Thursday, August 23, 2018

TORSTAI 23.08.2018

TORSTAI 23.08.2018
01. USA:n presidentti Donald Trump pelottelee israelilaisia kovasta hinnasta, jonka he joutuvat maksamaan USA:n lähetystön muuttamisesta Jerusalemiin.
Trump toisti tämän kommentissaan West Virginiassa tiistaina todeten, että saadakseen palestiinalaiset neuvottelupöytään Israelin tulee maksaa kova hinta USA:n lähetystön muuttamisesta.

Israelissa kolmen päivän vierailulla ollut USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton selitti selvitellessään Israelissa levinneitä arvioita King Danid hotellista pitämässään lehdistökonferenssissa tähän tapaan.
Trump on sopimusten tekijä, ja että hän odottaisi palestiinalaisten sanovan lähetystön muuttamisen jälkeen: "Siispä, emme saaneet tätä, odotamme saavamme jotain muuta".

Bolton selitti, että "lopultakin tämä on jotain sellaista, josta osapuolten tulee sopia keskenään. Yksi painavimmista asioista, joita olen koskaan kuullut Lähi-Idästä, on jotakin, jota George H W Bushin hallituksen ulkoministeri sanoi: "Emme me voi haluta rauhaa enemmän kuin osapuolet". Osapuolten tulee keskustella keskenään nähdäkseen, mikä - jos mitään, Jerusalemin hinta on". Hän vakuutti, ettei koskaan ole puhuttu mistään korvauksesta (quid pro quo) Jerusalemin muuton ja tunnustamisen yhteydessä.

Bolton selitti jatkaen, että "lähetystön muutto tuo todellisuuden neuvotteluihin, jotka todella ovat jatkuneet vuosikymmenien ajan epätodellisuuden ilmapiirissä".
Viimeisenä vierailupäivänään tiistaina Bolton totesi surullisena, että "ikävänä tuloksena niistä ainoa, mitä palestiinalaiset saivat, on valinta Hamasin ja Palestiinan auktoriteetin välillä. Jos Hamas olisi kiinnostunut enemmän Gazan asukkaista kuin omista poliittisista tarpeistaan, meillä ei olisi kaikkia näitä ongelmia, jotka rasittavat aluetta".

"Useita näkymiä on todella tarjolla polun löytämiseksi näiden ongelmien ratkaisemiseksi antaakseen Palestiinan kansalle, jota radikaalien johtajien agentit ovat käyttäneet vuosia omiin poliittisiin tarkoituksiinsa, heille ja heidän lapsilleen tilaisuuden kunnialliseen elämään edistyäkseen".
Bolton selitti, että tämä on pitkään odotetun USA:n rauhantiimin tavoite, presidentti Donald Trumpin valvonnassa, toivoen tämän tulevan ilmeiseksi ja todellisuudeksi USA:n lopulta paljastaessa suunnitelmansa.
Hän ei kuitenkaan pystynyt antamaan mitään aikataulua.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Bolton-defends-as-legitimate-self-defense-Israeli-strike-in-Syria-565504,

02. Alueellisen yhteistoiminnan ministeri Tzachi Hanegbi torjui epäilyt Trumpin
varoitukset pettymyksestä rauhansuunnitelman suhteen, että ne osoittaisivat
USA:n ja presidentti Trumpin asenteen Israelista muuttuneen.

"Tosiasia on, ettei hän ole kääntynyt pois meistä ollessamme lähestymässä Trumpin ensimmäisen kauden keskikohtaa (välivaaleja). Voin sanoa äskeisen Valkoisen Talon vierailuni perusteella saamastani tuntumasta, ettei siitä ole mitään merkkejä".
Trump sanoi Virginiassa pitämässään puheessa, että "hän poisti Jerusalemin neuvottelupöydältä, koska edelliset yritykset kaatuivat aina siihen". Hän sanoi Israelin saaneen jotain arvokasta, mutta nyt on palestiinalaisten vuoro.

Hanegbi varoitti tekemästä "hätäisiä päätöksiä Trumpin lausuntojen sisällöstä, sillä vaikka hänen lausuntojaan voidaan ymmärtää väärin, hänellä on lämmin sydän Israelia kohtaan."
Trumpin tarkoituksena on löytää tie palestiinalaisten sydämeen savuttaakseen heidän luottamuksensa luotettavana välittäjänä (honest broker).
PA/PLO katkaisi kaikki yhteytensä Trumpin ja hänen hallituksensa välillä kehottaen virkailijoita välttämään yhtyeyksiä Trumpin hallituksen kanssa.
Tumpin lausuntoja pyritään ymmärtämään hänen liikemaailmassa saamiensa kokemusten perusteella, jossa molemminpuolisen luottamuksen saavuttaminen on ensiarvoisen tärkeä onnistuneen lopputuloksen vuoksi.
https://www.jpost.com/Israel-News/Hanegbi-Trump-will-not-turn-on-Israel-565502,

03. Huomattava iranilainen uskonnollinen auktoriteetti ja saarnaaja Ahmad Khatami varoitti Yhdysvaltoja Eid-rukoustilaisuudessa Teheranissa, että jos USA hyökkää Iraniin, Iran tulee iskemään Israeliin.
Hän sanoi kuulijoilleen, "ettei Trumpin tekemä tarjous neuvotteluista ole hyväksyttävissä, koska siihen kuuluu Iranin luopuminen ohjusprojektistaan ja alueellisesta vaikutuksesta".
"Amerikkalaiset sanovat, että meidän tulee hyväksyä, mitä he sanovat ennen neuvotteluja. Ei se merkitse neuvotteluja, vaan diktatuuria. Islamin yhteisö ja Iranin kansa vastustavat diktatuuria" Khatami sanoi Eid-saarnassaan.

"Sodan hinta Irania vastaan on hyvin korkea Yhdysvalloille. He ovat tietoisia, että jos meidän maatamme haavoitetaan vähimmässäkään määrin, USA ja sen tärkein liittolainen alueella, sionistinen hallitus, tulevat olemaan kohteitamme" Khatami varoitti.

Iran on varoittanut, että se voi iskeä Israelin kaupunkeihin ohjuksillaan, jos sitä uhataan. Se voisi myös aktivoida liittolaisensa alueella, mukaan lukien Hamas ja Libanonissa pääosin toimiva Hizbullah, joka sanoo omaavansa
130 000 ohjusta, osa niistä GPS ohjauksella, ollen voimakkaampi kuin Israel.
USA vetäytyi irti 2015 solmitusta kansainvälisestä JCPOA-sopimuksesta sanoen, ettei se estä Irania rakentamasta ydinpommia, ja että sen ohjus-projekti on jätetty kokonaan pois sopimuksesta.
USA haluaa neuvottelujen kautta saada muutoksia sopimukseen, mutta muut allekirjoittajamaat vastustavat sitä.
Iranin haluttomuuden vuoksi Trump asetti uusia pakotteita Irania vastaan uhaten, että sanktioitten rikkojat menettävät kauppaoikeutensa USA:n kanssa. Tämä on saanut monet kv. yhtiöt vetäytymään pois Iranista ja purkamaan tehtyjä edullisia kauppasopimuksia.

USA:n suurin pettymys on EU-maiden kielteinen kanta uusista neuvotteluista, jotka ovat kääntyneet vihamielisiksi Yhdysvalloille. Kiina sanoo nyt ostavansa öljynsä Iranista ja käyttäen iranilaisia aluksia, YK ja Venäjä vastustavat samoin uusia neuvotteluja. Saksa ja Turkki haluavat pitää sopimuksen ja uhkaavat joka tapauksessa jatkaa liikesuhteita Iranin kanssa.
Trump haluaa koventaa Iranin painostusta uhaten sanktioitten lisäämistä.
John Bolton sanoi USA:n haluavan ratkaista ongelman neuvotteluilla, mutta varustautuu kaikkiin mahdollisuuksiin.

Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi tiistaina, että Iranin sotilaallinen mahti on pelottanut USA:n turvautumaan neuvotteluihin.
Trump sanoo: "Jos he neuvottelevat, hyvä niin. Jos he eivät halua neuvotella, se on heidän päätöksensä ja kantavat seuraukset siitä."
Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei tyrmäsi USA:n neuvottelutarjouksen.

Iranin talous on suurissa vaikeuksissa maan valuutan liran heikkenemisen vuoksi, mikä on saanut aikaan mielenosoituksia monessa osassa maata. He vaativat hintojen alentamista, palkkojen maksamista ja lisää työpaikkoja.
Mielenosoituksissa on huudettu Shaahin vallan palauttamista ja nykyisen mullahien johtaman hallituksen kaatamista.
https://www.jpost.com/Middle-East/US-attacks-Iran-Iran-will-strike-back-at-US-and-Israel-565475,

04. USA:n asettamat Iranin vastaiset sanktiot ovat osoittautuneet tehokkaimmiksi kuin oletettiin, totesi USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton Israelin vierailunsa yhteydessä.
Trumpin hallitus palautti aiemmin jo poistetut pakotteet ja lisäsi niihin uusia saadakseen Iranin suostumaan v. 2015 kv. JCPOA sopimuksen uudelleen tarkasteluun, koska Trump katsoo, ettei sopimus nykyisessä muodossaan estä Iranin rakentamasta ydinasetta, eikä jatkamasta ballististen ohjusten kehittämistä ja rakentamista, joilla se uhkaisi paitsi Yhdysvaltoja myös Eurooppaa ja Lähi-Idän maita, Israel mukaan lukien.
Toinen Trumpin hallitusta arveluttava kohta sopimuksessa, on se, ettei se
estä Irania käyttämästä ydinaseen ja ohjustensa antamaa pelotetta naapuri-
maittensa painostamiseen tavoitteidensa saamiseksi.

Iranin muslimihallitus on ottanut varsin hyökkäävän asenteen USA:n vaatimusten edessä saaden siihen tukea muilta sopimuksen allekirjoittaja-mailta, jotka haluavat säilyttää sopimuksen sellaisenaan.

"Tehdäkseni kantani täysin selväksi, sanktioiden uudelleen asettaminen on käsittääkseni jo alkanut saada merkittävää vaikutusta Iranin talouteen, kuten myös kansan mielipiteeseen Iranissa" Bolton totesi Israelin vierailunsa yhteydessä. "Tuhannet iranilaiset ovat viime viikkoina protestoineet korkeaa työttömyyttä, inflaatiota, suurta hintojen nousua muutamilla elintarvikkeilla, sekä valtion johdossa havaittua korruptiota vastaan.
Iranin talous on vaikeuksissa maan valuutan liran arvon pudotessa US dollariin nähden. Pakotteiden lisääminen voi pahentaa tilannetta".

Selvistä merkeistä huolimatta Iranin taloudessa, Iran kuitenkin jatkaa aktiivisuutaan Lähi-Idän alueella: Irakissa, Syyriassa, Libanonissa aktivoiden Hizbullahin, Jemenissä ja Hormuzan salmissa, jossa Iran on uhannut estää öljykuljetukset vastavetona Iranin öljyviennin estämiseksi.
Saudi Arabia, jonka kahta tankkialusta vastaan hyökättiin Hormuzan salmien edustalla, lopetti öljyn kuljetukset niiden kautta, ja Kiina sanoo ostavansa öljynsä ainakin toistaiseksi Iranista. EU-maat jatkavat Iranin kanssa.
Trump sanoo jatkavansa Iranin painostamista todeten, että marraskuun välivaalien jälkeen katsotaan tilannetta uudelleen.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Bolton-US-sanctions-on-Iran-more-effective-than-expected-565463,

05. UUTISIA LYHYESTI

Presidentti Trumpin lupaukset lahjoista, joita PA:n on määrä saada sen jälkeen, kun USA tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja muutti lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin, ovat PLO:n korkean virkailijan Ahmed Tamimin mielestä arvottomia, sillä "ne vain ilmentävät Amerikan Israelille myönteistä politiikkaa". PLO toistaa myös vastustuksensa Trumpin nimittämän rauhantiimin vielä julkistamatonta suunnitelmaa vastaan.
Tamimi sanoi Amerikan elävän illuusiossa, voidakseen toteuttaa Trumpin rauhansuunnitelman, joka poistaa Jerusalemin Palestiinan valtion pääkaupungin asemasta. Hän pilaili USA:n kustannuksella todeten, ettei hän tiedä, mistä neuvotteluista Trump puhuu.
"Jerusalem on palestiinalaisten ja arabien ja muslimien sydämessä" hän sanoi. "Jos Trump pystyikin poistamaan Jerusalemin neuvottelupöydältä, hän ei voi poistaa sitä sydämistämme". Ei löydy yhtäkään palestiinalaista, joka yhtyy hänen politikkaansa".
PLO:n virkailija tuomitsi Boltonin määritelmän UNRWA:n toiminnasta.
"UNRWA on epäonnistunut mekanismi. Se rikkoo yleistä kansainvälistä lakia pakolaisten asemasta. UNRWA on ainoa ohjelma historiassa, joka perustuu käsitykseen, että pakolaisen asema periytyy sukupolvelta toiselle. On ollut jo kauan tarve lopettaa sen taloudellinen tuki", Bolton sanoi.

Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri sanoi vastauksena Boltonin lausuntoon, että PLO:n tulee peruuttaa Israelin tunnustaminen, lopettaa turvallisuus-yhteistyö IDF:n kanssa Juudeassa ja Samariassa, sekä lopettaa kaikki turvallisuussiteet USA:n kanssa. Hamas on vaatinut tätä jo kauan aikaa, eikä muistane, että USA kouluttaa ja aseistaa PA:n poliisijoukkoja.

JP:n artikkelin yhteydessä esitetään kohteita, joita USA voi vaatia Israelilta.
Äskeisen Gallupin mukaan:
42 % sanoo, että USA vaatii alueluovutuksia.
27 % Jerusalemin tunnustamisen Palestiinan pääkaupungiksi.
16 % uskoo USA:n tunnustavan nakban. (1948 Israelin valtion perustaminen)
15 % katsoo, että USA vaatii osittaista paluuoikeutta pakolaisille.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-slam-Trumps-Jerusalem-remarks-as-worthless-565540,

Puolustusministeri Avigdor Liberman vahvistaa, minkä kansa on tiedostanut jo kauan, ettei IDF:llä ole omaa strategiaa Gazan kaistalla, vaan se toimii tilanteiden mukaan. Tätä kutsutaan nimellä damage control, syntyneen vahingon korjaamiseksi. Hän vieraili tiistaina Israelin pohjoisrajalla Syyriaa vastaan kommentoidessaan Gazan tilannetta. Hän sanoi tämän olleen IDF:n strategia jo pitkään ja tulee jatkumaan tulitaukosopimuksen aikanakin.
"Me toimimme oma-aloitteisesti todellisuuden puitteissa maalla, mikä todennäköisesti tulee jatkumaan" Liberman sanoi seuratessaan IDF:n sotilas-harjoituksia pohjoisessa.
Liberman sanoi väkivallan pudonneen merkittävästi, mutta ettei ole mitään takuita rauhallisen tilan jatkumisesta sopimuksesta huolimatta, sillä jotkut terroriryhmät eivät kuulu mihinkään määrättyyn ryhmään toimien itsenäisesti, vaikka teoriassa Hamas hallitsee kaikkea Gazassa. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Liberman-GAZA-565381

