Friday, December 26, 2014

PERJANTAI 26.12.14


PERJANTAI 26.12.14
1. ENNUSTEIDEN mukaan lämpötilan tuli olla yön aikana 10 lämpöastetta, mutta puoli seitsemän aikaan ilma tuntui jopa kolealta voimakkaan tuulen lisätessä sen kylmää vaikutusta. Päivälämpötilan ennustetaan nousevan 17 asteeseen, mutta se alenee viikon kuluessa taivaan välillä peittyessä osittain pilvien peittoon. Tänään taivas näyttäisi olevan pilvetön, mikä vähän helpottaa viileyden tunnetta. Säätilat tänään: Jerusalem 07 -16; Tiberias 11 -22; Suolameri 14 -24; Eilat 12 -24 +C-astetta. Tämä ennuste on JP:n säätieteilijän mukaan, Times of Israel ennuste lupaa vähän korkeampia lukuja. Sunnuntaina voi tulla paikoittaisia sateita, tuskin kuitenkaan yleisesti koko maassa.
2. ISRAELIN valmistautuminen maaliskuun 17. päivän 2015 vaaleihin näyttää muodostuvan entistäkin sekavammaksi. Nykyisen Netanyahun toimenpidehallituksena toimivan hallituksen vakiokalusteisiin kuuluvan Israel Beitenun selviytyminen 3.25 %:n äänikynnyksen yli, johon tarvitaan n. 125 000 ääntä, ja joka toisi puolueelle 4 kansanedustajaa, on tarkkailijoiden mukaan vaarassa. Tämä siksi, että poliisi suoritti joulun aikaan heti hanukka-ajan loputtua massiivisen pidätysoperaation paljastamansa korruptiovyyhden takia.
Poliisi pidätti kolmisenkymmentä epäiltyä virkailijaa ja puolueaktivistia, niiden joukossa useita Israel Beitenun jäseniä tai tukijoita, myös Beitenun kansanedustaja, apulaissisä-ministeri Faina Kirschenbaum, jota poliisi hiillosti koko päivän ajan. Toinen tunnettu pidätetty on Beitenun entinen ministeri Stas Mizeshnikov, joka on ollut jo aiemmin poliisin kuulusteltavana ja epäilyksenalaisena. Poliisin operaatiosta on julkistettu vasta osia, joten tutkimukset ovat vielä keskeneräisiä. Poliisin mukaan oli parempi julkistaa se ennen vaaleja, kuin jättää se ehdokkaiden tultua valituiksi, mikä olisi sekoittanut prosessia.
POLIISIN tapa julkistaa nimenomaan Israel Beitenuun kuuluvien tai sitä tukevien epäiltyjen nimet juuri ennen vaaleja, mikä on toistunut yli kymmenen vuoden ajan, kyseenalaistaa poliisin vakuutukset, että pidätysoperaatio ja sen julkistaminen oli pelkkä yhteensattuma. Tämä on syytä todeta, olkoot epäilykset aitoja vai kuviteltuja. Korruptiovyyhden tutkimukset aloitettiin poliisin ilmoituksen mukaan useita kuukausia sitten, jolloin ei vielä ollut tietoa uusista vaaleista, mutta niitä selvästi nopeutettiin vaalien johdosta.
Poliisi vakuuttaa, että sillä on pitävät todisteet korruptioon osallistuneiden toimista, joskaan ei yhtä päteviä videonauhoja kuin Olmertin Holyland-skandaalin yhteydessä. Tutkimuksia johtavat oikeuskansleri Yehuda Weinstein ja poliisikomentaja Yohanan Danino. Heidän mielestään ministeri Faina Kirschenbaum on tämän korruptiovyyhden keskeinen henkilö, joka kuitenkin väittää olevansa syyttömästi epäilyksen alainen. Poliisikomentaja vihjaa, että tutkimusten edetessä se voi haaroittua vielä moneen suuntaan. http://www.timesofisrael.com/beytenu-on-the-take/
3. Jerusalem Postin ja sen sisarlehden Maariv Sof HaShavua suorittaman gallupin mukaan Israel Beitenu on menettänyt 62.5 % kannatuksestaan viimeisen korruptioepäilyjen vuoksi, joiden joukossa on useita sen jäseniä tai tukijoita. Viime viikolla tehty gallup antoi sille vain 8 kansanedustajaa nykyisen 13 edustajan asemesta. Keskiviikkona suoritetun uusimman gallupin mukaan kannatus on enää viiden kansanedustajan verran, ja voi olla, ettei uutinen korruptiosta ole vielä ehtinyt painua kansan syvien rivien tasolle.
LABOUR sai gallupissa 24 paikkaa; Likud 23; Beit Yehudi 17; Yesh Atid 11; Kulanu, UTJ ja Meretz kukin 7 paikkaa; United Arablist 6; Hadash 5; Shas 4; Yishain puolue Yahad HaAm Itanu 4; arabipuolue Balad ja Kadima eivät ylitä 3.25 %:n vaalikynnystä.
Gallupissa kyseltiin myös muita asioita; 44 % katsoi, että korruptiouutisen julkistaminen on poliittinen, 40 % ei, 16 % ei osannut sanoa, Beitenun kannattajista 80 % vastasi kyllä. Johtajien korruptiomäärä 1 -10 oli seuraava: Liberman 7.1; Netanyahu 5.5; Livni 5.1; Lapid 5.1; Herzog 4.6; Bennett 3.6, Kahlon 3.0. Vain 14 % sanoi syytösten vaikuttavan äänestykseen, mutta suurempi % sanoi köyhyysraportin vaikuttavan oleellisesti. Kahlon ja Herzog pystyvät parhaiten hoitamaan taloudellisia ja sosiaalisia kysymyksiä. Gazan sodan uusiutumista piti mahdollisena 64 %; 16 % ei, 20 % ei osannut sanoa. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Yisrael-Beytenu-may-not-make-the-cut-Post-poll-finds-385812
4. ARABIT jatkavat terroriaan Israelissa, Viikon aikana on sattunut useita hyökkäyksiä israelilaisia vastaan, viimeinen niistä tapahtui perjantaiaamuna.
Kaksi rajapoliisia haavoittui arabin hyökättyä puukolla aseistettuna heidän kimppuunsa Jerusalemin vanhan kaupungin Leijonaportin lähellä (Lions Gate). 19-vuotias poliisiupseeria puukotettiin niskaan, 35-vuotias poliisiupseeri haavoittui käsiin hänen yrittäessään taltuttaa hyökkääjää, joka pääsi pakoon.
