Wednesday, February 25, 2015

KESKIVIIKKO 25.02.15

KESKIVIIKKO 25.02.15
1.       ISRAELIN puhelinyhtiön Bezekin tarjoama ja asentama yhteys internetiin katkesi lauantain aikana ja se avautui vasta eilen tiistaina iltapäivällä. Katkon syytä ei ole ilmoitettu, mutta lauantain vastaisen yön ukkosilma runsaine salamointeineen ovat voineet aiheuttaa yhteyden katkeamisen. Tietokone ilmoitti sunnuntaiaamuna avattuani koneeni, että sen paristo on loppunut ja se täytyy uusia. En tiennyt, että sellaista on olemassakaan koneessani, mutta Markun hankittua uuden entisen tilalle ja asennettua sen paikoilleen samoihin aikoihin netyhteyden avautumisen kanssa, yhteys ulkomaailmaan alkoi palautua normaaliksi ja voimme jatkaa rutiininomaisesti.

2.       Lämpömittari osoitti aamulla kymmenisen lämpöastetta, mutta tuuli oli epämiellyttävän viileä. Ennusteen mukaan tänään saamme vesisateita, mitä paksu pilvipeitto jo ennusti. Sateitten pitäisi ennusteen mukaan loppua tänään siten, että huomisesta lähtien taivas selkenee lämpötilan hieman noustessa auringon paisteen ansiosta. Ilo on kuitenkin lyhytaikainen, sillä viimeistään perjantaina taivas pilvenee uudelleen – joskin lämpötila on vielä korkea 18 astetta -, mutta sapattina lämpötila romahtaa tuntuvasti, kuten sääennusteissa selvitetään.

Lämpötilat tänään: Jerusalem 08 -14; Tiberias 12 -20; Suolameri 14 -21; Eilat 12 -24 +C-astetta. Sateita on saatu ilahduttavan runsaasti tänä talvena, mutta Kinneretissä varaa on vielä metrikaupalla; sen vedenpinta on nyt 212.20 metriä Välimeren pinnan alapuolella. Talvinen sää jatkuu vielä ainakin kuukauden, joten toivoa sademäärän lisääntymisestä on vielä runsaasti. Hermonin vuoren lumien sulaminen ennen kesän alkua tulee nostamaan Kinneretin veden korkeutta.

3.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu (Bibi) on edelleen vakavissaan päätöksessään puhua USA:n kongressissa ensi kuun kolmantena päivänä kovasta painostuksesta huolimatta sekä USA:ssa että kotimaassa. USA:n demokraattien kongressin jäsenet uhkaavat pysyä poissa tilaisuudesta kuten terävin johto – Obama. Biden ja Kerry - mutta yksityiset individualistit voinevat silti uhmata puoluetoveriensa halveksuntaa ja mennä uteliaisuudesta kuulemaan, paljastaako Netanyahu jotain, jota kansalle ei ole kerrottu. Ulkoministeri John Kerry vihjailee halventavasti, että ehkä Bibi on saanut haltuunsa salassa pidettäviä tietoja neuvottelujen kulusta, mutta sanoo epäilevänsä, että vuotoja olisi tapahtunut.

Kongressin jäsen Steve Cohen (D-Ten) vakuutti vahvan juutalaisuutensa ja Israelin ystävyytensä, mutta sanoi Bibin sekaantuneen kongressin puheenjohtajan John Boehnerin käymään kampanjaan Obamaa ja hänen johtamaansa ulkopolitiikkaa vastaan kutsuen sitä ennen kuulumattomaksi. Hän sanoi kaiken tämän edustavan ”korkeantason teatteria” Netanyahun uudelleen valitsemiseksi pääministeriksi. Hän sanoi Netanyahun harjoittavan erittäin vaarallista peliä, mikä voi vaarantaa Israelin ja USA:n suhteet vuosikausiksi ja hänen uudelleen valitsemisensa. Bibi kieltäytyi tarjouksesta puhua kongressin demokraateille yksityistilaisuudessa.

