Friday, May 25, 2018

PERJANTAI 25.05.2018

PERJANTAI 25.05.2018
01. YK:n turvallisuusneuvosto aloitti maanantaina Kuwaitin esityksestä keskustelut YK:n joukkojen asettamisesta "suojelemaan palestiinalaisia Länsirannalla, Jerusalemin itäosassa ja Gazassa". Keskusteluja käytiin suljettujen ovien suojassa, mutta luonnoksen laatiminen ei onnistunut.
Uusi yritys aloitettiin keskiviikkona, edelleen suljettujen ovien takana koskien Lähi-Itää, mukaan lukien Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti.
Luonnoksen teksti kehottaa etsimään "toimenpiteitä varmistamaan ja suojelemaan palestiinalaisten siviiliasukkaita miehitetyllä Palestiinan alueella, mukaan lukien Gazan kaista, kansainvälisten suojelujoukkojen avulla".

USA, joka on yksi viidestä YK:n turvallisuusneuvoston pysyvästä jäsenestä, on uhannut estää vetollaan sellaisen päätöslauselman hyväksymisen. EU-maat ovat myös epävarmoja, miten sellainen toimi tulisi käytännössä onnistumaan.
Englannin YK:n apulaislähettiläs New Yorkissa, Jonathan Allen sanoi, ettei hänen maansa ole tehnyt päätöstä asiassa. Briteillä on myös veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa. Allen kertoi, että keskusteluja käydään toisten lähettiläiden kanssa, varsinkin saadakseen enemmän tietoja, mitä on tarkoitus saavuttaa suojelu-toimilla, ja mitä sillä tarkoitetaan. Keskusteluja jatketaan.
"Tässä vaiheessa tarvitsemme detaljitietoja mitä on suunniteltu ja mitä esitetty, eikä tämä ole selvää. Kun selvitykset on saatu, tulemme tekemään oman päätöksemme".

Bolivian lähettiläs YK:ssa Sacha Sergio Llorenty Soliz kertoi journalisteille, että Bolivia tukee päätöslauselmaluonnosta. "Uskomme ajan tulleen, että kansainvälinen yhteisö vastaa velvollisuudestaan suojella palestiinalaisia. Hän odottaa kärsimättömästi äänestystä asiasta. Hän sanoi odottavansa, että "jokainen YK:n jäsenmaa pitäytyy kansainväliseen lakiin ja alistuu turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin, mutta USA näyttää olevan kansainvälisen lain yläpuolella".

Hamas väittää IDF surmanneen 102 palestiinalaista protestien aikana, joita se kutsuu nimellä "Great March of Return", joiden aikana protestoijat yrittivät toistamiseen murtautua turva-aidan läpi Israelin puolelle ja jatkaa siellä Temppelivuorelle, jossa olisi pidetty suuri voitonjuhla. Hamas kutsuu marssia rauhalliseksi, vaikka he käyttivät kivien ohella petrolipommeja, palavia leijoja ja joissakin tapauksissa myös ampuma-aseita. Hamasin aseistetut joukot pysyttelivät siviilien takana, pakottaen heitä, mukana naisia ja lapsia, menemään aidan luo.

Viime viikolla USA esti YK:n turvallisuusneuvoston päätös-lauselman, jossa tuomittiin IDF:n sotilaalliset toimet aidan tuntumassa, ja tutkimusten aloittaminen tapahtumista. YK:n ihmisoikeusneuvosto sen sijaan äänestä 29 -2 tutkimuskomitean asettamiseksi, USA ja Australia vastustivat, 14 maata pidättyi. PA/PLO esitti Haagin ICC:n tuomioistuimelle tutkimusten aloittamiseksi väitetyistä IDF:n tekemistä sotarikoksista.
Jos Kuwaitin tekemä aloite epäonnistuu, PA/PLO esittää asian YK:n yleiskokoukseen, jossa sillä on perinteinen ylivalta.

Päätöslauselma luonnoksessa tuomitaan ankarasti Israelin miehitysjoukkojen voiman käyttäminen palestiinalaisia siviilejä vastaan miehitetyissä territorioissa, mukaan lukien Jerusalemin itäosa sekä etenkin Gazan kaistalla, vastoin kansainvälisiä lakeja, kansainvälisiä ihmisoikeuksia ja voimassa olevia päätöslauselmia, ja lopuksi valitetaan viattomien ihmisten menettäessä henkensä. Israelia vaaditaan miehitysarmeijana lopettamaan välittömästi sotilaalliset kostotoimet, kollektiivisen kurituksen sekä laittoman voiman käyttäminen siviilejä vastaan, myös Gazassa.

Kuwaitin laatimassa luonnoksessa vaaditaan Israelia lopettamaan kokonaan Gazan saartamisen sekä antaa tavaroiden esteettömän kuljettamisen Israelin terminaalien kautta, koskien myös henkilöliikennettä. Lisäksi vaaditaan avustusten lisäämistä Gazan kaistalle. YK:n pääsihteerille annetaan kuukausi aikaa suositusten tekemiseksi tapojen ja varojen löytämiseksi varmistaakseen Palestiinan siviiliväestön turvallisuus, hyvinvointi Israelin miehityksen alla.

Esityksessä unohdetaan kokonaan, että tavaroiden tarkastus on kansainvälinen ja koskee myös Egyptiä ja sen Gazan rajaa. Siinä puhutaan kaiken aikaa turvattomista siviileistä, vaikka Hamas on aseistettu hampaisiin saakka, PA:n alueilla toimii sen oma USA:n kouluttama ja aseistama poliisi. Siinä ei puhuta mitään jatkuvista terrorihyökkäyksistä Israelin siviilejä vastaan, eikä Hamasin rakettitulesta Gazan rajan tuntumassa olevia juutalaiskyliä ja kaupunkeja vastaan.
On käsittämätöntä, että länsimaat suostuvat edes keskustelemaan näin törkeästä tosiasioiden vääristelystä ja ilmiselvistä valheista.
Kuka suojelee Israelin siviilejä PA/PLO:n ja Hamasin sekä muiden terrorijärjestöjen terroria vastaan?
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/US-cant-stop-Security-Council-talks-on-protection-force-for-Palestinians-558135,
02. YK:n joukkojen tähänastiset suojelu- ja turvaamistoimet eivät kyllä anna luotettavaa kuvaa sen joukkojen todellista kyvystä suorittaa siltä odotettavia tehtäviään.
YK asetti joukkojaan turvaamaan Rafahin rajanylitys terminaalin Gazan ja Egyptin rajalla. Kun muutamia satoja Hamasin aseistetun siiven jäseniä kokoontui terminaalin lähettyville, YK:n joukot luikkivat kiireesti pakoon ja asettuivat asumaan Tel Avivin kaupunkiin. Lienevätkö siellä vieläkin?
Libanonin ja Syyrian etelärajoille asetetut rauhanturvaajat ovat aseettomia. Niiden ainoa tehtävä on ajella autoillaan silloin kun huvittaa ja tehdä raportti näkemistään. Siellä toimivat terrorijoukot ovat siepanneet heitä, varastaneet heidän autonsa ja välineensä – aseitahan heillä ei tiettävästi ole, mutta päästäneet heidät menemään jalkapatikassa jatkamaan virantoimitustaan.
Kaikkein turhin YK:n asettama valvonta joukkio Hebronissa TIPH, eli tilapäinen kansainvälinen läsnäolo Hebronissa. Heidän tehtävänsä on valvoa väkivaltaisuuksia Israelin armeijan ja PA:n arabien välillä. He tukevat paikalle vasta kun kaikki on jo ohi, mutta laativat raportin arabien kertomuksen perusteella, joten voi esittää kysymyksen, kuinka päteviä raportit ovat. Heidän autojaan näkee vieläkin liikenteessä; he asunevat Jerusalemissa.

