Sunday, December 20, 2015

SUNNUNTAI 20.12.15

SUNNUNTAI 20.12.2015
1.       UUSI PÄIVÄ ja uusi viikko alkoi taivaankannen ollessa ohuen pilviverhon peittämä, mutta silmämääräisesti studioni ikkunasta arvioiden sateista ei ole tietoakaan. Tosin kaikki voi muuttua tällä länteen viettävällä maapalalla hetkessä Välimereltä tulevan ilmanvirtauksen vuoksi ilman varoitusta. Mutta se onkin toinen juttu.

Säätilat tänään: Jerusalem 8 -15; Tiberias 11 -21; Suolameri 16 -22; Eilat 11 -21 +C-astetta. Tänään ja huomenna maanantaina taivas on puolipilvinen kirkastuen sen jälkeen, mutta sateista ei ole tietoa. Sää lämpenee parin asteen verran.
Kinneretin vedenkorkeus laskee puolen sm:n päivävauhdilla, ja on nyt -213.04.
Uutisraportit kertoivat myös tulvista Ashkelonissa. Vaikka se toistuu jokaisena sateisena keväänä, viranomaiset pitäytyvät katonkorjaajan filosofiaan: eihän sateella voi kattoa korjata, ja kun ei sada, kattokaan ei vuoda. Mitä tässä turhia hosumaan!

2.       Raporttien mukaan kurditerroristi Samir Kuntar sai surmansa IDF:n ilmaiskussa Damaskokseen kuuden (8?) muun Hizbullahin taistelijan kanssa, jotka taistelivat Assadin armeijan rinnalla Syyrian pääkuupunkia uhkaavia Al-Nusran taistelijoita vastaan. Arabimedia kertoi lauantaina, että rakennus, jossa Hizbullahin taistelijat asuivat, tuhoutui IDF:n ohjusiskussa, Russia Today uutiskanavan mukaan Kuntar oli ilmaiskuin pääkohde. Venäläislähteen mukaan monikerroksinen kerrostalo tuhoutui iskussa täydellisesti. Reutersin välittämän tiedon mukaan rakennukseen todella osui useita ohjuksia, mutta terroristit syyttivät niistä Assadin armeijan raketti-iskuja.

Hallituslähteet kertovat Reutersin mukaan, että isku oli IAF:n suorittama, ja lehtikuvien mukaan asuntokerrostalo tuhoutui täydellisesti surmaten kaikki siinä olleet, heidän mukanaan Samir Kuntar.
Samir Kuntar johti terroriryhmää, joka 1979 tunkeutui Nahariyan kaupunkiin. Operaation aikana Kuntar surmasi raakalaismaisesti opettajan ja pienen lapsen hakkaamalla hänen päätään kalliota vasten ja täydentäen työnsä kiväärinsä perällä. Hänet vaihdettiin 2008 vankienvaihto-operaatiossa Hizbullahin kanssa, joka neuvotteluissa vihjaili kahden sieppaamansa IDF:n sotilaan olevan hengissä, mutta vasta vaihtotilaisuudessa paljastui, että sotilaiden ruumiit luovutettiin kahdessa mustissa arkussa.
Tapausta pidettiin Israelissa moraalisesti erittäin tuomittavana ja eettisesti petollisena, jossa leikittiin sotilaitten omaisten tunteilla.  
Kuntarin surmaamiseksi tarkoitettu aiemmin tehty ilmaisku autokolonnaa vastaan epäonnistui, vaikka hänen kerrottiin olleen autossa mukana. Kuntarin tapauksessa oikeus ja kohtuus toteutuivat lopulta suoden pientä lohdutusta omaisille ja IDF:n johdolle ja Israelin hallitukselle, joka suostui vaihtokauppaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/205166#.VnY5nFN706s

