Friday, May 30, 2014

PERJANTAI 30.05.14


PERJANTAI 30.05.14
1. SAPATIN aattopäivän helle alkaa jo tuntua näin aamutuimaankin. Mittari osoitti 21 astetta, ennusteen mukaan 24, ja se noussee päivän mittaan 33 asteen tienoille. Taivas on puolittain pilvien peitossa, mikä jatkunee seuraavien lähipäivien aikana. Lämpötiloissa näyttää olevan suuriakin eroja eri tiedoissa. Times of Israel on yleensä luotettavin, ja se lupaa täksi päiväksi 34 astetta, aamulla 20. Huomenna lämpötila putoaa 27 asteeseen ja putoaa sunnuntaina 3 astetta lisää, alkaen hitaan nousunsa uudelleen maanantaina. Säätilat tänään: Jerusalem 20 -34; Tiberias 21 -40, hyvin kuiva ja kuuma; Suolameri 28 -40 kuiva ja kuuma; Eilat 27 -42, huomenna 30 -41, alkaen sitten pudota, +C-astetta.
TÄNÄ vuodenpäivänä 1431 poltettiin roviolla Joan of Arc, 19-vuotias maalaistyttö ”Orlean neitsyt”, jolla sanottiin olleen jumalallinen viisaus, ohjaten ranskalaiset moniin voittoihin 100-vuotisen sodan aikana. Hän joutui juonittelujen kautta englantilaisten käsiin ja englantilaismielinen Beauvaisin piispan kiihotuksesta hänet tuomittiin oikeudessa harhaopista syytettynä kuolemaan. Hän on Ranskan kansallissankari ja katolisen kirkon pyhimys. - V.1635 solmittiin Prahan rauha, jolla lopetettiin 30-vuotinen sota, vaikka Saksassa taisteluja jatkettiin lopulliseen rauhaan saakka v. 1648. – V.1942 liittoutuneiden 1000 pommikonetta moukaroivat Colognen kaupunkia 2. Maailmansodan aikana tehden 262 erillistä pommituslentoa taisteluissa saksalaisia vastaan. (Times on Israel)
2. PRESIDENTTI Barack Obaman linjapuheen jälkeen, jossa hän ohitti Israelin ja arabien välisen konfliktin ilman mainintaa, ulkoministeri John Kerry selvitteli omia tuntemuksiaan ensimmäisessä avoimessa haastattelussa rauhankeskustelujen romahtamisen jälkeen.
JOHN KERRY totesi aluksi, että hän tuntee pettymystä hyvää tarkoittavan aloitteensa epäonnistumisen johdosta, mutta totesi, että Israelin ”odota ja näe” suhtautuminen yhteishallitukseen Fatahin ja Hamasin välillä on tarkoituksenmukainen. Hän totesi PBS:n haastattelussa olevansa pettynyt, etteivät 9 kuukautta kestäneet neuvottelut johtaneet seuraavaan askeleeseen. Haastattelu julkistettiin torstaina Obaman puheen jälkeen.
KERRY totesi, että Mahmoud Abbas oli valmis jatkamaan neuvotteluja määrätyin ehdoin, mutta pääministeri Netanyahu ja Israelin hallitus ovat omaksuneet odottavan kannan nähdäkseen, mitä tapahtuu Fatahin ja Hamasin sovintosopimuksen jälkeen, uuden yhteishallitukisen kokoonpanosta, ja mitä se suunnittelee tekevänsä ja mitä se tekee. ”Se on hyväksyttävä tapa toimia tässä tilanteessa. Me kaikki odotamme, mitä tapahtuu”. Sekä USA että Israel luokittelevat Hamasin terrorijärjestöksi, ja molemmat olettavat sen aiheuttavan ongelmia tulevaisuudessa.
USA:n turvallisuusneuvoston tiedottaja Bernadette Meehan totesi torstaina, että USA:n hallitus odottaa eikä tee päätöksiä, ennen kuin nähdään, miten uusi hallitus toimii, ja onko se hallitus, jonka kanssa voi työskennellä. Kerry ei sanonut olevansa optimistinen siitä. Hän toisti aiemmin esittämänsä arvion, ettei nykyinen tasapainotila voi jatkua loputtomiin, vaan lopulta on keskusteltava prosessin jatkamisesta. Hän ei sanonut voivansa ennustaa, onko se todellinen rauhanprosessi vai yksilöllisiä askeleita, ”sitä on vaikea tietää. Mutta tämän minä tiedän: Israelin turvallisuus, joka on keskeisin asia USA:lle ja Israelille, on paremmin suojattu, kun löydetään tie eteenpäin. Palestiinalaisten oikeudet ja valmius itsenäisyyteen voivat toteutua vain jonkinasteisen poliittisen prosessin kautta; ja nämä tavoitteet hallitsevat lopulta elämää tällä alueella ja toivoa sen tulevaisuudesta”.
Kerry ei maininnut puheessaan aiemmin esittämästään varoituksesta, että Israel on tiellä
apartheidiin, ellei löydetä ratkaisua osapuolten välisiin ongelmiin. Hän kuitenkin painotti, että on virhe kummaltakin osapuolelta odottaa ongelmien ratkeavan itsestään. Lopulta on kuitenkin tultava neuvottelupöytään, jossa asioista päätetään. Hän vakuutti, että hänen tehtävänsä on löytää optimismi ja mahdollisuus, eikä hän aio luovuttaa.
KERRYN torstaina julkistettu haastattelu on osa Obaman hallituksen aloittamaa kampanjaa USA:n diplomatian uusista linjauksista vastauksena kriittisiin arvioihin, että Obaman hallitus on menettänyt kykynsä tehdä USA:n turvallisuuden kannalta hyväksyttäviä johtopäätöksiä maailmanpolitiikan muuttuessa kiihtyvällä nopeudella. Kerry totesi, ettei hallituksen tapa hidastella Syyrian tilanteessa tarkoita heikkoutta todeten, että 92 % Syyrian massatuho-aseista on kuljetettu pois Syyriasta tuhottaviksi uskoen, että loputkin tullaan hävittämään.
KERRY totesi Iranista, että Obaman hallitus oli välttänyt suoran yhteydenoton Iranin hallituksen kanssa estääkseen sen ydinaseen valmistamisen, jota maailma ei hyväksy. Hän pitää tätä suurena ulkopoliittisena saavutuksena. Hän sanoi Obaman hallituksen asettamien sanktioitten saaneen Iranin neuvottelemaan ydinsuunnitelmastaan, ja ne jatkuvat edelleen. Hän ei hyväksy kriittisiä arvioita sanktioitten osittaisesta poistamisesta tammikuun Allenin sopimuksen kautta todeten, että kaikki tunnustavat sanktiorintaman kestävyyden. ”Iranin ydinohjelma on jäädytetty ja vedetty taaksepäin, ja me olemme jatkaneet määräaikaa antaaksemme Iranille aikaa läpimurtoon”, Kerry arvioi tilannetta.  http://www.timesofisrael.com/kerry-israels-approach-to-pa-unity-is-appropriate/
3. ABBAS ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että yhteishallitus Hamasin kanssa julkistetaan tänään. Nyt ilmoitetaan, että se julkistetaan maanantaina. Yhtenäisen julkisivun takaa on ilmaantunut useita erimielisyyksiä, joita Hamas ei hyväksy. Riyan al-Malki ei voi jatkaa ulkoministerinä, tai uskontoministeri Mohammed Habbas ei myöskään kelpaa, Abbas haluaa lopettaa vankien asiain ministeriön, Hamas haluaa pitää sen. Suurin erimielisyys koskee sisäministerin asemaa, jota Abbas haluaa pääministeri Hamdallahille. Sisäministerille kuuluu turvallisuusjoukkojen johto, ainakin teoriassa. Hamas ei halua luovuttaa poliisejaan Abbasin valvontaan eikä yhdistää turvallisuusjoukkoja, mutta haluaa, että PA maksaa niiden palkat.
Abbasin suunnitelmien mukaan vaalit pidetään Länsirannalla ja Gazassa sekä Jerusalemissa, mitä Israel ei voi sallia, sillä viime vaaleissa Hamas sai osallistua vaalityöhön myös Jerusalemissa, mikä auttoi sitä vaalivoittoon. Israel ei halua sen toistuvan. Yhtenäishallituksen politiikka on samoin auki. Mitä tapahtuu, jos Hamas ei suostu kvartetin asettamaan kolmeen ehtoon: Tunnustaa Israel, luopua väkivallasta ja hyväksyä aiemmin tehdyt kansainväliset sopimukset. Tämä on ehtona myös USA:n tuen jatkumiseksi. EU miettii samaa asiaa, mutta EU on periaatteessa päättänyt jatkaa tukeaan kuten ennenkin, eli se antaa 200 miljoonaa Euroa PA:lle hyvin tietäen, että osa siitä menee korruptioon, osalla maksetaan palkkoja terroristeille, kuolleille ja eläville Israelin vankiloissa, ja että suurin osa menee hukkaan kehnon taloudenhoidon vuoksi. http://www.timesofisrael.com/will-the-palestinian-unity-government-actually-happen/
4. USA:n hallitus on ulkoministeri John Kerryn mukaan omaksunut ”odottaa ja katso” periaatteen, kuten hän totesi torstaina antamassaan haastattelussa. Israelin puolustus-ministeri Danny Danon lähetettiin Washingtoniin selvittämään asiaa ja tarvittaessa painostamaan USA:n päättäjiä, mutta hän havaitsi ilokseen, että kongressi oli jo omaksunut näkemyksen, että PA:lle myönnetty vuosittainen tuki poistetaan tai ainakin pienennetään. Kongressin jäsenten parissa on epäluuloa, että Obaman hallitus yrittää kuitenkin jatkaa salaa tukeaan, vaikkakin eri nimikkeellä ja pienemmin summin.
