Thursday, October 18, 2018

TORSTAI 18.10.2018

TORSTAI 18.10.2018
01. Gazasta ammuttiin keskiviikon vastaisena yönä kaksi Grad-rakettia, toinen Beershebaan, ja toinen johonkin rannikon kaupunkiin, mutta se raketti putosi ilmeisesti mereen.

Beershebaan ammuttu raketti osui 2-kerroksisen asuintalon päätyyn tuhoten sen ja siinä sijainneen asunnon melkoisen perusteellisesti.
Hälytyssireeni soi 3.31 keskiviikon vastaisena yönä Beershebassa ja sen lähiympäristössä. Raketti murtautui kattorakenteiden ja kahden betoni-kerroksen läpi puskien räjähtäessään ulkoseinärakenteet kadulle ja pihalle.

Asunnossa asuva 39-vuotias äiti nukkui alakerrassa ja hänen 3 lastaan toisessa kerroksessa. Kuultuaan sireenin äänen äiti ryntäsi kiireesti toiseen kerrokseen ja sieppasi nukkuvat lapsensa mukaansa mennen heidän kanssaan asunnon pommisuojaan lukiten oven perässään. Vain sekunteja
(5 -7 sek) sen jälkeen raketti osui taloon saaden sen tärisemään.

Pelastuspartio löysi pahoin järkyttyneet perheen jäsenet pommisuojasta vieden heidät ulos ja odottavaan ambulanssiin, joka vei heidät sairaalaan. Lapset olivat saaneet lieviä ruhjevammoja kaatuessaan kiireessä.
4-hengen perheen lisäksi 3 muuta ihmistä hoidettiin shokin vuoksi.

Hälytyssireeni soi uudelleen 8.30 aikaan Hof Ashkelonin alueneuvoston alueella, mutta mahdollisista tuhoista ei raportissa mainita. IAF iski ohjuksillaan raketin ampunutta miehistöä vastaan.

Vastauksena raketti-iskuun IAF:n koneet iskivät 20 Hamasin kohteeseen Gazassa. Ne kohdistettiin tyhjiin rakennuksiin ja harjoituskenttiin. Hamas ilmoittaa yhden ihmisen saaneen haavoja ilmaiskuissa. Yksi kohde oli hyökkäystunneli, joka tuhottiin.

Iron Dome ei edes yrittänyt osua lähestyviin raketteihin, ja - kuten uutisista ilmenee - niitä siirrettiin Beershebaan vasta raketti-iskun jälkeen. IDF näyttää tuudittautuneen petolliseen rauhanuneen unohtaen, että vihollinen käyttää hyväkseen kaikkia sille annettuja tilaisuuksia.

Israelin turvallisuuskabinetti kokoontui keskiviikkona aamutuimaan Netanyahun toimistossa keskustellen raketti-iskujen mahdollisista seurauksista ja IDF:n vastatoimista.
IDF:n komentaja Gadi Eisenkot osallistui myös tilaisuuteen palattuaan kiireesti Washingtonin matkaltaan Gazan tilanteen kärjistymisen vuoksi.

IDF:n eteläisen siiven komentaja kenraalimajuri Herzi Halevi esitti lyhyen katsauksen tilanteeseen tilaisuuden aluksi. "Hamas pyrkii saamaan Gazan valvonnan kertoen kansalle, että sen tarkoituksena on parantaa heidän asemaansa. Käytännössä kuitenkin yleinen väkivalta Gazan rajalla tuhopoltto ilmapallojen, räjähdepanosten ja rakettien muodossa, kuten näimme, vain pahentaa Gaza asukkaitten tilannetta, minkä seurauksena iskimme Gazan aseverstaisiin, päätukikohtiin ja maanalaisiin terrorirakennelmiin".

Halevi jatkoi todeten, että kaikki iskukohteet tuhottiin, ja niiden korjaaminen käyttökuntoon on vaikeaa. IAF iski 20 kohteeseen Gazassa rakettitulen seurauksena. "IDF on valmistautunut kaikkiin tilanteisiin Gazassa, ja sillä on tarvittava know how reagoida suuremmalla voimalla".
Sodan mahdollisuus on tällä hetkellä taas odottamassa seuraavaa kriisiä.

Raketti-iskussa asuntotaloon siinä asunut perheen äiti ja hänen 9-, 10- ja 12-vuotiaat lapsensa, menettivät kotinsa, ja sen mukana kaikki talous- ja henkilökohtaiset tavaransa tietämättä, miten tästä selvitään eteenpäin.
Kouluopetus ja suurempien joukkojen kokoontumiset peruttiin, vaikka Ben Gurionin yliopisto ilmoitti opetustoimen jatkuvan normaalisti.

Muutamia tunteja myöhemmin Hamasin ja Islamic Jihadin johtajat julkistivat yhteisen tiedotteen todeten: "Me vastustamme rakettitulta, joka vahingoittaa ponnisteluja saarron lopettamiseksi". Heidän nähtiin liikkuvan Gazassa vapaasti pelkäämättä IDF:n teloitusyrityksiä.

IDF julkisti videon hyökkäystunnelin tuhonneesta ilmaiskusta.
IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Ronen Manelis arvioi, että Israeliin ammutut raketit olivat keskimatkan Grad-ohjuksia, joiden kantomatka on 40 -60 km, ja vain Hamasilla ja Islamic Jihadilla on tarvittava tietotaito valmistaa niitä, joskin epäillään niiden kykyä hallita GPS-ohjausjärjestelmän rakentamista.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5373505,00.html,

IDF:n kenraalit pyrkivät selvittämään tilannetta keskenään, toisten tukiessa puolustusministeri Avigdor Libermania kovien, toistuvien iskujen antamisesta, mikä tulisi jatkumaan muutamien päivien ajan. Tämä silläkin uhalla, että terrorijärjestöt Gazassa vastaavat niihin raketti-iskuillaan ja väkivallan kiihottamisella turva-aidan läheisyydessä.

Sisäministeriö yhdessä talousminieriön kanssa vaativat hallitusta välittömästi asettamaan 7 miljoonaa NIS Gazan rajan pinnassa olevien juutalaisyhteisöjen tukemiseksi "normaalielämän" jatkumiseksi.
Netanyahu vieraili juutalaisyhteisöissä pyrkien nuuhkimaan ilmanalaa, mikä poliitikolle on elintärkeää, toistaen varoituksensa "kovista iskuista, elleivät hyökkäykset Gazasta Israeliin lopu".

Egyptin tiedustelujohtaja Abbas Kamel perui matkansa Israeliin, Ramallahiin ja Gazan kaistalle tilanteen kärjistymisen vuoksi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5373505,00.html,

02. Juutalaisyhteisöt Gazan rajan tuntumassa ovat palautumassa normaalirytmiin. Asukkaiden keskuudessa muhii hallituksen ilmeisen saamattomuuden vuoksi selvä kapinahenki. "Miksei IDF:lle annettua tilaisuutta iskeä kerrankin tosissaan käytetty hyväksi? "

IDF rajoitti kokoontumisten määrää 300 ihmisen ulkotiloissa ja 500 sisä-tiloissa. Opetustoiminta keskeytettiin Beershebassa, Sderotissa ja muissa Gazan rajan pinnassa olevissa yhteisöissä.
Kadun toisella puolella sijaitseva talo säilyi lähes vaurioitta, vain muutama kivi- ja betonilohkare lensi sinne saakka ilman vahinkoja.