3.       GAZAN terroristit ovat kehitelleet uusia menetelmiä taisteluissaan IDF:n sotilaita vastaan, koska heillä on vähän raskasta aseistusta ja ne vähät, joita uskalletaan käyttää, IAF käy tuhoamassa välittömästi täsmäiskuillaan.
IDF:n sotilaat löysivät Gazan turva-aidan läheisyyteen piilotettuina useita pommiansoja, joita kutsutaan nimellä Improvised Explosive Devices, eli IED. Yksi niistä laukaistiin joku päivä sitten IDF:n sotilaitten läheisyydessä, mutta se ei aiheuttanut vahinkoa. Tämä on uudenlainen ase toivottoman tuntuisessa sodassa IDF:n kanssa.
Räjähdyksen jälkeen suoritetuissa etsinnöissä niitä on löydetty useita pitkin turva-aidan vartta. Ne oli kytketty johtojen avulla valvomoon, jossa ne on tarkoitus laukaista kännykän avulla.
Pommiansojen kehittäjäksi ja asentajaksi on ilmoittautunut Iranin tukema ja Hamasin suojeluksessa uusi terrorijärjestö, joka käyttää itsestään nimeä Al-Sabirin.
Al-Sabirin sanoi perjantaina vastaavansa keskiviikkona IDF:n partiota vastaan räjäytetystä pommista. Vaikka isku ei onnistunut, järjestön nimen nouseminen julkisuuteen on kuitenkin voitto sen imagolle.
Gazan arabilähteet kertovat, että IDF:n tulituksessa keskiviikkona räjäytetyn pommin jälkeen haavoittui arabimaanviljelijä. Gazan terveysministeriön mukaan 20-vuotias arabi haavoittui jalkaan ja käteen.
IDF:n julkistaman raportin mukaan vastaiskuissa haavoittui 3 Hamasin taistelijaa. IDF kehotti turva-aidan läheisyydessä toimivia juutalaisyhteisöjä varovaisuuteen.

Al-Sabirin tarkoittaa arabiaksi kärsivällisyyttä (Patience). Se on rakennettu Hizbullahin esikuvan mukaan, ja sen ensimmäisenä päämääränä on nostaa sen taistelijoitten määrä 400:an. Siinä se kohtaa vaikeuksia, sillä sen jäsenet ovat Iranin ja Hizbullahin tapaan shia-muslimeja, mutta Gazan arabit ovat valtaosaltaan sunni-muslimeja. Iranin vallankumousarmeijan luovuttamat varat salakuljetetaan Gazaan Iranin ”Iranilaisen Vallankumous, Ayatollah Khomeini”- nimisen hyväntekeväisyys-järjestön kautta.

AL-SABIRIN järjestöä johtaa entinen Islamic Jihadin johtaja Hisham Salem. Järjestö on ampunut raketteja Israelin puolelle, ja kolme kuukautta sitten sen taistelija Ahmed al-Sihari sai surmansa TV-uutisten mukaan tulitaistelussa IDF:n kanssa.
2014 Gazan kesäsodan aikana IDF räjäytti sen perustaman asetehtaan Gazassa surmaten 2 raketinvalmistamiseen osallistunutta työntekijää.
Iran on käytännössä lopettanut avustuksensa Hamasille, koska se vastustaa Assadin valtaa Syyriassa, jota Iran tukee. Iran katsoo kuitenkin tarvitsevansa asemia Gazassa, ja siksi sen intressien mukaista on Al-Sabirin tukeminen. Rekrytointia harjoitetaan Al-Sabrinin riveihin hyväntekeväisyystoiminnan avulla, jolla hämätään myös länsi-maiden tuntema epäluuloisuus järjestön todellisista päämääristä. Toiseksi työttömyys on Gazassa ainainen ongelma, ja monet nuoret miehet kirjoittautuvat sen riveihin saadakseen varaa perheittensä elättämiseksi.

Lauantai-iltana Gazasta ammuttiin yksi raketti Israelin eteläosaan. Se putosi asumattomalle alueelle aiheuttamatta vahinkoja. IAF:n koneet tekivät vastaiskuja Gazan pohjoisosaan öiseen aikaan, kuten tavallista. Sen aiheuttamista vaurioista tai ihmisuhreista ei ole toistaiseksi tietoja. IDF:n omaksuman periaatteen mukaan Hamas on vastuussa kaikista Gazasta Israeliin ammutuista raketeista ja tulituksista.  http://www.timesofisrael.com/sabrine-movement-claims-responsibility-for-blast-along-gaza-border/

4.       TURKKI on tarjonnut Hamasin ulkomailla toimivalle johdolle turvapaikan Persian-lahden maiden kyllästyttyä sen läsnä oloon ja usein niiden intressien vastaisten lausuntojen aiheuttamaan hämminkiin. Uusi realiteetti voi muuttaa tilanteen.
Turkin viime päivien aikana aloittama kampanja ulkopolitiikkansa uudelleen arvioinnista ja todellisten liittolaisten etsimiseksi on johtamassa siihen, että esteet uuden poliittisen suuntauksen tieltä on raivattava, miten tuskaliselta se tuntuukin.
Henry Kissinger lausui aikoinaan, ”ettei ulkopolitiikassa ole ystäviä, vain intressejä”, ja ne intressit ovat omia, eivät toisen valtion. Henkilökohtaiset sympatiat ja antipatiat ovat tärkeitä, mutta eivät ratkaisevia. Erdogan poltti päreensä Israelin johtajien kanssa, ja lähestyy nyt sovinnonhaluisena Israelin johtajia, joita hän runteli pahoin loukkaavilla lausunnoillaan. Israelin johto on puolestaan toistuvasti ilmentänyt haluaan rakentaa uudelleen aiemmat hyvät suhteet Turkin kanssa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapasin Hamasin johtajan Khaled Mashaalin upouudessa Yildizin palatsissaan Istanbulissa. Vain muutamia päiviä aiemmin Israel ilmoitti useista suhteitten parantamiseksi tähtäävistä toimista, joita oli pohjustettu salaisilla neuvotteluilla Turkin ja Israelin välillä.  
Keskustelujen aikana Hamasin poliittisen toimiston johtaja Mashaal informoi Turkin presidenttiä viimeaikaisesta kehityksestä Lähi-Idässä – tietenkin Hamasin näkökulmasta katsoen. Keskustelujen tuloksista ja mahdollisista sopimuksista ei ole annettu julkisuuteen mitään tarkempia tietoja.

YKSI tärkeimmistä keskusteluaiheista on Israelin toivoma kaasuputki Turkkiin, joka tarjoaisi Turkille kaasua ja mahdollisuutta sen välittämiseksi edelleen Euroopan markkinoille. Turkki on saanut kaasunsa pääosin Venäjältä, mutta viime päivien välikohtaukset Turkin pudottaman venäläisen koneen alas ampumisineen ovat kiristäneet maitten välisiä suhteita lähelle katkeamispistettä. Turkki on voinut toimia tässä USA:n hallituksen työrukkasena, mutta turkkilainen kone sen suoritti.
Turkki syyttää, että venäläinen hävittäjä rikkoi 24.11. Turkin ilmatilaa, minkä Venäjä kiistää. Koneen musta laatikko, joka löydettiin, voi antaa tietoja, kumpi on oikeassa.
Hamas ei ole komentoinut uutta tilannetta Turkin ja Israelin välillä.

Edellinen neuvottelu Erdoganin ja Madshaalin välillä tapahtui 13. elokuuta, ennen Israelissa alkaneineen ja kasvaneen väkivalta-aallon alkamista, joka on vaatinut 22 israelilaisen hengen ja 252 haavoittumisen. Israelin ulkoministeriön 14.12. antaman tiedotteen mukaan arabien menetykset ovat 100 kuollutta ja 1000 haavoittunutta, useimmat niistä väkivaltaisen hyökkäyksensä aikana tai sen seurauksena. Osa haavoittuneista ja sairaalahoitoa tarvitsevista vammautui mielenosoituksissa, joissa he hengittivät massojen hajottamiseen tarkoitettua kaasua, tai joutuivat muiden poliisin ja IDF:n omaksumien mellakantorjuntaan tarkoitettujen toimien uhreiksi. http://www.timesofisrael.com/erdogan-hamas-leader-mashaal-meet-in-istanbul/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Hizbullah on menettänyt Syyrian taisteluissa lähes 1500 kaatunutta ja tuhansia haavoittuneina. Tämä on nakertanut sen suosiota Libanonissa ja tyrehdyttänyt sen potentiaalisten taistelijoitten värväämisen. Toisin sanoen, sekä Hizbullah että Syyrian presidentti Basdhar Assadin joukot kärsivät sota-väsymyksestä, vaikka toisaalta ovat saaneetkin korvaamatonta kokemusta, jota ainakin Hizbullah toivoo voivansa hyödyntää taisteluissa Israelia vastaan. Vaikka se on käyttänyt osan raketeistaan ja ohjuksistaan Syyrian taisteluissa, sillä uskotaan olevan nyt 150 000 rakettia ja ohjusta ase-arsenaalissaan, ja niiden osumatarkkuus ja käyttövarmuus ovat kasvaneet.  http://www.timesofisrael.com/hezbollah-recruiting-drive-uncovers-its-deeper-role-in-syria/
·         Presidentti Barack Obama vahvisti allekirjoituksellaan perjantaina kongressin hyväksymän lain, jolla tiukennetaan Hizbullahin vastaisia sanktioita. Valkoinen Talo uskoo tällä voivansa hillitä Iranin tukea Hizbullahille sen jälkeen, kun loputkin Iranin vastaisista sanktioista poistetaan. Tämä vapauttaa 150 miljardia USD Islamilaisen Tasavallan käyttöön, sekä tuntematon määrä dollareita ja Euroja vapautuneitten liikesuhteitten kautta. P5+1 maiden ja Iranin välisen sopimuksen mukaan sanktiot on poistettava, kun IAEA on tunnustanut Iranin täyttäneen omat ehtonsa, joita JCPOA:n (Joint Comprehensive Plan of Action) nimellä kulkeva liittoutuma sille asetti. IAEA:n vihoviimeinen raportti ilmoitti, että Iran jatkaa vastoin sopimusta ballististen ohjusten testaamista. Tämä voi olla IAEA:n kuolonlaulu, kuten tarkkailijat huomioivat. http://www.timesofisrael.com/obama-signs-hezbollah-sanctions-bill-into-law/
·         Asianajaja, joka puolustaa israelilaista nuorta miestä, jonka Shabak väittää syyllistyneen Duman arabikylässä molempien vanhempien ja pienen sylivauvan kuolemaan johtaneessa tuhopoltossa, sanoo Shabakin kuulustelijoitten käyttäneen epäinhimillistä kidutusta tunnustuksen saamiseksi, vaikka epäilty kieltää syyllisyytensä. Asianajaja pyytää nyt korkeimmalta oikeudelta ohjetta ja päätöstä tilanteen laukaisemiseksi. Poliisi sanoo, että se tietää syyllisen, mutta sillä ei ole todisteita, minkä vuoksi asiaa ei ole voitu viedä oikeuteen. http://www.timesofisrael.com/high-court-petition-seeks-legal-counsel-for-final-duma-suspect/
·         Tel Avivissa marssi 3000 ihmistä Likudin päämajan luota Rabinin aukiolle syyttäen oikeistoa kiihotuksesta vasemmistoa vastaan. Toinen pienempi marssi osoittaa vasemmiston kiihotuksesta Netanyahua vastaan, jossa pääministeriä esitetään natsiasuisena diktaattorina. http://www.timesofisrael.com/some-3000-rally-in-tel-aviv-against-right-wing-incitement/
·         Lauantaina iltapäivällä suurta puukkoa käsissään pitävä 20-vuotias arabi Mahmoud Faisal Bisharat pyrki juutalaisten synagogaan, mutta paikalla olleet estivät sen. Arabi haavoitti 40-vuotiasta miestä hengenvaarallisesti ja kahta naista lievemmin. Arabi juoksi karkuun erään ampuessa varoitus-laukauksen ilmaan. Arabi yritti tunkeutua sitten kahden korttelin päässä olevaan taloon. onnistuen pääsemään olohuoneeseen puukkoineen, mutta talon emäntä Dikla Dvir asettui vastustamaan häntä molemmin käsin kirkuen lakkaamatta, onnistuen työntämään arabin asunnon ulkopuolelle ja sulkemaan lasioven. Ulkopuolella poliisit ottivat arabin hallintaansa. Arabi on kotoisin Sikemistä (Nablus). Dvir ei haavoittunut vaikka arabi kuljetti puukkoaan hänen ihollaan. http://www.timesofisrael.com/with-inexplicable-strength-raanana-woman-saved-family-from-terrorist/
·         USA:n kongressi päätti perjantaina antaa 3.1 miljardia Israelin puolustuksen kohentamiseen. Summasta 487 miljoonaa USD käytetään USA:n ja Israelin välisen sopimuksen mukaan ohjusten torjuntajärjestelmien kehittämiseksi sekä 40 miljoonaa USD tunnelian tunnistamiseen tarkoitetun järjestelmän kehittämiseksi. Summat ovat kuitenkin pienentyneet edellisvuodesta. http://www.timesofisrael.com/congressional-spending-bill-includes-israel-defense-assistance/
·         Israelissa Breaking th Silence NGO-järjestö ylitti sille asetetut rajoitteensa ja toimi vieraan valtion agentin ja sabotöörin ominaisuudessa, minkä johdosta sen toimintaa vaaditaan lopetettavaksi tai valvonnan alaiseksi. Moshe Yaalon köytti tilaisuutta hyväkseen ja antoi käskyn, etteivät sen edustajat saa enää liikkua IDF:n sotilaitten mukana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/205171#.VnZ1ZVN706s
·         Synagogan johtajat vaativat, että valtion tulee asettaa aseistetut vartijat synagogien ulkopuolelle, koska terroristit pyrkivät hyökkäämään niihin tietäen, että kokoontunut palvojajoukko on aseeton ja puolustuskyvytön, kuten Har Nofin synagogaan tehty kirvein, puukoin ja pistolein tehty hyökkäys osoitti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/205168#.VnZ2eVN706s
·         Kansanedustaja, sisäministeri Silvan Shalomia vastaan 7 naisen nostamat syytteet Shalomin epäkorrektista käyttäytymisestä heitä kohtaan osoittaa, että vaalit ovat taas tulossa. Tällä kertaa kysymys on Likudin sisäisestä keskus-komitean vaalista. Bibi haluaa poistaa hänen toimintaansa vastustaneet ja vahvistaa omaa asemaansa saadakseen tukevamman jalansijan toiminnalleen, jota jotkut väittävät yksinvaltaiseksi. Vaalit voivat onnistua kahden kuukauden sisällä. Bibi harkitsee vielä asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/205162#.VnZ3cFN706s
·         Demografia toimii selvästi Israelin eduksi, sanoo asiantuntija Yoram Ettinger. Juutalaisnaisten syntyvyys on kasvanut ja ylittänee jo 3 lasta naista kohti, kun arabien syntyvyys pienenee. Israelissa on nyt 6.6 miljoonaa juutalaista ja 3.4 miljoonaa arabia, eli 66 % juutalaisenemmistö koko Israelin alueella Jordan joesta Välimereen. Tämä olisi syytä huomioida. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/205159#.VnZ5I1N706sPost a Comment