Thursday, December 12, 2013

TORSTAI 12.12.13


TORSTAI 12.12.13


1.      USA:n ulkoministeri John Kerryn odotetaan saapuvan tänään uudelle vierailulle Israeliin, minkä aikana hän tavannee pääministeri Netayahun ja PA:n puheenjohtaja Abbasin. Ilmapiiri ei kuitenkaan ole innostunut eikä häneltä odotettane mitään raflaavia esityksiä, näin voisi päätellä hiljaisuudesta, mikä vallitsee median parissa, vierailua tuskin mainitaan lehtien sivuilla. Kerryn odotetaan saapuvan tänään iltapäivällä matkallaan Vietnamiin ja Indonesiaan. Aika jäänee melkoisen lyhyeksi, jos hän aikoo jatkaa matkaansa huomenna, joka on muslimien pyhäpäivä. 
Kerryn neuvottelut koskevat arvattavasti turvallisuusjärjestelyjä Jordanin laaksossa ja Juudean ja Samarian kukkuloilla, jotka sekä Netanyahu että Abbas ovat torjuneet esitetyssä muodossa.

Jerusalem Post julkaisi artikkelin, jossa kerrotaan pääneuvottelija Tzipi Livnin pitämästä puheesta Tel Avivin yliopistossa keskiviikkona Kerryn vierailun aattona. Livni selitti puheessaan, että rauhansopimusta toteutetaan vaiheittain ilmeisesti apinoiden Obaman ja Kerryn viimeisiä lausuntoja, vaikka Abbas hylkää sen suoralta kädeltä. Toiseksi LIvni hyökkää niitä vastaan - tarkoittaen lähinnä asuntoministeri Uzi Arielia mainitsematta häntä nimeltä - jotka rakentavat suurten asutusyhteisöjen ulkopuolelle eristettyihin juutalaisyhteisöihin. Livni hyökkäsi Beit Yehudin omaksumaa kantaa vastaan syyttäen, että puolustaessaan erillisten yhteisöjen rakentamista puolue hyökkää kahden valtion periaatetta vastaan, kuten myös ne, joille Israelin turvallisuuskysymykset ovat tärkeimpiä. Livni opetti, että turvallisuus on osa rauhaa, diplomaattista sopimusta, ei erillinen toimi, vakuuttaen, että turvallisuus lisääntyy, kun Israelin toimien laillisuus tunnustetaan kansainvälisesti. Hän syytti puheessaan Beit Yehudia vastuuttomista lausunnoista julkisuudessa suosiessaan erillisyhteisöjä demokratian asemesta.

Tämä on melkoinen väite, sillä se ilmaisee Livnin katsovan, ettei Israel toimi laillisuuden puitteissa. Toisin sanoin, hän yhtyy ulkomaiden ja ennen kaikkea USA:n ja EU:n kantaan, jonka mukaan Israel miehittää Juudeaa ja Samariaa, ja että juutalaisyhteisöjen rakentaminen siellä on laitonta. Tämä asettaa suuren kysymysmerkin Livnin kykyyn toimia Israelin kansan eikä omien ideologisten mieltymystensä edustajana rauhanneuvotteluissa.

"Israel on enemmän turvattuna, kun se saavuttaa normalisoinnin arabiliiton maiden kanssa, ja kun (niiden) koululapsia ei opeteta vihaamaan Israelia, vaan hyväksymään sen naapurina", Livni opetti akateemista kansaa edelleen.
Apulaisulkoministeri Zeev Elkin vastasi Livnin puheeseen todeten, että on häpeä, miten Livni pyrkii kosiskelemaan maan vasemmistolaisia äänestäjiä edistääkseen poliittista asemaansa sen sijaan, että hän puolustaisi maan turvallisuusvaatimuksia ja edustaisi maan hallitusta.
"Livnin tulisi oppia menneistä virheistä ja niitä tehneistä vasemmistojohtajista. Kansa on jo kauan sitten menettänyt uskonsa, että myönnytykset tuovat rauhaa ja turvallisuutta. Livnin suosittelema tie johtaa turvattomuuteen". http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/On-eve-of-Kerry-visit-Livni-says-deal-with-PA-will-be-implemented-gradually-334739

2.      RABBIEN kehotukset rukoilemaan sadetta Israeliin näyttävät tulleen kuulluiksi, ainakin päätellen siitä, että monin paikoin sateet tulivat kuin saavista kaataen, ja tulvia raportoidaan kaupungeista ja kukkuloiden alarinteiltä. Jerusalemiin ennustettiin lumisateita yön aikana, mutta ehkä kellon aikojen erilaisuudesta johtuen ne alkoivat hetki sitten varsin sakeana, maa on jo valkoinen.
Lumisateet olivat jo alkaneet keskiviikon vastaisena yönä Golanin kukkuloilla, Galilean pohjoisosissa ja Gush Atzionin alueilla. Koulujen ennakoitiin kuitenkin toimivan torstaina normaaliin tapaan.
Voimakkaat tuulet ja paikalliset tulvat aiheuttivat kuitenkin sen, että joillekin kouluille annettiin kehotus antaa lapsille ylimääräinen loma, mikä tietenkin rassaa vanhempien suunnitelmia.
Maan pohjoisosissa lunta satoi 10 sm, ja saman verran ja jopa 15- 20 sm odotetaan Jerusalemin alueille ja Juudean ja Samarian kukkuloille.
Rankkasateet aiheuttivat tulvia Sharonin ja Guash Danin alueilla tiistain vastaisena yönä, minkä johdosta Kinneretin pinta nousi keskiviikkona yhden sm:n, se on nyt 211.38 m merenpinnan alapuolella, mutta -2.58 metriä täydestä kapasiteetista.
Eteläisellä rannikkoalueella vettä satoi 40 – 60 sm, kuten myös maan keskiosissa ja Sharonin alueilla. Sateiden mukana tuliovat kovat tuulet, joiden johdosta ilma tuntui purevan kylmältä, myös asuntojen sisällä, etenkin jos lämmityslaitteet eivät olleet kunnossa.
Meillä lämmitys aloitettiin eilen illalla, mutta muutaman päivän ajan paleltiin.
Tuulten nopeudeksi mitattiin paikoin 50 – 80 kilometriä tunnissa.
Kaksi henkilöä joutui pinteeseen ajaessaan Kidronin puron lähellä, vesivirrat veivät heidän autonsa mukanaan. Maale Adumimista lähetetty pelastuspartio sai heidät pelastettua lieviä vammoja kärsineinä. Poliisi kehottaa ihmisiä välttämään tulvivia alueita ja teitä.
Tulvien johdosta viemärit eivät pystyneet toimimaan normaalisti pakottaen sulkemaan kouluja myös arabikaupungeissa kuten Umm el-Fahm, Fureidis ja Tira.
Lumisateet keskeyttävät julkisen liikenteen pääteitä ja katuja lukuun ottamatta, ja myös yksityis-autoilu vähenee lähes olemattomiin. http://www.jpost.com/National-News/Snow-begins-to-fall-as-winter-storm-rolls-in-334742

3.      LIKUDIN keskuskomitea äänestänee ensi keskiviikon konvehtinsa aikana Israel Beitenun kanssa solmimansa vaaliliiton purkamisesta, kertoo apulaispuolustusministeri Danny Danon.
Israel Beitenu teki jonkin aikaa sitten päätöksen jatkaa sopimusta toistaiseksi. Pääministeri ja Likudin puheenjohtaja Benyamin Netanyahu haluaisi jatkaa kumppanuutta, ja muutamat virkailijat vihjaavat, että pääministeri voi jättää keskuskomitean päätöksen huomiotta, mikäli se poikkeaa hänen omastaan. Sitä tuskin voidaan pitää kovin demokraattisena, mutta Ariel Sharon käytti samaa taktiikkaa Gazasta evakuoinnin yhteydessä tuhoisin seurauksin.

Likudin sisällä on myös voimakas toive yhdistää molemmat puolueet virallisesti, josta Modiinin pormestari Haim Bibas, Netanyahun uskollinen tukija, ajaa tätä mahdollisuutta, mutta Danon ennustaa, ettei sillä ole mahdollisuutta saada enemmistöä. Hän ennustaa eroa, jos sellainen esitys tehdään keskuskomitealle, ja vielä suuremmalla marginaalilla, jos äänestys tapahtuu suljetuin lipuin, mitä Netanyahun olisi vaikeampi syrjiä.

