Friday, June 15, 2012

PERJANTAI 15.06.12


PERJANTAI 15.06.12

1. EGYPTIN sisäinen tilanne meni monta askelta taaksepäin korkean perustuslakioikeuden tekemän päätöksen johdosta, jolla parlamentin alahuoneen vaalit mitätöidään. Oikeus katsoi samalla, että Mubarakin hallituksen viimeinen pääministeri Ahmed Shafiq on kelvollinen ehdokas presidentiksi, ja voi osallistua lauantaina ja sunnuntaina pidettäviin presidentin vaaleihin. Viimeisen, amerikkalaisten suorittaman salaisen, gallupin mukaan Muslimiveljeskunnan ehdokas Mohammed Mursi tulisi saamaan murskavoiton. Kysely oli salainen, koska virallisesti kyselyjä ei enää saanut suorittaa ennen vaaleja.

OIKEUDEN päätös aiheutti suuren vastalauseiden myrskyn islamin kannattajien taholta, joskin sen presidenttiehdokas Mursi sanoi tyytyvänsä oikeuden päätökseen.
Parlamentin alahuoneen hajottaminen aiheuttaa sen, että lainsäädäntö palautuu uudelleen korkealle sotilasneuvostolle. Oikeus perusteli päätöstä sillä, että äänestyssäännöt parlamentin jäsenten vaaleissa olivat perustuslain vastaisia. Päätöstä voi kutsua demokratian voitoksi maassa, jota on hallittu diktatorisesti vuosikymmenien ajan, mutta yhteiskunnan rauhan kannalta päätös oli onneton, sillä se tullee herättämään kiivaita mielenosoituksia ja palaamista siihen väkivaltaan turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien välillä, josta uskottiin jo päästyn ja maan sisäisen rauhantilan palautuvan normaaliksi.

Islamia edustavat poliitikot kutsuvat oikeuden päätöstä vanhankaartin vallankaappaukseksi syyttäen oikeuden jäseniä Mubarakin ajan virkailijoiksi. Vaikka presidenttiehdokas Mohammed Mursi sanoi alistuvansa oikeuden päätökseen, hän ei pitänyt tyydyttävänä sitä, että se oikeutti Ahmed Shafiqin pysymään presidenttiehdokkaana. Toiseksi hän analysoi, että päätös koski vain kolmasosaa valituista jäsenistä eikä edellytä parlamentin alahuoneen hajottamista. Ahmed Shafiq ylisti oikeuden päätöstä oikeana.
Oikeuden presidentti Farouk Soltan totesi Reutersin edustajalle, että päätöksen mukaan koko parlamentin alahuone on hajotettava ja järjestettävä uudet vaalit. Oikeus oli aiemmin mitätöinyt parlamentin tekemän lain, jolla Mubarakin ajan virkailijoita olisi estetty asettumasta ehdokkaiksi presidentin virkaan. Lain tarkoituksena oli estää Shafiqin ehdokkuus.
Presidentti Mubarak syöstiin vallasta 16 kuukautta sitten, mutta vallankumous on pahasti keskeneräinen, eikä hämmentynyt kansa tiedä, mikä olisi oikea suunta. Muslimiveljeskunta on parhaiten järjestäytynyt ja siksi pystyy manipuloimaan kansaa tahtonsa mukaisesti. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=273891

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu pyrkii istumaan monella pallilla yhtä aikaa, mutta näyttää, että hän joutuu samalla toteuttamaan politiikkaa, josta on vaikea löytää johdon-mukaisuutta, ellei kysymys olekin kansan huomion hämäännyttämisestä, josta Sharonin toiminta ennen Gazan juutalaisten karkotuksia on malliesimerkki. Sharon antoi eri ryhmien ja Likudin jäsenten äänestää koko kansaa koskevista esityksistään, mutta ohitti niiden suositukset ja äänestystulokset tehdessään yksinvaltaisia päätöksiään.
Netanyahu näyttää apinoivan Sharonin taktiikkaa kuitenkin sillä erotuksella, että häneltä puuttunee Sharonin strateginen kyky pitkän tähtäyksen suunnittelussa.

NETANYAHU astui heikoille jäille pyrkiessään toteuttamaan uskollisimman kannattajansa puolustusministeri Ehud Barakin ja muiden hänen tavallaan ajattelevien politiikkaa suhteessa juutalaisten rakentamiseen virallisten yhteisöjen ulkopuolella Juudeassa ja Samariassa. Barakin tavoin Netanyahu vakuuttaa, että ”lakia on noudatettava ja oikeuden päätöksiä on toteltava”, vaikka ne olisikin tehty väärin perustein, kuten Ulpanan tapauksessa näyttää tapahtuneen. Hän pystyi estämään hallituksensa hajoamisen esittämällä, että vaikka Ulpanan 30 perhettä joudutaankin evakuoimaan ja siirtämään parakkiasuntoihin odottamaan ehkä vuosikaudet ratkaisua heidän sijoittamisestaan, kuten kävi Gush Katifin tapauksessa, Ulpanaan rakennetaan 300 uutta asuntoyksikköä. Samalla hän lupasi nimittää ministeri-toimikunnan, jonka tehtäviin kuuluisi Juudean ja Samarian juutalaissiirtolaisten asiat.

Kuten Attila Somfalvi ynetnews.com artikkelissaan toteaa, siitä tulee yksi toimikunta lisää, joita perustetaan asian hautaamiseksi ilman todellista mandaattia ja valtaa. Puolustusministeri Barakin oikeus päättää yksin Juudean ja Samarian rakentamisesta jää ennalleen, mitä Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat ovat kiivaimmin vastustaneet ja vaatineet rakennusasioista päättämisen pois Barakin käsistä. Tämä ei toteudu tässä tapauksessa.
Hallitus käsitellee komitean perustamisasiaa sunnuntain istunnossaan. Komitean tehtäviin kuuluu laatia säännöt, joilla valtion maalle ilman virallista lupaa rakennettuja asuintaloja tulee käsitellä. Kysymys koskee myös rakentamista yksityismaalle, jota juutalaiset ovat ostaneet arabeilta olosuhteissa, joissa omistussuhteet ovat useimmiten epämääräiset perustuen Otto-maanihallinnon tai Jordanian miehitysajan säännöksiin, joita NGO yritykset poliittisista syistä manipuloivat kiihottaen arabeja esittämään omistusoikeuttaan korkeimmalle oikeudelle ilman alueoikeuden tutkimuksia, kuten laki vaatii. Vielä ei ole selvää, kuuluuko ministerikomitean mandaattiin myös näiden ja muiden vastaavien asioitten käsittely.

BARAK ilmoitti olevansa tyytyväinen Netanyahun esitykseen komitean perustamisesta, koska - kuten artikkelissa todetaan -  Barak katsoo, että mitä useampi on mukana asioita päätettäessä, sitä vähemmän nousee vastustusta päätösten jälkeen.
Netanyahu ilmoitti asiasta ennen Knessetille tehdyn lakiesityksen käsittelyä, jolla juutalaiset etäyhteisöt olisi laillistettu taannehtivasta ja vältytty Ulpanan tapauksen toistumisesta. Lakiesitys kaatui äänestyksessä selvin numeroin Netanyahun esittämien uhkausten vuoksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4242679,00.html

3. IDF harkitsee mahdollisuutta muuttaa Ulpanan 30 perhettä Migroniin, missä on tällä hetkellä IDF:n tukikohta, mutta joka sen mielestä on strategisesti tärkeä säilyttää juutalaisten käsissä. Aiemman suunnitelman mukaan IDF siirtää joukkonsa pois Migronista ja muuttaa sinne rajapoliisin osastoja. IDF:n suunnittelijoitten mukaan se iskisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla, jos Ulpanan 30 juutalaisperhettä muutetaan Migroniin IDF:n tyhjentäessä tukikohtansa. Täten IDF säilyttäisi ja vahvistaisi Beit Elin tukikohtansa ja Migron olisi edelleen juutalaisten käsissä. Ongelman muodostaa se, että Migron on myös tuhottavien listalla.

ASIAA tutkii nyt oikeuskansleri Yehuda Weinstein, voisiko tällä ratkaisulla toteuttaa korkeimman oikeuden päätöksen, vaikka se tehtiinkin virheellisin perustein.
Israelissa asiat eivät kuitenkaan etene tavallisesti näin suoraviivaisesti, ellei sitten ole kysymys eri osapuolten intressien karkean diktatorinen ylittäminen.
Juudea ja Samaria on NGO-järjestöjen ”villi länsi”, jossa ne toimivat ilman valvontaa tahtonsa mukaan kiihottaen alueen arabeja mielenosoituksiin ja loputtomiin valituksiin oikeudelle, missä korkein oikeus toimii Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten mukaan kuin Peace Now ja muiden NGO-järjestöjen työrukkasena hyväksyen sen tekemiä kanteita vastoin mandaattiaan ja palauttamatta tapauksia alioikeuksille tarkempia tutkimuksia varten.
On enemmän kuin luultavaa, että NGO-järjestöt kiihottavat alueen arabeja valittamaan, jos IDF:n suunnitelma toteutuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156905#.T9rjgjJHTFw

