Thursday, December 12, 2019

TORSTAI 12.12.2019

TORSTAI 12.12.2019
UUTISIA ISRAELISTA
01. Israelin 22. Knesset hyväksyi eilen illalla toisessa ja kolmannessa istunnossa lain äänin 96 -7, jonka perusteella se hajosi 24.00 aikaan keskiviikkona.

Knessetin päätös aloitti samalla vaalikamppailut, jotka huipentuvat parlamentti-vaaleihin 02.03.2020.

Kolmen kuukauden ajan puolueet yrittivät muodostaa koaliittiota, jolla olisi perustettu uusi hallitus ja estetty kolmansien vaalien pitäminen vuoden aikana, ja joilla gallupien mukaan ei saada tarvittavaa muutosta poliittisessa kentässä toimintakykyisen yhteyshallituksen muodostamiseksi, jota kansan enemmistö halusi.

Vaalilain mukaan uudet vaalit on pidettävä 90 päivän kuluessa Knessetin hajottamisesta, mutta koska sen määrittelevä 10.03. päivä on purim-ajan sapatti, vaalit siirrettiin pidettäviksi 02.03.2020.

Likudin johtaja Benyamin Netanyahu (Bibi) joutuu taistelemaan oikeuskansleri Avichai Mandelblitin julkistamien syytösten alaisena: Syytös lahjonnasta, sekä rikoksesta ja luottamuksen pettämisestä kolmessa tapauksessa. Bibi jatkanee toimenpidehallituksen pääministerinä uuden hallituksen nimittämiseen saakka.

Likud päättänee johtajastaan puolueen sisäisissä vaaleissa 26.12., jossa hänen asemastaan puolueen johtajana ja potentiaalisena pääministerinä havittelee ehkä vakavin haastaja Gideon Sa`ar. Ministeri Gilad Erdan sanoo tukevansa häntä.
https://www.timesofisrael.com/israel-calls-another-election-for-march-the-third-in-a-year/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273056,

02. Pääministeri Netanyahu sanoo olevansa shokissa 15.12. eroavan johtavan valtion syyttäjän Shai Nizanin TV-2:n haastattelussa esittämästä vertauksesta, jossa hän vertasi Bibiä vastaan esitettyjä syytöksiä raiskaukseen, vaatien anteeksipyyntöä.

Juontajan kysyessä, pyrkikö hän todella vertaamaan Bibin väitettyjä rikoksia, mukaan lukien varakkailta ystäviltään saamiaan sikareita ja kalliita sampanja-pulloja, raiskaukseen, Nizan vastasi: ”Herra varjelkoon” (God forbid).

”Kerroin vain, että minulla on vaikeuksia kuvitella korkean virkailijan joutuvan syytetyksi raiskauksesta. Henkilön laillista asemaa ei voida päättää äänestyksellä, mutta presidentti Moshe Katsav tuomittiin vankeuteen raiskauksesta”.
https://www.timesofisrael.com/israel-calls-another-election-for-march-the-third-in-a-year/,

03. Israelin puoluejohtajien syyttely toisiaan vastaan sai uutta vauhtia vaalitaistelun alettua.

Sinivalkoisten puheenjohtaja Benny Gantz sanoi keskiviikkona, että maa on menossa uusiin vaaleihin, koska Netanyahu hakee immuniteettia syytteistä. Hän vakuuttaa puolueensa vastustavan immuniteetti-lakia. Bibin olisi pitänyt hakea Knessetin päätöstä immuniteetista 21.11. läntien 30 päivän sisällä, mutta vaalit sotkevat tämän aikataulun.

Israel Beitenun johtaja Avigdor Liberman sanoi puolueensa ryhmäkokouksessa: ”Knessetin kaksi suurinta puoluetta, joilla yhdessä on 65 kansanedustajan tuki, ovat vastuussa tästä tilanteesta, johon olemme ajautuneet”.
https://www.timesofisrael.com/gantz-israel-going-to-3rd-elections-because-netanyahu-wants-immunity/,

04. Israelin pohjoisosassa Manshiya Zabda arabikylässä asukkaat havaitsivat, että 20 auton renkaat oli puhkottu torstain vastaisen yön aikana, ja rakennusten seiniin oli raapustettu hepreankielisiä graffiteja.

Yhdessä graffitissa luki: ”Mohammad on sika”; toisessa: ”Arabit ovat vihollisia; karkota tai tapa”. Daavidin tähti-kuvioita oli kirjoitettu talojen ja autojen kylkiin.

Poliisi sanoi aloittavansa välittömät tutkimukset sanoen vandalismin edustavan kansallista viharikosta, vakuuttaen saattavansa syyliset nopeasti oikeuteen.

Alueen imaami sheikki Ali Balal kertoi Ha´aretz uutislehden toimittajalle, että ”koko kylä on vihainen ja turhaantunut”.

”Olemme pieni kyläyhteisö, koskaan ennen ole kokeneet tällaista. Meillä on erinomaiset suhteet naapurimme kanssa. Toivon syyllisten joutuvan pian kiinni ja että heidät tuomitaan oikeudessa”.
https://www.timesofisrael.com/police-probe-hate-crime-after-cars-buildings-vandalized-in-israeli-arab-town/,

05. Mielipidetiedusteluja tekevät alkavat herätä hekin uuteen todellisuuteen, joka asettaa heillä toistuvia vaatimuksia, miten kansa tajuaa tilanteen nyt ja miksi.

Midgam mielipidetiedustelu-järjestö haastatteli 506 kansalaista, virhe 4.4 %.

Gantz sai 38 % tuen pääministeriksi, Netanyahun saadessa 37 %.
Gantzin suosio nousi Bibin epäonnistuttua muodostamaan uutta hallitusta, sekä häntä vastaan esitettyjen syytteitten vuoksi.

