Friday, December 14, 2012

PERJANTAI 14.12.12


PERJANTAI 14.12.12

1. ARMEIJA vahvistaa joukkojaan kaikkialla Juudean ja Samarian alueilla tänään perjantaina, sillä muslimit usein aloittavat väkivaltaisuudet rukouskokoustensa jälkeen. Tätä tapahtuu lähes viikoittain Jerusalemin Temppelivuorella, mutta kuumin paikka tänään lienee Hebron, jossa on ollut yhteenottoja IDF:n ja mellakoivien palestiinalaisten välillä, kuten TV-2 kertoo. Eilen aamupäivällä rajapoliisin naisupseeri seurasi 17-vuotiaan arabinuorukaisen käyttäytymistä, jonka päätteeksi tämä osoitti – kuten näytti – pistoolilla suoraan rajapoliisia ohimoon. Naisupseeri kehotti nuorukaista pudottamaan aseensa, mutta koska tämä kieltäytyi, hän avasi tulen haavoittaen häntä kuolettavasti. Pistooli oli metallinen lelupistooli.
Naisupseeri sanoo puolustuksekseen, että hän ampui potentiaalisen terroristin eikä nuorukaista. Arabikulttuurissa pojat saavat täysi-ikäisyyden 16-vuotiaina, jonka jälkeen heillä on oikeus perustaa oma perhe. Naispoliisi on saanut tappouhkauksia.

TAPAUS aiheutti mielenosoituksia pitkin päivää, jonka aikana poliiseja ja sotilaita pommitettiin kivien lisäksi myös petrolipommeilla, jotka eivät onneksi aiheuttaneet vahinkoa.
Palopommeja heitettiin myös ohiajavia israelilaisautoja kohti Al-Khaderin kylän lähettyvillä Betlehemistä länteen nekin onneksi osumatta.
Arabit järjestivät mielenosoituksia IDF:n sotilaita vastaan Hebronin alueilla ilman vahinkoja.
Myöhään torstai-iltana Hebronissa toimiva IDF:n osasto joutui kivisateeseen. Nähdessään erään arabin valmistautuvan heittämään palopommin heitä kohti, he avasivat tulen haavoittaen arabia vaikeasti rintaan. Hänet toimitettiin sairaalaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163152#.UMq4uWJHT-k

2. IDF:n eteläisen armeijan Givati prikaatin sotilaille järjestettiin viikon aikana matkoja eri puolille Israelia, jonka aikana heille kerrottiin makkabilaisista ja hasmonealaisajasta, johon hanukkaihme kuuluu. He ovat osa 20 000 sotilaasta, joille järjestettiin tällaisia tilaisuuksia.
Osa sotilaista suuntasi matkansa Jerusalemiin, jossa hellenismin aikainen hallitus istui; toiset suuntasivat matkansa Modiiniin, Beir Guvriniin tai Etzion blokkiin. 
Givati prikaatin 432. pataljoona, Tzabar, joka matkusti Jerusalemiin osana IDF:n rabbinaatin järjestämää hanukan viettämiseen liittyvää opetusohjelmaa, oli kantanut osan vastuusta Gazan vastaisen rajan valvonnassa heinäkuusta lähtien.
Lokakuun  23. päivänä yksi pataljoonan komppanian komentajista kapteeni Ziv Shilon haavoittui vaikeasti Gazan sisääntulon lähelle asetetusta pommista.
Pari viikkoa myöhemmin sotilaat havaitsivat raja-aidalle johtavan suuren tunnelin, jonne kootut pommit räjähtivät joko kaukosytytyksen tai jonkun muun syyn johdosta lennättäen lähelle paikoitettua jeeppiä yli 10 metriä. Onneksi sotilaita ei ollut lähettyvillä, kuten Times of Israel kertoo web-sivullaan. Tunnelia lienee ollut tarkoitus käyttää sieppausoperaatiossa.
Givati prikaatin Tzabar pataljoona vietti operaatio ”Pilvenpatsas” aikana useita päiviä kentällä odottaen käskyä ylittää turva-aita, mitä ei koskaan tullut, vaikka kaksi kertaa joukot olivat jo availemassa aidan portteja valmiina ryntäämään tositoimiin.

TZABAR pataljoonan sotilaat saapuivat Jerusalemiin keskiviikkoaamuna. Heidät johdatettiin rabbinaatin tiloihin, jossa IDF:n rabbinaatin joukko-osastoissa palveleva kipapäinen lain-opillisesta koulusta valmistunut David Ohlstein toivotti heidät tervetukkeiksi hillomunkkien (donuts) ja lahjapaketin kanssa. Hän kutsui itseään leikillisesti ”hillomunkki opetusupseeriksi”.
Jerusalemin matkansa aikana sotilaat kuljetettiin eri paikkoihin, joissa makkabi-sotilaat olivat aikoinaan toimineet ja taistelleet hellenistien joukkoja vastaan.
Länsimuurilla heille järjestettiin 15 minuutin rukoustauko muurilla. http://www.timesofisrael.com/the-idf-in-the-footsteps-of-the-maccabees/

3. JÄNNITYS Hebronissa on saanut myös siellä toimivat IDF:n yksiköt hermostuneiksi, mistä on osoituksena Reutersin välittämä artikkeli, jossa kerrotaan kahden sen journalistin joutumisesta nöyryyttävään ja epämiellyttävään tilanteeseen ajaessaan TV-merkein varustetulla autollaan lähelle paikkaa, jossa arabinuori Muhammad al-Salameh menetti henkensä uhitellessaan uhkarohkeasti leikkipistoolillaan rajapoliiseja.
Sotilaspartio pysäytti journalistien auton, syyttäen heitä B´Tzelemin työntekijöiksi, pakottaen heidät riisumaan vaatteensa kadulla ja polvistumaan kädet pään taakse nostettuina. Paikalle tulleen toisen TV-kuvaaja-auton palestiinalaiset journalistit pakotettiin samoin polvistumaan kadulle. Lopulta sotilaat avasivat kyynelkaasupurkin heidän välilleen ja lähtivät pois.
Toinen ensimmäisessä paikalle tullut journalisti valitti pahoinvointia kyynelkaasun vuoksi ja joutui käymään sairaalassa päästen kuitenkin illalla pois. Sotilaitten käytös oli tietenkin yliampuva ja tarpeeton provokaatio – joskin Reutersin versio asiasta - , mihin lienee vaikuttanut internetissä levitetyt videot IDF:n sotilaitten pakenemisesta Hebronissa Sikemissä mellakoivia palestiinalaisia, mitkä sittemmin osoittautuivat peukaloiduiksi siten, että sotilaat näyttivät pakenevan, mikä ei vastannut todellisuutta.
Reuters-news päätoimittaja Sephen J Adler sanoi olevansa tyrmistynyt sotilaitten käyttäytymisestä ja totesi, että asiaa tutkitaan yhdessä IDF:n edustajien kanssa.
IDF:n paikallinen  prikaatin komentajalle annettiin tehtäväksi aloittaa tutkimukset tilanteesta. IDF:n taholta todetaan, ettei uusia tiedonantoja anneta ennen tutkimusten päättymistä.  http://www.reuters.com/article/2012/12/13/palestinians-israel-reuters-idUSL5E8NDF6R20121213

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas väitti kahden päivän Turkin vierailunsa aikana, että Hamas ja Fatah tunnustivat Israelin valtion oikeutuksen ja kahden valtion periaatteen jo 1993 järjestöjen välille laaditussa neljän artiklan sopimusasiakirjassa, jonka myös Khaled Mashaal allekirjoitti, kuten turkkilainen uutistoimisto Harriyet kertoi torstaina Ankarassa.
Abbas sanoi kieltäytyvänsä hyväksymästä sitä, etteikö Hamas olisi tunnustanut Israelia eikä Khaled Mashaalin Gazassa pitämää puhetta, jossa hän yksiselitteisesti vakuutti, ettei Hamas tule koskaan luovuttamaan tuumaakaan Jordanjoen ja Välimeren välisestä alueesta.

OPPOSITIOSSA olevan uuden Hatnua puolueensa puheenjohtaja Tzipi Livni kiirehti soittamaan Abbasille välittömästi kuultuaan hänen lausunnostaan sanoen ”tervehtivänsä tyydytyksellä tämän kaltaisia lausuntoja PA.n johtajan suusta, koska kansan tulee olla tietoinen, että on olemassa keskustelukumppani”, kuten hän sanoi.

PÄÄMINISTERIN taholta annettiin kiukkuinen vastalause sekä Abbasille että Livnille. ”PA:n johtaja pelaa kaksinaamaista peliä kansainvälisen politiikkansa vuoksi”, lausunnossa todetaan. ”Ei tarvita Abbasin vakuutuksia Israelin olemassa olosta, koska se on todellisuus, mutta tarvitaan Abbasin tuomioita Mashaalin puheista israelilaisten murhaamiseksi ja Israelin tuhoamiseksi, mutta näitä Abbas välttää koskettelemasta puheissaan.”
Livnin käyttäytymisestä Likudin lausunnossa todetaan, että Livni oli liukkaasti antautunut Abbasin lipevien suostuttelujen alla, mutta että se osoittaa vain Livnin antautumis-mielialan ja sen, että hän on valmis peittämään päänsä hiekkaan.

NETANYAHU syytti Abbasia, että valmistellessaan Fatahin ja Hamasin sovittelua hän on valmis tyynnyttelemään Israelin hallitusta väittäen, että Hamas on hyväksynyt kahden valtion periaatteen vastoin sen johtajien äskeisiä lausuntoja. Hän mainitsi edelleen EU:n ulkoministeri-neuvoston valmistautumisen hyväksymään vain Israelin rakennustoimet tuomitsevan päätöslauselman mutta jättäen pois Hamasin johtajien puheitten tuomiot. Viime hetkellä Saksan ja Tsekin ulkoministerien vaatimuksesta lausuntoon lisättiin tuomio Hamasin johtajien puheista, mutta jota Tanska, Portugali, Islanti ja Suomi vastustivat. http://www.timesofisrael.com/abbas-condemns-hamas-leaders-call-for-the-destruction-of-israel/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Liberman vapautettiin karkeimmista syytöksistä, mutta häntä syytetään kuitenkin yleisen luottamuksen rikkomisesta, minkä hän näyttää ottaneen helpottuneena vastaan, vaikka oikeustoimet jatkuvatkin vielä. Hän ilmoitti tutkivansa tilannetta yhdessä lainoppineiden kanssa ja päättävänsä sitten, miten hän aikoo suhtautua siihen, eroaako hän puheenjohtajuudesta vai jatkaako. Oppositiojohtajat ovat jo ehtineet vaatia kovaan sävyyn hänen eroamistaan, mitä varsinkin Meretz vaatii. Näin vaaliaikana heille on tietenkin poliittisesti edullista esiintyä tiukan moraalin kannattajina, vaikka jauhot eivät omassa pussissakaan olisi täysin puhtaat. Entinen lähettiläs Zeev Ben Aryeh, jonka sanotaan vuotaneen Libermanille salaisia tietoja hänen syytöksistään, vakuuttaa, ettei Liberman ole syyllistynyt mihinkään laittomaan. http://www.timesofisrael.com/liberman-says-he-wont-resign-right-away-but-will-consider-his-position-now-hes-being-indicted/
-          Ensimmäistä kertoo vuosiin Fatah salli – osana sovintoneuvotteluja – Hamasin pitää massatilaisuuden torstaina Nablusissa, joka on Fatahin vahvaa aluetta. Tilaisuuden aiheena oli Hamasin 25-vuotisjuhlallisuudet, joita Gazassa juhlittiin jo aiemmin. Arviolta 10 000 Hamasin kannattajaa marssi Al-Nasr moskeijasta marttyyrien aukiolle Nablusissa iskulauseen shale stones-alla, tiellä vapauttamiseen. Tilaisuus televisioitiin PA:n virallisessa TV-lähetyksessä, ja lukuisia Fatahin ja PA:n virkailijoita osallistui tilaisuuteen. Hamas-johtajat uhosivat, etteivät he tarvitse kenenkään lupaa pitää kansallisia tilaisuuksia omissa kaupungeissaan. Tilaisuudessa puhui myös Hamasin kakkosmies Moussa Abu Marzouk, joka puheessaan kiitti Abbasin saavutusta YK:ssa kuitenkin todeten, ettei se muuttanut mitään kentällä. Hän vakuutti, että Hamas on palestiinalaisten johtava poliittinen edustaja. http://www.timesofisrael.com/first-west-bank-hamas-rally-in-years-draws-thousands/
-          Ihmisoikeusjärjestöt valittavat, että presidentti Obaman määrittämä ”punainen varoituslinja”, joka ylittyy, jos Assad käyttää massatuhoaseita, antaa Assadille vapaat kädet hyökätä kaikin konventionaalisin asein omaa kansaansa vastaan. Syyrian taisteluissa on saanut surmansa yli 42 000 ihmistä, ja lukumäärä kasvaa päivittäin, usein sadan – parin sadan uhrin päivävauhtia. Jos Presidentti Bashar Assad koskaan joutuu vastaamaan oikeudessa veriteoista Syyriassa, hänellä täytyy olla todella pitävät puolustusfaktat käytettävissään.  http://www.timesofisrael.com/rights-groups-say-obamas-red-line-on-syria-lets-assad-attack-his-people-by-conventional-means/
-          Venäjä näyttää kaikessa hiljaisuudessa valmistautuvan siihen, että Assadin hallitus kaatuu ja monista kansallisuuksista koostuvat kapinalliset lopulta miehittävät Damaskoksen palatsit. Venäjä on koonnut aluksiaan Syyrian rannikon edustalle valmiina evakuoimaan kansalaisensa. Mikä Assadin kohtalo tulee olemaan siinä tapauksessa? Venäjä, joka on viimeiseen saakka avustanut Assadia asetoimituksin, ei ole ilmaissut halukkuuttaan antaa hänelle turvapaikkaa, mikä tuntuisi luontevalta. http://www.timesofisrael.com/russia-positions-itself-for-fall-of-syrian-regime/
-          Israelissa keskustellaan, saako Israelin arabikansanedustaja Hanin Zoabi asettua enää ehdokkaaksi, sillä hän on monin tavoin  ja toistuvasti toiminut tavalla, joka voidaan määritellä maansa petturuudeksi. Hän osallistui Mavi Marmaralla Gazan merisaarron murtoyritykseen väittäen, ettei hän ollut tietoinen aluksella tapahtuneista veriteoista, jotka alkoivat Turkista tulleiden aktivistien toimesta. Viimeisissä hänen toimiaan ilmentävissä kuvissa hänet nähdään yhdessä turkkilaisten terroristien kanssa. Hän erottamistaan Knessetistä on vaadittu, ja ettei hän saa olla ehdokkaana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163006#.UMroBmJHT-k

