Thursday, May 30, 2019

TORSTAI 30.05.2019

TORSTAI 30.05.2019
01. Huolimatta presidentti Reuven Rivilin vakuutuksista tekevänsä kaikkensa uusien vaalien välttämiseksi ja Netanyahun epätoivoisista yrityksistä saada runnotuksi uusi toimintakelpoinen hallitus, Knesset antoi lopullisen niitin äänestäessään kolmannen ja ratkaisevan kerran puolenyön maissa Likudin tekemästä esityksestä hajottaa nykyinen Knesset ja pitää uudet vaalit syyskuun 17. päivänä.

Koska useimmat puoluejohtajat vakuuttivat viimeiseen saakka, etteivät he halua uusia vaaleja, meidän tulee tehdä johtopäätös, että päätös tehtiin Korkeimman mahdollisen Instanssin, eli Israelin Pyhän toimesta. Knessetin äänestystulos oli 74 puolesta vastaan 45, jolla 21. Knesset hajotti itsensä. ”Hän asettaa kansanjohtajia ja kaataa heidät”.
https://www.jpost.com/Israel-News/Elections-set-for-Sept-17-after-coalition-talks-fail-591044,

02. Netanyahu pyrki viimeiseen saakka kokeilemaan useita vaihtoehtoja, joilla hän olisi pystynyt muodostaan ainakin 61 kansanedustajan tukeman hallituksen. Hän yritti sovitella SiniValkoinen puolueen ja jopa Labourin kanssa vain joutuakseen lopulta tunnustamaan yrityksensä toivottomiksi.

Viimeiseksi Kulanun puheenjohtaja Moshe Kahlon piti kiinni vaatimuksestaan, ettei hän allekirjoita hallitussopimusta, ennen kuin sillä on 61 kansanedustajaa tukenaan, ja pystyy arvioimaan niiden vaatimukset budjetista.

Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Liberman sanoi, että pattitilanne johtui siitä, ettei Likud suostunut äänestämään asevelvollisuuslain puolesta.

SiniValkoinen puolueen kakkosmies Yair Lapid kommentoi keskiviikkoiltana: ”Myytti Bibin kyvyistä saada mitä haluaa, romahti tänä iltana. Bibi antautui, häntä kiristettiin, ja lopulta epäonnistui muodostamaan hallitusta laahaten maan toisiin vaaleihin muutaman kuukauden sisällä, jotka maksavat meille miljardeja”.

”Vaaleilla on vain yksi päämäärä: pelastaa hänet vankilalta” Lapid päätteli. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263910,

03. Syntynyt uusi tilanne, jossa tarkalleen kuukausi sitten valansa vannoneet kansan-edustajat joutuvat uudelleen kosiskelemaan äänestäjiään ja matkustelemaan ympäri maata, aiheuttaa melkoisia ongelmia puolueille.

Useimmat puolueet ottivat velkaa edellisissä vaalitaisteluissa, ja lain mukaan niiden on maksettava velka pois ennen uuden ottamista.
Syytöksiä esitetään nyt surutta jokaiseen suuntaan.
Netanyahu totesi, että Liberman on nyt osa vasemmistoa. (Ainakin hänelle) https://www.jpost.com/Israel-Elections/Netanyahu-Liberman-is-now-part-of-the-left-59107

Odeh sanoi, että ”Abbasin saaminen hallituksen, edellyttää nagban hyväksymistä”.
Hän irvaili Bibin kustannuksella kertoen ”dramaattisesta lausunnosta” pyytäen anteeksi, ettei ollut kertonut siitä Ahmed Tibille ja Aidalle. ”Bibi soitti minulle hetki sitten: Hän lupautui vetäytymään miehitetyiltä territorioilta, antamaan siviilioikeudet arabeille ja myös kansallisen tasa-arvon, tunnustaa nagban ja historiallisen vääryydet arabeille, enkä tiedä, miten reagoida tuohon”.

https://www.jpost.com/Israel-News/Odeh-mocks-Netanyahu-Bibi-to-recognize-Nakba-if-Arabs-join-coalition-591056,

Bibi tarjosi epätoivossaan Labourille talousministeriötä ja kolme muuta ministeriötä, mutta sekään ei kelvannut vaikeuksissa olevalle puolueelle.
https://www.jpost.com/Israel-News/Odeh-mocks-Netanyahu-Bibi-to-recognize-Nakba-if-Arabs-join-coalition-591056,

Lapid totesi mielipahansa ahdingossa, ettei hän ole varma tuleeko Gantz johtamaan SiniValkoista puoluetta vaalien jälkeen. Puolueen ke Moshe Yaalan sanoi siihen: ”Olen pahoillani kuultuani, mitä Lapid sanoi. SiniValkoinen haluaa asettaan maan ensimmäiseksi ja panna egot sivuun. Tältä pohjalta me tulemme taistelemaan Gantzin johdon alaisina”.

Lapid Twiittasi sivullaan myöhemmin kuvalla varustettuna hänestä Gantzin rinnalla Knessetissä todeten: ”Valmistaudumme pitkään yöhön”. https://www.jpost.com/Israel-News/Gantz-will-continue-to-lead-Blue-and-White-if-theres-another-election-591012,

04. Shoshana Chen kirjoittaa ynetnews.com artikkelissaan, että ”uudet vaalit ovat kalliit Israelin yhteiskunnalle taloudellisesti”, (mikä ei ole suurin menetys).

Se ohessa, että vaalit maksavat rahassa useita miljoonia, ”Israelin poliitikkojen hyökkääväisyys yhdistettynä sosiaalisen median myrkyllisyyteen ovat rikkoneet ennätyksiä luodessaan sisäistä vihaa israelilaisessa yhteiskunnassa”.

”Poliittinen takalukko on muodostanut meistä ”me vastaan he”; sekulaarit vastaan ultra-ortodoksit - ikään kuin meillä ei olisi ongelmia ilman näitäkin” Chen sanoo.
”Sisällissota on lopullinen hinta, jota israelilaiset joutuvat maksamaan, jos uudet vaalit pidetään kesän lopulla” Chen ennustaa, (mikä toivottavasti ei sentään toteudu).

