Friday, January 31, 2014

PERJANTAI 31.01.14


PERJANTAI 31.01.14
1. TÄNÄÄN, tammikuun viimeisenä päivänä, sapatin aattona, luvataan puolipilvistä säätä, joka sapattina voi kääntyä sateiseksi. Ilma tuntuu pistävän viileältä, mikä voi johtua siitä, että ilman kosteuspitoisuus on korkea, mitä tunnetta suhteellisen kova tuuli voimistaa. Tällä hetkellä aurinko kuitenkin paistaa kirkkaasti repaleisten pilvien lomasta. Lämpötilat: Jerusalem9 – 17; Tiberias 12 -22; Suolameri 17 -26; Eilat 15 -26 +C-astetta. Huomenna lämpötilojen ennustetaan laskevan 4 astetta, Jerusalemissa jopa 9 astetta sateen johdosta. Sunnuntaiksi sään ennustetaan selkiintyvän puolipilviseksi.
2. POLIITTISET tarkkailijat katsovat, että pääministeri Netanyahun tapa pitää asiat tiukasti povitaskussaan – niin tehokkaasti kuin se pystyneekin estämään ennen aikaisten vuotojen syntyä – aiheuttaa epävarmuutta ja huhuja, mitkä voivat sattua omaan nilkkaan. Tämän sanotaan johtuvan Netanyahun tavasta tehdä päätöksensä keskustelujen aikana. Tämä puolestaan johtaa siihen, ettei kukaan tiedä hänen päämäärästään, koska se on elastinen, muuttuen jatkuvasti. Tämä vaikeuttaa pitkäjännitteistä suunnittelua.
3. KULUNEEN viikon aikana Israelissa mediaa hallinnut pääministerin ja hänen hallituksensa ministerien välinen kiista koskien juutalaisasukkaitten jättämistä potentiaalisen palestiinalais valtion sisälle joko sen kansalaisina tai ilman heilutteli jo pahoin hallitusyhteistyötä. Pääministerin lausunnoista saatiin kuva, että hän on jo periaatteessa hyväkysynyt – tai alistunut siihen – että palestiinalaisvaltion perustaminen on väistämätön, jonka sisällä asuvat juutalaiset voivat jäädä koteihinsa. Tämä aiheutti rajuja vastalauseita, joista Beit Yehudi-puolueen puheenjohtajan Naftali Bennettin kärkevä vastalause sai pääministerin esittämään ultimaatumin: Joko anteeksipyyntö tai ero hallituksesta. Bennett valitsi puolittaisen anteeksipyynnön, mutta pidätti oikeuden arvostella myös pääministerin päätöksiä. Netanyahu hyväksyi sen ja palattiin päiväjärjestykseen.
Beit Yehudin kansanedustaja Ayelet Shaked selitti, ettei Bennettin aikomuksena ollut loukata pääministeriä, eikä erottamisuhka vaikuttanut hänen päätökseensä pyytää anteeksi. Ulkoministeri Avigdor Liberman totesi, että Bennett teki oikein pyytäessään anteeksi, mutta selitti samalla, että ministeri voi olla eri mieltä pääministerin kanssa, mutta ei solvata häntä. Liberman selitti, ettei Netanyahu koskaan tarkoittanut jättävänsä juutalaisasukkaita arabikansan keskelle, ja että hän on tyytyväinen, että asia on selvitetty. PA/PLO:n taholta on vihjailtu, että juutalaiset voisivat jäädä asumaan Palestiinan sisälle saatuaan kansalaisuuden. Beit Yehudin taholta kerrottiin, että Netanyahun toteamus, että hänellä on muitakin hallitus-vaihtoehtoja, ovat minimaaliset, sillä Shas ei sovi samaan hallitukseen Yesh Atidin kanssa. Labour ei liity hallitukseen, koska rauhanprosessi ei ole edistynyt toivottavalla tavalla. Tämä olisi pakottanut uusiin vaaleihin.
KNESSETIN Channel-Panels poll – tehtynä osittain ennen kriisiä ja osin sen aikana – osoittaa Beit Yehudin kannatuksen nousun. Jos vaalit pidettäisiin nyt, puolueet saisivat parlamentti-paikkoja seuraavasti: Likutenu saisi 30 paikkaa (nyt 31); Labour saisi 19 (15); Yesh Atid 12 (19); Beit Yehudi 17 (12); Shas 7 (11); Meretz 11 (6); Hatnua, Hadash ja Balad 4 paikkaa kukin.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Bayit-Yehudi-runs-victory-lap-after-Bennett-apology-to-PM-339982
4. KERRYN lupaama konferenssi Agabassa Jordaniassa ei toteutunut tänä viikonvaihteena. USA:n ulkoministeriön Israelin ja palestiinalaisten välisiä neuvotteluja seuraamaan nimittämä lähettiläs Martin Indyck sanoo, että Kerry tulee esittelemään suunnitelman lähi viikkojen aikana haluamatta antaa tarkempia päivämääriä. Indyck sanoo, että Kerryn suunnitelma on itse asiassa lista kummankin osapuolen esittämistä vaatimuksista ja toiveista, jonka pohjalta osapuolet jatkavat neuvotteluja. Indyck raotti jonkin verran salaisuuden verhoa kertoen, että 75 -80 % Juudean ja Samarian juutalaisasukkaista jäisi asumaan koteihinsa suurten blokkien alueilla, jotka liitettäisiin Israeliin maanvaihdon kautta. Abbas ei hänen mukaansa ehdottomasti vastusta juutalaisten jäämästä asumaan Palestiinan valtion alueelle saatuaan sen kansalaisuuden, mutta loput muutettaisiin Israeliin.
Indyck vakuutti, ettei kehyssuunnitelma sisällä yllätyksiä kummallekaan osapuolelle, koska John Kerry on pitänyt jatkuvaa läheistä yhteyttä sekä Israelin että PA/PLO:n neuvottelijoihin ja johtajiin. Indyck arvioi, että sekä Israel että PA/PLO hyväksyvät suunnitelman varauksin. Hän selitti, että suunnitelman nimeäminen USA:n laatimaksi antaa mahdollisuuden sanoa asioita, joita kumpikaan osapuoli ei halua vielä julkistaa. Hän sanoi suunnitelman käsittelevän seuraavia kysymyksiä: Molemminpuolinen tunnustaminen; turvallisuus; maanvaihto ja rajat; Jerusalem; pakolaiset sekä konfliktin ja vaatimusten lopettaminen.
INDYCK sanoi Jerusalemia koskevan osan olevan tarkoituksellisen avoimen ja elastisen sen arkaluonteisuuden ja syviä uskonnollisia tunteita herättävän luonteen vuoksi. Jordanin laaksoon muodostettaisiin puskurivyöhyke, ja raja Jordaniaa vastaan varustetaan uuden aikaisella turva-aidalla, jota takaavat miehittämättömät pienkoneet (drones). Suunnitelmassa otetaan kantaa juutalaispakolaisten korvauksiin arabimaista sekä palestiinalaispakolaisten korvauksiin Israelista. Israel tunnustetaan siinä juutalaisvaltioksi ja Palestiina palestiinalaisvaltioksi. Myös kysymys PA:n kouluissa ja mediassa sekä instituutioissa harjoitettu Israelin vastainen kiihotus mainitaan suunnitelmassa.
INDYCK sanoi varoittaneensa USA:n kongressin jäseniä, että suunnitelman toteuttaminen edellyttää USA:n rahoitusta, etenkin Jordanian rajajärjestelyissä ja korvauskysymyksissä. Vaikka hän artikkelin mukaan vaikutti rentoutuneelta uskoen suunnitelmaan, hän sanoi puolustusministeri Moshe Yaalonin esittämän kärkevän arvostelun loukanneen syvästi sekä kuukausia suunnitelman kimpussa toiminutta kenraali John Allenia että John Kerryä. Kerryn alkuperäinen aikataulu 9 kuukautta ei toteudu, joten sitä jatkettaneen vuoden loppuun. http://www.timesofisrael.com/us-framework-deal-puts-75-80-of-settlers-under-israeli-rule.
5. KANSANEDUSTAJA Moti Yogev (Beit Yehudi) kertoi Israelin Radion ohjelmassa, että John Kerryn toimintaan vaikuttaa ainakin osittain hänen antisemitistinen katsomuksensa. Hän sanoi omasta ja ryhmänsä puolesta, ettei Kerry ole tasapuolinen välittäjä, vaan hän pyrkii pakottamaan Israelin taipumaan omiin tasapainottomiin vaatimuksiinsa. "Hänellä on Israelin vastainen perusta siinä, ettei hän pyri kompromissiin, vaan esittää tasapainottomia ratkaisuja pyrkien kuristamaan Israelin maata voidakseen perustaa Palestiinan valtion. Ryhmämme näkemyksen mukaan hän ei ole tasapuolinen sovittelija eikä sopiva välittäjäksi ennakkokäsitystensä vuoksi. Hän syytti pääministeriä, ettei hän tunne parempaa sirkuksen johtajaa päätellen hänen johtamistavastaan.
YOGEVIN lausunnot tulivat julkisuuteen torstaina, pian sen jälkeen, kun Netanyahu ja Bennett olivat mitelleet keskenään Netanyahun esitettyä, että Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset voivat halutessaan jäädä arabivaltion sisälle, mitä Bennett pitää mahdottomana ja sionismin vastaisena mielipiteenä. Bennett sanoi, ettei historia tule antamaan anteeksi sille, joka suostuu tuollaiseen. Myös presidentti Peres sekaantui asiaan ihmetellen, mikseivät juutalaiset voisi asua arabivaltiossa? Hän sanoi, että sellainen epäluulo kuului menneisyyteen, jolloin arabit surmasivat juutalaisia, mutta eivät enää. http://www.timesofisrael.com/jewish-home-mk-implies-kerry-guided-by-anti-semitism
Yuval Steinitz latasi täyslaidallisen PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia vastaan kutsuen häntä terrorismin hovihankkijaksi todeten, että hän on enemmän antisemitistinen ja pursuaa Israelin vastaista myrkkyä enemmän kuin kukaan toinen maailmanjohtaja. Steinitz sanoi puhuessaan turvallisuusinstituutin konferenssissa, ettei Abbas nyt rahoita terrorismia, mutta hän, joka kieltää holokaustin koskaan tapahtuneen, kieltää nyt juutalaisten oikeudet Israelin valtion. Abbas oli Mynchenin olympialaisten yhteydessä koko Israelin olympia-joukkueen tuhonneen terrori-iskun rahoittaja. Hänen Moskovan yliopistossa kirjoittamansa tohtorin väitöskirja 1982 käsitteli holokaustia, jota hän vähätteli sanoen, että korkeintaan muutamia tuhansia juutalaisia surmattiin monien muiden mukana. http://www.timesofisrael.com/abbas-worlds-no-1-purveyor-of-anti-semitism-minister-says, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176938#.Uutnc0BsNDQ
Gazan terroristit ampuivat eilen Grad-raketin kohti Netivotin kaupunkia. Se putosi asumattomalle alueelle aiheuttamatta vahinkoa. IAF vastasi siihen iskemällä kolmeen kohteeseen Gazassa. Tammikuun ensimmäisen 17 päivän aikana Gazasta ammuttiin 17 rakettia, minkä johdosta tulitauko katsotaan päättyneeksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176931#.UutnrkBsNDQ
PA:n puheenjohtaja Abbas ylisti taas FB-sivullaan sekä entisiä että nykyisiä terroristeja, jotka ovat murhanneet juutalaisia ja israelilaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176935#.UutojkBsNDQThursday, January 30, 2014

TORSTAI 30.01.14


TORSTAI 30.01.14
1. ISRAELIN TAIVAS on ennusteiden mukaan tänään aurinkoinen koko maassa, mutta muutamia pilvenhattaroita kuitenkin seilaa kuin muistutuksena, että sää voi muuttua äkisti. Ennusteet lupaavat huomiseksi sateita ainakin joissain osissa maata, mutta sapattina on taas aurinkoista. Lämpötilat ovat suhteellisen korkeat, mutta jopa noussevat huomenna sateen mahdollisuudesta huolimatta; Jpostin ennustama lämpötila 4 -8 astetta lienee virheellinen. Lämpötilat: Jerusalem 7 -15; Tiberias 12 -22; Suolameri 14 -23; Eilat 15 -26 +C-astetta. Ynetnews ennustaa Jerusalemissa huomiseksi puolipilvistä 11 -18 astetta, sapatiksi 12 -20 astetta ja aurinkoista säätä, mikä on ajankohtaan nähden epätavallinen.
Netanyahun ja Bennettin välinen arvovaltakiista taitaa poistua Bennettin esitettyä vesitetyn anteeksipyynnön "mikäli olen lausunnollani häirinnyt pääministerin sielunrauhaa", mutta pitää itsellään oikeuden arvostella tarvittaessa myös pääministeriä. Pääministerin kanslian ilmoituksen mukaan Bennettin erottamiskirje hallituksesta oli jo valmiiksi laadittu, joten välitön hallituskriisi oli ilmeisen lähellä, eikä liene kokonaan poistunut, koska myös Likudin ministerien ja kansanedustajien keskuudessa on kapinahenkeä.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4482409,00.html
2. Yesh Atidin puheenjohtaja talousministeri Yair Lapid varoittaa, että rauhankeskustelujen epäonnistuminen aiheuttaa Euroopan maiden boikotin, mikä – jopa heikkonakin - voi aiheuttaa Israelin talouden joutumisen vaikeuksiin, joka tuntuu jokaisen kansalaisen elämässä. Samalla hän käytti tilaisuutta hyväkseen puhuessaan Kansallisen Turvallisuus-instituutin konferenssissa Tel Avivissa moittiakseen hallituksen ministereitä kuten Yaalon ja Bennett vastuuttomista lausunnoista vedoten ministeriönsä valmistamaan tutkimukseen. Hän sanoi tutkimuksen osoittavan, että koska Eurooppa on yksi Israelin tärkeimmistä vientikohteista, viennin aleneminen 20 % EU-maihin aiheuttaisi 5.7 miljardin USD menetyksen vientisektorille. Se aiheuttaisi 3 miljardin USD menetyksen tuotannolle, minkä johdosta jouduttaisiin välittömästi irtisanomaan 9 800 työntekijää. Hän varoitti, että maan talous on jopa haavoittuvampi kuin turvallisuus, jota hän kutsuu vain aseeksi talouselämän esteettömän toiminnan varmistamiseksi.
LAPID iski myös Israelin vasemmiston suuntaan todeten, että sen rinnalla, että meillä on oikeiston esittämiä karmeita uhkakuvia, vasemmiston maalaamat utuiset tulevaisuuden näkymät uudesta, ihmeellisestä Lähi-Idästä, jossa susi ja vohla asuvat rinta rinnan, ovat yhtä harhauttavia, sillä meillä on aina terrorismi. Hän muistutti, että vasemmiston tyrkyttämä rauhanmalli millä hinnalla tahansa, jota Israelin kansa ei hyväksy, on virheellinen. Lapid muisti heittää myös uskonnollisten suuntaan todeten, että meillä on aina myös niitä, jotka uskovat vakaasti, että Allah tai Elohim puhuu heidän kauttaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4482679,00.html
3. KENRAALIMAJURI (res.) Giora Eiland tarkastelee ynetnews artikkelissaan juutalais-yhteisöjen (setlementtien) tilannetta Juudeassa ja Samariassa, ja mihin nykyisen tilanteen jatkuminen ilman sopimusta PA/PLO:n kanssa voisi johtaa, ja mitä taloudellisia seuraamuksia juutalaisyhteisöjen purkaminen tulisi aiheuttamaan Israelille. Hän toteaa aluksi, että tavallisesti vedotaan taloudellisiin seurauksiin potentiaalisine kovenevine sanktioineen, ellei sopimusta saada syntymään, mikä tilanne johtaisi taloudelliseen katastrofiin.
EILAND toteaa, ettei laskelmissa huomioida kustannuksia, joita Israel joutuisi maksamaan pakottaessaan ehkä satoja tuhansia juutalaisia asukkaita luopumaan taloistaan, työpaikoistaan, ja liikeyrityksistään muuttaakseen ns. turvallisuusaidan länsipuolelle. Eiland sanoo Gazan evakuoimisen kokemuksiin viitaten, että suorat kustannukset olisivat ainakin 120 miljardia NIS (34 miljardia USD), eikä niissä ole huomioitu palestiinalaispakolaisille ehkä maksettavia korvauksia menettämistään taloista ja omaisuuksista. Hän muistuttaa, että arabiliiton hyväksymä ns. saudisuunnitelman vuodelta 2002 vaatii Israelia vetäytymään myös Golanin kukkuloilta, jotka Israel liitti valtioonsa. Ehkä tämä on saanut pääministeri Netanyahun etsimään muita ratkaisumalleja, kuten maan vuokraamista määräajaksi, tai juutalaisyhteisöjen jättämistä pakoilleen, joka Palestiinan kansalaisina tai ilman sitä. PA:n johto on torjunut molemmat vaihtoehdot vihaisina havaitessaan asemansa vahvuuden.
Eiland toteaa, ettei arabisuunnitelman lupaama diplomaattisuhteiden normalisoiminen arabimaiden kanssa ole automaattinen, vaan se edellyttää kunkin 22 arabimaan hyväksymisen. Toiseksi suunnitelma toteutuu vasta Israelin vetäydyttyä myös Golanin kukkuloilta. Lisäksi Eiland muistuttaa, etteivät Jordanian ja Egyptin kanssa solmitut rauhan-sopimukset ole avanneet uusia kauppasuhteita tai lisänneet turismin ja muun siviili-  liikenteen kasvua maiden välillä. Rauha on ns. kylmä rauha, eikä kumpikaan arabimaa ole kasvattanut kansalaisiaan hyväksymään israelilaiset ja juutalaiset tavallisen ihmisen tasolla. Eiland tulee johtopäätökseen, että rauhansopimukseen PA/PLO:n kanssa sisältyy valtavia epävarmuustekijöitä. Eiland ei tässä artikkelissa puutu turvallisuuskysymyksiin eikä siihen potentiaaliseen vaaratekijään, mihin Israel asettaisi itsensä luottaessaan PA/PLO:n hyvään tahtoon, mitä se ei missään vaiheessa ole osoittanut: Ei kasvattanut kansaansa hyväksymään israelilaiset naapurinsa, vaan jatkaa Israelin vastaista propagandaansa ja kiihotustaan valvomassaan mediassa ja instituutioissa.
Eiland suosittaa Israelin hallitusta etsimään sopimusta USA:n ja EU-maiden kanssa, jolla Israelin rakentaminen Juudeassa ja Samariassa rajoitetaan pelkästään hyväksyttyjen yhteisöjen sisällä ja vältetään kaikkea autioiden kukkuloitten rakentamista niiden ulkopuolella. Rajoitus olisi voimassa niin kauan, kuin neuvottelut kestävät. Eiland muistuttaa, että USA tarjosi tätä jo aiemmin, mutta se hylättiin, mutta nyt olisi aika ottaa se esille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4482539,00.html
Edellisen artikkelin lisäksi on liitettävä ne sosiaaliset ja inhimilliset haavat, mitä asukkaitten pakollinen muutto tulisi aiheuttamaan. Gazan 8 500 asukkaan ja 500 Samarian asukkaan väkivaltainen muutto vei heidän uskonsa tulevaisuuteen ja valtion hyvään tahtoon suojella kaikkia kansalaisiaan. Monet pakkosiirretyt perheet hajosivat, lapset menivät kaduille muodostaen jengejä, joissa käytetään huumeita, ja jotka sortuivat kaikenlaiseen epäsosiaaliseen toimintaan heidän koulunkäyntinsä häiriintyessä. Vielä 8 vuotta Gazan karkotusten jälkeen osa siirretyistä ei ole saanut omaa kotia lupauksista huolimatta.