DANNON sanoi keskustelleensa useiden kongressin jäsenten kanssa, ja saaneensa kuvan, että v. 2006 hyväksytty laki, joka estää terroristien tukemisen, soveltuu tähän. Hän sanoi, että laki kieltää USA:n tuen hallitukselle, jossa Hamas on jäsenenä, vaikka sen jäseniä ei olisikaan yhteishallituksessa. Kongressin jäsenet vakuuttivat, että he seuraavat tarkoin Obaman hallituksen toimia ja tulevat puuttumaan niihin, jos lakia kierretään. http://www.timesofisrael.com/with-unity-on-horizon-drive-to-strip-pa-of-us-funding-gains-ground/
5. UUTISOTSIKOITA
·        Iran on yhä suuremmassa määrin turvautumassa internetiin hyökkäyksissään Yhdys-valtoja vastaan. Koska sillä ei ole käytettävissään länsimaiden uutuuksia, se turvautuu hämäämistaktiikkaan ja henkilöllisyyden varastamiseen urkkimalla tärkeiden johtajien ja poliitikkojen henkilötietoja voidakseen niiden avulla lähettää väärää informaatiota tai kiristääkseen ja mustamaalatakseen heitä. Israelissa kerrottiin äskettäin, että Facebook on yksi Iranin käyttämistä internet-aseista. Asioita on penkonut Daily Beast, joka kertoo löydöistään artikkelissaan. USA:n entinen YK:n lähettiläs John Bolton on yksi heistä, joita Iran pyrkii hyödyntämään. http://www.thedailybeast.com/articles/2014/05/29/iran-is-using-a-neocon-to-hack-its-foes.html
·        Englannin lähettiläs Israeliin Mathew Gold kertoo selkeästi, että Englanti torjuu yritykset saada kuningaskuntaa tukemaan Israelin tuotteiden boikottia, syrjimistä ja torjumista haluavaa BDS-kansainvälistä (boikot, divest, sanction) liikettä. Hän sanoi olevansa tyytyväinen, että äskeinen gallup osoittaa anti-semitismin olevan alemman kuningaskunnassa kuin useimmissa Euroopan maissa. Gold on itse juutalainen. http://www.timesofisrael.com/uk-envoy-we-reject-boycotts-of-israel/
·        Analyytikot sanovat, että parantaakseen suhteitaan Persianlahden maiden kanssa Iranin tulee muuttaa politiikkansa suuntaa. Monet alueen maat Saudia Arabiaa myöten ovat alkaneet lähestyä Irania USA:n heikentyvän vaikutusvallan ja sen antamien turvallisuustakeiden heikentymisen johdosta. Kuwaitilainen valtuuskunta vieraili Iranissa, ja Iranin ulkoministeri vierailee Saudi Arabiassa. UAE:n emiiri sheikki Sabah al-Ahmad al-Sabah, jonka maa johtaa nyt GCC-järjestöä, matkusti Iraniin tunnustelemaan yhteisymmärryksen mahdollisuuksia. http://www.timesofisrael.com/iran-must-change-to-improve-ties-with-gulf-analysts-say/
·        SHIN BET pidätti korkean Hamasin virkailijan Mahmoiud Toamehin aiemmin tässä kuussa hänen pyrkiessään Israeliin Jordaniasta Allenby-sillan kautta. Hän antoi turvallisuusjoukoille tärkeää tietoa, miten Hamas toimii Israelissa ja Länsirannalla. Toameh johtaa Hamasin ulkomailla tapahtuvaa toimintaa kertoen, miten se kerää taloustukea maailmalla. Hän kertoi, että Hamas maksaa nuorille arabeille, jotta he järjestävät mielenosoituksia ja yhteenottoja Temppelivuorella poliisien kanssa. Nuoret miehet viettävät yönsä Vuorella ollakseen valmiit heti aamulla toimintaansa. Niiden yhtenä päämääränä on estää juutalaisten pääsy Vuorelle, missä Jerusalemin poliisi avustaa heitä päästäen turistit nousemaan Vuorelle, mutta estäen juutalaiset. Nuorille arabeille, joiden sanotaan opiskelevan Al-Aksa moskeijassa, Hamas maksaa 4000 – 5000 NIS kuukaudessa. Israelin pohjoisosassa toimiva islamin liike toimii läheisessä yhteistyössä Hamasin kanssa, niillä on yhteinen päämäärä: Israelin tuhoaminen.
Thursday, May 29, 2014

TORSTAI 29.05.14


TORSTAI 29.05.14
1. YÖLLÄ oli laaksojen pohjassa paksu sumukerros, joka sulaa auringon alkaessa porottaa puolipilviseltä taivaalta, mutta ilma on edelleen kostea. Viime yö oli vaikea, sillä kuuman päivän jälkeen ilma muuttui lämpötilan laskiessa nihkeän kosteaksi. Lämpömittari osoitti kuitenkin aamulla yli 20 asteen lämpöä, mikä noussee 28 asteen kieppeille. Huomenna perjantaina lämpötilan ennustetaan nousevan 35 asteeseen Jerusalemissakin ilman pysyessä hyvin kuivana ja kuumana. Se tarkoittaa hellettä lämpötilan noustessa Suolamerellä ja Eilatissa yli 40 asteen, mutta korkeimmilleen vasta lauantaina. Jerusalemin alueella lämpötila romahtaa tuntuvasti lauantaina 27 asteeseen laskien edelleen sunnuntaina taivaan ollessa puolittain pilvien peitossa. Säätilat tänään: Jerusalem 21 -28; Tiberias 22 -33; Suolameri 27 -38; Eilat 27 -37 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, lähipäivinä on helteistä säätä, mutta sunnuntaista lähtien ennustetaan viilenevää, joka myös tuntuu helteen jälkeen.
USA:n presidentti J. F. Kennnedy syntyi tänä vuodenpäivänä v. 1917. Hänet valittiin ensimmäisenä katolisena ja nuorimpana ehdokkaana USA:n presidentiksi 1961 kylmän sodan ollessa voimissaan. Hän sai surmansa salamurhaajan luodeista 1963. – Albert Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria syntyi tänä vuodenpäivänä v. 1919. Suhteellisuusteorialla on ollut käänteentekevä vaikutus avaruustutkimuksissa ja sen ymmärtämisessä. (Times of Israel)
2. EILEN Israelissa vietettiin Jerusalem-päivää. Kymmeniä tuhansia ihmisiä, sekä Israelin kansalaisia että maassa olevia turisteja, tungeksi Jerusalemin vanhaan kaupunkiin ja varsinkin Länsimuurin aukiolle. Poliisi oli hyvin varautunut arabien mahdollisiin pyrkimyksiin häiritä juhlijoita yrittäen aiheuttaa hämminkiä ja sekasortoa heidän keskuudessaan. Arabien järjestämien kivitysten vuoksi juutalaisten pääsy Temppelivuorelle jouduttiin estämään kokonaan poliisin pyrkiessä välttämään pahimpia yhteenottoja. Turisteja sen sijaan päästettiin Vuorelle poliisin tarkassa valvonnassa. Muslimit esittivät vastalauseita siitä, että paavin ja Temppelivuoren islamin suurmuftin Muhammad Husseinin tapaaminen järjestettiin Al-Aksa moskeijaan, koska he katsoivat sen saastuttavan moskeijan pyhyyttä. Tämä on voinut nostattaa muslimi-nuorten tunteita, koska he katsovat pahalla myös juutalaisten nousua Temppelivuorelle, mistä myös kristityt saavat osansa.
AMMUNITION kukkulalla pääkaupungin yhdistämisen kunniaksi eilen järjestetyssä erityis-tilaisuudessa puhui pääministeri Netanyahu. Vuoden 1967 ns. kuuden päivän sodassa Israelin armeijan voittoisat joukot karkottivat Jordanian armeijan sotilaat vapauttaen näin Jerusalemin itäosat, joita Jordania oli miehittänyt v.1948 itsenäisyyssodasta lähtien.
”Rakentaminen kaikkialla, mukaan lukien Jordanian miehityksen alla olleet alueet, on paras vastaus niille, jotka kieltävät Israelin oikeuden olemassaoloon”, pääministeri totesi puheessaan. ”Todellinen vastaus on jatkaa Israelin valtion vahvistamista, jatkaa rakentamista Jerusalemissa ja jatkaa sen kehittämistä – kaikkialla – ilman keskeytystä”. Tämä puhe oli yksi neljästä Netanyahun Jerusalemin kunniaksi pitämistä puheista 24 tunnin aikana.
KNESSETISSÄ järjestetyssä erityisistunnossa puheessa pääministeri Netanyahu totesi, että Jerusalemin rakentaminen on annettu juutalaiselle kansalla erityismandaatiksi. Pääministeri puhui harvinaisen rohkeasti hyvin tietäen, että USA:n ulkoministeriö oli kehottanut molempia osapuolia välttämään yksipuolisia toimia, jotka loitontavat niitä toisistaan.
PA:n johto kritisoi ankarasti Netanyahun puheita. Nabil Abu Rudeineh, joka aikoinaan kuiskutteli Jasser Arafatin korvaan opastaen nyt Abbasia, sanoi pääministerin Jerusalemin itäosia koskevien lausuntojen häiritsevän USA:n pyrkimyksiä elvyttää rauhankeskustelut varoittaen, että niillä voi olla kohtalokkaat seuraukset, eivätkä edistä rauhaa.
JUUDEASSA ja Samariassa asuvat juutalaiset puolestaan kritisoivat pääministerin puheita, etteivät hänen toimensa vastaa hänen puheitaan. He sanovat, ettet pääministeri ole julkistanut uusia urakkapyyntöjä Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, eikä ole antanut rakennussuunnitelmien edetä. Netanyahu tapasi Juudean ja Samarian asukas-neuvoston edustajat ensimmäistä kertaa kahdessa vuodessa keskustellen tilanteesta. Hallituksen viranomaiset kieltävät pääministeriin kohdistetun kritiikin todeten, että rakentaminen jatkuu vihreän linjan itäpuolella, eikä Netanyahu suostu rajoittamaan sitä.