NETANYAHUN mukana matkustaa Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett. Eilen vielä spekuloitiin, että Labourin puheenjohtaja Isaac Herzog matkustaisi myös Washingtoniin ja mahdollisesti myös puhuisi kongressille tai ainakin AIPAC-konferenssissa, mutta Herzog tyrmäsi ajatuksen ehkä Livnin suosituksesta, jota pidetään verhojen takana poissa julkisuudesta.
Bennett totesi, että Iranin ydinteollisuus muodostaa yhtä suuren uhan jokaiselle israelilaiselle puoluekannasta riippumatta, ja siksi asia on yhteinen. Puhuuko hän kongressille tai AIPAC tilaisuudessa on epäselvää, mutta hän sanoo haluavansa olla mukana moraalisena tukena Bibille.
ADL:n puheenjohtaja Abe Foxman, joka aluksi vastusti puhetta, sanoo nyt, että se on peruuttamaton ja kehottaa tukemaan pääministeriä. Hän ilmaisi huolensa siitä, miten kärjistynyt ristiriita Obaman ja Netanyahun välillä voi vaarantaa Israelin turvallisuuden huomioiden, että USA on Israelin tärkein asetoimittaja. Toinen tärkeä tekijä on USA:n antama poliittinen ja diplomaattinen tuki kansainvälisellä rintamalla, kuten YK:ssa ja se alaisissa laitoksissa. http://www.timesofisrael.com/congressman-steve-cohen-to-skip-pms-congress-speech/

4.       USA:n Valkoisen Talon edustaja Josh Earnest kielsi perättöminä julkisuuteen levinneet tiedot, joiden mukaan USA neuvottelee Iranin kanssa 10 vuoden sopimuksesta, jonka aikana Iranilla on oikeus vähitellen jatkaa ydinteollisuutensa kehittämistä siten, että sillä olisi täysi valmius ydinaseen rakentamiseksi. Iran olisi silloin ”ydinasevaltion” kynnyksellä, mutta ilman ydinasetta. Silloin kaikki Irania vastaan asetetut pakotteet voitaisiin lopullisesti poistaa. Asiasta kertoi Wall Street Journal ja myös AP, joiden julkaiseman artikkelin mukaan USA valvoisi 10 vuoden aikana, ettei Iran valmistele ydinaseen rakentamista, mutta että 10 vuoden jälkeen poistettaisiin kaikki rajoitteet Iranin ydinteollisuuden edelleen kehittämiseksi.

Myös Netanyahu viittasi puheissaan sopimusluonnoksen olemassa oloon, joka tunnustaa Iranin aseman ydinvaltion kynnyksellä. Hän sanoi, että maailman johtavat valtiot antavat Iranille – joka avoimesti tunnustaa päämääränään olevan Israelin tuhoamisen – luvan rakentaa ydinpomminsa. USA:n ulkoministeri John Kerry vakuuttaa edelleen, ettei Iranille anneta lupaa rakentaa ydinpommia. http://www.timesofisrael.com/white-house-denies-10-year-freeze-deal-in-works-with-iran/

