Thursday, December 20, 2018

TORSTAI 20.12.2018

TORSTAI 20.12.2018
01. Turkki uhkaa hyökkäyksellä Syyrian pohjoisosaan kurdien asumalle alueelle. Se aloitti kurdialueitten pommitukset jo muutamia päiviä sitten, mutta ilmoitti äskettäin, että turkkilaiset joukot ylittävät Syyrian rajan torstaina. Raporteissa ei vielä kerrota, mikä on tilanne Syyrian pohjoisrajalla.

Samaan aikaan USA:n presidentti Trump ilmoittaa USA:n joukkojen aloittavan vetäytymisensä Syyriasta välittömästi. Syyksi hän ilmoittaa sen, että USA on täyttänyt lupauksensa ISIS-joukkojen tuhoamisesta, eikä näe mielekkääksi jatkaa niiden pysymistä Syyriassa.

Edelliseen raporttiin viitaten tuntuu oudolta, ettei USA:n hallitus puutu millään tavoin kurdien joutumiseen NATO-jäsenen Turkin hyökkäyksen kohteeksi, vaikka USA sanoo tukevansa kurdeja.
Trump sanoi: "Historiallisen voiton jälkeen ISIS:tä on aika tuoda kunniakkaat
nuoret sotilaamme kotiin".

South China Morning Post raportoi julkaisemassaan artikkelissa: "Donald Trumpin päätös vetää USA:n joukot Syyriasta heikentää USA:n diplomaattisia mahdollisuuksia Lähi-Idässä ja vahvistaa Venäjän asemaa".

- USA:n joukkojen vetäytyminen Syyriasta aiheuttaa arvaamattomat geopoliittiset seuraukset.
- Se tulee heittämään USA:n tukemien kurditaistelijoitten kohtalon epävarmaan tulevaisuuteen. Kurdit esittivät ratkaisevaa osaa Islamin Valtion jihadistien etenemisen pysäyttämiseksi.
- Vetäytyminen voi aukaista tien ISIS-joukkojen palaamiselle.
- Monet poliittiset asiantuntijat, entiset virkailijat ja diplomaatit pitävät Trumpin päätöstä virheenä, osaksi siksi, että jihadistien alistaminen - minkä johdosta Trump lähetti joukot Syyriaan – on edelleen kesken, tai USA:n hallituksen terminologian mukaan, ei "pysyvä".
- "Se muistuttaa kävelemistä metsäpalon jälkeen hiillosten edelleen savutessa jalkojen alla", kuten amiraali (res.) James Stavridis, entinen NATO:n komentaja kuvaili.
- Monien mielestä se osoittaa USA:n luopuvan perinteisesti dominoivasta asemastaan Lähi-Idässä.
- Iran, Venäjä ja Turkki ovat jo kuukausien ajan neuvotelleet poliittisesta tulevaisuudesta – ilman USA:n mukanaoloa.
Kuten vihjeen saaneena Iranin presidentti Hassan Rouhani matkusti Turkin pääkaupunkiin Ankaraan keskiviikkona esitellen maataan etenkin vasta-voimana USA:lle.
Vetäytyminen Syyriasta ojentaa voiton saavutukset USA:n katkerimmille vihollisille, Iranille ja Venäjälle, jotka ovat päättävästi jakaneet Syyriaa omiin tarkoituksiinsa presidentti Bashar al-Assadin suosiollisella avustuksella.
Jos Iran täyttää USA:n vetäytymisen jättämän aukon, se tulee lopultakin saamaan kauan haluamansa maayhteyden Välimerelle. Se myös varmistaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin toivoman otteen Lähi-Idästä.
USA:n liittolainen ja NATO:n jäsen Turkki tulee olemaan tyydytetty, sillä se on epätietoisena seurannut USA:n antamaa apua kurdeille, joita se pitää terroristeina, ja Turkissa itsemääräämisoikeutta vaativien kurdien avustajina.
USA:n kouluttamat ja osittain aseistamat kurdit katsovat amerikkalaisten sponsoriensa hylänneen heidät haavoittuvina Turkin armeijan hyökkäyksille Eufrates-joen itäpuolella. He voivat mitätöidä sopimuksensa Assadin kanssa.

