Friday, August 02, 2013

PERJANTAI 02.08.13


PERJANTAI 02.08.13 

1. MARTIN SHERMAN, Israel Institute for Strategic Studies perustaja ja johtaja, kyselee aamun artikkelissaan, mikä kumma sai pääministeri Netanyahun kääntämään takkinsa ja toimimaan vastoin vain vähän aiemmin vakuuttamiaan periaatteitaan? Sherman tunnustaa hänen lahjakkuutensa ja kykynsä, mutta toteaa, että Israelin oloissa virhearvioille on paljon vähemmän varaa kuin jossain toisessa maassa. Ja niitä Bibi on tehnyt Shermannin arvion mukaan: Pahin virhe tapahtui suostuessaan vapauttamaan 104 terroristia ja murhamiestä vain saadakseen PA:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan neuvottelupöytään, mikä sotii vastoin hänen omaa vaatimustaan neuvotella ilman ennakkoehtoja.

Toiseksi hänen uskotaan toteuttavan salaista rakennuskieltoa kieltäen uusien rakennus-lupien myöntämisen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin. Edelleen neuvottelukutsun sanamuoto, jonka Netanyahu hyväksyi, sisältää lehtiartikkeleiden mukaan lauselman: ”Neuvottelujen päämäärä on toteuttaa kahden valtion periaate –67 linjoin vähäisin alue-vaihdoin”. Sherman toteaa tästä: ”Hyväksyipä Israel sen tai ei, se on kuitenkin suostunut osallistumaan keskusteluihin Palestiinan valtion perustamiseen 1949 aselepolinjojen mukaisin rajoin”, eli kuten Sherman toteaa: ”Israel on antanut PA:lle veto-oikeuden mihin tahansa 1967 sotaa edeltävistä Auschwitz rajoista Palestiinan valtiota muodostettaessa”.

SHERMAN toteaa, että Netanyahun hallituksen sunnuntaina tekemä päätös tuomittujen vankien vapauttamisesta on ällistyttävä strateginen virhe Israelin taholta, sillä vielä toukokuussa 2011 hän menestyksellisesti puolusti Israelin oikeuksia ja vastusti Israelin suostumista mihinkään ennakkoehtoihin tai vankien vapauttamiseen, mikä sai hyväksymisen raikuvien ablodien säestämänä sekä AIPAC:n että USA:n kongressin taholta. Nyt Sherman katsoo kaiken tämän menetetyksi – ja paljon muuta – hallituksen tekemän perusteiltaan epäoikeudenmukaisen ja moraaliltaan perusteettoman päätöksen johdosta vain saadakseen etuoikeuden osallistua neuvotteluihin, joissa sovitaan Israelin asteittaisesta tuhoamisesta.
Sherman päätyy toteamukseen, että Netanyahu on pettänyt kansaansa ja johtanut sen harhaan, eikä siten ole muuta mahdollisuutta, kuin että hänen on erottava. (JP 02.08.13)

2. Edellistä artikkelia lukiessa päätyy kysymykseen, mikä sai Netanyahun suostumaan siihen, että hän kirkkain silmin ja vakuuttavin termein osoittautuu sanojensa syöjäksi?
Ehkä WND julkaisema Aaron Kleinin laatima artikkeli tuo valoa asiaan. Alla otteita siitä
Aaron Klein perustaa artikkelissaan esittämänsä tiedot rauhanneuvotteluihin osallistuvan korkean palestiinalaisen ”henkilön” antamiin paljastuksiin kertomatta hänen henkilöllisyyttään.

Tämä ”henkilö” paljastaa, että Kerry toimii samanaikaisesti kahdella rintamalla; toisaalta hän esiintyy puolueettomana rauhanenkelinä vakuutellen hyvää tahtoaan ja osanottoaan, mutta toisaalta työskentelee tiiviisti Euroopan Unionin kanssa sen Israelin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen boikottipolitiikan toteuttamisessa sitoen EU:n sanktioitten kovuuden juutalaisvaltiota vastaan yhteen sen toimintojen kanssa USA:n johtamissa neuvotteluissa. Sitä voisi kutsua lievemmin painostukseksi tai paremmin salaliitoksi.

Artikkelin mukaan EU julkisti alustavasti sanktionsa sopivasti Tisha B´Av , yhdeksäs Av-kuuta, jolloin juutalaiset kaikkialla maailmassa surevat menettämiään kohta Temppeliä ja muita heitä kohdanneita kauheuksia. Se sovitettiin sopivasti myös Kerryn tehtailemien rauhan-neuvottelujen kriittisimmällä hetkellä osapuolten vielä harkitessa osallistumistaan. Virallinen julkistaminen tapahtui viime viikolla. EU:n sanktioitten mukaan se kieltää varojen antamisen, tuen, palkintojen tai taloudellisten instrumenttien kautta missä tahansa muodossa Juudea, Samarian, Golanin ylängön juutalaisyhteisöissä tai Jerusalemin itäosissa.

Tämä on diplomaattiseen kaapuun verhottua rasismia ja antisemitismiä kohdistuen vain juutalaisiin yhteisöihin alueilla, joiden asema on vähintään kiistanalainen ja tosiasiassa täysin juutalaisten kotimaaksi määriteltyä aluetta Jordanjoesta Välimereen.
Pahinta noissa pogromeissa on vaatimus, että kaikissa tulevissa sopimuksissa EU:n kanssa Israelin tulee hyväksyä klausuuli, että se miehittää Juudeaa, Samariaa j Golanin ylänköä sekä Jerusalemin itäosia laittomasti, ja siten kaikki juutalaisyhteisöt siellä ovat laittomia.
Edellä mainittu ”henkilö” paljastaa, että EU:n ohjeet julkistettiin yhteisymmärryksessä Kerryn kanssa, joka hyväksyi ne USA:n omaksuman politiikan mukaisina.
Toisin sanoin, Kerry kehotti EU:ta painostamaan Israelia hyväksymään hänen rauhanehtonsa, joiden perustana on arabiliiton rauhansuunnitelma, tai muuten -.
”Henkilö” paljasti edelleen, että EU:n sanktiot kovenevat, ellei Israel osoita joustavuutta ja yhteistyöhalua PA:n neuvottelijoiden kanssa, ja tämä uhka kovennetuista sanktioista  on annettu Israelin johtajien tietoon, kuten ”henkilö” toteaa. Kovennetut sanktiot tulisivat koskemaan maiden välistä kauppaa sekä henkilöitä ja yhtiöitä vastaan, joka rikkovat EU:n sanktioita, sekä edelleen Juudeassa ja Samariassa asuvien henkilöiden matkustus- ja viisuminsaantirajoituksia. Israelin jousto, ”antautuminen”, neuvotteluissa PA:n kanssa lieventäisi EU:n asettamia tai tulevaisuudessa asetettavia sanktioita, ”henkilö” sanoo.
1100 arvostettua juristia, rabbia ja diplomaattia laativat EU:lle kirjelmän, jossa osoitetaan EU:n päätöksen perustuvan virheellisiin tai perusteettomiin tietoihin. Kirjelmä toimitettiin viikon alkupuolella EU:n johtajille ja sen 28 jäsenmaan ulkoministereille.

KERRYN suunnitelman mukaan, jota hän toteuttaa ilman suuria fanfaareja, ”henkilön” paljastuksen mukaan Temppelivuori tulee aluksi Jordanian ja PA:n yhteisomistukseen ja myöhemmin kokonaan Palestiinan valtiolle kuten kaikki arabienemmistöiset lähiöt Jerusalemissa, joiden asukasmäärää PA  pyrkii voimallisesti lisäämään rakentamalla laittomia taloja arabeille, kuten myös Jordania, joka haalii omistukseensa kiinteistöjä ja tontteja Temppelivuoren itäpuolella. Israelilaiset säilyttäisivät oikeuden käydä Länsimuurilla ja omistaa maan sen edessä. Netanyahu tiettävästi vastustaa suunnitelmaa.

JUUDEASSA ja Samariassa Israel joutuisi Kerryn suunnitelman mukaan evakuoimaan 90 % juutalaisyhteisöistä, loput kuuluisivat ns. suuriin yhteisöblokkeihin, Maale Adumin, Ariel ja Etzíon blokki, joiden tarvitsema maa-alue korvattaisiin samansuuruisella ja -arvoisella maalla Israelin puolelta. ”Henkilö kertoi myös, ettei Netanyahu suostunut PA:n vaatimukseen peruuttaa suunnitellut kansanäänestykset, sillä se on osa hallitussopimusta. Hän sanoi Netanyahun suostuneen täydentämään rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa sen jälkeen, kun neuvottelut ovat todella alkaneet, kuten myös vapauttamaan lisää terroristeja.
Eräässä toisessa yhteydessä Kerry sanoi, että Israel saa pitää 85 % suurista juutalais- yhteisöistä eli asutustaajamista.

JORDANJOEN laaksoon PA hyväksyy vain kansainvälisiä joukkoja, Abbasin Kairossa pitämän puheen mukaan yhtään juutalaista siviili- tai sotilashenkilöä ei sallita Palestiinan valtion alueelle. Tarkoittaako tämä sitä, ettei diplomaattisuhteita voida solmia Israelin kanssa?
Suurin toivotuksin joskin vähäisin odotuksin alkaneet ”rauhanneuvottelut” ovat alkaneet väärällä jalalla, jos ne perustuvat, kuten näyttää, salaisiin sopimuksiin ja uhkailuihin.

3. UUTISOTSIKOITA
-          USA sulkee useita lähetystöjään Lähi Idässä ja muslimimaissa, koska tiedustelun antamat tiedot vakuuttavat Al-Qaidan suunnittelevan laajamittaisia hyökkäyksiä USA:n lähetystöjä ja intressejä vastaan ulkomailla. Täten ainakin Kairon, Bagdadin, Abu Dabin sekä myös Israelin lähetystöt pidetään suljettuina, USA:n ulkoministeriö kertoi torstaina. CBS uutiset kertoivat, että sulkemisen syynä ovat tiedustelun antamat varoitukset välittömästä hyökkäysuhasta, mutta ei pystynyt kertomaan yksityiskohtia. Ministeriön antaman tiedon mukaan lähetystöt ja konsulaatit pysyvät kiinni tai toimivat minimikapasiteetilla. Ulkoministeriön  tiedottaja Marie Harf kertoi turvallisuusharkinnan johtaneen tähän päätökseen, mutta ei osannut tai halunnut nimetä mitään kohdetta. CBS:n uutisen mukaan lähetystöt myös Bahrainissa, Israelissa, Jordaniassa, Kuwaitissa, Libyassa, Omanissa, Qatarissa, Saudi Arabiassa, Jemenissä, Afganistanissa ja Bangladeshissä sulkevat ovensa. Ulkoministeriön tiedotteen mukaan se seuraa tilanteen kehitystä ja tekee päätöksiä sen mukaan. http://www.jpost.com/Middle-East/US-to-shutter-some-embassies-Sunday-due-to-security-concerns-321862
-          USA:n presidentti Barack Obama soitti torstaina erillisen puhelun sekä Netanyahulle että Abbasille kehuen heidän ”rohkeuttaan” suostua rauhanneuvotteluihin. Hän esitti pyynnön, että mahdollisimman pian saataisiin sopimus kahdesta valtiosta, Israelista ja Palestiinalaisista, jotka asuisivat turvallisina ja rauhassa rinnakkain elämänsä loppuun saakka, kuten hyvä satu aina päättyy. Obama on antanut ohjakset Kerrylle pysyen itse taustalla, mutta saaden jatkuvaa informaatiota häneltä. http://www.jpost.com/International/Obama-holds-phone-talks-with-Netanyahu-Abbas-to-reaffirm-support-321848
-          INN kertoo artikkelissaan, että Social Televisio saa taloustukea New Israel Fund, Uudelta Israelin rahastolta, jossa Martin Indyk toimii toisena puheenjohtajana. Tämä televisiokanava kiihotti lähetyksessään katsojiaan osallistumaan mielenosoituksiin, joissa vastustetaan Israelin laatimaa ns. Praver-suunnitelmaa, jolla laittomia beduiinikyliä siirretään valtion suunnittelemiin ja valvomiin kaupunkeihin Negevissä.  Torstaina suunnitelman vastaiset mielenosoitukset Wadi Arassa lähellä Megiddoa, joita johtivat Israelin arabikansan-edustajat Hanin Zoabi ja Jamal Zahalka, kehittyivät erittäin väkivaltaisiksi Wadi Aran alueella maan keskiosan pohjoisosassa. Wadi Arassa 18 mielenosoittajaa pidätettiin, Negevissä mielenosoittajat kivittivät poliiseja, kaksi mielenosoittajaa pidätettiin. Poliisi epäili mielenosoittajien pyrkivän sulkemaan valtatien no 65 ja esti sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170522#.UftyFWJHT-k
-          Knessetin aiempi puhemies Reuven Rivlin, jonka Netanyahu esti jatkamasta suosittua puheenjohtajakauttaan, sanoi Gush Katifin juutalaisten ruumiiden muisto-tilaisuudessa Öljyvuorella Jerusalemissa torstaina toivovansa, ettei sinne Gush Katifista tuotuja kerran haudattuja ja Öljyvuorelle uudelleen haudattujen hautoja tarvitse avata vielä kerran. Toivomus on ajankohtainen ja aiheellinen päätelleen pääministeri Netanyahun joko vapaaehtoisesti tai painostuksen alaisena omaksumasta asenteesta päätellen, jossa Jerusalem jaetaan taas kerran ja itäiset osat siitä luovutetaan arabeille, kuten Kerry kaavailee. Rivlin sanoi tuskan polttavan edelleen hänen sydäntään niiden israelilaisten vuoksi, jotka karkotettiin kodeistaan Gush Katifissa, eikä siinä kyllin, vaan myös heidän rakkaitten vainajiensa hautakummut oli raastettava auki ja kuljetettava heidät Öljyvuorelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170507#.Uft1IGJHT-k
-          Israelin EU:n lähettiläs David Walzer on joutunut syytösten kohteeksi, ettei hän varoittanut ennakolta EU:n sanktioista, minkä hän kiistää todeten kirjoittaneensa asiasta kahdesti maaliskuussa ja toisen toukokuussa ulkoministeriön virkailijoille. Mutta hän sanoo, että EU:n virkailijat johtivat hänet harhaan eli antoivat vääriä tietoja sanktioitten laadusta ja asteesta, jotka on tarkoitus aloittaa 2014 alusta lähtien. http://www.timesofisrael.com/israeli-envoy-on-eu-directives-we-were-not-asleep-on-the-job/


Thursday, August 01, 2013

TORSTAI 01.08.13


TORSTAI  01.08.13

1. JULKISEN median vaatimat poseeraukset kameroiden ja videolaitteiden edessä on hoidettu Washingtonissa kuin lähtölaukauksena rauhanprosessin onnelliselle jatkolle, kuten useat mukana olevat esittivät. Miten tästä jatketaan, on sitten toinen kysymys, jonka suhteen jopa Livni, jolle prosessin Israelin tiimin johto antoi ansaitsemattoman tilaisuuden palata julkisuuteen ja kameroiden eteen, mitä hän hartaasti toivoi ja odotti, varoi ennustamasta todeten vain, että parin seuraavan kuukauden aikana nähdään, onko jatkolla toiveita.

PROJEKTIN puuhamiehet saapuvat vähitellen Israeliin valmistelemaan seuraavaa kokousta varten, joka lienee elokuun toisella viikolla aikaisintaan. Neuvottelujen erotuomariksi ja valvojaksi nimitetty Martin Indyk saapunee Israeliin lähiaikoina. Ulkoministeri Kerry ja presidentti Obama pysyttelevät nyt kulissien taustalla, mutta Kerry pidätti itselleen oikeuden antaa lausuntoja medialle neuvottelujen etenemisestä ja työprosessista. Varsinaiset neuvottelijat ovat luvanneet pysytellä vaitonaisina, mikä voi olla Erekatille vaikeaa, sillä hän on tottunut puhumaan, mitä ajattelee joutuen vaikeisiin välikäsiin. Jostain syystä Livni puristeli Erekatin peukaloa kädenpuristuksen sijasta, kuten seremoniassa otetussa kuvassa ilmenee.
Pääministeri sanoi ennen neuvottelujen alkamista, että hän pitää ohjakset tiukasti omissa käsissään, ja haluaa Livnin raportoivan hänelle neuvottelujen kulusta. Livni valmistautuu maahan palattuaan antamaan ensimmäisen raporttinsa Netanyahulle.

2. Amerikkalaiset näyttävät tarkoittavan täyttä totta tällä kertaa, ja lähettivät kenraali John Allenin Israeliin hyvissä ajoin valmistelemaan turvallisuusjärjestelyjä Israelin ja fiktiivisen Palestiinan valtion välille, jotka voisivat olla osa tulevaa rauhansopimusta, kuten USA:n virkailija sanoi keskiviikkona lisäten, että USA pitää niitä erityisen tärkeänä, ja siksi kenraali Allen on ottanut varaslähdön varmistaakseen, että neuvottelijoilla on ajan tasalla olevat tiedot käytettävissään.
USA:n puolustusministeri Chuck Hagel nimitti John Allenin toukokuussa USA:n erityis-
lähettilääksi turvallisuuskysymyksissä sekä valmistelemaan Israelin ja PA:n välistä  turvallisuussuunnitelmaa Israelin ja PA:n lopullisessa rauhansopimuksessa.

Ulkoministeri John Kerry saapunee myös Israeliin ramadanin jälkeen elokuun toisella viikolla valvoakseen neuvottelujen aloittamista kuin kanaemo poikastensa ensi askeleita pesän ulkopuolella. Tämä prosessi on Kerryn oma, eikä hän jätä mitään sattuman varaan. USA:n viranomainen selvitteli asioitten käsittelyjärjestystä todeten, ettei mitään raameja ole toistaiseksi laadittu, mutta tärkeimmät asiat noussevat ensimmäisiksi. Juutalaisyhteisöjen rakentamisesta hän sanoi, ettei rakennuskiellosta ole sovittu, joten se jatkunee neuvottelujen aikana, mutta painotti USA:n kielteistä kantaa siihen. Rajoista hän mainitsi, että Obaman aiempien puheitten mukaisesti USA pitää rajojen perustamista 1949 aselepolinjojen mukaan vähäisin aluevaihdoin. Pääministeri Netanyahu ei ole julkistanut omaa mielipidettään rajoista, mutta joutunee sen tekemään ennen pitkää. Toinen kiperä kysymys on Jerusalemin jakaminen, mitä Israelissa pidetään mahdottomana. Ehkä Jerusalemin vanhankaupungin ja Temppelivuoren luovuttaminen kansainväliseen valvontaan on yksi vaihtoehto, jossa YK:lla ja Vatikaanilla voi olla oma osansa.

USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro tunnusti, että vaikka epäluulolla on vankka sijansa odotellessa neuvottelujen tuloksia, hän näkee toivon sarastuksia sen keskellä todeten, että ehkä neuvottelijoiden tarkemmin tutustuessa toisiinsa keskusteluyhteys syntyy. Kerry on Debkafilen mukaan ollut jatkuvassa yhteydessä arabimaiden kanssa, mikä voi olla helpottava tekijä palestiinalaisneuvottelijoille, mikä varsinkin Abbasille on tärkeää.
Neuvottelijat ovat sitoutuneet istumaan 9 kuukauden ajan pöydän ympärillä, mutta kuten Livni väläytteli, jos keskustelut ajautuvat umpikujaan, niitä on turha jatkaa. Presidentti Shimon Peres pyysi tavatessaan EU:n ulkoasianjohtajan Caroline Ashtonin, että EU pysyttelisi sivussa ja antaisi keskusteluille mahdollisuuden eikä puuttuisi niihin kärkevin lausunnoin.

EU:n asetettua omat pogrominsa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen asukkaille Israelissa heräsi voimakas tarve vastata kohtuuttomilta tuntuviin rahoitusrajoituksiin omilla
vastavedoilla. Ensimmäiseksi otettiin esille EU:n suunnitelma Horizon 2020, jolla pyritään nostamaan EU:n työllisyyttä ja teollisuuden tasoa. Israel kutsuttiin mukaan ainoana EU:n ulkopuolisen valtiona. Israel lupautui maksamaan osanotostaan 600 miljoonaa Euroa seuraavan 7 vuoden aikana, mutta projektin uskotaan poikivan israelilaisille yhtiöille rahakkaita tutkimus- ja investointihankkeita, eli jokaista investoitua shekeliä vastaan Israel   tulisi saamaan puolitoista shekeliä. EU katsoi Israelin teknisen ja tieteellisen tutkimustason olevan elintärkeän Horizon 2020 onnistumiselle. Israelissa uskotaan, että EU löytää tavan, jolla se voi tasoittaa asettamiensa ohjeitten purevuutta käytännössä, joskaan se ei halunne peruuttaa niitä kokonaan kasvojen menettämisen pelossa. Niiden katsotaan syntyneen määrättyjen virkailijoiden ummehtuneissa kammioissa, joissa heillä oli varsin hämärä kuva siitä, miten asiat ulkomaailmassa ja varsinkin Lähi Idässä olivat kehittyneet. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Will-Netanyahu-nix-lucrative-economic-project-over-new-EU-settlement-guidelines-321684

3. REFERENDUM (Kansanäänestys) laki hyväksyttiin Knessetin ensimmäisessä istunnossa aikaisin torstaiaamuna äänin 66 - 45. Se tulee täydentämään nykyisin voimassa olevaa lakia, joka koskee maan luovuttamista Israelin valtiosta. Täydennetty laki tulee koskemaan kaikkia maan luovutuksia myös Juudeasta ja Samariasta, joita Israel ei ole virallisesti liittänyt valtioonsa, joten se nousee sitovan perustuslain tasolle Korkeimman oikeuden silmissä. Hallitus hyväksyi lakiesityksen sunnuntaina.

BAIT Hayehudi-puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett katsoi lain niin tärkeäksi, että hän asetti sen laatimisen ehdoksi äänestää vuoden 2013-2014 valtion budjetin puolesta.
Bennett selvitteli aiemmin puheissaan, että ”Israelin maa kuuluu toistaan seuraavien menneiden sukupolvien kautta tuleville sukupolville, eikä kukaan voi ottaa pois sitä oikeutta. Sellaista päätöstä ei voida alistaa poliittisten kamelinkauppojen päätettäviksi”. Hän vaati silloin, että kansan tulee tehdä kaikki päätökset maan luovuttamisesta.
Hallitusyhteistyön puheenjohtaja Levin sanoi, kansanäänestyslaki estää kyseenalaisten päätösten ostamista Mitzubishillä, kuten tapahtui 1995, jolloin kansanedustaja Mark Goldfarb Tzomet-puolueesta ostettiin lupaamalla hänelle valkoinen Japanin auto ja apulaisministerin paikka hallituksessa. Tällä päätöksellä hyväksyttiin Oslon II sopimukset ja Jasser Arafatin jengien saapuminen Tunisiasta Gazaan ja Jerikoon.
Vasemmisto vastusti lain hyväksymistä sanoen, että pääministerillä tulee olla rohkeutta ottaa vastuu päätöksistä Ben Gurionin tapaan: ”En tiedä, mitä kansa haluaa, mutta tiedän mikä on sille parasta”. Tämän on diktaattorin tapa hallita. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Referendum-Bill-passes-first-Knesset-reading-66-45-321724

4. KNESSET hyväksyi ensimmäisen osan ns. hallintoa koskevasta laista (Governance), jolla määritettään hallituksen ministerien lukumääräksi korkeintaan 19 pääministeri mukaan lukien, ja apulais-ministerien luvuksi enintään 4. Hallituksella on 100 päivää aikaa vaalien jälkeen hyväksyttää vuosibudjetti nykyisen 45 päivän asemesta.

Eniten vastusta herätti uuden lain vaatimus, että puolueen tulee saada vähintään 4 %:n kannatus vaaleissa saadakseen kansanedustajia, nykyisen kahden %:n asemesta. Tämä tulee pudottamaan Knessetistä joitain sirpalepuolueita, joista osa on Israelin arabeilla.
Epäluottamuslause hallitukselle voidaan tehdä vain enintään kerran kuukaudessa, paitsi jos sitä kannattaa vähintään 61 kansanedustajaa.

Lakiesityksen vastustajat esittivät vastalauseensa nousten seisomaan hetkeksi puhumatta mitään, mikä on paljon sivistyneempi tapa kuin kiihtyneet huudot.
Yesh Atidin kansanedustaja Adi Kol äänesti esitystä vastaan, minkä johdosta Yair Lapid kielsi häntä osallistumasta Knessetin toimintaan ilman eri lupaa. Lapidin diktatorinen päätös sai vastalauseita monelta taholta, Labourin antaessa Kolille luvan käyttää sen mandaattia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170479#.UfoSbGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-     Arabikansanedustaja Jamal Zahalka, joka pitää itseään PA:n edustajana eikä Israelin arabien kansanedustajana, syytti juutalaisia, että he ovat rauhan vastustajia. Hän huusi Steinitzille: ”Me olimme täällä ennen teitä ja tulemme olemaan teidän jälkeenne”. Netanyahu, joka oli paikalla, sanoi vastaan: ”Ensimmäinen osa on väärä, ja jälkimmäinen ei koskaan toteudu”. Steinitz puolusti lakia todeten, että sen ansiosta jokaisella kansalaisella on oikeus sanoa mielipiteensä, hyväksyykö hän lopullisen ratkaisun PA:n arabien kanssa vai ei. Arabien pelkona lienee huoli, että vaikka pääministeri ja hallitus hyväksyisivät neuvotellun ratkaisun, kansan-äänestyksessä se voisi kaatua.
-          Tuore mielipidetiedustelu kertoo, että 85 % haredi-miehistä on halukas palvelemaan IDF:n riveissä. Tämä osoittaa IDF:n arvostuksen nousun ääri-uskonnollisten parissa. Heitä palvelee jo IDF:n riveissä 3 500 miestä vuosittain, mutta IDF toivoo luvun nousevan kymmeneen tuhanteen viidessä vuodessa. Vaikka IDF valittaa asevelvollisten määrän vähenevän, palvelukseen tulevien määrän äkillinen nousu aiheuttaa suuria vaikeuksia sovittaa heidät entisiin tiloihin. Puolustus-ministeri Moshe Yaalon pyysi lupaa siirtää seuraavan ikäluokan ottamisen palvelukseen joulukuuhun, mutta se ei saanut korkeimman oikeuden lupaa. Gallupin mukaan 90 % haredi-miehistä katsoo asepalvelun IDF:n riveissä olevan tärkeä heidän näyttävän kykynsä ja taitonsa toisten sotilaiden rinnalla. 85 % sanoi olevansa ylpeä palvelemisestaan armeijassa; 72 % katsoi sen olevan eduksi heille nyt, ja 76 % katsoi sen auttavan heitä tulevaisuudessa. Shachar-ohjelmaan osallistuvien parissa 79 % ilmoitti tyytyväisyytensä yksikköönsä; 73 % s anoi harkitsevansa jatkaa palvelustaan IDF:n riveissä velvollisuusajan jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170484#.UfoZ2mJHT-k
-          Tänään torstaina 400 haredi- ja uskonnollista miestä astuu suorittamaan velvollisuuttaan IDF:n Netzah Yehuda ja uuden haredi-jalkaväkirykmentin joukoissa. Tiedustelujen mukaan valtaosa velvollisuuttaan suorittavista miehistä sanoo toiveittensa täyttyneen asepalveluksessa, ja että tyytyväisyys on yleistä. He painottavat velvollisuuden täyttämisen tärkeyttä myös itsensä vuoksi. Jotkut vaativat, että asevelvollisuus tulee ulottaa myös haredi-naisille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4412330,00.html, http://www.timesofisrael.com/haredi-soldiers-show-high-motivation-army-reports/
-          SkyTran aikoo tehdä Tel Avisita maailman ensimmäisen juutalaiskaupungin, jonka liikenneruuhkaa ja sen aiheuttamaa saastuttamista aiotaan vähentää asentamalla kaupunkiin massakuljetusjärjestelmän joka käyttää voimanlähteenään magneettisuutta, jota kutsutaan nimellä ”pod sliding”, eli kapseliliuku. Siinä kapselin tai hylsyn muotoinen kuljetuskontti liukuu kadun kävelytason yläpuolelle asennettuja liukukiskoja myöten, muistuttaen yksirateista rataa, joka hyödyntää magneettisuutta Järjestelmä palvelee myös henkilökuljetuksia toimien taksien tapaan, mutta maksu on kuten bussimaksu. Kuljetuksen voi tilata kännykän avulla, mikä tarkoittanee, ettei sillä ole säännöllisiä vuoroja bussien tapaan. Tel Avivin kaupunki palkkasi Jenkins Gales & Martinez konsulttiyhtiön suunnitelmien vauhdittamiseksi. SkyTran johtaja Jenkins sanoo, että kuuden km:n matkalle Atidim haitek-teollisuuspuistosta Tel Avivi Yliopistoon maksaa alustavan arvion mukaan 50 miljoonaa USD. http://www.timesofisrael.com/futuristic-transport-pods-coming-to-tel-aviv/
-        


Wednesday, July 31, 2013

KESKIVIIKKO 31.07.13


KESKIVIIKKO 31.07.13

1. ISRAELIN JA PA:N väliset rauhanneuvottelut, kuten niitä kutsutaan, alkoivat tavanomaisin selkään taputtelujen ja hymistysten saattelemina ja kehuilla Netanyahulle ja Abbasille rohkeudesta suostua neuvottelutiimien tapaamiseen saman pöydän ympärillä. Tämä on syytä mainita, sillä se oli luonnollista ennen Haj Amin Husseinin astumista palestiinalaisten johtoon 1920-luvulla, minkä jälkeen juutalaisten ja arabien edustajat eivät voineet keskustella suoraan toistensa kanssa, vaikka asuivat samassa hotellissa Lontoossa, vaan yhteys osapuolten välillä hoidettiin lähettien välityksellä.

ON SYYTÄ myös pitää mielessä, että Mahmoud Abbas alias Abu Mazen, kuten hänet tunnettiin aktiivisena terroristiaikanaan, teki tohtorin väitöskirjansa juutalaisten holokaustista, jonka tapahtumista hän piti kyseenalaisena ja natsien kuolemanleireillä surmattujen juutalaisten määrää vahvasti liioiteltuna. Hän ei ole missään vaiheessa perunut ”tutkimustensa” virheellisyyksiä. Hän toimi rahoittajana terroriryhmälle, joka Mynchenin olympialaisten aikana eliminoi lähes koko Israelin olympiajoukkueen.
Neuvotteluista vuotavien tietojen eliminoimiseksi osapuolet antoivat vakuutuksen, etteivät he anna erillisiä lausuntoja tai haastatteluja lehdistölle. Kerry vakuutti, että tiedot kulkevat medialle hänen kauttaan. Neuvottelutiimit tapasivat myös Obaman, joka toivotti onnea ja toivovansa parasta, mutta pyrkii muuten pysyttelemään sivussa neuvotteluprojektista.

KVARTETTI, USA, YK, EU ja Venäjä antoivat yhteisen lausunnon, jossa he kehottavat neuvottelijoita osoittautumaan heihin kohdistetun luottamuksen ja odotusten arvoisiksi. He myös antoivat tunnustusta Netanyahulle ja Abbasille rohkeudesta suostua neuvotteluihin luvaten, että kvartetti pitää oman kokouksensa lähi aikana. AFP:n välittämän tiedon mukaan kvartetti, samalla kun se toteaa, että paljon on työtä edessä, esittää toiveen, että neuvottelut olisivat asiallisia ja jatkuvia ja osoittaisivat selkeän tien kahden valtion ratkaisuun, konfliktin lopettamiseen ja kestävään rauhaan ja turvallisuuteen molemmille kansoille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170438#.UfihWGJHT-k

AVIGDOR LIEBERMAN, joka edelleen odottaa oikeuden päätöstä häntä vastaan nostettuihin syytöksiin voidakseen palata ulkoministeriön johtoon, tai luopua politiikasta lopullisesti, jos hänet havaitaan syylliseksi, totesi Knessetin perustaman ryhmittymän kokouksessa antisemitismin kitkemiseksi, ettei lopullinen rauha ole koskaan mahdollinen PA:n nykyjohdon vuoksi. Lieberman sanoi puheessaan, että Mahmoud Abbas on holokaustin kieltäjä, jonka tohtorin väitöskirja oli nimeltään: ”The Connection between the Naziz and the Zionist Movement Leaders” (Yhteys natsien ja sionistiliikkeen johtajien välillä). Hän kertoi, että joka kerran, kun joku arvostettu diplomaatti tuli hänen toimistoonsa puhumaan Abbasin halusta saavuttaa rauha, hän otti kirjahyllystään Abbasin tohtorinteesit näyttäen vieraalleen, miten tämä rauhankyyhky kieltää holokaustin.
”Moderni antisemitismi tänään on Palestiinan Auktoriteetti”, Lieberman selitti. ”Jokaisen tulisi tutustua PA:n oppikirjoihin, jotka eivät opeta seuraavalle sukupolvelle, ns. rauhan sukupolvelle, mitään holokaustista. Nämä ovat ns. rauhankumppaneitamme”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170439#.UfiqJGJHT-k

2. ISRAELIN ja PA:n virallisten työryhmien kokoontuessa välttämättömään photo-op-tilaisuuteen osoitukseksi rauhankeskustelujen alkamisesta, USA:n ulkoministeri John  Kerry on Debkafilen saamien tietojen mukaan käynyt salaisia keskusteluja sekä Netanyahun että Abbasin kanssa selvitelläkseen todellisia rauhanmahdollisuuksia ja mitkä ovat kummankin johtajan syvimmät ja keskeisimmät erimielisyydet, jotka voivat estää sopimuksen syntymistä. Kerry näyttää oppineen pitkän senaattorikautensa aikana, että suurimmat ongelmat luottamuksen syntymiseksi ja säilymiseksi ovat enneaikaiset vuodot julkisuuteen keskustelujen kulusta. Siksi hän pitää tiedot niistä tarkoin povitaskussaan ja vaati osapuolilta vakuutuksen välttää yksittäisiä lausuntoja medialle. Siksi Kerry on käynyt kahdenkeskisiä puhelinkeskusteluja elintärkeistä kysymyksistä saadakseen kokonaiskuvan tilanteesta.

DF:n mukaan Kerry esitti kärkeviä kysymyksiä rajoista, turvallisuudesta, Jordanjoen laaksosta  sekä Jerusalemista, tuoden ajoittain keskusteluihin mukaan arabimaiden edustajia etenkin Persianlahden arabimaista. PA:n edustajat ovat toistamiseen vetäneet esiin Ehud Olmertin rauhantarjouksen, jossa hän tarjosi käytännössä 100 % Juudeasta ja Samariasta aluevaihdot
huomioiden, ja vaikka Abbas hylkäsi tarjouksen ilman vastatarjousta, PA:n johto vaatii neuvottelujen aloittamista Olmertin tarjouksen pohjalta. Kerry haluaa tietää, mikä on Netanyahun vastaesitys, jos hän ei voi siihen suostua. Juutalaisyhteisöjen maa-ala on noin 9.8 % koko Juudean ja Samarian maa-alasta.
Kerry haluaa myös tietää yksityiskohtaisemmin, mitä Netanyahu tarkoittaa vaatiessaan Israelin turvallisuuden takaamista, mitä tukikotia Israel vaatii ja miten turvataan Jordanjoen laakso Jordanian valtiota vastaan, tai Samarian ylänköalueilla. Täten Kerry on aloittanut salaiset keskustelut rajoista Israelin ja Palestiinan valtion välillä.
Lopuksi Kerry tiedusteli DF:n mukaan, miten paljon Israel on valmis uhraamaan palestiinalaisten elinolojen kohentamiseen Juudeassa ja Samariassa. Tämä on varsin outo kysymys, pitäisikö Israelin vielä osallistua Palestiinan valtion talouden hoitoonkin?

DEBKAFILE kertoo varsin tärkeästä näkökohdasta. Abbas lensi ilman fanfaareja Kairoon osoittaakseen, että hänellä on muitakin kanavia arabimaihin, mutta omissa sisäisissä ongelmissaan kamppailevan Egyptin johdolla ei ollut aikaa hänelle ennen Washingtonin neuvottelujen alkamista. Mutta Abbas kuitenkin rikkoi salaisuusvalansa esitellen yksityis-kohtaisesti, mitkä hänen vaatimuksensa ovat. Lisäksi hän lisäsi erittäin varomattoman yksityiskohdan todeten, ”ettei Palestiinan valtiossa tule olla yhtään israelilaista (lue juutalaista) siviili- tai sotilashenkilöä”, eli karkeaa rasismia. Sen sijaan hän sanoi hyväksyvänsä kansain-välisiä joukkoja UNIFIL:n tai UNDOF:n tapaan Israelin ja Jordanian vastaisille rajoille. Israel on toistuvasti ilmaissut täyden epäluottamuksensa sellaisten joukkojen kykyyn toimia rauhanturvaajina siten, kuin Israel katsoo tehtävien kyseisillä rajoilla vaativan.

3. ISRAELIN apulaispuolustusministeri Danny Danon oli myös USA:ssa samaan aikaan, kuin Kerry avasi Washingtonissa Israelin ja PLO:n väliset rauhankeskustelut luvaten, että keskusteluja jatketaan parin viikon sisällä Israelin ja PA:n alueella. Danon ei osallistunut millään tavoin Kerryn neuvotteluihin, hänellä oli oma tapaaminen New Yorkissa 5W Public Relations toimistossa, jossa hän varoitti, ettei Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöillä ole edustajaa rauhankeskusteluissa, sillä Livni enempää kuin Molchokaan tuskin tuntevat kovin suurta mielenkiintoa juutalaisasukkaiden ongelmiin alueilla, jotka joutunevat luovutettaviksi. ”En pidä tosiasiasta, että Tzipi Livni on Israelin pääneuvottelija Abu Alaan ja Martin Indykin kanssa”, hän totesi. ”Kuka edustaa meitä? Kuka välittää Juudeassa ja Samariassa asuvista juutalaisista? Ei kukaan. On todistettu, että jokainen heistä oli viimeisen 10 vuoden aikana allekirjoittamaan sopimuksia, jotka ovat pahoja Israelille”. Danon johtaa Likudin keskus-komiteaa, mutta hän tunnustaa, että Netanyahu voi ohittaa sen, tai jopa neuvoa-antavan kansanäänestyksenkin, kuten Sharon teki päättäessään Gazan juutalaisten kohtalosta.

Dannon sanoi äskettäin, että hallituksessa kahden valtion periaatetta ei hyväksyttäisi. Livni tarttui  Danonin lausuntoon kutsuen sitä ”danonismiksi”, ”josta pääministerin ei tarvitse välittää päättäessään kysymyksistä, jotka ovat Israelin intressien mukaisia”. Livni meni pitemmälle aloittaen salaisen Yesh Atid-puolueen jäsenten haalimisen kannattamaan rauhanneuvotteluja ja toimimaan ”danonismia” vastaan. Asian tultua julkiseksi monet Yesh Atid-puolueen jäsenet sanoutuivat siitä irti. – Jos Gazan tapaus otetaan esimerkiksi, huolimatta suurista lupauksista ja vakuutuksista kansainvälisen ilmapiirin muuttumisesta suosiollisemmaksi, käytännössä päätöstä Gush Katifista luopumisesta ei parhaalla tahdollakaan voida pitää maan intressien mukaisena. Gazasta ja Samariasta karkotettiin n. 9 500 juutalaista. Viimeisten tietojen mukaan lähes puolet heistä on vielä ilman pysyvää asuntoa. Perheitä hajosi, lapset liittyivät katujengeihin ja sekaantuivat huumeisiin ja rikollisuuteen, mikä oli lähes tuntematonta heidän asuessaan aiemmilla asuinalueillaan, koulupinnaaminen yleistyi. Oliko tämä saavutus?

Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä asuu n. 360 000 juutalaista ilman Jerusalemin itäosia, mitkä yhdessä nostaisivat luvun lähelle 700 000. Ongelma toistuisi Juudeassa ja Samariassa monikymmenkertaisena. En ole missään nähnyt suunnitelmia, minne nämä ihmiset sijoitettaisiin; mistä heille asunnot, työpaikat, mistä lapsille lastentarhat, koulut, vapaa-ajanviettotilat? Koko kysymys leijuu jossain pilvien tasolla, tehdään päätöksiä, joiden toteuttaminen käytännössä on jätetty kokonaan tutkimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170442#.Ufi_02JHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-     Israelin eteläosissa on tavattu polioviruksia viemärivesissä, minkä johdosta siellä on aloitettu asukkaitten suojarokotus. WHO:n tutkijoitten mukaan poliovirus on tullut Israeliin Pakistanista, jossa sitä on esiintynyt yksinomaan viime aikaan saakka. Tri Nima Abid kertoi Pakistanissa Dawn-lehdelle, että ilman epäilyksiä virus on Pakistanista, koska sen DNA on samankaltainen kuin Pakistanissa. Hän ei pystynyt vielä sanomaan, mitä kautta virus meni Israeliin, mikä hämmästyttää häntä, sillä sitä ei ole tavattu missään muualla.
-          Neve Yaakovista Jerusalemiin matkalla ollut paikallisbussi joutui arabien kivityksen kohteeksi tiistai-iltana. Arabit ovat alkaneet käyttää yhä suurempia kivenmurikoita voidakseen rikkoa ajoneuvojen ikkunat, kuten kävi tässä tapauksessa. Kivistä ja lasinsirpaleista haavoittui 15-vuotias poika ja 40-vuotias mies. Paikalle kutsuttu Ichud Hatzalah vapaaehtoiset lääkintämiehet antoivat haavoittuneille ensi avun bussin jatkettua matkaansa seuraavalle pysähdyspaikalle. Viime torstaina sattui samankaltainen kivitys paikallisbussia vastaan Damaskosportin lähellä. Tämä  samaan aikaan, kuin PA:n neuvottelijat pyrkivät vakuuttamaan Livnille et.co arabien hyvää ja rauhanomaista tahtoa ilman taka-ajatuksia, vai oliko se toisinpäin?. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170437#.UfjN_GJHT-k
-          Ramallahissa ei ole erityistä innostumista rauhanneuvotteluihin, joita siellä pidetään Amerikan intressien mukaisina myönnytyksiä Kerryn ponnistelujen ja imagon pelastamiseksi. Toiset katsovat, että koko homma on Abbasin yksityisbisnes oman imagonsa pönkittämiseksi, joka on saanut pahoja kolhuja ja joka on ajautunut sivuraiteelle. Yksikään arabi ei Ramallahissa voi sivuuttaa Gazan kaistaa ja Hamasin valtaa siellä ihmetellen, miten se voidaan kytkeä osaksi Kerryn nimellä kulkevaa rauhanprosessia. Mielipiteet Ramallahissa esitetään kuitenkin vain toisella suupielellä silmien pälyillessä kaiken aikaa sivuille, josko palestiinalainen poliisi, amerikkalaisten kouluttama ja sotilaan tapaan aseistama, sattuisi olemaan lähistöllä. Löysät puheet tietää pidätyksiä ja miesten häviämistä viikoiksi jonnekin, josta hän palaa murjottuna ja toista jalkaansa vetäen, jos palaa koskaan. Demokratian opiskelu on PA:n valvomilla alueilla vielä poliisisaappaissa. – Meillä Kastellissa sen sijaan muslimit mellastivat koko yön aamuviiteen saakka juhlien tietoa siitä, että 104 arabi-terroristia ja murhamiestä - arabien ajatuskuvion mukaan lapsirakasta perheen isää - on Israelin hallituksen päätöksen mukaan pääsemässä jatkamaan mielipuuhaansa, eli juutalaisten lasten, naisten ja miesten eliminoimista, jotta islamin mahdi voisi tulla – se kun on kiinni siitä, ettei yhtään juutalaista ole enää saastuttamassa pyhää maata. http://www.timesofisrael.com/in-ramallah-little-enthusiasm-and-less-expectation-as-talks-restart/
Tuesday, July 30, 2013

TIISTAI 30.07.13


TIISTAI 30.07.13

1. ISRAELIN maan jakajat aloittavat tänään tiistaina 30.07.2013 neuvottelut Washingtonissa tavattuaan ensin eilen illalla USA:n ulkoministeriön järjestämällä iftar, islamin ramadan-paaston keskeyttämis-illallisella. Israelin neuvottelutiimin muodostavat oikeusministeri Tzipi Livni ja Netanyahun neuvonantaja ja uskottu Itzhak Molcho. PLO:n tiimin, joka toimii PA:n nimissä, muodostavat Saeb Erekat ja Mohammed Shtayeth. Kerry toimi aterialla isäntänä, mutta tänään tiistaina alkavia neuvotteluja valvoo USA:n ulkoministeriön toimesta 62-vuotias entinen USA:n Israelin lähettiläs Martin Indyk ja Kerryn läheinen neuvonantaja Lowenstein.
Neuvottelujen uskotaan kestävän 9 kuukautta, mutta Kerry vakuutti, ettei se ole mikään ehdoton aikamäärä, mutta tarpeellinen työskentelyjärjestyksen laatimiseksi. Israelissa ei olla erityisen innostuneita Indykin nimityksestä, sillä hänen ”rehellisestä välitystoimestaan” ei olla ollenkaan vakuuttuneita. Hän on vasemmistolaisen New Israel Fund, Uusi Israel rahasto, toinen presidentti. Tämä järjestö rahoittaa useita Israeliin vihamielisesti suhtautuvia NGO-järjestöjä, joiden toimittamat hyvin yksipuoliset raportit muodostivat 92 % Richard Goldstonen laatimasta Gazaa koskevasta Israelia syyttävästä raportista, josta hän myöhemmin sanoutui irti todettuaan, miten harhaanjohdettu se oli. http://www.goldstonereport.org/