Puheissaan Jerusalemin Mercaz Harav Yeshivassa ja Knessetissä hän puhui Jerusalemista ja Temppelivuoresta Israelin sydämenä, jota ilman se ei voi elää. Hallitus päätti erityis-istunnossaan erityistoimista, joilla vahvistetaan pääkaupungin asemaa, talouskehitystä, turismia ja kulttuuria. Päätöksiin sisältyy hanke itsenäisyyssodassa pahoin vaurioituneen 1872 rakennetun Tiferetin synagogan korjaaminen juutalaisessa korttelissa, johon osoitettiin 55 miljoonaa NIS. Projekti valmistuu v. 2017. Hallitus myönsi 55 miljoonaa NIS kansallisen arkeologisen keskuksen rakentamiseksi Israelin arkeologialle. Projekti toteutetaan valtion ja Antiquities hallituksen yhteistyönä, johon se on koonnut varoja 200 miljoonaa NIS. Jerusalemin kulttuurielämän kohentamiseen hallitus myönsi 31 miljoonaa NIS, mukaan lukien TV- ja filmiesitysten tason nostaminen, sekä yleisen uimahallin rakentaminen. http://www.jpost.com/National-News/Netanyahu-We-intend-to-build-everywhere-in-a-united-Jerusalem-354698
JERUSALEM-päivän juhlallisuudet siirtyivät keskiviikkoiltana pääkaupungin kaduille, joissa tanssittiin ja laulettiin ja iloittiin yhtenäisestä Jerusalemista. Perinteen mukaan Jaffakatu oli eristetty kaikelta muulta liikenteeltä täyttyen päästä päähän riemuitsevista kansalaisista. Tuhansia ihmisiä osallistui tähän julkiseen juhlintaan Israelin lippua liehuttaen Yhdistetyn Jerusalemin 47. vuoden kunniaksi. Juhlinta laajeni osittain viereisille kaduille, kuten Ben Yehudalle jossa nuoriso löysi sopivasti tilaa omille esityksilleen. http://www.jpost.com/National-News/Thousands-celebrate-Jerusalem-Day-in-streets-of-capital-354665
3. PALESTIINALAISTEN tilapäisen yhteishallituksen muodostaminen on juuttumassa erimielisyyksiin henkilövalinnoista sekä Hamasin poliisin asemasta uudessa tilanteessa. Abbasin tarkoituksena oli julkistaa hallituksensa kokoonpano tänään. Fatah ja Hamas ovat hyväksyneet, että PA:n nykyinen pääministeri Rami Hamdallah voi johtaa väliaikaista hallitusta, jonka tehtävänä on PLC:n ja puheenjohtajan vaalien järjestäminen loppuvuodesta. Abbas on vakuuttanut, ettei uudella hallituksella ole oikeutta osallistua keskusteluihin Israelin kanssa. Sopimus tilapäisen yhteishallituksen muodostamiseksi allekirjoitettiin Hamasin ja Fatahin edustajien kesken viime kuussa Gazassa, mikä lopullisesti romutti USA:n ulkoministeri John Kerryn sponsoroimat keskustelut.
Palestiinalainen Al-Quds lehti raportoi, että yksi erimielisyyksistä on palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen asema. Hamasilla on 40 000 poliisia ja Fatahilla saman verran ellei enemmän, joita USA kouluttaa Jordaniassa ja antaa heille aseet ja ajoneuvot. Hamas ei suostu siihen, että Fatahin valvomia poliiseja siirrettäisiin Gazaan. Toinen kiista koskee PA:n uskontoministeri Mahmoud Habbasia, jonka Fatah haluaa jatkavan uudessa hallituksessa. Habbas on entinen Hamasin virkailija, joka liittyi Fatahiin useita vuosia sitten, ja on siitä lähtien kritisoinut Hamasia. Hamasin edustajat sanovat, etteivät he halua samaan hallitukseen Habbasin kanssa, mutta Abbas haluaa pitää hänet.
Hamas vaatii, että sen 40 000 virkailijaa ja tukijaa siirretään PA:n palkkalistoille, mutta Abbas vastustaa sitä, koska se on ennestäänkin vararikossa. PA:n velat lienevät yli 4 miljardia NIS. Fatah haluaisi säilyttää nykyisen ulkoministeri Riad al-Malikin, mutta Hamas vastustaa sitä. Hamasin johtajiin kuuluva Moussa Abu Marzouk tunnustaa ongelmat, mutta uskoo niiden selviävän ja tilapäisen hallituksen saavan valtakirjansa ensi viikolla. Abbas vakuutti, että uusi hallitus muodostetaan teknokraateista ilman poliittisia siteitä. Ministerivalinta osoittaa kuitenkin aivan muuta, sillä PA:n ministerit ovat poliitikkoja.
ISRAELIN viranomaiset vakuuttavat, ettei Israel halua olla missään tekemisissä sellaisen hallituksen kanssa, eikä osallistua rauhankeskusteluihin, joissa Hamas on mukana. Virkailijat vakuuttavat, että USA tukee heidän kantaansa. Varmaa se ei ole, sillä sekä ulkoministeri John Kerry että presidentti Barack Obama ovat selvästi osoittaneet, mihin heidän suosionsa kohdistuu, eikä se ole Israel. He myös ihmettelevät, miten Abbas voisi toteuttaa velvoitteensa taistella terrorismia vastaan hallituksessa, jossa terrorijärjestö Hamas on mukana. Toisaalta, eihän Abbas ole sitä tehnyt nykyisenkään hallituksen aikana.  http://www.jpost.com/Middle-East/Formation-of-Palestinian-unity-government-runs-into-obstacles-354711
4. UUTISOTSIKOITA
·        USA:n kongressin jäsen Ross-Lehtinen varoittaa USA:n hallitusta, että Saudi Arabia voi tilata ydinaseet Pakistanista, jolla niitä on varastossa kymmeniä. Jo vuosia sitten raportoitiin, että saudeilla on sopimus Pakistanin kanssa ydinaseista, jotka Pakistan toimittaa ohjuksineen, jos saudit katsovat tarvitsevansa niitä. Saudi Arabia on vuosikaudet rahoittanut Pakistanin ydinohjelman suunnittelua ja toteuttamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181168#.U4belkNsO-o
·        Hizb ut-Tahrir (Vapauspuolue), Islamilainen järjestö, piti viime viikolla massa-mielen-osoituksen Temppelivuorella julkistaen lausunnon, jossa sen jäsenet vaativat, että Pakistan ja Islamin kansa vapauttavat Al-Aksan ja Jerusalemin juutalaisesta saastasta. MEMRI käänsi lausunnon ja julkaisi siitä osia internetissä. Sama ryhmä julkaisi vuosi sitten videon, jossa arabilapset vaativat Palestiinan vapauttamista. Tahrir-puolue vaatii Israelin tuhoamista ja islamilaisen kalifaatin rakentamista sen raunioille. Jordania tulisi ilman muuta kuulumaan siihen, kuten myös Libanon, Syyria, Irak ja Iran, ja myöhemmin myös Egypti, joka sen mukaan on tilapäisesti armeijan valvonnassa, mutta jossa he uskovat kansan kaatavan armeijan asettaman hallituksen. Sisin valinta presidentiksi voi muuttaa tilannetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181166#.U4bf8ENsO-o
·        Etelä Afrikan viimeinen valkoinen presidentti F W de Klerk sanoo Israelin vierailunsa yhteydessä, että on väärin ja epäreilua kutsua Israelia apartheid-valtioksi. Hän tuli maahan ottaakseen vastaan Haifan yliopiston kunniatohtorin arvon. Hän sanoi, ettei hän tiedä, millä perusteilla John Kerry uskoi Israelin olevan matkalla apartheidiin, sillä siihen on monia määritelmiä, mutta kehotti varomaan tällaisen määritelmän käyttämistä. Hän vakuutti, että sikäli kuin hän tuntee Israelia, mitään merkkejä sen vajoamisesta apartheidiin ei ole olemassa, eikä ole reilua syyttää sitä siitä. Hän kuitenkin kehotti Israelia vakavasti harkitsemaan kahden valtion toteuttamista, koska muuten maata odottavat ennalta arvaamattomat ongelmat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181164#.U4bjXUNsO-o


Wednesday, May 28, 2014

KESKIVIIKKO 28.05.14


KESKIVIIKKO 28.05.14
1. TÄNÄÄN on Jerusalem-päivä, joka ei ole virallinen vapaapäivä mutta jota vietetään, ja jonka kunniaksi järjestetään juhlallisuuksia. Tärkein niistä oli Mercaz HaRav yeshivassa eilen illalla pidetty tilaisuus, johon osallistui pääministerin ohella muita ministereitä, molemmat päärabbit ja muita korkeita henkilöitä. Lakiesityksellä päivästä on tarkoitus tehdä virallinen vapaapäivä, mitä äärivasemmisto vastustaa sanoen sen vahvistavan miehitystä. Ministeri Uri Ariel vakuutti Jerusalem tilaisuudessa, ettei uutta rakennuskieltoa enää julisteta.
ISRAEL alkaa pikku hiljaa palautua normaalirytmiinsä uusien korruptiotapauksineen, presidentin valinnan valmistelemiseen, Belgiassa murhatun pariskunnan hautajaisiin, poliisin pidättämään beduiiniin, jota syytetään kahden miehen avustamisesta liittymään Syyrian armeijaa vastaan taisteleviin Jihadin pyssymiehiin ja kaikkeen muuhun, mikä kuuluu tämän piskuisen maan rutiiniin.
Kotoisten kuvioitten rinnalla Israelissa seurataan huolella tapahtumia maan rajojen ulkopuolella; mitä tapahtuu Egyptissä, jossa presidentin vaaleja jatkettiin päivällä heikon äänestysaktiivisuuden takia; mitä tapahtuu Thaimaassa armeijan suorittaman vallan-keikauksen jälkeen – Thaimaa on tärkeä lomakohde, ja thaimaalaisia työskentelee Israelissa; miten Ukrainan tilanne kehittyy Kiovan hallituksen alettua uuden verisen offensiivin Venäjän mielisiä vastaan äsken valitun ”suklaapresidenttinsä” johdolla, ovatko siellä asuvat juutalaiset vaarassa joutua syntipukiksi tai taistelevien osapuolten jalkoihin. – Kiina upotti vietnamilaisen kalastusaluksen kiistellyllä merialueella.
PA:n nokkamies sanoo julkistavansa uuden Fatahin ja Hamasin sopiman tilapäisen hallituksen huomenna. Miten Israelin hallitus tulee suhtautumaan siihen ja ennalta ilmoittamaansa boikottiin? - EU ilmoittaa, että seuraava neuvottelukierre Iranin kanssa on sovittu Viinissä 16 -20 päivien välisenä aikana Iranin vakuuttaessa, että sopimus on vielä mahdollista saada valmiiksi. - USA:n presidentti Barack Obama pitää tänään tärkeän linjapuheen, jossa Israelin ja arabien välinen konflikti on jäämässä sivupyörteeksi muiden tärkeämpien asioitten rinnalla, mikä osoittanee USA:n kiinnostuksen hälvenemistä.
ISRAEL ja juutalaisuus liittyvät jollain tavoin oleellisesti maailman tapahtumiin, halusivatpa ne sitä tai ei. Mutta meitä kiinnostavat päivän sääennusteet tänään. Jerusalem: 23 -29; Tiberias 23 -35; Suolameri 27 -37; Eilat 25 -40 +C-astetta. Taivas on ennusteen mukaisesti puolipilvinen tänään ja huomenna, perjantaina taivas kirkastuu ja lämpötila nousee 35 asteeseen Jerusalemissa ilman ollessa hyvin kuuma ja kuiva. Lauantaina lämpötila romahtaa 28 asteen tienoille taivaan peittyessä uudelleen osittaiseen pilviverhoon.
