Monday, January 06, 2014

PERJANTAI 03.01.14


               PERJANTAI 03.01.14
1. PERJANTAIAAMU valkeni taivaan ollessa harsomaisen pilvipeitteen peittämä, lämpöä oli mittarimme mukaan 8 astetta, mutta tuuli on kylmä ja melko voimakas, mikä lisää epämukavuuden tuntua. Mutta onhan nyt Israelin talviaika, joten se on hyväksyttävä. Kaapelin korjaaja oli eilen kiinnittäessään naapurin puhelinjohdon katkaissut samalla meidän puhelinyhteyden, joten internet on poikki, mutta lupaavat korjata sen päivän kuluessa. Vaikka Israelissa ei ole selviä ja välittömiä uhkakuvia, ruohonjuuritasolla tehdään valmisteluja kaikessa hiljaisuudessa tilanteen äkillisiä muutoksia varten. Todisteena siitä on eilen Keitaalla järjestetty yleisötilaisuus, jossa annettiin ohjeita kriisiaikaa varten ja siitä, miten tulee valmistautua äkillistä evakuointimääräystä varten.
Älköön tämä aiheuttako levottomuutta tai pelkotiloja kenessäkään, vaan tuntoa siitä, että kun seilaa haikalojen valtaamilla ulapoilla, on syytä pitää varansa, ja siitähän tässä on kysymys, ei sodalla uhkaamisesta tai sillä pelottelemisesta. Henkinen jännitys on kuitenkin aistittavissa maassa, joka hakee rauhaa sekalaisen kansan kanssa, joka kutsuu itseään palestiinalaiseksi, mutta jonka rauhantahto ei näytä ulottuvan johtajiston länsimaita varten muotoilemia rauhantahtoisia lausuntoja syvemmälle. Kansan valistaminen rauhaan juutalaisen kansan kanssa, jonka keskellä se elää, on olematonta, ja sen asemesta tiedotus-välineissä ja instituutioissa vauvaiästä lähtien opetetaan juutalaisten vihaamista ja tuhoamista syyttäen heitä heidän maansa ja sen luonnonvarojen varastamisesta.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ylisti Israelin vapauttamaa 26 terroristia kansan sankareiksi ja nuorison idoleiksi, eikä sanallakaan ole tuominnut suuresti lisääntyneitä hyökkäyksiä juutalaisia vastaan, joissa ihmisiä on haavoittunut ja saanut surmansa. Kuitenkin USA:n ulkoministeri John Kerry uhraa kallista aikaansa yrittäessään sovittaa nelikulmaista tappia pyöreään reikään vakuuttaen, ettei se mahdoton yritys ole.
2. PA:n erään turvallisuuspalvelujärjestön salaisen raportin mukaan, jonka ynetnews hepreankielinen web-sivu sai haltuunsa, on olemassa suuri todennäköisyys kolmannen intifadan kiihtymiseksi nykyisestä säästöliekillä palavasta hyökkäilystä täyteen roihuun, mikäli rauhankeskustelut epäonnistuvat, kuten Khaled Abu Toameh kertoo JP:n julkaisemassa artikkelissaan. PA:n virkailija Ramallahissa kieltää tietävänsä raportista, mutta siinä kehotetaan PA:n siviilivirkailijoita ja turvallisuusjoukkoja laatimaan suunnitelmia tilanteen hoitamiseksi minkä tahansa äkillisen huononemisen varalta mielenosoituksissa.
Raportissa varoitetaan, että Kerryn ponnistelujen epäonnistuessa tilanne voi johtaa spontaaneihin hyökkäyksiin vuonna 2014. Raportissa oletetaan, että Hamas muuttaa strategiaansa ja siirtää siviiliprojekteihin suuntautuneita voimavarojaan aloittaakseen salaisen sotilaallisen toimintansa Juudeassa ja Samariassa. Terrorijärjestöt Hamas ja Islamic Jihad, joilla on terrorisoluja Juudeassa ja Samariassa, voisivat ulottaa hyökkäyksensä Israelin täydessä hallinnassa oleville C-alueille sekä Jerusalemin itäosan lähiöihin. Toinen toiminta-muoto tähtää panttivankien – joko sotilaan tai siviilin – sieppaamiseksi Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisterroristien vapauttamiseksi.
SALAINEN raportti toteaa edelleen, että Hamas voi siirtää rakettien valmistamista Gazasta Juudeaan ja Samariaan voidakseen suoraan uhata Israelin ranta-aluetta, jossa asuu 70 % väestöstä ja toimii 80 % sen teollisuus- ja liiketoiminnasta, sekä Jerusalemia, ja häiritä tehokkaasti yhteyksiä maan pohjoisten ja eteläosien välillä. Myös Salafi-jihadistien toiminta on voimistunut Juudean ja Samarian alueilla. Hizbullah voi pyrkiä rekrytoimaan jäseniä ulko-mailla ja levittääkseen aktiivista toimintaansa Juudeaan ja Samariaan Israelin ja Iranin välisen jännityksen lisääntyessä Iranin jatkaessa ydinaseensa valmistamista P5+1 maiden suojaamana. Sodan syttyessä Israelin ja Iranin välillä Hizbullah hyökkää Israeliin.
3. USA:n ulkoministeri John Kerryn sukkuloidessa Jerusalemin ja Ramallahin väliä PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo teilasi rauhanvälittäjän tarjouksen kehyssuunnitelmaksi, jonka puitteissa keskusteluja jatketaan, todeten, että keskusteluja on käyty osapuolten välillä heinäkuusta lähtien, eikä ole mitään syytä aloittaa uusia uudelta pohjalta. Rabbo selitti, että Kerry tarjoaa palestiinalaisille sopimusmallia, jossa Israel saa valvontaansa Jordanin laakson ja rajoittaa palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta territorioissa. Hän hylkää kaikki esitykset, joissa ei vedetä selkeitä rajoja 1949 aselepolinjojen mukaan, myös Jerusalemin alueilla todeten, että tämä on ainoa toteuttamiskelpoinen malli. Hän vaatii myös Israelilta selkeää aikataulua, jonka puitteissa Israel vetäytyy PA:n alueilta.
RABBO hylkää arabisuunnitelmassa esitetyt vähäisetkin aluevaihdot Israelin kanssa, eikä näe mitään järkeä ns. triangelialueen liittämisestä palestiinalaisvaltioon sitä vastaan, että Israel liittää itseensä Juudeassa ja Samariassa olevat suuret juutalaisyhteisöt. Hän vakuuttaa tuntevansa kansainvälistä lakia tarpeeksi todetakseen, että juutalaisyhteisöt (setlementit) Juudean ja Samarian alueilla ovat kansainvälisen lain vastaisia ja siksi ne tulee poistaa palestiinalaisten alueilta. Rabbo ei näe mitään mahdollisuutta Palestiinan valtion perustamiseksi, elleivät Jerusalemin itäosa ja Jordanin laakso ole osa sitä.
Kerryn puitesopimusmalli tarjoaa kehyksiä, joiden pohjalta keskusteluja jatketaan siten, että jonkinasteinen sopimus voidaan allekirjoittaa huhtikuussa Palestiinan valtion perustamiseksi, mutta että keskusteluja jatketaan sopimuksen avointen kysymysten täydentämiseksi. PA:n päivälehti Al-Quds (Jerusalem) toteaa artikkelissaan, että Kerryn mallin kaikkein vaarallisin kohta on Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona.
