Sunday, June 03, 2018

SUNNUNTAI 03.06.2018

SUNNUNTAI 03.06.2018
Juutalaisen ajanlaskun mukainen uusi viikko alkoi suhteellisen viileänä ja puolipilvisen, mutta lämpötila noussee 25 asteen tienoille.
Perheen rientojen mukaisesti esitän raporttien julkaisemista sunnuntaina, tiistaina ja torstaina. Perjantai on ongelmallinen, koska silloin on paljon muuta puuhaa sapattia valmistellessa.
01. Gazan rintama vain ei näytä rauhoittuvan positiivisista lausunnoista ja tulitauosta huulimatta. Tämä täytynee ymmärtää siitä huomiosta, että Iran haluaa väkivallan jatkuvan Israelin rajoilla; ja koska se ei voi tehdä sitä Pohjoisrajalla, se painostaa Islamic Jihadia ja Hamasia jatkamaan kranaattien, rakettien ja polttopullojen laukomista kohti Israelin siviilikohteita.
Gazasta ammuttiin viime yön aikana neljä rakettia Israelin puolelle. Iron Dome eliminoi niistä kolme, neljäs putosi aukealle hietikolle aiheuttamatta vahinkoa.

IAF vastasi rakettituleen tekemällä kaksi ilmahyökkäystä aamuyön tunteina 10 (tai 15) kohteeseen. IDF:n tiedotteen mukaan ne olivat vastauksena yrityksille murtaa turva-aitaa, sekä polttopulloilla varustettujen leijojen lähettämiselle Israelin puolelle, jotka aiheuttivat suuria metsä- ja pensaspaloja luonnonsuojelualueilla.
IDF:n tiedotteessa varotetaan, että jos terrorijärjestöt haluavat jatkaa terrorismiaan ongelmien ratkaisemisen asemesta, ne tulevat maksamaan kovan hinnan, joka tulee nousemaan tarpeen mukaan, ja varsinaisena kärsijänä on Gazan kansa.
IAF:n taisteluhelokopterit iskivät viiteen kohteeseen Hamasin merivoimien ulkoasemassa aikaisin sunnuntaiaamuna. Terrorijärjestöt olivat ajoissa tyhjentäneet henkilökuntansa isku-kohteista, joten henkilövahinkoja ei raportoitu.
PA:n media raportoi, että IDF iski tykkitulella Yarmoukan ulkoasemaan Shufajiyyan lähiössä Gazassa polttaen sen.
Gazan vastarintakomitea raportoi lauantai-iltana hyökkäyksen olleen kostoksi 21-vuotiaan arabisairaanhoitajan Razan al-Najarin kuolemaan perjantain väkivallan aikana. IDF tutkii olosuhteita, joissa hän sai surmansa. https://www.jpost.com/Israel-News/Report-Israeli-Air-Force-strikes-Hamas-targets-in-the-Gaza-Strip-559002
Hälytyssireenit soivat lauantai-iltana lähettäen asukkaat toistamiseen pommisuojiin, mikä aiheuttaa häiriöitä etenkin lapsille, joiden yöunen rytmi häiriintyy. Ennen rakettien tuhoamista sireenit soivat Eshkolin alueneuvoston ja Kissufim-alueilla lähellä Gazan turva-aitaa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Iron-Dome-intercepts-projectile-after-two-days-of-calm-in-southern-Israel-558990

02. Syyrian armeija on Venäjän suosiollisella avulla pystynyt vapauttamaan suuria alueita kapinallisten ja terrorijärjestöjen valvonnasta, mutta maan lounaisosassa on isoja alueita, jotka ovat Assadin hallituksen valvonnan ulkopuolella.
Syyrian ulkoministeri sanoi lauantaina, että hallitus haluaa vapauttaa nuo alueet neuvotteluilla, joissa taistelijoille on mahdollisuus joko alistua valtion hallintoon tai muuttaa pois. Presidentti Bashar Assadin suunnitelmana on riisua aseista hallitusta vastaan taistelevat militaristit, mukaan lukien Iranin tukemat joukot, toteaa Syyrian ihmisoikeus järjestö.
Militaristit siirretään armeijan leipiin tai heidät päästetään menemään.
Ulkoministeri Walid al-Moualem sanoi, että myös USA:n tulee vetää joukkonsa pois Syyrian, Jordanian ja Irakin rajalla olevasta Tanfin tukikohdasta Damaskoksesta itään.
Suuri vapauttamaton alue on Syyrian lounaisosassa, joka rajoittuu Israelin ja Jordanian rajoihin Quneitran ja Deraan alueilla Israelin valvoman Golanin kukkuloiden pohjoispuolella.
USA on huolestunut Syyrian armeijan suunnitelmista aloittaa sotilaallinen operaatio maan eteläosissa vastoin tulitaukoa. USA varoittaa aloittavansa lujia ja tarvittavia toimia tulitauko-sopimuksen rikkomuksia vastaan. USA:n joukot ovat asemissa Tanfiista itään valvoen strategista valtatietä rajan yli Irakiin.
Taistelut ovat suurelta osin laantuneet Venäjän, USA:n ja Jordanian yhteisvoimin solmitun "väkivallanrajoittamis" sopimuksen tultua voimaan.
Ulkoministeri Mouallem sanoi Syyrian pudottaneet runsaasti lentolehtisiä, joissa kapinallisia kehotetaan luovuttamaan aseensa ja sopia hallituksen kanssa. Jos tämä ei kelpaa, hän uhkaa ratkaista tilanteen voimatoimin.
Venäjä toistaa esityksensä, että vain Syyrian armeijan joukkoja saa olla maan eteläosassa. Sekä Iranin tukemien militaristien että USA:n tulee vetää joukkonsa pois sieltä. Iran ilmoittaa hyväksyvänsä Venäjän vaatimuksen vieraiden poistamisesta.

https://www.jpost.com/Middle-East/Syrian-government-seeks-to-consolidate-army-and-recapture-southwest-558979

03. NATO (the North Atlantic Treaty Organisation) ei tule puolustamaan Israelia siinä tapauksessa, että Iran hyökkää juutalaisvaltiota vastaan, koska Israel ei ole 29 maan allianssin jäsen, selitti NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenberg Der Spiegel lehdelle.
Pääsihteerin lausunnon johdosta Saksan Vihreän puolueen poliitikko ja entinen Saksan Israelin parlamenttiryhmän johtaja parlamentissa (Bundestag) kysyi Twitter sivullaan: "Tämä herättää kysymyksen: Mitä tämä selvitys tarkoittaa turvallisuus-keskusteluille NATO:n EU:n, Saksan ja Israelin välillä? Se ainakin osoittaa varsin erilaisiin intressien alkamiskohtiin ja asemaan".

Israelin ja Iranin väliset suhteet ovat jännittyneet entisestään Israelin tuhottua Syyriassa useimmat Iranin rakentamat sotilas-asemat, missä sai surmansa 9 iranilaista sotilasta, vaikka Iran väittää ettei sen asepukuisia sotilaita ole Syyriassa, vain neuvon-antajia, kuten Assad heitä kutsuu.
Stoltenbergin lausunto ja määrittely tuntuvat oudoilta, kun huomioi, että NATO:n ja Israelin ilmavoimat ovat pitäneet yhteisiä sotilasharjoituksia, viimeksi toukokuussa, ja tämä trendi kasvaa. NATO määrittelee yhteistyön Israelin kanssa kumppanuudeksi.
Israel on ollut NATO:n Välimeren Dialogin jäsen sen v. 1994 perustamisesta lähtien yhdessä 6 muun ei-NATO:n jäsenen kanssa: Jordania, Algeria, Egypti, Mauritania, Marokko ja Tunisia.
NATO:n jäsenmaa vuodesta 1952 Turkki on vastustanut Israelin osallistumista Välimeren Dialogiin maitten välisten suhteitten kääntyessä vihamielisiksi. Israelin ja Turkin suhteiden parantuessa 2016 Turkki veti vastustuksensa pois, mutta niiden huonontuessa uudelleen Gazan sodan vuoksi, Turkki voi uusia vetonsa.
Venäjän kasvattaessa huomattavasti merivoimiaan Välimerellä myös NATO on havahtunut havaitsemaan Välimeren strategisen merkityksen. Venäjä päätti asettaa pysyvän laivasto-osaston Välimerelle valvomaan sen intressejä Syyriassa ja Irakissa.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/NATO-chief-said-alliance-wont-defend-Israel-in-war-with-Iran-558987,

04. Amotz Asa-El tarkastelee artikkelissaan Rooman ja Gazan kohtaloita, jotka molemmat ovat kuin tulivuoren rinteellä asuvia, jotka kuulevat vuoren murinan, mutta silti pyrkivät ylemmäs lähelle tulivuoren suuaukkoa toivoen, että se hillitsisi sisällään riehuvan raivon, eikä sylkisi heidän päälleen tulista laavaa, tuhkaa ja tappavia kaasuja.
Artikkelissa todetaan, että Italia elää epätietoisuuden aikaa, eikä se voi nähdä, mihin tulevaisuus johtaa.
EU on suurissa vaikeuksissa, myös Roomassa, jossa EU sai alkunsa, mutta missä se voi myös saada loppunsa. Artikkelissa puhutaan eliitistä, jotka perustivat Unionin, mutta jotka nyt tuntevat asemansa uhatuiksi, ihmisen aiheuttamien ongelmien vuoksi. Rooma ei pystynyt viime vaalien jälkeen muodostamaan hallitusta kolmen kuukauden aikana populististen järjestelmän vastustajien hallitsemassa parlamentissa. Maailman rahamarkkinoiden johtajat Wall Sreetistä Tokioon, hyljeksivät Euroja kuten myös Italian vakuuksia ja osakkeita peläten Italian uusien pikavaalien voivan nostaa parlamenttiin lisää EU:n vastustajia. Tämä voisi johtaa EU:n kuolemiseen Roomassa, jossa se synnytettiinkin. Markkinoiden velloessa epävarmoina EU:n poliittiset eliitit pelkäävät heidän suuren EU-projektinsa kärsivän barbaarisen hylkäämisen.
Italian presidentti Sergio Mattarella on yksi EU-järjestelmän veteraaneja, joka aiheutti kriisin kieltäytyessään nimittämään talousministeriksi ekonomistin, joka haluaa Rooman luopuvan Eurosta ja palaavan viime vuosisadan Liraan.
Presidentti syrjäytti kansan vaatimuksen, joka antoi parlamentin enemmistön populistiselle Five Star ja Lega puolueille, ja nimitti ei-poliittisen ekonomistin pääministeriksi pyytäen häntä valmistelemaan seuraavia vaaleja.
Mattarellan juuret ovat Kristillis-demokraattisia, ja hänen tulisi rehellisesti paljastaa omat ja muiden eliittien juuret, mitä useimmat vastustavat.
Tämän toi esille rahoittaja George Soros, joka rohkeasti otsikoi artikkelinsa "Miten pelastaa Eurooppa". Hän toteaa EU:n menettäneen tiensä, kahdesta syystä: talouskriisi 2008 ja pakolais-virta 2015. Asa-El toteaa, että ne aiheuttivat kriisejä, mutta siinä jätetään huomiotta edeltävät Keski-Idän siirtolaisvirrat, joita yhteiskunta ei pystynyt sulattamaan itseensä, kuten islamistien terrori-iskut Euroopassa: 1985 El Descanto ravintola. Pariisin metropommitus, joka surmasi 8 ihmistä, Madridin junan pommitus, 2004, joka surmasi 192 ihmistä, ja samana vuonna filmijohtajan Theo van Goghin murha, sekä Lontoon pommitukset v. 2004, jotka surmasivat 53 ihmistä.
Tällaiset väkivalta-aallot sekä kasvavat siirtolaisten slummit heidän kotiensa ympärille veivät ihmisten luottamuksen johtajiensa viisauteen, ja murskasivat uskon heidän johtajiensa näkyyn kansallisuusaatteen jälkeiseen federatiiviseen Eurooppaan.
Tämän vuoksi EU on kokenut tappion toisensa jälkeen, alkaen Englannin Brexistä ja jatkuen kansallisuusaatteet nousemiseen Puolassa ja Unkarissa sekä vieraan pelkoon perustuvien puolueiden nousuun Saksassa ja Itävallassa sekä Skandinaviassa.

Palaten Gazaan, Asa-El huomioi, Gazan sylkiessä tulta tällä viikolla israelilaiset näkivät, mitä EU kieltäytyy tunnustamasta, mutta mitä nouseva protestiaalto vakuuttaa, on jotain, mikä Israelia kohtaa, ei koske rajoja – eikä se, mikä EU:ta kohtaa, ei koske taloutta, raha- tai muuttopolitiikkaa. Se mikä meitä kohtaa on islam. Ne, mitkä kohtaavat koko kulttuurimaailmaa, ovat uskonnolliset fanaatikot tuhoten vapauden, vääristäen valistuneisuuden, ja tukahduttaen kaikki muut uskonnot. Niiden tihenevä varjo sai britit, puolalaiset, unkarilaiset, saksalaiset, itävaltalaiset ja nyt myös italialaiset kääntämään selkänsä eliittiensä post-kansallisuusaatteelle tuntien sen uhkaavan heidän tulevaisuuttaan.
Gazan inferno on kirjoittajan mukaan ihmisen aiheuttama, jonka sytyttivät ihmiset, jotka hylkäävät muun ihmiskunnan uskon uskontojen, kansojen ja sukupuolten tasa-arvoon.
Asa-El kertoo naisesta Gazan rajalla, joka vastauksena hänen kysymykseensä ihmettelee: "Miksi minun pitäisi muuttaa pois, tämä on minun kotini".
https://www.jpost.com/Opinion/Middle-Israel-Between-Gaza-and-Rome-558887,

05. UUTISIA KYHYESTI
Kaksi tunnistamatonta arabi(?)miestä häiritsivät turistiryhmää Betlehemissä heidän mennessään pyhään kohteeseensa. Franciscan fria pahoinpideltiin Betlehemin Milk rotkossa viikonvaihteen aikana. Tapaus tallennetiin videolle. Isä Fadi Shallufi, joka huolehtii katolisesta kappelista siellä, joutui perjantaina pahoinpitelijäin uhriksi.
Arab48.con mukaan 2 miestä häiritsivät turistiryhmää matkalla kappeliin. Paikalle kutsuttu PA poliisi pidätti molemmat häiritsijät. Piispa Atallah Hanna tuomitsi tapauksen sanoen, että se on täysin hyljättävä. https://www.jpost.com/Middle-East/Franciscan-clergyman-assaulted-in-Bethlehem-559027