USA:n menettäessä asemansa Syyriassa, se tulee heikentämään sen kykyä laatimansa Lähi-Idän rauhansuunnitelman toteuttamiseksi, etenkin Israelin ja PA/PLO:n ja Hamasin arabien kanssa, mutta myös Iranin kysymyksessä.
Washingtonissa toimivan Lähi-Idän instituutin kokenut tutkija Charles Lister toteaa USA:n käden heikentyvän neuvoteltaessa alueellisesta tasapainosta. "USA:n vaatimus iranilaisten joukkojen poistamiseksi Syyriasta osana neuvoteltua sopimusta oli alun perin epärealistinen, mutta tässä tilanteessa sen näyttää suorastaan absurdilta."
Lister katsoo etenkin Venäjän hyötyvän: "Monet Lähi-Idän maat, myös Israel, kääntyvät yhä useammin Venäjän puoleen. USA oli aiemmin niiden kumppani avun, aseiden ja kauppasuhteiden jatkamisessa."
"Nyt monet niistä pitävät USA:n luotettavuuden kärsineen pahoin, mistä Syyria on pahin esimerkki" sanoo Lähi-Idän ohjelman Uuden Amerikan turvallisuuden johtaja Ilan Goldenberg. "Se osoittaa heikkoutemme".
Hän viittaa Obaman ajan jo-jo-politiikkaan Lähi-Idässä: "Vedetään joukot pois, kunnes tapahtuu katastrofi, ja lähetetään ne sitten takaisin". Goldenberg varoittaa, että Syyriassa on vielä vapauttamattomia taskuja, jotka ovat ISIS-joukkojen armoilla.
" Voittajien listaan lisätään nyt Assad, jolla on nyt vapaammat kädet toimia, eikä Washington voi enää pelata ratkaisevaa roolia Assadin poistamiseksi." Spekuloiden mukaan Trumpin päätökseen vaikutti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, joka kantaa loputonta vihaa kurdeja kohtaan.
"Jokainen päivä, jonka USA jäi Syyrian pohjoisosaan, Trumpin saaman vaikutelman mukaan USA oli vaarassa joutua kofliktiin Turkin kanssa" toteaa Ankarassa toimiva poliittisen, taloudellisen ja sosiaalitutkimuksen säätiö. Monet muutkin tunnetut asiantuntijat pitävät vetäytymistä virheenä.
Presidentti Trumpin hallituksen ministerit vakuuttavat pysyvänsä edelleen Lähi-Idässä, Trumpin nimittämän rauhantiimin viimeistellessä laatimansa Israelin ja PA/PLO:n välisen rauhan suunnitelman julkistamista, mutta päivämäärä on edelleen sopimatta.
USA:n liittolainen Saudi Arabia odotti myös paljon enemmän USA:n hallitukselta Iranin vaikutusvallan pysäyttämiseksi.
Pääministeri Netanyahu toteaa ulkoministeri Pompeon lausuntoon viitaten, että USA:lla on monia teitä vaikutuksensa osoittamiseksi alueella, mutta kenraalimajuri Yaacov Amidror, entinen Bibin uskottu neuvonantaja, ei ole yhtä luottavainen. "USA:n asettamat Iranin vastaiset sanktiot eivät ole onnistuneet. USA:n valvomasta Al-Tanfin tukikohdasta luopuminen Syyrian etelä-osassa – jolla on kriittinen asema Iran-Irak-Syyria akselilla - olisi tuhoisa."
Hän sanoo USA:n vetäytymisen aiheuttavan psykologisen ja diplomaattisen trauman: "Se jättää Syyrian heitteille ja hylkää luotettavimman liittolaisensa Israelin, eikä voitto ISIS:stä ole vielä lopullinen."
ISIS:n joukot ovat ampuneet useita kranaattisalvoja Kurdien alueille lähellä Hajinia, jihadistien viimeistä tukikohtaa alueella.
Kurdit haluavat neuvotella uudelleen sopimuksensa Assadin hallituksen kanssa, mutta tuntien voimansa se ei ole osoittanut halua siihen. https://www.scmp.com/news/world/middle-east/article/2178867/donald-trumps-troop-pull-out-syria-weakens-us-hand-middle,
02. Edellistä kysymystä käsittelee ynetnews.com artikkelissaan Ron Ben-Yishai. Hän kysyy otsikko-lauseessaan: Kuka hyötyy USA:n vetäytymisestä Syyriasta? Ja vastaa siihen itse: Ei ainakaan Israel.

Hän analysoi tilannetta näin: "Washingtonin päätös on vastakohtainen: Se antaa Iranille toisen rintaman sodassaan juutalaista valtiota vastaan ja jättää ISIS:n aktiiviseksi; riippumatta siitä, mitä Trump sanoo: Se kaivaa maata USA:n aseman alta maailman näyttämöllä, ja jättää Putinille vielä enemmän valtaa Lähi-Idässä."

Ben-Yishai viittaa myös USA:n petokseen liittolaisilleen kurdeille, mikä vain lisää epäluottamusta USA:n kanssa tehtyihin sopimuksiin. Lienee syytä todeta Henry Kissingerin kyyniseen lausuntoon: "Kansainvälisessä diplomatiassa ei ole liittolaisia, vain intressejä". Trump halusi jo kauan sitten vetää joukot pois Syyriasta, mutta neuvonantajiinsa luottaen siirsi sitä.
Trump halusi pois Syyriasta taloudellisista syistä, mutta odotti sopivaa veruketta, Yishai toteaa. Julistaessaan voiton ISIS-joukoista Trump ilmoitti, ettei vetäytyminen tarkoita luopumista, vaan Valkoisen Talon siirtymistä toiseen vaiheeseen Lähi-Idän kampanjassaan, mikä herättää kysymyksiä:
- Poistaako USA sotilaalliset neuvonantajansa muuttaen ne Jordaniaan?
- Ovatko taistelut Irakissa riittävät tyydyttämään epäilijöitä?
- Katsooko USA Välimerellä purjehtivan 6.laivaston ilmaiskut riittäviksi, eikä siten tarvitse tukikohtia maaperällä?
Ben-Yishai sanoo, että olkoon vastaus mikä tahansa, se ei tiedä hyvää Israelille. Valkoisen Talon ilmoitus tarkoittaa, että Venäjä, Iran ja myös Turkki muotoilevat uuden järjestyksen Syyriassa omista intresseistään lähtien, joka tullee lopulta lopettamaan 200 000+ - siviili- ja sotilashenkilöä vaatineen sisällissodan Syyriassa.
Yhteenveto:
Iran vahvistaa asemaansa Syyriassa entistä vaivattomammin; Putinin vaikutusvalta Syyriassa ja koko Lähi-Idässä tulee voimistumaan; Syyrian kurdit joutuvat sopimaan Assadin kanssa uuden sopimuksen; Turkki saa avoimen shekin iskeä kurdeihin Syyriassa kenenkään estämättä.
USA tyhjentää viimeisen tukikohtansa Al-Tanf Syyrian, Irakin ja Jordanian rajojen triangelissa. Sieltä käsin USA:n ilmavoimat ovat tehneet ilmaiskuja Deir ez-Zourin alueelle, mutta suurin menetys on siinä, että USA:n joukot Al-Tanfassa ovat estäneet Irania siirtämästä joukkojaan, ohjuksiaan ja muita aseitaan Iranista Irakin ja Syyrian kautta Hizbullahille Libanonissa.
Amerikkalaiset joukot Al-Tanfassa ovat estäneet Iranin vallankumouskaartia IRGC perustamasta tukikohtiaan Jordanian ja Israelin rajojen tuntumaan. Tämä este poistuu nyt. Se asettaa IAF:n temppelinharjalle, koska se on enää ainoa kiusankappale Iranin suunnitelmia toteutettaessa.
Venäjä haluaa Amerikan ulos Syyriasta, ettei se vaadi osaansa sotasaaliista. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5429537,00.html,
03. UUTISIA LYHYESTI

Venäjä on päättänyt lopettaa Israelin kanssa syntyneen kärhämän venäläisen tarkkailukoneen alas ampumisen jälkeen syyskuussa, josta Venäjän sotilaallinen johto syytti Israelia, vaikka tuhoisat ohjukset ampui Syyria.

Venäjän ulkomaanasioitten komitean delegaatiota johti sen puheenjohtaja Konstantin Koshev, ja puolustuskomitean delegaatiota puheenjohtaja Victor Bondar. Delegaatio saapui Israeliin keskiviikkona, ja tänään torstaina se vierailee Israelin ja Libanonin rajalla kovien ukkosmyrskyjen ja salamoinnin sekä kaatosateen saattelemina saadakseen silmätuntuman Hizbullahin Libanonista Israelin puolelle kaivamiin hyökkäystunneleihin, joita IDF on kaivanut esiin Operaatiossa "Northen Shield". Lisäksi venäläinen delegaatio pitää yhteisen suljetun keskustelutilaisuuden Knessetin ulko- ja puolustuskomitean jäsenten kanssa keskustellen turvallisuustilanteesta Israelin pohjoisrajalla ja sen takana.

Venäjän komitea tapaa tänään myös Israelin kansallisen turvallisuuskomitean jäseniä, sekä tapaa Knessetin puhemiehen Yuli Edelsteinin.

Venäjä on tehnyt useita aloitteita osoittaakseen halunsa saattaa maiden välit normaalille tasolle. Se tuomitsi Hizbullahin kaivamat tunnelit YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1701 vastaisina, ja kehotti tuhoamaan ne ensi tilassa, ettei tilanne pääse eskaloitumaan.

Korkea venäläinen diplomaatti painotti, että Libanonista Israelin puolelle rajaa ulottuvat tunnelit ovat hyljättäviä, ja että Libanonin tulee hoitaa asia.
Jewish Agencyn johtaja Isaac Herzog lensi maanantaina Moskovaan, jossa hän tapasi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin, joka lupasi Venäjän ja Israelin välisen yhteistoiminnan jatkuvan Syyriassa siten, etteivät IDF:n toimet uhkaa venäläisiä joukkoja, mutta ovat tarpeen Israelin turvallisuuden vuoksi.

Lavrov sanoi osapuolten jatkavan yhteistoimintaa alueellisissa kysymyksissä, kuten pääministeri Netanyahu ja presidentti Putin sopivat.

Israelin lähettiläs YK:ssa Danny Danon johtaa YK:ssa aloitettua PR kampanjaa, jonka tarkoituksena on saada YK:n tuomio Hizbullahin kaivamille tunneleille, sekä julistaa Hizbullah terrorijärjestöksi asettaen sanktioita sitä ja sen toimi-henkilöitä vastaan. YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee asiaa tänään. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5429171,00.html,

Myrskyt ja kovat tuulet iskivät Israeliin torstaiaamuna lämpötilan pudotessa merkittäväksi. Hermonilla satoi lunta 10 sm, ja monin paikoin maan itäosissa ja Negevin erämaassa syntyi tulvia, jotka yllättävinä voivat aiheuttaa kolareita maanteillä ja puronotkoilla ja vuorten rinteillä retkeileville hengenvaarallisia tilanteita.

Galileanmeren (Genessaretin) veden korkeus nousi 1.5 sm, mutta se on vielä 1.5 metriä punaisen viivan alapuolella ja vain 29 sm mustan viivan yläpuolella, jossa veden pumppaaminen aiheuttaa pysyviä vaurioita veden laadulle. Israel suunnittelee puhdistetun meriveden pumppaamista Kinneretiin.

