Thursday, June 13, 2019

TORSTAI 13.06.2019

TORSTAI 13.06.2019
01. Israelin ja Hamasin välillä on voimassa Kairossa sovittu tulitaukosopimus, - jota ei tiettävästi ole allekirjoitettu ja on siten epävirallinen – kieltää syttyvillä aineilla tai pommeilla varustettujen ilmapallojen lähettämisen Israelin puolelle, mutta käytännössä niiden lähettäminen on vain kiihtynyt viime-päivien aika, mikä herättää hämmennystä IDF:n johdossa: Mitä Hamas tarkoittaa tällä?

Gazasta lähetettyyn palloryppääseen kiinnitetty räjähdepanos räjähti Eskolan alueella juutalaisyhteisön yläpuolella keskiviikkona aiheuttamatta vahinkoa, mutta kova pamaus pelästytti ihmisiä. Useimmissa palloryppäissä on tulipaloja aiheuttavia syttyviä aineksia.

Räjähdyspanos oli ensimmäinen ilmassa räjähtänyt, mutta pommilla varustettuja palloryppäitä on tullut useita aiemminkin. Pioneerit ovat purkaneet ne maassa, mutta vaara on suuri, että lapset voivat varoituksista huolimatta alkaa leikkiä pommeilla varustettujen ilmapallojen kanssa.

Maaliskuussa solmitun epävirallisen tulitauon aikana väkivalta turva-aidan varrella on laantunut, mutta tuhopolttojen määrä on noussut. Keskiviikon aikana palokunnat raportoivat kuuden uuden maastopalon alkamisesta palloterrorismin seurauksena. Tiistaina paloja raportoitiin 7, minkä johdosta IDF on rajoittanut gazalaisten kalastusoikeuksia Välimerellä, lopulta kieltäen ne kokonaan.

Jos HalTurner radio-shown raportoima tieto Hamasin uhkauksesta aloittaa asentaa massatuhoaseita – kemiallisia tai biologisia – ilmapalloihinsa, IDF:n on syytä seurata entistä tarkemmin palloja ja niihin kiinnitettyjä esineitä.

Keskiviikkona Gazasta ammuttiin Israeliin yksi raketti, joka ilmeisesti aiheutti räjähdyksen hautausmaalla Ashdodista itään. Se ei aiheuttanut vahinkoa. https://www.timesofisrael.com/balloon-borne-bomb-from-gaza-explodes-over-israeli-town/,

02. Keskiviikkona Gazasta ammutun raketin tuhosi Iron Dome torjuntaohjus; mitään vahinkoja ei ole raportoitu. Se oli ensimmäinen tulitauon aikana. IDF kuitenkin aloitti maaston haravoinnin kaiken varalta.

IDF:n iski – omaksumansa käytännön mukaan – aikaisin torstaiaamuna terrori-järjestö Hamasin maanalaisiin sotilaallisiin kohteisiin Gazan kaistan eteläosassa.

Ilmapalloterrorin kiihtymisen vuoksi IDF ilmoitti poistaneensa kokonaan Gazan
kaistan kalastusoikeuden Välimerellä. Ilmoitus annettiin ennen raketin
ampumista Gazasta Israeliin.
Keskiviikon aikana lähetetyt ilmapalloryppäät aloittivat kuusi tuhopolttoa aiheuttaen merkittävää tuhoa viljellyille alueille turva-aidan tuntumassa.

Israelin TV-kanava 12 mukaan Kairossa solmittu epävirallinen tulitauko-sopimus kieltää Hamasia järjestämästä väkivaltaisuuksia turva-aidalla, ylläpitää 300 metrin puskurivyöhykettä turva-aidasta; lopettaa ilmapalloterrorin Israelin asuntoalueille ja yölliset iskut osapuolten välillä; Hamas estää yritykset rikkoa Israelin ja Gazan kaistan välisen merialuerajan. https://www.timesofisrael.com/rocket-sirens-blare-in-south-following-day-of-balloon-attacks-from-gaza/,

03. Hamasin virkailija ilmoitti äsken, että jos Israel toteuttaa omat velvollisuutensa tulitauosta, tilanne tulee rauhoittumaan. Hän väitti Hamasin toteuttamaan omia velvoitteitaan, mutta odottaa Israelin tekevän samoin.

Virkailija sanoi viimeisten vihollisuuksien johtuneen siitä, ettei Israel toteuta sopimiaan velvoitteita, kuten TV-kanava Kan raportoi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5524571,00.html.

Palestinian Islamic Jihadin tiedottaja Daoud Shihab sanoi tänään, että arabijärjestöt Gazassa pitäytyvät tulitaukosopimukseen viime yön tapahtumista ja tilanteen kiihtymisestä huolimatta.

Islamic Jihad on noussut merkittäväksi tekijäksi Hamasin rinnalle päätettäessä Gazan ja Israelin välisistä suhteista. Israel ei neuvottele suoraan kummankaan terroristijärjestön kanssa, vaan turvautuu Egyptin välitykseen, mitä muutamat pitävät tarpeettomana ja viivytyksiä aiheuttavana epärehellisyytenä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5524564,00.html,

04. Akateeminen Instituutti Rakenteellisista Uudistuksista havaitsi teettämässään mieli-pidetutkimuksessa, jossa haastateltiin 608 juutalaista ja arabia, että lähes puolet israelilaisista kannattaa 12 vuotta kestäneen Gazan saarron poistamista.

Tutkimuksen teki käytännössä Panel Project, joka tutki haastateltujen suhdetta Gazaan ja sen taloudelliseen tilanteeseen suhteessa väkivaltaan Gazassa, Israelin harjoittaman Gazan politiikan tehokkuuteen ja mahdollisista ratkaisuista kaistan taloudelliseen ja humanitääriseen kriisiin.

Tutkimuksen mukaan 80 % vastanneista katsoo taloudellisen tilanteen Gazassa ”vaikeaksi tai vakavaksi”. 61 % katsoo vakavan taloustilanteen Gazassa olevan seurausta Hamasin ja Israelin välisestä konfliktista.

51 % näkee Israelin olevan vastuussa taloudellisesta- ja humanitaarisestä tilanteesta Gazan kaistalla – mutta epäröivät suosituksissaan, mitä hallituksen tulisi tehdä – mieluummin yksityisten liikemiesten tai toisten maiden tekemiä ratkaisuja juutalaisvaltion asemesta.