Rauhaa puuhataan kuitenkin Gazan kaistalle Egyptin ja YK:n valvonnassa. Israel ei osallistu neuvotteluihin muuten kuin Egyptin kautta. IDF seuraa kuitenkin tarkkana, mitä sopimuksia Kairossa solmitaan, ja miten ne vaikuttavat Israelin turvallisuuteen. Liberman pistäytyi kesäkuussa pikavierailulla Kyproksessa tavaten siellä Qatarin ulkoministerin Mohammed bin Abdulrahman al-Thanin, Wallanews raportoi keskiviikkona.
Israelilaisen virkailijan mukaan Liberman tapasi Thanin osallistuessaan keskusteluihin Kreikan ja Kyproksen puolustusministerien kanssa sataman perustamiseksi Kyprokseen osana pitkäaikaista aselepoa Hamasin ja Israelin välillä. Qatarin lähettiläs Kyproksessa Mohammed al-Emadi vierailee usein Israelissa, mutta ulkoministeri al-Thanin tapaaminen oli tarpeellinen, koska Qatar on Gazan projektin tärkein rahoittaja ja ylläpitäjä maksaen Hamasin virkailijoitten palkat, joita PA ei halua maksaa.
Emadi kertoi heinäkuun 17. päivänä, että aselevon pituudeksi on kaavailtu
5 -10 nuotta. Hän valitti, että rakentaminen Gazassa ei onnistu tuhoisan sodan aikana, joka tuhoaa sen, mitä ehditään rakentaa. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Liberman-secretly-met-with-Qatari-Foreign-Minister-to-talk-Gaza-565536,

USA:n ja Israelin korkeita virkailijoita osallistuivat historiallisen tilaisuuteen tiistai-iltana , joka pidettiin Davidin kaupungin arkeologisessa puistossa Jerusalemissa. Mukana olivat John Bolton, Jerusalemin lähettiläs David Friedman, Israelin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Meir Ben Shabbat ja Israelin lähettiläs USA:ssa Ron Dermer, sekä muita virkailijoita.

Davidin kaupungin säätiön apulaispresidentti Doron Spielman toivotti arvokkaat vieraat tervetulleiksi muinaisen 3000 vuotta sitten Israelin pääkaupunkiin Jerusalemiin, jota kutsuttiin Davidin kaupungiksi.
Arkeologinen puisto aiheuttaa toistuvia ristiriitoja, koska se sijaitsee 1967 sotaa edeltävän aselepolinjan itäpuolella. Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ei poistanut kiistaa sen asemasta, koska hän ei määritellyt sen rajoja todeten vain, että osapuolet sopikoot niistä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Senior-US-and-Israeli-officials-attend-historic-meeting-in-Jerusalem-565558,

Gazan terrorismi heittää ruman varjon Israelin puolelle turva-aitaa. Alueet Gazan rajalla on tuhottu toistuvilla tulipaloilla, joita Gazasta lähetetyt, räjähtein tai palavilla nesteillä varustetut leijat ja ilma/heliumpallot, ovat aiheuttaneet maatilojen viljavainioilla, hedelmätarhoissa, pensaikoissa sekä luonnon- ja istutetuissa metsiköissä, tuhoten alkuperäisen kasvillisuuden, kuten myös niissä eläneen luonnonvaraisen eläinkunnan harvinaisine yksilöineen.


Asukkaat murehtivat, että vaikka he ovat tottuneet toistuviin raketti-iskuihin, palavien puiden ja maaston seuraaminen on kokonaan toinen asia. "Heliumpallot voivat lentää mereltä tulevan tuulen mukana 30 km aiheuttaen tulialojen syttymisen. Ehkä ne oli tarkoitettu ihmisiä varten, mutta niiden aiheuttama tuho ympäristölle, joka ei voi puolustautua, on käsittämätön". https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Ecological-terrorism-at-the-Gaza-border-creates-shadows-on-Israels-landscape-562716,

Ainakin 3 ihmistä sai surmansa massapuukotuksessa belgialaisessa ravintolassa keskiviikkona. Puukotus tapahtui Moresnet-Chapellessa. Plombieresin pormestari Thierry Wimmel vakuuttaa, ettei kysymys ollut terrorismista, vaan se kuuluu yksityisten henkilöitten välien selvittelyyn, eikä siitä ole vaaraa asukkaille. Puukottaja oli silminnäkijöitten mukaan yhden puukotuksen uhrin entinen ystävä.
Outo tapa selvitellä ystävien välisiä riitoja – kaikessa ystävyydessä, lieneekö harjoitellut jossakin.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250933,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -31; Tiberias 24 -37; Suolameri 27 -38; Eilat 26 -39 +C-astetta. Aurinkoinen sää jatkuu lämpimänä ja helteisenä.

Massiivisia maanjäristyksiä on meneillään ring of fire-alueilla Tyynenmeren laitamilla ja keskelläkin. 7.4 R-asteen järistys Venezuelassa; 6.7 Vanuatussa; kehittyvä vulkaaninen aktiivisuus Etnassa ja Strombolissa Italiassa, Krakatau Indonesiassa ja Ebko Venäjällä.
http://strangesounds.org/2018/08/new-massive-earthquakes-and-volcanic-eruptions-around-the-world-m7-3-quake-in-venezuela-m6-6-quake-in-vanuatu-enhanced-volcanic-activity-at-etna-and-stromboli-italy-krakatau-indonesia-and-ebek.html,Tuesday, August 21, 2018

TIISTAI 21.08.2018

TIISTAI 21.08.2018
01. Iranin ulkoministeri Javad Zarif:n viesti EU:n johtajille: "Me emme halua muuttaa ydinsopimusta. Me haluamme Yhdysvaltojen toteuttavan (v. 2015) ydinsopimuksen", Zarif kertoi sunnuntaina CNN-toimittajalle.
Iran kehotti maanantaina Eurooppaa kiihdyttävän ponnistelujaan v. 2015 ydinsopimuksen pelastamiseksi Teheranin ja maailman johtavien voimien välillä, josta USA:n presidentti Donald Trump vetäytyi eroon toukokuussa. Tämän seurauksena Ranskan öljyryhmä Total vetäytyi virallisesti suuresta öljyprojektista.

Ponnistelut sopimuksen muiden allekirjoittajien – EU-maat Britannia, Ranska, ja Saksa sekä Kiina ja Venäjä – välttääkseen sopimuksen romahtamisen taistelevat ylittääkseen Amerikan asettamat uudet sanktiot Washingtonin hallituksen todetessa, että jokainen yhtiö, joka on liikesuhteissa Teheranin kanssa, menettää oikeutensa tehdä bisnestä USA:n kanssa.
Iranin ulkoministeriöntiedottaja Bahram Qasemi sanoi: "Eurooppalaiset ja muut allekirjoittajamaat ovat pyrkineet pelastamaan sopimuksen, mutta prosessi etenee liian hitaasti. Sitä täytyy kiihdyttää".
Qasemi totesi valtion TV:n uutiskatsauksessa, että "Iran pyrkii nyt yksin selviytymään Amerikan sanktioiden alla. Euroopan maat ovat yrittäneet koota tarpeeksi varoja saadakseen Iranin pysymään sopimuksessa".
Iranin käsityksen mukaan Euroopan maat, Kiina ja Venäjä voisivat tehdä enemmän saadakseen yhtiöt jatkamaan liiketoimiaan Iranin kanssa, jonka talous on suurissa vaikeuksissa.

