Friday, October 13, 2017

PERJANTAI 13.10.2017

PERJANTAI 13.10.2017
01. Eilen juutalaiset kaikkialla maailmassa ylistivät Jumalaa siitä, että Hän antoi heille Toran Siinain vuorella Arabiassa. Juutalaisten tehtävänä oli suojella ja varjella sitä toimien Jumalan pappis-kansana maailmassa. Evankelista Johannes todistaa: Laki ja oikeus tulivat Mooseksen kautta, armo ja totuus tulivat Jeesuksen kautta.
Sukkot juhlaa vietetään Jumalan kunniaksi. (3Ms.23:34 -36)

02. Nyt on kuitenkin arki ja sapatin valmistuspäivä
Nämä ovat mukavia viikkoja, joiden alusta lähtien aletaan valmistautua sen loppumiseen. Mukavaa viikkoa teillekin.

03. USA:n presidentti Donald Trump lupaa pitää tänään perjantaina suuren linjapuheensa, jossa hän käsittelee ajankohtaisia kysymyksiä selventäen niitä niiltä osin, joista on ollut epäselvyyksiä. Suurin mielenkiinto kohdistuu Iranin kanssa solmitun kansainvälisen JCPOA-sopimuksen kohtaloon.

Monet diplomaatit ja asiantuntijat ovat varoitelleet kohtalokkaista seurauksista, jos USA vetäytyy siitä ulos; EU-maat puoltavat sopimusta. Tärkeimpinä niistä on pidetty sitä, että USA menettää mahdollisuutensa valvoa Teheranin toimia sopimuksen noudattamisesta, ja että USA menettää uskottavuutensa sen myötä. ToI:n julkaiseman artikkelin mukaan siihen liittyy kolmas tekijä, jonka vuoksi vetäytyminen siitä tulisi olemaan suuri virhe.
USA:n ydinfyysikko Jeremy Bernstein varoittaa, että kaiken järjen mukaan Pakistanin ydinfyysikko A Q Khan, joka levitti ydinase-tietoisuutta moniin muslimimaihin, luovutti ydinsuunnitelmat sopivaa maksua vastaan myös Teheranille, jolla on ollut runsaasti aikaa valmistella ydinaseen rakentamista ja toteuttaa se varsin lyhyessä ajassa. Ilman kv. valvontaa läpimurto voitaisiin saavuttaa huomiota herättämättä muutamassa viikossa.
Bernstein olettaa Iranin laatineen ydinpommin suunnitelmat valmiiksi, mutta kv. valvonnan vuoksi eivät ole voineet toteuttaa niitä, koska siltä puuttuu halkeavaa (fissile) uraanimateriaalia.
Pakistanin ydinpommin luoja A Q Khan asioi tunnetusti sekä Libyan että Iranin kanssa. Tavatessaan Pakistanin pääministeri Zulkifar Ali Bhutton 1974 pääministeri kehotti häntä avustamaan kansaansa ydinpommin rakentamiseksi, mihin hän suostui. Khan pidätettiin 2004 ydinteknologian luovuttamisesta ulkomaille. Hän tunnusti myöhemmin myyneensä salaisuudet joillekin maailman arveluttavimmista maista. Hän asuu nykyisin Islamabadissa.
IAEA:n tarkastajat saivat selville, että Khan lähetti P1 sentrifugeja Iraniin ja 90-luvunkeskivaiheilla PohjoisKoreaan ohjustietoisuutta vastaan. Bernstein huomioi erityisesti, että Khan myi ydinpommin rakentamissuunnitelmat Libyan diktaattorille Muammar Ghaddafille, joka luopui ydinohjelmastaan ja luovutti suunnitelmat 2006 USA:lle. On hyvin luultavaa, että Khan samaan aikaan luovutti ydin-asesuunnitelmat myös Iranille. Khan oli vuosien aikana muotoutunut ydinfyysikosta liikemieheksi, joka myi sopivaa maksua mitä vain miljoonien USD arvosta.
Pakistan puhui siihen aikaan "muslimien atomipommista", joka on islamin yhteistä omaisuutta, ja toimi sen mukaan.

Presidentti Trump on kongressin päätöksen mukaan velvollinen raportoimaan kongressille 90 päivän kuluessa sopimuksen alle-kirjoittamisesta, onko Iran noudattanut sopimusehtojaan. Tämä aika umpeutuu 15.10.2017. Sopimusehtoihin erillisenä kuuluva velvoite ballististen ohjusten rakentamisen ja testauksen kieltämisestä on sen sijaan kiistanalainen. Iran väittää, ettei esteitä siihen ole ja on jatkanut ballististen ohjusten testaamista.
Bernstein arvostelee kriittisesti Trumpin suunnitelmaa vetäytyä ulos sopimuksesta todeten, ettei Trump tajua sen poliittista vaikutusta vaan ajattelee vain USA:n taloudellisia etuja. https://www.timesofisrael.com/expert-warns-if-trump-scraps-nuke-deal-iran-could-quickly-build-the-bomb/

04. Raporttien mukaan Fatah ja USA:n, EU:n ja Israelin terrori-järjestöksi määrittelemä Hamas allekirjoittivat eilen 12.10.2017 sopimuksen Egyptin valvonnassa, jolla kiista PA:n ja Hamasin välillä ratkaistaan Hamasin luovuttaessa vallan Gazan kaistalla PA:lle. Sopimusehdot käsittelevät helppoja siviiliasioita.
Fatahin puolesta dokumentin allekirjoitti Azzam al-Ahmad ja Hamsin puolesta Saleh al-Arouri delegaatioiden seuratessa.
Sopimustekstiä ei ole vielä julkistettu, mutta yksityiskohtia siitä on valunut julkisuuteen.
Molemmat osapuolet suostuivat toteuttamaan 2011 Kairon sopimuksen, jonka tärkein kohta on vaalien järjestäminen.
Toiseksi Hamas suostuu luovuttamaan kaikkien ministeriöittensä valvonnan PA:n hallitukselle, mikä sisältyi jo aiempaan sopimukseen. Hamas toteutti tämän viime viikolla PA:n ministerien matkustettua Gazaan valvonnan ottamiseksi. Kairon dokumentin mukaan sen tulee tapahtua 01.12.2017 mennessä.
Fatahin ja Hamasin delegaatiot sopivat seuraavasta tapaamisesta Kairossa 21.10.2017.
Egyptin media painotti lausunnossaan, että sovintosopimusta tullaan toteuttamaan presidentti Abdel Fattah al-Sisin toivotuksen mukaan Palestiinan valtion perustamiseksi 04.06.1967 rajoilla pää-kaupunkinaan Jerusalem, sekä palestiinalaispakolaisten palaaminen alueille, joista he lähtivät sotaa pakoon.
Hamas on järjestelmällisesti vaatinut Israelin valtion tuhoa, mutta sanoi aiemmin tänä vuonna voivansa hyväksyä Palestiinan valtion 04.06.1967 rajoilla tilapäisratkaisuna.
Egyptin tarkoituksena on painostaa Hamas tunnustamaan PA:n hallintavalta sekä Gazan kaistalla että Juudean ja Samarian arabi-alueilla, eli ns. A-alueilla.
PA:n tulee saamaan rajavalvonnan Gazasta Israeliin kuten myös Rafatin terminaalin Gazasta Egyptiin. Fatahin delegaation johtaja Azzam al-Ahmad sanoi, että PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin "presidenttikaarti" tulee valvomaan rajanylityspaikkoja. Abbas vieraillee Gazassa lähiviikkojen aikana.