LIKUDIN keskuskomitean uskotaan päättävän myönteisesti esityksestä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen asuttaman ma-alueen liittämisestä Israeliin. Tämän arvioidaan olevan n. 60 % Juudean ja Samarian kokonaispinta-alasta. Toinen vieläkin kuumempi peruna on juutalaisten rukoilemisen salliminen Temppelivuorella, minkä uskotaan myös saavan myönteisen päätöksen.
Esitys, jolla estettäisiin keskuskomitean esitystä vastaan äänestäneitä asettumaan Knessetin ehdokkaaksi, ei sen sijaan saane hyväksyntää, koska se vaikeuttaisi Netanyahun jatkamista puolueen puheenjohtajana. Sen sijaan esitys käytännön jatkamisesta 1.5 vuotta päätösten hyväksymisestä yksinkertaisella enemmistöllä kahden kolmasosan asemesta saanee hyväksymisen. Keskuskomitean jäsenmäärä on 3 500. Netanyahun osallistuminen on vielä epävarmaa, hän pysyi poissa edellisestä komitean kokouksesta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Likud-likely-to-vote-for-split-with-Yisrael-Beytenu-against-Netanyahus-wishes-334713

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Sisäisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovich (Likutenu) lupaa lopettaa juutalaisten häiritsemisen Jerusalemissa. Hän vastasi Orit Strukin (Beit Yehudi) tekemään kysymykseen, mitä hallitus aikoo tehdä suuresti lisääntyneen arabien ääriainesten tekemien hyökkäysten lopettamiseksi. Struk selitti istuneensa puoli vuotta sitten sisäministerin kanssa komiteassa, jossa keskusteltiin paitsi ns. juutalaisten nuorten hintalapputoimista, mutta myös arabiainesten kansallisista syistä tekemistä hyökkäyksistä (rikoksista) juutalaisia vastaan. Hän kertoi lähettäneensä listan sadoista arabien suorittamista rikoksista, mutta yksikään niistä ei ole aiheuttanut toimenpiteitä. Hän otti esimerkiksi Öljyvuoren, jonka kautta ajavat israelilaiset joutuvat päivittäisiin kivisateisiin, joita arabit toistavat ilman häpeäntunnetta. Aharonovich vakuutti, että hyökkäykset juutalaisia vastaan tullaan lopettamaan, mutta että sekä juutalaisia että arabeja vastaan tehdyt hyökkäykset tutkitaan. Hän sanoi erikoisjoukkojen selvittäneen useita tapauksia, vaikka niistä ei aina kerrota julkisuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/175044#.Uql4H0C2FDQ
·        Äskettäin perustetuilla juutalaisyhteisöillä Juudeassa ja Samariassa on talven tulo aiheuttamassa ongelmia, joista muualla asuvat eivät tiedä mitään. Lumet tukkivat niille johtavat tiet, eikä heillä ole sähköä eikä kaasua. Asunnot ovat useimmiten kevytrakenteisia parakkityylisiä heikoilla perustuksilla, jotka voivat antaa myöten runsaitten sateitten vuoksi, eikä niissä ole lämmityslaitteita. Päällystetyillä teillä ajaminen on lumisohjossa varmempaa kuin sorapäällysteisillä teillä, jotka muuttuvat mutavelliksi ja ovat liukkaita kuin sileä jää. Arabivarkaat pääsevät myös liikkumaan huomaamatta sumuisessa ilmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/175077#.Uql5yUC2FDQ
·        Euroopan atomitutkimusjärjestö CERN äänestää kohtapuoleen Israelin hyväksymiseksi järjestön täysjäseneksi. Cernin tämänhetkisen toiminnan keskeinen kysymys on Large Hadron Collider, hiukkaskiihdyttimen, hallinta- ja tutkimustyö. Täysjäsenenä Israel voisi osallistua sen täysimittaiseen tutkimustoimintaan, mutta myös uusien kiihdyttimien rakentamiseen. Toimintaan osallistuvat tutkijat ovat vapaita tuloveroista. Israel vakuuttaa hoitavansa vuotuisen jäsenmaksun 13 miljoonaa USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/175074#.Uql7fUC2FDQ
·        Paavi Francis I on vahvin ehdokas TIME viikkolehden vuoden henkilöksi. Paavi on osoittautunut varsin ristiriitaiseksi henkilöksi, monet pitävät hänen vaatimuksistaan sosiaalisesta tasavertaisuudesta ja tulojen tasaamisesta, toiset pitävät häntä marxilaisena ja vielä jotkut varoittavat, että hänen kansansuosionsa muistuttaa kovin sitä ihailua ellei palvontaa kuin mitä osoitettiin Obamalle vaalityössään ensimmäiselle presidentti-kaudelle, ja pitävät sitä vaarallisena, sillä uskonnollisena auktoriteettina hänen ohjauksensa maailman kristityille voivat johtaa harhaan kokonaisia kansoja.Wednesday, December 11, 2013

KESKIVIIKKO 11.12.13


KESKIVIIKKO 11.12.13

1.      USA:n ulkoministeri John Kerry saapuu tänään Israeliin voidakseen pelastaa yhä epäselvemmiksi hiipuneet rauhankeskustelut Israelin ja PA/PLO:n välillä. Kerry alkaa osoittaa epätoivon merkkejä nähdessään Genevessä Iranin ja P5+1 maiden välillä solmitun sopimuksen toteuttamisen romuttuvan jo pelkästään siksi, että sen sisällöstä on eriäviä tulkintoja USA:n ja Iranin välillä, mutta ennen kaikkea siksi, ettei Iran osoita mitään merkkejä ydinsuunnitelmansa toteuttamisen hillitsemiseksi, päinvastoin sen 19 000 sentrifugia jauhavat uraania rikastaessaan jos mahdollista entistä kiivaampaan tahtiin. Kenenkään ei silti ole syytä tuntea vahingoniloa, sillä kysymys on vakavasta kysymyksestä, joka riistäytyessään käsistä voi sytyttää tuleen koko Lähi-Idän.

UUTISTOIMISTOT kertovat poikkeavia tietoja Kerryn edellisen vierailunsa yhteydessä esittelemästä paketista, jota Obama kutsuu raameiksi, joiden mukaan lopullisen tilanteen sopimusta runnotaan jäljellä olevien kuukausien aikana ennen h-hetkeä huhtikuussa. Obama tunnusti Saban Forumin puheessaan, ettei ehkä ole mahdollista saada lopullista sopimusta aikaan neuvotteluille annetun ajan puitteissa, vaan sovitaan ensin väliaikaisesta sopimuksesta, ja jatketaan neuvotteluja lopullisesta sopimuksesta uuden määräajan puitteissa tai ilman sitä.
Uutistoimistot kertoivat Kerryn tarjonneen 10 vuoden määräaikaa IDF:n joukoille Jordanin laaksossa, mutta pan-arabilainen Hayat uutistoimisto sanoo määräajan 15 vuoden mittaiseksi. Tarjoukseen kuuluu tutka-asemia Juudean ja Samarian vuorilla, ja IDF:n ja PA:n joukkojen yhteispartioita Jordanin laakson raja-alueilla. Israelin kerrotaan alustavasti hyväksyneen esityksen, mutta PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo, joka näyttää tosiasiassa johtavan neuvotteluja, hylkää Kerryn tarjouksen ilman keskusteluja.

KERRY tunnustaa avoimesti, että Israelin turvallisuusjärjestelyt ovat neuvottelujen tärkeimmät kysymykset ja kehottaa tutkimaan alueen lähihistoriaa todetakseen, miksi nämä asiat ovat Netanyahun vaatimuksissa ykköstilalla, ja miksi palestiinalaisten on tunnustettava tämä tosiasia, vaikka se näyttäisikin kääntävän USA:n kannan Israelin hyväksi.
Demokratian puolustussäätiön varapresidentti Jonathan Schanzer toteaa, että Israel tarvitsee voimakkaita turvatakuita Egyptin ja Syyrian sekasortoisen tilanteen vuoksi, mutta myös siksi, että Iranin ja länsivoimien välinen sopimus Genevessä näyttää enemmän voimistavan kuin heikentävän Islamilaisen Tasavallan pyrkimyksiä saada ydinase. Schanzer tunnetaan Abbasin hallinnon kriitikkona, mutta hän tunnustaa Kerryn taidot saada neuvottelut jatkumaan. http://www.timesofisrael.com/in-framework-some-see-us-shift-to-interim-israeli-palestinian-deal/

2.      MARK LANGFAN, jota INN kutsuu Arutz Shevan analyytikoksi, kertoo INN:n julkaisemassa artikkelissa, että John Kerryn esittämä paketti Israelin turvallisuuden varmistamiseksi on kenraali Yigal Allonin 1967 sodan jälkeen laatiman suunnitelman ajanmukaistettu versio.
Langfan varoittaa Kerrylle toimittamassaan kirjelmässä, että hänen suunnitelmansa 15 km:n syvyisen Gazan ja Siinain välille aikoinaan sovitun Philadelphia-käytävän tapaisen puskuri-vyöhykkeen muodostamiseksi tulee olemaan kuolemanloukku Israelin turvallisuusjoukoille, kuten Philadelphia-käytäväkin oli. Hän toteaa, että Philadelphia-käytävästä luovuttiin kokonaan terroristien tulen alla, mutta Kerryn suunnittelemasta puskurivyöhykkeestä tulisi kehittymään samankaltainen kuolemanloukku IDF:n turvallisuusjoukoille johtaen täydelliseen kaaokseen.
Langfan johtaa järjestöä nimeltä "Americans for Safer Israel" (AFSI).
Kerry esitti Netanyahun lupaaman kolmannen 26 vangin vapauttamisen siirtoa voidakseen sillä painostaa PA/PLO:n johtoa hyväksymään hänen suunnitelmansa.
ARTIKKELISSA todetaan, että sekä Israel että PA/PLO hylkäsivät Kerryn suunnitelman, Israel tosin epäröiden, jonka oli laatinut USA:n armeijan reservinkenraali John R Allen.