USA:n asettamiin sanktioihin kuuluvat liiketoimet, joita käydään kullassa ja muilla erityismetalleilla, US dollarin ostot sekä autoteollisuus. Monet kansainvälisesti tunnetut yhtiöt ovat peruneet sopimuksiaan tai vetäneet edustajansa pois Iranista USA:n sanktioitten pelossa, sillä liiketoiminta USA:n kanssa on sittenkin tärkeämpi kuin epävarma toiminta Iranissa.
Kiina toteaa, että se tulee jatkamaan liikesuhteitaan Iranin kanssa välittämättä USA:n sanktioista. Yhtiöt, jotka vetäytyvät pois Iranin sopimuksistaan, korvataan välittömästi kiinalaisilla yhtiöillä. Totalin korvaa kiinalainen CNPC, mutta voiko se korvata Totalin? Se on toinen kysymys. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Iran-tells-EU-to-speed-up-efforts-to-save-nuclear-deal-565307.

02. Elokuun 20. päivänä 1993, 25 vuotta sitten, Israelin hallitukselta ja sen pääministeriltä Yitzhak Rabinilta salassa neuvotellut Oslon sopimukset valmistuivat. Niiden tärkeimmän puuhamiehet olivat Shimon Peresin valvonnassa toimineet toimittaja Yossi Beilin ja Uri Avineri, joka kuoli äskettäin 94-vuoden iässä, 3 viikkoa ennen 95 vuottaan.
Valmiiksi neuvotellut ja sovitut sopimusasiakirjat esiteltiin Rabinille vasta niiden valmistuttua. Mahdollisimman suuren julkisuuden saavuttamiseksi sovittiin USA:n silloisen presidentti Bill Clintonin kanssa sopimus-dokumenttien virallisesta allekirjoittamisesta Valkoisen Talon nurmikolla, joka suoritettiin presidentti Clintonin toimiessa isäntänä pääministeri Yitzhak Rabinin ja PLO:n puheenjohtajan Yasser Arafatin välillä 13. syyskuuta 1993. Toimitusta seurasi myös Israelin silloinen ulkoministeri Shimon Peres.
Sopimuksen allekirjoittamisen palkkioksi Oslon Nobel-valtuuskunta myönsi v. 1993 rauhan Nobel-palkinnon Yizhak Rabinille, Shimon Peresille sekä PLO:n puheenjohtajalle Yasser Arafatille.

Kuten JP:n artikkelissa todetaan, allekirjoitusta seurasivat seuraavien vuosien aikana monet ilmiöt: Israelin kansan ristiriitaiset reaktiot dokumenttien sisällön vuoksi, PLO:n tunnustaminen Israelin oikeudesta olla olemassa, PLO:n tunnustaminen palestiinalaisten laillisena edustajana, rauhanprosessin hajoaminen – Rabinin teloituksesta 1995, PLO:n junaileman arabien toisen intifadan, väkivalta-aallon, alkamiseen v. 2000 kestäen kolme vuotta.

Israelin kansa ei ollut samaa mieltä dokumenttien laatijoitten kanssa niissä esitetyistä ratkaisuista – Juudean ja Samarian alueitten jakaminen A-, B-, ja C-alueisiin, joilla kullakin on oma hallintojärjestelmänsä, päämääränä Israelin asteittainen vetäytyminen näiltä alueilta Palestiinan valtion perustamiseksi.
A-alueilla PLO:lla on täysi hallinta, B-alueilla PLO vastaa siviilihallinnosta IDF turvallisuudesta, C-alueilla Israel vastaa sekä siviili- että turvallisuus-hallinnosta. IDF ja PLO (PA) jakavat turvallisuustietoja keskenään.
Israel perusti territorioita valvomaan oman gocat-hallintojärjestelmänsä, jossa IDF ja puolustusministeriö toimivat aktiivisesti. Tämä järjestö valvoo juutalaisten rakentamista Juudeassa ja Samariassa.

Ehkä vaarallisin sopimuksen kohta oli Libanonista Tunisiaan paenneiden, Syyrian sodissa karaistuneitten aseellisten taistelijoitten salliminen muuttaa ensin Gazaan ja Jerikoon, ja myöhemmin muihin arabienemmistöisiin kaupunkeihin. V. 1995 PLO perusti PA:n, Palestiinan Auktoriteetin, hoitamaan käytännön asioita pääministerinsä johdolla, jolla on rajoitettu valta.
Vuosien kuluessa on tehty lukuisia yrityksiä löytää formula, jolla Palestiinan kysymys voitaisiin hoitaa. Ns. Rauhanprosessi on edennyt karikosta karikkoon, eikä tällä hetkellä kukaan tiedä, mihin suuntaan presidentti Trumpin nimittämän tiimin rauhansuunnitelma, jota ei ole vielä julkistettu, tulee ohjaamaan Pyhän Maan tulevaisuutta.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/On-This-Day-25-years-ago-today-the-Oslo-Accords-were-completed-565309,

Israelin oikeudesta Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemiin, tarkastellaan alla olevan linkin Ari Rusilan kirjoittamassa artikkelissa, jossa käsitellään ranskalaisen tuomioistuimen päätöstä v. 2013. Siinä kiistetään PA/PLO:n tekemä väite Juudeasta ja Samariasta palestiinalaisalueina, ja todetaan yksi-selitteisesti, että Israel on niiden laillinen hallussapitäjä. Oikeuden päätös näyttää unohtuneen julkisessa keskustelussa.
http://arirusila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232195-unohtunut-oikeusjuttu-israel-on-lansirannan-laillinen-hallussapitaja,

03. PA/PLO:n elähtänyt ja ajasta jälkeen jäänyt puheenjohtaja Mahmoud Abbas näkee kauhukseen elämänsä tehtävän itsenäisen valtion muodostamiseksi Juudeaan ja Samariaan ja Jerusalemin itäosiin valuvan Gazan saastuneille hiekkarannoille, joita Hamasin terveysministeriö pitää hengenvaarallisina ja kielsi niiden käyttämisen virkistyskohteina, mitä Gazan kansa ei ole voinut noudattaa ennätyshelteiden kuumentaessa sisätilat sietämättömiksi, kun sähkökatkojen vuoksi ilmastointikaan ei toimi.

Abbas hylkäsi USA:n presidentti Trumpin nimittämän rauhantiimin Israelille myönteisenä pyrkimättä edes tutkimaan, mitä tiimin laatimassa suunnitelmassa, joka julkistettaneen ensi kuussa, itse asiassa sanotaan. Viimeinen niitti Abbasin sietokyvyssä oli Trumpin tunnustaminen Jerusalem Israelin pääkaupunkina – tosin ilman rajoja – sekä USA:n lähetystön muuttaminen Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin.
Abbas kielsi kaikkia PA/PLO:n virkailijoita ottamasta yhteyttä USA:n virkailijoihin, jopa vastaamasta heidän puhelinsoittoihinsa.
Tämän johdosta Abbas ajautui täysin sivuraiteille USA:n käsitellessä Gazan ja Hamasin kysymystä, joka etenee Egyptin ja YK:n valvonnassa.

Saadakseen edes jonkinasteista huomiota mediassa Abbas on myötäillyt Hamasin ja muiden terroriryhmien suorittamia Israelin vastaisia hyökkäyksiä. Hän sanoi tukevansa "paluumarsseja", jotka ilmenevät nuorten mellakointina Gazan turva-aidan varrella pyrkien hajottamaan sen päämääränään marssia Jerusalemiin ja Temppelivuorelle tukikohdan perustamiseksi sinne.