Hyökkäys tehtiin muslimien aamurukousten päättymisen jälkeen Al-Aksa moskeijassa. Arabit mellakoivat Temppelivuorella lähes joka perjantaina rukousten päätyttyä, joissa saarnaajat kiihottavat kuulijoitaan estämään juutalaisten pääsyn Vuorelle. Heidän mukaansa ei-muslimien läsnäolo saastuttaa pyhän Vuoren, ja se koskee etenkin juutalaisia, joita he syyttävät suunnitelmista Al-Aksan tuhoamiseksi juutalaisen temppelin rakentamiseksi.
Hyökkäyksen kohteeksi joutuneet poliisit vietiin sairaalaan hoidattamaan haavojaan, mutta heillä ei ole hengenvaaraa. Poliisi pitää tapahtumaa hyvin vakavana etsien syyllisiä. http://www.jpost.com/Israel-News/Report-Palestinian-stabs-two-police-officers-in-Jerusalems-Old-City-385831
PA:n arabit heittivät palopommin ohi ajavaan israelilaisen ohjaamaan henkilöautoon Maale Shomronin lähellä Samariassa. Torstai-iltana tapahtuneessa hyökkäyksessä autoa ajanut mies ja hänen 11-vuotias tyttärensä pääsivät ulos autosta, joka syttyi tuleen palopommista. Molemmat autossa olleet, Avner Shapira ja hänen tyttärensä Ayala, kärsivät pahoja palovammoja. Magen David Adomin arvion mukaan 11-vuotiaan tytön Ayalan palovammat ovat kolmos-luokkaa 30 -40 %:n alueella kehossaan, isän vammat ovat lievemmät. Heidät kiidätettiin Tel HaShomer Sheba lääkintäkeskukseen. Eilen illalla Ayala taisteli hengestään lehden painoon menon aikaan. Hyökkäys tehtiin arabikaupungista  Kalkkiliasta itään. Poliisi aloitti laajat etsinnät syyllisten löytämiseksi. He ovat luultavasti kotoisin Tilat arabikylästä lähellä Ramallahia.
Muutama päivää aiemmin tällä viikolla veitsellä aseistautunut arabi pyrki Nitzanei Oz moshaviin tarkoituksenaan puukottaa sotilaita. Sotilaat saivat pidätettyä hänet ja lähettivät hänet turvallisuusjoukkojen kuulusteltavaksi. Rakennusministeri Uri Ariel totesi, että ”tällaisia tapauksia tulee pitää yhtä vaarallisina kuin rakettihyökkäykset, sillä niiden päämääränä on murhata juutalaisia israelilaisia, ja siten rangaistusten tulee olla sen mukaisia”. Hän lähetti terveiset Netanyahulle salaisen rakennuskiellon lopettamiseksi.
TILANNE Israelissa on outo, sillä arabien suorittamia hyökkäyksiä ja rikoksia pyritään vähättelemään ja painamaan villaisella, kun samaan aikaan arabit jatkavat murhaavia iskujaan juutalaisia vastaan, ja PA/PLO jatkaa aloittamaansa diplomaattista terroria maailmalla ja etenkin YK:ssa ja ICC:ssä Israelin oikeuden kiistämiseksi olla olemassa. http://www.jpost.com/Israel-News/11-year-old-girl-seriously-hurt-from-firebomb-thrown-at-car-in-West-Bank-385774
5. ISRAEL solmi jokin aika sitten Jordanian kanssa sopimuksen 1.6 triljoonan kuutiometrin kaasumäärän toimittamisesta Välimerellä olevalta kaasulautaltaan 15 vuoden aikana. Sopimus ei tyydyttänyt Jordanian parlamentaarikkoja, jotka arvostelivat tehtyä sopimusta katkerin sanoin.
Viikko sopimuksen solmimisen jälkeen 40 Jordanian lainlaatijaa julkisti muistion, jossa he vaativat sopimuksen purkamista. Muutamia viikkoja sitten asiaa käsiteltiin parlamentissa, jonka 79 lainlaatijaa 150 jäsenen parlamentissa esittivät, ettei sitä tule hyväksyä.
Parlamentaarikko Hind al-Fayez totesi TV-haastattelussa, että sopimuksen tekeminen Israelin kanssa on sama kuin sen tekeminen saatanan kanssa. Haastattelun teki Jordanian/UK ANB-kanava 14.joulukuuta 2014, käännöksen teki MEMRI. Jordanian energia-komitean puheenjohtaja Jamal Qamwa totesi: ”Kaasun toimittaminen liittyy kansalliseen turvallisuuteen. Miten voimme solmia sen vihollisen kanssa, joka ei kunnioita sopimuksiaan?” Hän totesi, että Jordanialla on rauhansopimus Israelin kanssa, mutta ”ettei Israel kunnioita sitä hyökkäämällä kansaamme vastaan Länsirannalla ja Gazassa”. Asian johdosta uhataan nostaa oikeustoimet ketä hyvänsä vastaan, joka solmii sellaisen sopimuksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189092
6. UUTISOTSIKOITA
·        Arabikansanedustaja Hanin Zoabi, jolle annetiin kuuden kuukauden porttikielto Knessetin toimintaan, aikoo nostaa syytteen Danon Danonin vaalimainosta vastaan, jossa hän kuvaa Zoabia ja hänen Balad-puoluettaan roistoiksi, ja itseään karja-vartijaksi (cowboy) aidolla oikeudella. Zoabi syyttää Danonia häpäisemisestä ja kiihottamisesta vihaan ja väkivaltaan. Danon lupaa taistella Zoabi-lain hyväksymiseksi Knessetissä, jolla 61 kansanedustajaa voivat pysyvästi karkottaa Knessetistä edustajan, joka tukee terrorijärjestöä tai toimii valtiota vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189139
·        Kansallismieliset kansanedustajat kritisoivat korkeimman oikeuden päätöstä, jolla Amonan juutalaisyhteisön ilman vaadittavia lupia rakennettu etäyhteisö tulee poistaa kahden vuoden kuluessa. Oikeuden päätöksessä todetaan, että vaikka yhteisön maanomistussuhteiden tarkastus on vielä kesken, uutta yhteisöä ei voida rakentaa yksityisen omistamalle maalle. Päätöksessä mainitaan, että IDF:n tulee tasapuolisesti valvoa kaikkein asukkaitten oikeuksia ja estää rakentaminen maalle, jonka omistusoikeutta ei ole laillisesti vahvistettu.