03. Israel teki valituksen YK:n turvallisuusneuvostolle, että Iran jatkaa ballististen ohjusten testaamistaan jättäen huomiotta velvollisuutensa kansainväliselle yhteisölle ja siten jatkaen Lähi-Idän tasapainon horjuttamista, sanoi Israelin lähettiläs YK:ssa Danny Danon torstaina. Hän kertoi Iranin tehneen 2 ohjustestiä. Hän vakuutti testien olevan vastoin YK:n päätöslauselmaa 2231, joka kieltää ydinaseita kantavan ballististen ohjusten testauksen. Testattu ohjus voi ottaa 500 kg kärkiosan ja sen kantomatka yli 300 km.
Iran jatkaa sotilaallisia ja diplomaattisia toimiaan Lähi-Idän alueilla, etenkin Syyriassa, Libanonissa, Irakissa, Jemenissä ja Gazan kaistalla.
Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei asetti 7 ehtoa Iranin pysymiseksi JCPOA sopimuksessa. Iran ei halua luopua ballististen ohjusten ohjelmastaan, mikä on presidentti Trumpin keskeisiä vaatimuksia. Toiseksi sopimus on niin väljästi laadittu, että se antaa Iranille mahdollisuuden jatkaa ydinkokeitaan, joita se tehnee Uranin rikastamisen ohella salaisissa laitoksissaan, joihin IAEA:n valvojat eivät ole saaneet lupaa vierailla. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Danon-to-Security-Council-Iran-still-testing-ballistic-missiles-558274

04. UUTISIA LYHYESTI
IDF:n sotilaitten mennessä pakolaisleiriin lähellä Ramallahia pidättämään etsimiään terroristeja, 3-kerroksisen talon katolta pudotettiin marmorilaatta joka osui yhden sotilaan päähän. Kypärästä huolimatta hän sai vakavan kallovamman ja kiidätettiin Ein Keremin sairaalaan, jossa lääkärit taistelevat hänen hengestään.
IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Ronen Manelis sanoi torstaina, että ramadanin alkamisesta lähtien 2 viikkoa sitten terroriteot ja niiden yritykset juutalaisia vastaan ovat nousseet rajusti. Liberman vakuutti, että terroristi löydetään joko elävänä tai kuolleena.
Viime yönä rajapoliisi joutui tuliasein tehdyn hyökkäyksen kohteeksi tarkastuspisteessä lähellä Beeteliä. Hänet pidätettiin myöhemmin ilman uusia vammautumia.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246412
Presidentti Trump peruutti kesäkuun 12. päiväksi suunnitellun huipputapaamisen PohjoisKorea, EteläKorean ja USA:n johtajien kesken Singaporessa.
Trump selitti, että PK:n viimeaikaiset lausunnot ovat täynnä vihamielisyyttä Yhdysvaltoja vastaan. Hän kertoi peruuttamisen syistä Kin Jong Unille lähettämässään kirjeessä todeten, että hän odottaa voivansa tavata Unin tulevaisuudessa. Samalla hän kiittää 3 PK:n Amerikan kansalisen vapauttamisesta. "Se oli kaunis ele". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246420

Jatkoa edelliseen 25.05.

05. Tsekki tasavallan ulkoministeri Martin Stropnicki vakuutti torstaina julkisessa lausunnossaan, että Hamas oli yksin vastuussa palestiinalaisten arabien kuolemaan Gazan protestien yhteydessä äskeisten viikkojen kuluessa.
Yedot Aharonit lehden lainaamassa lausunnossa todetaan otsikolla "Gaza – kertoen asioista, kuten ne todella ovat". Stropnicki kirjoitti, "ettei mikään valtio alistu sellaisiin provokaatioihin. Vakivallalla ja USA:n lähetystön muutolla Jerusalemiin ei ollut mitään yhteyttä keskenään".
Hän selitti, että USA:n lähetystön siirtoa käytettiin terrorijärjestö Hamasin toimesta vain pahentaakseen tilanteita, jotka se oli organisoinut paljon aiemmin. Hän selitti edelleen:
Todellisuus on se, että Hamas, jonka myös EU on luokitellut terrorijärjestöksi, mutta ei ole vieläkään tunnustanut Israelia, on ainoa Gazan hallitsija ja sellaisena täysin vastuussa väkivaltaisiin muotoihin ja kohteisiin, joita tapahtui Israelin ja Gazan välisellä rajalla viimeisten viikkojen aikana.
"Oli selvästi nähtävissä, miten Hamas kohteli asukkaitaan. Sen aktivistit polttivat Kerem Shalomin Gazan puoleiset osat, joiden kautta kulkevat inhimilliset avustukset Gazan kaistalle. On myös todettava, että Hamas käyttää lapsia hyväkseen lähettämällä heitä vaarallisiin kohteisiin voidakseen syyttää Israelia lasten kuolemasta maailman silmien edessä. Hamas ei yksinkertaisesti ole kiinnostunut olosuhteiden parantamiseen Gazassa, se on enemmän kiinnostunut kansainvälisen yhteisön huomion herättämiseksi kaikin mahdollisin keinoin". Hän kehotti "kutsumaan lapiota lapioksi" ja luopumaan Hamasin tarjoamista valheista.
Tsekki tasavalta ja sen presidentti Milos Zeman ovat osoittaneet tukea Israelille viimeisten kuukausien aikana ja ilmaisseet halunsa muuttaa lähetystönsä Jerusalemiin. Tsekki tasavalta oli ensimmäisten joukossa, jotka tunnustivat Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi presidentti Trumpin tunnustaessa sen joulukuussa.
Tsekkien pääministeri Andrej Babis ilmaisi eriävän mielipiteensä, ettei USA:n esimerkin noudattaminen Jerusalemin tunnustamisesta ollut hyvä, kuten sitä seuranneet reaktiot osoittavat.
Israelin lähettiläs Tsekki tasavaltaan Daniel Meron onnitteli ulkoministeriä kertoessaan totuuden väkivallan lähteistä alueella. "Hänen lausuntonsa kuvastavat erikoisia suhteita maiden välillä sekä tosiasian, että maat edustavat yhteneväisiä arvoja ja yhteisen menneisyyden. Tasan 70 vuotta sitten Tsekki tasavalta avusti Israelia sen itsenäisyyssodassa, ja on nyt avustamassa meitä propagandasodassa". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246454