4. UUTISOTSIKOITA
-          Emergency Committee for Israel (ECI) (Hätäilakomitea Israelin hyväksi) julkaisi sopivasti ennen Moskovan P5+1 ja Iranin neuvotteluja lausunnon, jossa se sanoo selkeästi: ”Neljä vuotta presidentti Obama on keskustellut Iranin kanssa, ja neljä vuotta Iran on saanut rakentaa ydinasettaan ja ohjusarsenaaliaan siten, että sillä on nyt tarpeeksi rikastettua uraania viittä ydinpommia varten”. Näin sanoo ECI:n johtaja Noah Pollak lisäten. ”Puheitten aika on ohi, nyt tarvitaan toimintaa.” Hän kehottaa järjestönsä nimissä Obamaa toimimaan lupauksensa mukaan ja estämään Irania saamasta ydinpommia. Hän kuitenkin sanoo pelkäävänsä, että Obama jatkaa ”peltipurkin potkimista pitkin tietä” vaalien yli tekemättä kuitenkaan yhtään mitään asialle. Järjestö julkisti maaliskuussa 30-minuuton videon nimellä ”Daylight: The Story of Obama and Israel”. Siinä paljastetaan, miten Obama on toiminut Israelin vastaisesti ja miten hän on tehnyt enemmän Israelin saattamisen laittomaksi kuin yksikään edeltäjistään. Videossa kansalaisia kehotetaan harkitsemaan uudelleen, kenelle kannattaa antaa äänensä. Obaman kannatus on käsittämättömän korkea juutalaisten keskuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156900#.T9roxzJHTFw
-          PA:n jalkapalloilijoitten yhdistyksen (PFA) ”presidentti” Rajoub Jibril lähetti UEFA:n presidentti Michel Platinille kirjeen, jossa hän kehottaa, ettei UEFA antaisi vuoden 2013 alle 21-vuotiaitten Euroopan mestaruuskisoja Israelin järjestettäviksi, sillä kuten hän kirjeessään syyttää: ”Israel on pidättänyt ilman tuomiota kolme PA:n jalkapalloilijaa; keskikenttäpelaaja Marsuk Sarsak, olympiajoukkueen maalivahti Omar Abu Rois sekä Ramallahin pelaaja Mohammed Nir. Jibril sanoo olevansa hyvin huolissaan heidän tilastaan. Sen sijaan hän ei mainitse kirjeessään sitä, että kaikkia kolmea syytetään sekaantumisesta terrorismiin. Osa pidätetyistä on osallistunut vankien aloittamaan syömälakkoon, minkä Jibril muistaa mainita. Jibril pyytää kohteliaasti, ettei Platini antaisi 2013 alle 21-vuotiaitten Euroopan mestaruuskisoja Israelin järjestettäviksi. Tässä ei suinkaan ole huoli PA:n jalkapalloilijoitten asemasta, vaan politiikasta kyseenalaistaa Israelin laillisuus kansainvälisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156903#.T9rs5jJHTFw
-          Arabiterroristit tulittivat IDF:n sotilaita, jotka olivat korjaamassa Gazan turva-aitaa aikaisin torstaiaamuna. Sotilaat vastasivat tuleen, mutta kumpikaan osapuoli ei ole ilmoittanut uhreista tai haavoittuneista. - Terroristit tulittivat myös israelilaista maanviljelijää, joka oli aloittanut työskentelynsä pellollaan torstaiaamuna. Hän ei haavoittunut, mutta työskentely näissä olosuhteissa on mahdotonta. Armeijan sotilaat tulivat paikalle vastaten tulitukseen, mutta ei ole selvää, osuivatko he. - Torstaina parikymmentä Gazan arabia osoitti mieltään Bituniyn tarkastuspisteessä lähellä Beit Eliä Samariassa kivittäen turvallisuusjoukkoja. Kaksi rajapoliisia haavoittui. Rajapoliisit hajottivat mielenosoituksen kansanjoukkojen hallintamenetelmiä käyttäen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156889#.T9ryDzJHTFw
-          Kadiman puheenjohtaja, Netanyahun hallituksen varapääministeri Shaul Mofaz kehottaa Abbasia hautaamaan sotakirveensä ja aloittamaan rauhankeskustelut nyt, kun Israelissa on laajapohjainen hallitus. Samaan aikaan PLO puuhaa Abbasin ja Netanyahun huipputapaamista, ja sovintoneuvottelut Fatahin ja Hamasin välillä ovat raportin mukaan ”taas kerran lähellä onnistumistaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156899#.T9r1ZDJHTFw
-          Jordania esittää UNESCO:lle raportin, jossa se esittelee korjaussuunnitelmia Kalliomoskeijassa, al-Aksa-moskeijassa, muslimikirjastossa ja muissa kohteissa. Israelin ulkoministeriö sanoo, ettei sitä ole informoitu suunnitelmista, vaikka Temppelivuori ja Jerusalem kokonaisuudessaan on Israelin hallintavallan alla. Jordanian wakf, muslimisäätiö, vastaa vuoren päivärutiinista, mutta sillä ei ole hallintavaltaa. Rakennussuunnitelmat tulee sopimusten mukaan hyväksyttää Jerusalemin kaupungissa, mutta wakf jättää sen huomiotta rakentaen tahtonsa mukaan. Koska Temppelivuori on maailman perinnekohde, kaikki suunnitelmat ja muutostyöt siellä tulee alistaa UNESCO:n hyväksyttäviksi, jonka tulee myös valvoa niitä. Käytännössä UNESCO esittää vain murhaavaa kritiikkiä Israelin uudistus-pyrkimyksistä toimien näin arabien käsikassarana. Se syytti Israelia, ettei sen edustaja osallistunut Mughrabi-siltaa käsittelevään neuvottelutilaisuuteen Pariisissa huhtikuun 18. päivänä, mutta Israelin ulkoministeriö sanoo,  ettei Jordania ollut informoinut sitä ennen kokousta. Jordania lähetti sinne kolme wakfia edustavaa edustajaansa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=273899


Thursday, June 14, 2012

TORSTAI 14.06.12


TORSTAI 14.06.12

1.  PRESIDENTTI  Shimon Peres hyväksyi presidentti Barack Hussein Obaman hänelle myöntämän USA:n korkeimman siviilille myöntämän ”vapauden mitalin”, mutta komeasta nimestään huolimatta se ei koskenut yli 27 vuotta USA:n vankilassa viruvaa Jonathan Pollardia eikä tuonut hänelle vapautta. Eräs artikkeli todella sanoo, että ”Peres hyväksyi” mitalin, vaikka ”todellisuudessa hän olisi tehnyt mitä vain sen saadakseen”. Hän sanoi kiitospuheessaan, että hän katsoo mitalin vastaanottajaksi koko Israelin kansan, mutta kuten jo mainitsin, se ei koskenut Israelin kansalaista Pollardia. USA:n Valkoisen Talon edustajana Jay Carney totesi vastauksena Peresin jättämään allekirjoitettuun kirjalliseen pyyntöön Pollardin vapauttamiseksi, ettei mikään ole muuttunut, ei tänäkään ”vapauden” päivänä. Carney kehtasi vielä muistuttaa, että Pollard oli tuomittu erittäin raskaasta rikoksesta.

Pollardin rikoksen raskain kohta lienee ollut se, että hän tietämättään paljasti USA:n salaisen asekaupan Iraniin, jossa olivat mukana sen korkeimmat johtajat. Erityisesti juutalaista sukua oleva silloinen ulkoministeri Caspar Weinberger oli sydän juuriaan myöten ärtynyt paljastuksesta, jonka johdosta hän lähetti oikeudelle vihaisen kirjeen kehottaen sitä antamaan Pollardille mahdollisimman ankaran rangaistuksen. Pollardia ei teloitettu, mutta hänet tuomittiin kovennettuun elinkautiseen ilman mahdollisuutta anoa armoa. Samantapaisista vakoilujutuista tuomio on yleensä 5 – 15 vuotta, ja heidät usein vaihdetaan vastapuolen pidättämiin vakoilijoihin muutaman vuoden kuluessa.
Presidentti Peres kertoi lehdistölle, että hänen pyyntönsä Pollardin vapauttamiseksi ei ole lainopillinen vaan ihmisoikeudellinen kysymys, ja että sillä perusteella hän vetosi Obamaan, jotta tämä ”USA:n korkeimpana ihmisoikeuksien puoltajana” vapauttaisi hänet. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=273749, http://israelupdate.achlak.net/?page_id=139
2.  Lainopillinen asiantuntija asianajaja Aharon Papo selitti Arutz Shevan haastattelussa, että korkeimman oikeuden päätös Ulpanan etäyhteisön viiden asuinrakennuksen, joissa asuu 30 juutalaisperhettä, tuhoamisesta oli virheellinen ja laiton. Hän perustaa käsityksensä siihen, ettei oikeus antanut vastaajille tilaisuutta osoittaa oman kantansa.
”Korkein oikeus toimi tässä asiassa laittomasti. Miten voi olla mahdollista, että se teki päätöksen antamatta rakennusten asukkaille tilaisuutta vastata kanteeseen ja esittää oman kantansa?”
Hän selitti, ettei tosiasia, että oikeus hyväksyi vasemmistolaisten NGO-järjestöjen, joista Peace Now on suuriäänisin, tekemän kanteen Ulpanan viittä rakennusta vastaan, antanut oikeudelle poikkeusta olla kuulematta vastaajien esittämiä todisteita.
PAPO todistelee, että korkein oikeus aina haluaa antaa kaikille osapuolille mahdollisuuden osallistua asian ratkaisemiseen, mikä tässä tapauksessa ei toteutunut. Tämä vastaajan oikeus on vakiokäytäntö myös alemmissa oikeuksissa ja kaikissa tapauksissa.
Hän harmittelee Ulpanan asukkaitten saamattomuutta, etteivät he vastanneet NGO-järjestön kanteeseen, vaatien, että maanomistajan – jos sellainen on olemassa - tulee todistaa omistusoikeutensa, ja että he ovat valmiit korvaamaan maanhinnan alueoikeuden suorittaman tutkimuksen ja päätöksen mukaisesti. Korkein oikeus päätti asiasta lain vastaisesti.
IDF:n entinen päärabbi prikaatinkenraali Avicahi Ronsky kutsuu Arutz Sheavan kautta kaikkia israelilaisia tulemaan Beit Eliin, jonka alueella Ulpanan etäyhteisö sijaitsee, puolustamaan sen 30 juutalaisperheen koteja. Rabbi Ronsky, joka johtaa Itamarin yeshivaa, joka kuuluu Naftali Bennettin uuteen Jewish Home-puolueeseen, sanoi olevansa vähemmän lapsellinen kuin hän oli vuonna 2005 Gazan juutalaisten karkotusten aikaan. Hän kertoi, että sen jälkeen pelin säännöt ovat muuttuneet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156862#.T9l-QDJHTFw
3.  ARUTZ Shevan toimittaja kävi jututtamassa Gush Katifista v, 2005 karkotettuja juutalaisia, jotka vasta nyt ovat rakentamassa omia talojaan Negeviin yhteisöön, jolle annettiin nimeksi Bnei Dekalim, Lachishin alueella. Heille luvattiin parakkiasunnot rakennustyön ajaksi.
     Yehetzkel Frucht, joka on yksi Bnei Dekalim perustajajäsenistä, sanoo olevansa pettynyt ja vihainen, sillä heille tarkoitetut parakit pystytetään nyt Beit Eliin Ulpanasta karkotetuille.
     Frucht sanoo olevansa vihainen siksi, että heille luvattuja parakkeja käytetään juutalaisten karkottamiseksi kodeistaan, aivan kuin heidät ajettiin pois Gush Katifista kuin karjalauma runsaan sotilas- ja poliisijoukon  toimesta.
     ”Sama kauhea näytelmä uusiutuu nyt Ulpanan tapauksessa”, hän valittaa. Hän antaa neuvon Ulpanan ja Beit Elin asukkaille – kuten muillekin – olla uskomatta pääministerin lupauksiin 300 uuden asunnon rakentamisesta. Hän kertoo, miten heillekin pääministeri lupasi, että heidän ”mierolaisen elämänsä” kestää vain hetken ajan, kun uudet talot on ehditty rakentaa ja löydetty ratkaisut heidän ongelmiinsa.
     Frucht toteaa katkerana, ettei vieläkään ole nähtävissä ratkaisua heidän ongelmiinsa: ”Meille luvattiin Gush Katifissa, että ongelmat selvitetään pian. Tähän saakka emme ole nähneet vilaustakaan ratkaisusta. Täytyy olla muita tapoja osoittaa ihmisille tehty suuri virhe, mikä tapahtuu, kun ihmiset ajetaan pois kodeistaan.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156868#.T9mEJjJHTFw

4.  Ranskan uusi vasemmistohallitus vaatii, että YK:n tulee käyttää kaikkia käytettävissä olevia mahdollisuuksia voidakseen estää Syyrian sisällissodan kehittymisestä USA:n ja Venäjän Syyriassa kannattajiensa kautta käymäksi epäsuoraksi sodaksi. Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov syytti Yhdysvaltoja Syyrian kapinallisten tukemisesta ja aseistamisesta pian sen jälkeen, kun USA:n ulkoministeriö syytti Venäjää hyökkäys-helikopterien toimittamisesta Assadin armeijalle.
     Lavrov oli vierailulla Iranissa saatuaan tiedon syytteistä, ja keskeytti vierailunsa voidakseen johtaa puolustusta ulkoministeri Hillary Clintonin tekemiin syytöksiin. Lavrov todisteli, ettei sen toimittamat ilmatorjunta-ohjuspatteristot ole kansainvälisten lakien vastaisia. Hän ei kertonut, millaisista torjuntaohjuksista on kysymys. Sen jälkeen hän esitti suoran syytöksen USA:lle, että se laittomasti aseistaa Syyrian kapinallisia.
    
     USA:n ja Venäjän välit ovat merkittävästi – ja vaarallisesti – viilentyneet USA:n Eurooppaan suunnitellut ohjuspuolustus-järjestelmän vuoksi. Venäjä pahoitti mielensä Libyan tapauksen johdosta, jossa se vastusti YK:n tuella ja oikeutuksella suoritettua massapommitusta Muammar Gaddafin hallituksen kaatamiseksi ja kapinallisten saamiseksi valtaan, maassa, joka sittemmin on ajautunut lähes kaaokseen.  USA:n ulkoministeriön edustaja Victoria Nyland puolusteli maansa vastustusta Venäjän ilmatorjuntapattereiden toimittamisesta Syyrian armeijalle todeten, ettei niitä ole tilattu eikä suunniteltu ulkoista vihollista vaan omaa kansaa, naisia ja lapsia, vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156845#.T9mJmDJHTFw

5.  UUTISOTSIKOITA
-          Kymmenittäin Tekoan juutalaisyhteisön asukkaita sulki maantien Etzionblogin alueella Juudeassa vastalauseeksi arabien jatkuvalle israelilaisten autoilijoitten kivittämiselle  yhteisöönsä johtavalla tiellä. Asukkaat asettivat kiviharkkoja läheiseen Tukuan arabikylään johtavalle tielle. Kylän nimi Tukua on muunnos raamatullisesta nimestä Tekoa, jossa profeetta Amos asui. Tekoan asukas Karni Elad sanoi toivovansa, että IDF tekee asialle jotain saadakseen arabien esteettä harjoittaman kivityksen loppumaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156856#.T9mUyzJHTFw
-          Poliisin kansallisen osaston upseerit, jotka tutkivat kansainvälisiä rikoksia, pidättivät Tel Avivissa asuvan Eritrean kansalaisen Kabri Gabriuksen. Hänen epäillään avustaneen Siinailla toimivia terrorijärjestöjä, kooten heille tiedustelumateriaalia ja keräten varoja. Häntä syytetään varojen siirtämisestä terrorijärjestölle, omaisuuksien siirtämisestä terroritarkoituksessa, salaliitosta terrori-iskusuorittamiseksi sekä rahan pesusta. Hänet pidätettiin autosta, jossa hänen lisäkseen oli yksi Israelin arabi ja toinen PA.n arabi, sekä suuri määrä rahaa, jota hän sanoi tarvitsevansa maan ostamiseen. Hänen asiaansa käsiteltiin Rishon Legion alueoikeudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156858#.T9mWqjJHTFw
-          Hallitus aloitti Gazan rajasta 7 – 10 km:n etäisyydellä sijaitsevien koulujen vahvistamisen ”raketinkestäväksi”. Todellisuudessa raskas raketti voi tunkeutua katon läpi, mikäli se osuu suoraan sen päälle, mutta se toimii sirpalesuojana. Ainoa todella pitävä suoja on raketteja ampuvien järjestöjen eliminoiminen Gazasta joko sopimusteitse tai ottamalla koko alue uudelleen IDF:n valvontaan. Operaation hinta on 90 miljoonaa NIS. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156835#.T9mYuTJHTFw
-          Turkki pelkää, että Syyrian kapinaliike ja taistelutoiminta valuu sieltä raja yli Turkin puolelle. Turkissa on 29 500 Syyrian pakolaista, jotka asuvat hallituksen rakentamissa telttakylissä lähellä Syyrian rajaa. Pakolaisten määrä kiihtyy ajoittain siten, että päivän parin aikana voi rajan ylittää pari tuhatta pakolaista. Taisteluissa surmattujen määräksi arvioidaan 13 500 siviiliä ja muutamia satoja armeijan sotilaita. Syyrian hallituksen pidättämiä kansalaisia on useita tuhansia, tarkkaa lukua tuskin kukaan tietää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156838#.T9mZzDJHTFw
-          Uutisten mukaan Hamasin johto kehottaa vanhempia ostamaan lapsilleen aseita leikkikalujen sijaan. Kouluissa nuoria lapsia puetaan sotilasasuihin, ja heille opetetaan sotilasoperaatioita kiväärein varustettuina. Heille myös näytetään lasten toimiessa näyttelijöinä IDF:n ja vankiloitten harjoittamia kidutustapoja. Korkea Jihad-johtaja Khader Habid Gazassa syytti puolestaan, että juutalaiset rabbit opettavat israelilaisille lapsille, että palestiinalaiset ovat käärmeitä ja punkkeja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4242297,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4241588,00.html
-          Pinnacles-ryhmä, jossa Noble Energy on suurin osakas, sanoi aloittavansa kaasutoimitukset Israeliin kuukautta ennen määräaikaa, kiirehtien Israelin tarvitseman kaasun toimituksia, jotka ovat estyneet Egyptistä johtavan kaasuputken toistuvista räjäytyksistä. Israelin arvioidaan säästävä toimitusten vuoksi kesän aikana n. 170 miljoonaa USD. Kaasulähde ei ole kovin suuri, mutta sopii hätäaputarpeeseen odoteltaessa suurten kaasuesiintymien saamista hyötykäyttöön. 105 miljoonan USD lähde Mari B sijaitsee 25 km:n päässä rannikosta. Suuret lähteet Tamar ja Laviathan sijaitsevat kauempana rannikosta Haifan edustalla. Niiden uskotaan tulevan valtakunnan verkkoon aikaisintaan ensi vuoden aikana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4241993,00.html
-          Turkki on Iranin viidenneksi suurin öljyn ostaja, mutta on länsimaitten painostuksesta vähentänyt merkittävästi ostojaan Iranista, jonka talous osoittaa selviä merkkejä syvistä ongelmista kovenevien sanktioitten vuoksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4241045,00.html
-          Hamasin Poika, Mosab Hassan Youssef, joka hylkäsi islamin ja kääntyi kristityksi, saapui eilen Israeliin. Vaikka hänet oli kutsuttu puhumaan Knessetiin, viranomaiset pidättivät hänet kolmen tunnin ajaksi Ben Gurionin lentoasemalla, mutta päästivät hänet lopulta maahan. Hän sanoi, että 3 tuntia poliisin kuulusteluissa on pitkä aika, mutta sanoi, että häntä kohdeltiin hyvin. Hänen isänsä on pidätettynä syytettynä väkivaltaisesta toiminnasta, ja hän kielsi poikansa tämän luovuttua islamista. Hänen sanotaan toimineen Shin Betin asiamiehenä Länsirannalla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4241045,00.html
-          Turkki harkitsee 40 miljardin USD arvoisen ilmapuolustusjärjestelmän ostamista alueen rauhattomuuksien nousun vuoksi. Ehdolla on USA:n, Ranskan, Englannin ja Kiinan valmistamia järjestelmiä, ja Venäjän S-400 lienee kuvassa mukana. Israelin pääministerin sanotaan uskoneen, että Turkin pääministeri Erdogan estää Mavi Marmara flotillan tulon Gazaan, minkä johdosta tikanne luisui pois käsistä. (JP)
-          EU:n ulkomaanasioitten toimistonhoitaja Catherine Ashton sanoo, että juutalaisten asuttamistoimet, ”setlementit”, Juudeassa ja Samariassa ovat maailman kaikkein hankalimmat ongelmat, jopa vaikeampia kuin Iran tai Syyria, ja että jos ”setlementit” poistetaan kuvioista, maailman rauha on paljon todennäköisempi. (JP)

Wednesday, June 13, 2012

KESKIVIIKKO 13.06.12


KESKIVIIKKO 13.06.12

1. VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin vierailee Israelissa kuun loppupuolella. JP:n artikkelissa todetaan, ettei päivää ole sovittu, mutta Joel Rosenbergin blogissa todetaan hänen kaksipäiväisen vierailunsa alkavan 25. toukokuuta. Sen mukaan Putinin keskusteluohjelmassa ovat päällimmäisinä Iranin ydinase sekä Syyrian tilanne. Venäjä huolettaa Israelin mahdolliset sotilaalliset ilmaiskut Iranin ydinlaitoksiin. Syyrian tilanteesta Putin aikonee rauhoitella Netanyahua presidentti Assadin ponnisteluista kapinaliikkeen kukistamiseksi ja Israelin huolta Venäjän Assadille toimittamista aseista, joista USA:n ulkoministeriö on antanut Venäjälle kehotuksen lopettaa hyökkäyshelikopterien toimitukset Syyrialle, koska armeija käyttää niitä hyökkäyksiin kapinallisia vastaan. Vieraili on Putinin toinen Venäjän presidenttinä toteuttama, edellinen vierailu tapahtui 7 vuotta sitten.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman tapasi Putinin Moskovassa joulukuussa. Putin kertoi silloin, että Venäjä toimittaa Syyrialle alkuperäisesti kiinalaisvalmistetta olevia ”yakhont” maalta merelle risteilyohjuksia, eikä ole huomioinut Israelin esittämiä vastaväitteitä. Liebermanin kanslian ilmoituksen mukaan erimielisyyksiä esiintyy Israelin ja Venäjän suhteissa palestiinalaisiin, ja Lieberman moitti Venäjän antamaa tukea PA:n itsenäisyys-pyrkimyksissä YK:n kautta ilman neuvotteluratkaisua, mutta Lieberman oli pyytänyt yhteis-ymmärrystä suhteessa Iranin ydin suunnitelmaan, jota Venäjä myös tukee.

JOEL ROSENBERGIN blogin mukaan Putin vierailee myös Jordaniassa paikassa, jossa Jeesuksen sanotaan saaneen kasteen Johannes Kastajalta, ja jossa edellinen presidentti Medvedev kävi kasteella Jordanissa. Hänen tarkoituksensa oli vierailla myös Israelissa, mutta ulkoministeriön virkailijoitten lakon vuoksi sitä ei voitu toteuttaa valtiovierailuna, ja se peruttiin.
Rosenberg viittaa blogissaan Putinin vierailun eskatologiseen merkitykseen Hes. 38 mukaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=273624, http://www.timesofisrael.com/putin-to-arrive-in-israel-later-this-month/

2. ISRAELIN puolustusviranomaiset pelkäävät, että Syyrian presidentti Assadin alkaessa menettää hallintansa joissakin osissa maata, se voi aiheuttaa tilanteen, jossa Hizbullah voi siirtää pitkänmatkan Scud-D ohjuksia Libanoniin. Syyria luovutti niitä Hizbullahille, mutta ne varastoitiin Syyrian puolelle, ettei se antaisi Israelille aihetta hyökätä niihin ilma-aseellaan. Kapinalliset saivat hetkeksi haltuunsa Syyrian ilmavoimien tukikohdan tuhoten laitteita ja hävittäjiä, mikä osoittaa kapinallisten voiman ja aseistuksen lisääntyneen suuresti.

Israelin armeijan johtajien tulee siinä tilanteessa tutkia yhdessä poliittisen päätösvallan kanssa, miten suhtautua ohjusten siirtoon: antaako sen tapahtua vai hyökätä niitä kuljettavia autosaattueita vastaan, mikä voisi kärjistää tilanteen jopa avoimeksi sodaksi Syyrian ja Hizbullahin kanssa. Syyrian johto voisi jopa haluta sitä, koska se siirtäisi polttopisteen pois sen omista taisteluista kapinallisaineksia vastaan.
Syyrian armeijan Scud-D ohjuksen kantomatka on 700 km, joten koko Israel on sen kantomatkan sisällä. Sen kärkiosa voidaan varustaa kemiallisella ja biologisella kärjellä ja tietenkin myös atomikärjellä, joita Syyrialla ei tiettävästi ole, mutta Iranilla voi olla.

IDF:n ohjustentorjuntajärjestelmä Arrow-3 on saanut uuden tutkaohjauksen, nimeltä ”Block-4”, joka huomattavasti lisää sen tehoa. Arrow-3 on suunniteltu ballististen ohjusten torjuntaan, joihin kuuluvat Iranin Shahab ja Sajil sekä Scud-D ohjukset.
Suurin huoli on mahdollisuudessa, että Hizbullah saa käsiinsä kemiallisia ja biologisia aseita Syyrian valtavista varastoista, joita se voisi kiinnittää Scud-ohjustensa kärkeen.
Israel kokosi vanhentuneet kaasunaamarinsa pois kuukausia sitten, luvaten korvata ne uusilla ja tehokkaimmilla, mutta vain 60 % kansasta on saanut niitä. Uusien kaasunaamarien jakaminen lopulle 40 % kansasta maksaa 1.2 miljardia USD, eikä rahoja siihen ole. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=273667

3. YK:n apulaispääsihteeri rauhanturvaamisoperaatioissa Herve Ladsous joutui toteamaan Reutersin haastattelussa tiistaina, että Syyrian tilanne on nyt sisällissotaa muistuttava. Tämä on ensimmäinen virallinen kannanotto YK :n taholta, joka samalla tunnustaa rauhan-turvaamis-operaationsa epäonnistuneen Syyriassa. Yli 15 kuukautta maailma ja sen yhteis-elimet ovat tumput suorina seuranneet tilanteen kehittymistä nykyiseen tilanteeseen.
YK:n raportin mukaan Assadin hallitus pyrkii kiihdyttämään hyökkäyksiään saadakseen hallintaansa runsaasti asutut kaupunkiympäristöt, joihin kapinallisryhmät ovat pureutuneet.

Taistelut ovat osittain muuttuneet katutaisteluiksi, joissa siviiliuhrien määrä kasvaa.
Assadin armeija käyttää yhä enemmän paitsi tykistöä ja panssareita myös helikoptereitaan kapinallisia vastaan, ja aktivistit syyttävät armeijaa myrkkykaasujen käyttämisestä, mitä ei ole todistettu näytteiden puuttuessa. Hyökkäykset siviilejä vastaan sen sijaan heidän kodeissaan ja instituutioissa ovat joittenkin toistaiseksi tuntemattomien ryhmien suorittamia. Eräs Israelin Golanilla asuva kurdi syytti niistä Hizbullahin aseistamia ja varustamia ryhmiä.

KANSAINVÄLINEN Punainen Risti (ICRC) ei ole vielä antanut Syyrian taisteluille sisällissodan leimaa, mikä tulisi muuttamaan kansainvälisten yhteisöjen suhtautumista taisteluihin, sotarikossyytöksiin ja rikoksiin Geneven sopimuksia vastaan.
YK syytti myös Assadin armeijaa hyökkäyksistä sen 300 rauhantarkkailijaa vastaan, jotka aseettomina ja ilman suojaa ovat haavoittuvia kohteita mennessään lähelle taisteluja. Yksi tarkkailija sai luodin saappaaseensa, mitä Ladsous pitää tahallisena hyökkäyksenä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=273623

4. UUTISOTSIKOITA
-          Valtiotarkastaja Micha Lindenstraussin raportti Mavi Marmaran tapauksesta alkaa olla valmis. Ennakkotietojen mukaan siinä esitetään kirpeää kritiikkiä sekä pääministerin että puolustusministerin päätöksistä ja ohjeista, mitkä johtivat surullisen kuuluisaan yhteenottoon IDF:n erikoisjoukkojen ja hyvin varustautuneitten aktivistien välillä aluksella. Raportissa tarkastellaan sitä, miten päätökset tehtiin ja mitä niistä olisi opittava. Toukokuun 31. päivänä  2010 IDF otti Gazaan matkalla olleen Mevi Marmara-aluksen, koska se kieltäytyi tarkastuksesta merellä tai ohjaamasta Ashdodin satamaan. Aluksella oli n. 600 aktivistia, osa heistä turkkilaisen IHH-järjestön palkkaamia ja aseistamia, mukana myös Israelilaisia arabi-kansanedustajia myöten. IHH on islamilainen, Hamasiin kytketty järjestö, jolla on siteitä Turkin islamilaiseen hallitukseen. Raportin toisessa osassa käsitellään myös Kansallisen Turvallisuusneuvoston yhteyttä päätöksentekoon. Knessetin 2008 tekemän päätöksen mukaan neuvoston puheenjohtaja toimii pääministerin neuvonantajana, ja pääministerin tulee Knessetin päätöksen mukaan huomioida hänen suosituksensa, mitä ei tässä tapahtunut. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=273675
-          PA jatkaa systemaattisesti YK:n elimissä ikään kuin sillä olisi valtiolle kuuluvat oikeudet ilman velvollisuuksia. Sen toimet saivat suuren kiihokkeen siitä, että se valittiin UNESCO:n jäseneksi vastoin sen omia sääntöjä, joiden mukaan vain valtiot voidaan liittää sen jäseniksi. PA teki esityksen Betlehemin syntymäkirkon aseman nostamiseksi maailman vaaranalaiseksi perinnekohteeksi. Maailman perinnekomitea kokoontuu Moskovassa 24.06. – 06.07 välisenä aikana, jossa esitystä tutkitaan. Komitea sanoo websivullaan, että PA on esittänyt Betlehemin Syntymäkirkon ja siihen kuuluvan pyhiinvaeltajien tien maailman perinnekohteeksi, joka on vaarassa, mutta jättää mainitsematta, että Kansainvälinen Monumenttien ja Kohteiden Neuvosto (ICOMOS) vastustaa PA:n esitystä Betlehemin Syntymäkirkon ja lähialueen rekisteröintiä kohteeksi, joka on vaarassa ja kaipaa erikoishuomiota, todeten, ettei esityksessä mainittu kohde täytä vaatimuksia. Sitä ei myöskään voitaisi merkitä Palestiinan nimikkeen alle, koska sellaista valtiota ei ole olemassa. Päätöksen esityksen rekisteröimisestä maailman perinnekohteeksi tekee perinnekomitean 21-jäsenmaan muodostama komitea, mukana Algeria, Cambodia, Colombia, Estonia, Etiopia, Ranska, Saksa, Intia, Irak, Japani, Malesia, Mali, Meksiko, Qatar, Venäjä, Senegal, Serbia, Etelä Afrikka, Sveitsi, Thaimaa ja UAE. Israelissa todetaan, että mainittu kohde ansaitsee tulla liitetyksi rekisteriin, mutta ei Palestiinan alla. PA:n hallinnon alla Betlehemin kristittyjen lukumäärä on enää alle 15 % asukasmäärästä, vaikka ennen Arafatin gangsterien tuloa kaupunkiin se oli 65 %:esti kristitty kaupunki. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=273666
-          Israelin ja Vatikaanin väliset neuvottelut, joita on käyty vuodesta toiseen ”hyvässä yhteishengessä” mutta ilman päätöksiä, ovat viimeisten uutisten mukaan edenneet tilanteeseen, jossa on toivoa, joskin sopimusasiakirjat ovat vielä kaukana. Päällimmäisenä keskusteluissa on katolisen kirkon lukuisten kirkkojen ja laitosten sekä maaomaisuuden verotus, josta vatikaani sanoo olevansa vapaa. Toinen keskusteluissa mukana ollut kysymys on Siionin portin läheisyydessä oleva rakennus, jonka yläsalissa Jeesus söi viimeisen ateriansa opetuslastensa kanssa. Tämä rakennus, ”Cenacle”, sijaitsee Davidin haudan lähellä tai sen päällä, minkä johdosta se on juutalaisille tärkeä uskonnollisesti ja historiallisesti. Vatikaani vaatii rakennusta omakseen. PA:n johto puuttui asiaan syyttäen, että sopimalla rakennuksesta Israelin kanssa Vatikaani tunnustaa Israelin oikeuden Jerusalemin itäosiin. Israelin virallisen tulkinnan mukaan Jerusalem ei kuuluu Länsirantaan, kuten Vatikaanikin toteaa. Vatikaani haluaisi muodostaa rakennuksesta ja sen ympäristöstä turistikohteen, jossa katolisista maista tulleet pyhiinvaeltajat voisivat harjoittaa hartauttaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=273657
-          ASSADIN tappio Syyrian sisällissodassa voi aiheuttaa tilanteen, jossa Venäjää voidaan syyttää sotarikoksista avustaessaan sisällissodan yhtä osapuolta ja antaessaan sille mahdollisuuden ei-tavanomaisten aseitten käyttämiseen. Venäjä on jäsen kansainvälisessä ryhmittymässä, joka kieltää tällaisten aseitten siirron maasta toiseen ja niiden käyttämisen. Venäjän edustaja sanoo, ettei se ole avustanut Syyriaa sellaisten aseitten kehittämisessä. Syyria ei ole allekirjoittanut sopimusta, mutta sitä sitovat yleiset kansainväliset säännöt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156828#.T9hRUDJHTFw
-          Israelin kotirintaman Tel Avivin alueen komentaja eversti Adam Zusman sanoo AFP:n haastattelussa, että ei-tavanomaisin asein tehty hyökkäys Israelia vastaan tulisi aiheuttamaan tarpeen siirtää koko Tel Avivin alueen väestö turvaan saastutukselta. Väestön siirto koskisi n. kolmea miljoonaa siviiliä. Kotirintama suunnittelee suurten leirien perustamista Negevin erämaahan, jossa ihmiset asuisivat teltoissa tai kevyissä parakeissa, kunnes pahin uhka on poistunut, mikä voisi kestää kuukausia. Hizbullahin ohjus- ja rakettiarsenaalin arvioidaan olevan yli 60 000, minkä lisäksi tulevat Syyrian sekä Hamasin omistamat ohjukset. Kokonaismäärä noussee yli sataan tuhanteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156800#.T9hSwDJHTFw
-          Israelin presidentti Shimon Peres saanee tänään Obaman hänelle myöntämän ”vapauden mitalin”, joka on korkein USA:n siviilille myöntämä kunniamerkki. Israelissa on odotettu ja toivottu, että Obama toimisi kunniamerkkinsä mukaisesti ja vapauttaisi yli 27 vuotta eristysvankeudessa viruneen Jonathan Pollardin, jonka elinkautis-tuomiota ilman armahdusta yhä useampi poliitikko myös USA:ssa pitää täysin kohtuuttomana. Peresiä vaadittiin kieltäytymään mitalista ilman Pollardia, jonka syyteasiakirjojen raskauttavat dokumentit hän itse toimitti USA:n syyttäjille. Israelissa rauhankyyhkynä pidetty Dennis Ross oli suositellut Pollardin vankeuden jatkamista, jotta häntä voitaisiin käyttää hyväksi tulevissa neuvotteluissa Israelin kanssa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156792


Tuesday, June 12, 2012

TIISTAI 12.06.12


TIISTAI 12.06.12

1. SYYRIA tilanne osoittaa entistä suurempaa sekavuutta ja kehitystä entistä vaarallisempaan suuntaan, mistä on osoituksena se, miten kapinalliset miehittivät joksikin aikaa armeijan ilmatorjunta-aseman, ennen kuin joutuivat peräytymään varastettuaan aseman kivääreitä, ammuksia ja mukaansa ottamiaan muita aseita. Kapinalliset pitivät epävirallisen lehdistö-tilaisuuden, jossa he ylpeillen esittelivät sieppaamiaan aseita sekä kolmea Syyrian armeijan sotilasta, jotka istuivat kädet selän taakse sidottuina. ”He ovat meidän kanssamme. Ei heillä ole mitään hätää”, vakuutti kapinallisjohtaja. Vangeilla on kuitenkin täysi syy olla hädissään, sillä islamin kuulustelumetodit eivät ole helläkätisiä eivätkä perustu suostutteluun tai psykologiaan vaan raakalaismaisen väkivallan käyttöön halutun vastauksen saamiseksi.

Kapinalliset olivat uhanneet pommittaa kaappaamillaan ohjuksilla Assadin palatseja, ellei hän suostu heidän vaatimuksiinsa, mutta miehitetty ohjustukikohta on liian kaukana Assadin palatseista, eivätkä sen SA-2 ilmatorjuntaohjukset yllä niihin saakka.
Kapinalliset olivat päässeet tukikohtaan 743. Ilmatorjuntaprikaatin 22 sotilaan ja upseerin myötävaikutuksella aikaisin aamulla 10. toukokuuta Homsin provinssissa, kuten kapinallis-joukkoja johtanut kapteeni kertoi journalisteille.
Hän sanoi joukkojensa joutuneen peräytymään armeijan vastaiskun vuoksi, mutta ohjukset olivat liian raskaita siirrettäviksi ja osaksi asennettuina laukaisualustoilleen. (JP)

ISRAELISSA pyritään ymmärtämään, miten tässä tilanteessa tulisi toimia.
Israelissa katsotaan, että raja Syyriaa vastaan on ollut rauhallinen 1973 sodasta lähtien pieniä rajaloukkauksia lukuun ottamatta, ehkä siksi, että Damaskos on liian lähellä tulitauko-sopimuksen mukaista rajalinjaa ja IDF:n tykistön kantaman ulottuvilla. Tältä kannalta katsoen Assadin hallinto on edullinen Israelille, joskin IDF:n pohjoisen alueen komentaja Yair Golan varoitteleekin, että Israelin puolella tulitaukolinjaa asuvat kurdit ovat osoittaneet tiettyä rauhattomuutta, mikä voi enteillä terroritoiminnan alkamista.
Kukaan ei tiedä, kuka voisi olla se johtaja, joka voisi korvata Assadin hallinnon, ja jolla olisi tarvittava arvovalta ja kansan tuki takanaan voidakseen estää maan joutumisen kaaokseen, mikä voisi johtaa paikalliseen ja alueelliseen katastrofiin. Kapinallisilla ei ole esittää ketään, jolla olisi tarvittavat ominaisuudet ja yleinen kannatus.

ISRAELIN kannalta ehkä pahin mahdollisuus olisi tilanne, jossa Syyrian johtoon nousisi Iranin avoimella tuella Hizbullah – al-Qaida – Muslimiveljeskunta yhteistoiminta-hallitus. Vaikka Assad on tukenut, rahoittanut ja aseistanut Hizbullahin joukkoja, ”hän on kuitenkin se paholainen, jonka tunnemme” ja ylläpitänyt suhteellista rauhantilaa.
Israelin johtajat ovat vähitellen koventaneet retoriikkaansa Syyrian hallituksen suhteen kutsuen sen toimia kansanmurhaksi, mutta pidättyen muuten sekaantumasta tilanteeseen.
USA:n armeija valmistelee kaikessa hiljaisuudessa ilmavoimiaan kohdistettuihin iskuihin Syyrian lentokenttiä ja strategisia kohteita vastaan YK:n Syyriaan julistaman lentokiellon sekä entistä tiukemman saarron suojassa.
USA:n armeijan suunnittelijoiden on kuitenkin huomioitava tilanne Iranissa. Jos Moskovan neuvottelut 17. – 18. toukokuutta eivät onnistu saavuttamaan sopimusta Iranin ydinsuunnitelmasta, iskeekö Israel sen jälkeen Iranin ydinlaitoksia vastaan, ja jos niin tapahtuu, miten se vaikuttaisi USA:n Syyrian operaatioon?

Syyrian tilanteessa ei näytä syntyvän selkeää voittajaa kummaltakaan puolelta, vaikka Assadin armeijan upseerien ja sotilaitten loikkaukset kapinallisarmeijaan lisääntyvätkin.
USA halusi saada Venäjän joukkoja valvomaan tilanteen selkiytymistä Syyriassa, mutta se ei halua sitoutua enempää kuin mitä on jo tehnyt. Siten pallo on edelleen USA:n ja YK :n päätösvallan varassa. Israelin kannalta suuri vaara on siinä, että Syyrian kemiallisia ja biologisia aseita joutuu kapinallisten ja sen kautta Hizbullahin ja Muslimiveljeskunnan käsiin, jotka voivat aloittaa ennalta varoittamattomat ohjusiskut Israeliin. Tämä päästäisi helvetin valloilleen, sillä IDF:n vastaiskut tulisivat olemaan massiiviset. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=273499, http://www.debka.com/article/22073/Obama-speeds-up-limited-air-strike-no-fly-zones-preparations-for-Syria, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4241086,00.html2. Bashar Assadia tukevat armeijan joukot aloittivat uuden offensiivin kapinallisten hallitsemia alueita vastaan. Ne käyttävät tankkeja ja raskasta tykistöä sekä helikoptereita saadakseen uutta taistelumieltä armeijan sotilaisiin, jotka ovat kärsineet useita tappioita viimeisten päivien aikana. Armeija on menettänyt useita tankkeja ja miehistönkuljetusvaunuja kapinallisten saamien uusien torjuntaohjusten tulessa. Toinen armeijan moraalia ja taistelutahtoa nakertanut ilmiö on sotilaitten ja upseerien lisääntyneet loikkaukset kapinallisten riveihin.
Assadin armeijan hyökkäykset ovat kohdistuneet Homsin ja Haman kaupunkien ympärille, Daraan eteläosiin, Aleppoon pohjoisessa, Damaskoksen esikaupunkeihin sekä Deir el-Zourin kaupungin ympäristöön maan itäosassa.
Tarkkailijat kertovat, että Asharan ja Deir el-Zourin alueilla 4 siviiliä surmansa ja vahvistamattoman tiedon mukaan 8 muun siviilin ruumiit löydettiin. Hamassa kuoli 3 siviiliä.

VENÄJÄN ulkoministeriön tietojen mukaan ulkoministeri Sergey Lavrov vierailee Iranissa keskiviikkona, jolloin ilmeisesti käsitellään myös Syyrian asemaa, vaikka varmaan Moskovan neuvottelut ja niiden mahdollinen epäonnistuminen lienevät keskusteluissa pääkohteena.
Länsimaitten johtajat pyörittelevät sekä peukaloitaan että sanojaan pyrkien esiintymään rauhan asiamiehinä, mutta toisaalta seuraten sivusta siviilien teurastamista Syyriassa.
On syytä huomioida, etteivät kapinalliset ole mitään puhtoisia pulmusia, vaan he edustavat monenlaisia ryhmiä ja aatesuuntia, eikä seikkailijoiden soluttautuminen heidän riveihinsä ole mitenkään outoa, eivätkä he varmaan edusta korkeampaa moraalia ja etiikkaa.
Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) heikkous on sen taustan kirjavuus ja johtajien erimielisyys.

Englannin ulkoministeri William Hague sanoi tilanteen olevan sisällissodan partaalla, eikä mitään ratkaisumallia ole suljettava pois. Hän vihjaili sotilaalliseen väliintuloon, mikä tulisi toteutumaan Libyan esimerkin mukaan lentokieltoalueina ja ”velvollisuus suojella” ideologian mukaisesti monikansallisten ilmavoimien massiivisina pommituksina tärkeisiin kohteisiin.
Kofi Annanin rauhansuunnitelma voitaneen pitää haudattuna ilman seremonioita. Sen oli tarkoitus tulla voimaan 12. huhtikuuta, mutta se ei koskaan toteutunut. http://www.haaretz.com/news/middle-east/bashar-assad-s-forces-launch-aerial-assault-on-syrian-opposition-strongholds-1.435750

3. ISRAELIN viranomaiset ovat sisäministeriön päätöksen mukaisesti aloittaneet toimet pääasiassa Afrikan maista laittomasti maahan tulleitten karkottamiseksi. Jokainen karkotettu saa 1000 NIS sekä ilmaisen lentomatkan kotimaahansa. Heitä ei kuljeteta maan rajan taakse, kuten useissa maissa – varsinkin Lähi Idässä – tapahtuu. Mutta suhteellisen tyytyväisinä olosuhteisiinsa Israelissa tottuneet siirtolaiset eivät tunne kiitollisuutta. Kasvot synkkinä he syyttävät Israelia julmaksi maaksi, joka ei tunne armoa. Useitten pakolaisten kohdalla tilanne lieneekin epäselvä, millaisiin olosuhteisiin he joutuvat palattuaan kotimaahansa. Eritreassa ja Sudanin eteläosassa taistelut edelleen jatkuvat eikä niiden tulevaisuus näytä lupaavalta. Sudanin joukot hyökkäilevät Etelä Sudanin alueelle usein lentovoimiensa avulla tuhoten puolustuskyvyttömiä siviilejä, vain aiheuttaakseen sekasortoa ja epävarmuutta sekä maan sisällä että sen tukijamaissa, joiden on vaikea sijoittaa varojaan epävarmoihin kohteisiin.