Kuten media on kertonut, IDF vastasi mellakointiin aluksi helläkätisesti, mutta koventaen panoksiaan mellakoiden kiihtymisen myötä surmaten – Hamasin terveysministeriön mukaan – 157+ ihmistä, joista valtaosa oli Hamasin tunnustuksen mukaan sen aktiivijäseniä, ja haavoittaen moninkertaisen määrän saavuttamatta mitään muuta kuin kielteistä julkisuutta. Gazan kansan olot sen sijaan huononivat tuntuvasti Israelin keskeytettyä viennin Gazaan molemmissa rajaterminaaleissa, Kerem Shalomissa ja Erezissä, ja Egyptin myös rajoittaessa liikennettä Rafahin terminaalinsa kautta.

Uutena hyökkäysaseena Hamas on kehittänyt leija- ja myöhemmin ilmapallo-intifadan, joiden kautta Hamas on polttanut tuhansia hehtaareita rajan pinnassa olevien kibbutsien ja moshavien sekä farmien viljavainioita sekä luonnon- että suojelumetsiä aiheuttaen miljoonien NIS vahingot, joita Israel pyrkii korvaamaan pidättämällä palestiinalaistyöntekijöitten palkkojen vero- ym. saatavista, mistä PA/PLO esitti kiivaan vastalauseensa.
Abbas kehottaa kiihdyttämään kansan vastarintaa, mikä tarkoittanee
aseellisen taistelun ottamista käyttöön laajemmassa mitassa.

Abbas antaa PLO:n keskusneuvoston tukemana Israelin vastaisia lausuntoja, joista viimeisissä hän kosii Israelin arabeja liittymään PA:n kanssa aiheena Knessetin äskettäin hyväksymä Israel kansa-valtio laki, jossa vahvistetaan juutalaisten oikeus maahan, Jerusalemiin pääkaupunkina, Hepreankielen asemaan maan virallisena kielenä ja muita oikeuksia.
Abbasia on erityisesti kauhistanut Hamasin ja Israelin väliset epäsuorat tuli-tauko- ja aseleponeuvottelut, jossa PA/PLO sivuutetaan täysin. Hän näkee tässä Gazan kaistan luisuvan pois hänen käsistään, ja Hamasin vallan ja merkityksen kasvamisen.
Uskaltaako Abbas aloittaa kolmannen intifadan, aseellisen taistelun pommeineen ja tilitaisteluineen Israelin kanssa? PLO julisti äskettäin katkaisevansa turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa, mikä on arveluttava, sillä se palvelee myös PA/PLO:n turvallisuusintressejä Hamasia vastaan.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/With-Abbas-Sidelined-Israeli-Palestinian-conflict-enters-new-territory-565356,

04. Jordanian kuningas Abdulah II paljasti viimeisten keskustelujen aikana Trumpin kanssa esille tulleita asioita tavatessaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron Ammanissa, kertoi ranskalainen lähde TV-10 uutisissa perjantaina.
Raportin mukaan presidentti Trump – ehkä vain leikkiä laskiessaan – että jos yhden valtion periaate toteutetaan Israelissa, sen pääministerin nimi on luultavasti Mohammed.
Asia tuli julkisuuteen kuninkaan todetessa, että monet nuoret palestiinalaiset eivät enää ole kiinnostuneita kahden valtion periaatteesta, vaan yhdestä valtiosta, jossa kaikilla sen asukkailla on yhtäläiset oikeudet. Tämän seurauksena Israel tulisi menettämään juutalaisen karaktäärinsä, hän sanoi.
Abdullah suositteli suunnitelman julkistamisen siirtoa, koska "nyt ei ole optimaalinen aikaesittää rauhansuunnitelmaa alueelle, koska on olemassa liian monta ongelmaa". Hän totesi myös, että voidakseen tukea suunnitelmaa hänen tulee ensin nähdä se.
Trump haluaa edistää suunnitelmaansa, koska "jos hänen hallituksensa ei onnistu siinä, mikään muukaan hallitus ei pysty siihen".
TV-10 vakuuttaa, että israelilainen lähde vahvistaa raportin, mutta Valkoinen Talo kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Suunnitelman julkistamisesta spekuloidaan; toisten mielestä sen julkistaminen tapahtuu kuukausien päästä, toisten kesän loputtua.
Tiimin jäsenet ovat vihjailleet, että sen muutamat kohdat miellyttävät Israelia, toiset palestiinalaisia, ettei kumpikaan ole siihen täysin tyytyväinen.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Trump-to-Jordanian-king-In-one-state-solution-PM-will-be-named-Mohammed-565248,

Israelin arabikansanedustaja Ahmed Tibi ennusti, että uuden pääministerin nimi on Ahmad, jos yhden valtion periaate toteutuu.

05. UUTISIA LYHYESTI
Iran julkisti tänään virallisesti uuden hävittäjäkoneen nimeltään Kowsar.
Iranin ilmoituksen mukaan se on täysin kotimaista valmistetta, ja sitä tullaan käyttämään lyhyisiin tukitehtäviin. Se voidaan varustaa erilaisin asein.
Iranin valtion TV näytti kuvia koneesta sen suorittaessa ohilennon presidentti Hassan Rouhanin läsnä ollessa, päivää ennen kansallisen puolustus-teollisuuden päivän juhlintaa.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Iran-unveils-a-new-fighter-jet-565364

Hamas johtaja Gazassa Ismail Haniyeh sanoi Eid al-Adha ramadanin päättymisen kunniaksi järjestetyssä seremoniassa, että "Gaza on menossa poistamaan Gazan saartotoimet teidän kestävän vastustuksenne vuoksi". Hän esitti puheensa Gazan kansalle aamurukousten jälkeen tiistaiaamuna.
Hän täsmensi kantaansa todeten, että "humanitäärinen apu on kansallinen yhtäpitävyys arabiturvallisuusverkon kanssa tarjoten sopivan takuun, mutta me vakuutamme vastustuksen olevan paras mahdollinen takuu".
Hän sanoi loman tuoneen hyviä uutisia parjaavista juonista huolimatta.
"Me todistamme raskaimman meitä kohtaan tehdyn hyökkäyksen kuolemisesta – Vuosisadan sopimuksesta, jota kukaan ei voi toteuttaa".

Toinen Hamas apulaisjohtaja Khalil al-Hayya sanoi Egyptin matkansa yhteydessä palestiinalaisryhmien saavuttaneen sovittelun, saarron lopettamisen ja rauhantilan Israelin kanssa.
"Nämä kansainväliset projektit alkavat Gazassa pian, ja me olemme kiinnostuneet sovittelusta Fatahin kanssa, joka perustuu kumppanuuteen".
Hän painotti paluumarssien jatkuvan, kunnes saarto poistuu.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-leader-Haniyeh-Gaza-on-the-way-to-ending-the-blockade-565366

Galilean joissa ilmennyt leptospirosis bakteerin aiheuttamat hengityselinten osittaiset hengitysvaikeudet, joka ei ole tarttuva ja voidaan hoitaa helposti, sai terveysministeriön kieltämään jokien käytön, kunnes joet on puhdistettu bakteerisaastutuksesta. Saastuneisiin jokiin lasketaan puhdasta vettä. Saastumisen arvioidaan levinneen jokiin saastuneesta lähteestä Golanilla. https://www.jpost.com/Israel-News/Galilee-tourism-hit-by-leptospirosis-outbreak-565367,

Israelilainen virkistysjuomia valmistava yhtiö SodaStream myytiin Coca-cola yhtiölle 3.2 miljardin hinnasta. Toiminta jää edelleen Israeliin. Rahatin beduiini-kaupunkiin Negevissä rakennetaan uusi tehdas.
https://www.jpost.com/Israel-News/SodaStream-to-stay-in-Israel-after-32-billion-acquisition-565335,

Pekin tippukiviluolasta YläGalileassa löydetyt luolaan 6 500 vuotta sitten haudatut yli 500 ihmisen ruumiitten DNA näytteiden ja useitten ossuarien, luuarkkujen, perusteella on voitu todistaa, että alueelle oli muuttanut ihmisiä Anatoliasta ja Zagrosvuorilta (aikamme Turkista ja Iranista), joilla oli siniset silmät ja jotka olivat kauppasuhteissa pohjoisempana asuvien ihmisten kanssa kalkoliittisenä aikana tuhansia vuosia sitten. Luolasta on löydetty myös runsaasti arkeologista materiaalia, jotka todistavat sinisilmäisten ihmisten elintavoista ja heidän edustamastaan kulttuurista. https://www.jpost.com/Israel-News/DNA-study-in-Israeli-cave-sheds-light-on-origins-of-Chalcolithic-culture-565293,

Terrorijärjestö Hamas vakuuttaa Gazassa, etteivät he tule koskaan luovuttamaan aseitaan minkä tahansa sopimuksen yhteydessä Israelin kanssa. "Aseemme pysyvät käsissämme, eikä tule olemaan olosuhteita, joissa Hamas luopuisi vastarinnastaan". He eivät suostu minkäänlaiseen poliittiseen hintaan osana tulitaukosopimusta Israelin kanssa, mutta "tulitauko hyödyttää meitä, ja siksi me suostumme siihen". Mahmoud Zahar haluaa tällä kiistää Fatahin syytökset, että Hamas suostuu Trumpin vuosidan sopimukseen, josta tulitauko on osa. Zahar tunnustaa neuvottelujen edistyneen.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-We-wont-disarm-as-part-of-any-truce-with-Israel-565330,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29: Tiberias 25 -36; Suolameri 27 -37; Eilat 25 -38 +C-astetta. Aurinkoinen sää jatkuu vähän lämmeten huomenna.

Tässä saapastelee ensimmäinen lähes humanoidilta näyttävä robotti piha-tantereella, mikä nostattaa pahoja aavistuksia katsojissa. Kaveri näyttää hyvin koulutetulta ja valppaalta kädet valmiusasemissa. Miten lienee ohjelmoitu, lieneekö ystävä vai vihollinen?
https://www.rt.com/news/436345-robot-adam-video-realistic/,
Sunday, August 19, 2018

SUNNUNTAI 19.08.2018

SUNNUNTAI 19.08.2018
01. Aloitetaan tämän uuden viikon asioitten käsittelyä siinä järjestyksessä, kuin ne eteen tulevat. Olen joutunut hillitsemään haluani kirjoittaa kysymyksistä, jotka tuntuvat tärkeiltä juuri tällä hetkellä, mutta äskeisen silmäoperaation vuoksi katson hitaan kiirehtimisen viisaammaksi tällä hetkellä.
02. Gazan rajan tuntumassa on voimassa Hamasin julistama tulitauko, mutta se ei estänyt "paluumarsseja" suorittavia metelöimästä rajan tuntumassa, suurin osa onnekseen kivenkantaman ulkopuolella. IDF joutui kuitenkin hillitsemään joitakin "kuumakalleja", jotka perjantaisaarnan jälkeen pyrkivät osoittamaan miehuuttaan. Tulos tuhansien mellakoitsijoiden saavutuksesta: 2 kuollutta, 270 haavoittunutta, vaikka IDF käytti vain mellakantorjunta-menetelmiä. "Paluumarssit" alkoivat 30.maaliskuuta ja jatkuvat edelleen.
03. Puolustusministeri Avigdor Liberman arvioi tilanteen rauhoittuneen viime viikon keskiviikkona siinä määrin, että hän antoi luvan rajanylitysterminaalien avautuvan luvaten samalla laajentaa arabien kalastusaluetta Gazan rannikon edustalla 9:än merimailiin.
Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä perjantaina tuhansien Gazan arabien mellakoitten seurauksena hän ilmoitti Erezin terminaalin sulkevan kaiken läpikulkevan liikenteen sulkemista sunnuntaista alkaen, vain sairaus- ja lääkintäkuljetukset voivat jatkua. Tuhopoltto-intifada on jatkunut välillä
heiketen. Perjantain tuliset ilmapallot sytyttivät tulipalon Beerin luonnon-metsässä perjantaina.
ttp://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250712, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-closes-Gazas-pedestrian-crossing-into-Israel-565200.

Arabimedia katsoo "paluumarssien" tulleen jäädäkseen, jossa uhotaan, "ettei mikään mahti maailmassa, ei edes USA, voi kieltää Palestiinan kansan oikeutta palata koteihinsa, todeten, että tämän kieltämättömän tosiasian ovat yhä uudelleen vuosien kuluessa ratifioineet monet lähteet, mukaan lukien monet YK:n turvallisuusneuvoston julkilausumat". https://www.jpost.com/Magazine/Voices-from-the-Arab-press-Thank-you-Canada-564979,

04. PA/PLO:n itseoikeutettu puheenjohtaja Mahmoud Abbas syyllistyi pahimpaan Israelin vastaiseen kiihotukseen ja kapinaan, joka missä muussa maassa tahansa katsottaisiin aiheelliseksi syytöstoimien nostamiseksi oikeudessa, mutta joka Israelissa hyväksytään pitkin hampain poliittisen ja diplomaattisen oikeustajun nimissä toteamuksella: "Minkä se peto luonnolleen voi.
Jos on saanut holokaustin kieltämisen ja terrorismin hyväksymisen jo äidin maidossaan, hän vain toteuttaa omaa luonnonlahjaansa".