Alustavien tietojen mukaan rakettien painolasti oli 20 kg:n räjähdyskärki, joka tunkeutui kahden teräsbetonitason läpi asunnossa. Toinen raketti putosi mereen, ehkä lastia oli liikaa, ja kohde liian kaukana.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5373907,00.html, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253431,

03. Barkan teollisuuspuistossa kaksi juutalaista työntekijää murhannut ja kolmatta vaarallisesti haavoittanutta laitoksen sähkömiestä Ashraf Na´alawaa etsitään edelleen keskeytyksettä.

Hadashot-2 raportoi PA:n lähteiden kertoneen, että IDF:n sotilaat olivat Tulkarmissa operoidessaan yön aikana jakaneet lentolehtisiä, joissa varoitetaan paikallista väestöä avustamasta terroristeja.

"Jokainen etsittyä henkilöä avustanut asettaa itsensä laillisiin toimenpiteisiin häntä vastaan, mukaan lukien pitkäaikainen vankeustuomio, kotitalonsa tuhoaminen sekä kaikkien häntä ja hänen perhettään koskevien lupien peruuttaminen. Rankaisemme arkailematta jokaista, joka avustaa terroristeja".

PA:n media raportoi, että osana IDF:n operaatioon kovaäänisillä kehotettiin terroristia antautumaan IDF:n sotilaille.

Barkan terroristin ja murhaajan Na´alawan perheelle ilmoitettiin, että terroristin kotitalo on määrätty tuhottavaksi. IDF:n tiedottaja vakuutti armeijan jatkavan päättäväisesti terrorin estämistä ja potentiaalisten terroristien pelottelua.
Joittenkin mielestä terroristin kotitalon tuhoaminen vain lisää vihaa Israelia ja juutalaisia kohtaan, eikä suinkaan paranna ilmapiiriä rauhan solmimiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253434,

04. UUTISIA LYHYESTI

PA/PLO:n Ramallahissa toimiva kabinetti tuomitsi keskiviikkona "Israelin eskalaation Gazan kansaa vastaan, joka seisoo lujana saartotoimien alaisen Gazan kaistalla".
Lausunnossa ei mainita mitään IAF:n ilmaiskuja edeltäneistä Hamasin raketti-iskuista Israelin siviilikohteita vastaan Gazan kaistalta.

PA/PLO:n hallituksen tiedottaja Yusuf al-Mahmoud sanoi "Israelin harjoittavan kollektiivista kuritusta asetettuaan saarron ja pommittaessaan siviilejä, koteja, kouluja ja omaisuutta tuhoavilla aseillaan ja suorittaen iljettäviä rikoksia avuttomia asukkaita vastaan", mainitsematta PA/PLO:n asettamaa saartoa Gazan asukkaita ja Hamasia vastaan.

Mahmoud lisäsi, että "tilanteen eskaloituminen Gazassa on osa yleistä eskaloitumista koko Palestiinan maassamme, eikä sitä suoriteta erillään tilanteen eskaloitumisesta Juudeassa ja Samariassa sekä miehitetyn Jerusalemin (Al-Quds) alueella".
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253413,

Trumpin nimittämä Lähi-Idän rauhansovittelija Jason Greenblatt tuomitsi Gazasta ilman varoitusta ammutut raketit, joista yksi tuhosi perheen kodin Beershebassa keskiviikon vastaisen yön aikana.
"Tämä aamuna koulut suljettiin kaikkialla Beershebassa rakettihyökkäyksen vuoksi Gazasta. Taas kerran (Hamasin) hallitus Gazassa tekee tyhjäksi maailman ponnistelut paremman elämän kehittämiseksi palestiinalaisten elämälle Gazassa, ja vaarantaa ja haavoittaa israelilaisia".

Keskiviikon vastaisen yön aamutunteina Beershebaan ammuttu Grad-raketti sisälsi epätavallisen suuren räjähdemäärän, joka tuhosi yhden 2-kerroksisen kodin lähettäen siinä asuneen 4-hengen perheen ja 3 muuta asukasta Sorokan sairaalaan saamansa shokin ja haavojen vuoksi.

IDF katsoo Hamasin olevan vastuussa rakettien ampumisesta, vaikkei se itse olisikaan niitä ampunut. Poliisiupseeri kuvasi tilannetta näin: "Menimme sisään asuntoon ja näimme kolmen lapsen ja äidin siinä, shokissa ja peloissaan, koko tuhoutuneen talon kaaduttua heidän ylleen. Autoimme heidät ulos talosta, ja kutsuimme lisää ammattilaisia – pioneereja (katkaisemaan sähkövirrat) sekä ambulansseja". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253409, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253431,

Oikeusministeri Ayelet Shaked tulee johtamaan ilman auktorisointia olevien juutalaisyhteisöjen laillistamiseksi Juudeassa ja Samariassa.
Koordinointitiimiin hyväksyttiin äskettäin oikeusministeriön edustaja pääministerin toimistossa tehtävänään ilman laillistamista olevien juutalais-yhteisöjen ja "kukkulayhteisöjen" laillistaminen Juudeassa ja Samariassa.

Koordinointitiimiin kuuluvat Shakedin ohella Pinchas Wallerstein, sekä 10 muuta jäsentä, osa heistä varattuina siviilihallituksen jäsenille.
Oikeusministeriöllä ei ollut aiemmin edustajaa tiimissä, vaikka sen oletetaan olevan selvillä laillisista kysymyksistä, jotka koskevat yhteisöjen sääntelemistä ammattilaisella ja viran vaatimusten mukaisesti.

Oikeusministeriössä on avustaja, jonka tehtäviin kuuluvat juutalaisyhteisöjen asiat, mutta Shaked halusi koordinointitiimiin lisättäväksi asiantuntijan hänen lisäkseen, joka ei vain anna päteviä neuvoja, vaan on osa tärkeitä keskusteluja valtion asianajajan ja oikeuskanslerin kanssa.

Koordinointitiimin jäseniä ei ole vielä vahvistettu, mutta pääministerin kanslian ohella siinä on neljä edustajaa: oikeusministeriöstä, puolustusministeriöstä ja (Juudean ja Samarian) siviilihallinnosta, jotka kartoittavat tiimin tehtäviä.
Tämän järjestely-ja koordinointitiimin ansiosta oikeusministeri saa pääministerin ja puolustusministerin kanssa säännöllisiä raportteja kolmen kuukauden välein laillistamisprosessin edistymisestä, ja voi esittää näkökantansa ja vaikuttaa siten prosessin toimintaan.

Tiimin oletetaan toteuttavan Zandbergin komitean raportin toteuttamiseksi työskennellen oikeusministeriön alaisena – ainakin niin kauan, kuin Netanyahun nykyinen hallitus istuu ja Jewish Home saa pitää Ayelet Shakedin johtaman oikeusministeriön valvonnassaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253435,

Juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat valittaneet, että siviilihallinto toteuttaa muiden kuin hallituspuolueiden näkemyksiä tehdessään päätöksiä rakentamisesta ja rakennuslupien antamisesta, usein estäen juutalaisten rakentamista, mutta suosien PA:n arabien rakentamista myös C-alueilla, joissa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, sekä B-alueilla, joissa PA vastaa niiden siviilihallinnosta, mutta IDF niiden turvallisuudesta.