LANGFAN toteaa artikkelissaan, että Kerry tarjoaa päivitettyä Allonin suunnitelmaa rajoilla, joita Abba Eban kutsui aikoinaan Auschwitzin rajoiksi, väärennetyissä käärepapereissa. Jäljelle jäävä Israelin asuttama osa Jordanin laaksoa tulisi olemaan vaikeasti savutettavissa ja lähes mahdoton sotilaallisesti puolustaa vihollisen hyökätessä idästä ja lännestä johtaen lopulta holokaustiin no2.
Langfan totea lopuksi, ettei Yigal Allon olisi voinut kuvitella ja vielä vähemmän suunnitella miten 1. suojella Israelin pohjavesiä, jotka valuvat idästä länteen Samarian länsiosista, 2. valvoa PA:n ilmatilaa, 3. palestiinalaisten Katjusha-raketti-iskuja terrorivaltiosta Tel Aviviin, 4. palestiinalais-pakolaisten valvomatonta massamuutto uuteen Palestiinan valtioon. (Linkki sisältää karttoja)
"Siten Israelille", kuten Langfan toteaa, "se tulisi olemaan todella lopullinen ratkaisu". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/175021#.Uqf7-kC2FDQ

3.      PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon selvitteli Dimonassa opiskelijoille tarkoitetussa tilaisuudessa Haredi-kansan osallistumista asepalveluun, minkä hän totesi muodostavan vaikean ongelman, jota on 65 vuoden ajan syrjitty, sillä kellään ei näyttänyt olevan tarpeeksi rohkeutta puuttua kysymyksen ratkaisemiseen sen räjähdysalttiuden vuoksi. Tämän kuuman aiheen lisäksi hän kosketteli puheessaan muitakin aiheita, kuten IDF:n tukikohdat Negevissä, Iranin ydinasehaaveet ja muita, mutta hänen puheensa pääpaino oli Haredi-kansan asepalvelus.

YAALON lähestyi kysymystä asepalvelun oikeudenmukaisesta jakamisesta koko kansan vastuulle hienovaraisesti ja ymmärtävästi varoen ottamasta rajua kantaa puoleen tai toiseen.
Hän totesi, että haredi-kansan asepalveluksella on valtava merkitys, olkoon työ- tai asepalvelus.
"Ongelmallinen todellisuus on kehitetty 65 vuoden aikana, todellisuus, jota kukaan ei halunnut muodostaa, kokonaiselle osalle kansasta, joka ei osallistu asepalveluun. Kysymys on herkkä", Yaalon selvitteli puheessaan. "Joku teistä sanoo, ettei se ole reilua, minun täytyy osallistua pakolliseen asepalveluun ja heidän ei. Olet oikeassa. Mutta minun käsittääkseni – ja minulla on tiettyä kokemusta asiassa – oikea tapa on antaa haredi-kansalla oikeus palveluun, ei kiskoa heitä opintokeskustensa penkeistä vankilaan".

YAALON sanoi, että haredi-kansa osallistuminen asepalveluun alkoi vuonna 1999. "Silloin IDF:n leivissä palveli 90 haredi-miestä. Viime vuonna heitä oli 2000 ja 1500 palveli siviilijoukoissa.
Se on tarttuvaa. Aiemmin et nähnyt sotilaspukuja Bnei Brakissa tai Jerusalemin määrätyissä lähiöissä, nyt sotilaspukuja nähdään kuivumassa noissa paikoissa. Se on luonnollista".
"Eikä ole enää totta sanonta, että haredi tarkoittaa köyhää, sillä kun he pääsevät armeijasta, 91 % asepalveluksensa suorittaneista haredi-miehistä on työllistetty. Sillä vaikka se maksaa armeijalle enemmän useista syistä johtuen, se on hintansa väärti (arvoinen)". Yaalon sanoi rabbien varoittaneen, että nuorten pakottaminen asepalveluun vähentää halukkuutta vapaa-ehtoiseen palveluun, mikä on varmaan totta.
"Me löydämme ratkaisun, kuten löysimme ratkaisuja naisten asepalvelulle. Naisten ei tarvitse olla huolissaan, heidän palvelunsa IDF:n joukoissa, heidän mahdollisuutensa, eivät kärsi siitä. Tulemme löytämään tapoja eri väestöryhmille palvella kullekin sopivalla tavalla". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/175023#.UqgIo0C2FDQ

4.      UUTISOTSIKOITA
·        IDF:n komentaja Libanonin kakkossodan aikana Dan Halutz toteaa, että Israelin kannalta Syyrian presidentti Bashar Assadin säilyminen vallassa on suotuisampi vaihtoehto Al-Qaidan islamistien muodostamalle hallitukselle, kuten Maariv-lehti raportoi maanantaina. Hän puhui ajatuksistaan Moskovassa järjestetyssä Tel Hashomer lääkintäkeskukselle tarkoitetussa varain keräystilaisuudessa. Halutz tunnusti, että Syyrian armeija joutuu surmaamaan omia kansalaisiaan taistellessaan hallitusta vastustavia joukkoja vastaan sodassa, joka on saanut sisällissodan asemesta yhä enemmän kansainvälistä väriä Assadin hallituksen kaatamiseksi, sillä aseistus ja taistelujoukot kapinallisille tulevat monista maista, Eurooppaa ja Yhdysvaltoja myöten, mutta ennen kaikkea arabimaista. Halutz kyselee aiheellisesti: "Mikä on hyväksi Israelille? Se on tärkeä kysymys, sillä meidän tulee tiedostaa, haluammeko me korvata pahan hallituksen hyvin pahalla, jota emme tunne. Tätä täytyy harkita perinpohjaisesti". Halutz ei virallisesti edusta Israelia, mutta hänen aiempi asemansa IDF:n komentajana antaa hänen sanoillaan merkittävää painoa. Hän mainitsi puheessaan viime lauantaina Syyrian rajalla räjäytetystä tienvarsipommista, joka oli asennettu rajan vartta partioivalle IDF:n ajoneuvolle. Hän mainitsi, että se oli ensimmäinen pommi 40 vuoteen. http://www.jpost.com/Defense/Ex-army-chief-Halutz-Israel-prefers-Assad-over-Islamists-in-Syria-334644
·        Palestiinalaiset ilmaisevat huolestuneisuutensa siihen, että ns. kunniamurhien lukumäärä on noussut hälyttävästi viime vuodesta. Nämä murhat kohdistuvat perheen naisiin, tyttäriin ja jopa useampilapsisen perheen äiteihin; surmaajina toimivat perheen miehet. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tänä vuonna kunniamurhia rekisteröitiin 27, kaksinkertainen viime vuoteen verraten PA:n valvomilla alueilla. Käytäntöä harjoitetaan kaikkialla Lähi-Idässä, myös Israelin arabien ja etenkin beduiinien keskuudessa. Jordaniassa surmattiin viime vuonna 15 – 20 naista, mutta tilastot ovat hataria eikä niistä julkisesti puhuta muuten kuin kuiskaamalla. Jordanian asukasluku on 6.3 miljoonaa. Palestiinalaisalueitten väkiluvuksi arvioidaan 4 miljoonaa. Artikkelissa haastatellut palestiinalaiset tunnustavat käytännön kuuluvan menneisiin aikakausiin, mutta silti valtaosa kansasta hyväksyy ne määrätyissä olosuhteissa. Soraida Hussein Muntada ihmisoikeusryhmästä sanoo, ettei arabiperheissä toteuteta voiman tasavertaisuutta, vaan patriarkkalisessa yhteisössä voiman käyttö osoitetaan aina vahvimmalta heikoille, jotka perheessä ovat naisia. Hussein toteaa, että kysymys liittyy paljolti naisten oikeuteen ja vapauteen liikkua ja toimia perheen ulkopuolella, minkä johdosta pelkkä kateudesta tai muista syistä syntynyt huhu perheen naisjäsenen käyttäytymisestä voi aiheuttaa kunniamurhan. Artikkelissa kerrotaan, miten 32-vuotias 5 lapsen äiti Rasha Abu Ara hakattiin kuoliaaksi marraskuussa ja hänen ruumiinsa ripustettiin oliivipuuhun. Hänen syntinsä oli syytös aviorikoksesta, kuten Reuters kertoo. Potentiaalisina syyllisinä poliisi vangitsi hänen miehensä ja veljensä. PA:n hallituksen naisten asiain ministeri Rahiba Diab vierittää syyn kunniamurhien noususta Israelille todeten: "Israelin miehitys harjoittaa äärimmäistä väkivaltaa, ja se on pääsyy siihen, ettemme edisty. Yhteiskuntaamme jäytää taantumus, taloudellinen ja psykologinen painostus, köyhyys. Mutta on huomioitava myös jotkut taantumukselliset kulttuuri-perinteet, joita vastaan tulee taistella". Työttömyys ja köyhyys ovat molemmat 25 %:n tienoilla. Talouden kasvu on alentunut loistoajoista, jolloin se oli 9 %, nykyiselle 1.8 %:n tasolle sekä Gazassa että miehitetyllä Länsirannalla, kuten Diab selittää. Journalisti Naela Khalil sanoo, että perhetraditio on voimallisempi kuin turvallisuuspalvelu. "Voit ehkä arvostella Abbasia – siitä joutuu vankilaan – mutta perheen isän tai pojan arvosteleminen perheen naisjäsenen murhasta on tabu, siitä ei puhuta eikä sitä tehdä. http://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-see-worrisome-trend-in-rise-of-honor-killings-334645Tuesday, December 10, 2013

TIISTAI 10.12.13


TIISTAI 10.12.13

1.      USA:n ulkoministeri John Kerry matkustaa uudelleen Israeliin keskiviikkona, vain muutaman päivän jälkeen edellisestä vierailustaan. Hän alkanee olla todella huolestunut innostamiensa rauhankeskustelujen kohtalosta Israelin ja PA/PLO:n välillä. Edellisen vierailunsa yhteydessä hän jätti osapuolille Pentagonin laatiman suunnitelman, joka hänen näkemyksensä mukaan turvaa Israelin turvallisuusvaateet, ja jonka hän uskoi voivan kelvata myös palestiinalaisille.
Näin ei käynyt. Abbas tyrmää Allenin suunnitelman, ja Hamas koko rauhanprosessin.
Israelilla on monia varauksia suunnitelman suhteen, erikoisesti kansainvälisten joukkojen sijoittamisesta Jordanin laaksoon, joko omalla johdollaan tai osana Israelin armeijan osastoja, mitä Israel ei voi omiin huonoihin kokemuksiinsa perustuen hyväksyä.

KERRY kertoi havainneensa määrättyä positiivista kehitystä keskusteluissa puhuessaan Saban konferenssissa, mikä yhdessä hänen pikaisen vierailunsa kanssa ruokkivat olettamuksia, että hänellä on jotain uutta esitettävänään. JP:n artikkelin mukaan optimismi johtuu kenraali John Allenin suunnitelmasta, joka käsittelee lukuisia turvallisuuteen liittyviä tekijöitä lähtien ilmatilan valvonnasta satelliittivalvontaan ja Jordanin laakson turvallisuusjärjestelyihin.
Artikkelin mukaan Netanyahu kritisoi suunnitelmaa todeten, ettei Israel hyväksy amerikkalaisia joukkoja Jordanin vastaisella rajallaan, kuten hän sanoi suljetussa ryhmäkokouksessa.

Netanyahua lähellä oleva hallituksen ministeri totesi: "IDF:n joukkojen tulee olla rajalla, sillä Jihadin elementit ovat siellä, emmekä me hyväksy sitä. Kun jätimme Gazan kaistan Abbasin vastuulle, saimme tuntumaa siihen, miten kauan hänen valtansa kesti".
Ministeri vähätteli Allenin suunnitelmassa tarjottuja korkean teknologian antamaa suojaa todeten, etteivät sellaiset laitteet ja sensoreilla varustetut aidat pysty estämään terroristeja.

PLO:n pääsihteeri Jasser Abed Rabbo, joka suhtautuu hyvin epäluuloisesti Israeliin ja yleensä kaikkeen yhteistoimintaan sen kanssa, esitti PLO:n kannan Voice of Palestinen mukaan tähän tapaan: Kerry pyrkii tyydyttämään Israelin laajentumispyrkimyksiä Jordanin laaksossa vetoamalla turvallisuustakuisiin, mitä tapahtuu myös Juudean ja Samarian alueilla. Kerry yrittää tyynnytellä Israelin kritiikkiä Iranin kanssa neuvoteltavaa sopimusta vastaan palestiinalaisten tappioksi. Kerry yrittää saavuttaa kuvitteellista edistystä Israelin ja palestiinalaisten kysymyksessä meidän kustannuksellamme.  Hän syytti Kerryä palestiinalaisia halventavasta suhtautumisesta.
"USA:n tulee tyynnytellä Israelia omien intressiensä vuoksi eikä meidän".

ABBASIN läheisin neuvonantaja ja tiedottaja Nabil Abu Rudeinah tarttui Kerryn heittämään ajatukseen, jossa hän suosittelee Netanyahun lupaaman 26 terroristierän joulukuun lopuksi suunnitellun vapauttamisen siirtämistä kuukaudella. Tämän katsotaan olevan rangaistukseksi PA/PLO:n johdolle Allenin suunnitelman hylkäämisestä, kuten Maariv-lehti raportoi.
Rudeinah totesi, ettei neuvotteluja Israelin kanssa jatketa ilman vankien vapauttamista.
"Me emme hyväksy mitään viivytyksiä vankien vapauttamisessa", hän uhosi lisäten. "Eikä ilman Jerusalemia ei tule olemaan mitään rauhaa".  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israelis-Palestinians-pour-cold-water-on-Kerrys-security-ideas-334503

2.      USA:n kongressi pyrkii hyväksymään vielä ennen hajaantumistaan tältä vuodelta ensi vuoden budjettiin laihdutetut määrärahat yhteistoimin Israelin kanssa suunniteltujen torjunta-järjestelmien edelleen kehittämiseksi. Uuteen lakiin sisältyy 173 miljoonaa USD yhteis-projekteihin, siitä 34 miljoonaa Arrow-3 torjuntaohjusten kehittämiseksi, ja 22 miljoonaa USD
ylimmän tason torjuntajärjestelmän kehittämiseen. 117.2 miljoonaa USD on varattu Arrow 2 keskitason torjuntajärjestelmän, eli Davidin lingon, Magic Wand, edelleen kehittämiseen Israelin valtion omistaman Rafael Advanced Defence Systems LTD yhdessä USA:n suurimman aseteollisuus-yhtiön Raytheon Co:n kanssa. Iron Dome toimii lyhyen matkan torjunnassa.
Arrow-3 järjestelmät on suunnitellut Israel Airspace Industries (IAI) yhdessä Boeing yhtiön kanssa. Kaikkia näitä järjestelmiä on testattu ja ne ovat osoittautuneet luotettaviksi.

Edellä esitetyt ovat osa kaikkiaan 358 miljoonaa – 9.5 miljardia USD käsittävästä ohjustorjuntaan myönnetyistä varoista. Budjettiin myönnettiin 80 miljoonan USD lisärahoitus heinäkuussa testissä epäonnistuneen ohjuksen ongelman korjaamiseksi, sekä 30 miljoonaa USD uuden kehittyneen tappo-ohjuksen suunnittelemiseksi, joka on osa rakettia, jota käytetty testilaukauksissa maalirakettina, joka tuhoutuu ohjuksen iskiessä siihen.  
Budjettiesitykseen liittyy Pentagonille annettu kehotus keskitason torjuntaohjuksen kehittämiseksi, jota Boeing suunnittelee, sekä uuden tutka-aseman rakentamiseksi USA:n länsirannikolle potentiaalisia PohjoisKorean tai Kiinan yllätysiskujen varalta. Myös Yhdysvaltain Atlantin puoleiselle itärannikolle lisätään sensoreita Iranin mahdollista ohjusuhkaa vastaan. Lisäksi budjettiin kuuluu 20 miljoonaa mahdollista uutta torjunta-asemaa varten. http://www.jpost.com/Defense/US-defense-bill-boosts-funding-for-joint-Israel-missile-defense-projects-334524

3.      ISRAELIN poliittista kenttää heiluttanut myrsky osoittautui vain värinäksi vesilasissa jonkun huomaamattaan potkaistua pöydänjalkaa.
Äskettäin uutistoimistot raportoivat kriisinpoikasesta, joka oli syntymässä Yair Lapidin yksityisessä keskustelussa lausumasta turhan äänekkäästä repliikistä, jossa hän vakuutti tekevänsä kaikkensa rauhankeskustelujen onnistumiseksi antaen ymmärtää, että hallituskoostumus voi vaarantua, ellei näin tule tapahtumaan. Raportin mukaan Yairin ja Bennettin vaalikautena solmima suullinen sopimus alkoi osoittamaan rakoilemisen merkkejä, missä suurin erimielisyys on heidän suhtautumisensa neuvotteluihin Israelin ja PA/PLO:n tiimien välillä. Lapid uskoo niiden tuottavan tulosta, kun Bennett on menettänyt kaiken luottamuksensa niihin, mutta katsoo silti, ettei ole pahitteeksi, vaikka keskusteluja jatketaankin.

LAPID selvitteli tilannetta maanantaina selittäen, että journalistit olivat tarttuneet tosina pitämiinsä lausuntoihin, jotka olivat pelkkiä poliittisia huhuja, hallitusyhteistyöstä, jotkut niistä outoja, kuten Lapid selitti. Hän kuitenkin vakuutti puolueensa kannattavan neuvotteluja, joissa huomioidaan Israelin turvallisuusvaateet.
Pääministeri Netanyahu katsoi tilanteen kuitenkin siinä määrin huolestuttavaksi, että kutsui Lapidin keskustelemaan asiasta ja totesi sen jälkeen tilanteen rauhoittuneen.
Netanyahu vakuutti median edustajille, että rauhansopimus tullaan alistamaan kansan-äänestykseen ennen allekirjoituksia. Hän totesi, ettei neuvottelujen kohtaloa määrää hallitus-yhteistyö, vaan se, että niissä huomioidaan Israelin esittämät turvallisuustakuut.
Bennett totesi, että hänen puolueensa Beit Yehudi pysyy hallituksessa vielä pitkään sen jälkeen, kun sen vastustajat ovat lakanneet olemasta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-Lapid-kill-coalition-crisis-on-peace-process-334451

4.      Hollannin Israelissa vieraileva ulkoministeri Frans Timmermans totesi, että EU kohtelee Israelia eri mittapuulla kuin muita Lähi-Idän maita. Hän oletti tämän johtuvan siitä, että Israelia pidetään länsimaana ja sen odotetaan toimivan sen standardien puitteissa. Hän totesi edelleen, että Euroopan on syytä tunnustaa, ettei se voi irrottautua tosiasiasta, että Euroopan kohtalo on sidottu Israelin kohtaloon, kuten hän sanoi puhuessaan maanantaina Israelin ulkomaan suhteiden neuvoston järjestämässä tilaisuudessa. Israelin ulkomaan asioitten neuvosto toimii Maailman Juutalaiskongressin alaisuudessa. Hän selitti, että joittenkin Europan maitten on vaikea hyväksyä vahvaa Israelia; jos se olisi heikko ja altavastaaja, tilanne olisi yksinkertaisempi, kuten hän sanoi. Tämä selittänee PA/PLO:n suosion, vaikka ne kannattavat terrorismia.
Timmermans aiheutti pienehkön diplomaattisen revohkan kieltäytyessään IDF:n tarjoamasta aseistetusta saattueesta Hebronin käyntinsä aikana. Hän ei ilmeisen lapsellisessa päätöksessään tajunnut, millaiseen varaan hän asetti itsensä ja seurueensa. Hebron tunnetaan Hamasin ja Al-Qaidan vahvana kaupunkina, jossa toimii useita ryhmiä, joiden jäsenet voisivat mielihyvin iskeä eurooppalaisiin diplomaatteihin imagonsa vahvistamiseksi.
Timmermans itse totesi myöhemmin, että asioidessa Israelin kanssa tarvitaan ilmeisesti hieno-varaisempaa diplomatiaa kuin asioidessa toisten maiden kanssa.
Toinen Israelia kummastuttanut tilanne syntyi Gazan rajalla, jonne Hollanti oli lahjoittanut skannerin, jolla terminaalin kautta kulkevia tavaroita tarkastetaan. Hollannin pääministerin Mark Rutten oli tarkoitus suorittaa skannerin virallinen luovuttaminen Kerem Shalomin terminaaliin, mutta hän esitti siihen vaatimuksen, että Gazassa valmistettuja tuotteita täytyy voida viedä esteettä Juudeaan ja Samariaan. Netanyahu pitää vaatimusta kohtuuttomana, sillä se mahdollistaisi samalla aseiden ja pommien kuljettamisen Juudeaan ja Samariaan. Tilaisuus jouduttiin peruttamaan, mikä ei anna hyvää arvosanaa Hollannin pääministeristä.
Timmermans sanoi tekevänä kaikkensa Kerryn sponsoroiman rauhanoperaation onnistumiseksi vakuuttaen, että se on ainoa ratkaisumalli, eikä ole syytä antaa Abbasille mahdollisuutta väärään uskoon, että odottamalla Israel saisi myönteisemmin suhtautuvan hallituksen. Hän katsoo, että alueet 1949 aselepolinjojen itäpuolella ovat miehitettyjä alueita ja Israelin rakentaminen sinne laitonta. Tämän mukaisesti hän varoittaa Englannin omaksuman kannan tavoin yhtiöitä toimimasta vihreän linjan itäpuolella laillisuusongelmien välttämiseksi ilman PA:n hyväksymistä. Täten hän sanoo suositelleensa suurta Royal Haskoning DHV yhtiötä peruuttamaan osallisuutensa jätevesipuhdistamon rakennustöihin, ellei sille saada PA:n hyväksymistä, koska se sijaitsee vihreän linjan itäpuolella.
Kysyttäessä Englannin lähetystön kantaa Israelin vastaisiin boikottitoimiin, sen antamassa vastineessa vakuutetaan, ettei Englanti suinkaan boikotoi Israelia, vaan tekee kaikkensa liike-suhteittansa kasvattamiseksi Israelin kanssa, mutta selittäen samalla, ettei Englanti tunnusta Israelin oikeuksia 1967 puolustussodassa Israelin vapauttamia alueita Juudeassa, Samariassa, Golanilla ja Gazassa Israelin valtioon kuuluviksi.
Hollannin ja Englannin virallinen varoitus toiminnasta ja liikkumisesta Juudean, Samarian ja Golanin alueilla sekä Jerusalemin itäosissa koskee niiden tulkinnan mukaan yhtä hyvin yhtiöitä kuin myös yksityishenkilöitä ja turisteja, ja kehottaa heitä selvittämään laillisia oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan mieluiten asianajan kanssa myöhempien ongelmien välttämiseksi.

Hollannin ulkoministeri Frans Timmermans on ehdolla EU:n ulkomaan asioitten johtajaksi viran nykyisen haltijan Catherine Ashtonin siirtyessä syrjään toimikautensa loputtua ensi vuonna.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Dutch-FM-Europe-judges-Israel-by-a-different-standard-than-other-Middle-East-countries-334513

5.      Israelin ja Romanien diplomaattiset suhteet ovat kohdanneet yllättävän karikon Bukarestin hallituksen vaatiessa, etteivät Israelissa työskentelevät romanialaiset saa työskennellä vihreän linjan itäpuolella. Armeijan radion mukaan neuvotteluja on käyty kuukausien ajan, mutta ne keskeytyivät Romanian omaksuman kannan vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174995#.UqbgDkC2FDQ
Monday, December 09, 2013

MAANANTAI 09.12.13


MAANANTAI 09.12.13

1.      KENENKÄÄN ei pitäisi antaa tämän hetken näennäisen rauhan pettää itseään, sillä kulissien suojassa on käynnissä taistelu valta-asemasta, jota voisi hyvällä syyllä kutsua henkien taisteluksi. Tätä taistelua käydään maailman valtakeskuksissa, sitä käydään Amerikassa ja Euroopassa, sitä käydään Afrikassa ja Kauko-Idässä mutta ennen kaikkea Lähi-Idässä ja Israelissa. Tätä taistelua käydään myös kristillisissä kirkoissa, ja sitä käydään islamin sisällä.

Paul McGuire kertoo artikkelissaan "Horuksen silmä, kultainen vasikka ja dollarin kuolema", miten muinaisen Mesopotamian ja Egyptin jumaltarinoiden kaltainen kehitys on meneillään maailmassa. Kultainen vasikka oli Apis Bull, yksi Egyptin jumalista, vastaten manalan valtiasta Osirista. Mesopotamian jumalia Nimrod ja Semiramis kutsutiin Egyptissä nimellä Osiris ja Isis.   Osiris symboloi Raamatun Saatanaa. Osiriksen ja Isiksen liitosta syntyi Horus, jonka kaikki näkevä silmä on USA:n yhden dollarin pyramidin huipulla. Horus symboloi Raamatun Antikristusta.

Kun Israelin johtaja Moses palasi Siinain vuorelta Lain taulujen kanssa, hän havaitsi, että Israelin kansa oli tehnyt kultaisen vasikan pitäen seksuaalisia orgioitaan sen ympärillä. Israel oli Siinailla hylännyt Jumalan antaman Lain, jonka tarkoituksena oli ohjata israelilaisten elämää, voidakseen totuuden voimalla muuttaa maailmaa ja sen kulttuuria, olla valona maailmalle.
McGuire toteaa, ettei ole sattumaa, miksi dollarin setelin kääntöpuoli on täynnä okkultistisia, Mesopotamian ja Egyptin uskontojen symboleja, tai että Horuksen, eli Saatanan silmä on dollarin kääntöpuolella, sillä koko dollarijärjestelmä on valheellinen. Se ei perustu määrättyyn standardiin tai lakiin, se on itse asiassa paperinpalanen, jonka arvon sen valvojat määrittelevät.

McGuire viittaa J R Churchin 28.02.2011 julkaisemaan artikkeliin "Mystery of Golden Calf". Church toteaa artikkelissaan, että Egyptin jumala, manalan valtias Osiris vastaa Raamatun Saatanaa, jonka liitosta Isiksen kanssa syntyi Horus, joka kuvataan käärmeen kuva otsallaan. Isiksen päässä on Apsis härän sarvet, joiden välissä on aurinko, ja käärmeen kuva otsallaan.  
Horus edustaa Raamatun Antikristusta.
Jeesus Kristus syntyi neitsyestä. Antikristus, Saatanan siemen, syntyy portosta, kuten hänen esikuvansa Horus, sillä Isis (Semiramis) oli portto.

ILLUMINAATI, joka suunnitteli dollarijärjestelmän, tähtää sen tuhoamiseen, oman rahayksikkönsä kehittämiseen ja uuden maailmanjärjestyksen toteuttamiseen. Jossain vaiheessa se poistaa kaiken paperirahan ja korvaa sen Antikristuksen merkillä, joka on otsaan tai kädenselkään ympätty mikro- tai biosiru, tai nanosiru, joka korvaa entisen paperirahajärjestelmän.
J R Church kertoo, että Ilmestyskirjan mukaisen mystisen, hengellisen Babylonian nousun viimeisinä päivinä Ilmk.17. - 18. mukaan mahdollistaa Jumalan Lain poistuminen arvon mittana uskottoman tai luopuneen kirkon (seurakunnan) johdosta, kuten Paavali toteaa 2. Tess.2:3.  

McGuire toteaa lopuksi, että Jumalan Lain totuudesta luopuminen toteutuu Amerikan kirkoissa nousevalla voimalla. Hän toteaa, ettei hengellisen taistelun keskus ole Valkoinen Talo, Federal Reserve tai edes velkataakka, sodat tai väkivalta, ne ovat oireita. Taistelu maailman vallasta ei ole taloudellinen tai poliittinen, se on hengellinen. Totuuden arvon romahtaminen kirkon toimesta on suurin ongelma, eikä Amerikan talous tule elpymään, ennen kuin totuus palaa kirkon saarnatuoleihin. http://newswithviews.com/McGuire/paul195.htm
Mitä joulun aika joulukatuineen, ostosryntäyksineen ja pikkujouluineen ovat muuta kuin tanssia kultaisen vasikan ympärillä, ellei sen keskuksena ole Jeesus Kristus, joka on Lain täyttymys?
2.      USA:n Lähi-Idästä vetäytymisen myötä alueen öljyvaltiot Persianlahdella kuten myös Saudi Arabia ovat joutuneet kokonaan uuden tilanteen eteen, jota ne ehkä osasivat ennakoida, mutta johon ne olivat heikosti jos ollenkaan varautuneet. Tämä näkyy lähes paniikinomaisessa käyttäytymisessä, millä Saudi Arabia pyrkii haarukoimaan tilannetta ja etsimään mahdollisia ratkaisumalleja asemansa parantamiseksi. Saudit ovat varmistelleet muutaman ydinpommin toimittamismahdollisuuksia Pakistanista, jotka ne lienevät jo maksaneet, mutta joita ei ole toimitettu. Toiseksi saudit tunnustelevat oman ydinteollisuutensa aloittamista, mutta sen toteuttaminen suunnitteluineen ja kansainvälisine lupineen vie aikaa, jota on vähän.

Saudi Arabia on lähestynyt myös Israelia, jonka olemassaoloa se on hyljeksinyt sen perustamisesta lähtien. Nyt se havaitsee, että Israel on sittenkin pienestä koostaan huolimatta paikallinen voimatekijä, jota voidaan hyödyntää.
Saudi Arabian tiedustelupäällikkö prinssi Bandar bin Sultan tapasi Israelin Mossadin johtajan Tamir Pardon ja muita turvallisuusmiehiä Genevessä 27. lokakuuta, kuten iranilainen uutistoimisto FARS raportoi.
FARS perustaa tietonsa saudilaiseen henkilöön nimeltä Mujtahid, jolla se sanoo olevan läheiset suhteet saudien salaisen palvelun kanssa ja sitä kautta pääsevän sisälle salaisiin tietoihin. Hän paljasti tietojaan Twitter-sivuillaan. Hän kertoo siellä, että Israelin kanssa sovittiin useista keskeisistä projekteista, mukaan lukien Iranin ydinasesuunnitelman vastustaminen kaikin keinoin, Syyriassa taistelevien jihadistien tehokkaampi valvonta, Muslimi-veljeskunnan syrjiminen sekä arabikevään hyökyaaltojen pysäyttäminen ennen Saudi Arabiaa.
FARS mainitsee myös äskettäin julkisuuteen vuotaneista tiedoista edellistä tehokkaamman Stuxnet-2 viruksen kehittämisen, jolla pystyttäisiin pahoin häiritsemään Iranin ydinlaitoksia.
Tämän tiedon mukaan Bandarin ja Pardon tapaaminen tapahtui Euroopassa 24. lokakuuta.
Edellisiä raportteja ei ole vahvistettu, mutta Sunday Times raportoi jo aiemmin Saudi Arabian ja Israelin välisistä salaisista keskusteluista ehkäisevien iskujen suorittamiseksi Iraniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174939#.UqV_xUC2FDQ

3.      DEBKAFILE tarkastelee Lähi-Idän tilannetta Venäjän näkökulmasta, jolla on omia intressejään Iranissa ja Syyriassa, mutta vielä akuutimpi ja läheisempi ongelma on 2014 talviolympialaisten järjestelyissä Sochissa 07.-23. helmikuuta 2014. DF arvioi, että pääministeri Netanyahu ja presidentti keskustelivat tästä tavatessaan 20. marraskuuta Moskovassa, mutta toisena aiheena oli Israelin ja Venäjän välinen yhteistoiminta Al-Qaidan ja salafistien etenemisen estämiseksi Syyriassa, mikä kiinnostaa molempia maita. Israel vahvistaa Syyrian ja Libanonin vastaisia rajojaan potentiaalisia hyökkäyksiä vastaan, ja Venäjä pyrkii turvaamaan talviolympialaistensa häiriöttömän onnistumisen. Tämän toteuttamiseksi Venäjän tulee pystyä valvomaan Al-Qaidan toimintaa, ja siihen se tarvitsee ulkopuolisten apua.

Tätä oli jokin aika sitten selvittelemässä Moskovassa saudiprinssi Bandar bin Sultan, joka esitti varsin suorasukaisesti Putinille, että Saudi Arabia pystyy halutessaan vaikuttamaan Venäjän eteläosassa olevien muslimimaiden toimintaan, mutta että siihen hän haluaa Venäjän yhteis-toimintaa Iranin etenemisen hillitsemiseksi Syyriassa ja toiseksi estämään Iranin ydinaseen valmistumisen. Venäjä on haluton lähettämään omia sotilaitaan Syyriaan USA:n kanssa solmimansa sopimuksen vuoksi, mutta hän lupasi innostaa Chechenin valtiota iskujoukkojen valmistelemiseksi puuttumaan aktiivisesti Al-Qaidan elementtejä vastaan sekä kotimaassaan että Syyriassa, mikäli Venäjä esittää virallisen pyynnön.
DF kertoo, että Al-Qaidan elementit ovat saaneet haltuunsa kemiallisia aseita ja että 21. elokuuta Ghoutan lähiössä kemiallisin asein tehty isku, jossa kuoli 150 ihmistä, oli Al-Qaidan suorittama, vaikka siitä syytettiin Assadin joukkoja. Jo toukokuussa raportoitiin, että Al-Nasra joukoilla on kemiallisia aseita, joita se sai Irakin Al-Qaidalta (AQI). DF:n artikkelin mukaan Obaman hallitus tarkoituksellisesti väärensi tiedustelutietoja syyttääkseen Assadia. http://www.debka.com/article/23510/Al-Qaeda-in-Syria-has-sarin-Russia-ready-to-deal-with-Syrian-Al-Qaeda-plot-against-Sochi-Olympics

