TIISTAI 21.01.2020

TIISTAI 21.01.2020
UUTISIA ISRAELISTA
01. Shin Betin johtaja Nadav Argaman sanoo, että sisäinen turvallisuusjärjestö esti 560 merkittävän terrori-iskun toteuttamisen, mukaan lukien itsemurhaiskuja, Israelissa viime vuoden 2019 aikana.

Argaman esitti tietonsa puhuessaan palkintojenjakotilaisuudessa käänteen-tekevien toiminta-ja tiedustelusaavutusten kunnioittamiseksi v. 2019 hyökkäysten estämiseksi, jotka oli kohdistettu Israelin siviiliväestöä ja infra-struktuuria vastan.

”Viime vuosi oli täynnä turvallisuushaasteita kaikilla rintamilla” hän sanoi. ”Me estimme 10 itsemurhaiskua, neljä sieppausta ja yli 300 ampumatilannetta.

Pääministeri Netanyhau puhui myös tilaisuudessa keskittyen ”Iranin uhkaan”, jonka hän sanoi sisältävän sekä ”ydin- että terrorihaasteen”.
”Meidän tulee kestää Pan-Arabismin aiheuttaman suuren haasteen”, hän sanoi. ”Päättäväisyytemme taistella tulevaisuutemme vuoksi ja voittaa vastustajamme, täytyy olla suuremi kuin heidän”.

”Elämä itsessään on tärkeämpi kuin elämän laatu” hän luonnehti sanomaansa.
”Satojen israelilaisten, ehkä useampienkin, elämä pelastettiin Shin Betin aktiivisuuden ansiosta. Elämän laatu tarkoittaa turvallisuuden laatua, joka provisioituu yli kysymyksen, kuka haavoittui, ja elämän pelastaminen luo turvallisuuden tunteen, joka ei ole maassamme itsestään selvyys”.

Pääministeri sanoi, että ”useat maat maailmassa haluavat yhteistyötä Israelin tiedustelupalvelujen kanssa. Jokainen haluaa yhteistyötä Israelin tiedustelun kanssa. Olemme keskellä ainutlaatuista poliittista, taloudellista, toiminnallista ja sotilaallista hyvinvointia” hän selitti.

Kunnianosoitus ojennettiin kuudelle käänteentekevälle operaatiolle ja useille Shin Betin agenteille, jotka erityisesti kunnostautuivat tehtävissään 2019.
https://www.ynetnews.com/article/H1YwYUQZI,

02. Rankkasateet ja tulvavaroitukset jatkuvat edelleen tiistaina.
Myrskyinen sää jatkui koko maan alueella maanantaina, ja varoituksia annettiin paikallisista tulvista rannikon kaupungeissa ja alavilla mailla, lumisateet jatkuvat edelleen Hermonilla.

Sääpalvelun tiedoston mukaan eniten sateita saivat 24 tunnin aikana Bat Yam, 45 mm; Netanya 44 mm; suurimpien sademäärien keskittyessä maan keskiosiin.

Sunnuntai-illasta lähtein Beit Dagan sai vettä 15.7 mm; Tel Aviv 9 mm, ja Hadera 3 mm. Rishon LeZionissa satoi vettä 37 mm; saman verran Golanin kukkuloilla.

Kinneretin vedenpinta nousi 5 cm sunnuntaista lähtien, sen korkeus oli maanantaina 210.655 metriä Välimeren pinnan alapuolella, eli 1.865 metriä maksimikorkeudesta.
Jordanin laakson alueella satoi vettä 40 mm, nostaen joen vedenpinnan korkeutta. Sunnuntaina siellä oli paikallisia tulvia.

Nahal Ayn luonnonsuojelualue on toistaiseksi suljettu tulvan vuoksi, kuten myös Nahal Darga, Nahal Og ja Nahal Prat. Kiipeily ja etäiset alueet ovat edelleen suljettuina patikoitsijoille Juudean erämaassa ainakin keskiviikkoon asti.
Sade jatkunee paikallisina koko maassa tiistaina, myös tulvina ja ukkosmyrskyinä.
https://www.ynetnews.com/article/ryXaukQW8,

03. Israel valmistautuu loppuviikon aikana korkeiden vieraiden saapumiseen maahan Holokaustin 75-vuotis muistotilaisuuksiin.
Kaikkiaan maailman johtajien, kuninkaitten, presidenttien ja muiden johtajien 47 delegaatiot vierailevat Jerusalemissa Auschwitzin vapauttamisen kunniaksi.

Poliisi asettaa kaikkiaan 10 000 poliisia Jerusalemin alueelle ja sinne johtaville valtateille, mikä sotkee tukkoisen normaaliliikenteen myös kaduilla päiväkausiksi.
Poliisioperaatioiden johtaja komentaja Yishai Shalem arvioi 5. HolokaustForumin kokoontumisen Yad VaShem Holocaustmuseossa olevan yksi suurimmista ja kaikkein monimutkaisimmista turvallisuusoperaatioista, joita Israelin poliisi on koskaan joutunut valmistelemaan ja valvomaan.

