Thursday, August 09, 2018

TORSTAI 09.08.2018

TORSTAI 09.08.2018
01. Knesset on kesätauolla, mutta "Israel kansa-valtio" lain vastustajat päättivät siitä huolimatta pitää erityisistunnon Knessetissä keskustellakseen kysymyksestä, joka on pahasti hajottanut kansaa. Erityisistuntoa vaativat 52 kansanedustajaa, yli kaksi kertaa vaadittava määrä istunnon järjestämiseksi.
Opposition edustajat syyttivät lain kannattajia, että "lain tekstistä on jätetty pois sana "eqyal", tasa-arvoinen, mikä vaarantaa Israelin aseman demokraattisena maana".
Israel kansa-valtio laissa todetaan, että "Israel sallii itsemääräämisoikeuden van juutalaiselle kansalle siihen kuuluvine oikeuksineen: lippu, valtion symboli, juutalainen ajanlasku, hepreankieli, diasporajuutalaisten tukeminen jne". Oppositiossa olevat sionisti-puolueet vaativat tasa-arvoisen yksilön oikeuksien liittämistä lakiin, vaikka se sisältyy toisiin peruslakeihin.
Israelin arabien "Joint list" vastustaa Israelin määritelmää juutalaisena valtiona. Beduiinit ovat valittaneet laista korkeimpaan oikeuteen.

Oppositiojohtaja Tzipi Livni (Zionist Union) sisällytti puheeseensa useita otteita Israelin Itsenäisyysjulistuksesta, jossa todetaan mm: "Israel tulee varmistamaan sosiaalisten ja poliittisten oikeuksien tasa-arvoisuuden kaikille kansalaisilleen uskonnosta, rodusta ja sukupuolesta riippumatta".
Livni pyrki tinkaamaan Netanyahulta (Bibi), "onko hän itsenäisyyttä vastaan vai sen puolesta, esittäen syytöksen, että pääministeri poistaa Israelin yhteisöä sitoneen liiman korvaten sen myrkyllisellä hapolla".
Yair Lapid jatkoi samaa linjaa kysellen Bibiltä: "mitä tapahtui sinun arvoillesi? Hän esitteli muutamia arvoperusteita, joita Bibi särkee: asepalvelu, tasa-arvo ja kansallinen yhtenäisyys. Me olemme perhe, mutta sinä tuhoat sen.
Lopeta hajottamisemme, liika on liikaa. Uskon itseemme, uskon kansaan".

Arabilistan edustaja Ahmed Tibi huitaisi syrjään maininnan tasa-arvosta itsenäisyysjulistuksessa todeten, ettei se koskaan ole esiintynyt käytännössä. "Vuosien ajan Israelissa on ollut diskriminointi maasta, budjetista, opetuksesta, uskonnollisista palveluista. Varoitimme teitä puheissa ja artikkeleissa. Määritelmä Israelista juutalaisena ja demokraattisena ovat ristiriidassa keskenään" Tibi arvioi.
https://www.jpost.com/Israel-News/In-special-session-Knesset-debates-Nation-State-Law-564373.

02. Israelin korkein oikeus teki tiistai-iltana päätöksen, jolla se vaatii Knessetiä säätämään uuden lain yeshiva-opiskelijoitten saamiseksi asepalveluun.
JP:n kolumnisti Gil Hoffman tässä tekijän, joka pakottaa Israeliin uudet parlamenttivaalit ensi vuoden alussa.
Korkein oikeus antoi aikaa joulukuun toiseen päivään, johon mennessä
Knessetin tulee toimia. Hoffman laskeskelee, että vaalit tultaneen pitämään
tammikuun lopun ja helmikuun lopun välisenä aikana.
Hallitus oli pyytänyt 7 kuukauden siirtoa tammikuusta lain hyväksymiseksi, mikä olisi sallinut hallituksen pysyvän paikoillaan ennen Knessetin talvikauden keskeytystä ennen pääsiäisjuhla-aikaa, mutta oikeus kieltäytyi.
Pieni mahdollisuus on, että vaalit voidaan pitää lain määrittelemänä aikana tiistaina marraskuun viidentenä päivänä. Sen toteutumiseen käytännössä on kuitenkin hyvin heikko mahdollisuus, sillä se edellyttäisi kaikkien koaliittio-puolueitten tekevän kompromisseja hyväksyessään raamit yeshiva-opiskelijoitten asepalveluksesta IDF:n suositusten mukaan.
Hoffaman muistuttaa, että vaalien häämöttäessä aivan lähituntumassa, puolueet ovat haluttomia tekemään kompromisseja, edes valtion hyväksi.

On pieni mahdollisuus, että puoluejohtajat haluavat odottaa mahdollisimman kauan oikeuskansleri Avichai Mandelblitin päätöstä Netanyahun syyttämisestä oikeudessa lahjonnasta. Netanyahun osallistuminen tai jääminen pois pääministerin ehdokkuudesta vaikuttavat vaalilaskelmiin. https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Brace-yourselves-The-next-Israeli-election-is-on-the-way-564362,

03. YK:n nimittämä erityisreportteri ihmisoikeuksien asemasta Palestiinan territorioissa Michael Lynk totesi vuotuisessa raportissaan YK:lle, että YK:n tulee poistaa Israel maailman järjestöstä sen kansainvälisen oikeuksien rikkomisten vuoksi, kuten Fox News raportoi keskiviikkona.

"Kansainvälisellä yhteisöllä ei ole vain kyky, vaan myös velvollisuus ja pakko saada setlementit lopetetuiksi" Lynk raportoi. "Sillä on itse asiassa useita välineitä sen toteuttamiseksi" lisäten. "Se voi merkitä Israelin oikeuksien uudelleen arviointia tai poistamista YK:n jäsenmaana. Se voi merkitä, että maailman kansat, erityisesti ne maat, joilla merkittävät kauppa- tai poliittiset suhteet Israelin kanssa, voisivat arvioida uudelleen suhteensa Israelin kanssa sotilaallisissa, poliittisissa, diplomaattisissa ja taloudellisissa investointi-kysymyksissä. Se voisi merkitä, että Israel kohtaan asetettaisiin jonkin-muotoisia rajoitteita sen mahdollisuuksiin kasvattaa kauppaansa".

Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon arvosteli raskaasti YK:n virkamiehen Michael Lykin raporttia. "Lynkin raportti on yksi asia lisää, minkä takia YK:n ihmisoikeusjärjestö (UNHRC) on menettänyt luotettavuutensa". Danon sanoi Fox News toimittajalle: "PA/PLO:n puheenjohtaja Mahdoud Abbas tietää aivan hyvin, etteivät tämän kaltaiset perättömät syytökset edistä rauhaa. Itse asiassa ne toimivat tehokkaasti sitä vastaan rohkaisten kiihotusta ja vihan kulttuuria".

USA sanoutui irti UNHRC:n toiminnasta toukokuussa todeten sen harjoittavan räikeää Israelin syrjimistä, samalla ollen kyvytön käsittelemään vakavia
ihmisoikeusrikkomuksia kaikkialla maailmassa.
Anne Herzberg, YK:n asiantuntija NGO-monitor yhdistyksessä, kritisoi Lynkin raporttia todeten, että hän on sopimaton tehtäväänsä.
"On täysin kohtuutonta YK:n virkailijalle, joka raportoi itsenäisesti ihmisoikeuksien toteutumisesta, käyttäytyä näin puolueellisella tavalla ja pitäen sopimattoman läheisiä yhteyksiä ja vastuuta radikaaleihin Israelin vastaisiin ryhmiin. Niin kauan kuin Lynk pysyy toimessaan, hän kyseenalaistaa koko YK:n uskottavuuden".
NGO-Monitor sanoo, että Lynkillä on yhteydet järjestöihin, joilla on suhteet terroriryhmiin ja niihin, jotka mainostavat BDS-liikettä, Fox News raportoi.

Lynk vastasi syytöksiin todeten, että "on tärkeää varmistaa, että kansat noudattavat kansainvälistä lakia, ja että kansainväliselle yhteisöllä on käytössään päteviä menetelmiä jäsenmaiden käyttäytymisen valvomiseksi ". https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Amb-Danon-blasts-official-who-suggested-Israel-be-suspended-from-UN-564366,

Sivusta katsoen, Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon olisi voinut käyttää terävämpää kieltä YK: virkailijan Michaelin Lynkin vääristellystä ja farisealaisesta raportista, jonka YK:n jäsenmaiden enemmistö hyväksynee automaattisesti tosiasiana tilanteesta, kuten se on tehnyt tähänkin saakka, vaikka rakoilua on havaittavissa USA:n vastatoimien ansiosta.

04. Positiivisista odotuksista ja merkeistä huolimatta vielä eilen, Gazan tilanne näyttää räjähtäneen silmille yön aikana.
Kaikki alkoi siitä, että IDF:n korjausporukkaa Gazan turva-aidalla tulitettiin, jonka johdosta IDF iski Hamasin tukikohtaan surmaten 2 sala-ampujaa. Hamasin ilmoitettua, että sillä oli meneillään taisteluharjoitus kovin panoksin, ja että laukaukset oli ammuttu vahingossa IDF:n joukkoja kohti.
IDF katsoi tiedon oikeaksi ja pyysi anteeksi erehdystään, antaen samalla Hamasin joukoille moraalisen taustan kostaa sala-ampujiensa kuoleman. Hamas uhkasi antaa sopivan vastauksen, jonka se suoritti ampuen 56 rakettia Israelin puolelle, haavoittaen 15 pääosin Sderotissa, joista 2 olivat raskaana olevaa naista, joille alkoivat synnytyspoltot.
IAF vastasi siihen tulittamalla ohjuksillaan 12 Hamasin kohdetta Gazassa.
Siitä jatkui koston kierre. Tämän aamun raporttien mukaan Hamasin ja Islamic Jihadin terroristit ampuivat Israeliin yön aikana kaikkiaan 156 rakettia, ja tilanne jatkuu edelleen. Haaretz raportoi 180 raketista.
IDF iski yli sataan Hamasin kohteeseen Gazassa.
Vielä eilen IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Eisenkot kehui IDF:n olevan vahvempi kuin koskaan, 20 vuoden aikana, mutta aristelee käyttää sitä?
Ja Aamuyöstä 03.26 aikaan pääministeri Netanyahu, puolustusministeri Liberman ja IDF:n komentaja Eisenkot pitivät hätäistunnon IDF:n päämajassa Tel Avivissa pyrkien selvittämään tilannetta yli sadan raketin iskeydyttyä raja-aidan yli Israelin puolelle rakettitulen jatkuessa edelleen.
Alla olevalla linkillä pääsee JP:n artikkeliin, jossa seurataan minuutti minuutista tilanteen kehitystä.
Artikkelin mukaan IDF:n virkailija pitää laajaa operaatiota mahdollisena.
https://www.jpost.com/Israel-News/Live-updates-Flareup-in-the-south-564419,

05. Palestiinalainen analyytikko tri Adnan Abu Amer, joka on erikoistunut Israelin asioihin Gazassa, analysoi tiistaina näin: "Hamasin ja Israelin välinen väkivalta turva-aidan yli merkitsee varoitusta terroristijärjestön johtajatasolle". Gazasta tulleiden raporttien mukaan 3 korkeaa Hamas-johtajaa, Hamasin apulaispuheenjohtaja Saleh al-Arouri, Mahmoud al-Zahar ja Ahmed Bahr olivat tuki-kohdassa, olivat tukikohdassa IDF:n ohjusiskun aikana.
Amer jatkaa: "Ennalta sovitulla iskulla Hamasin ulkotukikohtaa vastaan, jossa oli järjestön korkeita johtajia, Israel tiedottaa järjestölle Gazassa, että IDF seuraa sen korkeita johtajia ja että he ovat iskukohteina".
Amer pitää tätä perusteettomana ja todellisuudesta irrotettuna viestinä.
"Miehittäjän viesti on perusteeton ja irrallaan todellisuudesta. Kohdistettu isku, keskellä keskusteluja tilanteen rauhoittamiseksi, oli tarkoituksellisesti annettu viesti, että Israelilla on hallitseva asema".
Amer lisäsi edelliseen, että Israel on tietoinen Egyptin pyrkimyksistä tehdä kaikkensa estääkseen tilanteen eskaloitumisen, mutta Israelin päätös todistaa, että mikä tahansa "hudna" (tulitauko) osapuolten välillä on heikko.

Hamasin raportin mukaan 2 sen taistelijaa saivat surmansa IDF:n iskussa, molemmat 23-vuotiaita ja kotoisin Jabaliyan pakolaisleiristä, Ahmad Morjan ja Abed al.Hateth al-Sillawi. He olivat Hamasin sotilassiiven izzadin al-Qassam Prikaatin jäseniä. Hamasin tiedotteen mukaan tulitusta ei ollut suunnattu IDF:n joukkoja vastaan, vaan ne olivat osa kovin panoksin suoritettua koulutusrutiinin päätöstilaisuutta, jossa Hamasin johtajat olivat mukana. Aiemmin raportoitiin, että he olivat koulutettuja sala-ampujia.

Hamasin lähteet Gazassa raportoivat, että hyökkäyksen kohteeksi joutunut tukikohta oli aktiivisesti valmistautumassa Prikaatin taisteluharjoituksen päätöstilaisuuteen. Kolme korkeaa Hamas-johtajaa olivat tukikohdassa todistamassa harjoituksen päätöstilaisuutta.
Gazan terrorijohtajat vaativat kostoa vaatien: "Miehittäjälle ei saa antaa lupaa tasapainotilanteen muuttamiseksi: tuli tulesta, veri verestä". https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-analyst-Israel-telling-Hamas-senior-leaders-are-targets-564320,

06. JP:n seuranta-artikkelin viimeiset arviot:
9.15. Entinen strategisten asiain ministeriön pääsihteeri prikaatinkenraali Yossi Kuperwassaer: Tilanne voi johtaa edelleen eskaloitumiseen.
9.09: Turvallisuuskabinetin jäsen Yuval Steinitz; Tämä voi olla vasta alkua.
9.02: Vaikeasti haavoittunut nainen sairaalassa: tila vaarallinen. Kaksi mieshenkilöä haavoittuivat myös ja vietiin sairaalaan, toinen vapautettiin.
Hälytyssireenit soivat toistamiseen, eli tilanne jatkuu.

07. Colombiassa valittu uusi presidentti Ivan Duque astui virkaansa tiistaina, ja häntä informoitiin silloin, että edellinen presidentti Juan Manuel Santos oli yhtenä viimeisistä päätöksistään tunnustanut Palestiinan valtion, kuten julkisuuteen keskiviikkona vuotaneessa raportissa kerrotaan.
Duque ilmoitti päätöksestään tunnustaa Palestiinan valtion 03.08. päivätyssä kirjeessään PA:n edustajalle Colombiassa, kuten ulkoministeriö raportoi.
Colombian uusi ulkoministeri sanoi "hallituksen varovaisesti tutkivan päätöksen seurausvaikutuksia, joista yksi voi olla päätöksen peruminen, mutta hallitus tulee toimimaan kansainvälisen lain mukaan".
Edellisen presidentti Santosin päätöksessä todetaan – vuotaneen dokumentin mukaan – että "Colombia tunnustaa Palestiinan vapaana, itsenäisenä ja riippumattomana valtiona. Aivan kuten Palestiinan kansalla on oikeus päättää itsenäisestä valtiosta, Israelilla on oikeus elää rauhassa naapuriensa rinnalla".

Santosin päätös tuli julkisuuteen USA:n YK:n lähettilään Nikki Haleyn osallistuessa uuden presidentti Duquen virkaanastujaistilaisuuteen tiistaina. Keskiviikkona Haley vieraili Venezuelasta muuttaneiden luona pohjoisessa sijaitsevassa rajakaupungissa Cucuta.
Colombia on läheinen liittolainen USA:n kanssa ja tulee saamaan lisää tietoja edellisen presidentti Santosin päätöksestä tunnustaa Palestiinan valtio ja mahdollisista seurauksista presidentti Duquen hallituksen päätöksiin.
PA/PLO:n tiedotteessa "kiitellään Colombian tunnustamispäätöstä todeten, että se tulee merkittävästi vahvistamaan välttämättömiä olosuhteita rauhan löytämiseksi Lähi-Itään".

YK:n yleiskokouksessa ainakin 136 jäsenmaata ovat tunnustaneet Palestiinan valtion automaation tapaan tutkimatta sen seurauksia. Colombia pitäytyi äänestämästä YK:n 193 jäsenmaan käsitellessä presidentti Trumpin päätöstä joulukuussa tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja vaatien päätöksen peruuttamista. USA uhkaa vetää tukensa pois mailta, jotka auto-maattisesti äänestävät sitä vastaan YK:ssa ja sen elimissä.
YK:n yleiskokouksen päätökset ovat luonteeltaan suosittelevia, eivät jäsenmaita sitovia, kuten YK:n turvallisuusneuvoston päätökset ovat.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Columbia-reviews-decision-to-recognize-Palestine-564430,

08. Debkafile toteaa artikkelissaan, että IDF:n keskusjohto arvioi torstain vastaisen yön istunnossaan tilanteen nykyvaihetta ja sen mahdollista eskaloitumista laajaksi operaatioksi Gazassa, Hamasin ammuttua yli 150 rakettia Israelin alueelle. Sderotin kaupungissa raketit osuivat 8 rakennukseen haavoittaen kahdeksaa asukasta. Loput lensivät Eshkolin, Shaar HaNegevin ja Hof Ashkelonin neuvostojen alueille, useimmat avoimille kentille. Tusinan verran asukkaita hoidettiin shokin ja trauman vuoksi sireenien soidessa pitkin työtä pakottaen asukkaat suojatiloihin. Iron Dome vastaohjukset eliminoivat muutamia niistä, mutta joitakin pääsi suojauksen läpi osuen rakennuksiin. "Hamas nukkuu vuoteessa, me emme missään".
Iron Dome ampuu 2 -3 vastaohjusta yhtä rakettia kohti, Ohjuksen hinta on km. 40 000 USD, raketin muutamissa tuhansissa NIS. Iron Dome patteriston hinta on 50 miljoonaa USD.

7 km:n päässä rajasta asuvia asukkaita kehotettiin pysymään vahvistetuissa tiloissa. Lasten kesäleirit jatkuvat vain rakennuksissa, joissa on suojatila.
DF:n saamien tietojen mukaan IDF:n komennuskunta päätti valmistautua välittömään maahyökkäykseen Gazan alueelle työntääkseen Hamasin asemat ja tukikohdat kauemmas rajasta, mutta hyökkäys Gazaan on joka tapauksessa kestoltaan ja laajuudeltaan rajoitettu. Istunnossa päätettiin myös valmistautua mahdollisuuteen rajan pinnassa olevien kaupunkien ja kylien asukkaitten evakuoimiseksi toistaiseksi. Ilmeisesti IDF ei ole vieläkään valmis poistamaan Hamasin vallan Gazassa, mitä Israelissa toivotaan.
https://www.debka.com/after-50-hamas-rockets-idf-high-command-turns-to-full-scale-operation-against-hamas/,

Analyyseissä on jätetty kokonaan huomioimatta Iranin vaikutus, koska Iran valvoo Islanic Jihadia ja suurelta osin myös Hamasia. Iranin intressissä on aiheuttaa suurta häiriötä Israelille, USA:n uskollisimmalle liittolaiselle. Hamasilla oletetaan olevan hallussaan M-302 raketteja, joiden kantomatka on 90 -160 km. Niillä Hamas voisi uhata Tel Avivia ja Jerusalemin laitaosia.

09. UUTISIA LYHYESTI
Israelissa kehitettyä polven kirurgista implantia käytettiin ensimmäistä kertaa elokuun alussa Hadassan Yliopistollisessa lääkintäkeskuksessa Scopus-vuorella onnistuneesti. Implantin, Agili-C , kehitti Cartiheal, Kfar Sabassa toimiva, 2009 Nir Altschulerin perustama alkava yhtiö. Agili-c on yhtiön lippulaiva; sitä kokeillaan potilaisiin kaikkialla maailmassa. Hadassan tiedotteen mukaan 30-vuotiaalle potilaalle tehtiin aiemmin useita kirurgisia epäonnistuneita leikkauksia. Tri Adi Friedman, joka suoritti Hadassan operaation, sanoi transplantin sujuneen onnistuneesti toivoen potilaansa palaavan aktiiviseen ja kivuttomaan elämään. Operaation onnistuminen antaa toivoa lukemattomille potilaille.
https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Innovative-knee-surgery-implant-invented-in-Israel-used-for-the-first-time-564409,

Arkeologit ovat innostuneita Davidin Kaupungin raunioista Jerusalemissa tehtyjen kaivausten yhteydessä löydetystä kultaisesta korvarenkaasta, vain yhdestä, mutta silti yhtä arvokkaasta. Korvarenkaalla on sarvieläimen pää, suuret silmät ja iso suu. Sen käyttäjä on luultavasti kuulunut yläluokkaan arvioiden sen löytöpaikasta lähellä Temppeliä ja Davidin palatsia. Tämän tapaisen korvarenkaan käyttö yleistyi ensiksi Kreikassa hellenistisen aikakauden alussa, mutta olivat hyvin harvinaisia Israelissa. Kaivauksissa Davidin kaupungin raunioissa selvitetään Jerusalemin elämää hellenistisenä aikana ja ennen sitä, sekä miten kaupunki kasvoi ja mihin suuntaan. https://www.jpost.com/Israel-News/Over-2000-years-later-Ancient-gold-earring-discovered-in-City-of-David-564379,

Talonrakennusministeriö suosittelee hallitukselle kahden uuden kaupungin rakentamista Negeviin, nimeltään Daniel ja Ir Orot. Ministeriö on aiemmin toistamiseen pyrkinyt rakentamaan Negeviin saadakseen sinne asutusta, mikä on tärkeää siksikin, että beduiinit pyrkivät asuttamaan autiot alueet rakentaen kyliään ilman suunnitelmia ja hallituksen hyväksymistä, mikä vaikeuttaa myöhempää suunnittelua.
Daniel on maaseutuyhteisö Negevin luoteisosassa Aleh Negev kylän kyljessä. Daniel tulee palvelemaan Aleh Negevin vammautuneitten lasten kuntoutuskeskuksen hoitajien ja lasten vanhempien tarpeita.
Ir Orot on uudelleen perustettu yhteisö keskisen Aravan alueellisen neuvoston alaisena, jonne suunnitellaan 250 asuntoyksikköä. Se sijaitsee Hatzevan risteyksen ja raamatullisen Tamarin lähellä. https://www.jpost.com/Israel-News/Two-new-Negev-towns-approved-to-be-built-564390,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 20 -39; Tiberias 27 -39; Suolameri 29 -39; Eilat 28 -41 +C-astetta, aurinkoista, ei suuria muutoksia lämpötiloissa.

12.18: Sireenit ilmoittavat rakettien lähestymisestä 2 tunnin tauon jälkeen. Hamas vakuuttaa rakettitulen loppuvan pian.


Tuesday, August 07, 2018

TIISTAI 07.08.2018

TIISTAI 07.08.2018
01. Jerusalem Media- ja Tiedonvälityskeskuksen suorittaman gallupin mukaan yli 80 % palestiinalaisista ei usko USA:n presidentti Donald Trumpin toistaiseksi julkistamattoman Lähi-Idän rauhansuunnitelman tuovan esille mitään, minkä palestiinalaiset voisivat hyväksyä. Oslon sopimusten vastustaminen on myös nousussa, kuten tutkimuksesta selviää.
Tutkimus suoritettiin 26.07 -07.08 välisenä aikana 1200 Gazan ja Länsirannan arabien keskuudessa. Virhemarginaali on 3 %.
Arabit ovat kovin jakaantuneina mahdollisuudesta aloittaa uudelleen rauhan-neuvottelut Israelin kanssa; 49.1 % kannattaa, 45.6 % vastustaa.

PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kannatus nousi hieman hänen Trumpin suunnitelmaa vastustavan kantansa vuoksi: tammikuussa 10.6 % nyt 11.1%. Myös Fatahin kannatus on noussut: tammikuussa 22.3, nyt 25 %.
Jos vaalit pidettäisiin nyt, ja valittavina olisivat vain Abbas ja Hamasjohtaja Ismail Haniyeh, 35.3 % äänestäisi Abbasia ja 19.3 % Haniyehiä.

Jos vaalit suoritettaisiin siten, ettei Abbas olisi ehdolla, 11.7 % äänestäisi Israelin vankilassa 5 elinkautista kärsivää Tanzim Fatahin entistä johtajaa Marwan Barghoutia, Ismail Haniyehiä 11.6%, ja Abbasin kilpailijaa Fatahissa Mohammad Dahlania 6.3 %.
25 vuotta sitten solmittuja Oslon sopimuksia sanoo vastustavansa 61 % (maaliskuussa luku oli 48.3 %), niitä kannatti 24 % vastanneista. 45 % sanoi niiden vahingoittaneen arabien intressejä, 33.6 % oli eri mieltä. Vain 11.9 % sanoi niiden palvelleen arabien intressejä; 34 % sanoi ettei niillä ole mitään merkitystä.
37 % sanoi Ramallahin hallituksen olevan vastuussa Hamasin ja Fatahin välisen kriisin jatkumiseen; 29 % syytti Hamasia.
56.9 % ei usko marraskuussa 2017 solmitun sovittelusopimuksen toteutumiseen, 35.5 % uskoo vielä ihmeeseen.
39.3 % pitää sosiaalista mediaa tärkeimpänä tiedonlähteenä, 28 % luottaa televisioon, 7.4 % radioon ja 1.4 % sanomalehtiin.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Majority-of-Palestinians-oppose-Trumps-peace-plan-Oslo-Accords-564228,

02. Hamasin johtoryhmä, joka kokoontui Gazassa tutkimaan Kairossa julkistettua Egyptin laatimaa välitysesitystä, päätti tukea horjahtelevaa tulitaukoa Israelin kanssa, joka tulisi asteittain ensivaiheessa lopettamaan tulipaloja Israelissa sytyttävien ilmapallojen lähettämisen, ja vastapainoksi Israel helpottaa Gazan kaistalle asettamiaan sanktioita, joilla kaasun ja öljyn viemistä Gazaan rajoitetiin, kertoo Lontoossa ilmestyvä uutislehti Al-Sharq Al-Awsat.

Hamasin tietolähteet ilmoittivat palestiinalaisryhmille Hamasin johtoryhmän
poliittisen toimiston päätöksestä, että kaikkien hyökkäysten lopettamista
Gazan turva-aidalla ja ilmapalloterrorin lopettamista vastaan Israel avaa
Kerem Shalomin terminaalin tavaroiden viemiseksi Gazaan, ja Israel lisää Gazan kalastusoikeutta Gazan rannikon edustalla.

Tämän vaiheen jälkeen edetään toiseen vaiheeseen, jossa käsitellään vankien vaihtoa, ja samanaikaisesti Gazassa aloitetaan laajat infrastruktuuriprojektit, sekä valmistelut Gazan kv. taloussaarron lopettamiseksi.

Korkea Hamasin virkailija ilmoitti, että sopimus kokonaisuudessaan täytyy hyväksyä kaikkien palestiinalaisryhmien toimesta.
Fatahin johto kutsuu sopimusta Israelin kanssa epäluotettavaksi.
Hamasilla ei ole mitään mandaattia tehdä sopimuksia Israelin kanssa, koska se ei edusta Palestiinan kansaa", sanoi Fatahin virkailija Ahmad Majdalani.
17-vuotias arabinuori, joka haavoittui perjantain protestien aikana Gazassa, kuoli haavoihinsa sunnuntain vastaisena yönä.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Hamass-political-leadership-supports-an-agreement-with-Israel-564220,

03. Israelin hallituksen piirissä on levitetty sanaa, että vaihtoehtoina ovat joko kattava pitkäaikainen sopimus Israelin ja Hamasin välillä, tai uusi sota.
Pääministeri Netanyahu peruutti täksi viikoksi sovitun virallisen vierailun Colombiaan ennakoiden Gazan tilanteen olevan käännekohdassa.

Israelin hallitus todellakin kokoontui sunnuntaina keskustelemaan Egyptin välitysehdotuksesta, jonka Hamasin johto on alustavasti hyväksynyt. 4 tuntia kestäneen keskustelun jälkeen ei annettu medialle tietoja tuloksista.
Kuten aiemmissa raporteissa on kerrottu, sopimusluonnos on varsin monivaiheinen, ja sen toteuttaminen tulee perustumaan pääasiassa ulkomaiseen rahoitukseen YK:n toimiessa eri vaiheitten ja projektien valvojana.
YK:n nimittämä Lähi-Idän erityislähettiläs Nickolay Mladenov painottaa sopimuksen humanitääristä luonnetta sekä Gazan asukkaitten elinolojen tuntuvaa parantamista. Sopimusluonnokseen kuuluu kohta Hamasin ja Fatahin välisen vuosia kestäneen kiistan ratkaiseminen.
PA/PLO:n ja Fatahin johdon taholta kaadetaan kylmää vettä ja epäluuloja sekä Hamasin oikeuteen neuvotella palestiinalaisten puolesta, että Israelin kanssa solmitun pitkäaikaisen sopimuksen kestävyydestä.

Israelin vaatimus kahden Gazan kesäsodassa kaatuneen IDF:n sotilaan jäännösten sekä kahden Israelin kansalaisen palauttamiseksi tultaneen toteuttamaan sopimuksen jossain vaiheessa. Hamas vaatii Israelia 2011 Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluissa sovitun, mutta toteuttamattoman viimeisen vankierän vapauttamista vankien vaihdon yhteydessä.

Sopimusneuvotteluista huolimatta väkivaltaiset protestit Gazan turva-
aidan lähellä ovat jatkuneet.

Perjantaina kokoontui 8 000 Gazan arabia turva-aidan varteen useassa kohdassa, ja yksi ryhmä tunkeutui aidan läpi Israelin puolelle kivittäen sotilaita kivi ja molotovin koktailein. IDF vastasi aluksi mellakanhallinta-menetelmin, mutta joutui lopulta turvautumaan koviin panoksiin surmaten 2 Gazan arabia ja haavoittaen yli kahtasataa.

Hamasin johtoryhmään kuuluvat Turkissa asuva Saleh al-Arouri, jota Israel haluaa oikeuteen, mutta antaen hänelle luvan tulla Gazaan, sekä Hamasin kakkosjohtaja Gazassa Yahiya Sinwar, mikä osoittaa sekä Israelin että Hamasin halun selvittää Gazan tilanne diplomatian avulla ilman sotaa.
Egyptin ja YK:n yhteistyönä laatimalla sopimuksella voi hyvinkin olla onnistumisen mahdollisuus, mutta pahoja karikoita on edessä.
PA/PLO:n johtoryhmä on suhtautunut koko Gazan projektiin epäluuloisesti, ja vihjaa, ettei se tule hyväksymään sitä, kutsuen sopimusta Israelin ja USA:n salaliitoksi palestiinalaisten ja heidän asiansa eliminoimiseksi, kuten se on luonnehtinut Jared Kushnerin johtaman rauhantiimin suunnitelmaa.

Pääministeri kanslian vastaterrorismin entinen johtaja ja ennen sitä IDF:n Gaza-divisioonan apulaiskomentaja prikaatikenraali Nitzan Nuriel valottaa Hamasin myöntymisen taustoja todeten Medialinelle, että Hamasin toinen johtaja Yahiya Sinwar istui 22 Israelin vankilassa, jona aikana hän alkoi uskoa, ettei Israelia voida voittaa sodassa. Mutta koska arabeille on tärkeää kasvojen säilyttäminen, hän tarvitsi näyttöä kansalleen Hamasin voimasta, ettei se neuvottele antautumisesta. Hamasin sala-ampujan luoti surmasi IDF:n sotilaan ja haavoitti toista, mikä kelpasi Hamasille osoitukseksi ryhmän voimasta, mitä vahvistaa myös ilmapalloterrorismi. Siksi hän oli valmis sopimaan, kun huomioi, että vaihtoehtona oli IDF:n lupaama suuri operaatio Gazassa, joka olisi lopettanut Hamasin vallan.

IDF:n strategisen suunnitteluosaston johtaja ja kokenut neuvottelija arabien kanssa prikaatikenraali Michael Herzog sanoo Medialinelle: Ensiksi Hamasin tulee lopettaa rakettien ampuminen ja ilmapalloterrorismi, sekä tunnelien kaivamisen Israelin puolelle rajaa. Nämä kuuluvat toiseen vaiheeseen, jossa toteutetaan suuria projekteja Gazassa ulkomaisella rahoituksella, mitä voi olla vaikea toteuttaa käytännössä. Arabit tuntevat arabit eivätkä luota toisiinsa. Qatarin tapa avustaa Gazan arabeja ilman seurantaa on typerää.

Toiseksi PA on haluton ottamaan vastuun Gazasta ilman, että Hamas luopuu aseistaan. PA asetti oman sanktionsa Hamasille eikä ole maksanut Hamasin työtekijöitten palkkoja, jota siltä vaaditaan 80 %:n osalta.
Kaiken kaikkiaan epäusko leimaa useimpia kommentteja, mutta kuten suomalainen sanoisi: "Yrittänyttä ei laiteta".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/The-Gaza-Conundrum-Debating-the-merits-of-an-Israel-Hamas-ceasefire-564194.

04. Israelissa on odotettu sydän kylmänä, koska Hamasin ilmapalloterrorismi leviää myös Juudean ja Samarian alueille. Asiantuntijat rauhoittelevat, että olosuhteet ja tuulen voima ja suunta poikkeavat Juudeassa ja Samariassa siitä, mitä ne ovat Gazassa, ja toiseksi arabien asuntoalueet ovat siinä määrin lähekkäin juutalaisten alueita, ettei ip-terrorismin uskota nousevan sellaiseksi kiusankappaleeksi kuin Gazan rajan tuntumassa.

Enteenä siitä, mitä tullee tapahtumaan, olivat kaksi karkeasti tehtyä leijaa, jotka löydettiin kiviseltä harjunrinteeltä Nablusin arabikaupungista etelään. Turvallisuuslähteet ja Yesha-neuvoston puheenjohtaja Shlomo Vaknin vakuuttavat, että luonnon olosuhteet yhdessä juutalaisten ja arabien asuttamien alueiden lähekkäisyyden vuoksi estävät sen kehittyvän sellaiseksi ilmiöksi, kuin Gazabn alueen kupeessa. Vaknin uskoo arabien vandalismin kasvuun suoranaisena tuhopolttona, joka on jatkunut vuosikaudet.
"Me emme ole peloissamme", Vaknin vakuuttaa. "Setlementit ovat voimakkaampia kuin koskaan, ja me tulemme kehittymään ja kasvamaan".

Vered Ben-Sadon omistaa miehensä Erezin kanssa viininviljelys- ja jalostustilan, pinta-alaltaan 56 hehtaaria (140 eekkeriä) Mount Geresim vuoren rinteellä, tuottaen 100 000 pulloa viiniä vuodessa, sekä puristaen oliivitarhoiltaan öljyä tonnin verran vuodessa. Heidän viinitilansa sijaitsee Nablusin arabikaupungin yläpuolella, jonka alueella sijaitsevat muinaisen Sikemin kaupungin rauniot. Lähellä on myös muinaisen Egyptin "pääministerin" Josefin hautakammio, joka on juutalaisten suosima pyhiinvaelluskohde, ja jota arabit toistamiseen pyrkivät tuhoamaan ja polttamaan, juutalaisten korjatessa sen aina uudelleen. Käynti hautakammiolla vaatii IDF:n luvan ja suojelun.

Vered Ben-Sadon kertoi journalistille, että helteen vuoksi työt aloitetaan tilalla kolmen aikaan aamuyöstä. Hänen miehensä Erez löysi alkeelliset tuntuiset, osaksi palaneet leijat vuoren rinteeltä kahdeksan aikaan aamulla. Hän sanoo vakuuttuneensa, mitä ne kaiken todennäköisyyden mukaan ovat. Hän toivoo, että kysymys on vain satunnaisesta ilmiöstä lisäten, että arabit muuttavat taktiikkaansa jatkuvasti.
https://www.jpost.com/Israel-News/Will-incendiary-kites-spread-to-the-West-Bank-564274,

05. JP julkaisi sivuillaan Charles Bybelezerin Medialinelle kirjoittaman

artikkelin nimellä "onko Euroopasta tullut iranilainen ase USA:n asettamien sanktioitten kiertämiseksi?".
Käyn artikkelia läpi harppoen, en sana sanalta.
Artikkelissa todetaan, että vaikka muutama vuosikymmen sitten Euroopan edistyneellä mantereella suoritettiin modernin historian pahin kansanmurha, sen voisi otaksua oppineen historiastaan ja mieluummin liittoutuvan USA:n, maailman vapauden etumaisen vartijan ja takaajan, kanssa, kuin Iranin, maailman pahimman valtion rahoittajan terrorismin tukijan kanssa, joka toistamiseen uhkaa lopettaa Hitlerin aloittaman työn yksinäisen juutalaisen valtion poistamiseksi maailman kartalta.
Mutta kaikesta huolimatta otaksuma voi olla väärä, artikkelissa todetaan.

Maanantaina EU:n ulkopolitiikan johtaja Federica Mogherini julkaisi Englannin, Ranskan ja Saksan kanssa yhteisen lausunnon, jossa ne ilmaisevat syvän pahoittelunsa Amerikan asettamien Islamilaisen Tasavallan vastaisten sanktioiden johdosta. "Me olemme päättäneet suojella Euroopan taloudellisia operaattoreita niiden laillisissa liikesuhteissaan Iranin kanssa. Tämän vuoksi EU:n ajan tasalle saatettu "Blocking Stature"laki astuu voimaan elokuun 7. päivänä 2018 suojelemaan EU:n alaisia yhtiöitä USA:n alueen ulkopuolisilta sanktioilta".
Blocking Stature-laki estää EU-yhtiöitä noudattamasta USA:n sanktioita ja tarjoaa mekanismin, jolla liikeyhtiöt pystyvät elpymään kaikista tuhoista, ja samalla eliminoi potentiaalisen ulkomaisen oikeuden päätökset niitä vastaan.

EU lupautuu tehokkaiden taloudellisten kanavien pysyttämiseen ja hoitamiseen Iranin kanssa, sekä Iranin öljyn ja kaasunviennin jatkumiseen.

EU muotoutui Iranin välineeksi sen jälkeen, kun Trumpin hallitus hylkäsi sen pyynnöt erivapaudesta sakosta taloudellisten sanktioiden rikkomuksista. Se puolestaan oli seurausta kuukausien ajan kestäneestä EU:n houkuttelusta Teheranille neuvotteluprosessin muodossa tarkoituksenaan tarjota Iranille
tarvittavan suuri lahjus saadakseen Islamilaisen Tasavallan pysymään kansainvälisessä 5+1-maiden neuvottelemassa JCPOA-sopimuksessa.

Kaikki tämä romuttui presidentti Trumpin vetäydyttyä sopimuksesta vastoin kansainvälistä yhteisöä ja vakuuttaessa asettavansa sanktioita Iranin hallitukselle. Ensimmäiset sanktiot tulivat voimaan viime yönä itäistä standardiaikaa, estäen Irania ostamasta USA:n dollareita sekä kullan ja harvinaisten metallien ostot muiden muassa.
Toinen osa sanktioita tulevat voimaan marraskuussa, ne kohdistetaan Teheranin elintärkeille energia- ja laivaliikenne-sektoreille.

Trumpin päätöksen jälkeen vetäytyä pois JCPOA-sopimuksesta Iranin valuutan rialin kurssi menetti puolet arvostaan, mikä lienee ollut yksi keskisistä syistä Iranissa alkaneisiin mielenosoituksiin useissa kaupungeissa, myös Teheranissa. EU:n suojelupäätöksestä huolimatta Euroopan maiden liikeyhtiöt ovat vetäytyneet massoittaen pois Iranista saattaen Iranin ennestäänkin heikon talouden valtavan paineen alle.

Näkymät synkkenevät entisestään Iranin hallitukselle, joka kylvää kuolemaa ja tuhoa käskyläistensä kautta Syyriassa – jossa vallankumouskaarti on ohjannut Syyrian presidentti Bashar Assadia teurastamaan omia kansalaisiaan – kuten myös Irakissa ja Jemenissä. Iran käytännössä hallitsee myös ns. Libanonia, jota se valvoo kuuliaisen käskyläisensä Hizbullahin kautta, joka valvoo Libanonin hallitusta ja armeijaa.
Uutiset kertovat Iranin käyvän salaisia keskusteluja Valkoisen Talon kanssa Omanin välityksellä. Sunnuntain Israelin media kertoo Trumpin harkitsevan tapaamista Iranin presidentin Hassan Rouhanin kanssa.
Iranin alkaessa tuntea kipua EU taas kerran pyrkii kiertämään USA:n ja liittoutuvansa Iranin mullahien kanssa, mikä todellisuudessa tarkoittaa Venäjää, Kiinaa ja PohjoisKoreaa - ja minkä vuoksi?

Iran on merkittävä markkinapaikka, ja EU on kadottanut taloudellisen asemansa sosiaalipolitiikkansa vuoksi, mutta tämä blokki tullee selviytymään tästäkin myrskystä, kuten se selviytyi edellisestäkin.
EU lienee sokeutunut näkemään 30 vuotta kestäneen Hizbullahin aktiivisuuden maaperällään, mikä voi vielä kääntyä kummittelemaan sille.
Todisteena Iranin pahuuden levittäytymisestä koko blokin alueelle, on Iranin Itävallassa toimivan diplomaatin pidättäminen terrorihyökkäysten suunnittelemisesta Ranskassa, jonka Pariisin Eiffel-torni on terroristien suosima iskukohde.

Artikkelissa todetaan, että ehkä EU toimii pelkästään kateudesta, suuresta vastenmielisyydestä Trumpia kohtaan.
Brysselin ja Washingtonin välillä ei todellakaan ole rakkaussuhdetta, eikä Amerikan johtaja ole pidätellyt kritisoidessaan traditionaalisia liittolaisiaan.
Mutta EU:n toimiessa pelkästä pahanilkisyydestä, kun kysymys on miljoonien ihmisten elämästä, se on vähintäänkin vastuutonta.
USA:n moraalikompassi näyttää olevan paikallaan, mutta juutalainen kansa on taas kerran hyvän ja pahan rajojen leikkauspisteessä. Ehkäpä tällä kertaa Israelin tehtävä on muistuttaa Euroopan kansoja, mihin raja on vedettävä.
https://www.jpost.com/Middle-East/Has-Europe-become-an-Iranian-tool-to-circumvent-US-sanctions-564288,

Lukijoitten on hyvä muistuttaa mieleen muutamia kuukausia sitten maailman mediassa julkaistu kuva Federica Mogherinista, joka silmät suljettuina suuteli Mahmoud Abbasi suoraan suulle maailman median todistaessa. Tämä puolestaan osoittanee, mihin suuntaan EU:n ulkomaanasioitten johtajan mieli on syvästi suuntautunut, jota hän haluaa myös toteuttaa järjestön sisällä.

06. UUTISIA LYHYESTI
Gazan terroristit avasivat tulen IDF:n sotilaita vastaan tiistaiaamuna Gazan kaistan pohjoisosassa.
IDF:n tankki tulitti tykillään Hamasin tukikohtaan, josta laukaukset ammuttiin sotilaita vastaan, AFP:n raportin mukaan 2 terroristia sai surmansa, sotilaista ei kukaan haavoittunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250160.

Israelin entinen pääministeri Yehud Barak on ottanut tavakseen kirjoittaa Tweet-sivullaan Netanyahua ja hänen hallitustaan halventavia lausuntoja. Jewish Home puheenjohtaja, opetusministeri Naftali Bennett vastasi hänelle: "Jatka vain tweettamistasi, me jatkamme hallitsemista". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250158, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250157,

Kaksi Uuden Israelin säätiön naisvirkailijaa olivat olleet lomailemassa Nuweiban turismikohteessa, ja halusivat palata Israeliin Taban Menachem Begin terminaalin kautta Siinailta lentääkseen Eilatista Jerusalemiin. He ovat Israelin kansalaisia, mutta heillä on syvä kiintymys arabien kysymykseen. Turvallisuusvirkailijat ottivat naiset erikseen ja kuulustelivat heitä – naisten ilmoituksen mukaan myös heidän poliittisesta suuntautumisestaan, minkä poliisi kieltää – neljän tunnin ajan. New Israel Fund rahoittaa tiettävästi Israelissa toimivia NGO-järjestöjä, jotka toimivat pääosin ulkomaisen rahoituksen turvin antaen niille Israelille vahingollisia raportteja.
https://www.jpost.com/Israel-News/New-Israel-Fund-accuses-govt-of-political-harassment-against-activists-564281-37;

Jerusalem 19 -30; Tiberias 26 -37 Suolameri 27 -38; Eilat 26 -40 +C-astetta, aurinkoista, lämpötiloissa ei muutoksia.

Italian saaren Sardinian ylle Välimerellä laskeutuivat tummat pilvet, joista alkaneet rae-ja lumikuurot peittivät maaperän kokonaan 30 sm:n jäisellä peitteellä, lämpötilan laskiessa 7 +C-asteeseen edellisen päivän 35 +C-asteen helteestä.
http://strangesounds.org/2018/08/rare-hail-storm-hits-sardinia-italy-amid-europes-heatwave.html,


Sunday, August 05, 2018

SUNNUNTAI 05.08.2018

SUNNUNTAI 05.08.2018
01. Knessetin hyväksymä laki "Israel kansa-valtio" herättää jatkuvaa epäsopua monissa kansankerroksissa. Druusit ovat eniten hyökänneet lain tekstiä vastaan, koska siinä ei mainita samaa yhtäläinen (equal). Pääministeri Netanyhau on yrittänyt sovitella kurdien kanssa, mutta viimeinen keskustelu
asiasta keskeytyi – kuten raportit kertovat – kurdien johtajan Eyal Assadin kutsuessa pääministeriä apartheidin kannattajaksi. Kurdit katsovat olevansa osa kansaa, ovathan he palvelleet uskollisesti armeijassa ja rajapoliisissa nousten aina korkeimpiin arvoasteisiin saakka; Eyal Assad on prikaatin-kenraali evp., mutta "pääministerin halventaminen" oli Bibille liikaa.

Nyt kansa valtiolain vastustajiin on liittynyt Sionistinen Unioni. Puolueen puheenjohtaja Avi Gabbay ja oppositiojohtaja (hän on toinen puheenjohtaja)
Tzipi Livi ilmoittivat lauantaina medialle pyrkivänsä muodostaa Israelin itsenäisyysjulistuksen, joka allekirjoitettiin Tel Avivissa 14.04.1948, Israelin perustuslaiksi – tai ainakin osaksi sitä.

"Itsenäisyysjulistus tulee olemaan peruslaki, jossa todetaan, että Israelin valtio on juutalaisen kansan kansa-valtio yhtäläisillä oikeuksilla kaikille kansalaisilleen, ja säilyttää karaktäärinsä juutalaisena ja demokraattisena valtiona" sanotaan Gabbayn ja Livnin median edustajille lauantaina luovuttamassa lausunnossa. "Nämä ovat ne perustukset, joille valtio ja yhteiskunta rakennetiin, emmekä salli sitä vahingoitettavan".
"Israelin juutalaisen kansan johtajat kaikista puolueista tunnustavat nämä periaatteet yhtenäisyyden hetkellä, pannen sivuun erilaisuutensa ja poliittiset laskelmansa voidakseen ottaa vastaan haasteen valtion perustamiseksi, ja tämä on kompassi, jonka tulee samoin osoittaa tiemme" lausunto jatkui.

Molemmat Sionistisen puolueen johtajat totesivat journalisteille, että Netanyahun vaatimus kieltäytyä sisällyttämästä sanaa yhtäläinen kansa- valtio-lakiin todistaa hänen aikomuksensa heittää epäsopua yhteisöön. He vakuuttivat yhdistyvänsä Israelin itsenäisyysjulistuksen taakse.

Monien vuosien keskusteluista huolimatta Israel ei ole pystynyt laatimaan yhtenäistä perustuslakia, vaan Knesset on hyväksynyt useita peruslakeja, joilla on perustuslain kantavuus.
Viimeisin näistä peruslaeista on Israel kansa-valtio laki. Siinä julistetaan Juutalaisen kansan kansa-valtio. Se tunnustaa menoran Israelin emblemiksi, Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, kansalliset pyhät (lomapäivät), sekä kaikkien Israelin kansalaisten oikeuden säilyttää kansalliset perinteensä uskonnosta ja kansallisuudesta välittämättä. Heprea tunnustetaan Israelin viralliseksi kieleksi, mutta arabia säilyttää erityiskielen aseman.

Lakia vastaan on pidetty mielenosoituksia, ja niistä huomattavimmat lienevät
maan arabiväestön tyytymättömyys, jotka ovat n 20 % maan väestöstä. https://www.jpost.com/Israel-News/Zionist-Union-We-will-unite-around-the-Declaration-of-Independence-564123.

02. Hamasin delegaatio ulkomailta matkusti Rafahin terminaalin kautta Gazan kaistalle torstaina keskustellakseen Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen paikallisjohtajien kanssa Egyptin ja YK:n laatimasta viiden vuoden tulitauko-esityksestä Israelin kanssa.
Esitys on kaiken kattava sopimus, jolla pyritään parantamaan humanitäärisiä oloja Gazassa. Siihen sisältyy laajoja infrastruktuuri projekteja, mukaan lukien satama egyptiläisessä Ismailian kaupungissa. Sekä lentokenttä Siinailla, joka palvelee myös Gazan asukkaita.