Israelissa valitetaan sitä, että Korkein oikeus ottaa käsiteltäväkseen rakennusasioita, jotka tulisi käsitellä ja selvittää alueoikeuksissa. Korkein oikeus ei tutki omistus-suhteita, se kuuluu alueoikeuksien velvollisuuteen. Israelin vasemmistolaiset asian-ajajat kiihottavat poliittisista syistä arabeja nostamaan oikeuskanteita juutalaisia vastaan usein väärennetyin tai epämääräisin todistuksin maan omistuksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189134
·        Oikeuskansleri totesi, ettei Netanyahulla ole oikeutta päättää minimipalkan suuruudesta vaalitaistelun aikana, joten Netanyahun päätös nostaa minimipalkka viiteentuhanteen NIS kuukaudessa (nyt 4 200) tulee siirtää uudelle Knessetille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189128
·        Pariisin synagogan tulituksessa ei kukaan haavoittunut, mitä Pariisin rabbi pitää ihmeenä todeten, miten Tora suojelee ja pelastaa. Rabbi Noam Lutzki istui lukien toimistossaan David Ben Ichai synagogan eteisen vieressä, kun hän kuuli kovan pamauksen. Hän meni tarkastamaan ja löysi luodinreiän sisäänkäynnissä. Poliisi ryntäsivät paikalle tekemään tutkimuksiaan ja löytääkseen vihjeitä tekijästä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189082
·        Qatarin itsevaltiaat Dohassa ovat kyllästyneet Hamasin itsepäisiin otteisiin, jotka aiheuttavat heille kansainvälistä hämminkiä ja päänvaivaa. He esittivät Hamasille vaatimuksen, että sen tulee lopettaa Egyptin solvaaminen ja kiihotus sitä vastaan kuten myös lopettaa aseiden salakuljetus Juudeaan ja Samariaan sekä Siinaille. Egyptin hallitus pyrkii palauttamaan hyvät suhteensa Qatarin kanssa, joka voi toimia välittäjänä muiden arabimaiden kanssa Persialahden alueella. Qatarin väitetty tuki terroristeille on ollut yksi paha kanto kaskessa suhteitten parantamiseksi. Toinen on suhteet Turkin kanssa, jossa Hamasilla on myös tukikohta toimintojen ohjaamiseksi, vaikka presidentti Erdogan pyrkii kiistämään sen. http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Doha-puts-its-support-for-Hamas-on-hold-385838
·        Egyptin rakentaman puskurivyöhykkeen rakentamisen ensimmäinen vaihe Egyptin Siinain ja Gazan rajalla alkaa olla valmis. Sen kerrotaan maksaneen 70 miljoonaa USD. Egypti tuhosi n. 800 asuntoa ja rakennusta voidakseen muodostaa lähes km:n syvyisen vyöhykkeen raja-alueelle tunnelien rakentamisen estämiseksi. Egypti jatkaa terrorijärjestöjen eliminoimista Siinailla. Viimeisessä kahakassa sotilaat surmasivat yhden ja pidättivät 11 epäiltyä operaationsa aikana. Hamas väittää, ettei sen pyssy-miehiä ole Gazan rajojen ulkopuolella eivätkä toimi Egyptiä vastaan. http://www.jpost.com/Middle-East/First-phase-of-Egypt-Gaza-buffer-zone-to-cost-70-million-385826
·        IDF siirtää Iron Dome ohjustorjuntapatteristojaan Beersheban ja Netivotin läheisyyteen Gazan tilanteen osoittaessa kiihtymistä uutta yhteenottoa varten. http://www.jpost.com/Israel-News/IDF-deploys-Iron-Dome-near-Netivot-Beersheba-in-wake-of-rising-Gaza-tensions-385834
·        PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin suunnitelma muodostaa Palestiinan valtio YK:n turvallisuusneuvoston kautta on ajautumassa täysin umpikujaan. Abbas kääntyi vielä epätoivossaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin puoleen pyytäen hänen apuaan. Putin lupaa tukea PA/PLO:n esitystä YK:ssa, mutta paljon muuta hän ei voine tehdä. Hän voinee luvata kutsua kansainvälisen konferenssin Moskovaan, jota hän on tarjonnut aiemminkin, käsittelemään Lähi-Idän tilannetta. Venäjä on nyt itse pahassa ahdingossa ruplan romahdettua ja kansainvälisten boikottitoimien uhatessa koventua entisestään Ukrainan tilanteen vuoksi. Ehkä sympatia lämmittää, mutta Abbasin suosio arabiensa keskellä laskee entisestään. Gazassa suunnitellaan hänen hirttämistään – ainakin symbolisesti, joten ei tule helpotusta sieltäkään. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Can-Russias-Vladimir-Putin-help-deliver-a-Palestinian-state-385824


Wednesday, December 24, 2014

KESKIVIIKKO 24.12.14


KESKIVIIKKO 24.12.14
1. ON JOULUAATTO, eikä voi mitään sille, että ajatukset helposti ohjautuvat lapsuudenajan joulun valmisteluihin, jolloin haettiin ensin kuusi metsästä, usein tarpoen polven tai vyötärön korkeudelle nousevassa lumihangessa parin kymmenen asteen pakkasessa. Se oli yhtä juhlaa pystyttää huurteinen kuusi ja koristella sitä hopea- ja kultalangoin ja käädyin, punaisin palloin ja maailman maitten toisiinsa sidotuilla lipuilla, joitta kissat kävivät tavoittelemassa käpälillään. Kynttilät kuuluivat ilman muuta kuvaan kuten koristeellinen tähti kuusen latvaan. Toimet lopetettiin aattona hyvissä ajoin ja joulusauna lämmitettiin ennen hämärän tuloa, jonka jälkeen puhtaisiin vaatteisiin pukeutuneina valmistuttiin jouluaterialle, jonka herkulliset tuoksut olivat kiihottaneet ruokahalua pitkin päivää. Jouluevankeliumi luettiin aterian yhteydessä. Joululahjat avattiin runsaan aterian jälkeen, ja sitä riemua ja leikkiä usein tonttuasuihin pukeutuneina kuusen ympärillä kesti pitkälle yöhön. Se oli kansan tapa viettää vuoden suurinta juhlaa, ja vaikka sen oikeellisuutta voidaan kyseenalaistaa, se muodosti kuitenkin tervetulleen katkon syksyn harmauden ja alakulon vastapainoksi.  