49 % näkee mieluummin arabimiljonäärien ratkaisuja osana Trumpin ”vuosisadan diiliä”; 45 % pitää parhaana yhteistyötä israelilaisten ja arabiliikemiesten välillä, mikä tulisi helpottamaan työllisyyttä molemmilla tahoilla.

Vastanneista 29 % katsoo, että Israelin tulee auttaa Gazan jälleenrakentamisessa vain, jos toiset maat johtavat sitä; 25 % katsoo, ettei Israelin tule ottaa mitään vastuuta, mutta eivät vastusta toisten maiden ponnisteluja; 23 % sanoo, ettei Israelin tule ottaa mitään osaa jälleenrakentamiseen ilman poliittista ratkaisua.

Hamas kaappasi vallan Gazan 40 km:n pituisella rantakaistalla 2007 ja on käynyt kolme sotaa Israelia vastaan – Operaatio Cast Lead 2008 -2009; operaatio Pillar of Defence 2012 ja operaatio Protective Edge 2014.
Kaistalla lienee yli 1.8 miljoonaa asukasta, valtaosin muslimeja, kristittyjen määrä vähenee kaiken aikaa Hamasin ankaran painostuksen vuoksi.
https://www.jpost.com/Israel-News/Half-of-Israelis-in-favor-of-removing-the-blockade-on-Gaza-study-592266, https://www.google.co.il/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiUxt-y-uXiAhWBonEKHaWgBzIQMwgpKAEwAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.seurakuntalainen.fi%2Fuutiset%2Fgazalaiskristittyjen-maara-laskee-yha%2F&psig=AOvVaw3asA8sI1rqU3lTCmkB7Q5T&ust=1560498054242021&ictx=3&uact=3.

Gazan kalastajat kyselevät, miksi harjoittaa kollektiivista painostusta nimenomaan heihin, joiden ja heidän perheittensä elämä riippuu kalastamisesta? https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5524602,00.html,

05. Kahdessa supertankkerissa Omanin lahdella räjäytettiin pommeja torstaiaamuna, joiden johdosta alukset syttyivät tuleen.

Molempien alusten kapteenit lähettävät hätäsanomia Omanin ja Pakistanin satamiin.
Iranin uutistoimisto raportin mukaan Omanin viranomaiset sanovat, että aluksia vastaan oli tehty hyökkäyksiä. Alukset oli rekisteröity Marshal Islands ja Panaman nimiin, mutta alusten omistajasta ja lastin kohteesta ei ole tietoja. (Saudi Arabia omistanee toisen palavista tankkereista.)

Englannin laivaston Matitime Trade Operations viittasi alustavasti aluksissa tapahtuneisiin määrittelemättömiin tilanteisiin ja kehotti äärimmäiseen varovaisuuteen. USA:n laivaston 5. laivue Bahrainissa sanoi olevansa tietoinen tilanteesta ja että tutkimukset on aloitettu.

Isku tuli vain muutamia viikkoja aiemmin Fujairahin sataman lähellä UAE:ssa kahta tankkeria vastaan tehdyn sabotaasin jälkeen, joista syytetään Irania. https://www.debka.com/explosions-reported-on-two-supertankers-carrying-gulf-oil/,

06. Gazan Koordinaatio- ja Yhteyshallitus esti postipakettien toimittamisen Gazaan peläten, että paketeissa olevia välineitä voitaisiin käyttää terroritoimissa.

Keskiviikkona estettiin 220 postipaketin toimitus Gazaan, joissa oli tuhansia välineitä tilattuina online kohteista kuten ”AliExpress” ja ”Amazon”. 167 paketissa oli välineitä, joilla oli kaksoiskäyttö sopien sekä sotilas- että siviilikäyttöön.

Välineissä oli droneja ja varaosia, kameroista, aseenosia, sotilasmaskeja, lasereita, ilmapatja mekanismeja, tietoliikennevarusteita, sähkö-komponentteja radioaaltojen sekoittajia ja aseiden kiikareita.

Postipaketit takavarikoitiin Erez raja-asemalla virkailijoitten yhteistyönä tietoliikenne-upseerin ja IDF:n rajanylityshallinnon edustajan kanssa. Israelin posti takavarikoi online-kautta tilatut välineet.

Yhteistoiminta ja yhteyshallinnon johtaja eversti Iyad Sarhan totesi: ”Terrorijärjestöjen kyyniset yritykset Gazan kaistalla käyttää Israelin siviili-käytäntöä terroritoimintaan tulevat epäonnistumaan. Tämä on hyvin vakava tapaus, ja tulemme tekemään kaikkemme estääksemme niiden pyrkimykset vahingoittaa Israelin valtiota ja sen asukkaita”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264537,

07. Libanonissa ilmestyvä lahti Al-Akhbar raportoi Gazan islamilaisten järjestöjen informoineen välittäjänä toimivan Egyptin virkailijoille kärsivällisyytensä olevan loppumassa Israelin viivyttelyn vuoksi velvoitteittensa toimeen panossa tulitaukosopimuksen mukaisesti, ja ovat valmiit kiihdyttämään väkivaltaa turva-aidan varrella.

Raportin mukaan Egyptin virkailijat kehottivat terrorijärjestöjä panemaan jäitä hattuunsa, kunnes yleisen turvallisuusjärjestön upseerit saapuvat paikalle.

Qatarin välittäjä varojen siirrossa Gazaan, informoi Hamasia, että Israel suostui siirtämään lisäsumman varoja, ja että muutaman päivän kuluttua teknisten asiantuntijoitten delegaation edustajat keskustelevat uuden
sähkölinjakaapelin asentamisesta sähkökriisin lopettamiseksi Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264535,

08. USA:n Israelin lähettilään David Friedmanin lausunto, että Israelilla on oikeus liittää valtioonsa ainakin osia Juudean ja Samarian alueista, on kiihdyttänyt keskusteluja Israelin hallinnon ulottamisesta C-alueille territorioissa.

Haastatteluissa PA/PLO:n ja Hamasin asukkaitten kanssa on noussut esiin kysymys, miten halukkaita arabit ovat asumaan Israelin kuin PA/PLO:n valvonnassa. (Jerusalemin itäosan arabit hakevat Israelin kansalaisuutta.)