ISRAELIN viranomaiset ovat pidättäneet 140 siirtolaista sunnuntaista lähtien, jolloin operaatio aloitettiin. Maanantaiaamuna pidätettiin 115 laitonta siviiliä. Suurin osa heistä on Etelä Sudanista, loput Nigeriasta, Norsunluurannikolta ja Ghanasta. Varsinkin Eilatissa ja Tel Avivissa asuneita siirtolaisia on pidätetty, ja heidät kootaan määrättyihin paikkoihin odottamaan lentojen järjestelyjä.
Jerusalemin piirioikeus torjui erään NGO-järjestön tekemän kanteen, että Etelä Sudaniin karkotetut joutuvat vaaraan hengestään. Oikeus katsoi, ettei tästä oltu esitetty sitovia todisteita.
YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) edustaja Sharon Harel sanoi, ettei mikään estä Israelia karkottamasta siirtolaisia Etelä Sudaniin, jos heille on annettu mahdollisuus anoa lupaa saada jäädä maahan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=273534

4. UUTISAOTSIKOITA
-          Israelin presidentti Shimon Peres on usean päivän vierailulla Yhdysvalloissa, jossa hän keskiviikkoiltana osallistuu hänen kunniakseen järjestelylle illalliselle ja USA:n korkeimman siviileille annetun kunniamerkin vastaanottoon. Hän tapsi eilen USA:n puolustusministeri Leon Panettan, joka vakuutti, etteivät USA:n ja Israelin välinen sotilaallinen yhteistoiminta ole koskaan ollut niin hyvä kuin mitä se nyt on. Hän tapasi myös USA:n asevoimien komentajan kenraaliluutnantti Martin Dempseyn. Peres yritti takoa isäntien päähän, miten tärkeää koko maailmalle on, ettei Iran saa ydinasetta. Hän sanoi varovaisin sanakääntein, että Iran pyrkii alueelliseksi suurvallaksi ja pyrkii dominoimaan koko alueen maita. Hän varoitti Iranin pyrkimyksistä valehdella ydinsuunnitelmastaan ja peitellä varsinaisia päämääriään. Tiistaina Peres osallistuu keskustelutilaisuuteen Brookings Instituutin Saban Keskuksessa, johon osallistuu myös USA:n ulkoministeri Hillary Clinton. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=273510
-          Iran ilmoitti eilen, että se on valmis keskustelemaan Moskovan neuvotteluissa P5+1 maitten kanssa uraanin rikastamisesta 20 %:n tasoon. Iran on toistuvasti vedonnut oikeuteensa rikastaa 20 %:n tasoon, koska se tarvitsee sitä lääkinnällistä käyttöä varten, mutta länsimaitten mukaan sen tarve on pieni ja sen voi hankkia ulkomailta. Iran on onnistuneesti käyttänyt hyväkseen tätä viivytysmenetelmää, välillä luvaten ja pian sen uudelleen kieltäen, ja tämä lienee osa sitä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=273496
-          USA:n ulkoministeri Hillary Clinton sanoi äskettäin, että Iranin tulee olla valmis keskustelemaan sen vaatimuksesta rikastaa uraania 20 %:n tasoon. Israelin kannan mukaan Iranin tulee luopua kaikesta uraanin rikastamisesta, myös 3.5 %.n tasoon, mikä soveltuu ydinvoimalan polttoaineeksi, ja siirtää rikastamansa erä ulkomaille. P5+1 maitten kanta näyttää olevan valmis joustamaan tässä ja sallimaan, että Iran saa rikastaa määräosan uraaniaan 20 %:n tasoon. Tämä ei tyydytä Israelia, sillä Iran on osoittautunut epäluotettavaksi sopimuskumppaniksi eikä salli IAEA:n tarkastuksia. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=273141
-          Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein neuvonantaja Alireza Forghani kirjoittaa Vallankumouskaartin julkistamalla web-sivulla farsin kielellä, että islam tarvitsee ydinpommin. Forghani vaati jokin aika sitten Israelin tuhoamista. Hän kirjoittaa, että muslimien tulee huutaa maailmalle, että Iran tarvitsee ydinpommin Yhdysvaltain ja Israelin tuhoamiseksi, sillä se on sen laillinen oikeus. Forghanin artikkeli julkaistiin myös Rooikard kulttuurilehdessä sekä hänen omalla web-sivullaan ilmeisesti Googlen kääntämänä englanninkielisenä versiona, jonka tekstiä on lähes mahdotonta ymmärtää. Forghani tunnetaan aiemmista värikäistä ja kansanomaisista artikkeleistaan ja lausunnoistaan. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=273465

           

Monday, June 11, 2012

MAANANTAI 11.06.12


MAANANTAI 11.06.12

1. IDF:N apulaiskomentaja Yair Naveh varoitti keskiviikkona, että Syyrian runsaita ei-tavanomaisten aseitten varastoja voi joutua kapinallisten käsiin ja kehotti Israelia varautumaan mahdollisuuteen, että niitä voidaan käyttää Israelia vastaan. Naveh totesi tähän tapaan: ”Syyrian kemiallisten aseitten varastot ovat maailman suurimmat, ja sillä on ohjuksia, jotka kattavat koko Israelin maan alueen”. Naveh puhui Sultanin Yacub-taistelun 30-vuotismuisto-juhlassa. Taistelu käytiin Libanonin ykkössodan aikana kesäkuun 11. päivänä 1982. Kolme IDF:n sotilasta, USA:n kansalainen Zachary Baumel, Tzwi Feldman ja Yehuda Katz joutuivat kadoksiin tuon päivän taistelun aikana, eikä heidän kohtalostaan ole saatu mitään tietoja. Baumelin isä kuoli tietämättä poikansa kohtaloa. Seremoniaan osallistuivat myös kotirintaman puolustusministeri Matan Vilnai, Baumelin äiti Mirjam, sekä IDF:n päärabbi Rafi Peretz. Muslimit eivät kunnioita kuolemaa, joskin surevat omaistensa menetyksiä.

NAVEH puuttui myös Syyrian nykyisiin taisteluihin todeten, että seuratessa sitä, miten he kohtelevat omia kansalaisiaan, voidaan olettaa, mitä he tekivät Sultan Yacubin taistelussa kadonneille sotilaille, ja mitä he tulisivat tekemään tänään, jos saisivat siihen tilaisuuden.
Kapinallisten edustajat väittivät, että Assadin armeijan lentokoneet olivat levittäneet jotain tuntematonta ainetta kapinallisten valvomiin kyliin.
Apulaisministeri Ayoub Kara sanoi tavattuaan druusien edustajia pohjoisessa druusikylässä, että he olivat antaneet hänelle todisteita kaasun käyttämisestä Syyriassa.

IDF:n pohjoisen lohkon komentaja kenraalimajuri Yair Golan varoitti samoin Syyrian taisteluista todeten, että niillä voi olla vaikutusta Israelin tilanteen kehitykseen, ehkä ei heti huomenna, mutta pitkällä aikajaksolla. Hän muistutti, että al-Qaidan vaikutus ja kannatus on nousemassa Syyriassa, ja että Syyrian ohjus- ja kemiallisten aseitten joutuminen sen ja Hizbullahin käsiin asettavat Israelin suureen vaaraan, mihin on syytä varautua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156748#.T9WDETJHTFw

2. ISRAELIN hallitus varautuu tosissaan mahdollisuuteen, että maa voi joutua yllättävien kemiallisin asein tehtyjen hyökkäysten kohteeksi. Hallituksen asettama kotirintaman asioitten ministerikomitea aloittaa ensi viikolla keskustelut kanasalaisten massasiirrosta Aravan erämaahan ja Eilatin alueelle sellaisten hyökkäysten uhan alla. Massasiirrot tulisivat koskemaan kokonaisten kaupunkien asukkaitten siirtoa. Kotirintaman puolustusministeri Matan Vilnai vihjaa, että Aralin kaupunki ympäristöineen Negevissä voisi myös toimia tilapäisenä vastaanottokeskuksena.
Tällaista kansan massasiirtoa voidaan tarvita myös suuren luonnollisen katastrofin, kuten massiivisen maanjäristyksen, iskiessä maahan. Ihmisiä suunnitellaan majoitettaviksi maan pohjois- ja keskiosissa kouluihin, opintolaitoksiin ja jopa sisäoppilaitoksiin, joissa heille tarjotaan vuode ja aamiainen kansallisen hätätilan yhteydessä.

Talonrakennus-ministeriö valmistelee evakuoitavia kansalaisia varten telttoja ja nopeasti pystytettäviä siirrettäviä parakkeja (caravans). Paikalliset kuntaneuvostot toimivat isäntinä tarjoten evakuoiduille viikon oleskelun. Jokaiselle evakuoidulle annetaan 150 NIS (39 USD) hätäapuvaraa talousministeriön toimesta, kuten myös ilmainen kuljetus ja turvallisuus-palvelut. Neljä siirrettävää toilettia ja kolme suihkua asennetaan jokaista 100 hengen ryhmää varten. He saavat myös vaatteiden pesupalveluja ja lapsille 100 NIS (26 USD) kullekin  opetustarvikkeisiin.

KOTIRINTAMAN puolustusministeri Matan Vilnai totesi, että suunnitelma on esitelty pääministeri Netanyahulle, joka näytti sille vihreää valoa. Suunnitelman kustannusten arvioidaan nousevan satoihin miljooniin NIS. Hän olettaa, että kansainvälisen käytännön mukaisesti Israel tulisi saamaan kansanvälistä apua luonnollisen katastrofin aikana, mutta ettei se koskisi sotatilannetta, eikä sellaisen varaan voida laskea. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4240696,00.html

3. USA:n kongressille esitettyjen dokumenttien mukaan Venäjän sotilaallisia varusteita valmistavat, myös valtion omistamat, yhtiöt toimittavat Iraniin satelliittivarusteita, joilla on myös sotilaallista käyttöä. Raportin mukaan tämä osoittaa sen, ettei Venäjän hallitus pysty valvomaan laitonta kauppaa, mitä myös sen alaiset yhtiöt käyvät ulkomaitten kanssa.
Venäläinen yhtiö Rosoboronexport toimitti Iranille puolustustarkoituksiin valmisteltuja ohjuksia v. 2006 ja on jatkanut ohjusten ja niiden osien vientiä Iraniin, todetaan raportissa.
”Käsityksen mukaan Venäjä ei ole omaksunut politiikkaa, jonka nojalla se tukisi Iranin ohjus-teollisuutta,” dokumentissa todetaan, ”mutta siitä huolimatta sitä jatketaan, eivätkä venäläiset katsoneet kauppasopimustensa Iranin kanssa sen kaupallisella satelliittisektorilla olevan vastoin (rajoittavia) sitoumuksiaan ohjusteknologian alalla”.

USA:n kongressi on huolissaan siitä, että Venäläisten yhtiöitten Iranille kaupalliseen käyttöön toimittamia tarvikkeita voidaan käyttää myös sen ballististen ohjusten kehittämiseen. Raportissa todetaan, että Venäjä on pyrkinyt rajoittamaan tällaisten tarvikkeitten myyntiä Iranille, mutta ettei se oli täysin onnistunut siinä.
Konservatiivinen web-sivu Free Bacon (chk) kertoo artikkelissaan, että kansainvälinen ohjus-teknologian valvontahallitus (MTCR) on aivan liian avokätinen seuratessaan ohjusteknologian siirtymistä maasta toiseen. MTCR:n ohjeen mukaan yli 300 km:n kantomatkan ohjusten, jotka pystyvät kuljettamaan yli 500 kg:n kuorman, myynti toiseen maahan on kielletty.
Republikaaniset kongressin jäsenet syyttävät Obamaa, että hän yrittää haudata esitetyt dokumentit, etteivät ne häiritsisi USA:n ja Venäjän välisiä kauppa- ja avaruusohjelmia.

USA:n ja Venäjän väliset suhteet ovat kärjistyneet presidentti Vladimir Putinin ottaessa ohjakset Venäjän asioissa. Päällimmäisenä on kiista NATO:n rakentamasta ohjuspuolustus-järjestelmästä joihinkin Itä Euroopan maihin, koska Venäjä katsoo sen toimivan sitä vastaan.
Obama päätti Venäjän kirpeän vastustuksen vuoksi muuttaa suunnitelmia ja rakentaa Euroopan ohjuspuolustusta laajemmalle sektorille, johon kuuluvat Espanja, Turkki ja Romania ja johon Venäjä on kutsuttu mukaan. Israel on mukana siinä Negeviin rakennetun tutkavalvonta-aseman johdosta, jota hoitaa ja valvoo amerikkalainen miehistö.

4. APULAISAMINISTERI Ayoub Kara sanoo lisätessään pääministerin lausuntoon, jossa hän luonnehti Iranin Syyrian ja Hizbullahin muodostavan pahan akselin - josta maailma on ollut kauan tietoinen, mutta joka vasta Syyrian tapahtumien valossa on näyttänyt oikeat kasvonsa -  että Assadin hallituksen armeijan upseerit on koulutettu Iranissa ja että vaikka Assad päättää luopua vallasta Syyriassa, sen armeija on siinä määrin sidoksissa Iraniin, ettei tilanne juuri muuttuisi, vaan kapinallisten vastainen toiminta tulisi entisestään voimistumaan.

”BASHAR ASSAD on viimeinen, joka tukee Iranin ayatollahien hallitusta”. Kara analysoi ja lisää: ”Ne jotka viiltelevät auki syyrialaisten lasten kurkkuja, ovat Hizbullahin jäseniä.”
Hän vakuutti saaneensa todisteita Golanilla asuvilta kurdeilta, joilla on sukulaisia Syyriassa ja joihin he pitävät jatkuvaa kontaktia, että Assadin hallitus käyttää kemiallisia kaasuja kapinallisjoukkoja vastaan. Hän kertoo videokuvista, joissa näkyy kylän yllä leijaileva musta pilvi, eikä kylän asukaita näy missään, ei aina kasvillisuuttakaan, mikä osoittaa myrkyllisten kemikaalien käyttämisestä.
Kara totesi, että Israelin hallitus pyrkii seuraamaan tilannetta Syyriassa sivusta ottamatta kantaa kumpaankaan suuntaan, mutta että se pyrkii levittämään saamaansa tietoutta tilanteesta siellä maailmalle, mutta samalla pyrkien auttamaan haavoittuneita antamalla heille lääkintäapua Turkin pakolaisleireillä. Hän esitti mahdollisuuden saada kemiallisen saasteen uhreja Israeliin tutkittaviksi todetakseen, onko ja mitä kemiallisia aineita käytetty.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156747#.T9WgyDJHTFw

5. UUTISOTSIKOITA
-          Yli 600 valittua tietokonetta Iranissa saastuttanut Flame-virus on asiantuntijoitten mukaan saanut käskyn häipyä tietokoneista jättämättä jälkeäkään. Ilmeisesti se oli täyttänyt tehtävänsä ja välittänyt tarvittavat tietokannat isännilleen. Jos näin on, sitä voisi kutsua täydelliseksi rikokseksi. Viruksen tehtävänä oli varastaa Iranin ja Venäjän välisten suunnitelmien ydinlaitoksia koskevat kopiot, minkä se on ilmeisesti tehnyt, kuten AFP arvioi. Iranin asiantuntijat tunnustivat viruksen iskeneen joihinkin tietokoneisiin, mutta että virus on nyt eristetty ja eliminoitu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156751#.T9WleTJHTFw
-          Ke. Zevulun Orlev (NU) esitti Knessetille lakiluonnoksen, jolla estetään sosiaalisten etujen maksaminen terroristien omaisille. Esitys sai alkunsa tapauksesta, jossa terroristin nähtiin videossa osallistuvan terrorismiin. Asiaa hoitava tuomari kuitenkin katsoi, ettei oltu tyhjentävästi osoitettu, että tapaus oli kansallisesti suoritettu ja päätti terroristin voivan saada edelleen valtion etuisuuksia. Esityksen voidaan katsoa suuntautuvan sekä väkivaltaa harjoittaviin että tuomareihin, joilla voi olla omia poliittisia päämääriään tuomioita antaessaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156744#.T9WnUDJHTFw
-          Jerusalemin ympäristössä sunnuntaina viidessä kohteessa samaan aikaan syttyneet tulipalot oli sytytetty tahallisesti, arvioivat viranomaiset. Tulipaloja havaittiin Armon HaNatziv, Har Homa ja Jabel Mukabar alueilla muiden ohessa. Poliisi aloitti tutkimukset tuhopolttojen sytyttäjien löytämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156723#.T9WoyDJHTFw
-          IDF:n sotilas eksyi vahingossa palestiinalaiseen Nur a-Shams kylään. Kylän vanhimmat ohjasivat sotilaan kiireesti IDF:n tukikohtaan, jossa häntä kuulustellaan tapauksen johdosta. Kylän johtajat pelkäsivät, että sotilas olisi voinut joutua lynkkauksen uhriksi, kuten usein vastaavissa tapauksissa on käynyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156742#.T9WqBjJHTFw
-          Iranin viranomaiset varoittavat, että Moskovan neuvottelut P5+1 maitten ja Iranin välillä 17. – 18. kesäkuuta voivat epäonnistua virheellisten valmistelujen vuoksi. Sanasota Iranin ja länsimaitten välillä ei lupaa hyvää kummankin osapuolen syyttäessä toista Viinin keskustelujen hedelmättömyydestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156749#.T9Wq3TJHTFw
-          Jad Vashem holokaust-museon virkailijat saivat shokin nähdessään museon seiniin ja ikkunoihin kirjoitettuja anti-semitistisiä iskulauseita, joissa ylistettiin Hitleriä. Jotkut todisteet vihjaavat, että sionismin vastaiset juutalaiset ovat voineet tehdä tuhotyön. Poliisi aloitti tutkimukset välittömästi virkailijoitten siivotessa paikkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156756#.T9WsBDJHTFw

Sunday, June 10, 2012

SUNNUNTAI 10.06.12


SUNNUNTAI 10.06.12

1. ”EGYPTIN pääkaupunki tulee olemaan Jerusalem, ei Kairo, eikä edes Mekka tai Medina, jos Allah sen sallii, mikäli Muslimiveljeskunnan ehdokas Mohammed Mursi valitaan Egyptin presidentiksi”. Näin vakuutti veljeskunnaan hengellisiin johtajiin kuuluva Safwat Hegazy presidentin vaali-kamppailun yhteydessä Egyptin hengellisen TV-kavana Annas TV mukaan jatkaen: ”Sotahuutomme tulee olemaan: Miljoonan marttyyrin voimalla marssimme Jerusalemiin.” Puhe levisi laajalle, kun se julkistettiin Youtubessa.
Puheen käänsi Lähi Idän Median Tutkimustarkkailu (MEMRI).

”USA ja arabimaat tullaan palauttamaan tämän miehen (Mursin) ja hänen tukijoittensa toimesta. Islamin kalifaatin pääkaupunki tulee olemaan Jerusalem, Allahin tahdon mukaan”,  Hegazy selitti kansanjoukon vastatessa siihen: ”Huomenna me vapautamme Gazan”.
”Aivan, me rukoilemme Jerusalemissa tai kuolemme tänne”, Hegazy vastasi kansalle.
Hän puhui Egyptin delta-alueella Mahallan kaupungissa tilaisuudessa, jossa olivat mukana presidenttiehdokas Mursi, Muslimiveljeskunnan hengellinen auktoriteetti Mohammed Badei sekä ryhmän korkeita edustajia ja Vapaus- ja Oikeuspuolueen (FJP) johtajia, kuten AL-ARABIYA raportoi.

Mohammed Mursi kamppailee presidentin virasta Mubarakin entisen hallituksen viimeisen pääministerin Ahmed Shafiqin kanssa äänestyksessä, joka pidetään 16. – 17. kesäkuuta.
Presidentti Hosni Mubarak tuomittiin entisen sisäministerinsä kanssa oikeudessa elinkautiseen vankeuteen osallisuudesta yli 850 mielenosoittajan murhaan. Kuusi korkeaa poliisiviranomaista vapautettiin todisteitten puutteellisuuden vuoksi, mikä herätti suuret mielenosoituksen ja vaatimukset heidän ja tuomittujen teloittamiseksi.
Mubarak koki sydänkohtauksen kuultuaan tuomiosta ja hänen terveydentilansa huononi oleellisesti, minkä johdosta hänet siirretään vankilasta sairaalahoitoon.
Mubarakin 30 vuotta kestänyt valtakausi päättyi 25. 01.2011 mielenosoitusten vaatimuksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156692#.T9Qq8DJHTFw

2. EGYPTIN media on huolissaan presidenttiehdokkaitten Mursin ja Shafiqin kiihtyneistä hyökkäyksistä toisiaan vastaan. Molemmilla ehdokkailla on kannattajansa, jotka tuoreen perinteen mukaan nopeasti kokoontuvat kaduille puolustamaan omaansa ja vastustamaan kilpailijaa, eikä verisiltä välikohtauksilta mielenosoittajien välillä ole vältytty.
Tammikuun 15. päivän saavutuksesta innostuneet mielenosoittajat katsovat tulleensa petetyiksi, sillä he sanovat asettaneensa toivonsa Muslimiveljeskuntaan, mutta se ei ole tehnyt mitään heidän hyväkseen. Mubarakin entistä pääministeriä vastustetaan siksi, että hänen katsotaan edustavan juuri sitä, jonka vuoksi he aloittivat protestiliikkeen ja olivat uhranneet monen nuoren elämän marttyyrina vapauden puolesta.

LAUANTAINA oli Al-Dostour lehdessä Shafiqia puoltava koko sivun ilmainen juliste, jossa puollettiin Shafiqin valintaa iskusanalla ”Swot”, voimakkuus, heikkous, tilaisuudet, uhkaukset.”
Ilmoituksessa, jossa oli pitkä pöytä ehdokkaitten välillä, selvästi puollettiin Shafiqia, jonka heikkoudeksi todettiin: ”Hän oli entisen hallituksen jäsen eikä paras mahdollinen, mutta hän on toistaiseksi paras”.
Mursista julisteessa sanottiin: ”Hän ei ansaitse tulla Egyptin hallitsijaksi, sillä hän kuuluu Muslimiveljeskuntaan, jolle kansa antoi tukensa 6 kuukautta sitten saamatta mitään.”
Julisteen yhteenvedossa sanotaan: ”Sulje silmäsi ja kuvittele maailman muotoa Mursin johdolla, kuvittele äitisi, sisaresi, vaimosi tai tyttäresi, kuvittele itsesi toisen luokan maltillisena muslimina tai kolmannen luokan kristittynä, ketä sinä äänestäisit?”

3. IAEA:n ja Iranin neuvottelijat eivät päässeet sopimukseen tavasta, jolla YK:n alaisen järjestön valvojat pääsisivät tutkimaan epäilemiään ydinlaitoksia Iranissa. Viime viikolla Viinissä pidetyt keskustelut osapuolten välillä olivat tärkeitä, koska niissä oli tarkoitus selvittää erimielisyydet ja valmistella P5+1 maitten ja Iranin välille sitovaa sopimusta, jolla vuosikymmenet suhteita rasittaneet epäilykset ja tuottamuksen puutteet voitaisiin poistaa.
Toukokuun 18.- 19. päivinä Moskovassa pidettävien neuvottelujen onnistuminen on siten vaarantunut eikä ole varmaa, onko mielekästä pitää neuvottelut ajallaan vai siirtää niitä.
USA:n edustaja Robert Wod tunnusti Viinin keskustelujen jälkeen , että USA on pettynyt Iranin kantaan ja totesi lausunnossaan: ”Eilinen tulos vahvistaa, ettei Iran ole valmis toteuttamaan velvoitteitaan IAEA:n suhteen ja edelleen vahvistaa tarvetta työskennellä IAEA:n kanssa voidakseen vastata kansainvälisen yhteisön todelliseen huoleen.”

IAEA on painostanut Irania sallimaan sen tarkastajien välittömän pääsyn Parchin sotilas-tukikohtaan, jota enimmin epäillään paikaksi, jossa atomipommin rakentamista testattiin. 
Iran on toistuvasti torjunut syytökset ja epäilyt, että se rakentaisi atomipommia, viimeksi presidentti Ahmadinejadin suulla Pekingin vierailun yhteydessä, ja vakuuttaa, että ydinsuunnitelman tarkoituksena on tuottaa sähkövoimaa maan lisääntyvään tarpeeseen.
SEKÄ IAEA:n että Iranin neuvottelijat sanoivat kuitenkin Viinin keskustelujen jälkeen, että merkittävää edistystä on tapahtunut osapuolten välisissä suhteissa. Erimielisyys koskee lähinnä tapaa, miten IAEA haluaisi suorittaa tarkastuksensa. Irania odottaa uusi vastoinkäyminen, elleivät Moskovan neuvottelut onnistu, sillä EU-maitten julistamat uudet kovennetut pakotteet tulevat voimaan heinäkuun alusta. Iran uhkasi aiemmin, että jos uudet boikottitoimet tulevat voimaan, se sulkee Hormuzansalmen meriliikenteen, mikä estäisi öljynviennin Persianlahden alueelta ja aloittaisi USA:n vastatoimet. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=273259

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi Ranskan uuden vasemmistolaisen presidentin Francois Hollanden Pariisissa. Abbas sanoi PA:n virallisen uutistoimiston WAFA:n mukaan, että hän sallii keskustelut alemmalla tasolla Netanyahun hallituksen kanssa, jos se täyttää määrätyt ehdot ennen niitä. PA:n viranomaisen ehättivät korjaamaan, ettei kyse ole rauhankeskusteluista, jotka aloitetaan vasta, kun Israel tunnustaa kahden valtion periaatteen ja Palestiinan valtion 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa, vapauttaa vankeja, ja muut PA:n asettamat vaatimukset kuten rakentamisen lopettaminen Länsirannalla.
ABBAS asetti kuitenkin kaksi ehtoa ennen epävirallisten keskustelujen aloittamista: Israelin tulee vapauttaa lisää eripitkiin vankeusrangaistuksiin tuomitsemiaan palestiinalaisia rikollisia ja terroristeja, sekä sallia aseitten vienti PA:n poliisille, joka on uusi vaatimus.

NETANYAHUN ja Abbasin välit ovat alentuneet tasolle, jolla keskusteluyhteyden menettäneet aviopuolisot kommunikoivat keskenään, eli henkilökohtaisten kirjeitten kautta. Obama pakotti heidät yhteisen pöydän ääreen kautensa alkupuolella, mutta ei pakkoavioliitto toiminut, väkinäisten ja epämukavien kädenpuristusten jälkeen he ovat välttäneet toistensa tapaamista. Viimeksi he tapasivat syyskuussa 2010.
Pääministeri Netanayhau ilmoitti kansliansa kautta, että hän on valmis keskusteluihin Abbasin kanssa ilman ennakkoehtoja. (Hänen olisi syytä muuttaa taktiikkaa, tässä on peittelyn makua)
Israelin käsityksen mukaan Abbas ei ole valmis neuvotteluihin, ja presidentti Obama sanoi äskettäin puheessaan, ettei Abbas luultavasti edes halua keskustella rauhasta Israelin kanssa. Netanyahu antoi käskyn luovuttaa 93 Israelissa surmansa saaneen terroristin ruumista PA:lle, joka järjesti suuret vastaanottojuhlallisuudet näille ”kansan marttyyreille”. Ruumiiden luovuttaminen oli tarkoitettu luottamusta kasvattavaksi eleeksi, mutta Abbas kuittasi saaneensa lähetyksen lisäten samaan hengenvetoon vanhat vaatimuksensa neuvotteluista, joista päällimmäisenä on ”kaiken setlementtitoiminnan lopettaminen Juudeassa ja Samariassa”, kuten myös USA:n ulkoministeriön lausunnossa todetaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=273199

5. ARAFATIN entinen neuvonantaja ja rahapussin vartija Mohammed Rashid kertoi journalisteille, että Fatahilla on salainen 39 miljoonan USD pankkitili Jordaniassa. Sitä valvoo Abbas ja pari muuta Fatahin luotettavaa virkailijaa, hän kertoo. Varoja oli alun perin 44 miljoonaa, mutta Abbas käytti niistä 5 miljoonaa USD Fatahin 6. vuosikonferenssin menoihin.
Rashi. joka tällä hetkellä oleskelee Lontoossa - ja josta PA julisti pidätysmääräyksen, mitä Interpol ei kuitenkaan voinut hyväksyä, koska PA ei ole valtio - , vakuutti, että hänellä on kaikki tarvittavat dokumentit todistaakseen väitteensä. Jordanian pankissa olevista Fatahin varoista 13 miljoonaa tuli USA:n tukivaroina PA;lle, loput ystävälisistä arabimaista.

Mohammed Rashid, joka on Irakin kurdeja, joutui PLO:n ja PA:n kiivaan hyökkäyksen kohteeksi siksi, että hän uhkasi julkistaa korruptiosyytöksensä Abbasia ja hänen kahta liikemiespoikaansa Yasser ja Tarek vastaan. Fatahin keskuskomitea syytti Rashidia rikolliseksi ja petturiksi, joka on aloittanut salaliiton Abbasia vastaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=273253

6. UUTISOTSIKOITA
-          Eilatin kaupungin virkailija kertoi JP:n toimittajalle, että Eilatissa on arviolta 7 000 laitonta siirtolaista, suhteellisesti enemmän kuin Tel Avivissa. Hän sanoi, että ellei hallitus kiireesti tee jotain asialle, kaupungissa on vaarassa syntyä rasistisia yhteenottoja kaupungin kanta-asukkaitten ja maahan laittomasti tulleitten välillä. Hän sanoo, että suhteellinen rauha on pystytty säilyttämään tähän asti, mutta merkkejä on tilanteen muutoksista. Paikalliset vanhemmat ovat kieltäneet lastensa kouluja ottamasta oppilaikseen siirtolaisten lapsia, minkä vuoksi n. 50 lasta on joutunut käymään siirtolaisten perustamissa yksityiskouluissa. Koska Eilat on turismin keskuspaikkoja, hotelit ja ravintolat tarvitsevat kasvavassa määrin työvoimaa, mitä siirtolaiset täyttävät. Kantaväestö pitää sitäkin pahana, koska se sitoo heidät maahan ja hukuttelee uusia laittomia siirtolaisia maahan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=273298
-          Israelin uusi vihreä yritys nimeltä New CO2Fuels Ltd. on yhdessä australialaisen yrityksen Greenearth Energy Ltd. kanssa hankkinut lisenssin menetelmästä, jonka kehittäjä on Weizman Instituutin Tieteen energiakeskuksen johtaja prof. Yacov Karni, joka myös valvoo instituutin aurinkoenergiaprojektia. Keksinnössä käytetään aurinko-energiaa carbon dioksidin hajottamiseksi monoxidiksi ja oxygeniksi, kuten myös veden hajottamiseksi hydrogeniksi ja oxygeniksi. Tulosten synteesistä saadaan kaasumaista hydrocarbon sekoitetta nimeltään syngas, joka puolestaan voidaan muuntaa metanoliksi, jota käytetään autojen polttoaineena. Menetelmässä auringon valo suunnataan parabolisista kennoista reaktoriin, jossa suuri kuumuus erottaa carbon dioksidin kahteen osaan, jotka johdetaan reaktorista säiliöihin eri putkia myöten. Sama prosessi tapahtuu veden hajottamisessa. Menetelmää voidaan soveltaa muihinkin aineisiin, kuten Australian ruskeaan hiileen, jossa on hyvin runsaasti carbon dioksidia, ja jonka vuoksi sen käyttöä on rajoitettu. Uuden polttoaineen teollinen valmistus aloitetaan heti, kun tarvittavat laitokset ja varusteet ovat valmiit, sekä Australiassa että Israelissa.
-          Al-Qaida ryhmä Somaliassa tarjoaa kansalaisille kameleita ja jopa kanoja tiedoista, joissa kerrotaan USA:n johtajien, ennen kaikkea Barack Obaman ja Hillary Clintonin liikkeistä. Al-Qaida haluaa kostaa johtajansa Osama bin Ladenin teloituksen, jonka suorittivat USA;n armeijan Seal-erikoisjoukkojen komandot Pakistanissa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=273301
-          Britti-journalisti Alex Thomson syyttää FSA:n joukkoja, että ne tahallisesti johtivat heidät kahdesti vapaalle tulilinjalle. Tarkoitus oli päästä Qusairin kaupunkiin, 30 minuutin päässä Homsista, hallituksen joukkojen hallitsemalle alueelle, mutta se mitä tapahtui, oli se, että FSA:n joukot johtivat heidät kuolemanloukkoon. He kuitenkin onnistuivat pääsemään takaisin valtatielle ja pakoon. Thomson johtaa Cannel-4 journalisteja Syyriassa. Hän ja kaksi muuta journalistia olivat vähällä joutua FSA:n laatimaan ansaan, sillä ”kuollut ulkomainen journalisti on huonoa mainosta Assadin armeijalle”. Hän sanoo, että ”Syyria on kaikkein vaarallisin paikka journalisteille”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156705#.T9RecDJHTFw
-          Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät terroristit ovat aloittamassa uutta syömä-lakkoa havaittuaan, että sillä voi painostaa Israelin viranomaisia myönnytyksiin. Edellinen massalakko päättyi vajaa kuukausi sitten sopimukseen, jolla heiltä rangaistukseksi sääntöjen rikkomisen vuoksi poistettuja etuisuuksia palautettiin, kuten hallinnollisen pidätyksen lopettaminen, vapauksia kanttiinipalveluksiin, oikeutta opiskella vankilassa Israelin kustannuksella, omaisten vierailujen salliminen jne. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156706#.T9Rh_DJHTFw