Israelissa jouluaatto on tänä vuonna hanukka-ajan viimeinen päivä. Eilen illalla sytytettiin viimeinen 9 kynttelin erä. Lumisateista eikä hangistakaan ole tietoakaan, vaikka viime vuonna koettiin joulukuussa pitkään aikaan suurimmat lumimyräkät, joiden tuhoja on vieläkin nähtävissä; meilläkin, vaikka pergolan katos saatiin korjattua ystävän avustuksella. Ulkolämpötila lähentelee kuitenkin yöllä jääkaapin lämpötilaa 5 -6 astetta. Taivas on puolipilvinen tänään, mutta huomenna taivas selkenee lämpötilan hieman noustessa. Säätilat tänään: Jerusalem 5 -14; Tiberias 11 -21; Suolameri 14 -26; Eilat 12 -24. Kuten totesin yllä. sateita ole luvassa muutamaan päivään, mutta syksy on ollut ilahduttavan kostea ja sademäärät ovat nostattaneet Kinneretin ja vesivarastojen pintaa.
2. JUUDEASSA sijaitseva Betlehem on perinteisesti ollut Jeesus Nasaretilaisen synnyin-kaupunki, josta puhutaan paitsi evankeliumeissa, myös Mikan kirjassa Vanhassa Testamentissa. ”Sinä Betlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta Minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudessa, iankaikkisista ajoista”. (Mik.5:1)
Israelin muinaisajan hallinnon (IAA) tutkija arkeologi Aviram Oshri väittää tutkittuaan 11 vuotta Galileassa lähellä Nasaretin kaupunkia sijaitsevan kylän raunioita, että tämä myös Betlehemin nimellä tunnettu kylä on voinut olla evankeliumeissa mainittu paikka, jonne Josef ja Maria (Mariam) menivät kirjautumaan keisari Augustuksen määräämää verolle panoa varten.
Oshri perustelee väitettään sillä, että Marian raskausaika oli jo pitkällä, eikä hän olisi voinut kestää 175 km:n matkaa aasin selässä Nasaretista Juudean Betlehemiin, mutta Galilean Betlehem oli vai 7 km:n päässä. Toiseksi hän kyselee, miten Maria ja Josef pääsivät tuntemaan toisensa, sillä Maria asui Tzipporissa ja Josef Betlehemissä? Kuningas David syntyi Betlehemissä, joten tämä täyttää Mikan ilmoituksen. Galilean Betlehem ja Nasaret sopivat hänen mukaansa paremmin kuvaan, koska ne ovat lähekkäin. Hän on löytänyt Betlehemistä runsaasti antiikkiesineitä, jotka ovat Jeesuksen ajoilta. Siellä on myös suuren kirkon rauniot, ja niiden alla on luola. Hänen täytyi kuitenkin muuttaa työskentelemään muualle ja jättää tutkimuksensa kesken. Hän sanoo, että hän saisi luvan jatkaa, jos joku rahoittaisi ne.  OSHRIN työnantaja ei usko hänen perustelujaan eikä anna varoja tutkimusten jatkamiseen. Työnantaja IAA myös vähättelee kirkon merkitystä todisteena Oshrin väitteille todeten, että se on vain bysanttilaisten myöhemmin rakentama rakennus.
Siispä on parempi pitäytyä perinteisiin kertomuksiin ja uskoa siihen, mitä evankeliumit asiasta kertovat viehättävine yksityiskohtineen. Josef kuului Davidin ja Juudan sukuun, eikä Galilean Betlehem kuulunut Juudan alueeseen. Jos evankeliumien kertomukset olisivat esittäneet asian väärin, aikalaiset olisivat puuttuneet asiaan ja oikaisseet sen. http://www.timesofisrael.com/was-jesus-born-in-a-different-bethlehem/
3. JEESUKSEN syntymäkaupunki Betlehem, joka muinaisina aikoina oli muutaman tuhannen ihmisen asuttama kyläpahanen, on kasvanut 28 000 asukkaan länsimaiseksi kaupungiksi, jonka suurimpia ongelmia ovat samassa tahdissa kasvaneet liikenneruuhkat. Kaupungin kadut ovat ahtaat ja mutkaiset, aikoinaan aasinrattaiden mittojen mukaan suunnitellut - jos niitä ollenkaan suunniteltiin – mutta moderni autoliikenne asettaa kokonaan toisenlaiset vaatimukset. Liikenneongelmia lisää suuresti kaupungin turismi, joka jatkuu vuoden ympäri mutta paisuu huippuunsa kristittyjen suurina juhla-aikoina, kuten Jouluna, vaikka toisaalta se on yksi tärkeimmistä tulonlähteistä, jota tulee kehittää, ei kuristaa.
Kaupunki on ahdas rakentamiseen tarvittavan maa-alueen puutteen vuoksi, minkä johdosta rakentaminen keskittyy kaupungin keskustaan ja ylöspäin, koska tilaa on vähän. Erään toisen artikkelin mukaan kaupungin asukkaat väittävät kaupunkia ympäröivien kibbutsien kahlitsevan järkevää suunnittelua kuten myös vähentävän turistien määrää. Silmään pistää myös pahoin Israelin rakentama turvallisuusaita, joka pakoin nousee metrien korkuiseksi muuriksi. Tämä on väärän todistuksen antamista, sillä ilman kibbutseja useat kaupungin asukkaat jäisivät ilman mitään tulolähdettä. Kysymys on siitä, etteivät PA:n arabien ja Israelin suunnittelijat voi kehitellä suunnitelmiaan yhteisesti poliittisen päätöksen puuttumisen vuoksi, joka mahdollistaisi läheisen yhteistoiminnan.
Betlehemin kaupungin insinöörit suosittelevat tunnelien rakentamista, jonne osoitettaisiin osa liikenteestä ja paikoituksesta. Yksi tunneli suunnitellaan Jeesuksen Syntymäkirkon edessä olevan Seimiaukion alle, jossa autoliikenne kiellettäisiin kokonaan ja aukio varattaisiin jalankulijoille. Tällä poistettaisiin yksi pahimmista ruuhkia synnyttävistä pisteistä, koska liikenne ohjattaisiin kaupungin osien välillä maan alle. PA joutuisi maksamaan 80 metriä pitkän tunnelin töiden kustannukset 4-5 miljoonaa USD. Kirkko on UNESCO:n perinne-listalla, ja järjestö haluaa osallistua suunnitteluun. Myös kirkon omistajat ja käyttäjät Rooman katoliset, Kreikan ortodoksit ja Armenialaiset haluavat samoin osallistua projektin suunnitteluun ja toteuttamiseen. Työt alkaisivat ensi vuoden syksyllä ja kestäisivät pari vuotta, kuten suunnittelijat arvioivat. http://www.timesofisrael.com/jesuss-birthplace-takes-on-traffic-bedlam/
5. PA:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin johtaman hallituksen laatima ja kiirehtimä suunnitelma Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä on New Yorkista tulleiden tietojen mukaan ajautumassa umpikujaan.