Chen analysoi, että ”eroavaisuudet yhteiskunnassa syvenevät. Eri sektoreista, joita kerran asutimme, olemme kehittyneet eri valtioitten kokoelmaksi”.
”Olemme tottuneet, että kukin meistä valvoo omaa kuplaansa tietämättä toisistaan, mutta demokratian illuusion suojassa emme edes halua kuunnella toisiamme”.

”Olemme tulleet valta-nälkäisten poliitikkojen valvomiksi penikoiksi, joiden hyökkääväisyys yhdistettynä sosiaalisen median myrkyllisyyteen ovat tuoneet keskinäisen vihanpidon israelilaisessa yhteiskunnassa uudelle tasolle.”

”Ultraortodoksit katsoivat äänimääriensä nousevan ehkä juuri Libermanin hyökkäysten johdosta, minkä johdosta Bibi ryntäsi tukemaan heitä asevelvollisuuslaissa. Heistä oli tullut valtapuolueitten nyrkkeilysäkki niille, jotka etsivät helppoa kohdetta.”

Chen kehottaa ultraortodokseja hillitsemään retoriikkaansa, eikä alistumaan hyökkääjien tasolle havaitakseen, että periaatteita voi puolustaa ilman hyökkäyksiä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5517266,00.html,

05. Valtamediassa näkyvillä olevien puolueitten ohessa Israelissa seurataan suurella mielenkiinnolla Uusi Oikeisto puolueen perustajien Naftali Bennettin ja Ayelet Shakedin kohtaloa.

Heidän johtamansa puolue Uusi Oikeisto jäi 1450 äänen päähän äänikynnyksen ylittämiseksi viimeisissä vaaleissa, ja on nyt limbo-tilassa.

Shakedin tiedetään saaneen useitakin tarjouksia liittymiseksi niihin, mutta Shaked odottelee vielä, vaikka antoikin luvan Likudille valmistaa hänelle ehdokaspaikkaa.
Bennettin kohtalosta ei ole tietoa, haluaako hän pitää lomaa politiikasta, vai vastata ke. Nir Barkatin suositukseen myönteisesti Likudiin liittymiseksi.

Shakedin aloittama tuuletus Israelin oikeuslaitoksessa ja Korkeimmassa Oikeudessa tarvitsee jatkajaa, ja Likud haluaa sen paikan omalle jäsenelleen.
Bennettin saavutukset opetusministeriön kehittämiseksi tunnustetaan myös kilpailijoiden taholla, joten olisi vahingoksi maalle, jo se pysähtyy.

Bennett ja Shaked ovat pysyneet ystävinä ja tapailevat säännöllisesti, mutta eivät ole vielä ilmoittaneet, miten he suunnittelevat jatkoa. Jewish Home puolueen puheenjohtaja Peretz ei halua heidän paluutaan entiseen kotiinsa.

06. Henkisesti järkyttynyt ja vihainen pääministeri Benyamin Netanyahu pyrki hyödyntämään huhtikuussa pidettyä kansallista mielipidetiedustelua, jonka mukaan
”Israelin kanssa teki selvän päätöksen. Se päätti, että minä (Bibi) jatkan pääministerinä, että Likud johtaa hallitusta, oikeistolaista hallitusta. Kansa halusi minun jatkavan Israelin kansan johdossa”, kuten Bibi sanoi torstaina journalisteille.

Närkästyneen Netanyahun tarkoituksena oli haarukoida pian alkavaa vaalitaistelua, jota hän pitää haaskauksena ja tarpeettomana, koska kansa antoi jo lausuntonsa.

Vaaliyönä huhtikuun 9. päivänä sekä Netanyahu että Gantz pitivät voittopuheensa kolmen ovensuutiedustelun tulosten luvatessa hyvin erilaisia tuloksia äänestyksessä. TV-13 antoi Likudille ja SiniValkoiselle kullekin 36 edustajaa, mutta Bibin johtamalle koaliittiolle, jossa Ultraortodoksit ovat mukana, 66 kansanedustajan tuen.

Likud ja SiniValkoinen vuorottelivat johdossa eri kyselyissä, mutta oikeisto-hallituksen suosio oli vahva kaikissa niissä, mikä helpotti Rivlin päätöstä antaa tehtävä Bibille.

Ovensuukyselyjen harhauttama kenraalijuntta+1 johtaja Gantz antoi vakuuttavan voitonpuheensa, joka kuitenkin osoittautui ennen aikaiseksi.
Poliittisten taistelujen karaisema pääministeri Netanyahu viivytteli vielä omaa voiton puhettaan kutsuen voittoaan ”uskomattomaksi voitoksi, fantastiseksi saavutukseksi, joka melkein ylittää käsityskyvyn”.

Netanyahun toimien laillisuuden ollessa oikeuskanslerin ja tuomarien käsissä, jotka määrittävät hänen poliittisen uransa jatkuvuuden, Netanyahulla on kädet täynnä töitä pyrkiessään ”vakuuttamaan myös oikeuslaitokselle korvaamattomuudestaan, joka sen tulisi ottaa huomioon päätöksiä tehdessään”, kuten hän sanoo.

Netanyahun Sara-vaimo teki sopuratkaisun syyttäjien kanssa maksamalla sakkoja. Tämä tuntuu helpotukselta, sillä pääministerin ja hänen perheensä asiain julkinen käsittely ei ole ylentävää katseltavaa.

Gantz valittaa, ettei presidentti Rivlin antanut hänelle hallituksen muodostajan tehtävää, sillä ”hän olisi jo suoriutunut siitä”- tai sitten ei, kuka tietää?

07. Presidentti Trumpin nimittämän USA:n rauhantiimin kaksi johtavaa jäsentä kävivät esittelemässä suunnitelmansa taloudellista osaa Marokon kuninkaalle ennen matkustamistaan Israeliin. Jordaniassa he kävivät keskiviikkona, jossa kuningas Abdullah II kehotti kiihdyttämään yrityksiä pysyvän rauhan saavuttamiseksi Israelin ja PA/PLO:n välillä perustuen 1949 aselepolinjoihin rajoina, pääkaupunkina Jerusalem.

