Friday, December 28, 2012

PERJANTAI 28.12.12


PERJANTAI 28.12.12

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas uhkaa taas kerran erota, hajottaa PA:n ja ojentaa Ramallahin hallintokeskuksensa Mukatan avaimet Netanyahulle, elleivät rauhankeskustelut pääse alkuun Israelin tammikuun 22. päivän vaalien jälkeen. Tuskin kukaan enää muistaakaan, miten monta kertaa hän on uhannut erota, mutta ehdoton valta viehättää häntä liikaa. Hän käyttää sitä vain poliittisena painostuskeinona saadakseen tahtonsa läpi. Abbas sanoi, että Netanyahun tulee viimeistään vaaliensa jälkeen ratkaista, minkä suunnan hän haluaa antaa palestiinalaisten ja Israelin välisille keskusteluille. http://www.timesofisrael.com/mahmoud-abbas-threatens-to-give-netanyahu-responsibility-for-palestinians/

2. DEBKAFILE lisää edelliseen omassa artikkelissaan, että Netanyahun ja Jordanian kuningas Abdullah II:n torstain neuvottelujen varsinaisena aiheena oli Syyrian massatuho-aseiden ohella Jordanian ja palestiinalaisten välinen konfederaatio, mikä nyt YK :n nostettua PA:n fiktiivisen valtion luokkaan, on todennäköisempää, koska sopimus voitaisiin solmia kahden valtion välisenä. DF:n mukaan pääministeri pyrki selvittelemään Abdullahin kanssa, missä määrin Jordania voisi ottaa vastuulleen Juudean ja Samarian turvallisuus- ja tiedustelujärjestelyt; miten hän haluaisi ulottaa vastuuta Gazan kaistalle ja miten Jordania pystyisi tai haluaisi järjestää Israelin vaatimat turvallisuusjärjestelyt Länsirannalla ja Gazassa.

DF kertoo myös artikkelissaan, että uusia neuvotteluja järjesteltäessä keskityttäisiin pitkän tähtäyksen kysymyksiin, mutta jätettäisiin keskeiset kiistakysymykset rajoista, pakolaisista, Jerusalemista ja juutalaisyhteisöjen kohtalosta myöhempiin neuvotteluihin.
Konfederaatiojärjestely poistaisi myös kysymyksen palestiinalaisten hyväksymisestä juutalaisena valtiona, koska Jordanian on hyväksynyt Israelin, ja konfederaation hallitus voisi antaa sellaisen julistuksen tarvitsematta kysyä palestiinalaisten mieltä. DF muistuttaa, että Abbas on jo vihjaillut konfederaatiojärjestelyn mahdollisuudesta Jordanian sekä kolmannen osapuolen välillä detaljoimatta, keitä hän tarkoitti, mutta julkisuudessa on liikkunut huhuja, joiden mukaan siihen kuuluisivat Egypti, Turkki ja Qatar, joka tuntee mielenkiintoa alueelle.
USA on vihjaillut, että se voisi tarjota sille turvallisuustakuita ja talousapua.

DF viittaa artikkelissaan USA:ssa toimivan professorin ja journalistin Daoud Kuttabin kirjoitukseen Atlantic viikkolehdessä, jossa hän sanoo Abdullah II:n neuvonantajiin kuuluvan konfederaatiota kannattavia henkilöitä. Hän viittaa myös terrorijohtajan Abu Iyadin (Salah Khalaf), jonka Israel eliminoi tammikuussa 1991, toteamukseen: ”Mitä palestiinalaiset haluavat, on viisi minuuttia itsenäisyyttä, ja sen jälkeen onnellista liitosta Jordaniaan.”
Turkin pääministeri Erdogan on tiettävästi lämmennyt asialla, mistä osoituksena on osittainen suhteiden palauttaminen Israelin kanssa sallimalla sen osallistua NATO:n yhteisharjoituksiin.
Neuvottelut PA:n ja Israelin kanssa tullevat ajankohtaisiksi aikaisintaan maaliskuussa, kun uusi Knesset on valittu ja järjestäytynyt sekä uusi hallitus on muodostettu ja pääministeri valittu, jonka uskotaan mielipidetiedustelujen perusteella lankeavan Netanyahulle, joka kielsi Livnin nousun ulkoministeriksi. Hän haluaa itse johtaa rauhankeskusteluja. http://www.debka.com/article/22638/A-Jordanian-Palestinian-confederation-aired-by-Netanyahu-Abdullah-

3. OPERAATIO ”Pilvenpatsas”, josta IDF mieluummin käytti termiä ”Puolustuspilari”, jälkeen onnellisesti alkanut kuhertelu Hamasin ja Fatahin kanssa näyttää saaneen ensimmäisen särönsä. Operaation jälkeen, jonka Hamas väittää voittaneensa, Fatah antoi Hamasille luvan järjestää Hamasin 25-vuotisjuhlia useissa Juudean ja Samarian kaupungeissa, ja vastalahjaksi Hamas ilmoitti, että Fatah saa järjestää järjestönsä perustamisen 48. vuosijuhlia Gazan kaistalla joulukuun loppupuolella. Fatah halusi järjestää myös pari kansankokousta varsinaisten vuosijuhlallisuuksien yhteydessä.

Hamasin taholta kuitenkin todettiin yllättäen, ettei Fatah saa järjestää kansankokouksia kahdessa kaupungissa varsinaisen vuosijuhlan lisäksi. Tämä olisi ollut ensimmäinen kerta, kun Fatah olisi saanut järjestää omia julkisia kokouksiaan Gazan kaistalla vuoden 2007 jälkeen, jolloin Hamas kaappasi vallan alueella. 
Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri sanoi, että Fatahin haluamat erilliset kansankokoukset kiellettiin turvallisuussyistä, koska jotkut voisi hyökätä Fatahin kannattajien kimppuun. Hän sanoi Hamasin saaneen vihjeitä, että sabotöörit uhkailivat häiritä kokouksia.
Toisen tiedon mukaan Abbasin epäsuosioon joutunut Muhammad Dahlan, joka aiemmin vastasi PA:n turvallisuusjoukoista Gazassa, uhkasi käyttää kokouksia PA:n vastaiseen propagandaan. Dahlan syyttää Abbasia korruptiosta ja nepotismista poikiensa hyväksi.

Fatahin johto silloin katsoi, ettei se voi järjestää juhlallisuuksia näillä perusteilla.
Fatahin virkailija Gazan kaistalla Yehya Rabah sanoi, että Hamas yksin vastaa juhlien peruuttamisesta. Hän sanoi kolmen viimeisen viikon aikana yrittäneensä löytää ratkaisua Hamasin kanssa, mutta ilman tulosta. Myös Egypti ja Qatar olivat tuloksetta yrittäneet välittää.
Rabah sanoi Hamasin tarjonneen kahta aluetta kansankokouksille, toinen – entinen juutalais-yhteisön alue, jossa ei ole tarvittavaa infrastruktuuria – sekä toisena Yarmoukin stadion, jonka katsomo on vaarassa luhistua saatuaan osumia viimeisissä taisteluissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=297588

4. KADIMAN puheenjohtaja Shaul Mofaz varoittaa, että palestiinalaisen väkivallan kiihtyminen Juudean ja Samaria alueilla voi merkitä kolmannen intifadan alkamista.
Väkivaltaisuuksia on esiintynyt operaatio Pilvenpatsaan jälkeen huomattavasti enemmän kuin pitkään aikaan, minkä katsotaan johtuvan Hamasin väitetystä voitosta viimeisessä operaatiossa, mikä on rohkaissut heitä osoittamaan, etteivät ole Hamasia heikompia.

BETLEHEMIN lähellä palestiinalaiset terroristit heittivät räjähdyspanoksen kohti IDF:n sotilaita, mutta onneksi se ei osunut kohteeseensa eikä aiheuttanut vahinkoa.
Torstain aikana palestiinalaiset kivittivät israelilaisia autoilijoita pahoin vahingoitten heidän autojaan, mutta henkilövahingoilta vältyttiin. Tällainen toteamus kuitenkin jättää huomiotta henkisen trauman tai shokkitilan, minkä tuollainen pelottava tilanne aiheuttaa ihmisille, varsinkin naisille ja lapsille, joutuessaan vihamielisen väkijoukon piirittämiksi. 
Hyökkäyksiä tehdään myös busseja vastaan, joiden matkustajat ovat alttiina lasinsirpaleille ja kiville, joilla lasit särjetään.

Binyaminin alueelle turvallisuusvirkailijan autoa kivitettiin Harashan etäyhteisön lähellä.
Esh Kadeshin etäyhteisön alueella palestiinalaiset kivittivät autoja jo toisena päivinä peräkkäin. IDF:n sotilaat hajottivat kokoontuneet arabit mellakan torjuntavälineistöä käyttäen.
Palestiinalaiset kivittivät sotilaita Givat Haskediya etäyhteisön alueella. Juutalaisasukkaat nujakoivat myöhemmin Yitzharin alueella palestiinalaisten kanssa, joista kaksi pidätettiin.