4. USA:n ulkoministeri John Kerry valmistelee USA:n presidentin vuotuisen State of Union tapaista suoraa vetoomusta Israelin kansalle saadakseen sen hyväksymään hänen tiiminsä laatiman suunnitelman. Hän vakuuttaa, ettei tarkoitus ole sivuuttaa Netanyahua vaan avustaa häntä saadakseen kansan taakseen. Kerry turvautui aluksi uhkauksiin uhaten Israelia kansainväliselle boikotilla steroideilla ja kolmannella intifadalla, mutta yrittää nyt toista vikittelymuotoa. Hänen oletetaan esittelevän suunnitelmansa Agabassa kuun vaihteessa sekä Israelin että PA/PLO:n johtajille ja Jordanialle, jota hän haluaa mukaan neuvotteluihin.
Hänen laatimasta suunnitelmastaan käytetään nimitystä "Lista referensseistä", jossa on huomioitu molempien osapuolten esittämiä vaatimuksia ja toivomuksia. Osapuolten edellytetään jatkavan kahdenkeskisiä neuvottelujaan sen pohjalta.
PA/PLO:n vaatimus palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta ei sisälly listaan, mutta siihen sisältyy heidän vaatimuksensa Jerusalemin itäosasta palestiinalaisvaltion pääkaupunkina, sekä sen arabienemmistöisten lähiöiden liittäminen PA/PLO:n valvontaan.
Suunnitelma perustunee pääosin arabisuunnitelmaan, joka edellyttää Israelin vetäytymistä 1949 aselepolinjoille vähäisin aluevaihdoksin. Jordanin Laakson omistus ja valvonta sisältynee siinä PA/PLO:n vaatimuksen mukaan PA:lle, mutta Kerry lupaa rakentaa rajalle turva-aidan varustettuna kaikin mahdollisin ja kaikkein viimeaikaisimmin hälytys- ja valvonta-laittein, kameroin ja tunnistimin. Israelin puolustusministeriö ilmoitti välittömästi saatuaan vihiä suunnitelman sisällöstä kutsuen sitä vaaralliseksi ja todellisuuden vastaiseksi. Apulaispuolustusministeri Danny Danon lausui ministeriön kannan toteamalla: "Kerry ei ymmärrä, mitä voi tapahtua. Israel ei tule jakamaan Jerusalemia eikä suostu vetäytymään 1967 sotaa edeltäville linjoille" http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176890#.UuoVqEBsNDQ
5. ISRAELIN armeijan sotilastiedustelun johtaja Aviv Kochavi sanoo, että Israelin vihollisilla on yhteensä 170 000 rakettia ja ohjusta, joilla sitä uhataan kaikilta rajoilta vuoden jokaisena päivänä. Hän puhui Israelin Turvallisuusinstituutin konferenssissa Tel Avivissa. Hän sanoi, että armeijan upseerien parissa tätä on totuttu kutsumaan "tulen aikakaudeksi". Hän totesi Syyrian taistelujen ja Pillar of Defense operaation vähentäneen uhkaa osaksi, mutta se kasvaa uudelleen entistä tarkemmin ja kuolettavammin asein ulottuen kaikkialle Israelissa.
Kenraalimajuri Aviv Kochavi kutsuu Israelin vihollisia "puolisotilaallisiksi terroriryhmiksi".  "Emme voi kutsua Hizbullahia enää terrorijärjestöksi, sillä Hizbullahilla on yli 100 000 rakettia ja ohjusta. Raja terroriryhmän ja sotilaallisen armeijan välillä on hämärtynyt". Hän totesi vihollisten omistavan ohjuksia 450 kilon kärjillä mutta myös 900 kilon kärjillä varustettuina. He pyrkivät valmistamaan laitteita, joilla he uhkaavat Israelia ilmasta ja mereltä. IAF:n koneet eivät voi enää vapaasti lentää niiden ilmatilassa ja vaara uhkaa myös omassa ilmatilassa.
Kochavi mainitsi uudesta uhkatekijästä, minkä Syyriassa taistelevat Al-Qaidan kanssa liitto-suhteissa olevat ryhmittymät aiheuttavat. Niiden miesvahvuus ylittää jo 30 000, ja ne siirtyvät yhä lähemmäs Israelin pohjoisrajaa. Ne tunnustavat avoimesti, että kaadettuaan Assadin hallinnon Syyriassa heidän seuraava kohteensa on Israelin tuhoaminen ja Jerusalemin valloittaminen. Kochavi totesi Syyriassa taistelevien terroristien siirtyvän Turkkiin, josta ne voivat uhata Eurooppaa. Ainoa valopilkku Israelin kannalta on Muslimi-veljeskunnan ja Hamasin taantuminen, koska molemmat uhkaavat Israelia tuholla.
Kochavi kutsuu Syyria terrorismin pesäpaikaksi, joka vetää joukkoja paitsi Euroopasta, Asiasta, Amerikasta ja Pohjois-Afrikasta. Nämä taistelukokemusta ja ideologista opetusta saaneet taistelijat tulevat muodostaan uudenlaisen vaaratekijän palattuaan kotimaihinsa. Kochavi mainitsi cybersodan, joka on kokonaan uudenlainen sodankäyntitapa, joka tulee yleistymään ja jota vastaan tulee varautua taistelemaan. Hän sanoi, että viime vuonna tehtiin tusinoittain hyökkäyksiä Israelin turvallisuusjärjestelyjä ja satoja hyökkäyksiä valtion instituutioita vastaan. Hän arvioi cybersodan muodostuvan yhtä suureksi keksinnöksi kuin ruudin aikoinaan, sillä sen mahdollisuudet ovat rajattomat.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176870#.Uuocs0BsNDQ
Naispuolinen arabiterroristi yritti puukottaa rajapoliisia Issawiyan arabilähiössä, mutta ei onnistunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176881#.UuolSEBsNDQ
Arabiterroristi avasi tulen IDF:n asemaa vastaan Ataretissa lähellä Sikemiä. Sotilaat vastasivat tuleen surmaten hänet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176857#.Uuol8EBsNDQ
Rabbi Haim Druckman ei voi ymmärtää, miten Netanyahu on valmis luovuttamaan Israelin sydänalueet Juudeassa ja Samariassa, ja vielä vähemmän sitä, että hän esittää julkisesti juutalaisasukkaitten jättämistä vihamielisen arabikansan keskelle. Hän puhui Länsimuurilla järjestetyssä tilaisuudessa kysellen: "Olemmeko me menettäneet järkemme? Miten joku juutalaisten johtaja voi edes esittää tuollaista?" Presidentti Peres näytteli tietämätöntä käsitellessään kysymystä turvallisuuskonferenssissa ihmetellen: "Mikseivät juutalaiset voisi asua arabikansan keskellä? Surmaavatko he juutalaisia?" http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176894#.UuomhkBsNDQ
Abbas antaa Israelille kolme vuotta aikaa vetää joukkonsa ja kansalaisensa Juudeasta ja Samariasta. PA/PLO oli mukana kaikissa Israelin käymissä sodissa arabiarmeijoiden mukana häviten ne kaikki. Nyt hän esittää voittajan tavoin Israelille määräaikoja ja uhkavaatimuksia. Jossain on jotain pahasti vialla.  http://www.timesofisrael.com/abbas-proposes-3-year-idf-presence-in-palestinian-state/
Wednesday, January 29, 2014

KESKIVIIKKO 29.01.14


KESKIVIIKKO 29.01.14
1. ISRAELIN taivas on tänään ohuen pilviverhon peitossa, mutta aurinko paistaa sen läpi. Sateet jäivät sitten Jerusalemin ympäristössä muutamaan pisaraan, mutta hyvä niinkin. Torstaiksi luvataan selkeämpää auringonpaistetta, mutta perjantaiksi taas puolipilvistä. Lämpötilaan ennustetaan loppuviikosta pientä laskua maan keskiosissa, mutta sapattina lämpötilan tulisi ennusteen mukaan nousta asteen verran. Sateita ei ole luvassa. Lämpötilat: Jerusalem 8 -14; Tiberias 11 -21; Suolameri 15 -25; Eilat 15 -25 +C-astetta. Vaikka lämpötilat ovat suhteellisen korkealla, ajoittain kova tuuli heikentää niiden vaikutusta.
Lehdet kertoivat pääministeri Netanyahun pojan seurustelevan norjalaistytön kanssa, mutta pääministeri kertoi eilen, että he ovat vain opiskelijatovereita, eivätkä seurustele. Netanyahun olisi syytä varoa sanojaan, koska yksityiskeskustelutkin vuotavat julkisuuteen. http://www.timesofisrael.com/nertanyahu-said-to-deny-his-son-is-dating-a-non-jew/
2. UZI ARAD, pääministerin entinen pääneuvonantaja, kertoi Times of Israel toimittajalle näkemyksiään viiden johtavan maan ja Iranin välille marraskuussa solmitusta väliaikaisesta sopimuksesta, joka viimeisteltiin 13.01., sekä Israelin ja PA/PLO:n välisistä neuvotteluista. Arad seurasi vuosikymmenien ajan Iranin ydinsuunnitelman ja ydinaseen kehittämistä, joten hänellä lienee tavallista kadun miestä tarkemmat tiedot asioista. Hän sanoo analyysissaan, että Israelin kannalta P5+1 ja Iranin välinen sopimus on huono. Iranin edustajan mukaan sopimuksen toteuttaminen alkoi käytännössä 20. tammikuuta. Iranilla on oikeus rikastaa uraania 5 %:n tasoon, mutta sen tulee käsitellä aiemmin 20 %:n tasoon rikastamansa uraani ydinvoimalansa polttoaineeksi sopivaan tasoon.
ARAD sanoo vahvasti epäilevänsä, että Iran suostuu vapaaehtoisesti noudattamaan sopimuksen ehtoja kuuden kuukauden määräajassa. "Israelin perspektiivistä väliaikainen ydinsopimus on pettymys verrattuna siihen, mitä toivoimme", hän totesi. "Monet asiantuntijat epäilevät lopulliseen sopimuksen solmimista, joten nykyinen tilanne jatkuu. Iran jatkaa uraanin rikastamista tasoon, jonka he katsovat sopimuksen sallivan, kunnes he sopivan tilaisuuden tullen nostavat tasoa nopeasti. On kysymys vain ajasta. Sillä välin heitä vastaan asetettuja sanktioita helpotetaan, ja he havaitsevat länsimaitten otteen tuntuvasti herpaantuvan. Sotilaallisen ratkaisun mahdollisuus haihtuu ilmaan".
 Uzi Arad, entinen Mossadin virkailija ja Netanyahun tärkein neuvonantaja sanoo niiden, jotka uskovat Obaman hallituksen asettamien sanktioitten auttavan, elävän illuusiossa. Hän sanoo Iranin investoineen noin 190 miljardia ydinteollisuutensa kehittämiseksi, eikä siten voi noin vain todeta, että peliähän se vain oli. Iran tulee jatkamaan toimintaansa, mutta haluaa selviytyä siitä halvemmalla, ilman sanktioita, hän analysoi tilannetta todeten, että Iran on jo saavuttanut tarvittavan tietotaidon ja voi halutessaan rakentaa ydinaseen parissa kuukaudessa. Arad sanoo, että Israelin kannalta vain Iranin ydinaseen valmistuminen on pahempi tilanne kuin nykyinen. Hän sanoo, että Israelissa on kaksi koulukuntaa: Ensimmäisen mukaan Israelin on turha odottaa USA:n hoitavan kysymyksen pääosin, joten Israelin tulee toimia yksin. Toisen näkemyksen mukaan Israel voi säilyttää korkean turvallisuustasonsa Iranin ydinaseen varjossakin. Hän ei paljasta omaa suositustaan.
UZI ARAD, joka johtaa Puolustustutkimusten Instituuttia ja palvelee sen hallituksen Lauderkoulussa, otti kantaa Israelissa virinneeseen keskusteluun juutalaisyhteisöjen jättämistä virtuaalisen palestiinalaisvaltion sisään todeten, että asiasta on keskusteltu Israelin hallituksen ja akatemioitten parissa todeten, että esimerkkejä on eri puolilla maailmaa. Hän varoittaa, että jokaisen israelilaisen tulisi tiedostaa, että ihmisolentojen väkivaltainen siirtäminen paikasta toiseen on vakava kysymys. "Juutalainen veri on yhtä punaista kuin muidenkin. Kuten emme ole halukkaita siirtämään yhtä ihmisryhmää, meidän tulee pidättyä siitä toisen ryhmän kohdalla". Hän suosittaa juutalaisten evakuoimista inhimillisten sääntöjen puitteissa ja sen rajoittamista minimiin. Hän esittää kysymyksen amerikkalaisille: Miksi he ovat niin innokkaita karkottamaan ihmisiä historiallisesta kotimaastaan? http://www.timesofisrael.com/irans-nuclear-bid-only-a-matter-of-time-says-pms-former-top-adviser
3. Netanyahu sanoo, että Iranin kanssa tehty sopimus hidastaa Iranin ydinteollisuutta ja pommin valmistamista vain kuudella viikolla, ja koko maailma tietää, että pommin rakentaminen on Iranin suunnitelman tavoite. Hän vakuutti, ettei Israel salli Iranin saavan ydinasetta. Keskusteluja sopimuksesta jatkettaneen helmikuun puolivälissä New Yorkissa. IAEA:n tarkastajat pääsivät tiistaista lähtien ensimmäistä kertaa tutustumaan Iranin Gachin uraanikaivokseen. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-under-interim-deal-iran-6-weeks-away-from-bomb
4. Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei varoitti sunnuntaina Yhdysvaltoja, että sen virkailijoiden tulisi harjoittaa pidättyvyyttä Irania koskevissa lausunnoissaan. Hän kehotti samalla Iranin virkailijoita tarkoin seuraamaan länsimaitten julkaisemia lausuntoja, "sillä he hymyilevät sanoen olevansa kiinnostuneita neuvotteluista, mutta samaan aikaan julistavat, että kaikki vaihtoehdot ovat edelleen pöydällä", kuten Kerry totesi äskettäin. Hän potkaisi myös miljonääri Adelsonin nilkkaan, joka kehotti Obamaa pudottamaan atomipommin varoitukseksi Iranin autiomaahan todeten, että Adelsonia tulisi lyödä ja hänen hampaansa murskata. Iran uhkaa Yhdysvaltoja murskaavilla iskuilla, jos se iskee Iraniin. Yksi Iranin parlamentin jäsen sanoi Iranin tuhoavan kaikki USA:n tukikohdat alueella muuttaen ne USA:n joukkojen teurastamoiksi, mikäli se hyökkää Iraniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176846#.UuilDUDZCrc
CIA:n entinen johtaja David Petraeus sanoo, että USA:N tulee iskeä Iranin ydinlaitoksiin, ellei Iran noudata sopimusehtoja. Hän sanoi sen, että USA:n perääntyminen viime hetkellä ennen hyökkäystään Syyrian kemiallisia aseita vastaan aiheutti suurta hämmennystä ja sekavuutta. Hän painotti, että USA:n tulee osoittaa päättäväisyyttään puolustaessaan intressejään. http://www.jpost.com/Middle-East/Ex-CIA-head-US-would-use-force-to-stop-Iran-339683, http://www.timesofisrael.com/poll-americans-prefer-military-strike-to-nuclear-iran
5. HAMASIN johto Gazassa vakuuttaa, ettei se koskaan hyväksy kahden valtion periaatetta eikä luovuta tuumaakaan Israelin (Palestiinan) maasta. Lausunto annettiin tiistaina vastauksena Abbasin antamaan lausuntoon, jonka mukaan islamilainen järjestö on valtuuttanut hänet Palestiinan valtion perustamiseen 1949 aselepolinjoilla. Hamas kiistää, että se olisi koskaan antanut tällaista valtuutusta.
Sen lausunnossa tähdennetään, että 2006 kaikki palestiinalaisryhmät sopivat Palestiinan valtion perustamisesta ennen 1967 sotaa edeltäneitten linjojen mukaan, ja kaikkien pakolaisten tulee sallia palata sinne, mistä he pakenivat. Lausunnossa vakuutetaan edelleen, että ainoa tapa sen saavuttamiseksi on aseellinen taistelu, ja ettei sionistista yhteisöä tule koskaan tunnustaa lailliseksi palestiinalaisten maalla. Hamas kehottaa Abbasia lopettamaan hyödyttömät neuvottelut ja turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa. Se kehottaa Abbasia vapauttamaan kaikki Länsirannalla pidättämänsä Hamasin jäsenet. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-says-it-would-never-accept-two-state-solution-wont-give-up-one-inch-of-land-339682
6. Fatahin keskuskomitean jäsen, PA:n hallituksen olympia-asioitten johtaja, Jibril Rajoub teki harvinaisen vierailun Iraniin. Hän tapasi tiistaina Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarifin Teheranissa, joka totesi keskusteluissa Rajoubin kanssa, että Israel käyttää syytöksiä Iranin ydinaseesta verhona peittääkseen rikoksiaan Palestiinan kansaa vastaan, kuten Iranin puolivirallinen uutistoimisto Press TV raportoi. Hän sanoi, että yksi syy siihen, että neuvottelee P5+1 maiden kanssa on paljastaa Israelin salainen toiminta. Hän vakuutti, että Palestiinan kansan taistelu vapaudestaan on Islamilaisen Tasavallan tärkeimpiä velvoitteita.
Rajoub johtaa Palestiinan Jalkapalloliittoa. Rajoubin vierailu Teheranissa on osoitus Fatahin halusta lämmittää suhteitaan Iranin kanssa, joka perinteisesti on tukenut Hamasia antaen sille talousapua sekä kouluttanut sen taistelijoita. Hamasin suosio romahti, kun todettiin sen pyssymiesten osallistuneen Syyriassa Assadin armeijaa vastaan taistelevien kapinallisten rinnalla Syyrian länsiosassa. Hamas on pyrkinyt korjaamaan tilannetta, sillä Egyptin asettuessa vastustamaan Hamasin toimintaa syyttäen sitä sekaantumisesta sen sisäisiin asioihin, Hamas on menettänyt lähes kaikki tukijansa. http://www.timesofisrael.com/palestinian-official-makes-rare-visit-to-iran/
7. SHIN BET ja Jerusalemin poliisi pidättivät 16 arabin muodostaman solun, joka toimi Jerusalemin itäosassa ja Temppelivuorella, jossa he toimivat väitetyn opetusohjelman puitteissa saaden tukea Hamasilta Gazasta. Kolme pidätetyistä kuuluu Islamilaisen järjestön pohjoiseen haaraan Nasaretissa toimien Hamasin ohjeitten mukaan Temppelivuorella. 39-vuotias Rami Zachariya Ibrahim Barakeh on Hamasin korkea johtaja Jerusalemin itäosissa. Hänet tuomittiin aiemmin vankeuteen kuulumisesta kiellettyyn järjestöön. Ainakin kolme muuta nyt pidätettyä ovat olleet aiemmin pidätettyinä samasta syystä.
Shin Bet havaitsi, että Islamilainen järjestö järjesti koulutuksellisia kursseja Temppelivuorella maksaen niihin osallistuneille palkkaa siitä, että he olivat jatkuvasti vuorella aiheuttaen epäjärjestystä hyökkäillen vuorelle nousevia juutalaisia ja turisteja vastaan. Toinen päämäärä oli vahvistaa palestiinalaisten asemaa ja Hamasin vaikutusta pääkaupungin itäosan lähiöissä ja Temppelivuorella. Shin Bet sulki Hamasin toimistot Jerusalemin itäosassa, joissa Islamilainen järjestö oli mukana, jonka päämajat sijaitsevat Umm El-Fahmissa ja Nasaretissa. Yksi sen järjestöistä, Al-Quds Kehittämiskeskus, suljettiin 2010, mutta sen määräajan mentyä umpeen 2012, se avasi ovensa uudelleen. http://www.jpost.com/National-News/Shin-Bet-police-arrest-16-Hamas-activists-in-Jerusalem-339642

Tuesday, January 28, 2014

TIISTAI 28.01.14


TIISTAI 28.01.14
1. SATEET tulivat vihdoin Jerusaleminkin alueelle. Aamulla lehteä hakiessa kadun varresta, jonne lehdenjakaja sen heittää, putoilivat ensimmäiset sadepisarat ennustaen, että lisää voi olla tulossa. Ilma on sumuinen ja hämyinen, mutta tuuli on epämiellyttävän kova ja viileä. Ennusteet lupaavat sadetta tänään koko maassa paitsi Eilatin alueilla. Lämpötilat: Jerusalem 5 -9; Tiberias 10 -17; Suolameri 13 -20; Eilat 12 -22 +C-astetta. Huomenna pilvipeitteen ennustetaan repeilevän ja torstaiksi luvataan auringonpaistetta.
2. Eilen maanantaina vietettiin kansainvälistä holokaust-päivää. Israelista oli matkustanut lähes 200 hengen seurue Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin alueille. Mukana oli 60 kansan edustajaa ja 24 keskitysleirin kauheudet kokenutta juutalaista sekä neljä ministeriä ja neljä apulaisministeriä. Heillä oli lyhyt tilaisuus Auschwitzissä holokaustin 69. vuoden muistoksi tutustuen ensin leirialueeseen. Seremonian jälkeen he tekivät opastetun kierroksen Birkenaun leirissä, jossa heillä oli yhteinen tilaisuus Puolan edustajien kanssa, sekä yhteinen rukoushetki kuolemanleirin muistotaulun edessä. Sieltä he matkustivat Krakovaan, jossa he osallistuivat parlamenttien väliseen tilaisuuteen holokaustin muistoksi, jonne oli saapunut EU:n parlamentaarikkoja Ranskasta, Saksasta, Kreikasta, Unkarista, Italiasta, Liettuasta, Romaniasta, Espanjasta, Puolasta ja Englannista. Ulkopuolella parikymmentä Puolan äärioikeistolaista osoitti mieltään väittäen, että tilaisuus rikkoi maan itsenäisyyttä, koska se pidettiin Puolassa, huudellen antisemiittisiä iskulauseita. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-News/Herzog-at-Auschwitz-calls-on-Jews-to-always-be-self-reliant-339503
3. PÄÄMINISTERI Netanyahun kanslia tunnustaa, että mediassa raportoitu Netanyahun yksityistilanteessa antama myönnytys, että juutalaiset voivat jäädä asumaan palestiinalais-valtion sisälle, oli tarkoitettu paljastamaan PA:n johdon antisemitismi ja rasismi. Uutisten mukaan Netanyahu oli vihainen Juutalainen Koti-puolueen puheenjohtajalle Naftali Bennettille, koska tämä oli paljastanut hänen läpinäkyvän juonensa. Hän aikoo ottaa asian esille Bennettin palattua Puolan matkaltaan. Kuten oli odotettukin, PA:n johto vastasi vihaisena, ettei se koskaan salli israelilaisten jäävän asumaan kuvitteelliseen valtioonsa.
BENNETTIN tapaan monet Likudin kansanedustajat ja apulaisministerit esittivät vastustavansa Netanyahun esitystä pitäen sitä vaarallisena ja holtittomana esityksenä. Pääministeri ilmoitti julkisesti, että hänen suunnitelmaansa vastustaneet apulaisministerit voivat aivan hyvin erota hallituksesta, koska se ei heiluta hallituskoostumusta. Artikkelissa viitataan haaretz.com artikkeliin, jossa vihjaillaan monien muittenkin, jopa Yair Lapidin, kyllästyneen Bennettin tapaan esittää ja julkistaa mielipiteitään. Hallitusyhteistyö on joutunut tuuliajolle ja on vaarassa ajautua karikoille, ellei pääministeri ryhdistäydy. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176792#.UudN30DZCrc
4. PÄÄMINISTERI Netanyahun yksityistilanteessa varomattomasti heittämä huuli, jollaiseksi hän sitä kutsuu, tai juoni, jollaiseksi hän lienee sen tarkoittanut, näyttää todellisuudessa olevan vakavampi kuin mitä se ensinäkemältä vaikutti. Apulaisulkoministeri Zeev Elkin sanoo INN:n artikkelin mukaan, että pääministeri on määrännyt hänen kansliansa sisäisen tutkimuksen, kuka tiedon hänen juonestaan tai huulestaan päästi julkisuuteen.
Zeev Elkin sanoo, että koko Netayahun yritys saada PA:n johto kiinni selvästä anti-semitismistä, oli tarpeeton ja typerä, sillä Abbas on muiden PA/PLO:n johtajien tavoin toistanut sitä avoimesti vakuuttaessaan, ettei yhtään israelilaista sotilasta tai siviiliä saa jäädä asumaan palestiinalaisvaltion alueelle, ei edes väliaikaisella sopimuksella. Joittenkin arvioitten mukaan uutisen paljasti joku, joka on lähellä pääministeriä, mitä Elkin ei pidä luultavana. Sen vuoksi Elkin sanoo, että pääministerin velvollisuus on tarttua lujasti asiaan ja kieltää sen todenmukaisuus ehdottomalla vakuutuksella, että se on pelkkää toiveajattelua.
Elkin selittää, että on uhkarohkeaa ja vastuutonta edes mennä esittämään mahdollisuutta, että juutalaisasukkaita Juudeassa ja Samariassa jätettäisiin PA:n arabien armoille viitaten vuoden 2000 tapahtumaan. Silloin kaksi IDF:n sotilasta eksyi Ramallahiin, jossa PA:n poliisi pidätti heidät vieden heidät poliisiasemalle. Asukkaitten saatua tietää siitä, he tukeutuivat väkisin poliisiasemalle, hakkasivat molemmat sotilaat kuoliaiksi, jonka jälkeen heidän ruumiinsa heitettiin ulos ikkunasta, ja niitä vedettiin auton perässä pitkin katuja hurmioituneen kansan hurratessa. Yksi hakkaajista näytti verisiä käsiään poliisiaseman ikkunasta, mikä sai kansan haltioitumaan. IDF pidätti hänet usean vuoden jälkeen.
Elkin toteaa lisäksi, ettei ole tärkeää, kuka vuosi Netanyahun puheita julkisuuteen, vaan se, että hänen esityksensä joka tapauksessa sotii Likudin periaatteita vastaan. Lisäksi Elkin toteaa, että Netanyahun tulee suhtautua tilanteeseen vakavasti kieltääkseen, ettei hän koskaan tarkoittanut sellaista, sillä tilanne voi repiä hallituksen hajalle. Hän epäilee tietoja, että vuoto olisi ollut tarkoituksellinen tuntemattomista syistä johtuen.    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176782#.UuddqEDZCrc
Labour-puolueen edellinen puheenjohtaja Shelly Yechimovich toteaa omasta puolestaan, ettei ajatus Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten jättäminen PA:n arabien keskelle PA:n alaisuuteen ole mahdoton ajatus. Hän sanoi Kol Israel ohjelmassa, että hän puhui asiasta Abbasin kanssa jo toukokuussa. Hän ei sano ymmärtävänsä, miksi ajatus sai näin raivokkaan vastustuksen Israelin vasemmiston ja oikeiston kuten myös PA:n johdon taholta. Tapa, millä Yechimovich hyväksyy Netanyahun huolimattomasti lausutun juonen, osoittaa hänen oman vastuuttomuutensa ja kokemattomuutensa. Onneksi hänet syrjäytettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176808#.UudmpkDZCrc
5. Egyptin asevoimien komentaja kenraali Abdel Fattah el-Sisi eroaa paikaltaan armeijan komentajana asettuakseen ehdokkaaksi huhtikuun puolivälissä pidettäviin presidentin vaaleihin. Armeija on antanut hänelle oman tukensa. Hänen uskotaan voittavan helposti, raportoi AFP. Hän on nyt 59-vuotias, mies parhaissa voimissaan. Hän jatkaa Egyptin tapaa valita presidenttinsä armeijan parista. Uudessa perustuslaissa presidentin oikeuksia on huomattavasti kavennettu, mikä osoittaa suuntaa demokraattiseen suuntaan. Kysymys Egyptin tulevaisuudesta on kuitenkin pahasti avoin, sillä vaikka ääri-islamilaiset on nyt vaimennettu, ja Muslimiveljeskunta syrjäytetty ja julistettu laittomaksi, sen infrastruktuuri on kuitenkin edelleen olemassa ja etenkin Siinain niemimaalle pureutuneet salafistit ovat voimissaan. Egyptin hallitus lupasi hoitaa Siinain jälkeen myös Hamasin, joka sekin on levinnyt sekä Siinaille että Egyptin sydänalueille.
Vaikka Egyptin kansalla on vielä tuoreessa muistissa Hosni Mubarakin vuosikymmeniä kestänyt yksinvaltainen hallitustapa, maan sekasortoisen tilanteen selvittämiseksi ja kansan yhdistämiseksi Egyptin lipun alle tarvitaan voimakas hallitus ja selkeä päämäärä. Edellisen presidentti Mursin aloittama islamin sharialain asettaminen kaiken lainsäädännön ja elämän perustaksi sai yllättävän runsaan hyväksymisen kansan parissa, mutta hänen hallituksensa yksinvaltaan pyrkivät päätökset ja onnettomat yritykset maan talouden ohjaamiseksi tuhoon johtavalta tieltä saivat kansan kääntymään hänen hallintoaan vastaan. Mielenosoitukset ovat kuitenkin jatkuneet verisinä, mikä ei lupaa hyvää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176795#.UudplEDZCrc
6. IRANIN ja P5+1 maiden välisiä keskusteluja Iranin ydinsuunnitelmasta jatketaan luultavasti New Yorkissa helmikuun puolivälissä, mutta tarkempi päivämäärä ja paikka ovat vielä auki, kuten USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi AFP:n mukaan. Sveitsin Genevan Montreauxissa käydyissä keskusteluissa ei lopulta edistytty juuri ollenkaan, sillä Iran katsoo, että väliaikainen sopimus sallii Iranin jatkaa uraanin rikastamista alle 20 %:n tasoon ilman rajoituksia, minkä länsimaat kiistävät. Iran myös tulkitsee sopimusta siten, ettei Iranin tarvitse purkaa yhtään sentrifugia, ja saa korvata rikkoontuneet uusilla ja tehokkaammilla. Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Sharif sanoo, että sopimuksen mukaan Iran voi jatkaa rauhanomaista ydinteollisuuttaan ja rikastaa uraania. Samaa vakuuttaa myös presidentti Hassan Rouhani sanoen, että sen jatkaminen on osa kansallista ylpeyttä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176798#.UuduuUDZCrc
7. IDF:n sotilastiedustelun entinen johtaja Amos Yadlin sanoo, että Netanyahun esitys juutalaisasukkaitten jättämiseksi PA:n hallinnon alaiseksi, ei ole mahdoton. Hän sanoi puhuessaan Kansallisen Kurvallisuusinstituutin tilaisuudessa Tel Avivissa eilen, että ne juutalaiset, jotka haluavat jatkaa asumista kodeissaan Juudeassa ja Samariassa, voisivat hänen mielestään jättäytyä PA:n hyvän tahdon armoille IDF:n vedettyä joukkonsa pois ja juutalaisten muuttaessa turvallisuusaidan länsipuolelle.
Tällaisia lausuntoja tulee eri tahoilta, ja niiden katsotaan hajottavan muutenkin eripuraista kansaa, mikä on toistuvasti johtanut kansan tuhoon. Jopa JStreet, USA:ssa oleva juutalainen painostusryhmä, jota monet pitävät juutalaisvastaisena, tuomitsee Netanyahun ajatuksen. On käsittämätöntä, miten järkevinä pidetyt entisen johtajat ja komentajat, vapauduttuaan asemansa asettamista rajoituksista, ovat antautuneet vastuuttomasti kansaa hajottavien ideoiden kannattajiksi, kuten Yadlin tekee. http://www.timesofisrael.com/ex-military-intel-chief-backs-settlers-in-palestine-idea/  Monday, January 27, 2014

MAANANTAI 27.01.14


MAANANTAI 27.01.14
1. MAANANTAIAAMU alkaa pilvisenä, mutta sateita ei lupauksista huolimatta tullut yön aikana ainakaan Jerusalemissa, mutta lupaus on voimassa vielä huomennakin. Lämpötilat ovat tänään ajankohtaan nähden siedettävät, mutta huomiseksi ennustetaan selvää laskua sekä yö- että päivälämpötiloissa, Jerusalemissa jopa 5 astetta. Pilvipeitteen ennustetaan repeilevän ainakin torstaina, eikä se kovin vahvalta näytä tänäkään päivänä. Lämpötilat: Jerusalem 8 -15; Tiberias 12 -21; Suolameri 17 – 24; Eilat 15 -24 +C-astetta. Tiistain lämpö-tilat: Jerusalem 5 -10; Tiberias 10 -17; Suolameri 13 -20; Eilat 12 -22 +C-astetta.
Pääministeri tuli huomauttaneeksi Norjan pääministerille Erna Solbergille, että hänen 23-vuotias poikansa Yair heilastelee 25-vuotiaan norjalaistytön Sandra Leikangerin kanssa. He opiskelevat Herzlian Interdiciplanary keskuksessa tutustuen siellä. Tästähän nousi kova keskustelu sekä Norjassa että Israelissa. Leikanger ei ole juutalainen, minkä johdosta halachan valvojat kiirehtivät muistuttamaan pääministeriä, että jos he menevät naimisiin, heidän lapsensa eivät ole juutalaisia. Oikeistolainen opintojärjestö Lehava vaatii FB-sivullaan, että Isä Netanyahun tulee tehdä jotain asialle. PM:n kanslia ei halua kommentoida asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176749#.UuXu8UDZCrc
2. PÄÄMINISTERI totesi jossain yksityistilanteessa, ettei hän näe mitään estettä sille, että mikäli Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset haluavat jatkaa asumistaan siellä palestiinalaisvaltion perustamisen jälkeenkin, se sallittaneen heille. Yleisesti Israelissa katsotaan, ettei juutalaisia voida jättää PA:n arabien armoille, kuten Naftali Bennett totesi äskettäin, sillä "se on vaarallista", kuten hän kirjoitti FB-sivullaan. "Idea, että juutalais-yhteisöt voisivat jäädä Palestiinan hallinnon alaisuuteen, kuten PM:n kanslia esittää, on hyvin vakava kysymys, joka ilmentää paniikinomaista arvojen menettämistä", hän kirjoittaa. "200 vuotta kestänyt kaipaus Israelin maasta ei toteudu siinä, että asumme Abu Mazenin alaisuudessa". Hän toteaa, että "tämä idea kaivaa maan myös Tel Avivin setlementin alta".
Netanyahun heittämä koepallo sai yksimielisen tuomion myös Likudin taholta. Ke. Hotoveli: "Diplomaattinen suunnitelma, joka määrittelee juutalaisen setlementtiyhteisön Palestiinan hallinnon alle, ei saa poliittista tukea Likudin sisällä. Vakuutus olla tuhoamatta juutalais-yhteisöjä ei ole tarpeeksi, on tärkeää säilyttää Israelin määräysvalta". Apulaispuolustus-ministeri Danny Danon: "Kenen tahansa, joka kuvittelee, että juutalaiset voisivat asua palestiinalaishallinnon alla Juudeassa ja Samariassa, on syytä vierailla Gazassa voidakseen todeta, mitä suvaitsevaisuus merkitsee Lähi-Idässä". Apuministeri Ofir Akunis todisti samaa.
PA:n reaktio Netanyahun heittämään koepalloon oli odotetun raju ja väkivaltainen. Abbas on toistellut medialle, ettei kuvitellussa palestiinalaisvaltiossa sallita yhtään israelilaista asukasta. PA:n virallinen rauhanneuvottelija Saeb Erekat torjui ajatuksen vihaisena. Pääministerin kanslian virkailija totesi Kol Israel mukaan, ettei mikään osoita selvemmin kuin PA:n ärtynyt reaktio pääministerin epäviralliseen heittoon, ettei PA/PLO ole vakavissaan kiinnostunut sopimaan erimielisyytensä lopullisesti Israelin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176755#.UuXyp0DZCrc
3. ISRAELIN pääneuvottelija Tzipi Livni, jonka Israelissa katsotaan myötäilevän PA/PLO:n esittämiä vaatimuksia ja olevan valmis suuriin myönnytyksiin, oli sunnuntaina TV-2:n ohjelmassa "Meet the Press". Hän totesi siellä, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on omaksuessaan kielteisen kannan Israelin tunnustamiseksi juutalaisena valtiona, omaksunut mielipiteen, joka ei ole hyväksyttävissä Israelissa eikä muualla maailmassa. Hän totesi, että jos Abbas jatkaa noita luutuneita käsityksiään, hän tulee maksamaan niistä.
Abbasin tiedottaja ja neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh sanoi vastauksena Livnin lausuntoon todeten PA:n tukeman Wafa uutistoimistolle, että Livnin lausuntojen tarkoituksena on pyrkimys välttää rauhanprosessin vaatimuksia ja sabotoida John Kerryn rauhanponnisteluja. "Livni on lausunnoillaan paljastanut, ettei hän ole sopiva rauhanneuvottelijaksi USA:n edelleen laatiessa kehyksiä sopimukseksi kahden valtion periaatteella". Hän lisäsi siihen, että se mitä Livni vaatii, on vastoin neuvottelujen periaatteita kuten myös sääntöjä ja viitteitä, joiden pohjalta neuvottelut aloitettiin. "Livni on päättänyt liittyä niiden joukkoon Israelin hallituksessa, jotka työskentelevät tuhotakseen nyt esiintyvän tilaisuuden. Livni rikkoo periaatteita, joiden mukaan kellään ei ole lupa keskustella niistä median kautta".
Rudeinehin syytös, että Livni rikkoo sopimusta, ettei neuvotteluista saa kertoa medialle kukaan muu kuin Kerry, on katteeton, sillä Israel on vaiennut täysin siitä, mitä neuvotteluissa sovitaan, mutta PA:n neuvottelijat ovat antaneet niistä medialle useita vinkkejä. Yksi sellainen on PA:n virkailijan toteamus, että Israel suostui karkottamaan tuhansia juutalaisia Juudeasta ja Samariasta siirtäen heidän omaisuutensa PA:n arabeille. PA ilmoitti kuitenkin, ettei se ole riittävä, he haluavat enemmän. Toinen on se, että PA sanoo Israelin suostuneen noudattamaan sopivin osin Holkerin suunnitelmaa, johon kuuluu 100 000 pakolaisen muutto Israeliin. Rudeineh kertoi, että USA on periaatteessa hyväksynyt kaikki heidän tärkeimmät vaatimuksensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176753#.UuX78EDZCrc
4. Pääministerin kanslia valitti, että Naftali Bennett sotki Netanyahun aloitteellisen suunnitelman paljastaa PA/PLO:n johdon rasistisen ja epäinhimillisen kannan vakuutuksillaan, ettei yhtään israelilaista sotilasta tai siviiliä saa jäädä palestiinalaisvaltion alueelle. Kanslia paljastaa samalla, että se oli vain koepallo.