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Energiaministeri Silvan Shalom ilmoitti historiallisesta sopimuksesta Israelin, Jordanian ja PA:n välillä, jonka mukaisesti ne tulevat yhteisvoimin rakentamaan kanavan Punaisenmeren ja Kuolleenmeren välille. Sopimus allekirjoitetaan Maailmanpankin toimitiloissa Washingtonissa. AFP:n mukaan osa merivedestä puhdistetaan Israelin ja Jordanian käyttöön, osa siitä johdetaan neljää putkea myöten Kuolleeseenmereen. Ennusteiden mukaan ilman radikaaleja toimia Kuollutmeri kuivuu vuoteen 2050 mennessä, mutta ympäristön suojelijat varoittavat aavistamattomilta vaikutuksilta meren ekojärjestelmään. Jordania ilmoitti elokuussa aloittavansa oman projektinsa veden johtamiseksi Kuolleeseenmereen 980 miljoonan USD hinnalla. Israel ei siinä vaiheessa osannut päättää osallistumisestaan projektiin, osaksi ympäristön suojelijain ja asian tuntijoitten varoitusten vuoksi. Israelissa paljon ajankohtaisempi ja tärkeämpi kysymys on ollut rauhankeskustelut PA/PLO:n ja Israelin välillä, joiden päämäärästä on yhä hämärämpi kuva. Israelin ministereistä ja Knessetin jäsenistä suuri osa vastustaa Palestiinan valtion perustamista, mutta Obaman hallitus jyrää sitä kuitenkin tehden houkuttelevia tarjouksia Jordanialle ja PA:lle, mutta Israelille enimmäkseen varoituksia. Jordanin laakson kohtalo on kuumin peruna tällä hetkellä, kun kukaan ei uskalla edes viitata Jerusalemiin. Netanyahu vakuuttaa, että Jordan muodostaa Israelin itäisen rajan Jordanin morarkiaa vastaan myös lopullisessa sopimuksessa, ja monet vaativat, ettei Jordanin laaksoa tule koskaan luovuttaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174952#.UqWRh0C2FDQ
·        Yesh Atidin puheenjohtajan Yair Lapidin ja Beit Yehudin puheenjohtajan Naftali Bennettin välinen ennen vaaleja sopima veljeyssopimus on uutisten mukaan pahasti rapistumassa. Molemmat ministerit ovat välttäneet toistensa moittimista julkisuudessa. Asiasta ketoivat julkisuudessa Maariv ja Israel Hajom. Molemmat puolueet ovat alkaneet valmistella mahdollista pesäeroa, mikä voi pahimmillaan johtaa remonttiin hallituksen sisällä. Potentiaalisena kumppanina on Israel Beitenu, jolla on sopimus Likudin kanssa vaaleista lähtien, mutta joiden kumppanuus rakoilee sekin. Lapid ilmoitti sunnuntaina tekevänsä kaikkensa rauhankeskustelujen edistämiseksi, mikä edellyttää suostumista kahden valtion periaatteeseen ja Livnin näkemykseen siitä. Bennett puolestaan katsoo, että Israelin tulee liittää valtaosa Juudeasta ja Samariasta valtioonsa, jättäen vain palestiinalaisten asumat kaupungit ja kylät sen ulkopuolelle hoitaen omia asioitaan jonkinasteisen itsemääräämisoikeuden varassa. Toinen kiperä kysymys on homojen asema Israelissa. Lapid antaisi heille täydet oikeudet homoliittoja myöten, Bennett aristelee mennä noin radikaaliin päätökseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174951#.UqWXKEC2FDQ
·        IDF:n keskiosien joukkojen komentaja kenraalimajuri Nitzan Alon sanoo, että USA hyväksyy Israelin kannan Jordanin laakson suhteen, jonka mukaan se kuuluu Israelin strategiseen puskurialueeseen, jonka luovuttaminen ei tule kysymykseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174946#.UqWahEC2FDQ
·        Maariv-lehti raportoi, että John Kerry aikoo pyytää joulukuun lopulla ajoitettua 26 terroristin vapauttamista kuukaudella painostaakseen sillä Abbasia, joka suhtautui torjuvasti Kerryn esittämiin Jordanin laaksoa koskevaan suunnitelmaan. Kerryllä on kiire saada näkyviä tuloksia heinäkuussa alkaneissa neuvotteluissa, joita käydään tiiviin salaisuuden verhon suojassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174943#.UqWbukC2FDQ, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PLO-Palestinians-wont-accept-current-proposals-from-Israel-334379
·        Säätila pysyttelee alhaisissa lukemissa. 5-9 C-asteen välillä. Torstaina kylmenee ja myrskyää, ja ennustetaan lumisateita Jerusalemiin; 1-4 C-astetta.


Sunday, December 08, 2013

SUNNUNTAI 08.12.13


SUNNUNTAI 08.12.13

1.      USA:n presidentti Barack Obama sanoi puhuessaan Saban Forumissa USA:ssa lauantaina, että Israelin ja palestiinalaisten välinen rauhansopimus tarvitsee siirtymäkauden voidakseen toteutua, sillä Gazan karkotusten tapaisen tilanteen toistaminen ei ole hyväksyttävissä. Hän selitti, että tämä tulee aiheuttamaan määrättyä vaikeutta PA:n puheenjohtaja Abbasille, joka on puhunut tilapäisratkaisua vastaan. Obaman ajattelu lähtee siitä, että Gaza on saatava mukaan kuvitteelliseen Palestiinan valtioon, ja koska se ei nykyisessä tilanteessa näytä mahdolliselta, hän esittää, että Juudean ja Samarian alueista muodostetaan elinkelpoinen mallivaltio, joka esimerkillään houkuttaa Gazan kansaa ja nuorisoa liittymään siihen.

Lisäksi Obama vakuutti, että kaiken tulee tapahtua siten, että Israelin turvallisuuden perus-tarpeet tulevat tyydytettyä. Hän osoitti määrättyä ylpeyttä niistä turvallisuusjärjestelyistä, joita entinen USA:n Afganistanin joukkojen komentaja John R Allen esitteli Netanyahulle: "Allen oli tullut päätelmään, että on mahdollista toteuttaa kahden valtion periaate, jossa huomioidaan Israelin tärkeimmät turvallisuusvaatimukset. Tämä on hänen johtopäätöksensä, mutta hän ei ole tässä päätöksentekijä. Pääministeri Netanyahun, Israelin armeijan ja tiedustelujoukkojen tulee tehdä tarvittavat päätökset".

ULKOMINISTERI John Kerry puhui myöhemmin Obaman puheen jälkeen todeten, että kenraali Allen työskentelee Israelin viranomaisten kanssa testaten erilaisia näkymiä työskennellen voidakseen löytää tyydyttäviä tuloksia IDF:n vaatimusten täyttämiseksi. Hän sanoi, ettei USA ole koskaan suorittanut niin syvälle luotaavia analyysejä Israelin turvallisuudesta, joita kahden valtion periaatteen toteuttaminen synnyttää. Hän sanoi, että USA:lla työskentelee 160 viranomaista koordinoiden suunnitelmiaan PA:n, Jordanian ja israelilaisten kanssa ja testaten erilaisia näkymiä, mukaan lukien rajat, terrorismi ja Israelin turvallisuustakuut.  Hän kuvaili prosessia kuin kriittiseksi liikkumiseksi neulan kärjellä pyrkien ennakoidaan tulevia tapahtumia. "Mitä me panemme pöydälle, on kuolettavan vakavaa, todellista".

OBAMA vakuuttaa Kerryn tapaan, että määrättyä edistystä on tapahtunut neuvotteluissa, mutta molempien puheissa alkaa esiintyä vaatimus aikajakson pidentämiseksi 9 kuukauden jälkeen.
Netanyahu vaatii, että Israelin tulee voida valvoa sekä Jordanin laaksoa että Juudean ja Samarian kukkuloita ilman määrättyä aikataulua, eikä hän hyväksy siihen tehtävään ulkopuolisia joukkoja. Israelilla on huonot kokemukset sellaisten joukkojen kyvystä hoitaa kriisitilanteita.
USA:n johto näyttää yhä selvemmin kallistuvan Israelin esitysten ja vaatimusten taakse.
PA:n johto on esittänyt ilman kompromissin mahdollisuutta, ettei yhtään IDF:n sotilasta eikä israelilaista siviiliä sallita kuvitteellisen palestiinalaisen valtion alueella.

MAARIV-lehti raportoi perjantaina, että USA kannattaa sitä, että IDF:n joukot jäävät Jordanin laaksoon lopullisen sopimuksen hyväksymisen jälkeenkin.
Apulaisministeri Ofir Akunis kyseli, mistä edistymisestä he puhuvat? Eikö edistys tarkoita tässä samaa kuin vetäytyminen? Hän varoitti turhista odotuksista, sillä kun Kerry puhuu edistymisestä, meidän tulee olla huolestuneita. Akunis sanoi, että "turvallisuusjärjestelyt" on kaunisteltu muoto juutalaisyhteisöjen ja -asukkaitten karkottamiselle laaksosta, ja IDF:n joukkojen ja valvonnan poistamiselle. "Israel on aiemminkin pelannut tätä peliä, jonka seurauksena on ollut lisää väkivaltaa ja verenvuodatusta. Jordanialaisetkaan eivät luota palestiinalaisiin".
ULKOMINISTERI Avigdor Liberman, joka tapaa Kerryn sunnuntaina, totesi puheessaan, että 9 kuukauden aika sopimukseen pääsemiseksi on liian lyhyt, sillä osapuolten välinen luottamus on olematon. Hän kuitenkin kannattaa keskustelujen jatkamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174895#.UqP81EC2FDQ

2.      PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon puhui liikemiesten konferenssissa Tel Avivissa lauantaina todeten, ettei Israelilla ole rauhankumppania niin kauan, kuin PA opettaa kouluissaan ja instituutioissaan lapsiaan ja kansalaisiaan Israelin vastaiseen vihaan.
"Henkilönä, joka kannatti Oslon sopimusta, olen oppinut ymmärtämään, ettei vastapuolella ole kumppania kahdelle valtiolle kahta kansaa varten", Yaalon selitti. "Sionismin alkamisesta lähtien ei ole eikä ole ollut vastapuolella johtoa, joka tunnustaisi oikeutemme juutalaisen kansan kansallisena kotimaahan, ja joka hyväksyisi rauhansopimuksen, joka lopettaisi konfliktin ja vaatimukset", hän sanoi jatkaen: "Kysymys ei ole tuuman eikä millimetrinkään luovuttamisesta maata, ellemme havaitse, että kumppanimme haluaa tunnustaa, lopettaa konfliktin ja luopua vaatimasta (palestiinalaispakolaisten) paluuoikeutta".