Torstain artikkeli myöhästyi, sillä joku hakkeri oli päässyt Google-tiliini ja esti niiden julkaisun. Toivotan lukijoille siunattua joulun valmisteluaikaa, myös sisäisesti. Taistelu jatkaa.
Thursday, December 13, 2012

TORSTAI 13.12.12


TORSTAI 13.12.12

1. EU-MAAT osoittavat syyllisen mielensä aiheuttamaa ärtyisyyttä miettiessään rangaistuksia Israelille siitä, että sen ulkoministeri Avigdor Liberman uskalsi paljastaa niiden vastahakoisen tuomion Hamasin johtajien Khaled Mashaalin ja Ismail Haniyehin vertatihkuvista puheista Israelin tuhoamiseksi. Neljä EU-maata, Tanska Irlanti, Portugal ja Suomi, eivät halunneet EU:n ulkoministerineuvoston lausuntoon tuomitsevaa mainintaa Hamasin johtajien puheista, vaan ainoastaan syytöksiä Israelin rakentamisesta pääkaupungissaan sekä Juudeassa ja Samariassa. Onhan se tietenkin kauhea ja suuri häväistys tulla koko maailman silmissä osoitetuksi ”tekopyhäksi fariseukseksi”.
”Taas kerran Eurooppa on sulkenut silmänsä vaatimuksille Israelin tuhoamiseksi. Me olemme jo nähneet tämän 1930- ja 1940-luvulla, kun Eurooppa oli tietoinen keskitysleireistä ja päätti olla tekemättä mitään”, ulkoministeri Liberman totesi puheessaan puolueensa hanukka-juhlassa. Hän mainitsi puheessaan myös päätöksestä lyhentää Israelin kokoamilla vero- ym. saatavilla PA:n Israelin sähköyhtiölle kertyneitä yli miljardin NIS velkoja 4 kuukauden aikana.
Israelin TV-2:n raportin mukaan Libermanin puhe oli vastaus EU-maiden lausuntoon.

TV-kakkosen raportin mukaan EU-maiden ulkoministerit suunnittelevat rangaistuksia Israelille Libermanin puheen johdosta. Sen mukaan he suunnittelevat lisätulleja vihreän linjan itäpuolella valmistetuille juutalaistuotteille ja lisäksi vaatimusta, että siellä asuvien tulee anoa viisumia matkustaessaan EU-maihin, joissa heidän passinsa leimataan. Raportti ei kerro, mitä heidän passeihinsa lyödyissä leimoissa sanottaisiin, mutta tuskin hyvän matkan toivotuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163104#.UMloKmJHT-k

2. EGYPTIN armeija joutui peruuttamaan keskiviikoksi kutsumansa sovitteluneuvottelun armeijan harjoitustiloissa, koska ”osapuolten näkemykset eivät olleet saavuttaneet tasoa, jolla onnistuneita neuvotteluja voitaisiin käydä”. Armeijan neuvottelukutsussa ”kansallisen yhtenäisyyden kokoukseen” mainittiin, ettei tarkoitus ollut puhua politiikkaa, vaan löytää yhteistä perustaa, jonka pohjalla keskustella, jotta Egyptin luisuminen katastrofiin estettäisiin.
Armeijan virallisella Facebook-sivulla mainittiin, että tilaisuus on siirretty tulevaisuuteen.

PRESIDENTTI Mursi kieltäytyi suostumasta oppositiota edustavien mielenosoittajien vaatimukseen perustuslain kansanäänestyksen peruuttamisesta. Perustuslakiesitys laadittiin kovalla kiireellä Muslimiveljeskunnan hallitsemassa paneelissa vapaa-ajattelijoiden ja kristittyjen jättäytyessä pois havaitessaan, ettei heidän mielipiteitään noteerattu paneelissa. Presidentti Mursi joutui peruuttamaan itselleen antamansa diktaattorin valtuudet viikko sitten, mutta se ei tyydyttänyt opposition edustajia.
Kansanäänestys perustuslaista tulee siten alkamaan suunnitelman mukaan lauantaina kymmenessä hallintokunnassa. Äänestys jatkuu 22.12.12 Gizassa, Port Saidissa, Luxorissa ja 14:ssa muussa hallintokunnassa. Ulkomailla asuvat egyptiläiset aloittivat äänestyksen keskiviikkona maan lähetystöissä, kertoo uutistoimisto MENA.
Presidentti Mursi antoi armeijalle poliisin valtuudet vaalitoimitusten ajaksi siihen saakka, kunnes vaalien tulokset on saatu selville, mikä tarkoittaa sotatilaa.
Neljä viikkoa kestäneet mielenosoitukset, joissa kuoli 8 ihmistä ja satoja haavoittui, eivät saaneet presidentti Mursia muuttamaan mieltään ja peruuttamaan kansanäänestys.

PÄÄOPPOSITIOJÄRJESTÖ Kansallinen pelastusliitto antoi eilen lausunnon, jossa se kehottaa äänestämään esitystä vastaan, mutta esitti varoituksen, että se voi viime hetkellä antaa lausunnon äänestyksen boikotoinnista, ellei presidentti hyväksy sen kovia vaatimuksia, joiden mukaan äänestys on suoritettava yhtenä päivänä sekä tuomareitten ja ulkomaisten tarkkailijoiden tulee valvoa äänestyksen oikeellisuutta, mitä ei voitane enää toteuttaa.
Täten on mahdotonta ennustaa, mihin viikonvaihteen tapahtumat tulevat johtamaan.
Armeija varoittelee, että maa on joutumassa kaaoksen synkkään tunneliin, elleivät osapuolet löydä yhteistä pohjaa neuvotteluille järjestyksen palauttamiseksi. Armeijan synkät arviot viittaavat mahdollisuuteen sotilas-vallankaappaukseen tai ainakin armeijan toteuttamasta sotatilasta maassa. Armeija suojaa jo panssareillaan presidentin palatsia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163108#.UMlyg2JHT-k

3. USA:n ulkoministeriön edustaja Victoria Nyland kielsi ehdottomasti epäviralliset huhut, että USA kävisi salaisia keskusteluja Hamasin edustajien kanssa, puhuessaan lehdistö-tilaisuudessa Washingtonissa. ”Julkisuudessa on liikkunut outoja tietoja, että USA kävisi jonkinlaisia selän-takaisia keskusteluja Hamasin kanssa, tai että USA:n hallitus toimii yhdessä entisten virkailijoiden kanssa, joilla on jonkinlaisia yhteyksiä Hamasin kanssa,” Nuland totesi jatkaen: ”Haluan vakuuttaa, että nämä tiedot ovat täysin vääriä. Ei ole mitään salaisia kanavia. Meidän asenteemme Hamasiin on muuttumaton”.
Nuland vakuutti myös viitaten Khaled Mashaalin ja Ismail Haniyehin puheisiin Hamasin 25-vuotisjuhlassa, että ne vahvistavat käsityksiä, ettei Hamas ole rauhankumppani. ”Ellei Hamas hyväksy EU:n sille antamaa kolmea vaatimusta, se ei voi olla mukana minkäänlaisissa neuvotteluissa.”

ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu ja ulkoministeri Avigdor Liberman ovat viime päivinä puheissaan tuominneet EU-maiden täydellisen hiljaisuuden Hamasin johtajien Israelin tuhoa vaativista puheista tai PA:n yksipuolisesta Palestiinan valtion perustamisesta YK:n yleiskokouksen päätöksellä, mutta ovat kärkkäästi ja ärtyneinä tarttuneet Israelin ilmoitukseen jatkaa rakentamistaan kotimaassaan, myös Juudeassa ja Samariassa ja pääkaupungissaan.
”Mitä tulee Euroopan maiden kantaan, Israelin tuhoaminen on niiden mukaan selviö”, Liberman sanoi verraten Euroopan maiden penseää suhtautumista siihen, miten ne pidättyivät toimimasta estääkseen juutalaisten tuhoamista natsien keskitysleireillä holokaustin aikana.
Varsinkin Libermanin terävät lausunnot ärsyttivät EU:n ulkomaanasioitten johtajaa Catherine Ashtonia, jonka edustaja Maja Kocijancic sanoi: ”Libermanin tekemä vertaaminen haavoittaa kaikkia eurooppalaisia,” hän tuhisi jatkaen: ”Euroopan antama vakuutus Israelin turvallisuudelle ei ole kyseenalainen”. Hän sanoi Ashtonin joutuneen shokkitilaan kuullessaan Libermanin syytökset.

USA:n ulkoministeriön edustaja Victoria Nuland kosketteli lehdistötilaisuudessa myös PA:n taloutta vakuuttaen, että USA tekee voitavansa sen vaikeuksien voittamiseksi, ja ministeriö aikoo pyytää kongressia myöntämään lisävaroja PA:n budjetin tasapainottamiseksi. Hän ei suoraan moittinut Israelin päätöstä pidättää seuraavan neljän kuukauden aikana keräämänsä vero- ja muut saatavat lyhentääkseen niillä PA:n velkoja Israelin sähköyhtiölle, mutta puheen sävy ole se, että Israelin tulee jatkaa yksipuolista myönnytyspolitiikkaansa PA,lle.  http://www.timesofisrael.com/us-denies-holding-backchannel-talks-with-hamas/

4. USA:n virnaomaisen mukaan, joka ei halua paljastaa nimeään, Syyrian presidentti Assadia tukevan armeijan joukot ampuivat yli puoli tusinaa raketteja Damaskoksesta maan pohjoisosaan kapinallisten miehittämille alueille. USA:n ulkoministeriön edustajan Victoria Nuland ei lehdistötilaisuudessa maininnut, minkä tyyppisistä ohjuksista tai raketeista oli kysymys. Ne ammuttiin samana päivänä, kun sata Syyrian ystäviksi mainittua valtiota päätti tunnustaa Syyrian Kansallisen Koaliittion (SNC) Syyrian viralliseksi edustajaksi. Mukana oli myös USA:n edustaja, joka siten antaa täyden tukensa kapinallisille.

