SUNNUNTAI 09.12.2018

SUNNUNTAI 09.12.2018
01. YK:n yleiskokouksessa äänestettiin torstaina USA:n laatimasta päätöslauselmasta, jolla tuomitaan Hamasin väkivaltaisuus Gazassa ja sen Israelin vastaisen rajan tuntumassa, sai 87 puoltavaa ääntä, vastaan 58 ääntä, 16 maan edustajan pidättyessä äänestyksestä; 32 maan edustajat eivät olleet paikalla. USA:n esitystä ei siten hyväksytty, koska se olisi vaatinut jäsen-maiden 2/3 kannatuksen.
YK:n yleiskokouksen päätökset eivät ole sitovia. Mutta vaikka esitystä ei hyväksytty YK:n viralliseksi lausunnoksi, pääministeri Netanyahu antoi tunnustusta valtioille, jotka äänestivät esityksen puolesta.

Hamas sanoi lausunnossaan "USA:n hallituksen saaneen kovan iskun". Hamasin tiedottaja Sami Abu Suhri totesi Reutersille. "Amerikan laatiman kansan vastarinnan vastaisen päätöslauselmaehdotuksen hylkääminen merkitsee iskua Amerikan hallitukselle ja vahvistaa vastarinnan laillisuuden".

Ennen äänestystä keskusteltiin ja äänestettiin Kuwaitin esityksestä järjestys-säännön muuttamiseksi siten, että 2/3 hyväksymisen asemesta esityksen hyväksymiseen tarvittaisiin 193 jäsenmaan yksinkertainen enemmistö.
Kuwaitin tekemä proseduuria koskeva esitys kaatui niukasti.

USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley, joka eroaa tehtävistään vuoden lopussa, lähetti maanantaina kirjallisen muistutuksen jäsenmaiden edustajille kehottaen heitä äänestämään esityksen puolesta varoittaen: "USA suhtautuu äänestyksen tulokseen hyvin vakavasti".
Nikki Haley on ollut yksi Israelin luotettavimmista puoltajista YK:ssa.

"Ennen kuin YK:n yleiskokous voi uskottavasti kannattaa kompromissia tai sovintoa Israelin ja palestiinalaisten välille, sen tulee julkisesti, yksi-selitteisesti, ja ilman ehtoja, tuomita Hamasin harjoittama terrorismi", Haley opasti kokouksen osanottajia ennen äänestystä.

USA:n presidentti Donald Trumpin nimittämä rauhantiimi on usean kuukauden ajan työskennellyt kauan odotetun rauhansopimuksen laatimiseksi Israelin ja palestiinalaisten välille, mutta PA/PLO:n johto puheenjohtajansa Mahmoud Abbasin johdolla suhtautuu hyvin epä-luuloisesti esitykseen väittäen Trumpin hallituksen tukevan Israelin kantaa keskeisissä kysymyksissä.

USA:n ulkoministeri Mike Pompeo tuomitsi YK:n hyväksymän päätöksen, jossa se hylkää Amerikan tekemän esityksen.

"Vain muutamia päiviä Hamasi ammuttua mielivaltaisesti tuhansia raketteja Israelin siviilejä vastaan, YK ei pystynyt tekemään päätöslauselmaa terrori-järjestön tuomitsemiseksi. Tämä on taas yksi häpeällisesti vinoutunut toimi juutalaisvaltiota kohtaan" Pompeo Twiittasi sivullaan.

ISRAELIN YK:n lähettiläs Danny Danon totesi, että maat jotka hylkäsivät päätöslauselmaesityksen, tulisi hävetä.
Pääministeri Netanyahu kiitteli maita, jotka uskalsivat vetäytyä eroon YK:n automaattisesta enemmistöstä ja puolsivat esitystä.
"Vaikka äänestys ei tuonut vaadittavaa 2/3 enemmistöä, ensimmäistä kertaa kansojen enemmistö äänesti Hamasia vastaan ottaen siten periaatteellisen kannan Hamasia vastaan" Bibi totesi.

