ilmapalloryppäitten lähettäminen, joista IDF vakuuttaa, että ilman epäilyä Hamas on vastuussa. Kairon välityksellä neuvotellaan pitkästä tulitauosta Israelin ja Hamasin välille.

Viimeisin rypäs lensi voimakkaitten tuulten mukana lähelle Beit Shemeshiä. Se oli varustettu PA:n pienoislipulla ja pommilla. Poliisin mukaan lähetys löydettiin Mesilat Zion moshavin läheltä.
https://www.timesofisrael.com/suspected-incendiary-balloons-found-near-beit-shemesh/,

05. Päiviä sen jälkeen, kun ”Juutalainen Koti” johtaja rabbi Rafi Peretz peruutti OtzmaYehudit-puolueen kanssa solmimansa sopimuksen vannottuaan, ettei tee niin, sanoo pyrkivänsä ”palauttamaan puolueensa kansallisen kunnian”, kuten hän vakuutti maanantaina.

Hän ilmoitti samalla, että puolueen puheenjohtajavaalit pidetään maaliskuun 2. päivän vaalien jälkeen – edellyttäen, että se ylittää 3.25 %:n äänikynnyksen.
https://www.timesofisrael.com/embattled-jewish-home-head-says-leadership-primary-to-be-held-in-june/,
Otzma Yehudit johtaja Itamar Ben Gvir vakuuttaa osallistuvansa vaaleihin ministerin tuolin houkutuksista huolimatta, jos hän jää sivuun.
https://www.timesofisrael.com/bucking-pressure-far-right-otzma-yehudit-says-its-staying-in-knesset-race/,

06. Hallitus kehottaa Korkeinta Oikeutta poistamaan listastaan esityksen naisten palvelemisesta IDF:n suunnittelemissa ”naisten tankkiyksiköissä”.

Hallitus perustelee pyyntöään sillä, että IDF suunnittelee lisätestien järjestämistä täysin naisten hoitaman palveluyksikön perustamiseksi.

Käytännössä on havaittu, että tankin ammusten lataaminen ja laukaiseminen vie naisilta lähes kaksi kertaa kauemmin kuin miehiltä. Ammukset ovat painavia.
https://www.timesofisrael.com/state-asks-high-court-to-throw-out-petitions-for-women-to-serve-in-tanks/,

07. Terveysministeriö antoi varoituksen kuolettavan keuhkokuume- corona-viruksen leviämisestä Kiinasta lähimaihin ja sieltä lentomatkustajien mukana kaikkialle maailmaan.

Virus sai alkunsa Wuhan 11 miljoonan asukkaan kaupungissa, ja siihen sairastuneita on löydetty yli 218 ihmistä. Maailman vilkkaimmilla lentokentillä on järjestetty Kiinasta ja Kauko Idästä tulevien matkailijoiden tarkastuksia.

Ministeriön epidemiologian asiantuntija tri Emilia Anis kehottaa videoviestissään Wuhan kaupunkiin matkustavia varomaan koskettamasta eläviä tai kuolleita eläimiä, tautiin sairastuneita, sekä noudattamaan tarkkaa hygieniaa.
https://www.timesofisrael.com/health-ministry-issues-warning-as-alarm-spreads-over-deadly-chinese-virus/,
https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51185836,

08. Perustuslain erityisasiantuntija Alan Dershowitz varoittaa USA:n demokraattista puoluetta jatkamasta Trumpin vastaisia syytetoimia Senaatissa, varoittaen, että kysymys tulee iskemään takaisin omaan nilkkaan marraskuun vaaleissa.

Hän rinnastaa varoituksensa niille Israelin puoluekentässä, jotka kiihkeimmin ajavat syytetoimia pääministeri Netanyahua vastaan.

”Presidentti Trump ja pääministeri Netanyahu taistelevat molemmat kritiikkiä vastaan kysymyksissä, jota eivät ole rikollisia. En katso Netanyahun suorittaneen rikosta. Mielestäni paremman tai huonomman mediaraportoinnin vaatiminen ei ole rikos. Siksi vastustan voimallisesti Netanyahun syyttämistä rikoksista”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274868,

09. Terveysministeriön julkaiseman raportin johdosta hengitysilman saastumisesta Haifassa Gur Hasidim ryhmän johtava rabbi antoi siunauksensa niille, jotka haluavat muuttaa pois Haifasta.

Useat Gur Hasidim ryhmän jäsenet sanovat harkitsevansa muuttamista Haifasta rabbinsa siunauksella, kertoi Behadrei Haredim uutislehti. Eräs heistä sanoi, että ”he muuttavat kaikkialle Israelissa etsien uutta työpaikkaa, eivätkä vain muuta pois”. Sama tapahtui TA:ssa 20 vuotta siten, jolloin ryhmän 200 perhettä muuttivat pois rebbensä antaman siunauksen (suosituksen) johdosta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274872,

10. Kansanedustaja Oded Forer (Israel Beitenu) reagoi tiistaina raporttiin jossa käsiteltiin Jojnt List arabilistan tapaamisesta Knessetissä Sheikki Ikrima Sabrin kanssa (entinen Jerusalemin suurmufti), joka oli tavannut Hizbullahin johtajia ja ilmaissut tukevansa terrorihyökkäyksiä.

”Joint Arab List näyttää päättäneen avata Islamilaisen Liikkeen pohjoisenhaaran Knessetissä ja käyttää oikeuksiaan Knessetin jäsenenä avustaa niitä, joiden tarkoituksena on vahingoittaa Israelin valtiota” Forer sanoi.

Islamilaisen Liikkeen pohjoinen haara, johon Sabrilla uskotaan olevan yhteyksiä,
Julistettiin laittomaksi useita vuosia sitten.

Sabri vastustaa kiihkeästi juutalaisten nousua Temppelivuorelle ja rukoilemista siellä vakuuttaen, ”ettei heillä ole mitään siteitä Temppelivuoreen tai Jerusalemiin”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274873,

11. 40-vuotias israelilainen nainen sai vaarallisia ruhjevammoja alaruumiiseensa Kiryat Arabssa tiistaiaamuna Hebronin alueella astuttuaan alas bussista ja jouduttuaan auton yliajamaksi, jonka kuljettaja jatkoi ajoaan pysähtymättä.

Nainen vietiin Share Zedek sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi.
Poliisi pidätti auton kuljettajan ja vei hänet kuulusteluihin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274865,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Sri Lankassa intialainen norsu päätti muuttaa asumaan hotellin alueelle. Se kuljeskelee siellä pitkin hotellin käytäviä ja varastaa varomattomalta turisteilta hedelmiä ja muuta purtavaa, kuten myös keittiöstä emännän huomaamatta.

Se ei ilmeisesti tee pahaa kellekään eikä kukaan paheksu sen käytöstä, sillä sitä pidetään hotellin asukkaana; se nukkuu yönsä ja nokosensa katoksen varjossa.

Onneksi täällä ei ole norsuja vapaina, mutta kaksi pientä kissanpoikaa muutti meille mitään kysymättä, ja elävät nyt kuin osana talon väkeä, eikä Michalin Kfir koirakaan ”leijonan pentu” pannut pahakseen, vaan hyväksyi ne.
https://www.bbc.com/news/world-asia-51177838,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 03 -07; Tiberias 07 -14; Suolameri 12 -17; Eilat 11 -18 +C-astetta tänään sadetta koko maassa, huomenna ja ylihuomenna puolipilvistä. Hieman lämpenevää. On syytä varautua kovaan tuuleen, joka voi olla epämukava.


Sunday, January 19, 2020

SUNNUNTAI 19.01.2020

SUNNUNTAI 19.01.2020
UUTISIA ISRAELISTA
01. Puolustusministeri Naftali Bennett julkaisi sapatti-iltana päätöksensä, jolla turvallisuusjoukkoja kehotetaan rajoittamaan vasemmistolaisen ”Anarkistit Muuria vastaan” aktivistiryhmän jäsenien Juudeasta ja Samariasta liikkumis-vapautta.

Bennet kehotti samassa päätöksessään turvallisuusjoukkoja ottamaan ”lujan linjan maan sisäisiä vihollisia vastaan”.