Pääministerin kanslia moittii kuitenkin Bennettiä hyvän ja aloitteellisen suunnitelman romuttamisesta paljastaessaan sen julkisesti. Netanyahun heittämä koepallo sai kärkevän tuomion myös Likudin keskeisten ministerien ja kansanedustajien taholta.  
Apulaisulkoministeri Zeev Elkin torjui suunnitelman ehdottomasti todeten. "Vain henkilö, joka elää illuusiossa, että susi ja lammas voivat elää rinnakkain  ja että satoja tuhansia Israelin kansalaisia voidaan jättää Ramallahin lynkkaajien armoille, voi todella kuvitella, että laajemman Tel Avivin ja Israelin keskiosien asukkaitten turvallisuus voidaan varmistaa siinäkin tapauksessa, että palestiinalaisvaltio perustetaan". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176762#.UuYE4EDZCrc
5. ISRAELIN tiedusteluvirkailija, jonka henkilöllisyyttä ei paljasteta, kertoi perjantaina 24. tammikuuta ulkomaisille journalisteille, että Syyriassa toimii yli 30 000 Al-Qaidan taistelijaa, mikä on valtava muutos siihen, mitä heitä oli siellä pari vuotta sitten, jolloin heidän määräkseen arvioitiin pari tuhatta. He toimivat pääosin Israelin pohjoisrajan tuntumassa, ja on ilmeisen selvää, että taistelujen loputtua Syyriassa, he kääntävät aseensa kohti etelää, eli Israelia. Tämä korkea tiedusteluvirkailija totesi Israelin armeijan laativan useita suunnitelmia, miten menetellä siinä tapauksessa, että Assadin hallitus kaatuu ja valta siirtyy ääri-islamilaisten käsiin. Israel joutunee luopumaan politiikastaan, jonka mukaan se ei sekaannu Syyriassa käytäviin taisteluihin eikä sodan jälkeiseen kehitykseen, kuten Debkafile raportoi.
Virkailija painotti, että nämä islamilaiset järjestöt ovat avoimesti vakuuttaneet käsittelevänsä seuraavaksi Israelin sen jälkeen, kun Assadin hallitus on kaadettu. Hän kertoi myös, että Gazassa on arviolta 1 200 Al-Qaidan kanssa liitossa olevaa pyssymiestä. Hän kertoi edelleen, että Siinailla Egyptin hallitusta vastaan taistelevat Al-Qaidan taistelijat ovat liittoutuneet Syyriassa ja Gazassa toimivien Al-Gaidan järjestöjen kanssa. Siinailla paikalliset salafistit ovat muodostaneet liittoutuman nimeltä Ansar Beit al-Magdis (Jerusalemin armeija). Tämä järjestö ampui viime viikolla kaksi Grad-rakettia kohti Eilatia osumatta kohteisiinsa.
IDF ei ole aiemmin julkistanut arvioitaan A l-Qaidan joukkojen määrästä pohjoisrajansa takana. Al-Qaida taistelee myös Irakissa. Heidän päämääränään on muodostaa yhtenäinen kalifikunta Irakista Syyriaan, Libanoniin ja Jordaniaan, mutta päämääränä on Jerusalemin valloitus. Debkafilen raportissa luetellaan seuraavat Al-Qaidan alaiset järjestöt: Jabhat Al-Nusra, eli Nusra Front, joka on al-Sawahirin suorassa komennossa; Islamilainen valtio Irakissa ja Levantissa (ISIL), joka on miehittänyt laajoja alueita Syyrian itäosissa, mukaan lukien öljyalueita ja osia maan länsiosissa; Ahran Al-Sham, (Levantin vapaitten miesten islamilainen järjestö) jonka riveissä on 15 000 miestä. Saudi Arabia rahoittaa ja aseistaa sitä, ja se on pystynyt haalimaan joitain islamilaisia järjestöjä liittosuhteeseen Al-Qaidan ulkopuolelta; Jaish Al-Islam (Islamin armeija) on suurin Saudien tukema järjestö, joka taistelee Damaskoksen ympärillä. Saudit lähettivät kouluttajan Pakistanista opastamaan sen miehiä.
DF:n artikkelissa esitetään eri mahdollisuuksia, joihin IDF voisi turvautua uhkaa vastaan. - IDF voisi perustaa tukikohtia rajan taakse. – Maa- ja ilmavoimien iskut joukkojen keskityksiä vastaan. – Rajoitettuja iskuja syvälle Syyrian alueelle. – Täsmäiskut johtajia vastaan. – Estäen islamistien siirtymistä suurempina joukkoina lähelle rajaa, mikä kuitenkin edellyttäisi suoraa IDF:n joukkojen kontaktia niiden kanssa. Israelin armeija ei kuitenkaan ole tottunut tämän kaltaiseen sodankäyntiin, minkä johdosta sen tulisi ensin kouluttaa joukot USA:n armeijan Afganistanissa ja Irakissa saamien kokemusten mukaan.
Mikäli tilanne Israelin ympärillä kehittyy sietämättömäksi, Israelin johtajien täytynee turvautua kysymyksen kokonaisratkaisuun useampia naapurimaita vastaan. (Ps. 83) http://www.debka.com/article/23627/Israeli-officer-With-30-000-Al-Qaeda-fighters-in-Syria-Israel-re-evaluates-its-neutrality-in-civil-war
IAF:n koneitten sanotaan iskeneen Latakiaan maanantain vastaisena yönä. Asukkaat kertovat kuulleensa valtavan räjähdyksen, mutta tarkempia tietoja ei ole saatavilla.  http://www.timesofisrael.com/huge-explosion-rocks-assad-coastal-stronghold
Gazan turvallisuusaidan varrella partioivia IDF:n autoja vastaan laukaistiin tienvarsipommi maanantaiaamun kuluessa. Se ei aiheuttanut vahinkoa. http://www.timesofisrael.com/idf-patrol-near-gaza-targeted-by-roadside-bomb/
Sunday, January 26, 2014

SUNNUNTAI 26.01.14


SUNNUNTAI 26.01.14
1. SUNNUNTAIPÄIVÄN, juutalaisen kalenterin mukaan viikon ensimmäisen päivän, taivas on Israelin yllä heikon pilviverhon peitossa, jossa näkyy paikoin vanha sininen taivaankansi. Ennusteet lupasivat sateita täksi päiväksi, toiset ennusteet huomiseksi ja ylihuomiseksi, joka näyttää toteutuvan. Muutamat luonnonkukkaset, syklaamit ja jokunen lilja ja anemone, ovat varovaisesti avanneet kukkanuppunsa, kuten myös ensimmäiset pähkinäpensaat, odottaen sateita, jotka ovat myöhässä.  Lämpötilat tullevat hieman laskemaan pilvisen sään johdosta. Lämpötilat: Jerusalem 11 -20; Tiberias 14 – 23; Suolameri 17 -25; Eilat 16 -25 +C-astetta.
2. Maailman talousfoorumin jälkikokouksia pidettiin vielä eilen Davosissa, mutta Israelin johtajat palasivat kotimaahansa viime yön aikana. Netanyahu ja Peres tapasivat USA:n ulkoministeri John Kerryn ennen kotimatkaansa See Hof Hotellissa, josta he kävelivät omaan hotelliinsa 30 minuutin matkan, etteivät rikkoisi sapattikäskyä, vaikka joku nirppanenä voisi kohotella kulma-karvojaan kysellen, voidaanko kiusallisia neuvotteluja pitää sapatinlepoon kuuluvina? Netanyahu sanoi puhuessaan konferenssissa, ettei Israel aio evakuoida Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä, joihin kuuluvat myös Jordanin laakson juutalaisyhteisöt. Hän tapasi Kerryn kolme kertaa ennen kotimatkaansa. Kerry puolestaan raotti hieman John Allenin laatimaa kehyssuunnitelmaa todeten, että IFG vetäytyy sen mukaan asteittain, kuten hän sanoi, "palestiinalaisten alueilta", kunnes viimeinenkin IDF:n sotilas on poistunut niistä.
"Minulla ei ole aikomustakaan evakuoida yhtään "setlementtiä" eikä karkottaa yhtään israelilaista", pääministeri julisti puheessaan, mutta puheen tämä kohta oli poistettu hänen kansliansa virallisesta tiedotteesta. Israelilainen virkailija varoitti sekoittamasta Netanyahun lupauksia territorioista juutalaisten karkottamiseen niistä, selittäen, että hän olettaa juutalaisten asukkaitten voivan jatkaa asumistaan virtuaalisen palestiinalaisvaltion sisällä. Abbas puolestaan on vakuuttanut, ettei yhtään israelilaista saa olla heidän valtiossaan. Livni selitti omaa näkemystään todeten, ettei kukaan halua karkottaa juutalaisia, vaan ne, jotka asuvat suurissa yhteisökokonaisuuksissa, jäävät paikoilleen, mutta joitakin erillisiä juutalaisyhteisöjä joudutaan evakuoimaan sen mukaan, miten neuvotteluissa sovitaan.
Kerry selitti puheessaan Davosissa perjantain kaikkien olevan tietoisia siitä, miltä lopullinen kahden valtion sopimusasiakirja tulisi näyttämään. Israelin turvallisuusjärjestelyt tulevat sallimaan IDF:n asteittaisen, täydellisen ja lopullisen vetäytymisen; palestiinalaispakolaisille tullaan tarjoamaan oikeamielinen ja yhteisesti sovittu ratkaisu; ongelmat ja vaatimukset katsotaan lopullisesti ratkaistuiksi sekä molemmin puolinen palestiinalaisen kansallisvaltion kuten myös juutalaisen kansallisvaltion tunnustaminen, "jonka jälkeen molemmat elävät vanhuuteensa saakka onnellisina kenenkään pelottelematta", kuten saduissa todetaan.
