Thursday, July 25, 2019

TORSTAI 25.07.2019TORSTAI 25.07.2019
Minun täytyy ensiksi hieman täydentää edellisessä artikkelissani kirjoittamaani esitystä saviastiasta, joka osoittaa hajoamisen merkkejä.

Kuten Paavali kirjoittaa, ei meidän tule kuitenkaan aliarvioida tämän ruumiimme merkitystä: “Vai ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli, jonka Henki asuu teissä ja jonka te olette saaneet Jumalalta, ja ettette ole itsenne omat. Joka turmelee Jumalan Temppelin, sen Jumala turmelee, sillä Hän on pyhä, ja sellaisia te olette”. (1Kor.9:19; 3:16 -17) Meidän tulee huolehtia savimaljastamme niin kauan kuin tarvitsemme sitä maallisen vaelluksemme aikana.

01. Israelin kansa on aloittanut kolme viikkoa kestävän vuosittaisen suruajan, joka vähitellen nousee ja kiihtyy lähestyttäessä sen lopussa Pyhän Temppelin tuhoutumiseen, mihin liittyy juutalaisten kiihkeä halu päästä rukoilemaan Temppelivuorelle, mikä nyt on kielletty Jerusalemin poliisin toimesta.

Viikon temppelikeskusteluissa Yitzhak Reuven ja rabbi Chaim Richman pohtivat suruajan merkitystä, ja Pyhän Temppelin puuttuminen ja sen jälleen rakentaminen vaikuttavat juutalaisen Kansan ja Israelin valtion ajan-kohtaiseen reaaliteettiin.

Keskustelijat jakavat 4. Mooseksen kirjan lähestyessä loppuaan kiehtovan ja aidon näkemyksen viikon parashat Matot Tora aiheeseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266458,

02. Kolme päivää sitten paastopäivän 17. Tammuz-kuukautta juutalaisten aloittaessa kolme viikkoa kestävän suruajan juutalaisten molempien Temppelien tuhoamisesta – PA varoittaa aikamme ”vaarallisimman juutalaistamisen ajankohdan alkamisesta”.

”Äärijuutalaisten keskuudessa tänään alkaneen Talmudin määrittämän loma-ajan katsotaan aloittavan kaikkein vaarallisimman aikakauden juutalaista-misessa, ja sitä kutsutaan nimellä Tammuz juhla, joka on alkusoittoa vuosipäivälle ”niin sanotun” Temppelin tuhoutumisesta.” (Al-Hayat Al-Dadida)

PA katsoo juutalaisten vierailun Temppelivuorelle ”loukkaukseksi ja murroksi”, vaikka se on juutalaisuuden kaikkein pyhin paikka.

Muslimit sanovat, että vain heillä on yksinoikeus koko Temppelivuoreen, mukaan lukien Al-Aksa moskeija, kaikki sen rakennukset ja piha-alueet, mukaan lukien Länsimuuri, jota he kutsuvat nimellä ”Al-Burak muuri” Mohammedin riikinkukkoratsun mukaan, jolla muslimit uskovat Mohammedin karauttaneen paratiisiin Allahin vastaanotolle.

Vastoin historian ja arkeologian todisteita PA väittää, ettei juutalaista Temppeliä ole koskaan ollut Vuorella, ja kiistävät juutalaisten esittämät historialliset ja uskonnolliset yhteydet Israelin maahan ja Jerusalemiin yleensä ja etenkään Länsimuuriin.

Kuten PMW on toistamiseen osoittanut, PA viittaa juutalaisten Temppeliin kutsuen sitä ”väitetyksi” temppeliksi, jota ei ollut Temppelivuorella, ja juutalaisten vierailua Temppelivuorella ”saastuttamiseksi”, pyrkien mitätöimään kaikki juutalaisten arkeologien viime aikoina tekemät muinaislöydöt valheina.

Kutomansa valheellisen verkon mukaisesti PA:n uskonnollisten asiain ministeri tuomitsi sunnuntaina juutalaisten vierailut Vuorella ”murtautumiseksi siunattuun Al-Aksa moskeijaan” kutsuen Temppelin tuhoutumisen suruaikaa ”juutalaistamisen Talmudilaiseksi lomapäiväksi”.

PA:n apulaisuskontoministeri Huam Abu al-Rub varoitti, että ”juutalaisten ääriainesten (setlerien) murrot muodostavat suuren vaaran, joka heittää varjonsa koko alueen ylle, elleivät kansainvälinen yhteisö sekä arabi-ja muslimimaat työskentele niiden lopettamiseksi”.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja hänen presidentin kansliansa julkaisivat oman lausuntonsa: ”Juutalaiset saastuttavat ja häpäisevät Temppelivuoren (haram al-sharif) ja sen islamilaiset pyhät kohteet vieraillessaan Vuorella”.

PA:n virallinen radio lähetti ohjelmissaan aiheeseen liittyviä kertomuksia ja lauluja, joista esimerkkinä Tunisian laulajan Saber Rebain esittämän laulun: ”Sionistit ovat häpäisseet moskeijat ja kirkot, ja polkeneet pyhyyttämme kaupungeissamme Haifa, Ramallah, Gaza, Jaffa, Acre ja miehitetyssä Jerusalemissa.”(Voice of Palestine 19.12.2018)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266444,

03. PA:n propagandatoimistoilla on epäkiitollinen tehtävä mitätöidä kansain-välisten arkeologien lähes päivittäin julkaisemat muinaislöydöt, jotka kiistatta kertovat korutonta kieltään juutalaisten elämästä ja heidän yhteiskunnastaan kaikkialla Israelin maassa, mutta etenkin Jerusalemissa ja Temppelivuoren läheisyydessä - varoen koskettamasta suuresti arkaluonteisia kohteita muinaisten Temppelien oletetuilla rakennuspaikoilla.

Esimerkkinä mainittakoon äskettäin kansalle avattu ”pyhiinvaeltajien polku” Shiloan lammikolta Temppelivuorelle, jota myöten lammikossa puhdistautuneet juutalaiset nousivat Temppeliinsä.

PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat joutui virittämään kaikki luontaiset runoilijan lahjansa pyrkiessään selittämään muslimeille, miten ”juutalaiset keksivät kaikenlaisia taruja oletetuista temppeleistä, joita ei ollut olemassakaan”.

