Sunday, February 01, 2015

SUNNUNTAI 01.02.15

SUNNUNTAI 01.02.15
1.       HELMIKUUN ensimmäisenä ja - juutalaisen aikataulun mukaan – viikon ensimmäisenä päivänä luvataan aurinkoista ja ajankohtaan nähden suhteellisen lämmintä säätä, joka huomenna pilvistyy osittain kirkastuakseen uudelleen seuraavana päivänä, mutta vähäisen lämpenemisen jälkeen lämpötila notkahtaa selvästi alemmaksi keskiviikoksi (08 -13), joka on myös ”puiden uusi vuosi”, ja jonka aikana israelilaiset osallistuvat puuntaimien istuttamiseen eri puolilla maata.
Puiden istuttaminen oli ensimmäisiä toimia, jonka juutalaiset siirtolaiset aloittivat määrätietoisesti saavuttuaan vuosisatojen aikana autioituneeseen ja karuun maahansa, joka oli jätetty heitteille ja jota pidettiin Damaskon ja Kairon takapihana. Vain sen läpi kulkevat matkalaiset toivat pientä eloa levähtääkseen hetken matkoillaan Kairon ja Damaskoksen välillä, joista sitä hallittiin. Englannin mandaattiajan ansioksi on laskettava se, että he tukivat karun maan metsittämistä.
Säätilat tänään: Jerusalem 10 -19; Tiberias 09 -22; Suolameri 14 -24; Eilat 11 -26 +C-astetta.  
Kevät on vielä lapsenkengissään, mutta uskaliaimmat luonnonkukat, unikot, irikset ja syklaamit lukuisten pienten kukkien ohella enteilevät talven taittumista. Pensaitten ja lehtipuitten silmut turpoavat ja pähkinäpensaat ovat täydessä kukassa.
2.       ISRAELIN vaalitoiminta on alkanut virallisesti ja panokset nousevat sen mukaisesti. Vaalitoiminta ei ole koskaan ollut tahratonta, eivätkä ensimmäiset ilmiöt osoita suunnan muuttumisesta vastuullisemmaksi ja inhimillisemmäksi.
Koska Israelissa pääministerillä on huomattava valta päättää viime kädessä koko maata koskevista asioista, pääministeri Benyamin Netanyahu henkilönä ei ole välttynyt suorista ja useimmiten kohtuuttomista hyökkäyksistä häntä vastaan. Hänen vaimonsa Saran suhteet henkilökuntansa ja palvelijoittensa välillä ovat olleet median hampaissa jo viikkojen ajan.
Viimeiseksi Meretz esitti syytöksen, jonka mukaan Netanyahu oli varastanut valtion omaisuutta jättämällä tilittämättä tyhjien viinipullojen palauttamisesta kierrätykseen saamiaan varoja, n. 1000 USD. Valtio myöntää pääministerille edustustarkoituksiin tarkoitettuja viinejä 100 000 NIS arvosta kahdessa vuodessa, mitä Zionist Unionin toinen puheenjohtaja Tzipi Livni käytti hyväkseen laskeskellen, että se vastaa Israelin työntekijän minimipalkkaa 4 300 NIS kuukaudessa, ja että lähes miljoona israelilaista ansaitsee vähemmän kuin 4 300 NIS kuukaudessa. Livnillä on 2 ja Herzogilla 3 miljoona-asuntoa Tel Avivin alueella, joten hyvin ovat hoitaneet oman kohtansa.
Netanyahu tilitti valtiolle 4 vuota sitten tyhjien pullon kierrätyksestä saamiaan tuloja, ja valtion tarkastaja velvoitettiin seuraamaan, ”ettei rikos uusiudu”, kuten media toteaa. Livni sanoi vaalipuheessaan, että ”kansan tulee tietää pääministeriä valitessaan, ettei hän käytä asemaansa omaksi hyödykseen”.