Keskusteluista raportoi libanonilainen Al-Akhbar, sekä JP:n sisarlehden Maarivin websivu.
Maariv kertoi, että Israel tulee reagoimaan esitykseen ensi viikolla, mikä oli siihen, miksi Netanyahu peruutti matkansa Colombiaan.
Hamasin delegaatioon kuuluu Hamasin toiseksi korkein virkailija Saleh al-Arouri, joka on ensimmäisellä Gazan matkallaan. Muita jäseniä ovat Musa Abú Marzouk, Izzat al-Risheq ja Husam Badran, joka tulee johtamaan Hamasin arvioituja maratonkeskusteluja Gazassa.
Delegaation matka keskeytyi Rafahin terminaalissa – ilmeisesti Israelin pyynnöstä – useaksi tunniksi virkailijoiden käydessä huolellisesti läpi kaikki heidän matkatavaransa. Al-Arouri on Israelin etsintälistalla, mutta hänelle annettiin lupa saapua Gazaan.
Hamasin parlamenttineuvosto osallistuu lopullisen päätöksen tekemiseen.
Hamasia lähellä olevat lähteet kertovat, että sopimus kattaa 5 vuoden periodin, jonka aikana kaikki vihollisuudet lopetetaan, myös tulialoja aiheuttaneiden ilmapallojen aiheuttama terrorismi.

YK aloittaa aiemmin hyväksymänsä humanitääriset työnsä: Sataman rakentaminen Ismailiaan; lentokenttä Siinaille Egyptin alueelle; voimalaitos Siinain peninsulalle, sekä laaja rakennusprojekti Gazan kaistalla.
YK:n lähettiläs Mladenov esitteli oman ehdotuksensa Ismail Haniyhelle :
Kerem Shalomin terminaalin avaaminen; kalastusoikeuden laajentaminen; sähkövoiman lisääminen Gazaan siten, että sitä on 8 tuntia päivässä; 31 miljoonan USD avustus Qatarista, ja lupaus 91 miljoonasta USD UNRWA:n avustamiseksi; 10 miljoonaa USD työntekijöitten palkkojen maksamiseksi Gazassa siten, että heille maksetaan 80 % palkastaan.

Hamasin jäsenet eivät kuitenkaan ole innostuneita, he haluavat satama-yhteyden Kyprokselle ilman Israelin valvontaa. Esityksellä näyttää kuitenkin olevan hyvät mahdollisuudet saada lopullinen hyväksyminen jo viikonlopun aikana, jonka jälkeen Israel ottaa siihen kantaa.
Hamas vaatii Israelilta Gilad Shalitin vapauttamissopimuksen yhteydessä sovittujen 1027 turvallisuusvankierän viimeisen osan vapauttamista.
Arvoitus on vielä, miten PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas reagoi esitykseen
. Hän on vihjaillut, että sopimus on salaliitto PA/PLO:n syrjäyttämiseksi, jolla Gazan kaista lopullisesti erotetaan Juudean ja Samarian alueista ja PA/PLO:n valvonnasta.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Hamas-expected-to-agree-to-five-year-ceasefire-with-Israel-564119,

03. Mielenosoitukset Iranissa ovat laajentuneet entisestään. He protestoivat maan taloudellisen tilanteen johdosta ja vaativat muutoksia asemaansa. Mielenosoituksia raportoidaan Teheranissa, Isfahanissa ja Karajissa, joista media on saanut videoita ja kuvia.
Iranin sosiaalimedia ilmoitti lauantaina, että mielenosoittajat olivat hyökänneet shia-seminaariin Teheranissa.
USA:n hallituksen asettamat kovennetut sanktiot Irania vastaan ovt todella alkaneet purra kansaan, joka protestoi mullahien johtaman hallituksen tapaa käyttää voimavarojaan ulkomaisiin kohteisiinsa Jemenissä ja Syyriassa. Vaikka protestit ovatkin alkaneet taloudellisin perustein, ne ovat monessa tapauksessa saaneet selvästi poliittisen luonteen, useissa plakaateissa vaaditaan shaahin vallan palauttamista ja mullahien vallan lopettamisesta.
Raporttien verifioiminen on vaikeaa Iranissa, sillä hallituksen urkkijoita ja siviilivaatteissa liikkuvia poliiseja on kaikkialla.
Iranissa on vaarallista puhua hallitusta vastaan. https://www.jpost.com/Middle-East/Protests-fueled-by-economy-and-sanctions-continue-throughout-Iran-564117

04. Perjantaina – kuten aina perjantain rukousten jälkeen – 8 000ihmistä kokoontui Gazan kaistaa Israelista erottavan turva-aidan varteen useassa eri kohdassa. He heittelivät sotilaita vastaan kiviä ja kotitekoisia pommeja, ja osa joukko heistä pystyi murtautumaan Israelin puolelle heitellen pommejaan turva-aitaa vastaan.
IDF vastasi mielensoituksiin mellakantaltuttamisvälinein ilman suoraa kivääritulitusta ihmisiä kohti, mutta tykistö ampui joitakin laukauksia Hamasin tukikohtia kohti. Uhreista ei ole tietoa.
IDF on sen sijaan iskenyt ilmapalloja Israeliin lähettäneitä ryhmiä vastaan, joita väärin kutsutaan lapsiksi, sillä ainakin kuvien mukaan he ovat täysi-kasvuisia miehiä. Pojat saavat täysi-ikäisyyden 16-vuotiaina ja voivat perustaa oman perheen, usein tuoden nuorikkonsa vanhempiensa taloon.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250001,

05. "Me haluamme yhtäläisyyttä (equality)" huusivat kymmenet tuhannet Tel Avivin Rabin aukiolle kokoontuneet mielenosoittajat lauantaina. Tilaisuutta johtivat Israelissa asuvat druusijohtajat protestoidessaan Knessetin hyväksymää "Israel kansa-valtio" lakia vastaan peläten sen sortavan druusikansaa, joka on uskollisesti palvellut Israelin armeijassa ja rajapoliisissa kohoten aina ylimpiin arvoasteikkoihin saakka. He katsovat, että hyväksyessään lain Israel "puukotti heitä selkään".
Mielenosoittajilla oli käsissään kuvia IDF:ssä palvelleiden kaatuneitten druusisotilaitten kuvia.
Druusien ohella myös Israelin arabit osoittavat tyytymättömyyttään lain sanavalintaan, joka olisi voitu muotoilla paremmin itse asian siitä kärsimättä, mutta myös ulkomailta on tullut kommentteja, joissa tunnustetaan, että itsenäisellä valtiolla on oikeus valita perustuslakinsa, kuten myös maansa pääkaupunki ja virallinen kieli.
USA:n hallitus kuitenkin pyysi selvityksiä lain hyväksymisestä.

Pääministeri Netanyahun sovitteluyritykset ennen viikonloppua epäonnistuivat. Hän jopa heitti epäilyksen, että druusien vastustukseen ovat vaikuttaneet maan vasemmistopuolueet, ennen kaikkea Sionistinen Unioni, jonka puheenjohtajat Avi Gabbai ja Tzipi Livni esittivät lauantaina oman versionsa perustuslaiksi, joka pohjautuu 1948 Israelin itsenäisyysjulistukseen.

Druusien hengellinen johtaja Israelissa sheikki Mowafaq Tarif kertoi Rabin aukiolle kokoontuneille näin: "Koko elämämme ajan olemme olleet ylpeitä edistyneestä, demokraattisesta ja vapaasta Israelin valtiosta, jossa inhimillinen arvokkuus ja vapaus ovat ylin arvo ja peruskivi sen perustuksille. Emme koskaan ole protestoineet Israelin identiteettiä vastaan juutalaisena valtiona. Ei kukaan voi opettaa meille uhreista ja uskollisuudesta – sotilas-hautausmaat ja sadat kaatuneet sotilaat ovat todisteina siitä.
Uskollisuudesta huolimatta valtio ei näe meitä yhtäläisinä. Me tunnustamme Itsenäisyysjulistuksen, ja viimeisenä itsenäisyyspäivänä olin liikuttunut voidessani sytyttää soihdun" hän totesi jatkaen: "Druusiyhteisön jäsenet tuntevat ja aivan oikein, että he haluavat riistää israelilaisuutemme.
Me olemme israelilaisia, me olemme veljiä".

Tel Avivin pormestari Roni Huldai tuomitsi myös lain todeten, että Israel oli demokraattinen lain hyväksymiseen saakka, pyytäen kansaa muuttamaan sen ja poistamaan sen ruman tahran Israelin valtion kasvoilta.

IDF:n joukoissa palvellut ja prikaatinkenraaliksi noussut druusijohtaja Amal Assad, joka FB:n sivullaan epäili Israelin olevan muuttumassa apartheid-valtioksi, puhui myös mielenosoituksessa.
"On sykähdyttävää nähdä kaiken tämän israelilaisen yhteenkuuluvaisuuden täällä aukiolla. Tunnen voiman, joka tulee Israelin kansasta, mikä auttaa meitä pitämään kiinni omista periaatteistamme ja arvoistamme, jotka ovat johtaneet meitä elämämme ajan".
"Prikaatinkenraalina IDF:ssä ja Israelin kansalaisena, joka tuntee olevansa osa perhettä, pyydän hallitusta peruuttamaan tämän peruslain, että se voisi materialisoitua Itsenäisyysjulistuksen hengen mukaiseksi. Ja voisi sallia yhtäläisyyden kullekin ja jokaiselle Israelin kansalaisena. Tässä kokoontumisessa politiikka on pantu syrjään, jotta jokainen kansalainen, joka arvostaa demokratiaa, voi osallistua".
Myös Eyal Assad kuulutti Israelin itsenäisyysjulistuksen arvoa ja merkitystä.

Shin Betin entinen johtaja Yuval Diskin toteaa, että "Israelin kansa 0n oikeutettu "kansa-valtioon", ja että Israelin juutalaisen kansan tulee olla esimerkki kaikille valtioille ja kansoille sen tavassa kohdella vähemmistöjään ja muiden uskontojen jäseniä, koska me juutalaiset olimme vainottu vähemmistö 2000 vuoden hajaannuksen aikana".
Diskin syytti Knessetin jäseniä, että "hyväksyessään peruslain, he toimivat kapeista ja surkeista poliittisista näkökohdista lyhytnäköisesti huolehtien vain tulevista vaaleista, eikä vahvistaakseen Israelin valtiota, kuten sen esittäjät ovat väittäneet. Israelin Itsenäisyysjulistus on Peruslaki, jonka perusteella kaikki vähemmistöt voivat elää arvokkaasti".
https://www.jpost.com/Israel-News/Tens-of-thousands-attend-Druze-protest-against-Nation-State-Law-564130,

Netanyahu vakuuttaa, ettei Israel "kansa-valtio" lailla ole tarkoitus vähentää minkään vähemmistön oikeuksia, eikä näe siten mitään syytä muuttaa sitä. https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-does-not-budge-on-Nation-State-law-despite-loud-criticism-564169,

06. UUTISIA LYHYESTI
Tri Aziz Asbar oli Syyrian tieteellisten opiskelun ja tutkimuskeskuksen yksi johtajista, jonka velvollisuuksiin kuuluivat pitkänmatkan ohjukset ja kemiallisten aseiden ohjelmat. Hän lähti kodistaan henkilökohtaisen auton-kuljettajansa kanssa sunnuntaiaamuna Mayafin kaupungissa Hamassa, kun hän sai surmansa autonohjaajansa kanssa epäselvässä tilanteessa, jonka yksityiskohtia ei ole vielä paljastettu.
Aziz Asbar oli toiseksi korkein tiedemies keskuksessa sen johtajan tri Amr Armanazin alaisuudessa. Hänellä oli läheiset suhteet Iranin ja Korean tiedemiesten kanssa.
Hizbullahin uutissivu Al-Manar raportoi, että Asbar johti osastoa 4 keskuksessa, joka keskittyi Syyrian kaikkien ballististen ohjusten ja rakettien kehitys- ja rakennusohjelmiin. Osasto 4 on vastuussa Instituutista 4 000, jolla on useita kemiallisten aseiden ohjelmia.
Syyria suostui tuhoamaan suuren kemiallisten aseiden kokoelmansa Venäjän ohjaamassa sopimuksessa seuraten elokuussa 2013 tehtyä Sariini-kaasulla tehtyä hyökkäystä kapinallisten hallitsemalla Ghoutan alueella Damaskoksen lähellä, surmaten arviolta 1 400 ihmistä, heistä 400 lasta.
Yli 1 290 tonnia kemiallisia aseita, mukaan lukien sariini, VX ja sulfur mustard (kaasua) pistettiin Syyriasta kansainvälisen yhteisön toimesta. Syyriaa syytetään toistamiseen kemiallisten aseiden käyttämisestä 7 vuotta kestäneen sisällissodan aikana, jonka jälkipyykki jatkuu edelleen.
Israelin hävittäjät ovat tuhonneet ilmaiskuissa osia tutkimuskeskuksen rakennuksista, viimeksi 22.08.2018 asetuotannon siipeen. https://www.jpost.com/Middle-East/Senior-Syrian-scientist-killed-in-car-bomb-564162.

USA:n presidentti Donald Trumpin nimittämän rauhantiimin johtaja Jared Kushner on toden teolla aloittanut keskustelut YK:n 1949 perustaman UNRWA:n mielekkyydestä kutsuen sitä korruptoituneeksi, tehottomaksi ja rauhanrakentamisen jarruksi. USA keskeytti osittain viime vuoden tammikuussa UNRWA:n tukemisen. Raporttien mukaan Kushner on pyytänyt Jordaniaa tutkimaan mahdollisuutta lopettaa pakolaisleirinsä alueellaan ja antaa niissä oleville "pakolaisille" Jordanian kansalaisuus. Asiasta kertoi "Foreign Policy" perjantaina. Suunnitelman mukaan UNRWA:n tukemisen lopettamisesta säästyneet varat annetaan isäntävaltioille, joiden tulee toimia leireissä asuneitten "pakolaisten" integroimisesta yhteisöönsä.
PA/PLO:n puheenjohtaja – joka näyttää pahoin jääneen junasta Gazan sopimuksen toteuttamisessa – syyttää Trumpia ja Kushneria palestiinalaisten ja heidän asiansa eliminoimisesta.
https://www.debka.com/mivzak/the-palestine-authority-slams-kushners-plan-to-dissolve-unrwa/,

Gazasta lähetetyt ilmapallot sytyttivät viikonvaihteen aikana Israelin puolella turva-aitaa 40 tulipaloa, joiden sammuttamisessa Amerikasta tulleet palomiehet avustivat. Israel on viime päivinä iskenyt suoraan ilmapallojen lähettäjäryhmiä vastaan haavoittaen heistä useita. https://www.timesofisrael.com/idf-fires-at-balloon-launching-cells-in-gaza-4-said-wounded/,

Nir Am kibbutsissa syttyi tulipalo Gazasta lähetettyjen tulisten ilmapallojen sytyttäminä. Yksi tulinen ilmapallo löytyi Beershevasta talon katolta.
https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/firefighters-battling-blaze-near-southern-kibbutz/,

ISIS terroristit ottivat tusinoittain druuseja panttivangeikseen Sweidan provinssissa. He surmasivat yhden druusin Syyria News websivun mukaan.
IS teki useita iskuja 25.heinäkuuta Sweidan provinssin pääkaupungissa ja ympäröivissä kylissä surmaten 250 ihmistä, useimmat siviilejä. IS otti hyökkäysten aikana 36 druusinaista ja lasta vangeikseen. 4 naista pakeni, 2 kuoli, jäljellä on 14 naista ja 16 lasta IS:n vankeina. Heidän kohtalostaan ei tiedetä, mutta IS:n julmuus vankeja kotaan tunnetaan. https://www.timesofisrael.com/islamic-state-said-to-executes-druze-hostage-from-syrias-sweida/,

Arkeologit löysivät Spa:n ja pelihuoneen 1 700 vuotta vanhan ruukkutehtaan raunioista. Kylpylässä oli 20 kuuma- ja kylmävesiallasta. Rauniot löydettiin Israelin keskiosan kaupungista nimeltään Gedera. https://www.timesofisrael.com/spa-and-game-room-with-mancala-found-at-ancient-pottery-workshop-in-israel/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18-31; Tiberias 25 --38; Suolameri 27 -38; Eilat 28 -41 +C-astetta, aurinkoista. Ei muutoksia lämpötiloissa.