04. Israel tuhosi 10 asuntokerrostaloa Jerusalemin Sur Baher lähiössä korkeimman oikeuden päätöksen mukaisesti. Rakennukset ovat turva-aidan itäpuolella osin A-, osittain B-alueilla.

Israelin turvallisuusvirkailijat varoittivat, että kriisitilanteessa kerrostalojen ikkunoista olisi voitu tulittaa Israelin puolelle, ja vakoilla rutiinia lännessä.
Israelissa rakennusten tuhoaminen aiheutti sekalaisia tuntemuksia, ja kysymyksiä: Miksi rakennusvirasto sallii laittomien rakennusten rakentamisen valmiiksi ja asukkaitten muuttamisen niihin, ennen kuin puuttuu asiaan?

PLO esitti oman vastalauseensa viidessä vaihtoehdossa, joita se voi käyttää Israelia vastaan, joista yksi on viedä asia Haagin kv. rikosoikeuteen.
PLO:n johtajisto kokoontuu Ramallahiin torstaina päättääkseen seuraavista toimenpiteistä.

PLO:n keskuudessa torstain tapaamisen katsotaan merkitsevän lopullista muutosta Israelin ja PA/PLO:n välisiin suhteisiin, jotka ovat katkolla.

Abbasin tiedottaja Nabil Abu Rudeinah sanoi näin: ”Vallitsevien suurten haasteiden edessä, joita Israel asettaa – mukaan lukien verosaatavien pidättäminen, tuhoisan setlementtitoiminnan jatkaminen ja PA:n arabien kotien tuhoaminen – Abbas päätti kiireellisen kokouksen järjestämisestä, jossa tullaan tekemään tärkeitä päätöksiä”.

PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat sanoi lehdistökonferenssissa viitaten mahdollisiin päätöksiin: ”Palestiinan johtajisto keskustelee torstain kokouksessaan, miten peruuttaa kaikki Israelin kanssa tekemämme sopimukset”.

”PLO ilmoittaa lopettavansa yhteistoiminnan Israelin oikeuslaitoksen kanssa ja vaatii Kansainvälistä Rikosoikeutta aloittamaan Israelin vastaiset tutkimukset. PLO on puhunut YK:lle ja EU:lle Israelin suorittamista rikoksista”.

PA/PLO:n potentiaalisia vastatoimia ovat:
- Turvallisuusyhteistyön lopettaminen, kuten se teki 2017, palauttaen sen pian. PA/PLO:n turvallisuus lepää vankasti Israelin armeijan varassa.
- PLO peruuttaa Israelin tunnustamisen, kunnes Israel tunnustaa Palestiinan valtion. Sen seuraukset ovat varsin kosmeettisia.
- PA/PLO voi uudestaan aktivoida pyrkimyksensä liittymisestä kansainvälisiin sopimuksiin ja järjestöihin, kuten se teki aiemminkin.
- PA/PLO voi viedä valituksensa Haagin kansainväliseen oikeuteen, jossa Trump lupasi tukea Israelia PA/PLO:n syytöksiä vastaan.
Israelin hallituksen tiedetään käyvän salaisia keskusteluja PA/PLO: kanssa Israelin suorittamista avustuksista estääkseen sitä luhistumasta. Puhutaan 50 miljoonasta NIS. Se on kuin vihaisen koiran ruokkimista, joka voi purra käteen.
Abbas matkustaa Ammaniin tavatakseen Jordanian kuninkaan Abdullah II, joka antaa toistuvia lausuntoja kahden valtion periaatteesta ainoana ratkaisuna. Ammanin pikku kunkku pelkää kruununsa menettämistä.
PA/PLO:n tarkkailija YK:ssa Riyad Mansour kutsui Sur Maherin laittomien kerrostalojen purkamista ”etniseksi puhdistamiseksi ja sotarikokseksi”, vaikka rakennuksissa asui vai muutama henkilö suurimman osan niistä ollessa vielä rakennusvaiheessa.
”Tämä on hinta epäonnistuneesta Bahrainin talouskonferenssista, joka jättää huomiotta villakoiran ytimen: 50 vuotta kestäneen miehityksen” hän valehteli.
”Ihmisten asuessa rauhallisesti vainosta huolimatta, heidän kotinsa tuhotaan laittomien ja valheellisten väitteiden perusteella. Miten tämä edistää elämää, arvostamista ja tasapainoa alueella?”
(Voiko tällaisten valheellisten ihmisten kanssa koskaan elää rauhassa?) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266444,

05. Meksikossa ammuttiin kuoliaiksi kaksi israelilaista. Toinen heistä oli tunnettu rikollinen, joka oli viettänyt vuosia vankilassa. Toinen oli nainen, jonka poliisi oli pidättänyt epäillen hänen käyttäneen hyväkseen naisellista viehätys-voimaansa. Poliisi tutkii mahdollisuutta, miten hänen toimensa liittyvät rikollisten välisiin selkkauksiin.

Kun ollaan Meksikossa, voi ilman muuta kuvitella, että huumeet olivat vahvasti mukana.
Nainen ammuttiin kuoliaaksi torstaina Hunan ylellisyysravintolassa Meksikon pääkaupungissa.
Kaksi muuta, mukaan lukien meksikolainen polisi, haavoittuivat ammunnassa.

Poliisi pidätti epäillyn ampujan, 33-vuotiaan Esperanza Guteirrez Rojanon. Hän kertoi ampuneensa naiskumppaninsa epäillen häntä uskottomuudesta.
Edellisenä päivänä Erez Akrishevsky, tuomittu rikollinen, joka oli karannut poliisilta 18 vuotta aiemmin ja asui Meksikossa nimellä Ricardo Lopez, pidätettiin Israelissa. Hän oli yhteyksissä rikollisliigoihin eri maissa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5557194,00.html,

06. Israelin vasemmisto yhtyy uuden puolueen alla syyskuun 17.päivän vaaleihin.

Meretz ja Ehud Barakin Israelin demokraattinen puolue päättivät mennä vaaleihin yhdessä, heihin liittyi Labourista eronnut ke. Stav Shaffir. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5557114,00.html,

07. Jännityksen noustessa Persianlahden alueella Iran vauhdittaa ponnistelujaan avatakseen toisen rintaman Israelia vastaan Syyrian Golanilla, voidakseen sieltä hyökätä Israelin puolelle käyttäen hyväkseen Hizbullahin kommandoja.