Toinen Zionist Union puheenjohtaja Isaac Herzog letkautti, että ”kierrätyksen asiantuntija Netanyahu voisi saada ympäristön suojeluministerin paikan Zionist Unionin johtamassa hallituksessa”. Hän totesi, että vaalien jälkeen hän voisi kutsua Netanyahun yhteishallitukseen sovittujen suuntaviittojen mukaisesti. ”Netanyahu syyttää toisia, heittäen vastuun virheistä edellisille pääministereille ja medialla, piiloutuen jatkuvan pelkohysterian ja tarinoiden taakse tyhjistä viinipulloista”. Hän vakuutti, ettei kansa voi unohtaa Netanyahun kuuden vuoden ajan kestänyttä pääministerikautta eikä hänen vastuutaan sinä aikana korkeasta asuntokriisistä, nälkää näkevistä lapsista eikä Israelin vaikeasta asemasta maailmassa.
ÄÄRIVASEMMISTOLAISEN Meretz puolueen puheenjohtaja Zehava Gal-On jatkoi puheissaan samaa linjaa tyhjistä viinipulloista, mutta hän myös puolusti Netanyahun vaimoa todeten, että perheen sisäiset kysymykset ja Saran keskeinen osa niissä on kohtuuttomasti vedetty julkisuuteen. Hän kehotti poliisia tutkimaan pääministerin väitetyt ”rikokset” jättämällä tilittämättä valtiolle tyhjistä viinipulloista saamansa varat, n. 1000 USD. Hän painotti sitä, että ”rikoksesta tulee syyttää pääministeriä eikä hänen vaimoaan Saraa”.

PÄÄMINISTERI Netanyahu vastasi syytöksiin puheessaan perjantaina todeten, ettei yrityksille hänen estämisekseen voittaa vaaleissa ole mitään rajoja syytöksille mediassa hänen henkilönsä toteamiseksi kelpaamattomaksi pääministeriksi.
”Samaan aikaan, kun meillä on turvallisuusongelma pohjoisessa, Iran kiirehtii saadakseen huonon ydinsopimuksen, joka vaarantaa Israelin turvallisuuden, elintärkeä kysymys tyhjistä pulloista pääministerin kansliassa vedettiin näkyvästi julkisuuden valokeilaan”, hän kirjoitti web-sivullaan. ”Tämä on vanha, kierrätetty ja suurenneltu tarina. Miten tämä mitätön muutamia vuosia sitten tapahtunut tilanne paisui negatiivisina jättiläisotsikkoina julkisuuteen vaalien kynnyksellä?”
Netanyahu itse vastasi kysymykseen todeten, että ”kysymys on yksinkertaisesti voimallisten tahojen toimimisesta median kautta, joka uskoo kierrätykseen – ei tyhjien pullojen – vaan hylättävästä hyökkäyksestä häntä vastaan esittämällä yksi-puolisia ja kieroja syytöksiä hänen vaimoaan vastaan Likudin hallituksen kaatamiseksi”. Hän uskoi kansan pystyvän erottamaan jyvät akanoista, eli elintärkeät turvallisuuskysymykset mitättömistä juoruista. ”Kansa on valistuneempi kuin mitä median edustajat ajattelevat”, Netanyahu totesi. http://www.jpost.com/Israel-News/Meretz-leader-calls-for-investigation-into-Netanyahus-for-pocketing-state-funds-389566
3.       USA:n presidentti Barack Obama varoitteli toistuvissa puheissaan ulkopuolisia puuttumasta Israelin parlamenttivaaleihin. Narsistista käyttäytymistä tuntevat psykologit totesivat tutkiessaan Obaman puheita, että niissä on havaittavissa selvä narsistinen piirre: Hän usein viittaa niissä epäsuorasti päätöksiin, joita hän tulee tekemään, mutta jotka yleisen oikeustajun mukaan olisi pidettävä salaisina ennen päätöksen virallista julkistamista. Toiseksi hän viittaa suoraan tai epäsuorasti itseensä virallisissa puheissaan - eräässä 3 minuutin puheessaan jopa 118 kertaa.

OBAMA kehotti erään ulkomaille tekemänsä vierailun yhteydessä ulkopuolisia pysyttelemään poissa Israelin vaalitaisteluista. Hän on myös vakuuttanut, ettei hän tai hänen hallituksensa pyri vaikuttamaan siihen, miten Israel valitsee hallituksensa. Edellinen huomioiden tämä voisi olla Obaman tahaton viittaus siihen, että hänen hallituksensa voisi suoraan tai epäsuorasti pyrkiä estämään Netanyahun uudelleen valinnan ja Likudin jatkamiseksi hallituksen keskeisenä voimana.