YAALON sanoi, että ongelma näyttää ratkaisemattomalta, mutta kaikkea ei ole menetetty, sillä on mahdollista kehittää taloutta, hallintoa, lakia ja oikeutta. Hän selitti, että "meillä on rauhan-kumppani vasta sitten, kun he eivät enää opeta lapsiaan kantamaan pommivyötä ja räjäytä itseään israelilaisten tuhoamiseksi; kun Israel esitetään heidän kartoissaan oikealla nimellään eikä Tel Avivia kutsuta enää setlementiksi".
Yaalon puuttui puheessaan myös Syyrian tilanteeseen todeten, että perjantai-iltana raja-aidan varrella räjähtänyt pommi oli tarkoituksellisesti asennettu alueella liikkuvaa IDF:n partiota varten. Kukaan ei haavoittunut, mutta se edustaa uutta vaarallista kehitystä Syyrian sodassa, mikä oli ensimmäinen osoitus siitä. Hän ei sanonut tietävänsä, kuka pommin asensi, mutta vakuutti, että vaikka IDF ei halua osallistua Syyrian sotaan, se vastaa jokaiseen loukkaukseen maan koskemattomuutta ja turvallisuutta vastaan. Hän sanoi, ettei Israel salli kemiallisten aseitten ja tuhoisten ohjusten siirtoa Hizbullahille, minkä hän esitti varoituksena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174896#.UqQOvUC2FDQ

Gazasta ammuttiin kaksi Kassam rakettia lauantaina Israelin puolelle. Ne putosivat asumattomille alueille eivätkä aiheuttaneet vahinkoa. Hamas on pyrkinyt pitämään Israelin vastaisen rajansa rauhallisena ja on estänyt Islamic Jihadia ja Al-Aksan pyssymiehiä ampumasta rakettejaan ja kranaattejaan rajan yli. Turvallisuusjärjestöt kuitenkin varoittavat, että Hamas valmistautuu uuteen konfliktiin Israelin kanssa. Se ilmoittaa kehittäneensä raketteja, joilla se yltää Tel Aviviin ja varmaan yrittää myös osua Jerusalemin liepeille. Lisäksi se on kaivauttanut lukuisia tunneleita rajan ali, joiden kautta se yrittää tehdä kommandohyökkäyksiä Israelin puolelle panttivankien hankkimiseksi, joilla se voisi pakottaa Israelia vapauttamaan vankejaan. IDF:n upseerit tunnustavat, että Hamas on vahvistunut ja on harjoittanut joukkojaan.
Viime kuussa vietettiin Gazan viimeisen operaation Operation Pillar of Defense vuosipäivää. Vuoden 2012 aikana Gazasta ammuttiin 200 rakettia, tänä vuonna marraskuuhun saakka vain 40 rakettia Israelin eteläosan, Gazan rajan läheisyydessä oleviin, kaupunkeihin. Shin Betin mukaan terrorihyökkäykset Gazasta kasvoivat 23 % marraskuun aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174892#.UqQXLUC2FDQ

3.      UUTISOTSIKOITA
·        Ministeri Naftali Bennett totesi Obaman ja Kerryn Saban forumissa pidettyjen puheitten jälkeen, että jos Geneven sopimus Iranin ydinaseista on esimerkillinen, meidän on syytä entistä huolellisemmin tarkkailla, mitä selkämme takana tapahtuu. Hän totesi lähihistorian todistavan, ettei Israel voi luottaa kenenkään ulkopuolisen vastuuseen turvallisuudestamme. "On oikein kasvattaa ystävyyssuhteitamme toisten valtioitten kanssa, mutta puolustuksemme meidän tulee hoitaa itse". Hän otti esimerkiksi Gazan ja Siinain välisen Philadelphia-käytävän, jota YK:n joukot asetettiin valvomaan, mutta ne eivät pystyneet estämään kymmenien tuhansien rakettien kuljettamista sen kautta. UNIFIL-joukot Libanonissa epäonnistuivat samoin tehtävässään estää Hizbullakia aseistautumasta nelinkertaisesti siitä, mitä sillä oli aseita ja ohjuksia ennen Libanonin kakkossotaa. Bennett kuitenkin antoi reilun tunnustuksen Australian pääministerinTony Abbottin antamasta tuesta Israelille Iranin ydinaseohjelmaa käsiteltäessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174906#.UqQi-UC2FDQ
·        Saksa on halukas myymään Israelille kaksi torpedoin ja risteilyohjuksin varustettua risteilijää puolustamaan luonnonkaasuinstallaatioita Välimerellä miljardin Euron hinnalla, kuten AFP raportoi lainaten saksalaisen päivälehti Bildin artikkelia. Bild kertoi, että Netanyahun kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Yossi Cohen vieraili Saksassa viime kuussa valmistellen kauppaa. Saksan hallituksen tiedottaja vahvisti Cohenin vierailun, mutta ei halunnut kertoa vierailun aihetta. Israelin laivaston kapteeni Ilan Lavi sanoi huhtikuussa, että rannikon ulkopuolella sijaitsevat installaatiot muodostavat houkuttelevan kohteen vihollisille, ja niiden suojeleminen vaati oman puolustus-menetelmänsä. Hän johtaa laivaston suunnitteluosastoa. Laivaston korkea upseeri totesi, että laivasto tarvitsee neljä uutta alusta suojelutehtäviin, ja että tiedustelut niiden hankkimiseksi on aloitettu. Arvioiden mukaan Israelin aluevesien alla on kaikkiaan 950 miljardin kuutiometrin kaasuesiintymät, joten osa siitä voidaan myydä. http://www.jpost.com/Defense/Report-Germany-to-sell-Israel-2-battleships-for-1-billion-euros-334259
·        Avraham Burg, entinen Knessetin puheenjohtaja ja Jewish Agencyn johtaja, syyllistyi valtiopetokseen todetessaan viime viikolla pitämässään puheessa ydinaseista vapaan Lähi-idän konferenssin aikana Haifassa. Legal Forum for the Land of Israel sanoo laatimassaan ja poliisitarkastaja Yohanan Daninonille ja valtion apulaissyyttäjälle Eli Aburbanelille lähettämässään kirjelmässä, että Burg syyllistyi maanpetokseen paljastaessaan julkisessa puheessaan, että Israelilla on sekä kemiallisia että ydinaseita, ja vaatii välittömien poliisitutkimusten aloittamista. Burg sanoi puheessaan Mariv-lehden mukaan, että pitkään jatkunut Israelin harjoittama kaksimielinen ydinpolitiikka on vanhentunut ja lapsellinen. Hän vakuutti puheessaan, että vain alueellinen keskustelu mukaan lukien Iran, voi muodostaa massatuhoaseista vapaan Lähi-Idän. Burg on entinen Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan jäsen ja on luultavasti yksi harvoista ihmisistä, joilla on asiallista tietoa Israelin ydinaseista. Burgin teemaa edusti Meretzin kansan-edustaja Tamar Zandberg, joka vaati alueellista perspektiiviä Israelin harjoittamaa kaksimielistä politiikkaa vastaan ydinaseista vapaan Lähi-Idän muodostamiseksi. http://www.timesofisrael.com/avraham-burg-panned-for-breaking-nuclear-ambiguity/
·        Äärimmäisen kovat ja myrskyiset tuulet purevan kylmyyden ohella USA:ssa sekä kovat tuulet Euroopassa ovat aiheuttaneet kuolonuhreja molemmilla mantereilla. Israelissa sää muuttui sateiseksi viime keskiviikkona jatkuen viikonvaihteen yli ilman viiletessä selvästi aiemmin siedettävän lämpöisestä ja aurinkoisesta säästä. Lauantai oli lepopäivä myös sään suhteen, mutta tänään varoitetaan uusista rankkasateista ja tulvista kovan tuulen myötäileminä koko maan alueella. 4 ihmistä kuoli kylmyyteen San Franciscon satama-alueella Kaliforniassa ja puoli tusinaa ihmistä kuoli sään aiheuttamissa kolareissa. Lämpömittarin lukema putosi Montanassa ja Etelä-Dakotassa alle – 29 C-astetta, paikoin tuulen vaikutuksesta alle -45 C-astetta. Puolassa 400 taloutta menetti sähkönsä. Myrskyiset tuulet tekivät tuhojaan Skandinavian rannikoilla ja Englannissa. http://www.timesofisrael.com/rain-in-israel-as-cold-snap-and-winds-batter-us-and-europe/
·        Israel on hoitanut viitisen sataa Syyriasta Israelin puolella hoitoa hakenutta haavoittunutta viimeisen 10 kuukauden aikana, kertoo IDF:n lääkintäjoukkojen komentaja eversti Tarif Bader. Hän sanoo, ettei hän tiedä eikä ole kiinnostunut tietämäänkään, keitä nämä haavoittuneet edustavat, he hoitavat kaikkia hoitoon pyrkiviä. Lievimmät haavoittuneet hoidetaan rajan tuntumaan pystytetyssä kenttäsairaalassa, pahemmin haavoittuneet toimitetaan lähialueen sairaaloihin. Bader kertoo, että haavoittuneille annetaan IDF:n äskettäin käyttöönsä ottama hengen-pelastushoito. Menetelmään kuuluu jäädytettynä kuivattua veriplasmaa (FDP) vesilasissa. Veren menetys on haavoittuneiden suurin kuoleman syy, eikä kenttäolosuhteissa voida verta pitää alle -25 C-asteen kylmyydessä. Saksan Punaisen Ristin kehittämä FDP voidaan säilyttää jääkaapissa ja jopa huonelämmössä. Sekoitettuna IV-nesteeseen se voidaan antaa potilaille muutamassa minuutissa, mikä useille on elintärkeä hengissä säilymiseksi. http://www.timesofisrael.com/idf-using-life-saving-new-field-treatment-for-syrian-war-wounded/