Hamas on hallinnut Gazaa vuodesta 2007 lähtien, jolloin se kaappasi vallan PA/PLO:n johtamalta hallinnolta, minkä johdosta Gazaa vastaan julistettiin kansainvälinen saarto, jota Egypti ja Israel ovat valvoneet rajoillaan ja Gazan merialueilla. Virheellisen hallinnon johdosta "Gazan talous on romahtanut aiheuttaen humanitäärisen kriisin", kuten WB määrittelee, minkä johdosta Gazan kansa kokee jatkuvaa juomaveden, sähkön ja lääkkeiden puutetta sekä terrorijärjestön harjoittamaa siviilielämän kuristaa painostusta.

Israel sanoo, ettei sillä ollut muuta mahdollisuutta kuin Gazaan menevän ja tulevan liikenteen tarkkaa valvontaa itsensä puolustamiseksi Hamasilta, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen, mistä sen rakettituli on osa.

Iranin YK:n apulaislähettiläs Eshagh al-Habib syytti Yhdysvaltoja pyrkimyksistä huomion kääntämiseksi pois konfliktin aiheuttamista juurikysymyksestä sanoen: "Me tunnustamme Hamasin lailliseksi vastarintaliikkeeksi, joka taistelee Palestiinan territorion vapauttamiseksi vieraalta miehitykseltä". https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5421490,00.html,

02. Israelilaisen rannikkokaupungin Haifan pormestariksi valittu Einat Kalish Rotem valitsi apulaispormestariksi Israelin arabin Raja Za´ataran vuorottelu-periaatteella Meretzin puheenjohtajan rabbi Dubi Halyinin kanssa siten että Halyin palvelee apulaispormestarin 2.5 vuoden ajan, jonka jälkeen Za´atara astuu hänen pakalleen seuraavien 2.5 vuoden ajaksi.

Za´ataran valinta on herättänyt yleistä kauhistusta Haifan asukkaitten keskuudessa hän aiempien lausuntojensa johdosta.

3 kuukautta sitten hän sanoi Yedioth Aharonot lehdelle protestoivansa Gazan kaistalle asetettua saartoa, aseettomien gazalaisten protestoijien surmaamista sekä painostusta ja alentamispolitiikkaa.

3 vuotta sitten puhuessaan Bar Ilan yliopistoissa hän puhuessaan paneelissa vertasi Islamin Valtion ISIS järjestöä sionismiin.
"Mistä he oppivat nämä rikoksensa? Katso mitä Sionistit tekivät 1948: raiskauksia, varastamista, murhia ja massamurhia tehtyiin täällä".
Kysyttäessä Hamasista hän kielsi sen terrorijärjestöksi. "Miehitetty kansa on oikeutettu vastustamaan miehitystä".

Za´ataran ryhmä sai kuntavaaleissa vain 2 edustajaa valtuustoon, ja Likud kolme. Kuitenkin Za´atara valittiin vuorottelevaksi apulaispormestariksi.
Haifalaiset hämmästelevät, miten henkilö, joka Israelin pahimpia vihollisia, Hamas ja Hizbullah, voidaan valita apulaispormestariksi?

Haifan kuntaporras ei ole kommentoinut asiaa virallisesti.
Netanyahu vaati apulaispormestarin nimityksen peruuttamista.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5421003,00.html,

03. IDF löysi äskettäin toisen terroritunnelin Libanonista Israeliin. Hizbullahin
Miehet Libanonissa lähestyivät IDF:n sotilaita aikoen tulla tarkistamaan, mitä sotilaat puuhaavat. Sotilaat avasivat tulen heitä kohti, jolloin he pakenivat.

IDF:n taholta vakuutetaan, että tunneleita on louhittu enemmän kuin nyt löydetyt kaksi, mutta tarkoituksena on löytää ja tuhota ne kaikki.
IDF pyysi YK:n UNIFIL-joukkoja Libanonissa tuhomaan tunnelit Libanonissa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5422198,00.html, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5421209,00.html,

04. PA/PLO on tehnyt suunnitelmia 15 miljoonan oliivipuun istuttamiseksi Israelin täyden valvonnan alla oleville C-alueille käyttääkseen tätä menetelmää maan rohmuamiseksi Juudeassa ja Samariassa.
Israelin maalain mukaan maanviljelijä, joka istuttaa puita vaikka toisen maalle, saa oikeuden vaatia maata itselleen sillä verukkeella, että hän on hoitanut ja huoltanut istuttamiaan puita.

ICA:n maatalousosaston johtajan laatiman raportin mukaan, jonka paljasti Sionistinen ihmisoikeusjärjestö Lavi, PA:n maatalousministeriö on laatinut ohjelman ja toteuttaa sitä käytännössä - ja on jopa antanut arabi-maanviljelijöille 300 000 puuntainta istuttamista varten.
Suunnitelman mukaan istutettava maa-alue on pinta-alaltaan 975 000 dunamia, eli 241 000 eekkeriä.
Tarkoituksena oli istuttaa sinne 14.7miljoonaa puuntainta, joista 11.9 miljoonaa on jo tehnyt hedelmää.

Juudean ja Samarian alueitten hallituksen koordinaattori COGAV sanoo olevansa tietoinen asiasta puuttumatta siihen millään tavoin. Sen mukaan ICA:n antamia PA:n ministeriön rekisteriin perustuvia tietoja ei ole pystytty referoimaan, eikä siten virallista lausuntoa anneta.
COGAV perustettiin valvomaan ja huolehtimaan Juudean ja Samarian B- ja C-alueita, joita IDF valvoo, C-alueita täysin, sekä pitämään huolta hallituksen intresseistä Juudean ja Samarian alueilla, mikä näyttää jääneen suorittamatta. COGAVia syytetään arabimyönteisyydestä.
Juutalaisyhteisöjen järjestö Regavim toteaa, että 2013 -2017 välisenä aikana PA:n arabit ovat lisänneet satoja uusia maatalouskohteita pinta-alaltaan useita tuhansia dunamia, ja rakentaneet 150 maantietä, pituudeltaan satoja kilometrejä.
PA:n arabien valtauskohteet on valittu juutalaisyhteisljen vierestä, jotta siten estettäisiin niiden laajentuminen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5420967,00.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

Hizbullah on rakentanut hyökkäystunneleita myös Jemeniin.
Hizbullah avustaa Iranin tuella houthi-kapinallisia sodassaan Saudi Arabiaa vastaan. Hizbullah varastoi Iranista saamiaan aseita ja ohjuksia Bekaan laaksoon kaivamiinsa tunneleihin.
Syyrian sisällissodan kääntyessä yhä varmemmin Bashar Assadin voittoon, Hizbullah kääntää nyt huomionsa Libanoniin ja Israeliin, jota vastaan se uhkaa aloittaa sodan estääkseen Syyrian sodissa karaistuneitten joukkojensa veltostumisen tai jopa aiheuttavan vaikeuksia Libanonissa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5421172,00.html,

Netanyahu voitti hallituskoaliittion sisäisessä äänestyksessä mahdollisuuden tulla valituksi viidennelle pääministerikaudelle – edellyttäen, ettei oikeuskansleri Mandelblit aseta kapuloita rattaisiin kehottamalla oikeus-toimien alkamisesta Netanyahua vastaan, jota epäillään korruptiosta ja muista rikoksista, joista poliisi suosittelee syytteiden nostamista.
Netanyahun perhe on joutunut todella kovaan ristituleen. Sekä Benyamin Netanyahu, että hänen vaimonsa Sara, ja poikansa Yair, ovat joutunet poliisin toistuviin kuulusteluihin, jotka voivat kestää useita tunteja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255913,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 7 -14; Tiberias 12 -20; Suolameri 14 -22; Eilat 12 -22 C-astetta, tänään ja huomenna puolipilvistä, tiistaina aurinkoista. Lämpötiloissa ei suuria muutoksia.

Artikkelini oli lähes valmis 13.45 aikaan, kun yllättävä sähkökatkos tuhosi suurimman osan jättäen vain vähän alkua. Siksi kirjoitan lyhennetyn version ja myöhästyneenä. Word ei millään suostunut etsimään muistiin tallennettua kirjoitusta, joten on pakko tyytyä tähän.












Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019