TÄNÄ VUODENPÄIVÄNÄ v. 585 oli auringonpimennys, joka lopetti 5 vuotta kestäneet Halysin taistelut Lydian hallitsijan Alyattes II:n ja Median hallitsijan Cyaxaresin välillä Turkissa, koska sen katsottiin tarkoittavan, että jumalat halusivat sodan lopettavaksi. – Tänä vuodenpäivänä v. 1964 perustettiin Palestiinan Vapautusorganisaatio (PLO), ja Azerbaijan ja Armenia julistautuivat itsenäisiksi demokraattisiksi tasavalloiksi v.1918. (Times of Israel)
2. USA:n presidentti Barack Hussein Obama osallistuu keskiviikkona West Pointin sotilas-akatemian valmistusmis-seremoniaan. Hän odotetaan pitävän sen yhteydessä merkittävän linjapuheensa, jossa tarkastellaan hänen presidenttikautensa jäljellä olevana aikana tärkeimmiksi luonnehdittuja kohteita, jotka ovat Syyria, Venäjä ja ilmaston muutosten aiheuttamat ongelmat amerikkalaiselle yhteiskunnalle. Obaman hallituksen ja kansainvälisen yhteistyön katsotaan myös kuuluvan hänen käsittelemiinsä kysymyksiin. Sen sijaan epäonnistuneiksi määriteltyjä rauhanneuvotteluja Israelin ja arabien välillä tuskin edes mainitaan, mikä osoittanee USA:n menettäneen kiinnostuksensa niihin.
VALKOISEN TALON virkailijat kutsuvat Obaman ulkopolitiikkaa asioihin puuttumiseksi ja kansainvälistyneeksi, mutta ei eristyneeksi eikä yksipuoliseksi. Obaman uskotaan käsittelevän Ukrainan kriisiä, Syyrian jatkuvaa sisällissotaa sekä Iranin ydinsuunnitelman toteutumista ja kehittymistä. Hän esittänee USA:n Irakin ja Afganistania sotapolitiikan muuttavan luonnettaan uudenlaiseksi osallistumiseksi. Terrorismin vastainen taistelu on edelleen tärkeällä paikalla, kuten myös Al-Qaidan keskusjohdon hajoamisen aiheuttama uudenlainen uhka USA:lle.
USA vähentää joukkojaan Afganistanissa, mutta jättänee sinne 10 000 sotilasta kuin osoittaakseen, että sillä on voimavaroja terrorismin vastaisen taisteluun maailmassa. Venäjä ja Kiina ovat yhteistoimin vastustaneet länsimaiden laatimia esityksiä YK:n turvallisuus-neuvostolle, erityisesti Syyria koskevilta osiltaan; viimeksi esitystä Syyrian presidentti Bashar Assadin syyttämiseksi Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa ihmisoikeuksien rikkomisesta ja sotarikoksista. Israelille Assad olisi kuitenkin pahoista vaihtoehdoista vähiten paha.
OBAMA kutsui joukon USA:n johtavia ulkomaanpolitiikan journalisteja lounastilaisuuteen, jossa hän pyrki saamaan heiltä lisäevästystä keskiviikon linjapuheelleen. Mukana olivat journalistit, jotka usein ottavat kantaa USA:n hallituksen ulkopoliittisiin päätöksiin, joskus kriitillisestikin suhtautuen, ja joilla on vaikutusvaltaa mielipiteiden muodostamiseen, kuten Peter Beinart, Thomas Friedman ja Jeffrey Goldman. http://www.timesofisrael.com/obamas-west-point-speech-to-signal-foreign-policy-redirect/
3. ARABIT hyökkäsivät poliiseja vastaan Temppelivuorella Jerusalem-päivän kunniaksi, minkä johdosta Vuorelle pääsy estettiin muilta kuin muslimeilta. Arabinuoret olivat naamioituneet tunnistamisen vaikeuttamiseksi, sillä poliisi taitaa tuntea kuumimmat Kallet edellisistä hyökkäyksistä. Yksi poliisiupseeri haavoittui kiven osuttua hänen otsaansa. Arabit vetäytyivät Al-Aksa moskeijaan jatkaen kivitystä sieltä, eikä poliisi halua seurata heitä. Arabien mukaan 4 mielenosoittajaa haavoittui yhteenotoissa poliisin kanssa.
Jerusalemin poliisi vahvisti joukkojaan Jerusalemissa ja etenkin vanhassa kaupungissa, koska Jerusalemin kunniaksi erotetun päivän johdosta paikalle tulvii sekä juutalaisia että pyhiin-vaeltajia ulkomailta. Poliisi esti Vuorelle pääsyn arabien alettua kivittää poliiseja, mutta ennen sitä Vuorelle oli päästetty 1000 turistia mutta vain 250 israelilaista.
JERUSALEM päivä on järjestyksessä 47. päivä sen jälkeen, kun Israelin yli 3000 vuotta vanha pääkaupunki vapautettiin kuuden päivän sodassa 1967 Jordanian miehityksestä v.1948 vapaussodan seurauksena. Israelin hallitus etenee hyvin varovaisesti Temppelivuoren asemaa koskevassa kysymyksessä, sillä väärä askel voi helposti sytyttää suuren rovion, jonka taltuttaminen voi osoittautua veriseksi. Arabit uhkaavat suoraan puuttuvansa tilanteeseen, mikäli nykyinen tasapainotila häiriintyy pahoin.
Jerusalem ja sen pyhät paikat eivät ole merkinneet muslimeille koskaan sitä, mitä ne merkitsevät juutalaisille. Ottomaanien hallitessa Syyria Palestiinaa sitä pidettiin syrjäisenä ja merkityksettömänä, jossa ehkä vain levättiin ja yövyttiin matkalla Kairoon tai Damaskokseen. Vasta juutalaisten saapuminen alueelle, ensin pieninä ryhminä tai yksittäisinä matkailijoina kehittyen suureksi kansanvaellukseksi aloitti maan kehittymisen, johtaen lopulta juutalais-valtion syntymiseen. Tämä prosessi jatkuu edelleen, sillä puolet maailman juutalaisista asuu ulkomailla, ja heidän lisäkseen lukematon joukko, joka ei vielä tiedä kuuluvansa valittuun kansaan. Juutalaisuuden ja semitismin vastaisuuden kasvaessa monet heistä katsovat, että vain Israelissa heillä on mahdollisuus asua juutalaisina ilman syrjintää ja pelkoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181130#.U4WNHENsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        IDF:n sotilaat tunkeutuivat tiistaiyönä arabikylään Jeninin lähellä Samariassa suorittaakseen epäillyn pidätyksen. Asukkaat kuitenkin avasivat tulen heitä kohti heitellen valmistamiaan pommeja. Sotilaat eivät kärsineet vaurioita eikä kukaan haavoittunut. IDF joutuu suorittamaan näitä ratsioita, jotka kuuluvat PA:n poliisin toimiin, mutta jotka eivät toimi velvollisuuksiensa mukaan. PA:n johtavat virkailijat vaativat, että PA:n tulee lopettaa kaikki turvallisuusyhteistyö Israelin kanssa. Tilanne monimutkaistuu väliaikaisen hallituksen saadessa vallan tällä viikolla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181126#.U4WUAUNsO-o
·        Puolustusministeri Moshe Yaalon vieraili tiistaina Mateh Binyamin alueneuvoston vieraana Samariassa todeten, että ”setlementtitoiminta” on oleellisen tärkeä Israelin turvallisuuden kannalta, ja että se on sitä erityisesti Binyaminin alueella. ”Olen seurannut tiiviisti ”setlementtitoiminnan” kehitystä Juudeassa ja Samariassa ja etenkin Binyaminin alueella ja olen ponnellinen kehityksestä” hän sanoi jatkaen. ”Ei ole turvallisuutta ilman ”setlementtitoimintaa”. Hän kiitteli asukkaita, että he olivat ottaneet harteilleen sosiaalisia, opetus- ja kansallisia velvoitteita luvaten tukea heidän toimintaansa mahdollisuuksien mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181116#.U4WV5kNsO-o
·        IAF, Israelin Ilmavoimat, joutuivat varojen niukkuuden vuoksi peruuttamaan suunnitellut harjoituslennot alkaen tiistaipäivästä. Puolustusministeriö ilmoitti pyytäneensä, että talousministeriö tilittää välittömästi 750 miljoonaa NIS (215 miljoonaa USD), mutta koska se kieltäytyi, IAF päätti tukea IDF:n vaatimuksia lisävaroista ja peruutti harjoituslennot. Henkilöstölle ilmoitettiin asiasta. Maan puolustuksen kannalta elintärkeän haaran varojen leikkaaminen vaarantaa maan kyvyn vastata sille annetuista velvoitteista maan puolustamiseksi. Kysymys on yhä selvemmin noussut Yair Lapidin ja Moshe Yaalonin sekä Naftali Bennettin väliseksi henkilökohtaiseksi kamppailuksi, johon pääministerin on korkea aika puuttua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181114#.U4WYOkNsO-o
·        Pääministeri Netanyahu vakuutti Jerusalem-päivän tilaisuudessa eilen illalla, ettei Jerusalemia tulla jakamaan ja että Temppelivuori on oleellinen osa sitä. Hän luetteli tärkeitä kohteita, joihin juutalaiset voivat vaivatta samaistua todeten, että Jerusalemin vanha kaupunki ja etenkin sen Temppelivuori, Länsimuuri, Moorian vuosi, Sionin vuori, ovat kuin sydän maan pääkaupungille, joita ilman sen on mahdoton jatkaa elämäänsä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181120#.U4WakkNsO-o
·        Historiallinen synagoga, joka useitten raporttien mukaan on kärsinyt pahoin sisällissodan pommituksissa, on viimeisten raporttien mukaan tuhottu kokonaan. Kapinallisten mukaan Syyrian armeija tuhosi 400 vuotta vanhan Eliyahu HaNabin synagogan Joberissa Damaskoksen esikaupungissa, jota hallituksen joukot pommittivat kuukausien ajan. Tämä on yksi lukuisista historiallisesti arvokkaista rakennuksista ja muinaisajan muistomerkeistä, joita etenkin Irakista Syyriaan tunkeutuneet joukot tuhoavat välittämättä niiden arvosta maan kulttuurille ottaen huomioon, että niihin sisältyy runsaasti kirjoituksia, joita ei ole tutkittu eikä käännetty. Niiden tuhoaminen jättää suuria aukkoja alueen historiaan. http://www.timesofisrael.com/pictures-show-historic-damascus-synagogue-destroyed/Tuesday, May 27, 2014

TIISTAI 27.05.14


TIISTAI 27.05.14
1. ROOMAN paavi tuli, oli ja meni luvaten rukoilla Israelin puolesta, jota pyyteli myös pääministeri Netanyahu saattopuheessaan paaville luvaten, että Israel rukoilee hänen puolestaan. Jos jotakin jää päällimmäiseksi näin ulkopuolelta arvioiden paavin Israelin vierailusta, on hänen inhimillinen olemuksensa, koreilematon ja ystävällisesti hymyilevä, mutta myöskin helposti johdateltava, kuten ohjelmasta poikkeava käynti Betlehemin turva-aidalla osoittaa, jonka hän teki Abbasin pyynnöstä, ellei se ollut ennalta suunniteltu, kuten JP vihjaa. Netanyahu sai hänet vastapainoksi taivutettua pysähtymään terroristin uhrien muistotaululla Herzl-vuorella ehkä lausuen äänettömän rukouksen tai vain voimia keräten.
Paavin vierailun lyhyyttä vain valitettiin. Hänen olisi pitänyt tutustua juutalaisten pyhiin paikkoihin myös maan pohjoisosassa ja Kinneretin järven rannoilla, joissa Jeesus usein liikkui opettaen kansaa ja tehden suuria, ihmisjärjen ylittäviä ihmetekojaan, ja myös Nasaretissa, jossa hän varttui aikuiseksi, israelilaiset pahoittelevat. Keskustellessaan Netanyahun kanssa paaville tuli kinaa siitä, mitä kieltä Jeesus puhui. Netanyahun todettua, että Hän puhui hepreaa, paavi oikaisi, että arameaa Hän puhui, johon sanavalmis pääministeri vastasi: ”Hän puhui arameaa, mutta Hän osasi myös hepreaa, koska tunsi kirjoituksia”. Näin tämäkin kiistoja aiheuttanut kysymys sai korkean tason ohjeen.  http://www.timesofisrael.com/pope-heads-to-temple-mount-western-wall-on-last-day-of-trip/, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Pope-maintained-diplomatic-balance-during-visit-religious-leaders-say-354452
2. MEIDÄN on kuitenkin aika tarkastella tämän tiistaipäivän säätä, joka ennusteiden mukaisesti on lämmin ja taivas pilvetön. Huomenna taivas saa osittaisen pilvipeitteen jatkuen seuraavana päivänä lämpötilan laskiessa asteen verran päivässä, mutta varsinainen hellepäivä on perjantaina, jolloin lämpötila ylittänee 33 asteen rajan myös Jerusalemissa. Säätilat tänään: Jerusalem 19 -30; Tiberias 19 -36; Suolameri 28 -37; Eilat 24 -38 +C-astetta. Lämpötila noussee perjantaina yli 40 asteen Suolamerellä ja Eilatissa, Tiberiassa vähän alle.
Tänä viikonpäivänä 1703 perustettiin St.Petersburg, kansanomaisesti Pietari, jota NL:n aikana kutsuttiin Leningradiksi. – Saksan taistelulaiva Bismark upotettiin v. 1941, ja sen mukana menehtyi yli 2000 ihmistä. – v.1971 Saksan Dahleraun junaonnettomuudessa kuoli 46 ihmistä, heistä 41 Radevormwaldin koulun ylimmän luokan oppilaita, Onnettomuuden syy jäi selvittämättä. (Times of Israel)
3.  BRYSSELIN juutalaisessa museossa tapahtunut tulitus, jossa sai surmansa neljä ihmistä, kaksi heistä Israelista, yksi ranskalainen museon vapaaehtoistyöntekijä, yksi Belgiasta, on viranomaisten tulkinnan mukaan ”terroristin suorittama teloitus”, kuten he sitä varovaisesti nimittävät. Heillä näyttää olevan vaikeuksia kutsua sitä suoraan terrori-iskuksi, mitä sanaa Euroopassa kauhistellaan. Siksi sitä kutsuttiin aluksi ”ennalta suunnitelluksi murhaksi”.
Murhan tutkimukset siirrettiin maanantaina Federaation yleisen syyttäjän toimistolle, jonka mandaattiin tämän kaltaisten rikosten tutkiminen kuuluu. Sen tiedottaja Wenke Roggen totesi, että tutkimukset aloitettiin pitäen sitä terroristisena teloituksena. Hän sanoi poliisin analysoimien videokuvien osoittavan, että terroristi toimi kylmän rauhallisesti ja hyvin päättäväisesti koko tulitusoperaation ajan, joka tehtiin automaattikiväärillä, kestäen vain 1.5 minuuttia, mikä oikeuttaa kutsumaan sitä terrorismiksi, Roggen selitti lehdistötilaisuudessa. Aiemmin yleinen syyttäjä totesi, että jutun tutkimusten siirtoon yleisen syyttäjän virastoon vaikutti uhrien kansallisuus ja henkilöllisyys. Lauantaina iltapäivällä surmansa saanut israelilainen 50-vuotias pariskunta Miriam ja Emmanuel Riva olivat Israelin hallituksen palveluksessa. He palvelivat aiemmin NATIV-järjestössä, joka avusti entisen NL:n juutalaisten muuttoa Israeliin. Nativ on Mossadin ja Shin Betin tavoin vastuullinen suoraan Israelin pääministerin kanslialle. Kaikkia tulituksen uhreja ammuttiin joko kaulaan tai kasvoihin. 24-vuotias belgialainen museon naistyöntekijä, jonka ilmoitettiin kuolleen tulituksessa, on apulaissyyttäjän Ine Van Wymerschin mukaan aivokuollut, mutta elossa.
Murhaajalla oli päässään kasvonaamari ja tummat aurinkolasit. Videokuvan mukaan hänen aseensa oli Kalashnikov-tyyppinen automaattikivääri. Hän tuli museon sisäänkäynnin eteen, veti aseensa pussista ja tulitti sisällä olevia ihmisiä lasin läpi poistuen sitten kiireesti paikalta. Wymersch ei halunnut vahvistaa tietoja, oliko murhaajan kamera juuttunut hänen toiseen pussiinsa estäen häntä kuvaamasta tilannetta, kuten Toulousin murhaaja Mohammed Merah teki surmattuaan juutalaisen opettajan pienine lapsineen 2 vuotta sitten.
Lauantaina tehty murha oli ensimmäinen tämän laatuinen hyökkäys Belgiassa 30 vuoteen, minkä johdosta ihmiset pelkäävät väkivallan ja antisemitismin saavuttaneen Belgian, jossa asuu 40 000 juutalaista, puolet heistä Brysselissä, loput Antwerpissa. Hyökkäysten uskotaan olevan seurausta pitkään jatkuneesta Israelin ja juutalaisten vastaisesta kiihotuksesta. Ranskassa pahoinpideltiin lauantaina kahta juutalaista synagogan edessä Pariisin lähiössä. Nämä tapaukset ovat saaneet juutalaiset tiivistämään turvatoimia laitoksissaan Euroopassa. http://www.timesofisrael.com/belgium-probes-terror-link-in-jewish-museum-killings/
4. OTTAWAN kaupungin viranomaiset kieltäytyvät sulkemasta palestiinalaisen taiteilijan, Ottawassa asuvan, Rehab Nazzalin laatimaa näyttelyä nimeltä ”Invisible, Palestiina – Israelin suorittama sotilaallinen miehittäminen”, kuten näyttelyn esitteessä todetaan. Näyttely avattiin 09.05. ja se jatkuu 22.06. saakka. Israelin Kanadan lähetystö ja juutalaisjärjestöt ovat vaatineet näyttelyn sulkemista selittäen, että se edistää terrorismia kunnioittaessaan aktiivisia terroristeja: ”Näyttely kuvastaa vihan ja liihotuksen kulttuuria, joka on vastoin Kanadan arvoja rauhan suojelijana ja terrorin vastaisen taistelun edustajana”.
Israelin Kanadan suurlähettiläs Rafael Barak tapasi viime viikolla Ottawan kaupungin pormestarin Jim Watsonin pyytäen näyttelyn sulkemista, koska se ei esitteen mukaisesti käsittele taiteilijoita, aktivisteja, kirjailijoita ja johtajia, vaan ylistää tunnettuja terroristeja., kuten lähetystön tiedotteessa todetaan. Näyttelyn laatija Rehab Nazzal on Khalil Nazzalin sukulainen, joka suunnitteli ja johti 40 vuotta sitten tällä viikolla kouluun tehtyä terrori-iskua Maalotissa. Iskussa murhattiin 22 koululaista ja 3 opettajaa.
BARAK toteaa mielihyvällä, että Ottawan pormestari sanoutui irti näyttelyn laatineen taiteilijan arvomaailmasta, koska se ei kuvasta Kanadalaisia arvoja. Pormestari puolustaa sanan ja ilmaisun vapautta todeten, että näyttely antaa kanadalaisille mahdollisuuden todeta, mitä on terrorismin taustalla ja ongelmiin, joita Israel kohtaa taistellessaan terroria vastaan pyrkiessään rauhaan: palestiinalaisten tapa ylistää terrorismia, kiihottaa vihaa ja kieltäytyminen hyväksyä Israel juutalaisena valtiona. Lähetystön virkailijat olivat laatineet yhteenvedon näyttelyssä esitetyistä terroristeista ja heidän aktiivisista toimistaan. Barak ei kuitenkaan saanut pormestaria lupaamaan näyttelyn kieltämistä. Pormestari vetäytyi yleisen normin taakse sananvapauden ja mielipiteen esittämisen vapaudesta tunnustaen, että ehkä kaupungin oma valintamenetelmä on puutteellinen. http://www.timesofisrael.com/ottawa-shuns-call-to-close-exhibit-seen-as-extolling-terrorism/
5. ISRAELIN sotilastiedustelun entinen johtaja Amod Yadlin ja Saudi Arabian tiedustelu-johtaja Turki bin Faisal al-Saud (1971 -2001) osallistuivat harvinaiseen paneelikeskusteluun Brysselissä pidetyn konferenssin aikana, jonka oli järjestänyt German Marshal säätiö. Tämän kansainvälisen konferenssin teemoina olivat Iranin ydinsuunnitelma, Israelin ja PA:n arabien väliset ongelmat ja muut ajankohtaiset aiheet.