AIKAISEMMIN viikolla raportoitiin useita israelilaisautojen kivityksiä, niiden mukana kaksi bussia. Hyökkääjät ovat yhä enemmän alkaneet käyttämään petrolipommeja kivien ohessa, jotka voivat sytyttää koko auton tuleen, mikä lienee niiden tarkoituksenakin.
Hyökkääjien päämääränä on saada auto pysähtymään, minkä jälkeen he voisivat hyökätä niiden matkustajien kimppuun. Hyökkäykset ovat kiihtyneet parin viimepäivän aikana.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin yleinen syyttäjä aikoo nostaa oppositiojohtajia vastaan syytteet kiihotuksesta. Presidentti Mursin viime kuussa nimittämä syyttäjä Taalat Ibrahim Abdallah allekirjoitti syytösasiakirjat ”Kansallisen Pelastuksen Armeijan” johtajia Hamdeen Sabbahia, arabiliiton entistä pääsihteeriä Amr Moussaa ja Mohammed AlBaradeita vastaan. He olivat presidentti-ehdokkaina viime vaaleissa, mutta ElBaradei pudottautui kilvasta ennen vaaleja. He syyttävät, että joulukuun 15. ja 22. päivinä pidetyn kansanäänestyksen aikana havaittiin useita vaali-vilppejä ja rikoksia vaalilakeja vastaan. He syyttävät Muslimiveljeskuntaa, että se käyttää kansanäänestyksen tuloksia hyväkseen sharia-lain saattamiseksi voimaan Egyptissä. AFP:n raportin mukaan syyttäjä antoi oikeusministeri Ahmed Mekkille vastuun tutkimusten suorittamiseksi, ovatko epäillyt syyllistyneet kiihotukseen hallituksen kaatamiseksi. Tiistaina allekirjoitetun perustuslain mukaan sunni-islam on Egyptin uskonto, ja sharia-laki yhteiskunnan toimien ja lakien perustana; uskonnonvapaus taataan islamin, kristinuskon ja juutalaisuuden jäsenille; presidentin virka-aika on 2x4 vuotta; armeija valitsee puolustusministerin ja sotilasneuvosto hyväksyy sen budjetin; siviilejä ei tuomita sotilastuomioistuimissa, paitsi jos armeijan etua on rikottu; kansalaisten tasa-arvo todetaan, mutta ei sukupuolten välillä; sananvapaus taataan,
paitsi jos se kiihottaa yksityishenkilöä tai profeettoja vastaan; valtio vastaa yleisestä moraalista ja järjestyksestä; valtio ei saa solmia sopimuksia tai liittoja vastoin perustuslakia. - Kriitikkojen mielestä perustuslain muutamat pykälät on laadittu liian  löysästi, koska ne antavat oikeuden tulkita niitä hallituksen tahdon mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163651#.UN1E32JHT-k
-          Israelin asiantuntijat ovat todenneet, että Likudin ja Israel Beitenun vaaliliitto, ”Likutenu” on Netanyahun pahin virhe näissä vaaleissa. Likutenun kansansuosio on pudonnut kaiken aikaa, se on nyt 34 kansanedustajaa. Bayit Hayehudin kannatus sitä vastoin nousee, se on nyt 15 edustajapaikkaa, Labourin edustus on 16 edustajaa.
-          Varapääministeri Moshe Yaalon, joka sanoi epäilevänsä Assadin joukkojen jo käyttäneen kemiallisia aseitaan, sanoo USA:n valmistautuvan lähettämään joukkojaan tai koneitaan Syyriaan taistelujen lopettamiseksi. Lopullinen komento siitä annetaan heti, jos Assadin joukkojen todetaan käyttäneen mt-aseitaan. Yaalon sanoo, että Israel on kiinteästi yhteydessä USA:n kanssa, eikä ole varmaa tietoa mt-aseiden käytöstä enempää kapinallisia kuin ulkovaltojakaan vastaan. Iranin mahdollinen puuttuminen tilanteeseen terroriryhmien muodossa mutkistaisi tilannetta entistäkin vaikeammaksi. YK:n lähettiläs Brahmini matkusti Moskovaan neuvottelemaan Syyrian tilanteesta, jota Venäjä seuraa kiinteästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163619#.UN1M8mJHT-k
-          Entinen ulkoministeri Liberman kertoi haaretz.com toimittajalle, että hän odottaa innolla Abbasin eroa, sillä jos se mies pysyy PA:n johdossa, ennen pitkää Hamas tulee kaappaamaan vallan Juudeassa ja Samariassa, sillä Abbasin kansansuosio kasvaa kuin lehmänhäntä, hyvin, mutta hänen kannaltaan väärään suuntaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/lieberman-we-are-eagerly-anticipating-abbas-resignation.premium-1.490532
-          Länsimaiset virkailijat sanovat, että Iran on hidastanut uraanin rikastamistaan, mikä voi olla merkki siitä, että se haluaa neuvotteluja, kertoo New York Times. Iran on muodostanut osan 20 tasoon rikastamastaan uraanista oksidijauhoksi, jota on vaikea käyttää atomipommin rakentamiseen. Iranin taholta ilmoitettiin torstaina, että se on valmis päästämään IAEA:n tarkastajat Parchin sotilastukikohtaan, jos länsimaat ja Israel luopuvat uhkauksistaan sotilaallisista iskuista Iraniin. IAEA on kauan aikaa pyytänyt lupaa käydä tarkastamassa Parchin alue, jossa Iranin väitetään suorittaneen simulaatiokokeita eri kokoisen atomipommin räjähdyksestä. Vaikka Iranin tiedetään satelliittikuvien perusteella suorittaneen perusteellisia puhdistuksia ja rakennusten hajottamisia ja uusien rakentamista tukikohta-alueella, IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano pitää käyntiä siellä kuitenkin tarpeellisena  ja hyödyllisenä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=297633
-          Wiesenthal-keskus on määrittänyt 10 pahinta anti-semiittistä ja Israelia vihaavaa henkilöä ja järjestöä. Egyptin Muslimijärjestöä edustavat Muhammad Badie ja Futouh Abd al-Nabi Mansour johtavat listaa. Badie, Azhar yliopiston opettaja ja Muslimiveljeskunnan hengellinen johtaja, sanoi: ”Juutalaiset ovat hallinneet maata, levittävät korruptiota maailmassa ja vuodattavat oikeauskoisten verta ja heidän toimensa saastuttavat pyhiä paikkoja.” Hän sanoi juutalaisen ymmärtävän vain voimaa, eikä taivu ilman painostusta, mikä tapahtuu vain pyhän jihadin kautta. Mansour, joka toimii Matrouhin alueen hengellisenä johtajana, sanoi MEMRI:n käännöksen mukaan lokakuussa mm.: ”Oi Allah, tuhoa juutalaiset ja heidän kannattajansa, Oi Allah, hajota heidät ja lähetä heidät pois. Oi Allah, näytä voimasi ja valtasi heidän ylitseen”. Televisioidussa seremoniassa al-Tenaim moskeijassa presidentti Mursin nähtiin innokkaasti nyökyttävän päätään hyväksyvästi Mansourin puheelle. Wiesenthaalin Israelin vihaajien listassa Iran kakkosena, eikä ihme. Presidentti Mahmoud Ahmadinejadin vertatihkuvat uhkaukset ovat kaikille tuttuja. Hän sanoo, että 400 vuotta sionistien kauhistuttava valta on hallinnut maailmaa, ja maailman mahtavimman valtion, yli 300 miljoonaisen kansan presidenttiehdokas joutuu suutelemaan maata heidän edessään voidakseen tulla valituksi. Iranin entinen presidentti Mohamed Rahimi on myös listalla, hän syyttää juutalaisia siitä, että he tuhoavat maailman huumekaupoillaan. Hän sanoi, että todistuksena tästä on se, ettei yksikään sionisti ole huumeorja. Iranin armeijan komentaja on myös listalla. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishFeatures/Article.aspx?id=297625

Thursday, December 27, 2012

TORSTAI 27.12.12


TORSTAI 27.12.12

1. MARWAN BARGHOUTI, Israelin vankilassa viiden elinkautisen + 40 vuoden vankeusrangaistustaan kärsivä Fatahin jäsen, entinen Tanzimin terrorijohtaja, antoi IDF:n ja vankilaviranomaisten luvalla puhelinhaastattelun vankisellistään käsin TV-10 haastattelijalle. IDF ei sallinut kaikkea puhelimessa puhuttua lähettää suorana katselijoille, vaan osa siitä on TV-kanavan arabiasiain analyytikon Tzwi Yehezkelin valitsemia paloja keskustelusta. Haastattelu tehtiin operaatio ”Pilvenpatsas” loppuaikoina, ja TV-10 julkaisi sen keskiviikkona.

Barghouti vakuuttaa haastattelussa, että hän tulee yhtenä päivänä astumaan Mahmoud Abbasin paikalle Palestiinan presidentiksi. Hän kehottaa katsomaan mielipidetiedustelujen tuloksia, jotka osoittavat, että hän on suositumpi palestiinalaisten keskellä kuin Abbas.
Barghouti vakuuttaa, ettei Israel ole kiinnostunut rauhansopimuksesta palestiinalaisten kanssa, sillä jos he olisivat, he huomaisivat, että Abbas on paras keskustelukumppani, mitä he voivat toivoa. ”Katsokaa, miten hän on valmis luopumaan Safedista”, hän selittää lisäten: ”Tämä on hänen henkilökohtainen mielipiteensä, sillä minä en koskaan luovu siitä, koska paluuoikeus on pyhä oikeus palestiinalaisille.”

BARGHOUTI selittää, että Abbas meni Yhdistyneisiin Kansakuntiin, koska hänellä ei ollut muuta mahdollisuutta. Tässä yhteydessä hän selittää olevansa suositumpi palestiinalaisten keskuudessa kuin Abbas, kuten gallupit osoittavat. Hän selittää asioita näin:
”Jos Abbas ei olisi mennyt YK:hon, hänen olisi pitänyt erota, ei hänellä ollut vaihtoehtoa. Katsokaa gallupeja, niin näette, että minä tulen hänen tilalleen. Israel on osoittanut, ettei se halua rauhaa. Me teimme virheitä toisen intifadan aikana, mutta ei arabikevät hyppää ylitsemme,” hän selittää ja jatkaa. ”Kun minä olen (Palestiinan) presidentti ja Israel suostuu kahden valtion periaatteeseen, joka perustuu ennen 1967 sotaa edeltäneisiin tukitauko-linjoihin ja Palestiinan valtion pääkaupunkina tulee olemaan Itä Jerusalem, tulen pitämään huolen siitä, ettei Hamas jatka terrori-iskujaan. He ovat hyväksyneet tämän ja me olemme jopa laatineet sopimuksen tästä vankilassa.”

Marwan Barghouti vastasi kysymykseen, olisiko hän valmis ampumaan raketteja Israeliin, että ”raketit ovat hyvä asia”, muttei hän käyttäisi niitä joka tilanteessa kuten Hamas teki. ”Hamas selviytyi operaatio Pilvenpatsaasta vahvempana. Te lopetitte Jabarin, mutta olitte yllättyneitä raketeista. Israelilaiset ymmärtävät vain voimaa.”
Hän on aiemmissa tilanteissa vaatinut palestiinalaisia turvautumaan ”vastarintaan”, mikä terroristien terminologiassa tarkoittaa aseellista väkivaltaa. ”Laajan vastarintataistelun aloittaminen tässä tilanteessa hyödyttäisi meidän asiaamme”, hän totesi maaliskuussa arabiankielisellä web-sivulla.
Hän kehotti silloin lopettamaan välittömästi kaiken taloudellisen ja turvallisuuspoliittisen yhteydenpidon Israelin kanssa kaikilla tasoilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163618#.UNvbk2JHT-k

2. ”PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tulee luovuttamaan maata arabeille”, vakuuttaa pääministeri Yitzhak Rabinin entinen kansliapäällikkö Haber Eitan. Hän antoi haastattelu-lausunnon Arutz Shevan toimittajalle, josta otteita.
Haber toteaa aluksi, että kaikki Likudin johtajat puhuvat kuin oikeistolaiset, mutta toimivat vasemmistolaisten tapaan. Eli heidän puheisiinsa ei voida luottaa.
”Begin luovutti Siinain niemimaan ja Yamitin (juutalaisyhteisön) Egyptille; Shamir meni Madridin konferenssiin; Sharin suoritti (Gazan) evakuoinnin ja karkotti asukkaat Gush Katifista; Netanyahu luovutti Hebronin Wye-sopimuksella”, Haber luetteli todeten, että nämä tosiasiat puhuvat puolestaan.

EITAN HABER sanoo omaan kokemukseensa perustuen, että niin pian kuin joku pääsee hallituksen pääministeriksi, kaikki, mitä hän oli ajatellut, oppinut tai muistiinsa painanut, tulee muuttumaan, eikä Netanyahu ole poikkeus säännöstä.
”Jopa Moshe Feiglin, jos hänestä tulisi pääministeri, joutuisi taipumaan maailman ja EU:n painostuksen alla,” hän selittää. ”Maailma ei tunnusta, mitä he kutsuvat Israelin miehitykseksi”.
Haber uskoo, että Netanyahu tulee muodostamaan oikeistolaisen hallituksen, mutta tulee ottamaan siihen tasapainon vuoksi maltillisia puolueita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163612#.UNvnuGJHT-k
3. KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin, Likudin uskollinen jäsen ja kannattaja, totesi keskiviikkona, että Likud teki virheen aloittaessaan sellaisen karkean hyökkäyksen Bayit Hayehudin (Juutalainen koti) puheenjohtajaa Naftali Bennettiä vastaan.
Reuven Rivlin, joka on ehdokkaana Israelin presidentiksi Shimon Peresin jälkeen, puhui Dekalim yeshivan peruskiven laskemisseremonian aikana Ashdodissa.
Hän sanoi, että kritiikki Bennettin huonosti formuloitua puhetta vastaan - kieltäytymisestä totella armeijassa esimiehensä käskyä määrätyssä tilanteessa - oli oikein, mutta että hyökkäyksen kiihdyttäminen oli väärin laskelmoitu, sillä se vain vahvisti Bennettin ja hänen puolueensa kannatusta.

”Kritiikin kiihdyttäminen Bennettiä vastaan nosti hänet uudelle tasolle, mikä sai hänet näyttämään enemmän kansalliselta kuin Likud ja vaihtoehtona sille. En usko, että asia on näin, mutta virhelaskelma sai tilanteen näyttämään siltä”, Rivlin analysoi todeten, että olisi korkea aika laske kritiikin tasoa.
Naftali Bennet palveli armeijassa eliitissä Sayeret Matkal-joukoissa. Hän sanoi puheessaan torstaina viikko sitten, joka esitettiin TV:ssä, että jos hän joutuisi tilanteeseen, jossa häntä käskettäisiin osallistumaan juutalaisten kotien tuhoamiseen, hän pyytäisi komentajaa vapauttamaan hänet tehtävästä lisäten, että hän olisi valmis vaikka vankilatuomioon sen takia. Vaikka hän ei suoraan sanonut kieltäytyvänsä komennosta eikä kehottanut muita tekemään niin, toisten puolueitten kuten myös Likudin, johto tarttui hanakasti hänen huonosti muotoillun puheensa sisältöön.