USA:n senaattori Ted Cruz (R-NY ja potentiaalinen presidenttiehdokas) lähetti yhdessä Lee Zeldinin (R-NY) kanssa torstaina kirjeen ulkoministeri John Kerrylle kehottaen ministeriön päätarkastajaa tutkimaan, onko USA:n hallituksen tukeman, USA:ssa toimivan ”One Voice” voittoa tuottamattoman järjestön varoja siirretty toisen järjestön V15 tileille ja onko tällainen toiminta rikkonut järjestön voittoa tuottamatonta 501(c)(3) asemaa. Kirjeessä painotetaan vahvoihin media-raportteihin, että USA:n veronmaksajain rahoittama voittoa tuottamaton yhtiö
on toiminut aktiivisesti toisen voittoa tuottamattoman yhtiön V15 eli ”Voitto15” kampanjassa, jonka tarkoituksena on vaikuttaa Israelin parlamenttivaaleihin 17.03.2015. Jotkut (oikeistolaiset) websivut ovat todenneet, ettei kampanjaa olisi voitu aloittaa tai toteuttaa ilman Obaman tietoa ja suostumusta.

Viime viikolla Haaretz raportoi, että One Voice työskentelee yhdessä ”270 Strategies” konsulttifirman kanssa, jonka perusti ja jota johtaa Obaman v. 2012 valintakampanjan johtaja Jeremy Bird. Hän johtaa ja konsultoi Zionist Union vaalikampanjaa Netanyahun ja Likudin voittamiseksi seuraavissa vaaleissa. Kampanjan aikana on tarkoitus värvätä tuhansia vapaaehtoisia kulkemaan ovelta ovelle samaan tapaan kuin tapahtui Obaman vaalikampanjan aikana.
V15 yksi perustajista Nimrod Dweck pyrkii vakuuttamaan, ettei tarkoitus ole hyökätä ketään yksityishenkilöä vastaan, vaan edistää suurempaa päämäärää, eli valjastaa PA:n arabit ja israelilaiset puoluekehysten ulkopuolella saadakseen johtajansa hyväksymään kahden valtion periaate.  
Vastauksen Cruzille One Voice ilmoitti saaneensa kaksi lahjoitusta USA:n hallitukselta, mutta että niitä käytettiin avustamaan Israelin ja PA:n välisiä neuvotteluja, mutta molemmat päättyivät ennen joulukuuta 2014, minkä USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki vahvisti lehdistötilaisuudessa. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Cruz-Probe-if-State-Dept-funds-used-in-Israeli-elections-389594
4.       Likud aikoo nostaa esiin Labour-puolueen (Zionist Union) puheenjohtajana Isaac Herzogin toiminnan vuonna 1999 Ehud Barakin vaalikampanjan aikana perustaen yli 30 pienjärjestöä, joista jotkut oli naamioitu hyväntekeväisyysjärjestöiksi, mutta joitten haalimat rahavirrat ohjattiin Barakin vaalikassaan. Poliisi tutki väitteitä vaalirahoitusta koskevien lakien rikkomisesta. Herzog käytti oikeuttaan pysyä vaiti, minkä johdosta poliisi ilmoitti keskeyttävänsä tutkimukset ilman päteviä todisteita, ellei sitten varoja valunut myös kolmanteen suuntaan. Israelin poliisijärjestelmä elää voimakasta uudelleen järjestelyn aikaa useiden korruptiotapausten vuoksi sen korkeimmassa johdossa.