Kerryn tarkoituksena on esitellä kenraali John Allenin tiimin yhdessä Netanyahun ja Abbasin kanssa laatiman kehyssuunnitelman Jordanian Agabassa tammikuun lopussa. Abbas lähetti delegaationsa Washingtoniin esittämään viimeiset varauksensa suunnitelmaan. Ei ole tiedossa, vieraileeko Kerry Israelissa Jordanian matkansa aikana. Hän on vieraillut Israelissa ulkoministerin ominaisuudessa 11 kertaa yrittäessään pakottaa Netanyahun ruotuun. Kerry totesi Jordanian vastaisesta rajasta, että sen molemmin puolin rakennetaan kaikkein viime-aikaisimmin sähköisin tunnistein ja hälytyslaittein varustettu aita, mitä teknologia pystyy tarjoamaan. Hän esitti samalla varoituksen, että jos tämä neuvottelukierros epäonnistuu, Israelin on mahdotonta säilyttää maansa juutalainen imago, ja että sen varallisuus tulee kutistumaan maailmanlaajuisen boikotin ja turvallisuustilanteen heikkenemisen vuoksi. Kerry vakuutti, ettei nykyinen tilanne tule kestämään loputtomiin.
Kerry itse asiassa esitti varoituksensa muodossa, jota voidaan kutsua uhkaukseksi ja kiihotukseksi arabiryhmille, jotka vain odottavat tilaisuutta aloittaa aseellisen toimintansa. Kerry maalaili utuisia tulevaisuudennäkymistä, miten tästä alueesta Jordanjoen ja Välimeren välillä voisi kehittyä kansainväliseksi teknologian, kaupan ja turismin keskus todeten, ettei meillä ole varaa jättää tätä tilaisuutta käyttämättä.  Hän samalla tyynnytteli huomioita, että USA on vetäytymässä Lähi-Idästä todeten, että Obama ja hänen hallituksensa pysyttelevät näillä alueilla vielä pitkän aikaa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-I-wont-evacuate-settlements-339353
3. ISLAMIC Jihad, joka saa tukea Iranilta, uhkaa aloittavansa Israelin vastaiset itsemurha-pommitukset kostoksi siitä, että IDF surmasi täsmäohjuksella keskiviikkona Gazassa Jihadin operaattorin Ahmad al-Zaaneen, jolla oli yhteyksiä myös PFLP:n kanssa, sekä hänen serkkunsa. Israel on toistuvasti varoittanut terroriryhmittymiä Gazassa leikkimästä tulella, ja pääministeri Netanyahu uhkasi äskettäin antaa Hamasille opetuksen, jota se pitää vastuussa Gazasta Israelin puolelle ammuttuihin raketteihin.
Islamic Jihad puolestaan uhkaa ulottaa sodan Israelin alueelle, sekä itsemurhapommituksina suuria israelilaiskaupunkeja vastaan että kiihottaa PA: arabeja Juudeassa ja Samariassa hyökkäyksiin Israelia ja PA:n turvallisuusjoukkoja vastaan. Jihad suoritti lukuisia pommi-iskuja israelilaisia siviilejä vastaan vuosien 2000 – 2005 toisen intifadan aikana. IDF:n tiedotteen mukaan al-Zaaneen oli vastuussa raketti-iskuista Israeliin ja hänen katsottiin muodostavan välittömän uhkan Israelin siviileille. Jihad ilmoitti pian IDF:n iskun jälkeen jatkavansa hyökkäyksiä israelilaisia siviilejä vastaan todeten, "ettei marttyyrien veri vuoda turhaan". Se on toistaiseksi pidätellyt iskujaan Israelin puolelle.
Israelin turvallisuusjoukkojen mukaan täsmäiskut terroristeja vastaan ovat oikeutettuja, sillä Pillar of Defence operaation jälkeen v. 2012 IDF sopi Hamasin kanssa tulitauosta ehdolla, että rakettituli Gazasta Israeliin lakkaa, kuten Yediot Aharonit raportoi. Islamic Jihad Al-Quds prikaatien komentaja Abu Ahmad totesi, että päätös hyökätä israelilaisia siviilejä vastaan on peruuttamaton, ja että sen tarkoituksena on myös aiheuttaa hämminkiä PA:n sisällä, koska Jihad ei Hamasin tavoin hyväksy PA/PLO:n käymiä keskusteluja Israelin kanssa.
Jihadin tiedottaja Davud Shihab kertoi AFP:n toimittajalle, että Jihad aloittaa kiihotuksen PA:n turvallisuusjoukkojen sisällä saadakseen ne vastustamaan väkivaltaisesti IDF:n sotilaita. Hän varoitti, että Juudean ja Samarian sisällä on odotettavissa purkaus PA/PLO:n epäonnistumisen sekä IDF:n luonnottomuuden vuoksi. Islamic Jihad uhoaa, että sillä on Gazassa 8 000 taistelijaa ja huippuluokan aseet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176700#.UuSy3kDZCrc
IDF:n sotilaat joutuivat ampumaan Gazan turvallisuusaidalla mieltään osoittavia Gazan arabeja vastaan surmaten yhden ja haavoittaen toista. Arabit yrittivät rikkoa turvallisuusaitaa. Sotilaat yrittivät hajottaa mielenosoittajat käyttäen ensin mellakan torjuntaan hankittuja välineitä, mutta joutuivat lopulta turvautumaan aseisiinsa. IDF:n asettaman rajoituksen mukaan Gazan arabit eivät saa tulla 100 m ja autoilijat 300 m lähemmäs turva-aitaa, koska sitä pidetään kiellettynä sotilasalueena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176698#.UuTBUkDZCrc
4. PA: arabit järjestivät lauantaina mielenosoituksia Hebronissa ja Nablusissa (Sikem), joissa he esittivät vastalauseensa Israelin ja PA/PLO:n välillä käytyjä neuvotteluja sekä John Kerryn laatimia kehyssuunnitelmia vastaan, joiden he väittivät mitätöivän palestiinalaisvaltion perustamisen ja jatkavan Israelin miehitystä. Maan uutistoimiston mukaan mielenosoitukset olivat PA:n sisällä toimivien vasemmistojärjestöjen järjestämiä.
Hebronin mielenosoitukset aloitettiin al-Hussein ibn Ali stadionilta. Mielenosoittajat kantoivat PLO:n ja vasemmistojärjestöjen lippuja sekä plakaatteja, joissa hyökättiin Israelin ja USA:n PA/PLO:ta vastaan harjoittamaa painostusta vastaan. Mielenosoittajat vaativat, että neuvottelut Israelin kanssa tulee lopettaa välittömästi ja hylätä Kerryn laatimat kehyssuunnitelmat, kuten kansanpuolueen keskuskomitean jäsen Fahmi Shahin sanoi, koska niillä Israelin palestiinalaisalueiden miehitystä jatketaan loputtomiin.
Sikemissä PFLP:n politbyroon jäsen Ramzi Rabah sanoi Kerryn toistuvien vierailujen vain pitkittävän Israelin harjoittamaa miehitystä, asettaen uuden tasapainotilan, joka estää palestiinalaisvaltion perustamisen. Hän sanoi Kerryn kehyssuunnitelmien olevan vaarallisia, jotka Palestiinan kansa on hylännyt, koska ne muodostavat peiton, joka suojassa Israel voi kiihdyttää "setlementtitoimintaa" ja Jerusalemin juutalaistamista.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka mandaatti päättyi 5 vuotta sitten, sanoi muutamia päiviä sitten, että neuvottelut Israelin kanssa eivät ole saaneet aikaan mitään. Hän kutsui Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita tunkeilijoiksi ilman mitään oikeuksia maahan. Hän väitti palestiinalaisarabien tulleen maahan jo 1 500 vuotta ennen juutalaisia. Abbas joutaisi aloittamaan historianopintonsa alusta, niin hatarat ja olemattomat hänen tietonsa Juudean ja Samarian historiasta ja maantieteestä ovat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176710#.UuTDF0DZCrc
5. Egyptissä sai surmansa Mubarakin hallituksen kaatamisen 3-vuotispäivänä järjestetyissä mielenosoituksissa 29 ihmistä, kuten AFP raportoi. Mielenosoituksia järjestettiin kaikkialla Egyptissä. Kairon Tahrir-aukiolla osoitettiin mieltä uuden sotilasdiktaattorin kenraali Abdel Fattah al-Sisin puolesta poliisien taistellessa islamisteja ja muita aktivisteja vastaan kaduilla ja toreilla. Kairossa räjäytettiin neljä pommia perjantaina, mikä sai poliisin varuilleen. Yksi pommi räjäytettiin poliisin päämajan edessä. Myös lauantaina räjäytettiin pieni pommi mellakoiden päättyessä. Ansar Bayt al-Magdis, Al-Qaidan kanssa liitossa oleva ryhmä, sanoi räjäyttäneensä pommin poliisin päämajan edessä ja muut perjantain pommit. Se kehotti ihmisiä pysyttelemään poissa julkisista rakennuksista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176709#.UuTLXEDZCrc
6. Viime viikolla myrkytystilanteen jälkeen sairaalassa henkensä puolesta taisteleva 7-vuotias Yitzhak Gross avasi silmänsä ja liikkui. Hän pystyi reagoimaan kysymyksiin. Hänet nukutettiin pian uudelleen. Hänen 5-vuotias veljensä Michael on edelleen kriittisessä tilassa. Veljesten vanhemmat Shimon ja Michal vietiin myös sairaalaan, mutta heillä ei ole hengenvaaraa. He menettivät molemmat tyttärensä, Avigai 1- ja Yale 4-vuotias löydettiin kuolleina kotinsa lattialta, eikä heillä voitu tehdä mitään. Heidän asunnossaan hyönteismyrkkyä levittänyt ammattimyrkyttäjä on pidätetty. Häntä syytetään varomattomuudesta. Myös toisessa saman kerrostalon asunnossa havaittiin myrkytysoireita toisen myrkyttäjän käytyä asunnossa sumuttamassa hyönteismyrkkyä. http://www.timesofisrael.com/poisoned-boy-who-lost-two-sisters-opens-his-eyes/