ERÄS EU-diplomaatti jopa kutsuu sitä klassiseksi esimerkiksi PA:n arabien tapaan olla koskaan käyttämättä tilaisuutta jättää se käyttämättä. Saeb Erekat uhoaa, että YK:n turvallisuusneuvosto äänestää siitä vielä ennen vuoden loppua. Diplomaatti selkeyttää tilannetta kohteliaasti todeten, että esitys on arvaamaton ja hämmentävä. Vähemmän kohteliaasti sanoen se perustuu oikuttelevaan mielitekoon, se on huonosti harkittu ja voi johtaa itsetuhoon. PA:n johto sanoo tarvitsevansa 9 neuvoston jäsenen suostumisen ennakkoon, mikä pakottaisi USA:n käyttämään vetoaan, ja sillä on niitä vasta 7.  
PA:n YK:n lähettiläs Riyad Maliki sanoo, ettei PA voi jäädä odottamaan Israelin vaalien tuloksia maaliskuun 17. päivän 2015 jälkeen, mitä USA:n ulkoministeriö toivoo. PA:n esityksen mukaan Israelin ja PA:n väliset neuvottelut tulee käydä vuoden kuluessa, ja Israelin tulee vetää joukkonsa ja asukkaansa vuoden 2017 loppuun mennessä Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan alueilta. Arabimaat painostavat Jordaniaa, joka on turvallisuus-neuvoston kiertävä jäsen, esittämään PA:n esitys mahdollisimman pian. Jordania antaa ymmärtää, ettei se pidä esityksen sisällöstä, koska se on epärealistinen.
Toisaalta, vaikka PA saisikin tarvitsemansa 9 automaattista kyllä-äänestäjää, USA tullee Kerryn ja Obaman venkoilusta huolimatta käyttämään veto-oikeuttaan estääkseen positiivisen päätöksen syntymisen. Israel vastustaa ehdottomasti PA:n esitystä, eikä kukaan tiedä, mikä olisi se elin, joka voisi työntää tämän pahalta maistuvan ja haisevan esityksen Israelin kurkusta alas. Edes Herzogin ja Livnin utopiahallitus ei siihen suostuisi.
ABBAS uhkaa, että ellei YK tee myöntävää päätöstä esitykselle, hän tulee lopettamaan kaiken yhteistoiminnan Israelin kanssa. Israel katso, että turvallisuusyhteistyö on molemmille osapuolille edullinen ja haluaa säilyttää ainakin sen. Kukaan ei lisäksi tiedä, mitä Abbas tulisi toimimaan siinä tapauksessa, ja mitä tekee Hamas, joka vastustaa ehdottomasti kahden valtion periaatetta. Ainoa hyväksyttävä mahdollisuus Hamasin ohjelmassa on Israelin hallituksen ja valtion hajottaminen, vähempään se ei suostu.  PA:n sooloilun vuoksi sen kansainvälinen asema ei suinkaan parane, vaan se tulee huononemaan, arvioivat EU:n diplomaattilähteet. Euroopan maiden suhtautuminen islamiin on nopeasti kääntymässä vihamieliseksi, mikä ei voi olla vaikuttamatta niiden äänestyskäyttäytymiseen.
Israelin vankisellissä viittä elinkautistaan + 40 vuotta kärsivä Fatahin Juudean ja Samarian entinen sotilaallinen johtaja Marwan Barghouti tuomitsee samoin PA:n laatiman esityksen, koska se hänen mielestään ei vastaa PA:n arabien vaatimuksia rajoista, setlementeistä, Jerusalemista eikä etenkään Israelin vankiloissa viruvien vankien vapauttamista. Lisäksi hän vaatii palestiinalaispakolaisten täyttä paluuoikeutta entisille asuinsijoilleen. Abbasin uhkaama tie Haagin kv.oikeuden ICC:n käyttämisestä voi lyödä takaisin korvalle. http://www.timesofisrael.com/abbass-un-gambit-capricious-and-possibly-self-defeating/
6. UUTISOTSIKOITA
·        Gazan rajan pinnassa asuvien juutalaisten mukaan Hamas louhii tunneleita rajalla. http://www.timesofisrael.com/residents-in-south-hamas-digging-near-gaza-border/
·        Egypti päätti pitää Rafahin terminaalin auki kolmannen päivän ajan. http://www.timesofisrael.com/egypt-keeps-rafah-crossing-open-for-a-third-day/
·        Pääministeri Netanyahu esitti syytöksen, että jos Herzog ja Livni saavat vallan, he tulevat jakamaan Jerusalemin ja luovuttamaan sen vanhan kaupungin ja Temppelivuoren, joka ei merkitse heille uskonnollisesti mitään. http://www.timesofisrael.com/pm-jabs-at-left-wing-rivals-over-jerusalem-unity/
·        Livni ja entinen presidentti Peres menivät yhdessä juoruamaan USA:n ulkoministeri John Kerrylle, että vain Herzogin ja Livnin johtama hallitus turvaa myös USA:n edut Lähi-Idässä, ja pystyy solmimaan rauhansopimuksen PA:n kanssa. http://www.timesofisrael.com/pm-jabs-at-left-wing-rivals-over-jerusalem-unity/
·        Isaac Herzog puolestaan syyttää Netanyahua entisen presidentti Shimon Peresin solvaamisesta. Peres ei kuitenkaan ole enää immuuni, vaan tavallinen kansalainen, jonka tekemiset tullevat kauhistuttamaan kansaa, kun ne aikanaan julkistetaan. Hänen tuhlaileva valtion rahan käyttönsä kansan neljänneksen eläessä köyhyysrajan alapuolella on yksi oire tästä. Hän juhli puoli vuotta 90-vuottaan valtion piikkiin miljoonien hinnalla. http://www.timesofisrael.com/herzog-slams-likuds-attack-on-shimon-peres/
·        FBI varoittaa, että IS voi yrittää räjäyttää sillan Yhdysvaloissa. Viranomaiset toteavat, että varoitus on epämääräinen eikä ole pitäviä todisteita välittömästä uhkasta. Vaara uhkaa Mississipin yli johtavia siltoja Memphisin alueella. http://www.timesofisrael.com/fbi-warns-of-alleged-is-threat-to-blow-up-us-bridge/
·        Hamasin terroristit avasivat tulen IDF:n joukkoja vastaan Gazan rajalla. Gazan terroristit tervehtivät hanukka-kauden alkamista perjantaina ampumalla raketin Israelin puolelle aiheuttamatta vahinkoa. IAF vastasi iskemällä ohjuksillaan Hamasin laitteita ja harjoituskenttiä vastaan. IDF vastasi tänään tuleen ampuen takaisin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189053
·        ISIS ampui alas Libanonilaisen hävittäjäkoneen Syyrian yllä pidättäen sen ohjaajan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189052
·        Poliisi pidätti 30 korkeaa valtion virkailijaa epäillen heidän osallistuneen massiiviseen korruptioon. Pidätettyjen joukossa on apulaisministeri Faiha Kirschenbaum (Israel Beitenu) Heidän epäillään siirtäneen kymmeniä miljoonia NIS lähellä puolueitaan oleville järjestöille. Tämä voi olla vaalitaisteluun liittyvää ajojahtia, kuten Liberman sanoo. . http://www.jpost.com/Israel-News/Yisrael-Beytenu-deputy-minister-among-30-nabbed-in-massive-corruption-scandal-385590Sunday, December 21, 2014

SUNNUNTAI 21.12.14


SUNNUNTAI 21.12.1
1.      TÄNÄÄN – juutalaisen ajanlaskun mukaan - viikon ensimmäisenä päivänä taivas on puolipilvinen kuten huomennakin. Tuuli oli aamulla melkoisen kova ja viileä, suorastaan kolea. Sateita ei luvata täksi päiväksi, mutta huomenna sataa yleisemmin ja ylihuomennakin paikoitellen, mikäli sääennusteisiin on uskomista. Säätilat tänään: Jerusalem 8 -14; Tiberias 12 -20; Suolameri 15 -24; Eilat 14 -24 + C-astetta. Illalla ennen auringon laskua sytytetään 6 +1 hanukka kynttilää, viimeiset tiistai-iltana.