Kysymys Juudean ja Saaria hallinnosta on noussut esiin konkreettisesti laittomasti ulkomaisen tuen turvin kyhätyn Khan Al-Ahmar beduiinikylän hökkelien tuhoamisen yhteydessä, johon korkein oikeus antoi luvan, mutta jota siviilihallinto ei ole toteuttanut. Israelin hallituksen ja siviilihallinnon viivyttelyn vuoksi tämän 83 perheen hökkelikylän kysymyksestä on tehty kansainvälinen kiistakysymys, johon myös ICC (kansainvälinen rikosoikeus) on puuttunut uhaten Israelia sotarikoksesta, jos kylä tuhotaan ja asukkaat siirretään toiseen paikkaan. ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda sanoo pitävänsä Israelin toimet sekä Al-Ahmar kylän että Gazan kaistan väkivaltaisuuksien yhteydessä tarkassa valvonnassa.

Israel on aiemmin kyseenalaistanut pääsyyttäjän pätevyyden länsimaisen oikeuskäytännön ja sen toteuttamisen alueilla. USA:n presidentti Trump puolestaan sanoi koko ICC:n toiminnan toimivan omista intresseistään johtuen eikä sano alistuvansa sen USA:ta koskeviin päätöksiin.

Al-Ahmar Kylä sijaitsee Kuolleellemerelle johtavan valtatien vieressä ja muodostaa vaarallisen turvallisuusriskin Israelille. Toiseksi se estää Maale Adumimin laajentumissuunnitelmia itään nykyisistä rajoistaan.
https://www.timesofisrael.com/hague-prosecutor-issues-war-crime-warning-on-bedouin-village-demolition/,

Sir tri Ifikar Ahmed Ayaz, maansa Tuvalun pääkonsuli Lontoossa, väittää puheessaan Ghanan Ahmadiyya Muslimilähetystön järjestämässä rauhan-konferenssissa, joka toteutettiin teeman "Rauha ja Globaalioikes" alla Accrassa, että jos islamin uskontoa harjoitetaan sen puhtaassa ja alku-peräisessä muodossaan – absoluuttinen oikeus pääkomponenttinaan, kuten sitä toteutetaan Ahmadiyya Muslimiyhteisössä - se tulisi toimimaan katalyyttinä globaalin rauhan ja oikeuden kahtena päämaalina.

Accran yksipäiväisen konferenssin tarkoituksena oli edistää islamin opetuksen syvempää ymmärtämistä rauhan kysymyksissä, ja inspiroida yhteisiä ponnisteluja globaalin pysyvän rauhan saavuttamiseksi. https://www.jewsnews.co.il/2018/10/15/muslim-leader-says-islam-in-its-pure-form-can-be-catalyst-to-achieve-global-peace-and-justice.html,

USA:n Nation of Islam johtaja Louis Farrakhan sanoo Twitter sivullaan, että juutalaiset ovat termiittejä. Peläten maansa rasismin ja vihapuheitten lakien valtaa hän lisää kiireesti: "En minä ole antisemitisti, olen antitermitisti. Hän esitteli näitä ideoitaan tiistaina julkistamassaan Twitter-sivullaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253441,

YK:n yleiskokous äänesti äänin 146puolesta vastaan 3 myöntää PA /PLO:n edustajalle täyden valtion oikeudet antaessaan "Palestiinan valtiolle", puheenjohtajuuden, jota USA:n hallituksen mukaan ei ole olemassakaan, 134 jäsenmaan muodostaman ryhmässä, jota kutsutaan nimellä ryhmä 77 +Kiina. 15 maata pidättyi äänestämästä.

Israel, USA ja Australia äänestivät vastaan.
USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley totesi: Palestiinalaiset eivät ole jäsenmaa eivätkä valtio ollenkaan. USA tulee aina viittaamaan tähän palestiinalaisten johtamissa YK:n tilaisuuksissa" jatkaen:

"Tänään YK:n tekemä virhe kaivaa maata rauhan ponnistelujen alta rohkaisten muutamien palestiinalaisjohtajien ylläpitämää illuusiota, että he voivat edistää päämääriään ilman suoria rauhanneuvotteluja. Itse asiassa tämän päivän äänestys ei avusta millään tavoin Palestiinan kansaa".

USA:n apulaisedustaja YK:ssa Jonathan Cohen sanoi yleiskokoukselle, että "USA tulee muistuttamaan toistuvasti YK:ta, etteivät palestiinalaiset ole saavuttaneet itsenäisen valtion asemaa".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/US-envoy-Haley-Palestine-is-not-any-state-at-all-569591,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -24; Tiberias22 -32; Suolameri 24 -32; Eilat 22 -32 +C-astetta, puolipilvistä, huomenna ehkä hieman viilenevää.

Israelin keskiosassa sataa tänään vettä, vaikka sääennusteet eivät tienneet siitä mitään. Tekevälle sattuu, kuten sanotaan.

Israel 60 sekunnissa. Linkki alla.
https://www.jpost.com/Israel-News/High-Court-freezes-deportation-of-alleged-BDS-supporter-Lara-Alqasem-569365,Tuesday, October 16, 2018

TIISTAI 16.10.2018

TIISTAI 16.10.2018
01. Ryhmä huomattavia senaattoreita USA:n Ulkomaanasioitten komiteasta esittävät uutta lakia pari päivää sen jälkeen, kun he tapasivat Trunpin nimittämän rauhantiimin jäseniä Capital kukkulalla.
Esitetyllä lailla on tarkoitus luoda investointirahasto Palestiinan talouden kehittämiseksi. Lakiesityksen takana ovat republikaanit ja demokraatit kongressin molemmista kamareista viime viikolla.

Lakiesityksen mukaan perustetaan Palestiinalainen Yhteistoimintasäätiö, jolla edistetään yhteistä taloudellista kehitystä ja rahoitetaan yhteisyrityksiä palestiinalaisten yrittäjien ja yhtiöiden välillä Yhdysvalloissa, Israelissa ja Lähi-Idän maissa.

Lähteet sanovat, ettei lakiesitystä ole laadittu Valkoisen Talon rauhan-ponnisteluihin liittyvänä. Lailla pyritään rohkaisemaan kansalta kansalle tapahtuvaa keskustelua ja yhteisöjen rakentamista rajoittavien linjojen yli.

Lakiesitys on edelleen hiottavana, eikä sitä jaettu kummankaan puolueen jäsenille esittelytilaisuudessa. Kongressin esittämä rahasto tarjoaa lisäksi 100 miljoonaa USD investointivaroja.
Kongressin eivätkä hallituksen lähteet halua kommentoida esityksen ajoitusta vain muutama kuukausi ennen vuoden loppua, johon mennessä presidentti Trump haluaa julkistaa tiiminsä laatiman rauhansuunnitelman. https://www.jpost.com/American-Politics/White-House-reviewing-bipartisan-bill-promoting-Palestinian-fund-569504,

02. USA:n oikeusministeri Jeff Sessions teki maanantaina kauan odotetun ratkaisun, jolla hän päätti, että viisi järjestöä, mukaan lukien Hizbullah, ovat kansainvälisiä rikollisjärjestöjä, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja syytteitä, kuten Reuters raportoi.

Sessions ilmoitti samalla, että Hizbullahin ohella, Sinaloa Cartel, Clan deBolfo ja Cartel de Jalisco Nueva Generacion esitetään tuhottaviksi, jonka suorittaminen on uskottu erityiselle uudelle toimintajoukkueelle.

Erityinen kokeneitten kansainvälisen huumekaupan, terrorismin, järjestettyyn rikollisuuteen ja rahanpesuun perehtyneet syyttäjät tutkivat yksityisiä ja verkostoja, jotka tukevat Hizbullahia, Sessions selitti Reutersin mukaan.

"Tällä muodostetulla toimintajoukkueella ponnistelumme ovat enemmän kohdistettuja ja tehokkaampia kuin koskaan", Sessions selitti lisäten, että 90 päivän kuluessa toimintajoukkueen jäsenet antavat hänelle yksityiskohtaisia suosituksia "näiden ryhmien syyttämiseksi ja niiden lopulliseksi
poistamiseksi katukuvasta".

USA on asettanut aiemmin useita sanktioita Hizbullahia ja sen jäseniä ja tukijoita vastaan, joilla on yhteyksiä terroriryhmän kanssa.

Aiemmin tänä vuonna USA:n talousministeriö asetti sanktioita yhtä Hizbullahin rahoittajaa ja sen edustajia vastaan Iranissa, kuten myös viittä muuta yhteisöä vastaan Euroopassa. Sanktiot asetettiin päivä sen jälkeen, kun USA ja sen Gulfmaiden kumppanit asettivat sanktioita Hizbullahia ja sen johtoa vastaan, mukaan lukien pääsihteeri Hassan Nasrallah ja hänen vara-miehensä Naim Qassem.

Tiistaina USA asetti sanktioita Iranin keskuspankin johtajaa ja Irakissa toimivaa pankkia vastaan miljoonien USD siirtämisestä Iranin vallankumous-kaartille.
Viime viikolla USA:n talousministeriö asetti sanktioita kuutta yksityishenkilöä ja kolmea yhtiötä vastaan epäiltyinä miljoonien USD toimittamisesta Iranin vallankumousarmeijalle.
Helmikuussa USA laajensi sanktioita kuutta yksityistä ja seitsemää liikemiestä vastaan, joilla oli yhteyksiä Hizbullahin rahoittajaan Adham Tajajaan, libanonilaiseen liikemieheen, jonka uskotaan olevan yksi Hizbullahin tärkeimmistä varojen hankkijoista.

Washington on aiemmin sanktioinut Nasrallahin ja kahta sen järjestön jäsentä epäillystä roolista Syyrian hallituksen avustamiseksi sen murskatessa oppositioryhmiä.
Lokakuussa Washington tarjosi usean miljoonan USD palkkion kahdesta Hizbullahin virkailijasta Trumpin hallituksen kehitellessä strategiaansa Iranin kasvavan alueellisen vaikutusvallan vastapainoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246165.

03. Mitä Israelin tulee tehdä Gazan kaistaa hallitsevan Hamasin ja sen kanssa liitossa olevien terrorijärjestöjen kanssa?
Kysymys on ajankohtainen – itse asiassa ollut sitä jo vuosikaudet ilman järjellistä ratkaisumallia, jossa huomioitaisiin Israelin kansalliset intressit ja niihin liittyvät moraaliset, eettiset, uskonnolliset ja kansainväliset näkökohdat.

Keskusteluissa liikkuvat kaksi tärkeintä mallia: Ensimmäisen mallin mukaan Israelin tulee kiristellä hampaitaan Hamasin jatkuvan terrorin alla, ja jatkaa neuvotteluja pitävän ja monivuotisen aselevon solmimiseksi.
Toisen mallin mukaan Israelin tulee toteuttaa lopultakin - toistuvien varoitusten ja uhkausten asemesta – täydellinen sotilasoperaatio Gazassa terroriorganisaation hallinnon lopettamiseksi.

ENSIMMÄINEN MALLI on vaikeutunut Hamasin ja PA/PLO:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vastustuksen vuoksi. Tässä mallissa Gazan kaista – jonka YK ennustaa kehittyvän asumiskelvottomaksi muutamassa vuodessa – rakennetaan kokonaan uudelleen ulkomaisten avustusten avulla.

Malliin kuuluu sataman, lentokentän, infrastruktuurin, vesihuollon ja viemärilaitoksen rakentaminen lähinnä Qatarin ja muiden GULF-maiden avustusten avulla, kuten myös 2014 sodan tuhojen korvaaminen rakentamalla tuhansittain uusia asuntoja, sekä opetustoimen, terveyden-hoidon ja yleisten instituutioiden rakentaminen. Kaikki tulisi tapahtumaan YK:n ja EU:n valvonnassa ja ohjauksessa.

PA/PLO ohitetaan tässä mallissa kokonaan, mitä Abbas ei voi niellä kakistelematta. Hän haluaa kaiken kulkevan hänen kauttansa, ja hän syyttää YK:ta EU:ta salaliitosta häntä ja Palestiinan kansallista projektia vastaan itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Hän jatkaa Gazan saartoa omilla sanktioillaan YK:n asettamien lisäksi.

Hamas ja Islamic Jihad ovat vastahakoisesti hyväksyneet tämän hyvin houkuttelevan tarjouksen, mutta muistuttavat samalla, ettei heitä voida ostaa dollareilla eikä Qatarin maksamalla öljyllä. Peruskirjansa mukaan tavoite on Israelin tuhoaminen kokonaan, mikä ei toteudu tässä.

Niinpä Gazan kansa jatkaa kärsimyksiään odottaen sydän kylmänä talven sateita ja kylmiä. Israelissa todetaan, että Gazan kansa on Hamasin panttivankina. March of Return veriset mielenosoitukset Gazan turva-aidalla ja tuhopolttopallojen lähettäminen Israelin puolelle jatkuvat edelleen, ja leviävät myös Juudean ja Samarian alueille, mistä on jo useita ennakkotapauksia.

Israelin kannalta Gazan rajan pinnassa asuvien israelilaisten kärsivällisyys alkaa myös osoittaa repeilemisen merkkejä, mikä tuntuu lasten koulu-menestyksessä ja ihmisten yleisenä hallituksen ja armeijan vastaisuutena. Vaarana on, että kansalaiset ottavat lain omiin käsiinsä, mikä johtaisi hallitsemattomiin kostoiskuihin Gazan alueella.

TOINEN MALLI täyden sodan aloittamiseksi kauhistuttaa siksi, että Hamas on rakentanut koko strategiansa kansan käyttämiseksi inhimillisenä kilpenä heidän mullahiensa opettaessa, että on Allahin tahdon mukaista kuolla marttyyrina, joka antaisi koko perheelle sankarin sädekehän ja kunnioituksen. Nuorten ja lasten haastatteluissa jokainen lähes poikkeuksetta ilmaisee halunsa saada kuolla toimittaessaan itsemurhatehtävää Allahin hyväksi.
Tämä on muistuma muinaisen Molokin epäjumalan vaatimien ihmisuhrien antamista julmalle jumalalle, joka ei tunne sääliä ihmisiä kohtaan.
Lisäksi Abbas lupaa operaatiossa haavoittuneen tai surmansa saaneen perheelle elinikäisen eläkkeen, jonka määrä nousee sen mukaan, miten monta ihmistä terroristi pystyi surmaamaan.