Useitten gallupien ja haastattelujen mukaan yhä useampi arabi asuu mieluummin Israelin kuin PA/PLO:n valvonnan alla. Arabit pelkäävät julkisesti ilmoittaa mielipidettään, koska sen joutuminen PA:n poliisin korviin aiheuttaa koputukset kotioveen aamuyön tunteina, ja kuukausien vankilareissua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264517,

09. USA:n entinen YK:n lähettiläs Nikki Haley kertoi torstaina New Yorkissa Israel Hayom päätoimittajan Boaz Bismuthin kanssa.

Haley sanoo lukeneensa Trumpin tiimin ”vuosisadan diilin” vakuuttaen, että se on huolella ja erittäin hyvin laadittu, ja että se erittäin hyvin huomioi molempien osapuolten haavoittuvuuden ja toiveet.

Haley vakuutti, ”ettei Israelilla ole mitään pelättävää, että USA vaatisi Israelilta jotain Jerusalemin ja Golanin kukkuloitten tunnustamisen vastapainoksi”.
”Lähi-Idän suunnitelman laatijoitten (pääarkkitehtien Kushner ja Breenblatt) yksi tärkeimmistä päämääristä on valvoa, ettei haavoiteta Israelin turvallisuus-intressejä; he ymmärtävät Israelin turvallisuuden tärkeyden.”

Hän kehottaa suhtautumaan siihen avoimella mielellä, vaikka ymmärtää, ettei kumpikaan osapuoli ole siihen täysin tyytyväinen. Hän on kuitenkin optimistinen sen onnistumisesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264532,

10. USA:n rajavartijat ottivat kiinni 550 Afrikasta saapunutta laitonta maahan pyrkijää. He tulivat maista (DRKongo, Uganda) , joissa Ebola-virus leviää ja surmaa asukkaita. Heitä ei ollut tarkistettu viruksen vuoksi. DRKONGO: kuolleita 1400, tartunnan saaneita 2000. Uganda 1 kuollut, 3 sairasta.

Afrikan maista maahan pyrkivien määrä nousee entisestään, tuoden mukanaan länsimaissa kauan sitten taltutettuja sairauksia, joihin asukkailla ei ole enää immuniteettia. Heitä ei pystytä tarkastamaan, vaan heidät lähetetään busseilla läheisiin asutuskeskuksiin.

Texasiin pyrki viikon aikana 550 maahanmuuttajaa Afrikasta valtaosa heistä DRKongosta, jossa Ebola on surmannut ja saastuttanut tuhansia ihmisiä.
Ongelma on kehittynyt kansainväliseksi.
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/news-nation/550-african-illegal-migrants-from-ebola-infected-countries-caught-entering-usa-not-screened-for-ebola-bused-to-key-cities-to-spread-disease,

11. Jemenissä hallituksen joukkoja vastaan taistelevat Houthi-kapinalliset, joita vastaan myös Saudi Arabia taistelee, ampuivat risteilyohjuksen, joka putosi lentokentälle Saudi Arabiassa haavoittaen 26 ihmistä.

Iran on Houthi-kapinallisten tärkein tukija. https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/saudi-arabia-airport-hit-by-cruise-missile-fired-by-iran-backed-houthi-rebels-in-yemen,

12. Japanin pääministeri Shinzo Abe on vierailulla Iranissa aikana, jolloin Iran ja USA vaihtavat uhkauksia ja solvauksia toisilleen. Abe tapaa Iranin korkeinta johtoa Iranissa.

Abe yrittää saada USA:n julistaman Iranin öljysaarron loppumaan, koska Japanin teollisuus tarvitsee polttoainetta. Saudi Arabian öljynvientiä vaarantavat Iranin uhkaukset estää öljytankkerien toimitukset Persianlahdella ja Punaisella Merellä.
https://www.jpost.com/Middle-East/Ayatollah-Khamenei-meets-Japan-PM-amid-US-tensions-592370,

13. Sara Netanyahu teki sopimuksen syyttäjän kanssa yhdestä kysymyksestä, ruokapalvelujen käyttämisestä, josta hän maksaa sakkoa 15 000 USD, mutta joutuu vastaamaan oikeudessa viidestä muusta.
https://www.jpost.com/Israel-News/Former-Attorney-General-How-did-six-cases-become-one-for-Miss-Netanyahu-592299,

14. Netanyahun äskettäin nimittämä oikeusministeri Amir Ohana alkaa opetella nimityksensä antaman vallan käyttöä.

Ohama sanoo, että hän vastustaa Korkeimman Oikeuden päätöksiä, jos ne ovat turvallisuudelle vaaraksi, ja puolustaa immuniteettilakia, sekä lakia, jolla rajoitetaan Korkeimman Oikeuden valtaa mitätöidä Knessetin säätämiä lakeja.

SiniValkoinen puolueen lainsäätäjät hyökkäävät rajusti Ohanaa vastaan.
https://www.jpost.com/Israel-News/Justice-Minister-Ohana-says-hell-disobey-High-Court-if-security-at-risk-592298,

15. Jerusalemin kaupunki julisti puhdas ilma projektin koskemaan koko kaupunkia.

Jerusalemin kaupunki aloittaa 3 vuotta kestävät katu- ja infrastruktuurin muutostyöt, joka sulkee nykyisen pääsyn kaupunkiin ja pakottaa käyttämään bussia tai etsimään sivukatuja yksityisautoilijoille.
Köysirata rakennetaan Jerusalemin vanhaan kaupunkiin Länsimuurille.

Rakennustyöt koskevat ns. liikekorttelin (financial quarter) rakentamista, toisen raitiovaunuradan asentamista, sekä kaupunkiin johtavan väylän uusimista mukaan lukien Shazar Boulevardin alle rakennettava tunneli.
Työt alkavat 14.07, ja valmistuvat 2022, jos kaikki sujuu hyvin. https://www.jpost.com/Israel-News/Jerusalem-expands-clean-air-zone-to-whole-city-592150,

16. Kanadan juutalainen Lauren Isaacs, 23 Herut Kanadan johtaja, aiheutti melkoisen mylläkän internetissä avaamalla järjestönsä sinivalkoisen lipun Temppeli-vuorella, kuten World Israel News raportoi.