2.      HAMAS ampui perjantaina raketin Gazasta Israeliin, oliko vahinko vai ei, on sivuasia, mutta se oli jo kolmas tulitaukosopimuksen jälkeen. IAF kävi vuorostaan eilen sapattina pommittamassa Hamasin harjoituskenttää Khan Yunisin lähellä. Gazan asukkaat raportoivat IAF:n koneitten lentäneen matalalla pommittaen useita kohteita. Myös laivaston kerrotaan tulittaneen Gazan rannikon edustalla kalastaja-aluksia, jotka ylittivät sovitun kalastusalueen rajan. Gazan terveysviranomaisten mukaan iskut eivät aiheuttaneet ihmisuhreja.
IDF:n tiedottaja sanoi iskujen kohdistuneen terrorin infrastruktuuriin kaistan eteläosassa osuen tarkoin maaleihinsa. Everstiluutnantti Peter Lerner sanoi, ettei IDF salli Hamasin kaivavan maata Israelin turvallisuuden alta eikä häiritä Israelin kansan hyvinvointia. Hän syytti Hamasia perjantain raketti-iskusta.
Pääministeri Netanyahu totesi Israelin vastaavan jokaiseen Gazasta ammuttuun rakettiin Israelin puolelle. Hamas on testannut uusia rakettejaan ampumalla niitä Välimereen ilmeisenä päämääränään lisätä niiden kantomatkaa ja tarkkuutta.
HAMAS-johtaja Moussa Abu Marzoug syytti Israelia tulitauon rikkomisesta uhaten vastatoimilla. Hän lisäsi, että Hamas haluaa pitäytyä tulitauon jatkumiseen. http://www.timesofisrael.com/hamas-threatens-retaliation-following-israeli-airstrikes/
3.      EGYPTI lupaa avata Rafahin terminaalin Siinailta Gazan kaistalle tänään sunnuntaina, jo toisen kerran kahden kuukauden aikana päästääkseen Egyptin puolelle jääneet PA:n arabit palaamaan koteihinsa, kuten Egyptin virkailijat totesivat.
Egypti sulki Rafahin terminaalin lokakuussa Siinailla Egyptin armeijan tukikohtaan tehdyn vesisen terrori-iskun jälkeen, mutta avaten sen hetkeksi lokakuun lopulla.

Poliisiupseeri Ali al-Azazi sanoi, että terminaali on auki kahden vuorokauden ajan. Hän kertoi, että 3 500 Gazan arabia jäi Egyptin puolelle terminaalin sulkemisen vuoksi. Lokakuun 24. päivänä armeijan tukikohtaan tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli 30 armeijan sotilasta, kuten YK:n lähteet kertoivat lokakuussa. Egyptin viranomaiset ovat syyttäneet Hamasin osallistuvan hallituksen vastaiseen toimintaan ja avustavan Siinaille pureutuneita terrorijärjestöjä.
Gazan arabit käyttävät Kairon lentokenttää matkustaessaan ulkomaille, ja monet gazalaiset nuoret jatkavat opintojaan Egyptin yliopistoissa palaten lomalle Gazaan.
Useat gazalaiset saavat lääkintähoitoa egyptiläisissä sairaaloissa. http://www.timesofisrael.com/egypt-to-reopen-gaza-crossing-sunday/
4.      TEKUMA-puolueen keskuskomitea käsitteli perjantaina liittosuhdetta Beit Yehuda-puolueen kanssa päätyen lopputulokseen, ettei se eroa siitä ennen maaliskuun 17. päivänä pidettäviä vaaleja. Täten Moledet ja Tekuma Kansallisesta Unioni-ryhmittymästä jatkavat vaali- ja potentiaalista hallitusyhteistyötä Juutalainen Koti-puolueen kanssa.
Päätös oli isku Eli Yishain johtamalle Yahad puolueelle, joka etsii vaalikumppaneita.
Puolue, josta käytetään myös nimeä Ha´am Itanu, oli lähellä solmia sopimuksen Uri Arielin johtaman Tekuma-puolueen kanssa, kuten viikon lopulla arvioitiin.
Kansallisen Unionin tekemä päätös pysyä vaaliliitossa Beit Yehudin kanssa palvelee sekä Tekuman sisäisiä että kansallisia intressejä, kuten National Union lausui äänestyksen jälkeen: ”Me päätimme jatkaa ja ylläpitää puolueen itsenäistä kehysmuotoa yhteisellä listalla”.
Viime viikolla jotkut uskonnollis-sionisen liikkeen sisällä toimivat tunnetut ja vaikutusvaltaiset rabbit kuten Dov Lior kehottivat Tekumaa irrottautumaan Beit Yehudista ja liittoutumaan jonkun ultraortodoksisen oikeistolaisen puolueen kanssa. Jotkut Tekuman neljästä kansanedustajasta kannattivat myös eroa Beit Yehudista, mutta lopulta vain ke. Yoni Chetboun ilmoitti halunsa erota vaaliliitosta. http://www.timesofisrael.com/uri-ariel-tekumah-mks-to-remain-in-jewish-home-party/
5.      LABOUR/HATNUA-puolueen kanssa kilpailevat puolueet katsovat Tzipi Livnin toimineen kansallisten intressien vastaisesti ylpeillessään voineensa vaikuttaa USA:n päätökseen suositella EU-maille pidättyä tukemasta PA/PLO:n tekemää esitystä Palestiinan valtion perustamiseksi. Livni kehui kertoneensa USA:n ulkoministeri John Kerrylle, että jos USA tukee PA/PLO:n esitystä, se tulee vahvistamaan Israelin oikeistolaisia puolueita maaliskuun 17. päivän 2015 vaaleissa.
Pääministeri Netanyahu julkisti lausunnon, jossa hän väitti Herzogin ja Livnin paljastaneen todelliset aikeensa, miten he tulevat toimimaan vaalien jälkeen: ”He tulevat peruuttamaan kielteisen kantansa PA/PLO:n esitykseen ja toimimaan toisen hamastanin perustamiseksi Juudeaan ja Samariaan”, kuten NRG-news raportoi.
Sekä Naftali Bennett että Danny Dayan syyttävät Livniä poliittisen nahkansa luomisesta aina tilanteen mukaisesti uusien sen taas vaalien jälkeen.
Labour ja Hatnua julkistivat lauantaina yhteisen lausunnon, jossa ne sanovat esittäneensä YK:n turvallisuusneuvostolle Israelin keskeiset turvallisuusintressit, jotka toteutuvat vain Herzogin ja Livnin muodostaessa seuraavan hallituksen. Tämä alkaa muistuttaa likaista poliittista peliä, josta Labour on aiemmin ollut tunnettu.

EU-diplomaatti kertoi EU:n lähettien vuosilounaan jälkeen olevansa täysin varma, ettei Kerry tule sallimaan keskustelua YK:ssa PA/PLO:n tekemästä esityksestä eikä päästämään sitä äänestykseen ennen Israelin maaliskuun 17. päivänä pidettäviä vaaleja. Tämä voitaneen tulkita siten, ettei USA periaatteessa vastusta esitystä vaan haluaa siirtää sen käsittelyä. EU:n diplomaatti paljasti myös John Kerryn kertoneen Livnin ja Shimon Peresin varoituksista esityksen käsittelystä ennen vaaleja, koska se voimistaa oikeistopuolueiden vaaliodotuksia. Vaikka USA:n ulkoministeriön tiedottaja on todennut, ettei PA/PLO:n esitys vastaa USA:n odotuksia, jonka se voisi hyväksyä, Kerry ei suostu täsmentämään, mikä USA:n kanta tulee olemaan vaalien jälkeen Palestiinan valtion perustamiseen ilman neuvotteluja Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/rivals-blast-livni-for-asking-kerry-to-delay-un-palestine-vote/
6.      Israelin arabipuolueet Balad ja Hadash neuvottelevat vaaliliiton perustamiseksi maaliskuun 17. päivän Knessetin vaaleja varten, mikä voisi antaa heille 15 edustajan paikkaa Knessetissä ennustettujen 11 asemesta.
Baladin puheenjohtaja Famal Zahalka kertoo, että kun sopimus vaaliliitostoa on tehty, kumpikin puolue laatii oman ehdokaslistansa, jonka jälkeen puolueen edustajat kokoontuvat sopimaan yhteisestä vaalilistasta ja paikkajakaumasta.
Hän ei katso olevan vaikeaa laatia yhteistä listaa, koska puolueet ovat vanhoja.
Israelin arabipuolueilla on ollut perinteisesti erilaiset kysymykset, joita kukin pitää tärkeinä. United Arab list huolehtii erityisesti beduiinien asioista.
Ne ovat myös perinteisesti suhtautuneet hyvin vihamielisesti Israelin valtioon ja sen hallitukseen. Hanan Zoabi, naiskansanedustaja, sai puolen vuoden kiellon osallistua Knessetin istuntoihin useiden Hamasin toimintaa puolustavien lausuntojensa vuoksi. Ahmed Tibi (UAL) on toinen räähkälintu, jonka olisi syytä pestä suunsa saippualla aina ennen osallistumistaan istuntoihin. Hän on toiminut aktiivisesti ulkomailla yrittäen vaikuttaa EU:n parlamentin jäseniin ennen tärkeitä päätöksiä, kuten EU:n harkitsevia boikottitoimia Israelia vastaan, joita Tibi tukee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188898
7.      Poliisi pidätti assimiloitumista vastustavan järjestön Lehavan 10 aktivistia, heidän mukanaan järjestön puheenjohtaja. Oikeus kuitenkin vapautti heidät kaikki tiistaina. Tämä ei estänyt poliisia jatkamasta järjestön toiminnan häiritsemistä ja jäsenten pidättämistä, vaan se pidätti neljä muuta aktivistia. Poliisi on tehnyt ratsioita järjestön toimitiloihin ja viimeiseksi heidät koteihinsa aikaisin aamulla 06.30 varmistaakseen, että asukkaat ovat paikalla.
Poliisi perustelee laitonta toimintaansa sillä, että sen aiemmin pidättämän kolmen aktivistin epäillään syyllistyneen Jerusalemissa sijaitsevan juutalaisten ja arabien yhteisten koulutilojen tuhopolttoon.
Puolustusasianajajat Itamar Ben Gwir ja Avichai Hajbi toteavat, että kuulustelut olisi aivan hyvin voitu suorittaa ilman pidätyksiä, mutta poliisin rikosyksikkö ei tunne muita toimintatapoja kuin pidätykset.