Israelin ilmavoimat iskivät keskiviikkona Tel Haraan EteläSyyriassa. Isku voi liittyä aiempaan druusin murhaan alueella sekä edelliseen iskuun sinne.

Murhattu druusi oli Mash´hur Zeidan Hadarin kylästä EteläSyyriassa. Hän oli tunnettu Hizbullahin operaattori, hänen poikansa kuoli sunnuntai-iltana Sasan kylässä, 40 km Damaskoksesta etelään.

Israel pyrkii kaikin tavoin estämään Hizbullahia ja Irania rakentamasta tukikohtia Israelin pohjoisrajan tuntumaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5556576,00.html,

08. Uusi Oikeisto puolueen johtaja Ayelet Shaked suostui puhumaan lehdistölle kotinsa ulkopuolella.

”Yhteys oikealla on päivän ohjelma” hän vakuutti ”Kansa ei anna anteeksi niille, jotka eivät salli sen tapahtua”. Hän sanoi antaneensa periksi vaatimuksestaan paikkojen tasapuolisesta jakamisesta.

”Pallo on nyt Yhtyneen Oikeiston käsissä. Kehotan heitä hyväksymään viimeisen tarjouksemme ja kokoontumaan sopiaksemme asian lopullisesti”.
Hän ei vastusta Otzma-puolueen tulemista oikeistopuolueiden liittoon.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266480,

09. Hamasin virkailija Saleh al-Arouri sanoi IRINNTV:n haastattelussa, että ”Iran ja Hizbullah ovat avustaneet islamilaista vastarintaa sionistisen vihollisen kivityksistä täsmäohjusten laukaisemiseen Iranin, Hizbulahin ja muiden antaman tuen varassa Palestiinan asian ja Jerusalemin vapautuksen hyväksi”.

Hän ylisti Iranin ylintä kaitsijaa Ali Khameneita, jonka hän delegaationsa kanssa tapasi äskeisellä Iranin matkallaan. ”Suuri mies ja johtaja vailla vertaa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266479,

10. USA:n Demokraatit uskoivat voivansa saada uutta virikettä ja pontta Myllerin kuulemisesta taistelussaan Trumpin johtamaa republikaaniryhmittymää vastaan, mutta viisi tuntia kestäneen kuulemisen lopputulos osoitti tilaisuuden kuivuneen kasaan.

Myller osoittautui hajamieliseksi eikä edes muistanut, kuka hänet oli palkannut, ja joutui puhumaan omaa tutkimustaan vastaan.
Kuuleminen oli karvas pala Demokraateille, koska se oli sen viimeinen toivo.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266482,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 18 -32; Tiberias 23 -38; Suolameri 26 -39; Eilat 27 -41 +C-astetta, aurinkoista, helteinen sää jatkuu, ehkä hieman hellittäen.

Presidentti Trumpin odotetaan reagoivan myönteisesti Syyrian koillisosassa asuvien 100 000 kurdikristityn avunpyyntöihin, koska Turkki kokoaa hyökkäysjoukkojaan iskeäkseen kurdien asumille alueille, mikä ennakoi Turkin joukkojen suorittamaa kurdikristittyjen massamurhaa.
https://clarionproject.org/will-trump-let-the-u-s-army-stand-by-while-100000-christians-are-killed/,Tuesday, July 23, 2019

TIISTAI 23.07.2019


TIISTAI 23.07.2019

Tämä uskollinen savimalja osoittaa selviä hajoamisen merkkejä milloin mistäkin. Tänään otettiin sydänfilmi lekurille, joka on kiinnostunut näkemään, miten hänen asetustensa muutokset ovat toimineet. Se tapahtunee huomenna. Ilmeisen tärkeitä tähän haurastuneen maljan pysymiseksi koossa edes Messiaan tuloon asti, mutta nämä käynnit sekoittavat pahoin artikkelien toimittamiseen laatimani päivärutiinin.

01. Israelin yleisvaali lähestyvät vääjäämättömästi, ja puolueilla, jotka aikovat osallistua syyskuun 17.päivän vaaleihin, valuu aika käsistä ilmoittaakseen vaalin valvojille puolueittensa ehdokaslistat.

Mielenkiinnolla on seurattu – median välityksellä ja lisäämällä suolalla – Uusi Oikeisto (New Right) puolueen johtajakaksikon Ayelet Shakedin ja Naftali Bennettin pyrkimyksiä muodostaa mahdollisimman laaja oikeistoon kuuluvien pienpuolueitten blokki Likudin oikealle laidalle.

Suoritettujen gallupien mukaan Shaked (Almond) on suosituin henkilö johtamaan sellaista liittoa, selvällä erolla kilpailijoihinsa, joista Bennett on kakkosena, mikä on katkera pala nieltäväksi ortodoksijuutalaisille, joiden mielestä naista ei tule valita johtavaan asemaan.

Sitä voitaneen perustella vaikkapa Mooseksen 1. kirjan kertomukseen syntiinlankeemuksesta, jossa Herra Jumala sanoi Evalle:

”Minä teen suuriksi raskautesi vaivat; kivulla pitää sinun synnyttämän lapsia, mutta mieheen on sinun halusi oleva, ja hän on sinua vallitseva.” (1.Ms 3:16)


02. Yleisökommenttien perusteella arvioiden kansa ei anna Bennettille anteeksi sitä, että erosi perustamastaan aiemmasta Jewish Home puolueesta ja hajotti sen. Hän saanee New Right puolueen vaalilistassa kakkospaikan.

Tuore gallup lupaa Yhtyneelle Oikeistolle jopa 13 edustajaa Knessetiin, jos New Right johtoon äskettäin valittu Ayelet Shaked sitä johtaa.
Saman gallupin mukaan Likud saa 30 edustajaa; SiniValkoinen 29 edustajaa. Ne saivat viimeisissä vaaleissa 09.04.2019 kumpikin 35 edustajaa.

Libermanin Israel Beitenulle luvataan 9 edustajaa (nyt 5).
Shas menettää 1 edustajan saaden 7 (8), UTJ saa 8 edustajaa.

Rabbi Rafi Peretzin johtama United Right Party saa 5 (5); Shakedin johtamalle New Right puolueelle luvataan 6 (0) edustajaa.

Ehud Barakin perustama ja johtama Israeli Democratic Party saa 6 (0) edustajaa. Barakin imago on ryvettynyt pahoin Epsteinin jutun yhteydessä.

Gallupissa selvisi, että jos New Right ja United Right puolueet menevät vaaleihin yhteisellä listalla, Likudin edustajamäärä putoaa 28:an.

Tästä riippumatta uskonnollisten ja oikeistopuolueitten blokki saa 65 edustajaa Knessetiin, jolla se voisi hallita maata.

SiniValkoisen puolueen, Meretzin ja arabien jointlistan muodostama blokki saisi ilman Israel Beitenua 55 edustajaa.

Israel Beitenu-puolueen johtaja Avigdor Liberman kuitenkin ilmoittaa, ettei hän halua avustaa Netanyhaun kapeaa oikeistopuolueitten muodostamaa hallitusta, vaan suosittaa Yhteistoimintahallitusta Likudin ja SiniValkoisen kesken, mutta ilman haredipuolueita ja uskonnollisten sionisti-ryhmittymiä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266281,


03. Riippumaton analyytikko ja konsultti Ariel Natan Pasko tutkii ja analysoi Arutz Shevan julkaisemassa artikkelissaan Israelin poliittista kenttää ja sen muodostamia hallituksia, joiden epäröivää politiikkaa hän pitää vastuussa nykyiseen sekavaan tilanteeseen sekä Gazassa että Juudeassa ja Samariassa.

”Useiden vuosien aikana poliittisen johdon epäröinnin seurauksena ”Palestiinasta” on tullut ”Hamastan”, ja raketit ovat sataneet israelilaisten päälle säännöllisesti”.

”Sosiaaliongelmat ovat kasvaneet Israelissa, kuten myös perhearvojen taantuminen, jotka imitoivat sitä, mitä tapahtuu liberaalissa lännessä. Vaalit ovat tulossa, eikä kellään ehdokkaista näytä olevan aavistustakaan sitä, mitä pitäisi tehdä” Pasko valittaa.

”Nähdessään ongelman, Har HaMor Yeshivan johtaja rabbi Tzwi Lau perusti äskettäin uuden poliittisen puolueen ”NOAM”, joka perustuu iskulauseeseen ”L´Hiyot Am Normali”, miten olla normaali kansa, taistella perhearvojen puolesta ja LGBT:n painostusta vastaan yhteiskunnassa.”

”Epäonneksi vain äänestäminen sitä puoluetta merkitsee äänten haaskaamista, ja oikeistopuolueitten blokin heikentämistä.”

Pasko kertoo Jewish Home puolueen johtajasta rabbi Ravi Peretzistä, joka politiikan noviisina kertoi kokemuksistaan seksuaalisen poikkeavuuden käännytysterapiasta antaen kuvan, että se näyttää toimivan.

Hän sai välittömästi päälleen syytösten ryöpyn, johon liittyivät vasemmistoliberaali media, poliitikot ja LGBT-tyhmät vaatien hänen erottamistaan opetus-ministerin tehtävistään.

Lukuisat toiset rabbit, kuten Chaim Druckman, Shmuel Eliyahu, tukivat Peretziä, kuten myös perheryhmät kuten ”Brochrim the B´Mishpacha” (Valiten Perheen).

Rabbi Eliyahu vaatii kansaa tukemaan normaalia, tervettä järkeä ja perheitä, jotka muodostuvat isästä ja äidistä (ja heidän lapsistaan).
”Jos haluavat asua normaalissa valtiossa, jossa järkevä mielipide on sallittu, sinun tulee vahvistaa opetusministerin kättä” hän kirjoittaa virallisella FB:n sivullaan.

”Jos haluat asua vapauden ja veljeyden maassa väkivallan ja syrjinnän asemesta, kirjoita opetusministeriä tukevia julkaisuja”.

Pasko sanoutuu kuitenkin irti Eliyahun määritelmästä ”normaali kansa”, sillä juutalaisen kansan tehtävä ei ole olla ”normaali kansa”, vaan ”Am Kodesh”
”pyhä kansa”.

”Jos te nyt kuulette Minun ääntäni ja pidätte Minun liittoni, niin te olette Minun omaisuuteni ennen kaikkia muita kansoja. Ja te olette Minulle pappis-valtakunta ja pyhä kansa. Sano nämä sanat israelilaisille”. (2Ms.19: 5 -6)

Muutaman päivän kuluttua Peretz peruutti lausuntonsa. Kirjeessään Tel Avivin koulujen johtajille hän kirjoitti: ”Tiedän käännytysterapian laittomaksi ja vakavaksi, ja ymmärrän että se on väkivaltainen hoitomuoto, joka ei vastaa inhimillistä psyykeä, ja voi aiheuttaa potilaalle enemmän kärsimystä kuin vapautusta.”

(Peretzin perääntyminen ilman taistelua ei lupaa hyvää puoluejohtajasta. Hän osoittautui tällä pelkuriksi, joka on altis vaikutukselle eikä estä painostusta. Lisäksi internetissä esiintyy lukuisia kirjoituksia, joissa ihmiset kertovat vapautuneensa homo- tai lesbo-sidonnaisuudestaan).

Aiheeseen tarttui myös perustamansa Israelin demokratiapuolueen ehdokas Ehud Barak, joka hyökkäsi Netanyahua vastaan ottaen esikuvakseen Yhdysvaltain presidentti Trumpin vastaisia iskulauseita todeten:

”Netanyahu nimitti tietoisesti valtaan messiaanisen kahanistin, rasistin, joka haluaa, kuten Bibin opetusministeri teki selväksi, halachan mukaisen messiaanisen valtion, jossa naisia ei hyväksytä johtajiksi, LGBT-ryhmiä syrjitään, arabeja diskriminoidaan ja palestiinalaiset tulevat olemaan valtion apartheidin uhreja Juudeassa ja Samariassa”.

”Missä ilmoitus puuttuu, siinä kansa käy kurittomaksi, mutta ne, jotka noudattavat Toraa (ja sen näkyä), tulevat iloitsemaan”. (SNL 19:18, englantilaisen käännöksen mukaan.)