Rauhansuunnitelman taloudellista osaa käsitellään Bahrainin konferenssissa kesäkuun 25 -26 päivinä. Poliittista osaa pidetään liian arkaluonteisena, että sitä voitaisiin käsitellä samaan aikaan ensimmäisen osan kanssa.

Suunnitelman julkistamista on viivytelty sekä Israelin poliittisen tilanteen että arabimaiden kypsyttelyn vuoksi, mutta Netanyahun epäonnistuminen hallituksen muodostamiseksi ja yllätysvaalit syyskuun 17 päivänä ovat synnyttäneet kokonaan uuden epävarmuustekijän.

Epäilijät ennustavat, ettei suunnitelmaa ehkä julkisteta koskaan kokonaisuudessaan.
Jared Kushner ja Jason Greenblatt ovat joka tapauksessa Jerusalemissa esittelemässä ideoitaan pääministeri Netanyahulle, Ehkä USA:n Israelin lähettiläs David Freedman liittyy tapaamiseen yhtenä tiimin jäsenenä, sekä Brian Hook, USA:n erityisedustaja Iranin asioissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263919.

08. Zehut-puolueen puheenjohtaja Moshe Feiglin sanoi puolueensa menevän vaaleihin samoilla periaatteilla kuin 21. Knessetiin. Hän harkitsee liittyvänsä johonkin toiseen puolueeseen äänikynnyksen ylittämiseksi.

Naftali Bennett sanoi samoin menevänsä vaaleihin samoilla periaatteilla, mutta harkitsee liittoa Likudin tai jonkun muun puolueen kanssa.
Zehut tarvitsi 1000 ääntä lisää, Uusi Oikeisto 1 450.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263917,

09. Labourpuolueen kansanedustaja Stav Shafir sanoo, että nykyisen puheenjohtajan Avi Gabbayn poliittinen ura on loppunut, ja uusi puheenjohtaja tulee valita pian.

Shafir pelkää Israelin seuraavan Turkin esimerkkiä, ellei toimita pian Netanyahun valtapyrkimysten estämiseksi, joka seurannee presidentti Recep Tayyip Erdoganin esimerkkiä Turkissa, jossa toisin ajattelevat eliminoidaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263913,

10. Jay Shapiro arvioi, että puheessaan PA:lle PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas poisti naamarin kasvoiltaan toivottaessaan Trumpin nimittämälle rauhantiimille ja sen laatimalle rauhan suunnitelmalle: ”menkööt helvettiin kummatkin”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263907,

11. Mossadin entinen johtaja Tamir Pardo vaatii, että Israelin tulee tehdä päätös: Sionismi tai Juudean ja Samarian liittäminen Israeliin.

Pardo toteaa joittenkin johtajien olevan näkijöitä, kuten Menachem Begin oli, mutta toiset ovat säännön noudattajia seuraten tuulen suuntaa ilman omaa näkyä. Missä on aikamme Begin, joka pystyy näkemään itärajamme kohtalon, mitä on vältelty 50 vuoden ajan? Juudea ja Samaria ovat Israelin valvonnassa, mutta kysymys on auki.

Pardo sanoo, että Jordanin ja Välimeren välillä asuu 15 miljoonaa ihmistä, ja puolet niistä ovat juutalaisia, ja siksi Israelin johtavat pelkäävät tehdä päätöstä alueista.
Mutta ei asia ratkea odottamalla, pikemminkin se pahenee kaiken aikaa. Ongelman muodostaa se, ettei PA/PLO:lla ole edustajaa rauhanneuvotteluissa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5517209,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 16 -36; Tiberias 21 -42; Suolameri 25 -43; Eilat 24 -43 +C-astetta, osittain puolipilvistä, huomenna viilenee, Jerusalem 15 -32 +C-astetta.

Oklahoman asukkaita USA:ssa varoitetaan pahimman näkymän varalle, Missisippivirta ja Arkansasvirta tulvivat ja niiden pelätään vyöryvän yli äyräittensä sateitten jatkuessa, kuten ennusteet uhkaavat.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7083031/Oklahoma-residents-warned-prepare-worst-case-scenario-Midwest-braces-flooding.html,
http://allnewspipeline.com/Key_To_Survival_Hydroponics_And_Protein.php,
Tuesday, May 28, 2019

TIISTAI 28.05.2019

TIISTAI 28.05.2019
01. Knesset hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä Likudin tekemän esityksen parlamentin hajottamiseksi äänin 64 vastaan 44, yhden edustajan ollessa poissa.

Tullakseen lain voimaiseksi esitys vaatii toisen ja kolmannen hyväksymisen.
Toinen ja kolmas käsittely (reading) pidetään keskiviikkoiltana, ellei sopimusta hallituksen muodostamiseksi voida saada ennen sitä.

Vaalipäiväksi ennakoidaan 17.syyskuuta 2019, mutta päivämäärä voi muuttua.
Pääministeri Benyanin Netanyahu ja Avigdpr Liberman (Israel Beitenu) pyrkivät eilen illalla löytämään yhteisen langanpään, mutta eivät onnistuneet.

Netanyahu pitää parempana uusia vaaleja, jos koaliittiota ei saada runnottua, mutta oppositiopuolueet suosittelevat presidentille hallituksen muodostamistehtävän annettavaksi opposition johtajalle.

ToI:n toimiston laatimassa artikkelissa ennakoidaan, että Knessetin hajottamis-esityksen vieminen läpi toisessa ja kolmannessa käsittelyssä voi aiheuttaa vastustusta joidenkin kansanedustajien pelätessä mandaattinsa menettämistä. Tämä siksi, että jos Kulanu liittyy Likudiin, se sekoittaa näkymiä ja kiristää taistelua edustajapaikoista.

Moshe Kahlonin johtamalla Kulanulla on nyt neljä kansanedustajaa, eikä Kahlon voine ottaa riskiä putoamisesta uusissa vaaleissa, vaan ottanee Likudin tarjoaman pelastusrenkaan. Kahlon haluaa jatkaa työtään talousministerinä.

Oppositiojohtaja Benny Gantz vaati maanantaina, että jos Netanyahu ei onnistu saamaan hallitusta kasaan, tehtävä on annettava suurimmalle oppositio-puolueelle, eli hänen johtamalleen SiniValkoinen puolueelle.
SiniValkoinen äänesti yhdessä Labourin ja Meretzin kanssa hajottamista vastaan.

Keskustapuolue ei halua hallitukseen, jossa arabit ovat mukana, ja ääriortodoksit eivät halua SiniValkoisen puolueen johtamaan hallitukseen.

Liberman kieltäytyy samaan hallitukseen ortodoksien kanssa. Pahin kanto tässä kaskessa on Libermanin vaatimus, että hallituksen tekemä esitys haredim-kansan asevelvollisuudesta tulee hyväksyä pilkulleen ilman muutoksia.

Huhtikuun 9. päivän vaaleissa Likud sai 35 edustajaa Knessetiin, kuten SiniValkoinen. Presidentti Rivlin antoi hallituksen muodostamisen Netanyahulle.
Kaksi ultraortodoksipuoluetta Shas ja UTJ saivat kukin 8 edustajaa; keskustapuolue Kulanu sai 4, ja Oikeistopuolueitten Unioni 5 edustajaa. Yhdessä nämä puolueet muodostavat 60 edustajan blogin Knessetin 120 edustajan joukossa. Enemmistön saamiseksi Netanyahu tarvitsee Libermanin 5 edustajaa.

Jos uudet vaalit tulevat, se rampauttaa maan poliittisen elämän puoleksi vuodeksi, kuten Netanyahu sanoi houkutellessaan Libermania joustamaan, joka vakuuttaa, ettei hän halua liittyä juutalaisen lain (halachan) mukaan johdettuun hallitukseen.

Ultraortodoksipuolueitten pitäminen kiinni erioikeudestaan välttää asepalvelua alkoi Israelin itsenäisyysjulistuksen ajoista, jolloin ne tekivät saman vaatimuksen ehdoksi tukea itsenäisyyttä. Koska asialla oli kiire, David Beb Gurion suostui niiden vaatimukseen, mutta asia koski silloin muutamaa sataa nuorukaista.

Heidän lukumääränsä on itsenäisyyspäivästä lähtien kasvanut kymmeniin tuhansiin, mikä tuntuu todellisena rasitteena kansalle.
https://www.timesofisrael.com/bill-to-dissolve-knesset-advances-after-being-approved-in-its-first-reading/,

02. LGBT (homo- ja lesbo-) aktivistit asettivat järjestön tunnuksena tunnettuja sateenkaarilippuja Jerusalemin päärabbinaatin eteen tiistaiaamuna raapustaen samalla graffiteja rakennuksen edessä olevalle tasanteelle.

Aktivistien kohteena oli Jerusalemin rabbinaatin päärabbi Ariyeh Stern, joka kehotti pääkaupungin pormestaria Moshe Lionia kieltämään LGBT lippujen käyttämisen kesäkuun 6. päivän gay pride (häpeä-) marssin aikana Pyhässä Kaupungissa.

”Olen hyvin tietoinen, ettei pormestarilla ole laillista oikeutta kieltää paraatia”, Stern kirjoitti pormestarille, ”siksi pyydän, että sinä ainakin annat kiellon LGBT-lippujen heiluttamisesta, mikä rumentaa kaupungin imagoa”.

LGBT-aktivistit asensivat Jerusalemin rabbinaatin eteen järjestönsä sateenkaari-lippuja protestiksi päärabbin päätökselle. Rabbinaatin pääsisäänkäynnin eteen he raapustivat graffiteja, joissa viitataan Raamatun Sanaan: ”Rakasta lähimmäistäsi kuten itseäsi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263790,

03. Arutz Shevan henkilökunnan laatimassa artikkelissa kaivataan Naftali Bennettiä. ”Hän oli eräänlainen tiiviste. Jään kaipaamaan häntä”.

Poliittinen analyytikko Yaakov Bardugo puhui Armeijan radiossa analysoiden hallituksen ulkopuolelle jäävistä Uusi Oikeisto puheenjohtajien, kansanedustajien, oikeusministeri Ayelet Shaked ja opetusministeri Naftali Bennett, suunnitelmista.

Bardugo muisti ”Shakedin sanoneen selvästi, että hän liittyy Likudiin”, ja häntä kannatetaan siellä. Hän arvioi edelleen, että ”Bennett suunnittelee luovansa uusia yhteyksiä noustakseen Knessetin jäseneksi”.

”Suuri kysymys on, tunteeko Netanyahu katumusta hyökkäyskampanjastaan Shakedia ja Bennettiä vastaan” Bardugo analysoi.

”Itse asiassa, Bennettiä todella kaivataan nyt, ainakin minä. Benett oli tavallaan tiiviste Haredimin ja (Bezalel) Smotrichin (Yhdistynyt oikeisto) välillä; uskonnollisten sionistien ja jopa heidän ja sekulaarien välillä”.

”Uskonnollinen Sionismi, jota edustavat Smotrich ja (yhdistyneen oikeiston) puheenjohtaja rabbi Rafi Peretz, on enemmän uskonnollinen ja vähemmän liberaali, siksi kaipaan Bennettiä. Ehkä tämä antaa sen heille takaisin. Se on mielenkiintoista”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/26378,

04. Likud-ministeri Zeev Elkin kehottaa Israel Beitenun johtajaa Avigdor Libermania joustamaan ja käyttämään hyväkseen muutamien tuntien armonaikaa löytääkseen ratkaisun esille nostamiinsa kysymyksiin, jotka on helppo ratkaista.

Hadashot HaBoker haastattelussa kanavalle 12 News Elkin totesi: ”Haredim on tehnyt vaatimuksistaan. kompromisseja 80 % ellei enemmänkin. Liberman ei ole halukas ottamaan edes pieniä häneltä vaadittavia askeleita”.

”Libermanin antaessa ohjeita neuvottelutiimilleen, luova ratkaisu löytyi aina” Elkin muisteli ja ilmaisi toivomuksensa, että jäljellä olevien muutamien tuntien aikana ratkaisu todella löydetään ja estetään tarpeettomat vaalit.
”Jos Liberman vaatii Haremia luovuttamaan 100 %, se ei tule tapahtumaan”.

Libermanin neuvottelutiimin johtaja ke. Oded Forer totesi, ”ettei asioita pyöriteltäessä löydetty selvää päätöstä”, hän sanoo, ”eikä Haredimin kompromissi ollut vakava eikä aito. Ymmärrystä ja halua vaaditaan kaikilta tahoilta”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263787,

05. ”Tuleeko sota puhkeamaan USA:n ja Iranin välille” kyselevät monet tahot.
Aruts Sheva pyysi tri Martin Shermanin ja TA:n Yliopiston David Menashrin selvittämään tilannetta, joka on kaikkien intressinä.

Heidän näkemyksensä ilmenevät alla olevasta videosta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263788,

06. Kysymyksiä jää leijumaan ilman vastauksia Israelin ilmavoimien käydessä maanantaina harjoituslennolla lähellä pohjoisrajaa, ja Syyrian ilmatorjunnan lähettäessä ohjuksia IAF:n koneita vastaan.

IAF:n koneet vastasivat siihen tuhoamalla ohjukset lähettäneen tukikohdan.

Syyrialaiset lähteet raportoivat, että tuhottu ohjustukikohta oli jossain Khan Arnabehin ja Quneitran alueella. Ohjukset olivat Syyrian ZSU-34-4 Shilka mallia ja sotilaat olivat Syyrian armeijan 121. prikaatista.

Ohjukset ovat vanhentuneita, eivätkä muodosta todellista uhkaa IAF:n moderneille koneille. Syyria käyttää niitä kiinnitettyinä muihin ajoneuvoihin, myös maataisteluissa sekä hitaampia lentokohteita vastaan, kuten helikopterit ja miehittämättömät dronet.

Syyrian armeijan ottaessa haltuunsa kapinallisten asemia Quneitran alueella, Tassin välittämän tiedon mukaan, he saivat haltuunsa kapinallisten jättämiä aseita, niiden mukana 10 Shilka ilmatorjuntaohjusta.

Kysymys kuuluu: Miksi nämä ohjukset olivat niin lähellä YK:n valvomaa puskuri-vyöhykettä, ja miksi Syyrian armeija käytti vanhentuneita ohjuksia?
Israel seuraa hyvin tarkkaan, mitä rajan takana tapahtuu, ja ettei Iran tai sen edustaja Hizbullah kaiva asemiaan aivan Israelin rajan tuntumaan.
https://www.jpost.com/Middle-East/Questions-remain-after-Israel-strikes-Syrian-air-defense-system-analysis-590866,

07. IDF:n pääjuristi kenraalimajuri Sharon Afek, IDF:n pääsyyttäjä, vastasi puheessaan tiistaina äskettäisiin vaatimuksiin Haagin kansainväliselle rikosistuimelle ICC suorittaa tutkimuksia, ovatko IDF:n sotilaat syyllistyneet sotarikoksiin käyttäessään kovia luoteja Gazan turva-aidan varrella Hamasin ja Jihadin kiihottamien toistuvien mielen-osoitusten taltuttamiseksi niiden kehittyessä väkivaltaisiksi ja hengenvaarallisiksi.

Kenraalimajuri Sharon Afek sanoi näin: ”Israelin asenne on se, ettei ICC:llä ole mitään juridista oikeutta käsitellä Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia. Israelin valtio on lainkuuliainen maa, sillä on voimakas ja itsenäinen lakijärjestelmä, eikä siten kansainvälisellä oikeudella ole mitään syytä puuttua sen asioihin”.
Hän esitti teesinsä Herzlian kansainvälissä konferenssissa.

Afek lisäsi, että PA/PLO:n esittämät tutkimuspyynnöt ICC:lle IDF:n mahdollisista sota-rikoksista vetävät huomion pois paljon ajankohtaisemmista ja todellisemmista sota-rikoksista, joita lukuisat maat harjoittavat maailmassa.

”USA ja Israel eivät ole ICC:n jäseniä, ja siksi sen kansalaisten suorittamat rikokset voidaan käsitellä ICC:ssä vain, jos he asuvat fyysisesti ICC:n jäsenmaissa”.
ICC:llä ei ole omaa poliisivoimaa, vaan se pyytää jäsenmaita pidättämään etsimiään ja epäilemiään henkilöitä toimittaakseen heidät Haagiin.
https://www.timesofisrael.com/idfs-top-lawyer-icc-has-no-jurisdiction-in-israeli-palestinian-conflict/,

08. Maailmalla ja erityisesti Euroopassa nouseva juutalais- ja Israel-vastaisuus on saanut herätyskellot soimaan, onko maailma palaamassa natsi-ajan kansanmurhaan?

Juutalaisvastaisuus kääritään usein vähemmän huomiota herättäviin kääreisiin, kutsuen antisemitismiksi, antisionismiksi tai joksikin muuksi, millä pyritään hämäämään kansaa.

Juutalaista kansaa vastaan tehdyt hyökkäykset ovat kuitenkin kehittyneet yhä useammin fyysiseksi hyökkäykseksi yksittäisiä juutalaisten symboleja rohkeasti näyttäviä kansalaisia tai heidän omaisuuttaan vastaan, mikä ei anna verukkeita vetäytyä jonkin epämääräisen määritelmän suojaan.

Saksassa hallituksen nimittämä antisemitismin komissaari Felix Klein, joka vähän aiemmin kehotti juutalaisia välttämään kipan käyttämistä kaduilla, peruutti aiemman suosituksensa ja kehottaa nyt saksalaisia käyttämään kipaa.

Felix Klein sanoi Funke alueellisen median haastattelussa: ”Kehotan juutalaisia käyttämään kipaa kaikkialla ja kaikkina aikoina Saksassa”.
Hänen mielenmuutoksensa aiheutti kansleri Angelika Merkelin tiedottajan varoitus.

”Valtion tulee valvoa, että uskonnon harjoittaminen on mahdollinen kaikille – ja että kuka tahansa kipaa pitävä saa liikkua missä tahansa maassa turvallisesti” Steffen Seibert sanoi lehdistökonferenssissa.
”Kehotan ensi lauantaina berliiniläisiä ja kaikkia saksalaisia kaikkialla käyttämään kipaa, jos on uusia sietämättömiä hyökkäyksiä Israelia ja juutalaisia vastaan Al-Quds päivän tilaisuuksissa Berliinissä” Klein sanoi lausunnossaan Funkessa.

Al- Quds päivää vietetään maailmassa Israelin valvomaa Jerusalemin osaa vastaan.
Saksan suurin lehti Bild kehotti lukijoita tukemaan solidaarisuuden vuoksi tekemällä oman kipansa - Davidin tähdellä varustettuna - lehden antaman ohjeen mukaan.
”Nostakaa lippu antisemitismiä vastaan”.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5516634,00.html,

09. Maailman Terveysjärjestö WHO kokoontui muutamia päiviä sitten vuosittaiseen kokoukseensa Geneveen. Sen ohjelmassa oli 21 kysymystä; 20 tärkeitä kuten ympäristön vaikutus polioon. Järjestö on ei-poliittinen, vain terveysasioita käsittelevä järjestö, ei kansainvälisiä suhteita.

Mutta agendan 21:stä kysymyksestä viimeinen käsittelee yksin Israelia. Artikkelin no 14 mukaan ”terveysolot miehitetyissä palestiinalaisissa territorioissa täytyy tutkia, mukaan lukien ItäJerusalem ja Golanin kukkulat”.

Muslimimaihin liittyivät sellaiset ei-muslimimaat kuten Venezuela, Bolivia ja Kuba, jotka ovat huolestuneita palestiinalaisten selviytymisestä.

Mutta miksi WHO on kiinnostunut vain palestiinalaisista, miksei maista kuten Yemen, Syyria, Kongo tai edes Venezuela? vain muutamia kohteita mainitakseni.

Todellisuudessa elinikä palestiinalaisissa territorioissa, mukaan lukien Gaza, on 72.65 vuotta; Syyriassa 69.51, Boliviassa 67.72; Yemenissä 63.51 ja Kongossa 61.42 vuotta. Kuten data näyttää, palestiinalaiset voivat paremmin ja elävät kauemmin kuin nuo maat, jotka ovat huolestuneita palestiinalaisten selviytymisestä, vaikka kaiken järjen mukaan heidän tulisi huolestua oman maansa selviytymisestä.

WHO ei ole kiinnostunut maailman mega-ongelmista, pohjoisKoreassa, Iranissa, Syyriassa tai Somaliassa, mutta Israel kiinnostaa, ei sen edistyksen ja ongelmien, eikä edes ihmisoikeuksien, vaan poliittisen korrektiivisuuden vuoksi.
Se on puhdasta Israel-vastaisuutta ja vihaa WHO:n ylimmillä porailla. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5516105,00.html,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263801,

10. Israelissa löydettiin suurin koskaan nähty ”erämaan lohikäärme”, jolla oli pituutta 32 tuumaa (n.80 sm).
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263802,SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -31; Tiberias 21 -38; Suolameri 23 -37; Eilat 23 -41 +C-astetta, huomenna 16 -33 +C-astetta pääkaupungissa, osittain puolipilvistä.
Ennustekäyrä osoittaa lämpötilan nousevan lähipäivien aikana. Sunnuntain raportti kärsi helteestä vaikeuttaen keskittymistä, ja sama taitaa uusiutua.

Maailman ilmasto on joutunut omituiseen tilaan, jossa entiset käytännöt ja ennusteet heittävät häränpyllyä. Iranissa äkilliset kaatosateet ovat upottaneet 90 % maan pinta-alasta, pakottaen puoli miljoonaa ihmistä pakenemaan kodeistaan, raportoi International Displacement Monitoring Center (IDMC), Golestanissa satoi 70 % 24 tunnin aikana alueen vuosittaisesta sateesta, jota ei ole koettu 300 vuoteen. https://watchers.news/2019/05/24/flash-floods-submerged-90-percent-of-iran-displaced-500-000-people/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook,
http://theeconomiccollapseblog.com/archives/crop-catastrophe-in-the-midwest-latest-usda-crop-progress-report-indicates-that-a-nightmare-scenario-is-upon-us,
https://www.zerohedge.com/news/2019-05-20/rural-america-verge-collapse,

Sunday, May 26, 2019

SUNNUNTAI 26.05.2019

SUNNUNTAI 26.05.2019
01. Pääministeri Netanyahu jatkoi keskustelujaan sunnuntain vastaisen yön aikana, mutta raportin mukaan niissä ei saatu läpimurtoa.

Netanyahun uhkaaminen uusilla vaaleilla ei ole osoitettu Libermanille, jolla ei ole mitään uusia vaalejakaan vastaan, vaan ortodokseille, joilla on kohtuuttomia vaatimuksia. Pahin este lienee asepalvelulaki, jota koskee ortodokseja (haredim).

Lain mukaan uuden hallituksen ohjelma tulee ilmoittaa 48 tuntia ennen hallituksen muodostajalle annettua määräaikaa, joka päättyy keskiviikkoiltana.

Laki sallii kuitenkin porsaanreiän, jolla määräaikaa voidaan jatkaa 2 viikkoa.
Presidentti Rivlin kehotti Netanyahua muodostamaan mahdollisimman laajan ja pysyvän hallituksen, minkä muodostaminen näyttää vaikealta.
https://www.jpost.com/Israel-News/Loophole-could-give-Netanyahu-two-more-weeks-to-build-coalition-590653,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5515300,00.html,

02. 23-vuotias PA:n arabinainen Ala Bashir Kalkilyasta liittyi ISI-joukkoihin ”telegramin” kautta ja suunnitteli terrori-iskua Israelissa. PA:n virkailijan mukaan nainen sai ohjeensa internetin kautta, miten koota laaja räjähdyspanos, jonka hän voisi asentaa ylleen itsemurhaiskun suorittamiseksi Israelin alueen keskellä.

PA:n turvallisuusjärjestöt saivat vihiä naisen suunnitelmista, ja tekivät – kuten silminnäkijät kertovat – ratsian Othman bin Affan moskeijaan naisen ollessa opettamassa lapsille koraania.

Bashirin äiti Asmahan kertoi, että PA:n turvallisuusjoukot tekivät ensin ratsian perheen kotiin etsiessään hänen tytärtään.
Ratsia tehtiin 5.30 aikaan PA:n estävän turvallisuusjärjestön toimesta, mutta eivät näyttäneet etsintälupaa.

Tutkittuaan kodin perin pohjin he takavarikoivat tietokoneet, ja kysyivät, missä hänen tyttärensä oli. Hän kertoi tyttärensä olevan moskeijassa.
Asian tullessa julkisuuteen aloitettiin kampanja hänen vapauttamisekseen, sillä PA:n joukot olivat häväisseet moskeijaa naisen opettaessa lapsia koraanista.

PA:n tiedotteessa sanotaan, että Bashir pidätettiin yrityksistä horjuttaa alueellista tasapainoa. Bashir oli tukenut Al-Qaidaa ennen liittymistään ISIS-joukkoihin. Raportin mukaan Ala Bashirilla oli vaikeita sosiaalisia ongelmia, joiden johdosta hän teki päätöksen liittyä terrorijärjestöön.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-authorities-thwarted-an-ISIS-terror-attack-in-Israel-report-590669,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5515233,00.html,

03. Ynetnews.com raportin mukaan Tel Aviviin kokoontui kymmeniä tuhansia kansalaisia osoittamaan mieltään suunnitelmissa olevaa kansanedustajan immuniteettilakia vastaan.

Protestiin osallistui myös opposition johtajia, mukaan lukien Benny Gantz, Avi Gabbay ja Ayman Odeh. He vastustavat Netanyahulle suunniteltua immuniteettia, vaikka laki ei koskisi yksin häntä. 4 kansanedustajaa voivat tarvita sitä.

TA:n taidemuseon edustalle lauantaina kokoontuneet protestoijat vaativat toimia ”suojella Israelin demokratiaa hallituksen suunnitelmilta”.
Hallituksen suunnitelmissa on pyrkiä rajoittamaan Israelin Korkeimman Oikeuden valtaa, etenkin siinä, että KO on ottanut haltuunsa vallan peruuttaa Knessetin laatimia ja hyväksymiä lakeja vastoin peruslakeja. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5515082,00.html,

04. Israelilainen 15-vuotias nuori nainen, joka kasvoi juutalaisyhteisössä Gazan kaistan rajan tuntumassa, kokien vuosien aikana toistuvat rakettihyökkäykset ja varoitussireenit, aikoo matkustaa New Yorkiin viedäkseen sinne rauhan viestin palestiinalaisille, iranilaisille, syyrialaisille ja libanonilaisille teini-ikäisille.

Mika Cohen Ein HaBesor moshavista Eshkol alueelta, tuntee sielussaan pelottavan ja uhkaavan todellisuuden aiheuttamat arvet.
Raketteja ammuttiin Gazasta hänen yhteisöään vastaan toistuvasti, ja rakettien ja vastaohjusten räjähdysten äänet ovat jättäneet lähtemättömän pelon hänen sieluunsa.

Käytyään läpi ankarat testit Cohen hyväksyttiin 4-viikon kestävään johtajuus- ohjelmaan, joka alkaa kesäkuussa ja johon tulee teini-ikäisiä nuoria kaikkialta maailmassa.
New Yorkissa pidettävä ohjelma pyrkii korostamaan dialogin merkitystä nuorten ihmisten välillä ja kuromaan umpeen eroavuuksia heidän välillään.

Cohen ottaa mukaan kuvia ilmapalloihin kiinnitetystä pommista, jossa oli kuva Al-Aksa moskeijasta. Sellainen laskeutui heidän takapihalleen 6 kuukautta sitten, mutta onneksi ei räjähtänyt. Hän otti kuvan siitä ennen sen neutraloimista.
Cohenilla on myös kuvia, joissa näytetään hänen yhteisönsä jouduttua hyökkäyksen kohteeksi, pelokkaiden asukkaiden etsiessä lähintä suojaa, sekä pommin kestäväksi varustetusta koulustaan, jota hän kävi. Aikaa raketin iskuun on 15 sek.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5514046,00.html,

05. Palokunnat ovat ponnistelleet viime viikon lopulla alkaneita tulipaloja vastaan, joita on syntynyt eri puolilla maata.

Palonsammuttajat kuitenkin arvioivat, että pahin on vielä edessäpäin ilman lämpötilan edelleen noustessa. Perjantaina he tarkastelivat tuhoa, mitä massiiviset palot olivat aiheuttaneet, ja jotka uhkasivat Harelin kibbutsia ja lähes kokonaan tuhosivat Mevo Modi´in, useitten muiden ohessa. Lämpötila nousi paikoittain 48 +C-asteeseen.

Harelin palo sai luultavasti alkunsa pudonneesta sähkökaapelista läheisessä kaupungissa.
Mevo Modi´imissa 40 kylän 50 talosta olivat tuhoutuneet palossa, ja tuhannet alueella asuvat ihmiset joutuivat viettämään yönsä avustuskeskuksissa.
Hätäpalvelujärjestöt taistelivat lukuisia tulipaloja vastaan torstaina kaikkialla maassa. Apua tarjosivat Kreikka, Kypros ja Egypti sekä PA.

Evakuoidut ihmiset voivat vain sivusta seurata kotiensa tuhoutumista tietämättä, onko heillä koskaan mahdollisuutta palata infernon mentyä ohi.
Kuivan ja kuuman ilman lisäksi paikoittain kova ja puuskainen tuuli auttoi tulen leviämistä nopeasti ennen kuin vastatoimet ehtivät paikalle.

Palokuntien tiedottaja Udi Gal sanoi perjantaina, että palojen eteneminen on loppunut, ja että huomion kohteina ovat nyt Taromin alue Beir Shemesistä pohjoiseen Juudean vuorilla. Harelin palo on saatu hallintaan. Beit Sheanista palot levisi Jordanian puolelle.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5514607,00.html,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5514143,00.html,

06. Gazan kaistalla hääjuhlien rahoituksen pienellä teollisuudella on satoja asiakkaita, mutta heillä on vaikeuksia maksaa lainojaan Gazan talouden kieriessä syvissä vaikeuksissa.

Monet ovat turvautuneet lainaajien ehtoihin, mutta ovat nyt joutuneet kylmän tosiasian eteen, ettei ole töitä eikä mahdollisuuksia tulon hankkimiseksi. Ainoa mahdollisuus on yrittää neuvotella uudet ehdot tai paeta ja piilotella poliisilta pienessä vuokra-asunnossa. Jotkut ovat joutuneet vankilaan velan kasvaessa kaiken aikaa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5514000,00.html,

07. USA:n Lähi-Idän lähettiläs Jason Greenblatti esitti YK:n turvallisuusneuvostossa keskiviikkona, että UNRWA tulisi lopulta hajottaa, ja rahoittajavaltioitten tai muiden järjestöjen tulee ottaa vastuulleen vararikkotilaan joutuneen järjestön palvelut.

USA, joka oli UNRWA:n suurin rahoittaja, keskeytti avustuksensa 2018 todeten, että sen talouskäytäntö oli korjaajattomasti virheellinen, mikä aiheutti PA/PLO:n ja USA:n presidentti Donald Trumpin välien joutumiseksi syöksykierteeseen.

UNRWA:n johtaja Pierre Krahenbuhl torjui Greenblattin esityksen ja vaati sen sijaan, että UNRWA:n mandaatti on kaikkien YK:n yleiskokouksen jäsenmaiden asia, jonka tulee käsitellä sitä ja tehdä päätöksiä, eikä yhden tai kahden jäsenmaan.

Kysymys palestiinalaisten avustusjärjestön asemesta tullee YK:n yleiskokouksen käsittelyyn myöhemmin tänä vuonna.
Greenblatt sanoi, että UNRWA käy nykyisin höyryllä, selviten vain avustaja maiden avustuksilla 2018.

Yli puolet Hamasin valvomasta Gazan n. 1.85 miljoonasta asukkaasta saavat apua UNRWA:lta, Gazan kaista on YK:n julistamassa kansainvälisessä taloussaarrossa, jota valvovat Egypti ja Israel, estääkseen rakettien tai niiden rakentamiseksi tarvittavien materiaalien viennin Gazaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5514438,00.html,

08. Israelin vankilapalvelun julkaiseman tiedotteen mukaan osoittautuu, että Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät vangit, mukaan lukien ns. turvallisuusvangit, saavat erilaisia ajanvieton ja vapaa-ajan optioita, joihin kuuluvat TV jokaisessa sellissä, on herättänyt sionististen järjestöjen vastalauseen.

Kuvaavaa on, että yksi vanki pyysi saada jatkaa vankeuttaan voidakseen suorittaa aloittamansa loppututkinnon, jonka kulut Israelin veronmaksajat kustantavat, ja johon hänellä ei ollut varaa vapauduttuaan.

Julkistettujen tilastotietojen mukaan vangit saavat 2 loma-ateriaa vuodessa- yksi Ramadan paastokuukauden päättyessä ja toinen Eid al-Adha (uhrijuhla) arvoltaan kukin NIS 47 (10 USD kukin), eli yhteensä 540 000 NIS vuodessa.

Vangeilla on käytössään ping-pong pöydät, kuntopyörät ja baarit. TV maksaa 480 NIS, Hamasin vangit seuraavat 5 kanavaa, Fatah-vangit 10 kanavaa tai yli.
Im Tirtzu järjestön puheenjohtaja Matan Peleg vaati pääministeriä lopettamaan ”vankien juhlallisuudet” veronmaksajain kustannuksella. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5514084,00.html,

09. Mevo Modi´im palot on sytytetty tahallaan, sanotaan palokuntalaisten suorittamissa tutkimuksissa. Kylän 50 rakennuksesta tuhoutui 40 ”tuhopoltossa”, kuten näyttää. Perjantaina suoritettuihin tutkimuksiin palon syystä osallistuivat erityistiimit koirien avustamina. Tätä puoltaa havainto, että palot syttyivät useissa kohteissa samaan aikaan, mikä ei voine olla sattuma.

Tutkimukset ovat vasta alkuvaiheessa, joten tuloksia voitaneen joutua odottamaan.
Jerusalemin poliisi pidätti arabin, joka epäillään sytyttäneen palot pääkaupungin aueella.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263686,

10. Yitzharin juutalaiskylän asukkaat vaativat poliisia siivoamaan jälkensä kohtuuttoman väkivallan käyttämisen jälkeen ja yrittäessään taltuttaa myös haredi-nuorta, joka myöhemmin osoittautui autistiseksi.

Kylän asukkaat myös kiistävät poliisin väitteen, että tilanne olisi aiheutunut poliisin tullessa rauhoittamaan asukkaitten ja arabien välistä kivisotaa.
Yitzharin neuvoston lausunnon mukaan kylän asukkaat kävivät sapattikävelyllä ja palasivat ilman välikohtausta, eikä mitään kivisotaa ollut.

”Kävelijöitten pysähtyessä lepäämään kylän läheisyydessä, rajapoliisit saapuivat paikalle, ja vaativat koko alueen evakuoitavaksi ilman mitään syytä, ja poliisit harjoittivat kohtuutonta väkivaltaa karkottaakseen kylän asukkaat”. Yksi heistä oli autistinen haredi-nuori, jota poliisit pahoinpitelivät sairaalakuntoon.

Neuvoston tiedotteessa todetaan, että poliisin alettua väkivaltansa, huudot ja solvaukset alkoivat molemmin puolin. Yksi asukas vietiin sairaalaan päävamman vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263675,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 14 -30; Tiberias 18 -35; Suolameri 22 -38; Eilat 24 -40 +C-astetta, huomenna pari astetta lämpimämpää, puolipilvistä.

USA:n ”Syvän Etelän” ja presidentti Trumpin johtaman hallituksen välinen sota näyttää saavuttaneen lakipisteensä ja räjähdys tullee pian ja väkivaltaisesti. http://allnewspipeline.com/With_Declassification_Ahead_Major_False_Flag_Warning_Now.php