AP raportoi, että sopimuksessa mainitsemattomia kysymyksiä tullaan pohtimaan lukuisissa komiteoissa. Yksi komitea selvittää, miten Hamasin tuhannet virkailijat Gazassa liitetään PA:n hallituksen valvontaan, ja miten PA:n poliisin 3000 poliisia sulautetaan Hamasin poliisijoukkoihin Gazassa suuruudeltaan n.
25 000 miestä.
Visaisempi kysymys on Hamasin sotilassiiven izza al-din al-Qassam kohtalo kuten sen kokoamat aseet, ohjukset ja raketit, joita se itse valmistaa, kuten myös Hamasin rakentamat hyökkäystunnelit sekä Egyptin Siinaille että Israeliin. Fatahin Azzam al-Ahmad tunnusti ongelman ennen lähtöään Kairoon todeten, ettei hyödytä mennä vaikeimpiin ongelmiin ensimmäiseksi. Mahmoud Abbas vakuuttaa, ettei hän tule sallimaan aseellisia joukkoja PA:n valvonnan ulkopuolella uhaten pidättää jokaisen, joka kantaa laitonta asetta.

Israel on jätetty tässä sopimuksessa täysin orpopojan asemaan, joka seuraa sivusta, miten sivulliset päättävät sen asioista. Sivusta katsoen tässä voi haistaa jonkinasteisen salaliiton, jolla pyritään eliminoimaan Israelin sotilaallinen ylivoima turvautumalla politiikkaan kansainvälisen tuen varassa. Kuka on tämän suunnitelman takana, on epäselvää, mutta Abbas se ei ole.
Hamas ei häpeä tunnustaa avoimesti, että "sopimuksen päämääränä on yhtynein voimin taistella sionistisen järjestelmän poistamiseksi Lähi-Idästä, joka pyrkii kiistämään meidän lailliset oikeutemme", kuten Azzam al-Ahmad maalailee.
https://www.timesofisrael.com/despite-appearances-abbas-hasnt-given-up-on-disarming-hamas/

05. UUTISIA LYJYESTI
• USA:n ulkoministeriö teki eilen raskaan päätöksen erota UNESCO:sta, YK:n opetus-, tiede-ka kulttuurijärjestöstä, vastalauseeksi sen harjoittamasta räikeästä Israelin vastaisesta politiikasta. USA informoi instituutin pääsihteeriä Irina Bokovaa päätöksestään. USA:n ulko-ministeriön lausunnossa vaaditaan järjestön perusteellista uudistamista, sekä sen Israelin vastaisen politiikan poistamista. Israel tullee seuraamaan USA:n esimerkkiä. Päätös tulee voimaan aikaisintaan 2019. Sekä USA että Israel ovat pienentäneet järjestölle kuuluvia jäsenmaksuja. USA on velkaa sille yli 500 miljoonaa USD. Unesco päätti siirtää viimeisimmän Israelia tuomitsevan päätöslauselman äänestystä kuusi kuukautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236624
• Pakistanilaisen Awan perheen jäsenet Imran, Abid ja Jamal sekä heidän vaimonsa toimivat vuosien ajan korkeasti palkattuina avustajina ja palvelusten tarjoajina 60 kongressin alahuoneen demokraatille saaden palkkioita ja maksuja ainakin 6 -7 miljoonan USD arvosta. Pahinta oli se, että heillä oli oikeus päästä heidän yksityisille internet-tileilleen sekä saaden kaikkien kongressin jäsenten tilien salasanat. Luoja yksin tiennee, mitä kaikkea tietoja he pystyivät lypsämään niiltä ennen joutumistaan capitolin poliisin pidättämiksi. http://www.wnd.com/2017/10/congressman-warns-dems-handed-u-s-secrets-to-pakistanis/
• Pakistanista Englantiin muuttanut turvapaikanhakija 21-vuotias Mohsin Akram tutustui internetin kautta englantilaiseen naiseen pyytäen häntä avustamaan hänen anomuksessaan turvapaikasta. Hän suostutti naisen, 20-v. Matriam Hussainin, siviiliavioliittoon kanssaan. Eräänä yönä mies tuli humalassa kotiin odottaen vaimonsa keittäneen hänelle illallisen. Kun nainen nukkui eikä illallista kuulunut, Akram pahoinpiteli vaimoaan tunnin ajan vasaralla heidän 4-kuukauden ikäisen poikansa nukkuessa vieressä. Nainen vei asian oikeuteen, joka tuomitsi miehen 15 kuukaudeksi vankilaan. Nainen valitti päätöksestä ihmetellen, miten turvapaikan hakija voi välillä matkustaa Pakistaniin, eikä häntä tuomittu karkotettavaksi monista rikoksistaan. http://www.jewsnews.co.il/2017/10/13/hammer-time-muslim-refugee-beats-the-hell-out-of-his-wife-for-an-hour-with-hammer-the-reason-will-absolutely-sicken-you.html
• USA:n presidentti Trump ei peruuta JCPOA-sopimusta Iranin kanssa. Hän tulee kertomaan kongressille, ettei Iran ole täyttänyt sitoumuksiaan, mutta jättää päätöksen tekemisen sen pohjalta kongressin huoleksi. Hän ei myöskään ennakkotiedoista huolimatta määrittele Iranin vallan-kumouskaartia terrorijärjestöksi. Hänen odotetaan kuitenkin tiukentavan maansa suhdetta Iraniin todeten samalla, ettei JCPOA-sopimus täytä USA:n intressejä. Hän asettanee rajoitettuja sanktioita vallankumouskaartin johtajille määrittelemättä sitä terrorijärjestöksi. https://www.timesofisrael.com/us-officials-trump-wont-scrap-iran-deal-in-friday-speech/
• 2265 israelilaista vieraili Temppelivuorella sukkot-viikon aikana, mikä sai Jordanian johdon Ammanissa tuomitsemaan, kuten se sanoi "setlerien ja juutalaisten ääriainesten tulvan Al-Aksa moskeijaan". Samalla Jordanian johto Ammanissa syytti Israelin hallitusta, että se "sallii israelilaisten vastuuttoman pääsyn Temppelivuorelle". Israelilaisten nousu Temppelivuorelle nousee kaiken aikaa, sukkotin aikana todettiin määrän nousseen 40 % viime vuodesta. Sivullisena ihmetyttää Israelin hallituksen lepsu suhtautuminen Jordanian päättömiin hyökkäyksiin Israelia vastaan hyvin tiedostaen, että Temppelivuori on Israelin täydessä omistuksessa, ja wafk toimii siellä vain päivä-rutiinin valvojana ilman muita etuisuuksia. https://www.timesofisrael.com/jordan-condemns-provocative-jewish-visits-to-temple-mount/
• Jerusalemin itäosassa Issawiyan arabienemmistöisessä lähiössä arabimielenosoittajat kivittivät poliiseja kivin ja palopommein viime yön aikana haavoittaen yhtä poliisia. Poliisi pidätti kolme arabia hajottaessaan mielenosoittajat. Torstaina poliisi pidätti 18-vuotiaan arabin, joka kivitti raitiovaunua Shuafatin arabilähiössä rikkoen ikkunoita. https://www.timesofisrael.com/3-arrested-as-east-jerusalem-rioters-hurl-firebombs-at-cops/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -24; Tiberias 19 -32; Suolameri 22 -32; Eilat 20 -32
+C-astetta, Huomenna asteen verran alempi.Wednesday, October 11, 2017

KESKIVIIKKO 11.10.2017

KESKIVIIKKO 11.10.2017
01. Aloittelen keskiviikon raportin laatimista tänään tiistaina, koska joudun huomenna menemään lääkärille aamupäivällä. Tarvitsen uusia lääkkeitä ja tarkastusta kyynärpäähäni, jonka teloin viime viikolla yrittäessäni olla hyödyksi alapihalla. Lääkkeet sain, mutta eipä lekurilla ollut aikaa hoitaa särkevää kyynärpäätäni, kun piti päästä juomaan aamukahvinsa 20 minuuttia myöhässä.

02. PA ja terrorijärjestö Hamas sopivat viime viikolla aloittavansa sovintoneuvottelut Egyptin valvonnassa. Hamas suostui hajottamaan komiteansa, joka käytännössä on hallinnut Gazan kaistaa vuodesta 2007 lähtien syrjäytettyään PA:n valvonnan siellä. Osapuolet sopivat uudesta tapaamisesta Kairossa maanantaina 09.lokakuuta, mutta tapaaminen siirrettiin tiistaiksi, koska Trumpin nimittämä Lähi-Idän sovittelija Jason Greenblatt matkustaa Netanyahun pyynnöstä Kairoon ottamaan selvää, mitä oikein on tapahtumassa PA:n ja Hamasin välillä.

Netanyahu on ollut täysin hiljaa seuraten tilannetta sivusta, mutta Egyptin presidentti Fattah al-Sisin antama lausunto sovinto-neuvottelujen aloitustilaisuudessa sai hänet varpailleen. Netanyhau ilmeisesti pyrki luottamaan Sisiin, mutta hänelle nousi pahoja aavistuksia, että jotain punotaan Israelin selän takana.
Abdel Fatteh al-Sisi sanoi sunnuntaina 08.10. haastattelussa tähän tapaan: "Egyptin pyrkimys välittäjänä on avustaa palestiinalaisia veljiämme aloittamaan uuden tason palestiinalaisten yhtymisessä, mikä tulee päällystämään tien oikeudenmukaiseen rauhaan palestiinalaisten ja Israelin välille, ja minkä päämääränä on perustaa itsenäinen Palestiinan valtio toteuttaakseen palestiinalaisen kansan lailliset pyrkimykset turvalliseen, vakaaseen ja kukoistavaan elämään". (ei suora lainaus ilmeisesti arabiasta englanniksi käännetystä tekstistä)

Debkafilen artikkelissa todetaan, ettei Sisi antanut tarkempia yksityiskohtia, mutta sanoi tarpeeksi herättääkseen Israelin huomion, että pysytteleminen sivussa voi johtaa epätoivottuun tilanteeseen. Netanyahu pyysi Trumpin hallitusta, joka myös yllättyi, ottamaan selvää, mitä Kairossa oikein tapahtuu. Trumpin hallitus oli uskonut, että tarkoitus on lopettaa Iranin, Turkin ja
Qatarin sekaantuminen Gazan tilanteeseen.

Debkafile toteaa, että Hamasilla oli pari yllätystä: Hamas antaa PA:n puheenjohtaja Abbasille ja Egyptin välittäjille lupauksen, ettei se vaadi ministerinpaikkoja tulevassa PA:n hallituksessa. Täten Israelin on neuvoteltava sen kanssa, koska Hamas ei ole mukana. Toiseksi Hamas ei kilpaile Fatahin kanssa seuraavissa parlamentin ja presidentin vaaleissa.
Näillä perusteille Hamas luovuttaa budjettivastuun PA:lle ja säilyttämään operatiivisen itsenäisyyden asevoimissaan ja sen ase-arsenaalissa mukaan lukien ohjukset ja raketit sekä niiden valmistaminen Gazassa.
Käytännössä tämä tarkoittaa Hizbullahin tapaisen ratkaisun toteutumista Gazassa, vaikka Abbas vakuutti aivan muuta.
https://www.debka.com/israel-asks-us-plumb-real-motive-behind-sisi-sponsored-palestinian-talks/

03. Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoo, että Libanonin armeija on nyt kokonaan Hizbullahin valvonnassa. Esitellessään tilannetta pohjoisessa hän sanoi, että seuraavassa sodassa Israel tulee käymään kahden rintaman sotaa: Pohjoisessa yhtenäisiä Libanonin ja Syyrian armeijoita ja etelässä Hamasin joukkoja vastaan.
"On samantekevää. alkaako sota pohjoisessa vai etelässä, sillä alkoi se kummalla lohkolla tahansa, nämä osapuolet tulevat yhtymään siihen". Liberman sanoi osallistuessaan puolustus-ministeriön sotilaille järjestämään succot-tilaisuuteen Tel Avivissa.
Liberman analysoi tilannetta pohjoisessa sanoen, ettei enää puhuta Libanonin rintamasta, vaan pohjoisesta rintamasta, koska Libanonin ja Syyrian armeijoita johdetaan koordinoidusti. Tiedotusyhteys toimii kaiken aikaa myös Iranin armeijan kanssa.

Hizbullahin ohjus- ja rakettiarsenaalin arvioidaan liikkuvan 100 000 -150 000 välillä. Osa ohjuksista on tarkkoja joko laser- tai GPS-ohjattuja, ja joiden kantomatka yltää Dimonaan saakka.
Hizbullah sanoi äskettäin, että sillä on 10 000 taistelijaa Etelä Syyriass, jotka ovat valmiusasemissa iskemään Israelin puoleisille
Golanin kukkuloille, ja ettei ole turvallista paikkaa Israelissa.
https://www.timesofisrael.com/liberman-in-next-war-israel-will-face-fighting-in-north-and-south/

04. Iran yritti ainakin 32 kertaa ostaa ohjusten ja ydinaseen rakentamistekniikka länsimaista käyttäen tekaistuja tai ostettuja yhtiöitä ohittaakseen kansainväliset tarkkailijat, kertoo FOX-News tiistaina perustaen tietonsa Saksan osavaltioiden tiedustelu-tietoihin.
P5+1 maiden ja Iranin välinen kansainvälisen JCPOA-sopimus on osoittautunut joko tarkoituksellisesti tai huonosti neuvotelluksi, josta presidentti Trump sanoo, että se on huono sopimus, jota ei koskaan olisi pitänyt allekirjoittaa nykyisessä muodossaan. Hän lupasi vaalipuheissaan joko muuttavansa sen perusteellisesti tai peruuttavansa kokonaan. Hänen täytyy 15.10. mennessä kertoa kongressille, onko Iran noudattanut sopimiaan sitä koskevia ehtoja. Ennakkotietojen mukaan Trump ei peruuttane sitä kokonaan, mutta vaatii siihen muutoksia.
Julkisuudessa spekuloidaan, onko Iranilla oikeus jatkaa ballististen ohjustensa kehittämistä, koska sopimus on epäselvä. Trump lupaa kertoa torstaina, 12.10, kongressille omat havaintonsa.
Aiemmassa raportissa vuodelta 2015 Saksan tiedusteluagentuuri raportoi Iranin tehneen 141 yritystä saada läntistä teknologiaa ohjus- ja ydinprojektiensa kehittämiseksi. https://www.timesofisrael.com/iran-tried-obtaining-missile-nuclear-tech-32-times-in-2016-report/

USA:n kongressi suunnittelee Iranin Vallankumouskaartin julistamista terrorijärjestöksi ja asettavansa sanktioita sen johtavia henkilöitä kohtaan.
Iranin ulkoministeriön tiedottaja Bahram Qusemi varoitti Yhdysvaltoja, että kaartin asettaminen terroristien listalle olisi suuri virhe ja että USA:n tulisi kestää vakavat seuraukset siitä. "Jos he toteuttavat sen, Iranin vastaus tulee olemaan luja, päättäväinen ja murskaava" hän ennusti. "Toivon viisaiden ihmisten USA:ssa estävän sen tekemällä tarvittavia toimintoja". https://www.timesofisrael.com/iran-warns-of-crushing-response-if-us-deems-revolutionary-guard-terrorists/

05. UUTISIA LYHYESTI
• PohjoisKorean sanotaan murtautuneen EteläKorean salaisiin suunnitelmiin, joihin kuuluu diktaattori Kim Jong Un:n teloitus katkaisemalla hänen kaulansa. Hallitsevan demokraattisen puolueen kansanedustaja Rhee Cheol Hee kertoo, että PK:n hakkerit olivat murtautuneet syyskuussa EteläKorean sotilasverkostoon ja varastaneet sieltä satoja salaisia sotilasdokumentteja mukaan lukien operaatioita, joissa USA on mukana. Hakkerit pääsivät 235 gigabytes arkaluonteiseen tietokantaan, kertoo Chisun Ilbo päivälehti. Mukana oli operatiivinen suunnitelma 5015, jota käytettäisiin siinä tapauksessa, että sota syttyisi PK:n kanssa, sekä Kim Jong Unin teloittaminen. https://www.timesofisrael.com/north-korea-hacks-key-war-plans-from-south-korea-report/
• Presidentti Trump ja hänen ulkoministerinsä Rex Tillerson ovat jatkaneet keskinäistä sanailuaan, jossa presidentillä on tietenkin oikeus vaatia hänelle kuuluvaa arvonantoa, joka näyttää puuttuvan, Sananvaihto tapahtuu pääosin twitterissa, jota kumpikin käyttää, vaikka sitä ei pidetä turvallisena. Trump sanoo, että hän tukee ulkoministeriään kärkevistä sanoistaaan huolimatta. https://www.timesofisrael.com/trump-challenges-tillerson-to-compare-iq-tests/
Yö on nukuttu ja uusi päivä sarastelee itäisellä taivaan kannella. Jatkan tänään eilen aloittamaani raporttia tuoreilla aiheilla. Yöt ovat melko viileitä ja kosteita alkuviikosta saadun sateen jäljiltä, joka aiheutti tulvia monin paikoin ja saarsi 150 matkalaista Suolameren alueella. Heidät korjattiin talteen. Yksi ihminen kuoli auto-onnettomuudessa Jordanin laaksossa ja useita haavoittui. Vuotuiseen juutalaisten pappissukuisten suorittamaan kansan siunaustilaisuuteen Länsimuurilla osallistui tuhansia ihmisiä.
Eiliseen Jerusalem marssiin osallistui arviolta 40 000 osanottajaa. Olisi ollut järkevää kutsua UNESCO:n edustajat paikalle todistamaan, miten juutalaiset juhlivat "tässä muslimi-kaupungissa", joka se YK:n instituutin mielestä on. Tuo aivokuollut instituutti voisi enemmistöpäätöksellä yhtä hyvin julistaa maailmalle, että maapallo on litteä ja kuu juustoa.
• USA:n presidentti Donald Trump valmistautuu kertomaan kongressille ja meille muille, ettei Iran ole noudattanut JCPOA-sopimuksen ehtoja, ja ettei USA voi myöskään toteuttaa pakotteiden poistamista vaan lisätä niitä kongressin antamien ohjeiden mukaan. Oheinen linkki kertoo tarkemmin, mitä se tulisi merkitsemään. https://www.timesofisrael.com/trump-is-ready-to-decertify-the-iran-deal-what-does-that-mean/
• Syyrian puolelta Golanin kukkuloita ilmeisesti harha-ammus osui israelilaiseen lääkintäasemaan, jossa hoidetaan Syyriasta tulleita sairaita ja haavoittuneita. Ammus haavoitti lievästi asemalla työskentelevää amerikkalaista lääkäriä. IDF aloitti tutkimukset tapauksen johdosta, jollaisia toistuu ajoittain. https://www.timesofisrael.com/us-doctor-lightly-injured-in-golan-heights-by-possible-stray-fire-from-syria/
• USA tarjoaa miljoonia USD Hizbullahin kahdesta sotilasjohtajasta. Talal Hamlyash on arvoltaan 7 miljoonaa ja Fu`ad Shukr arvostetaan 5 miljoonan USD arvoiseksi. Edellinen johtaa ulkomailla tapahtuvia operaatioita (ESO) ja jälkimmäinen suunnitteli ja johti USA:n merijalkaväen parakkien tuhoamista Beirutissa 23. lokakuuta 1983, jossa kuoli 241 USA:n sotilasta ja haavoittui lukuisia. USA:n pitkä käsi hakee syyllisiä vielä vuosikymmenienkin takaa oikeuden eteen. https://www.timesofisrael.com/us-offers-millions-for-two-of-hezbollahs-top-operatives/
• Israelin johtajat heräsivät lopultakin sukkot-majoissaan nähdessään, että Egyptin presidentti Abdel Fatteh al-Sisin johtama salaliitto Hamasin ja PA:n yhdistämiseksi
toimii korkealla vaihteella, eikä Egypti informoinut Netanyahua siitä, kuten oli odotettu. Netanyahu pyysi Yhdysvaltoja ottamaan selvää, mitä on meneillään Kairossa, ja lähetti kiireisesti delegaation paikalle tiistaina selvittämään tilannetta. Egyptin tarkoituksena pelätään olevan sekaantua näkyvästi rauhanprosessiin, joka kuuluu presidentti Trumpin reviiriin. Israel vastustaa sovintokeskusteluja siksi, ettei sopimusehdoissa mainita mitään Hamasín sotilaallisen osan izza-din al-Qassem hajottamisesta eikä rakettiteollisuuden lopettamisesta. Toiseksi sopimuksen tarkoituksena on ohittaa Israelin esittämä edellytys, ettei se neuvottele terrorijärjestön kanssa, mikä väistetään siten, ettei Hamas aseta edustajaansa tulevaan PA:n hallitukseen eikä kilpaile Fatahin kanssa parlamentti- ja presidenttivaaleissa. https://www.timesofisrael.com/israeli-delegation-said-to-land-in-cairo-ahead-of-fatah-hamas-talks/
• Egypti laajentaa puskurivyöhykettään Gazan puolella rajaa 1500 metriin 19 km:n matkalla. Operaatiossa se joutuu tuhoamaan useita asuinrakennuksia, mutta maailmaa ei näytä kiinnostavan muslimien keskeiset asiat. Egypti pelkää militaristien levittäytyvän rajan yli Egyptin Siinaille ja liittyvän siellä hallitusta vastaan taisteleviin sisseihin. Siksi hajurakoa laajennetaan. https://www.timesofisrael.com/egypt-expands-buffer-zone-along-gaza-border/
• Netanyahun luotettavuutta on toistuvasti punnittu hänen lupauksillaan juutalaisyhteisöjen rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa siihen, miten ne toteutuvat käytännössä. Likudin ministerit syyttävät pääministeriä rakentamisen rajoituksista juutalaisyhteisöissä. Knessetin puhemies Yuli Edelstein ja korkeat oikeiston parlamentaarikot toteavat, että paljon enemmän voitaisiin hyväksyä uusia rakennuksia nykyisen asemesta. Netanyahu säätelee rakentamisen volyymia sen mukaan, miten maailma ja USA kritisoivat Israelin päätöksiä.
https://www.timesofisrael.com/likud-ministers-slam-netanyahu-over-limited-settlement-construction/.
• Hamas vaatii, että kaikkien turvallisuusjoukkojen tulee olla yhteisen johdon alaisena Juudeassa ja Samariassa. Hamasin korkea virkailija Hassan Yousef sanoi tiistaina, että Palestiinan turvallisuusjoukkojen kaikkialla Juudeassa ja Samariassa tulee sisältää aktivisteja kaikista palestiinalaisten organisaatioista, myös Hamasista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236588
• Miriam Bonimobich yritti viime lauantaina saada kaikkia tavaroitaan ulos bussin tavarasäiliöstä ryömien sen sisä-puolelle, mutta kuljettaja ei huomannut,sitä, vaan pani oven kiinni ja lähti ajamaan naisen jalat roikkuen bussin ulkopuolella. Naisen jalat roikkuivat Egged bussin ulko-puolella 10 minuutin ajan luullen kuolevansa. Vasta ulkopuolisten saatua kuljettajan ymmärtämään virheensä hän pysäytti bussin ja nainen pääsi pinteestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236577
• 46-vuotias imaami, joka palveli moskeijassa Lähi-Idässä uskollisesti vuosien ajan, sai elämänsä käännekohdan tavalla, jota vastaan hän oli taistellut saarnoissaan. Hän joutui sanaharkkaan pastori Paul Cinirajin kanssa, joka perusti Bible for Middle East säätiön, tuomiten kaiken, mitä hänelle sanottiin kiroten lähetyssaarnaajia. Hän kokosi joukon muslimifanaatikkoja mennäkseen häiritsemään kristittyjen kokousta. Allahiaan huutaen he saapuivat paikalle, mutta kokous oli Hengen ohjaamana siirretty muualle. Muutamia päiviä sen jälkeen ollessaan palamassa perjantain tilaisuudesta moskeijassa, imaami tunsi heikkoutta ja kaatui maahan. Myöhemmin hän kertoi, että maatessaan maassa demonit tulivat ottamaan hänen sielunsa. "Menkää tiehenne, Allahin kiroamat demonit" hän huusi. Ne vastasivat hänelle: "Meillä on oikeu sottaa sielusi" ja väkivalloin ottivat sen. Demonien ollessa lähdössä Jeesus ilmestyi paikalle, jolloin demonit pakenivat. Jeesus kertoi imaamille: "Ensimmäinen Adan oli tottelematon ja taivaan portit suljettiin sen synnin vuoksi. Minä olen toinen Adam, Jumalan Sana, Messias Jeesus, Korkeimman Poika, joka syntyi Neitsyt Mariasta synnittömänä Ihmisen Poikana lunastaakseen seuraajansa – sinut mukaan lukien – synnistä ja kuolemasta, tehdäkseen sinut Jumalan pojaksi ja taivaan valtakunnan kansalaiseksi. Minä nousin ylös kuolleista ja avasin taivaan portit tuodakseni sinut ikuiseen kunniaan. Ole uskollinen ja ole todistajani. Annan sinulle elämäsi takaisin, sillä Minulla on valta antaa elämää".
Avatessaan silmänsä pöydällä maatessaan imaami havaitsi omaistensa valmistelevan hänen pesemistään ja käärimistään liinaan hautaamista varten.
Imaamilla on suuria vaikeuksia saada perheensä uskomaan, ettei hän ollut sekaisin, eikä varmaan vähiten selittäessään muslimeille, mitä oli tapahtunut.
Entinen imaami levittää nyt Raamattuja muslimimaihin ja äskettäin uusi seurakunta perustettiin hänen toimestaan.
http://www.wnd.com/2017/10/imam-tells-christians-how-demons-came-to-take-his-life/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -24; Tiberias19 -31; Suolameri 22 -32; Eilat 20 -32 +C-astetta, huomenna lähes samat kuin tänään.

"Japanin ydinpommi kellarissa". Torstaina Ranskan Cherbourgin satamassa laivattu 700 kg:n plutoniumlasti saapui turvallisesti Japaniin. Tuosta määrästä voidaan valmistaa yli 100 ydinpommia. http://www.atimes.com/article/japans-plutonium-proliferation-energy/
Sunday, October 08, 2017

SUNNUNTAI 08.10.2017

SUNNUNTAI 08.10.2017
01. NÄYTTÄÄ USA:n presidentti Donald Trump joutuneen havaitsemaan saman, minkä Israelin entinen pääministeri Ariel Sharon totesi: "Asiat näyttävät erilaisilta pääministeri korkea-selkäiseltä tuolilta katsoen" luvattuaan vaalipuheissaan rakentaa maat ja mannut Juudeassa ja Samariassa. Hän jopa kuvitteli saavansa maailman hyväksymisen puolelleen pakottaessaan vastahakoisen puolueensa karkottamaan juutalaiset asukkaat kodeistaan Gazassa. Se oli yksi suurimmista virhepäätöksistä suositulta kenraalilta. Välttyäkseen houkutukselta pudota samaan harhakuvitelmaan pääministeri Netanyahu käyttää pehmustetun korkea-selkäisen tuolin asemesta tavallista puutuolia hallituksen istunnoissa – mikä varsinainen syy lieneekin.

02. Presidentti Trump lupasi vaalipuheissaan, että voitettuaan vaalit hänen kiireisimpiä toimiaan on USA:n lähetystön muuttaminen Tel Avivista Jerusalemiin. Mielipiteet kävivät kuumina heti Trumpin ottaessa vallan kahvan USA:ssa tammikuussa ja edellisen presidentti Obaman väistyessä ilman seremonioita lähelle Valkoista Taloa sijaitsevaan yksityiskartanoonsa, jossa hänen väitetään johtavan varjohallitusta. Israelissa eläteltiin toiveita lupauksen täyttämisestä toisten varoitellessa, mutta viikkojen ja kuukausien kuluessa mielipiteet ovat tasaantuneet.

Presidentti Trump esiintyi lauantaina Arkansasin entisen kuvernöörin Mike Huckabeen isännöimässä TBN verkoston järjestämässä shoussa.
Trump totesi tilaisuuden aikana, ettei hän tule harkitsemaan USA:n lähetystön muuttoa Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin ennen kuin hänen hallituksensa laatimalle Israelin ja PA/PLO:n väliselle rauhansuunnitelmalle on annettu tilaisuus osoittaa elinkykynsä. Trump käytti waive-oikeuttaan toukokuussa siirtääkseen päätöstä muutosta, ja tehnee sen marraskuussa.
Hän lisäsi, ettei hänen päätöksensä muutosta siirry liian kauas tulevaisuuteen, mutta että toistaiseksi on syytä panna jäitä hattuun. "Haluan antaa rauhansuunnitelmalle mojovan lähtö-laukauksen ennen kuin edes ajattelen lähetystön muuttoa" hän tarkensi. "Me työskentelemme suunnitelman kimpussa, joka jokaisen mielestä ei tule koskaan toimimaan" hän sanoi, "Jos se ei todellakaan toimi, mikä on mahdollista – ollakseni täysin rehellinen – ja monien mielestä se ei toimi, harkitsen asiaa. Käsittääkseni se ei ole mahdotonta ja uskon sen tapahtuvan, mutta en halua ennustella". Trump toisti aiemmin esittämänsä ajatuksen, että "rauhanprosessi tulisi olemaan osa laajempaa alueellista rauhaa, minkä täytyy tapahtua", kuten hän painotti.
Raporttien mukaan Trumpin suunnitelmaan sisältyy alueellinen diplomaattinen aloite, jonka mukaan Israel normalisoi suhteensa arabinaapuriensa kanssa; unelma, joka ei toteutune aivan pian.
Trump tapasi PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa viime kuussa. Hänen uskotaan silloin kehottaneen Abbasia tekemästä mitään yksi-puolisia aloitteita ennen kuin USA julkistaa suunnitelmansa. Hänen kerrotaan toistaneen saman tavatessaan Netanyahun erillisessä tapaamisessa YK:n yleiskokouksen aikana.
Valkoisen Talon Trumpin nimittämät rauhansuunnitelmaan liittyneet virkailijat ovat usein vierailleet Israelissa tunnustelemassa osapuolten keskusteluhalukkuutta Netanyahin ilmoittaessa olevansa valmis kuin lukkari sotaan, mutta PA/PLO:n taholta on esitetty ennakkoehtoja ja jopa syytöksiä Trumpin suosimisesta Israelia PA/PLO:n kustannuksella. Valkoinen Talo on ollut suosiollisempi kuin aiempi hallitus Israelin harjoittamaan rakentamiseen Juudeassa ja Samariassa.
Juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa on ollut YK:n ja EU:n mielestä pahin jarru rauhanprosessin etenemiselle. Netanuahu puolestaan vakuuttaa, ettei se pidä paikkaansa, mutta juutalaisten asema ns. "kiistan-alaisilla" alueilla vahvistuu ajan myötä. EU ja YK ovat pyrkineet perustamaan laittomia "setlementtejä" arabi- ja beduiiniasukkaille sekä Juudeassa ja Samariassa että Negevissä, joita iDF on purkanut vastalauseista huolimatta.

Keskusteltaessa Iranin kanssa solmitusta JCPOA-sopimuksesta Trump sanoi, ettei sitä olisi pitänyt koskaan allekirjoittaa, mutta harkitsee nyt vastoin aiempaa jyrkän hylkäävää kantaansa sen osittaista uudelleen muotoilemista. "Sanon teille, etten ole onnellinen siitä. Sen henkeä ei ole siellä, ja he tarkoituksellisesti aiheuttavat ongelmia" hän valitti esittäen syytöksen, että Iran toimii yhteistyössä PohjoisKorean kanssa. "Tulemme näkemään, mitä tapahtuu. Iran on huono pelaaja ja sellaisena sitä tullaan kohtelemaan".
Analyytikot varoittavat, että kielteisen päätöksen antaminen kongressille Iranin tavasta toimia sopimuksen puitteissa, voi antaa sille mahdollisuuden asettaa Iranille uusia pakotteita, mikä voisi puolestaan aiheuttaa sen, että Iran vetäytyy kokonaan pois P5+1 maiden ja Iranin välisestä JCPOA-sopimuksesta.
Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi, ettei Trumpin hallitus pääse irti sopimuksesta. "Me olemme saaneet etuisuuksia, jotka eivät ole peruutettavissa. Kukaan ei pysty niitä poistamaan, ei Trump eikä kymmenen Trumpia" hän maalaili puheessaan Teheranin yliopiston opiskelijoille.

Raporttien mukaan USA valmistelee kaikessa hiljaisuudessa useita toimia, joilla se pyrkii osoittamaan voimaansa sekä Iranille että sen kumppaneille Trumpin valmistautuessa strategiansa muutoksen julkistamiseen menettämättä kasvojaan.
Uusien toimien kohteina ovat sekä Iranin vallankumouskaarti että sen uskollisin liittolainen Hizbullah, jonka USA on luokitellut terrorijärjestöksi, ja joka levittää ristiriitaa Lähi-Idässä ja pyrkii julkistettujen lausuntojensa mukaan tuhoamaan Israelin.

Suunniteltuihin toimiin kuuluu talouspakotteita jokaiselle, jolla on liiketoimia vallankumousarmeijan kanssa, sekä miljoonien USD palkkiot tiedoista, jotka johtavat Iranin tukeman Hizbullahin kahden johtajan pidättämiseen, tai luotettavia tietoja heistä.
Hallituksen virkailijat, jotka antoivat vihjeitä uusista toimista, sanoivat, ettei heillä ole oikeutta puhua niistä julkisesti ennen kuin ne virallisesti julkistetaan.
https://www.timesofisrael.com/trump-wont-move-embassy-to-jerusalem-until-peace-plan-given-a-shot/

03. UNESCO on raporttien mukaan ensimmäistä kertaa siirtämässä useiden arabimaiden esittämien Israelin vastaisten päätös-lauselmien käsittelyn YK:n kulttuurijärjestön 202. tärkeimmässä kokouksessa Pariisissa. Tämän katsotaan johtuvan sekä Israelin että USA:n harjoittamasta tiiviistä toiminnasta instituutin harjoittaman räikeän yksipuolisen ja perusteettoman Israelin vastaisen asenteen muuttamiseksi, jossa uhkaus taloudellisen tuen lopettamisella on tärkeä osuutensa. Tämän katsotaan antaneen Israelille selvän voiton, mutta se on vain yksi taistelu sodassa, jota käydään koko YK:n organisaation uudelleen muotoilemiseksi tai ääritapauksessa hajottamiseksi. Länsimaat, niistä ensimmäisenä USA, ovat vuosikaudet valittaneet, että YK:n ja sen alaisista instituutioista on kehittynyt määrättyjen islamin ja kehitysmaiden automaatio, joka – kuten arvioidaan - useimmissa tapauksissa äänestää edes tietämättä, mistä on kysymys, länsimaiden intressejä vastaan, vaikka länsimaat vastaavat pääosaltaan niiden taloudesta.

UNESCO:n hallituksen esittämät kuusi päätöslauselmaesitystä poistetaan instituutin äänestyksestä kahdessa äänestyksessä, joiden uskotaan saavan suuren enemmistön.
UNESCO:n hallituksen puheenjohtaja saksalainen diplomaatti Mishael Worbs esittelee kokoukselle 2 päätöslauselman 202 EX/39 ja 202 EX 38 siirtämisestä, joista äänestetään instituution seuraavassa kokouksessa huhtikuussa 2018. Näiden kahden Israelia tuomitsevan esityksen siirtämisestä äänestetään keskiviikkona ja "se hyväksyttäneen yksimielisesti, ellei joku maa riko aiempaa sopimustaan", Israelin lähettiläs Carmel Shama HaCohen totesi vakuuttaen samalla, ettei Israel tarjonnut mitään vastavuoroisuutta (quit pro quo, palvelus palveluksesta)
UNESCI etsii uutta pääsihteeriä instituutille, ja poliittiset laineet lyövät korkealle. Oääsihteerin kiireisin tehtävänsä on saada instituutin rahoitus kuntoon länsimaiden uhatessa sen tukemisen lopettamista räikeän Israel-vastaisuuden vuoksi. Ehdolle asetettu Egyptin ehdokas ei tyydytä USA:ta eikä Israelia. Vuonna 2011 UNESCO hyväksyi PA/PLO:n jäsenekseen, vaikkei se ole valtio, mikä sai Israelin ja USA:n lopettaakseen sille antamansa taloustuen. Myöhemmin UNESCO on kieltänyt Israelin historialliset, uskonnolliset ja lailliset oikeutensa Jerusalemiin ja etenkin Temppelivuoreen, sekä antanut lukuisille juutalaisten pyhille paikoille Juudeassa ja Samariassa palestiinalaisten perinne-kohteen aseman kokonaan kieltäen juutalaisten vuosituhantiset siteet ja yhteydet niihin.
Israelin UNESCO:n lähettiläs HaCohen ei kuitenkaan elättele kovin positiivisia odotuksia suunnan muutoksesta, vaan odottaa selkeitä tuloksia. "UN Esko on tehnyt tehtävänsä, Esko saa mennä".
https://www.timesofisrael.com/unesco-to-postpone-vote-on-upcoming-anti-israel-resolutions-envoy/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Israel harkitsi iskeä ohjuksillaan krematorioon, jossa Syyrian presidentti Bashar Assadin hallitusta vastustavien ruumiit poltettiin. Korkea keskusteluihin osallistunut Israelin virkailija sanoo, ettei Israel voi seurata sivusta maailman pysyessä täysin hiljaa, mitä tapahtuu vain muutaman kymmenen km:n päässä rajaltamme muistaessaan, ja mitä tapahtui meille 72 vuotta sitten maailman pysyessä vaiti silloinkin. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, ettei sillä häirittäisi USA:n ja Venäjän tunteita eikä aiheutettaisi jännityksen nousemista pohjoisen rajamme takana. USA:n ulkoministeriön laskelmien mukaan Saydnayan sotilas-vankilassa – tunnettu nimellä "teurastamo", vain 45 minuutin matkan päässä Damaskoksesta – hirtettiin 50 pidätettyä. Monet hirtettyjen ruumiista poltettiin vankilan krematoriossa. Vankilasta otettiin satelliittikuvia vuodesta 2013 lähtien. Niissä ei näy, että kysymys oli krematoriosta, mutta rakennusroiminta sen oletetussa paikassa puoltaa olettamuksia. Assadin hallitus kiisti huhut krematoriosta vilkkaan mielikuvituksen tuotteina, Hollywoodin tapaan. https://www.timesofisrael.com/israel-considered-attacking-syria-crematorium-report/
• Myrskystä hurrikaaniksi Meksikonlahdella kehittynyt NATE rantautui tänään Mississipin rannikolle. Rannikon alueille annettiin hätävaroitus Naten puhaltaessa 136 km/tunti nopeudella. Nate rantautui aamuvarhain sunnuntaina Biloxin lähelle, samoille paikoille kuin hurrikaani Katrina vuonna 2005. Nate jatkaa nopeaa siirtymistään pohjoiseen 31 km/tunti nopeudella. Sen voimakkaat tuulet piiskaavat teitä ja rakennuksia pistävillä vesisuihkuilla. Sen tuhoista ja ihmishenkien menetyksistä USA:n rannikolla ei ole raportoitu, mutta Amerikan keskiosissa se surmasi ainakin 21 ihmistä. https://www.timesofisrael.com/in-first-since-katrina-hurricane-nate-makes-landfall-in-mississippi/https://www.youtube.com/watch?v=FxYOVi-VMB8&feature=youtu.be
• Israelilainen voimistelija Artem Dolgopyant voimisteli maalle hopeaa Maailman Voimistelun Mestaruuskisoissa lauantai-iltana. Saavutus on paras, mihin israeliiainen on pystynyt. 20-vuotias Dolgopyatin pistemäärä oli 14 533. Mestaruuden voitti japanilainen Kenzo Shirai 15 633 pisteellä, kolmas on amerikkalainen Moldauer Yul 14 500 pisteellään. Israelilaisilla urheilijoilla on ongelmia, sillä järjestäjät eivät piittaa juutalaisten sapateista tai muista pyhäpäivistä. Tennispelaaja lopetti kesken pelin Japanissa, koska peli jatkui Jom Kippurin jo alettua.
https://www.timesofisrael.com/israeli-gymnast-artem-dolgopyat-wins-silver-at-world-championships/http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236195,
• Ontariossa puhdas nais-baseball league on saavuttanut suuren suosion juutalaisnuorten keskuudessa.
https://www.timesofisrael.com/ontarios-first-all-girls-baseball-league-a-hit-with-jewish-youngsters/
• Intiassa syntynyt ja islamin fatwan saanut kirjailija Salman Rushdie nauraa hörähtelee Larry Davisin säveltämästä musikaalista, joka odottaa ensinäytöstään HBO:n "Curb your Enthusiasm" (hillitse innostustasi). Salman Rusdie ajattelee, että on kovin, kovin huvittavaa, että kauan odotettu musikaali on muotoiltu hänen omien kokemustensa mukaisesti eläen Iranin hallituksen julistaman fatwan alla. Musikaalin nimi on Fatwa - kuinkas muutenkaan. Iranin ajatollahin Ali Khomeinin julistettua 1989 hänelle fatwan (islamin uskonnollisen määräyksen, joka merkitsee kuolemantuomiota) musikaalissa hyvin juutalainen David saa paniikki-kohtauksen tarjoutuen tekemään parannuksen ja jopa kääntymään islaminuskoon, vaikka fatwan antanut muslimioppinut selittää: "Vaikka hän kääntyisikin, hänet silti lähetettäisiin helvettiin". Salman Rusdie koki saman vaiheen elämässään Iranin ylimmän kaitsijan Ajatollah Ali Khomeinin annettua hänelle fatwan 1989 vaatien hänen kuolemaansa, koska hän käsitteli Mohammedia islamia loukkaavasti kirjassaan "Saatanalliset Säkeet". Rusdie on piileskellyt siitä lähtien ulkomailla, pääosin Englannissa, mikä aiheutti lähes diplomaattisen kriisin maiden välille. Rusdie on viime aikoina esiintynyt julkisuudessa yhä useammin, mutta fatwa kuitenkin pysyy hänen yllään, sitä ei voitane perua. https://www.timesofisrael.com/salman-rushdie-chortles-over-larry-davids-fatwa/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -25; Tiberias21 -33; Suolameri 23 -34; Eilat 23 -35 +C-astetta; huomenna 13 -23 pääkaupungissa, sadetta.