PLO:n Keskusneuvoston, avaintekijän PA:n arabien asioista päätettäessä, päätöskokouksessa lauantaina, Abbas kehotti PA/Hamasin arabeja "pitämään maan tulessa kansanvastarinnan avulla", joka tarkoittaa aseiden käyttöä. Hän kehotti kansalaisiaan olla vähättelemättä kansan vastarinnan merkitystä.
Abbasin teemoja:
- PA tulee avustamaan Israelin arabeja Israel kansa-valtio lain poistamiseksi rasistisena ja vähemmistöjä sortavana, sillä siinä Jerusalem todetaan Israelin pääkaupungiksi, ja tuetaan Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöjen voimistamista.
- PA/Hamasin arabien tulee protestoida Khan Al-Ahmar hökkelikylän tuhoamista ja 180 perheen siirtämistä toiseen paikkaan. Hän väittää sen kuuluvan Israelin päämäärään Juudean ja Samarian jakamiseksi.
- Hän vaatii Hamasia luovuttamaan Gazan kaistan hallinnan PA/PLO:lle. Muuten Hamasin täytyy vastata kaikesta Gazassa.
- Hän vaatii, että kaikkien Gazan avustamiseksi tarkoitettujen lahjoitusten tulee kulkea PA:n hallituksen kautta, mikä antaisi sille valtuudet manipuloida Gazan kaistan jälleen rakentamista ja kehittämistä.
PLO:n konferenssi sanoi loppulausunnossaan PA/PLO:n hylkäävän tuomion Trumpin rauhantiimin valmistelemasta Lähi-Idän rauhansuunnitelmasta, jota edelleen valmistellaan, ja laaditaan strategiaa sen julkaisemiseksi.
PLO:n julkilausumassa esitetään seuraavia teemoja:
- USA:n hallitus on liittoutunut Israelin kanssa; se on osa ongelmaa, ei sen ratkaisua.
- PA/PLO jatkaa USA:ta syrjivää politiikkaansa, kunnes se peruuttaa laittomat päätöksensä Jerusalemista, pakolaisista ja "setlementeistä".
- PLO vahvistaa osallistumisensa ideaan kansainvälisestä konferenssista Lähi-Idän rauhaan kansainvälisen tuen ja YK/TN:n viiden pysyvän jäsenen valvonnassa.
- PA/PLO:n arabien ja Israelin hallituksen välinen suhde perustuu arabien (sen valtion, joka on miehitettynä), ja miehitysvallan väliseen konfliktiin. Päämääränä on Palestiinan valtion itsenäisyys. Sen toteutuminen edellyttää siirtymistä itsehallinnosta valtion perustamiseen.
- PLO hyväksyi aiemmin toisten palestiinalais-instituutioiden päätökset, mukaan lukien Palestiinan Kansallinen Neuvosto, toteuttamaan kaiken kattavan määritelmän poliittisista, taloudellisista ja turvallisuussiteistä Israelin kanssa, peruuttaa Israelin tunnustamisen, kunnes se tunnustaa Palestiinan valtion 1967 rajoilla, sekä katkaisee kaiken turvallisuus-yhteistyön Israelin kanssa.
- PLO päätti muodostaa korkeimman komitean UNRWA:n varmistamiseksi ja jatkaa ponnisteluja tarvittavien varojen hankkimiseksi YK:n järjestön toiminnan jatkamiseksi palestiinalaispakolaisten avustamiseksi.
- PLO vastustaa ehdottomasti ponnisteluja pitkänajan aselevon solmimiseksi Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välillä, johon kuuluvat
"epäilyttävät projektit tarkoituksenaan Gazan kaistan erottaminen Länsirannasta ja Palestiinan ikuisesta pääkaupungista, Jerusalemista".
Palestiinalaisryhmät jatkavat keskustelujaan aselevosta Israelin kanssa neljä päivää kestävän Eid al-Adha muslimien paastokuukauden ramadanin loppumisen kunniaksi järjestettyjen juhlallisuuksien jälkeen. Juhlat alkavat tiistaina ja loppuvat perjantaina, kuten Hamasin edustaja sanoi.
Todistajien mukaan keskusteluissa on tapahtunut merkittävää edistymistä Egyptin ja toisten osallistujien pyrkimyksissä taivuttaa palestiinalais-ryhmiä aselepoon Israelin kanssa. Hamasin korkea virkailija Khalil al-Hayya kertoi journalisteille Gazassa perjantaina Kairon keskustelujen olevan viimeisellä kierroksella.
Egypti kutsui viime viikolla useitten Gazassa toimivien ryhmien, mukaan lukien Hamas ja Islamic Jihad, Kairoon keskustelemaan tulitauosta Israelin kanssa sekä tavasta lopettaa Hamasin ja Fatahin välinen valtakamppailu, sekä aloittaa humanitääriset projektit Gazan kaistalla.
Al-Hayyan mukaan arabiryhmät saavuttivat suostumuksen näystä sopia Hamasin ja Fatahin välinen kiista sekä tilapäinen rauhantila Israelin kanssa. Hän selitti, ettei Hamas halua antaa joillekin ryhmille Israelissa ja muille, jotka haluavat jatkaa Gazan saartoa, keppihevosta sen jatkamiseksi.
Lontoossa ilmestyvä Al-Quds Al-Arabi raportoi sunnuntaina Egyptin yleisen tiedustelujärjestön johtajan Abbas Kamelin salaisesta vierailusta Israelissa, joka sai Israelin myöntävän vastauksen moniin kysymyksiin, mukaan lukien merikäytävä lauttayhteyden perustamiseksi Gazasta Kyprokseen.
PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat kyseenalaisti Hamasin oikeuden käydä epäsuoria neuvotteluja Israelin kanssa tulitauosta, joiden hän katsoo olevan osa presidentti Trumpin asettaman tiimin laatimaa rauhan suunnitelmaa.
Erekat sanoi Voice of Palestina radio-ohjelmassa, että "Trumpin salaisen suunnitelman tarkoituksena on tuhota Palestiinan kansallinen projekti". PLO on Erekatin mukaan ainoa auktorisoitu elin solmimaan mitään sopimuksia Israelin kanssa. Hän vakuutti, että vain "kansan valitsema PLO on ainoa Palestiinan kansan laillinen edustaja; tulitauko Israelin kanssa on kansallinen kysymys, ei jonkin ryhmän oikeus".
PLO kehotti PA:n hallitusta välittömästi peruuttamaan kaikki aloittamansa toimet palkkojen ja maksujen suorittamiseksi virkamiehille Gazan kaistalla.
PLO ylisti Hamasin tulemia protestimarsseja Gazan Israelin vastaisella rajalla, kutsuen mielenosoittajia "sankarillisiksi paluumarssijoiksi".
PLO kehotti palestiinalaisia kiihdyttämään kansan vastarintaansa Israelia vastaan, sekä tukemaan BDS-liikettä maailmalla. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-calls-for-intensifying-popular-resistance-against-Israel-565163
05. UUTISIA LYHYESTI
IDF:n komentaja Gadi Eisenkot vieraili Sheikki Amin Tarifin hautakammiolla, druusein pyhällä paikalla ennen Eid Al-Adhan, ramadanin loppumisjuhlaa. Perjantaina tehty vierailu, jossa hän tapasi druusien korkeita johtajia, on osa hallituksen pyrkimyksiä tasoittaa vastalaineita Knessetin hyväksymän Israel kansa-valtion lain vuoksi, jonka vähemmistöryhmät katsovat syrjivän heidän oikeuksiaan ja antavan lain toteuttajille oikeuden sortaa heitä. https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-Chief-of-Staff-meets-with-Druze-and-Bedouin-leadership-Eid-al-Adha-565166,

"Me haluamme hallituksen ja kabinetin tuovan meille rauhan ja levon tuhannen vuoden ajaksi, ei sopimusta kahdesta kuukaudesta, eikä puheita vuodesta tai tulitaukoa kuudeksi kuukaudeksi, jota on koettu menneiden 17 vuoden aikana" oli Tel Avivissa järjestettyjen mielenosoitusten sanoma valtaa pitäville. Protestiin osallistui satoja ihmisiä.
He myös simuloivat red-signaalia raketin lähestymisestä, huudellen "code red", asettuen maahan pitäen käsisään päänsä yllä, kuten he olivat joutuneet tekemään lukemattomia kertoja kodeissaan Gazan raja-aidan vieressä. https://www.jpost.com/Israel-News/Hundreds-gather-in-Tel-Aviv-to-protest-Israel-Gaza-cycle-of-violence-565172

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi puhuessaan YK:ssa perjantaina, jota hän referoi raportissaan, että palestiinalaisten siviilien suojelua voidaan parantaa YK:n aseellisten tai aseettomien sotilaitten avulla, joita vahvistettaisiin YK:n siviilivirkailijoitten läsnäololla. YK:n yleiskokous vaati raporttia kesäkuussa hyväksytyssä päätöslauselmassaan, joka tuomitsi Israelin liiallisen voiman käytöstä palestiinalaissiviilejä vastaan Gazan kaistalla, mutta ei maininnut Hamasin nimeä tuomitessaan rakettien ampumisen Gazasta israelilaisiin siviilikohteisiin. Päätöslauselman hyväksyi 120 jäsenmaan edustajaa, 73 vastustivat, tai pidättyivät äänestämästä.
62 maata kannattivat USA:n esitystä, jolla Hamas olisi tuomittu, 58 äänesti vastaan ja 42 pidättyivät. Se hylättiin, koska enemmistöä ei saavutettu.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-chief-suggests-options-for-improved-Palestinian-protection-565148,

Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon tyrmäsi YK:n vaatimuksen PA/Hamasin arabien suojelemiseksi todeten, että nuo tarvitsevat suojaa omia hallituksiaan vastaan, jotka sortavat heitä häikäilemättä.
YK:n tavasta vastata terroriin on kuvaava esimerkki TIPH, tilapäinen kansainvälinen läsnäolo Hebronissa, joka täysin tarpeeton ja tehoton elin jäsenvaltioitten verovarojen väärin käyttämisestä. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-chief-suggests-options-for-improved-Palestinian-protection-565148,
https://www.timesofisrael.com/pa-and-hamas-not-israel-threaten-palestinians-danon-says-following-un-report/,

Turkki kokee joutuneensa pahasti tuuliajolle katkoessaan suhteitaan entiseen läheiseen liittolaiseensa ja NATO:n jäseneen Yhdysvaltoihin katsellen nyt oikealle ja vasemmalle, länteen ja itään, kuka huolisi sen liittolaisekseen. Venäjä on perivihollinen, Kiina on kaukana, Iran on taloudellisen romahduksen partaalla, ja Turkin oma talous on kuralla. Lopulta Turkin diktaattori Recep Tayyip Erdogan nielee aiemman pettymyksenä EU:n kanssa, joka ei huolinut sitä EU:n jäseneksi ihmisoikeuksien puuttumien vuoksi, ja hakee uudelleen yhteyttä EU:n kanssa, jonka muslimimyönteinen ulkomaan asioitten johtaja Federica Mogherini voi hyvinkin suostua yhteistoimintaan, onhan heillä nyt yhteinen vihollinen, USA.
Erdogan puhui puhelimessa Saksan liittokansleri Angelica Merkelin kanssa, ja myös Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa.
Osoitukseksi uudesta tuulesta Istanbulissa oli Turkin päätös vapauttaa 2 kreikkalaista sotilasta 14 kuukauden pidätyksen jälkeen, oma-aloitteisesti. Asiantuntijoitten mukaan Turkki on niin läheisesti sidottu kansainväliseen talouteen, ettei se voi tulla toimeen ilman USA:n ja EU:n siteitä.
Qatar antoi Turkille 15 miljardin tukiaisen Turkin talouden nostamiseksi, mutta riittääkö se pitkälle. Turkin valuutta lira on edelleen vaikeuksissa.
https://www.jpost.com/International/Hedging-Bets-Turkey-Courts-Europe-Amid-Row-With-US-565159, http://www.atimes.com/article/erdogan-blames-trump-but-should-be-looking-closer-to-home/,

Yli 2 miljoonaa muslimia maailmalta aloittivat yhden islamin viiden pilarin toteuttamisen edes kerran elämässään osallistuessaan tänään alkavaan hajj-pyhäinvaellukseensa Mekkassa Saudi arabiassa, kiertäen massan mukana muslimeille pyhää kaban moskeijaa, jonka sisällä on suuresti kunnioitettu musta taivaalta pudonnut meteoriitti, joka on nyt hopeisissa kehyksissä.
Kabaa peittävä musta vaate kudotaan Kairossa ja tuodaan juhlallisessa kulkueessa kerran vuodessa Mekkaan.
https://www.timesofisrael.com/over-2-million-muslims-kick-off-annual-hajj-pilgrimage/,

Venäjä ja Saksa ovat WND:n artikkelin mukaan lähenemässä toisiaan. Artikkelissa todetaan näiden kahden maan lähentymisen tuovan mukaan suuren konfliktin tulevaisuudessa, kuten historian tosiasiat kertovat.
USA:n presidentti Donald Trump on huonoissa väleissä kummankin maan kanssa, mikä ei lupaa hyvää. Saksan liittokansleri Angelika Merkel solmi valtavan suuren öljyntuontisopimuksen Venäjän kanssa Nord Stream 2 öljyputken kautta lähes 800 mailin päästä, joka valmistuu lopullisesti 2019. Saksaa on kritisoitu Nord Stream projektin takia, mutta se ei vaikuta asiaan. Busines on busines, Saksa tarvitsee öljyä ja kaasua voidakseen työllistää maahansa päästetyt miljoonat pakolaiset tehtaissaan ja laitoksissaan.
Artikkelissa arvioidaan, että Saksa haluaa hajottaa NATO:n, ja sopimus öljystä ja kaasusta on osa sitä. Trump murehti tilannetta heinäkuun 11. päivänä.
"Me suojelemme Saksaa, Ranskaa, monia noista maista, jotka nyt menevät ja tekevät öljyputkisopimuksen Venäjän kanssa maksaen miljardeja USD sen kassoihin". Sopimus on tärkeä myös Venäjän talouden elvyttämiseksi.

Merkelin edeltäjä Saksan johtajana Gerhard Schröder solmi Nord Sream sopimuksen vähän ennen hävittyään vaalit Merkelille, mutta hän jatkaa öljyputki-projektissa. Hänet valittiin hallituksen puheenjohtajaksi Gazprom yhteenliittymässä, joka rakentaa öljyputkea. Hän on Putinin läheinen ystävä. Molemmilla on toiveena tuhota NATO. Hän on lähellä myös Turkin diktaattoria Recep Tayyip Erdogan, joka sanoi Istanbulin pormestarina ollessaan vuosia sitten: "Tänään juutalaisten imago ei paljon eroa siitä, mitä se oli Natsien aikana". Juutalaisten asema Turkissa on vaarassa.
Artikkelissa käydään läpi potentiaalisia tulevaisuuden näkyjä, mihin Venäjän ja Saksan yhteistoiminta voi antaa mahdollisuudet, eivätkä ne näytä hyviltä enempää USA:n kuin Euroopankaan kannalta, joka USA:n ja NATO:n poistuttua näyttämöltä antaisi järkyttäviä ratkaisumalleja, viitaten Jeremian profetiaan 1:13 kiehuvasta padasta, jonka kasvot ovat maata kohti.
Tässä yhteydessä en pysty käymään läpi koko artikkelia, mutta kehotan englannin kieltä taitavia tutustumaan siihen huolellisesti. https://www.thetrumpet.com/17600-germany-and-russias-secret-war-against-america?utm_source=Trumpet+Brief&utm_campaign=0ed50ddf3a-EMAIL_CAMPAIGN_2018_08_17_07_27&utm_medium=email&utm_term=0_a399ec29cc-0ed50ddf3a-56427163,
https://www.jpost.com/International/Merkel-Putin-tackle-Syria-and-Iran-in-meeting-outside-Berlin-565171,

Poliisi hädin tuskin onnistui estämään puukotuksen Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Terroristi jouduttiin ampumaan, mutta arabit sanovat miehen olleen mielenvikaisen, jota he tarjoavat lähes aina. Tel Avivissa autosta ammuttiin, poliisi pidätti kolme epäiltyä rikollista. https://www.jpost.com/International/Merkel-Putin-tackle-Syria-and-Iran-in-meeting-outside-Berlin-565171,

Israelin rytmisen tanssin edustaja Linoy Ashram voitti kultaa Minskissä tehden maailmanennätyksen. https://www.timesofisrael.com/israeli-gymnast-linoy-ashram-sets-world-record-at-world-cup-wins-gold/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -29; Tiberias 26 -37; Suolameri 26 -37; Eilat 17 -27 +C-astetta, joitain pilvenhattaroita muuten kirkkaalla taivaalla. Lämmintä riittää.

Kaliforniassa Redingissä koettiin, miltä helvetin tuli voisi tuntua. Firenado tornado valtasi kolmen jalkapalloareenan kokoisen alueen, jossa lämpötila nousi arvattavasti 2700 asteeseen. Surmaten ainakin 2 ihmistä alta aikayksikön.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-6071155/Horrifying-footage-shows-firenado-killed-California-firefighter.html.