Hamas on rakennuttanut yleensä lapsilla ja nuorilla hyökkäystunneleita Gazan alueilla, joissa useat ulottuvat Egyptin tai Israelin puolelle. Niihin on varastoitu aseita, raketteja ja räjähteitä ja pommeja. Egyptiin johtavia on käytetty pääosassa salakuljettamiseen ja ihmisten muiluttamiseen rajan ali. Israeliin johtavat tunnelit on rakennettu hyökkäyksiä varten. Niistä pyritään hyökkäämään IDF:n tukikohtiin tai maatiloille ja kibbutseihin panttivankien saamiseksi käytettäviksi neuvotteluissa vankien vapauttamiseksi vankiloista.

Hamas on varastoinut rakettejaan ihmisten asuntoihin, kouluihin, klinikoihin ja moskeijoihin, joista myös useat tunnelit alkavat.
Hyökkäys Gazan alueelle tulisi vaatimaan runsaasti ihmisuhreja, naisia ja lapsia, joita käyttää ihmiskilpinä tärkeissä kohteissa. Gazan mellakoiden yhteydessä Hamas pakottaa naiset katkomaan piikkilankoja turva-aidassa, koska he tiedostavat, ettei IDF ammu edes sotilastehtävissä toimivia naisia.

Vailla sodan lopputuloksesta ei olekaan epäselvyyttä, Israelilla tulisi olemaan arviolta 1.8 miljoonaa gazalaista hallittavinaan, joita on sukupolvien ajan iskostettu päähän vihaamaan ja halveksimaan israelilaisia. Osa Gazan asukkaista voisi pyrkiä pakoon Siinaille, mitä Egypti ei sallisi suosiolla.
Ihmismenetysten määrä tulisi olemaan suuri (myös israelilaisten keskellä), ja kansainvälinen tuomio Israelille sen mukaisesti yksimielisen tuomitseva.

Hamas on jatkanut rakettiensa kehittämistä entistä tarkemmiksi ja pitemmälle ulottuviksi. 2014 sodan loppuvaiheessa Hamasin raketit ylsivät Tel Avivin eteläosiin ja Jerusalemin laidoille.
Vaikka Israelin torjunta-aseet – Iron Dome, Iron Beam, Davidin Linko, Arrow 2 ja Arrow 3 - pystyvät eliminoimaan osa raketeista, eivät kuitenkaan kaikkia, joten rakettien aiheuttama tuho tulisi olemaan merkittävä.

Israelin puolustusministeriö ja hallitus ovat todella moukarin ja alasimen välillä pyrkiessään ratkaisemaan, mikä on mielekästä ja maan intressien mukaan tärkeintä.
Ei liene vähemmän tärkeää muistuttaa, että Mooseksen laissa juutalaisia kehotettiin karkottamaan tai tuhoamaan kaikki maassa asuvat vieraat, epäjumalia palvovat kansat, koska niiden syntimitta oli täyttynyt, ja varoitettiin, jos näin ei tapahdu, nuo kansat ovat piikkinä Israelin lihassa ja viettelevät sen syntiin.
(5.Ms.7:1 -8; 12:29 -31: 5. Ms.28:13)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253281,

04. UUTISIA LYHYESTI

IAF ei ole tehnyt yhtään ilmaiskua Syyrian alueelle sen jälkeen, kun Syyrian ilmatorjunta ampui alas venäläisen tiedustelukoneen IL 20 surmaten sen 15 hengen miehistön. Iran on saanut rauhassa ja Venäjän suojeluksessa korvata ilmaiskuissa menettämänsä aseet ja ohjukset. Netanyahu on pyrkinyt järjestämään tapaamisen presidentti Putinin kanssa, mutta hänellä taitaa olla muita kiireitä, eikä sopivaa aikaa ole löytynyt.

Netanyahu pyrki saamaan Venäjän ymmärryksen Israelin toiveille kansain-välisestä tunnustamisesta, että Golanin kukkulat kuuluvat Israeliin. Ulko-ministeri Sergey Lavrov sanoi suoraan, että Golanin liittäminen Israeliin vaatii YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymisen.

Venäjä siirsi Syyriaan kiireesti 24 S-300 ilmatorjuntajärjestelmän laukaisu-alustaa ja niihin useita satoja ohjuksia. Näillä Venäjä katsoo voivansa valvoa kaikkia Syyrian rajoja kutsumattomilta vierailta. Venäjä kouluttaa syyrialaisia hoitamaan uutta monimukaista järjestelmää, uutta ei onneksi iranilaisia.
Venäjän puolustusministeriö katsoo tulleensa loukatuksi ja vastustaa pyrkimyksiä poistaa tuo onneton tilanne syrjään ilman seurauksia. https://www.debka.com/no-israeli-air-strikes-during-past-month-iran-replenishes-destroyed-arms-stocks/,

Iran sanoo, että sen ohjusohjelma on puhtaasti puolustuksellinen. Sen kehittämä maalta merelle ohjuksen kantomatka on 700 km.
Toiseksi Iran uhkaa sulkea Hormuzan salmet Persianlahdella, jos USA yrittää häiritä Iranin öljynmyyntiä. Iranin aseistetut pikaveneet ovat häirinneet USA:n sotalaivoja, jotka ovat joutuneet ampumaan varoituslaukauksia, koska pikaveneet pyörivät hidasliikkeisen sota-aluksen ympärillä ja yhteen törmäyksen vaara on olemassa. Iranin toiminta on vastoin kansainvälisiä merenkulkusääntöjä ja vaarana suuremmasta konfliktista. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Iran-says-its-land-to-sea-missiles-can-now-travel-700km-569524,

Kaksi 30-kymppistä arabimiestä saatiin antiikkiesineiden varastamista kiinni muinaisen juutalaiskylän Horbat Deborah raunioissa, jossa asui muinoin juutalainen sankaritar Deborah, ja Dabran juutalaiskylässä, jonka löydetyt muinaisesineet todistavat Sephoris-alueella roomalaisella kaudella. Varkaat olivat tehneet suurta vahinkoa raunioille.
Antiikkihallituksen varkaudenvastainen yksikkö havaitsi miesten aiemmat varkaudet ja asetti 24 tunnin vartion. Miehet saatiin kiinni tuoreeltaan, ja heidät luovutettiin poliisin kuulusteltaviksi. He ovat kotoisin Daburiyya arabikylästä. Maistraatin oikeus vapautti miehet takuita vastaan. https://www.jpost.com/Israel-News/Two-antiquity-smugglers-arrested-for-bulldozing-Jewish-archaeological-site-569520,