Sunnuntaina useissa Israelin lehdissä aloitettiin anonyymi kampanja häntä vastaan, jossa hänet teilattiin demokratialle vaarallisena ja jossa viitattiin hänen TV-puheeseensa. Tätä seurasi sarja Likudin jäsenten - myös Netanyahun - TV-haastatteluja, joissa hyökkäyksiä Bennettiä vastaan jatkettiin Netanyahun todetessa, ettei hän koskaan voisi ottaa hallitukseensa Bennettiä ja hänen puoluettaan hänen puheensa perusteella.
Bayet Hayehudi-puolueen kannatus on nyt 13 edustajaa, mikä nosti sen kolmanneksi suurimmaksi Likudin ja Labourin jälkeen.
YESHA-neuvoston jäsenet totesivat Netanyahulle selvin sanoin tavatessaan hänet eilen illalla, että he olivat pettyneitä Likudin aloittamaan kampanjaan ja sanoivat Netanyahun hyökkäyksen Bennettiä vastaan olevan hyökkäys koko kansallista leiriä vastaan, mikä nakersi  Likudin kannatusta äänestäjien keskuudessa.
Bennettin puolueessa ei ole kyseenalaistettu Netanyahun soveltuvuutta pääministeriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163613#.UNvsO2JHT-k

4. DEBKAFILE, joka tavallisesti kertoo uutisista päivän pari ennen muita uutistoimistoja, ihmettelee aamun artikkelissaan, mitä mahtanevat Obaman ja Netanyahun atomikellot näyttää, kun muutamaan viikkoon ei ole kuulunut yhtään mitään.
Dennis Ross, jolla on korva sekä Obaman että Netanyahun lähipiiriin, totesi maanantaina, että Iranin johto uskoo, ettei hyökkäys Irania vastaan ole näköpiirissä, eikä siten ole mitään syytä huoleen, eli annetaan Iranin rikastaa uraaninaan siten kuin sielu sietää.
Asiasta kysäistiin DF:n mukaan 25.12.12 Netanyahulta, joka ehätti tyynnyttelemään, että asia on hanskassa ja että asiaa hoidetaan joka ikinen päivä.

Hallituksen neuvonantaja Iranin kysymyksessä Yaacov Amidror on tehnyt useita vierailuja Washingtoniin, joiden aikana hänen uskotaan neuvotelleen amerikkalaisten kanssa tästä ikuisesta kysymyksestä, mutta mitään julkisuudelle annettavaa ei ole ilmaantunut.
Iranin johto tuntuu vakuuttuneen käsityksessään, että Israelin uhkaukset ovat pelkkää huu-haata, ja että Obama on vahvasti heidän hanskassaan eikä anna lupaa edes vihjata hyökkäysten mahdollisuuteen.
Netanyahu selitti, että asiaan palataan sitten, kun Obama on muodostanut uuden hallituksensa, mutta se tapahtunee hänen virkaan asettamisesta jälkeen 21.01.2013, ja Israelin vaalit ovat 22.01.2013, jonka jälkeen Bibi muodostanee uuden hallituksensa, mikä tavallisesti vie muutamia viikkoja. Eli vasta helmikuun puolenvälin jälkeen voinemme odottaa jotain uutta tapahtuvaksi, ellei sitten Iranin ja USA:n sota-alukset törmää Persianlahdella tai lentokoneet vahingossa laukaise lämpöhakuisia ohjuksiaan, mikä voisi aiheuttaa kriisin tai sitten pahimman vaihtoehdon: Syyrian epätoivoinen presidentti Assad aloittaa todellisen kaasusodan kapinallisia vastaan muutamien haparoivien tunnustelujen jälkeen. Tämä voisi aloittaa pahemman kehityksen kuin maailman magneettisten napojen siirtyminen onkaan.  http://www.debka.com/article/22636/Where-are-Obama-and-Netanyahu-s-nuclear-clocks-

5. UUTISOTSIKOITA
-          Röyhkeät varkaat olivat hakanneet kappaleiksi 10 metriä korkean teräksestä ja kuparista valetun bussia 405 vastaan 20 vuotta sitten terrori-iskun uhrien muistoksi pystytetyn muistomerkin. Terrori-iskussa sai surmansa 16 ihmistä. Varkaus, jossa varastettiin 20 tonnin muistomerkki, oli tehty useita päiviä sitten, mutta se havaittiin vasta keskiviikkona. Muistomerkki oli pystytetty lähelle paikkaa, jonne bussi 405 vieri iskun jälkeen maantieltä Neveh Ilanin ja Kiryat Yearimin välillä. Uhrien omaiset hämmästelevät, miten joku voi tehdä näin raakalaismaisen teon, joka nostaa pintaan tunnot 20 vuotta sitten. http://www.timesofisrael.com/thieves-snatch-20-ton-monument-to-victims-of-terror-attack/
-          IDF muodosti viimeisen niitin eteläisen rajan ja merenlahden turvaamiseksi muuttuneen ilmapiirin vallitessa. Prikaati kuuluu 80. Edom divisioonan komennuskuntaan, ja Eilatin paikallisprikaatin tehtävänä on turvata pääasiassa loma-kaupunkina tunnetun kaupungin turvallisuus Punaiselta mereltä, Jordaniasta tai Siinailta tulevaa uhkaa vastaan. Eilatissa asuu n. 50 000 israelilaista, mutta ympäri vuoden kestävän lomakauden vuoksi sen hotelleihin ahtautuu satoja tuhansia turisteja ja muita ulkomaisia vierailijoita. Edom-komentaja prikaatinkenraali Nadav Padan sanoo, että prikaati muodostettiin osaksi terrorivaaran vuoksi, mutta että muuttunut poliittinen ilmasti rajan takana on toinen tekijä, minkä vuoksi Israelin tulee valmistautua kaiken varalta. http://www.timesofisrael.com/with-eye-on-sinai-idf-establishes-brigade-to-watch-over-eilat/
-          Syyttäjä aikoo asettaa aiottua ja odotettua kovemmat syytösvaatimukset Avigdor Libermania vastaan, sillä uusissa kuulusteluissa on havaittu uusia johtolankoja, joita poliisi ei ole aiemmin tutkinut. Täten Israel Beitenun puheenjohtaja, entinen ulkoministeri ja kansanedustaja vahvasti Venäjän murteella hepreaa puhuva järkälemäinen poliitikko joutuu jatkamaan 17 vuotta kestänyttä piinaansa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4325132,00.html
-          Netanyahu käväisi keskiviikkona salaisella vierailulla Jordaniassa, jossa hän vertaili muistilappujaan kuningas Abdullah II:n kanssa. Vierailun aiheena, josta ei annettu ennakkovaroitusta eikä lausuntoa medialle, oli Syyrian massatuhoaseet ja ohjukset. Israel on kahdesti pyytänyt Jordanian yhteistoimintaa niiden hävittämiseksi, mutta aavikkovaltion kuningas arkailee peläten Syyrian vastatoimia. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-visited-jordan-with-plans-to-destroy-syrian-chemical-weapons-report-says/
-          IDF:n entinen sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin kehottaa hallitusta tekemään tarjous PA:lle, jota se ei voi torjua. Hän sanoo olevansa huolestunut Israelin laillisuuden kyseenalaistamisesta maailmalla, mikä tulee pahenemaan entisestään ajan myötä maailman kärsivällisyyden osoittaessa loppumista. Hän lisäsi arvioonsa, että IDF:n tunnettu ja tunnustettu mahti on pitänyt Israelin luonnollisia vihollisia aisoissa, mikä näkyy esim. siinä, ettei Hizbullah ole laukaissut yhtään rakettia Libanonin kakkossodan päätyttyä 2006. Hän ei pidä sodan mahdollisuutta aivan lähiaikoina todennäköisenä, vaikka Syyrian tilanne voi keikauttaa kaikki positiiviset laskelmat päälaelleen, mihin IDF on kaikessa hiljaisuudessa valmistautunut. http://www.timesofisrael.com/delegitimization-of-israel-a-graver-strategic-threat-than-war-former-intelligence-chief-says/
-          Egyptin talous, joka on saanut suuren osan budjetistaan turismista, on joutunut toteamaan, että poliittiset kuohunnat ja maailman median otsikoita hallinneet mielenosoitukset epävarmoine tulevaisuuden näkyineen, ovat pelotelleet turistit maasta. Joku harva ulkomaalainen joutuu epätoivoisten kamelinajajien, oppaiden ja kaupustelijoiden piirittämäksi vaatimuksilla, joita yksinäinen susi ei pysty toteuttamaan. Tämä kaikki nakertaa ennestään hallitsematonta talousluisia maassa, jossa työttömyys on jatkuva riesa. Presidentti Mursin tiistaina allekirjoittama perustuslaki varmistaa, että Egypti on nyt islamilainen tasavalta, jossa sharia-lakia tultaneen toteuttamaan tavalla, jota maa ei liene koskaan ennen kokenut. http://www.timesofisrael.com/egyptian-tourism-industry-further-ravaged-by-constitution-battle/

Wednesday, December 26, 2012

KESKIVIIKKO 26.12.12


KESKIVIIKKO 26.12.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloitti eilen virallisesti Likudin ja Israelin Beitenun, lyhyesti Likutenun, vaalikampanjan kuuluttaen voimakasta johtoa Israelin valtiolle. Hän vakuutti esitellessään Likutenun vaalikampanjaa, että rakentaminen Jerusalemissa ja territorioissa tulee olemaan puolueyhtymän keskeisin päämäärä huolimatta sen aiheuttamasta vastustuksesta kansainvälisellä areenalla.
”Jumalan avulla tulemme asumaan ja rakentamaan Jerusalemissa, joka tulee pysymään yhtenäisenä Israelin hallinnassa”, Netanyahu selitti jatkaen: ”Viime vuosina teimme paljon ”setlementtien” vahvistamiseksi ja tulemme vahvistamaan niitä edelleen.”

TIMES OF ISRAEL artikkelissa, jonka kynäili Ilan Ben Zion, kerrotaan, miten Netanyahun hallitus hyväksyi viime viikkojen aikana useita rakennuskohteita Jerusalemin itäosiin sekä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin, mikä aiheutti vastalauseiden aallon useista maista.
Artikkelissa kerrotaan myös, että hallituksen päätös rakentamisesta oli vastavetona PA:n yksipuolisesta esityksestä Palestiinan hyväksymiseksi YK :n tarkkailijajäseneksi ilman valtion muodollista hyväksymistä, mikä on vastoin Oslon sopimuksia ja jota sekä USA että Israel vastustivat uhaten vastatoimilla. Artikkelin kirjoittajan mielestä toinen syy rakennustoimien ilmoittamiseen oli pyrkimys kosia maan oikeistolaisia äänestäjiä tammikuun 22. päivänä pidettäviä parlamenttivaaleja varten.

NETANYAHU esitteli itseään voimakkaana ja kokeneena maan puolustus- ja ulkopolitiikan taitajana tarjoten itseään ainoana ehdokkaana, jolla on tarvittava päättäväisyys ja rohkeus taistella maan etujen puolesta Iranin ja terrorismin aiheuttamaa uhkaa vastaan.
”Israelin kansan tulee päättää, haluavatko he pääministerin, joka kuluttaa aikaansa pienimuotoiseen politiikkaan, vai pääministerin, joka keskittää aikansa maansa puolustamiseen ja sen vahvistamiseen,” pääministeri hehkutti.
Hän sanoi olevansa vakuuttunut, miten kansa tulee vastaamaan läsnäolijoiden kätten-tapitusten saattelemana.
Netanyahu sanoi uuden hallituksen säätävän yleisen asevelvollisuuslain ja muotoilevan hallinnollisen uudistuksen maassa, millä hän pyrkii kosimaan ei-uskonnollista kansanosaa.

ISRAEL BEITENUN puheenjohtaja Avigdor Liberman kielsi median välittämät tiedot, että rakentamissuunnitelmat eristäisivät Israelin maailmasta kutsuen sitä ”hysterian ja yksittäisten   kriitikkojen” tuotteeksi. ”On olemassa kiista Israelin ja maailman välillä, mikä koskee rakentamista Jerusalemissa ja setlementtiblokeissa. Siksi meillä tulee olla yhtenäinen ja voimakas hallitus voidaksemme taistella noiden painostusta vastaan. Tämä on Israelin oikeiston ja vasemmiston välinen ero: Me haluamme uudelleen rakennetun Jerusalemin, he haluavat jaettua Jerusalemia.”
Liberman kehotti äänestäjiä äänestämään Likutenun listaa, jotta se voisi nostaa Knessetin edustajiensa luvun 45:en, vaikka viimeinen gallup lupaa 36 edustajapaikkaa tai alle.

