Friday, February 06, 2015

PERJANTAI 06.02.15

PERJANTAI 07.02.15
1.       PERJANTAIPÄIVÄ alkoi varsin viileänä, vaikka ennusteen mukaan lämpöä tulisi olla 11 astetta, JP:n mukaan jopa 21 astetta ja keskipäivällä 29, mikä on selvä lapsus. Joku oli väsynyt edellisen illan karkeloista eikä ollut ehtinyt palautua vuorokauden aikana. Keskiviikkona Israelissa vietettiin puiden uutta vuotta, mutta koska nyt on shmita-vuosi, syntymäpäivän traditioon kuuluvaa puiden istutusta ei voitu suorittaa. Ilman lämpötilan odotetaan nousevan huomenna 17 -21 lukuihin laskeakseen sitten ajan-kohtaan sopivampiin määriin. Maanantaina tulee paikallisia sateita lämpötilojen laskiessa tuntuvasti 7 -13 lukuihin, ja torstaina voi sataa lunta, kuten ennustetaan. Kinneretin vedenkorkeus pysyttelee entisissä lukemissa.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 11 -21; Tiberias 13 -26; Suolameri 17 -29; Eilat 17 -30 +C-astetta. Kuten ennusteista voi päätellä, talvea ei ole suinkaan vielä taitettu. Vanhat viisaat sanoivatkin, että talven tulee olla kylmä, jotta kesästä tulisi lämmin.

2.       OIKEISTOON kuuluva NGO järjestö Regavim raportoi, että EU rakentaa satoja pysyviä rakennuksia Maale Adumimin lähelle ja kiistanalaiselle E1 alueelle, joka sijaitsee C-alueella, ja joka Israelin täydessä turvallisuus- ja siviilivastuussa. Rakennukset ovat laittomia; niillä ole rakennuslupia eikä EU:lla ole mitään oikeutta rakentaa Juudean ja Samarian C-alueilla ilman siviilihallinnon lupaa.
Regavim järjesti journalisteille tarkoitetun tutustumismatkan Jerikon tien varteen ja E1-alueelle pystytetyissä rakennuksissa, jotka parakkien ja telttojen ohella on selvästi tarkoitettu pysyvää käyttöä varten betoniperustuksineen ja – lattioineen. Vierailun aikana journalistit tutustuivat lukuisiin valtion tai julkiselle maalle äskettäin perustettuihin beduiiniyhteisöihin kiistellylle alueelle.
EU:n virkailijat toteavat toimivansa ”humanitäärisin perustein avustaakseen alueen asukkaita” hyvin tiedostaen, että heidän toimintansa on laitonta, ja ettei humanitäärinen avustaminen ole päämääränä, vaan tosiasioitten pystyttäminen useimmiten valtion maalle tulevia neuvotteluja varten.

Tämä on EU:n törkeää puuttumista Israelin ja PA:n arabien väliseen konfliktiin pyrkien poliittisin keinoin asettumaan arabien tueksi, joiden ne katsovat joutuneen miehitysvallan sanelupolitiikan uhreiksi. Useissa viimeaikaisissa raporteissa on selvitetty, etteivät Juudea ja Samaria ole miehitettyä aluetta ja että suoritettujen tutkimusten mukaan (mm. Levy-raportti) Israelilla on laillinen kansainvälisesti tunnustettu oikeus rakentaa Juudeaan ja Samariaan hyväksyttyjen rakennuslupien puitteissa. Poikkeuksen muodostavat vain ne kaupungit ja kylät, jotka Israel on luovuttanut PA/PLO:n hallintaan Oslon sopimusten mukaisesti.

REGAVIMIN raportin mukaan EU on selvästi muuttanut passiivista avustus- ja rahoitustaktiikkaansa asettumalla aktiivisesti osallistumaan PA:n arabien rinnalle yksipuolisesti ja laittomasti todisteiden rakentamiseksi maahan, mitä PA/PLO on harjoittanut vuodesta 2000 lähtien ja jota se on nyt kiihdyttänyt PA/PLO:n päätettyä etsiä palestiinalaisvaltionsa tunnustamista ilman neuvotteluja Israelin kanssa.
Israelin viranomaiset ovat hyvin tietoisia tästä laittomasta toiminnasta, mutta eivät rohkene seistä oikeuksiensa takana peläten EU-suhteitten heikkenemistä entisestään. He eivät ilmeisesti tajua, ettei tällainen pakkosyöttö tule millään tavoin helpottamaan tilannetta neuvotteluissa, joita on pakko käydä osapuolten välillä riippumatta siitä, onko YK tai joku muu instanssi tunnustanut Palestiinan valtion.
Asian varmistamiseksi EU:n äskettäin pystyttämät rakennukset on varustettu EU:n logolla kuin varoitukseksi Israelille, että ne ovat EU:n omaisuutta ja että niiden poistaminen voisi aiheuttaa diplomaattisten suhteitten huononemisen EU:n kanssa, jotka eivät ole kehuttavalla tasolla ilman näitäkin ongelmia.

Israelin hallituksen toimien koordinaattori Juudeassa ja Samariassa (COGAT) kenraalimajuri Yoav Mordechai oli Euroopassa viime viikolla neuvotelleen EU:n viranomaisten kanssa myös tästä kysymyksestä. Hän ei kertonut, mitä sovittiin tästä EU:n ysipuolisesta ja laittomasta toiminnasta, mutta hän vakuutti, että siviilihallinto tulee toimimaan kaikkea laitonta rakentamista vastaan Juudeassa ja Samariassa, eikä EU ole poikkeus tästä periaatteesta. Mordechi sanoi, että COGAT on lähettänyt laatimiaan virallisia kirjeitä lähetystöille ja järjestöille varoittaen niitä rakentamasta laittomasti Juudean ja Samarian C-alueilla.

REGAVIMIN politiikan ja hallitusyhteistyön johtaja Meir Deutsch sanoo, että EU on ottanut aktiivisen kannan avustaakseen PA/PLO:n tavoitteita C-alueen saamiseksi valvontaansa laittomasti ja vastoin Oslon sopimuksia. Regavim pyysi v. 2008 korkeaa oikeutta tekemään päätöksen, jolla hallitus oikeutettaisiin poistamaan laittomat rakennukset, mutta se päätti, että ensin on löydettävä vaihtoehtoiset asunnot niissä asuville beduiineille. Tämä oli kuin kutsu EU:lle jatkaa laittomia toimiaan E1-alueella ja muualla Juudean ja Samarian C-alueilla. Israel aloitti silloin uuden arabikaupungin, nimeltään Ramat Nueima, rakentamisen Jerikon pohjoispuolelle, jonne 12 000 beduiinia siirrettäisiin. PA/PLO ja EU vastustavat suunnitelmaa kiivaasti, mikä osoittaa, ettei kysymys todellakaan ole beduiinien elinoloista, vaan EU:n harjoittamasta Israelin vastaisesta politiikasta.  
REGAVIMIN ulkomaisten suhteitten johtaja Ari Briggs toteaa, että kaiken inhimillisen hädän avustamisen verhon taakse piilotetun PA/PLO:n ja EU:n yhteistoiminnan tarkoituksena on PA:n arabien pysyvä asutustoiminta C-alueilla Israelin valtion maalle, täysin laittomasti, mutta samaan aikaan nostaen suuren huudon aina, kun Israel julkistaa uusien asuntojen rakentamisen juutalaisille olemassa oleviin yhteisöihin kutsuen sitä ”setlementtien laajentamiseksi ja arabien maan laittomaksi varastamiseksi”, mikä osoittaa EU:n läpinäkyvän teeskentelyn.

Regavinin johtaja Deutsch toteaa, että vuosien 2012 -2014 EU on pystyttänyt miljoonien Eurojen kustannuksella 400 laitonta rakennusta C-alueelle, joka on n. 60 % Juudean ja Samarian kokonaispinta-alasta. EU vastustaa erityisen kiivaasti Israelin suunnitelmia E1-alueen rakentamiseksi, jonne se on jo osaksi vetänyt infrastruktuuria, ja joka on elintärkeä Maale Adumimin liittämiseksi Jerusalemiin ja sen turvallisuudelle.
EU:n brittiparlamentaarikko James Carver hämmästelee EU:n politiikkaa rikkoen häikäilemättä kansainvälisiä ja paikallisia lakeja ja sopimuksia rakentamalla laittomasti toisen omistamalle maalle ilman vaadittavia rakennuslupia.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-EU-building-hundreds-of-illegal-structures-for-Palestinians-in-Area-C-of-West-Bank-390184

3.       JORDANIAN ilmavoimat iskivät lupaustensa mukaan kolmesti Islamin Valtion tukikohtia ja joukkoja vastaan Syyrian alueella. Kuningas Abdullah II oli raporttien
mukaan erityisen ärsyyntynyt Jordanian ilmavoimien pilotin polttamisesta julkisena näytöksenä, jota lukuisat siviilit seurasivat hurraten. Abdullah lupasi itse johtaa iskuja IS:n joukkoja vastaan. Hänellä lienee isänsä kuningas Husseinin tapaan oikeus toimia lentokoneen ohjaajana.
Jordanian päätös lisätä ilmaiskujaan IS:n kohteita vastaan oli rohkea, jopa uhkarohkea teko, sillä Jordania on IS:n seuraavien kohteitten listalla ja sillä on kannattajia ja agentteja Jordaniassa, jotka vain odottavat käskyä aktivoida toimintansa IS:n johdon päätösten mukaisesti.
Raporttien mukaan IS ei ole vielä valmis aseelliseen hyökkäykseen Jordaniaan, mutta se voi aktivoida terroritoiminnan iskemällä strategisesti tärkeisiin, sekä jordanialaisiin että amerikkalaisiin, kohteisiin maassa. Se ei myöskään suhtaudu myönteisesti Jordanian teloittaessa kaksi sen jäsentä, jotka oli alun perin tarkoitus vaihtaa pilottiin, kuten ei muslimimaan osallistumiseen hyökkäyksiin sitä vastaan.