Mieheltä miehelle keskusteluja johti Washington Postin David Ingnatius. Tällaisen keskustelun toteutuminen on merkkinä siitä julkisesta salaisuudesta, että Saudi Arabia ja Israel ovat todella lähestymässä toisiaan USA:n vaikutusvallan heikkenemisen myötä. Turki al-Saud, joka on kuningas Saudin nuorin poika, kehotti Israelia hyväksymään v. 2001 saudi-suunnitelman ja allekirjoittamaan NPT-sopimuksen, jolla Lähi-Idästä voidaan kehittää massatuhoaseista vapaa vyöhyke.
Yadlin selitti vastineessaan, ettei kysymys ole ihan noin yksinkertainen, sillä arabiliitto omaksui saudisuunnitelman 2002. Saudi Arabia modifioi myöhemmin suunnitelmaa ota tai jätä periaatteella, jota Israel ei voi hyväksyä. Hän mainitsi Golanin palauttamisen, jota suunnitelmassa vaaditaan, eikä se ole ainoa ongelma. Hän selitti sitten Iranin ydinaseen aiheuttaman uhan myös Persianlahden ja muille Lähi-Idän maille viitaten 70 vuotta sitten suoritettuun massamurhaan, jossa Israelilla ei ollut mitään tekemistä, ja päätyen Brysselissä tehtyyn vihamurhaan. Hän kauhisteli tilannetta, että USA:n ja Israelin tuhoa haluava Iran saisi ydinaseen. USA ja Venäjä (NL) eivät kilpailuasemastaan huolimatta halunneet tuhota toisiaan (MAD sopimus). Yadlin selitti edelleen missä kaikkialla Iranin vaikutus tuntuu: Syyriassa Hizbullahin kautta, Jemenissä, Bahrainissa.
Al-Turki vastasi Yadlinille, että NPT-sopimuksen allekirjoittaminen tai siitä kieltäytyminen ei pitäisi olla lisenssinä ydinaseen rakentamiseksi, ja niin Israel on kuitenkin tehnyt. Luottamuksen rakentaminen vaatii kaksipuolista avoimuutta, hän selitti. - Mark Langfan selitti, että sekä Israel että Saudi Arabia haluavat Iranin ydinaseteollisuuden tuhottavaksi, mutta että USA:n presidentti tukee sitä ja pyrkii estämään kaikin tavoin sen tuhoamisen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181089#.U4Q7MUNsO-o
6. TURKKILAINEN oikeus päätti vaatia neljä Mavi Marmaran targedian aikana virassa ollutta israelilaista sotilasjohtajaa vangittaviksi antaen siitä velvoitteen Interpolille. Päätös koskee seuraavia johtajia: IDF:n komentajaa Gabi Ashkenazi, laivaston komentaja Eliezer Marom, entinen sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin ja IAF:n tiedustelujohtaja Avishai Levy. Oikeus totesi näiden johtajien osallistuneen Mavi Marmaralla tapahtuneeseen Gazaan pyrkivien aktivistien ja IDF:n väliseen kahakkaan toukokuussa 2012 sotilaitten pyrkiessä väripistoolein varustettuina valtaamaan aluksen ja kääntämään sen suunnan Ashdodin satamaan, jossa sen avustuslasti oli tarkoitus tutkia ja kuljettaa maitse Gazaan. Kahakka kehittyi hengen-vaarallisiksi sotilaille, jotka lopulta turvautuivat aseisiinsa surmaten 9 (yksi kuoli äskettäin oltuaan koomassa siitä lähtien nostaen luvun kymmeneen) turkkilaista. Aluksesta ei lopulta löydetty avustustarvikkeita, joten koko kauppasaarron rikkomisyritys oli ennalta suunniteltu provokaatio, jota pääministeri Erdoganin hallitus tuki.  
Israel suostui myöhemmin maksamaan 20 miljoonaa uhrien omaisille, mutta dokumenttia vielä viimeistellään. Oikeuden päätös on uusi käänne, mikä voi mutkistaa tilannetta. Tilanne on hankala ja epämukava sekä Turkille että Israelille, ja kumpikin maa haluaa saada sen selvitetyksi mahdollisimman pian Lähi-Idän poliittisen tilanteen muutosten vuoksi. Turkin hallituksen vaikeutena on kasvojensa säilyttäminen joutumatta häpeän kohteeksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4523972,00.htmlMonday, May 26, 2014

MAANANTAI 26.05.14


MAANANTAI 26.05.14
1. ROOMAN paavi Francis I yritti varmaan kaikin voimin pysytellä lupauksensa mukaan poissa poliittisista lausunnoista, mutta ei lopulta voinut vastustaa Abbasin hänen korvaansa kuiskuttelemia seireenin lauluja, vaan tunnusti avoimesti hyväksyvänsä itsenäisen Palestiinan, ja toiseksi käyvänsä osoittamassa ”kunnioitustaan” Israelin rakentamalle turva-aidalle Betlehemin lähellä. Israelin johto ei tietenkään ollut onnellinen poikkeamisesta sovitusta protokollasta. Saapa nähdä, miten Netanyahu tähän vastaa, mutta varovaisena miehenä hän tuskin nostaa tästä suurempaa meteliä. Paavin tänä päivänä suunniteltu vierailu Temppelivuorella voidaan katsoa yksipuolisen tuen antamiseksi muslimeille kysymyksessä, joka on hyvin arka sekä juutalaisille että muslimeille.
Seurasin illalla TV:n kautta paavin tuloa Pyhän Haudan kirkkoon, jossa runsas papillisten johtajien joukko odotteli häntä toista tuntia pyyhkien välillä hikeään. Paikalla kuhisi parhaimpiinsa pukeutuneen papiston lisäksi poliiseja ja turvallisuusmiehiä, kaikki aseistettuja, osalla lyhytpiippuiset automaattiaseet, sekä lehtimiehiä, jotka hermostuneina etsivät kuvaus-kohteita aikansa kuluttamiseksi. Sitä mukaa kuin paavin ilmestyminen lähestyi, Rooman kirkon papiston, kardinaalien ja muiden tärkeydestään tietoisten, edustien määrä kasvoi. Lopulta paavi laahusti kokovalkoiseen pukuunsa sonnustautuneena selvästi väsyneen näköisenä lähikaartinsa ympäröimänä kirkon kovin rapistuneeseen kokoustilaan syleillen ortodoksikirkon Konstantinopolin patriarkka Bartholomewta, joka johdatti paavin kateederille yhteistä rukousta varten. Tapaamisen tarkoituksena oli tasoittaa sovinnon löytämistä 11. vuosisadalla syntyneen repeämän eheyttämiseksi.
Tänään paavilla on sekä henkisesti että fyysisesti toinen raskas päivä. Hän käy Länsimuurilla, jonka Herodes rakensi laajentaessaan Temppelivuoren tasannetta lähes kaksinkertaiseksi. Paavi jättänee jonkun lappusen muurin rakoon, kuten on ollut tapana. Temppelivuorella hän tapaa suurmuftin ja paikallisia muslimijohtajia suosionosoituksena muslimeille. Hän käynee myös Siionin vuorella rakennuksessa, jonka toisen kerroksen yläsalissa Jeesuksen uskotaan nauttineen pääsiäisaterian opetuslastensa kanssa. Rakennuksen alemmassa kerroksessa on Davidin hauta. Rakennus toimi aikoinaan myös moskeijana, vaikka muslimit eivät tunne samaa vetovoimaa siihen kuin kristityt ja juutalaiset. Vatikaani vaatii oikeutta pitää siellä messuja ja kehittää siitä turistikohdetta. Juutalaiset rabbit vastustavat sitä, koska he katsovat sen loukkaavan rakennuksen pyhää luonnetta.
Myöhemmin päivällä paavi käy Herzlin haudalla sekä Jad Hashem museossa laskien seppeleet molemmissa kohteissa ja tapaa holokaustista pelastuneita. Hänellä on keskustelutilaisuudet sekä Netanyahun että Peresin kanssa. Jossakin välissä paavi lounastanee Israelin johtajien kanssa. Hän lentää tänään takaisin Vatikaaniin. http://www.timesofisrael.com/pope-heads-to-temple-mount-western-wall-on-last-day-of-trip/
2. MAAILMA kulkee omaa latuaan, mutta kaiken hyörinän keskellä on syytä tarkastella paikallista säätilaa. Kuten ennusteet ovat lupailleet, aurinkoinen sää jatkuu keskiviikkoon saakka, jolloin luvataan hellettä. Torstaina taivas peittyy osittain pilvikerrosten taakse lämpötilan laskiessa keskiviikon 32-asteen hellelukemista 28 asteeseen. Säätilat tänään: Jerusalem 17 -26; Tiberias 20 -33; Suolameri 28 -34; Eilat 25 -38 +C-astetta. Lauantaina paavin ollessa Betlehemissä Israelissa koettiin 4.1 asteen maanjäristys Jerusalemista Eilatiin ilman vaurioita. USA:ssa pantiin merkille, että salama iski WTC I:n tornin huippuun, kuten se iski Rooman Pietarin kirkon torniin paavi Francis I ottaessa johdon Vatikaanissa.
3. EGYPTISSÄ kansa käy vaaliuurnille tänään antaakseen virallisen vahvistuksen kenraali Abdel Fatah el-Sisin presidenttikaudelle, jota hän on tosiasiallisesti hoitanut kaadettuaan Mohammed Morsin vallan. Hänellä on kilpailijaehdokas, mutta hänellä ei uskota olevan mitään mahdollisuutta Sisin kansansuosion rinnalla, mutta jos äänestysvilkaus on pieni, tilanne voi muuttua.
Tarkkailijat sanovat, että murskattuaan Muslimiveljeskunnan Sisin suurin huoli presidentti-kautensa alusta lähtien on Egyptin talous, mikä on lähes konkurssitilassa, ja maan 85 miljoonan väestön kasvaessa 2 miljoonaa vuodessa varojen riittäminen sen toimeentulon turvaamisen lisäksi välttämättömiin uudistuksiin ja investointeihin on lähes mahdoton ongelma. Hänen uskotaan kuitenkin olevan ainoan henkilön, jolla voi olla mahdollisuuksia. Hän ei lupaa nopeita tuloksia, vaan sanoo, että positiivisia tuloksia voidaan odottaa aikaisintaan kahden vuoden kuluttua. Presidentti Morsi lupasi hoitaa maan talouden puolessa vuodessa. Egyptin kanssa ei voi odottaa loputtomiin.