TOIVEET neuvottelujen onnistumisesta vaihtelevat täydellisestä uskon puutteesta olettamukseen, että jossain vaiheessa neuvottelijat päätyvät tilanteeseen, jossa erimielisyydet ovat ylitsepääsemättömät. Ensimmäinen vaikeus koettiin siinä, että PA:n johto edellyttää keskustelujen aloittamista rajoista ja turvallisuudesta, myös PA:n näkökulmasta katsoen. Israelin varapääministeri Silvan Shalom sanoo, että keskusteluissa tuodaan kaikki kysymykset pöytään samanaikaisesti, mikä ei liene mahdollista työjärjestyksen kannalta.
Toiseksi PLO:n edustaja sanoo, ettei PLO voi edustaa kaikkia sen alajärjestöjä, koska kaksi niistä, PFLP ja kommunistit, vastustaa neuvottelujen aloittamista. Lisäksi Gazassa toimiva Hamas ilmoittaa ehdottomasti vastustavansa neuvotteluja todeten, ettei Abbasilla ole mitään oikeuksia suostua keskusteluihin Israelin kanssa Palestiinan kansan nimissä.
PA:n ministeri totesikin, että koko näytös on PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin yksityis-hanke, sillä hänellä ei ole kansan luottamusta takanaan. Hän vihjaili, että sopimuksen solmiminen Israelin kanssa on vain yksi aste Israelin vastaisessa taistelussa, jonka päämääränä on Israelin valtion romuttaminen ja islamin kalifaatin perustaminen sen tilalle.

OSLON sopimusten yksi salaisista agenteista ja laatijoista journalisti Jossi Beilin ennusti puhuessaan Jerusalem Pressiklubilla, että neuvottelut Washingtonissa tulevat kahden kuukauden sisällä tyssäämään umpimuuriin ja siksi heidän tulisi - sen sijaan, että pyrkivät sen aikana kehittelemään verukkeita, joilla syyttää vastapuolta epäonnistumisesta – valmistautua B-suunnitelman varalle. Tällaiseksi suunnitelmaksi hän esittää väliaikaista ratkaisua, jossa sovitaan rajoista, turvallisuudesta, pakolaisista ja Jerusalemista, mutta jätetään loput kysymykset myöhempien sopimusten ratkottaviksi. Beilinin B-suunnitelman mukaan väliaikainen Palestiinan valtio perustettaisiin A- ja B-alueille sekä osia C-alueista, mutta jätettäisiin juutalaisyhteisöt paikoilleen Israelin valvontaan. Beilin uskoo tällaisella esityksellä olevan mahdollisuuksia, koska se pelastaisi Israelin demografia-ongelman, eli juutalais-enemmistön Israelissa, ja koska se voisi tyydyttää hallituksen oikeistopuolueita, joissa on vahva vastustus Palestiinan valtion perustamiseen, ja Abbas saisi valtionsa.

2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka mandaatti päättyi 2009, mutta joka jatkaa laitonta hallintoaan, kertoi median edustajille Kairossa maanantaina, että hän on sanonut selvästi useasti ilman sarvia ja hampaita, myös kirjallisesti, mitkä hänen näkemyksensä neuvotteluista Israelin kanssa ovat. Hän antaa ymmärtää, että syy, miksi hän meni YK:n yleisistuntoon valtio-esityksineen, johtui siitä, että hän halusi USA:n pois harteiltaan.
Nyt hän Kerryn hellittämättömän painostuksen ja 4 miljardin USD houkutuksesta suostui Washingtonin neuvotteluihin vastoin tahtoaan ja pahojen aavistusten siivittämänä.

ABBAS kertoi Reutersin välittämän raportin mukaan, ettei hänen Palestiinan valtiossaan
tule olemaan yhtään juutalaista, ei siviiliä eikä sotilashenkilöä, mutta hän voisi sallia kansainvälisiä joukkoja Jordanjoenlaaksoon.
Hänen alkuperäisen ennakkovaatimuksensa mukaan Israelin tuli suostua kolmeen ehtoon: Vapauttaa kaikki ennen Oslon 1993 sopimusta tuomitut palestiinalaisvangit, täydellinen rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä hyväksyä 1949 aselepolinjat
kuvitteellisen Palestiinan valtion rajoiksi. Näistä yksi toteutuu hallituksen päätöksellä.

Abbas vakuutti maanantaina, ettei hän suostu mihinkään puolittaiseen ratkaisuun, eikä siihen, että Netanyahu lupaa rakennuskieltoa pienissä yhteisöissä, mutta jatkaa rakentamista suurissa yhteisöblokeissa. Hän ei sanonut tietävänsä mistään salaisesta rakennuskiellosta.
Abbasin mielestä Jerusalemin itäpuoliset osat muodostavat Palestiinan valtion pääkaupungin.
Hän vakuuttaa, että palestiinalaiset ovat jo tehneet kaikki tarvittavat myönnytykset ja ovat nyt saamapuolella vain odottaen, että muutkin sen havaitsevat.

Abbasin neuvonantaja Tayyeb Abdel Rahim selvittelee rajakysymystä näin: ”Suostuuko Israel setlementtien rakentamiskieltoon, vai hyväksyykö se 1967 linjat Palestiinan rajoiksi?”
Hän sanoo Kerryn kannattavan jälkimmäistä, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että Israelin rakentamat juutalaisyhteisöt 1949 aselepolinjojen itäpuolella ovat sen jälkeen laittomia. Tähän sisältyy tunnustus, etteivät ne nyt ole sitä, ja että Israelilla on täysi oikeus koko maahan.

Käytyäni läpi kaikkia Washingtonin neuvottelujen taustoja ja raportteja, miksi niihin yleensä suostuttiin, päällimmäiseksi nousee toteamus, että Israelin hallitus on valmis luopumaan sille ikuiseksi perinnöksi luvatun maansa sydänalueista Juudeassa ja Samariassa, ja vaikka toistaan seuraavat pääministerit oivat melkein povillaan rukoillen tarjonneet niitä: ”Ottakaa nyt hyvät amalekilais-kanaanilais-filistealais-arabit nuo alueet”, mutta he eivät ole suostuneet epäillen, että ”jokin konnankoukku siihen täytyy liittyä, juutalaiset kun ovat iänikuisia pettureita”. He ovat siten osoittautuneet paremmiksi sionisteiksi kuin juutalaiset.

Toiseksi miksi hallituksella ei ole minkäänlaista omaa suunnitelmaa, jonka se esittäisi maailmalle ja josta se pitäisi kiinni tulkoon mitä tulee ja puhukoon maailma mitä puhuu? Israel olisi heti viimeistään voitollisen 1973 puolustussodan jälkeen voinut liittää kaikki vapauttamansa alueet valtioonsa, mikä niissä oloissa olisi ollut mahdollista. Maailma olisi muutamien vastalauseiden jälkeen tyytynyt tilanteeseen hyväksyen sen tosiasiana. Israelin pääministerit ja päättäjät ovat sellaisia vellihousuja, joiden housut olisi syytä panna väärinpäin jalkaan halveksunnan merkiksi, kun eräs ystäväni värikkäästi ilmaisi.

3. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n johtajat pahoittivat mielensä ministeri Naftali Bennettin ilmaistua pettyneenä ja harmistuneena mielipiteensä terroristien ja murhaajien vapauttamisesta vain saadakseen Abbasin suostumaan keskusteluihin tähän tapaan: ”Terroristit tulisi surmata, eikä vapauttaa”. Hän totesi, että sotilaana hän luultavasti surmasi useitakin arabeja vastauksena kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtajan Yaacov Amidrorin toteamukseen, että se on laitonta. Bennett tarkoitti, että jahdatessaan terroristeja turvallisuusjoukkojen tulee mieluummin surmata heidät kuin pidättää, koska muuten heidät vapautetaan seuraavan vaihdon aikana. PA:n ulkoministeri sanoi vastauksena Bennettille, että todellisia terroristeja ovat ne, jotka miehittävät toisten maata, karkottavat asukkaat ja asettavat heidän tilalleen omia asukkaitaan. Hän totesi myös, että muutamat Israelin viranomaiset ovat terroristeja. Arabikansanedustaja Taled Abu Arar jätti kantelun Bennettin lausunnosta oikeuskansleri Weinsteinille. Hän sanoi kanteessaan, ettei Bennett ole vain rasisti, vaan kehottaa surmaamaan arabeja. – Mitenkähän hän selittäisi Abbasin lausunnon Länsirannasta ilman juutalaisia (judenrein)? Tai PA:n TV:n rasistiset esitykset? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170401#.Ufd0X2JHT-k
-          Quality Governement (Laatuhallitus) järjestö vaatii, että hallituksen tulee julkistaa periaatteensa, jonka nojalla se katsoo oikeudekseen vapauttaa tuomittuja terroristeja ja murhaajia, joille presidentti Peres antaa automaattisen armahdussiunauksensa. Järjestö vaatii pääministerille lähettämässään kirjeessä, että hänen tulee julkistaa Shamgar-komitean laatimat ohjeet ja perusteet, miten terroristien vapauttamista hoidetaan hallituksessa. Shamgarin komitea laati ohjeensa vuosia sitten ennen Gilad Shalitin vapauttamista 1027 terroristia vastaan. Ohjekirjelmässä selitetään, onko hallituksen syytä vapauttaa terroristeja yhtä sotilasta vastaan, ja jos on, kuinka monta terroristia ja millä perusteilla kukin. Laatuhallitusryhmän johtaja Eliad Shraga kertoi INN:n toimittajalle havaintojaan piilotetusta Shamgarin raportista, jota ei luultavasti koskaan julkistettu. Hän sanoo, että julkaisemalla raportin Israel tekee selväksi sekä itselleen että potentiaalisille vihollisille, millä perusteilla vangittujen vapauttamista käsitellään. Hän valittaa Israelin johtajien periaatteiden puutetta verraten tilannetta täällä Amerikkaan, jossa hallitus ei neuvottele terroristien kanssa vaikka näkee heidän katkaisevan kaulan pidättämältään sotilaalta. Israelissa oli aikoinaan periaate, ettei terroristien kanssa neuvotella, mutta lökäpöksyjen valtakaudella hyvät periaatteet on unohdettu ja omaksuttu itsemurhaperiaate. Tästä on esimerkkinä suostuminen1949 aselepolinjoille, joita Abba Eban kutsui itsemurhalinjoiksi.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170403#.Ufd4cWJHT-k
-          Bait Hayehudi-puolueen Nuori johtajisto osaston edustajat menivät sapattina Tel Avivin Etz Haim synagogassa vain saadakseen tietää, että siellä kokoontui 10 hengen rukousryhmä viikoittain, mutta että alueelle pesiytyneet afrikkalaiset siirtolaiset pahoinpitelevät ja jahtaavat synagogaan menijöitä siinä määrin, etteivät he uskalla mennä sinne ollenkaan, ja että viimeinen 10-miehen rukousryhmä (minyan) kolmelle sapattiryhmälle kokoontui  kolme vuotta sitten. Tutustumismatkansa aikana nuoret aktivistit löysivät toisen Kahal Chassidim synagogan, joka oli hyljätty kokonaan. Uri Tzfania kertoi: ”Kävellessämme havaitsimme yhtäkkiä Davidin tähden seinässä. Mennessämme lähemmäs havaitsimme, että kysymys oli suuresta synagogasta, jota ei oltu käytetty vuosikausiin”. Hän kertoi, että siivottomuus ja holtittomuus näkyi kaikkialla, roskapusseja kaduilla, joita ei kukaan viitsinyt koota, puoli vuotta vanhoja sanomalehtiä pihoissa, koko Tel Avivin eteläosa on ränsistymässä ja muuttumassa alueeksi, jossa kukaan juutalainen ei uskalla elää eikä kävellä pelkäämättä joutumisesta ryöstön tai pahoinpitelyn uhriksi. Kuten aiemmissa raporteissa on kerrottu, vanhoja yksinäisiä juutalaisia asuu taloissa peläten poistua asunnoistaan edes kauppareissua varten. Nämä laittomasti maahan tulleet pääosin afrikkalaisasukkaat ovat valtaamassa tyhjiksi joutuneita asuntoja ja liikehuoneita perustaen omia liikkeitään, joissa harjoitetaan laittomia toimia; huumeet, raiskaukset ja avoin seksiteollisuus rehottaa poliisin puuttumatta asiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170405#.Ufd8pGJHT-k
-          Arabimies yritti puukottaa poliisia Shimon HaTzaddik lähiössä Jerusalemissa maanantaina. Poliisi pysäytti miehen ajaman auton henkilöllisyyden tarkastusta varten, kun arabi hyökkäsi poliisin kimppuun aloittaen taistelun tämän kanssa. Mies haki ruuvimeisselin autostaan yrittäen sillä osua poliisiin, joka veti aseensa esiin kehottaen miestä pysähtymään ampuen ilmaan, mutta lopulta hän ampui miestä jalkaan saadakseen hänet talttumaan. Mies onnistui nousemaan autoonsa ja ajamaan pois. Auto löydettiin hylättynä vähän matkan päästä. Poliisin mukaan vastaavanlaiset hyökkäykset ovat yleistyneet Jerusalemin itäosissa. Eräässä tapauksessa arabit vetivät juutalaismiehen pihaan ja pieksivät hänet siellä sairaalakuntoon. Asukkaat valittavat, ettei poliisi suojele heitä ja heidän omaisuuttaan alueella arabien lisääntyvää väkivaltaa ja hyökkäyksiä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170387#.UfeBbGJHT-k
-          15 tuntia kestäneen keskustelun jälkeen Knesset hyväksyi Israelin budjetin vuodeksi 2013 äänin 58 – 43. Budjetin suuruus on 395 miljardia NIS (110 miljardia USD), ensi vuonna 405 miljardia (113 miljardia USD). http://www.timesofisrael.com/after-15-hour-debate-knesset-passes-deficit-busting-budget/


Monday, July 29, 2013

MAANANTAI 29.07.13


MAANANTAI 29.07.13

1. ”PALESTIINALAISVANKIEN vapauttaminen on musta päivä terroriuhrien omaisille”, otsikoi JP Ariel Ben Salomon kirjoittaman artikkelin, tai kuten sama lehti otsikoi Herb Keinonin artikkelin samasta aiheesta: ”Here we go again” eli tässä sitä taas mennään.
ISRAELIN hallitus pui palestiinalaisterroristien vapauttamista kuusi tuntia kestäneessä, osin kiihtyneissäkin tunnelmissa, viikkoistunnossaan eilen sunnuntaina. Pääministeri Netanyahu oli käyttänyt kaikki puhujanlahjansa lupausten ja uhkausten saattelemina saadakseen Likud-ministerit kannattamaan hänen esitystään

Keskustelujen päätteeksi hallitus äänesti asiasta, jota kannatti 13 ministeriä ja vastusti 7, kaksi ministeriä jätti äänestämättä, koska he katsoivat ministerivelvollisuutensa kehottavan kannattamaan pääministeriä, mutta liian tuoreiden omakohtaisten muistojen vuoksi eivät voineet antaa ääntänsä päätökselle, jolla heidän läheistensä murhaajat vapautetaan.
Vapautettavien vankien nimilista julkistettiin eilen ja se esitetään lehdissä, eikä siihen sisälly Israelin arabeja, mitä palestiinalaisten sanovat pitävänsä ongelmallisena. Päätöksen mukaan Israel vapauttaa vaiheittain 104 palestiinalaisvankia. Koska ja missä järjestyksessä vapauttaminen tapahtuu on ministerityöryhmän velvollisuutena. Tämä on kuitenkin vasta alkua, PA tulee Kerryn tukemana vaatimaan lisää vankeja vapautettaviksi.

ULKOMINISTERI John Kerry soitti eilen illalla hallituksen myönteisen päätöksen jälkeen sekä Netanyahulle että Abbasille esittäen virallisen kutsun rauhanneuvotteluihin Washingtoniin. Israelin puolesta niihin osallistuvat Tzipi Livni ja Yitzhak Milcho, PA:n puolesta Saeb Erekat ja Mohammed Shtayyeh. USA:n ulkoministeriön tiedottajanainen Jen Psaki kertoi lausunnossa, että alustavat keskustelut pidetään maanantai-iltana 29.07 ja ensimmäinen varsinainen keskustelutilaisuus tiistaina 30.07.2013. Näissä kokouksissa sovitaan menettelytavoista ja työtapamenetelmistä, miten osapuolet toimivat keskustelujen edetessä.

MINISTERI Naftali Bennett (Bait Hayehudi) varoitti, että hallitus on luisunut uudelleen lipevälle pinnalle suostuessaan vapauttamaan oikeuden tuomitsemia terroristeja ja murhaajia. Hän dramatisoi asiaa todeten, että alussa Israel vapautti yhden terroristin yhtä siepattua sotilasta vastaan, sitten satoja yhtä elävää sotilasta vasaan, sitten useita terroristeja sotilaan ruumista vastaan. ”Nyt Israel vapauttaa heitä pelkkää rauhanprosessia vastaan”, toivoen, että sillä saataisiin katkenneet neuvottelut jatkumaan, mutta ilman vakuuksia, että niin tapahtuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170358#.UfYBUmJHT-k, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinian-prisoner-release-a-black-day-for-victims-families-321351, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Comment-Palestinian-prisoner-release-Here-we-go-again-321302

Kansanedustaja Orit Struck (Bait Hayehudi) esitti Knessetin puhemiehelle Yuli Edelsteinille, että Knessetin kunnian palauttamiseksi tulee tutkia, miksi apulaisministeri Ofir Akunis antoi väärän todistuksen vakuuttaen Netanyahun nimissä Knessetissä tehtyyn kysymykseen, ettei hallitus tule vapauttamaan palestiinalaisvankeja eikä se ole hallituksen politiikan mukaista. Akunis pyytää FB:n sivullaan anteeksi surevilta omaisilta sitä, että ”asiantuntevat rauhan-prosessiin osallistuvat johtivat hänet harhaan”. Struck vaatii nyt selvitettäväksi, miten ja miksi kansanedustajia johdettiin harhaan vakuutuksin, ettei hallituksen aikomuksena ole vapauttaa terroristeja myönnytykseksi PA:lle saadakseen keskustelut alkamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170362#.UfYFw2JHT-k

Oikeistolaiset kansanedustajat osoittavat vastustuksensa terroristien vapauttamiseksi vielä hallituksen myönteisen päätöksen jälkeenkin, osa heistä liittyen pääministerin kanslian edessä mieltään osoittavien joukkoon. Vasemmisto-oppositioon kuuluvat kansanedustajista monet ilmaisevat hyväksymisensä sanoen sitä vaikeaksi mutta välttämättömäksi.
”Hallituksen päätös terroristien vapauttamisesta on ennenkuulumattoman häpeällistä”, toteaa Knessetin talousvaliokunnan puheenjohtaja Nissan Shlomiansky (Bait Hayehudi). ”Terroristien vapauttaminen vain saadakseen keskustelut alkamaan on myönnytys PA:n diktatorisille ennakkovaatimuksille”, hän selittää jatkaen, että hän oli odottanut, ettei USA, joka käy terrorin vastaista sotaa, olisi painostanut Israelia vapauttamaan terroristeja, kun se itse kieltäytyy vapauttamasta Jonathan Pollardia USA:n vankilasta 28 vuoden jälkeen, vaikka hän ei ole tappanut ketään eikä uhkaa Yhdysvaltojen turvallisuutta.
Bait Hayehudin kansanedustajien kuten muittenkin keskusta- ja oikeistopuolueisiin kuuluvien kansanedustajien lausunnoissa kuvastuu määrätty pettymys ja jopa katkeruus, sillä he edustavat nuorta sukupolvea, joka mieluummin aktiivisesti vastustaa ulkoa tulevia hyökkäyksiä, kuin myöntyy niiden edessä, kuten he katsovat hallituksen nyt tehneen.
Apulaisulkoministeri Zeev Elkin ei voinut pidätettä pettymystään Netanyahuun, mutta sanoi olevansa vielä pettyneempi USA:n ja lännen asenteeseen, jotka ovat omaksuneet kieroutuneen asenteen ja katsovat, että murhaajien vapauttaminen edistää rauhaa, ja että lastentarhan rakentaminen tuhoaa sen. ”Emme voi hyväksyä emmekä ymmärtää tätä”.

Apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoo, että vankien vapauttaminen on maksu terrorille, mikä vähentää Israelin puolustuskykyä. ”Hyljeksittäviä terroristeja ylistetään kansan sankareina palestiinalaislasten edessä, ja heitä kuljetetaan näyttämöltä näyttämölle”. Hän maalaili, miten ”heidän kuviaan ja iskulauseita heistä esitellään kaduilla, ja PA:n johto juhlii heidän vapauttamistaan pitkin yötä aloittaen keskustelut kanssamme aamulla”.
Vasemmisto-oppositio uskottelee edelleen, ettei tämä heikennä Israelin voimaa ja antaa mahdollisuuden neuvottelujen alkamiseksi. Arabikansojen silmissä tämä nähdään heikkoutena, jonka osoittaa Israelin taantumisen alkaneen. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Bayit-Yehudi-Releasing-terrorists-is-unparalleled-disgrace-321300

Netanyahu sanoi vain viisi vuotta sitten ollessaan oppositiojohtaja ja Kadiman johtaman hallituksen vapauttaessa 200 terroristia myönnytykseksi Abbasille: ”Hallitus päätti vapauttaa terroristeja, ja kysyn vain: Miksi? Mihin tarkoitukseen? Mitä olemme saaneet? Tämä linjan ylittäminen, terroristien vapauttaminen, on vaarallista taistelussa terroria vastaan”. Hän selitti silloin, ettei se vahvista Abbasin asemaa vaan terroristeja ja heikentää Israelia. ”Suurin osa kansasta ymmärtää tämän, ettei se ole hyväksyttävää antaen kuvan heikkoudesta ja suunnan menettämisestä. Hallitus on menettänyt suuntavaistonsa, jos sillä koskaan sitä olikaan”. 
Nyt Netanyahu on itse altavastaajana nieleskellen silloisia sanojaan.

2. ISRAELIN ”rauhanneuvottelijoiden” valmistautuessa istumaan saman pöydän ympärille PA:n vastaavan elimen kanssa ja Israelin hallituksen osoittaessa hellyttävän luottamuksellista suhdetta Palestiinan Auktoriteetin hyvään tahtoon, kentältä tulevat uutiset kertovat aivan päinvastaista, mikä osoittaa, ettei mikään ole muuttunut 1920-luvulta lähtien, korkeintaan kehittynyt entistä hienovaraisemmaksi ja vaarallisemmaksi teknisen kehityksen ansiosta.

RAMADANIN aikana, jolloin muslimit töistä palattuaan koteihinsa pitkän paastopäivän jälkeen aloittaakseen ylensyönnin ja -juonnin seuraten samalla TV-ohjelmien antia, PA:n johto on katsonut ajan sopivaksi syöttää kansalle valmistamiaan propagandanäytelmiä ja -sarjoja.
Musiikkivideossa, joka ensiksi esitettiin PA:n virallisessa TV:ssä 2011 ja on usean viimeisen päivän aikana esitetty yhä uudestaan, Israel esitetään siinä käärmeen päänä, jonka arabi-kiväärien tulee murskata. Vain muutamia päiviä sitten PA julkisesti ylisti ja kunnioitti Marwan Barghoutia, entistä Tanzim-Fatah johtajaa toisen intifadan ajalta, jonka Israelin turvallisuus-virkailijat pidättivät ja joka tuomittiin Israelin oikeudessa viiteen elinkautiseen + 40 vuotta osallisuudestaan usean israelilaisen murhaan, ja toista murhaajaa Abdullah Barghoutia, joka tuomittiin osallisuudestaan 61 israelilaisen murhaan. He kärsivät rikoksiaan vankilassa, mutta PA:n johto Israelin vasemmistolaisten tukemana vaatii heitä vapautettaviksi. He voivat olla osa niitä tuhansia, joita ”rauhankeskustelujen” edistyessä tultaneen vapauttamaan.
Musiikkivideon nimellä kulkevan esityksen käänsi PMW (Palestinian Media Watch).

”OI palestiinalaiset, vallankumous on varma, kiväärillä me tulemme määrittämään uuden elämämme juutalaisille. He ampuvat meitä kivääreillään ja tappavat pyhät kyyhkymme”, sanotaan teoksessa. ”Oi palestiinalainen, haluan mennä kanssasi ja olla mukanasi. Tuli on käsissäni ja yhdessä hyökkäämme käärmeen päähän (Israeliin)”.
Teosta esitettiin ulkoministeri John Kerryn ollessa Israelissa neuvotellen Abbasin ja Bibin kanssa rauhanprosessin edistämisestä. Nyt esitettävä versio tehtiin musiikkiryhmän esittäessä sitä PA:n johdon edessä, mukaan lukien Abbas. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170351#.UfYcD2JHT-k

3. UUTISOTSIKOITA
-          Yksi terroristeista, joka tullaan vapauttamaan ”hyvän tahdon eleenä” Abbasille, kertoi TV-2:n ohjelmassa, jossa käsiteltiin erinomaisia elinoloja, joissa he elävät Israelin vankiloissa, että tulee väistämättä olemaan uusia väkivalta-aaltoja, intifadoja. Hän ei sanonut tuntevansa mitään omantunnontuskia rikoksista, joista hänet tuomittiin vankilaan, vaan totesi: ”Minä ole palestiinalainen sotilas, ja mitä sotilas tekee: taistelee”. Näin käsitteli omia tuntojaan Nasser Abu Sroar TV-2:n project-ohjelmassa. Sroar tuomittiin Shin Betin agentin Chaim Nachmanin murhasta vuonna 1993. Hän kehotti ohjelmassa PA:n johtoa jatkamaan taistelua, kunnes koko Palestiinan maa on vapautettu. ”Mikään muu ei auta. Tämä on poliittinen kysymys, ei taloudellinen, kuten voisi luulla. Niin kauan kuin poliittista ratkaisua kahdelle kansalle kahdessa valtiossa ei ole olemassa, taistelu vapauttamisesta tulee jatkumaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170361#.UfYl-WJHT-k
-          Hamas pyrkii paikkaamaan Syyrian porisevan padan höyryissä pahoin kärsineitä välejään Hizbullahin ja Iranin kanssa. Hamasin pyssymiehiä tavattiin Assadin armeijaa vastaan taistelevien kapinallisten joukoissa, ja se aiheutti suhteitten jäätymisen. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah  katsoi viisaammaksi liittoutua Assadin kanssa, koska sitä kautta hän sai uudenaikaisia aseita ilman välikäsiä ja tarpeettomia toimituksia, joita IDF:n koneet tähtäilevät. Arabilehti Asharq Al-Awsat kertoi, että viime kuussa kaksi Hamasin johtajaa Moussa Abu Marzoukin johdolla tapasi Beirutissa Hizbullahin edustajia. Keskusteluissa käsiteltiin monia kysymyksiä, mutta Hamasia kiinnosti eniten se, miten Iran suhtautuu Hamasiin. Hizbullahin edustaja vakuutti Hamasin edustajan Ahmed Usufin mukaan, että Iran katsoo Hamasin edelleen olevan strateginen kumppani. Iranin ja Hizbullahin tuen jatkuminen on elintärkeä Hamasille ja sitä vahvistaa Egyptin rajan sulkeutuminen Muslimiveljes-kunnan menetettyä valta-asemansa Egyptissä. Iranin avustus Hamasille oli the Daily Telegraphin mukaan 15 miljoonaa Australian puntaa kuukaudessa, eikä sen menetys ollut mitätön Hamasin budjetissa. Tietojen mukaan Hamasin kouluttajat olivat osallistuneet Free Syrian Army sotilaitten harjoittamiseen, minkä järjestö kiisti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170365#.UfYpK2JHT-k
-          Egyptin Kansallinen Puolustusneuvosto varoitti Muslimiveljeskuntaa vetämään mielenosoittajansa pois kaduilta, tai armeija tulee tekemään sen. Neuvosto varoitti järjestöä ylittämästä rauhanomaisten mielenosoitusten rajoja antautumalla väkivaltaan. USA:n ulkoministeri on Israelin ja PA:n asioitten ohessa ehtinyt toisella silmällä vilkuilla tapahtumia myös Egyptissä, ja kehotti uusia vallanpitäjiä sallimaan rauhanomaiset mielenosoitukset. Neuvoston kehotus ei mennyt perille, sillä Muslimi-veljeskunta sanoo jatkavansa mielenosoituksiaan kaduilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170363#.UfYtQ2JHT-k
-          Persianlahden arabimaat eivät olleet tyytyväisiä EU:n ilmoitukseen asettaa Hizbullahin aseellinen siipi terroristien listalle, vaan vaativat koko järjestön boikotointia peläten Iranin vaikutusta ja Hizbullahin osuutta siinä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170364#.UfYuwGJHT-k
-          Apulaisulkoministeri Zeev Elkin yritti Tisha B´Av päivän jälkeen nousta seurueineen Temppelivuorelle, mutta vuorella olleet arabit alkoivat käyttäytyä uhkaavasti huudellen ilkeyksiä, minkä johdosta poliisi katsoi viisaammaksi lopettaa ministerin vierailun lyhyeen. Temppelivuoren päivärutiinista vastaava muslimisäätiö wagf on järjestelmällisesti poistanut kaiken juutalaisuuteen viittaavan kylteistä ja muinais-muistoista lähtien yrityksissään muodostaa kuvaa, ettei juutalaisilla ole mitään historiallisia eikä uskonnollisia yhteyksiä vuorelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170359#.UfYvcWJHT-k


Sunday, July 28, 2013

SUNNUNTAI 28.07.13


SUNNUNTAI 28.07.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu (Bibi) on antanut myöten vastoin kaikkia aiempia lupauksiaan ja lupaa vapauttaa 104 terroristia, joista monilla on juutalaisten verta käsissään. Koska päätös terroristien vapauttamisesta, jonka hän teki USA:n hillittömän painostuksen alaisena, on saanut runsaasti vastustusta sekä kansan parissa että myös hänen hallituksensa ministerien keskuudessa, hän katsoi viisaaksi kirjoittaa avoimen kirjeen kansalle, jossa hän pyrkii vetoamaan päätöksensä viisauteen selittämättä, mikä se mahtaa olla, sekä vedoten omakohtaiseen menetykseen veljensä Jonathanin saatua surmansa Entebben lentokentällä johtaessaan juutalaisten panttivankien vapauttamista terroristien käsistä. Netanyahu opastaa, että ”joskus pääministeri joutuu tekemään raskaita päätöksiä vastoin kansan tahtoa selittäen, että jos sitä aina seurataan, pääministeri on tarpeeton”.

BIBI myös viittasi terroristien uhrien omaisten haavoihin, jotka aina revitään auki uudelleen terroristien vapauttamisen yhteydessä: ”Se on tuskallista heille, tuskallista kansalle ja hyvin tuskallista minulle. Seuraavan yhdeksän kuukauden aikana tulemme harkitsemaan, onko olemassa palestiinalainen elementti, joka meidän tavoin todella haluaa lopettaa meidän välisen konfliktin. Sellainen tilanne on mahdollinen vain ehdoilla, jotka varmistavat Israelin kansan turvallisuuden ja vahvistavat kansallisia intressejämme. Jos tulemme toteamukseen, että sellainen on mahdollista saavuttaa, alistan sen kansanäänestykseen”.
Netanyahu selitti ”ettei niin kohtalonomaista päätöstä voida tehdä Knessetin suljetuissa tiloissa, vaan jokaisen maan kansalaisen on saatava vaikuttaa maan tulevaisuuteen ja kohtaloon näin tärkeässä kysymyksessä”. Terroristit vapautetaan kaikesta huolimatta.

Pääministeri sanoi asettavansa neljän hengen ministerikomitean valvomaan vankien vapauttamista, jonka katsotaan tarkoittavan sitä, että hän on jo päätöksensä tehnyt, ja että äänestäessään komitean perustamista äänestetään samalla vankien vapauttamisen puolesta. Komiteaan kuuluvat hänen lisäkseen puolustusministeri Moshe Yaalon, yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aaharonivich sekä oikeusministeri Tzipi Livni. Asiasta äänestetään tänään sunnuntaina hallituksen viikkokokouksessa.

LIKUDIN ministerit sanovat joutuneensa pääministerin kovan painostuksen alaisiksi, jotta he äänestäisivät hänen tahtonsa mukaan. Liikenneministeri Israel Katz kertoi JP:n toimittajalle, että hän ilmoitti jo viikko sitten vastustavansa terroristien ja murhaajien vapauttamista, uhrien omaisten vahingoittamista ja kiihottamista terrorismiin eikä muuta kanraansa.
Bait Hayehudin puheenjohtaja Naftali Bennett sanoi, että puolueen ministerit tulevat äänestämään terroristien vapauttamista vastaan.
Israel Beitenun ministerit äänestävät omantuntonsa mukaan ilman pakkoa. Apulaispääministeri Danny Danon ja apulaisministeri Avi Wortzman äänestävät esitystä vastaan, jota Wortzman kutsuu vaaralliseksi ja typeräksi.

Land of Israel johtajaryhmän puheenjohtajat Yariv Levin (Likud) ja Orit Struck (Bait Hayehudi) kutsuvat esitystä häpeälliseksi antautumiseksi terrorismille. ”Israel antautuu taas uudelleen”, he sanoivat yhteisessä lausunnossa. ”Vauhti, millä hallitus peräytyy aiemmin julistamistaan asenteista ennen neuvottelujen alkamista, on hyvin huolestuttava”.
Danon kirjoitti Likudin ministerille: ”Tämä asettaa Israelille tason pitkälle meneviin kompromisseihin, joihin se antautuu vastapuolen naurettavien vaatimusten edessä. Kehotan äänestämään terroristien vapauttamista vastaan, mutta neuvottelujen puolesta”. 
Danon lisäsi, että Likudin jäsenten keskuudessa on enemmistö tällaista mieletöntä kymmenien terroristien vapauttamista vastaan, joilla on satojen israelilaisten verta käsissään. Hän päätti kirjeensä esittäen vaatimuksen Jonathan Pollardin vapauttamisesta. http://www.timesofisrael.com/bereaved-families-skewer-netanyahu-for-prisoner-release-plan/

2. VIIKONVAIHDE oli verinen sekoittaen entisestään huolestuttavaa tilannetta Israelin naapurimaissa. Uutiset kertovat toinen toistaan suuremmista uhriluvuista: Egyptissä Muslimiveljeskunnan (MV) ja armeijan  ja sitä tukevien mielenosoittajien välisissä yhteenotoissa sai surmansa MV:n tiedotteen mukaan kuoli 66 ihmistä ja toiset 61 ihmistä ovat aivokuolleita. Yli 4000 hoidettiin eri asteisten vammojen vuoksi, monet heistä kyynelkaasun aiheuttamien vammojen vuoksi.
Reutersin toimittaja laski 36 ruumista ruumishuoneella, mutta terveysviranomaiset sanovat, että läheisten sairaaloiden ruumistiloissa on lisäksi 21 surmansa saanutta.
MV:n edustaja sanoi, että armeijan sotilaat eivät ampuneet jalkoihin tai haavoittaakseen, vaan he ampuivat ihmisten päähän tai rintaan tappaakseen.
Armeijan edustajat sanovat MV:n suurentelevan uhrilukija omaksi edukseen. Kaikkiaan 200 ihmistä on saanut surmansa kesäkuun kolmannesta päivästä lähtien, jolloin armeijan syrjäytti presidentti Mursin ja MV:n hallinnon Egyptissä.
Armeijan päämääränä näyttää olevan murskata MV:n valta-asema. Muslimiveljeskunnan  johtaja Badie puolestaan asettaa tavoitteekseen armeijan aseman heikentäminen sen saamiseksi siviilihallituksen alaisuuteen, kuten demokratioissa on tapana. http://www.jpost.com/Elections-2013/Muslim-Brotherhood-claims-its-supporters-massacred-in-Cairo-321187

3. SEKASORTOISEN väkivallan lisääntyminen hälyttävästi lähinaapureissa on saanut Israelin puolustusvoimat valmistautumaan mahdollisiin suoriin konflikteihin aseellisten joukkojen tai armeijoiden kanssa raja-alueilla. Vastaavat upseerit sanovat, että on vain ajan kysymys, koska väkivalta purkautuu raja yli Israelin puolelle.
Syyrian ”kapinalliset” ovat Syyrian hallituksen mukaan surmanneet 123 ihmistä maan pohjois-osassa, suurin osa siviilejä; osa vangittuja hallituksen sotilaita, jotka teloitettiin näytöstyyliin. Syyrian valtion uutistoimisto SANA raportoi kapinallisten suorittaneen massamurhan, pahoin-pidellen surmattujen ”marttyyrien” ruumiita ja heittäen heidät syvään kaivantoon kaupungin ulkopuolella. Syytös julkistettiin sen jälkeen, kun ryhmä nimeltä ”Islamin kalifaatin kannattajat”, julkistivat Youtubissa videon n. 30:n nuoren miehen ruumiista, jotka oli pinottu muurin viereen. Heidän sanottiin olleen Assadin hallitusta kannattavia sotilashenkilöitä.

Syyrian ihmisoikeusjärjestön tarkkailija sanoi perjantaina Khan Al-Assalissa, että maanantaina ja tiistaina yli 150 sotilasta oli surmattu kaupungissa ja sen ympäristössä, heistä 51 vangiksi saatuja armeijan sotilaita ja upseereita, jotka teloitettiin.
Kapinalliset taistelivat kurdisotilaitten kanssa Turkin rajan pinnassa. Osa kranaateista meni rajan yli Turkin puolelle. Turkin viranomaisen mukaan kapinalliset kuuluivat Al-Nusran joukkoihin. Rajanylityspaikan Ras al-Ain omistus oli vielä epäselvää.
Syyrian armeija jatkaa kapinallisten asemien moukaroimista tykistöllään ja ilmaiskuilla. Tarkkailijan  mukaan lauantaina 29 siviiliä, heistä 19 lasta, kuoli Aleppon pohjoisosassa maasta ammutun ohjuksen osuessa asuinrakennukseen.
Kapinalliset ovat muuttaneet taktiikkaansa keskittyen asutuskeskusten ulkopuolella olevien erillisten armeijan tukikohtien valtaamiseen.

IDF:n tiedustelun komentaja Avi Kochavi sanoi viime viikolla, että lyhyellä tähtäyksellä turvallisuusuhka on nousemassa, mutta pitkällä tähtäyksellä terroripesäkkeiden nouseminen  on suurin uhka. Syyria on muodostumassa kansainvälisen jihadin keskukseksi.
Israel on rakentanut kiireellä turva-aitoja sekä Syyrian rajalle että Siinain rajalle, varustaen ne kaikilla tekniikan tarjoamilla tunnisteilla, hälytyslaitteilla ja kameroilla, mutta mikään aita ei pysäytä päättäväistä terrorijärjestöä ohittamasta asetettuja turvallisuusesteitä. Syyriassa taistelee lukuisia terrorijärjestöjä, joista Al-Qaida liittolaisineen lienee vaarallisin.

Siinaille on pesiytynyt salafistien ja al-Qaidan terrorijärjestöjä, jotka saavat tarvitsemaansa apua ja opastusta alueen beduiiniheimoilta, jotka liittoutuvat eniten maksavan kanssa.
IDF kehittelee nopean toiminnan yksiköitä, joita voidaan lennättää nopeasti ongelma-alueille. Koko IDF:n toiminta ja järjestelmä aiotaan muuntaa erillisiksi itsenäisesti toimiviksi yksiköiksi, joilla olisi kullakin oma tykistö- ja panssariosastot ja myös UAV-lentotiedustelu.
Egyptin rajalla toimivan Caracal-pataljoonan komentaja Jackie Ben-Yakar sanoo, että hyökkäys rajan yli on vain ajan kysymys, mutta se on uuden komentajan päänsärky. http://www.jpost.com/Elections-2013/Muslim-Brotherhood-claims-its-supporters-massacred-in-Cairo-321187

4. UUTISOTSIKOITA
-          Presidentti Shimon Peres sanoi vieraillessaan 70-ikävuottaan viettävässä Revivim kibbutsissa, että Juudean ja Samarian (Yessan) juutalaisten tulee käyttää osaamistaan ja innovaatiokykyään muutamalla Negeviin. Hän totesi, että Ramat Hanegev alueella asuu vain 6 500 juutalaista, joten sinne mahtuu, mutta hän unohti mainita, että siellä tulevat vastaan beduiinit omina aluevaatimuksineen. Peres ehdotteli, että 100 000 juutalaista, tai vaikkapa vain puolet heistä, voisi muuttaa Negeviin ja muuttaa koko alueen ympäristön. Peres jätti mainitsematta, että ilman Jerusalemin ympäristön juutalaisasukkaita Juudeassa ja Samariassa asuu lähes 400 000 juutalaista. Suurimmaksi osaksi asumaton Negev muodostaa n. 60 % Israelin maa-alasta, ja sen kehittäminen järjestelmällisesti on vasta aluillaan muutamien kaupunkien kuten Dimona, Yerucham, Omer ja Arad toimesta, jotka ovat perustaneet teollisuuspuistoja ja korkean teknologian kyläyhteisöjä. Alueen ongelmana on liikenneyhteyksien puute, teitä on vähän eikä rautatietä alueelle. Peresin haaveellinen kuvitelma Juudean ja Samarian luovuttamisesta ja satojen tuhansien asukkaiden muuttaminen uusiin alkeellisiin olosuhteisiin hyvin hoidetuista taloistaan puutarhoistaan ja järjestetyistä kaupunkiolosuhteista on karkeaa puuttumista rauhan-keskusteluihin juuri sen kriittisimmällä kaudella arabien eduksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170326#.UfTSwWJHT-k
-          Lauantaina selvisi, että Israel – tai Netanyahu – on suostunut vapauttamaan 104 kovan luokan terroristia, joiden joukossa on murhaajia, jotka murhasivat lapsia mitä kauheimmalla kuviteltavissa olevalla tavalla 1980-1990 luvulla. Nimilista tulee lain mukaan julkistaa 48 tuntia ennen vapauttamista. Hallitus antanee vahvistuksen tänään neljän ministerin muodostamalle ryhmälle, joka käsitellee ja hyväksynee vapautettavien terroristien nimilistan, hallitukselle sitä ei näytetä. Vapautettavien listalla on Mahmoud Salam Saliman Abu Harabish ja Adam Ibrahim Jumaa-Jumaa, jotka 1988 murhasivat 26-vuotiaan opettajan Rachel Weissin, hänen kolme pientä, 2-, 3-vuotiaat ja 9 kuukauden ikäistä lastaan, ja nuoren sotilaan David Delarosan, joka yritti pelastaa heidät. He heittivät palopommeja bussiin, joka muuttui tulimereksi surmaten kaikki neljä. -  Toinen listassa oleva murhaaja surmasi samoin petroli-pommilla vuotta aiemmin raskaana olevan Ofra Moseksen ja nuoren pojan Tal Moseksen. Perheen isä Abie Moses ja kolme muuta pientä lasta pelastuivat pahoin palaneina. - Moshe Tamamin ja Zwi Kleinin murhaaja vapautetaan samoin. Taman siepattiin ja murhattiin; kolmen lapsen isä Klein ammuttiin hänen ajaessaan kotiin. Terroristien ja murhaajien vapauttamista ennen aikaiseen vapauteen puolustellaan sillä, että se kohentaa entisen terroristin ja korruptoituneen PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin asemaa, mutta PA kuittaa nämä antamatta yhtään mitään vastalahjaksi ja alkaen välittömästi vaatia lisää, kuten se on tehnyt aina ennenkin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170324#.UfTVYWJHT-k
-          Vahvistaakseen asioitten sujuvaa käsittelyä neljän ministerin työryhmässä Netanyahu lisäsi siihen tiede- ja teknologiaministerin Yaakov Perryn (Yesh Atid), joka kannattaa Kerryn suunnitelmaa aloittaa neuvottelut 1949 aselepolinjoista ja juutalaisten yhteisöjen tuhoamisesta arabisuunnitelman mukaan. Bibi pelkää, että Moshe Yaalon ja Itzhak Aharonovich voivat liittoutua häntä vastaan. Mielenosoittajia kokoontui pääministeri toimiston eteen vastustaakseen murhaajien ja terroristien vapauttamista. http://www.timesofisrael.com/pm-adds-peri-to-panel-on-prisoners-release-to-ensure-majority/