4. Jordanian pääministeri Abdullah Ensour sanoi maansa parlamentaarikkojen tilaisuudessa, että Jordania hylkää ehdottomasti Israelin vaatimukset Jordanin laakson säilyttämiseksi Israelin valvonnassa rauhansopimuksen vastaisena. Jordanialla on - turvallisuusneuvoston jäsenenä Saudi Arabian kieltäytyessä kunniasta protestiksi USA:ta vastaan – mahdollisuudet vaikuttaa diplomaattisesti Israelin pyrkimyksiä vastaan. Jordania epäilee Israelin ja PA:n salaisesti neuvottelevan Jordanin laaksosta, kuten Lontoossa ilmestyvä päivälehti Al-Hayat raportoi. Ensour kertoi, että USA on samoin tyytymätön Israelin vaatimuksiin laaksosta.
ENTINEN pääministeri Marouf al-Bakhit painotti, että Jordanian tulee voida osallistua Israelin ja PA:n välisiin keskusteluihin voidakseen valvoa etujaan. Jordanian hallituksen tiedottaja painotti, että koko Juudean ja Samarian sekä Gazan alueet ovat Israelin miehittämiä palestiinalaisten territorioita, ja ne tulevat sellaisenaan muodostamaan Palestiinan valtion.
5. Tel Avivissa toimiva Meir Amit Terrorismin Tiedotuskeskus, joka on osa Heritage Commemoration Keskusta, kertoo raportissaan, että Syyriassa presidentti Bashar Assadin joukkoja vastaan taistelevien joukoissa on 6 000 – 7 000 ulkomaista taistelijaa. Valtaosa heistä taistelee Jihadi-järjestöjen kuten Al-Nusra Front joukoissa. Järjestön tutkijat kokosivat raporttinsa kuukausia kestäneiden tutkimusten perusteella todeten, että ulkomaisten osuus kasvaa. He ennustavat, että nämä taistelijat – saatuaan taistelukokemusta ja ideologista opetusta – tulevat aiheuttamaan ongelmia palattuaan kotimaahansa. Al-Nusra Front järjestöä johtaa Al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri. Toinen merkittävämpi järjestö on Islamic State in Irak and Greater Syria. Näiden kahden järjestöjen riveissä taistelee yhteensä 9 000 miestä, joista 6 000 on tullut ulkomailta. 4 500 Libyasta, Tunisiasta, Jordaniasta, Irakista, Egyptistä ja Saudi Arabiasta. Loput tulevat Länsi Euroopasta, useat heistä Marokosta tai muista arabimaista Eurooppaan muuttaneita muslimeja. Eniten heitä on matkustanut Syyriaan Belgiasta, Englannista, Ranskasta, Hollannista ja Saksasta, monet heistä edustaen kolmatta sukupolvea. Aasian muslimimaista heitä on mennyt viitisen sataa, heidän joukossaan pitkälle erikoistuneita teknisessä sodankäynnissä. Israelin arabeja on matkustanut 15 -20 miestä taistelemaan Assadin joukkoja vastaan.
6. Joukko arkeologeja, jotka ovat saaneet tuekseen asukkaiden aktivisteja ja yliopistojen professoreita, vastustavat Israelin valtion ja antiikkihallituksen suunnitelmia vierailija-keskuksen rakentamiseksi Jerusalemin vanhan kaupungin muurien ulkopuolelle Silwanin lähiöön Givati paikoitusalueelle. Kedem Compound projektin vastustajat viittaavat lukuisiin syihin, osaksi arkeologisten muinaisjäänteiden hävittämiseen kukkulalla, osaksi Jerusalemin imagon muuttamiseen epäedulliseen suuntaa, mutta varsinainen protesti lienee puhtaasti poliittinen, kuten protestin tekstissä todetaan: Projekti tulisi tuhoamaan muinaisen Jerusalemin luonteen, turmelisi rakennusten alle jääviä muinaismuistoja, vahvistaisi Israelin otetta Jerusalemin itäosiin ja sen juutalaistamista, sekä antaisi poliittisen lausunnon Jerusalemin omistajista nyt ja menneisyydessä.
Koska yhteys internetiin on edelleen poikki, artikkelit perustuvat Jerusalem Postin paperi-lehteen, enkä siksi ole antanut linkkejä. Julkaisen raportin, kun yhteys palautuu.   


No comments: