Friday, November 17, 2017

PERJANTAI 17.11.2017

PERJANTAI 17.11.2017
01. Mustarastas oli palannut luultavasti ulkomaan matkaltaan ja esitti riemukkaan aamulaulunsa, mikä ennustanee, että tästä tulee jyvä päivä. Eilen nuoriso halusi käydä merenrannalla, ja valitsivat Tel Avivin pohjoispuolella sijaitsevan Apollonian kansallispuiston vierailun kohteeksi, koska nyt ei ole uimasesonki hiekkarannoilla. Kuten kaikki kohteet Pyhässä Maassa tämäkin on joutunut vuosien saatossa useitten maahan tunkeilijoitten rakentamisen ja tuhon kohteeksi. Asutusta paikalla on ollut 1800 vuoden ajan, mutta foinikialaiset rakensivat siihen valvonta asemia ja linnoituksen, joista tarkkailtiin laivaliikennettä merellä. Rannikko oli luonnollinen merisatama ja laivojen varustuspaikka. Foinikialaiset antoivat paikalle sodan ja myrskyn jumalansa Resherin mukaan nimen Arsuf. ItäRooma muutti nimen hellenistisellä ajalla 400-luvulta alkaen eKr. oman sodan jumalansa Apollon mukaan Apolloniaksi. Heitä seurasivat muslimit, ristiretkeläiset – jotka korjasivat linnoitusta ja alueen muureja - ja uudelleen muslimit karkotettuaan viimeiset ristiretkeläiset, kunnes britit miehittivät Pyhän Maan ja Apollonian 2017.
Tarkoitus oli käydä syömässä Ikean kuuluisia lihapullia, mutta ystävämme kutsui meidät vieraileman kodissaan Metullassa. Siinäpä se päivä menikin varsin tarkkaan. https://en.wikipedia.org/wiki/Apollonia-Arsuf,

02. SAUDI ARABIAN nuori ja huimapäinen kruununprinssi Mohammed bin Salman on aloittanut maassaan kehityskulun, joka aiheuttaa hämminkiä ja runsaasti ristiriitaisiakin huhuja ja olettamuksia tarkkailijoitten ja analyytikoiden keskuudessa. Aamun uutisten mukaan saudien 81-vuotias kuningas Salman alias Abdulazis al-Saud valmistelee valtikkansa luovuttamista pojalleen Mohammedille ensi viikolla. Asiasta raportoi brittilehti Daily Mail tabloidissaan viitaten lähteeseen lähellä kuninkaallista perhettä.

Kuninkaallinen vallanvaihto tulisi sinetöimään saudien kuningas-kunnassa viime viikkojen ja päivien aikojen tapahtumat, joiden tarkoituksena on vahvistaa maan sekä sisäistä että ulkoista voimaa ja vaikutusvaltaa.
Puhdistukset ovat koskeneet suuressa määrin Saudi Arabian
15 000 vahvuista prinssien joukkoa, joista on pidätetty satoja syytettyinä korruptiosta ja varojen tuhlauksesta, kuten valtion ministereitä ja korkeissa viroissa olevia viranomaisia. Varoja on pidätetty 800 miljardin USD arvosta, jolla voi sotia pitkään.
Daily Mailin artikkelin mukaan Mohammed, MBS, tulisi saamaan muodollisen maan johtajan aseman, mutta ei maan johtamista. Myös USA:n uutislähteet vihjaavat vallanvaihdosta Saudi Arabiassa, kuten New York Times raportoi tällä viikolla.
Kuningas Salmanin sairaudesta on huhuttu siitä lähtien, kun hän sai valtikan v. 2015 kuningas Abdullahin kuoleman jälkeen, mutta hänen sairautensa lienee vanhuuteen liittyvää dementiaa, mikä vaikeuttaa hallitsemista nopeasti muuttuvissa oloissa.
Hän syrjäytti kruununprinssin Mohammed bin Nayefin ja valitsi kesäkuussa tänä vuonna uudeksi kruununprinssiksi Mohammed bin Salmanin, josta käytetään lyhennettä MBS.
MBS tunnetaan päättäväiseksi mutta myös impulsiiviseksi, jopa harkitsemattomaksi ja kärsimättömäksi. Hän haluaa nopeita tuloksia, joutuen siinä toimimaan sekä perinteisiä tottumuksia kuten myös Saudi Arabiaa sen perustamisesti lähtien valvonutta Wahhabi-sunnisuunnan vahvaa mullahin ja imaamien valtaa vastaan pidättäen lukuisi myös heidän joukostaan.
Analyytikot pyrkivät arvioimaan, kestääkö MBS:n saama valta, jota kuningas Salman tukee, vai suistuuko maa sisäiseen valta-taisteluun ellei peräti sisällissotaan. Tilanne antanee suotuisat olosuhteet ulkomaille – etenkin Iranille ja sille myötämielisille Gulfmaille – kiihottaa Saudi Arabian Persianlahden rannikolla asuvia shia-muslimeja vastarintaan MBS:n hallituksen häiritsemiseksi. Maan öljylähteet sijaitsevat siellä.
MBS on 3 vuoden kuluessa saanut kuningaskunnan valvonnan politiikan kaikilla tärkeimmillä sektoreilla: politiikassa, turvallisuudessa ja taloudessa. Puolustusministerinä hän johtaa Jemenissä käytävää sotaa Iranin tukemia Houthi-kapinallisia vastaan. Hän on ottanut kovanlinjan asenteen Irania vastaan.

MBS on Daily Mail lehden saamien tietojen mukaan suunnittelemassa suoraa toimintaa Hizbullahia vastaan, ja hän aikoo aloittaa tulen sitä vastaan Libanonissa. Lehden mukaan MBS lupaa diplomaattisten suhteiden normalisoimista Israelin kanssa ja miljardeja USD avustuksina, mikäli Israel osallistuu Hizbullahin vastaisiin taisteluihin saudien kanssa. Israel on lehden mukaan vaikean ratkaisun edessä, sillä hizbullah voi iskeä 150 000 ohjuksellaan Israeliin saaden aikaan rumaa jälkeä, ennen kuin Israelin vastaiskut lamauttavat sen ohjuskeskukset.
Israeln armeijan komentaja Gadi Eisenkot antoi harvinaisen haastattelun Saudi Arabian medialle Elaph, jossa hän lupaa Israelin jakavan Irania koskevat tiedustelutietonsa Saudi Arabian kanssa. Lupaus on ennen kokematon.
https://www.timesofisrael.com/report-claims-saudi-king-81-to-hand-reins-to-son-next-week/,
Edellinen kehitysmalli aiheuttaa muutamia kysymyksiä. Onko todella niin, että saudit olisivat juutalaiskansan liittolaisia tulevissa voimainmittelyissä Lähi-Idässä, joka näyttää väistämättä tulevan? Psalmin 83 kehityskulun mukaan arabit käyvät salaisia neuvotteluja keskenään Israelin tuhoamiseksi, ja saudikaupunkeja mainitaan niiden maitten ja kohteitten joukossa, jotka Israel joutuu tuhoamaan pelastuakseen. Ehkä olisi parempi puhua arabien asemesta muslimeista, koska sunnit ja shiat ovat aiemminkin liittoutuneet yhteen vaaran eliminoimiseksi. Tämä näyttäisi osoittavan, että joko MBS:n suunnitelmat muuttuvat tai että hänen valtansa kukistuu ja uusi johtaja ottaa vastuun. Psalmi 83 käyttää sanoja "Sinun vihollisesi" ja "Sinun vihaajasi" nostavat päänsä todeten, että "heillä on kavalat suunnitelmat kansaasi vastaan". Ne kansat ovat Israelin Jumalan vihollisia ja vihaajia.
Sellainen mahdollisuus on myös olemassa, että MBS käyttää Israelia hyväkseen vain osana laajempaa suunnitelmaa, tai että jos Israel hylkää tarjouksen, MBS kääntyy sitä vastaan.

03. WND kertoo Brandon Smithin laatimassa artikkelissa, että maailmaa järkyttävän kaaoksen oikea nimi on "taloudellinen sota". Hän kertoo aluksi, miten USA:n ja Saudi Arabian välinen sopimus kuningas Saudin hallituksen alusta lähtien oli laadittu hyödyttämään nimenomaan Yhdysvaltoja, joka sopimuksen puitteissa oli saudien suurin raakaöljyn ostaja. Tämä toi runsaasti petrodollareita Saudi Arabiaan, joka käytti suurimman osan niistä pitkälle kehitettyjen aseitten ja tuotteiden ostamiseen USA:sta.
Siten sopimus hyödytti molempia maita, ja järjestelmä pelasi hyvin Saudi Arabian valvoessa öljyn hintaa OPEC:ssa.
Smith kertoo, että vuosien ajan hän on varoittanut vaaroista, mihin USA joutuu ja sen mukana koko läntien maailma, jos petro-dollariin perustuva järjestelmä luhistuu. USD on hallinnut maailman valuuttajärjestelmää, mutta nyt sille on tulossa vakavia kilpailijoita. Kiina on vuosikymmenien aikana hankkinut omistukseensa valtavat määrät kultaa – kuten myös Venäjä. Kiina on pyrkinyt saamaan valuuttansa Yuanin maailmanvaluutaksi ja sopimaan kauppasopimuksia sen pohjalta. Venäjä suostui siihen toimituksissaan öljyä ja kaasua Kiinaan, mutta Intia ja Japani sekä Saudi Arabia ovat hidastelleet odottaen USA:n reaktiota. Kiina on tehnyt kauppasopimuksia joittenkin maitten kanssa perustaen ne kullan arvoon, johon ne luottavat enemmän. Kullan arvo kuitenkin nousee tämän johdosta, mitä ne eivät ehkä ole huomioineet.
USD on menettämässä maailman varavaluuttansa (reserve) aseman, mikä romahduttaa sen arvon maailmalla, ja voi saada maailman talouden kaaokseen, josta useat muutkin ovat varoittaneet.

Smith sanoo, että USA:n arvon romauttaminen on globalistien suunnitelmien mukainen, koska se pakottaa maailman suostumaan yhteen valuuttaan. Pankkimaailma ei voi suostua syntipokin asemaan, vaan syyttää dollaria kaaoksesta, mikä tekee välttämättömäksi siirtyä uuteen maailmanjärjestykseen, ja sen perustamaan yhteen valuuttayksikköön ja maailman luonnon-varojen yhteiseen valvontaan ja jakamiseen..

SMITH ennustaa, että seuraava vaihe koskee USD:n dominoivan aseman romahtamisen myötä uuden järjestelmän hyväksyminen.
Hän sanoo, että MBS on jo lämmittänyt suhteitaan sekä Kiina että Venäjän kanssa valmistellessaan päätöstään. Merkittävä käänne Saudi Arabian diplomatiassa on myös MBS:n salainen vierailunsa Israelissa, jonka aikana hän esitteli suunnitelmiaan Hizbullahin tuhoamiseksi. Israel tulisi siinä näyttelemään tärkeää osaa, joka koskisi myös Syyriaa ja sen presidentti Assadia, jonka saudit sanovat osallistuneen Libanonin pääministerin Saudi-huoneen ystävän Rafik Haririn murhaan Beirutissa 2005, mutta jonkin asteinen sopimus Israelin kanssa lienee piirustuslaudalla.
Artikkelissa todetaan, että maailman maat ovat kautta aikain turvautuneet sotaan sisäisten ongelmiensa peittämiseksi, ja ne ovat enemmän tai vähemmän onnistuneesti pystyneet kääntämään kansan huomion todellisista ongelmista vuosikymmeniksi eteenpäin pankkilaitosten kääriessä voitot.
Smith ennustaa, että saudit tulevat kohdistamaan huomionsa sekä Libanoniin että Syyriaan. On vain tulevaisuuden kysymys, miten halukas Iran ja sen tukija Venäjä ovat tulemaan mukaan, ja mitä tekee Yhdysvallat. Hän ei usko sotaan PohjoisKorean kanssa, mutta jonkinasteinen kansainvälinen sopimus sen ydinaseista ja ballistisista ohjuksista joudutaan runnomaan Kiinan avulla. http://www.alt-market.com/articles/3316-saudi-coup-signals-war-and-the-new-world-order-reset

04. UUTISIA LYJYESTI
• Saudi Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir vaati torstaina antamassaan lausunnossa Hizbullahin riisumista aseista ja sen karkottamista Beirutista ja Libanonista. Riyadissa pitämässään lehdistötilaisuudessa hän sanoi, että terrorijärjestö Hizbullah on "Iranin vallankumouskaartin työväline ja ensi luokan terrorijärjestö, jota Iran käyttää häiritäkseen Libanonin ja alueen tasapainotilaa. Hizbullah on kaapannut Libanonin järjestelmän". Hän kielsi huhut, että Saad Hariri olisi pidätetty Riyadissa hänen pääministerin tehtävistä eronsa jälkeen. Hariri tapasi Riyadissa Ranskan lähettilään minkä jälkeen hän ilmoitti matkustavansa Pariisiin parin päivän sisällä. Libanonin presidentti Aoun vahvisti, että Hariri matkustaa lauantaina perheineen Pariisiin, jossa hän lepää muutaman päivän. Aoun odottaa häntä Beirutiin sopimaan seuraavasta päätöksestä koskien hallituksen asemaa. Libanonin ulkoministeri Gibran Bassil sanoi ulkomaan kiertueensa yhteydessä, että Libanon odottaa Haririn paluuta. https://www.timesofisrael.com/saudi-arabia-calls-on-hezbollah-to-disarm-calls-for-ouster-from-lebanon/
17-vuotias arabimies ajoi autonsa tahallaan 70-vuotiaan vanhuksen yli ja sen jälkeen 35-vuotiaan miehen yli. 70-vuotias mies haavoittui päähän. Terroristi poistui sen jälkeen autosta yrittäen puukottaa paikalla olleita sotilaita, mutta nämä avasivat tulen ampuen hänet kuoliaaksi. 35 vuotiaan miehen tila on vakava, vaikka ensin uskottiin sitä kohtalaisen vaikeaksi. Hän joutuu leikkaukseen. Terroristi iski ensin 70 vuotiaaseen mieheen ja jatkoi sieltä ajoaan Gush Etzionin risteykseen haavoittaen 35-vuotista miestä. https://www.timesofisrael.com/palestinian-tries-to-stab-soldiers-in-west-bank-is-shot-army-says/,
• USA ja Venäjä syyttävät toisiaan Syyriassa käytetystä hermokaasusta hallituksen joukkojen taisteluissa kapinallisia joukkoja vastaan. https://www.timesofisrael.com/russia-shoots-down-us-backed-extension-of-syria-gas-attacks-probe/
• Israelin ja Irakin kauneimmaksi valitut kuningattaret pyrkivät rakentamaan siltoja näiden kahden vihollismaan välille esiintyen yhteisissä kuvissa ja osoittaen ystävyyttä keskenään. He molemmat kilpailevat maailman kauneimman kruunusta, mutta tietäen mullahien tunteet Irakin kauneimman kotiinpaluu voi olla vähemmän miellyttävä ja ystävällinen.
• Davidin kaupungissa Jerusalemissa kaivausten yhteydessä löydetty fossiloitunut ruokakassi antaa kuvan siitä, mitä Jerusalemissa syötiin 1 100 vuotta sitten mulsimiajan alkuvaiheilla. https://www.timesofisrael.com/what-was-for-dinner-in-jerusalem-1100-years-ago-a-massive-refuse-pit-tells-us/
• Tuhansia Etiopian juutalaisia kokoontuu viikonvaihteen aikana osallistuakseen Siqd-juhlaan maahanpaluun kunniaksi, joka toteutti heidän vuosisatojen toiveensa palata Siioniin. Kaikilla maahan muuttaneilla ei kuitenkaan mene hyvin, sillä ongelmia on kasapäin ja menestys-tarinoita vähän. https://www.timesofisrael.com/thousands-of-ethiopian-jews-gather-in-jerusalem-for-sigd/

• Irakin armeija sanoo vapauttaneensa viimeisen IS:n miehittämistä kaupungeista Rawan kaupungin. Al Kaman kaupungista sanottiin samaa. mutta IS:n joukot palasivat ja miehittivät osia siitä uudelleen. Niiden elinehto on jatkaa taistelua, jos ei Syyriassa ja Irakissa, sitten ulkomailla. http://www.jpost.com/Middle-East/ISIS-Threat/Iraqi-forces-recapture-last-Islamic-State-held-town-514503
• Frankfurtin valtionoikeus määritteli rasismin siten, ettei se koske kanalallisuuksia, eli Kuwaitin lentoyhtiö voi boikotoida israelilaisia matkustajia. http://www.jpost.com/Middle-East/German-court-rules-Kuwait-airline-is-allowed-to-ban-Israelis-514467,
• 62 Bnei Menashe heimon jäsentä lensi Israeliin yhdistyen siten aiemmin tulleitten sukulaistensa kanssa. Heitä on vielä 7000 Intiassa odottaen vuoroaan, sanoo Shavei Israel http://www.jpost.com/Israel-News/Members-of-Indian-lost-tribe-reunited-with-families-in-Israel-514444
• Zimbabwen syrjäytetty diktaattori Robert Mugabe kieltäytyy eroamasta neuvotellessaan vallansyrjäyttämistä johtaneitten kenraalien kanssa. Entinen pääministeri ja Mugaben uskottu Morgan Tsangirai kehottaa Mugabea eroamaan kansan nimissä, ja vaatii siirtymäkauden mekanismia, jolla taataan järjestyksen säilyminen. https://www.timesofisrael.com/mugabe-meets-generals-refuses-to-stand-down/
• Jerusalemin kaupungilla on salainen maailma, jonka kauneudesta ja edustavuudesta tavallinen ohikulkija tai matkailija ei tiedä mitään eikä osaa edes etsiä. Valokuvaajat ovat yhdessä ryhmien johtajien kanssa pyrkineet tuomaan näitä jalokiviä päivänvaloon.
Kuvassa Kishle, sotilastukikohta ja vankila.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -25; Tiberias 18 -33; Suolameri 21 -31; Eilat 20 -33 +C-astetta. Huomenna pari astetta vähemmän.

Terrorijärjestö ISIS julkaisi muutamia päiviä ennen satojen tuhansien pyhiinvaeltajien kokoontumista Pyhän Pietarin aukealle aiheuttavansa Chrismas Blood nimellä terrori-iskun Vatikaania vastaan käyttäen autoja ja kranaatinheittimiä. http://www.mirror.co.uk/news/world-news/isis-christmas-thre at-pope-terror-11520855,

Wednesday, November 15, 2017

KESKIVIIKKO 15.11.2017


KESKIVIIKKO 15.11.2017
01. IRANIN 7.3 R-asteen maanjäristys surmasi Iranin virallisen ilmoituksen mukaan ainakin 530 ihmistä Iranissa ja lukuisia Irakissa, sekä haavoitti (kymmeniä) tuhansia ja tuhosi 30 000 kotia. Ulkosalle joutuneet ihmiset ovat värjötelleet kylmässä alkutalven ilmassa virkailijoiden pyrkiessä järjestämään heille suojatiloja, peitteitä sekä vettä ja ruokatarpeita. Maanjäristys sattui vuoristoisessa Kermanshah sekä Irakin Kurdistanin alueilla sunnuntai-iltana.

Iran julisti tiistaina kansallisen surupäivän todeten, että jotkut alueet olivat tuhoutuneet täydellisesti; pari kylää kokonaan.
Viranomaisten mukaan he ovat järjestämässä avustusleirejä kotinsa menettäneille; 22 000 telttaa, 52 000 huopaa ja tonneittain ruokaa ja vettä on toimitettu alueille. IRNA News kertoo, että 30 "Punainen Kuunsirppi" tiimiä on lähetetty tuhoalueille. Alue on harvaanasuttua ja vaikeasti saavutettavissa. Järistys tuntui 20 sekunnin ajan Bagdadissa, sekä myös Israelissa Haifassa ja Tel Avivissa saakka.
Järistys tapahtui 1500 km pitkällä murtumalinjalla Arabian ja Eurasian tektonisilla laatoilla, jotka ulottuvat lounaisIraniin ja koillisIrakiin. Maanjäristykset ovat yleisiä alueella. https://www.timesofisrael.com/iran-earthquake-death-toll-rises-to-530/,
Pääministeri Benyamin Netanyahu tarjosi maan tavan mukaan avustusta sekä Iranille että Irakille, mutta se torjuttiin välittömästi. https://www.timesofisrael.com/israel-offers-medical-aid-to-iran-iraq-after-quake-rocks-region/

02. Israelin ollessa uhattuna sekä pohjoisessa että etelässä IDF pyrkii vakuuttamaan rauhantilaa, mutta jännityksen noustessa IDF valmistautuu pahimman varalle, sillä terrorijärjestöt harvoin noudattavat järjellistä päätöksentekoa. Tasapanotilanne on hauras ja pienikin väärä arviointi voi laukaista jännittyneen tilan. Islamic Jihad ei huomioi lausunnossaan tosiasiaa, että tunneli oli
kaivettu Gazasta Israelin alueelle, ja että sen tarkoituksena oli
saada kommandojoukot Kissufimin juutalaisyhteisöön pantti-vankien saamiseksi. Jihadin lausunnossa Israelia syytetään rauhan-tilanteen särkemisestä ja jännityksen nostamisesta ikään kuin vedoten siihen, ettei IDF:llä ollut oikeutta tuhota Israelin maalle kaivettua hyökkäystunnelia.
Vastauksena jännityksen nousuun IDF asensi yhden Iron Dome patteriston Tel Avivin alueelle ja useita maan keskiosiin. Sekä antanut varoituksia IDF:n kovista vastaiskuista raketti-iskuihin. Khan Younisin pakolaisleiristä Israeliin kaivettu hyökkäystunneli räjäytettiin 30. 10. 2017. Siinä kuoli tunneliin menneet 14 Islamic Jihadin miestä, heidän mukanaan 2 johtajatason henkilöitä.
IDF kaivoi tunnelista 5 ruumista eikä ole antanut lupaa Jihadille kaivaa loput ruumiit tunnelista ennen kuin Hamas palauttaa kahden IDF:n sotilaan ruumiit ja 3 Israelin kansalaista.

Entinen sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin varoitti armeijan suunnittelijoita muistamaan, että potentiaalisesti paljon vaarallisempi uhka on kehittymässä Iranin ja Hizbullahin soluttaessa joukkojaan aivan Israelin pohjoisrajan taakse. Iran rakentaa pysyvää tukikohtaa 50 km:n päähän rajasta. Lauantaina IDF ampui Patriot ohjuksella alas, joka lensi Syyriasta kohti Israelin Golanin kukkulaa. Tämän katsotaan osoittavan, että presidentti Bashar Assad on rohkaistunut saamistaan voitoista sodassa ja rohkenee nyt esittää uhkauksia Israelille.
IDF:n eteläisen alueen komentaja kenraalimajuri Meir Mordechai kehotti Jihadia nielemään kiukkunsa ja jatkamaan kuten ennenkin, sillä esittäessään uhkauksia IDF:lle se leikkii tulella. https://www.timesofisrael.com/threatened-north-to-south-idf-tries-to-keep-calm-while-steeling-for-worst/

03. USA:n ja Venäjän välinen sopimus koskien Syyriaa, ei koskaan maininnut sanallakaan, että Iranin tulee vetää joukkonsa pois Syyriasta, sanoo presidentti Putin. Netanyahu puolestaan sanoo, ettei USA:n ja Venäjän sopimus koske Israelia, ja että hän katsoo Israelilla olevan oikeuden toimia parhaalla katsomallaan tavalla. Lauantaina julkistetun sopimuksen mukaan siinä vaaditaan kaikkien Syyrian eteläosassa taistelevien joukkojen vähentämistä ja lopullista poistamista, mukaan lukien Iranin ja sen kanssa liitossa olevat ainekset. Israelin virkailijoitten mukaan militantit saavat – sopimuksen mukaan - pysyä nykyisissä asemissaan 3 -4 mailin päässä, toisin paikoin 19 mailin päässä rajasta.
USA:n kansallisen turvallisuusneuvoston virkailijoita saapui Israeliin keskustellakseen Israelin vastaavien virkailijoitten kanssa, kuten Reuters raportoi maanantaina.
Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov täsmensi tiistaina, ettei sopimuksessa mainita Venäjän antamista sitoumuksista varmistaakseen, että Iranin kanssa liitossa olevat joukot poistuvat Syyriasta lisäten, että Iranilla on laillinen oikeus olla Syyriassa, kuten Interfax raportoi.
Netanyahu ilmoitti maanantaina, ettei sopimus sido Israelin käsiä. Hän sanoi selvittäneensä sekä Washingtonin että Moskovan ystävilleen, että Israel tulee operoimaan Syyriassa, myös sen eteläosassa, oman ymmärryksensä ja turvallisuustarpeittensa mukaan. Hän vakuutti Israelin turvallisuuspolitiikan noudattavan oikeaa lujuuden ja vastuullisuuden kombinaattia.
Perjantaina läntiset turvallisuusvirkailijat kertoivat BBC:lle, että Iran rakentaa pysyvää tukikohtaa Syyrian armeijan käyttämään tukikohtaan lähellä Al-Kiswah, 8 mailia etelään Damaskoksesta ja 30 mailia Israelin rajasta.
Israelin puolustusvoimien esikuntapäällikkö Gabi Eeisenkot lensi raporttien mukaan torstaina salaa Brysseliin, jossa hän tapasi USA:n Euroopan armeijan komentajan kenraali Curtiss Scaparottin keskustellakseen hänen kanssaan Iranin toiminnasta Syyriassa.
Israel on pyrkinyt tekemään selväksi, ettei se hyväksy Iranilaisia joukkoja Syyriassa. Syyskuussa Haaretz kertoi, että Israel pyysi Yhdysvaltoja ja Venäjää pitämään Iranin ja sen liittolaiset ainakin 30 mailin päässä rajasta, mutta Venäjä hyväksyi vain 3 mailia.
Natanyahu varoitti, että Iran pyrkii rakentamaan pysyviä tukikohtia sekä sisämaahan että Välimeren rannikolle, mitä Israel ei tule hyväksymään. Siinä kytee sodan kipinä valmiina roihahtamaan ilmiliekkiin sopivan tuulen puuskasta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/US-security-officials-arrive-in-Israel-to-discuss-Syria-border-deal-514285

04. Israelissa liikkuu huhuja, joiden mukaan Saudi Arabia olisi valmis solmimaan diplomaattiset suhteet Israelin kanssa. Se olisi todellinen paukku Lähi-Idässä, minkä harvat kuitenkaan uskovat tapahtuvan lähiaikana. Saudi Arabian nuori ja kärsimätön 32-vuotias kruununprinssi Mohammed bin-Salman voi hyvinkin olla valmis tähän, viitaten hänen radikaaliin tapaansa särkeä kaikkia vuosisataisia uskomuksia ja toimintamalleja, sillä se sopii hänestä saatuun kuvaan.
Saudikuningas Salman kutsui PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Kairosta kesken Al-Sisin kanssa kymiään neuvotteluja Riyadiin kiireisiin keskusteluihin, joissa Salman sanoi hyväksyvänsä Hamasin ja Fatahin välisen sovintosopimuksen. Hän kehotti vasalliaan "Abbasia joko hyväksymään USA:n Lähi-Itää koskevat
rauhansuunnitelmat tai eroamaan, kuten raportit kertoivat".

PA/PLO:n ulkoministeri Riyad Maliki kertoi kuitenkin WAFA:n mukaan, ettei Saudi Arabia painostanut PA:ta, ja toiseksi, että Salman lupasi Abbasille, ettei suhteita Israelin kanssa normalisoida ennen kuin rauhansopimus on solmittu Israelin kanssa. Maliki kertoi Ruotsin parlamentin puheenjohtajalle ja hänen johtamalleen delegaatiolle Ramallahissa, että "Saudi Arabia tukee täysin PA:n arabien ponnisteluja saavuttaa ratkaisu kansainvälisten sopimusten puitteissa". (Tekstin sisällöstä voi päätellä, että se on Malikin oma versio eikä Salmanin lausunto.)
Sunday Times ja TV-10 kertoivat Riadin ja etenkin kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kehottaneen Abbasia suostumaan USA:n hallituksen laatimaan Lähi-Idän rauhansuunnitelmaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-Riyadh-wont-normalize-ties-with-Israel-before-Palestinian-peace-deal-514286

05. UUTISIA LYJYESTI
• EU on systemaattisesti vastustanut uusien todella purevien sanktioitten asettamista Irania vastaan sen JCPOA sopimuksen rikkomisten ja ballististen ohjusten testaamisen ja rakentamisen vuoksi. Euroopan monet johtavat yhtiöt ovat solmineet liikesopimuksia Iranin kanssa IAEA:n toistuvasti antamien lausuntojen johdosta, joiden mukaan Iran noudattaa täysin solmimaansa kansainvälistä sopimusta. Presidentti Trump on toista mieltä. Hän syytti jo vaalipuheissaan Irania sopimusrikkomuksista ja lupasi joko peruuttaa sen tai ainakin modifioida sen pahimmat puutteet. Trump sanoo nyt tervehtivänsä tyydytyksellä EU:n suunnittelemia uusia sanktioita. Hän totesi aiemmin Iranin rikkoneen sopimusehtoja, mikä pakottaa USA:n kongressin päättämään ennen vuoden joulukuuta, asettaako se uudelleen Iranin vastaisia sanktioita.
EU puolustelee kantaansa sanoen, että Iranin ohjuskokeilut ja alueen turvallisuuskysymykset tulee pitää erillään Iranin ydinteollisuutta koskevista kysymyksistä, eli JCPOA sopimuksesta, jota EU täysin tukee.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron vihjaisi Gulf-maihin ja Saudi Arabiaan tekemänsä vierailun aikana uusien Iranin vastaisten sanktioiden asettamisesta. Hän esitti huolensa Iranin ohjusteollisuudesta ja sen valmistamien ohjusten järkyttävän alueen tasapainotilaa, mistä on osoituksena Jemenistä Riadin lentokentälle ammuttu ohjus, joka oli iranilaista tekoa. Saudit ampuivat ohjuksen alas Patriot ohjuksella ilman inhimillisiä- tai aneellisia vahinkoja. http://www.jpost.com/International/US-official-says-suggestion-of-new-EU-sanctions-on-Iran-helpful-514211
• Israelissa Juudean ja Samarian asemaa koskeva keskustelu on saamassa täysin toisenlaisen sisällön kuin aiemmin. Tähän saakka Palestiinan valtion perustaminen Israelin sydänalueille on hallinnut kaikkia rauhansuunnitelmia, kuten raporttien mukaan myös Trumpin nimittämä tiimi sanoo, ja harva on uskaltanut esittää toista ratkaisua. Jopa Mahmoud Abbas totesi äskettäin, että jos kahden valtion periaate ei toteudu, hän on valmis keskittymään yhteen valtioon. Fatahin ja Hamasin välinen sovintosopimus voi perustua tähän ennakkoarvioon. Hallituksen Jerusalemin kysymysten ministeri Zeev Elkin totesi yhdessä Juudean ja Samarian yhteisöjohtajien kanssa tiistaina: "Israelin tulee aloittaa suunnitelmien laatiminen Juudeaan ja Samariaan miljoonalle asukkaalle" lisäten: "Tämä tulee tapahtumaan – ainoa kysymys koskee aikaa" Hän arvioi, että se tapahtuu 10 tai 20 vuoden aikana, riippuen rakentamisen vauhdista. Israelin hallitukset ovat pyrkineet hillitsemään "setlementtien" kasvua Juudeassa ja Samariassa asettamalla rakennuskieltoja ja kieltäytymällä antamasta rakennuslupia. Näistä huolimatta väestö kasvaa nopeimmin Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa. Heidän luku-määränsä ovat selvästi yli 400 000, ilman Jerusalemin aluetta. http://www.jpost.com/Israel-News/Elkin-Start-preparing-for-one-million-settlers-in-the-West-Bank-514251.
• Juutalainen "kansavaltio Israel" lakiesitys-keskustelu näyttää politisoituvan Knessetin käsittelyssä, mikä voi viivyttää ellei peräti vesittää sen hyväksymisen. Jotkut pelkäävät lain vaarantavan demokratian ja vastustavat sitä siksi, toiset sanovat sen sortavan vähemmistöjä. Lopulta palataan ikivanhaan kysymykseen: Kuka on juutalainen? Onko se rotuun vai kansallisuuteen tai kieleen perustuva? Toiset sanovat lain korostavan vaatimuksia ulkomailla asuville juutalaisille muuttaa pois "kansojen erämaasta" kotimaahansa.
http://www.jpost.com/Israel-News/Will-Jewish-state-bill-politicize-process-for-defining-who-is-a-Jew-514276
• Arabimies Nimer Jamal, 37. soluttautui arabityöntekijöitten joukkoon voidakseen päästä Israelin puolelle suorittaakseen hyökkäyksensä Har Adarissa syyskuussa, 2017. Hän asui läheisessä Bayt Eurik arabikylässä. Aikaisin keskiviikkoaamuna IDF:n sotilaat ja rajapoliisin yksikkö menivät Bayt Surik arabikylään ja tuhosivat 3 israelilaista murhanneen Jamalin kodin, He eivät tuhonneet rakennusta kokonaan, vain Nimer Jamalin asunnon. https://www.timesofisrael.com/idf-demolishes-home-of-terrorist-who-killed-3-in-har-adar/
• Zimbabwen armeijan johto kyllästyi maassa rehottavaan laittomuuteen ja korruptioon ja otti valvontaansa maan pääkaupungissa Hararessa valtion virastot ja tiedotus-keskuksen partioiden kaduilla rauhattoman yön jälkeen,
Armeija pidätti presidentti Rpbert Mukaben ja hänen vaimonsa asettaen heidät vartioituina kotiarestiin. Armeijan edustaja vakuuttaa, ettei kyse ole vallankaappauksesta. https://www.timesofisrael.com/zimbabwe-army-takes-mugabe-wife-into-custody-controls-capital/
• Ensimmäistä kertaa Israel palkinto myönnettiin "setlementtien", juutalaisasutusten Juudeassa ja Samariassa, tukemiseksi. Opetusministeri Naftali Bennett kieltää, että palkkio menisi toiminnan johtajalle, mutta lisäsi, että se paljastuu valtion 70. itsenäisyyspäivänä. Spekulaatioiden mukaan palkinnon voi saada Zeev Zambish Hever, tunnettu asutustoiminnan johtaja ja Amanan toimirusjohtaja, joka edistää uusien yhteisöjen kehittämistä Juudeassa ja Samariassa, kuten myös vahvistaen entisiä.
https://www.timesofisrael.com/in-first-israel-prize-to-be-awarded-for-promoting-settlements-report/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -23; Tiberias 16 -29; Suolameri 19 -28; Eilat 17 -31 +C-astetta. Huomenna asteen verran enemmän, aurinkoinen sää jatkuu, välillä pilvistyen.Sunday, November 12, 2017

SUNNUNTAI 12.11.2017

SUNNUNTAI 12.11.2017
01. LÄHI-IDÄN valmistautuessa talvikauteen useissa alueen maissa on käynnissä sisäiset muutospaineet, jotka sekoittavat entisestään kokonaistilanteen sekavia kiemuroita. Jemenissä jatkuu verinen sota, jossa Saudi Arabia ja muutamat sen Gulf-maiden liittolaiset ja Iran ovat mukana, joko suoraan tai edustajiensa välityksellä. Saudit pommittavat Jemenin hallituksen joukkoja vastaan taistelevien Houthi-kapinallisten asemia, ja Iranin edustaja Hizbullah taistelee Houthien rinnalla Saudien tukemia hallituksen joukkoja vastaan. Saudit helpottivat Jemenin vastaisia eristys-toimiaan kansan kärsimysten helpottamiseksi.

02. Syyriassa sisällissotana alkanut kansainväliseksi kehittynyt sota kapinallisjoukkoja vastaan, joista IS on voimakkain, on Syyrian hallituksen ilmoituksen mukaan lähenemässä loppuaan. IS:n viimeinen tärkeä tukikohta joutui Syyrian armeijan käsiin, vaikka raportit kertovat IS:n valloittaneen osia kaupungista uudelleen. BBC:n raportin mukaan Iran rakentaa Syyriaan pysyvää tukikohtaa 50 km:n päähän Israelin rajasta lähelle Al-Kiswahia Damaskoksesta etelään. Israel on toistuvasti varoittanut, ettei se tule sallimaan Iranin shia-muslimien muodostamaa käytävää Teheranista Syyriaan. Israelin puolustusministeri Avijdor Liberman totesi lauantaina, että Iranin tukikohta tulisi toimimaan shia-akselin eteen työnnettynä asemana hyökkäyksissä Israelia vastaan sen jälkeen, kun IDF ampui Patriot-ohjuksella alas ohjaajattoman pienkoneen, joka oli matkalla Israelin puoleisille Golanin kukkuloille..Al-Kiswa sijaitsee lähellä Israelin vaatiman 60 km:n puskurivyöhykettä Syyian puolelle rajaa
.
http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Iranians-built-a-new-military-base-in-Syria-513973

03. Libanon on noussut uutisaiheiden eturiviin sen pääministerin Saad Haririn paettua maasta Saudi Arabiaan, josta hän ilmoitti lauantaina eronneensa tehtävistään. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah väittää, että Hariri erosi saudien käskystä, ja että hän on kotiarestissa Riyadissa. Nasrallah väittää myös, että saudit kehottivat Israelia hyökkäämään Libanoniin. Jemenistä Riyadiin ammuttu ohjus oli saudien ja US:n tutkijoiden mukaan valmistettu Iranissa, ja sen ampuivat Hizbullahin taistelijat Jemenistä. Saudi Arabia katsoo tämän tarkoittavan, että koska Hizbulah valvoo Libanonin hallituksen toimia, Libanonin julisti sodan Saudi Arabiaa vastaan. Libanonin presidentti Michel Aoun sanoo, että Haririn eroilmoitus on laiton, ja että hänen tulee palata Libanoniin vastaamaan eropäätöksestään maan parlamentissa, mitä USA näyttää varovaisesti kannattavan.

04. USA:n Presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat toisensa Vietnamissa KaakkoisAasian talous-konferenssin aikana, vaikka tapaamiset olivat lyhyitä keskusteluja siirryttäessä tilasta toiseen. He kuitenkin ehtivät tutustua toisiinsa ja vaihtaa lyhyitä kommentteja kiireisimmistä kysymyksistä. Molemmat kansanjohtajat esittivät myönteisiä arvioita toisistaan, mikä on hyvä enne, sekä sopivat, että Syyrian ja PohjoisKorean ongelmat pyritään ratkaisemaan neuvotteluissa.
Kremlin websivulla julkaistun lyhyen lausunnon mukaan sekä Moskova että Washington sopivat, ettei Syyrian konfliktia voida ratkaista sotilaallisesti. Yhteisen lausunnon laativat ulkoministerit Sergei Labrov ja Rex Tillerson. Lausunto keskittyy laajempaan kuvaan Syyrian itsenäisyyden takaamisesta ja kapinallisten asemasta. Trump odottaa Venäjän aktiivisemmista toimista PohjoisKorean kriisin ratkaisemiseksi sekä sopuisampaa yhteis-työtä Ukrainan avoimesta kysymyksestä.
Trump sanoi myöhemmin, ettei hän usko Venäjän syyllistyneen USA:n vuoden 2016 presidentin vaaleihin. Hän sanoi luottavansa presidentti Putinin vakuutuksiin syyttömyydestään, mutta antoi samalla tunnustusta CIA:n jatkuville tutkimuksille asiassa. http://www.jpost.com/Middle-East/Kremlin-Putin-Trump-agree-to-continue-fighting-ISIS-in-Syria-513963, https://www.timesofisrael.com/trump-i-really-believe-putins-election-meddling-denials/,

05. Saudi Arabiassa jatkuvat kruununprinssi Mohammed bin-Salmanin aloittavat puhdistustoimet, joissa tusinoittain korkeissa viroissa olleita prinssejä ja korkeita virkailijoita on pidätetty ja heidän tilinsä ja omaisuutensa pidätetty valtiolle tutkimusten ajaksi. Tarkkailijat ovat pyrkineet selvittämään, liittyikö näihin pidätyksiin pelot valtataistelusta kuningas Salmanin seuraajasta, vai olivatko ne Saudi Arabian sisäisestä valmistautumisesta potentiaaliseen sotaan Iranin vastaan jännityksen jatkuessa korkeana maiden välillä. Sunni- ja Shia-muslimit ovat vuosisatojen ajan taistelleet keskenään, useimmin kuitenkin salamurhien muodossa, mutta ne ovat yhteisen vaaran uhatessa sopineet yhteisestä rintamasta.

Saudit käyvät Iranin vastaista kampanjaansa liittolaistensa välityksellä hyökäten Iranin edustajaa Hizbullahia vastaan. Täten on ymmärrettävissä Nasrallahin väite, että saudit pyysivät Israelia hyökkäämään Libanoniin, joka on Hizbullahin täydellisessä
sotilaallisessa ja poliittisessa valvonnassa.
Saudi Arabia kehotti torstaina kansalaisiaan poistumaan Libanonista välittömästi, sekä kielsi matkustamasta sinne. Tätä voitaneen kutsua toimeksi ennen sodan julistusta.

Times of Israel julkaisemassa artikkelissa tutkitaan, onko mahdollista, että Saudi Arabia hyökkäisi ystävämaana pitämäänsä sunni-muslimimaahan? Artikkelissa mainitaan useita näyttöjä, jotka osoittavat Iranin harjoittaman häirinnän Saudi Arabiaa vastaan. Esitän ne kursiivisesti, yksityiskohdat selviävät linkistä.
• Lauantaina Hizbullahin agentit ampuivat Iranissa valmistetun ballistisen ohjuksen kohti Riyadia.
• Saudienottamissa kuvissa esitetään iranilaisten kauppa-alusta, joka oli täynnä Iranin kommandoja valmiina rantautumaan Jemeniin. Täten Iranin vallankumouskaarti kuljettaa ohjuksia Jemenin Houthi-kapinallisille.
• Saudi Arabian ulkoministeri Adel bin Ahmed al-Jubeir kertoi lehdistötilaisuudessa paripäivää myöhemmin, ettei ole epäilystäkään, etteikö Iran ole Riyadin lentokenttää kohti ammutun ballistisen ohjuksen takana, vaikka ampujat olivat Hizbullahin Jemenissä toimivia agentteja. Jubeir vakuutti, ettei Saudi Arabia voi jättää hyökkäystä rankaisematta. Saudit voisivat iskeä lentoaseellaan Hizbuollahin asemia vastaan Syyriassa, kuten Hizbullah tekee Jemenissä..
• Libanonin pääministeri Saad Hariri valitsi saudien suojelun, kuten hänen isänsä Rafik Hariri oli tehnyt, mutta maksoi sen hengellään. Onko Saad Haririn henki vaarassa, jos hän palaa Libanoniin? Kuka vastaa hänen turvallisuudestaan, jos hän palaa, kuten presidentti Aoun vaatii? Libanonin armeija ja politiikka ovat tiettävästi täysin Hibullahin valvonnassa. Miten Hizbullah reagoi, jos saudit toteuttavat uhkauksensa iskeä sen asemia vastaan Syyriassa? Aloittaako Hizbullah sodan Israelia vastaan? Kukaan ei tiedä. IDF:n lupaus valvoa, ettei Israelin pohjoisrajan takana sijaitseva druusikylä joudu Iranin tai Hizbullahin käsiin, on vaarallinen mutta välttämätön varitoimi tulevaisuutta varten.
Ranskan presidentti Emanuel Macron keskusteli Saudi Arabian vierailunsa aikana pääasiassa Mohamen Bin-Salmanin, lyhyesti MBS, kanssa. MBS on epäilemättä Saudi Arabian tärkein mies ja todellinen johtaja kuningas Salmanin antaessa tarvittavan taustatuen hänen uudistus-politiikalleen, joka ei varmaan ole kaikkien saudien mieleen Hän on pidättänyt parin sadan prinssin ja valtion korkeiden virkamiesten lisäksi maassa vallitsevan Wahhabi-uskonnollisen järjestelmän korkeita mullaheja ja johtajia. Osoituksena MBS:n uudistushausta on hänen Punaisen meren rannalle suunnittelemansa mega-kaupunki Meon, jossa ei olisi virallista uskontoa, vaan kaikki uskonnot voisivat toimia siellä vapaasti, myös kristityt ja juutalaiset. Mikä on MBS:n lopullinen ideologia ja päämäärä on mahdotonta arvioida, mutta jotkut näkevät hänen päätöksissään eskatologisia piirteitä. https://www.timesofisrael.com/is-war-between-saudi-arabia-and-hezbollah-an-impossible-scenario/,

06. UUTISIA LYHYESTI
• Englannin kruununprinssi Charles syyttää ystävälleen lähettämässään kirjeessä juutalaisia Lähi-Idän sekasotkun aiheuttajiksi. Toiseksi hän valittaa, etteivät USA:n
presidentit ole poistaneet juutalaisten harjoittamaa painostusta USA:n hallituksen Israelin asioitten hoidossa. Vuonna 1986 kirjoitetut kirjeet julkistettiin äskettäin. Niissä väitetään, miten vieraiden, Euroopan juutalaisten, vaikutus Israeliin on ollut syynä Israelin ja arabien väliseen konfliktiin, eivätkä Amerikan presidentit ole huomioineet tätä tosi-asiaa, kuten Charles kirjoittaa. 24.11.1986 kirjeessään tutkimusmatkailija Laurens van der Postille hän sanoo, että vasta vierailtuaan prinsessa Dianan kanssa Gulf-maihin, hän oli alkanut ymmärtää paremmin, miksi arabit vihaavat Israelia. Juutalaiset ja arabit ovat alun perin semiittisiä kansoja, mutta Euroopan juutalaisten, ja erityisesti Puolan juutalaisten, tultua maahan he toivat vieraita elementtejä Israelin politiikkaan, ja etenkin USA:n hallitusten Israelia koskeviin päätöksiin, joitten johdosta Israel tuli USA:n siirtokunnaksi. Hän katsoi edelleen, että juutalaisten siirtolaisuus Israeliin oli terrorismin juuri, joka tulee hoitaa. "Ymmärrän asioitten monimutkaisuuden, mutta terrorismin kitkemiseksi on tärkeää poistaa sen juuri". Kirjeistä ei selviä tarkoittaako hän Euroopan juutalaisilla ennen vai jälkeen 1948 holokaustin. Kirjeet julkaistiin Mail lehdessä.
Kirjeet ovat herättäneet hämmästystä ja kauhistusta lukijoitten parissa, ja etenkin maininta juutalaisesta painostusryhmästä herättää ikäviä muistoja vuosisatojen aikana levinneistä juutalaisista "lobby-ryhmistä", mikä on hallitseva teema aikamme BDS-liikkeessä, jotka syyttävät juutalaisten eliittien hallitsevaa otetta maailmantaloudessa. Charlesin näkemys on klassinen esimerkki arabien mielipiteistä juutalaisista. Englannin kuningasperhe on systemaattisesti kieltäytynyt kutsusta vierailla Israelissa. Useimmiten ulkoministeriö ilmoittaa syyksi sen, että vierailun hyväksyminen loukkaisi arabien tunteita. https://www.timesofisrael.com/in-1986-letter-prince-charles-blames-foreign-jews-for-mid-east-turmoil/
• ToI:n henkilöstön laatimassa artikkelissa kerrotaan, että Trumpin hallitus on viimeinkin valmistelemassa Israelin ja PA:n välistä rauhansuunnitelmaa, jossa puututaan myös
vaikeisiin ongelmiin kuten Jerusalem ja juutalaisyhteisöjen kohtalo Juudeassa ja Samariassa. Gaza on jo menetetty asia. Se perustuu kahden valtion periaatteeseen, kuten virkailijat ja New York Timesin analyytikot kertovat. Se on tarkoitus julkistaa ensi vuonna, vaikka Valkoinen Talo kiistää sen. Sitä ovat laatimassa neljä miestä: Jason Greenblatt, Jared Kushner; Dina Powell ja David Friedman. He painottavat, että he laativat ehdotuksia, ei vaatimuksia. Israel joutuisi hyvän tahdon eleenä keskittämään rakentamisen vain suuriin yhteisöihin eikä laajentamaan niiden alueita; tunnustamaan kahden valtion periaatteen sekä luovuttamaan maata PA:n valvontaan (C-alueilta).
PA palauttaa täydellisen turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa; lopettaa Israelin olemassaolo-oikeuden kieltämisen kv. yhteisöjen kuten YK ja sen instituutioiden, kautta. Arabimaat, Saudi Arabia, Egyptin, Jordania ja UAE antavat Israelin matkustajakoneille oikeuden lentää alueittensa yli, sekä myöntävät viisumeja liikemiehille ja turisteille alueillaan sekä sallii tele-yhteyksien avaaminen.
Valkoinen Talo kieltää NYT:n kirjoituksen todellisuuden. https://www.timesofisrael.com/trump-team-said-finally-drafting-its-middle-east-peace-plan/
• Puolassa äärioikeiston järjestämään marssiin iskulauseella: Me haluamme Jumalan" liittyi kaikkiaan 60 000 marssijaa. Varsovan keskustassa lauantaina, joka oli myös Puolan itsenäisyyspäivä, kansallismielisten järjestämään marssiin osallistui useita äärioikeistolaisia ryhmiä. Marssi oli yksi monista juhlallisuuksista, joilla kunnioitettiin Puolan 1918 saavuttamaa itsenäisyyttä oltuaan poistettuna kartalta 123 vuoden ajaksi. Iskulause "We Want God" on otettu Puolan vanhasta uskonnollisesta laulusta, johon presidentti Donald Trump viittasi vierailunsa aikana aiemmin tänä vuonna. Punavalkoisten lippujen ohessa ihmisillä oli kaikenlaisia kansallisia symboleja päivän kunniaksi. Väkivaltaa ei havaittu marssin aikana, vaikka nuorilla oli kasvot peitettyinä ja vihreät olutpullot käsissään. https://www.timesofisrael.com/60000-join-far-right-march-on-polands-independence-day/
• USA:n super-emälaiva USS Gerald R Ford saa sen 30 -40 juutalaista merimiestä varten lahjoitetun Torah-käärön veteraanien kunnioittamiseksi ja etenkin laivastossa palveleville juutalaisille merimiehille. Gerald R Ford palveli laivastossa ja toimi USA:n 38. presidenttinä. Aluksessa ei ole rabbia, vaan virkaa hoitaa uskottu maallikko, eikä myöskään synagogaa, vaan erityinen palvontatila. https://www.timesofisrael.com/to-honor-wwii-vet-seafaring-torah-scroll-to-sail-on-new-us-navy-supercarrier/
• Israelissa pääministeri Netanyahua hiillostettiin viidettä kertaa ja ainakin 2 uutta on luvassa. Koaliittion koordinoija David Bitan moittii poliisia tutkimusten vuoksi. Sara Netanyahua vastaan aloitetut tutkimukset jatkuvat myös. Hänen kotiinsa palkattu Shura Raban, ortodoksiäiti, erosi palveltuaan muutaman viikon, Hän vaatii 225 000 NIS (64 000 USD) korvauksia kärsimyksiensä ja häväistyksien korvaamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/sarah-netanyahu-ex-employee-she-screamed-at-me-youre-a-lump-of-nothing/https://www.timesofisrael.com/coalition-chair-very-disappointed-with-police-prosecutors-over-pm-probes/
• Marokko sallii Israelin judopainijoiden pitää asuissaan Israelin maan liput ja muita symboleita Marrakechin painovapaissa maailmanmestaruuskisoissa .
https://www.timesofisrael.com/in-morocco-israeli-judoka-permitted-to-display-his-countrys-name/,
• 70-vuotias juutalaisnainen haavoittui Lontoossa lauantaina iltapäivällä hyökkääjän hakatessa hänen päätään tiilimuuria vasten huutaen "zyd", puolaksi juutalainen. Nainen vietiin sairaalaan tämän antisemiittisen hyökkäyksen johdosta. https://www.timesofisrael.com/jewish-woman-70-injured-in-london-anti-semitic-attack/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem15 -24; Tiberias 17 -32; Suolameri 22 -31; Eik´lat19 -32; huomenna asteen verran lämpimämpää.