Uusista vaaleista 41 % vastanneista syytti Netanyahua, Gantzia 6 %, Yair Lapidia syytti 5 %, ja ultraortodoksi-puolueita 1 %. Lapid luovutti johtajuuden Ganzille.

Kolmannes syytti Avigdor Libermania, joka kieltäytyi Bibin tarjouksesta syyskuussa vähemmistöhallituksesta, ellei toteuteta Libermanin vaatimusta ultraharedim kansan asevelvollisuuden muuttamisesta, kuten myös Gantzin tarjouksesta samoilla ehdoilla, mutta arabien Jont List tuella.

SiniValkoinen saisi 35 kansanedustajaa (nyt 33); Likudin saldo olisi 32 (31).
Israelin arabien Joint List 13 (13); Shas 8 (9); Uusi oikeisto 6 (7) oltuaan liitossa Jewish Home ja National Unionin kanssa; Israel Beitenu 8 (8).

Labor-Gesher saisi 5 (6); Democratic Camp saisi 4 (5) kansanedustajaa.

Gallupin mukaan poliittinen halvaustila tulee jatkumaan uusien vaalien jälkeenkin, mikä ei lupaa hyvää eripuraiselle kansalle.
https://www.timesofisrael.com/poll-gantz-netanyahu-neck-and-neck-on-suitability-to-be-pm/,

06. Pääministeri Netanyahu aloittaa vaalitaistelunsa vierailemalla Har Hamor Jerusalemin Yeshivassa, jota johtaa rabbi Tzwi Tau, joka aiemmin tänä vuonna perusti Noam-puolueen, jonka aiempi vaalitaistelu oli lähes yksinomaan LGBT-järjestelmää vastaan.

Noam puolue jättäytyi pois vaaleista huomattuaan, ettei sillä ole mitään mahdollisuuksia, ja Bibin luvattua vastapalvelukseksi hyllyttää suunnitelman sukupuolten yhteisestä rukousalueesta Länsimuurilla.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-kick-off-campaign-with-visit-to-yeshiva-run-by-anti-gay-rabbi/,

07. Pääministeri Netanyahu ilmoitti luopuvansa kaikista ministerinpaikoistaan Korkeimman Oikeuden suosituksen mukaan tammikuun 1. päivänä 2020. Hänellä on vielä hallussaan Terveys-, Diaspora- ja Hyvinvointi ministeriöt, joista hän luopuu, mutta aikoo pysytellä pääministerinä loppuun asti.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Netanyahu-I-will-quit-all-my-Minister-duties-by-January-1st-610714,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Jersey Citissä USA juutalaisomistuksessa olevan tavarataloa vastaan tehdyn aseellisen hyökkäyksen jälkeen ”Amerikkalaiset Antisemitismiä” vastaan edustajat menivät paikalle vain havaitakseen, että paikalle kokoontuneet asukkaat olivat vihaisia juutalaisille kehottaen heitä muuttamaan pois.

”Terroristien uhrien juutalaisen veren ollessa vielä lämmin, paikalliset asukkaat kokoontuivat murhapaikalle, ei avustaakseen uhreja, vaan syyttääkseen juutalaisia kärsimistään uhreista ja ylistäen heidän murhaajiaan” sanoi NY valtion kongressin jäsen Dov Hiking.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273062,

02. Jersey City terroreista toinen jätti jälkeensä käsin kirjoitetun viestin selittäen motiiviaan: ”Teen tämän koska luojani kehotti siihen, ja koska vihaan niitä, joita hän vihaa”. Viesti löytyi varastetusta kuorma-autosta, jota he yhdessä ajoivat.

Hyökkääjät olivat David Andersson ja hänen tyttöystävänsä Francine Graham, 47 ja 50-vuotiaita, he pitivät itseään ”mustina heprealais-israelilaisina”. Heitä kutsutaan nimellä ”Viha-ryhmä”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273063,

03. Beirutin kreikkalais-ortodoksi arkkipiispa sanoi joulukuun 8. päivän 2019 puheessaan, että ”Libanon on yhden miehen hallinnassa aseiden avulla”.
Hän tarkoitti tällä Hizbullahin pääsihteeriä Hassan Nasrallahia, jonka ryhmä hallitsee Libanonia kokoamiensa aseitten ja ohjusten voimalla.

Arkkipiispa Elias Audi kritisoi tapaa, miten kansa pysyy vaiti kysyen: ”Missä on kulttuurimme, libanonilainen ominaisuutemme, josta olemme ylpeitä?”
Puhe julkaistiin poliitikon ja journalistin Gebran Tuenin kunniaksi pidetyssä seremoniassa, joka teloitettiin 2005.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273057,

04. USA:n senaatin komitea hyväksyi 18 -4 lain, jolla Turkki asetetaan sanktioitten alaiseksi venäläisvalmisteisen S-400 torjuntaohjus-järjestelmän ostamisen vuoksi, vaikka se ei sovi yhteen NATO:n puolustusjärjestelmien kanssa.

Turkki on vakavasti päättänyt hankkeensa toteuttamisesta ja hankki toisen erän ohjuspattereita Venäjältä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273054,

05. Turkkilaismiesten suorittamat naistensa murhat ovat saavuttaneet epidemian-luonteiset mittasuhteet, kirjoittaa Uzai Bulut ”Gatestone instituutin” artikkelissa.
Puolentoistavuoden aikana ennen marraskuuta 2018 murhattiin Turkisa 652 naista miesten toimesta.
50 % tapauksessa motiivia ei tunneta, 16 % siksi, että naiset halusivat tehdä omat päätöksensä, ja 13 % taloudellisista syistä johtuen.
https://www.gatestoneinstitute.org/15246/turkey-murder-of-women.
Siinäkö on sitten se islamin rauhanuskonnon ihanuus ja autuus?