5.       INTERENTI8SSÄ leviää perätön huhu, jonka mukaan Gazan arabit joutuivat pakenemaan kodeistaan tulvavesien vallatessa heidän kotiensa alimmat kerrokset. Artikkelia seuraa kuvia, joissa arabit liikkuvat Gazan kaduilla veneillään. Artikkelissa kerrotaan edelleen, että viikon kestäneiden sateitten jälkeen Israel avasi vesialtaiden luukut, minkä johdosta tulvavedet valtasivat Gazan kadut. TI:n artikkelissa viitataan Mark Twainin lausumaan: ”Valhe ehtii kulkea puolet maapallosta totuuden vielä pannessa saappaitaan jalkoihinsa”,
Tähän valheeseen Israelin avaamista padoista, mikä peitti Gazan kadut tulva-vesillään, lankesi myös arvostettu AFP, joka kertoo Israelin avaamien patoporttien päästäneen tulvavedet arabikyliin Gazassa.  Al Jazeera ja PA:n arabialueiden uutistoimistot levittivät samoin uutiskatsauksissaan valhetta, että tulvat Gazassa olivat Israelin syytä.
Daily Mail kehitti valhetta edelleen väittäen, että Israelin sähköyhtiön maanantaina toimeenpanema 45 minuutin sähkökatkos Nablusissa ja Jeninissä aiheutti tulvat Gazassa. Sähköyhtiön tarkoituksena oli antaa varoitus PA/PLO:lle, ettei yhtiö enää suvaitse 1,9 miljardin maksamattoman velan yhtiön Gazaan, Juudeaan ja Samariaan
toimittaman sähkön päivittäistä lisääntymistä ilman sopimusta velan maksamiseksi. Toinen velka, joka maksamattomana kasvaa päivittäin, on Israelin vesihallinnon Mekrotin Juudeaan ja Samariaan toimittama vesi. Velan suuruutta ei ole julkistettu. PA vaatii Israelia liittämään valmistumisvaiheessa olevan Rawabin arabikaupungin Israelin vesiverkostoon, mutta sopimuksen mukaan asiasta on neuvoteltava ja päätettävä yhteisessä vesihallinnon kokouksessa. PA/PLO on kieltäytynyt osallistumasta neuvotteluihin 2004 jälkeen, minkä johdosta Israel ei voi liittää uusia käyttäjiä verkostoon. PA:n arabit myös varastavat runsaasti vettä Mekorotin vesiputkista, mikä monimutkaistaa yhteistoimintaa.
Mediaverkostoon levinneet huhut Israelin avaamista padoista ovat selviä valheita, sillä Israelista Gazaan johtavissa puroissa ei ole patoja, ainoa on matala tulvapato, jossa ei ole portteja eikä sitä voida avata tai sulkea. Toiseksi Gaza on täysin erillinen maapala Välimeren rannikolla kaukana Juudeasta ja Samariasta ja sen kaupungeista Nablusista ja Jeninistä. Tulvia on noussut aiemminkin, mutta ne johtuvat siitä, ettei Gazan viemärien kapasiteetti riitä niihin tulevalle viemärijätteelle joko pumppujen pysähtymisen tai tukkeutumisen vuoksi. Israel on aina toimittanut kriisitilanteessa Gazaan omia pumppujaan tulvien tuoman liikaveden poistamiseksi.
6.       UUTISOTSIKOITA
·         Presidentti Obaman turvallisuusneuvonantaja Susan Rice tarttui hänkin pääministeri Netanyahun puheeseen kongressissa todeten, että se on tuhoisa. Paitsi että hän valittaa syntynyttä kriisitilannetta hän toteaa sen vaikuttavan tuhoisasti USA:n ja Israelin välisiin suhteisiin. Susan Rice on USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja. Hän kertoi huolestaan PBS:n Charlie Rosen haastattelussa. Hän sanoo USA:n ja Israelin välisten suhteitten aina perustuneen kaksipuolisuuteen eikä siihen, että jompikumpi osapuoli sanelee toimintamallit. Hän ei halunnut kertoa, katsoiko hän Netayahun tavoittelevan Washingtonin matkallaan vaalivoittonsa varmistamista, vaikka se kuultaa puheitten takaa. Netanyahu on pyrkinyt vakuuttamaan kaikissa tilaisuuksissa, että hänen ainoa motiivinsa hyväksyä kongressin puheenjohtajan John Boehnerin kutsu puhua kongressille johtuu pelkästään hänen syvästä huolestaan Israelin kohtalosta, jos Iran saa ydinpommin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191813#.VO2EgTAp6PY
·         USA:n ulkoministeriö tuomitsee IS:n suorittaman 90 kristityn syyrialaisen kaappaamisen, mutta tiedottaja Jen Psdaki varoo huolellisesti kertomasta, että kaapatut olivat kristittyjä. He kuuluvat ikivanhaan assyrialaiseen kristittyjen kirkkokuntaan, jotka ovat asuneet Syyriassa apostolien ajoista lähtien. IS:n joukkojen suorittama operaatio lienee kostoksi siitä, että kristityt avustivat kurdeja valloittamaan menettämänsä alueet IS:n joukoilta. USA:n hallinto myös kaihtaa kertomasta, että kauheuksien tekijät ovat muslimeja, heistä käytetään muita nimityksiä kuten islamin uskon likaajat tai islamista eronneet kurittomat joukot, jotka eivät edusta muslimeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191814#.VO2IITAp6PY