Turvallisuusjärjestelyjä - nimeltään ”Operaatio tulevaisuus”- johtavat Israelin poliisi yhdessä Shin Betin ”730 turvallisuusyksikön” kanssa, jonka vastuulle lankeaa korea-arvoisten vieraiden turvallisuus.

IDF:n erityisyksiköt suojelevat vieraiden vierailua Juudeassa ja Samariassa, heidän mukanaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Englannin prinssi Charles, joiden on määrä tavata PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka muistutti vähän aiemmin, että ”yksi laukaus voi peruuttaa HolokaustForumin seremoniat”.

Poliisikomentaja Shalem sanoo, ettei heillä ole varoituksia mielenosoituksista tai mellakoista vierailun aikana, mutta valmisteluja tehdään kaiken varalta.

TV-kanava 13 mukaan Israel varoitti Hamasia ja muita terrorijärjestöjä Gazassa erittäin voimallisilla vastatoimilla, jos ne järjestävät rauhattomuuksia Forum- tapahtuman häiritsemiseksi tai väkivaltaisuuksia turvallisuusaidalla.

Poliisia hermostuttavat mahdollisuudet, että mielenosoituksia voidaan järjestää Moskovassa pidätetyn ja 7.5 vuoden vankeuteen tuomitun Israel/USA-tytön Naama Issacharin vapauttamisen tukemiseksi. Neuvottelut siitä on aloitettu.
https://www.timesofisrael.com/with-10000-officers-police-gear-up-to-protect-massive-holocaust-commemoration/,

04. Israel eliminoi Palestiinan Islamic Jihadin (PIJ) komentajan Abu Al-Atan, joka kyseenalaisti Hamasin yksinvallan Gazassa, mutta hänen teloittamisensa suunnittelijat tiesivät kaiken aikaa, ettei hän ollut Gazan kaistan ongelmien ratkaisu; kysymys Israelin tuhoamisesta oli ja on edelleen terrorijärjestön ohjelman tärkein tehtävä.

Gazasta on aloitettu uudelleen – parin viikon tauon jälkeen – Israelin alueelle pommeilla varustettujen ilmapalloryppäitten lähettäminen, joista IDF vakuuttaa, että ilman epäilyä Hamas on vastuussa. Kairon välityksellä neuvotellaan pitkästä tulitauosta Israelin ja Hamasin välille.

Viimeisin rypäs lensi voimakkaitten tuulten mukana lähelle Beit Shemeshiä. Se oli varustettu PA:n pienoislipulla ja pommilla. Poliisin mukaan lähetys löydettiin Mesilat Zion moshavin läheltä.
https://www.timesofisrael.com/suspected-incendiary-balloons-found-near-beit-shemesh/,

05. Päiviä sen jälkeen, kun ”Juutalainen Koti” johtaja rabbi Rafi Peretz peruutti OtzmaYehudit-puolueen kanssa solmimansa sopimuksen vannottuaan, ettei tee niin, sanoo pyrkivänsä ”palauttamaan puolueensa kansallisen kunnian”, kuten hän vakuutti maanantaina.

Hän ilmoitti samalla, että puolueen puheenjohtajavaalit pidetään maaliskuun 2. päivän vaalien jälkeen – edellyttäen, että se ylittää 3.25 %:n äänikynnyksen.
https://www.timesofisrael.com/embattled-jewish-home-head-says-leadership-primary-to-be-held-in-june/,
Otzma Yehudit johtaja Itamar Ben Gvir vakuuttaa osallistuvansa vaaleihin ministerin tuolin houkutuksista huolimatta, jos hän jää sivuun.
https://www.timesofisrael.com/bucking-pressure-far-right-otzma-yehudit-says-its-staying-in-knesset-race/,

06. Hallitus kehottaa Korkeinta Oikeutta poistamaan listastaan esityksen naisten palvelemisesta IDF:n suunnittelemissa ”naisten tankkiyksiköissä”.

Hallitus perustelee pyyntöään sillä, että IDF suunnittelee lisätestien järjestämistä täysin naisten hoitaman palveluyksikön perustamiseksi.

Käytännössä on havaittu, että tankin ammusten lataaminen ja laukaiseminen vie naisilta lähes kaksi kertaa kauemmin kuin miehiltä. Ammukset ovat painavia.
https://www.timesofisrael.com/state-asks-high-court-to-throw-out-petitions-for-women-to-serve-in-tanks/,

07. Terveysministeriö antoi varoituksen kuolettavan keuhkokuume- corona-viruksen leviämisestä Kiinasta lähimaihin ja sieltä lentomatkustajien mukana kaikkialle maailmaan.

Virus sai alkunsa Wuhan 11 miljoonan asukkaan kaupungissa, ja siihen sairastuneita on löydetty yli 218 ihmistä. Maailman vilkkaimmilla lentokentillä on järjestetty Kiinasta ja Kauko Idästä tulevien matkailijoiden tarkastuksia.

Ministeriön epidemiologian asiantuntija tri Emilia Anis kehottaa videoviestissään Wuhan kaupunkiin matkustavia varomaan koskettamasta eläviä tai kuolleita eläimiä, tautiin sairastuneita, sekä noudattamaan tarkkaa hygieniaa.
https://www.timesofisrael.com/health-ministry-issues-warning-as-alarm-spreads-over-deadly-chinese-virus/,
https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51185836,

08. Perustuslain erityisasiantuntija Alan Dershowitz varoittaa USA:n demokraattista puoluetta jatkamasta Trumpin vastaisia syytetoimia Senaatissa, varoittaen, että kysymys tulee iskemään takaisin omaan nilkkaan marraskuun vaaleissa.

Hän rinnastaa varoituksensa niille Israelin puoluekentässä, jotka kiihkeimmin ajavat syytetoimia pääministeri Netanyahua vastaan.

”Presidentti Trump ja pääministeri Netanyahu taistelevat molemmat kritiikkiä vastaan kysymyksissä, jota eivät ole rikollisia. En katso Netanyahun suorittaneen rikosta. Mielestäni paremman tai huonomman mediaraportoinnin vaatiminen ei ole rikos. Siksi vastustan voimallisesti Netanyahun syyttämistä rikoksista”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274868,

09. Terveysministeriön julkaiseman raportin johdosta hengitysilman saastumisesta Haifassa Gur Hasidim ryhmän johtava rabbi antoi siunauksensa niille, jotka haluavat muuttaa pois Haifasta.

Useat Gur Hasidim ryhmän jäsenet sanovat harkitsevansa muuttamista Haifasta rabbinsa siunauksella, kertoi Behadrei Haredim uutislehti. Eräs heistä sanoi, että ”he muuttavat kaikkialle Israelissa etsien uutta työpaikkaa, eivätkä vain muuta pois”. Sama tapahtui TA:ssa 20 vuotta siten, jolloin ryhmän 200 perhettä muuttivat pois rebbensä antaman siunauksen (suosituksen) johdosta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274872,

10. Kansanedustaja Oded Forer (Israel Beitenu) reagoi tiistaina raporttiin jossa käsiteltiin Jojnt List arabilistan tapaamisesta Knessetissä Sheikki Ikrima Sabrin kanssa (entinen Jerusalemin suurmufti), joka oli tavannut Hizbullahin johtajia ja ilmaissut tukevansa terrorihyökkäyksiä.

”Joint Arab List näyttää päättäneen avata Islamilaisen Liikkeen pohjoisenhaaran Knessetissä ja käyttää oikeuksiaan Knessetin jäsenenä avustaa niitä, joiden tarkoituksena on vahingoittaa Israelin valtiota” Forer sanoi.

Islamilaisen Liikkeen pohjoinen haara, johon Sabrilla uskotaan olevan yhteyksiä,
Julistettiin laittomaksi useita vuosia sitten.

Sabri vastustaa kiihkeästi juutalaisten nousua Temppelivuorelle ja rukoilemista siellä vakuuttaen, ”ettei heillä ole mitään siteitä Temppelivuoreen tai Jerusalemiin”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274873,

11. 40-vuotias israelilainen nainen sai vaarallisia ruhjevammoja alaruumiiseensa Kiryat Arabssa tiistaiaamuna Hebronin alueella astuttuaan alas bussista ja jouduttuaan auton yliajamaksi, jonka kuljettaja jatkoi ajoaan pysähtymättä.

Nainen vietiin Share Zedek sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi.
Poliisi pidätti auton kuljettajan ja vei hänet kuulusteluihin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274865,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Sri Lankassa intialainen norsu päätti muuttaa asumaan hotellin alueelle. Se kuljeskelee siellä pitkin hotellin käytäviä ja varastaa varomattomalta turisteilta hedelmiä ja muuta purtavaa, kuten myös keittiöstä emännän huomaamatta.

Se ei ilmeisesti tee pahaa kellekään eikä kukaan paheksu sen käytöstä, sillä sitä pidetään hotellin asukkaana; se nukkuu yönsä ja nokosensa katoksen varjossa.

Onneksi täällä ei ole norsuja vapaina, mutta kaksi pientä kissanpoikaa muutti meille mitään kysymättä, ja elävät nyt kuin osana talon väkeä, eikä Michalin Kfir koirakaan ”leijonan pentu” pannut pahakseen, vaan hyväksyi ne.
https://www.bbc.com/news/world-asia-51177838,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 03 -07; Tiberias 07 -14; Suolameri 12 -17; Eilat 11 -18 +C-astetta tänään sadetta koko maassa, huomenna ja ylihuomenna puolipilvistä. Hieman lämpenevää. On syytä varautua kovaan tuuleen, joka voi olla epämukava.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019