Pasko opettaa, että todellinen juutalainen johtajisto tarkoittaa aina asettumista Jumalan puolelle, Toran ja Mitvotin (hyvien töiden) puolelle, ja juutalaisen kansan puolelle, vaikka ”se ei aina ymmärräkään, vaan haluaa hyökätä sinua vastaan”.

Pasko ottaa esimerkin pappi Pinchasin, joka ainoana juutalaisena nousi Moabin kuninkaan Balakin palkkaaman Balaamin kiroamaan Egyptistä Luvattuun Maahansa kulkevan kansan, mutta koska hän ei voinut sitä tehdä, vaan siunasi heidät. Balaam antoi Balakille ohjeen:

”Koska Israelin Jumala hylkää seksuaalisen moraalittomuuden, lähetä moabilaisia naisia tanssimaan juutalaisten leiriin voidakseen saada juutalaiset miehet (ja naiset myös) osallistumaan orgioihin.”

Balaam selitti Balakille, että ”seksuaalinen irstailu ja aviorikokset tuovat Jumalan vihan juutalaisten ylle”. Midianilaisia naisia, myös yläluokkaan kuuluvia, lähetettiin viettelemään juutalaisten johtajia.

Kertomus päättyy siihen, että pappi Pinchas (Aronin pojanpoika) otti keihään, meni Simeonin leiriin midianilaisen naisen tuoneen juutalaisjohtajan telttaan ja keihästi sillä heidät molemmat. Siten hän lopetti Jumalan vihan, joka oli jo surmannut 24 000 juutalaista.(4Ms.25: 1 -18).

Sen sijaan, että kansa olisi antanut hänelle tunnustusta, se syytti häntä pyhän kansan jäsenten surmaamisesta. ”Tämän Aronin pojanpoika, joka oli lihottanut vasikoita epäjumalille uhrattaviksi, uskalsi (had the chutzpah) surmata prinssin Israelissa”. (Rashi)

Jumala hyväksyi Pinchasin teon hänen kiivaillessaan Jumalan lakien rikkomista vastaan, ja teki hänen kanssaan ”Rauhan liiton”; ikuisen pappeuden liiton hänen ja hänen jälkeläistensä kanssa. 4Ms.25:10 -13) http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/24192,

04. UUTISIA LYHYESTI

SiniValkoisten johtaja Benny Gantz muuttaa strategiaansa eikä enää hyökkää suoraan Netanyahua vastaan. Tällä hän halua varmistaa, ettei ovi potentiaalisesta hallitusliitosta Likudin kanssa sulkeudu lopullisesti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266357,

Meretz yrittää houkutella Labour-puolueen kansanedustajia liittymään Meretziin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266360,

Jerusalemin poliisi on sitoutunut siinä määrin Temppelivuoren päivärutiinia valvovan islamsäätiön normeihin, että se seuraa silmä kovana, ettei vaan kukaan ei-muslimi rukoile edes pääkopassaan Israelin Jumalaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266359,

Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei sanoo: USA:n rauhantiimin laatiman rauhan-suunnitelman tarkoituksena on tuhota palestiinalainen identiteetti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266351,

EU vaatii Israelia lopettamaan laittomasti aivan turvallisuusaidan varteen rakennettujen asuntokerrostalojen purkaminen Jerusalemissa. Israelin turvallisuus-järjestöjen mukaan kriisitilanteissa niiden ikkunoista voidaan tulittaa suoraan Israelin puolelle turva-aitaa. Rakennukset ovat PA:n valvonnan alla, mutta PA antoi niille luvan sopimatta Israelin kanssa.
Korkein oikeus antoi 10 (12) talon purkamiseksi, joka on nyt työn alla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266318,

Turkin ulkoministeri sanoo maansa vastaavan, jos USA asettaa sille sanktioita.
Ulkoministeri Mevlut Cavusoglu sanoi TGRT:n haastattelussa, ettei Turkki hyväksy USA:n uhkaamia sanktioita, ja tulee vastaamaan niihin samalla mitalla. USA poisti Turkin oikeuden osallistua F-35 koneitten opetusohjelmaan siksi, että se osti Venäjältä S-400 ilmatorjuntajärjestelmän, jonka kaksi ensimmäistä kuljetusta on jo toimitettu Turkkiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266350,

Blokikirjoittaja Mohammad Saud Saudi Arabiasta matkusti Israeliin osallistuakseen ulkominiteriön järjestämään konferenssiin, johon on kutsuttu osallistujia useista arabimaista, joihin kaikkiin sillä ei ole diplomaattisia suhteita.

Hän halusi käydä Al-Aqsa moskeijassa Temppelivuorella, mutta mentyään sinne arabit alkoivat heitellä häntä muovituoleilla ja kivillä kehottaen häntä ”menemään synagogaan, koska on liittoutunut vihollisen kanssa”. Knesset ja Yad Vashem ovat myös Tel Avivin ohella delegaation vierailuohjelmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266338,

IAF lähetti hävittäjäkoneen tarkastamaan epäilyttävää kohdetta Golanin kukkuloilla. Koneen pilotti laukaisi ohjuksen, joka putosi Syyrian puolelle ottamatta ensin selvää, mikä kohde oli. Häntä syytetään holtittomuudesta ja poistetaan vahvuudesta joksikin aikaa tutkimusten ajaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266336,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 18 -32; Tiberias 24 -38; Suolameri 27 -39; Eilat 25 -41 +C-astetta.
Aurinkoista, ei muutoksia.

Myös torstain raportti myöhästyy tämän hetken tietojen valossa, koska on alistuttava hammaslääkärin poran alle.

Sunday, July 21, 2019

SUNNUNTAI 21.07.2019

SUNNUNTAI 21.07.2019
Tarkoitukseni on käydä läpi muutamia aikamme vaarallisimpia kohteita maailmalla, jotka kaikki ovat potentiaalisia kohteita laajemmalle konfliktille, ottamatta kantaa puolesta tai vastaan.
01. Palestiinalaisongelma. Kansa, joka kutsuu itseään palestiinalaiseksi, koostuu muinaisten kanaanilaisheimojen jäänteistä, joihin alueen yli kulkeneet valloittajat ovat jättäneet oman geeniperintönsä. Roomalaiset antoivat Juudeassa asuville juutalaisille pilkkanimen ”palestiinalainen” filistealainen mukaan halutessaan poistaa juutalaiset ja heidän nimensä alueelta.

