Friday, August 30, 2013

PERJANTAI 30.08.13


PERJANTAI 30.08.13

1. VALKOISEN TALON tiedottaja Josh Earnest sanoi torstain lehdistötilaisuudessa, että USA on tarvittaessa halukas menemään yksin Syyriaan, ja että koska laillinen oikeutus sotaretkeen on tarpeen, USA tulee esittämään sellaisen USA:n intressien mukaisesti. Hän selitti edelleen, että Presidentti Obama tulee tekemään päätöksen sopivasta vastauksesta Syyrian hallituksen suorittamaan kemiallisin asein tehtyyn hyökkäykseen, mutta tulee neuvottelemaan Englannin hallituksen kanssa sen parlamentin hylättyä esityksen, jolla hyökkäystä olisi tuettu. Earnest selitti, että ”huolimatta konsultoinnista Englannin kanssa Obama tekee itsenäisen päätöksen, koska on kysymys Yhdysvaltoja koskevista keskeisistä intresseistä, ja että kansa, joka rikkoo kemiallisten aseitten käyttöä koskevia kansainvälisiä normeja, on saatettava vastuuseen”.

BRITTIPARLAMENTTI vetosi kielteisessä päätöksessään siihen, että maassa on syvä erimielisyys sotilaallisen voiman käytöstä Assadin hallituksen rankaisemiseksi. USA:n viranomaiset eivät ole varmoja, antoiko Assad itse käskyn tuhoisasta hyökkäyksestä ja että toisaalta sotilaalliset iskut voivat vain pahentaa tilannetta. Kukaan ei liene laskenut Libyassa lännen suorittamien ilmaiskujen uhrien määrää, mutta sotilaallisissa hyökkäyksissä siviiliuhreja tulee, eikä sitä voi välttää täsmäohjuksista huolimatta.

Koko tässä operaatiossa on se ongelma, että se kohdistuu Syyrian laillista hallitusta vastaan, joka käy raskasta, ulkopuolisten rahoittamaa ja tukemaa sisällissotaa ääriryhmittymiä vastaan, jotka eivät peittele päämääränään olevan sharia-lakiin perustuvan islamilaisen hallinnon perustaminen. Vahvimmat näistä ryhmittymistä ovat Muslimiveljeskunnan ja Al-Qaidan valvomia. Asian-tuntijoitten mukaan, jos USA antaa tukensa vahvimmalle ryhmittymälle Syyriassa, se tulee kaatamaan Assadin hallituksen USA:n rangaistusiskujen jälkeen kuukaudessa.
Onko USA:n intressien mukaista perustaa vielä yksi ääri-islamilainen valtio Lähi Itään?

YK:n tutkimustiimi Damaskoksessa pakkaa laukkunsa lauantaina suunnaten matkansa kohti New Yorkia, jossa tutkijat antavat raporttinsa YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonilla, joka esittää ryhmän kokoamat todisteet ja havainnot YK:n turvallisuusneuvostolle ensi tilassa.
Kansainvälinen Punainen Risti (IRC) yhtyy kansainväliseen kuoroon, joka kehottaa etenemään varovaisesti. ”Tilanteen kiihdyttäminen tulee lisäämään pakolaisten määrää ja humanitäärisen avun tarvetta, joka jo ennestäänkin on valtava”, IRC varoittaa.
Raakaöljyn hinnan uskotaan nousevan rajusti, jos USA:n johtama hyökkäys toteutuu.

USA:n turvallisuusviranomaiset vakuuttavat todisteiden osoittavan ilman epäilyksiä, että Assadin joukot ovat käyttäneet kiellettyjä aseita, joihin perustuen Obama selittää USA:n kansalle osoittamissaan puheissa, että on USA:n intressien mukaista sanoa selvästi ja päättäväisesti mutta hienovaraisesti ja rajoitetulla tavalla keulan yli ampuen: ”Lopeta tuollainen”, hän totesi. ”Tällä voi olla positiivinen vaikutus pitkällä tähtäyksellä”, hän selitti ”PBS Newshour” ohjelmassa.
Syyrian Kansallisen Neuvoston (SNC) johtaja Ahmed Jarba sanoi olevansa hyvin onnellinen, jos USA:n suunnittelemat iskut Assadin hallinto- ja valvontarakennuksia sekä strategisia ja taktisia laitteita vastaan toteutuvat. SNC:n lähettiläs Ranskassa Monzer Makhous totesi: ”Olemme hyvin onnellisia. Ranska ja sen liittolaiset ovat päättäneet rangaista Syyrian hallitusta. Sen lisäksi tulemme saamaan sotilasapua, mikä tulee muuttamaan voimatasapainon”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/White-House-US-will-produce-justification-for-Syria-strike-on-its-own-324752

Jotkut USA:n kongressin jäsenet ja tiedusteluvirkailijat eivät ole varmoja, että saadut todisteet osoittavat selvästi Assadin hallituksen käyttäneen kiellettyjä aseita, mikä oikeuttaisi USA:n aloittamaan uuden sodan arabimaata vastaan. He viittaavat Irakin tapaukseen, jossa tiedustelu antoi mielestään kiistämättömiä todisteita Irakin kykyyn ampua raketeillaan kemiallisia ja biologisia raketteja, mikä osoittautui Irakin hämäyskampanjan tuotteeksi.
Obama itsekin käyttää puheissaan sanontaa: ”Jos se osoittautuu todeksi”, mikä osoittaa hänen  epäröivän saamiensa todisteiden valossa antaa ratkaiseva hyökkäyskäsky. http://www.wnd.com/2013/08/assads-chemical-weapons-like-iraqs-wmds/

Kansainväliseen Jihadiin kuuluva ryhmittymä Quneitran alueella, josta he hallitsevat 80 % aivan Israelin rajan lähellä Assadin armeijan hallitessa avainpaikkoja ja rajanylityspaikkaa, ovat viime päivien aikana postittaneet internetiin useita videoita, joissa näytetään heidän
teloittavan kiinni saamiaan puolisotilaallisen shahiba-järjestön jäseniä sekä Assadin hallituksen kannattajia kostoksi kemiallisesta hyökkäyksestä, kuten he väittävät. Tämä kansainväliseen Jihadiin kuuluva ryhmittymä osallistui Quneitran osien miehittämiseen kesäkuussa. Armeija pitää vielä hallussaan rajanylitystä sekä Khan Arnabak kaupunkia. Englannissa toimiva Joint Intelligence Comittee (JIC) väittää, että Assadin armeija on syyllinen viime viikolla tapahtuneeseen hyökkäykseen ja että armeija on käyttänyt kemiallisia aseita aiemmin ainakin 14:ssä kohteessa.
USA:n on tuonut Syyrian rannikon lähettyville viidennen sota-aluksen. Venäjä puolestaan toi myös kaksi sota-alusta alueen tuntumaan, mutta sanoo, ettei niillä ole aikeita puuttua sotaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4424042,00.html

2. WASHINGTON POST kertoo torstain numerossaan , että syyskuun 11. päivän 2001 jälkeen USA:n yksi erityis-tiedustelukohteista oli Israel. Tiedot perustuvat Edward Snowdenin julkistamiin salaisiin asiakirjoihin ja viime kädessä USA:n 178-sivuiseen Kansalliseen Turvallisuusohjelmaan, joka paljastaa kansallisen strategisen tiedustelun keskittyvän pääasiallisia kohteita vastaan kuten Kiina, Venäjä, Iran, Kuuba ja Israel. Dokumentti osoittaa 52.6 miljardin mustan budjetin, joka osoittaa byrokraattisen ja operatiivisen maiseman, jota ei koskaan ole alistettu julkisen tarkastelun alaiseksi, raportissa todetaan.
Dokumentti paljastaa CIA:n suhteettomasti kasvaneen budjetin, lisääntyneen keskittymisen sekä teknologisen ja internet-tiedustelun, tiedustelujärjestöihin kohdistuneen tiedustelu-paineet Irakin ja Afganistanin sotien aikana sekä tiedustelun vaikeuden Iranissa, Kiinassa, Venäjällä, Pakistanissa sekä etenkin Pohjois-Koreassa.

USA:n Kansallisen Tiedustelun johtaja James R Clapper jr. toteaa Washington Post lehden artikkelin johdosta, että USA on investoinut merkittävästi tiedustelujärjestöihin syyskuun 11. päivän terrorihyökkäyksen jälkeen, aikana, joka käsittää Irakin ja Afganistanin sodat, arabikevään, massatuhoaseiden teknologian leviämisen ja tasapainottomat hyökkäykset kuten cyber-sodankäynnin alueilla. Budjettidokumentit osoittavat, että tiedustelujärjestö (NSA) varoitti 2012 aloittavansa neljän tuhannen raportin tutkimisen, jotka viittaavat sisäisiin tiedustelu-vuotoihin. Sen huolena ovat järjestön työntekijöiden epäsäännölliset toiminnot käsitellessään huippusalaisia tietoja, viitaten järjestön luotettuina pitämiin työntekijöihin, jotka hyödyntävät oikeuttaan päästä käsiksi salaisiin tietoihin maan vahingoittamiseksi.
Washington Post julkaisi vain 17 sivua 178 sivun dokumenttipinkasta.  http://www.timesofisrael.com/post-911-us-spied-on-israel-as-a-priority-target/

3. VIISI koulua Jerusalemin itäosassa on päättänyt siirtyä PA:n opetusohjelmasta käyttämään Israelin opetusohjelmaa, mikä on aiheuttanut vihanpurkauksia sekä PA:n että Hamasin parissa. Jerusalemin kaupunginneuvosto toteaa koulujen päätyneen ratkaisuun, jotta oppilaat voivat opiskella sekä Israelin (bagrut) että PA:n (tawjihi)ylioppilastutkintoa varten.
Samir Jibril, joka johtaa Jerusalemin opetustointa Palestiinan lahjavarainministeriössä, joka rahoittaa useita arabikouluja Jerusalemin itäosassa, kehottaa arabilasten vanhempia valppauteen viiden peruskoulun tekemän päätöksen jälkeen siirtyä Israelin opetusohjelmaan.

Jotkut arabiopettajat esittävät olevansa huolestuneita käytetyistä raamatullisista nimistä Israelin kartoissa, historialuvuissa esitetyistä Jerusalemin Temppelien tuhoamisesta sekä maininnoista Jerusalemista Israelin pääkaupunkina.
Keskusrekisteritoimiston mukaan 28 % Israelin opiskelijoista saa opetusta arabien, beduiinein tai druusien kansankoulujärjestelmän mukaan ja käyttävät Israelin opetusministeriön julkaisemia arabiankielisiä oppikirjoja.

Jerusalemissa tilanne on toinen. Vuoteen 1967 asti Jerusalemin itäosan ja Länsirannan  koulut noudattivat Jordanian opetusjärjestelmää. Israel yritti toteuttaa siellä oma opetus-järjestelmäänsä, mutta se epäonnistui lasten vanhempien vastustuksen vuoksi.
Vuoden 1993 Oslon sopimusten jälkeen yhtä lukuun ottamatta kaikki koulut Jerusalemin itäosissa siirtyivät käyttämään Palestiinan (PA:n) opetusjärjestelmää.

Nimeämätön opetusministeriön virkailija sanoo Maan-uutistoimiston mukaan, että Israelin viranomaiset tarjoavat koulun saamaa tukea 550 USD oppilasta kohti, jos ne alkavat käyttää Israelin opetusohjelmaa. Jibril pitää tätä vaarallisena, koska se muuttaa Jerusalemin asukkaitten identiteetin, siirtäen heidät todellisuudesta voidakseen paremmin valvoa heitä. Kaupungin selityksen mukaan 550 USD on tarkoitettu kannustamaan oppilaitten edistymistä, vain Israelin opetusjärjestelmän mukaan.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Sisäministeri Gideon Saar päätti heittää oman haasteensa kehään ja viime päivinä vilkastuneeseen keskusteluun Palestiinan valtiosta 1949 aselepolinjojen mukaisin rajoin pääkaupunkinaan Jerusalem. Tämä liittyy meneillään oleviin rauhan-keskusteluihin, joita Israelin ja PA:n nimittämät tiimit ovat käyneet tavaten jo neljä kertaa vahvan salaisuus-verhon suojassa, joskin Abbas ajoittain heiluttaa sitä omine lausuntoineen. Saar antoi lausuntonsa maljan kohottamisen aikana Rosh Hashanan (juutalaisen uudenvuoden) kunniaksi. Hänen isännöimässään tilaisuudessa torstaina Tel Avivissa oli hallituksen ministereitä, kansanedustajia ja kaupunkien pormestareita. Hän sanoi lausunnossaan, että Israel katsoi olevan tärkeää aloittaa neuvottelut PA:n kanssa turvallisuus- ja kasainvälisten intressien vuoksi, mutta painotti, että tällä kertaa tarkoitus on neuvotella erilaisella metodilla kuin aiemmin. ”Neljän vuoden ajan palestiinalaiset kieltäytyivät tulemasta neuvotteluihin vaatien, että ne aloitetaan siitä, mihin ne jäivät Ehud Olmertin aikana. Olmertin tarjous ei voi olla neuvottelujen lähtökohtana meidän mielestämme. Me tulemme neuvotteluihin erilaisista asemista”. Olmert tarjosi ainakin 94 % Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemin jakamista. Saar sanoi torstaina, ”ettei Israel tule koskaan hyväksymään 1949 aselepolinjoja, joita Abba Eban kutsui Auschwitzin rajoiksi, eikä jakamaan Jerusalemia, joka tulee aina olemaan yhtenäinen ja jakamaton Israelin pääkaupunki”. Hän viittasi epäsuorasti USA:n ulkoministeri John Kerryn pääministeri Netanyahua kohtaan osoittamaan hillittömään painostukseen ja uhkailuun todeten, että ”me olemme velvollisia toimimaan järkevästi, vastuullisesti, käyttäen hyvää harkintakykyä, mutta samaan aikaan säilyttäen hyvät suhteet parhaimpien liittolaisten kanssa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171440#.UiBZ9GJHT-k
-          28-vuotias aktivisti-nainen Mea Sharimista liittyi Bait Hayehudi (juutalainen koti) puolueeseen voidakseen vaikuttaa maan tulevaisuuden kehittämiseen sisältä päin. Hän kolmas puolueen ehdokaslistalla Jerusalemin valtuustoon. Ykköstilalla on Dov Kalmanovich, ammatiltaan kirjanpitäjä ja pitkäaikainen aktivisti terrorin uhrien järjestössä ja johtaa Jerusalemin juutalaiskorttelin kehittämiskomiteaa. Hän oli Israelin ensimmäinen terrorin uhri ensimmäisen intifadan aikana, haavoittuen vaarallisesti ja kantaen ruumiissaan palopommin aiheuttamia arpia muistoksi siitä. Toisena listassa on Hertz Yehezkel Shlomin lähiöstä. Kolmantena listassa on Racheli Eibenboim, 28, Mea Shearimista. Hän johtaa järjestöä ”Meir Panim – Koach Latet”, joka jakaa ruokaa sitä tarvitseville. Hän kehitti luottokorttijärjestelmän, jolla voi saada vain ruokatarvikkeita, sitä jakavat kaupungin sosiaalivirkailijat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171424#.UiBgXWJHT-k
-          Mahmoud Abbasin johtama Fatah jatkaa Israelin vastaista propagandaansa rauhan-neuvotteluista välittämättä ilman että USA tai EU korvaansa liikauttaa, kuten PMW:n kääntämät tekstit osoittavat. Se ylistää FB:n sivuillaan naisterroristeja ja Saddam Husseinia saaden yli 1440 like-tunnustusta 111 kannattavaa kommenttia. Eräässä sen julkaisussa nuoret arabilapset iloitsevat kukin heistä heiluttaen kivääriä käsissään varustettuna tekstillä: ”Palestiinan lapset - tämä on tapa, jolla he viettävät lomiaan”.
Toisessa Fatahin FB:n sivun julkaisussa nuori naamioitunut arabinuori pitää käsissään kivääriä kaulassaan panosvyö varustettuna tekstillä: ”Automaattiase tulee herättämään heidät koomastaan ja kertomaan heille: Ilman verenvuodatusta Palestiinaa ei saada takaisin”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171427#.UiBkFWJHT-k

Thursday, August 29, 2013

TORSTAI 29.08.13


TORSTAI 29.08.13

1. USA:N koaliittion jouduttua ottamaan aikalisän sotaretken kiivaimman edustajan Englannin pääministeri Cameronin saatua kehotuksen hakea parlamentin lupa ennen hyökkäystä ja presidentti Obaman saadessa samoin kongressilta varoituksen aloittaa vihollisuuksia ulkomaan kanssa ilman kongressin lupaa, maailma ja etenkin Lähi Itä voivat vetää hetken henkeään. Englannin laatima päätöslauselmaesitys YK:n turvallisuusneuvostolle ei saanut tukea, minkä johdosta koaliittio aikoo edetä ilman YK:n päätöstä.
Syyrian armeija aloitti kuitenkin sotilaallisten joukkojensa ja varusteiden hajottamisen pois tukikohdista pienempiin yksiköihin sekä siirtää arkoja laitteita ja lentokoneita suojatiloihin. Syyrian johto vakuuttaa taistelevansa kaikilla keinoilla hyökkääjiä vastaan. Syyrian ilmavoimien 13 ohjaajaa ilmoittivat olevansa valmiit itsemurhalentoihin.
Myös Turkki on asettanut armeijansa hälytysvalmiuteen.

Israelin puolustusministeriö suorittaa osittaisen reservin aseisiin kutsun, ja on asettanut ohjustentorjuntapatteristonsa hälytysvalmiuteen, vaikka yleinen tunnelma on rauhallinen. Maassa asuvat ulkomaalaiset vaativat myös kaasunaamareita, mutta he joutunevat itse kustantamaan ne, mikäli niitä on saatavissa. Mitään sotahysteriaa ei ole havaittavissa, ja pääministeri Netanyhau kehottaa kansalaisia jatkamaan normaalisti. http://www.jpost.com/International/US-willing-to-strike-Syria-without-UN-approval-but-UKs-Cameron-faces-parliament-opposition-324604

WND:n artikkelissa Reza Kahlili kertoo tilanteesta Iranissa. Hän kertoo, että Iran uhkaa ampua tuhansia ohjuksia kohti Israelia, mutta myös Jordania ja Saudi Arabia saavat osansa.
”Tilinteonhetki on lähellä”, sanoo valtion valvoman Keyhan uutislehden päätoimittaja Hossein Shariatmadari. Hän sanoo artikkelissaan, että ”Syyrian ja lännen välinen yhteenotto tarjoaa kauan toivotun tilaisuuden kostosta Israelia ja Amerikkaa vastaan”.  Hän viittaa USA:n sotaan Irakia vastaan, jonka George Bush ilmoitti päättyneen 20.03.2003, mutta vasta joulukuussa 2011 USA:n joukot poistuivat Irakista kärsittyään 4 500:n amerikkalaisen sotilaan ja triljoonien USD menetykset. Hän sanoi USA:n käyneen sotaa Syyriaa vastaan kolmansien osapuolten kautta, saaden tukea Saudi Arabialta, Qatarilta, Turkilta ja Jordanialta. Hän sanoo, että nyt USA on valmis iskemään sotilaallisesti Syyriaan, yhtä kapinallisjärjestöä ja Hizbullahia vastaan. Shariatmadarin mukaan huolimatta noitten islamin maiden avusta Syyrian hallitusta ei ole kaadettu, vaan se on pystynyt luomaan uudentyyppisen vastarinnan Iranin basij-mallin mukaan, ja on viime aikoina saavuttanut voittoja kapinallisista.

Iran on jo kauan sitten piirtänyt punaisen varoituslinjan Syyrian hallituksen ympärille.
Sen liittolaisella Hizbullahilla on kymmeniä tuhansia ohjuksia Libanonissa, ja Iran, Syyria ja Hizbullah on muodostaneet yhteisen sodanjohtokeskuksen (war room). Shariatmadari sanoo, että koska USA:n salainen operaatio epäonnistui, se on nyt aloittamassa solmimansa koaliittion kanssa avoimen sodan Syyriaa vastaan käyttäen väitettyjä kemiallisia hyökkäyksiä keppihevosenaan. ”Kyllä Amerikka voi aloittaa sodan, mutta se ei ole se, joka sen lopettaa”. Hän kutsui ”Israelia Amerikan Achilleen kantapääksi, jonka miehitysvaltaa vastaan tullaan ampumaan tuhansia ohjuksia tuhoten sen kriittiset laitokset, eikä sen kehittämä torjunta-laitteisto (Iron Dome) pysty estämään ohjusten pääsemistä Tel Aviviin”.
Hän varoitti USA:n kanssa liittoutuneita maita Saudi Arabia, Turkki ja Jordania, että ne joutuvat USA:n alkamassa sodassa Syyrian ohjusten maalitauluksi.
Iranilaisia kouluttajia ja opastajia toimii runsaasti Syyriassa, vaikka virallisesti Iran kiistää sen. http://www.wnd.com/2013/08/iran-thousands-of-missiles-to-rain-on-israel/

ERITYISTIEDUSTELUN mukaan Jordania tulisi joutumaan Syyrian ohjusten maalitauluksi, jos USA:n johtama hyökkäys Syyriaan alkaa. Jordania asetti armeijansa korkeimpaan hälytysvalmiuteen, ja USA:n ja Naton opastajat valmistavat sitä eri tilanteita varten.
Saudi Arabia on aloittanut panssariensa siirron lähemmäs Jordanian rajaa. Syyria ja Iran uhkaavat sekä Israelia, Saudi arabiaa ja Turkkia että Jordaniaa ohjusiskuilla sodan aikana. http://www.wnd.com/2013/08/israel-jordan-under-syrian-missile-threat/

2. KAASUNAMAREIDEN hankkiminen on aiheuttanut Israelissa paikoin kaaosmaisen tilanteen, minkä johdosta niiden jakaminen asukkaille keskeytettiin ja kehotettiin ottamaan yhteyttä Kotirintaman numeroon 104, jossa on kuitenkin samankaltainen kaaos ja odotus.
Pääministeri ilmoitti, että kaasunaamareiden hankkimiseksi hallitus asetti 350 miljoonaa NIS, mutta edelleen 40 % kansasta on ilman omaa naamaria budjettiongelman vuoksi.
Artikkelissa epäillään, että sama ongelma on voinut aiheuttaa se, ettei naamarien yhteydessä ole sarinin ja VX-kaasujen vasta-aineita, sillä naamari ei anna täyssuojaa. Syyrialla on ainakin kolmenlaisia hermokaasuja, sarin, VX sekä sinappikaasua, jota vastaan ei ole vasta-ainetta. Sarinia ja VX-myrkytystä hoidetaan atropine vasta-aineella, joka tarjoaa osittaisen suojan. http://www.timesofisrael.com/gas-mask-kits-contain-no-antidote-for-nerve-gas/

Sarin-myrkytyksen voi saada hengityksen, nielemisen sekä ihon ja silmäkontaktin (?) kautta.
Sarin on erittäin tappava hermokaasu, joka vaatteisiin joutuneena leviää niistä puolen tunnin ajan. Se lamauttaa hermojärjestelmän, minkä johdosta lihastoiminta keskeytyy, myös sydämen ja keuhkojen toimintaa säätelevien, mikä aiheuttaa ihmisen tukehtumisen ilman välitöntä hoitoa vasta-aineilla. Se aiheuttaa hoidettunakin pysyviä hermostollisia vaurioita. Sarin on väritön, hajuton ja mauton, se voi levitä ilmaan tai veteen, ja ilmaa raskaampana se asettuu alaville paikoille. Sitä ei esiinny luonnossa, vain keinotekoisesti valmistettuna. http://nilesema.com/sarin.htm

3. PRESIDENTTI Barack Obama näyttää saaneen kylmät varpaat pyrkiessään tekemään päätöstä hyökkäyksestä Syyriaan. Debkafile arvioi, että päätös voi syntyä perjantain vastaisena yönä, lauantaina tai työväenpäivänä 02.09. Hänellä on aikatauluongelma, sillä hän matkustaa G-20 maiden kokoukseen Pietariin 5.-6. syyskuuta, ja matkalla pysähtyy ensin Tukholmassa 04.09., jossa myös presidentti Niinistön on tarkoitus tavata hänet.
Toiseksi DF arvioi, että huhujen mukaan Obama pyrkii pehmentämään iskua Syyriaan vain muodolliseksi näpäykseksi pyrkiessään sopimaan presidentti Putinin kanssa Geneve-kakkosesta, jossa päätettäisiin Syyrian sisällissodan lopettamisesta ja sen koko Lähi Itää ravistelevan ongelman poistamisesta päiväjärjestyksestä.
DF arvioi, ettei John Kerryn ja Lavrovin kulissien takainen keskustelu ole vielä saanut tuloksia, joten tilanne jatkuu jännittyneenä sota-alusten odottaessa hyökkäyskäskyä. http://www.debka.com/article/23230/Obama-says-no-decision-yet-for-military-strike-on-Syria-DEBKA-He-stalls-for-deal-with-Putin-on-softened-strike

4. ISRAELIN turvallisuuskabinetti käsitteli viisituntisessa istunnossaan Syyrian nopeasti vaihtuvaa tilannetta tehden päätöksen kutsua muutamia tuhansia reserviläisiä asepalvelukseen. Kutsunnat alkoivat keskiviikkona, mutta vain muutama sata ilmoittautui palvelukseen. Artikkelin mukaan tässä vaiheessa haetaan tuhatkunta reserviläistä vahvistamaan ohjuspuolustuksen ja kotirintaman miehistöä, kuten myös tiedustelujoukkoja.

PIENOISKABINETTI käsitteli istunnossaan myös laajemmin Syyrian tilannetta kuullen useita asiantuntijoitten arvioita tilanteesta ja sen kehityksestä. Turvallisuusjohtajat pitävät hyvin epätodennäköisenä, että presidentti Assad komentaisi kostoiskuja USA:n johtaman koaliittion mahdollisen hyökkäyksen johdosta, sillä ne aiheuttaisivat IDF:n rajut vastaiskut, mitkä voisivat oleellisesti heikentää Syyrian armeijan kykyä puolustautua kapinallisia vastaan.
Israelin johto olettaa, että USA tulee varoittamaan sitä ennen hyökkäysten aloittamista. Syyrian kostoiskujen pelossa Jordania päätti, ettei sen maaperältä hyökätä Syyriaan.

Puolustusministeri Moshe Yaalon vakuutti, että armeija on valmis, mutta ettei ole mitään syytä paniikkiin. ”Syyrialaiset ylittivät Amerikan asettaman punaisen varoituslinjan, ja länsi ja USA hoitavat sen, eikä meillä ole mitään tekemistä sen kanssa”.
IDF asensi yhden IRON DOME patteriston lisää, Arrow lyhyen matkan ohjusjärjestelmän, sekä PATRIOT- ohjustorjuntajärjestelmän maan pohjoisosaan lähelle Syyrian rajaa.
Yaalon ennusti, että Lähi Itä tulee kokemaan kroonisia rajalevottomuuksia, mutta että Israelin rajat ovat pysyneet rauhallisina vähäisiä loukkauksia lukuun ottamatta, mikä johtuu IDF:n pelottelukyvystä sekä nopeista vastauksista niiden loukkaamiseen. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-approves-limited-call-up-of-reserve-soldiers/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin poliisi pidätti 11 epäiltyä 25 egyptiläisen poliisin surmaamisesta Siinailla, heidän joukossaan viisi Hamasin jäsentä. Av-Sharq Av-Awsat saudilehden mukaan heidät pidätettiin neljä päivää sitten perustuen El-Arishista saatuun tietoon. Kolme heistä on paikallisia, kolmella on ulkomaiset passit, loput viisi ovat Gazan palestiinalaisia Hamasin jäseniä. Sotilaat surmattiin elokuun 19. päivänä teloitustyyliin heidän ollessa bussissa matkalla tukikohtaansa. Iskun uskotaan olleen kosto armeijan veriselle Muslimiveljeskunnan istumamielenosoituksen hajottamiselle pari päivää aiemmin. Egyptin armeija aloitti Muslimiveljeskunnan heikentämisen presidentti Mohammed Mursin vallankaappauksen jälkeen 03.08.2013 pidättäen sen johtajia ja saarnaajia sekä erottaen sen johtavia virkailijoita, mutta perui aiemman päätöksen kieltää sen toiminta. Egypti syyttää Hamasin osallistuneen laittoman armeijan perustamiseen Siinaille ja muodostaakseen puoli-itsenäisen kalifaatin salafistien ja Al-Qaidan kanssa. Hamas kiistää nämä ja sanoo, että armeijan valvoma hallitus levittää vääriä huhuja voidakseen sen varjolla sulkea salakuljetustunneleita ja katkoa suhteita Hamasin johdon kanssa. http://www.timesofisrael.com/five-hamas-members-arrested-over-egyptian-police-massacre/
-          Kuwaitilaisen lehden mukaan Gulfmaiden johtajat ovat olleet yhteydessä Israelin johdon kanssa pyytäen Israelia pidättyvyyteen Syyrian tilanteessa. Tämä voi tulla ajankohtaiseksi, mikäli presidentti Assad toteuttaa uhkauksensa ja ampuu pohjuksiansa kostoksi Israeliin strategisiin kohteisiin. Netanyahun vastauksesta ei ole tietoa, mutta hän on vannonut, että Israelin vastaisku tulee olemaan raju. EU-maat ovat samoin kehottaneet Israelia pidättyvyyteen Syyriaa vastaan tehdyn hyökkäyksen aikana pyrkien rauhoittelemaan Assadia, ettei isku Syyriaa vastaan ole tarkoitettu hänen valtansa kaatamiseksi. Käytännössä, mikäli se toteutuu ilmoitetussa laajuudessa, se tulee oleellisesti heikentämään Assadin armeijan voimaa ja vahvistamaan kapinallisia. USA ja EU-maat pyrkivät tässä jo etukäteen keksimään verukkeita tekopyhille aikeilleen Assadin hallituksen kaatamisesta. EU-maiden aikomukset Israelin suhteen käyvät ilmi sen julkistamien Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen kanssa toimivien järjestöjen rahoitusta koskevista sanktioista, minkä vastapainoksi Israel harkitsee pidättyvänsä EU-maiden kunnianhimoisen kehittämissuunnitelman Horizon 2020 toiminnasta, missä Israelin teknisellä ja tieteellisellä kehittyneisyydellä on keskimääräistä suurempi merkitys. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171397#.Uh8HvmJHT-k
-          Palestiinan Auktoriteetin johtoa syytetään ilmiselvästä valehtelemisesta viima maanantaina tapahtuneen IDF:n ja poliisien otettua yhteen arabien kanssa Kalandian pakolaisleirissä, missä kolme arabia sai surmansa. Kalandia sijaitsee Jerusalemin pohjoispuolella, sen lähellä on tärkeä tarkastuspiste ennen pääsyä Jerusalemin suuntaan. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh ilmoitti medialle tapahtuman jälkeen, että ”Jerikossa suunniteltu neuvottelu on peruutettu Israelin suorittaman rikoksen johdosta Kalandiassa. Tämä osoittaa taas kerran Israelin hallituksen todellisen päämäärän”, hän selitti. PLO:n korkea virkailija Yasser Abed Rabbo ilmoitti samoin neuvottelujen peruutuksesta. Mutta ”tavallisesti luotettava lähde” kertoi Xinhua-uutistoimistolle, että molemmat neuvottelutiimit tapasivat maanantai-iltana Jerikossa Saeb Erekatin kotona suunnitelmien mukaan, mutta että Amerikan osanottaja Martin Indyck ei saapunut tilaisuuteen. USA:n Valkoisen talon tiedottajalla Marie Sharfilla oli epäkiitollinen tehtävä yrittää selittää median edustajille, etteivät PA:n virkailijat valehdelleet, mitä hän ilmiselvistä todisteita huolimatta ei voinut suoraan tunnustaa. Israelin neuvottelutiimin johtajaa Tzipi Livniä syytetään siitä, että hän neuvotteluissa toimii suurin piirtein Netanyahun  kanssa sovittujen ohjeitten mukaan, kuten hänen edustajansa Yitzhak Molcho todistaa, mutta neuvottelujen ulkopuolella Livni kertoo PA:n ja USA:n edustajille omista näkemyksistään, jotka oleellisesti poikkeavat sovituista. Tämä on vaarallista, sillä sekä USA:n että PA:n neuvottelijat kirjaavat ne Israelin näkemyksinä ja tulevat myöhemmin viittaamaan niihin vaatien lisämyönnytyksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171341#.Uh8LtWJHT-k
-          Tri Mordechai Nissan todisteli kahden valtion periaatetta tutkivassa konferenssissa Jerusalemissa, että palestiinalaisen valtion tunkeminen  Jordanjoen länsipuolelle on kuolemanvaarallinen Israelille. Hän sanoi, että palestiinalaisvaltio on jo perustettu ja varustettu, eikä toista enää tarvita, tarkoittaen Jordaniaa. Hän sanoi vakuuttavasti, että Jordania on muodostunut palestiinalaisten kotimaaksi kaikissa tarkoituksissaan ja päämäärissään. Hän kehotti Israelin hallitusta vakavasti harkitsemaan uudelleen rauhanneuvottelujen mielekkyyttä PA:n kanssa, koska nykyisillä neuvottelu-periaatteilla ne tulevat johtamaan katastrofiin ja saattavat Israelin kuolemanvaaraan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171379#.Uh8RTGJHT-kWednesday, August 28, 2013

KESKIVIIKKO 28.08.13


KESKIVIIKKO 28.08.13

1. VENÄJÄN ulkoministeri Sergei Lavrov syyttää länsimaita sotahysteriasta, jota ne levittävät maailmalle väittäen viime viikon keskiviikkona levitettyjen videonauhojen osoittavan, että Syyrian armeija on käyttänyt kemiallisia aseita Damaskoksen itäpuolen lähiössä. Lavrov kiistää levitettyjen tietojen todellisuuden todeten: ”Olemme erittäin huolestuneita Syyriasta, nousevasta sotahysteriasta ja syytöksistä, joiden mukaan Syyrian viranomaiset ovat käyttäneet kemiallisia aseita”.

USA:n presidentti Barack Obama uhkasi aiemmin Syyriaa ”suunnattomilla seurauksilla”, jos sen todetaan käyttäneen kemiallisia aseita, jota hän kutsui USA:n asettamaksi punaiseksi linjaksi. Obama on sittemmin huomattavasti lieventänyt aiempaa lausuntoaan. Jotkut syyttävätkin, että hän taitamattomuuttaan maalasi itsensä nurkkaan ilman ulospääsyä. Ensimmäiset tiedot kertoivat yli 1300:n ihmisen saaneen surmansa kaasuiskussa, mutta ”Lääkärit ilman rajoja” järjestön sairaaloista keräämien tietojen mukaan luku on 355 useiden satojen kärsivän erilaisista seurauksista, joita hoidetaan sairaaloissa.
Kaasuhyökkäyksestä kertovat tiedot tulivat kapinallisten taholta, mikä asettaa kysymyksen niiden oikeellisuudesta. Syyrian hallitus kiistää hyökkäysväitteet järjettöminä, sillä alueella oli silloin sen omia sotilaita, ja YK:n lähettämä kemiallisten aseiden käyttöä tutkiva komitea oli majoitettu luksushotelliin vain parin kilometrin kävelymatkan päässä.

LAVROV kyseenalaisti lehdistötilaisuudessa tietojen oikeellisuuden: ”Tietojen mukaan video-nauhat julkistettiin tunteja ennen väitettyä hyökkäystä, sekä muista syistä johtuen kapinallisten esittämä versio on kyseenalainen. Hyökkäykseen osallistuneet halusivat sabotoida suunnitellun Geneven rauhankonferenssin. Ehkä tämä oli motiivi noille, jotka kehittivät levitetyn kertomuksen. Oppositio ei nähtävästi halua neuvotella rauhallisesti”.
Ulkoministeri Lavrov selvitteli myös, ettei YK:n nimittämällä tutkimusryhmällä Syyriassa ole oikeutta määritellä, kuka mahdollinen syyllinen on. ”YK:n turvallisuusneuvosto tulee aikanaan tekemään päätöksen tekijöistä perustuen todisteisiin sekä analyyttisiin ja todellisiin käytettävissä oleviin näyttöihin, joita on saatavilla internetissä ja muualla mediassa”.

Lavrov sanoi jatkavansa työskentelyä John Kerryn kanssa Geneven konferenssin toteutumiseksi, ja varoitti, että muuten toistetaan Irakin ja Libyan virheet todeten kapinallisten haluttomuudesta tulla konferenssiin: ”Miksi mennä rauhankonferenssiin, jos he uskovat liittoutuneiden tuhoavan hallituksen infrastruktuurin, jonka jälkeen he voivat marssia Damaskokseen esteettä ja ottaa valvonta käsiinsä?”. Hän vakuutti, ettei Venäjä halua mennä sotaan, mutta odottaa, että kysymystä tutkitaan ilman sotakiihkoa.

2. ARABILIITTO käsitteli tiistain kokouksessaan Syyrian tilannetta antaen varovaisen ja epämukavan vahvistuksensa tiedoille, että Syyria on käyttänyt kemiallisia aseita tukien sillä USA:n suunnitelmia iskeä ohjuksillaan Assadin hallituksen strategisiin kohteisiin.

Arabiliitto vaati kansainvälisiä toimia tämän ”häpeällisen rikoksen” johdosta, jossa kapinallisten levittämien tietojen mukaan yli 1000 ihmistä on saanut surmansa.
USA:n tärkeimmät arabiliittolaiset epäröivät kuitenkin antaa Obamalle avointa valtakirjaa ilman kansainvälistä tukea ja hyväksymistä, mikä ilmentää arabien epämukavaa ja laajaa arkailua antaa länsiliittoutuneille - eli ristiretkeläisille, kuten he sanovat – hyväksymisensä  hyökätä taas yhtä arabimaata vastaan.
Tämän katsotaan tarkoittavan, ettei USA ja länsimaat saa suurta vastustusta arabimaiden taholta, jos operaatio sujuu joustavasti, mutta tarjoaa USA:n peiton niille, jos suunnitelman toteuttaminen kohtaa odottamattomia ongelmia.

POLIITTISEN tieteen professori Abdulkhaleq Abdullah totesi Dubaissa: ”Älkää odottako suuria kättentaputuksia meiltä. Jos operaatio sujuu vaivattomasti ja aiheutettu tuho on rajallinen, uskon sen merkitsevän hyvää merkkiä. Ehkä Amerikka saa ison D:n”:
USA:n Ranskan ja Englannin sotilasjohtajat pitävät sotaneuvotteluja pyrkien koordinoimaan rankaisutoimensa väitettyihin kaasuhyökkäyksiin. Chuck Hagel sanoo: ”Kaikki on valmiina.”

3. SYYRIAN armeijan korkea upseeri sanoo FARS uutistoimiston mukaan, että ”jos Damaskosta vastaan hyökätään, Tel Aviv joutuu myös hyökkäyksen kohteeksi. Jos Syyriaa vastaan aloitetaan laaja sotilasoperaatio, se antaa Syyrialle oikeuden hyökätä Israeliin”.
Upseeri täydensi lausuntoaan: ”Voitte olla varma siitä, että jos Syyriaan hyökätään, Israel tullaan myös sytyttämään tuleen, ja sellainen hyökkäys tulee puolestaan koskemaan myös muita Syyrian naapurimaita”.

Samasta lähteestä annettiin myös varoitus USA:lle ja länsimaille, että jos Syyrian hallitusta heikennetään, määrättyjä vastuuntunnottomia ryhmiä tullaan muodostamaan, jotka tulevat vaarantamaan Israelin turvallisuuden. ”Siksi Syyrian hallituksen heikentäminen Damaskoksessa tulee aloittamaan kasvavat hyökkäykset Israelia vastaan aiheuttaen siellä turvattomuutta. USA:n hyökkäys Syyriaa vastaan on kutsu toistuville iskuille ja hyökkäyksille Israelia vastaan, ei vain Damaskoksen ja sen liittolaisten taholta, vaan myös ääriryhmien taholta, jotka katsovat tilaisuuden sopivaksi toteuttaa omia tavoitteitaan”.

KORKEAT USA:n viranomaiset kertoivat tiistaina NBC:n toimittajille, että hyökkäykset voidaan aloittaa jo kuluvan viikon torstaina.
SYYRIAN ulkoministeri Walid Muallem sanoi tiistaina, että Syyrialla on kaksi mahdollisuutta: Antautuminen tai puolustautuminen, mutta vakuutti, että Syyria tulee puolustautumaan.
Arabian-kieliselle radioasemalle antamassaan lausunnoissa Syyrian apulaistiedotusministeri Halaf al-Maftan totesi, että ”Syyrian joutuessa minkä tahansa hyökkäyksen kohteeksi Israel joutuisi Syyrian, Iranin, Irakin ja Libanonin muodostaman koaliittion hyökkäyksen alaiseksi,  minkä lisäksi terroriryhmät Syyriasta ja Libanonista iskisivät Israeliin täydellä voimalla”.
Pääministeri Netanyahu lupaa kiivailla vastaiskuilla, jos Israeliin hyökätään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171355#.Uh2Xr2JHT-k

Wall Street Journal kertoi artikkelissaan, että Obama suunnittelee nopeita ohjusiskuja vastaukseksi Syyrian suorittamille kemiallisille hyökkäyksille. Tarkoituksena on vain heikentää ja nöyryyttää Assadin hallitusta, mutta ei hänen valtansa kaataminen. Hyökkäys toteutettaisiin Välimereltä olevilta sota-aluksilta Tomahawk-risteilyohjuksia käyttäen, ja kohteina olisivat sotilaalliset ja hallituksen hallinto- ja valvontalaitokset. Kemiallisten aseitten varastoihin ei hyökättäisi asukkaille aiheuttaman potentiaalisen vaaran vuoksi. USA noudattaisi lukuisia aiempia esimerkkejä, joissa se turvautui samanlaisiin hyökkäyksiin. Ohjeena on Libyassa YK:n omaksuma NWO- kehittämä tunnuslause ”Velvollisuus suojella”, missä ei huomioida ollenkaan hyökkäysten siviileille aiheuttamia uhreja, jota on tarkoitus suojella.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171366#.Uh2e5WJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian Elektroninen Armeija (SEA) niminen ryhmittymä otti New York Timesin ja muiden lahtien websivuja haltuunsa postittaen niihin omia iskulauseitaan tiistaina. Sivuille pyrittäessä ne ilmoittivat vain error- (virhe) merkistä. New York Times ilmoitti Twitter-sivullaan aloittavansa uudelleen uutisten julkaisemisen, minkä se toteutti muutamassa minuutissa perustamalla uusia web-sivuja. SEA ilmoitti sulkevansa muunkin sähköisen liikenteen ja toiminnan. Myös twitter ja Huffington Post ilmoittivat ajoittaisista häiriöistä ja vieraista kuvista sivuillaan. SEA on ollut kesäkuusta lähtien Venäjän hoidossa. Sen tarkoituksena on häiritä tiedonvälittäjiä, joiden se tietää tukevan Syyrian kapinallisia. http://www.timesofisrael.com/syrian-hackers-take-down-new-york-times-website-attack-others/
-          Al-Qaidan kanssa yhteyksiä pitävä ryhmittymä Libanonissa kertoi olevansa vastuussa viime viikolla Israelin puolelle ammutuista raketeista, joista kaksi putosi juutalaisyhteisön alueelle, yksi Libanonin puolelle ja yhden IRON DOME eliminoi. Ryhmä ilmoitti aloittaneensa välillä keskeytyneen pyhän sodan, jihadin, Israelia vastaan. ”Jäädytimme toimintamme siunatun Syyrian vallankumouksen vuoksi”, sanotaan radikaalin salafisti saarnaajan twitter-sivulla julkaistussa tiedotteessa. Ryhmä käyttää itsestään nimitystä ”Azzam Abdullah Brigates”, joka on Irakin Al-Qaidasta eronnut, sanoen ampuneensa viime viikon Katjusha-raketit Israeliin, joista yksi putosi Nahariyaan toinen Acreen aiheuttaen pieniä aineellisia vahinkoja. ”Israelin ja länsimaiden Hizbullahille antama vihreä valo aloittaa hyökkäykset joukkojamme vastaan Syyriassa, jotta Israel voisi varmistaa turvallisuutensa, ei tuo sitä, vaan päinvastoin se tuo jihadi-taistelijamme tulen entistä lähemmäksi ja paljastaa sen heille entistä enemmän. Hyökkäys antoi juutalaisille valloittajille tuntuman rakettiemme tehokkuudesta. Haifa tulisi koristella mitä erinomaisemmilla käärinliinoilla ottamaan vastaan rakettejamme”, tiedotteessa uhattiin.  http://www.timesofisrael.com/al-qaeda-affiliated-group-says-resuming-jihad-against-jews/
-          Palestiinalainen Khalid Zir sanoo asuneensa suurimman osa viimeisestä seitsemästä vuodesta kyhäämässään peltihökkelissä Silwanin arabilähiössä, mutta Jerusalemin viranomaiset antoivat hänelle häätökäskyn ja tuhosivat hänen hökkelinsä. Khalid Zir sanoo, että hänellä on viisi lasta, ja koska heillä ei ole mitään muuta paikkaa, minne majoittua, he keräsivät niukat tavaransa ja huonekalunsa muuttivat luolaan. 39-vuotias huoltotyöntekijä sanoo halunneensa vuokrata asunnon, mutta niitä ei ole tarjolla, eikä heillä ole mahdollisuutta rakentaa, koska rakennuslupia on vähän. Tämän tapaisista raporteista on vaikea tietää, mikä siinä on todellista ja mikä arabien propagandaa, koska Israelin media tunnetaan vasemmistosuuntauksestaan, joka mielellään esittelee Israelin viranomaisten arabeille aiheuttamia vaikeuksia, olkoon todellisia tai tehtailtuja. Tosiasia on, että Jerusalemin itäosissa noudatetaan suurelta osin Jordanian tai ottomaanihallinnon aikaisia lakeja ja sääntöjä, minkä johdosta myös maan omistussuhteiden määrittäminen on vaikeaa, mitä sotkee israelilaisten NGO-järjestöjen suorittama viranomaisten vastainen arabien avustus- ja kiihotus-toiminta. Rakennettaviksi sopivien tonttien vähyys on tunnettu Jerusalemissa ja erityisesti sen arabialueilla, joissa kaupunginsuunnittelu ja kaavoitus ei ole edistynyt riittävästi. Lehtien artikkelit, kuten tämäkin artikkeli, mielellään esittelevät NGO-järjestöjen keräämiä ja julkaisemia tietoja viranomaisten purettaviksi määrätyistä asunnoista kertomatta ollenkaan, miksi ne määrättiin purettaviksi. Usein syynä on se, että talot on rakennettu laittomasti julkisille rakennuksille tai puistoksi määritellylle maalle, minkä johdosta ne täytyy poistaa laillisuusperiaatteen mukaan. http://www.timesofisrael.com/palestinian-home-demolished-family-moves-to-cave/
-          Arabimedia raportoi toisesta kemiallisesta hyökkäyksestä Damaskoksen alueella viikon sisällä tänään. Al-Jazeeran raportin mukaan hyökkäys haavoitti 20 ihmistä, Al-Arabiyan mukaan haavoittuneita oli 9. Hyökkäys tehtiin Jobarin lähiöön Damaskoksen itäosassa. Media kertoo räjähdyksestä myös Damaskoksen Mujahedeen lähiössä, mutta siitä ei ole tarkempia tietoja.- Kapinalliset väittivät, että Assadin armeija oli pudottanut fosfori- ja napalmpommeja Aleppon maaseutualueella siviilejä vastaan maanantaina surmaten 10 ja haavoittaen kymmeniä. Videoesityksessä, jonka väitetään esittävän kyseistä hyökkäystä, näytetään lääkärien levittävän valkoista voidetta punaiselle iholle ihmisten kirkuessa tuskissaan. - USA:n viranomaiset sanovat siepanneensa kiireisen puhelinsoiton, jossa Syyrian puolustusministeriön virkailija tivaa tietoja kemiallisten aseiden käytöstä vastaavan sotilasosaston komentajalta. Tämä on yksi raskauttavimmista todisteita, että Assadin armeija käytti kiellettyjä aseita. – Kuwaitilainen AL-RAI lehti sanoo Assadin todenneen, että sillä on satoja Scud-D ohjuksia 50 km:n päässä Israelin aroista kohteista ja että niiden kantomatka on tuhansia kilometrejä.
-          Tamar luonnonkaasulähteen omistajat sanovat löytäneensä sen vierestä kaksi uutta kaasuesiintymää, joissa arvioidaan olevan kaasua 0.7 triljoonaa kuutiojalkaa (tcf). Tamarin kaasulähteessä arvioidaan olevan luonnonkaasua 10 triljoonaa kuutiojalkaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4421814,00.html
-          Pääministeri Netanyahu kutsui Israelin turvallisuuskabinetin kokoon potentiaalisen H-hetken lähestyessä USA:n, Ranskan ja Englannin yhteisiskuille Syyriaan, joka voi tapahtua jo torstaina. Presidentti Obama on hallinnut lähes yksinomaan hallinnollisin päätöksin ohittaen kongressin kuten myös väittäen, ettei YK:n turvallisuusneuvoston päätös ole tarpeen, mitä arabimaat edellyttävät. Hän voi tehdä sen uudelleen. Obamaa vastaan on nostettu ainakin viisi raskauttavaa syytettä, joiden sanotaan olevan suurempia kuin se, jonka nojalla Richard Nixon joutui eroamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171366#.Uh28T2JHT-k

Tuesday, August 27, 2013

TIISTAI 27.08.13


TIISTAI 27.08.13

1. ISRAELIN lähettämä tiimi pääministeri Netanyahun neuvonantajan Yaacov Amidrotin johdolla tapasi maanantaina Washingtonissa Obaman turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Susan Ricen saadakseen ensi käden tietoja USA:n hallituksen aikeista ja suunnitelmista Syyriassa havaittujen kemiallisten aineiden käytön johdosta. Mikäli USA:n johtama koaliittio päättää hyökätä Syyrian hallituksen hallinto. ja komentokeskuksia sekä ohjuspattereita, lentokenttiä ja strategisia kohteita vastaan, Israel joutuu presidentti Assadin ja Iranin esittämien uhkausten mukaan suoraan vastahyökkäysten kohteeksi.

VALKOISEN TALON antaman tiedotteen mukaan keskusteluissa käsiteltiin myös Iranin tilannetta ja muita kahden ystävämaan väliseen säännölliseen yhteydenpitoon kuuluvia asioita puuttumatta yksityiskohtiin.
Lomansa keskeyttänyt ulkoministeri John Kerry antoi selvästi tuohtuneena kärkevän lausunnon todeten, että ilman epäilyksiä presidentti Assad käytti massiivisessa määrin kiellettyjä kemiallisia aseita, joita sivistyneen maailman jo kauan sitten tekemän päätöksen mukaan ei tulisi enää koskaan käyttää.
Kerry sanoi, että isänä - nähdessään kuvia kokonaisista perheistä kuolleina ilman veripisaraa tai näkyviä haavoja - näkymä järkytti hänen ja kansansa omaatuntoa lisäten, ettei tämän mittasuhteen hyökkäystä ole mahdollista järjestää tai väärentää.

Kerry esitti arvionsa, että kemiallisen hyökkäyksen todisteet ovat voineet jo osin hälvetä ohjusiskun vuoksi tai niitä on voitu poistaa. YK:n lähettämä tutkimustiimi joutui eilen matkallaan hyökkäyskohteeseen sala-ampujan hyökkäyksen kohteeksi. Hän ampui useita laukauksia autoja kohti, joista yksi kärsi vaurioita. Tiimi onnistui kuitenkin palaamaan kohteeseensa ottaen verinäytteitä ja etsien kaasukranaatin sirpaleita todisteiksi. Näytteiden analysointi vie oman aikansa, mutta Syyrian vastaisella liittymällä on kiire ”takoa rautaa niin kauan, kuin se vielä on punahehkuinen”, eli yleinen järkytys on vielä pinnalla.

PRESIDENTTI Assad kiistää syytökset kemiallisten aseiden käytöstä. Baath-puolueen korkea virkailija Khalaf Muftah, myös apulaistiedotusministerinä toiminut, sanoi radiohaastattelussa maanantaina, että Damaskos arvioi Israelin olevan Syyriaa vastaan tehtävien iskujen taustalla, ja siksi se joutuisi tulen kohteeksi. ”Meillä on strategisia aseita ja pystymme käyttämään niitä”, hän sanoi. ”Strategiset aseet on normaalisti suunnattu Israeliin”.

IRANIN vallankumouskaartin Basij-joukkojen komentaja Mohammad Reza Naqbi arvioi, ettei USA:lla ole taloudellisten tai moraalin puutteiden vuoksi edellytyksiä hyökätä Syyriaan.
Iranin Islamic Consultative Assembly:n jäsen Hossein Sheikholeslam epäili myös hyökkäyksen mahdollisuutta, mutta ”jos sellainen mahdottomuus toteutuu, sionistinen hallitus tulee olemaan Syyriaan tehdyn hyökkäyksen ensimmäinen uhri”.

VENÄJÄ on päättäväisesti pysynyt kannassaan, ettei mitään kemiallista hyökkäystä ole tehty vihjaten, että Damaskoksen lähiössä tapahtunut hyökkäys on provosoitu, ”false flag”, jonkun kolmannen osapuolen järjestämä näytelmä. Kerry viittasi tähän lausunnossaan todeten, että jos joku epäilee sitä järjestetyksi tai väärennetyksi, tulisi tarkistuttaa moraalinen omatuntonsa.
USA:n ulkoministeriö perui suunnitellun tapaamisen USA:n ja Venäjän edustajien välillä, joiden tuli sopia kansainvälisen konferenssin järjestämisestä Syyrian kysymyksen vuoksi.

Kyproksen alueilla toimivat lentäjät sanovat havainneensa suuria kuljetuskoneita kuten myös nähneensä tutkansa ruudussa pienehköjä hävittäjäkoneiden muodostelmia arvioiden niiden tulleen Euroopasta. Koneiden sanotaan olevan englantilaisia.
Assadin hallituksen korkeiden virkailijoiden perheet tungeksivat Latakian Bassel lentokentällä paetakseen ajoissa mahdollisten ulkomaisten hyökkäysten jaloista länteen, kuten TV-2 raportoi. Bassel oli Bashar Assadin vanhempi veli ja isänsä Hafezin valitsema seuraaja, mutta hän kuoli auto-onnettomuudessa 1994, mikä nosti Basharin ehdokkaaksi ja presidentiksi.
Israelissa hyökkäyksen mahdollisuus alkaa olla ilmeinen, mutta turvallisuusvirkailijat pitävät Iranin ja Syyrian uhkauksia hyökkäyksistä Israeliin vähäisinä, sillä Israelin vastaiskut kääntäisivät sotilaallisen tilanteen Syyriassa ratkaisevasti kapinallisten eduksi.
Pääministeri Netanyahu sanoo, että hallituksen käsi seuraa pulssin tahtia tiiviisti, mutta että
sormi on jatkuvasti liipaisimella vakuuttaen, että Israel osaa puolustaa kansaansa.
Israelilaiset, n. 40 % kansansa, joilla ei vielä ole kaasunaamareita, ovat vaatineet viranomaisia toimittamaan niitä kaikille tarvitsijoille. Niiden toimitukset ovat viivästyneet varojen puutteen vuoksi.

2. Kalandiyan pakolaisleirissä eilen tapahtuneen rajapoliisin ja arabien välisen yhteenoton seurauksen kerrottiin eilen peruuttaneen Israelin ja PA:n väliset rauhanneuvottelut Jerikossa. USA;n tiedottajan mukaan se ei ole totta, mutta tosiasia lienee, että neuvottelu pidettiin aamupäivällä, ehkä Jerusalemissa, mutta että Kalandian tapahtumien vuoksi, jossa sai surmansa kolme arabia, neuvottelujen jatko-osa Jerikossa peruttiin.

TV-2:n raportin mukaan Israelin neuvottelijat, Tzipi Livni ja Yizhak Molcho, tekivät selväksi, että Israel on vakavissaan halukas keskustelemaan aluevaihdoista PA:n kanssa sekä Jordanjoenlaaksosta. Neuvotteluja luonnehditaan vakaviksi, mitä se sitten tarkoittaneekin. Neuvottelut pidetään tiukan salaisuuden verhon peitossa eikä niistä anneta lausuntoja.
Turvallisuusvirkailijat vastustavat esitystä, että Israelin tulisi vähentää partiointejaan ja pidätyksiään PA:n valvomilla alueilla neuvottelujen aikana. He vakuuttavat tekevänsä sen, mitä Israelin turvallisuus vaatii neuvotteluista huolimatta.

IDF puolusti poliisin ja sotilaiden toimia Kalandiassa todeten, että rajapoliisit joutuivat usean sadan arabin piirittämiksi mennessään pidättämään epäiltyä, minkä vuoksi IDF:n sotilaat menivät heidän suojakseen. He kertoivat arabien heitelleen heitä talojen katoilta kaikilla mahdollisilla esineillä poistetuista pesukoneista jääkaappeihin saakka sekä tulittaneen heitä käsiaseilla. Arabien määrä nousi lopulta mittasuhteisiin, joiden katsottiin uhkaavan sotilaitten ja poliisien henkeä, ja siksi he joutuivat turvautumaan koviin luoteihin.
Pääministerin kanslian tiedottaja Mark Regev arvioi, että Kalandian tapaus tullee jollain tavoin vaikuttamaan neuvotteluihin.

ISRAELISSA vieraileva Norjan ulkoministeri Espen Barth Eide, joka valmistautuu tukijamaiden konferenssiin YK:ssa ensi kuussa, vieraili Hebronissa tavaten Norjan johtaman ryhmän TIPH:n jäsenet (tilapäinen kansainvälinen läsnäolo Hebronissa, yksi turhimmista YK:n rahoittamista järjestöistä) sekä Tzipi Livnin ja Martin Indykin, vieraillen myöhemmin Ramallahissa. Eide totesi tutustumiskäyntiensä jälkeen, että ”on oikein ja totta sanoa kummallekin osapuolelle näiden neuvottelujen muodostavan perustan sopimukselle, tai sitten meidän tulee haudata ajatus kahden valtion periaatteesta, joka syntyi Oslossa”. Hän totesi Netanyahun saaneen lisää uskoa sopimuksen syntymiseen, mistä on todisteena hänen päätöksensä vapauttaa 104 terroristia, joista 26 jo päästettiin vapaaksi
Yksi Kalandiassa surmansa saanut arabi oli vapautettu Gilad Shalitin vaihtokaupassa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Livni-and-Erekat-talk-peace-before-Kalandiya-violence-324360

3. JERUSALEMIN kaupunki hyväksyi eilisessä istunnossaan 62.4 miljoonaa NIS Ramat Shlomon infrastruktuurin rakentamiseksi, mikä mahdollistaa sinne hyväksytyn 1600 asunnon rakentamisen. Hanke on ollut jäissä vuodesta 2011 lähtien vapapresidentti Bidenin Israelin vierailun aikana, jolloin päätös asuntojen rakentamisesta tehtiin. Biden sopi pääministerin kanssa, ettei päätös liittynyt hänen vierailuunsa ja piti asiaa lopullisena, mutta ulkoministeri Hillary Clinton oli toista mieltä, sillä hän halusi heitellä kapuloita Obaman ja Netanyahun ennestäänkin ongelmallisiin väleihin nostaen kysymyksen diplomaattiselle tasolle. Hillary soitti tunnin kestävän puhelun Netanyahulle, jossa raivostunut ulkoministeri sätti pääministeriä syyttäen häntä tahallisesta Obaman ja USA:n uskottavuuden ja kunnian loukkaamisesta.

Jerusalemin talouskomitea hyväksyi Ramat Shlomon infrastruktuurin rakentamisen vähän sen jälkeen, kun hallitus oli myöntänyt 16 miljoonaa Davidin kaupungin keskuspuiston rakentamiseksi pääosin arabien asuttamassa Silwanin lähiössä. Hallitus hyväksyi mikven, rituaalialtaan, rakentamisen Nof Zion juutalaisenemmistöiseen lähiöön Jebel Mukaber korttelissa. Kuten tavallista, kaupungin päättäjien valtaosa ylistää tehtyjä päätöksiä, mutta vasemmistoon kallistuneet vastustavat vedoten, ettei aika ole sopiva. Israelin nopeasti muuttuvissa kuvioissa aika ei koskaan ole sopiva, jos sitä jää odottamaan.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin Etiopiasta muuttaneet Falash Mura juutalaiset järjestävät mielenosoituksen pääministerin kanslian ulkopuolella samaan aikaan, kun hallituksen päätöksen mukaan viimeinen Falash Mura juutalaisia kuljettava kone laskeutuu Ben Gurionin kentälle. Etiopiassa Gondarin pakolaisleirissä on edelleen ihmisiä, jotka haluaisivat muuttaa Israeliin ja joilla on sukulaisia täällä. Tämän vuoksi muutosta vastaava juutalaisjärjestö ei sulje toimistoaan vielä eikä myöskään lopeta tilaisuuksia Gondarin leirin synagogassa, ei ainakaan ennen pian alkavia suuria juutalaispyhiä. Monet Etiopian juutalaisista pakotettiin hallitusten toimesta kääntymään kristinuskoon, mutta he uskovat polveutuvansa kuningas Salomon aikana Etiopiaan muuttaneista juutalaisista, ja ovat säilyttäneet joitain juutalaisia perinteitä. Muutettuaan Israeliin he ovat kääntyneet virallisesti juutalaisuuteen. Heidän edustajansa aktivisti Abraham Neguise, joka järjestää mielenosoituksen levittäen tietoa myös internetin kautta, kehottaa Etiopian juutalaisia tuomaan mukanaan jälkeen jääneiden omaistensa kuvia. Hän kertoi viime vuonna JP:lle, että Addis Abebassa asuvista 459:stä, joilla on ensimmäisen asteen sukulaisia Israelissa, 177:llä on joko vanhemmat ja isovanhemmat Israelissa, 53:lla on lapsia täällä ja 124:llä on veljiä ja sisaria Israelissa. Israelissa siirtolaisuudesta vastaa sisäministeriö sekä pääministerin kanslia. Harvoilla Etiopian juutalaisilla on dokumentteja todisteeksi sukupuustaan, koska 3000:n vuoden aikana ne ovat pääosin kadonneet, mikä tekee vaikeaksi todistaa heidät juutalaisuutensa. Israeliin muuttaneet joutuvat joka tapauksessa suorittamaan kääntymyksen sitä edeltävine kursseineen, mutta he ovat sulautuneet muuhun yhteiskuntaan, vaikka hyppäys heidän olosuhteistaan Etiopiasta modernin länsimaisen maan kulttuurin on valtava, eikä aivan ongelmaton. http://www.jpost.com/National-News/Ethiopian-Israelis-to-protest-end-of-aliya-tomorrow-324369
-          Israelissa 2.13 miljoonaa koululaista aloittavat aherruksensa edistyäkseen tiedon ja taidon portailla. Jos tämä on jännittävää mutta myös vähän haikean pelottavaakin paitsi pienille lapsille myös vanhemmille, jotka valmistavat äsken ostettuja koululaukkuja ensi kertaa koulun ovet avaaville. Ja koululaukut ovat täällä yhtä painavia ja ylikuormitettuja kuin Suomessakin ylittäen asetetut normit ja painorajat. On aina jotenkin yllättävää joka vuonna todeta, miten pienestä opiskelu aloitetaan, selkäreppu maata viistäen, mutta miten urheasti ja reippaasti he reppuaan raahaavat.
-          Israelin terveyspalvelut arvostetaan maailmanlaajuisesti neljänneksi parhaiksi, kolme
       korkeinta sijaa menee Aasian maille, USA on 46:s. Listan laati Bloomberg perustaen arvostuksen kolmeen faktaan: Eliniän pituusennuste; Suhteellinen terveyspalvelun hinta asukasta kohti; Terveyspalvelun todelliseen hintaan asukasta kohti. Tilastossa maan väkiluvun tuli olla yli 5 miljoonaa, eliniän ennuste yli 70 vuotta ja bruttokansan-tuote yli 5 000 USD asukasta kohti. Israelissa elinikäennuste on 81.8 vuotta; terveyspalvelujen hinta asukasta kohti 2 426 USD. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4422607,00.html

      Monday, August 26, 2013

MAANANTAI 26.08.13


MAANANTAI 26.08.13

1. ASUNTOMINISTERI Uri Ariel sanoi sunnuntai-iltana osallistuessaan kahden uuden 160 asunnon asuntoalueen vihkimistilaisuuteen Kedumimissa Samariassa, että ne jotka uskovat voivansa pakottaa Israelin rakentamaan Auschwitzin rajojen sisäpuolella, ovat väärässä. ”Ehdotan, että suurimpia rikollisia inhimillisyyttä vastaan olisi etsittävä jostain muualta”, hän totesi.” Ei heitä löydetä täältä, he ovat jossain muualla Lähi Idässä”.
Hän osallistui myös Alei Zahav juutalaisyhteisön 300 asunnon rakentamisjuhlallisuuksiin, joista 100 on rakennettu.
Ariel vakuutti sanovansa mahdollisimman selvästi, että hän oli paikalla todistamassa asuntojen rakentamista täällä kuten kaikkialla Israelissa.

”ME rakennamme 300 asuntoa Leshemiin kuten tuhansia Rosh Ha´ayniin, me rakennamme Kedumimissa kuten Kiryat Gatissa ja Modi´inissa, me rakennamme Jerusalemissa kuten me rakennamme Galileassa”. Asuntojen rakentaminen on oikea ratkaisu asuntojen hintojen alentamiseksi taloudelliselta ja sionismin kannalta, Ariel totesi.
Lopuksi Ariel halusi puuttua Syyrian tilanteeseen, josta hän totesi, ettei niiden, jotka olivat hiljaa holokaustin aikana, tule pysyä hiljaa, sillä kauhea tragedia on käynnissä siellä. ”Meidän tulee keskeyttää kemiallisten aseiden käyttö ja estää, etteivät muu kansat saa niitä”.

Maagar Mochot, professorit voimakkaan Israelin puolesta, suorittaman gallupin mukaan 19 % vastanneista pitää Jordaniaa palestiinalaisvaltiona ennen Länsirantaa, mutta vain 7 % uskoo sen toteutuvan. ”On meillä muitakin mahdollisuuksia, emme me ole pistooli päätämme vasten”, sanoi ke. Arye Eldad sunnuntaina päivän kestäneen konferenssin aikana, jossa keskusteltiin kahden valtion perustamisesta Jordanjoen molemmille rannoille kaikilta näkökulmilta katsoen. ”On meillä muitakin mahdollisuuksia, kuin perinteinen ajatus kahdesta valtiosta tai yhdestä valtiosta Jordanjoen länsipuolella”, Eldad sanoi. ”On myös mahdollista, että Jordania tunnustetaan palestiinalaisten valtioksi, vaikka kuningas Abdullah II tuskin pitää tästä ajatuksesta”.
Hän selitti edelleen, että arabikevät voi lopulta saavuttaa myös hashemiittien kuningaskunnan ja heidän monarkiansa kaatuu. ”Meillä tulee olla suunnitelma valmiina sitä varten”, Eldad totesi. ”Muuten tilanne voi päättyä hyvin pahasti Israelin kannalta, meidän tulee valmistautua siihenkin mahdollisuuteen, koska se on realistinen”.
Gallupin mukaan 41% haluaa tilanteen pysyvän ennallaan, ja 51 % uskoo niin käyvän. Vain 11 % uskoo kahden valtion periaatteeseen ja 21 % uskoo sen toteutuvan, 29 % ei osaa sanoa. 18.-19. elokuuta suoritetussa gallupissa kyseltiin myös eri puolueiden kannattajien suhtautumista em. kysymyksiin. Toisten konferenssiin osallistuvien mielestä Jordania on tärkeä USA:n ja Israelin intressien kannalta, toiset, kuten Hotoveli, kannattavat C-alueen liittämistä Israeliin, mutta tilanteen säilyttämistä muilta osin ennallaan.

2. PALESTIINAN Auktoriteetin tulee pian tehdä vaikeita ja tuskallisia päätöksiä Hamasia koskien, sanoi Fatahin korkea virkailija Azzam al-Ahmed sunnuntaina. Hän ei yksilöinyt ennustuksiaan, mutta Abbas vihjailee pitävänsä piakkoin vaalit, joissa hän mahdollisesti on ehdokkaana presidentin paikalle, koska ”tilanne näyttää hyvältä hänen kannaltaan”.
Ahmed kuitenkin selitti, ettei Hamas tule enää olemaan osallinen päätöksiin, joita PA:n johto tekee. Hän ei kuitenkaan haluaisi, että PA nimittäisi Hamasin hallinnon viholliseksi.

Abbas julisti v. 2007 Hamasin hallituksen kapinalliseksi yhteisöksi, mutta se ei ole estänyt häntä neuvottelemasta sovinnon saavuttamiseksi ja hallinnon yhdistämiseksi.
Abbas jatkoi myös PA:n vuosibudjetista 55 %:n siirtämisestä Gazan kaistalle Fatahin virkailijoiden ja muiden sen hyväksi toimivien palkkoihin. PA:n toiminnan lakatessa Gazassa Hamasin onnistuneen vallankaappauksen seurauksena 2006, he ovat edelleen saaneet palkkaa PA:lta, vaikka he joutuivat työttömiksi.

FATAHIN ja Hamasin välinen vuoropuhelu näyttää nyt muuttuneen valtataisteluksi, jossa molemmat osapuolet pyrkivät käyttämään Egyptiä keppihevosenaan.
Hamas panosti suuresti Muslimiveljeskunnan varaan, jonka ideologiaa se edustaa, mutta Egyptin sotilaskaappauksen seurauksena Hamas on jäänyt pahasti syrjityksi armeijan syyttäessä Hamasia Egyptin hallituksen vastaisista toimista ja hyökkäyksistä sen sotilaita ja asemia vastaan Siinailla. Armeija on pidättänyt lukuisia Hamasin kannattajia Siinailla ja sulkenut satoja salakuljetustunneleita, mikä tulee suoraan vaikuttamaan Hamasin talouteen.

Fatahin toiveena on, että Hamasin valta Gazassa kaadettaisiin Egyptin mallin mukaisesti. Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri syyttää Fatahia poliittisesta kiristyksestä ja ulkopuolisten käyttämisestä islamilaista liikettä vastaan. Hän vaati Fatahia hylkäämään toiveet vallan-siirrosta Gazassa syyttäen Fatahia Egyptin kiihottamisesta Hamasia ja palestiinalaisia vastaan Gazan kaistalla.

Hamasin kannattajat Länsirannalla arvioivat, että PA voi julistaa Hamasin hallinnon Gazassa vihamieliseksi osoittaakseen maailmalle, että se kapinoi PA:n valtaa vastaan, ja että PA pyrkii  nostattamaan Egyptin hallituksen Hamasia vastaan ja mahdollisesti puuttumaan tilanteeseen Gazassa. Fatah on myös torjunut Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin tarjouksen, että Fatah osallistuisi Gazan hallitsemiseen.

3. MAHMOUD ABBAS vakuutti torstaina vasemmistolaisen Meretz-puolueen jäsenille ja kansanedustajille, joita oli vierailulla Ramallahin Mukatan hallintokeskuksessa, että hän tietää israelilaisten huolen, mutta että hän vakuuttaa, että onnistuneiden neuvottelujen tuloksena PA luopuu kaikista lisävaateistaan. ”Emme vaadi paluuoikeutta Jaffaan, Akkoon ja Safediin”, hän lupaili. Entinen ulkoministeri Avigdor Liberman totesi vierailun jälkeen, että Meretz toimi Abbasin lammasten vaatteina voidakseen niillä peittää suden ominaisuutensa.

ABBAS toimi puheenjohtajana Fatahin keskuskomitean kokouksessa sunnuntaina.
Kokouksen jälkeen Abbasin neuvonantaja ja Fatahin tiedottaja Nabil Abu Rudeinah asetteli sanansa näin: ”Israelin kanssa käytävien neuvottelujen päämääränä on Palestiinan valtion perustamien 1967 sotaa edeltävin rajalinjoin pääkaupunkinaan Jerusalem (Al-Quds), sekä pakolaisten paluuoikeus kansainvälisten oikeusinstituutioiden päätöslauselmien ja arabi-suunnitelman mukaisesti”.
Hän painotti, että kaikki lopullisen tilanteen kysymykset ovat pöydällä USA:n hallituksen kanssa tehdyn sopimuksen 9 kuukauden aikataulun puitteissa.
Rudeinah vakuutti edelleen, että juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa muodostavat esteen oikeudenmukaisen rauhansopimuksen saavuttamiseksi, koska Palestiinan kansan oikeuksia ei voida peruuttaa.

