KESKIVIIKKO 25.09.13


KESKIVIIKKO 25.09.13

1. PRESIDENTTI Barach Obaman puhe oli kolme kertaa niin pitkä, kuin mitä ohjeissa oli sallittu. Hän puhui 45 minuuttia kuin osoittaakseen USA:n mahdin ja piittaamattomuuden maailman mielipiteistä. YK:n yleiskokouksen tilaisuudet pidetään tänä vuonna tilapäistiloissa, koska sen monikerroksisessa rakennuksessa tehdään mittavia korjaustoimia, mikä osaltaan heikensi tavanomaista juhlavuutta ja komeutta. Paikalla olevat YK:n jäsenvaltioitten edustajat kuuntelivat Obaman puhetta selvästi pitkästyneinä puuhaten jotain keskenään tai kuljeskellen salissa. Poissa olivat kättentaputukset ja suosionosoitukset, joskin lopussa taputettiin kohteliaasti mutta ilman tavanomaista säpinää ja innostusta. Ulkoministeri John Kerry kutsui pomonsa puhetta kohteliaasti hyväksi puuttumatta yksityiskohtiin.

ISRAELIN kannalta mielenkiinto kohdistui Obaman luonnehdintaan Iranin ydinsuunnitelmasta sekä Syyrian tilanteesta Israelin ja PA:n välisten suhteitten ohella. Hänellä näyttää kuitenkin olevan ristiriitatilanne toisaalta kotoisista vaatimuksista maailman johtavana maana ja halusta kunnioittaa kansansa sotaväsymystä, mutta toisaalta Amerikan vastuusta maailmalla ja vaatimuksista Amerikan moraalisen velvollisuuden mahdin ja voiman käyttämisestä puolustaa maailman sortajahallitusten avuttomien uhrien auttamiseksi. Hänen tapansa esitellä näitä ristiriitaisia ongelmia antoi kuvan epävarmasta maailman johtajasta, joka painiskelee niiden keskellä pystymättä antamaan selvää johtolankaa, jota tulisi seurata.

OBAMA pyrki puheessaan osoittamaan, ettei USA etsi omia etujaan maailmalla, vaan sen keskeiset intressit ovat yhteneväiset kansainvälisen yhteisön kanssa. Tässä hän näpäytti Venäjän presidentti Putinia, joka aiemmin oli kutsunut ”jonkun kansan luonnehdintaa erityis-laatuiseksi erittäin vaaralliseksi”.  Obama selitti asiaa näin: ”Uskon, että  Amerikka on erityislaatuinen – osaksi siksi, että olemme osoittaneet halumme veren ja varojemme kautta puolustaa ei vain omia kapeita intressejämme vaan kaikkien intressejä”. Voinemme tässä havaita NWO:n tunnuslauseen ”velvollisuus suojella”, jota toteutettiin etenkin Libyassa.

Syyrian esimerkin hän sanoi osoittavan ristiriitatilanteen, joka on vaivannut USA:ta vuosikymmenet. ”Yhdysvaltoja syytetään alueen asioihin puuttumisesta sekaantuen kaikenlaisiin salaliittohankkeisiin, mutta toisaalta sitä syytetään epäonnistumisesta selvittää alueen ongelmat osoittaen välinpitämättömyyttä muslimiväestön kärsimyksiin”. Hän sanoi tämän sekoittaneen Amerikan yleisen mielipiteen, joka vastustaa Syyrian sisäisiin asioihin puuttumista vielä sittenkin, kun maailmalle leviävät video-otokset osoittavat satojen lasten tukehtuvan kaasun käyttämisestä.

SELVIYDYTTYÄÄN filosofisista pohdinnoistaan Obama lopulta antoi selkeän ulkopoliittisen toimintaperiaatteen todeten, että USA on valmis käyttämään voimaa – myös sotilaallista – varmistaakseen perusintressit alueella: ”Me puolustamme liittolaisiamme ja kumppaneitamme ulkoista hyökkäystä vastaan, kuten tapahtui Gulf-sodan aikana; varmistamme energian vapaan virtaamisen alueelta maailmalle; hajotamme terroriverkostot, jotka uhkaavat kansaamme; ja lopuksi, emme tule sallimaan massatuhoaseiden valmistamista ja niiden käyttämistä alueella”. Hän vakuutti USA:n pysyvän Lähi Idässä vielä kauan aikaa.

Obama sanoi Amerikan politiikan keskittyvän hänen presidenttikautensa loppukaudeksi kahteen keskeiseen kysymykseen: ”Iranin haluun rakentaa ydinasetta ja Israelin ja arabien väliseen konfliktiin, jotka ovat olleet keskeiset tasapainottomuuden aiheuttajat aivan liian kauan, ja siksi niiden ratkaiseminen voi auttaa laajemman rauhan saavuttamiseksi”.
Hän painotti rauhan antamaa voimaa, vaikka totesikin, että joskus voimankäyttö rauhan saamiseksi on tarpeen. Hän tapansa asettaa Iranin ydinase ja Israelin ja arabien välinen konflikti samalle ongelmatasolle ei lupaa hyvää Israelin kannalta. Israelin täytynee valmistautua tilanteeseen, jossa toteutuu Kerryn uhkaus Israelin eristäminen steroideilla, jos rauhankeskustelut epäonnistuvat, mikä on enemmän kuin mahdollisuus. http://www.jpost.com/International/Obama-seeks-clarity-amid-contradictory-pressures-327024

2. IRANIN residentti Hassan Rouhani puhui YK:n yleiskokouksessa viitisen tuntia Obaman puheen jälkeen. Israelin delegaatio poistui salista puheen ajaksi Netanyahun päätöksellä. Rouhani totesi tiistaina CNN:n haastattelussa, että natsit suorittivat tuomittavia rikoksia juutalaista kansaa kohtaan todeten: ”Minä en ole historioitsija vaan poliitikko, enkä siten voi antaa lausuntoa holokaustin suuruudesta, se on historioitsijoiden tehtävä. Mutta yleisesti puhuen voin sanoa, että jokainen rikos, joka tapahtuu historiassa inhimillisyyttä vastaan, mukaan lukien natsien teot juutalaisia vastaan, on anteeksiantamaton ja tuomittava. Mitä tahansa rikoksia he tekivät juutalaisia kohtaan, me tuomitsemme. Ihmisen surmaaminen on hylättävä, eikä ole eroa juutalaisen, kristityn tai muslimin elämällä, meille se on sama”.

tämän sanottuaan Rouhani käsitteli perivihollisensa Israelin kysymystä todeten: ”Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koska natsit tekivät rikoksia heitä vastaan, he voivat anastaa toisen kansan maata ja miehittää sitä. Tämä myös tulee tuomita. Asioista tulee voida keskustella tasapuolisesti”.
Rouhani totesi, ettei tapaamista Obaman kanssa voitu järjestää aikapulan vuoksi. Hän ja Iranin delegaatio eivät voineet osallistua pääsihteeri Ban ki-Moonin järjestämille illallisille, koska siellä tarjoiltiin alkoholia. Se olisi ollut sopiva tilaisuus sanoa käsipäivää. Hän kuitenkin totesi CCN:n haastattelussa Iranin olevan valmis luottamusta kasvattaviin toimiin, mutta edellyttää USA:n tekevän samoin tasavertaisuuden nimissä.

TALOUSMINISTERI Yair Lapid arvosteli Netanyahun päätöstä delegaation marssittamiseksi ulos salista Rouhanin puheen ajaksi. Israelin johtomiesten arviot Rouhanin puheesta ovat kielteisiä syyttäen häntä farisealaisuudesta ja valheellisuudesta kieltäessään tosiasiat. http://www.jpost.com/Middle-East/Rouhani-Holocaust-was-a-reprehensible-crime-against-the-Jewish-people-327018

3. USA:n kongressin edustajat, sekä Demokraattien että Republikaanien parista, suhtautuvat suurella epäluulolla ja suurin varauksin Obaman hallituksen suunnitelmiin diplomaatti-suhteiden parantamiseksi USA:n ja Iranin välillä. Vain muutama kuukausi sitten USA kovensi Iranin vastaisia sanktioitaan ulottaen ne kansainväliseen pankkitoimintaan sekä öljykauppaan, mutta Obama lievensi niitä presidentti Rouhanin maltillisten vakuutusten vuoksi parantaakseen ilmapiiriä seuraavaa IAEA:n ja Iranin neuvottelijoiden välillä tällä viikolla.

Kongressilla on oikeus lieventää Iranin vastaisia sanktioita, jos se katsoo sen olevan USA:n intressien mukaista. ”Meidän tulee lähestyä tätä uutta diplomaattista aloitetta silmät avoinna, eikä antaa Iranin käyttävän sitä viivyttelyn ja petoksen hyväksi”, sanoivat republikaanien senaattorit John McCain, Lindsay Graham ja Kelly Ayotte. Israelilla on uskollisia tukijoita kongressin jäsenten parissa. Obamalla on oikeus ”veivata” kongressin kovennettuja sanktioita kahdesti 120 päivää, jos hän katsoo neuvottelujen sitä vaativan. Kongressin jäsenet odottavat joitain todellisia toimia Iranin taholta lausuntojen asemesta. Obama sanoo testaavansa Iranin uskottavuuden.
Toisaalta voittaakseen Iranin luottamuksen Obamalla voi olla vaikeuksia kongressin kanssa, joka voi viivyttää hänen aloitteitaan, mihin myös Rouhani viittasi puheessaan.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Tiistaina 13 Syyrian kapinallisten suurinta ryhmittymää laativat yhteisen julkilausuman, jossa ne hylkäävät yhteistoiminnan Syyrian Kansallisen Koaliitton (FNC) kanssa, jota länsimaat joidenkin arabimaitten tapaan tukevat. FNC:n vaikutusvalta Syyrian kapinallisten keskellä on vähentynyt merkittävästi. ”Kansallinen Koaliittio ja esitetty Ahamd Tomehin johtama hallitus ei edusta meitä, emmekä me tunnusta sitä”, sanotaan aseistettujen ryhmien julkistamassa lausunnossa Daily Telegraphin mukaan, Lausunnon sanotaan edustavan kapinallisia Al-Nusra ryhmittymästä Muslimiveljeskuntaan saakka. Vakuuttaakseen ryhmittymien islamilaista luonnetta siinä vaaditaan islamin sharialain ottamista käyttöön Syyriassa, sekä yhdistymään erillisten taisteluyksiköitten sijaan. Julkisuuteen päästettyjen epäinhimillisten toimien lisäksi kannibaalisine toimineen ja toisuskoisten julkisine  teloituksineen kapinallisryhmittymiä vaivaa uusi skandaali, joka murentaa niiden uskottavuutta arabimaiden silmissä. Varsinkin Tunisiasta on tullut lukuisia taistelijoita kapinallisten joukkoihin, mutta viime aikoina Tunisian viranomaiset ovat hälyttäneet rekrytoinnin kohdistuvan seksikauppaan, jossa nuoria naisia houkutellaan Syyriaan kapinallisten viihdyttämiseksi uskottelemalla, että se auttaa taistelijoita palautumaan väsymyksestään ja lisää heidän taistelutahtoaan. Monet näistä naisista palaavat kotimaahansa raskaina ja sukupuolitauteja kantaen. Tunisian sisäministeri syytti kapinallis-ryhmiä miesten ja naisten rekrytoinnista Syyriaan, joita käytetään hyväksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172223#.UkKeJ2JHT-k
-          Egyptin ulkoministeri julkisti vakavan varoituksen Gazan kaistaa hallitsevalle Hamasille olla vaarantamatta Egyptin turvallisuutta. Hamas on Muslimiveljeskunnan sisarpuolue. Arabiankielisen Al-Hayat lehden haastattelussa ulkoministeri Nabil Fahmi varoitti, että Egyptin hallitus vastaa rajusti, jos se havaitsee Hamasin tai minkä tahansa ulkopuolisen ryhmittymän vaarantavan Egyptin turvallisuuden. Hän vakuutti kuitenkin, että sellaiset sotilaalliset ja turvallisuustoimet eivät ole luonteeltaan sellaisia, jotka aiheuttavat kärsimyksiä Palestiinan kansalle. Gazassa jopa pelätään, että Egypti voi miehittää Gazan kaistan äärimmäisenä keinona. Fahmi tunnusti USA:n ja Egyptin välien olevan ongelmalliset, mutta vakuutti, ettei John Kerryn pelottelu kaiken tuen lopettamiseksi Egyptille vaikuta hallituksen politiikkaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172221#.UkKkPWJHT-k
-          Pakistanin Balochistanin maakunnassa eilen sattunut 7.7 Richterin asteikon mukainen maajäristys surmasi yli 208 ihmistä, mutta takapajuisella alueella on edelleen ihmisiä kaiteissa, eikä kaikkia raunioita ole ehditty tarkistaa. Paikallisen viranomaisen mukaan 90 % alueen rakennuksista luhistui. Monet rakennukset on rakennettu polttamattomista savitiilistä eivätkä ne kestä rajua maantärähtelyä.  Maanjäristys muodosti pienen saaren Pakistanin rannikolle lähelle Gwadarin satamaa. Balochistanin asukkaat kuuluvat vähemmistöön, joita Pakistanin hallitus on syrjinyt toisten kansanosien eduksi. Osa heistä asuu Iranin puolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172220#.UkKnAGJHT-k
-          IDF joutui sulkemaan valtatien no 60 eilen arabimielenosoittajien uhatessa Beit Elin juutalaiskylää Samariassa. Tie no 60 on tärkeä yhteys Nablusin ja Ramallahin välillä. Arabit ovat yhä monilukuisemmin ja useammin kokoontuneet uhkaavasti Beit Elin juutalaisyhteisön turva-aidan taakse tehden asukkaitten elämän entistä vaikeammaksi. Etenkin naiset ja lapset pelkäävät mennä aidan toiselle puolelle. – Jerusalemin poliisi hajotti arabien mielenosoituksen  Damaskosportin edessä. Poliiseja kivitettiin ja heitä kohti heitettiin palopommeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172201#.UkKo_WJHT-k
-          Eilen Jerusalemin kaduilla juutalaiset ja  lähes 30:stä maasta tulleet Israelin ystävät tanssivat ja iloitsivat Simchat Beit Hashoeva juhlien kunniaksi. Succot, Lehtimajanjuhla, on Toran käskyn mukaan iloinen juhla, Chol Hamoed juhlia kutsutaan välipäivien juhlaksi succotin aikana, joka päättyy huomenna Simchat Hatora juhliin, Toran antamisen ilojuhlaan. Talmudin mukaan Succot on aika, jona Jumala tuomitsee ihmisiä sateiden muodossa, ja kuin myönteisenä merkkinä sateet alkoivat Israelissa näiden välipäivien aikana. Alla olevassa linkissä on useita videoita juhlallisuuksista Jerusalemin kaduilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172222#.UkKqnWJHT-k
-          Nuori juutalaisperhe 4-vuotiaan poikansa kanssa juuri ja juuri onnistuivat selviytymään hengissä ajaessaan autollaan A-Turin lähellä Jerusalemin itäosassa. Perhe asuu Beit Elissä, ja he olivat tulleet Jerusalemiin osallistuakseen yleiseen juhlintaan ensihedelmän aikana. Asaf ja Naama Bruch ajoivat pääosin arabien asuttamassa lähiössä, kun he joutuivat liikenneruuhkaan. Äkkiä heidän autoaan ympäröi lukuisa arabijoukko, joka kivitti heitä kivin ja muilla esineillä. He olivat menossa Kedmat Tzion lähiöön A-Turin lähellä. Kaikki autossa istuneet saivat haavoja ja kuhmuja kivistä päähänsä ja käsiinsä., myös 4-vuotias poika. Poliisia ei näkynyt eikä kuulunut, mutta he onnistuivat jatkamaan matkaansa Beit Haghoshen juutlaislähiöön Öljyvuoren vierellä. Tämä ei suinkaan ole harvinainen tapaus, sillä arabit kivittävät kaikkia Israelin rekisterilaatoilla kulkevia autoja. Heidän tarkoituksensa on haavoittaa ja surmata, mikäli mahdollista. Arabien viha juutalaista kohtaan on syvä ja murhanhaluinen, kiitos PA:n opetusohjelmien ja median kiihotuksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172188#.UkKsuWJHT-k

Koska huomenna on juutalaisten pyhäpäivä, raporttia ei ilmesty ennen perjantaita.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019