Lehavan johtaja Bentzi Gopshtain sanoo, että viimeiset kaksi pidätettyä vapautettiin perjantaina 5 päivän kotiarestiin. Hän arvioi, että poliisi toimii radikaalivasemmiston painostuksen vuoksi, ehkä liittyen vaalitaisteluihin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188900
8.      UUTISOTSIKOITA
·        Hamas piti Gazassa suurimman sotaharjoituksen Gazan kesäsodan jälkeen. Torstaiyön aikana kuultiin useita räjähdyksiä Gazasta, mutta IDF:n mukaan ne kuuluivat Hamasin harjoituksiin, joihin liittyi näyttävä sotilasmarssi, jossa esiteltiin järjestön aseita, raketteja ja omatekoinen suuri lennokki, jota se äskettäin kokeili. Se muistuttaa Suomen maatiloilla aikoinaan käytettyä lantarekeä, joka on varustettu moottorilla. Hamasin izza din al-Qassam maajoukot harjoittelivat entisen juutalaisyhteisön raunioilla, joita he olivat kunnostaneet muistuttamaan asuttua ympäristöä. Yksi osanottaja kuoli ja 4 muuta haavoittui ilmeisen työtapaturman vuoksi.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-holds-biggest-military-exercise-in-Gaza-since-end-of-Operation-Protective-Edge-385060
·        Memrin kääntämässä ja julkaisemassa lasten ohjelmassa nuori poika esittää Hamas TV:n lastenohjelmassa hyvin harjoittelemansa ja elehtimänsä kirjoituksen nimeltä ”En pelkää aseita”. ”Te kaikki (juutalaiset) olette lauma harhautettuja idiootteja. Jerusalem on maani, Jerusalem on kunniani, Jerusalem on elämäni ja utuinen unelmani. Oi te hurskaitten Allahin profeettoja tappajat, teidät on kasvatettu vuodattamaan verta. häväistys ja kärsimys on määrätty teille. Voi teitä, te sionín lapset, ilkeimmät luoduista, te barbaariset apinat, Jerusalem hylkää teidät ja ylenantaa saastanne. Oi te puhtaat, Jerusalem on kuin hurskas neitsyt, oi te saastaiset, Jerusalem on puhdas ja tahraton. En pelkää barbarismia, niin kauan kuin minulla on pyhä kirja ja kaupunki sydämessäni, niin kauan kuin käteni pystyvät heittämään kiviä, niin kauan kuin olen vapaa enkä luovu tehtävästäni, en pelkää massojanne enkä pelkää aseita. En koskaan pelkää aseita”. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Child-on-Hamas-TV-Jews-are-barbaric-apes-385295
·        Egyptin presidentti el-Sisi on aloittanut kampanjan maan homoja vastaan, jotka ovat joutuneet painumaan entistä syvemmälle suojautuakseen. He syyttävät Sisin hallitusta kampanjan aloittamisesta esiintyäkseen Egyptin kansan moraalin suojelijana. Poliisi teki ratsioita Kairon keskusten pimeille sivukujille raastaen tunnetuista homoklubeista ulos puolialastomia miehiä, jotka peittivät kasvonsa käsillään tunnistamisen vaikeuttamiseksi. Poliisin toiminta on pelottanut myös maan lesboja, jotka pitävät aloitettua kampanjaa epäoikeudenmukaisena, koska he hyväksyvät erilaisuutensa. http://www.timesofisrael.com/egypts-gays-go-deeper-underground-fearing-crackdown/
·        Irakin kurdien peshmerga joukot pystyivät murtamaan IS:n joukkojen kuukausia kestäneet saartotoimet Sinjarin vuoren ympärillä ajaen IS:n joukot pois ja lähestyen Sinjarin kaupunkia, joka on vielä IS:n joukkojen miehittämä. IS on käyttäytynyt erittäin julmasti kurdeja vastaan pidättäen satoja naisia ja lapsia, joita on myyty seksiorjiksi yleisillä toreilla tai pakkonaitettu kunnostautuneille taistelijoille. Miehet on yleensä massamurhattu lyhyen kuulustelun jälkeen ilman oikeustoimia. Vuorelle oli jäänyt tuntematon määrä kurdeja, jotka nyt vapautettiin. Tietojen mukaan Israel on osallistunut peshmerga-joukkojen kouluttamiseen Irakissa. Kurdin ihannoivat Israelin taistelua vihamielisessä ympäristössä ottaen oppia sen kokemuksista. http://www.timesofisrael.com/retreating-is-fighters-call-kurds-dogs-of-israel/
·        Obama on alkanut omatekoisen diplomatian toteuttamista, joista on osoituksena lähestyminen Irania sekä Kuubaa, joiden kanssa hän uskoo voivansa solmia vuosikaudet täysin lamassa olleet diplomaattiyhteydet. Tämä ei kuitenkaan ole vaaratonta sisältäen useita harhalyöntejä, mutta Obama on harjoitellut tiiviisti golfkentillä paeten sinne ikävystyttäviä diplomaattisia ja tiedusteluraportteja, kuten hänen kansliansa henkilökunta valittaa. Suurin haaste hänellä on kuitenkin Venäjän suhteet, jotka uhkaavat kiehua hellalle aiheuttaen lisääntyviä raportteja mahdollisesta suursodasta. Obama haluaa kiristää Venäjän vastaisia pakotteita Ukrainan vuoksi ja viimeksi asettaa Krimin niemimaan kauppasaartoon. Presidentti Putin suunnittelee vastatoimia vaatien, että Eurooppaan toimitetut kaasu- ja öljyerät tulee maksaa kullalla, mikä tulisi pian tyhjentämään EU-maiden kultavarannot. Venäjän päämääränä on toimia yhä enemmän BRICS-maiden kanssa vähentäen dollaripohjaisia sopimuksia. Venäjän huhutaan pyrkivän markkinoimaan dollareitaan, mikä aiheuttaisi syviä häiriöitä sekä USA:n että maailman taloudessa.  http://www.timesofisrael.com/obama-takes-foreign-policy-risk-but-on-his-own-terms/
·        Syyrian kapinallis-armeija Al-Yarmouk Shuhada Prikaatit, vahduudeltaan n. 2000 miestä, jota USA ja Israel kouluttivat ja aseistivat Jordaniassa, on luopunut entisistä suojelijoistaan ja liittynyt Al-Qaidan joukkoihin, jotka toimivat Israelin ja osin Jordanian rajoilla Syyriassa. Heillä on paitsi länsimainen sotilaskoulutus myös USA:n toimittamat aseet. Tämä luulisi aiheuttavan kylmiä väreitä Golanilla ja Galilean pohjoisosia puolustaville IDF:n joukoille. USA on tunnustellut mahdollisuutta lähestyä presidentti Assadia, jotta hän voisi tarjota joukkoja taistelemaan IS-joukkoja vastaan Syyriassa ja Irakissa. USA ei halua lähettää omia maajoukkojaan Syyriaan. http://www.debka.com/article/24301/Syrian-rebel-Yarmouk-Brigades-ditch-US-and-Israel-allies-defect-to-ISIS