ARTIKKELIN kirjoittaja tarkastelee loppuosassa marxilaisen Meretz puolueen laatimaa esitystä, jossa vaaditaan Oslon sopimusten mitätöimistä ja neuvottelujen aloittamista kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, välisinä, sekä suosittaen Israelin tekemiä myönnytyksiä neuvotteluilmapiirin nostamiseksi: Israelin tulee julistaa rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja Jerusalemin itäosissa, vapauttaa palestiinalaisvangit ja poistaa kaikki toesulut Juudean ja Samarian alueilla. Suunnitelmassa vaaditaan saudisuunnitelman välitöntä hyväksymistä, sekä alueellisen kvartetin, Egyptin, Turkin, Jordanian ja Saudi Arabian edustajan liittymisestä YK:n, EU:n, Venäjän ja USA:n muodostamaan kvartettiin. http://www.timesofisrael.com/likud-beytenu-puts-jerusalem-settlement-construction-at-fore-of-campaign/

2. LABOUR-PUOLUEEN teettämän mielipidetutkimuksen mukaan äänestäjät ovat enemmän kiinnostuneita sosiaalis-taloudellisista kysymyksistä kuin maan turvallisuudesta, mikä on aiemmissa vaaleissa ollut hallitseva vaaliteema. Tämän suuntauksen arvioidaan nostavan Labourin suosiota, joka perinteisesti on pyrkinyt operoimaan noilla alueilla.
Teleseekerin suorittamassa kyselyssä haastateltiin kuuttasataa potentiaalista äänestäjää.
Vastaajista 57 % sanoi pitävänsä sosiaalisia ja taloudellisia kysymyksiä tärkeimpinä; 28 % sanoi turvallisuuskysymyksiä ensisijaisiksi; 48 % sanoi äänestyspäivänä tarkastelevansa
ensisijaisesti ehdokkaiden suhtautumista sosiaalisiin ja taloudellisiin kysymyksiin, 35 % sanoi turvallisuuskysymysten tärkeyden olevan ensi sijalla ehdokasta valittaessa. 
Gallupissa ei suoraan kysytty puoluetta eikä pääministeriehdokasta, mutta yhdessä annettiin mahdollisuus suosittaa, että hallitukseen tulisi ministeri, jolle sosiaali- ja talousasiat olisivat tärkeitä voidakseen vaikuttaa tulevan pääministerin päätöksiin noissa asioissa.
60 % sanoi hyväksyvänsä Shelly Yechimivichin taloussuunnitelman, 40 vastusti sitä.
Kysyttäessä tuntemuksia maan poliittisista johtajista tulokset olivat: Netanyahu 41 % positiivinen, 40 negatiivinen; Yechimovich 33 % positiivinen, 43 5 negatiivinen; Liberman 29 % positiivinen, 54 % negatiivinen; Tzipi Livni 23 % positiivinen, 60 % negatiivinen.

3. HAMASIN pääministeri Gazassa Ismail Haniyeh käytti tilaisuutta hyväkseen osallistuessaan opetusalan kansainväliseen konferenssiin Gazassa hyökätäkseen Israelia vastaan, kuten TV-10 raportoi ohjelmassaan.
”Israel on syöpäpesäke, joka täytyy poistaa”, hän totesi lisäten: ”Vastarinnan ja islamic Jihadin käsi on jo aloittanut sen poistamisen ja tulee jatkamaan kunnes miehitys on kokonaan poistettu Palestiinasta. Jos Allah niin tahtoo, me murskaamme miehityksen”.
Pääministeri Haniyehin puhetta olivat kuuntelemassa osanottajia mm. Egyptistä, Tunisiasta ja Qatarista. Hän kehotti puheessaan opettajia kasvattamaan uuden sukupolven, joka tulee taistelemaan vapauttaakseen Palestiinan miehityksen alta, kuten TV-10 raportoi.
Haniyeh vakuutti Hamasin korjaavan viimeisten taistelujen aiheuttamat vahingot Gazassa.

HAMASIN ja Ismail Haniyehin suosio on selvässä nousussa myös Länsirannan palestiinalaisten keskuudessa. Kolme kuukautta sitten Abbas sai 51 %:n kannatuksen, Haniyehin kannatus oli 40 %. Palestiinan politiikan ja mielipidemitoituksen keskus sai tulokseksi viimeisessä tutkimuksessa tulokset, joka antoi Haniyehille 51 % ja Abbasille 48 %:n kannatuksen.
London Times lehden sunnuntain artikkelin mukaan Hamasin ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal on antanut länsirannan nukkuville soluille käskyn valmistella vallan-kaappausta Juudeassa ja Samariassa samaan tapaan kuin se tehtiin Gazassa 2007. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163578#.UNqdsWJHT-k

4. HAMASIN hallituksen Jerusalemin osaston johtaja Ahmed Halabiyeh selitti median edustajille Gazassa, että Hamasin ja muiden vastarintajärjestöjen tulee aloittaa kolmas intifada, aseellinen vastarinta, Israelia vastaan, mihin hän sisällytti itsemurhapommitukset Israelin sydänalueilla. Tämä tarvitaan hänen mukaansa vastapainoksi Netanyahun hallituksen uusien rakennussuunnitelmien estämiseksi Jerusalemin itäosissa sekä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.

HALABIYEH suositteli erilaisten vastarintatoimien ottamista käyttöön, mutta keskeisinä niissä olisivat itsemurhapommitukset israelilaisissa kohteissa. Hän kehotti arabeja aloittamaan kolmannen intifadan  ”Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan pelastamiseksi”.
”Vihollinen tekee kiivaita hyökkäyksiä Jerusalemista ja kiihdyttää suunnitelmiaan Jerusalemin juutalaistamiseksi maantieteellisesti ja demograafisesti levittäen setlementtien syöpä-pesäkkeitä kaikkialle Jerusalemiin”, hän kaavaili syyttäen Israelia Al-Aksa moskeijan perustusten heikentämisestä saadakseen tilaa kolmannen Temppelin rakentamiseksi.
Hän kehotti arabeja ja muslimeja julistamaan täysi liikekannallepano vapauttaakseen Al-Aksan, Jerusalemin ja Palestiinan.

PA:N johto julkisti myös kitkeräntuntuisen lausunnon vastustaakseen Netanyahun hallituksen päätöksiä uusista rakennuskohteista Jerusalemissa ja Länsirannalla. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah sanoi, että E-1 alueen rakentaminen on heille punainen linja, jonka ylittäminen tulee aiheuttamaan tarvittavia vastatoimia Israelin rikollisten ja hyökkäävien toimien johdosta yksilöimättä, miten PA tulisi toimimaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=297268

5. UUTISOTSIKOITA
-          Tzipi Livnin ja Netanyahun edustajat ovat JP :n mukaan tavanneet haarukoidakseen, millä ehdoilla Livnin Hatnuah puolue voisi osallistua uuteen hallitukseen. Livni haluaa ulko-ministerin paikan, joka vapautunee, sillä Libermanin oikeusjuttu vaikeutuu entisestään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=297320
-          Teleseeker Walla! julkisti keskiviikkoaamuna uusimman gallupinsa, joka lisää uusia harmaita hiuksia pääministerin päähän – tai harventaa niitä. Mielipidetiedustelu lupaa Naftalin Benettin johtamalle Bayit Hayehudi puolueelle 15 edustajaa Knessettiin samalla pudottaen Likutenun luvun 35:en. Oikeistoblokilla on kuitenkin edelleen vahva 66 paikan kannatus, vasemmisto-keskustan 54:ä vastaan. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=297334
-          Arkeologit toivovat, että korkein oikeus estäisi palestiinalaisen wakfin, Temppeli-vuoren päivärutiinista vastaavan säätiön, jatkuvan antiikkiperinteiden tuhoamisen kaivauksilla, joita se tekee vastoin sopimuksia ilman arkeologien valvontaa. Jerusalemin poliisi sanoo antaneensa luvan, vaikka lupa pitäisi hakea Jerusalemin kaupungilta, joka asettaa paikalle omat valvojansa ja arkeologit. Temppelivuori on myös YK :n jatkuvan valvonnan alaisena, mutta se on hiiren hiljaa tästä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163583#.UNqwgGJHT-k
-          Hebronin alueella ajavat juutalaisautoilijat syyttävät poliisia ja sotilaita, että ne usein seuraavat vierestä kädet tumpussa tekemättä mitään, kun arabit kivittävät heidän autojaan. Nahama Fischelvich ajoi maanantaina autollaan työpaikaltaan Tekoassa kotiinsa Kiryat Arbassa, kun hän joutui arabimassan keskelle, joka alkoi kivittämään hänen autoaan suurilla kivenjärkäleillä. Hän pääsi naiskumppaninsa kanssa pakoon, mutta mennessään tekemään valitusta poliisille siellä oli useita muita autoja, joita oli samoin kivitetty aiheuttaen suuria lommoja autoihin, muiden joukossa bussi. Hän kertoi kehottaneensa kahta hyökkäyspaikalla vartioinutta sotilasta tekemään jotain, mutta he vain ampuivat ilmaan eikä sillä ollut mitään vaikutusta. Sotilaat selittivät, etteivät he voi tehdä enempää ilman lisäjoukkoja ja komentajansa käskyä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163563#.UNqx4GJHT-k
-          Shabak, IDF ja poliisi julkistivat tiistaina pidättäneensä arabisolun Binyaminin alueella. Soluun kuului 2 aktivistia, joiden määrä oli siepata israelilainen sotilas panttivangiksi ja piilottaa hänet lähellä Ramallahia valmistamaansa piilopaikkaan. Soluun kuului 10 muuta arabia, jotka toimivat solun avustajina. Heidän tarkoituksenaan oli käyttää panttivankia PFLP:n johtajan Saadatin vapauttamiseksi, joka tuomittiin elinkautiseen Rachamim Zeevin murhan suunnittelusta. Kaksi terroristia, molemmat 22-vuotiaita, olivat hankkineet aseita sieppaamista varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163551#.UNq0MmJHT-k
-          Arabiliiton pääsihteeri Nabil al-Arabi suunnittelee matkaa Ramallahiin taloudellisen turvaverkon rakentamiseksi PA:n talouden tukemiseksi. Arabimaat lupasivat Dohan kokouksessa antaa PA:lle 100 miljoonaa USD kuukaudessa, mutta Salaam Fayad valittaa, ettei ole mitään merkkejä sen pikaisesta toimittamisesta. PA on todella pa, marraskuun palkat on maksamatta eikä ole tietoa, mistä joulukaan rahat saadaan. Israel päätti käyttää keräämänsä varat PA:n velan maksuun Israelin sähköyhtiölle.
Myös Qatarin emiiri aikoo vierailla Ramallahissa lähi aikoina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163580#.UNq15WJHT-k
-          Syyrian kapinalliset väittävät Assadin armeijan käyttäneen kaasua 18 tapauksessa, mutta Moshe Yaalon sanoo, ettei siitä ole mitään pitäviä näyttöjä. Kapinalliset väittävät valloittaneensa tärkeän kaupungin Turkin rajalla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=297264
-          Arkeologit löysivät uutta Tel Aviv-Jerusalem moottoritien rakentamisen yhteydessä Tel Motzan lähellä muinaisen palvontapaikan, jonka iäksi arvioidaan 2 750 vuotta. Paikalta löydettiin rituaalirakennuksen raunioita ja sakraaliesineitä, mm parrakasta miestä kuvaava pienoispatsas, jonka merkitystä ei vielä tunneta. Löytö askarruttaa tutkijoita, sillä Jerusalem oli palvonnan keskuspaikka, ja tämä sijaitsee n. 7 km:n päässä siitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163586#.UNq5r2JHT-k
-          Gulf-maiden yhteistoimintaneuvosto GCC syytti Irania sotkeutumisesta niiden sisäisiin asioihin ja kolmen kiistanalaisen saaren miehittämisestä Hormuzan salmessa. Iran aloittaa uudet laivastonsa harjoitukset Persianlahdella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163579#.UNq7dGJHT-k
-          Egyptin kansanäänestyksen tulos perustuslaista antoi 63.8 %:n kannatuksen. Oppositio aikoo valittaa tuloksista. Presidentti Mursilla on aivosyöpä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4324585,00.html


Tuesday, December 25, 2012

TIISTAI 25.12.12


TIISTAI 25.12.12

1. TÄNÄÄN, tiistaina 25. joulukuuta, ensimmäisenä joulupäivänä toteamme, että varmaan useimmat lukijoistani ovat viettäneet – ja aivan ansaitusti – viehättävän ja tunnepitoisen joulun aattoillan yhdessä perheittensä tai ystäviensä kanssa, katsellen hyväksyvästi lasten riemua ja säteileviä viattomuuden silmiä heidän availlessaan pakettejaan ja eläytyessään aidosti ja täysin rinnoin kristikunnan yhden suurimmista juhlapäivistä, Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen syntymän muistopäivän viettoon.
Valitettavasti vain kaiken joulutouhuilun, siivousten, lahjojen oston, kuusen hankinnan ja koristelun ja yleisen juhlahumun keskellä valoineen ja joululauluineen juhlan päähenkilö Jeesus tahtoo unohtua kokonaan, miksi Hän syntyi ihmiseksi jättäen Isänsä kodin ja tullen  ajaksi enkeleitä halvemmaksi voidakseen lähestyä halvinta ja heikointakin hänen tasollaan.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo Ylen jouluhaastattelussa, että USA:n ampumistapaukset koskettavat ihmisten mieliä Suomessakin pyrkien selittämään niiden syitä todeten, että niiden taustalla näkyy ihmisen epätoivo, että pinnan alla on paineita, ahdistusta ja pahaa oloa, joka ilmenee tällaisissa tapauksissa. Hän ei liene kuullutkaan, että Newtownin ampuja oli aktiivinen saatananpalvelija ja henkisesti poikkeava.
Joulunvietosta arkkipiispa toteaa näin: ”Jatkuvassa kulutuksen ja sanoisinko kiihkeänkin elämänrytmin keskellä se on niitä ainoita hengästystaukoja ja pysähdyspaikkoja, josta ehkä näkee johonkin vähänkin syvempään tai vähän parempaan”. Diakonia on hänen huolenaan.
Toisessa yhteydessä hän valittaa ihmisten puheiden kovuutta ja armottomuutta.
Arkkipiispa haluaa leppoisaa ja kiihkotonta elämäntapaa, mukavaa löhöstelyä lempituolissaan ehkä välistä muodinmukaiseen kirjaansa syventyen tai puolivalveilla torkkuen, myös jouluna.

JOS Suomen pääkirkon arkkipiispan joulupuhe tuntuukin suolattomalta ja mauttomalta, katolisen kirkon ylin johtaja Rooman paavi Benedict XVI ei häpeä Jumalan evankeliumia, vaan tuo selkeästi ilmi oman evankelisen uskonsa kehottaen ihmisiä antamaan tilaa Jumalalle hienoimpien digitaalisten vempeleittensä keskellä: ”Onko meillä aikaa ja tilaa Häntä varten? Emmekö me itse asiassa käänny pois Hänestä? Niin tapahtuu, jos emme anna Hänelle aikaa. Mitä nopeammin liikumme, miten tehokkaammaksi ajansäästömme on muotoutunut, sitä vähemmän meillä sitä on. Ja Jumala? Kysymys Jumalasta ei koskaan näytä kiireiseltä. Meidän aikataulumme on jo täysi,” 85-vuotias paavi sanoi maanantai-illan messussa Pyhän Pietarin Basilikaan Roomaan kokoontuneelle 10 000:lle osallistujalle jatkaen:
”Ei meillä ole aikaa Hänelle, ei edes ajatuksissamme tai siinä, mitä haluamme. Haluamme jotain itsellemme. Haluamme sitä, josta voimme pitää kiinni, onnellisuutta, joka on tavoitettavissa, haluamme suunnitelmiemme ja tarkoituksemme onnistuvan. Olemme niin täynnä itseämme, ettei jää mitään tilaa Jumalalle.”

AIEMMIN maanantaina paavi Benedict XVI sytytti rauhan kynttilän Vatikaanissa sijaitsevan asuntonsa ikkunaan rukoillen niiden puolesta, jotka asuvat ja kärsivät Pyhässä Maassa. Paavi rukoili rauhaa palestiinalaisten ja israelilaistenvälille, rauhaa ihmisille Syyriassa, Libanonissa ja Irakissa rukoillen, jotta ”kristityt noissa maissa, joissa uskomme syntyi, voisivat jatkaa elämäänsä siellä, että kristityt ja muslimit voisivat rakentaa maitaan rinnakkain Jumalan rauhassa.” http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=297198

2. Tuhansia ihmisiä useista maailman maista paikallisten lisäksi oli ahtautunut Betlehemin Manger-aukiolle maanantaina juhliakseen Jeesuksen syntymän muistoa, kuten Dalia Nammari kertoo Times of Israel artikkelissaan. Hän aloittaa artikkelinsa todeten, että ”tänä vuonna loma-aika on palestiinalaisille poiketen aiemmista Israelin miehityksen keskellä erityisen riemullinen YK:n hyväksyttyä itsenäisen Palestiinan valtion”, mikä ei ole totta, sillä YK hyväksyi Palestiinan tarkkailijan aseman, ei valtiota, mikä ei kuulu sen toimivaltaan.

Mutta ei juhlatilaisuuden pääpuhuja latinalainen patriarkka Pyhässä Maassa Fouad Twal myöskään malttanut pitäytyä puhtaasti kirkkonsa liturgiassa, vaan totesi: ”Tie todelliseen vapauteen on silti pitkä, mutta tämän vuoden juhlallisuudet ovat tavanomaista riemullisemmat, kaksin verroin iloiset, sillä juhliessamme Herramme Kristuksen syntymää juhlimme myös Palestiinan valtion syntymää.” Hän sanoi, että ”tie on edelleen pitkä ja vaatii yhteisiä ponnistelujamme”.
Twal on Jordanian kansalainen. Hän puhui Jerusalemin vanhassa kaupungissa sijaitsevan patriarkaatin päämajassa, josta hän johti vuotuista kulkuetta kävellen Betlehemin Syntymäkirkon Manger-aukiolle. IDF oli poistanut tiesulkunsa, mutta PA:lla oli omansa.
Palestiinalaiset olivat sekoittaneet tavanomaisiin jouluaiheisiin koristeluihin kaduilla ja aukiolla omia poliittisia tunnuksiaan lippujaan ja iskulauseitaan, ja marssijoita tahdittivat palestiinalais-nuorten musiikkiesitykset. Monet lapsista oli puettu jouluaiheisiin vaatteisiin pienine symbolisine lippuineen ja ilmapalloineen. Betlehemin joulu on vahvasti kaupallinen ja poliittinen, mitä korostaa PA:n muslimi-johtajien osallistuminen tilaisuuksiin.

ARTIKKELISSA todetaan, että vuoden 2000 intifadan aiheuttaman taloudellisen taantuman jälkiä korjataan edelleen, mutta arviolta 100 000 turistia ja arabikristittyä Juudeasta ja Samariasta sekä Israelin alueelta osallistui tämänvuotiseen juhlintaan. Betlehemin asukasluku on 22 000, mutta lähiympäristöineen siellä asuu n. 50 000 palestiinalaista. Artikkelissa haastatellaan 44-vuotiasta kristittyä kauppiasta Elias Johaa, joka sanoo, ettei juhla ole kaupungin kristityille tarkoitettu, koska heitä ei enää ole. Hän toivoo voivansa itsekin muuttaa pois Betlehemistä, sillä kristittyjen elämä on vaikeutunut ja pahenee edelleen. http://www.timesofisrael.com/poltical-issues-or-not-christians-flock-to-bethlehem-for-holiday/

3. Muslimisaarnaaja Ahmad Suhayli piti tulikivenkatkuisen saarnan Tunisiassa Radeksessa marraskuun 30. päivänä, jota levitettiin maailmalle toteamuksella, että hän kehotti surmaamaan kaikki juutalaiset. Hänen saarnansa esitettiin paikallisessa TV:ssä, jonka käänsi englanniksi MEMRI (Lähi Idän Median Tutkimusinstituutti) ja sieltä Facebookin sivuille.
MEMRI:n julkistamisen jälkeen Tunisian vähemmistöjen tukiryhmä julkisti valituksen, että Suhayli kiihottaa kansaa vihaan. Tämä antoi hänelle aiheen oikoa saarnansa aiheuttamaa ”väärin ymmärtämistä”, kuten hän sanoi, toisessa saarnassa, josta otteita alla.

MEMRI käänsi Ahmad Suhaylin pitämän toisen saarnan, jossa hän pyrkii selvittämään ymmärtämättömille, mitä Koraani opettaa ja miten hän sitä tulkitsi. Memri julkisti käännöksen Facebookissa 16. joulukuuta. Suhayli aloittaa saarnansa tähän tapaan:
”Kuvani oli postitettu Facebookiin syytöksellä: Ennahda pani minut vihaamaan islamia. Mene sen sivulle ja huomaat outoja asioita. En aio kertoa mitä, vaan kehotan menemään sinne ja katsomaan itse. Minun kuvani on sivulla varustettuna tekstillä: Jahili-syntyinen rikollinen kehottaa surmaamaan Tunisian juutalaiset asukkaamme. Katso miten kuvottavaa! Ikään kuin hän todella olisi sotarikollinen. Sallikaa minun sanoa, että tämä on perusteeton ja panetteleva valhe. Tulen todistamaan, mistä siinä on kysymys. Saarnani pidettiin 30.11.2012 ja Hannibal TV tuli ja kuvasi sen.”

AHMAD Suhayli kieltää koskaan kehottaneensa surmaamaan Tunisian juutalaiset ja kehottaa itse tarkistamaan, mitä hän sanoi. Hän sanoo saarnansa perustuneen IDF:n operaatioon ”Pilvenpatsas” Gazassa. Hän sanoo tarkoittaneensa puheessaan määrättyä lahkoa juutalaisuudessa, joka mainitaan myös Koraanissa. Hän sanoi puhuneensa Allahin tien ja lakien sekoittamisesta ja hänen sanojensa väärentämisestä. ”Tämä johti tilanteeseen jossa he surmasivat joitain Allahin profeettoja. Tämä koraanissa mainittu lahko on ansainnut Allahin vihan ja rangaistuksen. Nämä ovat Koraanin tosiasioita, ne ovat Allahin sanoja.”

”Sitten jatkoin todeten, että tämä lahko toimii Palestiinassa. He ovat ääri-sionisteja ja rasisteja, jotka ovat surmanneet ja lahdanneet palestiinalaisia vuosikymmenet. He miehittivät heidän maansa ja polkivat  jalkoihinsa heidän kunniansa. Koko maailma tietää tämän”, Suhayli selitti jatkaen: ”Sitten kehotin islamin kansaa ottamaan vastuulleen nämä toistuvat hyökkäykset. Ehdottomasti en kehottanut surmaamaan juutalaisia – en kaikkia. Todennäköisesti heidän joukossaan on myös rauhaa rakastavia,  jopa niitä, jotka vastustavat näiden äärimmäisten rasististen sionistien politiikkaa. Jopa Islamissa muslimeilla on nyt oikeus vahingoittaa noita ihmisiä, vaikka islam on suvaitsevaisuutta ja väkivallattomuutta rakastava uskonto, joka kieltää vahingoittamasta ei-muslimeja.”
Hän vakuuttaa lopussa tarkoittaneensa vain tuota sionistista äärilahkoa, joka kuvittelee olevansa parempi kuin muut, jotka on luotu palvelemaan sitä. Hän viittaa saarnan levinneen Ranskaan ja asianajajille, mikä osoittaa hänen pelästyneen mahdollisia oikeustoimia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163532#.UNlciGJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Jerusalemin alueneuvosto hyväksyi maanantaina 1 200 asuntoyksikön rakentamisen Gilon lähiöön sen jälkeen, kun sitä vastaan esitetyt valitukset havaittiin aiheettomiksi. Gilon lähiö sijaitsee Jerusalemin eteläpuolella arabiasutuksen vieressä. Sitä vastapäätä laakson toisella puolella on turva-aidan eristämä pääosin kristittyjen asuttama Beit Jalan arabikylä, jonne tunkeutuneet terroristit tulittivat juutalaiskoteihin suorasuuntauksella. Yhdessä tapauksessa terroristit surmasivat pienen vauvan, jota vanhemmat työnsivät lastenrattailla Gilon puistossa. Terroristi tunnusti, että tarkoituksena oli aiheuttaa mahdollisimman suurta surua vanhemmille. Tyttäremme kerrostaloasunto sijaitsee laakson reunalla, ja yksi kiväärinluoti osui ikkunanpieleen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163527#.UNlrTmJHT-k
-          Syyrian armeija käytti kapinallisia vastaan tekemässään ilmaiskussa sariinin tapaista kaasua nimeltä ”agentti 15”, joka aiheuttaa ihmisissä näön heikkenemistä, sekavuutta, hengitysvaikeuksia ja halvaantumista. Syyrian Amerikkalainen lääkintä-yhdistys SAMS tutki uhreja ja haastatteli heitä tullen tähän toteamukseen. Se on kuitenkin vain yksi monista ja lievimmistä kemiallisista aseista Assadin arsenaalissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163539#.UNltE2JHT-k
-          Kolme ihmistä haavoittui PA:n arabien heittämistä kivistä bussia vastaan tiellä no 60. Haavoittuneille annettiin ensiapu paikalla ja heidät kiidätettiin sairaalaan lisähoitoon. Paikan lähellä on IDF:n tarkkailupiste, josta on näkyvyys hyökkäyspaikalle, jossa on tapahtunut useita kivityksiä ja jopa tulituksia ampuma-asein. Alue on arabikylän Beit Ummar lähellä, jonne hyökkääjät pakenevat suojaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163524#.UNluaGJHT-k
-          Joulutervehdyksessään pääministeri Netanyahu vakuutti, että Israel tulee varmistamaan uskonnollisen vapauden maassa. Hän viittasi siihen, miten kristittyjen asukkaitten määrä useissa alueen maissa pienenee, mikä Israelissa puolestaan kasvaa vakavasti. Tosin kristityt niissä kaupungeissa, joissa he asuvat muslimien kanssa rinnakkain, kuten Nasaretissa tai Jerusalemin itäosissa, valittavat muslimien harjoittavan jatkuvaa häirintää ja painostusta, mikä sotii maan lakeja vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163514#.UNlvtWJHT-k
-          HRW tunnustaa, että jopa operaatio ”Pilvenpatsas” aikana, jolloin Gazan arabit ampuivat jatkuvasti raketteja Israelin siviiliasutuksia kohti, Israel jatkoi avustus-rekkojen kuljettamista Gazan kaistalle usein oman turvallisuutensa vaarantaen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163496#.UNlwzGJHT-k
-          Ministeri Uzi Landau totesi vieraillessaan Davidin kaupungissa, että Jerusalemin säilyttäminen yhtenäisenä ja jakamattomana on sionismin avain. Hän antoi tunnustusta niille, jotka jatkavat kaivauksia Davidin kaupungin alueilla löytäen yhä uusia todisteita muinaisen kuningaskunnan elämästä ja sen pääkaupungin kehityksestä, vaikka arabit vastustavat kaikkia kaivauksia Jerusalemissa ja varsinkin Temppelivuoren läheisyydessä, koska niiden löydöt vahvistavat vuoren juutalaisuutta. Hän sanoi, että Israel jatkaa Jerusalemin rakentamista, ei vain siksi, että se lisää turvallisuutta, vaan siksi, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163513#.UNlxd2JHT-k
-          Bayit Hayehudi puolueen puheenjohtajaa Naftaki Benettiä vastaan lähinnä Likudin ja Netanyahun aloittama parjauskampanja näyttää aiheuttavan  puolueen kannatuksen nousun gallupeissa, mikä osoittaa hänen teesiensä sopivan yhä useamman israelilaisen omaan poliittiseen kuvaan. Bennett vihjaa, että Netanyhau suunnittelee hallitusyhteistyötä vasemmiston kanssa, johon kuulunevat Labour ja Livnin puolue. Shasin taholta vakuutetaan, että se on aina hallituskuvioissa, vaikka puheenjohtaja- kiista Eli Yishain ja Arye Derin välillä häiritseekin vaalitaisteluja. Bennett sanoo Netanyahusta, että tämä haluaa hallitukseen kyllä-miehiä voidakseen itse junailla kaikkea oman tahtonsa mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163531#.UNly92JHT-k, http://www.timesofisrael.com/new-poll-shows-jewish-home-gaining-strength-at-netanyahus-expense/
-          Avigdor Libermania vastaan nostettu oikeuskäsittely näyttää viivästyvän ja moni-mutkaistuvan oikeuskanslerin äkillisten toimien vuoksi. Libermanin tutkimukset ovat kestäneet 17 vuoden ajan, nousten aina esille juuri ennen vaaleja kuten nytkin. Oikeuskansleri Weinsteinin toimia ihmettelevät yhä useammat, ja valtakunnan tarkastajaa on pyydetty suorittamaan tutkimuksia niistä. http://www.timesofisrael.com/libermans-former-deputy-denies-testifying-in-breach-of-trust-case/

Monday, December 24, 2012

MAANANTAI 24.12.12


MAANANTAI 24.12.12

1. VÄKIVALTA Juudean ja Samarian aleilta alkaa olla sitä luokkaa, että pääministeri Netanyahu katsoi jopa aiheelliseksi saada lisää informaatiota tilanteesta tällä hetkellä.
Netanyahu tapasi puolustusministeri Ehud Barakin kanssa IDF:n komentajan kenraali-luutnantti Benny Gantzin armeijan komentokeskuksessa eilen, jossa Gantz kertoi heille tilanteesta tilaisuudessa, jossa olivat läsnä IDF:n maan keskilohkon komentaja  kenraalimajuri Nitzan Alon ja muita korkeita IDF:n upseereita. Netanyahun huoleen lienevät vaikuttaneet eilen uutislähteissä kierrellet huhut, joiden mukaan Hamas on aktivoimassa Juudeassa ja Samariassa olevia nukkuvia solujaan aloittaakseen Khaled Mashaalin antaman komennon mukaan valmistelut vallan kaappaamiseksi siellä kuten se teki Gazassa 2007, mutta varmaan palestiinalaisen yleinen väkivallan suhteeton nousu antoi enemmän kuin tarpeeksi aihetta tilanteen selvittämiseksi laajemmalla sektorilla.

TILENTEEN ajankohtaisuutta korkeimmalla tasolla siivitti eilen Jebel Mukaberissa tapahtunut välikohtaus, jossa Ozin poliisiasemalle halunnut palestiinalainen taksinkuljettaja kimpaantui poliisin kiellettyä pääsyn, että hän ensin kolhi sieltä tulevaa autoa ja rajapoliisin mennessä kysymään syytä tähän, yritti ajaa poliisin yli haavoittaen häntä jalkaan. Kolme muuta paikalla ollutta poliisia avasivat tulen taksiautoa kohti haavoittaen kuljettajaa. Sekä rajapoliisi että taksinkuljettaja hoidettiin paikalla ja vietiin sairaalaan lisähoitoa varten. Poliisin arvion mukaan taksinkuljettaja toimi kansallisista motiiveista, eli terrorismin luonteisesti.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ei halunnut kommentoida Sunday Timesin artikkelia, jossa kerrottiin Hamasin suunnitelmista Juudeassa ja Samariassa, mutta hän vain halusi saada tarkemman selon tilanteesta: ”Tarkoituksemme on säilyttää turvallisuus ”setlementeissä” – ja tietenkin koko maan alueella. Olen tietoinen lisääntyneestä aktiivisuudesta ja halusin saada tietää siitä enemmän. Meidän tulee toimia täällä kuten muuallakin, varmistaaksemme kansan turvallisuuden, ja sitä me olemme tekemässä.”
Netanyahu oli aiemmin tutustunut kotirintaman tilanteeseen antaen tunnustusta sen toiminnalle operaation ”Pilvenpatsas” aikana, mikä oli säästänyt useita ihmishenkiä. Hän lupasi hallituksen jatkavan taloustukeaan sille.
Sunnuntain istunnossa hallitus päätti antaa 9.5 miljoonaa NIS maan eteläosan avustamiseksi ja varsinkin maahan muuttaneiden ja vanhusten hyväksi, joita operaatio oli runnellut. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=297088

2. JOULUN juhlatunnelma on kaukana Syyrian kristittyjen keskuudessa. INN:n julkaisemassa artikkelissa, joka perustuu AFP:n kokoamiin tunnelmiin ja haastatteluihin Damaskoksessa, sen lähiöissä ja muissa kaupungeissa, kerrotaan, että kristittyjen asumassa Qasaan lähiössä, kadut ovat tyhjät ihmisistä, tavanomaiset jouluaiheiset koristeet puuttuvat katukuvasta, eikä kaupoissa ole tavaroita maata kohdanneen talouslaman vuoksi.

Poliittisesti kristityt ovat halunneet pysytellä poissa taisteluista, mutta epävarma tulevaisuus on pakottanut heidät kuitenkin miettimään, kumpaa puolta tulisi kannattaa. Damaskoksessa Kristityt sanovat, että fanaattisten äärimuslimien päämäärät, joita ulkomaalaiset palkkasoturit avustavat, ovat antaneet heille aiheen liittyä Assadin kannattajiin. Eräs artikkeliin haastateltu naisinsinööri 40-vuotias Nadine sanoo pelkäävänsä, että jos äärimuslimit saavat vallan maassa, he pakottavat hänetkin käyttämään huntua ja jättäytymään pois työstään. Hän on kaiken varalta hakenut viisumia Amerikkaan, jossa hänellä on sukulaisia. Syyriassa kristittyjen osuus on 5 % väestöstä, eli 1.8 miljoonaa.
Bassem, toinen kristitty Damaskoksesta, valittaa, ettei hän ole voinut hankkia joululahjoja lapsilleen. Hän sanoo, että edellisenä jouluna heillä oli vaatimattomat joulujuhlallisuudet, mutta tänä vuonna hänellä on tuskin varaa elättää perhettään.
Latakiassa vaatetuskaupan omistaja valittaa, ettei kenelläkään ole halua käyttää varojaan ostoksiin. Hän sanoo, että joulumyynti muodosti heille tavallisesti suurimman tulolähteen  joulumyynnin ansiosta, mutta tänä vuonna sekin on tyrehtynyt.
Aleppossa evankelisen kirkon johtaja Ibrahim Naseer sanoo, että harvat kirkot järjestävät joulumessuja tai kuoroesityksiä tänä vuonna, sillä ihmiset viettävät joulua kotonaan.
Monet kristityt toteavat, ettei ole syytä juhlimiseen, sillä useilta heistä on omaisia tai läheisiä ystäviä saanut surmansa taistelujen vuoksi tai muuttaneet pois. Syyrian kreikkalaiskatolisen kirkon johtaja patriarkka Yuhanna X Yazigi kehottaa kristittyjä pysymään maassa, ettei käy kuten Irakissa, jossa USA:n johtaman sotaretken seurauksena kristilliset seurakunnat ovat hajallaan muslimien kovan painostuksen ja kristittyjen massamuuton vuoksi ulkomaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163491#.UNfvyWJHT-k

3. TILASTOKESKUKSEN kokoamien tietojen mukaan Israelissa on 158 000 kristittyä, eli 2 % Israelin väestöstä. Tilastojen mukaan maassa asuvat kristityt ovat hyvin koulutettuja ja varakkaita, mutta hyvinvoinnin keskellä heillä on pelko, että muslimit maan pohjoisosan kaupungeissa, joissa he pääosin asuvat, tulevat painostuksellaan aiheuttamaan heille paljon harmia. Monet kristityt ovatkin alkaneet suunnitella maastamuuttoa länsimaihin.
Useimmat kristityt ovat etniseltä taustaltaan arabeja, ja heitä asuu Ala Galileassa Nasaretin ja Haifan välisellä alueella. Heidän lukunsa sai täydennystä 1990 luvulla Neuvostoliitosta tulleista kristityistä, joita päästettiin maahan perheiden yhdistämislain ja paluuoikeuden perusteella. Tilastojen mukaan 20 % kristityistä on entisen NL:n alueelta tulleita ja 40 % heistä asuu Tel Avivissa, loput Haifassa, Jerusalemissa tai maan eteläosassa.

KRISTITYISTÄ 30 % on alle 19-vuotiaita, juutalaisista 33.5 % alle 19-vuotiaita. Kristityillä arabeilla 19-vuotiaita tai alle on 48.7 %, joka noudattelee muslimien tilastoja. Kristityssä perheessä on km. 2 lasta, juutalaisperheessä 3.0 ja muslimiperheessä 3.5 lasta. Arabi-kristityt menevät naimisiin 1.5 – 2 vuotta myöhemmin kuin muslimit.
Tilaston mukaan arabikristityt ovat parhaiten menestyneitä maassa. Vuoden 2011 tilaston mukaan 64 % yläkouluista valmistuneilla oli mahdollisuus saada Magrut-todistus, joka vaaditaan opiskeluun yliopistoissa. Juutalaisilla vastaava luku oli  59% ja muslimeilla 48 %. Kristittyjen lukumäärän kasvua häiritsee kuitenkin muslimien harjoittama painostus siellä, missä he asuvat rinnakkain. V. 2009 Jerusalemissa asui 14 000 kristittyä, vuonna 1948 luku oli 31 000.
Vuonna 1946 Jerusalemissa asui 97 000 juutalaista, 31 000 muslimia ja 30 000 kristittyä. Kristittyjen lukumäärä Jerusalemissa putosi dramaattisesti Jordanin miehityksen aikana 1948 – 1967. Muslimiväestö sen sijaan kasvoi rajusti sinä aikana ja on nyt 230 000 Jerusalemissa.
Muslimien tendenssinä näyttää olevan karkottaa kristityt alueilta ja kaupungeista, joissa he aiemmin olivat enemmistönä. Betlehemissä oli 80 % asukkaista kristittyjä vuonna 1946, nyt alle 20 %. Sama tendenssi havaitaan Nasaretissa, jonka asukkaista v. 1946 oli 60 % oli kristittyjä, nyt alle 30 % ja heidän lukumääränsä vähenee vuosi vuodelta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163468#.UNf3mWJHT-k

4. JERUSALEMIN kaupunki on ottanut tavakseen lahjoittaa halukkaille ilmaisen ”joulukuusen” jouluksi, ehkä estääkseen ihmisiä varastamasta niitä puistoista ja metsiköistä. Koska Israelissa ei ole aitoja kuusia, ne korvataan pienillä cypresseillä.
Kaupunki oli pystyttänyt suuren joulupuun myös Jaffaportin lähettyville, mutta ortodoksi- ja muiden juutalaisten painostuksen vuoksi se oli poistettu sieltä eilen. Kaupungin edustaja selittää, että se oli tarkoitettukin kolmen päivän operaatioksi, mutta olisi se voinut olla vielä joulunpyhien yli pakoillaan.
Shasin edustaja kaupungin elimissä sanoi, että hän pyysi kaupungin hallintoa poistamaan joulupuun, koska Jaffaportti on julkinen paikka ja juutalaiset käyttävät sitä pääasiallisesti mennessään vanhaan kaupunkiin, kehottaen kristittyjä pystyttämään kuusensa alueelleen.
Maariv-lehti raportoi, että puun poistaminen tehtiin Shasin vaatimuksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163493#.UNgITmJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Human Rights Watch (HRW) on tainnut tulla järkiinsä, tai sitten kyse on hetkellisestä häiriöstä joulukiireiden keskellä, arvioidaan Israelissa, sillä HRW antoi maanantaina lausunnon, jossa se ensimmäistä kertaa tunnustaa Hamasin rikkovan inhimillisiä oikeuksia esittämättä samalla tasapainottavaa tuomiota Israelin rikoksista. HRW:n paikallisjohtaja Sarah Leah Whitson sanoi lausunnossaan: ”Palestiinan aseelliset ryhmät ilmoittivat lausunnoissaan viime kuussa, että niiden tarkoituksena oli vahingoittaa siviilejä. Ei ole mitään laillista syytä ampua raketteja siviilikohteisiin”, hän totesi. Lokakuun 14. –21. päivien välisenä aikana Gazasta ammuttiin n. 1500 rakettia, joista yli puolet räjähti Israelin alueella, 60 niistä asutusalueilla. Yli 40 ihmistä kuoli tai haavoittui ja lisäksi 2 palestiinalaista kuoli raketin räjähdettyä Gazan alueella. HRW haastatteli uhrien omaisia, silminnäkijöitä, haavoittuneita, sekä yhteisöjen viranomaisia, joiden yhteisöt olivat hyökkäysten kohteina, sekä hätäapu ja pelastuspalvelun virkailijoita. HRW luokitteli terrorijärjestöiksi Hamasin, Islamic Jihadin sekä Kansanrintaman Komiteat. Whitson totesi lausunnossaan, ettei tuonkaltaisille hyökkäyksille ole mitään oikeutta sodankäynnissä. Toiseksi hän totesi, että raketit ammuttiin runsaasti asutun yhteisön keskeltä, kotien, liikeyritysten, ja hotellien lähettyviltä asettaen siviiliasukkaat tarpeettomasti alttiiksi vaaralle Israelin vastaiskujen vuoksi, missä ne syyllistyivät sotarikokseen. Hän hylkäsi väitteet, että raketteja ammuttiin kostoksi Israelin toimista, mutta Whitson toteaa, ettei se anna oikeutta suorittaa kansainvälisen lain rikkomuksia. Kaiken kaikkiaan HRW:n lausunto on ensimmäinen laatuaan Israelia koskien, jota tavallisesti yksin syytetään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163492#.UNgKvGJHT-k
-          Binyaminin asukasneuvosto julkisti teettämänsä videon, jossa se väittää pääministeri Netanyahun noudattavan Ariel Sharonin politiikkaa tuhoten juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa. Videossa varoitetaan äänestämästä Netanyahun johtamaa Likud-puoluetta. Videossa on englanninkielinen tekstitys. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163494#.UNgQnGJHT-k
-          Sefardi päärabbi Shlomo Amar sanoi puheessaan, että hän vastustaa lujasti sitä, että sotilas kieltäytyy tottelemasta armeijan johdon komentoja, vaikka ne olisivat vastoin omaa tahtoa ja oikeudentuntoa. Hän pitää sunnuntaina pitämässään puheessa kieltäytymistä tottelemasta annettuja komentoja pahempana kuin siviilisotaa, ja kehotti sotilaita kaikissa tilanteissa noudattamaan komentoja, vaikka ne tarkoittaisivatkin juutalaisten kotien ja yhteisöjen tuhoamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163474#.UNgRjWJHT-k
-          IDF:n sotilaat havaitsivat eilen joukon palestiinalaisia lähestyvän Gazan turvallisuus-aitaa. Sotilaat kehottivat heitä poistumaan, ja kun sana ei tehonnut, ampuivat kivääreillään ilmaan, mikä sai heidät vetäytymään takaisin aidan läheisyydestä. IDF:n mukaan kukaan ei haavoittunut, mutta Hamasin mukaan kaksi joutui shokkiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163486#.UNgTFmJHT-k
-          Palestiinalaiset ampuivat raketin Gazasta kohti Israelia sunnuntai-iltana, mutta se jäi lyhyeksi ja putosi Gazan alueelle. Hälytyssireeni ei myöskään soinut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163471#.UNgT6GJHT-k
-          Al Jazeera raportoi maanantaina, että Assadin joukot olivat ampuneet kaasukanistereita Homsin alueelle surmaten kuusi ja sokeuttaen muita. Ainakin 181 ihmistä kuoli sunnuntain taisteluissa, joista ohjusisku leipäjonossa odottaviin ihmisiin surmasi ainakin 100 ja haavoitti useita muita. Al Jazeeran raportin mukaan Homsiin tehdyn kaasuiskun seurauksena kuusi ihmistä halvaantui, 4 sokeutui ja 63 kärsi muunlaisia vaurioita. Armeija käyttää myös rypälepommeja entistä enemmän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163495#.UNgUXGJHT-k
-          Netanyahu sanoi eilen, että Israel valmistautuu Syyrian tilanteen äkilliseen muutokseen, joista kaasun käyttö pommi-iskuissa Assadin armeijan toimesta on yksi. Israelin ulkoministeriön korkea virkailija Amos Gilad totesi sunnuntaina, että Syyrian massatuhoaseet ovat turvatut toistaiseksi Venäjän vakuutettua, että sen asiantuntijat toimivat yhdessä Syyrian virkailijoiden kanssa. Debkafile raportoi, että Venäjä lähetti kommandojoukkojaan tärkeimpiin mt-aseiden säilytyspaikkoihin. DF kertoo, että joukot antoivat uhkavaatimuksen sekä Assadin että kapinallisten joukoille pysytellä kaukana varastoalueista, mikä lopetti kapinallisten etenemisen niitä kohti. http://www.timesofisrael.com/israel-taking-steps-to-counter-syrian-chemical-weapons-threat-netanyahu-says/, http://www.debka.com/article/22629/Israel-backs-Russia’s-avowal-that-Syrian-chemical-arms-are-secure-“for-now
-          Temppelivuoren rutiiniasioista vastaava säätiö wakf kuljetti tonneittain kaivamaansa maata vuorelta kipaten ne kaupungin kaatopaikalle ilman arkeologien lupaa ja tutkimuksia, raportoi Maariv-lehti maanantaina. Korkein oikeus teki päätöksen 2004, jonka mukaan mitään kaivauksia tai muutoksia ei saa tehdä vuorella ilman kaupungin viranomaisten ja arkeologien lupaa, jota tulee hakea kuukautta ennen suoritusta. Jerusalemin poliisi, joka valvoi vuorella tehtyjä maansiirtotöitä, vakuutti, että wakfilla on lupa töihin, mutta joko Jerusalemin poliisilla ei ole tietoa paikan historiallisesta ja uskonnollisesta merkityksestä Israelille tai se tekeytyy tietämättömäksi poliittisesta tai muusta syystä. Arabien tarkoituksena on poistaa kaikki mahdolliset historialliset ja uskonnolliset merkit juutalaisten oikeudesta Temppelivuoreen. Kysymystä on puitu äskettäin niin laajasti, että luulisi Jerusalemin poliisinkin olevan siitä tietoinen. http://www.timesofisrael.com/temple-mount-authority-carts-off-antiquities-to-the-dump/Sunday, December 23, 2012

SUNNUNTAI 23.12.12


SUNNUNTAI 23.12.12

1. TÄNÄÄN joulun aaton aattona, Sennin nimipäivänä, 4:nä adventtisunnuntaina, Eurooppa käpristelee pitkästä aikaa kunnon talven kourissa, joka on Euroopan itäosissa ja Venäjällä surmannut jo lähes 200  ihmistä lämpöhukkaan (hypotermiaan), Israelissa julkaistiin  Reutersin kansain-välisen uutistoimiston toimittajan juttu viettämästään 48:sta tunnista Helsingissä voidakseen paikan päällä tutkia, miten suomalaiset pärjäävät talven kylmyydessä, pimeydessä ja viimassa päättyen toteamukseen, että suomalaiset osaavat käyttää hyväkseen talven säätä saunan ja voimakkaiden juomien avulla tai nauttien musiikista ja taiteista, elleivät ole hiihtolenkillä. Reutersin toimittajan juttu otsikolla ” 48 hours in wintry Helsinki” (48 tuntia tuulisessa Helsingissä) julkaistiin JP:n sivulla tänään. Toimittajan olisi kyllä sietänyt valita muu kaupunki tutkimukselleen, sillä pääkaupunki on tunnetusti viimainen syksyisin ja talvisin.

ISRAELISSA sen sijaan kiitellään Taivaan Isää siitä, että maa on saanut 7 vuoden kuivan ajan jälkeen vetisimmän talven vuosiin. Lämpötila pysyttelee 6-19 asteen välillä, tänään 9-16 C-astetta Jerusalemissa nousten muutaman asteen rannikolla 12-20; Suolamerellä ja Eilatissa 14-24 C-astetta. Hermonin vuorella sade tuli lumena 30 – 40 sm, minkä johdosta laskettelurinteet jouduttiin tilapäisesti sulkemaan.

ISRAELIN tärkeimmän juomavesivaraston Kinneretin (Gennesaretin) vedenpinta nousi lauantaina 18 sm korkeuteen, joka on nyt 3.21 m alle maksimirajan. Torstaista lähtien veden- pinta on noussut 24 sm ja sen odotetaan nousevan edelleen. Tutkijat selittävät, että maa on imenyt tarpeeksi kosteutta, jonka johdosta se valuttaa lisäveden alavammille maille. Veden pinta on tähän vuodenaikaan nähden noussut ennätyskorkeuteen viimeisen 10 vuoden aikana, mutta se tuskin nousee tulvarajan yli, jolloin vettä joudutaan juoksuttamaan Jordanjokeen ja maanalaisiin vesivarastoihin.
Pinchas Green Kinneretin vesihallinnosta kertoo, että vedenpinnan nousu alkoi tänä vuonna marraskuun puolivälissä; kuukautta aiemmin kuin normaalisti eli joulukuun puolivälissä. Myös tulvat alkoivat aiemmin muualla maassa, sillä maa tarvitsee 150 mm vettä kostuakseen. Hän kertoi, että alueet, Kiryat Shmona, Golanin ylängöt, Naftalivuoret, Merom Hagalil ja Ylä Galilea, joilta vesi valuu Kinneretiin, ovat saaneet runsaasti sateita.

2. IRLANNISSA Israelin lähetystön Facebookin sivulle postitettiin seuraava viesti: ”Vain ajatusleikiksi jouluna – Jos Jeesus ja Hänen äitinsä Maria eläisivät tänään, heidät luultavasti, kuten juutalaiset ilman turvallisuusjärjestelyjä, lynkattaisiin vihamielisten palestiinalaisten toimesta – vain ajatus.” Viestin liitteenä oli kuva Jeesus-lapsesta ja Neitsyt Mariasta.
Israelin ulkoministeriön edustaja Yigal Palmor tunnusti, että viesti oli sopimaton, eikä sanonut tietävänsä, kuka viestin oli julkaissut Facebookissa, mutta että se poistettiin muutaman tunnin kuluttua. Ulkoministeriö julkaisi myös virallisen anteeksipyynnön: ”Ketä asia koskettaneekin, Jeesuksen ja Neitsyt Marian kuva loukkaavalla tekstillä varustettuna ja viittauksella palestiinalaisiin julkaistiin Facebookin administratorin tietämättä. Me poistimme sen heti. Pyydämme anteeksi jokaiselta, joka katsoo tulleensa loukatuksi. Iloista joulua!”

INN:n artikkelissa todetaan, että ulkoministeriö ryntäsi pyytämään anteeksi tutkimatta ollenkaan, perustuuko viesti mahdollisesti tosiasioihin. PMW:n julkaisema raportti kertoo, että PA:n vankien asioitten ministeri piti puheen marraskuun 2. päivänä Betlehemin Syntymäkirkon edessä julistaen kansalle, että Jeesus oli palestiinalainen ja historian ensimmäinen palestiinalainen marttyyri (shahib). Ministeri puhui tähän tapaan: ”Seison nyt Syntymäkirkon edessä aukiolla, osoittaen sanani niille, jotka ovat huolestuneita inhimillisistä oikeuksista: Toimikaa ennen kuin on liian myöhäistä toimia palestiinalaisten vankien pelastamiseksi, syntyperäisten lasten ja Jerusalemin lasten ja Jeesuksen, palestiinalaisen, ensimmäisen vangin ja historian ensimmäisen islamin  marttyyrin, lasten pelastamiseksi”.  

PALESTIINALAISET ovat julkistaneet toistamiseen samantapaisia lapsellisia lausuntoja, joissa he räikeällä antisemitismillä syyttävät juutalaisten murhanneen Jeesuksen, joka itse oli juutalainen kuten myös Hänen opetuslapsensa, pyytämättä anteeksi keneltäkään.
Artikkelissa todetaan, että ulkoministeriö ei maininnut siitä, miten todistettavasti Betlehem oli v.1990 oli 60 %:lla kristitty kaupunki, mutta miten kristittyjen osuus pieneni vuoteen 2000 mennessä 40:en prosenttiin ja on tällä hetkellä alle 15 %.
Kansainvälisen inhimillisen oikeuden asianajaja Justus Reid Weiner, joka luennoi Jerusalemin  Heprealaisessa Yliopistossa, kertoi Globaalien juutalaisasiain Jerusalemin Instituutissa, että PA:n Fatahin hallituksen aikana Betlehemin kristityt ovat joutuneet toistuvien ihmisoikeuksien loukkausten kohteeksi muslimien taholta. ”On useita esimerkkejä häpäisemisestä, pieksämisestä, maan varastamisesta, kirkkojen ja kristillisten instituutioiden palo-pommittamisesta, taloudellisesta syrjinnästä, kiduttamisesta, sieppaamisesta, pakko-avioliitosta, seksuaalisesta häirinnästä ja kiristyksestä.” Weiner kertoo, että monet PA:n virkailijat ovat itse syyllistyneet niihin ja että ne muutamat muslimit, jotka ovat uskaltaneet kääntyä kristinuskoon, on surmattu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163433#.UNajF2JHT-k

3. TÄNÄÄN juutalaisen kalenterin mukaan 10. tevet-kuuta on juutalaisen kansan ns. pieni paastopäivä, joka alkoi 5.04 aamulla ja loppuu 17.03 illalla. Paasto ei siten ole täysimääräinen kuten Jom Kippur tai 9. Avkuuta, jotka kestävät 25 tuntia.
Tämä päivä on yksi neljästä paastopäivästä, joina juutalaiset surevat Temppeliensä tuhoamista. Tänä vuoden päivänä Nebukadnessar aloitti Jerusalemin piirityksen, joka päättyi kuukautta myöhemmin Jerusalemin valloittamiseen ja Temppelin tuhoamiseen Tisha B´av-kuussa. Sen seurauksena juutalaiset karkotettiin Juudeasta ja Jerusalemista, osan heistä palatessa takaisin Persian valloitettua Babylonian ja hallitsijan annettua luvan juutalaisille palata 70 vuoden maanpakolaisuuden jälkeen Jerusalemiin aloittaakseen Temppelin uudelleen rakentamisen. Jerusalemin ja Temppelin  hävityksen seurauksena Jeremia kirjoitti sydän murtuneena Valituskirjeensä.
Nebukadnessarin armeija piiritti Jerusalemia 30 päivän ajan, ennen kuin hän sai murrettua kaupungin vahvat ulkomuurit 17. tammuz-kuuta 586 eKr. (toisen tiedon mukaan 420 eKr.).
Neljäs paastopäivä on nimeltään Gedajyan paasto. Gedalya oli Babylonian asettama kuvernööri Israeliin maan valloituksen jälkeen, mutta juutalaiset oppositiossa olevat miehet surmasivat hänet 3. tishrey-kuuta.

JUUTALAISET saivat Kyyros Suuren käskykirjeen mukaan aloittaa toisen Temppelinsä rakentamisen, joka aikanaan valmistui. Israelin kuningas Herodes häpeili kiireellä ja huonosti rakennettua Temppeliä ja sai uskonnolliset johtajat suostumaan siihen, että hän rakensi koko Temppelin uudelleen luvattuaan säilyttää kaikkein pyhimmän koskemattomana. Rakennustyöt kestivät 48 vuotta, kuten evankeliumit todistavat. Temppeliä kutsutaankin myös nimellä  Herodeksen Temppeli. Kreikkalaiseen tyyliin rakennettuna se olikin yksi aikansa merkittävimmistä rakennuksista, jota opetuslapset ihaillen näyttivät Jeesukselle, joka evankeliumien mukaan itki suureen ääneen tietäessään sen tulevan hävityksen.
Roomalaiset piirittivät Jerusalemin ja valloittivat sen v. 70 tuhoten Jerusalemin kaupungin lähes kokonaan ja juutalaisten toisen Temppelin. Se lopetti juutalaisten temppelipalvelukset ja uhritoimitukset kansan hajaannuttua kaikkeen maailmaan. Juutalaisten toisen kapinan seurauksena v. 135 juutalaisia kiellettiin kuoleman uhalla astumasta jalallaan roomalaisen mallin mukaan uudelleen rakennetun Jerusalemin kaduille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163440#.UNa45GJHT-k

4. SYYRIAN kapinaliikettä on pyritty ulkovaltojen taholta pitämään uskollisesti puhtaasti presidentti Bashar Assadin hallintoa vastustavana kansaliikkeenä, mutta mitä pitemmälle taistelut etenevät, sitä ilmeisemmältä näyttää, että sekä uskonnolliset, heimokohtaiset että poliittiset ryhmittymät ovat saamassa entistä näkyvämmän osan. Länsimaiden suurimpana pelkona on se, että islamin ääriryhmittymät, al-Qaida, Islamic Jihad ja Muslimiveljeskunta ovat saamassa yliotteen kapinallisjärjestöjen SNC:n ja yhdistyneen sotilasjohdon keskuudessa. Länsimaiden pelkoa lisää se tosiasia, että Syyrian runsaat massatuhoaseet voivat joutua niiden käsiin, millä voi olla arvaamattomat seuraukset.
Nämä ääri-islamilaiset ryhmittymät ovat varoittaneet Syyrian kahta kristittyä kaupunkia, että elleivät ne asetu yhteiseen rintamaan Assadin armeijaa vastaan, kaupungit tullaan miehittämään, kuten ne ovat miehittämässä palestiinalaisten pakolaisleirejä.
Kristityt ovat pyrkineet pysyttelemään taistelujen ulkopuolella vaatien rauhanomaista ratkaisua, mutta kapinallisten strateginen suunnitelma vaati heidän liittymistään kapinaan. Se mitä seurauksia kapinallisten voitto merkitsee kristityille, ei lupaa hyvää. Heitä onkin jo peloteltu, että elleivät he liitty kapinallisiin, heidän tapetaan. He ovat myös vaatineet, että kristittyjen tulee karkottaa Assadin joukot ja tukijat kaupungeistaan. Syyrian ihmisoikeus-tarkkailija Rami Abdel Rahman totesi, että  kristityissä kaupungeissa asui kymmeniä tuhansia kristittyjä, mutta taistelujen vuoksi useat ovat paenneet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163449#.UNbC52JHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin äänestäjät näyttävät hyväksyneen uuden perustuslain, kuten Egyptin median julkistamat ennakkotiedot osoittavat. Niiden mukaan 63 % äänesti hyväksymisen puolesta. Toisen ja lopullisen äänestyskierroksen aikana Egyptin varapresidentti erosi sanoen antavansa näin presidentti Mursille vapaat kädet muotoilla uutta hallintoa. Ensimmäisiä toimia on uusien parlamenttivaalien järjestäminen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163453#.UNbID2JHT-k
-          Hamasin kannattajat valmistelevat Gazan vallankaappauksen kaltaista vallansiirtoa Juudeassa ja Samariassa, kertovat sekä armeijan tiedustelun että Shin Betin keräämät tiedot, kuten Sunday Times raportoi sunnuntain numerossaan. Sen mukaan Hamasin  ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal on antanut käskyn valmistella vallankaappausta, joka voisi tapahtua lähi aikoina. Fatahin ja johtaman PA:n kansan-suosio on romahtanut Juudeassa ja Samariassa ja Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin saama kannatus ylittää Mahmoud Abbakin suosion. Fatahin korkea virkailija Tawfik Tirawi valittaa, että edessä on katastrofi, sillä Hamas haluaa intifadaa eikä sen leimahtamiseksi tarvita kuin pieni kipinä, mikä saa Juudean ja Samarian PA:n alueet sekasortoon, jonka kautta Hamas kaappaa vallan. http://www.timesofisrael.com/report-israel-fears-hamas-making-move-for-control-of-west-bank/
-          Habayit Hayehudi puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett joutui kokemattomuuttaan arvaamattomaan pyöritykseen sanoen puheessaan, ettei hän haluaisi olla mukana armeijassa, joka osallistuu juutalaisten kotien tuhoamiseen. Pääministeri tarttui tähän hanakasti – onhan vaalivuosi ja jokainen  piste tärkeä – ettei armeijan komentoa kapinoivalla ole mitään sijaa hänen hallituksessaan. Jos Benettin lausunto oli hätiköity, jota hän on joutunut parsimaan, sitä on myös pääministerin jyrkkä tuomio, jonka hän lienee antanut ulkomaita varten. Bennett palveli eliitissä Sayeret Matkal yksikössä ja on edelleen reserviläisenä sen jäsen. Hän johtamansa Habayit Hayehudi puolue on gallupeissa noussut kolmanneksi suurimmaksi Likutenun ja Labour-puolueen jälkeen. http://www.timesofisrael.com/bennett-denies-expressing-support-for-insubordination-anywhere-ever/
-          Pääministeri Netanyahu vakuutti kolmen TV-kanavan, 1, 2 ja 10, haastattelu-tilaisuudessa, ettei Länsimuuri ole miehitettyä aluetta, ja että hän tulee rakentamaan Jerusalemiin sanoivat länsimaat mitä tahansa. Hän ei suoraan viitannut E-1 alueeseen, josta häneltä tivattiin vastausta, mutta asiasisältöön se kuuluu. Juudean ja Samarian asema kansainvälisesti näyttää olevan täysin mahdoton kaikkien länsimaitten todistellessa, että juutalainen rakentaminen  siellä on laiton, kuten viimeksi Venäjän ulkoministeri Lavrov selittää. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=296989
-          PA:n ilman mandaattia ja hupenevan kansansuosionsa varassa toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuuttaa naama tärkeydestä väristen, ettei PA tule koskaan sallimaan, että Israel rakentaa E-1 alueen omaan käyttöönsä. Hän vakuuttaa käyttävänsä kaikki kontaktinsa ja yhteytensä kaikilla tasoilla voidakseen estää sen. Watan palestiinalaisen uutistoimiston mukaan Abbas selitti, että koko maailma tuomitsee Israelin rakennussuunnitelmat, joita Netanyahu on äskettäin julkistanut. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=296966
-          Debkafile raportoi, että Venäjä on käytännössä ottanut haltuunsa presidentti Bashar Assadin valvomat massatuhoaseet. Tämä on Venäjän huikea siirto USA:n ja länsimaiden suunnitelmille käyttää kommandojoukkojaan niiden varastoalueiden miehittämiseksi ja varmistamiseksi, etteivät ne joudu vääriin käsiin. Venäjä on kaikessa hiljaisuudessa valmistellut omat siirtonsa, joihin kuuluvat tämän ohelle Syyrian armeijalle toimitetut huippunykyaikaiset risteilyohjukset, joita se uhkasi sijoittaa Euroopan vastaisille rajoilleen vastapainoksi USA:n ohjuspatteristoille Euroopan itäosien maihin. Näillä ohjuksilla Syyrian armeija pystyisi nopeasti eliminoimaan Turkin puolelle Syyrian rajaa sijoitetut Patriot ohjuspatteristot. http://www.debka.com/article/22627/Russian-forces-take-Syrian-chemical-biological-weapons-under-control