ISLAMIN VALTIO julkaisi keskiviikkona tiedotuksen, jossa se lupaa houkuttelevia korvauksia jokaiselle, joka haavoittaa tai teloittaa jordanialaisen pilotin. Se julkisti myös 52 jordanialaisen lentäjän nimet ja osoitteet, arvo ja työtehtävä, kuten MEMRI kertoi kääntämässään raportissa. ”Islamin valtion shura-neuvosto lupaa palkkion jokaiselle, joka surmaa tai haavoittaa jordanialaista lentäjää estäen hänet lentämästä ristiretkeläisten koaliittion mukana hyökäten muslimeja vastaan Islamin Valtion alueella”, tweet-tiedotteessa todetaan. He olivat luultavasti saaneet tiedot lentäjistä surmaamaltaan Mouath Kasaesbehiltä. Arabimuslimien kuulustelumetodit ovat hyvin suoraviivaisia ja tehokkaita, eikä inhimillisten näkökohtien anneta häiritä nopeitten vastausten saamiseksi, joko oikeita tai vääriä.
JORDANIA harkitsi maajoukkojen lähettämistä Syyriaan taistelemaan IS:n joukkoja vastaan, mutta tarkkailijat eivät usko Abdullah II:n antautuvan tällaiseen uhkapeliin ilman tarvittavaa USA:n ja arabimaitten osallistumista, USA lupasi listä aseapuaan Jordanialle kuten myös Libanonille.
Jordanian Muslimiveljeskunnan johtaja Hamza Mansour kieltäytyi maansa TV:n haastattelussa kutsumasta IS:ä terrorijärjestöksi. http://www.jpost.com/Middle-East/Jordanian-escalation-against-ISIS-may-lead-to-surge-in-terror-attacks-in-Kingdom-390175

4.       UUTISOTSIKOITA
·         KANSALAISTEN mielipiteitä tutkivat järjestöt julkaisevat tiheään tutkimuksiaan, miten hallitusvalta mahdollisesti vaihtuu tai säilyy vaalipäivän lähestyessä. Eri järjestöjen suorittamissa tuloksissa on epäilyttävän suuria eroja, mikä asettaa kysymysmerkin, miten paljon niillä pyritään tai pystytään ohjailemaan kansan äänestyskäyttäytymistä. Jos joku puolue osoittautuu selvästi muita suositummaksi, se voi antaa äänestäjille tunnun, ettei hänen äänellään ole sitten merkitystä. Yedioth Aharonit suorittamassa mittauksessa Zionist Union johtaa yhdellä edustajalla, mutta Maariv teettämässä tutkimuksessa Likuvin johto on 4 edustajaa. Yediothin gallup antoi Juutalaiskoti-puolueelle vain 12 edustajaa; Maariv lehden gallup puolestaan 18 edustajaa. Yesh Atid sai 12 edustajaa, kuten myös arabiliitto. Kulanu sai 5; Israel Beitenu 5-6 paikkaa. Shasin suosio antaa 7 edustajaa, Yahad lähellä putoamista. http://www.timesofisrael.com/conflicting-polls-place-likud-zionist-camp-in-lead/
·         PA/PLO:n salaisten mutta julkisuuteen vuotaneitten dokumenttien mukaan virkailijat tutkivat terroristien suorittamat teot, joiden perusteella päätetään hänen marttyyriutensa merkitys, palkkiossa suuruus ja arvoasteikko, jonka mukaan häntä kunnioitetaan julkisuudessa. USA:n kongressin jäsenet saivat vasta äskettäin tietää julkisesta salaisuudesta huolimatta, että PA/PLO maksaa terroristeille kuukausipalkkaa yhteensä 3 -7 miljoonaa USD arvosta. Arvioinnissa huomioidaan iskussa kuolleiden lukumäärä ja heidän arvonsa sekä haavoittuneiden lukumäärä ja taloudellisten vahinkojen määrä. http://www.timesofisrael.com/pa-studies-details-of-each-terrorist-act-before-issuing-salaries/
·         Obama harkitsee lisävarojen saamista kongressilta aloittaakseen kiihdytetyt iskut ja mahdollisesti maajoukkojen hyökkäykset Islamin valtiota vastaan Syyriassa ja Irakissa, vaikka hän ei pidä luvan saamista välttämättömänä. http://www.timesofisrael.com/obama-poised-to-ask-congress-for-new-war-authorization/
·         Zionist Union (Herzog/Livni) sanoo tukevansa arabikansanedustajan Haneen Zoabin sulkemista Knessetin vaaleista. Yhtyneen arabiliiton edustaja ei tiennyt sitä vaan sanoi tukevansa Zoabin uudelleen valintaa. http://www.timesofisrael.com/zionist-camp-joins-bid-to-ban-hanin-zoabi-from-running/
·         Hamas syyttää, että PA antoi IDF:lle lähes kolmanneksen Israelin tuhoamista kohteista Gazan kesäsodan aikana. Tämän se sanoo selvittäneen siitä, että yhteistoiminnasta kiinni jääneillä oli välineitä, jotka muistuttavat Israelissa käytettyjä. Varsinkin Madmoud Abbas on korkealla petturien listalla.  http://www.timesofisrael.com/pa-gave-israel-nearly-a-third-of-its-gaza-targets/
·         Jordanian ilmavoimien iskuissa sai surmansa 35 IS:n taistelijaa. http://www.timesofisrael.com/35-islamic-state-fighters-said-killed-in-jordanian-airstrikes/
Wednesday, February 04, 2015

KESKIVIIKKO 04.02.15

KESKIVIIKKO 04.02.15
1.       TÄNÄÄN luvataan puolipilvistä säätä, joka ennusteen mukaan jatkunee ennusteajan eli ainakin lauantaihin saakka. Mittari näytti aamulla 8 astetta lämpöä, joka päivän kuluessa noussee 14 -16 asteen nurkille. Tuulen ansiosta sää tuntui kuitenkin kovin viileältä aamulla. Sateita ei luvata tämän ennusteajan aikana. Lämpötiloissa tapahtunee pientä nousua ja laskua. Lämpötilat tänään: Jerusalem 9 -14; Tiberias 12 -19; Suolameri 15 -22; Eilat 12 -24 +C-astetta.
Haluan tässä yhteydessä muistuttaa, että raportit ilmestyvät nykyisen käytännön mukaan sunnuntaina, keskiviikkona ja perjantaina. Jos joku muu järjestely tuntuu paremmalta, pyydän esityksiä. Olen pakosta joutunut alistumaan siihen, etten ole yhtä notkea tulemaan ja menemään kuin nuorena poikana.
Jos Gavriblock ei avaa tekstejä kuten aiemmin, se johtunee siitä, että Google pidättää tekstin väittäen, että jotakin siinä ei ole turvallista. Artikkelit avautuvat painamalla arkistonappia v. 2015 kohdalta.
2.       ISLAMIN VALTIO osoittautuu yhtä raakalaismaiseksi kuin katolisen kirkon aikoinaan harjoittama käytäntö toisinajattelijoiden, kirkon asemaa tai kunniaa loukkaava tai muuten vain kirkon papiston kanssa nenäkkäin joutuneitten polttaminen elävältä. Lehtien artikkeleissa on aiemmin kerrottu erityisesti nuorten tyttöjen ja naisten silpomisesta oman miehekkyytensä nostamiseksi, mutta ilmeisesti pidättämiensä ihmisten julkinen teurastaminen irrottamalla heidän päänsä ei ollut enää tarpeeksi raflaava toimi, joka olisi päässyt uutisten otsikoihin, ja siksi tarvittiin uusia keinoja. Teurastusvuorossa oli heidän alas ampumansa hävittäjäkoneen jordanialainen pilotti, josta neuvoteltiin hänen vaihtamisekseen Jordanian pidättämiin IS:n jäseniin, mutta IS vaatii verta ja näyttäviä suorituksia, mitä vaihtokauppa ei tarjonnut. Hänet poltettiin häkissä elävänä, josta otettu karmiva video julkistettiin internetissä.