Bennett syytti ”Anarkisteja muuria vastaan”(anti-sionistinen ryhmä, joka perustettiin 2003 protestiksi Israelin suunnittelemaa turvallisuusaitaa vastaan Juudeassa ja Samariassa), kiihottamisesta viikoittaisiin provokaatioihin useissa palestiinalaiskylissä, mukaan lukien Bil´in, Na´alin ja Nabi Saleh.

Saamansa informaation johdosta – mukaan lukien IDF:n haavoittuneet veteraanit – ”väitetyn väkivallan päämääränä on vahingoittaa IDF:n sotilaita, tuhota omaisuutta ja aiheuttaa vakavaa tuhoa Israelin julkisille suhteille kaikkialla maailmassa”.

”Tämän tapaisia päätöksiä on aiemmin julkaistu vain juutalaisessa mediassa ”hintalappu-aktivisteja” vastaan, mutta nyt myös vasemmistolaisia anarkisti-aktivisteja vastaan” sanotaan puolustusministeriön toimiston lausunnossa.

Rajoitusmääräys koskee Jonathan Pollakkia, ryhmän perustaja ja Haaretz daily graafinen suunnittelija, joka on pitkäaikainen Israelin palestiinalaisia koskevan politiikan vastainen aktivisti.

Hänen ryhmänsä vastustaa Israelin rakentamaa turva-aitaa Juudeassa ja Samariassa sekä Israelin Gazasta erottavaa turva-aitaa. Pollak pidätettiin viime viikolla. Hän jätti väliin oikeistoryhmän häntä vastaan nostetun oikeusistuimen julistaman kuulemisen.

Oikeistolainen ryhmä nosti häntä ja kahta muuta aktivistia vastaan rikoshaasteen syyttäen heitä väkivaltaisten mielenosoitusten tukemisesta ja IDF:n sotilaitten ja Rajapoliisin upseerien haavoittamisesta protesteissa useiden vuosien aikana.

”Pollakin ohella kolmisen-kymmenen aktivistin liikkumisvapautta Juudeasta ja Samariasta tullaan rajoittamaan päätöksen johdosta”, kuten Haaretz raportoi.

Lausunnon perusteluissa todetaan, ”ettei kenelläkään ole oikeutta vahingoittaa kunnioitettuja IDF:n sotilaita ja maan turvallisuutta mielipiteen vapaan ilmaisun ja protestointioikeuden nimissä. On aika lopettaa näiden anarkistien halpa-hintainen provokaatio ja toimia lujasti maan sisäisiä vihollisia vastaan”.

”Heidän harjoittamansa sirkus on ohitse” Bennett totesi.
”Ensimmäistä kertaa todistamme johtavan poliittisen johdon seisovan sotilaitten rinnalla taistelukentällä”, sanoo haasteen tehnyt Ad Kan ryhmä.
https://www.timesofisrael.com/bennett-orders-radical-left-wing-activists-banned-from-west-bank/,

02. Oikeistolaisen Yamina-puolueen vaaliehdokas, entinen oikeusministeri Ayelet Shaked sanoo analyysissään nykyisestä tilanteesta ennen vaaleja:

”Viimeisissä vaaleissa ennustettiin yhteyshallituksen tulemista. Nyt on selvää, että ajatus yhteyshallituksesta on kuollut lopullisesti. Ei tule yhteyshallitusta”, Shaked analysoi TV-13 uutispaneelissa. Hän on Yaminan listassa ehdokas no 3.

”Israel menee kolmansiin vaaleihin vuoden sisällä, koska Netanyahun johtama oikeistoblokki epäonnistui söhertämään enemmistöä erimielisyyksien vuoksi oikeistosiiven, sekularistisen Israel Beitenun ja Haredi-ryhmittymien Shas ja UTJ
välillä”.

Netanyahun epäonnistuttua kolmesti ja SiniValkoisen kerran muodostaa vallan jakamista keskusta/vasemmiston ja oikeisto/uskonnollisten kesken nostivat esiin vaatimukset valtapuolueiden muodostamasta enemmistöhallituksesta, mutta nekin kaatuivat puoluejohtajien egoistisiin ja farisealaisiin vaatimuksiin.

Shaked yhtyi Bibiin siinä, että hän ”kehottaa Otzma Yehudit puoluetta lopullisesti hajaantumaan ja lopettamaan äänten tarpeettoman tuhlaamisen”.

Otzma Yehudin johtaja Ben Gvir kieltäytyy todeten, ”Netanyahu torpedoi oikeistohallituksen sillä, ettei hän siirtynyt sivuun, ja myös Shakedia todeten sapattina, että Shaked torjui minut ja koko perustuslaillisuuden, koska me emme ole uskonnollisen sionismin eliittiä. Yaminan johtajien Shaked/Bennett tulisi liittyä Gantz/Lapid johtamaan hallitukseen”.
https://www.timesofisrael.com/there-wont-be-a-unity-government-after-march-elections-shaked-says/,

03. Englannin Boris Johnsonin johtaman hallituksen suunnitellessa Hizbullahin julistamista kokonaisuudessaan terroristijärjestöksi, Israelin ulkoministeri Israel Katz ja USA:n ulkoministeri Mike Pompeo julkistivat lauantaina erilliset lausuntonsa, joissa he vaativat maailman valtioita seuraamaan Englannin esimerkkiä ja julistamaan koko Hizbullah-liikkeen terrorijärjestöksi.

Brittihallituksen talousministeri sanoi perjantaina, että hän liitti Hizbullahin terrorijärjestöjen listaan, mikä oikeuttaa sen tilien jäädyttämiseen.

Aiemmissa lausunnoissaan Englannin hallituksen päätös koski shia-järjestön sotilaallista siipeä. Hallituksen uusi päätös velvoittaa jokaista henkilöä ja instituutiota, joilla on tiliyhteys tai talouspalvelut Hizbullahiin, katkaisemaan ne tai joutua syytetyiksi lain rikkomisesta.

Englannin ulkoministeri Dominic Raab sanoi maansa päätöksestä toivovansa, että hän ”odottaa Saksan, Brasilian, Australian ja muiden maiden hallitusten, joiden kanssa hän on keskustellut, seuraavan Englannin esimerkkiä”.

USA:n ulkoministeri Mike Pompeo sanoi Tweet-lausunnossaan: ”Kehotan kaikkia maita toteamaan Hizbullah terrorijärjestöksi, joka se on”.
https://www.timesofisrael.com/israeli-fm-us-top-diplomat-urge-more-countries-to-blacklist-hezbollah-entirely/,

04. Israelin oikeusministeri Amir Ohana sanoi lauantaina, että Knessetin puhe-miehellä Yuli Edelsteinilla on oikeus ja valta estää täysistuntoa äänestämästä komitean perustamiseksi, jonka tulisi harkita keskuudessaan pääministeri Netanyahun vaatimusta Knessetille myöntää hänelle immuniteetti, joka vapauttaisi hänet korruptiosyytteistä.

Edelstein on useitten vaatimusten ristitulessa, missä oikean ratkaisun löytäminen voi vaikuttaa hänen omiin tulevaisuuden suunnitelmiensa edistymiseen.

Edelstein sanoi näin: ”En hyväksy Knessetin lainopillisen neuvonantajan lausuntoa, mutta toimin sen mukaan”, mitä Ohana pitää mielenkiintoisena, ja sanoo odottavansa nyt, että Edelstein seisoo nyt sanojensa takana.
https://www.timesofisrael.com/justice-minister-knesset-speaker-should-block-vote-on-immunity-panel/,

05. Kolme ihmistä saivat surmansa kahdessa auto-onnettomuudessa myöhään lauantaina ja aikaisin sunnuntaiaamuna.

21-vuotias nainen sai surmansa nokkakolarissa valtatiellä lähellä Kfar Sabaa Sharonin alueen keskiosissa lauantaina. Onnettomuuden syytä ei vielä ollut selvitetty. Hänen ajamansa auto oli kääntynyt ylösalaisin, ja toisen auton etuosa oli pahoin vahingoittunut.

Lääkintähenkilöstön tultua paikalle he löysivät naisen makaamassa tiellä tajuttomana sisäelimiensä kärsittyä massiivisesta pettämisestä, ja he päätyivät julistamaan hänet kuolleeksi. Hän oli Ahlam Salama Kalansuasta.

Viisi muuta ihmistä haavoittui kolarissa, yksi heistä 11-vuotias tyttö; heillä ei ole hengenvaaraa.

Samariassa n. 30-vuotias mies sai surmansa sunnuntaiaamuna ajettuaan yhteen traktorin kanssa tiellä no 90 lähellä Mifgash HaBekaa levähdysaluetta. Hänet vedettiin ulos palavasta autosta ja todettiin kuolleeksi. Mies oli ItäJerusalemin asukas Mohammed Al-Ba´arani.

Liikenneonnettomuudet tiellä no 90 ovat nousseet hälyttävästi nostaen vaatimukset tien parantamiseksi kiireellisesti. Tiellä on ynetnews mukaan saanut surmansa 132 ihmistä vuosikymmenessä. Tie kulkee Israelin eteläkärjestä sen pohjoisimpaan osaan saakka seuraten itärajaa.

Lauantaiaamuna 22-vuotias mies sai surmansa hänen autonsa osuttua kivenmurikkaan Suolameren eteläosassa.

20-vuotias moottoripyöräilijä sai surmansa Tel Avivin eteläosassa ohiajavan auton osuessa hänen moottoripyöräänsä.

Vuoden 2019 aikana liikenneonnettomuuksissa sai surmansa 355 ihmistä ja 316 haavoittui, kertovat Liikenneministeriön tilastot; tänä vuonna jo 10 ihmistä.
https://www.timesofisrael.com/two-killed-in-separate-road-wrecks-overnight/,

06. Israel rakentaa pysyvän infrastruktuurin pohjoisen rajansa tuntumaan Libanonia ja Syyriaa vastaan, aluksi Libanonin rajalle.

Infrastruktuuri käyttää alansa kehittyneintä, ainutlaatuista teknologiaa, jonka tarkoituksena on identifioida tuleva maanalainen toiminta, jonka päämääränä on soluttaa terroristeja Israelin puolelle rajaa.

Vuosi sitten IDF:n aloittama ”Operaatio Pohjoinen Kilpi” paljasti kuusi tunnelia, jotka Hizbullah oli kaivauttanut Libanonista Israeliin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274762,

07. Israelin turvallisuusjärjestöt, poliisi, rajapoliisi ja vapaaehtoiset ovat kuumeisesti valmistautumassa operaatioon, jolle poliisi antoi nimen ”Tulevaisuuden kasvot”. Sillä tarkoitetaan Auschwitz-Birkenaun vapauttamisen 75-vuotismuisto-tilaisuutta, jota juhlistamaan Jerusalemiin saapuvat kymmenet maailman valtioitten johtajat.

Varsinaisia seremonioita edeltävää Holokaust forum, johon osa korkeista vieraista osallistuu.
Venäjän presidentti Vladimir Putin tulee, osallistuu keskusteluihin ja seremoniaan, mutta hänellä on kiire Kremliin mennä hoitamaan uuden hallituksensa järjestelyjä edellisen erottua.

Israelissa jännitetään, armahtaako hän israelilaistytön Naama Issacharin, joka kärsii Moskovan vankilassa hänelle annettua 7.5 vuoden vankeustuomiotaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274763,

08. 22-vuotias juutalaismies Moshe Greenblatt joutui terroristin puukotuksen uhriksi Kiryat Arbassa lähellä Hebronia.

”Jumalan kiitos terroristin puukko katkesi, eikä hän pystynyt jatkamaan puukotuksiaan”. Greenblatt on sairaalassa ja sanoo voivansa niin hyvin, kuin olkaan puukotettu mies voi olla.

”On surullista, ettei juutalainen voi kävellä missä hän haluaa Israelin maassa, etenkään Hebronissa, joka kuuluu meille, eivätkä he tee mitään sellaisten hyökkäysten estämiseksi tulevaisuudessa”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274741,

09. Holokaust Forumiin saapuvat vieraat ovat joutuneet kilpailemaan hotelli-huoneista, joita maassa yleensäkin on aivan liian vähän yli 4 miljoonan turistin vieraillessa vuosittain Pyhässä maassa.

Huoneita on jaettu ”ensiksi tilannut ensiksi saanut periaatteella”, paitsi muutamia poikkeuksia. Joittenkin maitten johtajat peruuttavat eri syistä johtuen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sai huoneen King Davidista, Englannin kruununprinssi Charles samoin. Vladimir Putin tyytyy David Citadel hotelliin.

Mattimyöhäisiä ovat USA:n varapresidentti Mike Pence ja kongressin edustajain-huoneen puhenainen Nancy Pelosi, jotka majoitetaan Crowne Plaza hotelliin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274740,

10. Luonnonalueiden ja puistojen auktoriteetti varoittaa kansaa: Välttäkää menemästä joen penkoille ennen kuin vedenpinta on laskenut kokonaan.

Ennusteet lupaavat:
Sunnuntain keski- ja pohjoisosissa vesisadetta, jossain ukkoskuuroja, tuuli on kova ja lunta sataa Hermonilla.
Maanantaina vettä sataa yleisesti, etenkin keskiosissa, lunta Hermonilla, tulvia Jordanlaaksossa, Juudean erämaassa ja Suolameren alueilla.
Tiistaina paikallisia kevytsateita monin paikoin, lämpötila alenee reilusti.

Virkailijat varoittavat kävelemistä tai autoilemista kuivuneisiin joenuomiin, sillä äkilliset kaatosateet voivat ryöpytä holtittomasti uomia pitkin.
Retkeilijöitten tulee ilmoittaa virkailijoille, minne aikovat talsia, ja ladata kännykkänsä kaiken varalta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274735,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Teheran valmistautuu lähettämään oman satelliitin avaruuteen edellisen epäonnistuttua. Valmistelut etenevät hyvin.
https://www.timesofisrael.com/after-failed-launch-last-year-iran-preparing-to-send-satellites-into-space/,

Iran varoittaa IAEA:ta seurauksista Euroopan alkaessa luopua JCPOA-sopimuksesta.
https://www.timesofisrael.com/iran-warns-of-repercussions-for-iaea-over-european-moves/,

Ainakin 60 ihmistä sai surmansa Houthi-kapinallisten hyökättyä Jemenin armeijan leiriin. https://www.timesofisrael.com/at-least-60-reported-killed-in-houthi-attack-on-yemen-army-camp/.

USA:n ulkoministeri asetti sanktioita iranilaiselle kenraalille Hassan Shahvarpourille, joka massamurhasi 148 avutonta protestoijaa.
https://www.timesofisrael.com/us-sanctions-iranian-general-over-bloody-crackdown-on-protests/,

02. Beirutissa jatkuvat libanonilaisten protestoijien ja poliisin väliset verisiksi kehittyneet yhteenotot. Ainakin 220 ihmistä haavoittui molemmin puolin lauantaina 3 kuukautta kestäneissä protesteissa.
https://www.timesofisrael.com/hundreds-injured-as-fierce-protests-rock-beirut-amid-simmering-crisis/,

03. Presidentti Donald Trump sanoo teloitetun iranilaisen kenraali Qassem Solaimenin käyttäneen rumaa kieltä puhuessaan USA:ta, ja varoitti Ali Khameneita varomaan sanojaan puhuessaan kansalle.
https://www.timesofisrael.com/hundreds-injured-as-fierce-protests-rock-beirut-amid-simmering-crisis/,

Iranin puolustusministeri Amir Hatami varoittaa puolestaan USA:ta, että iskut tukikohtaan Irakissa, jossa oli amerikkalaisia sotilaita, oli vain varoitus.
https://www.timesofisrael.com/iran-missile-attack-on-us-base-in-iraq-just-a-warning-dont-test-us/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 06 -11; Tiberias 12 -16; Suolameri 14 -20; Eilat 11 -20 +C-astetta, pohjoisessa sataa, muualla puolipilvistä, maanantaina ja tiistaina sadetta. Lämpötila alenee huomattavasti.