Korkein Oikeus kuuntelee parhaillaan valituksia Setlementtien sääntelemistä (regulation) koskevaa lakiesitystä, jolla hyväksytään taannehtivasti aiemmin ilman lupaa rakennettuja etäyhteisöjä (ns.kukkulayhteisö) . Laki koskee myös maalle, jonka omistusoikeus on selvittämättä – siten rakentamista myös arabien omistamalle –maalle, jos omistajalle maksetaan kunnon korvaus. Artikkelissa arvioidaan, että siinä on koko setlementti-projektin tulevaisuus käsittelyn alaisena, ja että ratkaisulla on kauas kantava vaikutus myös maan rajojen ulkopuolella. Se voi myös vaikuttaa Haagin kansainvälisen rikosoikeuden ICC:n päätöksiin tutkia sille arabien esittämiä valituksia.
Se mikä tästä puuttuu, on Netanyahun vuosia sitten teettämä tutkimus juutalaisten rakentamisoikeuksista Juudeassa ja Samariassa. Tutkimuksen mukaan koko 1967 sodassa Jordanian miehityksestä vapauttama alue on vapaa myös juutalaisille rakentajille, edellyttäen, että rakennusluvat ovat kunnossa. Bibi piilotti tutkimuksen pöytälaatikkoonsa, eikä antanut edes hallituksen käsitellä sitä, vaikka se oli hallituksen varoilla tehty ja koskee kaikkia juutalaisia ja heidän oikeuksiaan.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Court-hears-petitions-against-Settlements-Law-Future-West-Bank-in-balance-559024

USA on omaksunut uuden taktiikan käsiteltäessä PA/PLO:n esityksiä UK:n elimissä. Kuten turvallisuusneuvosto tai INESCO, tai YKHRC, joissa useimmissa PA/PLO:n kannatus on automaattinen. Nyt USA aikoo jokaisen sellaisen esityksen yhteydessä esittää oman esityksensä, jolla PA/PLO:n esitys kumotaan. Tämä koskee erityisesti YK:n turvallisuusneuvosto, jossa USA:lla on veto-oikeus. https://www.jpost.com/Israel-News/US-utilizes-new-UN-strategy-that-puts-Israel-on-offensive-559005

Sukupuuttoon kuolemisen uhan alainen sininen valas teki historiallisen vierailun Eilatin rannikon edustalla Punaisella merellä. Vaas on 20 m pitkä ja biologit saivat videokuvia siitä vedenpinnan alla. Otuksen keksi kalastaja tiistaiaamuna, jonka jälkeen biologit astuivat kuvaan laitteineen merenpinnan alla. https://www.jpost.com/OMG/First-time-ever-Blue-whale-spotted-off-the-coast-of-Eilat-558862

EU:n arvioiden mukaan Israelin juutalaisyhteisöjen rakentaminen vahvistaa yhdenb valtion periaatetta. Hallitus vahvisti 1958 asuntoyksikön rakentamissuunnitelmat. Viime viikolla Liberman hyväksyi 3 900 asuntoyksikön rakentamisen. Näillä päätöksilläon kuitenkin pitkä tie , ennenkuin päästään rakentamaan maan tunnetusti monimutkaisen byrokratian vuoksi, mitä ei helpota korkeimman oikeuden sotkeutuminen niihin omine vaatimuksineen.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/EU-Israeli-settlement-building-entrenching-one-state-reality-558952,
Iran pyrkii ostamaan massatuhoaseiden valmistus-teknologiaa Saksasta sekä niiden kytkeminen ballistisiin ja keskimatkan ohjuksiin. Tämän jo minkään uskoisi maailman alkavan herätä, mihin Iranin mullah-hallitus lopulta pyrkii.
https://www.jpost.com/Diaspora/Intel-report-Iran-seeks-weapons-of-mass-destruction-technology-in-Germany-558983

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -25; Tiberias 21 -31; Suolameri 24 -34; Eilat 23 -34 +C-astetta, puolipilvistä tiistaina selkenee, vähän lämpenevää.

Hawaijin Kilauea jatkaa laavan työntämistä päällystäen yhä suurempia alueita laavakerroksen alla, yksi niistä oli thermotekninen voimala, jotka se on valloittanut. Ihmiset odottavat sydän kurkussa, räjähtääkö se ja jos kyllä, mitä vaikutuksia sillä on USA:n länsirannikolle. Kilauean magneettinen kenttä kulkee päinvastaiseen suuntaan kuin muu osa planeettaa. https://www.express.co.uk/news/world/968476/Hawaii-Volcano-latest-Mount-Kilauea-magnetic-field-compasses


No comments: