Friday, October 05, 2012

PERJANTAI 05.10.12


PERJANTAI 05.10.12

1. USA:N puolustusministeri presidentti Bushin ja Obaman presidenttikauden alkuvaiheilla Robert Gates totesi puheessaan Norfolkissa keskiviikkona UPI:n raportin mukaan, että sotilaallinen hyökkäys Iranin ydinlaitoksia vastaan tulisi päättymään katastrofiin. Hän sanoi, ettei sekä USA:lla että Israelilla ole edellytyksiä tuhota Iranin uraaninrikastuslaitoksia, jotka on sijoitettu maanalaisiin tiloihin, ja hyökkäys tulisi päinvastoin varmistamaan, että Iran tulisi rakentamaan itselleen ydinaseen, sillä tuo maa tulisi ”kaksinkertaistamaan ponnistelunsa suunnitelmansa toteuttamiseksi”.
”USA:n tai Israelin sotilaallinen  isku Iranin ydinlaitoksia vastaan tulisi minun käsitykseni mukaan johtamaan katastrofiin, mikä tulisi varjostamaan meitä sukupolvien ajan tässä maailmanosassa”, Gates totesi puheessaan.

Hän kehotti USA:n diplomaatteja tekemään täysin selväksi Israelille, ettei sillä ole avointa valtakirjaa iskeä Iraniin yksipuolisesti. Sen sijaan  hän suositteli taloudellisten sanktioitten lisäämistä ja Iranin eristämistä diplomaattisesti muusta maailmasta saadakseen sen johtajat luopumaan suunnitelmistaan ydinaseen rakentamiseksi.
Gates puheen julkistaminen oli sijoitettu aikaan, jolloin Iranin rahayksikkö rial on menettänyt yli puolet arvostaan viime viikosta lähtien. Lisäksi Teheranissa järjestettiin spontaaneja mielenosoituksia rahanarvon alenemisen ja elintason laskemisen vuoksi, mitkä johtivat kahinointiin poliisin ja puolisotilaallisten basij-joukkojen kanssa, sekä rahanvaihtokojujen sulkemiseen ja laittomasti rahaa vaihtavien pidätyksiin. Satoja mellakkavarusteisiin pukeutuneita poliiseja osallistui Ferdowsin alueella kauppakeskukseen tehtyyn ratsiaan.

Tarkkailijat ovat pyrkineet näkemään näissä mielenosoituksissa myöhäsyntyisen arabikevään alkutahdit shia-mullahien johtamassa Iranissa, mikä voi osoittautua ennenaikaiseksi, vaikka hallituksen vastustamisen siemen onkin elänyt salaisesti viimeisesti parlamenttivaaleista lähtien pystymättä viriämään liekille poliisin kovien vastatoimien vuoksi. Presidentti Ahmadinejad pyrkii vähättelemään sanktioitten vaikutuksia vakuuttaen, että Iran on pystynyt voittamaan niiden vaikutukset.
Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei vakuutti keskiviikkona, etteivät sanktiot ja painostuskeinot tule alistamaan maata antautumiseen, sillä iranilaiset ovat aina pystyneet voittamaan vaikeutensa.
Ulkoministeri Avigdor Lieberman ennusti tällä viikolla, että Iran tulee kokemaan samanlaisen kansannousun kuin mitä tapahtui Egyptissä, mikä kaatoi Mubarakin hallituksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160563#.UG5xZGJHT-k

Entinen ulkoministeri Henry Kissinger, joka edelleen jaksaa puuttua politiikkaan, sanoi samaa mitä Gates todeten, että USA päättää yksin omista asioistaan, eikä Israelilla ole mitään oikeutta vaatia Yhdysvaltoja sitoutumaan sen tekemiin päätöksiin, vaatien punaisia linjoja. Kissinger myös arvioi, että Israel tulee häviämään seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.

2. WND julkisti Reza Kahlilin, entisen CIA-agentin, lähettämän E-mailin, jossa hän kertoo presidentti Obaman salaisista yhteyksistä Iranin hallituksen kanssa. Kuten raportista ilmenee, näiden yhteyksien tarkoituksena on käyttää Iran-korttia häikäilemättä Obaman vaalityössä.
Raportin mukaan Obaman hallituksen lähettämä ”naisen johtama” delegaatio lensi salaisesti Dohaan, Qatariin, jossa se tapasi Iranin entisen ulkoministerin ja Ali Khmenein läheisen neuvonantajan Ali Akbar Velayetin. Tapaamisen oli järjestänyt Qatarin monarkki, jonka hallituksen jäseniä osallistui keskusteluihin Obaman hallituksen vaatimuksesta.
Velayeti on Argentiinan etsittyjen listalla epäiltynä Buenos Airesin juutalaiskeskuksen v. 1994 pommi-iskun suunnittelusta. Iskussa menehtyi 84 ihmistä. 

OBAMAN hallituksen delegaation johtaja kehotti Velayetia ilmoittamaan Iranin uraanin-rikastamisen pysäyttämisestä edes lyhyeksi ajaksi, viikoksi tai kahdeksi, ennen USA:n presidentin vaaleja. Hän lupasi samalla, että USA:n hallitus poistaa nopeasti joitain Iranin vastaisia sanktioita – kuten Iranin keskuspankin ja öljyteollisuuden -  ja että Obaman saatua vahvistuksen uudelleen valitsemisestaan, Iranin vastaisia toimia tultaisiin vähentämään ja yhteistoimintaa lisäämään. Keskustelujen aikaan Teheranissa oli suuria mielenosoituksia.
OBAMAN hallituksen ja Iranin välinen salainen yhteys alkoi aikaisin tammikuussa, jolloin Iranin FARS-uutistoimiston mukaan Obama vaati yhteistoimintaa Iranin kanssa kolmella eri kanavalla. Nämä olivat Obaman kirje Khameneille; viesti Iranin YK :n delegaatiolle sekä suora viesti Sveitsin lähettilään Livia Leu Agostin kautta hänen tavatessaan Iranin ulkoministeriön edustajia Teheranissa, joka luki otteita Obaman kirjeestä, jossa sanottiin mm.: ”En halunnut asettaa esteitä Iranin keskuspankin toiminnalle, mutta koska kongressi oli ne hyväksynyt, enkä voinut kieltäytyä vahvistamasta niitä.”

USA:n kongressi asetti sanktioita Iranin keskuspankkia ja öljyteollisuutta vastaan, mutta Obaman veto-uhan vuoksi ne vahvistettiin vasta heinäkuun 1. päivänä.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton on useasti todennut, kuten viimeksi Kazakhstanissa, että USA:n hallituksen tarkoituksena on vain saada Iranin ydinteollisuus kansainväliseen valvontaan, ja että USA poistaa sanktiot välittömästi, kun Iran taipuu kansainvälisiin velvoitteisiinsa. Iranin vastaus tällaisiin vaatimuksiin on ollut kiihdyttää uraanin rikastamistaan, asentaa entistä nopeampia sentrifugeja ja siirtää toimintaa maanalaisiin tiloihin. http://www.wnd.com/2012/10/october-surprise-obama-secret-iran-deal-cut/?cat_orig=world

New York Times raportoi torstaina, että Iran tarjosi USA:lle suunnitelmaa, jonka mukaan Iran vähentää uraanin rikastamistaan asteittain sitä mukaa, kuin länsi poistaa sanktioitaan. Tarjouksen mukaan Iran sulkee kaksi rikastuslaitostaan, kun se on saavuttanut korkeimman asteen ja jatkaa vain Fordown maanalaisessa laitoksessa. Raportin mukaan USA hylkäsi suunnitelman toteutuskelvottomana, koska se edellytti sanktioitten poistamista. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=286750

3. USA:n entinen ulkoministeri Henry Kissinger sanoi Washington Post haastattelussa torstaina, että ”USA tekee itsenäisesti ratkaisun Iranin kysymyksessä”, ja jatkoi, ettei USA:n tule taipua Israelin pääministerin vaatimaan punaisesta varoituslinjasta.
Kissinger sanoi, ettei USA:n tulee antaa julkisia lausuntoja, joiden perusteella sen voidaan katsoa haluavan sotaa, eikä millään maalla ole tällä perusteella oikeutta aloittaa sotaa.
”Emme voi antaa päätösoikeutta sodasta millekään maalla, se on Amerikan yksinoikeus”, hän sanoi. Hän vaati USA:n hallitusta määrittelemään, mitä se tarkoittaa puhuessaan, ettei ydinaseita voida hyväksyä, tai ydinasepotentiaalia ei voida hyväksyä.
”Meidän tulee selvittää, mitä me tarkoitamme”, Kissinger analysoi omia ajatuksiaan.
Pääministeri Netanyahu on toistamiseen pyytänyt, että Obama antaisi selvän määritelmän, minne saakka Iranin ydinteollisuus saa jatkaa ilman vastatoimia.
Obama antoi viimeisimmän vastauksensa pilkaten Netanyahun vaatimuksia ”meluksi”, jota hänen korviinsa tulee jostain maasta.

Kissingerin tulikivenkatkuinen lausunto, jossa hän kehottaa valmistautumaan maailmaan ilman Israelia ja että Israel häviää maailman kartoista 10 vuoden aikana, esiintyi ensin New York Postin juttuosastossa. Kissingerin tiimin jäsen Tara Butzbaugh kielsi Kissingerin sanoneen näin, mutta Cindy Adams vahvisti NYP:n juttuosastolla, että lainaus on aito.  http://www.timesofisrael.com/kissinger-staffer-ex-secretary-of-state-didnt-make-no-israel-quote/

4. SYYRIASTA Jordaniaan tulleiden pakolaisten määrä ylittää 100 000, mutta virkailijat uskovat määrän nousevan ennen vuoden loppua jopa neljännesmiljoonaan. Pakolaisia avustavat NGO-järjestöt, kuten Nidaa al-Kheir, ovat havainneet, että taloudellisen avun ohella heillä on suuri tarve hengellisestä tuesta. Järjestön jäsenet antavat pakolaisille usein ohjeita jopa alkeellisista uskonnollisista kysymyksistä, miten muslimin tulee rukoilla. Sen ohella heille jaetaan Koraaneja ja selitysteoksia ruoka- ja taloustarvikkeiden ohessa.

Nidaa Al-Kheir hoitaa pakolaisia vain pakolaisleirien ulkopuolella, joita hoitavat YK:n alaiset järjestöt. Laajin pakolaisleiri on Zaatari, jossa on 30 000 pakolaista. Syyriasta ja Jordaniasta tulleet pakolaiset vapautetaan takaajien toimesta heti, mutta palestiinalaisia ei vapauteta Jordaniaan, heidän asuinalueensa on ”cyper City” Irbidin teollisuusalueella lähellä Syyrian rajaa. Eriarvoisuutta esiintyy pakolaisten välillä: Marttyyrien perheet ovat etusijalla, toiseksi ilman mieshuoltajaa olevat ja kolmanneksi haavoittuneiden perheet. Pakolainen saa 140 USD vuokraan ja lisäksi ruokaa, huonekaluja, keittiö- ja koulutarvikkeita.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Pääministeri Netanyahun ja puolustusministeri Barakin välit ovat kehittyneet tasolle, jossa Netanyahu todella harkitsi hänen erottamistaan. Barak oli Washingtonissa samaan aikaan, kuin Netanyahu piti puheensa YK:n yleiskokouksessa. Netanyahun kanslian taholta valitetaan, ettei Barak ole antanut raporttia, mistä hän keskusteli Obaman entisen henkilö-kuntapäällikön ja nykyisen Chicagon pormestarin Emmanuel Rahmin kanssa. Huhujen mukaan Barak pyrkii esiintymään Obaman hallitukselle rauhan apostolina Netanyahun sotaista politiikkaa vastaan saadakseen Obaman tuen vaalitaistelulleen. Barak keskusteli myös Tzipi Livnin kanssa New Yorkissa, ilmeisesti suunnitellen yhteistä vaalitaktiikkaa. Vaatimukset Barakin erottamiseksi ovat lisääntyneet kaikkien ihmetellessä, miksi Netanyahu antaa Barakin tehdä myyräntyötään hänen selkänsä takana.
-          Turkin parlamentti hyväksyi lain, jonka perusteelle hallituksella on oikeus päättää, onko tarpeen hyökätä Syyrian alueelle määrätyn tavoitteen saavuttamiseksi. Turkin tykistö on jatkanut Syyrian armeijan tukikohtien moukaroimista kolmen päivän ajan. Sen tarkoituksena lienee muodostaa näin yhtenäinen alue Alepposta Turkin rajalle, jota myöten kapinalliset voivat saada tarvikkeita ja aseita Turkista Aleppoon. Turkin apulaispääministeri Besir Ataley selitti, ettei laki tarkoita sodanjulistusta, vaan sen tarkoituksena on varoittaa vastustajia. Hän totesi Syyrian tunnustaneen erehdyksen ja pyytäneen anteeksi, mutta se ei näytä riittävän Turkille, joka jatkaa operaatiotaan. Nato-maat ovat seuranneet huolestuneina tilanteen kehitystä, sillä Turkki voi Naton jäsenenä vaatia sen osallistumista taisteluihin. http://www.timesofisrael.com/turkish-parliament-approves-military-intervention-in-syria/
-          Ranskan asukasmäärältään suurin hallintopiiri, johon kuuluu myös Pariisi, solmi yhteistoimintasopimuksen itä Jerusalemin piirin kanssa edes ilmoittamatta Israelille sopimuksesta etukäteen. Sopimus on sitäkin oudompi, että Jerusalemin itäosat ovat osa Israelia pian 1967 sodan päättymisen jälkeen tehdyn Knessetin päätöksen mukaan. Jerusalemin itäosilla ei myöskään ole mitään järjestettyä hallintoa, jonka kanssa sopimusta voitaisiin toteuttaa. Jerusalemin itäosan alueilla asuu n. 400 000 palestiinalaista. http://www.timesofisrael.com/bypassing-israel-french-capital-endorses-unprecedented-agreement-with-east-jerusalem/
-          28-vuotias Israel arabi Milad Muhammad Khatib varjosti presidentti Shimon Peresin toimia ja vierailuja. Khatib pidätettiin syytettynä vakoilusta Hizbullahin hyväksi. Hän sai ensimmäisen kontaktin sen kanssa 2007, ja hänelle maksettiin 500 USD Peresin varjostamisesta ja tietojen luovuttamisesta Hizbullahille. Khatib pidätettiin viime kuussa, ja hän on tunnustanut rikoksensa.
-          Ulkoministeri Avigdor Lieberman sanoo, että Israelin tulee varustautua avustamaan iranilaisia mahdollisten mielenosoitusten seurauksena maassa alkavan ”iranin kevään” aikana. Hän sanoo, että Israel tuntee syvää sympatiaa hallituksen vaihtoa Iranissa haluavien kanssa ja vaatii, että heille annetaan kaikkea tukea. Hän syyttää länsimaita, että ne tekivät karkean virheen siinä, etteivät ne tukeneet tarpeeksi toisinajattelijoita 2009 vaalien jälkeen syntyneissä mielenosoituksissa. http://www.timesofisrael.com/liberman-west-must-be-prepared-to-aid-iranians-in-persian-spring/
-          Eilatin Leonardo hotellissa syntyi kriittinen tilanne USA:sta syntyisin olleen miehen siepattua aseen hotellin turvavartijalta alkaen tulittaa joka suuntaan. Vartija haavoittui ja kuoli myöhemmin haavoihinsa. Mies linnoittautui hotellin keittiöön, josta poliisi yritti houkutella häntä antautumaan ilman tulosta. Poliisin terrorinvastaisen yksikön miehet tekivät rynnäkön keittiöön joutuen ampumaan miehen, koska hän ei luovuttanut. Useita ihmisiä joutui shokkitilaan. Hotelli oli luultavasti äskettäin erottanut miehen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160571#.UG6hm2JHT-k
-          Arabit ovat mellakoineet jo kolmatta päivää Temppelivuodella. He ovat pyrkineet hyökkäämään vuorelle nousseita vastaan poliisin estäessä sen. Poliisi pidätti 5 arabia ja 6 juutalaista, joista muutamien ”rikos” oli rukoilla Temppelivuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160531#.UG6jS2JHT-k


Thursday, October 04, 2012

TORSTAI 04.10.12


TORSTAI 04.10.12

1. USA:N presidenttivaalien ensimmäinen julkinen keskustelu kahden pääehdokkaan, Obaman ja Romneyn välillä käytiin Denverissä TV-kameroiden välittäessä elävää kuvaa keskustelusta. Moderaattorina toimi kokenut journalisti Jim Lehrer, joka antoi keskustelijoille tilaa esittää mielipiteensä ilman keskeytyksiä. Keskustelu ei kuumentunut missään vaiheessa tasolle, jossa olisi tarvittu tunteiden jäähdyttelyä eikä henkilökohtaisuuksiin menty. Tämä on laskettava yhtä hyvin Mitt Romneyn hillityn käytöstavan ansioksi kuin Barack Hussein Obaman epävarmuuden tiliin, jonka eräs kommentoija sanoi vähän ilkeästi johtuneen siitä, ettei Obama saanut pitää telepromptiaan keskustelun aikana. Obama todella näyttää TV-kuvien perusteella arvioiden kuin pieneltä pojalta, jonka äiti oli yllättänyt pihistämässä pikkuleipiä äidin kätköstä, syyllisenä ja sivuilleen vilkuillen pakotietä etsien.

Obama näytti ajoittain hermostuneelta ja ärtyneeltä katsellen kenkiensä kärkiä kuin apua etsien ja toivoen olevansa missä muualla tahansa kuin Romneyn tentittävänä. Molemmat olivat saaneet tosiasioiden kertauksen (briefing) ennen keskusteluja, joten kaiken piti olla kunnossa. Romney näytti kuitenkin paremmin hallitsevan tilannetta. Obama pinnisteli vastaustensa muotoilemisessa tiedostaen, että jokainen virke analysoidaan ja jokainen virhesanonta työnnetään hänen kurkustaan alas säälimättömien analysaattorien toimesta.
Keskustelujen pääaiheita olivat odotetusti talouskysymykset, verotus, työttömyys (8.1 %) ja obamacare. Sen sijaan kumpikaan ei puuttunut USA:n käsittämättömän suureen velkataakkaan, joka ylittänee 14 triljoonan rajan ja kasvaa joka sekuntina lisää. Romney pyrki esiintymään hyökkäävästi, mutta kultivoituun tyyliin tottuneena ei käyttänyt hyväkseen parhaita ammuksiaan, joista Benghazin katastrofi on ulkopolitiikan pahimpia lapsuksia.
Uutistoimistot antoivat heti keskustelun jälkeen omat arvionsa keskustelijoiden ansioista. USA:n media on valtaosaltaan Obaman kannattaja, ja arviot runnottiin sen mukaisesti hänen voitokseen, kuten myös hänen vaalikansliansa väitti.

Michele Obam tunnusti olleensa hermostunut ennen keskustelua ja sen aikana. Hän sanoi, ettei heidän avioliittonsa 20-vuotispäivä ollut paras mahdollinen hetki väittelyyn maan ja miehensä kohtalosta. Hän tiesi TV-kameroiden vakoilevan hänen jokaista elettään ja pyrki siksi esiintymään mahdollisimman muodollisesti uskaltamatta edes taputtaa normaalisti. http://edition.cnn.com/2012/10/03/politics/michelle-obama-debate/index.html?hpt=hp_c2, http://www.timesofisrael.com/at-denver-debate-romney-takes-the-fight-to-the-president/

2. SYYRIAN sisällissodaksi kehittynyt tilanne alkaa saada entistäkin vaarallisempia kehitys-näkymiä. Eilen Syyrian puolelta ammuttu osui Turkin puolella asuintaloon surmaten perheen äidin, hänen kolme lastaan sekä toisen talossa olleen naisen, haavoittaen 10 muuta ihmistä. Uutisissa arvioidaan ilman näyttöä, että kranaatin ampui Assadin armeija.
Turkki kuitenkin reagoi erittäin ärtyneesti ja päättäväisesti tulittaen tykeillään Syyrian armeijan tukikohtia rajan tuntumassa.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan antoi seuraavansisältöisen lausunnon:
”Toimien kansainvälisten lakien ja taisteluista hyväksyttyjen sääntöjen puitteissa Turkki ei koskaan jätä vastaamatta tällaiseen Syyrian armeijan provokaatioon.” http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4288386,00.html

3. TURKIN lainlaatijat valmistelevat samantapaista lakia, jonka nojalla Turkki katsoo oikeudekseen iskeä Irakin pohjoisosassa sijaitsevia kurdipesäkkeitä vastaan.
Uusi laki antaisi Turkin armeijalle oikeuden vastata Syyrian puolelta Turkin alueelle levinneeseen väkivaltaan, mistä eilinen kranaatti-isku on esimerkkinä.
Jos laki hyväksytään esitetyssä muodossa, se antaa Turkin armeijalle tarvittavan selkänojan yksipuolisiin operaatioihin Syyrian puolella, jopa ilman YK :n tai lännen antamaa vahvistusta.
Tässä leikitään jo erittäin tulen aralla alueella, sillä sekä Israel että Iran ovat omista lähtö-kohdistaan katsoen erittäin kiinnostuneita, mitä Syyriassa tapahtuu.
Jos Turkin armeija tunkeutuu Syyrian alueelle, se tuskin on halukas vetäytymään saman tien.
Toiseksi Syyriassa toimii runsaasti Iranin vallankumouskaartin sotilaita ja upseereita, jotka koordinoivat toimintansa Hizbullahin kanssa.
Saudi Arabian ja Persianlahden maiden reaktio siinä tilanteessa on vielä tuntematon, mutta
ne toimittavat aseita ja tukevat taloudellisesti Syyriassa taistelevia kapinallisia, joiden taustoista on hälyttäviä tietoja. Sekä al-Qaida että Muslimiveljeskunta ovat tiettävästi lisänneet taistelijoittensa lukumäärää Syyriassa.
IDF:n taholta varoitetaankin, että Syyriassa on kehittymässä valtava asearsenaali, joka on vapaasti terrorijärjestöjen käytettävissä. Jos/kun Bashar Assadin hallitus lopulta kaatuu, koko tämä aseitten määrä on Israelin leppymättömiksi vihollisiksi vannoutuneitten terrorijärjestöjen hallussa, myös Syyrian armeijan ohjukset ja massatuhoaseet.

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton kutsui Turkin puolelle harhautunutta kranaatti-iskua järjettömäksi ja vaaralliseksi vaatien, että Assadin tulee välittömästi julistaa tulitauko ja aloittaa kiireiset valmistelut hallinnon siirtämiseksi väliaikaiselle hallitukselle. Sekä YK:n turvallisuusneuvosto että Nato kutsuivat päättäjät pikaiseen kriisikokoukseen.
Verisimmät taistelut käydään Syyriassa nyt Aleppon hallinnasta, jonka muinainen YK:n perinne-kohteeksi määrittämä vanha keskus on lähes rauniona. Eilen kaupungin keskustassa räjähti useita autopommeja surmaten kymmeniä ja raunioittaen keskustaa entistä pahemmin. Kapinalliset haluavat Aleppon, 1.2 miljoonan asukkaan kaupungin siksi, että se helpottaa yhteyksiä maan pohjoisosissa taisteleviin kapinalisiin. http://www.timesofisrael.com/turkish-military-fires-on-syrian-targets-raising-fears-of-regional-conflagration/

4. IDF evakuoi eilen kaikki Hermonin  alueella lähellä Syyrian rajaa liikkuvat siviilit sekä läheisen turismikeskuksen siksi, että sotilaat havaitsivat aseistettujen mutta siviilivaatteissa liikkuvien miesten lähestyvän rajalle rakennettua turva-aitaa tullen 500 metrin päähän siitä. Evakuointi suoritettiin siviilien turvallisuuden vuoksi, vaikka Syyrian puolella liikkuvat miehet eivät osoittaneet hyökkääviä eleitä Israelin puolelle. Armeijan edustajat eivät myöskään pystyneet arvioimaan, keitä rajan pinnassa liikkuvat miehet olivat. Heidän siviiliasusteensa perusteella voitiin arvioida, etteivät he ainakaan kuuluneet Syyrian armeijaan.

ARMEIJAN rakennusyksilöt ovat vahvistaneet Syyrian puoleista rajaa, kaivaneet uusia juoksuhautoja Syyrian puolelle ja vahvistaneet valvontaansa rajalla. Tämä ei tarkoita, että armeija odottaisi välitöntä sotilaallista iskua Syyrian puolelta, vaan näillä toimilla pyritään vahvistamaan valmiutta toimia nopeasti vaihtuvissa tilanteissa. Muutama päivä sitten Syyrian puolelta ammuttu kranaatti räjähti Israelin puolella. Se oli luultavasti rajan läheisyyteen linnoittautuneiden kapinallisjoukkojen ampuma, mutta Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor teki virallisen valituksen YK:lle rajaloukkauksesta. Syyria on edelleen muodollisessa sotatilassa Israelin kanssa 1973 käydyn puolustussodan päätyttyä aselepoon ilman rauhansopimusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160499#.UG0-FmJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          New Yorkin osavaltion kongressin edustaja Dov Hikind (Dem.) järkytti pahoin demokraattien leiriä ja presidentti Obaman puolesta taistelevaa vaalikoneistoa eilisellä lausunnollaan, jossa hän varoitti Amerikan juutalaisia äänestämästä Obamaa, kuten hän sanoi FOX-uutistoimiston TV-lähetyksessä. Hänen lausuntonsa julkistettiin juuri ennen ensimmäistä julkista keskustelua presidenttiehdokkaiden Obaman ja Romneyn välillä. ”Tosiasia on, että pääministeri Benyamin Netanyahu, Lähi Idän ainoan demokratian johtaja, valittiin kansanäänestyksellä. Mutta Obamalla on ollut jatkuvia ongelmia hänen kanssaan”, Hikind totesi shokeeraavassa lausunnossaan. Hän viittasi Iranin toistuviin Israelin tuhoamista vaativiin lausuntoihin todeten, että tämän vuoksi olisi kuvitellut Obaman haluavan tavata pääministeri Netanyahun tämän New Yorkin vierailun aikana, mutta Obamalle oli tärkeämpää osallistua TV-ohjelmiin vedoten vaalikiireisiin. Hikind piti myös oireellisena sitä, miten demokraattisen puolueen vaaliohjelmasta jätettiin pois palestiinalaiskysymys ja Jerusalemin asema, mikä jouduttiin parsimaan kömpelösti jälkeenpäin. Hänen ehdotuksensa sai raivokkaita vastaväitteitä puoluetovereitten taholta. ”Jotain on pahasti pielessä, Jerusalem on juutalaisille keskeinen kysymys, ja Israel on ainoa liittolaisemme Lähi Idässä, ei yksi monista”, kuten Obama yritti vakuuttaa omassa lausunnossaan. Hikind toisti: ”Obama ei pidä Israelin pääministeristä, mikä on tosiasia, jota ei voida kieltää.” Sama koskenee demokraattista puoluetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160524#.UG1BxWJHT-k
-          Israelin suurimmat lehdet ovat vaikeuksissa. Maariv joutui myytäväksi, ja eilen Haaretzin työntekijät marssivat ulos, minkä johdosta lehti ei ilmestynyt tänään. Haaretzin työntekijöitten kapinan takana on johdon ilmoitus henkilöstön vähentämisestä. Maarivin 2000 työntekijää odottavat sydän kylmänä, kenen leipiin he lopulta joutuvat, vai onko seurauksena työttömyyskortisto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160525#.UG1GXGJHT-k
-          Iranilaiset agentit seurasivat ulkomailla konferenssiin osallistunutta israelilaista insinööriä, joka havaittuaan jäljittäjänsä ja tulleensa valokuvatuksi kokouksen aikana ilmoitti asiasta turvallisuusjärjestön agentille, joka myönsi näin tapahtuneen. Insinööriä kehotettiin muuttamaan toiseen hotelliin henkisesti järkytettynä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160509#.UG1Hs2JHT-k
-          Jordanian Muslimijärjestö on kutsunut laajan mielenosoituksen huomiseksi Ammaniin esittääkseen ”viimeisen varoituksen” kuninkaalle, että Jordanian tulee siirtyä perustuslailliseen monarkiaan, jossa parlamentti ja hallitus valitaan vaaleilla ilman kuninkaan väliin tuloa ja vaikutusmahdollisuutta. Onko kysymys myöhäsyntyisestä arabikeväästä vai paikallisesta politiikasta selvinnee lähi päivien aikana. Mielen-osoitukset ovat Jordaniassa välttäneet koskemasta kuninkaaseen, mutta tämä näyttää nyt muuttuneen. Abdullah II nimitti lähettilään Israeliin, mutta lähettilään beduiiniheimo varoitti häntä hyväksymästä nimitystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160526#.UG1JHmJHT-k
-          Ensimmäisen spontaanit mielenosoitukset syntyivät eilen Teheranin keskustassa kansan kyllästyttyä maan rahayksikön rialin jatkuvaan arvon menetykseen. Satoja poliiseja univormuissa ja siviilivaatteissa pyrki hajottamaan kansanjoukkoja synnyttäen ajoittaisia kahinoita heidän ja kansanjoukkojen välillä. Poliisi teki ratsian Teheranin keskustaan rahanvaihtajien pariin, pidättäen laittomasti toimivia ja sulkien laillisesti toimivia kojuja. Parin ulkomaalaisen sanotaan olleen pidätettyjen joukossa, heidän syytetään yrittäneen raportoida tilanteesta esiintyen turisteina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160517#.UG1KpmJHT-k, http://www.debka.com/article/22402/Iran-pumps-large-Bassij-militia-forces-into-Tehran-as-riots-flare
-          Hamas kieltää perättöminä HRW:n paikallisosaston väitteet, että se kiduttaa ja kaikin tavoin sortaa pidättämiään poliittisesti eri tavoin ajattelevia Gazan kaistalla. Keskiviikkona julkistettu 43-sivun dokumentti esittää karmivaa todellisuutta Hamasin harjoittamasta hallinnosta. Pidätettyjen ihmisoikeuksia ei kunnioiteta, eikä heille sallita oikeutta ottaa yhteyttä asianajajaan, kuten kansainväliset säännöt edellyttävät. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286490
-          Räjähdys rakenteilla olevassa asuinkerrostalossa surmasi siviilejä, arviot vaihtelevat 3 - 9, Baalbekín kaupungista 30 km etelään Bekaan laaksossa. Hizbullah kieltää, että se varastoisi räjähteitä ja ammuksiaan asuintaloihin, mutta kokemusten mukaan tämä on aivan tavallista Libanonissa. Varsinkin talojen kellarikerroksiin varastoidaan aseita, jopa ohjuksia, joista jotkut räjähtävät itsestään tai vahinkojen vuoksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286480
-          Kristittyjen vaino Egyptissä kiristyy huomattavasti muslimivirkailijoiden esittäessä syytteitä kristittyjä opettajia ja jopa 9- ja 10-vuotiaita lapsia vastaan väittäen heidän halventaneen Koraania, vaikka lapset eivät lukutaidottomina pystyisi erottamaan Koraania muista kirjoista. Oikeuslaitos on muslimimaissa automaattisesti muslimin puolella, koska ”vääräuskoisen” todistus on puolet muslimin todistuksesta. http://www.timesofisrael.com/two-egyptian-children-charged-with-criminal-blasphemy-against-islam/
Wednesday, October 03, 2012

KESKIVIIKKO 03.10.12


KESKIVIIKKO 03.10.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu harkitsee parlamenttivaalien pitämistä ensi vuoden alussa, ellei ensi vuoden budjettia saada ajoissa hyväksytettyä Knessetissä. Hänen suosimansa päivä olisi 13.helmikuuta, joka on ensimmäinen tiistaipäivä siinä kuussa; lain mukaan vaalit tulee pitää tiistaina. Netanyahun vaalikuumeeseen olla muitakin syitä – ehkä hän haluaa selvittää poliittista rintamaa ja ehkä pudottaa jonkun hallituskumppanin – mutta gallupien ohella, jotka antavat hyvinkin toisistaan poikkeavia tuloksia, hallituspuolueitten asema näyttää suhteellisen vakaalta. Selvimpiä muutoksia on odotettavissa Kadiman parissa, jonka nykyinen paikkaluku 28 Knessetissä putoaa ennusteiden mukaan kahdeksaan. Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz sanoo kuitenkin rohkeasti olevansa valmis vaaleihin. Uusien puolueiden vaalimenestys on vielä tuntematonta gallupien lupaamista määristä huolimatta. Labour-puolue kasvattanee kannatustaan jonkin verran, Likud kasvattanee kannatustaan yhden kansanedustajan verran, muiden puolueiden kannatuksessa lienee pientä orientoitumista, mutta tuskin enempää rajua nousua kuin laskuakaan.

NETANYAHUN päätökseen kysyä kansan mielipidettä on voinut vaikuttaa sekin, että hän epäilee puolustusministeri Ehud Barakin toimineen jollain tavoin hänen selkänsä takana äskettäisen USA:n matkansa aikana. Tietojen mukaan Barak haluaisi esiintyä rauhantekijänä, ja siksi hän puolustaa kahden valtion perustamista kiireellisenä. Osoituksena tästä on hänen muutama viikko sitten julkistamansa rauhansuunnitelman, jossa hän oli valmis luovuttamaan 80 – 90 % Juudeasta ja Samariasta, pitäen vain suuret juutalaisyhteisöt kuten Ariel, Maale Adumim ja Gush Etzionin blokki, joihin Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset pääosin koottaisiin, loput voisivat jäädä asumaan nykyisiin yhteisöihinsä PA: hallituksen alaisuudessa. Barakin suunnitelman mukaan IDF pitäisi armeijan yksiköitä määräajan Jordanin laaksossa.
PA:n johto tyrmäsi Barakin suunnitelman suoralta kädeltä.
Erityisesti talousministeri Steinitz on varoitellut Netanyahua luottamasta Barakiin.

LIKUDIN valmiutta mennä enneaikaisiin vaaleihin helmikuussa 2013 osoittanee liikenne-ministeri Yitzhak Katzin hyökkäykset toisia puolueita ja varsinkin Kadiman aiempia puheenjohtajia Ehud Olmertia ja Tzipi Livniä vastaan. Olmert vapautettiin äskettäin osasta häntä vastaan nostetuista syytteistä, mikä antanee hänelle oikeuden palata politiikkaan.
Knesset aloittaa talvikautensa 15. lokakuuta, ja sen puhemies Reuven Rivlin vakuutti, että hän on puolestaan valmis kutsumaan uudet vaalit vaikka siinä kokouksessa. Netanyahun uskotaan kuitenkin odottavan pari viikkoa parin tärkeän lakiesityksen käsittelyn vuoksi http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=286408, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160471#.UGvWo2JHT-k

Pääministeri Netanyahun suosio on vahvistunut äskeisen New Yorkin matkansa aikana, kuten viimeiset mielipidetiedustelut osoittavat. Hän sanoo saavuttaneensa asettamansa kaksi tavoitetta USA:n matkansa aikana: Saada Iranin uhka levitettyä maailmanlaajuisesti ja toiseksi vahvistaa Israelin ja USA:n välisiä suhteita. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=286355

2. LIBANONISSA toimiva ja päämajaansa pitävä terrorijärjestö Hizbullah julkisti web-sivullaan videon maanantaina, samana päivänä jolloin Israelin arabijohtajat johtivat mielenosoituksia Israelissa muistutuksena vuoden 2000 syntyneitä mielenosoituksia, joissa 12 arabia sai surmansa. Niiden tarkoituksena oli levittää intifadaa maan pohjoisosaa, Galileaan. Videossa esitetään Hizbullahin viimeisintä projektia, jolle annettiin nimeksi ”Galilean vapauttaminen”.

VIDEOSSA näytetään ”suurimmat sionistiset setlementit” – tarkoittaen niillä juutalais-yhteisöjä maan pohjoisosassa, kuten Maalot, Afikim ja Nahariya, sekä ”suurimmat palestiinalaiset kaupungit Palestiinan pohjoisosassa” – kuten Tzefat, Akko, Tiberias, Haifa ja Nasaret.
Hizbullah esitti jo vuosi sitten suunnitelmansa Galilean valloittamiseksi.
Videossa esitetään Hizbullahin päämääräksi valloittaa tärkeimmät keskukset ja kaupungit, kuten turismikeskukset, ja Haifan öljynjalostamot ja satamalaitteet.
HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah on vuoden 2005 Libanonin kakkossodasta lähtien pysytellyt tarkoin vartioidussa bunkkerissaan Beirutin eteläosassa, joka on Hizbullahin vahvaa aluetta, ja jonne pääsee vain sen antamalla luvalla vartioiden saattamana. Muutama päivä sitten hän uskalsi ensimmäistä kertaa tulla päivänvaloon aseistettujen henkivartijain
suojaamana. Puhujakoroke on myös suojattu luodinkestävillä laseilla, sillä pelko IDF:n teloituksesta on juurtunut syvälle Nasrallahin mieleen. Hän esitti puheessaan varoituksen IDF:n komentajille aiemmalle Gabí Ashkenazille sekä nykyiselle Benny Gantzille sekä puolustusministeri Ehud Barakille: Jos he uskaltavat hyökätä Libanonin alueelle, sen seurauksena Hizbullah tulee valloittamaan Galilean, mihin herrojen on syytä mukautua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160441#.UGvXJmJHT-k

3. VAIKUTUSVALTAINEN rabbi, Beth El seurakunnan hengellinen johtaja, Yeshivan ja Rutgers Yliopistojen luennoitsija, tri Bernhard H Rosenberg, 12 kirjan kirjoittaja, mukaan lukien Holokaust Siddur ja Holokaust Haggadah, kunnianosoitusten ja merkkien saaja, julkisti USA:ssa avoimen kirjeen 613:lle rabbille, useimmat heistä vanhoillisia ja reformoituja, jotka ovat vakuuttaneet kannattavansa Obamaa liikkeessä ”Rabbit Obaman puolesta”.
Rosenberg kehottaa rabbeja arvioimaan tukensa Obamalle vielä kerran:
”Kirjoitan tätä tällä kertaa kansamme ja Israelin syvien ongelmien vuoksi”, hän aloittaa jatkaen: ”Ei voi pysytellä hiljaa enempää. Isäni ja äitini, Buchenwaldista pelastuneet, äänet vaativat minua kirjoittamaan vakavasti.” Hän kertoo, miten USA joutui hyökkäyksen kohteeksi Libyassa, jossa USA:n lähettiläs ja 3 sen kansalaista murhattiin. Hän viittaa tietoihin, että USA sai varoituksen ennen sitä – ehkä Israelin taholta, mutta sitä ei huomioitui. ”Miksi?”, hän kysyy. Tapansa mukaan Obama lensi seuraavan päivänä varainkeruumatkalle Las Vegasiin, ja hallitus edelleen pyytelee anteeksi huonoa videota, jonka koptikristityt tekivät.

Rabbi Rosenberg kyselee: ”Missä ovat USA:n johtajat? Presidentti Obama lupasi parantaa suhteet muslimimaihin, ja mikä on tilanne nyt? Yhdysvaltoja vihataan enemmän kuin koskaan”, hän toteaa. Hän jatkaa edelleen todeten, että Obama toimii kuin ”pyrkisi irrottamaan itsensä ja Amerikan Israelista kokonaan, mikä oli ilmeistä jo vaikeasta alusta lähtien”.
Seuraavaksi Rosenberg käy läpi tavan, millä Obama halvensi pääministeri Netanyahua. Hänen viimeisen USA:n matkansa aikana Obamalla ei ollut aikaa tavata häntä, mutta hänellä oli runsaasti aikaa David Letterman show:lle ja kevyeen keskusteluun Barbara Waltersin ja Whoopie Goldmanin ohjelmassa. Ja kaiken kukkuraksi hän ojensi avoimen kutsun Egyptin presidentti Mohammed Mursille.

ROSENBERG esittää suoran kysymyksen juutalaisjohtajille: ”Missä on teidän verukkeenne presidentti Obaman hyväksi nyt?” kooten USA:ta uhkaavat vaarat näin, kuten hän ne näkee:
”Vaikeneminen ei pysäyttänyt natseja 1930, jolloin heidät olisi voitu pysäyttää alkuvaiheessa, eikä se auta tänään, kun islamistit, jotka kieltävät holokaustin, uhkaavat tuhota Israelin ja kaikki juutalaiset ja kristityt heidän mukanaan. Miksei USA sano mitään imaamien päivittäin harjoittamasta juutalaisten ja kristittyjen halveksimisesta?”
”Miksi kuuntelemme Amerikan mediaa, joka teeskentelee kuuroa, kun todelliset intressimme ja jopa elämämme ovat kysymyksessä?”
”Miksi Amerikka lähettää edelleen rahaa ja mitätöi velkoja Egyptin presidentti Mursin Egyptille?”
”Miksei Amerikka painosta Egyptiä pitämään rauhansopimuksensa Israelin kanssa? tai hillitse Hamasia? tai käyttäydy vastuullisen kansanhallituksen tavoin?”
”Äärimmäisen tärkeää: Mikseivät rabbit kokoonnu yhteen ja vaadi Obaman hallitusta – sanoin ja teoin – osoittamaan yksimielisen tukensa Israelille sen haastavimpana aikana?”
Rabbi Rosenberg sanoo aloittaneensa liikkeen ”Rabit Romneyn puolesta” ilman poliittista tarkoitusta, mutta ”tilanne on kehittynyt – tai huonontunut - pisteeseen, jossa Israelia koskeva vaara on suurempi kuin koskaan”. ”Älkää pettäkö itseänne. Käsissämme on nyt 11. hetki.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160481#.UGvdbWJHT-k
Rabbi Rosenbergin kirje julkistettiin Obaman ja Romneyn sanallisen kaksintaistelun aattona.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Tuhansia ensimmäisen juutalaisen ylipapin, Levin sukua olleen Aronin jälkeläisiä kokoontui varhain keskiviikkoaamuna Länsimuurille (Kotel) osallistuakseen aamurukousten aikana suoritettuun pappien siunaamistilaisuuteen, joka suoritetaan juutalaisten suurien juhlien, succot, pessah ja shavuot, yhteydessä, jolloin juutalaisten edellytetään vierailevan Jerusalemissa. Tilaisuutta johtivat päärabbit Yona Metzger ja Shlomo Amer, jotka suorittivat seremonian yhteydessä Israelin kansan siunaamisen. Tilaisuus levitettiin tekniikan välityksellä kaikkialle maailmaan. Siunaamista suoritetaan kaikissa synagogissa Israelissa, mutta tämä tilaisuus on merkitykseltään ainutlaatuinen. Israelin ulkopuolella pappien siunaus tapahtuu juhlien alussa ja lopussa, muina päivinä seurakunnan kantor lukee sen. Tilaisuutta seuraamaan tulleet joutuivat kävelemään pitkähkön matkan, sillä autoja ei sallittu vanhaan kaupunkiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160484#.UGvxkWJHT-k
-          Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi tiistaina, että huolimatta sen valuutan rialin romahtamisesta 17 % ja talouden vaikeuksista, Iran ei tule lopettamaan ydin-suunnitelmansa toteuttamista, kuten hän totesi AFP:n mukaan Teheranissa. Rial putosi 3 % tiistaina ja 6 % lauantaina. Presidentti sanoi, että Iran käy psykologista sotaa länsivaltojen kanssa, jotka odottavat, kumpi ensin murtuu. Hän vakuutti, ettei Iranin kansa tule koskaan taipumaan painostuksen alla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160476#.UGv1BGJHT-k
-          Entinen New Yorkin pormestari Ed Koch antaa Arutz Shevalle antamassaan kirjoituksessa historiatunnin Israelista. Hän lähtee aivan alusta, kuningas Davidista, joka hallitsi Israelia 1010 – 970 eKr., ja jatkaa siitä Salomon, joka rakensi ensimmäisen Temppelin Jerusalemin Temppelivuorelle, kautta edelleen nykypäivään. Koch toteaa kirjoituksessaan, että muslimit ovat kautta aikain pyrkineet hävittämään kaikki edellisten uskontojen kulttirakennukset tai muuttamaan ne omaan käyttöönsä, kuten tapahtui Turkissa Sancta Sofian nimellä tunnetun katedraalin Istanbulissa muuttamiseksi islamilaiseksi moskeijaksi nimellä Hagia Sofia. Koch selittää, ettei Israelille tulisi mieleenkään muuttaa Temppelivuoren Kalliomoskeijaa tai Al-Aksa moskeijaa juutalaiseksi synagogaksi, vaikka ne on rakennettu muinaisten juutalaisten Temppelien raunioille, joista vain pihatasanteen jykevät tukimuurit ovat todisteina muinaisesta loistosta. Koch kysyy, mitä tapahtuisi, jos Ahmadinejad ja kumppanit saisivat tahtonsa läpi ja miehittäisivät Israelin? Hän sanoo islamin länsimaihin kohdistuvan vihan olevan niin suuren, että se haluaa tuhota kaiken, mikä muistuttaakaan niistä sekä omissa maissaan että ulkomailla. Vihan taustalla hän näkee sekä kateuden että länsimaissa yleisen vapauden, mikä vaarantaa islamin opin ja sen kansaa hallitsevan sharia-lain. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160473#.UGv2bmJHT-k
-          Puolustusministeri Ehud Barak selvitteli kansliansa kautta, miksi hänen matkansa Washingtoniin oli välttämätön, sillä hänen vastuullaan on Israelin turvallisuus sekä tiedusteluyhteistoiminta USA:n kanssa. Hänen lausunnossaan vakuutetaan, miten positiivisesti hänen toimintansa on vaikuttanut turvallisuusyhteistyöhön. Hänen avoin ja aktiivinen kannatuksensa kahdelle valtiolle ja juutalaisyhteisöjen poistamiseksi Juudeasta ja Samariasta ovat aiheuttaneet epäilyksiä, että hän pyrkii toimimaan itsenäisesti pääministerin tietämättä. Barakin ongelmana on se, ettei hänellä ole poliittista selkänojaa, hänen Atzmaut-puoleensa voisi saada korkeintaan 2 paikkaa Knessetiin, tai jäädä ilman. Likudin taholta ilmoitetaan Zeeb Elkinin suulla, ettei Barak kuulu Likudiin eivätkä hänen ideologiset näkemyksensä sovi Likudi väelle. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=286433
-          USA:n talousongelmat ja määrärahojen leikkaukset voivat aiheuttaa sen, että USA pienentää Iron Dome ja muiden ohjustentorjuntaan suunniteltujen järjestelmien rahoitusta, mikä aiheuttaisi niiden jatkokehittelyn vaarantumisen. USA:n budjettia karsitaan 100 miljardia vuosittain jatkuen kunnes triljoonaa USD on poistettu. Puolet tästä määrästä on tarkoitus nipistää puolustusbudjetista. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=286420
-          Israelin merivoimat valmistautuvat Estelle-laivan saapumisen varalle taas yhtenä yrityksenä päästä Israelin julistaman saartorenkaan läpi ilman tarkastusta. On huomioitava, ettei laivojen pääsyä sinänsä estetä, vaan niiden lasti halutaan tarkastaa. Laiva lähti Ruotsista ja pysähtyi Englannissa ottaen lisää aktivisteja ja mitä se sitten kuljettaneekin. Laiva sai viimeisen lupakorttinsa Italiasta, ja sen uskotaan saapuvan Gazan edustalle parin viikon aikana. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=286423
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on vaarassa joutua teloitettavaksi New Yorkin puheensa kiihotuksen vuoksi, arvioi Asharq Al-Awsat uutislehti Lontoossa. Lehden tietojen mukaan PA ottaa uhkaukset todesta ja on lisännyt hänen turvallisuuttaan. PA:n mukaan sekä USA että Israel haluavat poistaa hänet palestiinalaisten johdosta. Hän itse lupasi erota New Yorkin matkansa jälkeen, mutta merkkejä siitä ei ole. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286418Tuesday, October 02, 2012

TIISTAI 02.10.12


TIISTAI 02.10.12

1. ISRAELILAISET valmistautuivat viettämään riemullista ja nautittavaa yhdessä oloa rakentamissaan lehtimajoissa (succot), kuten Toran kirjoituksissa kehotetaankin Jom Kippurin itsetutkistelujen ja synnintunnustusten jälkeen, kun suurin osa maata joutui yllättävien kovien tuulten ja niiden mukanaan tuomien osittain rajujenkin sateitten riepoteltaviksi, jotka kastelivat lehvillä katetut majat ja niihin katetut ruokapöydät tehden myös mahdottomaksi yöpyä niissä, kuten useat tekevät succotin aikana. Myrskyiset tuulet vahingoittivat sähköjohtaja ja runnellen talojen kattoja, katkoen TV-laitteiden kaapeliyhteyksiä. Sunnuntaina iltapäivän aikana kuvaan liittyivät äkilliset ukkoset paikoin vilkkaine salamointeineen. Jerusalemin alueilla sateet tulivat ajoittaisina tihkusateina, jotka vain sotkivat tasopinnoille kerääntyneitä tomukerroksia. Lämpötila pysytteli 30 C-asteen tuntumassa, mikä kosteuden kanssa on varsin epämukava.

RABBI Benny Lau Rambanin synagogasta Jerusalemin eteläosassa hämmästeli sateita succorin ensimmäisenä päivänä todeten, ettei hänen tiedossaan ole, koska tällaista olisi tapahtunut edellisen kerran. Hän viittasi Talmudissa esiintyvään lauselmaan, jossa todetaan sateen succotin aikana todistavan ”todellisesta taivaallisesta tyytymättömyydestä”.
”Succotin aikana Jumala kutsuu meitä lehtimajaan, joka on itse asiassa Hänen talonsa ja Hänen suojeluksessaan. Jom Kippurin jälkeen nukkuminen lehtimajassa on onnellinen ja rauhoittava kokemus, mutta jos silloin sataa, se on kuin Jumala potkisi meidät takaisin sisätiloihin, mikä tulisi nähdä Hänen syytöksenään ja moitteenaan”. Hän erityisesti painotti tarvetta elää sopusoinnussa kanssaihmisien kanssa. ”Et voi riidellä naapuriesi kanssa ja sen jälkeen mennä Jumalan huoneeseen pyytäen Hänen suojeluaan.” http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=286253

2. ENGLANNIN päärabbi LorD J Sacks, jolle haetaan seuraajaa, kirjoittaa artikkelissaan, mikä ensiksi julkistettiin 30.09.2012, että succot eli tabernacels, on juutalaisten riemullisin kaikista heidän juhlistaan kutsuen sitä ”iloitsemisemme vuodenajaksi”. Jopa viikkoja ennen succotia perheet alkavat suunnitella oman majansa rakentamista mistä vain sopiva tila löytyy, usein pienelle parvekkeelle, mieluiten pihamaalle, mikäli sellainen on mahdollista. Alun perin sucotin rakentaminen  annettiin Egyptistä paon muistoksi, jonka aikana israelilaiset elivät erämaissa tilapäisissä nopeasti kyhäämissään majoissa tai katoksissa. (3.Ms.23:34-38)

Mooses kertoo viidennessä kirjassaan luvussa 28 siunaukset, jotka tulevat Israelin osaksi, jos se noudattaa Hänen käskyjään, mutta myös kiroukset, jotka kohtaavat kansaa, joka on tottelematon. ”Herra lyö sinua Egyptin paiseilla ja ajoksilla, ihottumalla ja ruvella, joista et parane, Herra lyö sinua hulluudella, sokeudella ja mielisairaudella, sinä haparoit keskellä päivää, niin kuin sokea haparoi pimeässä, sinä et menesty teilläsi, vaan kaiken elinaikasi sinä olet oleva sorrettu ja ryöstetty, eikä auttajaa ole.” (5.Ms.28:27-29) ”Ja Mooses käski heitä sanoen: Joka seitsemäs vuosi, määrättynä aikana vapautusvuonna, lehtimajanjuhlassa, kun kansa tulee Herran, sinun Jumalasi kasvojen  eteen siinä paikassa, jonka Hän valitsee, lue tämä Laki koko Israelin läsnä ollessa, heidän kuultensa.” (5.Ms.31:10-11)

Sacks kertoo artikkelissaan, miten juutalaisia sorrettiin vuosisatojen aikana. Keskiajalla yksistään, juutalaiset karkotettiin Englannista 1290; Wienistä 1421; Colognesta 1424; Bavariasta 1442; Milanosta 1489 sekä Espanjasta 1492. Karkotukset ovat jatkuneet niistä ajoista lähtien huipentuen taas Venäjän julistamien pogromien aikana 1800-luvulla, jolloin satoja tuhansia juutalaisia ajettiin maanpakoon Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja silloiseen Syyria-Palestiinaan, mikä kansankarkotus (deportation, banishment) jatkuu edelleen. Hän kertoo, miten juutalaiset vaelsivat ja majoittuivat, vaelsivat ja majoittuivat, lähes loputtomiin, jopa juutalaisen nimi ”ivri” tarkoittaa paikasta toiseen vaeltajaa.

Sacks muistuttaa, että kaikesta turvattomuudesta ja juurettomuudesta huolimatta – monille jopa Israelissa asuvista – juutalaisten onni on omata aika, lehtimajanjuhla-aika, joka on kokonaan omistettu riemuitsemiselle ja onnelliselle yhdessä ololle, muistellen esi-isiään, jotka päästyään pakoon kansana Egyptin orjuutta vaelsivat tiettömissä erämaissa, kulkien Herran ohjeitten mukaan, valaisten heidän yönsä tulipatsaana ja päivällä pilvenä heidän yllään, ja nauttien Jumalan antamasta ruuasta, mannasta siihen saakka, kunnes he ylittivät Jordanjoen ja aloittivat valitun maansa valloittamisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160427#.UGqAdmJHT-k
3. Egyptin presidentti Mursin arabiasiain neuvonantaja ja arabiaktivisti Mohammad Said al-Dawla sanoi maanantaina egyptiläisen päivälehden Al-Jom A-Sabi haastattelussa, että Camp Davidin rauhansopimusten Egyptille asettamat rajoitukset ovat kansallisessa kiireys-järjestyksessä listan kärjessä. Hän käytti haastattelussa Israelista nimeä ”miehitetty arabi Palestiina”. Hän jatkoi todeten, että presidentti Mubarak oli antanut arabi Palestiinalle  vapaa-palvelua, mutta ettei sellainen käytäntö tule jatkumaan.

DAWLA täydensi lausuntoaan todeten, että Egyptin pohjoisrajan takana on maa, jonka nimi tulee olemaan ”miehitetty arabi Palestiina” aina aikakauden loppuun saakka vakuuttaen, että tämä on kansallinen periaate kuten myös historiallinen tosiasia.
Dawla valitti rauhansopimuksen yksipuolisuutta sanoen, että siinä vaaditaan Egyptiltä 150:n km:n sotilaallista tyhjiötä Israelin rajalta, mutta Israelilta vain 3 km. Hän väitti tämän mitätöivän yhteisen arabien puolustussopimuksen. Hän unohti mainita, että Israel aloitti Siinain öljy-kenttien hyödyntämisen, rakensi sinne lentokentän ja teitä ja kaikin tavoin pyrkien kehittämään lähes luonnontilassa olevaa aluetta saaden niitä vastaan vain kylmän rauhan. 

Presidentti Mursin edustaja Yasser Ali kielsi, että Dawlan vaatimukset ovat Egyptin hallituksen omaksumia, vaikka uutisraportit kertovat hallituksen työskentelevän rauhan-sopimuksen neljännen artiklan muuttamiseksi, jossa Siinain rajoituksista puhutaan. Ali sanoi, ettei ole mitään tarvetta sopimuksen muuttamiseen, ilmeisesti siksi, että Israel on sallinut Egyptin viedä Siinaille runsaasti sotilaitaan ja panssareitaan, kuten myös hävittäjäkomeitaan.
Mursi on useissa yhteyksissä vakuuttanut pitävänsä voimassa kansainväliset sopimukset. http://www.timesofisrael.com/egyptian-presidents-adviser-describes-israel-as-occupied-arab-palestine/

4. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi keskusteltuaan USA:n, Englannin ja Tanskan edustajien kanssa, että PA viimeistelee arabimaitten kanssa YK:lle esittämänsä kirjelmän sanamuodon kimpussa, että se voisi tyydyttää mahdollisimman monen maan tavoitteita. PA on väittänyt, että sillä on 120 YK :n jäsenmaan hyväksyminen ja uskoo, että kaikkiaan 150 –170 jäsenmaata äänestävät YK:n yleiskokouksessa PLO:n nimissä tehtävän esityksen puolesta, jolla Palestiinalle annettaisiin ei-valtion jäsenoikeus YK:ssa, mikä antaisi sille mahdollisuuden päästä YK:n alajärjestöjen jäseneksi.

Erekat vakuuttaa, kuten hän teki kiinalaiselle Xinhua-uutistoimistolle antamassaan puhelin-haastattelussa, ettei esitys romuta rauhanponnisteluja, vaan edistää niitä MAAN-uutistoimiston raportin mukaan. Hän selitti, ettei USA ollut painostanut rauhankeskustelujen aloittamista Israelin kanssa, minkä hän katsoo tarkoittavan, ettei USA ole kiinnostunut. ”USA haluaa neuvotteluja ilman ennakkoehtoja”, hän sanoi.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi YK:n puheessaan, että hän on aloittanut keskustelut useitten arabi- ja muitten maitten kanssa yhteisen linjan löytämiseksi niiden kanssa. Hän jopa vihjaisi eräässä yhteydessä, että esitys voitaisiin jättää jonkin arabimaan nimissä. Hän sanoi Erekatin tapaan, että pieni mutta viimeinen mahdollisuus voi olla neuvottelujen aloittamiseksi. PA:n vaatimuksena on, että Israel julistaa täydellisen rakennuskiellon kaikkialle Juudeassa ja Samariassa, myös Jerusalemin itäosissa, ja vaatii 1949 aselepolinjoja rajoiksi. Hän perustaa vaatimuksensa Obaman puheisiin, joissa hän esittää Palestiinan valtiota 1967 sotaa edeltävin aselepolinjoin pääkaupunkinaan Jerusalem.

ISRAELIN viranomaiset ovat varoittaneet, että PA:n esitys YK:n yleiskokoukselle Palestiinan valtiosta romuttaa kaikki aiemmat sopimukset ja kahden valtion periaatteen, sekä antaa Israelille oikeuden toimia valitsemallaan tavalla Oslon sopimusten rikkomista vastaan.
Pääministeri Netanyahu ei ole ilmaissut omaa kantaansa, mikä antaa tilaisuuden julkisuudessa runsaasti liikkuville huhuille ja olettamuksille. Pääministeri ei ole myöskään uskaltanut käsitellä hallituksessa asettamansa Levyn 3-hengen toimikunnan laatimaa raporttia, jossa todetaan Juudean ja Samarian kuuluvan juutalaisille luvattuun kotimaahan Välimerestä Jordanjokeen. Tämän johdosta Juudea ja Samaria eivät ole miehitettyä aluetta, ja että juutalaisten rakentaminen sinne on täysin laillista.
Juutalaisten aloittama ”luvatun maansa” valloittaminen on pahasti kesken. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286241

5. UUTISOTSIKOITA
-          Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi sanoi puhuessaan CFR:n tilaisuudessa Washingtonissa maanantaina, että Israel estää ydinaseettoman alueen muodostamista Lähi Itään. Toiseksi hän varoitti Yhdysvaltoja välttää sitoutumista liian kiinteästi Persianlahdelle. Hän sanoi, että USA sekoittaa tasapainoa ja rauhantilaa Lähi Idän alueella, ei Iran. Hän valitti, että maailmassa on liian paljon Iranin pelkoa ja toiseksi uskoa, että jotkut maat ja järjestelmät ovat ylivoimaisia islamin maihin ja sen tarjoamiin järjestelmiin verraten. ”Iran on tasapainon, rauhan ja turvallisuuden ankkuri Lähi idässä”, hän selitti jatkaen, ettei Iran ärsytä mitään maata hyökkäämään sitä vastaan, mutta vakuutti, ettei Israelin sotaretki Iranin ydinsuunnitelman kehittämistä vastaan sähkön tuottamiseen tule onnistumaan. Hän sanoi, että Israel ainakin sadalla ydinpommillaan on pahin este Lähi Idässä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286271
-          Israelin apulaisulkoministeri Danny Ayalon, YK:n lähettiläs Ron Prosor ja USA:n juutalaiskongressin presidentti Ronald Lauder esittelivät YK :n erityistilaisuudessa Israelin näkemykset palestiinalaiskysymyksestä ja aloittivat samalla diplomaattisen kampanjan arabimaista paenneiden juutalaisten aseman ja korvausvaatimusten tunnustamiseksi kansainvälisesti. Vuoden 1948 Israelin valtion perustamisen jälkeen n. 850 000 juutalaista karkotettiin arabimaista. Heille annettiin muutama viikko tai päivä aikaa muuttaa maasta ja heidän sallittiin viedä vain pari matkalaukullista tavaroitaan mukanaan, mutta kaikki kiinteä omaisuus, pankkitilit ja kaikki, mikä ei mahtunut laukkuihin, oli jätettävä. Viime perjantaina YK:n tiloissa järjestettyyn tilaisuuteen osallistui israelilaisten lisäksi diplomaatteja, aktivisteja ja journalisteja. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri kritisoi tilaisuutta kutsuen juutalaispakolaisia enemmänkin rikollisiksi, jotka salaa muuttivat arabimaista, työnsivät arabit pois kodeistaan ja kehittivät arabipakolaiset. Erekat vastusti myös konferenssia, mutta hän sanoi tukevansa juutalaistan paluuoikeutta maihin, joista he muuttivat kieltäen, että heihin harjoitettu mitään pakkoa. Toiseksi hän ei näe mitään yhteyttä juutalais- ja arabipakolaisten välillä, ja hylkää ajatuksen korvausten maksamiseksi juutalais-pakolaisille.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=285923
-          Saksalainen oikeus palautti ympärileikkausrituaalin jatkuvien protestien jälkeen, joita tekivät sekä juutalaiset että muslimit. Päätöksen mukaan poikalapsi voidaan ympäri-leikata alle 3 kuukauden ikäisenä. Juutalaisen käytännön mukaan se tulee tehdä, kun lapsi on 8 päivän ikäinen, jolloin immuniteetti on vielä korkea. Muslimit harjoittavat sitä vielä 11-vuotilaille, mikä voi olla varsin raaka toimenpide. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=286236
-          Gazalaiset osoittavat mieltään Egyptin uuden hallituksen päätöstä sulkea Gazan ja Siinain väliset raja-aidan alittavat salakuljetustunnelit, joita arvioidaan olevan tuhatkunta. Myös Hamasin edustajat osallistuvat mielenosoituksiin, vaikka Hamas on kaikin tavoin välttänyt kritisoimasta Mursin toimia. Tunnelien ansiosta Gazan kaistalle on kehittynyt satoja miljonäärejä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286274
-          Heprealainen Yliopisto on kehittänyt synteettisiä pillereitä useita sairauksia vastaan. Niiden kehutaan olevan yhtä tehokkaita kuin aiemmat, mutta ilman sivuvaikutuksia. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=286084
-          Kymmeniä kristittyjä lainlaatijoita 18:sta maasta kokoontuu tänään Israeliin kaksi-päiväiseen konferenssiin Jerusalemissa. He osallistuvat lehdistötilaisuuteen yhdessä diasporaministeri Yuli Edelsteinin ja Benny Elonin kanssa, joka toimii Israel Alliens järjestön presidenttinä Israelille myönteisten parlamentaarikkojen varjojärjestössä kaikkialla maailmassa; sillä on toimistot Jerusalemissa, Washingtonissa ja Brysselissä. Monien muiden maiden ohessa myös Suomi mainitaan yhtenä jäsenenä.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=286276
-          KE Danny Danon, Likud, sanoo, että arabikansanedustajat ovat naamioituneita terroristeja, jotka käyttävät Knessetin jäsenyyttään kiihottaakseen vihaa ja väkivaltaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160447#.UGqpi2JHT-k
-          JFK:n lentokentälle julistettiin kiireinen terrorivaroitus Netanyahun ollessa lauantai-iltana nousemassa koneeseensa paluumatkaa varten. Neljä kalastajaa oli tunkeutunut lahdelle, joka on kiellettyä aluetta, mikä aiheutti laajat etsinnät maalla ja merellä. Kalastajat olivat ehtineet puolen mailin päähän Netanyahun koneesta. Jos he olisivat olleet terroristeja, hei olisivat pystyneet aiheuttamaan todellisen katastrofin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160448#.UGqqFWJHT-k
Sunday, September 30, 2012

SUNNUNTAI 30.09.12


SUNNUNTAI 30.09.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi ollessaan paluumatkalta Yhdysvalloista, että hänen matkansa sai aikaan kaksi tavoitetta: Se selvensi maailmalle, mitä hän tarkoitti puhuessaan Iranille asetettavasta varoituslinjasta, ja toiseksi se poisti epäilyksiä USA:n ja Israelin välisten suhteiden huononemisesta ja paransi maitten välistä yhteistoimintaa Iranin ydinasehaaveiden estämiseksi. Hän puhui lehtimiesten kanssa lentokoneessa palatessaan puhujamatkaltaan YK:n yleiskokouksessa. Hän vakuutti ”tekevänsä kaikkensa, ettei maailman vaarallisin maa saa maailman vaarallisinta asetta”. Hän sanoi, että Iran tulee pysäyttää ennen kuin se saa rikastettua uraania 20 %:n tasoon, josta sen rikastaminen edelleen 70 %:n ja 90 %:n tasoon tarpeeksi yhden ydinpommin rakentamiseksi käy paljon nopeammin.

NETANYAHU kertoi Israelin TV:n haastattelussa lauantai-iltana torstaina YK:ssa pitämänsä puheen jälkeen, että sadat miljoonat katsojat saivat selkeän kuvan, mitä uraanin rikastaminen tarkoittaa ja missä vaiheessa Iran on nyt, ja että miksi Iran on pysäytettävä nyt. Hän kertoi TV-10:n lähetyksessä, että jos Iran ylittää tuon punaisen varoituslinjan, se oikeuttaa ulkomaita toimimaan sitä vastaan. Samalla hän torjui tiedot, että hän olisi esittänyt, että Fordown reaktorin sähkölaitteiden sabotointi olisi siirtänyt H-hetkeä ensi kevääseen. Hän sanoi, ettei hän koskaan ole antanut päivämääriä, vaan seuraa, miten Iran toimii. ”En ole sekunniksikaan luopunut Israelin oikeudesta puolustautua minä hetkenä tahansa”, hän selitti TV-2:lle. ”Iran on edistyneessä tilanteessa uraanin rakastamisessaan, eikä sen saa antaa jatkua.”

PÄÄMINISTERI ei pitänyt häiritsevinä median tietoja, että Mitt Romney olisi laskenut leikkiä hänen pommin kuvastaan todeten, että hän ymmärtää täysin kysymyksen vakavuuden. Hän sanoi, että punainen varoituslinja ylitetään silloin, kun Iran on rikastanut uraania 240 kg 20 %:n tasoon, ja se täytyy estää. ”Punainen linja täytyy asettaa ennen kuin Iran pystyy toteuttamaan toista vaihetta rikastustoimissaan ensimmäistä ydinasetta varten. Mielestäni asia on täysin selvä.”
Kysyttäessä, miten USA:n presidentti Obama reagoi hänen puheeseensa, Netanyahu sanoi, että hänellä oli erittäin hyvä keskustelu Obaman kanssa, joka arvostaa hänen toteuttaessaan velvollisuuttaan pienen maan pääministerinä, jota toinen maa uhkaa täydellisellä tuholla.
Hän ei pystynyt sanomaan suoraan, miten USA toimii, mutta vakuutti, että yhteisymmärrys on mahdollista työskennellä ja että sitä koskevat keskustelut ovat käynnissä.
Pääministeri sanoi, että on tärkeää, että koko maailma keskittyy tutkimaan, miten Iran pysäytetään tässä vaiheessa. Toiseksi hän selitti, että johtajan puuttuminen aiheutti sen, että ”erään toisen despootin noustua valtaan ja uhatessaan tuhoavansa juutalaisen kansan”, kukaan ei reagoinut, ei sanonut mitään. ”Tänä päivänä Israelilla on edellytykset ja diplomatia tämän uhkan poistamiseksi ja saada maailma tietoiseksi siitä, ja se on minun velvollisuuteni Israelin pääministerinä”, kuten hän selitti. http://www.timesofisrael.com/heading-home-netanyahu-says-hes-boosted-coordination-with-the-us-on-thwarting-iran/

2. ITALIAN ulkoministeri Giulio Terzi sanoi perjantaina YK:n yleiskokouksen yhteydessä AP:lle antamassaan haastattelussa, että optio Israelin iskuista Iranin ydinlaitteita vastaan on edelleen hyvin mahdollinen. Hän kuitenkin varoitti tekemästä turhan hätäisiä päätelmiä hänen lausunnostaan selittäen, että sotilaallisia iskuja on pidettävä äärimmäisenä keinona Iranin ydinasehaaveiden pysäyttämiseksi, ja että EU:n suunnittelemat kovennetut sanktiot voivat antaa Iranille tarvittavan sysäyksen aloittaa vilpittömät neuvottelut ongelman ratkaisemiseksi.
” Kortti Israelin iskuista Iranin ydinlaitoksi vastaan on todellakin varteen otettava kortti”, hän sanoi. ”Mielestäni niitä on pidettävä äärimmäisenä keinona, sillä ne voisivat aiheuttaa sellaiset jälkiseuraukset, että kaikki mahdollinen on tehtävä niiden estämiseksi.”

TERZI sanoi, että EU:n ulkomaanasioitten neuvosto kokoontuu ensi kuussa keskustelemaan kovennetuista sanktioista Irania vastaan, ja ne luultavasti keskittyvät Iranin talous- ja energia-kysymyksiin. USA ja EU ovat toimineet yhteistoimin sanktioitten koventamiseksi, mutta sekä Kiina että Venäjä vastustavat niitä YK :n turvallisuusneuvostossa.
Läntisten diplomaattien mukaan Iranin öljyntuotanto on pudonnut 40 % USA:n ja EU:n asettamien kovennettujen sanktioitten aikana, eli miljoona tynnyriä päivässä. Iranin presidentti Ahmadinejad kuitenkin vähätteli YK:n puheessaan sanktioitten vaikutuksia Iranin talouteen. http://www.timesofisrael.com/italian-fm-israeli-attack-against-iran-could-happen/

3. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi on ”Israel Hajom” lehden raportin mukaan ilmaissut halukkuutensa tavata korkean israelilaisen virkailijan, ja presidentti Peresin nimi mainitaan tässä yhteydessä. Presidentti Mursi sanoi aiemmissa lausunnoissaan, ettei hän halua tavata Israelin johtajia ennen kuin se on selvittänyt palestiinalaisongelmansa.
Egyptin Muslimiveljeskunnan tulkinnan mukaan palestiinalaisten täytyy saada itsenäinen valtionsa Israelin ja Egyptin välisten suhteitten normalisoimiseksi.

Presidentti Mursi haluaa tavata Israelin korkean edustajan Washingtonissa USA:n presidentin vaalien jälkeen 06.11.2012. Israelin ja Egyptin väliset suhteet raunioituivat lähelle katkeamispistettä presidentti Mubarakin siirryttyä syrjään sotilashallituksen tieltä, ja mielenosoittajien hyökättyä Israelin lähetystöön Kairossa, minkä johdosta Israel veti lähettiläänsä pois maasta.
Artikkelin taustalla oleva nimeämätön lähde osallistui YK:n yleiskokouksen avajaisten yhteydessä pidettäviin valtion päämiesten ja vaikuttajien puhetilaisuuksiin. Lähteen mukaan Mursin puheessaan antama vakuutus, että Egypti kunnioittaa kaikkia aiemmin tekemiään kansainvälisiä sopimuksia, oli seurausta USA:n painostuksesta Egyptille palauttaa luottamukselliset suhteensa Israelin kanssa.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton tapasi presidentti Mursin maanantaina New Yorkissa, ja esitti silloin pyyntönsä suhteitten korjaamiseksi Israelin kanssa. Mursi vaati puheessaan, että YK toimii aktiivisesti palestiinalaisten oikeuden ja kunniantunnon nostamiseksi. Hän kutsui häpeälliseksi sitä, ettei YK:n päätöslauselmia oltu toteutettu käytännössä.

PRESIDENTTI Mursi lähetti ystävällisen viestin presidentti Peresille heinäkuussa, jossa hän vakuutti pyrkivänsä alueellisen rauhan ja tasapainon säilyttämiseen, myös Israelin osalta. Viesti oli tarkoitettu luottamukselliseksi, ja Mursin kanslia joutui sanoutumaan irti siitä vakuuttaen, ettei se ollut lähettänyt sitä. Israelissa todettiin kuitenkin tyydytyksellä Mursin ystävällinen lähestyminen, vaikka se taitamattoman diplomatian vuoksi julkistettuna jouduttiinkin peruuttamaan. http://www.timesofisrael.com/morsi-willing-to-meet-with-peres-says-senior-egyptian-official/

3. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi vierailee tänään Turkissa. Molempia maita kutsutaan maltillisiksi muslimimaiksi, vaikka Turkin suorasanainen pääministeri Recep Tayyip Erdogan onkin päättäväisesti vienyt maataan selvästi islam-johtoiseksi muslimimaaksi ja irrottautuen yhä enemmän länsimaista sen hakemuksen päästä EU:n jäseneksi jouduttua vastatuuleen, eikä Egyptin Muslimiveljeskunnan johtaman hallituksen päämääristä olla vielä selvillä. Turkkia pidettiin joka tapauksessa Egyptin vallankumouksen alkuvaiheissa malli-maana ja esimerkkinä, mitä Egypti voisi seurata. Turkin presidentti Abdullah Gul vieraili Egyptissä helmikuun 11. 2011 saaden innostuneen vastaanoton nuorison ja aktivistien taholta, mitä seurasi ulkoministeri Ahmet Davutoglun vierailu kuluvan kuun alussa.
Muslimiveljeskunta sittemmin alkanut vieroksua Turkin esimerkkiä siksi, että sillä on edelleen vahva ei-uskonnollinen suuntaus, mikä sisältyy sen perustuslakiin.
Davutoglu lupasi vierailunsa yhteydessä Egyptille 2 miljardia USA avustuksen, mikä oli enemmän kuin tervetullut sen talouden romahdettua maan jouduttua kaaokseen.

MUSLIMIVELJESKUNNAN  vapaus- oikeuspuolueen jäsen parlamentin ulkoasioitten komiteassa Dina Zakaria sanoo vierailtuaan usein Turkissa, ettei Egyptin kansa tule hyväksymään Turkin ei-uskonnollista valtiosääntöä, mitä monet egyptiläiset pitävät islamin vastaisena. Egyptin perustuslakia valmistellaan komiteassa, jonka työskentely on ilman valvontaa oikeuden tehtyä päätöksen, jonka mukaan parlamentti oli valittu väärin perustein. Keskusteluja kuitenkin käydään siitä, miten pitkälle islamin tulisi valvoa maan hallintoa, ja pitäisikö islamin sharia-laki asettaa kaikkea toimintaa ohjaavaksi maassa.

MURSIN vierailun päämääränä on solmia läheisempiä suhteita varsinkin kaupan alalla, missä Turkilla on paljon annettavaa Egyptille. Lisäksi Turkki ja Egypti ovat samaa mieltä Syyrian tilanteen nopeasta ratkaisusta, mihin kuuluu Bashar Assadin hallinnon lopettaminen.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Republikaanien kongressiedustaja Kay Granger Texasista vaatii, että Obaman hallituksen Egyptille lupaama miljardiavustus, jonka ensimmäinen erä 450 miljoonaa USD oli tarkoitus suorittaa, täytyy estää kunnes on suoritettu tutkimukset Egyptin mielenosoittajien hyökkäyksistä USA:n Kairon lähetystöä vastaan, ja saadaan selvempi kuva, mihin Muslimiveljeskunnan johtama Egypti suuntautuu. Varsinkin ulkoministeri Hillary Clinton on kiirehtinyt suorituksia, missä epäillään hänen läheisten suhteittensa veljeskuntaan neuvonantajansa Huma Abedin kautta vaikuttaneen päätökseen. Garnger johtaa kongressin komiteaa, joka harkitsee avustusten myöntämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160406#.UGf2XWJHT-k
-          Obama kieltäytyi tapaamasta Netanyahua tämän Amerikan vierailun yhteydessä selittäen, että vaalikiireet estivät sen. Nyt kuitenkin kerrotaan, että Obama oli joutilaana sen päivän, jolloin tapaaminen olisi toteutunut. The Washington Free Bacon raportoi, että Obama oli vapaa koko sen iltapäivän lorvien toimistollaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160412#.UGf4TGJHT-k
-          Palestiinalainen yritti saada israelilaisen autoilijan murhatuksi aloittaessaan tulituksen hänen autoaan kohti Kfar Saban arabikylän lähellä Tel Avivin pohjoispuolella. Hän ei kuitenkaan osunut autoilijaan, joka selvisi tulituksesta vammoitta, mutta hänen autonsa kärsi melkoisesti. IDF:n edustajan mukaan terroristi pakeni Maale Shomronin suuntaan, jossa asuu yli tuhat perhettä Maalehin, Ginotin ja Maale Shomroni muodostamassa blokissa. IDF sai tiedon ampumisesta neljän aikaan sunnuntai-aamuna. Armeijan edustaja ei osannut kertoa yksityiskohdista eikä auton vaurioista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160407#.UGf5KmJHT-k
-          USA varoitti Egyptissä toimivia lähetyssaarnaajia terroriuhasta. Egyptin kopti-kristityt odottavat sydän kylmänä, mikä heidän kohtalonsa tulee olemaan sharia-lain hallitsemassa maassa. Monet ovat paenneet ulkomaille. Siinailla Rafiassa asuvien koptien kerrotaan paenneen etelään peläten ääri-islamistien hyökkäyksiä. USA varoitti kansalaisiaan matkustamasta Siinaille, ja noudattamaan äärimmäistä varovaisuutta liikkuessaan Egyptin alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160410#.UGf7FWJHT-k
-          Pääministeri Netanyahu sai sittenkin kylmät varpaat nähtyään historioitsija Levyn johtaman komitean raportin Juudean ja Samarian alueista. Raportin mukaan alueet kuuluvat juutalaisten kotimaahan, eikä rakentamista siellä voida pitää laittomana, eikä juutalaisten läsnäoloa siellä miehityksenä. Raporttia oli tarkoitus käsitellä hallituksen komiteassa, mutta pääministeri siirsi raportin syrjään syytä ilmoittamatta. Moshe Yaalonin arvion mukaan maan sisäinen ja ulkoinen tilanne ei ole siihen sopiva. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160399#.UGf8j2JHT-k
-          PLO:n hallituksen jäsen Ashrawi sanoo, että sen Palestiinan valtio-esitys YK:lle viedään äänestykseen USA:n presidentinvaalien jälkeen marraskuussa. Hän arvioi, että äänestys tapahtuu 29. marraskuuta 2012. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286055
-          Ahmadinejad sanoo, että Iranin ja P5+1 maiden väliset neuvottelut Iranin ydin-suunnitelman toteuttamisesta voidaan aloittaa USA:n vaalien jälkeen. Hän varoitti, että jos länsimaat hyökkäävät Iraniin, ne tulevat kärsimään suuria vaurioita (hell to pay). http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=286096
-          Israel antoi luvan viedä Gazasta kolme rekkakuormallista, 35 tonnia, huonekaluja Juudean ja Samarian palestiinalaiskouluihin. Huonekalut on valmistettu Gazassa. Tämä on kolmas kerta, kun Israel sallii Gazassa valmistettujen tavaroiden viemisen Länsirannalle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286058
-          Laittomasti Afrikasta Israeliin pyrkivien virta on tyrehtynyt huomattavasti sen jälkeen, kun Israel on saanut suuren osan Siinain rajaansa tukittua turva-aidalla. Aiemmin maahan tuli parituhatta, nyt vain 122 syyskuun alusta lukien. PIBA:n arvion mukaan Israeliin tuli 10 175 laitonta tunkeutujaa tammikuun alusta syyskuun loppuun tänä vuonna. Viime vuonna luku oli samaan aikaan 17 201, joten vähennystä esiintyy. Elokuussa Israelissa oli 62 792 laittomasti maahan tullutta afrikkalaista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=286060
-          Julkisuuteen vuotanut dokumentti osoittaa, että Venäjä kehotti Syyrian armeijaa ampumaan alas turkkilaisen F-4 Fantom koneen. Viestissä kehotetaan ampumaan kone alas, sieppaamaan lentäjät elävinä ja sitten surmaamaan heidät. Syyria sanoo, että ampuminen tapahtui erehdyksestä. http://www.timesofisrael.com/turkish-pilots-were-murdered-by-asads-regime-after-he-downed-their-plane-at-russias-suggestion-documents-show/
-          Succot. lehtimajanjuhla alkaa tänään auringon laskiessa, juhla-aika päättyy 08.10.2012. Lämpöä on tänään 33 C-astetta.