Tämä herättää välttämättä sekaisia tuntemuksia, sillä kapinalliset itse tunnustavat, että heidän joukoissaan on runsaasti ääri-islamilaisia pyssymiehiä, jotka edustavat al-Qaidaa ja Islamic Jihadia, jotka molemmat ovat leppymättömiä USA:n ja Israelin vihollisia. USA päätti asettaa islamilaisen äärijärjestön al-Nusran terrorilistalle, mutta SNC vaatii päätöksen peruuttamista.
USA:n Valkoisen Talon, eli Obaman hallituksen, edustaja Jay Carney sanoi, ettei hän pysty vahvistamaan tietoa ohjuksista, mutta sanoi sen ilmaisevan Assadin joukkojen epätoivoa. Asiantuntijoiden mukaan ohjusten lentorataa tutkittaessa oletetaan, että ne ovat Scud-ohjuksia, mutta mikään ei viittaa siihen, että niissä olisi massatuhokärjet.
Carney valitti Assadin turvautumista ohjuksiin omia kansalaisiaan vastaan omassa maassaan, mutta se on täysin Assadin lupausten mukainen käyttää kaikkia aseitaan. http://www.timesofisrael.com/assad-fires-scuds-at-rebel-fighters/

5. UUTISOTSIKOITA
                     -      Syyrian sisäministeriön edustalla eilen räjäytetyt kolme pommia surmasivat ainakin 5 ja haavoittivat 23 ihmistä, raportoi Syyrian uutistoimisto. Pommitus tapahtui pian sen jälkeen, kun Syyrian 100 ystävämaata tunnustivat SNC:n Syyrian edustajaksi. Pommit vaurioittivat ministeriön tiloja, mutta kukaan mistereistä tai henkilökunnasta ei saanut surmaansa.
                            Lontoossa toimivan Ihmisoikeusjärjestön mukaan ainakin 130 ihmistä kuoli Syyriassa keskiviikkona käydyissä taisteluissa. Syyrian ystävämaat lupasivat ”kaikkea inhimillistä tukea” kapinallisille, mutta eivät uskaltaneet sanoa suoraan, että pääosan avusta muodostanevat nykyaikaiset ilmatorjunta- ja pst-ohjukset, helikopterit ja ohjukset. Tämä kaikki sopii Obaman ideologiseen suunnitelmaan marxistisen sosiaali-järjestelmän levittäminen paitsi Yhdysvaltoihin myös Lähi Idän maihin pystymättä näkemään, että hänen aloittamansa ja tukemansa toiminta hyödyntää islamin äärijärjestöjen valtasuunnitelmia. Aktiivisimpia ja näkyvimpiä ovat al-Qaidaa ja Islamic Jihadia kannattavat järjestöt, mutta sekasortoisen, vallitsevan hallinnon tuhoamisen jälkeen hedelmät korjaa Muslimiveljeskunta, jolla on selkeät pitkän tähtäyksen suunnitelmat yhtenäisen islamilaisen yhteisön muodostamiseksi Irakista Syyrian, Libanonin ja Gazan kautta Egyptiin ja Pohjois-Afrikkaan.
-          Englannissa vieraileva Jordanian kuningas Abdullah II syytti Egyptiä, että se vahingoittaa Jordaniaa taloudellisesti ja väheksyy sitä diplomaattisesti. Hän sanoi myös, että Jordania toimii isäntänä helmikuussa Israelin ja PA:n välisissä neuvotteluissa EU:n ja USA:n tukemana, kuten Lontoossa ilmestyvä Al-Hayat päivälehti kertoi eilen. Abdullah tapasi eilen Englannin pääministeri David Cameronin sekä ulkoministeri William Haguen. Jordania on kärsinyt 7 miljardin USD menetykset terroristien räjäytettyä Egyptistä Jordaniaan ja Israeliin kaasua johtavat kaasuputken. Abdullah II arvioi, että Syyrian  presidentti Assadilla on tarpeeksi sotakalustoa kahden vuoden taisteluja varten, mutta taloudellisesti vain neljäksi kuukaudeksi. He keskustelivat myös Englannissa vapautetun terroristin Abu Qatadan luovuttamiseksi Jordaniaan, jossa hänet tuomittiin 1999 elinkautiseen vankeuteen terroritoimien järjestämiseksi Jordaniassa. http://www.timesofisrael.com/israelis-and-palestinians-to-meet-in-jordan-in-february-king-abdullah-says/
-          Jordanian viranomaiset varoittavat israelilaisia matkailijoita, ettei heidän tule pitää yllään juutalaisille ominaisia vaatekappaleita kuten kipa. Tämä siksi, että Jordaniassa toimii aktiivisia terrorijärjestöjä, jotka vain etsivät sopivia juutalaiskohteita iskuilleen. Ohjeita ovat levittäneet jordanialaiset matkatoimistot ja hallituksen turismivirastot. http://www.timesofisrael.com/jordan-warns-israelis-not-to-visit-wearing-jew-clothes/
-          IDF:n sotilaitten  häpeällinen pakeneminen arabimassojen puristuksessa ja kivisateessa on herättänyt ansaittua närkästystä ja suuttumusta lehtien yleisen-osaston kirjoitusten mukaan arvioiden. IDF:n komentaja Benny Gantz sanoi häpeillen, että IDF kunnioittaa siviilejä eikä halua vahingoittaa heitä, mutta että sotilailla on oikeus käyttää aseitaan, jos heidän henkensä on vaarassa, mutta vain silloin. Eilen Hebronissa naissotilas ampui 17-vuotiaan arabin, joka käsiaseella uhkasi sotilaita tarkastuspisteessä. Ase todettiin metallista valmistetuksi leluksi, joka erehdyttävästi muistutti aitoa asetta. Sotilaan tarkoituksena oli haavoittaa nuorukaista, mutta hänen luotinsa haavoittivat häntä kuolettavasti.
-          Debkafile kertoo, että Assadin sotilaat ampuivat Scud-ohjuksia Al-Safiran valtausta yrittäviä kapinallisia vastaan. Al Safirassa sijaitsevat Syyrian tärkeimmät massa-tuhoaseiden varastot, jotka olivat joutumassa kapinallisten käsiin. http://www.debka.com/article/22608/Assad-fires-Scuds-to-stop-Al-Qaeda-arm-seizing-chemical-arms-at-Al-SafiraWednesday, December 12, 2012

KESKIVIIKKO 12.12.12


KESIKIVIIKKO 12.12.12 

1. PRESIDENTTI Obama on Israelin TV-10 mukaan ilmoittanut olevansa valmis suoriin neuvotteluihin Iranin johdon kanssa. Tiistaina julkistetun raportin sanotaan perustuvan USA:n hallituksen korkean viranomaisen ilmoitukseen, joka myös vahvisti, ettei Israelin johdon kanssa ole keskusteltu asiasta. Ei tämä ole suinkaan ensimmäinen kerta, että USA toimii tärkeissäkin Israelia koskevissa kysymyksissä kuulematta ensin Lähi Idän tärkeimmän liittolaisensa mielipidettä, mutta raportissa todetaan, ettei yksikään USA:n presidentti ole aiemmin toiminut vastaavissa tilanteissa edes ilmoittamatta päätöksestään ennen sen julkistamista.
Ei liene kovin mairittelevaa Israelin pääministerille suhteiden kannalta lukea lehdistä, mitä USA:n presidentti on päättänyt Irania koskevassa kysymyksessä.

RAPORTIN mukaan USA:n presidentti antaa Iranin neuvotteluille 4 – 5 kuukautta onnistua, jonka jälkeen, jos keskustelut eivät tuota tulosta, USA voi katsoa olevansa pakotettu turvautumaan viimeiseen mahdollisuuteen, eli aseelliseen optioon, jota USA haluaa välttää.
Raportin mukaan Obama suunnittelee asettavansa Iranille ehtoja neuvottelujen aloittamiseksi. Iranin tulee keskeyttää uraanin rikastamisensa ja antaa IAEA:n tarkastajille mahdollisuus käydä tutkimassa haluamiaan kohteita Iranissa.

Elad Benarin laatimassa INN:n artikkelissa todetaan, että USA epäilee Israelin vuotaneen Iranin ydinasesuunnitelmia koskevia tietoja julkisuuteen voidakseen siten painostaa länsimaita koventamaan asennettaan Irania vastaan.
Jokin aika sitten julkistettiin Guardian lehdessä kaavioita, joiden uskottiin esittävän Iranin kokeiden tuloksia ydinpommin räjähdyksen simulaatioissa. Asiantuntijat huomauttivat pian raportin julkistamisen jälkeen, että kaavioita oli peukaloitu eivätkä siten uskottavia. Kaavioiden julkistamisen uskotaan kuitenkin häiritsevän IAEA:n neuvotteluja Iranin kanssa.
IAEA:n pääsihteeri Yukija Yamano vakuuttaa, että vaikka Iran on siivonnut Parchin tuki-kohdan alueelta kaikki merkit, jotka viittaisivat tehtyihin simulaatiokokeisiin, alueen tutkiminen olisi kuitenkin hyödyllinen.
Viikko ennen USA:n presidentin vaaleja raportoitiin, että USA on valmis suoriin neuvotteluihin Iranin kanssa, mutta Iranin johto ilmoitti silloin odottavansa vaalien tuloksia nähdäkseen, kenen kanssa se neuvottelee. USA:n taholta kiellettiin välittömästi raportin tiedot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163073#.UMgYBGJHT-k

2. IRANIN ulkoministeriön edustaja vakuutti tiistaina järjestetyssä lehdistökonferenssissa Teheranissa, että Iranin suhteet Hamasin ja Islamic Jihadin kanssa ovat paremmat kuin koskaan. Iranilaisen MEHR-uutistoimiston välittämän raportin mukaan ulkoministeriön edustaja väitti länsimaisten uutistoimistojen pyrkivän häiritsemään Iranin suhteita Hamasiin ja Islamic Jihadiin niiden IDF:lle aiheuttaman tappion jälkeen ”Pilvenpatsas” operaatiossa, kuten hän väitti siteeraten Hamasin vääristeltyä raporttia sodan tuloksista.
Edustaja sanoi, että arabien avustaminen niiden taisteluissa on Iranille periaatekysymys.
Hamas pommitti Tel Avivia ja Jerusalemia iranilaisilla Fajr-5 raketeilla, tosin väittäen, että ne olivat Gazassa Hamasin iranilaisen mallin mukaan valmistamia M-75 raketteja, jossa 75 tarkoittaa raketin kantomatkaa. Tel Aviviin ammutuista raketeista yksi ohitti Iron Dome torjunta-patteriston osuen asuntokerrostaloon vahingoittaen muutamia asuntoja. Jerusalemiin ammutut raketit eivät yltäneet lähellekään Jerusalemin aluetta.

IRANIN parlamentin puhemies Ali Larijani tunnusti operaation Pilvenpatsas aikana, että Iran on avustanut Hamasia sotilaallisesti ja taloudellisesti siitä lähtien, kun se kaappasi vallan Gazassa 2007, ja sanoi Iranin olevan ylpeä siitä.
Iranin vallankumouskaartin joukkojen komentaja kenraali Ali Jafari tunnusti samoin, että Iran on antanut teknistä tietoutta Hamasille Fajr-5 raketista ja että palestiinalaiset olivat nopeasti pystyneet rakentamaan oman versionsa siitä Gazassa.
Sekä Hamasin että Islamic Jiohadin edustajat tunnustavat avoimesti saavansa avustusta Iranilta. Tätä he saavat sekä sotilaallisina tarvikkeina että taloudellisena tukena ja koulutuksen muodossa aseiden käyttämiseksi.
Suhteet osapuolten välillä näyttävät jatkuvan hyvinä, vaikka Syyriassa Iran tukee Assadin hallitusta, jota vastaan Muslimiveljeskunnan alainen Hamasin ja Jihadin taistelevat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163077#.UMgj8GJHT-k

3. EGYPTIN poliittisen pattitilanteen johdosta Egyptin armeija on ottamassa aiemman aktiivisen aseman kuitenkaan haluamatta asettua kummankaan osapuolen taakse. Viime yön aikana kymmeniä tuhansia mielenosoittajia kokoontui Kairossa sekä Mursin kannattajien että häntä vastustavien järjestämiin mielenosoituksiin. Mursin vastustus keskittyy hänen päättämänsä kansanäänestyksen vastustamiseen. Kansanäänestyksellä Mursi halusi saada vahvistuksen perustuslakia laatineen paneelin esitykselle uudesta perustuslaista, jonka Mursin vastustajat pelkäävät tuovan Egyptiin Muslimiveljeskunnan valvoman yksinvallan.