Käytän tässä ”palestiinalaisista” nimitystä arabit, koska sitä he pääosin ovat; he puhuvat arabiaa ja heidän uskontonsa on islam.

Arabimuslimien miehitettyä Juudean he toivat alueelle Allahin palvelemisen, ja arabeja muutti sinne, kuten kaikkiin miehittämiinsä maihin.
Israelissa asuvat arabit ovat Israelin kansalaisia ja nauttivat samoja oikeuksia kuin muutkin kansalaiset, mutta ilman asevelvollisuutta. Heitä on 20 % Israelin väestömäärästä.

PA/PLO:n valvomilla alueilla asuu n. 1.3 miljoonaa arabia; Gazassa 1.8 miljoonaa, jota hallitsee terrorijärjestö Hamas vuodesta 2017 lähtien.
IDF valvoo tarkoin turvallisuutta Juudea ja Samarian C- alueella, jossa heillä on täysi turvallisuus- ja siviilihallinto; B-alueilla PA:lla on siviilihallinto, turvallisuudesta vastaa IDF. A-alueet ovat täysin PA/PLO:n valvonnassa.

Juudea ja Samaria ovat pysyneet suhteellisen rauhallisina toisesta intifadasta lähtien IDF:n valvonnan johdosta, vaikka Hamas pyrkii kaatamaan PA:n vallan.

Gazan kaista on YK:n toimesta julistettu kauppasaartoon, jolla pyritään varmistamaan, ettei sinne kuljeteta aseita ja ohjuksia tai niiden raaka-aineita.
Israel valvoo Gazan vastaista rajaansa ja Egypti omaansa.

Gazan arabit ovat kaivaneet lukuisia tunneleita maastaan sekä Egyptiin että Israeliin. Egypti on tuhonnut niitä sadoittain, Israel pitkästi toista kymmentä.
Gazan arabit ovat järjestäneet toistuvia mellakoita Israelin vastaisen turva-aidan varrella, ns. ”paluumarsseja”, kivittäen rajaa valvovia sotilaita ja poliiseja kivin ja kotitekoisin pommein.

Toiseksi he ovat aloittaneet ns. ilmapalloterrorismin, varustamalla palloryppäitä syttyvillä aineilla, polttaen tuhansia hehtaareita metsää ja pensaikkoa sekä maatilojen viljapeltoja ja hedelmätarhoja, ja jopa räjähteillä.
IDF ja Hamas ovat sopineet tulitauoista, jotka Hamas rikkoo toistamiseen.

Viime perjantaina turva-aidan varteen kokoontui 6 000 arabia pyrkien ylittämään turva-aidan. Sotilaat vastasivat siihen mellakantorjuntavälinein, mutta joutuivat käyttämään myös kovia patruunoita. Hamasin ilmoituksen mukaan sata Gazan arabia haavoittui, osa kovista luodeista.
IDF:n jeeppi kärsi vaurioita arabien ampumista luodeista.

PA/PLO:n arabeja asuu ns. pakolaisleireillä sekä Israelin että ympäröivien arabimaiden alueilla. PA:n väitteen mukaan heitä on yli 5 miljoonaa.
Kukaan ei osa sanoa, miten PA/PLO:n arabit käyttäytyvät, jos Israel joutuu suureen selkkaukseen esim. Iranin ja sen liittolaisten kanssa.

02. Israelin suurin uhka tulee pohjoisesta, Libanonin, Syyrian, Irakin ja Iranin taholta, joiden kanssa Israel on edelleen muodollisessa sotatilassa. Jordanian ja Egyptin kanssa Israelilla on rauhansopimus, joskin se on ”kylmä rauha”.

Iran tukee sekä Libanonissa toimivaa Hizbullahia että Hamasia ja Islamic Jihadia Gazassa, tarjoten niille sekä taloudellista että diplomaattista apua.

Iranin korkein johtaja Ali Khamenei ja hänen korkeimmat ministerinsä vakuuttavat Israelin tuhoamista ja sen poistamista Lähi-Idästä.

Iran pyrkii kaikin voimin samaan alueeltaan maayhteyden Välimeren rantaan Irakin ja Syyrian alueitten kautta. Toiseksi Iran pyrkii perustamaan tukikohtia Syyrian alueelle aivan Israelin pohjoisrajan tuntumaan valmistellessaan sotaa ja kommanjoukkojen lähettämistä Israelin Golanille.

Hizbullahilla lienee 150 000 rakettia ja ohjusta, osa niistä täsmäohjuksia, joilla se uhkaa Israelin ydintutkimuslaitosta Dimonassa, väittäen ohjuksillaan yltävänsä kaikkialle Israelissa, aina Eilatiin saakka.

Iran solmi 2015 maailman johtavien valtojen kanssa 5+1 sopimuksen, josta käytetään nimitystä JCPOA. Iran sitoutuu siinä keskeyttämään ydintutkimus-ohjelmansa 10 -15 vuoden ajaksi, mutta saa jatkaa ballististen ohjustensa kehittämistä ja rakentamista ilman valvontaa.

USA vetäytyi pois sopimuksesta vaatien siihen korjauksia ja täydennyksiä, etenkin sen ohjusten rakennusohjelmaan, sekä sen hegemoniaan pyrkivään toimintaan alueen muita valtioita vastaan.

Saadakseen Iranin talaisin neuvottelupöytään USA asetti uusia sanktioita Irania vastaan, ulottaen ne myös Iranin öljynvientiin, joka on elintärkeä sen budjetin onnistumiseksi. Iranin talous on vaikeuksissa ilman öljynvientiä.

Iran vastasi siihen uhaten estää öljynviennin Hormuzansalmen kautta, mihin sen uskotaan pystyvän. Iranin pyrkiessä kiertämään sanktioita Englanti pysäytti Gibraltarin kautta purjehtineen öljytankkerin ja pidättäen osan sen miehistön korkeinta johtoa.

Iran uhkasi vastata siihen samalla mitalla miehittäen UAE:n omistaman tankkerin, ja muutaman päivän jälkeen miehittäen Englannin lipun alla kulkevan ruotsalaisen tankkerin. Iran esitti läpinäkyvän syyn miehitykseen väittäen tankkerin kolaroineen iranilaisen tykkiveneen kanssa, eikä avustanut uppoavan aluksen miehistön pelastamisessa.