Israelin ja PA:n neuvottelutiimit ovat tavanneet pari kertaa tiukkojen salaisuusvaatimusten puitteissa, eikä neuvottelujen edistymisestä ole tietoa. Seuraava neuvottelu pidettäneen lähi päivien aikana, vaikka päivämäärä ja paikka pidetään salassa viimeiseen asti.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat paljasti Nasaretissa toimivan A-Shams radioaseman haastattelussa tiistaina, ettei PA olisi suostunut neuvotteluihin ilman USA:n hallituksen antamaa kirjallista vakuutusta, jossa se lupaa toteuttaa kaikki PA:n ennakkovaatimukset. Kirjettä ei ole julkistettu, joten sen sisältöä voidaan vain aavistella, mutta ulkoministeri John Kerryn esittämistä uhkauksista Netanyahulle Israelin eristämisestä steroidilla, mikäli neuvottelut epäonnistuvat, voi päätellä kirjeen Israelia uhkaavan sävyn.

GAZASSA järjestettiin perjantaina Hamasin ja Islamic Jihadin sponsoroimat mielenosoitukset, joihin osallistui satoja gazalaisia. He kokoontuivat rannikolla, josta he marssivat Gazan keskustassa olevan moskeijan eteen kantaen iskulauseita, joissa tuomittiin rauhankeskustelut ja syytettiin Abbasia poliittiseksi häviäjäksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171280#.UhsGjGJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin rajapoliisi meni tänään Kalandiyan arabikylään pidättääkseen epäiltyjä arabeja, mutta heitä vastaan aloitettiin kivien ja pullojen heittely, minkä johdosta poliisit käyttivät mellakan taltuttamisvälineitä. Kaksi arabia haavoittui, ja heidät kiidätettiin sairaalaan Ramallahissa, mutta sairaalassa heidät todettiin kuolleiksi. IDF aloitti tutkimukset asiassa. Kalandiya on yksi pahimmista arabikylistä, josta mielenosoittajia valuu häiritsemään IDF:n sotilaita Kalandiyan rajanylityspaikassa, jossa sotilaiden ja arabien väliset kahinat ovat lähes jokapäiväisiä. Usein arabeilla on jokin ase, keittiöveitsi tai puukko, mukanaan pyrkiessään Jerusalemiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171293#.UhsPeGJHT-k
-          Bait Hayehudan puheenjohtaja Naftali Bennett, joka vastaa uskonnollista, Jerusalemin ja diasporan asioista muiden ohessa, kirjoitti Facebookin sivullaan, että hänen aloitteestaan on suunniteltu ja rakennettu uusi tasanne muutamia metrejä Kotellista itään. Hän selitti että tämä tasanne ”Ezrat Israel” on nyt avoin ja kaikkien käytössä ilman maksua ja rajoituksia. Bennett totesi kirjoituksessaan, että uudelle tasanteelle voivat tulla kaikki järjestöt, eri juutalaissuuntia edustavat ryhmät kuten myös perheet perheinä. ”Mikä on sen idea? Se on tasanne, joka on kaikkien virtausten ja ryhmittymien käytössä, 24 tuntia vuorokaudessa, kesät ja talvet maksutta. Kokonaiset perheet voivat mennä sinne rajoituksetta. Nykyinen Kotel miesten ja naisten osastoineen jatkaa kuten tähänkin asti”. Hän myöntää saaneensa kritiikkiä monelta taholta, Naiset Muurilla (WOW) sanovat, ettei se riitä, toiset sanovat, että hän on mennyt liian pitkälle. Joittenkin mielestä se on toisen luokan tasanne toisen luokan kansalaisille, mutta nykyinen kahina Länsimuurilla ei voi jatkua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171294#.UhsRlGJHT-k
-          Onko Israelin korkeimman oikeuden rakennusryhmä suunniteltu ja toteutettu masonististen (vapaamuurarien) periaatteiden mukaan, ja nimitetäänkö siellä vierailevat ryhmät vapaamuurarien symbolinimien mukaan? Näin väittää tunnettu kirjoittaja Gilit Chomsky Maariv-lehdessä julkaistussa artikkelissaan. Hän sanoo, että vapaamuurarien käyttämien symbolien ja aiheitten käyttäminen rakennusta suunniteltaessa on vaikea kieltää, niin selvästi ne ovat havaittavissa. Rakennukset toteutettiin suunnittelukilpailun pohjalta, jonka voitti Ada Carmi ja hänen veljensä Ram Carmi 1986 ja se valmistui 1992. Sn kustannuksista vastasi Yad Hanadiv säätiö, jonka monet Rotschildt perheen jäsenet omistavat, jotka ovat ylpeitä jäseniä vapaamuurareissa. Rakennuksessa vieraileva ryhmä näkee ensimmäiseksi rakennuksen toteuttamiseen osallistuneiden nimet kaikkinäkevän silmän yhteydessä, mikä esittää vapaamuurarien symbolia Jumalan silmästä, joka on myös dollarin setelissä. Yuval Kaspin ja Lilach-Shira Gavish ovat suorittaneet tutkimuksia vapaamuurarien useista rakennuskohteista Tel Avivissa ihmisten toimesta, jotka kuuluivat vapaamuurareihin ja muihin salaisiin ryhmittymiin kuten Bnei Moshhe, Bnei Brit (erotuksena Bnai Brithista), ja Bnei Zion, jotka aiemmat vapaamuurarit olivat perustaneet ja jotka imitoivat vapaamuurarien symboleja. Vieraileva ryhmä nousee rakennuksen ylempään kerrokseen 30 askelta – vapaamuurarien symboli – josta noustaan edelleen kolme askelta kolmeen kirjastoon, jotka ovat asianajajien ja tuomarien käytössä. Täten siinä toteutuu vapaamuurarien korkein aste, yhteensä 33. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171292#.UhsVhGJHT-k
-          Syyrian presidentti Bashar Assad sanoo, että länsimaiden syytökset Assadin armeijan suorittamasta kemiallisin asein tehdystä hyökkäyksestä Damaskoksen itäosan lähiöihin sotii kaikkia järkevää ajattelua vastaan, sillä YK:n lähettämä tutkimusryhmä asuu hotellissa vain parin kilometrin päässä iskukohteesta. Assad selvitteli tilannetta venäläisessä Izvestia sanomalehdessä maanantaina. Hän kieltää ehdottomasti armeijansa osallistumisen hyökkäykseen. Hän vakuuttaa, että jos Amerikka toteuttaa uhkauksensa hyökätä Syyriaan, se tulee kohtaamaan saman kohtalon, minkä se koki Vietnamin sodasta alkaen, eli epäonnistumisen. Assad vakuutti, ettei Obama pysty vakuuttamaan edes omaa kansaansa eikä alueen kansoja hyökkäyksensä oikeutuksesta, politiikasta ja suunnitelmista. Hän pitää syytöksiä Syyrian armeijan syyllisyydestä loukkauksena tervettä järkeä vastaan. Hän sanoi hallituksensa olevan valmis avustamaan YK:n tutkimusryhmän työskentelyä. Hän syytti Israelia, että antaessaan lääkintäapua haavoittuneille ”terroristeille”, kuten hän kapinalisia nimitti, Israel asettuu heidän tuekseen. http://www.timesofisrael.com/western-military-intervention-doomed-assad-avows/Sunday, August 25, 2013

SUNNUNTAI 25.08.13


SUNNUNTAI 25.08.13

1. USA:N presidentti Barack Obama kokosi eilen sotilaallisia neuvonantajiaan ja sotilasjohtajia neuvotteluihin ennen päätöstään, puuttuako suoraan Syyrian tilanteeseen, jossa USA:n nykyisen kannan mukaan Assadin armeija on käyttänyt kemiallisia aseita, mikä ylittää Obaman asettaman punaisen varoituslinjan. Hän antoi käskyn siirtää asevoimiaan lähemmäs Syyriaa, mikä tarkoittanee lähinnä merivoimien aluksia. USA:lla on sotilas-yksiköitä Jordaniassa, Turkissa ja joitakin myös Israelissa, mutta Obama aristelee käyttää omia maavoimiaan Syyriassa, mikä sitoisi sen arvaamattoman pitkäksi ajaksi sotaan, jonka seurauksia on vaikea ennakoida. Kommandotyyppisiin hyökkäyksiin Syyrian maaperällä USA on kouluttanut ja aseistanut paikallisia kurdeja ja jordanialaisia, kuten Debkafile raportoi. Tarkkailijoiden mukaan USA todennäköisesti käyttää aluksi sota-aluksilta ammuttuja risteilyohjuksia, mutta voi seuraavaksi turvautua myös lentoaseeseensa.

SYYRIAN ulkoministeri varoittaa, ettei sotaretki Syyriaan tule olemaan kävely puutarhassa. Syyrialla arvioidaan olevan 100 000 ohjusta ja rakettia sekä Hizbullahilla n. 70 000. Syyrian armeijalla on tuhansia Scud-D ohjuksia, jotka ovat tarkkoja ja joilla se yltää lähes kaikkialle Israelissa, sekä lyhyen- ja keskimatkan venäläisvalmisteisia SS-22 ohjuksia 120 kg:n kärjellä.
Pari vuotta kestänyt sota kapinallisia vastaan on tietenkin kuluttanut Syyrian armeijan voimia ja asevarastoja, joita Venäjä on täydentänyt kaiken aikaa aiempien sopimusten mukaisesti. Lisäksi Iran täydentää kuvaa omilla logistisilla huoltotoimillaan. Hizbullah on saanut Iranilta miehittämättömiä pienkoneita (drones), joita se voi käyttää tiedusteluun ja pommi-iskuihin. Pääsihteeri Nasrallah tunnusti jokin aika sitten, että Syyria luovutti heille kehittyneitä aseita.

Israelin kannalta suurin pelko kohdistuu Syyrian suuriin ei-tavanomaisten aseiden varastoihin, jotka on keskitetty kahdeksaantoista kohteeseen, osa alaviittien asuinalueille rannikolla. Assad on vakuuttanut, ettei kemiallisia aseita käytetä omaa kansaa vastaan, mutta jos Syyria vastaan tehdään hyökkäyksiä maan ulkopuolelta, tilanne muuttuu vaaralliseksi. Aiemmin raportoitiin, että armeija on varustanut ohjuksiaan kemiallisin kärjin sekä lentokoneista pudotettavia pommeja nopeaa toimintaa varten.
Avoin kysymys on, voiko näitä varastoja tuhota tai miehittää ennen niiden käyttämistä ilman, että siitä olisi vaaraa paikallisille asukkaille?

HIZBULLAH toimii läheisessä yhteystyössä Iranin ja Syyrian kanssa, ja sen joukkoja taistelee Syyrian armeijan rinnalla kapinallisia vastaan. Syyrian joutuessa suoran ulkopuolisen hyökkäyksen kohteeksi se voi toteuttaa uhkauksensa hyökätä raketeillaan Israeliin, kuten myös Hamas, vaikka sen kapasiteetti ja asema kärsi pahoin Egyptin sotilaskaappauksen vuoksi. Gazassa toimiva Islamic Jihad voi kuitenkin aloittaa omat iskunsa, mikä aiheuttaa väistämättömät vastatoimet Israelin taholta vetäen Hamasin mukaan.
ISRAELIN vastaiskut alkaisivat IAF:n tehoiskuilla Libanonissa olevia kohteita vastaan, mitä seuraisivat kommandotyyppiset hyökkäykset valittuihin kohteisiin ohjusten tuhoamiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4421668,00.html

USA:n turvallisuuslähteet arvioivat, että USA tullee kaiken todennäköisyyden mukaan iskemään valittuihin kohteisiin enemmän vain varoitukseksi Assadille kemiallisten aseiden käyttämisestä. Tätä vaatii jo pelkästään Obaman antamat vakuutukset uskottavuutensa osoitukseksi, mikä on saanut pahoja kolhuja viimeisten viikkojen aikana. Puolustusministeri Chuck Hagel kertoi Obaman neuvottelutilaisuuden jälkeen, että presidentti oli pyytänyt Pentagonia valmistelemaan Iskuja Syyriaan.
Ministeriön virkailijoiden mukaan merivoimat lähettivät neljännen sota-aluksen Syyrian lähettyville ilman välittömiä käskyjä ohjusiskuista Syyrian alueelle, kertoo AP.
ABC uutistoimisto raportoi, että USA:n potentiaaliset iskut kohdistuisivat Syyrian sotilas- ja hallintokeskuksiin sekä ohjuspatteristoihin ja sotilaslentokenttiin kemiallisten aseiden kuljetus-kapasiteetin tuhoamiseksi, mutta ei kemiallisten aseiden varastoihin. USA:n todennäköisin ohjus olisi Tomahawk risteilyohjus, laukaistuna joko aluksilta tai maalta Syyrian ulkopuolelta.

Syyrian tiedotusministeri Omran al-Zoubi varoitti lauantaina, että hyökkäyksellä Syyriaa vastaan olisi vaaralliset seuraukset. ”Liekkimassat tulisivat sytyttämään koko Lähi idän”, hän sanoi lisäten, ettei sellainen seikkailu olisi mikään piknik. Hän välitti vakavan varoituksen Assadin hallitukselta: ”Amerikan painostus ei auta asiaa. Se on ajan haaskausta, sillä Syyria
ei peräänny taistelussaan terroria vastaa”, al-Zoubi sanoi TV-haastattelussa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4421645,00.html

2. ”LÄHI ITÄ tarvitsee rauhansopimusta enemmän kuin koskaan”, sanoi Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius Ramallahissa Abbasin tapaamisensa jälkeen lisäten:
”Israelin ja palestiinalaisten välisten neuvottelujen onnistunut lopputulos olisi kuin salaman-isku rauhan hyväksi kriisien riepottelemalle Lähi Idälle”, hän totesi medialle lauantaina.
”Vaikkapa puhuisimme vain naapurikansoista – Egypti, Syyria, Libanon – tosiasiaksi jää, että Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti on yksi niistä, ehkä jopa keskeinen, alueella”.
Hän vakuutti, että erityisesti rauhattomalla alueella on vieläkin tärkeämpää edistää rauhaa.
”Meidän tukemme on välttämättömämpi kuin koskaan. Tämä on tilaisuus saada läpimurto rauhan hyväksi”, Fabius totesi tavattuaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin. Hän vakuuttaa Lähi Idän matkansa päämääränä olevan vahvistaa rauhan mahdollisuuksia.

ISRAELIN ja PA/PLO:n väliset rauhanneuvottelut alkoivat monen vuoden jälkeen tiukan salaisuuden verhon peitossa. Seuraava neuvottelu pidettäneen lähipäivien aikana.
Abbas yritti esittää rauhanmiestä vakuutellen lehdistölle seisoessaan Fabiuksen rinnalla: ”Sanoisin, että palestiinalaiset neuvottelevat hyvässä tarkoituksessa, haluamme neuvotella positiivisessa hengessä”, hän selitti pyrkien osoittautumaan diplomaattiseksi, mutta säräytti seuraavaksi virhesävelen. ”Toivomme sitä samaa Israelin taholta, haluamme muodostaa aidon ilmapiirin setlementtien lopettamiseksi, jotka ovat laittomia meidän ja myös maailman näkökulmasta katsoen”. Israelissa kysymys ”setlementeistä” nähdään päinvastaisesti.

RANSKAN ulkoministeri Laurent Fabius tapaa tänään sunnuntaina presidentti Shimon Peresin, pääministeri Benyamin Netanyahun sekä oikeusministeri Tzipi Livnin.
Palestiinalaislähteet raportoivat vakavista epäluuloista Israelin vilpittömyydestä neuvotteluihin, mutta aikovat kuitenkin jatkaa neuvotteluja - ainakin toistaiseksi.
PA:n ulkoministeri Riyan al-Malki puki epäilyksensä sanoiksi: ”Meillä ei ole suuria odotuksia neuvottelujen suhteen, koska tiedämme etukäteen Israelin hallituksen virallisen kannan”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4421618,00.html

3. ISRAELIN TV-2:n julkistaman raportin mukaan viime keskiviikkona Damaskoksen lähellä tapahtuneen kemiallisin asein tehdyn hyökkäyksen suoritti Syyrian armeijan 4. panssari-divisioonan 155. panssariprikaati, jota johtaa Bashar Assadin veli Maher Assad. Hermokaasuja, luultavasti sariinia, sisältävät ammukset ammuttiin Damaskoksen länsipuolella olevalta kukkulalta sijaitsevasta tukikohdasta, raportoi TV-2. Uutisen mukaan Syyria on keskittänyt kemiallisten aseitten varastonsa pääosan kahteen tai kolmeen kohteeseen Syyrian ilmavoimien tiedustelujoukkojen valvonnassa, jotka vastaavat suoraan presidentti Assadille.

Raportissa spekuloidaan edelleen, että Israelin näkemyksen mukaan hyökkäys oli luultavasti merkki suuresta sotilasoperaatiosta kapinallisia vastaan Damaskoksen liepeillä.
Israelin turvallisuusjoukot ovat viestittäneet USA:n turvallisuusjärjestöille kemiallisten aseitten vieläkin suuremmasta vaarasta, mikäli ne joutuvat Al-Nusran tai Al-Qaidan käsiin.
Pääministeri Netanyahu varoitti viime viikolla, että Iranin mullah-hallitus seuraa tarkoin länsimaiden suhtautumista väitettyyn kemiallisin asein tehtyyn hyökkäykseen, mikä viittaisi siihen, että se oli tarkoitettu koepalloksi lännen reaktion testaamiseksi.
”Syyriasta on tullut Iranin koekenttä, ja Iran seuraa tarkoin reagoiko maailma ja miten sen asiakkaan Syyrian ja Hizbullahin suorittamiin hirmutekoihin viattomia siviilejä vastaan Syyriassa”. Keskiviikkona kapinalliset raportoivat, että 1300 ihmistä oli kuollut iskuissa, mutta toiset tietolähteet kertovat paljon pienemmästä uhrimäärästä. http://www.timesofisrael.com/israel-tv-chemical-weapons-were-fired-by-assads-brothers-unit/

4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan – kuten tavallista ennen muita – presidentti Obaman ja Englannin pääministeri Cameronin keskustelleen lauantaina 40 minuuttia Syyrian tilanteesta, mikä osoittaa tilanteen vakavuuden ja USA:n valmistautumisen sotaan. Länsimedia kertoo laveasti, miten lännen, arabien ja muslimien sotilaallisen operaation valmistelujen aikana Israelin armeija tekee omia salaisia valmistelujaan, vaikka se pysytellee ulkona  yhteis-operaatiosta. IDF:n ja turvallisuusjärjestön arvion mukaan Syyrian armeija tulee vastaamaan sitä vastaan tehtyyn hyökkäykseen iskemällä Israelia sekä Turkkia ja Jordaniaa vastaan, mistä on kuvaava esimerkki Syyrian tiedotusministerin varoitus, että sellainen hyökkäys tulee nielaisemaan koko Lähi Idän liekkimereensä.

DF kertoo, että Venäjä on asettanut Välimeren ja Mustanmeren laivastonsa hälytys-valmiuteen kuten myös nopean toiminnan joukkonsa Venäjän etelä- ja keskiosissa.
Kolme syyrialaista sairaalaa kertoivat järjestölle Medecins Sans Frontieres lauantaina, että niihin on tuotu 3 600 potilasta, jotka kärsivät hermokaasuoireista, ja että 355 heistä kuoli.
Lännen antamien tietojen mukaan kaasun laadun määrittelyn tekee hyvin vaikeaksi se, että pieni määrä sariinia on sekoitettu suureen määrään tainnutuskaasua, jota käytetään mellakan taltuttamisessa. Tämä seos on Iranin kehittelemä tutkimusten vaikeuttamiseksi.  http://www.debka.com/article/23220/Western-Mid-East-military-action-prepared-for-Syria-Israel-Jordan-Turkey-face-up-to-Syrian-counter-attack-Russia-on-war-alert

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin merivoimat aikoo siirtää Gazan rannikon edustalla partioivan Super Dvora III nopean partioaluksen lähelle Libanonin rannikkoa siellä partioivien Dvora MD I ja II alusten tueksi. Alus on IAI:n suunnittelema ja rakentama, sen pituus on 27.4 m, sen toimintasäde 700-1300 merimailia ja nopeus 45 merisolmua täydessä 57-75 tonnin lastissa. Hyökkäysmalli on nimeltään RAMTA. Alus pystyy liikkumaan hyvin matalissa vesissä, kuljettamaan lääkinnällisiä ja avustustarvikkeita sekä evakuoimaan haavoittuneita. Gazan vesillä alus toimi salakuljettajien ja kauppasaarron rikkojien estämiseksi. Sillä on kaksi dieselmoottoria, jotka alun perin suunniteltiin pikaveneitä varten. Niiden työntövoima vastaa kaikkein kehittyneimpien hävittäjien moottoreita kuten Venäjän SU-35-37. Alus on erittäin nopealiikkeinen ja helposti ohjattavissa aina 1.2 metrin syvyisessä vedessä. se voidaan varustaa 30 mm:n kanuunalla ja eri kaliiberin konekivääreillä, Elbit-El-sensoreilla, mutta uusin ase on typhoon, mikä tulee korvaamaan kanuunat.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171247
-          Islamin liikkeen pohjoisen haaran rääväsuinen sheikki Raed Salaah esitti viimeisimmän vaatimuksensa viikonvaihteen saarnassaan vaatien muslimeja ”tarttumaan aseisiin” estääkseen juutalaisia pääsemästä Temppelivuorelle. Aiemmin hän on vaatinut arabeja vapauttamaan Jerusalem ja esittänyt loukkaavaa kritiikkiä Israelia vastaan, jonka olemassa oloa hän pitää saastuttavana ja häpeänä islamille. Hän väitti Israelin suunnittelevan ”murtautumista” Temppelivuorelle, jossa Al-Aksa moskeija sijaitsee, ja jonka puolustamista hän toistamiseen vaatii Israelin tuhoamis-yrityksiä vastaan. Juutalaiset voivat nousta vuorelle ja liikkua määrätyillä alueilla, mutta heiltä on pääsy kielletty Al-Aksaan ja Kalliomoskeijaan. Toiseksi Salaah väittää, että Israel suunnittelee rakentavansa synagogan Temppelivuorelle ja aloittavansa samanlaisen vuorottelun kuin Patriarkkain mausoleumissa Hebronissa. Salaah kehotti Israelin arabimuslimeja tulemaan kaikkialta Israelin maasta suojelemaan vuorta ruumiillaan estääkseen juutalaisten pääsyn Temppelivuorelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171251#.UhnKT2JHT-k
-          Egyptin turvallisuusjoukot estivät Hamasin sotilassiiven yrityksen vahingoittaa turvallisuusjärjestön asemia ja henkilökuntaa Siinailla. Kuwaitilaisen lehden Alrain mukaan 15 Hamasin terroristia pääsi salakuljetustunnelien kautta Siinain puolelle vieden sinne aseita tarkoituksenaan hyökätä Egyptin tuvallisuusjoukkojen asemia vastaan Siinailla. Yhtenä päämääränä on muiluttaa Egyptin pidättämiä Muslimi-veljeskunnan johtajia pois maasta. Äskettäin raportoitiin, että Veljeskunnan johtajia oli päässyt turvaan Gazaan ja perustaneet sinne päätukikohdan, josta käsin he jatkavat armeijan vastaista taisteluaan. Toisaalta Gazaan on perustettu Egyptin mallin mukainen tamarok järjestö, joka pyrkii Hamasin nykyjohdon kaatamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171250#.UhnND2JHT-k
-          Kaliforniassa raivoava hallitsematon tulipalo, joka on jo tuhonnut laajoja alueita leviten 200 nelimailin laajuiseksi ja uhkaa San Franciscon kaupunkia. Sen akuuttina kohteena on Yosemite kansallispuisto, jonka alueelta kaupunki saa juomavetensä ja on vaarassa menettää voimalinjansa. Yli 5 500 kotia joudutaan evakuoimaan. USA:n palojen sytyttäjäksi on ilmoittautunut palestiinalainen Masada al-Mujahideen, joka internetissä opettaa tekemään etälaukaisijalla toimivia palopommeja palon sytyttämiseksi.  http://mobile.wnd.com/2013/07/jihadists-claim-credit-for-arizona-fires/