Apulaisministeri Ofir Akunis, Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja Yariv Levin ja Knessetin sisäisten asiain komitean puheenjohtaja Miri Regev , kaikki Likudista, sekä Netanyahun asianajaja David Shimron,  aikovat paljastaa Labour-puolueen sekaantumisen israelilais-palestiinalaisten järjestöjen toimintaan, joka rahoitetaan Israelissa tai ulkomailla toimivan radikaalivasemmiston toimesta. Likudin kampanjassa todetaan: ”On hyvin huolestuttavaa, että vasemmisto käyttää samaa taktiikkaa rikkoakseen vaalilakeja ja ostaakseen maan johdon. Tämä toinen voittoa tuottamaton yritys on pahempi kuin ensimmäinen. Vasemmistosiiven voittoa tuottamaton juttu vasemmiston äärijärjestöjen kuten V15 ja Molad (ajatus-hautomo) avustuksella, jotka saavat miljoonia USD Euroopasta, USA:sta ja New Israel Fund säätiöltä ja muiden ulkomailla toimivien ryhmien kautta pääministeri Netanyahun johtaman hallituksen kaatamiseksi kaikin tavoin, ei ole hyväksyttävissä”.
Likudin tiedottajan mukaan tämän pitäisi hälyttää kaikki vaali-toimintaan osallistuvat pitäytymään vaalilakien rikkomisesta. Likud informoi Labourin yhteyksistä V15 järjestöön keskusvaalitoimikuntaa pyytäen sen puheenjohtajaa tuomari Salim Joubrania tuomitsemaan (lopettamaan) V15 järjestön toiminnan.
Bait Yehudan Knesset-ryhmän puheenjohtaja Ayelet Shaked syytti puhuessaan TV-2 Meet the Press ohjelmassa vasemmistoa toimimisesta V15 ja One Voice kanssa, mikä aiheuttaa USA:n sekaantumisen Israelin vaalikampanjaan vaatien, että keskusvaalitoimikunta puuttuu asiaan. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Likud-likens-V15-activity-to-past-corruption-allegations-against-Herzog-389578, http://www.jpost.com/Israel-Elections/Jpost-Election-Arena-Steinitz-warns-of-great-danger-if-Netanyahu-loses-389020,

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin maanhallitus päätti julkistaa 450 asuntoyksikön tarjouspyynnöt Juudeaan ja Samariaan. Niistä Elkanan juutalaisyhteisöön rakennetaan 156 asuntoa; Geva Binyaminiin (Adam)  114; Kiryat Arabaan 102 sekä Alfei Menasheen 108 asuntoyksikköä. kohteita on tarjottu urakoitsijoille jo aiemminkin, mutta tarvittavaa kiinnostusta ei löytynyt. PA:n johdon taholta esitetään asiaankuuluvat uhkaukset ja syytökset, että ne romuttavat kahden valtion perustamisen.  http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-published-tenders-for-450-new-homes-in-West-Bank-settlement-389505
·         USA:n Valkoisen Talon taholta esitettiin vastalauseita, että ne tulevat eristämään Israelia entisestään, aiheuttavat korjaamattomia vaurioita ympäristölle sekä kiihottamaan ennestäänkin tulenarkaa tilannetta. USA:n johto pitää Juudeaa ja Samariaa sekä Jerusalemin itäosaa miehitettyinä alueina ja katsoo, että juutalaisten rakentaminen sinne on laitonta. Edes usein käytetty määritelmä ”kiistanalaisista” alueista ei kelpaa Valkoisen Talon muslimimyönteisille virkailijoille. Kuten alkuperäisistä englannin kielisistä artikkeleista selviää, vasemmiston hallitsema media Israelissakin käyttää edelleen termejä kuten miehitetty alue, setlementti ja setlerit, mikä antaa ulkomaiselle medialle tukevan verukkeen niiden käyttämiseen. Ikävintä on se, että myös hallituksen ministerit pääministeriä myöten syyllistyvät samaan leimaamiseen ja uutisasukkaitten syrjimiseen. http://www.jpost.com/Israel-News/White-House-Settlement-building-isolates-Israel-internationally-and-undermines-the-possibility-of-a-two-state-solution-389612
·         Israelin valtion tarkastaja Yosef Shapira lupaa julkistaa raporttinsa pääministeri Netanyahun rahankäytöstä vielä ennen vaaleja. Tämä on vastauksena niille, jotka syyttävät häntä valtion varojen tuhlaavasta käyttämisestä ja ennen kaikkea, että hän käyttää niitä yksityiseen tuhlailevaan elintapaansa. Valtiontarkastajan raportti voi juuri ennen vaaleja vaikuttaa joittenkin epävarmojen äänestykseen ja antaa oppositiolle mahdollisuuden hyökätä pääministeriä vastaan ilman. että hänellä olisi tarvittavaa tilaisuutta vastata niihin siten, että se saavuttaisi äänestäjät. http://www.timesofisrael.com/comptroller-to-release-report-on-netanyahus-spending/
·         Galilean asukkaat etenkin Zarit-kylässä Libanonin rajan pinnassa pelkäävät, että Hizbullah on kaivanut tunneleita Israeliin, vaikka IDF:n suorittamissa etsinnöissä niitä ei löydettäisikään. Etsintää jatketaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190747#.VM36oFMp6PY
·         Shin Bet sanoo estäneensä Fallujan taistelussa haavoittuneen, Nasaretista kotoisin olevan Israelin arabien paluun kotiinsa. Hän sanoo taistelleensa ISIS joukoissa kolmessa taistelussa. Maharan Yosef Hachmi Chaldi pidätettiin ja häntä syytetään oikeudessa Nasaretin alueoikeudessa liittoutumasta vihollisen kanssa ja muista syytöksistä, hänellä on Israelin kansalaisuus. http://www.timesofisrael.com/israeli-arrested-for-fighting-with-islamic-state-in-iraq/
·         Hamas ilmoittaa, ettei Egypti ole enää kelvollinen välittämään Israelin ja Hamasin välisissä asioissa. Egyptin oikeus määritteli Hamasin terrori-järjestöksi. http://www.timesofisrael.com/hamas-says-egypt-no-longer-a-viable-mediator-with-israel/
·         Armeija ampui kahta PA:n arabia, jotka heittivät palopommeja ohi ajavia israelilaisautoilijoita kohti. Toinen arabi kuoli heti, toinen pakeni mutta saatiin kiinni haavoittuneena. IDF:n uuden doktriinin mukaan sotilaat voivat käyttää kovia patruunoita palopommien heittäjiä vastaan. Lukuisia siviilejä ja sotilaita sekä poliiseja on haavoittunut palopommeista, joita arabit käyttävät yhä useammin saadakseen autonkuljettajan menettämään autonsa hallinnan ja ajamaan ulos tieltä. Niiden aiheuttamat palovammat ovat myös vaarallisia aiheuttaen vaikeasti parannettavia ihovammoja. http://www.timesofisrael.com/army-shoots-dead-palestinian-who-threw-firebomb-at-car/
·         Islamin Valtio teloitti japanilaisen journalisti Genjo Goton lauantaina 31.01. neuvottelujen hänen vaihtamisekseen naisterroristiin ollessa vielä kesken. Raportin mukaan ne teloittivat maaliskuun aikana 70 henkilöä Eurooppaan ja muihin maihin suuntautuvassa operaatioissaan. Jordanialaisesta lentäjästä neuvotellaan vielä. Jordania uhkaa aloittaa pidättämiensä IS:n jäsenten teloittamisen, ellei neuvotteluilla pystytä vapauttamaan lentäjää. IS:n operaatiot ovat suuntautuneet Ranskaan, Espanjaan, Belgiaan, Irakiin, Saudi Arabiaan, Syyriaan Jordaniaan ja Libyaan. Egyptin Siinailla he ottivat johtoonsa sinne perustetun Ansat Beit Al-Miqdas voidakseen paremmin koordinoida yhteistoimintansa Iranin kanssa. Siinain ja Libyan toiminta yhtenäistetään. Islamin Valtion, eli kalifatin johtoon on asettunut Abu Bakr al-Bagdadi, joka valitsi esikuntaansa 12 -15 entisen Irakin Saddam Husseinin komentajaa. USA:n johtama koaliittio sanoo eliminoineensa puolet kalifaatin johtajista. Kalifi Bagdadi haavoittui ilmaiskussa, mutta lienee jo parantunut. Hänen lähin avustajansa on kenraalimajuri Abu Ali al-Anbari, entinen Irakin armeijan kenraali. http://www.debka.com/article/24373/ISIS-in-full-swing-under-ex-Iraqi-general-70-deaths-in-a-month-on-the-march-in-10-countries
·         Iran varoittaa uusista säännöistä taistelussa Israelia vastaan. Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah sanoo, ettei järjestö pelkää aloittaa sotaa Israelia vastaan. http://www.timesofisrael.com/iran-warns-of-new-rules-of-engagement-with-israel/
Post a Comment