Trumpin nimittämä rauhanlähettiläs Jason Greenblatt paljasti osan Kushnerin tiimin laatimasta suunnitelmasta. ¨
Hän sanoi, että Gaza ja Länsiranta ovat olleet erossa 10 vuotta, mutta vastoin mediassa liikkuneita huhuja suunnitelmaan sisältyy Gazan ja Länsirannan yhdistäminen. Hän vakuuttaa, että tarkoituksena on avustaa palestiinalaisia, sekä Gazassa että Länsirannalla asuvia.
Greenblatt ennustaa, että Netanyahu ei välttämättä ole tyytyväinen suunnitelmaan, ja että hänellä on raskas tehtävä edessään pyrkiessään saamaan suunnitelmalle hallituksensa hyväksymisen.
Tämä tulisi ilmeisesti vaatimaan maayhteyden Gazan ja Länsirannan välille, mikä jakaisi Israelin kahtia ja aiheuttaisi suuren turvallisuusriskin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5372196,00.html,

Australia harkitsee lähetystönsä muuttamista Israelin pääkaupunkiin, Jerusalemiin. Pääministeri Scott Morrison pitää puheen tänään tiistaina, jossa hän selventää päätöstään. Raportin mukaan päätökseen on vaikuttanut se, että Morrison tarvitsee juutalaisten äänet seuraavissa vaaleissa. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei vaaleilla ole mitään tekemistä päätöksen kanssa. 13 arabimaata ovat varoittaneet, että päätös voi vaikuttaa diplomaattisiin väleihin maitten välillä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5371781,00.html,-32;

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 14-24; Tiberias21 -32; Suolameri 23 -31; Eilat 22 -32 +C-astetta; puolipilvistä etelässä aurinkoisempaa, huomenna lähes samat lukemat.Sunday, October 14, 2018

SUNNUNTAI 14.10.2018

SUNNUNTAI 14 .10.2018
01. Israelin ja palestiinalaisten väliset suhteet ovat kehittymässä vaarallisen jännittyneiksi, mikä voi ennen pitkää puhjeta avoimiksi taisteluiksi muuallakin kuin Gazan rajan tuntumassa, jossa ne ovat olleet sitä maaliskuusta lähtien.

Hamas-johtaja Ismail Haniyeh Gazassa vakuutti lauantaina verisiksi muuttuneiden yhteenottojen jälkeen perjantaina: "Gazan arabien protestit Gazan rajan tuntumassa eivät johdu siitä, että he haluavat taloustukea, vaan siitä, että he haluavat Gazan saarron lopetettavaksi".

Haniyeh puhui lauantaina 7 Gazan arabin hautaustilaisuudessa, jotka saivat surmansa taisteluissa IDF:n sotilaitten kanssa perjantaina. Hän toisti puheessaan, että maaliskuun 30. päivänä alkaneet "March of the Return" mielenosoitukset eivät lopu, ennen kuin saarto on poistettu täydellisesti.

"Marssimme eivät johdu öljystä tai dollareista. Kansallamme on oikeus elää arvostettuna ja rauhassa saarron loputtua" Haniyeh selvitti Hamasin kantaa jatkaen: "Hamas arvostaa ponnisteluja saarron lopettamiseksi, mutta se ei halua puolittaisia ratkaisuja".

Haniyeh viittasi puheessaan Jerusalem-konferenssiin Turkissa, että "Hamas etsii keinoja aselevoksi Israelin kanssa saarron lopettamista vastaan".
Egypti, YK ja Qatar ovat yhteistoimin pyrkineet saavuttamaan aselevon, mutta Haniyeh painottaa, "ettei Hamas suostu siihen maksamalla minkään-laista poliittista hintaa".

Toiseksi hän toteaa, "ettei mahdollinen aselepo ole osa USA:n presidentti Trumpin nimittämän tiimin laatimaa Lähi-Idän rauhansuunnitelmaa".

Ramallahissa PLO tuomitsi uudelleen "Amerikan tukeman Israelin hyökkäyksen palestiinalaisia vastaan Gazan kaistalla väittäen IDF:n sotilaitten avaavan tulen rauhallisia mielenosoittajia vastaan".
PLO vaati "globaalia yhteisöä toimimaan nopeasti lopettaakseen Israelin aloittaman hyökkäyksen palestiinalaisia vastaan, etenkin massamurhat, joita Israel suorittaa rauhallisia mielenosoittajia vastaan Gazan kaistalla".

PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin neuvonantaja Mahmoud Habash "syytti perjantaina Hamasia palvelemisesta halpana työrukkasena USA:n ja Israelin käsissä". Hän puhui perjantain rukoustilaisuudessa Ramallahissa. Hän esitti uudelleen Abbasin esittämän syytöksen, että Hamas avustaa Israelia ja Yhdysvaltoja Trumpin nimittämän rauhantiimin laatimaa toistaiseksi julkistamatonta "vuosisadan sopimusta".

"Hamas unohtaa Jerusalemin ja Palestiinan kysymyksen, koska sen kiireisin huoli on saada varoja ja öljyä" Habash sanoi viitaten Qatarin rahoittamaan öljyn vientiin Gazaan. Viime viikolla useat öljyrekat ylittivät Gazan rajan Kerem Shalomin terminaalin kautta voidakseen saada Gazan sähkövoimalan jatkamaan sähkön tuottamista sekä asukkaitten että eri laitosten ja virastojen sekä sairaaloiden kipeän tarpeen tyydyttämiseksi.

PA vastustaa Qatarin rahoittaman avun toimittamista Gazaan todeten, että kaikki avustukset Gazaan tulee toimittaa PA:n kautta. (Tämä antaisi sille mahdollisuuden käyttää avustuksia Hamasin painostamiseen).

Eri lähteistä saadut rapotit kertovat, että Hamasia lähellä olevat lähteet toistivat lauantaina tietoja, joiden mukaan Hamas oli paljastanut suunnitelman sen kolmen korkean johtajan, Yahoo Sinwarin, Khalil al-Hayan ja Mahmoud Zaharin teloittamiseksi.

Lähteet Al-Araby Al-Jadeed online lehdessä Qatarissa kertoivat, että suunnitelma on tarkoitettu Hamasin yhtenäisyyden murtamiseksi kertomatta, kuka oli suunnitelman takana. Niissä kuitenkin väitetään, että se on osa laajaa salaliittoa, jonka kohteena on Hamas.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-border-protests-will-continue-until-blockade-is-lifted-569308,

02. Puolustusministeri Avigdor Liberman ilmoitti perjantain väkivaltaisten mielen-osoitusten jälkeen keskeyttävänsä öljyn ja kaasun toimittamisen Gazan kaistalle vakuuttaen, että ne palautuvat vasta mellakoiden loputtua.

Viimeinen niitti Libermanin kärsivällisyydessä oli se, että Gazan terroristit räjäyttivät perjantaina aukon Gazan kaistaa erottavaan turva-aitaan, jonka kautta pari kymmentä gazalaista tunkeutui Israelin puolelle aitaa.

Liberman varoitti Hamasin johtoa lauantaina, että niin kauan kuin mellakat jatkuvat turva-aidalla, Israel ei toimita öljyä ja kaasua Gazan kaistalle.

Perjantainmielensoistuksiin osallistui 15 000 -20 000 gazalaista, joista pari kymmentä tunkeutui Israelin puolelle aidalla räjäyttämänsä pommin aiheuttamasta aukosta heitellen sotilaita kivin, petrolipommein ja kranaatein, sekä polttaen autonrenkaita, jotka levittivät paksua, myrkyllistä savua.

IDF:n sala-ampujat avasivat tulen heidän karkottamisekseen, mutta osa jatkoi kulkuaan, jolloin sotilaat avasivat tulen heitä kohti surmaten heistä kolme.
Arabit ottivat kaatuneet mukaansa vetäytyen takaisin Gazan puolelle. Sotilaat eivät kärsineet vahinkoa.

Hamasin turvallisuusjoukkojen komentaja Gazassa Tawfiq Abu Naim osallistui serkkunsa Ahmad Abu Naimin hautajaistilaisuuteen, joka sai surmansa perjantain mellakassa ja oli yksi turva-aidan ylittäneistä Israelin puolelle.

Hamasin julkistamassa videossa näytetään pyromaanipallojen lähettämistä Israelin puolelle. Yksi niistä oli muotoiltu pienen lentokoneen muotoiseksi, joka laskettiin ilmaan heliumpallojen avulla. Sen kylkiin on raapustettu teksti: "Jo me kärsimme, me emme kärsi yksin". Ei tiedetä, ylittikö se turva-aidan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5369998,00.html,
IDF ilmoitti tiedotteessaan, että se on havainnut useita turva-aidan ylityksiä mielenosoitusten aikana. Ylittäjiä on seurattu kaiken aikaa, ja he ovat yleensä palanneet omalle puolelleen lähes välittömästi. Yksi lauantai-iltana Gazan pohjoisosassa Israelin puolelle päässyt mielenosoittaja osoittautui tutkimuksissa aseettomaksi. Hänet pidätettiin ja vietiin kuulusteltavaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253177,

03. IDF:n kersantti Omer Kaplan, Nesher Pataljoonan kenttätiedusteluyksiköstä, seurasi laitteillaan Gazan arabien perjantaina järjestämää mielenosoitusta kertoen omakohtaisena kokemuksena näin:

"Ensimmäinen hälytys tuli ollessani vahvistamassa tukikohtaa. Seurasin tilannetta, ja näin useiden satojen mielenosoittajien särkevän turva-aitaa ja asettavan siihen räjähdyspanoksia. He mursivat aukon turvallisuusaitaan pommien aiheuttaman savun peittäessä maan. Keskellä savua ja mellakkaa, näin useiden hyökkääjien pyrkivän kohti sotilastukikohtaa. Identifioin ne ja hälytin kentällä olevat sotilasyksiköt, jotka ampuivat varoituslaukauksia heitä kohti" kersantti Kaplan muistelee tilannetta.

"Useimmat mielenosoittajista palasivat omalle puolelleen, mutta havaitsin yhden jääneen kentälle. Menetin (savun vuoksi) näköyhteyden häneen. Ilmoitin live kameramiehistölle (hänestä) ja ilmoitin siitä myös sotilaille vakuuttaen, että voimme vahvistaa yhden terroristin jääneen Israelin puolelle. Yksi sotilaista havaitsi hänet ja neutraloi hänet". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253193,

04. Kristinusko on kuoleman kouristuksissa Hollannissa, ja islam on nousemassa, todetaan Giulio Meottin kirjoittamassa artikkelissa.
Hän kertoo paavi John Paul II:n vierailusta Catherinen katedraalissa Utrechtissa v. 1985. "Kehotan teitä pysyttelemään hengissä sekularisoitumisen ilmapiirissä" paavi vetosi silloin katedraalin katolilaisiin.

Paavin vetoomusta ei ole noudatettu. Catherinen katedraali suljetaan. Kirkon hallinnan ottaa käsiinsä Catherijne Convent, sen viereinen uskonnollisen taiteen museo, sen jälkeen, kun kirkon vihkimisseremonia on peruutettu.
Katedraalin sulkeminen on kuitenkin arka kysymys, sillä katedraali on Utrechtin arkkipiispan, Hollannin korkeimman roomalaiskatolisen papin, virkapaikka ja istuin. Utrechtin tulee nyt etsiä uusi katedraali ensimmäistä kertaa vuodesta 1853 lähtien, kun Catherine tuli ainoaksi protestanttiseksi kirkoksi, joka luovutettiin katolilaisille.
Protestantit olivat käyttäneet sitä vuodesta 1636 lähtien.

"Kristinusko Hollannissa on lähestymässä loppuaan", sanoo kardinaali Wim Ejik, Utrechtin arkkipiispa De Gelderlander uutislehdelle. Katolinen kirkko Hollannissa menettää 5 % jäsenistään vieraantumisen vuoksi.

Meotti kirjoittaa, että 10 vuoden kuluessa Utrechtin arkkihiippakunta, laajin ja teoriassa kiihkein koko Hollannissa, vain 15 kirkkoa 280:tä jatkavat juhlintaansa. Merkittävät määrät, jotka osoittavat läntisten yhteisöjen korkean kristinuskosta luopumisen tason.

"Halaisin todelle saada hollantilaiset takaisin uskoon, mutta ei se ole helppoa. Koko kulttuuri on meitä vastaan. Joka kerran, kun joudun tekemään päätöksen kirkon sulkemisesta, sydämeni repeää. Mutta ei ole muuta keinoa" arkkipiispa Ejik purkaa sisäistä tuskaansa.

Arkkipiispa Ejik esitti ensimmäisen varoituksensa v. 2013, mutta "nyt papit kertovat minulle: pyhyytenne, se oli liian optimistinen". Tänään hän sanoo:
V. 2028, kun olen 75, ja joudun esittämään paaville eronanomukseni, 8 -10 kirkkoa on enää toiminnassa. Hän tuntee olevansa viimeinen kardinaali, katolilaisuuden jyrkän taantumisen hallintojohtajana.

Ejik ennustaa, että katoliset Hollannissa ovat omaksumassa tulevaisuuden näyn ilman kirkkoja, ja virkailijat valmistautuvat n. 1000 katolisen kirkon sulkemiseen, eli 2/3 maan kirkoista.

"Hollannissa kristinusko on kuolemassa, ja islam on nousussa.
Kirjoitus on jo seinällä" Meotti tiivistää. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/22856,

05. UUTISIA LYHYESTI

Neljä juutalaista nuorta joutuivat 4 muslimimiehen pahoinpitelemiksi Ranskassa Nizzassa (Nice) aikaisin lauantaiaamuna. Yhdellä heistä oli Davidin tähti riipus, jonka perusteella voidaan päätellä, että hyökkäys oli selvästi antisemiittinen. Ainakin yhdeltä nuorelta varastettiin kultainen kaulanauha, kertoo France3 TV.

Kaupungin pormestari Christian Estrosi, joka vannoo kitkevänsä kaiken rasistisen väkivallan kaupungissaan, sanoo lausunnossaan, että tapaus on tuomittava.
Lausunto annettiin pormestarin toimistosta nimellä "anti-semiittinen pahoinpitely Nizzan keskustassa".
Poliisi aloitti epäiltyjen etsimisen välittömästi, mikä johti 4 epäillyn pidättämiseen muutaman tunnin kuluessa. Yksi epäilty on vielä vapaana.