Hän vastustaa juutalaisten pidättyvyyttä puolustaessaan pyhiä paikkojaan sanoen, että ”Temppelivuori on meidän pyhä Vuori. Me emme ole anteeksipyyteleviä sionisteja”.
https://www.jpost.com/Israel-News/Jewish-Canadian-woman-unfurls-flag-16-billion-Muslims-feel-disgraced-592305,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 14 -26; Tiberias 21 -32; Suolameri 23 -36; Eilat 23 -37 +C-astetta, puolipilvistä etelässä aurinkoista, lämpenevää.Tuesday, June 11, 2019

TIISTAI 11.06.2019

TIISTAI 11.06.2019
01. Sons of Zawari suunnittelevat käyttävänsä myrkyllistä ainetta huomisesta alkaen Israelin alueelle lähettämissään ilmapalloissa, kertoo HalTurner radioshow.

Koska tiedon antanut lähde kuuluu Rafah Yksikköön Gazassa, ensimmäisenä kohteena uskotaan olevan Kerem Shalomin alueen.

Julkinen ilmoitus tästä julkistettiin kaikkialla sosiaalisessa mediassa tilien kautta, joiden on todistettu liittyvän ryhmittymiin Gazassa ja Länsirannalla.
Ei ole tiedossa, onko kyseinen aine kemiallinen vaiko biologinen.

HalTurner artikkelissa spekuloidaan, että kemiallisten aineitten sijoittaminen ilmapalloihin voi osoittautua ongelmalliseksi, minkä johdosta aine voi olla biologinen, mutta varmuutta siitä ei ole.

Artikkelissa todetaan, että tällaisten aineitten käyttäminen merkitsee ehdottomasti massatuhoaineitten käyttämistä ja tilanteen kiihdyttämistä, minkä odottaisi hälyttävän maailman terveysjärjestöt, mutta varmuutta siitä ei ole.
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/breaking-news-israel-to-be-attacked-tomorrow-with-chemical-weapons,

02. Dave Hodges painottaa, että viimeisen 48 tunnin aikana ”aseistettuja” muuttajia on päästetty vapaiksi USA:ssa. Viikkoja aiemmin hän raportoi, että sekä DHS että DEA sanovat, että useita Kongosta tulleita muuttajia oli testattu Ebola-positiivisiksi, mutta heidät päästettiin silti menemään.

Hodges kertoo aiemmin raportoineensa yhteisistä lääkinnällisestä ohjelmasta HHS:n ja 17 muiden federatiivisten järjestöjen ja YK:n perustamista kokoamis-leireistä niitä muuttajia varten, jotka ovat sairaita. Yhtään lääkinnällistä ryhmää ei ole kiinnitetty näihin leireihin ilman merkittävää hoito-ohjelmaa heitä varten.

Lyhyesti sanottuna FEMA:n perustamat kokoamisleirit lääkinnällistä hoitoa tarvitsevia varten on laillistettu.
Tarttuvien tautien valvonta-ja estämiskeskusten johtaja Robert Redfield sanoo, että ”DRCongon uusin Ebolan puhkeaminen voi levitä ilman valvontaa, mikä tulee vaikuttamaan negatiivisesti sekä liiketoimiin että turismiin”.

Hallitsematon maahanmuuttajien virta Afrikasta ja muista kehitysmaista tuo maahan tarttuvia tauteja, joko ilman tarkoitusta tai tarkoituksellisesti, mikä tarkoittaa tarttuvien tautien käyttämistä aseina.

Immigraation and tullivalvonnan (ICE) entinen tilapäisjohtaja Thomas Homan sanoo: ”Kongressin alahuoneen enemmistöjohtajan Nancy Pelosin tulisi rakastaa maataan enemmän, kuin hän vihaa maansa presidenttiä”.
https://thecommonsenseshow.com/agenda-21-conspiracy-immigration/ebola-emerges-use-medical-fema-camps-will-be-accepted-do-you-know-your-odds-surviving-fema-camp,

03. Israelin pääministerin poika Yair ylisti USA:n presidentti Donald Trumpia haastattelun yhteydessä, jonka hän antoi Amerikan TV:lle.

Yair Netanyahu kutsui Trumpia ”parhaaksi ystäväksi, mitä Israelilla on koskaan ollut Valkoisessa Talossa” – viitaten presidentin päätökseen muuttaa USA:n lähetystö Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin Jerusalemiin, jonka Trump myös tunnusti, sekä tunnustaen Israelin yksinvallan Golanin kukkuloihin.

”Presidentti Trump on paras ystävä, mitä Israelilla ja juutalaisella kansalla on koskaan ollut Valkoisessa Talossa” Yair kertoi Blaze TV:n, oikeistoon tukeutuvan kaapeli-TV:n haastattelussa maanantai-iltana. TV-aseman perusti entinen Fox News puheohjelmien juontaja Glenn Beck.

”Hänet tullaan aina muistamaan Israelin historiassa USA:n lähetystön muuttamisesta Jerusalemiin, sekä Golanin kukkuloiden tunnustamisesta. Juutalainen kansa muistaa vielä kuningas Cyrus Suuren Persiasta, joka tunnusti Jerusalemin 2500 vuotta sitten. Meillä on pitkä muisti. Israelin suuri enemmistö ihailee Amerikkaa ja presidentti Trumpia. Hän on Israelin todellinen rocktähti.”

Haastattelun jälkeen juontaja Jon Miller nosti esiin Israelin rakentaman aidan Egyptin vastaiselle rajalleen, jonka Bibi sanoi lopettaneen täysin laittoman maahanmuuton Egyptin kautta Israeliin.

Yair kertoo, että ”ongelma alkoi 2000 ja jatkui, koska meillä oli yhteinen raja Egyptin kanssa. Kuka hyvänsä voi kävellä Sudanista Egyptin kautta Israeliin, kulkien kolmannen maailman valtiosta maailman ensimmäiseen valtioon. ”

”Israel on pieni 8 miljoonan asukkaan valtio. Tuhannet ja sadat tuhannet laittomat muuttajat olisivat lopulta tuhonneet Israelin. Siksi rakensimme aidan 2011. Aidan valmistumisesta lähtien laiton muutto on pysähtynyt kokonaan”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264414,

04. USA sai solmittua sopimuksen Meksikon kanssa, jonka mukaan Meksiko tulee tekemään voitavansa maahanmuuttajaviran pysäyttämiseksi Yhdysvaltoihin. Sopimuksen saamiseksi tarvittiin USA:n asettamat Meksikon vastaiset sanktiot.

Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebard sanoo tarvitsevansa naapurimaiden apua lisäaskelten ottamiseksi voidakseen vähentää muuttajien siirtymistä Meksikon kautta USA:n rajalle sopimuksen edellyttämällä tavalla.

”Jos ehdottamamme toimet eivät onnistu, meidän tulee keskustella toisten maitten kanssa kuten Guatemala, Panama ja Brasilia. Se on alueellinen systeemi. Jos meidän tulee osallistua alueelliseen malliin, josta äskettäin kerroin, meidän tulee esittää asia kongressille.”

Viime viikolla USA ja Meksiko sopivat muuttajakysymyksen hoitamisesta yhdessä KeskiAmerikan maiden kanssa. Sen mukaan Meksiko tiivistää rajansa Guatemalan kanssa, ja meksikolaiset, jotka haluavat turvapaikan USA:ssa, pysyvät Meksikossa, kunnes heidän prosessinsa on valmistunut.

Meksikosta Yhdysvaltoihin tulleet laittomat muuttajat palautetaan Meksikoon. Meksiko tulee taistelemaan ihmiskauppaa ja salakuljetusta vastaan. Meksikon suostuessa yhteistyöhön USA peruuttaa uhkaamansa tariffien korotukset. Sopimukseen liittyvistä talouskysymyksistä Ebard ei ollut tietoinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264413,

05. Gazan alueeseen rajoittuvien juutalaisyhteisöjen turvallisuuskoordinaattorit jättävät hommansa yhteisöissään tänään tiistaina protestiksi työolosuhteittensa vuoksi.

Päivittäinen Israel HaJom lehti viittaa Nir Shurmaniin, yhteisön turvallisuus-koordinaattorien (ravshatzim) edustajaan, joka vahvistaa, että he lopettavat työnsä tiistaiaamuna, ja sen sijaan matkustavat kansalliseen hätätilakonferenssiin, joka alkaa 10.30 Modiinissa.

Shurman sanoo, että turvallisuuskoordinaattorit ovat pakotetut taistelemaan, koska yleisen realiteetin sanelemat toimet on mahdotonta toteuttaa Puolustus-ministeriön johtajatason vastustuksen vuoksi.

Keskeisin taistelu koskee turvallisuusvastuun siirtämistä armeijalta siviileille, eli yhteisökomiteoille ja – johtajille, sekä eri osien lisäämistä, jotka vastaavat turvallisuuskoordinaateille, suhteettomien poistojen lisäksi. Me tulemme
taistelemaan ilman kompromisseja hylkäämättä yhteisöämme ja turvallisuutta.

Koordinaattorit valittavat Kotirintaman ja Puolustusministeriön suunnittelemista muutoksista organisaatioon ja toimintabudjetin leikkauksista 430 turvalisuus-koordinaattorille maassa. ”He leikkaavat km. 25 % autonhuoltomenoista, alentavat standardeja ja muuta. Nämä ohjeet vahingoittavat vakavasti päivittäistä turvallisuusjärjestelmää, ja sen seurauksena pakottavat luopumaan ajoneuvoista.”

Solidaarisuuden osoitukseksi kollegoilleen Gazan tuntumassa maan muissa osissa toimivat koordinaattorit osallistuvat myös Modiinin konferenssiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264418,

06. Tzfatin rabbi Shmuel Eliyahu painottaa Arutz Shevalle, että hän tukee Yhdistynyttä Oikeistoa, rabbi Rafi Peretziä ja Bezalel Smotrichia Oikeisto-puolueitten Unionin muodostamiseksi.

”On ilman muuta selvää, että Ayelet Shaked ja Naftali Bennett tekivät virheen, ja ne jotka seurasivat Feigliniä, ovat myös tuuliajolla, koska useimmat heistä tulivat samasta Beit Midrashista” rabbi Eliyahu selvittää.

Rabbi Eliyahu, jonka poika Amichai Eliyhu oli numerolla 10 Yhdistyneen Oikeiston listalla edellisissä vaaleissa, lisää, että ”tilaa on kaikille – Bennett, Shaked ja Feiglin, mutta tällä kertaa sitä tulee johtamaan Bezalel Smotrich ja rabbi Rafi Peretz, sillä lopultakin me olemme kansallinen uskonnollinen yhteisö emmekä traditionaalisia tai sekulaareja”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264415,

07. Pääministeri Netanyahun asianajaja, tuomari Amit Haddad sanoi, että Bibin esityksen kieltäminen kuulemisen siirtämisestä lokakuun 3. päivästä tullaan käsittelemään kuulemistilaisuudessa.

Hadad sanoi, että siirto on oikeutettu huomioiden suuren paperityön ja lukuisat elementit sekä tosiasia, että hän on pääministerin ainoa asianajaja.
Netanyahua syytetään lahjonnasta, petoksesta ja luottamuksen rikkomisesta.

Oikeuskansleri Avichai Mandelblit hylkäsi torstaina Netanyahun esityksen kuulemisen siirtämiseksi, kuten oikeusminiteriö totesi.
Netanyahu painottaa, että vaalien läheisyys vahingoittaa hänen mahdollisuuttaan keskittyä puolustautumaan. ”Tämä on noitajahtia minua kohtaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264403,

08. Lontoon läheltä löydetyn Hizbullahin varastoiman ammonium nitraattierän paljastamiseksi antoi Israelin turvallisuusjärjestö Mossad, raportoi Kan11.

Daily Telegraph kertoi brittiviranomaisten löytäneen 3 tonnia ammonium nitraattia piilotettuina kätköpaikkoihin kolmessa eri liiketilassa, yksi niistä West Lontoosta pohjoiseen.

Ratsioita edelsivät kuukausia kestäneet tutkimukset, joita johti MI5.
Yksi pidätetyistä epäillyistä on 40-vuotias mies, joka otettiin talteen ratsian aikana. Hänet kuitenkin vapautettiin ilman syytteitä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264407,

09. Kansallisen uskontopuolueen kanava 12 uutisreportteri Yair Sherki kertoo Shavuot aamun tapahtumasta, jossa kymmenet tuhannet ihmiset tungeksivat - hänen kanssaan Länsimuurille - auringon noustessa sunnuntaiaamuna, mutta josta media yleensä vaikenee kokonaan.

”Tulin Länsimuurille vähän ennen viittä aamulla, mutta oli mahdotonta päästä muurin edessä olevalle tasanteelle tungoksen takia” Sherki kertoo raportissaan. ”Ensimmäisten auringonsäteitten tullessa esiin, Shacharit (aamurukoukset) alkoivat välittömästi, minun ollessa edelleen turvallisuustarkastuksessa sisään-käynnissä”.

Ihmismassat tulivat kaupungin keskustasta, täyttivät Agronkadun ja Jaffakadun ja vielä Hanewim kadun vanhan kaupungin muureja kohti, aiheuttaen valtavan liikennekaaoksen, kertoo Sherki, joka ei työskentele shabattina eikä lomapäivinä, voiden keskittyä seuraamaan ihmisten käyttäytymistä ja kokeakseen jotain ennen kokematonta, pyrkien absorboiman kaiken näkemänsä ja kuulemansa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264404,

10. Wall Street Journal raportoi maanantaina, että PohjoisKorean diktaattorin Kim Jong Unin velipuoli Kim Jong Nam oli CIA:n agentti.
Reuters kertoo, ettei se pystynyt vahvistamaan WSJ:n raporttia.

Jong Nam asui vuosikausia ulkomailla ja sai surmansa Malaysiassa 2017. Epäilyksiä on herätetty Jong Namin kyvyistä antaa uusinta tietoa kotimaastaan, sillä hänellä ei ollut mitään merkittävää asemaa Pyongyangissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264405,

11. IDF:n partio tunkeutui Nablusiin yön aikana suorittaakseen jotain salaisia tutkimuksiaan tai pidätyksiä, mutta joutui tulitaisteluun PA:n estävän turvallisuuspalvelun virkailijoitten kanssa.

Sotilaat erehtyivät yhden henkilöllisyydestä luullen häntä terrorismista epäillyksi ja haavoittivat häntä, mutta ei hengenvaarallisesti. Sotilaat eivät kärsineet vaurioita. IDF avasi tutkimukset tilanteen selvittämiseksi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5523343,00.html,

12. Israel sulkee 30 BDS rahankeräystiliä paljastaessaan niiden yhteydet terrorismiin. Tilejä löydettiin PayPal ja DonorBox yhtiöiltä.
https://www.timesofisrael.com/campaign-shutters-30-bds-fundraising-accounts-by-revealing-ties-to-terrorism/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 22 -32; Tiberias 22 -37; Suolameri 26 -39; Eilat 26 -39 +C-astetta, puolipilvistä, huomenna vähän viilenevää.

Monday, June 10, 2019

MAANANTAI 10.06.2019

MAANANTAI 10.06.2019
01. Eilen vietettiin Israelissa yhtä sen kolmesta tärkeimmistä juhlapäivistä, Shavuot, (Viikot) joiden aikana juutalaisten miesten velvollisuutena oli matkustaa Jerusalemiin, kolme kertaa vuodessa, uhraamaan Jumalalle.

Shavuot juhlaa vietetään sen muistoksi, että Jumala antoi Toran juutalaiselle kansalle Siionin vuorella. Se on myös sadonkorjuujuhla ensimmäisen vehnäsadon kunniaksi. Sitä vietetään 7 viikkoa pääsiäisen (pesah) jälkeen.
Sitä kutsutaan myös vaellusjuhlaksi, sillä muinaisina aikoina israelilaisilla oli tapana nousta ylös Jerusalemiin.

Koska katsoimme, ettei ole soveliasta laatia artikkelia sellaisena päivänä, siirsin sen tähän päivään, joskin lyhennetyssä muodossa. Huomisesta lähtien palataan normaalirytmiin seuraaviin pyhäpäiviin saakka.

02. USA:n Israelin lähettiläs David Friedman taisi sohaista herhiläisten pesää sanoessaan New York Timesille, että juutalaisvaltiolla on oikeus liittää valtioonsa osia kuuden päivän 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta, mutta ei kaikilta.

Friedmanin New York Timesin lausunto oli juuri sitä, mitä PA/HAMAS:n arabi-johtajat tarvitsivat tässä tilanteessa odottaessaan sydän sykkyrällä Trumpin nimittämän USA:n rauhantiimin laatiman ”vuosisadandiilin” taloudellisen osan julkistamista 25. -26. päivinä Bahrainissa.

Ei silti, PA/PLO ja Hamas ovat jo alusta lähtien - edes tuntematta sen sisältöä - hylänneet suunnitelman Israelia suosivana, mutta tässä heille annetaan sopiva täky, jota alkaa näykkiä.

Friedman sanoi New York Timesin lauantaina julkaisemassa haastattelussa, määrättyjen osien liittäminen Israeliin on laillinen, mutta ei kaikilta osin.
”Määrätyissä olosuhteissa katson, että Israelilla on oikeus liittää osia, mutta ei kaikkia osia, Juudeasta ja Samariasta juutalaisvaltioonsa”.

PLO:n pääsihteeri, entinen rauhanneuvottelija ilman tietoa, mistä neuvotella, repäisi kiihkossaan pyhähousunsa kiirehtiessään laatimaan vastalausettaan, jossa hän viittaa ”USA:n rooliin tukea Israelin kolonialistisia suunnitelmia”.

USA:n hallituksen vihjailemissa vuodoissa suunnitelma tulisi lepäämään raskaasti taloudellisena tukena Palestiinan taloudelle, jonka pääasiassa rahoittaisivat Persianlahden gulfmaat, maasta ja itsenäisyydestä luopumisen vastapainoksi.

”Ehdottomasti viimeisin asia, mitä maailma nyt tarvitsee, on epäonnistunut Palestiinan valtio Israelin ja Jordanian välille” Friedman selventää NYT:lle. ”Enkä se ei kelpaa heille, ehkä se ei täytä edes heidän minimivaatimuksiaan.”

”Me luotamme siihen tosiasiaan, että oikea suunnitelma, oikeana aikana annettuna, tulee saamaan oikean reaktion aikanaan” totesi Friedman, jota pidetään Israelin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen vakavana tukijana, totesi NYT:lle, että Trumpin tarkoituksena on nostaa palestiinalaisten elintasoa, mutta ettei suunnitelma merkitse konfliktin lopullista ratkaisua.

Friedman uskoo, ettei suunnitelman talousosan julkistaminen nostata arabeja väkivaltaan, mistä PA/PLO:n johto on jo varoitellut. Hän paljasti, että suunnitelman toteutuminen on suuresti riippuvainen Jordanian asenteesta. Suuresti Israelia suosiva malli voi kiihottaa Jordanian arabit väkivaltaan.

Vuosisadan diilin julkistamista on siirretty Israelin sisäisten asiain mutkistuessa ja uusien vaalien johdosta, mikä voi nostaa valtaan uuden hallituskuvion.
Pääministeri Netanyahu kertoi parlamentin jäsenille, että hän on keskustellut Washingtonin hallituksen kanssa halustaan liittää juutalaisyhteisöt Israeliin, tai ainakin ulottaa Israelin laki niihin.

Washington kuitenkin tyrmää Netanyahun tiedot peläten niiden vaikeuttavan arabimaitten suhtautumista USA:n laatimaan suunnitelmaan.
Juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa kasvavat nopeammin kuin muut juutalaisyhteisöt, eikä ole näköpiirissä, että niiden suosio vähenisi muuttajien silmissä. Asukasmäärä on nyt lähes 500 000 ilman Jerusalemia, mikä nostaa kokonaismäärän 800 000:en.
https://en.wikipedia.org/wiki/Population_statistics_for_Israeli_settlements_in_the_West_Bank,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5522105,00.html,
https://en.kohelet.org.il/tag/settlement?gclid=EAIaIQobChMI8uvB27Pe4gIVweR3Ch0p5A9eEAAYAiAAEgJVjPD_BwE,

03. Jordanian viranomaiset syyttävät PA/PLO:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia sekä PA/PLO:n taloudellisen kriisin hallitsemisesta, että sille tarjottujen avustusten torjumisesta, joilla talous voitaisiin saada kuntoon.

Israel Hajom lehden mukaan Jordanian johto on huolestunut PA/PLO:n romahtamisesta, mikä voisi johtaa väkivaltaan myös Jordaniassa ja vaarantaa hashemiitti-monarkian tasapainon, todetaan lehden artikkelissa.
Kaksi kolmasosaa Jordanian asukasmäärästä muodostavat pakolaiset ja heidän jälkeläisensä, joiden uskollisuus maalle on kyseenalainen, ja monet heistä kannattavat maan voimakasta Muslimiveljeskuntaa.

Jordanian arabilegioona miehitti Jordanjoen länsipuolella olevat alueet Juudeassa ja Samariassa liittäen ne osaksi Jordaniaa, minkä vain Englanti ja Pakistan tunnustivat.

IDF:n voittoisa armeija vapautti nuo alueet 1967 kuuden päivän sodassa ja on siitä lähtien hallinnut niitä perustamansa tilapäisen COGAT järjestön avulla, mutta ulottamatta niihin Israelin lainsäädäntöä. Juutalaisten muutto lisääntyi huomattavasti Juudeaan ja Samariaan v. 1973 Jom Kippursodan jälkeen.

Palestiinalaisia muutti Jordaniaan runsaasti 1967 sodan jälkeen, joiden arvioidaan nykyisin olevan 75 % Jordanian asukas-määrästä. Lisäksi pakolais-leirissä Syyrian rajan tuntumassa asuu 1.5 miljoonaa Syyrian pakolaista.

Israelin talousministeri Moshe Kahlon allekirjoitti määräyksen, jolla Israel pidättää 42 miljoonaa NIS (11 578 350 USD) keräämistään arabityöntekijöitten palkkojen vero-ym. saatavista vastaten PA: maksamaa summaa terroristeille ja heidän omaisilleen. PA joutui lyhentämään työntekijöittensä palkkoja 50 %, mutta samalla paljastui, että PA nosti korkeitten virkailijoittensa palkkoja 67 % v. 2017. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264366,
https://www.breakingisraelnews.com/131210/palestinians-outraged-at-secret-pa-leadership-pay-raise/,

04. Ulkomailta saamiinsa tiedustelutietoihin perustuen Englannin MI5 pystyi löytämään ja eliminoimaan Iranin tukeman terrorijärjestö Hizbullahin varastoimat räjähteet lähellä Lontoota v. 2015, mutta Iranin kanssa katkolla olevan JCPOA-ydinsopimuksen onnistumiseksi, asia lakaistiin maton alle eikä päästetty julkisuuteen.

Brittilehti Daily Telegraph raportoi asiasta sunnuntaina, lisäten, että Hizbullah teki alustavat työt terrori-iskujen aloittamiseksi Israelilaisia kohteita vastaan Englannissa ja useissa paikoissa eri puolilla maailmaa.

MI5 ja metropoliisin antaman raportin mukaan toimien ulkomaisten hallitusten tiedustelujärjestöjen antamien vinkkien perusteella viranomaiset löysivät varastoitua ammonium nitraattia, jota usein käytetään pommien valmistamiseen, piilotettuina tuhansiin hävitettäviin jääpaketteihin Lontoon pohjoispuolella olevaan varastopaikkaan.
Poliisi pidätti 40-vuotiaan miehen epäiltynä terrori-iskujen salaliitosta Hizbullahin hyväksi, mutta häntä ei syytetty, ja hänet vapautettiin.
Daily Mail kertoo saamiinsa tietoihin perustuen, että epäilty henkilö vapautettiin, koska salaliitto paljastettiin ja räjähteet takavarikoitiin.

Lehti kertoo edelleen, että Lontoossa paljastunut suunnitelma oli osa laajempaa Hizbullahin salaliittoa terrori-iskujen suorittamiseksi maailmalla, vastaavanlaisten yritysten paljastuttua Thaimaassa, Kyproksella ja New Yorkissa.

Kyproksen tapauksessa, joka paljastettiin 2015, Hizbullahin agentti Hussein Bassm Abdallah tunnusti syyllisyytensä. Häneltä löydettiin 8.2 tonnia ammonium nitraattia, pakattuina jääpaketteihin samaan tapaan kuin Lontoossa.

Daily Telegraphin raportin mukaan Brittisalaliitto oli hyvin varhaisessa vaiheessa, eikä kohteita ollut vielä määritelty. Brittiviranomaiset sanovat, että tiedon julkistamista viivyteltiin, jotta voitaisiin selvittää Hizbullahin jatkosuunnitelmat.

USA ja Israel pitävät Hizbullahia terrorijärjestönä, mutta Englanti halusi erottaa Hizbullahin terroriosat sen osallistumisesta parlamentti- ja hallitustoimintaan, mutta määritteli koko Hizbullah-järjestön terrorijärjestöksi aiemmin tänä vuonna terrorismilain 2000 perusteella.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5522750,00.html,

05. Jordania ja Egypti, joiden kanssa Israelilla on voimassa rauhansopimus, eivät ole vielä vastanneet kutsuun osallistumisesta Bahrainin 2019 talouskonferenssiin. Jordania vakuuttaa toistamiseen, että se hyväksyy vain 1949 aselepolinjat ja kahden valtion periaatteet.

Israelin virallinen kutsu on vielä tekemättä Jared Kushnerin odottaessa arabi-maitten vastauksia. Qatar sanoo osallistuvansa vain, jos PA/PLO osallistuu. Abbas toistaa, ettei hän tule osallistumaan kokoukseen, jossa toiveet itsenäisestä valtiosta 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem raunioitetaan.

TV13 mukaan Jared Kushner selvitti Israelin vierailunsa aikana pääministeri Netanyahulle Bahrainin talouskonferenssin luonnetta todeten, että päämääränä on PA/PLO:n talouden nostaminen.
Jos konferenssi toteutuu, Israelin edustajana tulee olemaan Moshe Kahlon.

Saudi Arabia, UAE ja varauksellisesti Qatar ovat varmistaneet osallistumisensa. Qatarin ulkoministeri Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani selitti sunnuntaina, että Qatar tukee mitä tahansa ratkaisua, jos PA/PLO sen hyväksyy.

Kushner sanoi äskettäin, ettei hän ole ollenkaan varma, että PA/PLO kykenee hallitsemaan itseään, eikä halua uuttaa epäonnistunutta arabimaata Israelin sisäosiin. Hän kuitenkin tunnustaa, ettei PA/PLO:n johtajisto ajattele samalla tavoin kuin palestiinalaisten enemmistö, missä lepattaa heikko toivonkipinä. https://www.timesofisrael.com/two-weeks-out-from-bahrain-summit-israel-said-yet-to-receive-official-invite/, https://www.jpost.com/Israel-News/Palestinians-planning-popular-uprising-against-Trumps-plan-591971,

06. Labour-puolueen vaalilistan kakkosmies entinen IDF:n kenraali Tal Russo, joka on läheinen puheenjohtajalle Avi Gabbaille, ilmoitti eroavansa kokonaan politiikasta eikä siten ole käytettävissä syyskuun 17.päivän vaaleissa.

Puolueen johtajavaalit pidetään 02.07.2019. Ehdokkaina ovat entinen puolustus-ministeri Amir Peretz ja ke. Stav Shaffir, mutta muitakin voi tulla mukaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264376,

07. Suolameren rantaviivaa seuraava valtatie no 90 Eilatiin on osoittautunut vaaralliseksi pitkine suorine pätkineen, joissa kuljettaja helposti nukahtaa. Viimeisin ”vähältä piti” tilanne syntyi perjantaina iltapäivällä kuljettajan lipuessa vastaantulijoitten kaistalle pakottaen vastaan tulevan auton ajamaan tien ulkopuolelle välttääkseen kolarin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264373,

08. Poliisi aloittaa tehostetun tarkkailun käsipuhelimen käyttämisestä ajon aikana, mistä kiinni joutuessaan seuraa kova rangaistus. Poliisin antamien sakkojen määrä on kasvanut rajusti: 2015 annettiin 61 751 sakkoa; viime vuonna 124 882.

2019 alusta tähän saakka annettiin 69 941 sakkoa, mikä osoittaa 160 000 vuoden loppuun mennessä. Oikeuden päätöksen peruminen ei hevin onnistu.
Käytännössä kuljettaja on yksin ajaessaan poliisin mielivallan alla, jolla on mahdollisuus painostaa kuljettaa ja jopa vaatia maksua välttääkseen syytöksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264372,

09. Poliisi pidätti maanantaiaamuna PA:n arabin lähellä paikkaa, jossa 29-vuotias arabimies Arafat Irfaya murhasi juutalaistytön Ori Ansbacherin, raiskaten hänet ja riisuen alastomaksi murhanhimossaan. Pidätetty arabimies on 17 vuotias Hebronin asukas, häneltä löydettiin puukko, eikä hänellä ollut kulkulupaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264371,

10. Israelilaiset naiset kääntyvät yhä useammin hedelmällisyyshoitoon, etenkin yli 40-vuotiaat, joilla onnistumisprosentti romahtaa.

Onnistunut hoito sen sijaan lisääntyy nuoremmissa ikäluokissa, alle 35-vuotiailla 33 % aleten iän mukana. Juutalaisnaisten hedelmällisyys on noussut ja jopa ylittää arabinaisten saavutukset. Israel on yksi harvoista maista, joissa valtion tukemaa hedelmällisyys-hoitoa annetaan alle 45 vuotiaille.
Kaksosia ja kolmosia on entistä vähemmän.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264368,

11. Turkkilainen konttialus otettiin IDF:n ja satamaviranomaisten toimesta tilapäisesti valvontaan Haifan rannikon edustalla.

Turkin 45-vuotias kansalainen, halusi kaapata aluksen ja seilata sillä Eurooppaan, mutta sytytettyään pienen tulen alukseen viranomaiset valtasivat aluksen ja toivat kaapparin Haifan maistraattiin vastaamaan teoistaan, mutta hänet palautettiin takaisin Turkkiin. Tulipalo oli miehistön hämäämiseksi, ettei häntä huomattaisi.
https://www.timesofisrael.com/turkish-stowaway-who-prompted-idf-raid-on-ship-said-to-be-trying-to-reach-europe/,

12. Iran sanoo kehittäneensä uuden IT-järjestelmän Khodad 15, jolla on kyky tuhota samaan aikaan kuusi viholliskohdetta 74 mailin etäisyydellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264357,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN.

Jerusalem 19 -28; Tiberias 20 -36; Suolameri 26 -32; Eilat 26 -36 +C-astetta, aurinkoista, huomenna vähän lämpenevää.
http://www.foreca.com/?lang=en,