Iran raportoi pakottaneensa Stena Impero tankkerin satamaansa, kunnes yhteentörmäys iranilaisveneen kanssa on tutkittu.
Sekä USA että Englanti ovat esittäneet vakavia varoituksia Iranille, mutta pidättäytyneet uhkaamasta sodalla.

Hizbullahin sen sijaan raportoidaan valmistautuvan sotaan Israelia vastaan ja lähettänen kommando-yksiköitään rajan tuntumaan. IDF löysi ja tuhosi useita Libanonista Israeliin kaivettuja hyökkäystunneleita, joita Hizbullah suunnitteli käyttää lähettäessään miehiään miehittämään osan Israelin Golanista.

Hizbulahin virkailijat kertoivat perjantaina Daily Beast lehdelle, että sen joukkoja siirretään sekä Libanonin että Syyrian raja-aleille lähelle Israelia.
”Tällä kertaa me ammumme ensimmäiseksi”, uhkaa upseeri, joka johtaa 800 miehen sotilasyksikköä Syyriassa.

Hizbullah aloitti 2016 sodan yllätysiskulla IDF:n partiota vastaan. 34-päivän sodassa Hizbullah ampui tuhansia raketteja Israelin pohjoisosiin. Sota vaati 160 israelilaisen hengen, useimmat heistä sotilaita; sekä 1200 libanonilaisen kuoleman, useita satoja heistä Hizbullahin taistelijoita.

Hizbulahin johdossa on sodanhalu korkealla todeten, ettei tuleva konflikti ole lähellekään ennen sitä tapahtuneita. ”Jos yksikin ohjus osuu Iraniin, me katsomme sen Israelin ampumaksi” sanoo yksi upseeri. Toiset varoittavat muistamaan v. 2016 sodan aiheuttamia tuhoja Libanonissa.

IDF:n pohjoisen lohkon komentaja kenraalimajuri Amir Baram analysoi näin: ”Hizbullah rakentaa infrastruktuuria Libanonin ja Syyrian kyliin aivan rajan tuntumassa uhaten hyökkäyksillä Israelin Golanille. Salliessaan Hizbullahin rakentaa niitä Libanonin kansa tulee maksamaan kovan hinnan”.

”Hizbullahin uskollisuus kohdistuu Iranin korkeimmalle johtajalle, eikä Libanonin kansalaisille, jotka tulevat maksamaan kovan hinnan seuraavassa konfliktissa suostuessaan yhteistyöhön shia-muslimien kanssa”.

Iranin johto pitää ”Iranin öljyä kuljettaneen tankkerin pidättämistä Gibraltarilla taloudellisen sodan julistuksena, mikä oikeuttaa sen vastatoimiin”.

Iranin Guardian Councilin tiedottaja Abbas Ali Kadhodaei totesi puolivirallisen Fars uutistoimiston mukaan: ”Vastavuoroinen toiminta on hyvin tunnettu kansainvälisessä laissa. Iranin toimet vastata laittomaan sotaan ja öljytankkerin miehittämiseen tämän tapauksen yhteydessä perustuvat kansainvälisiin oikeuksiin”.
https://www.timesofisrael.com/as-sanctions-choke-iran-hezbollah-said-deploying-for-war-on-israels-border/,

03. Kiina pyrkii muodostamaan maailmanlaajuista vaikutusaluetta julistamallaan ”one belt, one road” (yksi alue, yksi tie) ohjelmallaan.
Kiinan johto ei myöskään välttämättä edes pyri peittelemään lopullista päämääräänsä, jolla se haluaa ulottaa vaikutusvaltansa maailmanlaajuiseksi.

Kiinan ongelmana on sen kansan kasvaminen – joka nyt lienee 1.3 miljardia- ja siksi se tarvitsee lisäaluetta. Kiinan johdon yksi-lapsi-periaate ei ole saavuttanut sille asetettuja tavoitteita, mikä pakottaa radikaaliin toimiin.

Se näkyy myös Kiinan yksipuolisissa toimissa EteläKiinan merellä, jonne se rakensi keinotekoisen saaren, aseistaen sen, ja laajentaen merialuettaan lähinaapuriensa vastaväitteistä huolimatta.

Vahvistaakseen asemaansa ja osoittaakseen voimaansa ”kiinalaisella järvellä” testien aikana ”Kiina ampui sarjan anti-alus keskimatkan ohjuksia 22 000 neliö-kilometrin Etelä Kiinan Meren alueelle kiistanalaisten Paracel ja Spratly saarten välisellä alueella”.

Kysymys ei ole pelkästään kiistanalaisesta alueesta, vaan testatuista lyhyen ja keskimatkan ohjuksista, jotka 1980-luvulta lähtien silloinen Neuvostotasavalta ja NATO pyrkivät kieltämään. Tällä oli tarkoitus estää salamasotaa tankeilla tai maajoukoilla, ja ilmasta maahan tehtävää hyökkäystä KeskiEuroopan kentillä.

Mutta lännen kova vastustus johtui siitä, että niitä oli paljon helpompi ampua ja ne olivat strategisesti hallitsemattomampia kuin tavalliset mannerten-väliset ohjukset. Siksi sekä Moskova että Washington suostuivat siihen. Kiina katsoo, etteivät eurooppalaisten keskenään tekemät sopimukset sido sitä.

Kiinan testaamien ohjusten joukossa uskotaan olleen myös DF-21D, pelottava ”emälaivan tappaja”.
”Tämä on ollut ensimmäinen tiedetty ”täyden lennon” kerta, kun tätä 1 500 kilometrin kantomatkan ohjusta DF-21D testattiin meren yllä.

Ohjus on erityisesti suunniteltu hyökkäyksiin lentokoneitten emolaivoja vastaan, ja niitä vastaan on lähes mahdoton puolustautua, sillä ne pudottautuvat ilmasta pystysuoraan kohteeseensa, ja niitä voidaan ohjata pysyvästä tukikohdasta.

Kiinan tekemät testiharjoitukset olivat vakava varoitus USA:lle ja sille, että sen sota-alukset ja emolaiva-ryhmät ovat haavoittuvia ylittäessään Etelä Kiinan meren, tai niille, jotka tulevat avustamaan liittolaisiaan kiistoissa Pekingin vaatimista merialueista.