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 08 -16; Tiberias 13 -19; Suolameri 14 -22; Eilat 13 -24 +C-astetta, sadetta tänään ja huomenna, sapattina aurinkoista. Viilenevää.

Tuesday, December 10, 2019

TIISTAI 10.12.2019

TIISTAI 10.12.2019
UUTISIA ISRAELISTA
01. Benny Gantz (SiniValkoinen) ja Benyamin Netanyahu (Bibi) tapasivat toisensa maanantaina, mutta ainoa kysymys, josta he pystyivät päättämään, oli vaalien järjestämisen päivämäärä:

Israelin kolmannet vaalit vuoden kuluessa pidetään maaliskuun 10. päivänä, mutta koska se on Purim-juhla, vaalipäiväksi sovittiin 02.03.2020.

Knessetin puhemies Yuli Edelstein päätti pidättää vaaleja koskevan lain äänestystä keskiviikkoon antaakseen viimeisen mahdollisuuden hallituksen muodostamiseksi ennen puolta yötä keskiviikkona.

Viimeinen kärhämä Gantzin ja Bibin välillä käytiin eilen Gantzin vaatiessa, että Bibi luopuu ”toivottamasta” yrityksestään saada immuniteetti todeten, että ”Israelin kansan tulee saada tietää, mitkä ovat Bibin todelliset aikeet”.

Netanyahu ei vain torjunut vaatimusta, vaan kutsui Gantzin tarjousta ”tyhjäksi ja läpinäkyväksi juoneksi” kehottaen sen sijaan Libermania (Libi) neuvottelemaan, laajentaen kehotuksensa koskemaan myös SiniValkoisia. Bibi tarjosi Libille uskontoa ja valtiota käsittelevät asiat sekä pääministerin vuorottelua.

Liberman kuitenkin hylkäsi Netanyahun tarjoukset, haluten uusia vaaleja, joissa hänen Israel Beitenu-puolueensa voi gallupien mukaan hävitä poliittiselta kartalta.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Blue-and-White-Likud-agree-on-third-election-date-March-2-610339, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272951,

02. EU:n 28 jäsenmaan ulkoministerit kokoontuvat uudelleen Brysseliin 20.01.2020 modifioidakseen Israelia ja PA/PLO koskevaa politiikkaansa, raportoi Associated Press maanantaina.

”Jos haluamme edistää kahden valtion periaatetta, meidän tulee avustaa ja rohkaista molempia osapuolia aloittamaan vakavat ja luotettavat neuvottelut, joita ei nyt käydä” totesi EU:n uusi ulkomaan asioitten uunituore johtaja Josep Borrell puhuessaan journalisteille ulkoministerien kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen.

Borrell lupasi ulkoministerien keskustelevan syvällisesti tilanteesta Lähi-Idässä tavatessaan toisensa tammikuun 20. päivä 2020.

Israelin TV-kanava 13 raportoi Luxenburgin ulkoministeri Jean Asselbornin kehottaneen ”kaikkia EU:n jäsenmaita tunnustamaan Palestiinan valtion”, vastavedoksi USA:n ulkoministeri Mike Pompeon äskeiselle ilmoitukselle, ”ettei USA pidä Israelin rakentamia juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa laittomina”.

EU:n omaksuman kannan mukaan ”minkä tahansa rauhansopimus tulisi rakentaa kahden valtion periaatteen pohjalle”. EU tuomitsee ”kaikki Israelin suorittamat rakennustoimet Juudeassa ja Samariassa kansainvälisen lain mukaan laittomina”.

(EU ei sen sijaan tuomitse PA/PLO:n arabien rakentamista Juudeassa ja Samariassa, vaan päinvastoin innostaa siihen ja tukee sitä rahallisesti. Onko tämä EU:n periaatteen mukaan tasapuolista?)

Asselborn valitti Borrelille lähettämässään kirjeessä, että ”kahden valtion periaatetta hajotetaan pala palalta, päivä päivältä, ja siksi on aika harkita Palestiinan valtion tunnustamista”.

Asselborn selitti, ”ettei EU:n tunnustus Palestiinan valtiosta ole tarkoitettu suosion osoitukseksi eikä avoimeksi sekiksi, vaan Palestiinan kansan oikeuden tunnustamiseksi omaan valtioon, eikä mitenkään Israelin vastaiseksi”.

PA/PLO:n virkailijat ovat painostaneet valtioita tunnustamaan Palestiinan valtion ohittaen sillä kaikki ponnistelut kahdenkeskisistä neuvotteluista.

Muutamat Euroopan valtion ”ovatkin niin tehneet, mutta sillä on ollut vain symbolinen merkitys ilman diplomaattista arvoa”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272945.

03. PA:n pääministeri Mohammad Shtayyeh sanoi maanantaina, että ”USA:n kongressin alahuoneen antama tuki kahden valtion periaatteelle on kansainvälisen lain mukainen” puhuessaan PA:n hallituksen kokouksessa Xinhua News raportin mukaan.

Shtayyeh sanoi Washingtonin hallituksen kaivavan maata kahden valtion periaatteen alta, viitaten ulkoministeri Mike Pompeon äskeiseen lausuntoon, jossa hän totesi, ettei USA enää näe juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa kansainvälisen lain mukaan laittomina.

USA:n kongressi hyväksyi perjantaina Alan Powenthalin (D-CA) esittämän ja 192 Demokraattisen puolueen jäsenen tukemana lain äänin 226 -188. Sitä edelsi kahden lisäyksen hyväksyminen, joilla saatiin valtapuolueiden vaatimus tasapuolisuuden toteuttamisesta.

Päätöslauselman lisäyksissä vahvistetaan USA:n sotilasapu Israelille, ja vaaditaan inhimillisen tuen antamista PA/PLO:n arabeille, jonka Trump poisti.

Päätöslauselmassa ilmaistaan USA:n tuki kahden valtion tuesta Israelin ja PA/PLO:n välisessä konfliktissa, sekä varoitetaan Israelia luopumaan alueiden liittämisestä Israeliin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272947,

04. Israelin yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan julkisti maanantaina päätöksensä, jolla rajoitetaan PA:n nimittämän ”Jerusalemin kuvernöörin” toimintavapauksia Israelin pääkaupungin alueella.

”Kuvernööri” Adnan Ghaith kutsuttiin maanantai-iltana Jerusalemin aluepoliisin keskusvirastoon, missä hänelle ojennettiin päätös toimien rajoittamisesta.
Erdanin päätös koskee Ghaithin toimia henkilökohtaisesti, mutta se tuskin rajoittaa tai estää tilaisuuksien pitämistä, joista on sovittu aiemmin.

Kielto Ghaithin toimintojen rajoittamisesta on ainutlaatuinen ja henkilö-kohtainen hänen roolistaan toimia PA:n nimissä Israelin valtion alueella, ja PA:n rahoittamissa tilanteissa.

Ghaith on osallistunut useisiin tapauksiin ja monien tilaisuuksien rahoittamiseen, joista muutamat on kielletty Yleisen Turvallisuusministeriön toimesta, ja joista muutamia on tutkittu poliisin toimesta.

Ghaith osallistui USA:n/Israelin kansalaisen Issam Aqelin sieppaamiseen PA:n toimesta, ja hänen laittomaan pidättämiseensä pitkähköksi ajaksi. Häntä syytettiin maan myymisestä juutalaiselle. Asia on Poliisin tutkinnan alla.
Aqel vapautettiin lopulta USA:n painostuksen ansiosta.

Erdan vakuuttaa ”toimivansa voimalla jokaista vastaan, joka pyrkii haastamaan Israelin itsenäisyyden Jerusalemista. PA toimii jatkuvasti saadakseen otteen Jerusalemin itäosaan, ja henkilökohtaisen kiellon antaminen on osa tärkeää taistelua sen estämiseksi”.

Erdan sanoo toimivansa lain säätämiseksi, jolla laittoman toiminnan harjoittamisesta voidaan tuomita viiden vuoden vankeusrangaistukseen.
”Meidän tulee toimia aktiivisesti estääksemme vihamieslisten elementtien pesiytymisestä Jerusalemiin operoidakseen sieltä Israelia vastaan”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272933,

05. Amerikkalais/israelilainen viiden lapsen harediäiti Bracha Beatie Deutsch (Rabin) on harjoitellut tiiviisti voidakseen kilpailla Israelin edustajana naisten maratonilla Tokion Olympialaisissa.

Hänen toiveensa näyttävät romuttuvan Olympialaisten järjestäjien päätettyä siirtää sunnuntaiksi suunnitellut naisten maraton-kilpailut lauantaiksi. Beatie teki päätöksensä saatuaan tiedon, että kisojen viimeinen laji, naisten maraton, juostaan sunnuntaina, mikä nyt näyttää muuttuvan.

Järjestäjien mukaan muutos aiheutui kilpailupaikan muutoksesta.
Deutsch voitti Tel Avivin maratonin ollessaan raskaana 7. kuukaudella pitkään mekkoon pukeutuneena. Hän voitti 2018 Jerusalemin maratonin, mutta kirjoittaa peruuttaneensa Maailman Mestaruuskisat ja useita muita, koska hänen uskontonsa kieltää kilpailemisen lauantaina (sapattina).
Hän ei kuitenkaan hellitä.

”Jatkan treenaamista ja pusken mahdollisuuksieni rajoille yrittääkseni tulla valituksi. Huolimatta siitä, voinko kilpailla tai en, en luovuta vielä. En hellitä helposti, olen luoteeltani taistelija. Teen kaikkeni saadakseni kilpailupäivän muutetuksi”.
Hänen ortodoksijuutalainen vakaumuksensa pakottaa hänet kilpailemaan pitkässä mekossa, yli kyynärpäiden ulottuvissa hihoissa ja pääliinassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272954,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Belgia vaatii virallisesti, että YK:n alainen UNESCO poistaa Aalst Karnivaalit
”Maailman Perinne” listastaan niiden harjoittaman antisemitismin vuoksi.

Aiheen UNESCO:lle lähetettyyn vaatimukseen karnivaalien poistamiseksi järjestön laatimasta ”Inhimillisyyden käsittämättömän kulttuuriperinteen” listasta antoi edellinen julkaisu, jossa esitettiin irvistäviä juutalaisia pitäen USD käsissään ja rotta olkapäillään.

UNESCO:n kansainvälinen komitea ”uskomattoman (räävittömän) perinteen säilyttämiseksi” äänestänee Aalst karnevaaleista seuraavassa kokouksessaan.

Juutalaisia häpäisevät piirrokset mainoksissa herättivät kiivaita vastalauseita juutalaisten keskuudessa, mutta myös UNESCO:ssa, kutsuen niitä ”rasistisiksi ja antisemitistisiksi”

Karnevaalien puolustajat viittaavat, että perinteen mukaan ”ne edustavat kärjekästä huumoria, aiheiden ivatessa kaikkia uskontoja ja uskomuksia”. (epäilyttävästi kuitenkin ohittaen muslimeja esittävät karikatyyrit)

Belgian esityksen hyväksyminen komiteassa edellyttää lähes yksimielistä äänestystä, minkä ei uskota toteutuvan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272952,

02. Iranin Vallankumouskaartin (IRGC) komentajan Hossein Salamin korkea neuvonantaja Morteza Ghorbani uhkasi Israelia maanantaina julkistamassaan lausunnossa vastauksena Israelin ulkoministeri Israel Katzin lausuntoon, jossa hän pitää Israelin hyökkäystä Iraniin mahdollisena.

”Jos Israel tekee virheen, ehkä jopa kaikkein pienimmänkin Irania vastaan, me tulemme tuhoamaan Tel Avivin Libanonista käsin tuhkaksi” Ghorbani uhosi Iranin medialle, jota Yedioth Aharonot siteerasi.

”Iran ei tavoittele ydinaseita tai niiden omistamista, ja Israel on liian pieni tehdäkseen virheen meidän kanssamme”.

”Taistelijoittemme sormet ovat liipaisimella ylimmän kaitsijan Ali Khamenein käskystä. Jos johtaja antaa komennon hyökätä Israeliin ohjuksillamme – sionistit nostavat kätensä ylös ja antautuvat”.

Ghorbanin kommentit julkaistiin Israel Katzin italialaiselle Corriere della Sera antaman lausunnon jälkeen, jossa Katz tunnusti sotilaallisen operaation olevan pöydällä. ”M emme tule sallimaan Iranin saada ydinaseita, ja jos meidät pakotetaan siihen ilman muuta mahdollisuutta – me myös vastaamme sotilaallisella voimalla”.

”Jos Iran ylittää punaisen varoitusviivan, se tulee kohtaamaan yhdistyneen ja lujan rintaman, jossa ovat mukana USA, Saudi Arabia, ja UAE, jotka iskevät Teheraniin sadoilla ohjuksillaan”.

Syyskuussa Iranin korkea sotilasjohtaja esitti Israelia kohtaan tyypillisesti liioitellun uhkauksen: ”Jos Israel tekee strategisen virheen, sen tulee koota Tel Avivin pirstaleet ja osat Välimeren alimmista syvyyksistä”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272938,

03. Chilestä Antarktikaan matkalla ollut Hercules-rahtikone, jossa oli 38 matkustajaa, ilmoitetaan kadonneeksi, 17 henkilökuntaan kuuluvaa, loput 21 matkustajia.
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-50723907.,

04. Sekkitasavallassa Ostravassa yksityinen pyssymies avasi tulen sairaalan traumahuoneen odotustilassa, surmaten kuusi ja lopulta ampuen itseään päähän. Osa sairaalasta suljettiin, kunnes tilanne saatiin selvitettyä.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50725840,

05. New Zealand, Uuden Seelannin Valkoiselle Saarelle menneet pelastajat tuhoisan tulivuorenpurkauksen jälkeen kuvasivat näkymää kuin Chernobylissä.

”Kaikki oli paksun tuhkan peitossa” kertoi Russel Clark TVNZ uutisissa.
Saarella oli purkaushetkellä 47 ihmistä, ja TV:ssa herätettiin kysymys: Miksi heidän sallittiin mennä sinne, vaikka varoituksia oli annettu keskinkertaisesta vakavaan uhkaan.

Viranomaiset varoittavat toisesta purkauksesta samansuuruisesta tai lievemmästä.

Kuusi ihmistä todettiin kuolleiksi, ja 8 muun pelätään myös kuolleen. 30 muuta ovat saaneet eriasteisia palohaavoja.
https://www.bbc.com/news/world-asia-50723352,

06. USA:ssa kongressin demokraattien yritykset presidentti Trumpin syyttämiseksi etenevät puhenaisen Nancy Pelosin epävarmassa ohjauksessa. Hän kehotti demokraatteja laatimaan syytteitä käsitteleviä artikkeleita Mediaan, joissa Trumpia syytetään voiman väärinkäyttämisestä ja kongressin toiminnan estämisestä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272940,

07. Uudessa Seelannissa todettiin 109 000 salamaniskua yhtenä päivänä ennen vulkaanista purkausta, kaikkiaan rekisteröitiin 300 000 sähköistä purkausta/pv. https://strangesounds.org/2019/12/coincidence-109000-lightnings-strike-over-new-zealand-one-day-before-white-island-deadly-volcanic-eruption-300000-discharges-on-the-same-day.html,

08. USA:ssa koettiin maanantaina lukuisia optisten kaapeleitten katkaisemisia maanantaina puolipäivän jälkeen US itäistä aikaa.

Tapahtumaa pidetään sabotaasina, joka aiheutti laajan Combast verkoston osittaisen sulkeutumisen ja internetin liikennehäiriöt eri puolilla maata. https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/news-nation/sabotage-multiple-fiber-optic-lines-cut-comcast-major-outages,

SÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 08 -14; Tiberias 12 -20; Suolameri 16 -23; Eilat 16 -25 +C-astetta, pohjoisosissa pilvistä ja sadetta, huomenna puolipilvistä, hieman lämpenevää.

Tilanne Turkin ja Kreikan välillä osoittaa jännityksen nousemista vaaralliselle tasolle. Kysymys on öljy-ja kaasuesiintymien etsimisestä Libyan ja Turkin välisellä meriliikenne EEZ kanavalla Aegean merellä.
Kreikkalaisella lentäjällä oli turkkilainen alus tähtäimessään, mutta ei laukaissut
Exocet-ohjustaan, joka olisi voinut upottaa Turkin aluksen ja sytyttää sodan.
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/greece-and-turkey-moving-closer-to-armed-conflict,

Sunday, December 08, 2019

SUNNUNTAI 08.12.2019

SUNNUNTAI 08.12.2019
Yksityisasioitten hoitaminen on sekoittanut rutiiniaskareita siinä määrin, että menee päiväjärjestys sekaisin. Rannekelloni näyttää 07.12. päivää, jonka mukaan luin aamu-hartaustekstini, mutta internetin aika-määritelmä väittää, että sunnuntai on 08.12., eli olimme kelloni kanssa sekaantuneet viikon päivissä. Elä siinä sitten siististi!
UUTISIA ISRAELISTA
01. Gazasta ammuttiin lauantai-iltana kolme rakettia Israelin eteläosaan. Sderotin ja sen ympäristön hälytyssireenit ilmoittivat lähestyvistä raketeista 21.00 aikaan lauantai-iltana.

IDF:n tiedottajan mukaan Iron Dome eliminoi kaikki kolme rakettia. Asukkaat kertoivat, että Iron Dome eliminoi ainakin 2 rakettia, kolmannen uskotaan pudonneet avoimelle pellolle ilman vahinkoa.

Magen David tiedottaja Zaki Heller kertoi medialle, että avustavat lääkintämiehet ja EMT:t avustivat 40-vuotiasta naista ja hänen tytärtään 10 vuotta, sekä 27- vuotiasta miestä, jotka ilmeisesti haavoittuivat lievästi juostessaan pommi-suojaan tai saamansa shokin vuoksi.

IDF:n tiedottaja kertoi, että IAF:n hävittäjäkoneet ja helikopterit iskivät useaan kohteeseen Gazassa, mukaan lukien varastot, toimistotilat sekä turvallisuus-kohteet, sekä Hamasin merivoimien sotilaalliseen kohteeseen Gazan pohjois-osassa, joka tuhottiin.
https://www.jpost.com/Israel-News/Three-rockets-fired-from-Gaza-to-Israel-two-intercepted-by-Iron-Dome-610208,

02. Hamasin ”Paluumarsseihin” Gazan ja Israelin välisen turvallisuusaidan takana osallistui perjantaina nelisen tuhatta gazalaista useissa eri kohteissa.

Muutamat mielenosoittajista ”pommittivat” IDF:n sotilaita kotitekoisilla pommeilla. Erikoisuutena mainitaan, että monet arabeista olivat lapsia.

Hamasin ”terveysministeriö” ilmoitti 27 mielenosoittajan haavoittuneen, joista neljän kovien ammusten seurauksena.

”Kansallinen paluumarssien ja Gazan kaistan piirityksen murtamishallinto” ilmoitti ”paluumarssien” jatkuvan ensi perjantaina.

Hamasin maaliskuusta 2018 aloittamat ”paluumarssit” ovat toistuneet jokaisena perjantaina, poikkeuksena kolme edellisenä perjantaina, jotka Hamas peruutti odottaessaan tuloksia Kairossa Egyptin valvonnassa neuvoteltavasta pitkästä tulitauosta Israelin kanssa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272810,

03. Hallituksen muodostaminen junnaa edelleen SiniValkoisten ja Likudin johtajien syytellessä toisiaan Israel Beitenun johtajan Avigdor Libermanin hieroessa harmaantunutta parransänkeään ilmeisesti nauttien aiheuttamastaan sekasotkusta.

Kansanedustaja Omer Barlev (Labor-Gesher) kehottaa Knessetin puhemiestä Yuli Edelsteinia (Likud) muodostamaan uuden hallituksen vaalien estämiseksi.

Kansanedustajien keskuudessa esiintyy määrättyä turhaantumista puolue-johtajien saamattomuudesta johtuen ja Benny Gantzin ja Benyamin Netanyahun useiden yritysten yhteisen pohjan löytämiseksi epäonnistuttua.

Kuka tahansa kansanedustaja voi yrittää koota 61 kansanedustajan alle-kirjoitukset lupauksella tukea häntä Knessetissä hallituksen muodostamiseksi.

Jos näin ei tapahdu 11. joulukuuta mennessä, vaalit pidetään 10. maaliskuuta 2020, mutta koska se on Purim, ne aiennetaan 03.maaliskuuksi.
Ehkä olisikin viisainta seurata purimin (arpa) esimerkkiä, ja heittää arpaa pääministerin valitsemiseksi.
(Aiemmin kerrottiin, että 25.03. on aikaisin päivä vaaleille).

Omer Barlev sanoo toimivansa esityksensä edistymiseksi, ja uskoo Edelsteinin tekevän oikean ratkaisun, jos presidentti Rivlin antaa hänelle valtakirjan yrittää hallituksen muodostamiseksi.
Edelsteinin tulee ilmoittaa kirjallisesti presidentille suostuvansa leikkiin.

Edelsteinin kanslia ilmoittaa, että puhemies haluaa yhteyshallituksen muodostamista, mutta ei suoraan sulje pois mahdollisuutta Barlevin esityksestä.
Barlev vakuuttaa, ettei hänellä ole poliittista motiivia esityksensä taustalla.
https://www.timesofisrael.com/labor-mk-says-working-to-get-support-for-knesset-speaker-to-form-government/,
https://www.ynetnews.com/article/S1RTjWVTr,

04. Pääministeri Netanyahu ilmoittaa harkitsevansa pääministerin valitsemista suorilla kansan vaaleilla: ”Antaa kansan tehdä valinnan pääministeristään”.

Pääministeriehdokas Gideon Sa`ar moittii Netanyahua turhan hätäisestä ilmoituksesta (ehkä) suostua esitykseen.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-says-hell-back-direct-pm-election-bid-to-avert-3rd-knesset-vote/,
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-rival-saar-picks-up-endorsement-from-second-likud-mk/,

05. TV-kanava12 News poliittinen kommentoija Amit Segal ennustaa Yedith Aharonit viikkokolumnissaan, että Jerusalemin edellinen pormestari Nir Barkat on selvästi edellä muita ehdokkaita pääministeriksi, jos Netanyahu ei ole mukana.

Barkatilla on kokemusta johtamisessa, mutta hänen kokemattomuutensa politiikassa on eduksi, koska hän ei ole sekaantunut epäilyttäviin toimintoihin. Lisäksi hän sai palkkaa pormestarin virasta vain 1 NIS vuodessa, joten hänellä ei liene intressiä antautua korruption houkutuksiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272853,

06. Gazan Hamasin propagandaosasto teki harvinaisen poikkeuksen julkistaessaan laatimansa raportin marraskuun operaatioistaan.

Alla otteita raportin sisällöstä:
- Hyökkäyksiä Israelia vastaan tehtiin 570 Juudeassa, Samarissa ja ItäJerusalemissa, joissa haavoittui 14 israelilaista.
- Hyökkäyksistä 401 (71 %) luokiteltiin yhteenotoiksi, 41 (7.25 %) erilaisiksi taisteluoperaatioiksi, mukaan lukien puukotuksia, pommien tai pullojen heittämistä tai asettamista IDF:n ajoneuvoihin tai asemiin.
- Yksi puukotus ja 7 salaista tointa ja pommien heittämistä IDF:n ja setlerien ajoneuvoihin, sekä 33 palopommien heittämistä tai ampumista israelilaisiin kohteisiin.
- Useimmat toimista tehtiin Hebronissa (132), Jerusalemissa (103), Ramallahissa (83), eli 56 % kaikista marraskuun operaatioista.
Hamasin tiedottaja Abu Ubeida vaatii Israelia tunnustamaan vastuunsa Al-Aksa moskeijan pyhyyden loukkauksiin samalla varoittaen, että Israelin päätös sallia juutalaisten nouseminen Vuorelle ja PA:n arabien toimien rajoittaminen merkitsee öljyn heittämistä liekkeihin räjähdyksen aiheuttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272840,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Marraskuun 07. päivänä 1941, 72 vuotta sitten, Japanin imperiumin koneet iskivät pommeilla ja torpedoilla USA:n laivaston merisatamaan Pearl Harborissa ja lentokenttiin Oahussa, Hawaijilla, vähän ennen kahdeksaa aamulla.

USA oli murtanut Japanin salaiset sotilaskoodit ja oli selvillä Japanin aikeista, mutta ei uskonut, mitä ne kertoivat. USA oli tyhmästi koonnut Tyynenmeren laivastonsa parhaimmiston Pearl Harbon satamaan, eikä ollut varustautunut yllättävään iskuun, jossa kuoli 2335 sotilasta ja 68 siviiliä.

Tämä hyökkäys antoi aiheen presidentti Rooseveltille julistaa sota Japania vastaan, joka päättyi Japanin täydelliseen antautumiseen USA:n osoitettua teknisen ylivoimansa tuhoamalla atomipommeillaan Hiroshiman ja Nagasakin kaupungit, joissa 75 000 ihmistä menehtyi Hiroshimassa (06.08.1945) ja 73 900 ihmistä Nagasakissa (09.08.1945) välittömästi.

Haavoittuneista monet ovat kärsineet vuosikymmenien ajan ydinsäteilyn aiheuttamista vammoista.

https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/news-nation/december-7-a-date-that-will-live-in-infamy, https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiroshiman_ja_Nagasakin_pommitukset,

02. Intiassa Delhin laukkutehtaassa syntynyt tulipalo surmasi ainakin 43 tehtaan työntekijää, kertoivat viranomaiset.

Tulipalo sai alkunsa 4-kerroksiessa rakennuksessa Intian pääkaupungin tiheään asutussa vanhassa korttelissa aikaisin sunnuntaiaamuna.

Yli 100 ihmistä nukkui tehtaan sisällä, joka valmistaa etenkin koululaukkuja. Yli 40 tehtaassa nukkunutta työntekijää saatiin pelastettua.

Tahdas sijaitsi Azad Market alueella, jonka kapeat kiemuraiset kadut tekivät pelastustoimet vaikeiksi. Pelastavat kantoivat haavoittuneita selässään.
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-50703659,

03. Aikaisin tiistaiaamuna Delhissä syttynyt hotellipalo surmasi ainakin 17 ihmistä, 35 ihmistä saatiin pelastettua. Jotkut joutuivat hyppäämään hotellin ikkunasta ulos vain ruhjoutuakseen syöksyessään maahan.
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-47208379,

04. USA:n kongressin alahuone hyväksyi perjantaina päätöslauselman, jossa se antaa tukensa kahden valtion perustamiseksi Israelin Luvatun Maan alueelle.

Ei-sitova lauselma ilmaisee kongressin alahuoneen vastustuksen presidentti Donald Trumpin hallituksen äskeiselle päätökselle tunnustaa Juudean ja Samarian sekä ItäJerusalemin juutalaisyhteisöjen laillisuus.

Päätös hyväksyttiin äänin 226 vastaan 188, hajottaen puoluesidonnaisuuden. Demokraatit äänestivät pääosin esityksen puolesta, republikaanit sitä vastaan.
Edustajien puheissa varoitettiin Israelia alueiden liittämisestä valtioonsa, ja etenkin Jordanin laakson aseman muuttamisesta.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/US-House-approves-resolution-supporting-two-state-solution-610125,

05. USA:n ulkoministeriö kiistää pääministeri Netanyahun keskustelleen USA:n ulkoministeri Mike Pompeon kanssa Lisbonissa Jordan joen laakson liittämisestä Israeliin.

USA:n apulaissihteeri David Schenker – jonka mandaattiin kuuluvat Lähi-Idän alueen kysymykset – sanoi, että vaikka Pompeon ja Netanyahun keskustelut olivat kahdenkeskisiä, hän sanoi puhuneensa Pompeon kanssa, ja vakuutti, ettei esillä ollut suunnitelmaa liittämisestä, kokonaan eikä osittain, Juudeasta ja Samariasta.

Schenker lisäsi, että nämä asiat kuuluvat osapuolten välisiin kysymyksiin, ja joka tapauksessa siitä puhutaan vasta, kun Israelissa on toimiva hallitus.
https://www.jpost.com/Israel-News/US-Netanyahu-didnt-present-Jordan-valley-annexation-plan-in-Pompeo-meeting-610180,

06. PohjoisKorea ilmoitti tehneensä hyvin tärkeän testin satelliittien ampuma –alueella. Valtion uutistoimisto KCNA sanoi testin tuloksia käytettävän maan strategisen aseman parantamiseksi ilmoittamatta yksityiskohtia.

Analyytikot uskovat, että kysymyksessä voi olla maasta laukaistavan ohjuksen uuden moottorin testi satelliitin laukaisemiseksi, tai mannertenvälisen ballistisen ohjuksen testistä.

Pjongjangin hallitus näyttää tarkkailijoiden mukaan luopuvan toivosta saada tuloksia neuvotteluista USA:n kanssa, ja ilmoittaa samalla, että kysymys ydinaseesta luopumisesta ei ole enää mukana potentiaalisissa neuvotteluissa.
https://www.bbc.com/news/world-asia-50703027,

07. USA:n entinen YK:n lähettiläs Nikki Haley tuomitsi Kanadan päätöksen äänestää Israelia tuomitsevan PohjoisKorean tekemän esityksen todeten: ”Kanadan hallitus teki sopimuksen paholaisen kanssa”.

Haley lisäsi, että ”Kanada keinottelee uskottavuutensa kustannuksella ja paikasta turvallisuusneuvostossa äänestäessään Israelia vahingoittavan päätöslauselman puolesta”, kuten Algemainer raportoi.

Haley selitti, että ”vuosien ajan Kanada äänesti sellaista päätöslauselmaa vastaan, mutta yllätti negatiivisesti ystävänsä liittyessään keinottelijoihin”.

”Jos haluamme puhua turvallisuudesta Lähi-Idässä, puhumme silloin Iranista, Syyriasta, Hizbullahista, Hamasista, ISIS:stä tai nälänhädästä Jemenissä. Lähi-Idässä on 10 suurta ongelmaa, eikä Israelilla ole mitään tekemistä niiden kanssa” Haley selitti.

Hän puuttui myös ”YK:n ihmisoikeusneuvostoon, jossa ovat jäseninä Kiina, Kuuba, Egypti ja Saudi Arabia, jotka päättävät äänestyksissä tai vaikuttavat niihin. USA ei halua olla mukana antamassa oikeutuksen tämän poliittisen teeskentelyn ja korruption shakkipelissä. Juuri siksi erosimme siitä”.
https://www.jpost.com/Israel-News/Nikki-Haley-Canada-made-a-deal-with-the-devil-610240,

08. Saudi Arabian ilmavoimien upseeri, joka oli koulutettavana Yhdysvalloissa, Mohammed al-Shamrani, osallistui tilaisuuteen ennen perjantaina suorittamaansa tulitusta USA:n meritukikohdassa Floridassa näyttäen videoita massamurhista. Hän selitti julkistaneensa twitterissä lyhyen julistuksen:

”En vihaa teitä siksi, että olette amerikkalaisia, enkä vihaa teidän vapauttanne, vaan sitä, että te tukiessanne ja rahoittaessanne teette rikoksia, ei vain muslimeja, vaan myös inhimillisyyttä vastaan” hän kirjoitti.
Hän syytti Amerikan muuttuneen pahaksi.

Shamrani avasi tulen luokkahuoneessa meri-ilmavoimien tukikohdassa Pensacolassa, surmaten kolme ja menettäen henkensä apulaissheriffin luodeista. 12 ihmistä haavoittui tulituksessa, mukaan lukien kaksi sheriffin apulaista.
https://www.timesofisrael.com/4-dead-including-shooter-in-gunfire-at-florida-naval-base/, https://www.timesofisrael.com/4-dead-including-shooter-in-gunfire-at-florida-naval-base/,

09. Israelilainen Shalva Band esiintyi IAC:n konferenssissa Floridassa presidentti Turmpille, joka antoi kehotuksen. ”Älä lakkaa uneksimasta”.

Sen jäsenet ovat kehitysvammaisia, eivätkä järjestelyt oikein sujuneet, mutta lopulta Trumpin avustuksella kaikki näytti menevän hyvin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272852,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 09 -13; Tiberias 04 -18; Suolameri 17 -22; Eilat 15 -23 +C-astetta, sadetta tänään ja huomenna tiistaihin saakka, lämpötilat lähes ennallaan.

IDF suoritti testiharjoituksen Palmachin tukikohdasta Jeriko-ohjuksellaan, jonka kantomatka on yli 2000 km. Se pystyy kuljettamaan ydinpommin. Iran asetti puolustuksensa valmiustilaan luullen Israelin ampuneen ohjuksen Iraniin.
https://www.debka.com/us-ends-non-response-for-iranian-attacks-iran-deploys-bavar-373-missiles-in-syria/,
IDF:n Jericho 3 ohjuksen kantomatka on 10 000 km; sen nopeuden vuoksi sen tuhoaminen on vaikea, ja se kärkiosa voi hajaantua useaan osaan kullakin oman kohteensa koordinaattien mukaan. 02.11 suoritettu testi oli ehkä tämän ohjuksen moottorin testaaminen. https://www.pravdareport.com/news/world/119521-israel_jericho/,