Mursin vastustajat ovat sekä vapaamielisiä että eri uskontoihin kuuluvia vähemmistö-ryhmittymiä, joista suurin on koptikristittyjen muodostama kokonaisuus. Heidän edustajansa jättäytyivät pois paneelin työskentelystä havaittuaan, ettei heitä kuunneltu.
Mursin vastaisen opposition edustajat osoittivat mieltään viime yön aikana presidentin palatsin edustalla murtaen osia armeijan kiireesti suurista kivilohkareista ja teräs-kiinnikkeistä sen suojaksi rakentamasta muurista pyrkimättä kuitenkaan tunkeutumaan palatsin alueelle.
Mursin kannattajat osoittivat mieltään muutaman kilometrin päässä, eikä suoraa kontaktia heidän välillään ollut. Tämän vuoksi säästyttiin verisiltä yhteenotoilta.

EGYPTIN armeijan  komentaja ja puolustusministeri Abdel Fattah Al-Sissi esiintyi myöhään tiistai-iltana Egyptin TV:ssä esittäen vetoomuksen keskustelutilaisuuden järjestämiseksi osapuolten kesken keskiviikkona armeijan urheilukeskuksessa Kairon koillisosassa. Sissi kutsui tilaisuuteen poliittisia vaikuttajia, nuorisoliikkeen edustajia, journalisteja sekä tuomareita. Sissi vakuutti, ettei siellä puhuta politiikkaa, vaan maan pelastamisesta. 
Egyptin pääoppositioryhmittymä, National Salvation Front, on aiemmin hylännyt Mursin neuvottelutarjoukset, ellei kansanäänestystä siirretä, mutta ilmoittaa nyt joustavansa saadakseen tilanteen laukaistuksi.
Presidentti Mursi antoi armeijalle valtuudet pidättää järjestykselle vaarallisiksi katsomiaan kansalaisia, mikä tarkoittaa sotatilaa maassa.
Egyptiä avuliaasti taloudellisesti ja diplomaattisesti tukenut USA kehottaa armeijaa toimimaan vastuullisesti ja välttämään kovia otteita. USA antaa vuosittain Egyptille 1.3 miljardia sotilasapua ja Obama lupasi miljardi USD sen lisäksi. USA toimittaa Egyptille 20 F-16 konetta tammikuun 22.päivänä, jolloin Israelissa pidetään parlamenttivaalit. Koneitten toimittamisesta sovittiin presidentti Mubarakin aikana, minkä hedelmät korjaa nyt presidentti Mursi.
IMF päätti siirtää Egyptille myönnetyn 4.8 miljardin luoton maksamista, kunnes tilanne selkiytyy Egyptissä. Egyptin pääministeri Hisham Qandil sanoi hallituksen pyytäneen lainan siirtoa toistaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163074#.UMgp_WJHT-k

4. ISRAELILLA on tarkkailupisteitä Eritreassa, pienessä valtiossa Sudanin ja Etiopian välissä Punaisenmeren rannalla, kertoo Stratfor Global Intelligence tiistaina. Iran on aktiivisesti hoitanut ja lisännyt toimintaansa Sudanin kanssa. Sen sotalaivat ovat vierailleet Port Sudanin satamassa, ja viimeisestä vierailusta kerrottiin pari päivää sitten.
Israelin intressi kohdistuu Iranin lähettämiin asetoimituksiin, jotka usein puretaan Sudanissa ja kuljetetaan sieltä Egyptin kautta Siinaille tai Gazan kaistalle. Israelin ilmavoimien väitetään tuhonneen asetoimituksia kuljettaneita autokonnia Sudanin erämaassa, ja myös IAF:n väitetään osallistuneen Khartoumissa 23.10.12 räjähtäneen ja tuhoutuneen asetehtaan pommitukseen. Israel ei ole virallisesti kieltänyt eikä myöntänyt, vaikka poliitikot puheissaan niihin epäsuorasti viittaavat.

STRATFORIN mukaan Israelilla on pieni merivoimien edustus Dahlak arkipelagossa ja Massawassa sekä kuuntelupiste Amba Soirassa. Niistä Eitreassa sijaitsevista toimi-pisteistään käsin Israel pystyy valvomaan Iranin laivaston liikkeitä Afrikan sarven lähettyvillä.
Eritrea taiteilee Iranin ja Israelin vaikutusvallan välillä. Iran on tukenut Eritrean taloutta ja se on vastaavasti tukenut Iranin ydinasesuunnitelmia. Eritrea haluaisi Israelin lisäävän yhteis-toimintaansa ja kohentavan maan ilmavoimia, mutta koska Etiopian suhteet ovat myös tärkeitä Israelille, suhteiden kehittäminen  täytyy tehdä varoen. Eritreaa odottaa myös pienten toimintamaksujen ohella Israelin käyttävän suhteitaan USA:n suhteiden parantamiseksi.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163072#.UMg5K2JHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Turkin presidentti Abdullah Gul sanoi lehdistökonferenssissa Turkissa tiistaina, että Israel pelaa tulella suunnitellessaan uusia rakennuskohteita Juudeassa ja Samariassa. Hän viittasi erityisesti E-1 alueen rakentamiseen Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä, että suunnitelman toteuttaminen on hyvin vaarallista. Hän varoitti, etteivät nämä vain haavoita Israelia lyhyellä ja pitkällä tähtäyksellä, vaan tulevat eristämään sitä entistä enemmän maailmalla. Hän kehotti Israelin johtajia katsomaan YK:n yleiskokouksen päätöstä PA:n aseman nostamiseksi virallisen tarkkailijan asemaan ja oppimaan siitä, miten maailma reagoi. Hän viittasi PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin uhkaukseen valittaa Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen Israelin rakennussuunnitelmista Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa, jotka Israel vapautti 1967 puolustussodassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163058#.UMhAe2JHT-k
-          Yhdysvaltoihin muuttaneet siirtolaiset ovat osoittautuneet yhä enemmän terroristien tukijoiksi, joille he lähettävät rahaa. Esimerkkinä kerrotaan Somaliasta muuttaneesta naisesta, joka lähetti 1450 USD Al Shabaab terrorijärjestölle Somaliassa. FBI äänitti hänen puhelinsoittojaan, joissa hän ilmaisee ihastuksensa uutisista, että A-Shabaab oli surmannut Somaliassa toimivia rauhanturvaajia. Toisessa puhelinkeskustelussa hän vakuutti kuuntelijalleen, että USA:ssa toimivat terroristit tulevat aiheuttamaan uusia 9/11 kaltaisia iskuja, joissa uhriluku kaksin- tai kolminkertaistuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163080#.UMhESGJHT-k
-          Ryhmä cyberhakkereita, jotka syksyllä sotkivat USA:n tietoliikenne-markkinoita, uhkaa uudistaa hyökkäyksensä USA:n mantereella. Ryhmällä on suhteita Hamasin aseellisen siiven izza-din al-Qassam kanssa, kuten FOX-news raportoi. Ryhmä ilmoitti maanantai-iltana, että iskujen kohteina tulevat olemaan JP Morgan Chase, Bank of America, US Bancorp, PNC Financial Servicies sekä Sun Trust Banks. Ryhmän sanomassa uhattiin, että hyökkäykset ovat suuruudeltaan ja vaikutuksiltaan ennalta arvaamattomat, joita niiden tukijat eivät osaa odottaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163060#.UMhGLmJHT-k
-          Reza Kahlili, joka esiintyy peitenimellä, raportoi Irani lähettäneen Yhdysvaltoihin 10 hengen murharyhmän, jonka jäsenet ovat pitkälle koulutettuja ja erikoistuneita. Raportissa kerrotaan myös, että Iran on tehostanut ydinaseen valmistusta ja että se on hajauttanut toimintansa laajan maansa eri osiin, joista niitä on mahdotonta löytää. Ryhmän jäsenet ovat kaikki Iranin vallankumouskaartin upseereita, jotka valittiin 9 vuotta sitten, ja joiden kouluttamisen ja ohjeistamisen valtuutti vallankumouskaartin  komentaja Qassem Soleimani ja jonka ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei vahvisti. Kukin näistä murharyhmän jäsenistä kokoaa oman solunsa kokonaismäärän noustessa viiteenkymmeneen. Heidän rahoittajineen toimii kaksi varakasta iranilaista liikemiestä, jotka matkustavat yhtenään USA:n ja muun maailman välillä. Ryhmän jäsenet toimivat eri alojen asiantuntijoina ennen liittymistään operaatioon, ja he pystyvät nyt hyödyntämään aiempaa asiantuntemustaan erikoiskoulutuksen ohella. Raportin mukaan ryhmä aktivoituu toimintaan, elleivät länsimaat ja USA suostu Iranin ilmoittaman puolen vuoden aikana hyväksymään Iranin ydinsuunnitelmaa ja sen vaatimuksia. Ryhmän iskukohteet on valittu, ja Khamenei on ne hyväksynyt. Raportissa kerrotaan myös, että Iranin heikentyvä taloustilanne ja sisäisten levottomuuksien uhka voivat nopeuttaa ryhmän iskujen aikataulua. Myös Syyrian presidentti Assadin hallituksen kaatuminen ja Hizbullahin heikentyminen voivat vaikuttaa aikataulun muuttamiseen. Raportti viittaa mahdollisuuteen, että Iran voi iskeä ohjuksillaan Israeliin. Raporttien mukaan sillä on 170 ballistista ohjusta suunnattuina Israelin kaupunkeihin, osa niistä on varustettu biologisin kärjin. Iran voi valmistella plutoniumpommin rakentamista Pohjois-Korean avustamana, ja ensi vuonna sillä on operatiivisesti valmis ballistinen ohjus, jolla se yltää Yhdysvaltoihin, kuten raportti toteaa.
-          Debkafile kertoo artikkelissaan, että operaatio Pilvenpatsas Gazassa nosti merkittävästi Hamasin painoarvoa ei vain Gazassa vaan myös ulkomailla. DF kertoo, että se on myös sekoittanut pahasti IDF:n toimintavapautta Juudean ja Samarian alueilla, joissa Hamas voi suorittaa samantapaisen vallankaappauksen kuin Gazassa 2007. Hamas ja Fatah, joka toimii pääasiassa Juudean ja Samarian alueille, ovat vuosikaudet pyrkineet sopimaan erimielisyytensä ja yhdistämään poliittiset tavoitteensa, jotka Hamasilla ovat selkeät: Israelin tuhoaminen ja islamilaisen tasavallan perustaminen sen raunioille. DF arvioi, että Hamas valmistelee PA:n hallinnon lopettamista ja vallan anastamista, josta ensimmäisiä selviä oireita on nähtävissä PA:n salliessa Hamasin järjestää Nablusissa järjestönsä 25-vuotis-juhlallisuudet. Israel on joutunut peräytymään Hamasin suhteen luopumalla vaatimuksistaan puskurivyöhykkeen perustamiseksi Gazan puolelle rajaa ja sulkea kaikki salakuljetustunnelit Gazasta Siinaille ja Israeliin. Israel joutui leventämään Gazan kalastajien oikeutta Välimerellä kauemmas rannikosta ja helpottamaan siviililiikennettä Gazasta. Operaatio Pilvenpatsaan keskeyttäminen romahdutti IDF:n moraalia, mitä ovat lisänneet videokuvat sotilaitten päättömästä pakenemisesta arabien kivitysten alta valittaen, ettei heillä ole lupa käyttää aseitaan. http://www.debka.com/article/22602/The-Gaza-operation-s-ending-shakes-West-Bank-security-opens-door-to-Hamas


Tuesday, December 11, 2012

TIISTAI 11.12.12


TIISTAI 11.12.12

1. TÄSSÄ SITÄ mennään taas, täytyy todeta aamun uutisten kirjoituksesta, jonka mukaan EU:n ulkoministerit ”voimallisesti” totesivat, että EU:n ja Israelin väliset sopimukset koskevat vain 1967 puolustussotaa, eli ns. Jom Kippur sotaa, edeltäviin linjoihin. Tämän päätöksen uskotaan olevan valmistelua täydelliselle boikotille noiden linjojen itäpuolella juutalaisten yksityisten tai yhtiöiden valmistamille tuotteille. Uutinen jatkaa, että EU:n ulkoministerit ovat tuohtuneita uutisista, että Israel aikoo aloittaa ns. E-1 alueen rakentamisen suunnittelun voidakseen kaikkien byrokraattisten kiemuroiden jälkeen – jotka Israelissa ovat tunnetusti monimutkaisia ja hitaita – kolmen neljän vuoden päästä iskeä lapiot maahan ensimmäisten rakennustöitten aloittamiseksi. EU:n ulkoministereitten luutuneisiin käsityksiin ei näytä millään ilveellä uppoavan pääministeri Netanyahun selitykset, ettei tuon viiden km:n pituisen käytävän rakentaminen millään tavoin estä Palestiinan valtion perustamista, jos joku sitä niin kauheasti haluaakaan, ja vielä vähemmän on esteenä rauhanneuvotteluille, jos tahtoa niihin riittää.

Tässä itse asiassa piileekin tämän villakoiran ydin: Koko virkakautensa ajan pääministeri on houkutellut Abbasia neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja, julistaen jopa vastoin Israelin kansan tahtoa 10 kuukauden rakennuskiellon Juudeaan ja Samariaan ja käytännössä myös Jerusalemin itäosiin, eikä koko sinä aikana Abbas eväänsä liikauttanut.
Kaiken tämän taustalla ovat Abbasin ja arabien toiset suunnitelmat, joiden päämääränä ei suinkaan ole edistää juutalaisvaltion kehitystä, vaan alistaa se islamin oppien mukaan dimmi-asemaan, jossa se maksaa korkean hinnan oikeudestaan elää täysin arabien ehdoilla, ja lopulta kuristaa se voimattomaksi ja hengettömäksi, mitä saudisuunnitelma tarkoittaa.
Oman islamfobiansa pelossa länsimaat, etenkin EU-maat, ovat valmiit myymään oman esikoisoikeutensa Euroopan mantereella ”kannullisesta öljyä” lähes esteettä rynnistävälle islamin hyökyaallolle antautuen vähä vähältä sen sharia-lain alaisuuteen, kuten on jo tapahtunut monissa Euroopan kaupungeissa, joiden joihinkin lähiöihin ei-muslimit eivät uskalla mennä eikä heitä sinne päästetä. Tämäkö on Euroopan tulevaisuutta? Kirkkoja tyhjenee ja autioituu kuulijoiden ja varojen puutteen vuoksi, tai ne myydään muslimeille ja muutetaan moskeijoiksi; juutalais-kristillisen kulttuurin mainitseminenkin on kuin kirosana.
Tältä pohjalta EU-maiden ulkoministerit laativat Israelin vastaisia julkilauseitaan varoen tarkoin, ettei niihin vahingossakaan sisällytetä mitään, mikä voisi pahoittaa kotimuslimien tai öljyä tuottavien arabisheikkien mieltä.

PÄÄMINISTERI Netanyahu hämmästelee, eivätkö EU-maiden ulkoministerit seuraa uutisia, vai ovatko heidän korvansa lukkiutuneet siten, että ne kuulevat vain määrätynlaiset uutiset? Hän kyselee, missä ovat ulkoministerien tuomitsevat lausunnot Hamasin johtajien Mashaalin ja Haniyehin Israelin tuhoamista vaativista puheista ja lausunnoista? Tai Abbasin hiljaisuuden tuomitseminen heidän vihaa tihkuvista puheistaan? Eivätkö he ole tietoisia, että syvällä sydämessään Abbas ylistää heidän rohkeuttaan ja käytännössä yhtyy heidän esittämiinsä ideoihin, vaikka silmän lumeeksi esittääkin olevansa valmis rauhankeskusteluihin samaan aikaan esittäen ennakkovaatimuksia, joista hän tietää, ettei Israel niitä hyväksy.

ISRAELIN ulkoministeriö esitti vakavaa kritiikkiä EU:n ulkoministerineuvoston lausunnosta: ”Tämä EU:n ottama yksipuolinen asenne edistää vain kieltäytyjiä eikä edistä pysyvän rauhansopimuksen kannattajia,” sanotaan ulkoministeriön varovaisesti muotoillussa lausunnossa, vaikka aihetta olisi ollut paljon suorasukaisempaan esitykseen.
EU:n sommitellessa entistäkin uhkaavampia lausuntoja, pääministeri Netanyahu puhui ulkomaisten lehtimiesten kanssa hallituksen lehdistötoimistossa hanukka-tilaisuudessa tuomiten EU-neuvoston lausunnon todeten: ” Maale Adumin ja Jerusalemin yhdistäminen toisiinsa kapean käytävän kautta ei mitenkään vahingoita kahden valtion periaatetta. Sellaiset väitteet eivät ole totta. Valitettavasti, jos toistat samaa valhetta loputtomasti, kansa alkaa lopulta uskoa sen todeksi”. Hän valitti sitä, että ulkomaat ovat keskittyneet seuraamaan Israelin toimia sen sijaan, että vaatisivat palestiinalaisia palaamaan neuvotteluihin.

”PALESTIINALAISILLA on varaa välttää neuvotteluja, koska kansainvälinen yhteisö ei ole asettanut mitään korvausvaatimusta palestiinalaisten kieltäytymisestä neuvotella hyvässä hengessä,” Netanyahu selitti jatkaen, että viikonvaihteen aikana Hamasin johtajat Gazassa avoimesti vaativat Israelin tuhoamista. Hän kyselee, missä olivat EU-lausunnot? Missä Abbas? Miksei palestiinalaisten edustajia kutsuttu selittämään EU-maiden ja muiden maiden pääkaupunkeihin, miksei PA tuominnut heidän puheitaan vaan sen sijaan esitti yhdistymis-neuvotteluja? Netanyahun kuulosteleminen tuotti vain kuolettavan hiljaisuuden.
Netanyahu vakuutti, ettei Israel voi hyväksyä sitä, että EU löytää äänensä välittömästi, kun Israel aikoo rakentaa pääkaupungissaan, mutta pysyy ääneti kuin se tietty neste sukassa, kun palestiinalaisjohtajat vaativat maailman ainoan juutalaisvaltion tuhoa, maailma on vaiti. Hän vakuutti, että Israel tulee puolustamaan muinaisen kotimaansa oikeuksia niitä vastaan, jotka haluavat tuhota sen.
NETANYHAU selitti, että hänellä oli vaikeuksia laatiessaan v. 2009 Herzliassa pitämäänsä puhetta, jossa hän ensimmäisen kerran julkisesti kannatti kahden valtion periaatetta. Mutta jos hän kuvitteli sillä voivansa vaikuttaa entisen aktiiviterroristin Abu Mazenin aka Mahmoud Abbasin ideologiaan, hän erehtyi pahan kerran. Palestiinalaisten tapana on panna muistiin kaikki heille luvatut etuisuudet, joihin he toistuvasti viittaavat, vaikka kielsivät ne aikanaan. Täten he edelleen viittaavat YK:n yleiskokouksen 1947 tekemään päätökseen Palestiinan jakamisesta juutalaiseen ja palestiinalaiseen valtioon, vaikka he arabimaitten tapaan hylkäsivät sen ehdottomasti ilman neuvotteluja.
Muutama tunti Netanyahun puheen jälkeen EU-neuvosto anoi lausunnon, jossa se tuomitsi Hamasin johtajien Israelin tuhoa vaativat lausunnot.

2. SYYRIAN sisällissodan merkittävimmät ryhmittymät Assadin armeijan vastaisessa taistelussa ovat olleet Jihadin ja Al-Nusra Front järjestön pyssymiehet. Al-Nusra on ilmeisesti vastuussa viime viikkoina Syyrian kaupungeissa tapahtuneista pommi-iskuista. USA:n ulkoministeriö harkitsee sen asettamisesta listaan, jossa ovat ulkomaiset terrorijärjestöt, se on kuin esiasteena järjestön määrittelemiseksi virallisesti terrorijärjestöksi. Ministeriö perustelee kantaansa sillä, että Al-Nusra pitää läheisiä yhteyksiä Al-Qaidan kanssa.
FSA:n edustaja tunnusti, että nuo jihad-järjestöt olivat toimineet oma-aloitteisesti koordinoimatta toimiaan sen kanssa miehittäessään armeijan Sheikh Suleiman tukikohdan Alepposta länteen aiheuttaen merkittävän iskun Assadin armeijalle. Jihadistien edustaja totesi journalisteille, ettei tukikohdasta löydetty ilmatorjunta- eikä massatuhoaseita.

JIHADIN  edustaja sanoo, että sen tarkoituksena on Assadin armeijan kukistamisen jälkeen muodostaa Syyriasta islamilainen tasavalta, johon kuuluisi myös Golanin ylänkö, jonka Israel vapautti 1967 Jom Kippur puolustussodassa.
AFP:n journalisti, joka seurasi taisteluja Aleppon lähellä sijaitsevasta Sheikh Suleimanin tukikohdasta sanoi, että Jihadin taistelijoiden riveissä oli miehiä muista arabimaista ja Keski-Aasiasta. Kapinallisjohtaja Abu Jalal sanoi, että he valvovat nyt koko tukikohtaa.
Syyrian ystävät, jotka tukevat kapinallisia, aloittivat viikon alussa kokouksensa Marrakeshissä pyrkien koordinoimaan toimintansa kapinan avustamiseksi.

THE LONDON Independent kertoi tiistain artikkelissaan, että Englannin asevoimien komentaja kenraali David Richards neuvotteli Ranskan, Turkin, Qatarin, UAE:n ja USA:n asevoimien edustajien kanssa pääministeri David Cameronin suojeluksessa luodakseen yksityiskohtaisia suunnitelmia kapinallisten avustamiseksi. Ase- ja diplomaattisen avun lisäksi he suunnittelevat kapinallisjoukkojen kouluttamista, mikä ilmeisesti tapahtuisi Turkin maaperällä, koska USA ei halua liata saappaitaan Syyrian loskassa.
Presidentti Bashar Assadin asema alkaa näyttää toivottomalta, uutiset kertovatkin, että neuvotteluja on käyty Etelä Amerikan maiden kanssa turvapaikasta hänelle ja perheelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163043#.UMbkkmJHT-k

3. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n johtajien lausunnot alkavat näyttää uhkavaatimuksilta, mitä Hamasin reklamoima voitto Pillar of Defence operaatiossa ja Hamasin perustamisen 25-vuotisjuhlat maailman mediassa saavuttaman runsaan huomion vuoksi saama ansioton etu ovat siivittäneet jyrkän väkivaltaisuuden kasvun ohella Juudean ja Samarian arabialueilla. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat totesi PA:n radion lähetyksessä, että ”rauhanprosessi on kultainen periaate, mutta lisäsi siihen, kuten INN:n artikkelissa todetaan ”virheellisesti”, että aiemmin tehtyjen sopimusten ja kansainvälisen lain mukaan Israel vetäytyy kesäkuun 4. päivää 1967 olleille rajalinjoille, myös Jerusalemista. Toinen ehto hänellä oli, että neuvottelut tulee aloittaa siitä, mihin ne jäivät neljä vuotta sitten Ehud Omertin ollessa pääministerinä, sillä ”emme halua aloittaa tyhjästä”. Kolmanneksi Erekat esitti vaatimuksen, että kaikki pääkohdat tulee sopia 6 kuukauden sisällä. Erekat ei maininnut, mitä tapahtuu, jos aikataulu rikkoutuu, mutta tarkkailijat uskovat PA:n nyt saavuttaneen diplomaattisesti kaiken haluamansa, ja sen tarvitsee vain odottaa ulkomaisen painostuksen kasvamista Israelia vastaan, mikä lopulta taivuttaa Israelin myönnytyksiin. Tämä näyttää olevan USA:n presidentin taktiikkana: antaa EU-maiden tehdä likainen työ hänen puolestaan ja odottaa, miten Israelin johto siihen reagoi. Pääministeri Netanyahun toimia häiritsevät pahoin sekä presidentti Shimon Peresin (vastoin oikeuksiaan) että entisten vaikuttajahenkilöitten ja ennen kaikkea Olmertin pahoin häiritsevät lausunnot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163042#.UMbtemJHT-k
-          USA:n kongressi harkitsee suostumista Israelin vaatimukseen ostaa Pentagonilta 6 900 GPS-pommia viimeisessä Gazan operaatiossa käyttämiensä pommien aiheuttaman vajauksen täyttämiseksi. IAF teki lähes 1500 pommi-iskua operaation aikana. Pentagon puolustaa myyntiä, sillä USA on sitoutunut Israelin puolustamiseen,  ja lähi Idän sekasortoinen tilanne vaatii jatkuvaa varuillaan oloa. Tämän ohella Israel haluaa ostaa 3 450 pienempää pommia. Pommit varustetaan USA:n kehittämillä JDAM-siivekkeillä (joint direct attack munitions), mikä lisää pommien ohjattavuutta ja kantomatkaa kohteisiinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163045#.UMbzFWJHT-k
-          Palestiinalaiset julkistivat ainakin pari videoitua tilannetta, jossa IDF:n sotilaat joutuivat ylivoimaisen väkijoukon kivityksen ja massavoiman vuoksi pakenemaan paikalta. Sotilaat sanoivat, että heidän mukanaan kulkevat journalistit kuvaavat kaiken, minkä vuoksi upseerit eivät halua joutua syytettäviksi kohtuuttomasta väkivallasta; ja toiseksi siksi, että oikeus avata tuli on ilmoitettu epäselvästi. IDF sanoo paneutuvansa kysymykseen, mikä on pahasti romauttanut IDF:n nauttimaa pelotteluvoimaa. Gazan viimeinen operaatio vaurioitti IDF:n uskottavuutta ja vaikutti heikentävästi sotilaitten taisteluintoon. Netanyahu ilmeisesti menetti kultaisen tilaisuuden hoitaa Hamasin asia loppuun asti maailman median ollessa myönteinen, mutta vaikuttimista johtuen, joita ei liene julkistettu, hän peräytyi viime hetkellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163017#.UMb1aWJHT-k
-          IDF:n johto ilmoittaa, että julkisuuteen päästettyjen videoiden vuoksi armeija tulee huomattavasti parantamaan mielenosoitusten hallitsemistaktiikkaansa. Yksi videoitu tilanne tapahtui Sikemissä (Nablusissa), jossa kolme sotilasta haavoittui, kaksi käteen ja kolmas päähän. Yksi sotilas haavoittui hänen savukranaattinsa lauettua hänen kädessään. Videoitten julkistaminen on aiheuttanut sekä hämmennystä  ellei peräti shokeerannut katsojia, sillä armeijan sotilaitten häpeälliseltä näyttävä juoksu täyttä vauhtia karkuun ei osoita hyvää taistelutahtoa eikä –moraalia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162989#.UMb3hmJHT-k
-          Ulkoministeri Avigdor Liberman, joka on ollut oudon hiljaa jo jonkin aikaa, tuli eilen julkisuuteen todeten, että EU-ulkoministerineuvoston päätös ja julkilausumat osoittavat holokaust-henkeä, joka halutaan virittää uudelleen juutalaisen kansan tuhoamiseksi. Hän puhui Voive of Israel radiolähetyksessä. Hänen varamiehensä Danny Ayalonin outo pudottaminen vaalilistalta on voinut johtua siitä, että Turkin suhteitten kohentamisen vuoksi hänen oli mentävä, sillä hän häpäisi aiheettomasti Turkin lähettilästä Mavi Marmaran onnettoman välikohtauksen seurauksena. Hän kutsui lähettilään ulkoministeriöön, jossa hän asetti lähettilään istumaan tuolille, joka oli paljon alempana kuin hänen omansa, kaiken TV-kameroitten edessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163046
-          Assadin armeijan entinen kenraalimajuri Adanan Sillou vakuuttaa, että hänen käsittääkseen Assad tulee ilman muuta käyttämään kemiallisia aseitaan. Hän puhui ABC:n haastattelussa Antaliyan kaupungissa Turkin eteläosassa. Hän arvioi, että Assadin armeija on hajoamassa ja että ilkeä loppunäytös voi alkaa pian. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163037#.UMb7VGJHT-k
-          Ecuador harkitsee turvapaikan myöntämistä Bashar Assadille ja hänen perheelleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163039#.UMb8tGJHT-k
-          Egypti varautuu tänään jatkuviin mielenosoituksiin, jotka näyttävät repivän presidentti Mursin ja hänen hallintonsa riekaleiksi. Hän antoi armeijalle oikeuden pidättää ihmisiä ja muutenkin armeijan rooli on vahvistunut tilanteen selvittämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163034#.UMb812JHT-k
Monday, December 10, 2012

MAANANTAI 10.12.12


MAANANTAI 10.12.12

1. HAMASIN ulkomaanasioitten toimiston johtaja, käytännössä sen ulkoministeri, jatkaa Israelin vastaista kiihotustaan ja kansalaisten itsetunnon kohottamista Gazassa levitellen valheita, joita pahasti rapistuneesta itsetunnosta kärsivät nuoret mielellään kuuntelevat ja uskovatkin, vaikka tosiasiat kertoisivatkin aivan muuta. Tämä osoittaa arabimielen oudon kaksijakoisuuden, toisaalta he ovat tiukasti kiinni reaalikäytännössä, mutta toisaalta he mielikuvissaan yhdistellen todellisia ja kuviteltuja asioita uskovat virtuaalitodellisuuteen, joka paremmin sopii heidän elämäntilanteeseensa. Tämä selittänee osaltaan Koraanissa olevat historialliset epäjohdonmukaisuudet, joissa sujuvasti yhdistellään eri vuosisatoina eläneiden Raamatun henkilöiden elämää ikään kuin he olisivat eläneet samaan aikaan. Toinen syy siihen voi olla se, että Muhammed ei tiettävästi itse osannut lukea, eikä varsinkaan juutalaisten pyhiä tekstejä, joita hän kadehti, vaan hänen tietonsa perustuivat kuulopuheisiin, jotka olivat pahasti vääristyneet kerrottaessa niitä suusta suuhun.

KHALED MASHAAL, joka jokin aika sitten sanoi eroavansa Hamasin ulkomaanasioitten johtajan paikaltaan, mutta jota on pyydetty jatkamaan, sanoi puhuessaan Gazan islamilaisen yliopiston opiskelijoille tähän tapaan: ”Te tuhositte Ehud Barakin asunnon – ja nyt voinette tuhota Benyamin Netanjahun kodin. Te, nuoret naiset ja miehet, yllätitte vihollisen. Tel Avivin pommittaminen ylitti kaikki odotukset,” hän uskotteli kuulijoilleen. Hänen olisi pitänyt muistaa, että nuoret ihmiset elävät uutta internet-aikaa, jonka kautta heillä on mahdollisuus seurata maailman tapahtumia useista lähteistä saadakseen niiden kautta oikean kuvan tapahtumista.
Raportti ei kerro kuulijoiden reaktioista, mutta jos Mashaalin vääristellyt kuvaukset IDF:n ”Puolustuspilarin” tapahtumista nostattivat ja hivelivät heidän heikkoa itsetuntoaan, he varmaan mielihyvin ja aplodien säestyksellä hyväksyivät hänen esityksensä.
Gazasta ammutut Fajr-5, tai Gazassa valmistetut M-75 raketit, yltivät Tel Avivin ulkolaidalle, yksi jopa asuinkerrostaloon, mutta eivät lähellekään Barakin asuntoa. Pari rakettia ammuttiin myös Jerusalemia kohti – niiden kohteina olivat Knesset ja Peresin asunto, kuten Gazan palestiinalaiset vakuuttivat – mutta ne putosivat kauaksi Jerusalemin kaupungista. Tel Aviviin ammutuista raketeista Iron Dome torjuntapatteristo eliminoi pari, Jerusalemissa ei vielä ole torjuntapatteristoja.

HAMAS voitti palestiinalaisten 2006 vaalit nousten PA:n hallitukseen, mutta Hamas aloitti Gazassa Fatahin jäsenten syrjäyttämisen alueen johdosta ja kaappasi vallan Gazassa lähes verettömässä vallankaappauksessa, jota tosin edelsi varsin suorasukaisia toimia Fatahin jäseniä vastaan. Heitä pidätettiin, vietiin syrjäisiin paikkoihin, joissa heitä pahoinpideltiin ja monet surmattiin. Omaisille ilmoitettiin puhelimella, mistä heidän omaisensa ruumis löytyisi. Joitain Fatahin kannattajia sysättiin tornitalojen katolta varmaan kuolemaan. PA:n aseistetut joukot Gazassa oli jätetty ilman johtajia ja toimintaohjeita, minkä johdosta hyvin aseistetut joukot vetäytyivät muutamiin tukikohtiin nimellistä vastarintaa tehden ennen antautumista.

MASHAAL uhosi voitontahtoa ja taistelumieltä luvaten, ettei tuumaakaan ”palestiinalaisista territorioista” anneta sionisteille, eikä aseellista taisteluja heitä vastaan sovi lopettaa missään vaiheessa, ei edes aseleponeuvottelujen aikana. Hänen toimintaohjeensa oli: ”Tänään meillä on Gaza; huomenna hoitelemme Ramallahin, ja ylihuomenna Jerusalemin.” Tämä noudattelee muslimien taisteluhuutoa syntyhetkistä lähtien: ”Lauantaina surmaamme juutalaiset ja sunnuntaina kristityt”; ja ”Käänny tai kuole.” 
Mashaal sanoi kokeneensa Gazassa kolmannen syntymänsä. Ensimmäinen tapahtui äidistä, toinen hänen toipumisensa Mossadin agentin Ammanissa 1997 antamasta myrkkypiikistä; kolmas syntymä tapahtui Gazassa. Mashaal olisi kuollut, ellei Israel toimittanut vastalääkettä kuningas Abdullah II:n vaatimuksesta agentin epäonnistuessa paeta vaan saatiin kiinni.

PÄÄMINISTERI Netanyahu selvitteli tilannetta hallituksen sunnuntain istunnossa todeten, että lauantain tapahtumat ja ”puheet Gazassa osoittivat taas kerran vihollistemme todelliset kasvot. He ovat keskittyneet meidän tuhoamiseemme, missä he tulevat epäonnistumaan, sillä juutalainen kansa on ennekin voittanut vastaavanlaiset haasteet”. Hän osoitti sanansa myös Abbasille, joka esiintyy maltillisena rauhanmiehenä, mutta ei sanallakaan tuominnut Mashaalin ja Haniyehin räikeitä Israelin ja rauhan vastaisia puheita, kuten ei tuominnut Gazasta Israeliin ammuttua rakettitultakaan. Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz pahoitteli, ettei IDF surmannut Mashaalia Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163008#.UMV0RWJHT-k

2. PA:N PUHEENJOHTAJ Mahmoud Abbas esitti kovanaamaa arabiliiton ulkoministerien kokouksessa Dohassa. Hän kehotti arabimaita pidättäytymään vuonna 2002 Saudi Arabian esittämään ja arabiliiton hyväksymään rauhansuunnitelmaan eikä hylätä sitä, kuten muutamat arabijohtajat ovat vaatineet. Tässä suunnitelmassa Israelia vaadittiin vetäytymään 1967 arabien Israelin tuhoamiseksi aloittamaa hyökkäyssotaa edeltäneille 1949 aselepolinjoille; palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta entisille kotisijoilleen tai tuntuvaa korvausta; Jerusalemin itäosien palauttamista sekä muita vaatimuksia. Vastapainoksi luvattiin, että arabimaat voivat solmia diplomaatti- ja kauppasuhteet Israelin kanssa kuitenkin ehdollisesti siten, että kukin arabimaa päättää niistä itsenäisesti.

Toiseksi Abbas esitti valmiutensa suoriin rauhanneuvotteluihin Israelin kanssa ehdolla, että Israel julistaa 6 kuukauden rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa. Lisäksi hän esitti vaatimuksen, että neuvottelut tulee aloittaa siitä, mihin ne jäivät Ehud Olmertin ollessa pääministerinä ja Livnin ulkoministerinä.
Hän ei näytä muistavan ollenkaan, että Netanyahu julisti 10 kuukauden rakennuskiellon 2008  2009 Juudean ja Samarian alueilla, ja käytännössä myös Jerusalemin itäosissa tarjoten suoria neuvotteluja ilman ennakkoehtoja, mutta koko sinä aikana Abbas ei tehnyt elettäkään neuvottelujen aloittamiseksi esittäen kaiken aikaa silmän lumeeksi uusia vaatimuksia.
Netanyahun lähipiirien vastaus Abbasin tarjoukseen on epäluuloinen ja torjuva, sillä Israel ei halua sitoutua mihinkään epämääräisiin vaatimuksiin ennen neuvotteluja.
Netanyahun kannan mukaan Abbas esittää uusia vaatimuksia voidakseen välttää neuvottelut.

ABBAS selvitteli Dohassa sunnuntaina arabiliiton edustajille, että neuvotteluissa Olmertin kanssa sovittiin useista kysymyksistä, kuten rajat, pakolaiset ja Jerusalem, ja siksi hän haluaa jatkaa siitä, mihin silloin jäätiin. Hän esitti arabiliiton edustajille: ”Me haluamme keskustella kanssanne mekanismista, joka johtaa Israelin vetäytymiseen palestiinalaisten ja arabien alueilta mukaan lukien Jerusalemin itäosista, vankien vapauttamiseen Israelin vankiloista sekä setlementtien rakentamisen lopettamiseen.”
Abbas lupasi, että jos nämä vaatimukset toteutetaan, PA on valmis aitoihin neuvotteluihin.
”Netanyahu haluaa meitä eliminoimaan pakolaiskysymyksen. Me emme hyväksy sitä. Me emme myöskään hyväksy israelilaisia sotilaita Jordanjoen laaksoon.” http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=295224

3. Lyhyt kertaus Israelin oikeudesta Jordanjoen ja Välimeren väliseen alueeseen.
  1. Balfourin julistus, joka annettiin Englannin kuninkaallisen hallituksen toimesta juutalaisten kansallisen kodin perustamiseksi Palestiinaan, joka silloin oli vielä Turkin hallinnassa. Alue, johon juutalaisten kotimaa perustettiin, käsitti myös Jordanjoen itäpuolisen alueen, n. 45 000 neliömailia. Englanti erotti 1922 siitä Jordanjoen itäosat Transjordanian suojeluvaltioksi, eli 78.5 % kokonaisalueesta. Loput alueesta, n. 8 840 neliömailia, tarkoitettiin juutalaisten kansalliskodiksi, Transjordania oli selvästi tarkoitettu Palestiinassa asuville arabeille, vaikka sitä ei erikseen mainittu.
  2. Maailman silloiset johtavat maat Lähi Idässä, Englanti, Ranska, Italia ja Japani, päättivät San Remon ylineuvoston neuvotteluissa 1922 Balfourin julistukseen tukeutuen perustaa juutalaisten kansallinen koti, samalla piirtäen uudelleen koko Lähi Idän valtioiden rajat. San Remon julistuksessa kehotetaan huomioimaan alueiden asukkaiden siviili- ja uskonnolliset oikeudet ilman mainintaa poliittisista oikeuksista.
  3. Vuoden 1922 Kansainliiton julistuksella vahvistettiin Palestiinan mandaatti juutalaisten kotimaaksi. Siinä mainitaan juutalaisten ja juutalaisen kansan historialliset siteet maahan, mutta ei mainittu mitään silloin maassa asuvien arabien siteistä.
  4. USA ratifioi v. 1924 Englannin hallituksen kanssa solmitun ”Anglo-American Treaty” nimellä kulkevan julkilausuman, joka Balfourin julistukseen 02.11.1917 ja tärkeimpien liittolaisvalioitten hyväksymiseen, ja jolla vahvistettiin juutalaisen kotimaan perustaminen Palestiinaan. USA on tämän julkilausuman perusteella sitoutunut tukemaan sitä sekä Balfourin julistuksen että Kansainliiton päätöksen mukaisesti.
Ted Belmanin kirjoittamassa artikkelissa todetaan edelleen, että Englannille annettu mandaattioikeus ei ollut itsenäinen eikä sillä siten olisi ollut oikeutta erottaa Transjordaniaa eikä Golanin kukkuloita juutalaisesta kotimaasta, johon ne edellisten julistusten mukaan  kuuluivat. Artikkelissa todistetaan, etteivät edellä mainitut julistukset ja päätökset millään tavoin edellyttäneet Israelin kotimaaksi todetun maan jakamista ja luovuttamista edelleen.
Täten esim. USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin määrittely, että juutalaiset yhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat laittomia, rikkoo kansainvälistä lakia ja on altis oikeustoimille.
Seuraamassani Belmanin artikkelissa kerrotaan muistakin asiaan liittyvistä seikoista ja sen käsittelystä eri instanseissa, mutta niiden esittely vie liikaa tilaa. Linkki on alla.
Sekä emiiri Faisal, joka sai Irakin kuninkuuden, että Abdullah, jolle Englanti antoi Transjordanian kuninkuuden, hyväksyivät Kansainliiton ja San Remon päätökset.
Kansainliiton ja Anglo-American päätökset periytyivät sellaisinaan YK:lle , jolla ei ole oikeutta muuttaa niiden päätöksiä eikä siten Israelin rajoja. YK:n päätös Palestiinan jakamisesta 1947 on luonteeltaan ohjeellinen eikä sitova. Arabimaat ja palestiinalaiset hylkäsivät sen.
Pääministeri Netanyahu muodosti tammikuun lopulla 2011 korkeimman oikeuden entisen tuomarin Edmond Levyn johtaman kolmen tuomarin muodostaman paneelin, jonka tarkoituksena oli tutkia juutalaisen rakentamisen ja asuttamisen oikeuksia Juudeassa ja Samariassa. Paneelin tutkimus julkistettiin 09.07. 2011. Paneeli havaitsi, ettei tutkimus-aineistoon perustuen Israelin asutustoimia Juudeassa ja Samariassa voida kansainvälisen lain mukaan pitää laittomina, vaan juutalaisilla on oikeus asuttaa alueita tahtonsa mukaan. Siten kaikki ne juutalaisyhteisöt, jotka on perustettu maan lakien mukaisesti, ovat laillisia.
PUHEET Juudean ja Samarian miehityksestä ovat siten virheellisiä.
Epäselvyys kohdistuu lähinnä niihin etäyhteisöihin, joita  kansallismieliset innokkaat nuoret ovat perustaneet autioille kukkuloille ilman asianmukaisia rakennuslupia. Asiaa koskevissa artikkeleissa esitetään kärkevääkin kritiikkiä raportin havainnoista, mikä on ymmärrettävää, koska se pudottaa pohjan Israelin vasemmiston ja siihen sitoutuneiden NGO-järjestöjen ideologialta, joka perustuu siihen haavekuvaan, että sopivilla myönnytyksillä saavutetaan arabien hyväksyminen ja myötätunto ja ehkäpä diplomaattiset suhteetkin. Gazan esimerkki, jonka Israel yksipuolisesti luovutti palestiinalaisille poistaen kaikki juutalaisasukkaat ja sotilaansa sieltä 2005 lopulla, osoittaa karmivalla tavalla tämän ideologian vääristymän. http://en.wikipedia.org/wiki/Levy_Report, http://www.jta.org/news/article/2012/07/09/3100196/committee-determines-west-bank-settlements-outposts-legal-under-international-law

3. UUTISOTSIKOITA
-          INN esittelee artikkelissaan Muslimiveljeskunnan pystyttämiä kidutuskammioita, joihin sen epäviralliset aktivistit kokoavat kaduilta mielenosoituksista tai muuten vain sieppaamiaan kansalaisia, jotka he luovuttavat veljeskunnan koulutetuille ja harjaantuneille kiduttajille, joilla inhimilliset tunteet on työnnetty jonnekin alitajunnan salaisiin kammioihin, joissa Jeesus Nasaretilaisen todistuksen mukaan muhii kaikki paha, joka päästettynä vapaaksi turmelee ihmisen. Kiduttajat ovat artikkelin mukaan ammattilaisia, joiden tehtävänä on menetelmiä asteittain koventaen saada kidutettu tunnustamaan tehty tai kuviteltu rikoksensa, jotta hänet voidaan esittää pikaoikeuden eteen, joka määrää jatkotoimista. Tämä kaikki tapahtuu uskonnon varjolla, ihmisten toimesta, jotka kuvittelevat tekevänsä uhripalvelusta Jumalalle, kuten Jeesus totesi. Monet ovat kristittyjä, monet vapaamielisiä, jotkut homoja tai muuten poikkeavia, joita islam ei salli yhteisössään tahrimassa sen puhdasta nuorisoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163015
-          Ruotsin lähettiläs Iraniin Peter Tejler olisi pitänyt panna jatkokoulutukseen, ennen kuin hänet lähetettiin Lähi Itään, jossa perinteisillä symboleilla on usein ratkaisevan tärkeä merkitys. Tämä svenssonien lähettiläs istui rennosti tuolissaan, mutta käsitellessään jotain dokumenttia nosti oikean jalkansa sen tueksi, mutta ei huomannut, että hän kengänpohjallaan osoitti Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadia. Kengällä heittäminen on suuri loukkaus, ja kengänpohjan näyttäminen toiselle, kuten Obama teki puhuessaan puhelimessa Netanyahun kanssa, on karkea häväistys ja osoitus moukkamaisuudesta. Presidentti nosti sitten oman oikean jalkansa toisen päälle, mitä hän ei liene koskaan ennen tehnyt, ei ainakaan kuvissa, kuin osoittaakseen oman kunnioituksensa puutteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163004#.UMWrL2JHT-k
-          Haaretz.com esittelee teettämänsä gallupin, joka osoittaa vasemmiston repivän itsensä palasiksi. Netanyahun Likutenu saanee 39, Jewish Home+NU 11; Shas+UTJ 18; Labour 17; Livnin Hatnua 9; Yesh Atid 6; Meretz 3, arabit entiset edustajansa.
Sunday, December 09, 2012

SUNNUNTAI 09.12.12


SUNNUNTAI 09.12.12

1. HAMASIN poliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal on saanut lähes kuninkaallisen aseman Jerusalem Postin uutiskirjoituksissa. Hänen vierailuaan Gazassa seurataan kuin VIP-henkilön matkaa ainakin. JP-lehden perjantain pääuutinen kertoi kissan kokoisin kirjaimin, miten Mashaal vierailee ensi kertaa Gazassa vuosikymmeniin. Toinen otsikko kertoi hänen saapuneen Gazan rajalle ja odottavan rajamuodollisuuksia, jotka lienevät olleen todella vain nimellisiä, ennen astumistaan Gazan pyhälle maaperälle, jossa riemuitseva kansa häntä odotti. Arabitavan mukaan hänet varmaan otettiin vastaan kukkasin ja riisinjyvin.

MASHAALIN vierailun varsinainen aihe Hamas-järjestön perustamisen 25.-vuotisjuhla, jossa hän oli kunniavieras. Gazan kaupungissa järjestettyyn juhlaan osallistui satoja tuhansia ihmisiä, kuten JP:n artikkelissa kerrotaan. Näyttämölavastukset oli tehty Hamasin perustajan Ahmed Yassinin kunnioittamiseksi, minkä keskeisen osan muodosti suurikokoinen M-75 raketin malli, jollaisia Hamas sanoo rakentavansa Gazassa. Raketin esikuva on iranilainen Fajr-5 raketti, jonka valmistusoikeudet Iran lienee antanut Hamasille.
Jerusalem Postin tämän aamun pääotsikko kertoo samoin kissankokoisin kirjaimin: ”Mashaal: Emme tule koskaan luopumaan palastakaan Palestiinaa, (Jordan)joesta (Väli)mereen”. Alaotsikossa kerrotaan satojen tuhansien osallistumisesta juhlaan ja lisätään Mashaalin lausumaksi: ”Emme koskaan tule tunnustamaan miehityksen laillisuutta.”
JP:n artikkelin kirjoittaja Khaled Abu Toameh muistuttaa, että vain vähän aiemmin CNN:n reportterin Christine Amanpourin haastattelussa Mashaal totesi, että Hamas hyväksyy Israelin 1967 rajojen sisällä. Haastattelija toteaa haastatteluartikkelissaan, että tämä Hamas-johtaja oli omaksunut käytännöllisen asenteen suhteessa Israeliin, eli ”maltillistunut”.

NYT ÄÄNI oli täysin muuttunut Mashaalin kellossa. ”Palestiinan oli, on nyt ja tulee aina olemaan arabimaa ja islamilainen”, hän vakuutti. ”Palestiina kuuluu meille eikä kenellekään toiselle. Emme voi koskaan tunnustaa Israelin miehityksen laillisuutta. Palestiina kuuluu meille eikä sionisteille.” Mashaal totesi jatkaen myöhemmin: ”Pyhä sota (jihad) ja aseellinen taistelu ovat oikea ja todellinen tapa vapauttaa Palestiinan ja palauttaa oikeutemme. Palestiinan vapauttaminen kaikilta osiltaan on kaikkien arabien ja muslimien velvollisuus, oikeus ja päämäärä,” Mashaal selvitteli tilannetta yksiselitteisin sanoin.
Mashaal vakuutti, ettei hän koskaan luovu oikeudesta vapauttaa Jaffa, Haifa, Safed ja Beersheba todeten, että poliittiset ja diplomaattiset ponnistelut, kuten myös suuret ja lailliset mielenosoitukset ovat hyödyttömiä, ellei niiden rinnalla harjoiteta aseellista taistelua.
Hän väitti, että Israel väärentelee ja muuttaa palestiinalaisten ja heidän maansa historiaa ja karaktääriä, kehottaen Palestiinan Auktoriteettia harkitsemaan uudelleen rauhallisen ratkaisun strategiaansa. Hän sanoi Israelin murskanneen Palestiinan valtion, jonka muodostamiseksi on työskennelty monien vuosian ajan. ”Harkitaan uudelleen poliittinen prosessi ja pannaan panoksemme vastarinnalle, joka muodostaa ohjelmamme selkärangan.”
Mashaal kehotti Hamasia ja Fatahia sopimaan erimielisyytensä lisäten, että hänen järjestönsä uskoo sovitteluun ja kansalliseen yhteyteen, koska ”hajaannus on kansallinen katastrofi, joka syntyi muutamien kieltäydyttyä hyväksymästä 2006 vaalien tulosta (joissa Hamas voitti).
Mutta unohdetaan menneet, koska tänään on voiton päivä.”

MASHAAL todisteli myös, että ”palestiinalaispakolaisten paluuoikeus on pyhä, eikä Israelilla ole mitään oikeuksia Jerusalemiin, Ikuiseen pääkaupunkimme, jonka vapautamme tuuma tuumalta, lähiö lähiöltä ja kivi kiveltä”. Hän hylkäsi idean, että Jordania on Palestiina.
HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh, joka soitteli tilaisuudessa kakkosviulua, puhui myös todeten, että ”Hamas työskentelee luodakseen yhtenäisen islamilaisen ja arabistrategian vapauttaa kaikki miehitetyt palestiinalaiset territoriot” lisäten, että Hamasin voitto äskeisessä Puolustuksen Pilari-sodassa merkitsi Israelin romahduksen alkua.

HAMASIN järjestämään tilaisuuteen oli tullut osanottajia useista arabi- ja muslimimaista ja myös Euroopasta. Fatah oli lähettänyt oman delegaationsa, mutta Abbas ei uskaltanut osallistua, vaikka aiemmin niin kerrottiin. Fatahin korkea virkailija, jolla on hyvät suhteet Abbasin kanssa, kiitteli Mashaalin puhetta varsinkin niltä osin, joissa hän kuulutti järjestöjen yhtenäisyyttä. Hän sanoi, että sovitteluneuvottelut alkavat pian juhlallisuuksien päätyttyä ja että  PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Khaled Mashaal tapaavat pian Kairossa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=295124
2. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi joutui peruuttamaan itselleen 22.11. ottamansa ehdottomat valtaoikeudet mielenosoitusten jo uhatessa jo hänen hallitustaan, mutta hän pitää edelleen lujasti kiinni joulukuun 15. päivän kansanäänestyksestä, jolla on tarkoitus hyväksyä tai hylätä uusi perustuslakiluonnos. Mursi lupasi, että jos kansa ei hyväksy esitystä, hän muodostaa uuden paneelin laatimaan uuden ehdotuksen.

Presidentti Mursi antoi uuden julistuksensa, jolla hän peruutti 22.11.12 antamansa päätöksen ehdottomista valtaoikeuksista, neuvoteltuaan pitkään ns. ”kansallisessa vuoro-puhelussa”, jolle mielenosoittajat eivät antaneet mitään painoa, koska opposition edustajat boikotoivat tilaisuutta ja jäivät pois todeten, että Mursin ponnistelut ovat vain petoksen peittelyä. Heidän vaatimuksissaan on, että Mursin tulee peruuttaa joulukuun 15. päivän kansanäänestys, jonka tarkoituksena on vakiinnuttaa Muslimiveljeskunnan ja salafistien valta uudella perustus-lailla, jonka Muslimiveljeskunnan ja toisten äärimuslimien edustajat runnoivat kiireellä vapaa-mielisten ja muiden uskontojen, ennen kaikkea kristittyjen, edustajien erottua perustuslaki-luonnosta laativan paneelin työskentelystä todeten, ettei heidän mielipiteitään kuunnella.

Presidentti Mursi neuvotteli myös armeijan johdon kanssa, joka kehotti häntä sopimaan asiasta opposition kanssa, ”koska muuten maa joutuu sekasortoon”, kuten se varoitti.
Ääri-islamilaiset järjestöt vaativat kansanäänestyksen pitämistä ajallaan, jotta sen jälkeen maa voisi lopullisesti irrottautua presidentti Hosni Mubarakin hallituksen jäänteistä, ja 22 kuukautta sitten alkaneitten mielenosoitusten lopettamiseksi.
Armeijan edustajat vakuuttavat, ettei se aio uudistaa valtaansa kaduilla, mutta sotilasjohtajien uskotaan painostavan sekä presidentti Mursin että opposition kannattajia sopimaan erimielisyytensä varoittaen, ettei maalla ole varaa joutua uudelleen mellakoiden kouriin, kuten Al-Ahram poliittisten ja strategisten tutkimisten keskuksen tutkija Hassan Abu Taleb toteaa. Hän sanoo, ettei armeija halua joutua uudelleen kahden kallion väliin, kuten tapahtui aiemmin armeija pyrkiessä estämään väkivaltaa mielenosoittajien ja hallituksen kannattajien välillä, mutta hän otaksuu armeijan ottavan aktiivisemman roolin turvallisuuden takaamiseksi kansan-äänestyksen onnistumiseksi.
Hallituksen edustaja vahvistaa, että armeijalle voidaan antaa oikeus pidätyksiin toimiessaan poliisin tukena äänestysten aikana, ja että presidentti voi jatkaa tätä oikeutta vaalien jälkeenkin, jos katsoo sen tarpeelliseksi. Armeija toimii kuitenkin vakaasti hallituksen ja presidentin vallan alaisuudessa eikä tee itsenäisiä päätöksiä, hän vakuuttaa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=295170

3. KUWAITILAINEN päivälehti kertoo, että Syyrian presidentti Assadin armeijan ja hallituksen sisällä käydään keskustelua kemiallisten aseiden käyttämisestä kapinallisia  vastaan viimeisenä oljenkortena, koska alkaa olla ilmeistä, että kapinalliset ovat saamassa yliotteen Assadin joukoista, ja tämä on tapahtumassa varsinkin Aleppossa ja Damaskoksen lähiöissä. Vaikka armeijan komentajat eivät periaatteessa vastusta kemiallisten aseitten käyttöä, he kuitenkin arkailevat antaa tällaisia aseita joukoilleen. Sen sijaan he esittävät, että jos päätös niiden käyttämisestä tehdään, niiden käyttö uskotaan Al-Quds erikoisjoukkojen vastuulle.

Epäilyt Assadin armeijan turvautumisesta ”kaikkiin käytettävissä oleviin aseisiinsa”, jolla tarkoitetaan bio- ja kemiallisia aseita, ovat lisääntyneet, kun raporttien mukaan kapinalliset ovat saaneet haltuunsa Aleppon lähellä sijaitsevan ”kloriittitehtaan”, jolla tarkoitetaan kemiallisten aseitten  varastoa. Uutista ei ole vahvistettu. Kapinallisten edustajat väittävät Assadin armeijan jo käyttäneen kemiallisia aseitaan heitä vastaan pienessä mitassa.
Jotkut armeijan upseerit suosittavat niiden käyttämistä Aleppossa ja Damaskoksen Douma, Moudamiyeh, Zamalka ja Karfr Batna lähiöissä, joissa ääri-islamilaiset ryhmät kuten Jabhat al-Nusra, jolla on suhteita al-Qaidaan, toimivat aktiivisesti. Armeijan upseerien mukaan kemiallisia aseita voitaisiin käyttää noissa lähiöissä kapinallisten tuhoamiseksi lopullisesti. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=295161
IDF:n erikoisjoukkoja toimii raporttien mukaan Syyriassa. Heidän tehtävänään on tarkkailla tilannetta ja pyrkiä seuraamaan erityisesti massatuhoaseiden siirtämistä ja käyttöä. Kapinallisten mukaan heillä on video, joka todistaa Assadin joukkojen jo käyttäneen niitä. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-claim-new-video-shows-victims-of-chemical-attack/
Syyriassa taistelevat kapinallisjoukot ovat sopineet yhteisen sotilasjohdon muodostamisesta ja  yhteisen komentajan valitsemisesta. Tilaisuuteen, jossa asiasta sovittiin, ei kutsuttu kahta äärimmäistä islamin järjestöä Jabhat al-Nusra ja Ahrar al-Sham, jotta länsimailla olisi helpompaa hyväksyä 500 edustajan valitsema 30 miehen sotilasjohto. On vielä epäselvää, millainen suhde sillä tulee olemaan Kansallisen Allianssin kanssa, jonka Ranska, Englanti ja Turkki sekä jotkut arabimaat ovat hyväksyneet pakolaishallitukseksi, ja joka valitsi itselleen presidentin. USA ottanee kantaa kysymykseen Marokossa keskiviikkona alkavan ”Syyrian ystävien” konferenssin aikana, johon ulkoministeri Hillary Clinton osallistunee. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-elect-supreme-military-council/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Lontoon Sunday Times raportoi, että israelilaiset erikoisjoukot toimivat jo Syyrian sisällä pyrkien seuraamaan massatuhoaseiden siirtelemistä. Israelin hallitus ei kommentoi asiaa. Lehden mukaan tieto siitä tuli pian sen jälkeen, kun kapinalliset kertoivat ottaneensa videon, jossa näytetään Assadin joukkojen käyttäneen kemiallisia aseita heitä vastaan. Israelin edustaja sanoo lehden mukaan, että Israel on jo monen vuoden ajan tiennyt Syyrian bio- ja kemiallisten aseitten varastopaikat. Israelilaisten erikoisjoukkojen päämääränä on pyrkiä sabotoimaan niitä ja siten estää niiden käyttäminen. Assadin hallitus on vakuuttanut, ettei niitä käytetään Syyrian kansalaisia vastan, mutta jos maahan hyökätään, se käyttää kaikkia käytettävissä olevia aseitaan hyökkääjää vastaan. Tällaisia aseita on vaikea kohdistaa määrättyyn ryhmään, vaan ne leviävät laajalle alueelle ja myrkyttävät myös alueen asukkaat. USA, Ranska ja Jordania ovat koonneet kommandojoukkojaan Syyrian rajan tuntumaan nopeaa toimintaa varten, jos Assad antaa käskyn kemiallisten aseiden käytöstä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162972#.UMRLmWJHT-k
-          Venezuelan presidentti Hugo Chavez totesi maan virallisessa TV-esityksessä, että syöpäkasvain on virkistynyt, ja että hänen täytyy palata Kuubaan jatkohoitoa varten. 58-vuoptiaas diktaattori, joka tunnetaan varsin reippaista otteistaan ja kovasta kielenkäytöstään, valittiin lokakuun 7. päivänä uudelle kaudelle. Hänet leikataan Kuubassa saastuneiden solukoiden poistamiseksi. Hän vakuutti ennen vaaleja, että Jumala on parantanut hänen syöpänsä. Presidentin tehtäviä hoitaa hänen poissa ollessaan ulkoministeri Nicolas Maduro, jonka hän sanoi nimittäneensä seuraajakseen, jos hän ei pysty enää hoitamaan virkaansa. Chavez kehitti läheiset suhteen Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ja Iranin valtion kanssa sekä myös Palestiinan Auktoriteettiin loitontaen kansaansa Israelista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162970#.UMROemJHT-k
-          Italian poliisi takavarikoi aseita Napolin satamassa Israelin antaman vinkin perusteella. Aseet oli piilotettu rahtialukseen muiden tavaroitten joukkoon, kertoo paikallinen uutistoimisto NAVA Italiassa. Aseet olivat matkalla Egyptiin, josta ne olisi salakuljetettu Gazan kaistalle.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162966#.UMRQ02JHT-k
-          Israelin merivoimat varustautuvat puolustamaan Tamarin kaasuesiintymästä pumpatun kaasun vastaanottolaitteiston mahdollisia uhkakuvia vastaan, raportoi IDF:n web-sivu lauantaina. IDF on harjoitellut kolmea visiota varten: Normaali, kiihtyminen ja hätätila. Merivoimat uskovat voivansa eliminoida laitteistoja (rig) vastaan aiotut häirintä- ja sabotaasiyritykset. Laitteiston tulee olla valmis ensi vuonna, jolloin suunnitelmien mukaan kaasun hyötykäyttö aloitetaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162960#.UMRRlmJHT-k
-          Abbas syyttää, että Israelin diplomaattinen väkivalta on jo vaatinut uhreja. Nainen haavoittui palestiinalaisten heittämistä kivistä ajaessaan tiellä no 60 miehensä kanssa. Kivi murskasi auton tuulilasin osuen naiseen. Tämä tapahtui Jerusalemin ja Kiryat Arban välisellä tiellä vähän ennen sapatin alkua perjantaina. PA päästi pidättämiään Hamasin jäseniä vapaaksi ilmeisesti osana sovittaa Hamasin kanssa. Poliisin mukaan palestiinalaisten väkivalta on lisääntynyt hälyttävästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162974#.UMRT_WJHT-k
-          Videossa esitetään hamukka-laulu ja tanssi Beit Shemeshin Resheit Yerushalaim yeshiva-opiskelijoitten toimesta. Hanukka alkoi eilen illalla ja kestää 8 päivää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162969#.UMRVSmJHT-k