"En voi sallia antisemitismin nousua kaupungissamme tai maassamme. Pelkurimaisuutta ja näiden hyökkäysten väkivaltaisuutta ei tule minimalisoida eikä jättää tuomitsematta" sanotaan Estrosi pitkähkössä ja epätavallisen kärkevässä lausunnossa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253204,

Sarjassa "uhkaavia varoituksia Hamasille" pääministeri lisäsi yhden uuden hallituksen viikkoistunnossa tänään.
"Hamas ei ole ymmärtänyt. Jos ne eivät lopeta hyökkäyksiään, ne tullaan lopettamaan tuskallisesti – hyvin tuskallisesti" pääministeri avasi istunnon tarkastelemalla tilannetta etelässä.
"Olemme hyvin lähellä toisen kaltaista toimintaa, johon kuuluvat hyvin voimakkaat iskut. Jos Hamasilla on järkeä pääsään, se lopettaa tuhopoltot ja väkivaltaiset mellakat välittömästi" Bibi uhkaili.

Toiseksi Bibi kosketteli Likud ministereitten tapaamisessaan koaliittion yhtenäisyyttä hajottavaa asevelvollisuuslakia todeten: "Lakiluonnos on hyvä, meidän tulee panna se syrjään, ja koaliittion tulee voida jatkaa työtään". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253202,

Kansanedustaja Moti Yogev (Juutalainen koti), joka palvelee myös Knessetin ulko- ja puolustusasian komiteassa, kehottaa Israelia eliminoimaan Hamasin johtajat.
"Hallitus-koaliittion ja ulko- ja puolustusasiain komitean jäsenenä sanon pääministerille ja puolustusministerille: Huolimatta siitä, että haluamme välttää tilanteen eskaloitumista Gazassa, vastarektiomme puute luo eskaloitumista ja jopa vaaroja, sen lisäksi, että se turhauttaa sotilaitamme.
On korkea aika reagoida, eikä reaktiomme tarvitse olla vain polttoöljyn kieltäminen siviileiltä; se voi olla Hamasin johtajien eliminointi".

Yogev myöntää, että "sellaiset päättäväiset askeleemme voivat kiihdyttää tilannetta ajaksi, mutta ne palauttavat pelotuskykymme ja turvallisuuden yhteisöillemme Gazan rajan tuntumassa".
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253186,

YK, Israel ja Syyria ovat suostuneet Quneitran rajaylitysterminaalin avaamiseen Golanin kukkuloilla lokakuun 15. päivänä. Ylityspaikan avaamiseen vaikutti positiivisesti YK:n UNDOF rauhanturvaajien ja vetäytymis- ja valvontajoukkojen toiminnan palauttaminen Israelin ja Syyrian väliselle puskurivyöhykkeelle. Niiden toiminta perustuu 1974 YK:n turvallisuusneuvoston päätökseen ja aselepoon Israelin ja Syyrian välillä.
Puskurivyöhyke on aseeton alue, jolla partioivat aseettomat YK:n UNDOV joukot raportoiden YK:lle mahdollisista aselevon rikkomisista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253183,

Tuoreen gallupin mukaan, joka julkistettiin Meet the Press ohjelmassa, 42 % israelilaisista kannattaa uusia vaaleja, 38 % vastustaa. Nykyinen parlamentti Knesset valittiin maaliskuussa 2015, ja seuraavat vaalit tulee järjestää viimeistään 05.marraskuuta 2019.
Kysyttäessä onko oikein, että Netanyahu boikotoi lehdistöä, 1/3 on samaa mieltä, kun 49 % sanoo, että Bibi teki siinä virheen.
Kuka on ansioitunein seuravaksi pääministeriksi:
Benny Gantz 13 %; Yair Lapid 10 %; Tzipi Livni 7 %; Ehud Bartak 6 % ja Labor-johtaja Avi Gabbai 3 %.
Gallupissa ei Netanyahu ole mukana ollenkaan. Gallupin tietojen mukaan Netanyahu haluaa vaalit helmi- maaliskuussa 2019. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253182,

Kolme autoa oli mukana liikenneonnettomuudessa Dimonan lähellä, jossa 2 ihmistä sai surmansa ja yksi haavoittui vakavasti; 2 lievästi.
Onnettomuus sattui Tzafit risteyksessä tiellä 25 Dimonasta itään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253179,

Puolustusministeri Avigdor Liberman ilmoitti, että sotilastukikohdan asemesta IDF suosittelee 31 asuntoyksilön rakentamista, johon kuuluvat 2 lastentarhaa ja sisäoppilaitos. Israelin hallitus hyväksyi päätöksen ohittaa hallituksen byrokratia kiirehtiäkseen uuden juutalaisen lähiön rakentamista Hebroniin. Sotilastukikohdan tyhjennyttyä alueen rakentaminen voi alkaa nk. Hezekiah lähiössä. Päätös on ensimmäinen 20 vuoteen Hebronissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253207, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253189,

Vuonna 2030 diesel- ja bensiiniautojen tuonti Israeliin tullaan kieltämään, sanoo energiaministeri Yuval Steinitz Reutersin mukaan. Vauhdittaakseen muutosta hallitus aikoo vähentää sähköautojen verotusta lähes nollaan. Yli 2000 latausasemaa rakennetaan eri puolille maata, Steinitz lupaa.
V.2025 Israelissa uskotaan olevan 177 000 sähköautoa, nyt vain muutama tusina. Vuonna 2030 sähköautojen määrä on 1.5 miljoonaa. Bussit ja rekat kulkevat joko sähkön tai kompessoidun kaasun voimalla. https://www.jewsnews.co.il/2018/10/12/so-long-gasoline-israel-aiming-to-fully-switch-to-electric-cars-by-2030.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -26; Tiberias 20 -33; Suolameri 23 -32; Eilat 22 -33 +C-astetta, puolipilvistä, huomenna vähän viilenee.

Turkin presidentti Erdogan vapautti yllättäen 2 vuotta vankilassa pitämänsä USA:n kansalaisen pastori Andrew Brunsonin, joka pääsi Trumpin Valkoiseen Taloon 24 tunnin kukuttua vapautumisestaan. Erdogan ilmaisesti haluaa parantaa suhteitaan Yhdysvaltoihin. Trump vakuuttaa, ettei vapauttamiseen liittynyt mitään lehmäkauppoja.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6272553/Freed-Christian-pastor-Andrew-Brunson-meet-President-Trump-Oval-Office.html,

Saudi Arabia kutsui lähettiläänsä kotiin Turkista ja asetti matkustuskiellon vastalauseena Turkin väitteille, että saudi-journalisti Khashuggi olisi pidätetty hänen mentyään lähetystöön hakemaan esteettömyystodistetta mennäkseen naimisiin naisen kanssa, joka odotteli 11 tuntia lähetystön ulkopuolella, mutta mies ei koskaan tullut ulos. http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3275-breaking-news-saudi-arabia-cuts-diplomatic-ties-with-turkey-ejects-ambassador-imposes-travel-ban,

PA on lisännyt YK:n boikottilistalleen. PA:n pääministerin Rami Hamdallah kieltäytyi päästämästä YK:n nimittämää koordinoijaa Nickolay Mladenovia toimistoonsa viime viikolla.
https://www.timesofisrael.com/pa-prime-minister-refuses-to-host-un-mideast-envoy-at-his-office-official/,

F-35 stealth koneet lentävät taas. Kaliforniassa tuhoutuneen F-35 koneen johdosta kaikki lennot kiellettiin, mutta nyt vika löydettiin ja korjattiin. https://www.jpost.com/International/F-35-jets-back-in-the-air-Lockheed-Martin-says-569354,