06. UUTISIA LYHYESTI
Israelin korkein oikeus antoi lausunnon, jossa se katsoo IDF:n toimineen Gazan rajalla laillisesti. Oikeuden presidentti Esther Hayat, varapresidentti Hanan Melcer ja tuomari Neal Hendel lähettivät samalla varoituksen puolustusarmeijalle, että a) huomioiden kuolleitten ja vyötärön yläpuolelle haavoittuneiden palestiinalaisten korkean lukumäärän IDF:n tulee välittömästi tehdä vapaaehtoisesti muutoksia uhrien lukumäärän pienentämiseksi, b) mahdolliset henkilökohtaiset sotalakien rikkomiset tulee tutkia perusteellisesti. Oikeus myös kritisoi sitä, ettei sen sallittu nähdä kaikkia salaisia taisteluohjeita.
IDF oli kuitenkin aloittanut ohjeittensa uudelleen arvioimisen oma-aloitteisesti jo ennen korkeimman oikeuden käsittelyä.
Artikkelissa arvioidaan, että Israelin korkeimman oikeuden nauttiman korkean arvostuksen vuoksi ulkomailla, oikeuden päätös tulee tekemään entistä vaikeammaksi Haagin kansainväliselle rikosoikeudelle ICC väittää IDF:n suorittaneen kansainvälisen lain rikkomuksia.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/High-Court-declares-IDF-conduct-on-Gaza-border-legal-558341,
Presidentti Trumpin peruutettua 12.06.2018 Singaporessa suunnitellun huippukokouksen Pohjois-ja EteläKorean ja USA:n välillä, Trump määräsi armeijan valmiustilaan. Hän valitti PK:n johtajalle Kim Jong Unille lähettämässään kirjeessä suurta ärtymystä ja avointa vihamielisyyttä, mitä PK:n johtaja oli osoittanut viimeisissä lausunnoissaan. Pyongyang oli häväissyt varapresidentti Mike Penceä poliittisena nukkena uhaten: "Olemme valmiit tapaamaan sekä ydintaistelussa että neuvottelupöydässä".
Trump jätti kuitenkin oven auki mahdollisia keskusteluja varten tulevaisuudessa, jos PK muuttaa äänilajinsa lausunnoissaan. Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton esitti, että PK näyttää olevan vaarassa kokea saman kohtalon kuin Libya, joka luopui ydinohjelmastaan ja maassa oleva ydinarsenaali vietiin pois maasta. Libyan johtaja Muammar Gaddafi joutui maassa puhjenneen välivaltaisuuden kouriin, (jota Hillary Clinton tuki todeten "tulin, näin ja eräs kuoli") ja kuriton väkijoukko sai hänet käsiinsä lynkaten hänet kuin koiran. Trump vakuutti PK:n johtajalle, että USA vastaa hänen turvallisuudestaan riippumatta minkä suunnan tulevaisuus valitsee.
PK tuhosi ydinaseen testipaikkansa, joka Kiinan tietojen mukaan oli osaksi luhistunut 2017 ennen diplomaattista aloitetta useilla räjähdyksillä journalistien todistaessa tilanteen. https://www.debka.com/trump-pulls-out-of-june-12-singapore-summit-with-kim/
Debkafile julkaisi seuraavia uutisia kyhyesti
• USA, Venäjä ja Syyrian presidentti Assad ovat liittoutumassa Irania vastaan Syyriassa, kuten näyttää. https://www.debka.com/
• Jos Iran jatkaa ydinkokeitaan, USA ja Israel valmistautuvat iskemään sen ydinlaitoksiin. Iran yrittää saada EU-maat suostumaan sen esittämiin ehtoihin JCPOA-sopimuksen pelastamiseksi. https://www.debka.com/if-iran-resumes-enrichment-the-us-and-israel-poised-to-attack-its-facilities/
• Hizbullahin ja Syyrian armeijan joukkojen siirtyminen Jordanian rajalle aiheuttavat huolta sekä USA:ssa että ennen kaikkea Israelissa. Syyrian armeijan ja Hizbullahin joukot ovat kokoontumassa IZRAn tukikohtaan, jossa sijaitsee myös Iranin Syyrian itäosan komennuskunta. Syyrian armeijalla on siellä kolme pataljoonaa Hizbullahin joukkojen vahvistaessa. Venäjä toimitti Assadin armeijalle 1000 ohjusten laukaisualustaa sekä uuden version Kornet D panssariohjuksesta, jonka kantomatka on max 9 km. Venäjän ilmavoimien tuesta ei ole tietoa. https://www.debka.com/a-syrian-hizballah-buildup-for-a-leap-on-jordans-border-cause-for-us-israeli-concern/,
• Israelin F-35 stealth hävittäjä on nähty ja kuvattu Beirutin yläpuolella ja myös Iranin ydinvoimalan tuntumassa. Asian julkisti ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Amikam Nurkin tavatessaan 20 maan ilmavoimien komentajat Israelissa äskettäin. Hän vahvisti, että Israelin ilma-puolustusjärjestelmät Iron Dome, Davids Sling ja Arrow 3 ovat saavuttaneet 85 %:n tuhoamistason lähestyviä ohjuksia vastaan. Al-Qods joukot ampuivat 09.05. 32ohjusta Syyriasta Israelin puolelle, eikä 20 kuten kerrottiin. https://www.debka.com/us-f-35-stealth-plane-makes-its-combat-debut-with-israeli-air-force/
• Trumpin päätöstä Iranin ydinsopimuksen hylkäämisestä seurasivat USA:n, Ranskan ja Englannin asevoimien keskittäminen Läh-Itään ja Syyrian rajojen ulkopuolelle, osa kuljetuksista tapahtui Israelin kautta. Tämä voi ennakoida, että valmisteluja tehdään kaiken varalta jännityksen noustessa Israelin rajan pohjoispuolella Hizbullahin, Iranin ja Syyrian armeijan keskittäessä omia joukkojaan Izraan. https://www.debka.com/extraordinary-western-military-movements-in-mid-east-some-via-israel/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 20 -31, Tiberias 23 -37; Suolameri 28 -37; Eilat 26 -38 +C-astetta. Huomenna vähän lämpenevää, aurinkoista.
Wednesday, May 23, 2018

KESKIVIIKKO 23.05.2018

Keskiviikko 23.05.2018
01. "Haagin kansainvälinen rikosoikeus (ICC) ei arkaile aloittaa tutkimukset Israelin suorittamista sotarikoksista, jos Rooman sopimus sitä edellyttää", sanoi ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda tiistaina. Hän totesi tämän tavattuaan PA/PLO:n ulkoministeri Riyad al-Malikin Haagissa tiistaina. Maliki antoi Bonsoudalle uusia syytöksiä väitetyistä sotarikoksista todeten hänelle samalla – lievänä moitteena – että jatkuva tutkimusten viivyttely antaa Israelille tilaisuuden jäädä rankaisematta.
Al-Maliki syyttää PA/PLO:n puolesta IDF:n sotilaita ja virkailijoita yli 100 palestiinalaisen surmaamisesta Gazan rajalla viimeisten kuuden viikon aikana, huomioiden v. 2014kesäsodan, sekä
"10 000 laittoman asuntoyksikön rakentaminen Länsirannalle ja Jerusalemiin osana setlementtiprojektia".
Bensoudan toimisto antoi lausunnon Malikin tapaamisen jälkeen, jossa todettiin, etteivät PA/PLO:n syytökset automaattisesti käynnistä tutkimuksia. Jos kuitenkin päätetään, että tilanne edellyttää tutkimuksia kansainvälisten sopimusten puitteissa, Bensouda tulee aloittamaan tutkimukset tarvitsematta ICC:n erillistä hyväksymistä.

Israelin ulkoministeriö iski takaisin todeten, että se katsoo PA/PLO:n painostuksen tutkimuksista suurella vakavuudella ja kyynisenä prosessina ilman laillista perustetta. "PA/PLO jatkaa ICC:n käyttämistä ongelmallisiin poliittisiin tarkoituksiinsa poliittisen prosessin aloittamisen asemesta. On nurinkurista, että palestiinalaiset tekevät näin samalla jatkaen kiihotustaan terroriin ja käyttäen naisia ja lapsia inhimillisenä kilpenä ja peittona väki-valtaisissa yrityksissään pyrkiessään haavoittamaan Israelin kansalaisten turvallisuutta".
Malikin Bensoudalle jättämät uuden syytökset keskittyvät kolmeen kohteeseen: Äskeiset väkivaltaisuuden Gazan rajalla; Israelin harjoittama palestiinalaisten karkottaminen, ja uusien setlementtien rakentaminen Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa.
Malikin jättämissä dokumenteissa väitetään, että IDF surmasin yli 60 palestiinalaista ja haavoitti tuhansia yksistään 14.05. "rauhallisissa mielenosoituksissa"; ja edelleen että 30.03. lähtien IDF on surmannut yli 110 rauhallista mielenosoittajaa ja muita suojattuna ihmisiä, mukaan lukien 2 journalistia, 14 lasta ja yksi avustava lääkintämies. Malikin dokumenteissa ei mainittu, että Hamasin johtaja tunnusti, että 14.04. mielenosoituksissa yli 60 surmansa saaneista 50 olivat Hamasin aktiivijäseniä, mikä osoittaa "rauhallisten mielenosoitusten olleen verhona väkivaltaisille hyökkäyksille IDF:n sotilaita ja turva-aitaa vastaan.

Edelleen dokumenteissa esitetään Israelin tarkoituksellinen menetelmä tuhoamisesta ja yksityisomaisuuden takavarikoinnista, mitkä johtivat 3 861 palestiinalaisen – mukana 1 960 lasta – karkotuksiin 13.06.2014 jälkeen, josta lähtien ICC tarkastelee tilannetta.
PA/PLO:n raporteissa ei tehdä eroa terroristien talojen eikä laittomasti rakennettujen talojen tuhoamisen välillä.

PA/PLO:n dokumenteissa väitetään, että 2017 yksistään Israelilla oli pitkälle edistyneet suunnitelmat 6 742 uuden asuntoyksikön rakentamiseksi setlementteihin, jotka kaikki ovat laittomia.
Kysymys juutalaisten rakentamiseksi Juudeaan ja Samariaan on nostettu välistä esiin todeten, ettei ole mitään laillisia esteitä rakennuslupien mukaiselle rakentamiselle. Kansainvälinen yhteisö on useimmiten hyväkysynyt PA/PLO:n kannan, jonka mukaan juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on laitonta.
Ei tiedetä, minkä kannan ICC ottaa v. 2014 jälkeen rakennetuista setlementeistä, mutta ICC:n vuosiraportti 2015 viittasi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan joulukuussa 2016, jossa todetaan Israelin rakentamat setlementit laittomiksi.
Tammikuusta 2015 lähtien ICC on harkinnut täydellisten rikos-tutkimusten aloittamista Israelin ja PA/PLO:n toimia vastaan.

Israelin hallitus on vuosien ajan pyrkinyt vakuuttamaan ICC:n tutkijoita, ettei Israel ole allekirjoittanut Rooman Statute dokumenttia, eivätkä sen kohdat koske Israelia. IDF suorittaa jatkuvasti omia tutkimuksiaan, mikä on yksi tärkeä pointti määriteltäessä, koskevatko Rooman sopimuksen kohdat Israelia. Merkit viittaavat, että ICC nopeuttaa tutkimusten aloittamista sekä Israelin että PA/PLO:n suorittamista rikoksista. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-Authority-takes-Israel-to-task-at-ICC-over-alleged-war-crimes-558048

02. Gazan rauhallisten mielenosoitusten – jotka poikkeuksetta kehittyivät aseellisiksi ja väkivaltaisiksi – puolustusministeri Avigdor Liberman sanoo Hamasin sotilaallisen operaation epäonnistuneen. Hän antoi lausuntonsa keskiviikkona sen jälkeen, kun IAF oli suorittanut useita pommituslentoja koko Gazan alueella useisiin kohteisiin, mukaan lukien merisatama Gazan kaupungin länsipuolella, sekä hyökkäystunneli.
"Tänä iltana IDF tuhosi taas yhden Hamasin terroriryhmän rakentaman tunnelin" Liberman kirjoitti Twitter sivullaan. "Yritykset hyökätä Israeliin ilmasta, raja-aidalla ja maan alla estetään teräsmuurilla IDF:n mahdin voimalla".
Hän kehotti Hamasia tunnustamaan sotilaallisen tappionsa ja investoimaan varansa Gazan asukkaiden elämän parantamiseen. Tiistaiyön aikana suoritetuissa iskuissa - vastauksena Hamasin lähettämän ryhmän hivuttauduttua aidan läpi Israelin puolelle ja poltettua IDF:n valvontapesäkkeen – IAF iski maanalaiseen infrastruktuuriin ja kahteen kohteeseen, jotka kuuluivat Hamasin merivoimille.
Gazan arabit raportoivat räjähdyksiä Hamasin asemissa Gazan kaistan keski- ja pohjoisosissa. Uutistoimisto, jolla on suhteita Hamasin kanssa, sanoi 6 ohjuksen osuneen Hamasille kuuluvaan
rakennukseen Jabaliyassa kaistan pohjoisosassa.
Arabien mukaan pieni satama oli iskun kohteena, tuhoten 2 kalastusalusta ja sytyttäen rakennukset tuleen. Kohteeseen ammuttiin 2 ohjusta idästä, 1 idästä rannikon ulkopuolelta. Mahdollisista uhreista ei kerrottu. https://www.timesofisrael.com/after-gaza-strikes-liberman-says-hamas-military-project-has-been-a-failure/
Linkin videossa näytetään gazalaisten tuhoavan raja-aitaa, ja etenevän Israelin puolelle tuhoten IDF:n aseman ilman vastarintaa. Ryhmän jäsenen ottamassa filmissä esitetään, miten he sytyttävät tarkka-ampujien käyttämän aseman tuleen ja katkovat kaapeleita. Asemassa oli teltta, jonka suojassa tarkka-ampujat tarkkailivat potentiaalisia kohteita Gazassa.
https://www.timesofisrael.com/video-shows-gazans-cross-fence-destroy-idf-post-unhindered/,

03. Trumpin hallitus harkitsee vastatoimia PA/PLO:ta vastaan sen pyrkiessä ICC kiihdyttämään Israelin vastaisia rikostutkimuksia "mahdollisista sotarikoksista ja muista laittomuuksista Gazassa sekä Juudeassa ja Samariassa, myös Jerusalemin itäosassa". Trumpin hallitus harkitsee PA/PLO:n toimiston aseman eliminoimista Washingtonissa.
USA:n joulukuussa 2015 säädetyn lain mukaan PA/PLO joutuu maksamaan rangaistussakkoa, jos se aloittaa Israelin vastaisten kampanjan ICC:ssä. Yksi rangaistusmuoto on PA/PLO:n toimiston sulkeminen Washingtonissa.
Harkinnan kohteena on PA/PLO:n toimiston toiminta USA:ssa, joka on rajoitettu keskittymiseen kestävän rauhan saavuttamiseksi Israelin ja palestiinalaisten välillä, sanoi USA:n kansallisen turvallisuusneuvoston jäsen.
Viime marraskuussa USA:n silloinen ulkoministeri Rex Tillerson kieltäytyi vahvistamasta, että PA/PLO olivat toimineet kongressin antamien rajoitusten puitteissa, mikä ennakoi toimiston sulkemista Washingtonin Georgetown lähiössä. Presidentillä oli 90 päivää aikaa harkita, ovatko PA/PLO toimineet suorien ja aitojen neuvottelujen aloittamiseksi Israelin kanssa. Jos hän katsoo PA/PLO:n toimineen vastoin kongressin rajoitetta, hän voi sulkea sen. 90-päivän määräaika on täytetty, eivätkä neuvottelut osapuolten välillä ole edistyneet edes alkuun.
USA:n ja PA/PLO:n väliset suhteet ovat sen aikana pudonneet pohjalukemiin Abbasin ilmoitettua, etteivät PA/PLO:n virkailijat saa olla missään suhteissa Trumpin hallituksen kanssa. Viime viikolla Abbas kutsui USA:n lähettiläänsä kotiin USA:n muutettua lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin, ja Hamasin alettua "March on Return" väkivaltaisen marssin kohti Jerusalemia ja Al-Aksa moskeijaa, jossa he halusivat osallistua rukouksiin. Jos he olisivat onnistuneet murtaa suuren aukon turva-aitaan, Hamasin sotilassiiven aseistetut joukot olisivat edenneet Temppelivuorelle pitäen voitonjuhlansa siellä
Kuten raporteissa on kerrottu, marssi tyrehtyi IDF:n päättäväiseen toimintaan estää hyökkäykset turva-aitaa vastaan turvatakseen Israelin alueen koskemattomuuden hyvin tiedostaen, että koko maailma seuraa silmä kovana IDF:n mahdollisia rikossyytteitä suhteettomista uhreista.
https://www.timesofisrael.com/white-house-mulling-possible-move-against-palestinian-mission-over-icc-push/

04. ToI julkaisi sivullaan artikkelin Plot against Iran (Salajuoni Irania vastaan): 7 kohtaa jotka on hyvä tietää toukokuun 23. päivänä.
Otan siitä joitain kiinnostavimpia kohtia. Alaotsikossa kerrotaan, että ulkoministeri Pompeon vaatimukset ja suunnitelma hallituksen vaihtamiseksi Iranissa eivät ole kypsiä, ja että Israel käyttää hävittäjiään hallituksen viestintään maailmalle.
• Philip Roth, Amerikan Israelin kirjallisuuden vanhin kuoli 85-vuoden iässä. Artikkelissa ihmetellään, miksi hänen kuolemansa sai mitättömän - ellei täydellisesti olemattoman huomion, etenkin juutalaisessa lehdistössä.
• Israelin lehdistö oli varmasti valmistautunut raportoimaan ajankohtaisesti IAF:n koneitten iskuista Gazan kaistalla, ensiksi palestiinalaisissa raporteissa, ja myöhemmin virallisessa tiedotteessa iskuista tunnelia ja satamaa vastaan.
• Israel lähetti maailman parhaat hävittäjänsä ja niiden ohjaajat viestittämään joitain maailmalle, eikä se ollut ensimmäinen kerta. Uutinen oli sentään se, että Israel käytti F-35 ja F-35i stealth koneitaan kertomaan jotain Assadille, jota Yoav Limorin mukaan luettiin myös Teheranissa. IAF:n komentaja Amiram Norkin ei tehnyt vain selväksi, että Israelilla on ase, jota yksikään vihollinen ei pysty eliminoimaan (sillä hän ei näe sitä), vaan siksikin, että sillä on pelin muuttavia ominaisuuksia, joilla se voi onnistuneesti hoitaa kaikki sitä vastaan tehdyt hyökkäykset. Yediot Aharonit sotkee kuitenkin aplodit kertoen, ettei F-35 voi kuljettaa raskaita pommeja, siihen tarvitaan vanha ja vanhentunut sotaratsu F-15.
• USA:n ulkoministeri Mike Pompeon Iranille tiistaina antama ultimaatumi on herättänyt eriäviä mielipiteitä. Pompeo kertoi journalisteille tiistaina ulkoministeriön lehdistö-tilaisuudessa, ettei hänen listansa ollut millään muotoa erikoislaatuinen: Se on hyvin alhaista tasoa. Se on standardi käyttäytyminen, jota me odotamme kaikilta valtioilta maailmassa. Haaretz toteaa, että Pompeon pitkän tähtäyksen päämäärä näyttää olevan hallituksen muutos, vaikka se menee aivan väärin. Sanktiot eivät koskaan ole saaneet hallitusta eroamaan yrityksistä huolimatta – peräti 60 kertaa 1. MM:n ja 2000 välillä.
• Pompeon väittämä, että Iranin Quds-joukot suorittavat teloituksia Euroopassa, ovat nostattaneet kulmakarvoja, koska sille ei ole todisteita, vaikka kyselyjä on tehty tunnetuille tutkimus- ja uutistoimistoille, joiden luulisi olevan selvillä niistä.
• USA:n Israelin lähettiläs David Friedman on joutunut polttavalle maaperälle siksi, että hänestä otetussa valokuvassa taustana on kuva Al-Aqsa moskeijasta, joka on korvattu juutalaisten 3. Temppelillä. Artikkelissa todetaan, että esitetty kuvitelma on yleistä joissakin juutalaisten uskonnollisissa piireissä, mutta että se on ehdottomasti kiellettyä USA:n lähettiläältä, jonka odotetaan toimivan puolueettomana selvittäjänä. Artikkelissa väitetään, että lähetystön kiellosta huolimatta Friedmanin avoin hymy ja aiemmat mielipiteet vihjaavat hänen hyväksyvän kuvan. Toiseksi, ehkä hän uskonnollisena juutalaisena, rukoilee useita kertoja Temppelin ja sen uhritoimitusten palaamisen puolesta. Tämä vaikuttaa ilkeämieliseltä vihjailulta. Asiayhteys on aina tärkeä.
• PA/PLO:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kohdalla se kuitenkin näyttää kiehuneen yli laidan. Hän joutui käymään useita kertoja sairaalassa rintakipujen, korkean kuumeen ja pneumonian vuoksi. Osoittaakseen, että kaikki on OK, hän antoi lehdistölle itsestään kuvan lukiessaan lehteä, jonka etusivulla on karikatyyri IDF:n sotilaasta, joka sieppaa sylivauvan maitopullon ja antaa hänelle myrkkyä sen sijaan. Oliko karikatyyri tarkoituksellinen vai oma maali, mutta joka tapauksessa kuva kertoo kaiken. Israel Hajom moittii Abbasia, ettei hänellä ole mitään hävyntunteita. Haaretz sen sijaan jättää sen huomiotta todeten, että päivän lehti Abbasin käsissä kertoo kaiken olevan hyvin. https://www.timesofisrael.com/the-plot-against-iran-7-things-to-know-for-may-23/,

05. UUTISIA LYHYESTI
IDF:n tiedottaja prikaatin kenraali Ronen Manelis sanoo maailman kaatuneen Hamasin esittämiin valheisiin Gazasta. Hän sanoo mieluummin häviävän kansainvälisessä propagandasodassa kuin voittavan valheilla, kuten Hamas tekee. Hyvä moralisointi, mutta kyllä IDF:n tulisi virtaviivaistaa tiedotustoimintansa, eikä odotella päiväkausia, ennen kuin julkaisee omat kuvansa ja videonsa. Maailma on siinä vaiheessa jo omaksunut virheellisen kuvan, eikä sitä korjata vanhentuneilla lausunnoilla. https://www.timesofisrael.com/in-wsj-op-ed-idf-spokesman-says-world-fell-for-hamas-lies-in-gaza/,
Teheran hylkää ulkoministeri Pompeon vaatimukset palata järjestykseen muitten valtioitten tapaan. Iranin asevoimien komentaja kenraali Mohammed Hosein Bahgheri hylkää Pompeon teesit todeten, että USA pelkää Iranin mahtia sotarintamalla, ja vakuuttaa Iranin jatkavan sotilaallisten ohjelmiensa edistämistä. https://www.timesofisrael.com/tehran-rejects-pompeo-demands-vows-to-push-ahead-with-weapons-development/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -32; Tiberias 22 -38; Suolameri 26 -41; Eilat 26 -42 +C-astetta. Tänään pulipilvistä, huomisesta alkaen aurinkoista, lämpötila alenee 29 asteeseen.

Onko jesuiittapaavi Francis I mennyt sekaisin, kysyy WND. Paavi sanoo hyväksyvänsä kenet tahansa, pedofiliasta homoihin ja lesboihin selittäen, että Luoja loi hänet sellaiseksi, iloitse ja ole onnellinen, nauti elämästä sellaisena kuin olet. https://grassrootconservative.blogspot.co.il/2018/05/has-jesuit-pope-gone-crazy.htmlMonday, May 21, 2018

MAANANTAI 21.05.2018

MAANANTAI 21.05.2018
01. Juutalaisten juhlapyhät ovat pahoin sekoittaneet viikkorutiinini, mutta pyritään pysymään ajan tasalla. Kirjoitan tätä shavuot-päivän iltana ja jatkan huomenna maanantaina.
02. Shavuot (viikot) on yksi juutalaisten suurimmista juhlapyhistä. Sitä vietetään Toran (Lain) antamisen vuoksi juutalaisille Siinain vuorella, joka ilmeisesti on muinaisen Midianin alueella Saudi Arabiassa. Näiden suurten juhlapyhien rikkomisesta annettiin yksioikoiset tuomiot: rikkoja poistettakoon Israelista.
03. Gazan turva-aidan varrella tapahtuneet väkivaltaiset mielen-osoitukset ovat suurelta osin laantuneet, arabimaiden painostuksen vuoksi, ja ehkä senkin vuoksi, että Gazan kansan mielenkiinto alkoi loppua. Vapaaehtoisten määrä aidan varrella alkoi vähetä. Hamasin iskut laitteita vastaan jotka palvelevat heitä itseään, olivat varmaan väärä toiminto. Polttoaineen vähyydestä kärsivä Gaza ei ymmärtänyt, miksi kaasua sinne johtavat johdot täytyi Hamasin käskystä tuhota ja terminaali polttaa kolme kertaa, kuten ei sitäkään, että tavararekkoja käännytettiin takaisin Israeliin Kerem Shalom terminaalista.
Koska nyt on ramadan, muslimien paastokuukausi, jolloin he eivät syö eivätkä juo päivisin ennen auringonlaskua, he ovat tavallista ärtyneempiä etenkin näin hellesään aikana.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kävi sairaalassa jo kolmatta kertaa viikon aikana. Hänellä oli kuumetta, kipua rinnassa ja luultavasti pneumonia. Hänellä oli korvaleikkaus tiistaina, ja sen seurantatarkastus, mutta lääkärien mukaan kunto on kohtalainen. Abbas on 83-vuotias ja ketjupolttaja. Hän on kärsinyt huonosta terveydestä jo pitkään, mutta ei ole uskaltanut nimittää seuraajaa. https://www.timesofisrael.com/abbas-taken-to-hospital-for-3rd-time-in-a-week-said-to-suffer-chest-pains/.

04. Puolustusministeri Avigdor Liberman kutsui Joint Arablist puheen-johtajaa ja hänen apulaisiaan terroristeiksi, joiden oikea paikka on vankila, heidän hyökätessään poliisia vastaan Haifassa. Ayman Odeh syytti rajusti poliisia sen "brutaalisti hajotettua Gazan myötätunto- protestin Haifassa."Jokainen päivä, jotka Ayman Odeh ja hänen tukijansa kulkevat vapaina kiroten poliisiupseereita osoittavat lain vartijoiden epäonnistuneen tehtävässään" Liberman kirjoitti Twitter sivullaan sunnuntaina. Odeh kävi tapaamassa sairaalassa lauantaina Mossawa Rights ryhmän johtajaa Jafar Farahia, joka särki polvensa poliisin pidättäessä hänet perjantaina Haifan protestin yhteydessä. Odeh kutsui poliisia Bnai Zion sairaalassa häviäjiksi. Hän kirosi poliisia myös maanantaina järjestetyn protestin aikana, johon osallistui 200 ihmistä. Protestissa lähellä uutta lähetystörakennusta vastustettiin USA:n lähetystön muuttoa Tel Avivista Jerusalemiin. Odeh itse osallistui siihen protestiin. https://www.timesofisrael.com/liberman-calls-arab-party-chief-a-terrorist-who-belongs-in-jail/, https://www.timesofisrael.com/activists-say-police-broke-knee-of-arab-israeli-arrested-at-protest-in-haifa/,
05. Tel Aviv ylennettiin juuri "pyhäksi kaupungiksi", joka on avain kolmannen Temppelin rakentamiseksi, väittää Am Israel Säätiön
presidentti Jay Schulz. Hän sanoo, että Tel Avivilla on paljon enemmän tarjottavaa tulevaisuudessa, kuin monikaan arvaa. "Tel Aviv on todella Ir Hakodesh. Sillä on erittäin pyhä rooli näyteltävänä modernin Israelin voimakeskuksena". Hän perustaa väitteensä siihen, että kuningas Salomon rakentaessa ensimmäistä Temppeliä, elintärkeät cedar-puut kuljetettiin Libanonista nykyisen Jaffan tienoille, josta Salomon miehet hakivat ne Jerusalemiin.
Hän katsoo tehtävänään olevan juutalaisten kokoaminen maailmalta Israeliin ja kolmannen Temppelin rakentaminen. Hän valittaa sitä, että yhä useammat nuoret avioituvat ulkomailla eivätkä heidän lapsensa luultavasti ole lain mukaan juutalaisia.
"On korkea aika, että koko juutalainen maailma innostuu Tel Avivin Torasta. Minä olen ottanut hartioilleni varmistaa, että jokainen nuori juutalainen kaikkialla maailmassa tulee kotiin, tulee kiinnitetyksi, ja hänelle annetaan välineet rakentaa Am Israel, Israelin kansa Israelin maassa". http://www.wnd.com/2018/05/tel-aviv-promoted-as-holy-city-thats-key-to-3rd-temple/

06. Diplomaatit Euroopasta, Kiinasta ja Venäjältä ovat sopineet uuden sopimusmallin tarjoamisesta Iranille pelastaakseen 2015 solmitun JCPOA kv. sopimuksen P5+1 maiden ja Iranin välillä. Virkailijat tapaavat toisensa Viinissä ensi viikolla EU:n veteraanidiplomaatin Helga Schmidin johdolla keskustellakseen seuraavista askeleista USA:n presidentti Donald Trumpin päätettyä vetäytyä eroon 2015 kv. ydinsopimuksesta Iranin kanssa, kertoo Welt am Sonntag.
Saksa, Ranska, Venäjä ja Kiina osallistuvat kokoukseen, mutta USA ei, lehti kertoo. Ei ole vielä selvää, tuleeko Iran mukaan, joka on vastustanut ballististen ohjusten rakentamisohjelmansa supistamista.
Lehti kertoo, että Iran voisi tulla mukaan, jos se saa pitää sopimuksen mukaisesti ydinohjelmansa, mutta rajoittaisi ohjusten rakentamista ja diplomaattista toimintaansa alueella. Tämä voisi vakuuttaa Trumpin poistamaan uudet Iranin vastaiset sanktiot.
EU:n energiajohtaja pyrki vakuuttamaan Iranille lauantaina, että 28 maan EU-blokki haluaa säilyttää nykyisen sopimuksen.
Saksan ulkoministeriön kantaa ei vielä tiedetä. https://www.jpost.com/Middle-East/Report-Europe-China-Russia-discussing-new-deal-for-Iran-557885

07. USA:n lähettiläs YK:ssa Nikki Haley tuomitsi UNHRC:n (YK:n ihmis-oikeusneuvoston) päätöksen asettaa tutkimuskomitean tutkimaan potentiaalisia Israelin toimittamia sotarikoksia äskeisissä yhteen-otoissa Gazan arabien kanssa turva-aidalla. "Taas yksi häpeällinen päivä ihmisoikeusneuvostolle" hän totesi. "Samaan aikaan kuin Venezuela on menossa diktatuuriin; Iran pidättää tuhansia poliittisia vastustajiaan ja Burmassa suoritetaan etnistä puhdistusta, YK:n ns. ihmisoikeusneuvosto on päättänyt asettaa tutkimuskomitean tutkimaan demokraattisen kansan laillista rajansa puolustamista omalla rajallaan terroristeja vastaan. Se on yksi uusi häpeällinen päivä YK:n ihmisoikeusneuvostolle". Päätöslauselmasta äänestettiin perjantaina äänin 29 -2, 14 poissaolevaa, päivän mittaisen keskustelun päätteeksi Genevessa. USA ja Australia äänestivät vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246200
08. Presidentti Trumpin nimittämän rauhantiimin valmistelema rauhansuunnitelma Israelin ja PA/PLO:n arabien välillä alkaa olla valmistumisvaiheessa, mutta se julkistetaan joskus kesä- heinäkuussa. Trump sanoo neuvotelleensa suunnitelmasta useiden arabijohtajien kanssa; Saudien kruununprinssi Muhammed bin Salman , UAE:n sheikki Muhammad bin Sayedin, Qatarin sheikki Tamim Hamad al-Thanin sekä Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin kanssa, sekä informoineen pääministeri Netanyhaua. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan oli kutsuttu Washingtoniin, mutta hän kieltäytyi kutsusta. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kieltäytyy keskustelemasta USA:n kanssa mistään suunnitelmista, eikä häntä ole informoitu asiasta.
Debkafile, joka kertoi suunnitelmasta 27.04. Weekly 798 lehdessä, paljastaa muutamia avainkohtia suunnitelmasta.
• Suunnitelma julkistetaan Washingtonin asettaman ohjelman mukaan riippumatta PA/PLO:n asenteesta.
• Arabimaailman uskotaan virallisesti hylkäävän suunnitelman, mutta pitävän sen elementtejä myöhempiä keskusteluja varten rauhanprosessissa.
• Etsiessään palestiinalaisten kantaa Valkoinen Talo ja Persian Gulfmaat sopivat etsiä palestiinalaisia PA/PLO:n hallinnan ulkopuolelta, joilla on eriävät mielipiteet Ramallahin kanssa, ja jotka voisivat hyväksyä suunnitelman. Viisi huomattavaa palestiinalaista on löydetty mahdollisina ehdokkaina, mukaan lukien Abbasin perivihollinen Mohammed Dahlan. Etsintä jatkuu edelleen.
• Pääministeri Netanyahu antaa varovaisen lausunnon esittäen, että Trumpin suunnitelma toimii lähtökohtana välittömille neuvotteluille arabimaitten kanssa yhteisesti hyväksytyistä kohdista. Hänen hallituksensa on esittänyt useita israelilaisia poliitikkoja, sekä hallituksessa että sen ulkopuolella, jotka ovat suostuneet tutkimaan asiaa.
• Kushner ja Greenblatt tulevat valvomaan suunnitelman etenemistä seuraavaa vaihetta varten.
Debkafile sanoo lähteisiinsä viitaten, että suunnitelman yksityiskohteet ovat seuraavat:
1. Palestiinan valtio perustetaan rajoitetulla itsemääräämis-oikeudella alueilla, joihin kuuluvat puolet Länsirannasta ja Gazan kaista.
2. Israel pitää turvallisuusvastuun useimmilla alueilla Länsirannalla ja Gazan kaistalla.
3. Jordaninlaakso säilyy Israelin itsenäisyys- ja sotilas-valvonnan alaisena.
4. Arabilähiöt Jerusalemin itäosissa liitetään Palestiinan valtioon, poikkeuksena vanhakaupunki, joka liitetään Israeliin.
5. Abi Dis Jerusalemin itäpuolella on tulevan Palestiinan valtion pääkaupunki.
6. Palestiinan valtio ja Jordania jakavat uskonnollisen valvonnan kaupungin moskeijoissa (ei kirkoissa).
7. Gazan kaista liitetään Palestiinan valtioon, jos Hamas suostuu luopumaan aseistaan.
8. Palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta ei ole, mutta laaditaan mekanismi korvausten maksamiseksi.
9. Trumpin suunnitelma tunnustaa Israelin juutalaisten kotimaana, ja Palestiinan rajoitetulla itsenäisyydellä palestiinalaisten ´kotimaaksi.
Kommenteissa Rafael esittää: "Lähetä länsirannan arabit takaisin Jordaniaan, josta he tulivat; Gazan arabit takaisin Egyptiin, josta he tulivat; Israeliin kuuluu koko Jerusalem, ja sitten tulee rauha Lähi-Itään".
https://www.debka.com/trump-me-peace-plan-half-west-bank-for-palestinians-abu-dis-as-capital/,
09. UUTISIA LYHYESTI
7 arabia, joita syytetään poliisin pahoinpitelystä Haifan protesteissa ja pidätettiin, pidetään selleissä maanantain iltapäivään, 12 muuta pidätettyä laskettiin vapaiksi välittömästi – mukaan lukien aktivisti, joka loikkasi polvensa vastustaessaan poliisin pidätystä, tuomari Amir Salamehin käskystä Haifan maistraatin oikeudessa. https://www.timesofisrael.com/amid-outcry-over-arrests-judge-orders-all-19-haifa-protesters-released/
Sky News Arabia kertoo räjähdyksestä Iranin hallitsemissa tiloissa Damaskoksen eteläpuolella Syyriassa. Tiloissa harjoitettiin Iranin suorittamaa elektronista sodankäyntiä. Uutista ei ole vahvistettu. Räjähdys, joka raunioitti rakennukset, tapahtui aikaisin maanantaiaamuna. Räjähdyksestä ja sen syistä ei ole vielä tietoa. Samantapainen räjähdys tapahtui muutamia päiviä aiemmin syyrialaisessa tukikohdassa.
Sky News raportoi, että räjähdys kuultiin Najjahin lähiön alueella Damaskoksen eteläpuolella, jossa sijaitsee sotilasakatemia.
Syyrian hallitus, joka viimeistelee viimeisten kapinallisten valvomien taskujen poistamista, ei ole kommentoinut uutista.
Israel on systemaattisesti pyrkinyt tuhoamaan Iranin rakentamat tukikohdat pohjoisrajansa läheisyydessä Syyriassa.
Mystiset räjähdykset raportoitiin ase- ja polttoainevarastoissa perjantaina sotilaslentoasemalla Haman provinssissa, raportoi ihmisoikeustarkkailu Syyriassa. Niissä kuoli 28 ihmistä. https://www.timesofisrael.com/report-explosions-heard-at-iranian-facility-near-damascus/
Damaskoksen eteläpuolen lähiöissä toimineet ISIS joukot ovat antautumassa Syyrian armeijalle, mikä toteutuessaan antaisi Assadin hallitukselle valvonnan koko Damaskoksen alueella, ensimmäisen kerran 2011 jälkeen. Alueelle on sovittu tulitauko, joka kestää 24 tuntia. Joittenkin kapinallisten on annettu poistua alueelta. Ihmisiä kuljetettiin busseilla Yarmouk palestiinalaisten pakolaisleiristä sekä sen viereisestä Al-Tadamon lähiöstä yön aikana. Assadin hallitus kiistää sopimukset kapinallisten kanssa. https://www.timesofisrael.com/islamic-state-surrendering-in-syrias-capital-report/,
Paraguayn presidentti Horatio Cartes lensi Israeliin Jerusalemin lähetystönsä avajaisiin, kolmas embassy USA:n ja Guatemalan jälkeen. Häntä oli vastaanottamassa sunnuntaina yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan. Lähetystö avataan virallisesti maanantaina. Avajaistilaisuuden jälkeen presidentti Cartes tapaa ulkoministerin ja pääministerin, jotka osallistuvat avajaisiin, kertoi ulkoministeriön tiedottaja Emmanuel Nahshon. https://www.timesofisrael.com/paraguay-president-lands-in-israel-for-jerusalem-embassy-opening/
Israelin vankiloissa rangaistuksiaan kärsivät palestiinalaiset protestoivat siksi, että Aziz Awizat, jonka päämääränä oli pommittaa Jerusalemin rakennuksia, kuoli sairaalassa viikko sen jälkeen, kun hän hyökkäsi vartijan kimppuun. Hän kärsi vankilassa 50 vuoden rangaistustaan. https://www.timesofisrael.com/palestinian-prisoners-in-israel-protest-after-inmate-dies/,

Beit BINA India yhdistää israelilaiset matkailijat Intiassa elin-voimaiseen juutalaisuuteen. Beit BINA India keskus sijaitse Intian pohjoisosassa Dharamshalan kaupungissa. Keskus tarjoaa palveluksiaan myös "backbackors", selkäreppulaisilla, myös Shavuotin aikana. Ei-uskonnollisten israelilaisten johtama Beit BINA India palvelee vuosittain 40 000 israelilaista vuodessa, jotka kulkevat kaupungin kautta toisiin kohteisiinsa. https://www.timesofisrael.com/beit-bina-india-connects-israeli-travelers-to-a-vibrant-secular-judaism/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem -38; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -41 +C-astetta. Tänään aurinkoista, huomenna puolipilvistä. Lämpötila nousee hieman.

Kongressin raportin mukaan Iranin talous voi romahtaa, missä avustavat Trumpin asettamat uudet sanktiot, jotka pelottelevat ulkomaisia yhtiöitä rajoittamaan toimintaansa Iranissa. Tämä on yleensä vaarallinen tilanne etenkin yksinvaltaisesti hallituissa maissa, koska hallitus voi asemansa säilyttämiseksi ja kansan huomion kääntämiseksi pois ongelmista kehittää vaikeuksia rajoilla tai peräti kiihottaa sotaan. http://www.wnd.com/2018/05/congressional-report-irans-economy-could-collapse/

USA:n äänestäjät alkavat hyväksyä yhä suuremmassa määrin presidentti Trumpin ulkomaan politiikan, 51% uskoo, että sopimus Pohois Korean kanssa saadaan aikaan. Demokraattien hyökkäykset Trumpia vastaan ovat sattumassa omaan nilkkaan. Kansa on kyllästynyt perättömiin syytöksiin Trumpia vastaan, jonka esittämät näkökohdat ovat osoittautuneet oikeiksi. 43 % katsoo, että syytökset ovat vähentäneet demokraattien suosiota.
http://www.wnd.com/2018/05/poll-americans-see-too-much-trump-bashing/