Jordanian kuningas Abdullah II keskeytti USA:n vierailunsa ja palasi kotiin hoitamaan teurastuksen jälkipyykkiä. Jordania on mukana USA:n johtamassa ISIS-joukkojen vastaisessa kampanjassa Saudi Arabian ja Irakin tapaan.
Ensimmäiseksi vastavedoksi Jordania teloitti kaksi pidättämäänsä IS:n taistelijaa, mutta käytti siistimpää ja nopeampaa tapaa hirttäen heidät. Toinen heistä oli nainen ja potentiaalinen itsemurhaterroristi Sajida al-Rishawi, toisen nimi Ziad al-Karbuli. Abdullah tapasi ennen kotimatkaansa presidentti Obaman, joka tuomitsi IS:n suorittaman jordanialaisen pilotin polttoteloituksen. Kuningas Abdullah II lupaa, että Jordanian vastaus tulee tärisyttämään maata. IS oli vähän aiemmin teloittanut kaksi japanilaista, mistä Japani virallisesti ilmoitti, ettei se koskaan unohda tätä.

Islamin valtion edustajat kertoivat sen alkuvaiheissaan, että se pyrkii hoitamaan ensin kotoisen kentän muodostaakseen vahvan tukiaseman, ja vasta sen jälkeen suuntaavansa toimintansa rajojen ulkopuolelle. Ensimmäisiä vähäisä yhteenottoja sillä on ollut Saudi Arabian ja Jordanian rajalla sekä Libanonissa, jonka sisäinen turvallisuus ja järjestys ovat pahasti sekaisin osan siitä ollessa Hizbullahin täydessä valvonnassa, osan Libanonin hallituksen ja armeijan turvatakuiden alla. Saudit tukevat Libanonin hallitusta, ja USA toimittaa sille aseita, joista osa valuu Hizbullahille, jolla on veto-oikeus maan hallituksessa.
IS:n kannattajien perustamia soluja on paljastettu eri puolilla maailmaa, Siinailla, Gazassa, Israelissa, Englannissa, Euroopan maissa ja myös USA:ssa. http://www.timesofisrael.com/jordan-executes-2-al-qaeda-prisoners-after-is-kills-pilot/
3.       YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämä kanadalainen professori, tuomari William Schabas lähetti eroamiskirjeensä UNHRC neuvostolle maanantaina todeten, että se astuu voimaan välittömästi. Syyksi hän ilmoitti julkisuuteen nousseita väitteitä, että koska hän oli toiminut PA/PLO:n lainopillisena neuvonantaja ja että hän olisi siten esteellinen toimimaan ja johtamaan puolueettomana asiantuntijana Gazan kesäsotaa tukivan komitean puheenjohtajana.
Pääministeri Netanyahu ja ulkoministeri Lieberman kritisoivat kovin sanoin Schabasin valintaa komitean johtoon, joka puolestaan kutsui heidän kritiikkiään epätavallisen naurettavaksi vakuuttaen, että syytteet häntä vastaan ovat vääriä.

UNHRC toimi ripeästi nimittäen Schabasin tilalle komitean johtoon New Yorkin korkeimman oikeuden entisen tuomarin Mary McGowan Davisin, joka toimi puheenjohtajana vuoden 2008 -2009 Israelin ja Hamasin välistä sotaa tutkivassa YK:n asettamassa komiteassa. Davisin uskotaan suhtautuvan Israeliin puolueettomammin kuin Schabasin, mutta komitean tutkimusvaihe on jo suoritettu ja vuorossa on nyt raportin laadintavaihe. Siitä selvinnee, miten komitea sai tarvitsemansa todisteet ja keitä se kuulusteli, mutta Israelin johto epäilee, ettei raportin sisältö tule muotoutumaan myötämielisemmäksi tai edes puolueettomaksi Israelia kohtaan. Komitean raportti julkistetaan tämän hetken tietojen mukaan 23.maaliskuuta 2015. http://www.timesofisrael.com/ny-judge-takes-over-un-gaza-probe-after-israel-critic-resigns/
4.       P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut koskien Iranin ydinsuunnitelmaa ovat joutumassa kriisitunnelmaan neuvotteluille sallitun ajan alkaessa kulua umpeen. Iran ei halua vähentää asentamiensa sentrifugien määrää, mutta voi sopia pienentämään niiden tehoa. Asiantuntijat varoittavat, että sentrifugien tehon lisääminen vie paljon vähemmän aikaa kuin niiden asentaminen tarkoittaen tällä sitä, että Iran voi niin halutessaan nopeasti palauttaa sentrifugien täystehon.
Iranilla on jo valmiiksi rikastettua uraania paria atomipommia varten, mutta Iranin neuvottelijat vakuuttavat, että sitä tarvitaan lääkinnälliseen toimintaan. Iran on myös vihjaillut, että se voi muuttaa osan rikastetusta uraanista polttoainekäyttöön.

IRANIN presidentti Hassan Rouhani oli varsin toiveikas, että sopimus pystytään vielä saamaan allekirjoituskuntoon määräajassa, koska ”länsimaat ovat havainneet, että niiden tulee tunnustaa Iranin kansan lailliset oikeudet”.
Neuvottelut ovat yhä enemmän kehittyneet USA:n ja Iranin välisiksi P5+1 muiden jäsenten Venäjän, Kiinan, Ranskan, Englannin, Saksan ja YK:n seuratessa sivusta, koska USA:n ja Iranin väliset suhteet muodostavat sopimuksen synnyn ytimen.
Iranilla lienee nyt lähes 10 000 sentrifugia käyttökunnossa, mutta Iran haluaa niiden määrän nostamista 19 000, joka tarvitaan sen nopeasti kehittyvän teollisuuden ja syrjäseutujen sähköistämisen tarpeisiin. USA on valmis myöntämään luvan 4 500 sentrifugalle, mutta se ei tyydytä Iranin vaatimuksia.
Mahdollista kompromissiesitystä on tarkoitus käsitellä perjantaina alkavan Mynchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä. http://www.timesofisrael.com/us-iran-discussing-nuclear-talks-compromise/
5.       RAJUSSA liikenneonnettomuudessa Negevissä sai surmansa 8 beduiininaista, jotka olivat palaamassa kotiinsa osallistuttuaan tilaisuuteen Al-Aksa moskeijassa.
Huran kaupunki, josta naiset olivat pääosin kotoisin, julisti virallisen suruajan heidän muistokseen. Onnettomuudessa 28 muuta bussissa matkustanutta naista haavoittui.
Onnettomuuden aiheutti traktori, joka lipui pois omalta kaistaltaan tiellä no 31 lähellä Lehavimiä, ja joka kuljetti toisia traktoreita. Poliisi epäilee kuljettajien ajaneen holtittomasti kapealla tieosuudella, josta on esitetty valituksia useasti ennenkin. Poliisi pidätti sekä traktoria ajaneen kuljettajan, jolla oli ennestään 100 liikennerikosta, että myös bussin kuljettajan. Poliisi epäilee, että traktorin perässä traktoreita kuljettava lavetti tai traktori oli sallittuja sääntöjä leveämpi. Bussin toinen kylki murskaantui lähes täysin traktorin kolhiessa sitä ohitustilanteessa.

LEHAVIMIN alueneuvoston puheenjohtaja Eli Levi sanoi varoittaneensa liikenne-ministeriötä tieosuuden vaarallisuudesta vain tunteja ennen onnettomuutta. Tiellä on kaksi liikennekaistaa ja pientareet ovat kapeat. Bussin kuljettaja syytti traktoria onnettomuudesta. Paikalliset asukkaat valittavat, ettei heidän kaupungissaan ole riittävää infrastruktuuria, minkä johdosta usein sattuvien liikenneonnettomuuksien hoitoa on vaikea järjestää. http://www.timesofisrael.com/after-deadly-crash-bedouin-town-marks-day-of-mourning/
6.       TRANSASIA yhtiön matkustajakone 58 matkustajaa sisällään epäonnistui nousussaan päätyen jokeen. Pelastusoperaatio on vielä kesken, mutta 28 ihmisen uskotaan saaneen surmansa koneen syöksyssä Taiwanissa.
Propellein varustettu matkustajakone ART-72-600 lensi kyljittäin toinen siipi maata viistäen ollen vähällä osua Taiwanin vilkasliikenteiseen valtatiehen no 1 ja jatkaen syöksyään Keelung-jokeen jääden osittain veden yläpuolelle vain runsaan 20 metrin päähän joen rannasta.
Pelastusoperaatioon osallistuneet epäilevät, että koneen sisälle on voinut jäädä puristuksiin koneen matkustajia ja henkilökunnan jäseniä.  
Kinmenin lentokenttä on säännöllisesti käytetty välietappi Taipein ja Kiinan Fucianin välillä. Koneessa oli sekä kiinalaisia että taiwanilaisia matkustajia.
Pelastusoperaatiota johtava Taipein palokunnan komentaja ei anna toivoa 31 vielä kateissa olevan löytämiseksi hengissä.
Kone kuului saman yhtiön laivueeseen, jonka koneet ovat kärsineet useita onnettomuuksia viime aikoina. Viimeksi 23. heinäkuuta yhtiön operoima kone joutui onnettomuuteen Penchu-saarilla surmaten 48 ihmistä taifuunin jälkeen, jotka ovat edelleen tutkimusten kohteina.  http://www.timesofisrael.com/12-killed-in-taiwan-as-plane-plunges-into-river/
7.       UUTISOTSIKOITA
·         Korkea Fatahin virkailija, PA:n hallituksen liikunta-asiain ministeri Jibril Rajoub päästi ilmoille oman pahan henkensä helpottaakseen omaa oloaan. Rajoub on Fatahin keskuskomitean varasihteeri ja johtaa PA:n ylintä neuvostoa urheilu- ja nuorisoasioissa. Hän antoi haastattelun ”Venäjä Nyt” TV:lle, jonka käänsi MEMRI. Rajoub väitti, että ”Israel harjoittaa valtion-terrorismia, rikkoo ihmisoikeuksia eikä välitä YK:n lausunnoista”. ”Netanyahu on 1940-luvun natsismin vääristymä. Hänet on eristetty, koska ihmiset huomaavat hänen rasisminsa aiheuttaman vaaran rauhalle ja globaalille turvallisuudelle. Hän reagoi kriiseihin fasistisella, natsien rasistisella tavalla”. Hän vertasi Netanyahua Hitleriin noudattaen natsimallia. ”Hän puhuu turvallisuudesta. Kun Hitler miehitti Puolan, hän myöskin käytti turvallisuutta verukkeenaan”. Hän vaati maailmaa antamaan Netanyahulle ”punaisen kortin”. Hän lisäsi syytöksiinsä, että jokainen PA:n arabi on Netanyahun ja Naftali Bennettin iskulistalla, jossa ensimmäisenä on PA:n puheenjohtaja Mahmouid Abbas kehuen, miten tämä johtaa kaadereitaan viisaudella tasapuolisesti. Netanyahun ahdistaessa miehityksellä Abbas antaa kuoliniskun hänen, Bennettin ja heidän joukkonsa harjoittamalle rasismille, fasismilla ja natsismille. ”Me otamme uhkaukset vakavasti, sillä nuo profeettojen surmaajat ovat niitä, jotka surmasivat Arafatin, Yassinin, Mustafan ja vangitsivat Barghoutin, vahingoittaen kaikkia johtajia”. http://www.timesofisrael.com/senior-fatah-official-compares-netanyahu-to-hitler/ Tämä mies on yksi Abbasin seuraajaehdokkaista.
·         Argentiinan murhattu syyttäjä Alberto Nisman oli laatinut valmiiksi ennen kuolemaansa presidentin vangitsemismääräyksen epäiltynä osallisuudesta todisteiden salaamisesta vuonna 1994 AMIA juutalaiskeskuksen pommittamisesta Buenos Airesissa, josta epäillään Iranin agentteja. Argentiinan presidentti Christina Fernandez de Kirchnerin epäillään syyllistyneen AMIA-keskuksen pommittamiseen, joko suoraan tai todisteitten salaamisesta. Vangitsemismääräys löydettiin syyttäjä Nismanin kodista, mutta hän ei vaatinut välitöntä vangitsemista. http://www.timesofisrael.com/arrest-warrant-for-argentine-president-found-at-dead-prosecutors-home/
·         Satoja Hamasin kannattajia marssi maanantaina Gazassa vastalauseena Egyptin oikeuden julistettua Hamasin sotilaallisen siiven terrorijärjestöksi. Hamasin korkea virkailija Mushir al-Masri syytti, että Egyptin syytös izza din Al-Qassamia vastaan on poliittinen, ja että sen tarkoituksena on peitellä Egyptin al-Sisin hallituksen epäonnistuminen palauttaa maan turvallisuus ja järjestys. http://www.timesofisrael.com/hamas-supporters-in-gaza-march-against-egyptian-ban/
·         Kanadan poliisi paljasti kolmen miehen terrorisolun Kanadassa Ottawassa, syyttäen heitä varojen keräämisesti ja rekrytoinnista jihadisti-ryhmälle. Yksi solun miehistä pidätettiin, kaksi muuta ovat poissa maasta. Pidätykset ovat osa viime kuussa tehdyn kolmen miehen pidätystä Ottawassa. Yksi miehistä on voinut saada surmansa Irakissa. Kanadan poliisin mukaan solun tarkoituksena näyttää olleen toimia maan ulkopuolella eikä Kanadassa. http://www.timesofisrael.com/canada-police-make-islamic-state-terror-cell-arrest/
·         Valkoisen Talon korkea neuvonantaja Philip Gordon saapuu Israeliin 15.02. tavaten Israelin ja PA:n johtajia huolimatta ongelmallisista suhteista Obaman ja Netanyahun välillä. Ehkä tämä on reaalipolitiikkaa, ei suhdetoimintaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190895#.VNHs41Mp6PY
·         Hamas rakentaa kiireellä uutta armeijaa hyökkäykseen Israelia vastaan. Iran on luvannut rahoittaa Hamasia ja PA:n arabeja Juudeassa ja Samariassa opettaen heille rakettien rakentamisen salaisuuksia. Kohta raketit lentävät Israelin rannikolla sijaitseviin asutuskeskuksiin ja teollisuuslaitoksiin, ellei tuota pystytä ajoissa estämään. Kuka uskoo enää arabien rauhantahtoon? http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-intensively-rebuilding-guerrilla-terrorist-army-new-report-says-389833
Tuesday, February 03, 2015

UUTISTAUSTOJA XVIII

Uutistaustoja XVIII
YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämän Gazan 2014 kesäsotaa tutkivan komiteaan puheenjohtajan kanadalainen professori William Schabasin ilmoitettua erostaan - syyttäen Israelia yksipuolisesta painostuksesta kuten aina – pääministeri Netanyahu totesi, että komitean raportti täytyy hyllyttää sanoen, että professori Schabas on itse yksipuolisesti Israelia syyttävä kutsuen häntä Kainiksi, joka surmasi veljensä Adamin kateudesta. Pääministeri totesi, ettei YK:n UNHRC neuvostolla ole mitään tekemistä ihmisoikeuksien kanssa, sillä se on osoittautunut lähes yksinomaan Israelia tuomitsevaksi tehden päätöksiä, joilla ei ole mitään tekemistä ihmisoikeuksien kanssa. Schabas sanoi puheissaan ennen nimittämistään komitean puheenjohtajaksi, että Netanyahu ja Israelin muut johtajat olisi tuotava Haagin kansainvälisen oikeuden eteen. Israel kieltäytyi yhteistoiminnasta Shabasin komitean kanssa kieltäen heiltä pääsyn Gazaan. Se majoittui Jordaniaan, jonne se kutsui muutamia israelilaisia todistamaan.
Reutersin raportin mukaan Schabas oli toiminut PLO:n lainopillisena neuvonantajana saaden yhdestä lausunnostaan 1000:n USD palkkion. Schabas puolustautui todeten, että hän toimi samalla tavoin neuvonantajana monille muillekin järjestöille. Israelin ulkoministeri Avigdor Liberman totesi, ettei Schabasin ero muuta komitean raporttia sanoen, että komitean ainoana tarkoituksena oli laatia Israelia halventava ja syyllistävä raportti, jota Israelin viholliset voisivat käyttää hyväkseen. Schabasin ero kesken kauttaan tulee vaikuttamaan negatiivisesti sekä hänen omansa että YK:n arvovallan puolueettomuuteen ja arvostukseen maailmalla.
PA/PLO:n Haagin kansainväliselle oikeudelle ICC Israelia vastaan jättämä syytös sotarikoksista ja muista rikoksista sen sijaan jatkanee oma virkatietään. Viimeksi Israelissa vieraileva Kanadan ulkoministeri John Baird totesi, että PA/PLO teki suurimman virheensä, sillä se tulee avaamaan Israelille mahdollisuuden syyttää PA/PLO:n johtoa paljon näyttävämmistä ja selkeimmistä sotarikoksista Israelin siviilejä ja siviilikohteita vastaan. Erillisiä syytteitä on jo nostettu ICC:n tutkittaviksi lähtien toisesta intifadasta lähtien v. 2000. jolloin Jasser Arafat oli PA/PLO:n todellinen johtaja, mutta sen nykyinen puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli hänen lähin apulaisensa ja siten osasyyllinen satoihin itsemurhaiskuihin siviilibusseja, kahviloita, juutalaisten uskonnollisiin tilaisuuksia ja kokoontumisia vastaan aiheuttaakseen mahdollisimman paljon taloudellista vahinkoa ja siviiliuhreja.
Mahmoud Abbas rahoitti raporttien mukaan Israelin 1972 olympiajoukkuetta vastaan tehdyn terrori-iskun ottaen koko joukkueen panttivangeiksi ja lopulta surmaten kaikki käsiinsä saamat israelilaiset kilpailijat. Abbas käytti itsestään silloin nimitystä Abu Mazen.
ISRAELISSA on nyt vaalitaistelu kiihkeimmillään ennen 17.03 2015 pidettäviä Knessetin vaaleja, joiden perusteella eniten ääniä saaneen ja potentiaalinen uuden hallituksen muodostaja eli pääministeri saa presidentti Rivlinin harkinnan mukaan tehtäväkseen hallituskokoonpanon muodostamiseksi. Kaikkiaan 26 puoluetta kisailee edustajapaikoista 120 jäsenen Knessetissä. Puoluekentän hajanaisuus pakottaa pääministeri valitsemaan hallituksensa useista puolueista ja tekemään kompromisseja, jota vaikeuttavat hallituksen toimintaa. Israelissa vaaditaan vaaliremonttia, jossa olisi pyrittävä kahden valtapuoleen hallintatapaan USA:n ja Englannin tapaan, mutta sitä on vaikea toteuttaa. Olen käsitellyt vaaleja päiväraporteissa, joten en puutu tässä tarkemmin niihin. Vaalitaistelut kehittyvät helposti mudan heittelyksi vastapuolen johtajia vastaan, eikä Israel poikkea tässä muista maista. Pääministeriä syytetään tyhjistä viinipulloista saamisen palautusrahojen, arvoltaan 1000 USD, varastamisesta ja ylisuurista viinipullojen hankinnoista.
ISRAELIN ja PA/PLO:n välisissä suhteissa on nyt eräänlainen suvantovaihe molempien odottaessa, mihin suuntaan kehitys suuntautuu kotimaassa ja lähialueilla.
IDF:n äskettäin tekemät ilmaiskut Syyriassa kolmen auton kolonnaa vastaan, jossa kuoli kolme korkeaa Hizbullahn komentajaa – yksi heistä Imaad Mughniyehin poika, joka johti Hizbullahin joukkoja Syyrian Golanilla – ja iranilainen vallankumouskaartin kenraali kaikkiaan 12 ihmisen kanssa, on saanut aikaan vihaisia ja verenhimoisia uhkauksia kostoiskuista missä vain maailmalla, kun sopiva kohde valitaan. Kumpikaan osapuoli ei kuitenkaan halua täysimittaista sotaa tässä vaiheessa, koska niillä on kädet täynnä muita kiireellisiä kysymyksiä hoidettavina. IDF on kuitenkin vahvistanut joukkojaan pohjoisrajansa tuntumassa peläten kommandotyyppisiä iskuja panttivankien saamiseksi.
Hizbullahin arvioidaan hankkineen yli 100 000 raketin ja ohjuksen arsenaalin, joista 5000 uudenaikaisia, ohjattavia ja suuren räjähdekärjen omaavaa ohjuksia. Israelin torjunta-järjestelmät Iron Dome ja Arrow II ja III evät mitenkään pysty eliminoimaan tuhannen ohjuksen hyökkäystä päivässä, jolla sitä uhataan, ja iskut jatkuisivat useita kuukausia. Israel onkin varoittanut, että jos sitä vastaan hyökätään, se tulee iskemään alusta lähtien kaikin voimin välittämättä siitä, että siviiliuhrit tukisivat olemaan suuret. Hizbullah on sijoittanut ohjuksiaan ja niiden laukaisualustoja siviiliasutuksen keskelle, usein asuntotaloihin.
P5+1 maiden ja Iranin väliset Iranin ydintuotantoa koskevat neuvottelut junnaavat edelleen ilman toivoa pikaisesti ratkaisusta. Iran haluaa säilyttää lähes kaikki jo asentamansa uraanin n. 19 000 rikastusmoottorit koskemattomina ja myös säilyttää jo rikastamansa uraanin suurimmaksi osaksi. Iran haluaa ydinpommin voidakseen sen ansiosta nousta Lähi-Idän tärkeimmäksi maaksi, joka tulee asettamaan elinehdot muille alueen mailla, mukaan lukien Israel. Kongressi haluaa koventaa Iranin vastaisia pakotteita, mitä Obama vastustaa.  
USA:n presidentti Barack Obama alias Barry Soetoro haluaa oman historiallisen painoarvonsa nostamiseksi sopimuksen Iranin kanssa allekirjoitettua mahdollisimman pian. Tässä hän joutuu taistelemaan USA:n republikaanien johtaman kongressin molempien kamarien kanssa, jotka eivät luota Iranin vilpittömyyteen, vaan epäilevät sen petollisesti käyttävän sopivan väljän sanamuodon omaavaa sopimustekstiä ydinpommin rakentamiseksi. Israelin uhkaukset iskeä vaikka yksin Iranin ydinlaitoksia vastaan, ellei hyväksyttävää sopimusta saada aikaan, ovat soveliaan ajan mentyä myöhäistä enää tässä vaiheessa, eivätkä Netanyahun varoitukset ole saaneet ansaitsemaansa tukea toisilta mailta. USA:n kongressin puheenjohtajan John Boehrin kutsu Netanyahulle puhua kongressille kaksi viikkoa ennen Israelin vaaleja sopimatta siitä Obaman kanssa, on aiheuttanut uuden ja vaarallisen särön Israelin ja Obaman hallitusten välille.
PA/PLO harkitsee uusia aiemmin hylätyn esityksen Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä. Israelilla ei ole mitään mahdollisuutta estää sen esittämistä, ja neuvoston saatua 2 uutta PA/PLO-myönteistä jäsentä voivat pakotta USA:n käyttämään veto-oikeuttaan, mistä ärsytetty Obama voi kieltäytyä. Tämä puolestaan voisi pakottaa Israelin vastatoimiin julistamalla Oslon ja kaikki sitä seuraavat sopimukset mitättömiksi, mikä asettaisi Israelin aiempien kansainvälisten lausuntojen ja sopimusten mukaisesti yksin vastuuseen koko Jordanjoen ja Välimeren välisestä alueesta, mikä sillä niiden mukaan on ollut kaiken aikaa paitsi PA/PLO:n hallintaan luovutetuilla alueilla.
JP:N kommenttiosastossa Nimron Noy esitti uuden radikaalin suunnitelman PA/PLO:n ja Israelin välisen vuosikymmeniä kestäneen ongelman ratkaisemiseksi. Hän lähtee siitä, että koko ongelmassa ei ole lopulta kysymys henkilökohtaisesta mieltymyksestä, vaan arabimaiden halusta käyttää tätä kysymystä hyväkseen poliittisissa laskelmissaan. Noy toteaa, että arabimailla on tarpeeksi joutomaata ja runsaat talousvarat yhden palestiinalaisvaltion perustamiseksi, jos tarvittavaa halua löytyisi. Noy sanoo, että presidentti Obaman Kairon puhe vuosia sitten ilmaisi avuttomuutta ja antautumista. Hän pyysi anteeksi suoraan koko maailman silmien alla arabeilta länsimaiden harjoittaman kolonialismin vuoksi. Tämä oli malliesimerkki tavasta, jolla ei saada arabien arvostusta vaan päinvastoin halveksuntaa rohkaisten samalla heidän omia itsekkäitä vaatimuksiaan. Noy kutsuu Obaman hallituksen toimintaa ”shokeeraavaksi ja yksinkertaisen amatöörimaiseksi vahvistaen negatiivisia trendejä Lähi-Idän alueella, ja tätä mutaa olemme joutuneet nielemään kasvavalla potenssilla siitä lähtien, kun Obama valittiin USA:n presidentiksi”. USA on täysin epäonnistunut Egyptissä, Turkissa, Afganistanissa, Syyriassa, Libyassa ja muualla, hän toteaa.  
Noy toteaa artikkelissaan, että koko ongelman ydin ja ennen kaikkea Israelin ja Obaman hallitusten välisessä erimielisyydessä, on vaatimus kahdesta valtiosta, jota Obama yrittää pakkosyöttää Netanyahulle. Hän toteaa, että ongelma on paljon syvempi ja perustuu vuosisatoja kestäneeseen vastakohtaisuuteen islamin ja juutalaisten välillä, johon viime aikoina ovat joutuneet myös kristityt. Arabikäsityksen mukaan juutalaiset ovat joutuneet kärsimään Jumalastaan luopumisensa synnit pogromeilla, murhilla, inkvisitiolla ja lopulta massateurastuksella natsien käsissä Auschwitzissä ja muualla. Muslimit katsovat, että juutalaiset ovat menettäneet Jumalan myöntämän oikeuden ”valittuna kansana”, jonka oikeuden muslimit ovat perineet. Siksi juutalaiset voidaan hävittää lopullisesti. Heidän sanontansa mukaan juutalaiset teloitetaan lauantaina, ja sunnuntaina kristityt.
Nimrod Noy toteaa, että Lähi-Idän noidankehässä valtioiden itsenäisyyskäsitys on himmentynyt; Islamin Valtion taistelijat ovat heittäneet ihmisoikeudet kuivan erämaan kaivoihin, eikä kukaan tiedä, miltä maailman näyttää vuoden kuluttua. ”Vetäydyimme Libanonista ja saimme Hizbullahin; vetäydyimme Gazasta ja saimme Hamasin”. Voisiko Juudeasta ja Samariasta vetäytyminen olla erilainen, hän kysyy. Ehkä saisimme ISIS:in. Ei ole oikein  antautua rohkeaan uhkapeliin koko kansan kohtalolla, kuten Ehud Barak ehdotti. Noy sanoo, että II maailmansodan jälkeen Euroopassa oli 50 miljoonaa pakolaista, jotka kansat sulauttivat kansansa keskeen. Vain 650 000 arabipakolaisen jälkeläiset kärsivät edelleen arabi-maissa, eikä heitä päästetä sulautumaan kansoihin, joihin he ovat paenneet.
Noy sanoo lopuksi, ettei Israel tule näkemään rauhaa Lähi-Idässä niin kauan, kuin PA:n arabit pitävät selkänsä Jordaniaan ja Egyptiin ja kasvonsa Israeliin päin. ”Palestiinan Valtion perustaminen ei ole Israelin eikä sen läntisten ystävien velvollisuus. Jos arabit haluavat ”palestiinalaisille” oman valtion, perustakoot sen omalle maalleen, jota heillä on kyllin”. Hän katsoo, että tämä vapauttaisi Israelin tekemään käytännöllisiä ja oikeudenmukaisia ratkaisuja Juudean ja Samarian alueilla. Noy käy läpi uhkakuvia, mitä tulisi tapahtumaan, jos Israel toimisi kuten arabit ja lähes koko maailma vaatii. Se tulisi toteuttamaan muslimien toiveet Israelin tuhoamisesta ja juutalaisen kansan karkottamisesta Luvatusta Maastaan. Obaman ja länsimaiden täytyy lopettaa vaatimusten esittäminen Israelille; ne tulee esittää arabimaille. ”Israel tulee mukaan aikanaan”, Noy toteaa. http://www.jpost.com/Opinion/Israel-US-relations-Putting-the-issues-on-the-table-389775
MAAILMA on henkeään pidätellen seurannut hallitsijan vaihtoa Saudi Arabiassa, joka tähän saakka näyttää tapahtuneen hallitusti ilman verisiä taisteluja saudiperheen sisällä.
Raportit kuitenkin varoittavat, että tämä oli vasta ensimmäinen vaihe, jota seuraa väistämätön sukupolven vaihdos. Uusi Saudi Arabian kuningas Salman bin Abdulaziz bin Saud on kuitenkin sairaalloinen, hän on kärsinyt ainakin yhdestä halvauksesta. Hän nimitti henkilökohtaiseksi seuraajakseen prinssi Mugrin bin Adelaiziz bin Saudin, joka toimi Saudi Arabian tiedustelujärjestön (Mukhabarat Al-Aaman) johtajana. Hänen varamiehekseen nimitettiin prinssi Mohammed bin Nayef, joka toimi Salmanin tärkeimpänä neuvontajana. Prinssi Nayef sekaantui raskaasti huumekauppaan sekä Euroopassa että Amerikassa, etenkin Venezuelassa ja Kolumbiassa. Hän kuljetti tonneittain kokaiinia Saudi Arabiaan rahoittaakseen Venäjän joukkoja vastaan käytäviä taisteluja Afganistanissa käyttäen omaa lentokonettaan välttääkseen tullitarkastukset. Outoa on, että hän toimi YK:n tieten, joka ei puuttunut asiaan, kuten eivät viranomaiset Euroopassakaan, koska saudien sisäministeriö vaiensi heidät uhaten edullisten kauppojen peruuttamisella. Saudihallituksen korkeana virkailijoina he olivat immuuneja syytöksille tai pidätyksille, vaikka todisteet olivat heitä vastaan.
Nayef on raportin mukaan antautunut muslimi, ei juo alkoholia eikä riko Koraanin sääntöjä, mutta sanoo saaneensa luvan Allahilta, koska ”maailma on joka tapauksessa tuomittu”. Saudiperheen muut toisen sukupolven jäsenet eivät välttämättä ole samaa mieltyä kuningas Salmanin kanssa hänen perijänsä henkilöllisyydestä, mikä voi aiheuttaa vakavia ristiriitoja. Global Research julkaisemassa ja tutkivan journalistin Wayne Madsenin kirjoittamassa artikkelissa todetaan: ”Huumeet, rahanpesu Al-Qaida terroristien tukemiseksi Afganistanissa ja Pakistanissa, tiukka Koranin tulkinta Saudi Arabian tulevassa hallinnossa, pelätyn uskonnollisen poliisin paluu (mutaween) sekä laillisen eri tavoin ajattelevien murskaaminen maan sisällä, tulevat olemaan kuningas Salmanin hallituksen perintö ja tyyli”, artikkelissa todetaan.
Kastel 03.02.2015 Gavriel

Sunday, February 01, 2015

SUNNUNTAI 01.02.15

SUNNUNTAI 01.02.15
1.       HELMIKUUN ensimmäisenä ja - juutalaisen aikataulun mukaan – viikon ensimmäisenä päivänä luvataan aurinkoista ja ajankohtaan nähden suhteellisen lämmintä säätä, joka huomenna pilvistyy osittain kirkastuakseen uudelleen seuraavana päivänä, mutta vähäisen lämpenemisen jälkeen lämpötila notkahtaa selvästi alemmaksi keskiviikoksi (08 -13), joka on myös ”puiden uusi vuosi”, ja jonka aikana israelilaiset osallistuvat puuntaimien istuttamiseen eri puolilla maata.
Puiden istuttaminen oli ensimmäisiä toimia, jonka juutalaiset siirtolaiset aloittivat määrätietoisesti saavuttuaan vuosisatojen aikana autioituneeseen ja karuun maahansa, joka oli jätetty heitteille ja jota pidettiin Damaskon ja Kairon takapihana. Vain sen läpi kulkevat matkalaiset toivat pientä eloa levähtääkseen hetken matkoillaan Kairon ja Damaskoksen välillä, joista sitä hallittiin. Englannin mandaattiajan ansioksi on laskettava se, että he tukivat karun maan metsittämistä.
Säätilat tänään: Jerusalem 10 -19; Tiberias 09 -22; Suolameri 14 -24; Eilat 11 -26 +C-astetta.  
Kevät on vielä lapsenkengissään, mutta uskaliaimmat luonnonkukat, unikot, irikset ja syklaamit lukuisten pienten kukkien ohella enteilevät talven taittumista. Pensaitten ja lehtipuitten silmut turpoavat ja pähkinäpensaat ovat täydessä kukassa.
2.       ISRAELIN vaalitoiminta on alkanut virallisesti ja panokset nousevat sen mukaisesti. Vaalitoiminta ei ole koskaan ollut tahratonta, eivätkä ensimmäiset ilmiöt osoita suunnan muuttumisesta vastuullisemmaksi ja inhimillisemmäksi.
Koska Israelissa pääministerillä on huomattava valta päättää viime kädessä koko maata koskevista asioista, pääministeri Benyamin Netanyahu henkilönä ei ole välttynyt suorista ja useimmiten kohtuuttomista hyökkäyksistä häntä vastaan. Hänen vaimonsa Saran suhteet henkilökuntansa ja palvelijoittensa välillä ovat olleet median hampaissa jo viikkojen ajan.
Viimeiseksi Meretz esitti syytöksen, jonka mukaan Netanyahu oli varastanut valtion omaisuutta jättämällä tilittämättä tyhjien viinipullojen palauttamisesta kierrätykseen saamiaan varoja, n. 1000 USD. Valtio myöntää pääministerille edustustarkoituksiin tarkoitettuja viinejä 100 000 NIS arvosta kahdessa vuodessa, mitä Zionist Unionin toinen puheenjohtaja Tzipi Livni käytti hyväkseen laskeskellen, että se vastaa Israelin työntekijän minimipalkkaa 4 300 NIS kuukaudessa, ja että lähes miljoona israelilaista ansaitsee vähemmän kuin 4 300 NIS kuukaudessa. Livnillä on 2 ja Herzogilla 3 miljoona-asuntoa Tel Avivin alueella, joten hyvin ovat hoitaneet oman kohtansa.
Netanyahu tilitti valtiolle 4 vuota sitten tyhjien pullon kierrätyksestä saamiaan tuloja, ja valtion tarkastaja velvoitettiin seuraamaan, ”ettei rikos uusiudu”, kuten media toteaa. Livni sanoi vaalipuheessaan, että ”kansan tulee tietää pääministeriä valitessaan, ettei hän käytä asemaansa omaksi hyödykseen”.

Toinen Zionist Union puheenjohtaja Isaac Herzog letkautti, että ”kierrätyksen asiantuntija Netanyahu voisi saada ympäristön suojeluministerin paikan Zionist Unionin johtamassa hallituksessa”. Hän totesi, että vaalien jälkeen hän voisi kutsua Netanyahun yhteishallitukseen sovittujen suuntaviittojen mukaisesti. ”Netanyahu syyttää toisia, heittäen vastuun virheistä edellisille pääministereille ja medialla, piiloutuen jatkuvan pelkohysterian ja tarinoiden taakse tyhjistä viinipulloista”. Hän vakuutti, ettei kansa voi unohtaa Netanyahun kuuden vuoden ajan kestänyttä pääministerikautta eikä hänen vastuutaan sinä aikana korkeasta asuntokriisistä, nälkää näkevistä lapsista eikä Israelin vaikeasta asemasta maailmassa.
ÄÄRIVASEMMISTOLAISEN Meretz puolueen puheenjohtaja Zehava Gal-On jatkoi puheissaan samaa linjaa tyhjistä viinipulloista, mutta hän myös puolusti Netanyahun vaimoa todeten, että perheen sisäiset kysymykset ja Saran keskeinen osa niissä on kohtuuttomasti vedetty julkisuuteen. Hän kehotti poliisia tutkimaan pääministerin väitetyt ”rikokset” jättämällä tilittämättä valtiolle tyhjistä viinipulloista saamansa varat, n. 1000 USD. Hän painotti sitä, että ”rikoksesta tulee syyttää pääministeriä eikä hänen vaimoaan Saraa”.

PÄÄMINISTERI Netanyahu vastasi syytöksiin puheessaan perjantaina todeten, ettei yrityksille hänen estämisekseen voittaa vaaleissa ole mitään rajoja syytöksille mediassa hänen henkilönsä toteamiseksi kelpaamattomaksi pääministeriksi.
”Samaan aikaan, kun meillä on turvallisuusongelma pohjoisessa, Iran kiirehtii saadakseen huonon ydinsopimuksen, joka vaarantaa Israelin turvallisuuden, elintärkeä kysymys tyhjistä pulloista pääministerin kansliassa vedettiin näkyvästi julkisuuden valokeilaan”, hän kirjoitti web-sivullaan. ”Tämä on vanha, kierrätetty ja suurenneltu tarina. Miten tämä mitätön muutamia vuosia sitten tapahtunut tilanne paisui negatiivisina jättiläisotsikkoina julkisuuteen vaalien kynnyksellä?”
Netanyahu itse vastasi kysymykseen todeten, että ”kysymys on yksinkertaisesti voimallisten tahojen toimimisesta median kautta, joka uskoo kierrätykseen – ei tyhjien pullojen – vaan hylättävästä hyökkäyksestä häntä vastaan esittämällä yksi-puolisia ja kieroja syytöksiä hänen vaimoaan vastaan Likudin hallituksen kaatamiseksi”. Hän uskoi kansan pystyvän erottamaan jyvät akanoista, eli elintärkeät turvallisuuskysymykset mitättömistä juoruista. ”Kansa on valistuneempi kuin mitä median edustajat ajattelevat”, Netanyahu totesi. http://www.jpost.com/Israel-News/Meretz-leader-calls-for-investigation-into-Netanyahus-for-pocketing-state-funds-389566
3.       USA:n presidentti Barack Obama varoitteli toistuvissa puheissaan ulkopuolisia puuttumasta Israelin parlamenttivaaleihin. Narsistista käyttäytymistä tuntevat psykologit totesivat tutkiessaan Obaman puheita, että niissä on havaittavissa selvä narsistinen piirre: Hän usein viittaa niissä epäsuorasti päätöksiin, joita hän tulee tekemään, mutta jotka yleisen oikeustajun mukaan olisi pidettävä salaisina ennen päätöksen virallista julkistamista. Toiseksi hän viittaa suoraan tai epäsuorasti itseensä virallisissa puheissaan - eräässä 3 minuutin puheessaan jopa 118 kertaa.

OBAMA kehotti erään ulkomaille tekemänsä vierailun yhteydessä ulkopuolisia pysyttelemään poissa Israelin vaalitaisteluista. Hän on myös vakuuttanut, ettei hän tai hänen hallituksensa pyri vaikuttamaan siihen, miten Israel valitsee hallituksensa. Edellinen huomioiden tämä voisi olla Obaman tahaton viittaus siihen, että hänen hallituksensa voisi suoraan tai epäsuorasti pyrkiä estämään Netanyahun uudelleen valinnan ja Likudin jatkamiseksi hallituksen keskeisenä voimana.

USA:n senaattori Ted Cruz (R-NY ja potentiaalinen presidenttiehdokas) lähetti yhdessä Lee Zeldinin (R-NY) kanssa torstaina kirjeen ulkoministeri John Kerrylle kehottaen ministeriön päätarkastajaa tutkimaan, onko USA:n hallituksen tukeman, USA:ssa toimivan ”One Voice” voittoa tuottamattoman järjestön varoja siirretty toisen järjestön V15 tileille ja onko tällainen toiminta rikkonut järjestön voittoa tuottamatonta 501(c)(3) asemaa. Kirjeessä painotetaan vahvoihin media-raportteihin, että USA:n veronmaksajain rahoittama voittoa tuottamaton yhtiö
on toiminut aktiivisesti toisen voittoa tuottamattoman yhtiön V15 eli ”Voitto15” kampanjassa, jonka tarkoituksena on vaikuttaa Israelin parlamenttivaaleihin 17.03.2015. Jotkut (oikeistolaiset) websivut ovat todenneet, ettei kampanjaa olisi voitu aloittaa tai toteuttaa ilman Obaman tietoa ja suostumusta.

Viime viikolla Haaretz raportoi, että One Voice työskentelee yhdessä ”270 Strategies” konsulttifirman kanssa, jonka perusti ja jota johtaa Obaman v. 2012 valintakampanjan johtaja Jeremy Bird. Hän johtaa ja konsultoi Zionist Union vaalikampanjaa Netanyahun ja Likudin voittamiseksi seuraavissa vaaleissa. Kampanjan aikana on tarkoitus värvätä tuhansia vapaaehtoisia kulkemaan ovelta ovelle samaan tapaan kuin tapahtui Obaman vaalikampanjan aikana.
V15 yksi perustajista Nimrod Dweck pyrkii vakuuttamaan, ettei tarkoitus ole hyökätä ketään yksityishenkilöä vastaan, vaan edistää suurempaa päämäärää, eli valjastaa PA:n arabit ja israelilaiset puoluekehysten ulkopuolella saadakseen johtajansa hyväksymään kahden valtion periaate.  
Vastauksen Cruzille One Voice ilmoitti saaneensa kaksi lahjoitusta USA:n hallitukselta, mutta että niitä käytettiin avustamaan Israelin ja PA:n välisiä neuvotteluja, mutta molemmat päättyivät ennen joulukuuta 2014, minkä USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki vahvisti lehdistötilaisuudessa. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Cruz-Probe-if-State-Dept-funds-used-in-Israeli-elections-389594
4.       Likud aikoo nostaa esiin Labour-puolueen (Zionist Union) puheenjohtajana Isaac Herzogin toiminnan vuonna 1999 Ehud Barakin vaalikampanjan aikana perustaen yli 30 pienjärjestöä, joista jotkut oli naamioitu hyväntekeväisyysjärjestöiksi, mutta joitten haalimat rahavirrat ohjattiin Barakin vaalikassaan. Poliisi tutki väitteitä vaalirahoitusta koskevien lakien rikkomisesta. Herzog käytti oikeuttaan pysyä vaiti, minkä johdosta poliisi ilmoitti keskeyttävänsä tutkimukset ilman päteviä todisteita, ellei sitten varoja valunut myös kolmanteen suuntaan. Israelin poliisijärjestelmä elää voimakasta uudelleen järjestelyn aikaa useiden korruptiotapausten vuoksi sen korkeimmassa johdossa.

Apulaisministeri Ofir Akunis, Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja Yariv Levin ja Knessetin sisäisten asiain komitean puheenjohtaja Miri Regev , kaikki Likudista, sekä Netanyahun asianajaja David Shimron,  aikovat paljastaa Labour-puolueen sekaantumisen israelilais-palestiinalaisten järjestöjen toimintaan, joka rahoitetaan Israelissa tai ulkomailla toimivan radikaalivasemmiston toimesta. Likudin kampanjassa todetaan: ”On hyvin huolestuttavaa, että vasemmisto käyttää samaa taktiikkaa rikkoakseen vaalilakeja ja ostaakseen maan johdon. Tämä toinen voittoa tuottamaton yritys on pahempi kuin ensimmäinen. Vasemmistosiiven voittoa tuottamaton juttu vasemmiston äärijärjestöjen kuten V15 ja Molad (ajatus-hautomo) avustuksella, jotka saavat miljoonia USD Euroopasta, USA:sta ja New Israel Fund säätiöltä ja muiden ulkomailla toimivien ryhmien kautta pääministeri Netanyahun johtaman hallituksen kaatamiseksi kaikin tavoin, ei ole hyväksyttävissä”.
Likudin tiedottajan mukaan tämän pitäisi hälyttää kaikki vaali-toimintaan osallistuvat pitäytymään vaalilakien rikkomisesta. Likud informoi Labourin yhteyksistä V15 järjestöön keskusvaalitoimikuntaa pyytäen sen puheenjohtajaa tuomari Salim Joubrania tuomitsemaan (lopettamaan) V15 järjestön toiminnan.
Bait Yehudan Knesset-ryhmän puheenjohtaja Ayelet Shaked syytti puhuessaan TV-2 Meet the Press ohjelmassa vasemmistoa toimimisesta V15 ja One Voice kanssa, mikä aiheuttaa USA:n sekaantumisen Israelin vaalikampanjaan vaatien, että keskusvaalitoimikunta puuttuu asiaan. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Likud-likens-V15-activity-to-past-corruption-allegations-against-Herzog-389578, http://www.jpost.com/Israel-Elections/Jpost-Election-Arena-Steinitz-warns-of-great-danger-if-Netanyahu-loses-389020,

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin maanhallitus päätti julkistaa 450 asuntoyksikön tarjouspyynnöt Juudeaan ja Samariaan. Niistä Elkanan juutalaisyhteisöön rakennetaan 156 asuntoa; Geva Binyaminiin (Adam)  114; Kiryat Arabaan 102 sekä Alfei Menasheen 108 asuntoyksikköä. kohteita on tarjottu urakoitsijoille jo aiemminkin, mutta tarvittavaa kiinnostusta ei löytynyt. PA:n johdon taholta esitetään asiaankuuluvat uhkaukset ja syytökset, että ne romuttavat kahden valtion perustamisen.  http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-published-tenders-for-450-new-homes-in-West-Bank-settlement-389505
·         USA:n Valkoisen Talon taholta esitettiin vastalauseita, että ne tulevat eristämään Israelia entisestään, aiheuttavat korjaamattomia vaurioita ympäristölle sekä kiihottamaan ennestäänkin tulenarkaa tilannetta. USA:n johto pitää Juudeaa ja Samariaa sekä Jerusalemin itäosaa miehitettyinä alueina ja katsoo, että juutalaisten rakentaminen sinne on laitonta. Edes usein käytetty määritelmä ”kiistanalaisista” alueista ei kelpaa Valkoisen Talon muslimimyönteisille virkailijoille. Kuten alkuperäisistä englannin kielisistä artikkeleista selviää, vasemmiston hallitsema media Israelissakin käyttää edelleen termejä kuten miehitetty alue, setlementti ja setlerit, mikä antaa ulkomaiselle medialle tukevan verukkeen niiden käyttämiseen. Ikävintä on se, että myös hallituksen ministerit pääministeriä myöten syyllistyvät samaan leimaamiseen ja uutisasukkaitten syrjimiseen. http://www.jpost.com/Israel-News/White-House-Settlement-building-isolates-Israel-internationally-and-undermines-the-possibility-of-a-two-state-solution-389612
·         Israelin valtion tarkastaja Yosef Shapira lupaa julkistaa raporttinsa pääministeri Netanyahun rahankäytöstä vielä ennen vaaleja. Tämä on vastauksena niille, jotka syyttävät häntä valtion varojen tuhlaavasta käyttämisestä ja ennen kaikkea, että hän käyttää niitä yksityiseen tuhlailevaan elintapaansa. Valtiontarkastajan raportti voi juuri ennen vaaleja vaikuttaa joittenkin epävarmojen äänestykseen ja antaa oppositiolle mahdollisuuden hyökätä pääministeriä vastaan ilman. että hänellä olisi tarvittavaa tilaisuutta vastata niihin siten, että se saavuttaisi äänestäjät. http://www.timesofisrael.com/comptroller-to-release-report-on-netanyahus-spending/
·         Galilean asukkaat etenkin Zarit-kylässä Libanonin rajan pinnassa pelkäävät, että Hizbullah on kaivanut tunneleita Israeliin, vaikka IDF:n suorittamissa etsinnöissä niitä ei löydettäisikään. Etsintää jatketaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190747#.VM36oFMp6PY
·         Shin Bet sanoo estäneensä Fallujan taistelussa haavoittuneen, Nasaretista kotoisin olevan Israelin arabien paluun kotiinsa. Hän sanoo taistelleensa ISIS joukoissa kolmessa taistelussa. Maharan Yosef Hachmi Chaldi pidätettiin ja häntä syytetään oikeudessa Nasaretin alueoikeudessa liittoutumasta vihollisen kanssa ja muista syytöksistä, hänellä on Israelin kansalaisuus. http://www.timesofisrael.com/israeli-arrested-for-fighting-with-islamic-state-in-iraq/
·         Hamas ilmoittaa, ettei Egypti ole enää kelvollinen välittämään Israelin ja Hamasin välisissä asioissa. Egyptin oikeus määritteli Hamasin terrori-järjestöksi. http://www.timesofisrael.com/hamas-says-egypt-no-longer-a-viable-mediator-with-israel/
·         Armeija ampui kahta PA:n arabia, jotka heittivät palopommeja ohi ajavia israelilaisautoilijoita kohti. Toinen arabi kuoli heti, toinen pakeni mutta saatiin kiinni haavoittuneena. IDF:n uuden doktriinin mukaan sotilaat voivat käyttää kovia patruunoita palopommien heittäjiä vastaan. Lukuisia siviilejä ja sotilaita sekä poliiseja on haavoittunut palopommeista, joita arabit käyttävät yhä useammin saadakseen autonkuljettajan menettämään autonsa hallinnan ja ajamaan ulos tieltä. Niiden aiheuttamat palovammat ovat myös vaarallisia aiheuttaen vaikeasti parannettavia ihovammoja. http://www.timesofisrael.com/army-shoots-dead-palestinian-who-threw-firebomb-at-car/
·         Islamin Valtio teloitti japanilaisen journalisti Genjo Goton lauantaina 31.01. neuvottelujen hänen vaihtamisekseen naisterroristiin ollessa vielä kesken. Raportin mukaan ne teloittivat maaliskuun aikana 70 henkilöä Eurooppaan ja muihin maihin suuntautuvassa operaatioissaan. Jordanialaisesta lentäjästä neuvotellaan vielä. Jordania uhkaa aloittaa pidättämiensä IS:n jäsenten teloittamisen, ellei neuvotteluilla pystytä vapauttamaan lentäjää. IS:n operaatiot ovat suuntautuneet Ranskaan, Espanjaan, Belgiaan, Irakiin, Saudi Arabiaan, Syyriaan Jordaniaan ja Libyaan. Egyptin Siinailla he ottivat johtoonsa sinne perustetun Ansat Beit Al-Miqdas voidakseen paremmin koordinoida yhteistoimintansa Iranin kanssa. Siinain ja Libyan toiminta yhtenäistetään. Islamin Valtion, eli kalifatin johtoon on asettunut Abu Bakr al-Bagdadi, joka valitsi esikuntaansa 12 -15 entisen Irakin Saddam Husseinin komentajaa. USA:n johtama koaliittio sanoo eliminoineensa puolet kalifaatin johtajista. Kalifi Bagdadi haavoittui ilmaiskussa, mutta lienee jo parantunut. Hänen lähin avustajansa on kenraalimajuri Abu Ali al-Anbari, entinen Irakin armeijan kenraali. http://www.debka.com/article/24373/ISIS-in-full-swing-under-ex-Iraqi-general-70-deaths-in-a-month-on-the-march-in-10-countries
·         Iran varoittaa uusista säännöistä taistelussa Israelia vastaan. Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah sanoo, ettei järjestö pelkää aloittaa sotaa Israelia vastaan. http://www.timesofisrael.com/iran-warns-of-new-rules-of-engagement-with-israel/