·         Egyptin entinen mufti Ali Gormaa epäilee, että ISIS joukot todella polttivat jordanialaisen lentäjän elävältä, vaikka joissakin kuvista siltä näyttää. Toisesta kuvakulmasta otetuissa kuvissa näkyy, että tuli oli lentäjän teräskopin etuosassa mutta lentäjä oli sen takaosassa. Gormaa esitti arvionsa internetissä 05.helmikuuta, jonka MEMRI käänsi englanniksi. Gormaa sanoo tietävänsä, ettei lentäjä kuollut kolmas tammikuuta, kuten väritetyssä videokuvissa näytetään, sillä hän ei liikkunut polttamisen aikana, eikä kukaan voi olla liikkumatta tulen alkaessa polttaa. Hän sanoo, että lentäjä surmattiin viides tammikuuta. Videoesityksen tarkoituksena oli vain herättää pelkoa ja kauhua vastustajissa taistelukelpoisuuden vähentämiseksi, mufti Ali Gormaa arvioi omana mielipiteenään.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191810#.VO2KcDAp6PY
·         Israel Beitenun vaaliehdokas, entinen journalisti Sharon Gal sanoo, että Israel Beitenu on oikeistopuolue eikä tule koskaan liittymään vasemmisto-hallitukseen. Hän ei myöskään näe, että Isaac Herzogilla on mitään mahdollisuutta johtaa Israelin hallitusta eli voittaa 17.03. vaalit. Hän kutsuu sellaista mahdollisuutta epäterveeksi ja jopa vaaralliseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191804#.VO2NJDAp6PY
·         Iranista ulkomaille paennut opposition edustaja sanoo, että Iranilla on virallisen ydinsuunnitelman rinnalla toinen salainen suunnitelma, jota se toteuttaa julkisuuden ulkopuolella. Uraanin rikastuslaitos sijaitsee koilliseen Teheranista. Iranin kansallisen vastarintaneuvoston (NCRI) apulaisjohtaja Alireza Jafarzadeh sanoo kuvien kanssa, että tällainen salainen rikastus-laiton sijaitsee Teheranista koilliseen, mistä länsimaat eivät ole tietoisia tai halua tunnustaa sen olemassa oloa. Hän sanoo, että vuodesta 2008 Iran on rikastanut uraania tässä laitoksessa nopeilla sentrfugeilla. http://www.jpost.com/Middle-East/Exiled-Iranian-opposition-Tehran-hiding-secret-uranium-enrichment-site-392109
·         IS:n julkiasemissa kuvissa näytetään lapsille tarkoitettuja leirejä, joissa heille opetetaan monoteismiä ja sotaleikkijä, joihin kuuluvat vaaleatukkaisten ja sinisilmäisten nukkien pään katkaiseminen, jotta he oppisivat suorittamaan sen IS:n oppien mukaisesti. Pienet lapset on puettu maastopukuihin ja videokuvissa he seisovat sotilaallisen jäykästi joukko-osastoissaan. IS:n mukaan he tulevat jatkamaan Allahin aloittamaa maailman valloittamista jihadin ohjeita noudattaen. Heidän tehtävänään on valloittaa Jerusalem ja Rooma, Vatikaani siellä. joka edustaa kristittyjen valtaa maailmassa. http://www.timesofisrael.com/the-worst-camp-promo-video-ever/
·         IDF tunnustaa, että sen viimeinen Arrow-2 torjuntaohjuksella tehty koe epäonnistui, mutta sanoo samalla, että järjestelmän heikko kohta paljastui ja se tullaan korjaamaan. Venäjä toimittaa omaa S-300 torjuntaohjustaan Irakille ja Syyrialle. Viimeisin malli S-400 on vielä testattavana. Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoo puolestaan, että Hamasin valmisteluissa uutta sotaa Israelia vastaan näkyy Iranin kädenjälki. Hamas sanoo kehittäneensä uusia taistelumenetelmiä, jotka tulevat yllättämään Israelin sodanjohdon. PA:n puheenjohtajan Abbasin uskotaan valmistelevan kolmatta intifadaa – väkivalta-aaltoa – Juudeassa ja Samariassa. Hänen olisi hyvä muistaa, että vain IDF:n läsnäolo Juudeassa ja Samariassa pitää hänen valtansa pystyssä. ilman sitä hänen valtansa kaatuisi viikkojen aikana. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Weak-spot-in-Arrow-2-missile-defense-system-now-rectified-say-officials-392113

Post a Comment