Niillä haluttiin tehdä selväksi kaakkois- ja itä Aasian maille, ettei USA:n antama vakuutus väliin tulosta ole välttämättä pitävä. https://www.asiatimes.com/2019/07/article/beijing-strengthens-its-hold-on-south-china-sea/,

Kiinan Merenkulun turvallisuushallitus antoi ennen testejä varoituksen eri laivakuljetusyhtiöille pysymään poissa 22 000 neliökm:n alueelta.
Näitä vesiä vaativat sekä Philippiinit että Vietnam sekä lähellä kulkevat merenkulun kauppareitit, arvoltaan 5 triljoonaa USD joka vuosi. https://beforeitsnews.com/v3/war-and-conflict/2019/2471795.html,

04. Before its News raportin mukaan USA ilmoitti lähettävänsä 500 sotilasta Prince Sultan ilmatukikohtaan Saudi Arabiassa.

Tämä on kuitenkin vain etujoukko valmistelemaan potentiaalista massiivista joukkojen siirtoa tukikohtaan jännityksen nousun mukaan Persianlahdella.
Artikkelin laatija vähättelee USA:n päätelmiä, että koska tukikohta on syrjäisessä paikassa, Iranilla on vaikeuksia sen havaitsemiseksi.

Jännityksen alueella odotettiin jo laskeneen, mutta tilanne kärjistyi uudelleen. Iranin ulkoministeri Javad Zarif totesi torstaina YK:ssa ennen Iranin drone koneen alas ampumista sanoen pahaenteisesti:
”Elämme nyt hyvin vaarallisessa tilanteessa. USA on sysännyt itsensä ja koko maailman luultavasti kuilun partaalle”.

Artikkelissa spekuloidaan, että ”jos me sinne ajaudumme, sieltä ei ole paluuta”.
Michael Synder spekuloi edelleen ”End of the American Drean” artikkelissaan, mikä mahtaisi olla pahin mahdollinen seuraus.

Keskiverto kansalaista se tuskin hetkauttaa puoleen jos toiseenkaan, mutta se voi yllättää iskemällä suoraan kasvoihin.

”Iranilaiset ovat valmistelleet tätä konfliktia vuosikymmenien ajan, ja jos tilanne niin vaatii, he tulevat käyttämään kaikkia keinojaan. Voidaksemme voittaa heidät nopeasti, meidän tulee turvautua tavanomaisten aseitten asemesta epätavallisiin, ja sitä me emme haluaisi tehdä”.

Epäröinti tällaisissa tilanteissa voi soittautua kohtalokkaaksi koko Amerikan kansalle ja vapaalle länsimaailmalle. Iranilla voi olla toimivia ydinaseita.
https://beforeitsnews.com/v3/war-and-conflict/2019/2471795.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

Rahatin beduiinikaupungin asukas terroristi Adel Abu Hadayeb pyrki valmistamaan pommin käyttääkseen sitä hyökkäyksessä hotelliin, jonka hän tunsi hyvin työskennellessään puutarhurina lähellä sitä.

Poliisi pidätti Abu Hadayebin kuulusteluja varten kesäkuussa yhdessä Shin Betin kanssa. Hän yritti myös rakentaa pommin lisäksi raketin, mitä varten hän hankki erilaisia materiaaleja.

Pidätettäessä Hadayebillä oli hallussaan 5 käsikranaattia, joita hän aikoi käyttää hyökkäyksessään hotellia tai muita siviilikohteita vastaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266260,

Fatah ja PFLP terroristit saatiin kiinni 11 käsipuhelimen salakuljetusyrityksestä Opher Vankilassa tuomioitaan kärsiville terroristeille.
Vankilan vartijat havaitsivat suuren salakuljetusoperaation.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266257,

Pakistanissa naispuolinen itsemurhaterroristi räjäytti pomminsa sairaalassa surmaten 9 ihmistä ja haavoittaen 30 muuta. https://www.jpost.com/Breaking-News/Female-suicide-bomber-blows-up-hospital-injuring-9-Pakistan-596339,

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuuttaa, että terroristien ja heidän perheittensä tukeminen jatkuu rahapulasta huolimatta. Hän vakuutti edelleen, ettei hän hyväksy Israelin osittain maksamia verotuloja, vaan vaatii ne kokonaisina tai ei mitään.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266248,

Ayelet Shaked ilmoittaa tänä iltana tulevaisuutensa. Hän saa johtaa New Right puoluetta, mutta erimielisyyttä on Bennettin kanssa, miten hoitaa vaalit. Ongelmana on rabbien vaatimus, ettei nainen voi johtaa uskonnollista puoluetta, mikä vaikeuttaa oikeistopuolueitten suunnittelemaa teknistä liittoa
https://www.jpost.com/Breaking-News/Naftali-Bennett-Ayelet-Shaked-will-run-together-once-again-596348,

British Airways ja Lufthansa peruuttivat kaikki lentonsa Kairoon 7 päivän ajaksi peläten tilanteen voivan kehittyä entistä vaarallisemmaksi.
https://www.jpost.com/Middle-East/British-Airways-and-Lufthansa-suspend-flights-to-Cairo-596322,

Brittialuksen kapteeni kehotti öljytankkerin kapteenia panemaan jäitä hattuun ja odottamaan hänen aluksensa HMS Montrose höyrytessä täyttä vauhtia apuun, mutta hän myöhästyi Iranin kommandojen laskeuduttua helikopterista ruotsalaislaivan Stena Imperon kannelle ja ottaessa laivan komentoonsa.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7269369/Radio-showdown-Royal-Navy-Iran-revealed.html,

Afrikkalaiset apinanuoret osoittavat perinteisen järjestyksen mies- ja nais-mieltymysten suhteen: Tyttö apinat hoitivat nukkeja, mutta poika-apinat olivat kiinnostuneita, miten leikkiauton rengas kuljettaa autoa.
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7269347/Baby-baboons-undermine-gender-neutral-toys-movement-new-BBC-documentary.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 30 -18; Tiberias 24 -37; Suolameri 26 -38; Eilat 26 -39 +C-astetta, aurinkoista, huomenna hieman lämpenevää.