Egyptin presidentin vaalien toinen ehdokas v.2012 Hamdeen Sabahi, joka edustaa vasemmistoa, sai kolmanneksi eniten ääniä edellisissä vaaleissa Morsin voittaessa. http://www.jpost.com/Middle-East/WATCH-Egyptians-go-to-the-polls-as-Sisi-poised-to-take-power-354359
4. EUROPARLAMENTIN vaaleissa äärioikeisto ja äärivasemmisto näyttävät vahvistuneen EU:lle myönteisesti suhtautuneitten puolueitten menettäessä kannatustaan. Selvimmin siirtyminen oikealle näkyy Ranskassa, jossa Marie le Pen siirtolaisvastainen Kansallinen Puolue lähes kaksinkertaisti kannatustaan.  Ranskan pääministeri Manuel Vall kutsuu sitä maanjäristyksi, joka tullee aiheuttamaan vaikeuksia EU:n johdolle. Presidentti Hollanden sosialistinen puolue putosi kansansuosiossa kolmanneksi. Saksassa valtaa pitävä puolue menestyi tarpeeksi voidakseen jatkaa turvaten EU:n jatkuvuuden.  
Englannissa Nigel Faragesin UK Kansallinen puolue eteni samoin. Se vaatii välitöntä eroamista EU:sta, kuten myös oppositiopuolue Labour. Pääministeri Calderonin konservatiivipuolue lupasi kansanäänestystä EU-jäsenyydestä, ja joutuu nyt vastuuseen lupauksestaan. UKIP sai 29 % äänistä, konservatiivit 24 % kuten myös Labour. – Italiassa EU:n kannattajat näyttävät säilyttäneen asemansa. - Hollannissa Geert Wildersin Freedom puolue sai toiseksi eniten ääniä EU:n yhteyttä kannattavan keskustapuolueen jälkeen. Wildersin puolue vastustaa siirtolaisuutta mahan. – Kreikassa vasemmisto ja Syriza-puolue lisäsivät kannatustaan, mutta eivät tarpeeksi hallituksen kaatamiseksi. Äänestystulokset vahvistetaan virallisesti myöhemmin tänään. http://www.jpost.com/International/The-rise-of-far-right-wing-parties-in-Europe-354345
5. USA:n ulkoministeri John Kerry torjui Mahmoud Abbasin viimeisimmän tarjouksen neuvottelujen jatkamiseksi Israelin kanssa, jos se julistaa 3 kuukauden rakennuskiellon Juudeaan ja Samariaan ja vapauttaa neljännen 26 vangin erän. Kerry totesi Abbasille, ettei hän usko Netanyahun tulevan mukaan noilla ehdoilla. Abbasin pelkona on PA:n talouden romahtaminen, jos USA ja EU poistavat tai vähentävät taloustukeaan. Arabimaat helposti lupaavat tukea kasvojensa säilyttämiseksi, mutta toteuttavat lupauksiaan hitaasti jo ollenkaan, koska palestiinalaisten tukeminen on kunnia-asia.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf varoitti kysymyksen monimutkaistamisesta turvautumalla yksipuolisiin toimiin. Hän vakuutteli, etteivät neuvottelut ole todella loppuneet, vaan nyt pidetään taukoa. USA ei aio esittää omaa suunnitelmiaan, vaan odottaa osapuolten toimivan aktiivisemmin. Hän antoi ymmärtää, että Kerryn kokoama tiimi USA:ssa on edelleen koossa, eikä Martin Indyck ole vielä poistunut kuvioista.
Pääministeri Netanyahu antoi ymmärtää Bloombergin kommentoijan Jeffrey Goldbergin haastattelussa, että neuvottelujen tien sulkeuduttua hän harkitsee yksipuolisia toimia yksilöimättä, mitä ne voisivat olla.
Netanyahu vihjailee, että nämä toimet voisivat vaatia muutamien juutalaisyhteisöjen purkamisen, joten kysymys lienee jonkinasteisesta vetäytymisestä. Bei Yehudan puheenjohtaja Naftali Bennett suosittaa C-alueiden liittämistä Israeliin nyt, kun tilanne on muutenkin takalukossa. Tämä tarkoittaisi, että 60 % Juudean ja Samarian alueista liitettäisiin Israeliin. Niissä asuu suhteellisesti paljon vähemmän arabeja kuin PA:n valvomilla alueilla. http://www.timesofisrael.com/us-we-oppose-unilateral-steps-want-peace-talks-to-resume/
6. UUTISOTSIKOITA
·        Paavi Francis I teki pääministerin kehotuksesta yllätysvierailun Herzl-vuorella terrorin uhrien muistomerkillä. Tämä oli vastapaino Paavin vierailulle turva-aidalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181042#.U4LwpENsO-o
·        25-vuotias Islamic Jihadin jäsen käsitteli pommia käsissään kömpelösti sillä seurauksella, että se laukesi hänen käsissään surmaten hänet välittömästi. Tapaus sattui Jabalin pakolaisleirissä Gazan pohjoisosassa maanantaina.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181037#.U4Lxn0NsO-o
·        Kansanedustajat Ayelet Shaked ja Robert Ilatov esittävät laatimansa lakiesityksen Knessetille, jolla pyritään estämään Israelille vihamielisten NGO-järjestöjen toiminta maassa. Se perustuu USA:ssa voimassa olevaan vieraiden agenttien rekisteröimislakiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181022#.U4Ly0kNsO-o
·        Opiskelijoiden perustaman Im Tirzu järjestön entinen johtaja, perustajajäsen Ronen Shoval kieltää ehdottomasti, että se olisi saanut tukea New Israel Fund (NIF), joka on vasemmistolainen ja sotii Im Tirzun periaatteita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181018#.U4L0JUNsO-o
·        Iran vaatii, että USA:n ja Israelin ydinasekapasiteetti ja niiden valmistaminen tulee poistaa välittömästi P5+1 maiden ja Iranin sopimuksen tultua hyväksytyksi. Sen ei uskota valmistuvan ennen vuotta 2015, mikä antaa Iranille runsaasti uutta aikaa atomipommin valmistamiseksi, tai ainakin kapasiteetin hankkimiseksi ydin pommin rakentamista varten, joka voidaan koota lyhyessä ajassa päätöksen jälkeen. P5+1 maiden neuvottelutiimiä johtaja Catherine Ashton jää syrjään kesällä, mikä tullee jättämään aukon tiimin työskentelyyn. Toinen erimielisyys koskee Iranin ballististen ohjusten rakentamista, mitä Iran jatkaa vaatimuksista huolimatta sen lopettamiseksi.  http://www.timesofisrael.com/iran-calls-for-destruction-of-us-israel-nuclear-capacities/
·        Israelin maa-, meri- ja ilmavoimat sekä sotilastiedustelu on nyt kytketty yhteydenpito-verkostoon, mikä suuresti lisää armeijan kapasiteettia toimintojen koordinoimiseksi. http://www.jpost.com/Defense/Integrated-communications-network-now-operational-according-to-top-army-officials-354353


Sunday, May 25, 2014

SUNNUNTAI 25.05.14


SUNNUNTAI 25.05.14
1. TÄNÄÄN alkaa juutalaisen kalenterin mukainen uusi viikko ja sen ensimmäinen päivä lämpö-mittarin osoittaessa 16 astetta auringon nousun aikaan, 25.iyar-kuuta 5774. Tänään lentää Rooman paavi Francis I helikopterilla Jordaniasta Betlehemiin, jossa hän tutustuu Syntymäkirkkoon ja tapaa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin sekä pitää sen jälkeen messun seimiaukiolla (manger square), johon odotetaan ainakin 10 000 ihmistä. Messun jälkeen paavi käy lounaalla kolmessa pakolaisleirissä asuvien perheiden ja lasten kanssa. Häntä kuljetetaan paikasta toiseen omasta pyynnöstään avoautossa uskoen, että muslimien ystävänä kukaan ei halua vahingoittaa häntä. Hän pelkää enemmän israelilaisia mielen-osoittajia, jotka ovat raapustelleet grafiitteja kirkkojen ja luostarien seiniin eivätkä ole fyysisesti vahingoittaneet ketään, mitä ei voi sanoa muslimien mielenosoittajista.  
Iltapäivällä paavi lennätetään Gen Gurionin lentokentälle, jossa hänelle järjestetään juhlallinen vastaanottotilaisuus (rousing welcme) Israelin ja uskontokuntien korkeimman johdon toivottaessa hänet tervetulleeksi Israeliin monine puheineen. Paavin Israelin vierailu kietoutuu erottamattomasti presidentti Shimon Peresin henkilöön, joka seuraa paavia kaikkialle kehuen, että hän sai paavin houkuteltua toteuttamaan vierailunsa ennen hänen presidentti-kautensa loppumista. Peresin ja Francis I:n toimissa ja lausunnoissa ilmenee sama ”rauhan henki”, josta he eivät väsy toistamaan. AFP:n artikkelissa, jota Times of Israel lainaa, todetaan, että paavin matka on luonteeltaan lumousoffensiivi (charming offensive), jolla hän pyrkii tasoittamaan ja unohtamaan uskonnolliset ja kansalliset vihamielisyydet aloittaakseen rauhan rakentamisen uudelta pohjalta. Siksi hän tapaa Konstantinopolin kreikkalais-ortodoksikristittyjen ekumeenisen patriarkan Bartholomew I Jerusalemin Pyhän Haudan kirkossa Jerusalemin vanhassa kaupungissa, ja kehottaa Syyrian hallitusta vastaan taistelevia ryhmittymiä ja Israelin ja PA:n hallituksia solmimaan pysyvän rauhan.
Jerusalemin vanhan kaupungin kapeita ja mutkaisia katuja pitkin paavi siirtyy turvallisuus-miesten kauhuksi jalkaisin Temppelivuorelle tai ainakin Länsimuurille, ja pitänee lyhyen messun yläsalin rakennuksessa, jonka pohjakerroksessa on kuningas Davidin hauta. Poliisi tutkii tarkoin paavin käyttämän patikkareitin käyttäen koulutettuja koiria mahdollisten pommien ja aseiden löytämiseksi. Poliisi antoi porttikiellon 15:le epäilyttävälle henkilölle.
Maanantaipäivä onkin varattu enemmän maallisille asioille keskusteluineen Paavin ja presidentin sekä pääministerin ja uskonnollisten johtajien kanssa. Paavi laskee seppeleen Theodor Herzlin haudalle sekä Jad Vashem holokaustmuseossa natsivainoissa surmattujen muistoksi. Hän lentää Ben Gurionin lentokentälle Peresin saattamana maanantai-iltana. Paavi Francis I ei voinut lentää helikopterilla tai ajaa autolla suoraan Jerusalemiin, koska poliittisten kiemuroitten mukaan se tarkoittaisi Jerusalemin tunnustamista Israelin pää-kaupungiksi, mikä olisi voinut loukata palestiinalaisten herkkiä tunteita. http://www.timesofisrael.com/papal-pilgrimage-heads-to-bethlehem-jerusalem/, http://www.timesofisrael.com/pope-faces-uphill-climb-to-achieve-visits-goals/
2. SÄÄTIETEILIJÄT ennustavat aurinkoista ja lämmintä säätä täksi ja ainakin kolmeksi seuraavaksi päiväksi lämpötilan noustessa ja kehittyessä 33 asteen helteeksi keskiviikkona. Mitä sen jälkeen tapahtuu, on uuden ennusteen varassa, mutta tuskinpa helle hellittää päivässä. Lämpötilat tänään: Jerusalem 17 -25; Tiberias 19 -33; Suolameri 25 -34; Eilat 24 -37 +C-astetta. Suolameren ja Eilatin lämpötila nousee yli 40 +asteen keskiviikkona.
TÄMÄ vuodenpäivänä v. 1946 perustettiin Transjordanian kuningaskunta, kuninkaanaan Abdullah I, joka hallitsi sitä ja 1948 Israelin itsenäisyyssodasta lähtien Jordaniaa vuoteen 1951 saakka, jolloin hänet murhattiin ollessaan menossa rukoilemaan Al-Aksa moskeijaan. Abdullah taisteli Lawrence of Arabian kanssa Ottomanien hallitusta vastaan Englannin avustuksella, mikä johti arabivaltioitten syntyyn. Abdullah oli maltillinen ja kutsui juutalaiset tervetulleiksi Palestiinaan uskoen heidän auttavan Lähi-Idän arabimaitten kehittämiseksi länsimaisiksi valtioiksi. (Times of Israel)
3. BRYSSELISSÄ lauantaina tapahtuneessa terrori-iskussa sai surmansa Tel Avivista kotoisin ollut n. 50-vuotias pariskunta. Terroristi oli päässyt aseineen juutalaisen museon sisään, jossa hän avasi tulen lähellä olevia ihmisiä kohti. Kolme uhria kuoli heti, neljäs menehtyi haavoihinsa myöhemmin. Kaksi uhreista oli ilmeisesti museon työntekijöitä. Poliisi pidätti yhden henkilön, mutta vapautti hänet tunnustaen hänet silminnäkijäksi. Terroristi ampui uhrejaan päähän ja kaulaan, mikä osoittaa, että hän oli koulutettu tappaja. Raportti tapahtuneesta on Het Laatste Nieuws online lähteestä.
Viranomaiset tutkivat oletusta, että murhaaja tuotiin paikalle Audi-henkilöautolla, ja ehkä pakeni sillä pois paikalta. He katsovat, että hyökkäys on antisemitistinen. Euroopan juutalaisjohtajat selvittävät, onko tapauksella ehkä yhteyksiä Toulousessa Ranskassa v. 2012 tehtyyn Ozar HaToran juutalaisen koulun edessä tehtyyn terrori-iskuun. Belgian sisäministeri Joelle Milquet Belgian RTEF TV-yhtiön haastattelussa, että motiivi näyttää rasistiselta.  Belgiassa asuu 42 000 juutalaista, puolet heistä Brysselissä. Paikan valinta ei liene sattuma. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-News/Israeli-couple-reportedly-among-Brussels-Jewish-museum-shooting-victims-353250, http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-News/Netanyahu-Deadly-Belgium-attack-result-of-anti-Israel-incitement-353245
4. BELGIAN 42 000 juutalaista ovat shokissa juutalaisessa museossa tapahtuneen terrori-iskun jälkeen, mutta toteavat samalla, ettei se ollut mikään yllätys. He sanovat Belgian tiedotusvälineitten välittävän jatkuvaa juutalaisvastaisuutta, ja että kielteisten tapausten yhteydessä ensiksi etsitään syylliseksi juutalaista, eikä tämä ole belgialainen ilmiö, vaan samaa tapahtuu useimmissa EU-maissa.
Viranomaiset myöntävät tämän tosiasian, mutta eivät tee juuri mitään asian korjaamiseksi. Mikä siihen lienee keskeisin syy, vaihtelee vastaajan mukaan, mutta vuosisatoja vanha juutalaisviha muhii edelleen vahvasti Euroopan valtaväestön parissa. Tätä ryydittää maan voimakas ja voimistuva muslimiväestö, joka sen sijaan, että pyrkisi sulautumaan maan kanta-väestöön, tiivistää kuulumistaan maailmanlaajuiseen muslimikansaan, jonka tarkoituksena on levittää islaminuskoa käyttäen hyväkseen länsimaiden kaiken sallivaa lainsäädäntöä, lopullisena päämääränään juutalaiskristillisen lain ja kulttuurin korvaamiseksi arabi-kulttuuriin perustuvalla sharia-lailla. He tunkeutuvat kouluihin, joiden opetusohjelmiin otetaan arabikulttuurin opettaminen ja osallistumispakko islamin rukoustilaisuuksiin. Tätä kaikkea tuetaan Saudi Arabian ja Perisanlahden öljymaitten valtavilla tuloilla, joita ne saavat myydessään kallista öljyä ja kaasua länsimaiden kasvaviin tarpeisiin.
Juutalaiset ovat tilanteessa, jossa he katsovat lastensa tulevaisuuden olevan synkkä ja ilman toivoa länsimaissa, joita he ovat lahjoillaan, varoillaan ja työllään olleet kehittämässä. Juutalaisten kutsuminen kotiin ”pakanamaista” on ollut kalastusta, jossa kalat pyydystetään elävinä. Nyt lienee metsästäjien aika, jossa käytetään kuolettavia ammuksia. ”Sen tähden, katso päivät tulevat, jolloin ei enää sanota: Niin totta kuin Herra elää, joka johdatti israelilaiset Egyptistä, vaan: Niin totta kuin Herra elää, joka johdatti israelilaiset pohjoisesta maasta ja kaikista muista maista, joihin Hän oli heidät katkottanut. Sillä Minä palautan heidät heidän omaan maahansa, jonka Minä annoin heidän isillensä. Katso, Minä käsken tulemaan monta kalastajaa, ja heitä kalastavat. Ja sen jälkeen Minä käsken tulemaan monta metsästäjää, ja ne heitä metsästävät kaikilta vuorilta ja kaikilta kukkuloilta ja kallioiden rotkoista”. (Jer. 14:15 -16) Hyökkäys tapahtui Belgian EU-parlamenttivaalien aattona. ADL:n äsken julkistetun maailmanlaajuisen gallupin mukaan maailmassa on yli miljardi ihmistä, joilla on antisemitistisiä mielikuvia, eli 26 % maailman väestöstä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180993#.U4GV70NsO-o
5. UUTISOTSIKOITA
·        Jerusalemin poliisi pidätti 26 ihmistä, jotka osoittivat mieltään Davidin haudan lähellä vastustaessaan Davidin haudan ja sen yläsadin luovuttamiseksi Vatikaanille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180994#.U4Ggn0NsO-o
·        Hamas-johtaja Moussa Abu Marzouk sanoi haastattelussa, ettei Hamas vastusta PA:n hallituksen pääministerin Rami Hamdallahin valintaa tilapäisen hallituksen pääministeriksi. Hän sanoi, että palestiinalaisten parlamentti kokoontuu kuukauden sisällä ja että Hamas osallistuu PLC:n ja ”presidentin” vaaleihin, vaikka sillä ei ole omaa ehdokasta. Hän totesi, että PLO:n toimeenpaneva komitea kokoontuu pian käsittelemään tarpeellisia muutoksia peruskirjaan sekä päättämään Palestiinan Perustuslaillisen Kokouksen (PNC) päivästä. Hamas odottaa Abbasin päätöstä PLC:n vaaleista. Moussa kertoi Hamasin olleen yhteyksissä EU:n ja USA:n viranomaisten kanssa todeten, että USA:n suhtautuminen Hamasin ja Fatahin yhteishallitukseen on muuttunut myönteisemmäksi aiemman hylkäävästä kannasta. EU:n kesällä eroava ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton sanoi jo aiemmin hyväksyvänsä sovinto-sopimuksen. Hamas on aiemmin vaatinut, että Hamas tulee johtamaan väliaikaista hallitusta, ja että Hamas tulee säilyttämään perustuskirjansa Israelin tuhoamista vaativat pykälät, myös vaalien jälkeen, eikä tule koskaan tunnustamaan Israelia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180991#.U4Ggy0NsO-o
·        IDF:n sotilaat onnistuivat estämään ilmeisen terrori-iskun Migdal Oz juutalais-yhteisöön Gush Etzionissa perjantaiyönä. IDF:n sotilaat havaitsivat epäilyttäviä henkilöitä Migdal Ozin lähellä ja seisovan myöhemmin taloryhmän edessä. Sotilaat toimivat hienvaraisesti mutta päättäväisesti pidättäen molemmat miehet ja vieden heidät kuulusteluihin. Sotilaat partioivat alueilla jatkuvasti.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180983#.U4Gl1ENsO-o
·        Gazan terroristit ampuivat perjantaina raketin, joka putosi Shaar HaNegevin alueelle aiheuttamatta vaurioita. Turvaverkon lähellä työskenteleviä sotilaitta tulitettiin myös perjantaina. Sotilaat vastasivat tuleen. Kukaan ei ilmeisesti haavoittunut. Vuoden 2014 alusta lähtien Gazasta on ammuttu Israeliin yli 100 rakettia.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180965#.U4GnG0NsO-o
·        Betlehemiin kokoontunut kansa tervehti paavi Francis I innostuneesti. Paavi sanoi, että Israelin ja PA:n välisen konfliktin jatkuminen on yhä vaikeampi hyväksyä. Hän ei käy Ramallahissa, jonka katsotaan olevan osoitus olla puuttumatta politiikkaan. http://www.timesofisrael.com/pope-francis-to-touch-down-in-bethlehem-sunday-morning/