Rehovotissa jouduttiin poliisilaitos sulkemaan tulvan vuoksi.
Meteo-Tech sääyhtiön tilaston mukaan tuulen voimakkuus Välimerellä oli 96.5 kph, ja aaltojen korkeus 400 sm. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5429804,00.html,

Asia-Pacific (Aasia-Tyynimeri) alueen lähettiläät pitivät kokouksensa Jerusalemissa, ilmeisenä seurauksena Australian tunnustettua Jerusalemin länsiosan Israelin pääkaupungiksi. He tapasivat Israelin vastaavia virkailijoita keskustellen heidän kanssaan yhteistoiminnasta.

Tilaisuus oli ulkoministeriön järjestämä, ja siihen osallistuivat korkeat diplomaatit Kiinasta, Japanista, Intiasta, Vietnamista, Nepalista, Koreasta, Sri Lankasta, Thaimaasta, Australiasta ja Myanmarista.

Vieraat asetettiin istuntosalissa geopoliittisen asemansa mukaan, mikä auttoi keskustelua Israelin ulkoministeriön virkailijoiden kanssa, joita oli mukana.
Intian lähettiläs puhui maansa yhteistyöstä opetuksen alalla; Australian lähettiläs puhui maansa toivosta perustaa kauppa- ja puolustusvirastot Israeliin, Philippiinien lähettiläs puhui maansa presidentti vierailusta Israelissa, Japanin lähettiläs puhui turismin lisäämisestä maitten välillä.

Australian pääministeri Scott Morrison ilmoitti maansa tunnustaneen Jerusalemin länsiosan Israelin pääkaupungiksi, ja sanoi odottavansa aikaa, jolloin hän voi ilmoittaa lähetystön muutosta Jerusalemiin.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5429373,00.html,

Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon valitti YK:ssa, että Israelin UNIFIL:n virkailoille toimittamat dokumentit koskien paljastamiaan hyökkäys-tunneleita päätyivät Hizbullahin käsiin.
Hizbullah vakoili IDF:n sotilaitten toimia heidän paljastaessaan tunneleita, videoiden heidän varusteitaan propagandakäyttöä varten. Ainakin 4 tunnelia on löydetty, mutta operaatio jatkuu, kunnes kaikki on löydetty.
Libanon sanoo sotilaittensa partioivan aidan varrella ilman pahaa tarkoitusta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5429284,00.html,

Miksi Israel suostui antamaan Haifan sataman valvonnan kiinalaisille? Sitä kysellään Times of Israel julkaisemassa artikkelissa.
Artikkelissa päätellään, että Israel teki valtavan virheen suostuessaan siihen, sillä satamalla on hyvin tärkeä strateginen merkitys maan puolustukselle.

Israelin laivaston alukset harkitsevat muuttoa toiseen satamaan, mutta vaihtoehtoja ei ole useita. USA:n Haifan satamassa usein vierailevat sota-alukset harkitsevat vierailujen lopettamista.
Kukaan ei suostu tunnustamaan, ketkä tuon onnettoman sopimuksen tekivät. Joka tapauksessa vaaditaan pikaista tutkimusta asiassa, ennen kuin se aiheuttaa korvaamatonta vahinkoa Israelille. https://www.timesofisrael.com/has-israel-make-a-huge-mistake-letting-a-chinese-firm-run-part-of-haifa-port/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 8 -11; Tiberias 12 -18; Suolameri 16 -21; Eilat 12 -22 +C-astetta, tänään sadetta maan keski- ja pohjoisosissa, huomisesta alkaen puolipilvistä.
Hieman lämpenevää.

Kiinalaiset tiedemiehet yrittävät löytää, missä ihmisen sielu majailee. He käyttävät apunaan 100 miljoonaa puntaa maksavaa aivoskanneria.
Tarkoituksena on käyttää voimakkaita magneettisia voimia hyväkseen voidakseen tarkkailla jokaisen neuronin struktuuria elävissä aivoissa. https://www.thesun.co.uk/news/8017068/chinese-scientists-to-try-to-find-the-human-soul-with-100m-state-of-the-art-brain-scanner/,


No comments: