Friday, March 30, 2012

PERJANTAI 30.03.12

1. TÄNÄÄN, 30.päivä maaliskuuta, kellot Israelissa siirrettiin kesäaikaan, ja IDF ja poliisi peruuttivat lomat voidakseen paremmin valmistautua arabien ”nagba” päivän mielen-osoituksiin muistaakseen 36 vuotta sitten pidettyä mielenosoitusmarssia Israelin suunnitelmille lunastaa määrättyjä maa-alueita kaupunkien laajentamista varten. Tämä rauhallisena alkanut aseeton marssi muuttui silloin veriseksi poliisin hätäännyttyä ja avattua tulen marssijoita kohti surmaten heistä kuusi. Tätä arabit eivät ole unohtaneet ja haluavat muistaa sen tulevaisuudessakin vuosittain järjestämiensä marssien avulla.
Tänä vuonna ”nagba” marssit lienevät suuremmat ja saaneet enemmän kansainvälistä huomiota kuin koskaan, ei välttämättä 36. vuosipäivän kunniaksi, vaan voidakseen tämänkin kautta painostaa Israelia ja saattaakseen häiriöitä sen ulkoisilla rajoilla. Pahan ilman linnut – tai vain asioista enemmän tietävät – varoittavat, että varsinkin ulkomaisten aktivistien tarkoituksena ei ole pelkästään häiritseminen, vaan arabien kiihotus väkivaltaan, kolmannen intifadan aloittamiseksi, vaikka palestiinalaisten taholta vakuutetaan, etteivät he sitä halua.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas uhkasi jokin aika sitten julkaista Netanyahulle laatimansa kirjeen, jota mainostettiin ”kaikkien kirjeitten äidiksi”, ja jossa hän olisi esittänyt Israelille uhkavaatimuksen suostua PA:n vaatimuksiin 1949 aselepolinjoista Palestiinan valtion rajoiksi pääkaupunkinaan Itä Jerusalem ja muihin nimeämättömiin vaatimuksiin. Aamun uutisten mukaan Abbasin kirjettä ei ole julkistettu, mutta amerikkalaisten lähteiden mukaan Abbas on Obaman vaatimuksesta vesittänyt sen jättäen pois uhkauksensa PA:n romuttamisesta, ellei Netanyahu taivu ja nöyrry kuten Obama saudikuninkaan edessä taivuttaen selkäänsä lähes L:n muotoon, mitä USA:ssa syvästi paheksuttiin.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak määräsi ”nagba” päivän kunniaksi täydellisen eristyksen Juudeasta ja Samariasta Israelin puolelle 24 tunnin ajaksi. Tämä tulee ilman muuta aiheuttamaan hankaluuksia palestiinalaisille, jotka ovat tottuneet joukolla osallistumaan perjantaipäivän rukoustilaisuuksiin Temppelivuorella. Jerusalemin poliisi on tavallisesti väkivallan pelossa asettanut tiukat ikärajoitukset vuorelle päästetyille, mutta ei ole tiedossa, miten sääntöä tulkitaan tässä tilanteessa.
IDF olettaa kuitenkin, että vaikka marssin palestiinalainen johto vakuuttaa marssijoiden pysyttelevän palestiinalaiskaupunkien kuntarajojen sisällä, yrityksiä murtautua niiden yli on odotettavissa. Jatkuva häiriöpaikka on Kalandian tiesulku, jossa Ramallahista Jerusalemiin pyrkivien henkilöllisyys tarkistetaan. Siellä on usein kivityksiä ja heitellään petrolipommeja, myös puukotuksia tai niiden yrityksiä tapahtuu silloin tällöin.
Ambulanssit ja ensiapuhenkilökunta ovat hätätilassa nekin, kaiken varalta.
Viime vuoden kesäkuussa satakunta syyrialaista tunkeutui rajan yli Israelin puolelle, osa heistä läheiseen kurdikylään, josta he lopulta poistuivat rauhallisesti.
Poliisin ja IDF:n vakuuttelut, että marssit sujuvat pääosin rauhallisesti, ovat enemmänkin tarkoitettu hyviksi toiveiksi, kukaan ei tiedä, miten ne kehittyvät. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=264093

2. HAMAS JA PLO ovat kehottaneet arabeja ja palestiinalaisten asiaa ajavia marssimaan joukolla Israelin rajoille. PLO:n keskuskomitea julkisti eilen julkilausuman, jossa se painottaa arabien marssiin osallistumisen tärkeyttä osoittaakseen, että Jerusalemin asema on tärkeä kaikille arabeille. PLO haluaa kansainvälistää Jerusalemin kysymyksen.
Juudean ja Samarian palestiinalaisjohtajat toivovat mahdollisimman suuren kansanjoukon osallistumista marsseihin, joiden oletetaan alkavan perjantain rukousten jälkeen. Nämä johtajat vakuuttavat, että sekä Länsirannan että rajoilla suunnitellut marssit ovat osa Palestiinan kansan Israelin vastaista taistelua. PLO:n lausunnossa todetaan, että Israelin politiikka vahingoittaa rauhanprosessia romuttaen kahden valtion periaatteen arvaamattomin seurauksin.
FATAHIN korkea virkailija Mahmoud Aloul totesi, että pääosa Länsirannan protesteista keskittyy Kalandian tarkastuspisteen alueelle. Hän toivoi kymmenien tuhansien osallistuvan niihin. ”Pääasia on miehityksen vastustaminen”, hän sanoi, mikä on palestiinalaisen propagandan keskeinen iskulause.
GAZASSA kansan vastarinnan koordinoiva komitea kehottaa samoin palestiinalaisia osallistumaan perjantain protestimarsseihin suurin joukoin. Komitean julkilausumassa sanotaan marssien tarkoituksena olevan ”vaatia vapautta Jerusalemille ja sen kansalle, lopettaa sionistien apartheid ja etninen puhdistus ja juutalaistaminen, joka vahingoittaa kansaa, sen maata ja Jerusalemin pyhyyttä”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=264049

3. JORDANIASSA kokoontui eilen tuhansia mieltään osoittavia kansalaisia Israelin lähetystörakennuksen eteen vaatien, että lähetystö tulee sulkea ja suhteet Israelin kanssa katkaista. Tämä saattaa kuningas Abdullah II :n aseman entistäänkin tukalammaksi, sillä maassa on voimistuva Muslimiveljeskunta, jota kuningas aiemmin pystyi hillitsemään, mutta joka arabikevään tuulien innoittamana on aktivoitunut ja saanut enemmän liikkumatilaa.
Abdullahin tilanne keikkuu veitsenterällä, Jordanian kansasta arviolta 65 % on palestiinalaisia tai heidän jälkeläisiään, hänen oma vaimonsa on palestiinalainen. Kuninkaan valta perustuu lähinnä maan beduiiniväestön tukeen, se hallitsee tärkeitä virkoja ja armeijan upseerit ja enemmistö on koulutettu beduiineista.
ABDULLAH II on perinteisesti ollut myönteinen suhteille Israelin kanssa, joskin jo hänen isänsä Hussein liittyi Israelin vastaisiin taisteluihin otaksuessaan arabien olevan voitolla. Abdullah II antaa usein Israelia tuomitsevia lausuntoja, jotka Israelin hallitukset ovat sivuuttaneet ilman vastalauseita toteamuksella, että sillä hän ostaa arabien hyväksymisen.
Tosiasiassa hänen valtansa perustuu suurimmaksi osaksi Israelin antamaan turvallisuus-takuuseen, sillä arabimaista ei juuri ole siihen. Varsinkin Syyria on usein katsellut ahneesti Jordanian suuntaan suunnitellessaan Suur-Syyriaa, mikä nyt lienee jäissä.

AMMON NEWS websivuilla olleen kirjoituksen mukaan Ammanissa kokoontuneet mielenosoittajat vaativat Israelin lähettilään karkottamista ja 1994 Israelin ja Jordanian välille solmitun rauhansopimuksen mitätöimistä. Israelin lippujen polttaminen on vakiotoimi.
Jordania turvallisuusjoukot eristivät koko lähetystöalueen metalli-barrikaadein estänen mielenosoitusten leviämisen muualle kaupunkiin.
Jordania sallii global-marssiin liittyvän tarkasti vartioidun tilaisuuden Jordanjoella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154313#.T3VHsdn3vO0

4. GAZAN terroristit ampuivat eilen kolme rakettia Israeliin huolimatta Kairossa solmitusta tulitaukosopimuksesta, jonka allekirjoittivat Hamasin ja Egyptin virkailijat. Israel ei osallistunut niihin, koska se periaatteesta ei neuvottele terrorijärjestöjen kanssa – ainakaan suoraan.
Raketit putosivat Eshkolin alueille aiheuttamatta vahinkoa.

IAF vastasi niihin iskemällä ohjuksillaan Khan Yunisin alueille Gazassa. Palestiinalaiset ilmoittivat, että iskut kohdistettiin taloihin siellä, mutta IAF ei iske asuintaloihin, vain siinä tapauksessa, että joku tärkeä eliminoitava henkilö on siellä. Terroristien tähtäimessä ovat nimenomaan asuintalot, koulut, lastentarhat ja yleensä siviilikohteet mahdollisimman suuren vahingon aiheuttamiseksi. IAF:n ohjusiskujenaiheuttamista vahingoista ei ole ilmoitettu.
Eilen IFD:n sotilaat havaitsivat useita tienvarsipommeja asennettuina siten, että ne räjähtäessään olivat toimineet yhdessä räjähdevaikutuksen lisäämiseksi. Terroristit ovat oppineet Irakin ja Afganistanin esimerkkien tapaan naamioida pommit kiviksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4210059,00.html

JERUSALEMIN liikenteen bussi joutui kivityksen ja petrolipommien kohteeksi ajaessaan Scopus-vuorella. Kukaan ei loukkaantunut, mutta kuljettaja hämmästeli, miten tällaista voi tapahtua Jerusalemin keskustassa. Bussi ajoi lähellä Heprealaisen Yliopiston campus-aluetta. Useita petrolipommeja heitettiin bussia kohti, jossa oli myös kuljettajan sukulaisia aikoen suorittaa rauhallisen ilta-ajelun Jerusalemin itäisten osien kautta. Kuljettaja kertoi lisänneensä kaasua taivuttuaan järkytyksestä, mutta ehti nähdä 3-4 kasvonsa peittänyttä arabinuorta. Hän pysäytti bussin ajettuaan kilometrin verran ja kutsui paikalle poliisin, jotka tulivat välittömästi. Bussin ikkunat olivat kärsineet petrolipommeista ja ihmiset olivat shokissa. Alue on lähellä Issawiyan lähiötä, jossa usein tapahtuu autojen kivityksiä, mutta tämä oli vaarallisempi.
Monet kansanedustajat ovat vaatineet, että poliisin tulee puuttua kovin ottein Jerusalemin itäosien väkivaltaisuuksiin, joissa ihmishenget ovat usein vaarassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4210074,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Syömälakossa Israelin vankilassa ollut Islamic Jihadin naisterroristi Hana Shalabi karkotetaan Gazaan. Hän lopetti lakkonsa, joka oli kiihottanut muitakin siihen. PA:n
siviiliasioiden ministeri Hussein al-Sheikh sanoi, ettei hän hyväksy karkotusta Gazaan, vaan hänet tulee palauttaa kotiinsa Länsirannalle. .
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4210076,00.html
- Toulousin sarjamurhaaja Mohamed Merah haudattiin kotikaupunkiinsa Ranskassa Tunisian kieltäytyessä ottamasta hänen ruumistaan vastaan. Hänen isänsä vaati ruumista Tunisiaan, ja uhkasi aloittaa oikeustoimet Ranskan hallitusta vastaan siksi, että se surmasi hänen poikansa eikä pidättänyt häntä elävänä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4210031,00.html
- Israelin viranomaiset etsivät yhtiökumppaneita löydettyjen valtavien kaasulöytöjen hyödyntämiseksi. Leviatan kaasualueella arvioidaan olevan 16 triljoonaa kuutiojalkaa, Tamarissa 8.4 miljardia ja viimeiseksi löydetyssä Tanin 1 voisi antaa 1.2 triljoonaa kuutiojalkaa kaasua. Näissä löydöissä omistajina ovat Delek Energy ja Noble Energy. Äskettäin Hachsharah Energy sanoi löytäneensä kaksi uutta esiintymää, Sarah ja Mira, 43 mailia Haderasta. Niissä on kaasua arviolta 6.5 triljoonaa kuutiojalkaa. Kaikkiaan kaasulöytöjen arvioidaan sisältävän kaasua 35 triljoonaa kuutiojalkaa, mikä sallii massiivisen kaasunviennin. Israel käytti v. 2010 noin 5.3 miljardia kuutiojalkaa luonnonkaasua, jota se tuotti varsinkin Egyptistä. Ranskalainen yhtiö on kiinnostunut Israelin kaasulöydöistä, samoin Venäjän Gasprom. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154296#.T3Voq9n3vO0
- Yleinen syyttäjä Yehuda Weinstein sanoo, ettei Betzalel opettajan Tzwi Elhayanin kirjoitus web-sivullaan: ”kuolema setlereille” oikeuta syytöstoimiin. Kirjoituksen loppuosa kuului: ”koska ne merkitsevät Israelin kansan hengellistä kuolemaa.” Syyttäjäntoimiston reaktio herätti kauhistusta Legal Forum asianajajien parissa, jotka katsovat, että vaikka Elhayani ei enää ole virassa eikä yleisesti tunnettu, hänellä on kuitenkin vaikutusvaltaa ihmisten mielipiteisiin. Kriitikot katsovat, että jos tällaista olisi sanottu arabeista, syyttäjäntoimisto olisi aloittanut välittömät tutkimukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154299#.T3VsO9n3vO0

Thursday, March 29, 2012

TORSTAI 29.03.12

1. USA:N ulkoministeriön lehdistöedustaja Victoria Nuland joutui journalistien ristituleen heidän kysellessään ministeriön kantaa Washington Free Beacon artikkeliin, jossa kerrottiin ministeriön kieltäytymisestä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupunkina. The Weekly Standard lehden artikkelin mukaan Nuland kierteli asiaa keskiviikkona esitellessään eikä suostunut antamaan suoraa vastausta kysymykseen. The Washington Free Beacon oli aiemmin viikolla julkaissut ulkoministeriön virallisen tiedonannon, jossa esitettiin Israel ja Jerusalem erillisinä alueina. Virallisessa lehtijulkaisussa kerrottiin että ”vt.alisihteeri Kathleen Stephens matkustaa Algeriaan, Qatariin, Jordaniaan, Israeliin ja Jerusalemiin”. Kun Free Beacon oli julkistanut ulkoministeriön edellisen tiedonannon, se julkaisi pian uuden tiedonannon Washington Free Beacon lehdessä: ”Alivaltiosihteeri Kathleen Stephens matkustaa Algeriin, Dohaan, Ammaniin, Jerusalemiin ja Tel Aviviin.”

REPORTTERI esitti Nulandille kysymyksen: ”Eilen oli vähän sekaannusta ministeriön laatimassa tiedonannossa koskien pomosi matkaa. Onko ulkoministeriön kannan mukaan Jerusalem osa Israelia vai ei?” Nuland ei pystynyt/halunnut/uskaltanut antaa suoraa vastausta, vaan the Weekly Standardin artikkelin mukaan haki sopivaa muotoa: ”Well, tiedät kyllä, ettei asemamme Jerusalemiin ole muuttunut. Ensimmäinen lehti-ilmoitus oli virheellinen, ilman asianmukaista selvitystä. Annoimme uuden tiedonannon, jossa – eh – vt.alivaltiosihteeri Kahty Stephens matkustaa Algeriin, Dohaan, Ammaniin, Tel Aviviin ja Jerusalemiin. Jerusalemia koskeva politiikkaamme kuuluu pysyvän tilanteen kysymyksiin. Siitä tulee neuvotella asianosaisten keskeisissä keskusteluissa.”
Reportteri ei päästänyt Nulandia helpolla vaan tiukkasi: ”Onko USA:n omaksuman kannan mukaan Jerusalem Israelin pääkaupunki.” Nuland kiemurteli tästäkin vastaamatta suoraan kysymykseen suoraan, vaan totesi, ettei hän halua ennakoida keskustelujen tuloksia.
Reportteri tiukkasi vielä kahteen kertaan, tarkoittaako Nulandin kanta sitä, ettei USA:n omaksuman näkemyksen mukaan Jerusalem ole Israelin pääkaupunki, johon Nuland tuskastuneen tuntuisesti tokaisi, että hän esitti kantansa eikä siihen ole mitään lisättävää.

Myöhemmin kysymys otettiin uudelleen esille kysymyksellä, voisiko ulkoministeriön kanta Jerusalemista kiistanalaisena alueena koskea vain Itä Jerusalemia vai koko pääkaupunkia?
Nuland tokaisi näihin närkästyneenä: Olen vastannut siihen jo 17 kertaa, eikä minulla ole mitään lisättävää siihen.”
USA:n kongressi määritteli Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi lähetystöasetuksella 1955, joka läpäisi 104:n kongressin esityksen 23.lokakuuta 1995, jolla USA:n lähetystö määrättiin muutettavaksi Jerusalemiin viimeistään 31.toukokuuta 1999. Asetuksessa Jerusalem määritellään jakamattomaksi ja Israelin valtion pääkaupungiksi. Esitys hyväksyttiin laiksi senaatissa äänin 93-5, ja edustajainhuoneessa äänin 374-37. Ulkoministeriö eikä hallitus ole toimineet lain edellyttämällä tavalla, vaan presidentit ovat käyttäneet veto-oikeuttaan (vaver) siirtäen sen toimeenpanoa puoli vuotta kerrallaan.
Kysymys Jerusalemin asemasta Israelin pääkaupunkina on aiheuttanut paitsi toistuvia epämukavuuksia ja väärinymmärrystä myös kummastusta israelilaisten keskuudessa, kuten Jerusalemissa syntyneitten USA:n kansalaisten asemaan, joiden synnyintodistuksiin ei voida merkitä heidän syntyneen Israelissa, Jerusalemissa. Eräs asiaa koskeva syntymäpaikan toteaminen on USA:n oikeudessa päätöstä varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154272#.T3P-vtn3vO0

2. USA:n kongressille valmistuneitten tutkimusten mukaan, joka julkistettiin keskiviikkona, Iran on hajauttanut uraania rikastavat sentrifuginsa useisiin pieniin ”verstaisiin” sijoittaen ne pitkin laajaa maatansa. Raportin mukaan niiden tuhoaminen on ylivoimainen tehtävä, koska niiden olinpaikkaa ei tiedetä USA:ssa eikä Israelissa, kuten raportissa mainitaan perustuen useisiin USA:n kongressin asiantuntijoitten lausuntoihin ja haastatteluihin. Tämän johdosta sotilaalliset iskut Iranin ydin-laitoksia vastaan voisivat viivyttää sen ydinsuunnitelman toteuttamista puolella vuodella, kuten raportin laatijat kertovat.

Tämän johdosta raportissa arvioidaan, että kannattaa harkita tarkoin, onko aiheellista Israelin suorittaa yksipuolisia iskuja Iraniin, koska ne eivät saisi merkittävää muutosta aikaan.
Presidentti Obama vaatii lisää aikaa voidakseen arvioida, miten sanktiot vaikuttavat. USA asetti äskettäin puoli tusinaa uusia yhtiöitä kieltoon liiketoimista Iranin kanssa.
Israelin puolustusministeri Ehud Barak keskusteli äskettäisen Saksan virkatoverinsa kanssa, joka niiden jälkeen valitti, että Barakin kanta iskuista Iraniin sai hänet epämukavaan asemaan, kun hän ei täysin tajunnut, mitä Barak halusi ja esitti.
Israelissa on viime päivinä levitetty arvioita, että päätös sotilaallisista toimista siirtyy joka tapauksessa ensi vuoteen, eli USA:n presidentinvaalien jälkeen.

OBAMA selvästi haluaa osoittaa nyt päättäväisyyttä Iranin ydinsuunnitelman estämiseksi voidakseen sillä kosia maansa juutalaisia äänestäjiä. Toiseksi hänen salaiseksi tarkoitettu mutta auki jääneen mikrofonin välittämä keskustelunsa Venäjän presidentti Medvedevin kanssa, jossa hän pyysi lisäaikaa (space), selittänee, että vaalien jälkeen hän suhtautuu ongelmallisiin ohjuspuolustussuunnitelmiin Euroopassa paljon joustavammin. Toiseksi hän on luvannut luovuttaa Venäjälle USA:n salaisiksi luonnehdittuja tietoja.
Jos tätä voidaan pitää ohjeena laajemminkin, Obama tulee pettämään monen odotukset päättäväisemmästä suhtautumisesta muslimivaltioihin.

TIEDOT Iranin uraanin rikastuslaitosten hajauttamisesta eri puolille maata ei ole yllätys, tietoja siitä on levitetty viime vuonna ja aiemminkin, jopa Iranin johtajien suulla.
USA:n kongressille laaditun tutkimusraportin julkistamisella haluttaneen vaikuttaa Israelin johtajiin, että he pidättäytyisivät yksipuolisista toimista. Iran on vuodesta toiseen pelannut onnistuneesti kissaa ja hiirtä IAEA:n kanssa väliin luvaten yhteistyötä väliin kieltäen kaiken. YK:n alaisen järjestön virkailijat myöntävät, että heidän tietonsa Iranin ydinsuunnitelman nykytilanteesta ovat entisestäänkin vähentyneet Iranin peittelyn takia. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=263852

3. FOREIGN POLICY makasiini kertoi keskiviikon artikkelissaan USA:n viranomaisten lausuntoihin perustuen, että Azerbaijan on myöntänyt Israelin ilmavoimille luvan toimia sen lentokentillä, eli kuten makasiinissa kerrottiin: ”Israel on ostanut lentokentän nimeltään Azerbaijan”. Iran on jo huomioinut tämän ja varoittaa Azerbaijania antautumasta Israelin talutukseen. Kuten artikkelissa todetaan, Israelin ei välttämättä tarvitsisi käyttää sen lentokenttiä sotilasiskujensa lähtöpaikkana Iraniin, mutta ne voisivat olla tarpeen etsintä- ja pelastustoimien suorittamiseksi mahdollisten ilmaiskujen jälkeen.

FOREIGN POLICY makasiini kertoo USA:n viranomaisten seuraavan huolestuneina Israelin ja Bakun välien kehittymistä peläten niiden avustavan Israelin ilmaiskuja Iraniin. USA ei ole niihin valmis, mutta pelkää joutuvansa mukaan joka tapauksessa, jos IAF iskee Iraniin.
USA ei myöskään pidä hyvänä Israelin ja Bakun välien lämpenemistä yhteistoiminnan asteelle, koska se häiritsee USA:n omia suunnitelmia alueella, ja öljy on siinä keskeisin yhteinen nimittäjä. Jerusalemin ja Bakun väliset suhteet alkoivat jo vuonna 1994. Iran on vastannut tähän aktivoimalla terrori-iskujaan juutalaisia ja israelilaisia kohteita vastaan Bakussa. Ne on pystytty estämään onnistuneen tiedustelun avulla. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=263894

4. IDF ja Israelin poliisi valmistautuvat kaikin mahdollisin tavoin viikonvaihteen aikana odotettaviin ”marsseihin” sekä maan rajoja kohti kaikissa naapurimaissa että kolmessa palestiinalaiskaupungissa. Arvioiden mukaan satoja tuhansia ihmisiä, joukossa Palestiinan asialle vihkiytyneitä aktivisteja kymmenistä maista, tullee osallistumaan tilaisuuksiin.

MAROKOSSA järjestetään omat marssit kolmesta kaupungista, Casablanka, Fez ja Meknes. Rabatin marssit olivat ilmeisesti kenraaliharjoitukset perjantaina järjestettäville massa-marsseille, joita seuraavat pari päivää myöhemmin Rabatissa palestiinalaisia kannattavien järjestöjen valmistelemat massamarssit, joihin odotetaan satoja tuhansia ihmisiä.
JORDANIA sallii marssijoitten kokoontua Jordanjoen varrelle paikkaan, jossa Jeesuksen uskotaan saaneen kasteen Johannes Kastajalta. Tilaisuus on poliisin ja armeijan tarkassa valvonnassa, siellä pidetään puheita ja huudetaan iskulauseita, mutta heitä ei päästetä rajan yli Israelin puolelle, vakuuttaa pääministeri Awn Shawkat Al-Khasawneh, mutta lupaa hallituksen avustavan ja tukevan marssijoita.
SYYRIAN uskotaan pysyttelevän omien ongelmiensa parissa, mutta se voi olla toiveajattelua.
Egyptin beduiineilla voi olla intressejä pyrkiä Israelin rajalle mutta vain Egyptin armeijan luvalla.
Gazasta on odotettavissa erillisiä ryhmiä raja-aidalle, mutta ei ehkä koordinoituja massoja.
PA:n alueilla marssien järjestäjä Said Yakin sanoi, että marsseja järjestetään kolmessa kaupungissa, mutta että ne pysytetään kaupungin rajojen sisällä. IDF on koordinoinut yhteistoimintaa PA:n turvallisuusjoukkojen kanssa yhteenottojen välttämiseksi.
IDF on hankkinut runsaasti mellakanhillitsemis-välineistöä suurten massojen hallitsemiseksi tarkoituksella välttää siviiliuhreja.
HUHTIKUUN 15. ja 16 päivinä Israeliin pyrkii 1500 – 2000 ulkomaalaista aktivistia lentoteitse osallistuakseen Hebronissa järjestettäviin tilaisuuksiin, joilla on tarkoitus ”murtaa Israelin harjoittamat Länsirannan eristämisyritykset”.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4209532,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon päätti osallistua arabiliiton Bagdadin Syyriaa koskevaan kokoukseen ja esittää Kofi Annanin laatiman Syyrian rauhansuunnitelman liiton kokouksen käsiteltäväksi. Presidentti Bashar Assad teki selväksi ennen arabiliiton kokousta, josta Syyrian osanottaja on suljettu pois, ettei hän hyväksy mitään arabiliiton laatimaa suunnitelmaa, mutta hän hyväksyi Annanin suunnitelman. Sen pitäisi jo olla toiminnassa, mutta taisteluja on käyty siitä huolimatta Assadin armeijan pyrkiessä karkottamaan kapinalliset kaupungeista ennen joukkojensa vetämistä pois niiden ympäriltä. Kuolonuhrien lukumääräksi arvioidaan nyt 9 000 siviiliä, ja lisäksi parituhatta turvallisuusmiestä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=263902
- JP:n artikkelissa todetaan, että globaalin Jerusalem-marssin lähestyessä, taistelua käydään jo täysin rinnoin median välineissä ja erityisesti web-sivuilla. Marssin kansainväliset järjestäjät Paul Larudee, Feroze Mithiborwala ja Ali Mallah selittävät web-sivuillaan, ettei marssin tarkoituksena ole esittää Israelia laittomaksi. Päinvastoin ”Israelin harjoittama politiikka antaa kuvan maasta, joka harjoittaa etnistä puhdistusta ja polkee ihmisoikeuksia”. Kaikki kolme ovat osallistuneet pro-palestiinalaisten järjestöjen perustamiseen, ja osallistuneet erilaisiin Israelin vastaisiin operaatioihin sen saattamiseksi epäilyttävään asemaan. He väittävät marssien olevan aseettomia ja väkivallattomia, rauhanomaisia ilman tarpeetonta ärsytystä. Israelia tukevat ryhmät toteavat, että viime vuonna samoin argumentein järjestetyt massamarssit Israelin rajoille aiheuttivat useita ihmisuhreja, ja että niiden tarkoituksena on harjoittamansa kiihotuksen kautta aloittaa kolmas intifada. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=263833
- TOULOUSIN juutalainen Ozar Hatora koulu on saanut uhkaavia puhelinsoittoja ja vihamaileja, joista on raportoitu kaupungin yleiselle syyttäjälle tutkimusten aloittamiseksi. Tämä nostaa erillisen sarjamurhatapahtuman osaksi Israelin ja palestiinalaisten välistä kamppailua, mihin murhaaja Mohamed Merah viittasi puhuessaan poliisin kanssa ennen poliisin ryntäystä asuntoon. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=263859
- JP:n artikkelissa tarkastellaan juutalaisten valmistautumista viettämään pessahia, pääsisäistä, joka alkaa kahdeksannessa, Nisan, kuussa täydenkuun aikaan, joka tänä vuonna sattuu perjantaihin, kuudes huhtikuuta auringon laskiessa. Silloin vietetään seder-ateria jokaisessa juutalaiskodissa maailmassa. Kristityt pyrkivät järjestäydyttyään kirkoksi tekemään selvän pesäeron juutalaisen pääsiäisen ja kristittyjen pääsiäinen (easter) välille, etteivät ne sattuisi samaan aikaan. Todellisuudessa niiden pitäisi olla samaan aikaan, sillä Jeesus ristiinnaulittiin ja haudattiin pääsiäisen aikaan.
http://www.jpost.com/Travel/Jerusalem/Article.aspx?id=263776

Wednesday, March 28, 2012

KESKIVIIKKO 28.03.12

1. JORDANIA sallii perjantaina järjestettävän marssin Israelin rajalle Jordanjoenlaaksoa pitkin, kertoo iranilainen uutistoimisto FARS. Päätöksen marssin sallimisesta teki Jordanian yleinen turvallisuusosto, varmaankin kuningas Abdullah II:n suostumuksella. Marssi on osa maailmanlaajuista Jerusalem-marssia, jolla ”järjestäjien mukaan halutaan esittää vastalause Israelin harjoittamalle Jerusalemin juutalaistamiselle ja se arabi- ja muslimi-ilmeen muuttamiseksi”. Marssia kutsutaan ”rauhanomaiseksi”, mutta järjestäjät tunnustavat, että se voi kehittyä väkivaltaiseksi. Marsseja suunnitellaan kaikista Israelin rajanaapureista Israelin rajoille, tarkoituksella yrittää murtautua rakennettujen panssariaitojen yli. Libanonin ja Syyria rajoilla päämääränä voi olla pyrkiä johonkin rajakylään Israelin puolella aiheuttaen siten kansainvälisen ongelman tarkoituksensa korostamiseksi maailmalla. Järjestäjät selittivät päämääränä olevan päästä mahdollisimman lähelle Jerusalemia.

KUTEN INN:n julkistama artikkeli toteaa, toinen ilkeämpi tarkoitus marssilla on tukea PA:n aloittamaa yksipuolista diplomaattista aloitetta omistusoikeudestaan Juudean ja Samarian maahan ja sen myötä oman Palestiinan valtion perustamista ilman sopimusta Israelin kanssa. Tällainen esim. YK:n päätöksellä perustettu Palestiinan valtio voisi sen jälkeen esittää Israelille loputtomia vaatimuksia YK:n elinten kautta, joita Israel joutuisi vastustamaan pyrkien esittämään lailliset perusteensa Juudean ja Samarian maiden omistuksesta. Tällaiset oikeus-taistelut voisivat jatkua vuosikaudet, ja koko Israelin ja palestiinalaisten välinen kiista siirtyisi kansainvälisille areenoille, joissa Israelin imago on pahoin ja kohtuuttomasti ryvettynyt.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154235#.T3Kd19n3vO0

2. DEBKAFILE kertoo, että ”Iran on lennättänyt tuhansia marssijoita Teheranista Syyriaan”, jossa Hizbullahin ja Iranin Al-Quds operaattorit ohjaavat heidät ennalta suunniteltuihin kohteisiinsa, kyliin tai leireihin lähelle Israelin rajaa. Heidät on opastettu hyökkäilemään Israelin rajavartioita vastaan murtautuakseen aitojen yli Israelin puolelle.
Artikkelissa kerrotaan, että yksi osasto kuljetettiin busseilla Libanoniin, jossa Hizbullahin pyssymiehet ottivat heidät huostaansa ohjaten heidät määrättyyn kylään.
Toinen ryhmä kuljetettiin Al-Guds agenttien toimesta Syyrian puoleiselle Golanille, liittyen siellä kokoontuviin syyrialaisiin mielenosoittajiin.

DEBKAFILE arvioi artikkelissaan, että mielenosoittajien tarkoituksena on kokoontua Syyrian puolella Quneitran kaupungin lähettyville ja Libanonissa Beaufortin muinaisten ristiretkeläisten linnakkeen lähettyville pyrkien hämäämään varsinaisen päämääränsä, eli tunkeutumisen rajan yli Israelin puolelle.
Israelin rajavartioilla tulee olemaan erittäin epämiellyttävä tehtävä pyrkiä estämään suurten ihmismassojen pääsy rajalle ja pysäyttämään heidän tunkeutumisensa rajan yli. http://www.debka.com/article/21865/

3. FATAH TANZIMIN entinen johtaja Juudean ja Samarian alueilla Marwan Barghouti, joka Israelin oikeudessa tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta osallisuudestaan lukuisten israelilaisten surmaan varustamiensa ja johtamiensa terroristien iskuilla, sai vankisellistään käsin lähetettyä kirjeen palestiinalaisten johtajille, jossa hän vaatii, että PA:n tulee katkoa kaikki yhteistoimintamuotonsa Israelin kanssa - sekä turvallisuutta että taloudellista yhteistyötä koskevat - ja aloittaa kolmas intifada, väkivalta-aalto, jolla terroristien terminologiassa tarkoitetaan aseellista vastarintaa.
Arabiankielinen sana intifada tarkoittaa tapaa, millä koira hätistelee kärpäsiä ympäriltään.

ENSIMMÄINEN väkivaltainen intifada oli 1987-1988, jota seurasi toinen intifada v. 2000 Jasser Arafatin päästyä pyssymiehineen Gazaan ja Jerikoon ja myöhemmin kaikkiin arabienemmistöisiin kaupunkeihin ja kyliin Juudeassa ja Samariassa.
TOINEN INTIFADA toteutti Arafatin näkyä aseellisesta Israelin vastaisesta taistelusta hänen hylättyään sekä Ehud Barakin että USA:n presidentti Bill Clintonin tekemät erittäin edulliset rauhantarjoukset. Marwan Barghouti toimi sen aikana tehokkaasti toteuttaen Arafatin näkyä juutalaisten ajamiseksi armottoman terrorin avulla mereen.
Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimisto julkaisi Barghoutista arvion: ”Hänen johtamis-taitonsa ja karismansa olivat kantavia voimia Israelin miehitystä vastaan käydyn viimeisen intifadan - tai kansannousun – aikana vuonna 2000.”
MARWAN Barghouti on noussut Mahmoud Abbasin rinnalle suosituimpana johtaja-ehdokkaana ja Abbasin mahdollisena seuraajana. Monet israelilaiset poliitikot ja akateemikot, varsinkin tien vasenta laitaa tallustavat, ovat vaatineet Barghoutin vapauttamista.
Aiemmissa lausunnoissaan hän vaati palestiinalaisia aloittamaan siviilikieltäytymisen, mutta viimeisissä lausunnoissaan hän vaatii kolmatta intifadaa eli kansanousua.
”On aika lopettaa illuusio, että on mahdollista neuvottelujen kautta lopettaa miehitys ja perustaa oma valtio, koska ne ovat epäonnistuneet surkeasti”, hän kirjoitti Ramallahissa pidetylle kansankokoukselle, jossa kirje luettiin.
MAAN-uutistoimisto kirjoitti tähän tapaan: ”Vaatimus aloittaa toiminta sattuu sopivaan aikaan Länsirannalla, jota Israel miehittää vuodesta 1967 lähtien, talouden ollessa kaaoksessa, diplomatian kituessa ja yleisen tyytymättömyyden kiehuessa, rauhanomainen ratkaisu sopii huonosti kuvaan. Jotkut pelkäävät, että perjantain marssit voivat kehittyä väkivaltaisiksi. Hana Shalbin 40 päivää kestänyt syömälakko monien muiden tapaan Israelin vankiloissa ovat herättäneet kansan vihamielisyyden”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154209#.T3KmY9n3vO0

4. TEL AVIVIN professori Anat Matar pyysi lupaa yliopistolta järjestää rauhallinen mielenosoitusmarssi yliopistoalueen ulkopuolella Syyriassa tapahtuvaa verenvuodatusta vastaan. Matarin lisäksi pyynnön esittäjinä oli useita opiskelijoita.
Akademica monitor-järjestön edustaja Dana Barnett kuitenkin havaitsi seuratessaan marssia tiistaina viime viikolla, että marssin tarkoituksena olikin esittää vaatimus Israelin vankilassa pidätettynä ja syömälakossa olevan Hana Shalbin vapauttamiseksi.
HANA Shalbi on Islamic Jihadin jäsen Burkin arabikylästä lähellä Jeniniä. Hänet vapautettiin aiemmin langetetusta vankeusrangaistuksesta Gilad Shalitin vapauttamissopimuksen yhteydessä 1037 muun palestiinalaisvangin yhteydessä.
IDF pidätti hänet uudelleen sanoen saaneensa täysin vedenpitäviä todisteita, että Shalbi oli osallistunut suunnitelmiin IDF:n sotilaan kaappaamiseksi. Odottaessaan uutta oikeuden-käyntiä hän aloitti syömälakon, jota on kestänyt 40 vuorokautta. Vankilaviranomaiset seuraavat tarkoin tällaisia tapauksia huolehtien siitä, etteivät he kuole ruuan puutteeseen.
Myös muutamat ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet syömälakon aloittaneiden vankien vapauttamista, omituista kyllä, vain vasemmistoon kuuluvat.

TEL AVIVIN yliopiston lausunnon mukaan mielenosoitus oli laiton, ja se on aloittanut tutkimukset siitä ja tri Anat Matarin osallisuudesta se järjestämiseen. Matar opettaa filosofiaa, mutta on antautunut aktiivisesti poliittiseen toimintaan.
Barnett kertoi IN:n toimittajalle, että Matar oli mukana mielenosoituksessa kantaen suurta Shalbin kuvaa, tunkeutuen myös yliopiston alueelle lupansa vastaisesti.
Nimien kerääminen Anat Matarin erottamiseksi yliopiston professuurista on kerännyt jo lukuisten opiskelijoitten allekirjoitukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154236#.T3Kvftn3vO0

5. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan saapui keskiviikkoaamuna vaimonsa ja tyttärensä kanssa runsaan delegaation tukemana viralliselle vierailulle Teheraniin. Delegaatiota oli vastassa lentokentällä Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi, kertoi Iranin virallinen uutistoimisto IRNA. Erdogan tulee tapaamaan Iranin korkeinta johtoa, presidentti Mahmoud Ahmadinejadin, varapresidentti Reza Rahimin sekä parlamentin (Majis) puhemiehen Ali Larijanin kaksipäiväisen vierailunsa yhteydessä.
IRNA:n raportin mukaan keskusteluissa kosketellaan Irani ydinsuunnitelman nykyvaihetta, Syyriassa vielä kituen jatkuvaa veristä kansannousua sekä muita alueellisia kahdenkeskisiä kysymyksiä. Turkki sulki äskettäin Damaskoksen lähetystönsä, ja ilmoitti tarjoavansa Turkkia seuraavien Iranin ja länsimaitten välisten keskustelujen isännäksi.
Erdoganin mukana olivat Turkin ulkoministeri, sekä energia- ja talousministerit sekä urbaanin kehityksen ministeriön virkailijat.
TURKIN turvallisuuskysymyksiä edustavat maan tiedustelun alivaltiosihteeri, armeijan apulaiskomentaja, Turkin atomienergiatuotannon johtaja sekä kolme parlamentin varajäsentä.
Erdoganin Iranin vierailu tapahtuu erittäin herkkänä aikana, jolloin Israelin rajoille suunnitellut massamarssit voivat kiihottaa tulenaran tilanteen ilmiliekkiin, ja jolloin Iranin ydinasetoiveiden estämiseksi käytävät keskustelut ja sanktiot etsivät ilmenemismuotoaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154239#.T3K1B9n3vO0

6. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian johto ilmoitti eilen virallisesti hyväksyvänsä Kofi Annanin laatiman tulitaukotarjouksen. Annan sanoo saaneensa sekä Venäjän että Kiinan suostumuksen tarjouksen tukemiseksi, mutta kapinajärjestöt eivät ole ilmoittaneet kantaansa siihen. Esityksen mukaan vuoden kestäneet veriset taistelut lopetetaan EU:n valvonnassa; Assadin armeija vetää raskaan kalustonsa pois kaupunkien ja kylien ympäriltä; avustussaattueille annetaan joka päivä kahden tunnin aika viedä avustuksia; kapinan aikana pidätetyt siviilit vapautetaan ja Assadin hallitus aloittaa prosessin maan johtamiseksi monipuolue-järjestelmään. Uutistoimistot raportoivat kovia yhteenottoja Assadin armeijan ja kapinallisjoukkojen välillä Damaskoksen lähellä jatkuen myöhään tiistai-iltana. http://www.haaretz.com/news/middle-east/syria-accepts-un-backed-peace-plan-says-special-envoy-kofi-annan-1.420987
- Satoja ihmisiä osallistui Rehovotissa tulipalossa kuolleiden perheen isän ja hänen viiden lapsensa hautajaisiin. Perheen äiti Avivit menetti kerralla koko perheensä, mutta häntä tukemaan tulleet hämmästelevät hänen henkistä kestokykyään. Tulipalon arvioidaan saaneen alkunsa lasten vuoteeseen viemästään ylikuumenneesta kannettavasta mikrosta, mikä sytytti vuodevaatteet aiheuttaen myrkyllisen savun, joka tainnutti lapset heidän tietämättään. http://www.haaretz.com/news/national/hundreds-attend-funeral-of-victims-of-deadly-rehovot-fire-1.421145
- Pentagon vaatii kongressilta lisää rahaa Iron Dome torjuntajärjestelmän lisärahoitusta varten. Vaatimus voi koskea joko järjestelmien tilaamista tai sen edelleen kehittämistä. Iron Dome järjestelmä on osoittanut valmiutensa ja luotettavuutensa eliminoidessaan kymmeniä Gazasta Israelin kaupunkeihin ammuttuja raketteja, torjuntaprosentin ollessa 85-90 %. Kongressi vahvisti 205 miljoonaa USD viime vuonna järjestelmän kehittämistä varten. Lisärahoituksen määrää eikä kohdetta ole tarkemmin ilmoitettu, mutta eräs jäsen arvioi sen tarkoittavan 10 Iron Dome järjestelmän ostamista 50 miljoonan USD hinnalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154232#.T3LDEdn3vO0
- Egyptin rajavartijat surmasivat eilen 2 rajan yli yrittänyttä salakuljettajaa, joista toinen oli Israelin arabi. IDF.n edustaja sanoo että sotilaat havaitsivat epäilyttävän ryhmän liikkuvan aidan tuntumassa ja ampuivat varoituslaukauksia heitä kohti, jotka pakenivat Egyptin puolelle joutuen Egyptin rajavartioiden tuleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154225#.T3LE0Nn3vO0
- Syyrian armeija tulitti raskailla konekivääreillä Libanonilaista kylää maan pohjoisosassa, jonne armeijan karkulaisia oli paennut. Libanonista tulevien tietojen mukaan Syyrian joukot eivät ylittäneet rajaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154225#.T3LE0Nn3vO0
- USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro hyväksyi saamansa kutsun vierailla Mea Shearimin lähiössä Jerusalemissa vaimonsa Julie Fisherin kanssa. Kutsun oli lähettänyt lähiön ”konsuli” rabbi Mattisyahu Gheshin. Vierailun yhteydessä he tutustuivat alueen haredim-kansan valmistautumista pessahia varten, tekivät kävelyretken unkarilaisalueen taloihin Batei Ungarim sekä vierailivat Tora-koulussa. He tutustuivat alueen Lendner matzah-leipomoon voidakseen todeta, että uunista juuri otetun leivän päällä luki USA. Matza tulee paistaa 18 minuutin sisällä, ettei se ehdi hapantua. He tutustuivat Belzin suureen synagogaan, joka on Belzer Hasidic juutalaisten pääpyhättö, siihen mahtuu 6000 ihmistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154229#.T3LGZtn3vO0
- Shaul Mofaz sai selvän voiton eilen pidetyissä Kadiman sisäisissä johtajavaaleissa. Mofas sai 61.7% äänistä. Hän esitti välittömästi pyynnön kilpailijalleen Tzipi Livnille pysyä puolueessa eikä hajottaa sitä. Mofaz haluaa viedä puolueensa hallitukseen, mieluiten sen pääministerinä. Livni ei halunnut kertoa suunnitelmistaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=263713
- Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi sanoi Turkin pääministerin vastaanotto-tilaisuudessa, että Iranin ja lännen väliset ydinvoimakeskustelut saadaan päätökseen lähipäivien aikana. Erdogan saapui maahan keskiviikkoaamuna kahden päivän viralliselle vierailulle arvovaltaisen delegaationsa kanssa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=263713

Tuesday, March 27, 2012

TIISTAI 27.03.12

1. ISRAELIN ulkoministeriö toteutti uhkauksensa ja päätti lopettaa kaiken yhteytensä YK:n ihmisoikeusneuvoston (UNHRC) kanssa. Israelin YK:n lähettiläs pysyy paikallaan – ainakin toistaiseksi – sillä hän pitää yhteyksiä muihinkin YK:n alaisiin järjestöihin.
UNHRC:n presidentti Laura Dupuya Lasserre kertoi maanantaina lehtitietoihin perustuen – hän ei ollut saanut virallista vahvistusta yhteyksien katkaisemisesta -, että jos tiedot ovat tosia, hän pitää sitä erittäin valitettavana. ”Ihmisoikeusneuvosto on aina arvostanut Israelin osanottoa sen erittäin rakentavassa roolissa yleisen vuosiraportin laadinnassa. Toiseksi Israel on antanut oman panoksensa monissa neuvoston tilanteissa, mukaan lukien käsiteltäessä alueen määrättyjen maitten asioita, varsinkin Syyrian ja Libyan.”
Lasserre vakuutti, että on Israelin etujen mukaista työskennellä yhteistyössä neuvoston päättämässä tutkimustehtävässä voidakseen esittää omat näkökohtansa riippumattomille tutkijoille, kun heidät on nimitetty. Tässä piilee juuri villakoiran ydin. Cast lead operaatiota tutkivan UNHRC:n nimittämän komitean kokoonpano ja sille annettu mandaatti kertoivat, mitä neuvosto halusi komitean raportoivan, kuten se kuuliaisesti teki. Neuvoston puheenjohtajan Laura Dupuyan valittelut ovat myöhäisiä vasta sitten, kun pissa on jo housuissa.

JOURNALISTIEN tiedustellessa ”presidentin” kantaa siinä tapauksessa, ettei Israel suostu päästämään tutkijoita maahansa, hän sanoi, ettei se estä heitä laatimasta raporttiaan, kuten ei estänyt Syyrian kieltäytyminen päästää heitä paikan päälle. Toisaalta Libya ja Norsunluu-rannikko päästivät tutkijat sisään vuonna 2011. Hän uhkaili Israelia ”imagonsa menettämisellä rauhanneuvottelujen ollessa suurien odotusten alaisina” ja kehotti Israelia harkitsemaan vielä kerran päätöstään katkaista suhteensa neuvoston kanssa. Todellisuudessa edistystä rauhan-prosessissa ei ole nähty pariin vuoteen, joten ”suuret odotukset” ovat hänen mielikuviaan.
Neuvosto tuomitsi Israelin suunnitelmat uusista asuntorakennuskohteista vihreän linjan itäpuolella sekä Juudeassa ja Samariassa että Jerusalemissa sanoen niiden häiritsevän rauhanprosessia ja vaikeuttavan Palestiinan valtion perustamista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=263516

UNHRC:n presidentin Lasserren viittaus, että tutkijat pystyvät laatimaan raporttinsa ilman Israelin myötävaikutustakin, tuo karmealla tavalla esiin sen, millaisiin lähteisiin tutkijat raporttinsa perustaisivat. IDF:n Gazan cast lead operaatiota tutkiva komitea, jonka kanssa Israel kieltäytyi yhteistyöstä, perusti lausuntonsa Israelin NGO-järjestöjen raportteihin, jotka järjestään ovat Israelille vihamielisiä kaikissa raporteissaan, yksityisten palestiinalaisten lausuntoihin tutkimatta niiden oikeellisuutta, paikallisen ihmisoikeuskomitean raporttiin sekä omiin silmähavaintoihinsa. Tämän komitean vetäjän Etelä Afrikasta kotoisin olevan eläkkeellä olevan tuomarin Richard Goldstonen omatunto alkoi kolkuttaa jälkeenpäin siinä määrin, että hän tunnusti raportin perustuneen huhupuheisiin, ja että ”jos hän silloin olisi tiennyt sen, mitä tietää nyt, raportti olisi saanut toisenlaisen sisällön”. YK:n taholta todettiin, ettei jälkiviisaus ja katumus ole tarpeeksi painava raportin mitätöimiseksi, eikä siten anna aihetta toimenpiteisiin.

2. ISRAELIN ulkoministeriö kutsui maanantaina Itävallan ja Belgian lähettiläät ministeriöön selittämään, miksi heidän maansa antoivat äänensä UNHRC:n kokouksessa päätös-lauselmalle, jolla neuvosto nimittää tutkimuskomitean tutkimaan tilannetta Juudean ja Samarian alueilla ja erityisesti Israelin harjoittamaa rakennuspolitiikkaa siellä. Päätöslauselmassa viitataan juutalaisyhteisöjen rakentamisen vaikutukseen palestiinalaisten ihmisoikeuksiin sivuuttaen kokonaan, että myös yhteisöjen juutalaisilla on ihmisoikeutensa, joiden kunnioittamisen luulisi yhtä lailla koskevan UNHRC:n päätöksiä.

TÄMÄ vastakkainasettelu nostaa taas kerran esiin kysymyksen, kenelle Juudean ja Samarian maa kuuluu, ja millaisia ovat ne kansainvälisen lain mukaiset oikeudelliset perusteet, joiden mukaan Israelin valtio on laatinut Juudean ja Samarian asuttamispolitiikkansa ja avustanut ja tukenut niiden rakentamista rakentaen sinne tiet, vesi- ja viemärijohdot sekä liittäen ne Israelin kansalliseen sähköverkostoon, mitä pidetään viimeisenä niittinä yhteisöjen hyväksymisestä osaksi maan virallista rakennuspolitiikkaa.
KUTEN useaan kertaan näissäkin raporteissa on selvitetty laajaan lähdeaineistoon perustuen, valtaosa Juudean ja Samarian – kuten myös Israelin virallisella alueella – maasta kuului valtiolle, joka Englannin miehitettyä Syyria/Palestiinan 1917 ja lopetettua Turkin Ottomaanien vallan, siirtyi Englannin mandaatille, ja edelleen 1948 Israelin vapaussodassa Transjordanialle sen miehitettyä Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosan. Transjordania muutti nimensä miehityksen jälkeen Jordanian kuningaskunnaksi.
Israelin vapautettua Juudean ja Samarian 1967 puolustussodassa nuo valtionalueet siirtyivät Israelin valtion omistukseen. Syytteet miehityksestä ovat siten parjausta, eikä rakentaminen omalle maalle rakennuslupien puitteissa ole missään olosuhteissa laitonta.
Osa Juudean ja Samarian maasta kuului suurille maanomistajille, jotka itse asuivat ulkomailla, ja olivat vuokranneet maansa pienviljelijöille, jotka kylissään asuen hoitivat karuja peltojaan ja hedelmälehtojaan. Juutalaiset ostivat heiltä suuria maa-alueita.
Pienomistajia maassa oli hyvin rajoitetusti, eivätkä heidän omistusoikeutta todistavat dokumenttinsa useinkaan olleet ajan tasalla, mikä aiheuttaa jatkuvia oikeustapauksia omistussuhteista. Israelin NGO-järjestöt ja ennen kaikkea Peace Now kiihottavat näitä heppoisin tai joskus väärennetyin dokumentein varustettuja arabeja vaatimaan omistus-oikeutta maasta, jota he eivät omista. Migronin juutalaisyhteisö on yksi tällainen tapaus.

EUROOPAN maat äänestivät ristiin UNHRC:n torstaina käsittelemästä päätöslauselmasta tutkimuskomitean nimittämiseksi Juudeaan ja Samariaan. Päätöslauselman sanamuodossa vaaditaan tutkittavaksi, miten Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakentamispolitiikka vaikuttaa palestiinalaisten ihmisoikeuksien toteutumiseen, mutta ei mainitse mitään siitä, miten arabit loukkaavat juutalaisasukkaitten ihmisoikeuksia noilla alueilla, minkä voisi myös kuvitella kuuluvan tarkastelun piiriin, jos noudatetaan tasapuolisuutta.
Toisin sanoen, neuvosto lähtee siitä, että ”juutalaiset ovat vieraita miehittäjiä eikä heillä siten ole mitään oikeuksia alueella, eikä myöskään heidän vuosituhansien takaisia historiallisia oikeuksiaan ja siteitään maahan huomioida ollenkaan”.
UNHRC:n päätöslauselmaan puolesta äänesti 36 maata, USA äänesti vastaan ja 10 maata pidättyi äänestämästä. Itävalta ja Belgia äänestivät lauselman puolesta kuten Euroopan maista Norja, Sveitsi ja Venäjä. Äänestyksestä pidättyivät Italia, Espanja, Tsekin tasavalta, Unkari, Puola Romania ja Moldova.

ULKOMINISTERIÖN edustaja totesi journalisteille, että Itävallan ja Belgian lähettiläille selvitettiin Israelin syvä pahastuminen heidän maansa äänestyksestä ilmoittaen samalla, ettei se ainakaan mitenkään auta ongelmien silvittämistä, vaan pahentaa tilannetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154197#.T3FdU9n3vO0

3. TOULOUSIN sarjamurhaaja/terroristin Mohammad Merahin isä kertoi AFP:n toimittajalle, että hän aikoo haudata poikansa ruumiin Algeriaan. Hänellä oli Algerian passi – ilmeisesti Ranskan passin lisäksi – ja hänen nimenä oli Algerian lähetystön kansioissa.
Murhaajan isä sanoi lisäksi, että hän palkkaa mahdollisimman hyvän asianajajan ja tulee työskentelemään loppuikänsä maksaakseen hänen palkkionsa. Hän syyttää Ranskan hallitusta ja poliisia siitä, ettei Ranskan kokoinen maa pystynyt 32-tuntisen piirityksen aikana pidättämään hänen poikaansa elävänä, esim. laskemalla kaasua asuntoon, jonne hän oli linnoittautunut runsaan asevalikoiman kanssa vannoen, ettei lähde sieltä elävänä.

Mohammadin isän syytös tuli julkisuuteen samana päivänä, kun Ranskan viranomaiset päättivät aloittaa viralliset tutkimukset hänen vanhemman veljensä Abdelkader Merahin osallisuudesta murhiin, jossa neljä juutalaista ja kolme Ranskan sotilasta sai surmansa. Abdelkaderin epäillään avustaneen veljensä murhia. Hän kertoi poliisille olevansa ylpeä veljestään, eikä ainakaan osoittanut minkäänlaista katumusta niiden johdosta.
Heidän äitinsä oli myös poliisin kuulusteltavana, mutta hänet vapautettiin ilman syytteitä.
Mohammad Merah vieraili Israelissa puolitoista vuotta sitten, kuten Israelin viranomaiset tunnustavat. Hän oli Shin Betin kuulustelussa, mutta he eivät löytäneet mitään raskauttavaa hänen taustoistaan ja päästivät hänet maahan Allenby-sillan kautta Jordaniasta vuonna 2010.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154192#.T3Fvndn3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Yksityistalossa Rehovotissa maanantai-iltana ilmeisesti oikosulusta alkanut raivokas tulipalo surmasi perheen isän Guy Shaerin, 38, ja hänen viisi lastaan iältään 1-11 vuotta. Guy Shaer oli tulipalon alkaessa vierailulla isoäitinsä luona vaimonsa Avivitin kanssa. Guy Shaer huomasi ensimmäisenä tulipalon ja kutsui paikalle palokunnan. Hänen uskotaan pyrkineen sisään asuntoon pelastamaan lapsiaan, mutta menehtyi liekkien saartamana. Lasten uskotaan menehtyneen savumyrkytykseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154188#.T3F0kNn3vO0
- 74-vuotias juutalainen liikemies, joka työskenteli juutalaisten vuokraamien asuntojen hoitajana, surmattiin raakalaismaisesti Marokossa Fezin kaupungissa. Hyökkäyksen syytä ei ole kerrottu, mutta poliisi tutkii, liittyikö siihen kansallisia piirteitä. Murhaaja pakeni paikalta hakattuaan uhriaan vasaralla päähän. Uhri kiidätettiin Hassan II:n sairaalaan, mutta hän kuoli vammoihinsa matkalla sinne. Aikaisemmin maanantaina tuhansittain ihmisiä tunkeutui Rabatin parlamenttirakennukseen polttaen Israelin lippuja. He vaativat Israelin lähettilään David Sarangan poistumista kaupungista, jossa hän osallistui Euroopan-Välimerenmaitten (EUROMED) yhteistoiminta-kokoukseen. Perjantaina mielenosoitus otetaan uusiksi osana globaalia Jerusalem-marssia maan päivän muistoksi. Näitä mielenosoituksia järjestetään kaikilla Israelin rajoilla, Länsirannalla ja Gazassa, sekä tukimarsseja useissa maissa. Saranga kuljetettiin takaoven kautta lentokentälle ja takaisin kotimaahansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154187#.T3F2W9n3vO0
- Väkivallan kasvun myötä kaduilla ja julkisilla paikoilla kuten myös tunkeutumisina koteihin on saanut yhä useammat yksityiskansalaiset etsimään keinoja, joilla puolustautua yllättävää hyökkääjää vastaan. Israelissa kehitetty itsepuolustus-menetelmä Krav Maga on tullut suosituksia Amerikassa, ja sitä opettelevat yksityis-henkilöitten lisäksi armeijan ja turvallisuusjärjestöjen virkailijat. Joka toinen minuutti yksi joutuu seksuaalisen häirinnän kohteeksi USA:ssa, ja uhrit ovat 80 %:ssa alle 30-vuotiaita. Naisiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat vieläkin hälyttävämpiä, sillä yksi neljästä nuoresta naisesta raiskataan ennen heidän valmistumistaan opistoista. Esimerkkinä kerrotaan Cindy Guerron tapaus, jossa naisen ystävänä pitämänsä mies yritti raiskata hänet, joskin Cindy onnistui selviytymään tilanteesta harmittomasti ensin jäädyttyään vastarinnatta. Tapaus sai hänet hakeutumaan Krav Maga tunneille, joissa hänet opetetaan käyttämään käsiään puolustautuakseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154203#.T3F5Ctn3vO0
- IDF:n sotilasta puukotettiin maanantai-iltana partion suorittaessa operaatiotaan Ramallahin itäpuolella lähellä Beit El juutalaisyhteisöä Jerusalemista pohjoiseen. Sotilaat avasivat tulen arabien joukkoa vastaan haavoittaen heistä kolme. Kaikki neljä haavoittunutta vietiin sairaalaan. PA:n poliisin tehtäviin kuuluisi hoitaa IDF:n suorittamat pidätykset ja yölliset operaatiot alueella, mutta järjestelmä ei pelaa. IDF:n piirissä tutkitaan, olivatko arabit järjestäneet väijytyksen sotilaita varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154200#.T3F8cNn3vO0
- MyIsraelin (Minun Israel) valmistama piirretty kolmen minuutin videon väitetään selvittävän epäileville, mistä Migronin etäyhteisön tuhoamispäätöksessä on kysymys. Kaiken varalta kehotetaan seuraamaan videota kahdesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154204#.T3F9-dn3vO0
- PA:n arabit, määrältään n. 15. järjestivät mielenosoituksen ja mellakan juutalaisen Neve Tzuf yhteisön edessä. He kivittivät kaikkia Israelin rekisterilaatoille varustettuja autoja Nabi Saleh arabikylän kohdalla. He myös polttivat autonrenkaita vieritellen niitä kohti juutalaisyhteisöä tarkoituksenaan sytyttää tulipalo, minkä he saivatkin aikaan, mutta joka sammutettiin nopeasti. Sotilaat palauttivat järjestyksen. Samantapainen autojen kivittäminen ja pysäyttämisyritys tapahtui Wadi Al-Josh lähiössä Jerusalemissa. Siinä autoilijaa kivitettiin suurilla betoni- ja kiviharkoilla. Hänen tuulilasinsa rikottiin ja kuljettaja sai useita haavoja, mutta onnistui jatkamaan läheiselle tarkastusasemalle. Poliisi kehottaa soittamaan paikalla numeroon 100, jotta lähellä oleva poliisi ehtii heti paikalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154179#.T3F_z9n3vO0
- Kunniamurhat perheen kunnian säilyttämiseksi ovat edelleen suosittuja Gazassa. PA:n parissa ne on laillisesti kiellettyjä, mutta niitä silti tapahtuu sielläkin kuten myös Israelin alueella, ja varsinkin beduiinien parissa ne ovat yleisiä. 58.i % naisista Gazassa joutuu perheen miesten, useimmiten puolisonsa, pahoinpitelyn kohteeksi. Pitävien tutkimusten ja rekisterien saaminen kunniamurhien yleisyydestä on vaikeaa, koska niistä ei haluta puhua julkisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154185#.T3GB-dn3vO0

Monday, March 26, 2012

MAANANTAI 26.03.12

1. TURVALLISUUSJOUKOT Israelissa valmistautuvat kuun vaihteen aikana tapahtuviin ”Jerusalem-marsseihin”, jotka järjestetään 36 vuotta sitten ns. maanpäivänä järjestetyn marssin muistoksi, jossa 6 Israelin arabia sai surmansa ja satakunta haavoittui. Marssilla haluttiin vastustaa hallituksen suunnitelmia laajojen maa-alueiden pakkolunastamiseksi Galileassa ja Negevissä. Tämä välikohtaus ryöstäytyi poliisin käsistä, jotka olivat täysin alimitoitettuina komennettu valvomaan marssia. Poliisit hätääntyivät marssijajoukon lähestyessä ja pysäyttääkseen sen aloittivat tulituksen kohti marssijoita. Seurauksena oli sekasorto ja hallitsematon tilanne, jota poliisit eivät enää pystyneet hillitsemään.

VIIKONVAIHTEEN aikana järjestettävä marssi on saanut laajaa tukea monelta taholta.
Sen järjestäjinä on arabeja, palestiinalaisia ja kansainvälisiä aktivisteja.
IRANIN JOHTO kehotti maan juutalaisia osallistumaan marssiin, ja paikallinen juutalaisten kattojärjestö ilmoitti lausunnossaan kannattavansa marssia:
”Me Iranin juutalaiset yhdessä Iranin kansan kanssa sen johdon ohjauksella ilmoitamme taistelevamme imperialismia ja sionismia vastaan, kunnes Palestiinan kansan lailliset oikeudet on saavutettu”. Lausunto jatkuu toteamuksella:
”Me Iranin juutalaiset haluamme myös sanoutua irti Israelin miehitysvallan ja sen hylkiömäisen armeijan suorittamista epäinhimillisistä teoista, joita he ovat tehneet jumalallisen Mooseksen käskyjen kautta (PBUH, rauha hänen sielulleen). Haluamme osoittaa tukeamme kaikkien niiden kanssa, jotka haluavat laillisia oikeuksia urhoolliselle Palestiinan kansalle.”

Debkafile raportoi perjantaina, että iranilainen parlamentaarikko Hussein Steikholeslam, jota kuvataan yhdeksi marssin järjestäjiksi, kehotti juutalaisia lähettämään 10 juutalaismiestä 18-22 vuosien välillä osallistumaan Libanonista Israelin rajalle pyrkivään joukkoon murtaakseen raja-aidalla olevat portit. Juutalaisten kärkijoukon uskotaan estävän IDF:n tulitukset marssijoita vastaan rajalla.
Juutalainen parlamentaarikko Ciamek Mordesadekh, joka pitää juutalaisille varattua paikkaa parlamentissa, sekä Iranin juutalaisjohtaja rabbi Mashallah Golestaninejad allekirjoittivat edellä mainitun julkilausuman, jossa he tukevat marssia. http://www.debka.com/article/21856/

”MAAILMANLAAJUINEN marssi Jerusalemiin”, GMJ, kuten he sitä nimittävät, kansainvälinen keskuskomitea piti ensimmäisen kokouksensa Beirutissa tammikuussa. He kertovat järjestävänsä rauhanomaisia marsseja Libanonista, Syyriasta, Jordaniasta ja Egyptistä Israelin rajoille sekä tarkastuspisteisiin Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaistan rajanylityspaikoille. Komitean jäsenet ovat aktivisteja monista eri maista sekä pienistä tuntemattomista palestiinalaisryhmistä. Israelista on mukana ”korkean arabien monitorikomitean” jäsen Muhammad Zeidan, joka osallistui Mavi Marmaralla Gazan saarron murtamisyritykseen vuonna 2010.
JÄRJESTÄJIEN lausuntojen mukaan ”marsseilla pyritään osoittamaan vastustus Israelin harjoittamalle Jerusalemin juutalaistamiselle, jota harjoitetaan entistä aktiivisemmin, muuttaakseen kaupungin fyysisiä, kulttuurillisia ja uskonnollisia tuntomerkkejä sekä muuttamaan sen väestörakennetta juutalaisvaltaiseksi”.
Komitean web-sivulla kuvataan koko Syyria-Palestiinan maa miehitetyksi Jordanjoesta Välimereen: ”Marssit järjestetään Palestiinassa (1948 miehitetyt, Länsiranta ja Gazan kaista)
kohti Jerusalemia tai lähimpään paikkaan sen lähettyvillä”.
Järjestön logo esittää mandaattivallan aikaisen kartan Palestiinasta, keskittyen Jerusalemin Kalliomoskeijaan ja Pyhän haudan kirkkoon, mutta juutalaisten 3000 vuotta vanha hautaus-maa ja sen 150 000 hautaa Öljyvuoren rinteillä on poistettu kartasta.

ISRAELIN turvallisuusjoukoille järjestettiin sunnuntaina mellakan hajottamismenetelmien ja siinä käytettävien ei-tappavien välineitten käytön kertauskurssi.
Rajapoliisi on asetettu hälytysvalmiuteen, ja vahvistuksia on siirretty pohjoiseen Libanonin ja Syyrian rajoille siellä toimivien IDF:n joukkojen tueksi.
Viranomaiset ovat valmistautuneet kaikkiin mahdollisuuksiin, mutta uskovat, etteivät Egyptin ja Jordanin viranomaiset salli marssijoitten päästä Israelin rajoille saakka.
Tilanne Libanonin rajalla on viranomaisten mukaan epäselvempi. He uskovat marssijoitten pääsevän Beaufortin muinaiseen ristiretkeläisten linnakkeeseen useita kilometrejä rajalta pohjoiseen, mutta pelkäävät, että Iran on voinut suunnitella omia toimiaan. Israelissa toimiva Tiedustelun ja Terrorismin Infokeskus varoitti alkuviikosta, että Iran on marssin aktiivisia järjestäjiä, mutta ettei se toimi julkisesti, vaan turvautuu liittolaistensa aktivoimiseen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=263393, http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=263334

2. JATKONA edellisessä artikkelissa olleeseen analyysiin Israelin ja palestiinalaisten välisistä suhteista sopii hyvin ynetnews.com julkaisema Yoel Meltzerin laatima artikkeli, jossa hän tutkii asiaa omista lähtökohdistaan.
Meltzer viittaa siihen, miten Israel kutsui pahimman vihollisensa Tunisiasta Israeliin kuvitellen, että sovitellen ristiriitoja hänen kanssaan voitaisiin saavuttaa sopimus, jolla vihollisuudet lopetettaisiin ja voitaisiin yhdessä rakentaa maata molempien kansojen parhaaksi.

KUTEN aikaansa seuraava lukija on hyvin tietoinen, se oli ylivoimainen vaatimus esitettäväksi Jasser Arafatille, jonka koko ura ja elämä oli rakennettu juutalaisuus-vastaisuudelle ja Israelin tuhoamiseen. Ensimmäisen ja toisen intifadan aikana Arafatin tukemat ja rahoittamat terroristit pommittivat taivaan tuuliin kahviloita, ravintoloita, busseja, kadulla kulkijoita vain siksi, että ne olivat täynnä juutalaisia. Tämä tukeminen tapahtui pitävän salaisuuden verhon suojassa, jolla hämättiin palestiinalaisille rahaa myöntävät länsimaat antaen vuosisadan pahimmasta terrorista maailmalle kuva rauhanmiehenä, jonka kanssa voi solmia rauhan.
Jo silloin kyseltiin aiheellisesti: ”Voikohan leopardi muuttaa täpliään ja etiopialainen ihonsa värin?”, johon asiallinen vastaus kuuluu: ”Vaikka leopardi voisikin päästä täplistään, peto se on silti; ilman tuntomerkkejään vain vaikeammin tunnistettavissa”.
Jasser Arafat kuoli ilmeisesti AIDS:in seurauksena, vaikka ranskalainen sairaala, jossa häntä hoidettiin kuolemaansa saakka, sopivaisuussyistä kieltäytyi julkistamasta kuolintodistusta.

YOEL MELTZER lähestyy kysymystä toiselta näkökulmalta. Hän analysoi, että Israel kuvitteli voivansa voittaa vihollisensa luottamuksen ja hyvän tahdon luovuttamalle sille lisää ja lisää maata, oikeuksia ja valtuuksia hoitaa omia asioitaan. Hän toteaa, että vaikka Oslon sopimusten laatimisen aikoihin sellaista menetelmää pidettiin järkevänä ja oikeutettunakin, kahden vuosikymmenen ajan yritettyään sen toteuttamista, joka on osoittautunut kuin käärmeen houkuttelemiseksi pulloon, on karmeisiin kokemuksiin perustuen tunnustettava, että kuvitelma sen onnistumisesta on perusteiltaan täysin virheellinen.
Meltzer kääntää menetelmän ylösalaisin todeten, että oikeuksien ja maan luovuttaminen palestiinalaisille tarkoitti Israelin oikeuksien rajoittamista. Israel oli virheellisen ideologian puitteissa valmis ottamaan ”harkittuja riskejä”, joista Ehud Barak edelleen esittää, antaen palestiinalaisten jopa amerikkalaisen ja EU-maitten tuen turvin rakentaa omaa armeijaansa, jota häveliäisyyssyistä kutsutaan poliisiksi, mutta jolle annetaan sotilaskoulutusta ja aseistetaan amerikkalaisin sota-asein.

MELTZER esittää havaintonaan, että koko ajatusrakennelma on hylättävä ja rakennettava uusi lähtien tosiasioista eikä haaveellisista kuvitelmista. Ei enää tunnontuskissa tehtyjä myönnytyksiä, jotka antavat kuvan, ettei maa ole meidän ja että olemme varastaneet sen, kuten arabien keskeinen syytös esittää. Hamasin ulkoasioitten toimiston johtaja Khaled Mashaal totesi tämän vieraillessaan Turkin pääministeri Erdoganin luona: Juutalaiset ovat selvästi tappiomielialan vallassa, sillä he ovat aina valmiit luovuttamaan lisää maata.
Meltzer arvioi, että tämä tappiomieliala on rohkaissut Israelin vihollisia ja hajottanut Israelin sisäistä yhtenäisyyttä, sillä osa kansasta on opastettu Oslon kannattajiksi kaikista vastoin käymisistä huolimatta, osan suhtautuessa siihen alusta lähtien epäillen tai hyläten.
Hän toteaa, että tämän virheellisen ajatuskuvion mukaisesti IDF on antautunut tasapäiseen kahinointiin palestiinalaisten terrorijärjestöjen kanssa, jossa laukaus kostetaan laukauksella – tai raketti ohjuksella, kuten IDF toimii - , ja tätä vaarallista piirileikkiä siviilien kustannuksella on käyty vuodesta toiseen ja jatketaan loputtomiin, ellei peruskuvioita muuteta.
Meltzerin lopputoteamus on, että Israelin tulee lisätä Israelin itsenäisyyttä ja päätösvaltaa, ja samalla vähentää palestiinalaisten itsenäisyyttä. Vain tältä pohjalta Meltzer katsoo voitavan kehittää tasapainotilannetta ja rauhaa sekä Israelissa että Lähi Idässä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4207791,00.html

3. UUTISOTSIKOITA
- Israelin kotirintaman sotilas, 19-vuotias ilman asetta mutta sotilasasussa kulkeva, pahoinpideltiin Jerusalemin Polanski kadulla. Ohikulkijat havaitsivat hänen makaavan maassa kovissa tuskissa voimatta nousta jaloilleen. Hänet kiidätettiin Ein Keremin sairaalaan kevyen paikan päällä annetun ensiavun jälkeen. Hänen pahoinpitelijänsä pakenivat paikalta. Hän kertoi poliisille, että kaksi arabia pahoinpiteli häntä ilman mitään syytä. Sotilas valitti tuskaa leuassaan ja polvessaan. Viime kuussa joukko arabeja hyökkäsi Haifassa kahden siviili-vaatteissa olevan sotilaan kimppuun pahoinpidellen heidät sairaalakuntoon. Poliisi pidätti useita arabeja, joista osa päästettiin äskettäin kotiarestiin oikeusistuntoa odotellen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4207802,00.html
- Korkein oikeus teki eilen päätöksen Migronin juutalaisesta etäyhteisöstä, joka sen aiemman päätöksen mukaan tuli tuhota kuun loppuun mennessä. Uuden päätöksen mukaan yhteisö on tuhottava elokuun alkuun mennessä. Päätös herätti katkeraa vastustusta useiden kansanedustajien taholta valittaen, että sen mukaisesti asukkaat pakotetaan poistumaan kodeistaan kahdesti. Hallitus olisi voinut laillistaa yhteisön ja välttää tämän katkeran näytelmän, jota taas esitetään kansalle TV:n välityksellä, mutta hallituksen kiireet olivat jossain muualla. Tämäkin osoittaa korkeimman oikeuden toiminnan mielettömyyden sen osallistuessa selvästi hallituksen mandaattiin kuuluviin asioihin, jotka politisoivat sen päätökset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154149#.T3AvSdn3vO0
- IDF valmistautuu maassa alkavaan lintukauteen varsinkin Galileassa. Valmistautuminen koskee erityisen vaikeana IAF:n Ramat David lentotukikohta Yisreel laaksossa, joka sijaitsee lintujen muuttoreitin varrella. Lintujen muuttoaika kaksinkertaistaa vaaran joutua onnettomuuteen linnun joutuessa hävittäjän ilmanotto-nieluun. IAF käyttää opetettuja koiria apunaan lintujen hätistelemiseksi pois kiitoradoilta, mutta lintuparville, jotka voivat olla hyvin laajoja ja tiheitä, ne eivät tietenkään mahda mitään. Yksi tällainen ”lentokoira” on mustavakoinen ”Strike”. Sotilaat kuvaavat sitä hyvin uskolliseksi ja osaavaksi, joka on pystynyt takomaan pelon lintujen mieliin sen hätistellessä niitä pois tukikohdan läheisyydestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154136#.T3Aw1dn3vO0
- Lähes 50 % gazalaisista syyttää Hamasia Gazan kaistaa runtelevasta polttoaine-pulasta, joka on pysäyttänyt sähköntoimituksia ja sairaaloiden toimia. Palestiinalaiset syyttivät, että eräs vauva kuoli, koska sähkökatkon vuoksi sen tarvitsemat apuvälineet eivät toimineet, mikä osoittautui vääräksi, vauva kuoli muista syistä. 21,2 % syytti Israelia polttoainepulasta, Abbasia 11.6 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154147#.T3AzBtn3vO0
- AP kertoo, että Egyptin perustuslakia laativaa 100 jäsenen paneelia hallitsevat islamilaiset puolueet. Heillä on lähes 60 jäsentä paneelissa mukaan lukien 37 parlamentin jäsentä, jotka sen kaksi kamaria valitsivat päivää aiemmin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154145#.T3A0R9n3vO0
- Venäjän presidentti Dmitri Medvedev totesi äskettäin, että Kofi Annanin välitystarjous on Syyrian presidentti Bashar Assadin viimeinen mahdollisuus selvittää maansa sisäinen kapinaliike. Taistelut armeijan ja kapinalisten välillä jatkuivat kuitenkin eilen sunnuntaina, jolloin ainakin 30 ihmistä, sotilaita ja siviilejä, sai surmansa, kertoo AFP. Syytökset huudetaan molemmilta puolilta FSA:n joukkojen syyttäessä, että Assadin armeija käyttää siviilejä suojanaan, mutta samaa tekee varmaan sekin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154142#.T3A1Jtn3vO0

Sunday, March 25, 2012

SUNNUNTAI 25.03.12

1. ISRAELIN johto näyttä vähitellen heräävän karuun todellisuuteen – sanoisinko taas kerran – ettei PA:n nykyisen johdon kanssa voi saada hyväksyttäviä sopimuksia, sillä se suhtautuu Israeliin hyvin vihamielisesti ja ”harjoittaa diplomaattista terroria Israelia vastaan”, kuten ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi Singaporen vierailunsa yhteydessä.
ON PAIKALLAAN tässä yhteydessä painottaa tosiasiaa, etteivät israelilaiset tunne vihaa palestiinalaisia kohtaan eikä halua syrjiä heitä, kuten maailmaa kiertävistä Israelia syyttävistä kirjoituksista ja lausunnoista voisi päätellä, ja mitä monet Israelin ystäviksi itseään kutsuvat suomalaisetkin sokeudessaan esittävät. Se mitä Israelissa vastustetaan ja jota poliittisen johdon on ollut ja on vaikea tunnustaa ja hyväksyä, on se, että palestiinalaisten johtoon on noussut Tunisiasta Israelin vasemmiston kutsusta Jasser Arafatin johdolla tullut veren-himoinen joukko, jonka tuhoa ja hajaannusta aiheuttavat jäljet ovat vieläkin nähtävissä Jordaniassa ja Libanonissa.
TÄTÄ JOUKKOA edustaa PLO (Palestiinan Vapautusorganisaatio), joka perusti Israelin silloisen johdon myötävaikutuksella Palestiinan Auktoriteetin (PA) hoitamaan palestiinalaisiksi itseään kutsuvan sekalaisen kansan päivärutiinia. Tämän joukon kanssa, joka täydentää itse itseään, on vaarallista tehdä sopimuksia, koska sekä PLO:n että PA:n peruskirjojen mukaan niiden päämääränä on Israelin tuhoaminen. Onhan heillä vaaleja - silmänlumeeksi länsimaitten harhauttamiseksi muka ”demokratian nimissä”, mutta niitä pidetään vain silloin, kun se on poliittisesti tarkoituksenmukaista. PLC:n ja ”presidentin” vaalit piti pitää 2009, mutta niitä on siirretty vuodesta toiseen ja siirrettäneen tältäkin vuodelta, minkä vuoksi PA:n nykyhallitus ja ”presidentin” virkaa pitävä Abbas toimivat laittomasti, ilman mandaattia.

TÄLTÄ POHJALTA on ymmärrettävä Mahmoud Abbasin ja hänen jenginsä väsymätön ponnistelu kansainvälisellä areenalla Israelin saattamiseksi yhä kestämättömämpään asemaan, mistä PLO/PA:n esitykset YK:n Ihmisoikeusneuvostolle (UNHRC) ovat tuoreimpia esimerkkejä. Tämä siksi, että ne ovat tajunneet, ettei Israelia pysty voittamaan taistelu-rintamalla – joskin sitä voidaan haavoittaa ja haavoitetaan kaiken aika, kuten päivittäiset yksityisten palestiinalaisten hyökkäykset siviilejä ja tarkastuspisteillä toimivia sotilaita ja poliiseja vastaan osoittavat. Aseina käytetään kiviä, veitsiä ja polttopulloja, koska tuliaseita on vaikea piilottaa. Hyökkäyksiä tehdään myös juutalaisyhteisöissä asuvia perheitä vastaan, joita yhteisöissä työskentelevät palestiinalaiset vakoilevat tulevaa veristä iskua varten.

PA:N JOHTO kunnioittaa näitä murhaajia ja terroristeja kansan sankareina ja ”marttyyreinä” nimeten katuja, aukioita, lasten leirejä ja nuorisotapahtumia heidän mukaansa ja maksaa kiinni joutuneitten tai henkensä menettäneiden perheille kuukausipalkkaa EU:n myöntämistä varoista. Tämä voidaan ymmärtää siten, että EU ja muut länsimaat tukevat varoillaan Israelin vastaista terrorismia. EU:n johto lienee hyvin tietoinen tästä, mutta koska muslimien hyvän tahdon saavuttaminen on talouspoliittisesti ja ”sisäisen rauhan säilyttämisen vuoksi” edullista, sitä ei julkisesti myönnetä eikä jäsenmaiden kansoille kerrota mitään.

2. ISRAELIN hallitus harkitsee ”rangaistustoimien” asettamista PA:lle sen UNHRC:lle tekemien esitysten vuoksi, joissa neuvostoa vaaditaan tutkimaan Israelin Juudean ja Samarian alueilla harjoittamaa politiikkaa ja lähettämään tutkimuskomitean paikan päälle ”Goldstone2” tapaisen raportin laatimiseksi ”Israelin harjoittamista laittomuuksista ja syrjinnästä”. Israel ilmoitti jo etukäteen, ettei se toimi yhteistyössä sen kanssa.
Hallituksen esityksen mukaan PA:n kerättyjä vero- ym. saatavien tilityksiä PA:n tileille siirretään, sekä jäädytetään Israelin ja PA:n väliset taloudelliset yhteistoimintamuodot. Artikkelissa mainitaan, että hallitus haluaa tällä lähettää viestin PA:n hallitukselle, ettei se voi toimia yhteistyössä hallituksen kanssa, joka toimii sitä vastaan kansainvälisellä areenalla.

TÄMÄ ”viestien lähettäminen” on surkuhupaisaa. Olisi paljon selkeämpää sanoa suoraan, että yhteistoiminta noilla perusteilla on mahdoton ja että yhteydet lopetetaan, kunnes PA muuttuu.
Israel jäädytti PA:lle menevät suoritukset UNESCO:n hyväksyttyä PLO/PA:n jäsenekseen vastoin peruskirjaansa, jonka mukaan vain valtioilla on siihen oikeus, mutta lähinnä USA:n ja EU:n painostuksesta palautti entisen käytännön marraskuussa.
LIEBERMAN kutsui Singaporen lausunnossaan UNHRC:n toimintaa ”tekopyhyyden ja kaksi-naismoraalin järjettömäksi teatteriksi (Theater of the absurd of hypocricy and dual standards). Hän sanoi harkitsevansa yhteyksien katkaisemista neuvoston kanssa ja pyytää
muitakin maita, ennen kaikkea USA:ta, seuraamaan esimerkkiä. USA:n saaminen mukaan voi Obaman muslimimyönteisyyden vuoksi olla turha toive, eivätkä muut maat ja varsinkaan EU:n jäsenmaat, halunne katkoa suhteitaan YK:n instituutioiden kanssa.
USA:n ulkoministeriö esitti raportissaan myönteisiä piirteitä UNHRC:n toiminnassa, joista se otti kunnian itselleen, koska oli pystynyt vaikuttamaan joihinkin päätöslauselmiin.
USA aloitti avustusten myöntämisen sekä PA:lle n. 90 miljoonaa että Egyptille 1.3 miljardia.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=263254

3. ”ISRAELIN mahdollisuudet vaikuttaa Lähi Idän kehitykseen ovat hyvin rajoitetut, mutta yhdellä sektorilla Israelilla on kaikki vaikutusmahdollisuudet käsissään”, sanoi Israelin johtavana akateemisena teoreetikkona luonnehdittu Asher Susser Kansallisen Turvallisuusinstituutin paneelissa torstaina jatkaen: ”ja tämä sektori on sen suhteet palestiinalaisten kanssa”. ”Israelin alueellinen asema on yhtä tärkeä kuin milloin tahansa historiansa aikana, mutta se voi pienentää menetyksiään aloittamalla yksipuolisen erottautumisen palestiinalaisista”, hän vakuutti.

SUSSER sanoi, että tällä areenalla Israelilla on vielä kohtalo omissa käsissään. Hän selitti, ettei Israel pysty ehkä koskaan solmimaan rauhansopimusta palestiinalaisten kanssa, mutta yksipuolinen erottautuminen auttaisi Israelia joutumasta yhden valtion loukkuun. Hän kutsui ”arabikevättä” ryhmäkuntaisuuden, heimokohtaisuuden ja ennen kaikkea islamin nousemiseksi eturiviin. Hän varoitti Israelin johtoa ja muita samalla tavoin ajattelevia tuudittautumisesta toimettomuuteen odottaessaan, että aaltoilu arabimeressä laantuisi ja tilanne rauhoittuisi. Hän totesi havaintonaan, että ”Algeriaa lukuun ottamatta Marokosta Persianlahden maihin kaikissa arabimaissa hallitsevat islamilaiset hallitukset. Tämä asettaa Israelin takaisin vuoteen 1949, jolloin ei solmittu rauhaa vaan tulitaukoja valtioitten kanssa. Elämme tilanteessa, jossa Israelin syrjiminen on yleisempi kuin normalisoiminen.” Tämän vuoksi hän katsoo, että Israelin tulee toimia yksipuolisesti alueella, jossa se vielä voi sen tehdä, eikä odottaa tilanteen ”normalisoitumista”.

SUSSER moittii länsivaltoja, etteivät ne suostu katsomaan tosiasioita sellaisina kuin ne ovat, eli että uskonto on oleellinen osa Lähi Idän maiden sisäpolitiikkaa. ”Eivät ne ole sekulaarisia maita”, hän toteaa. ”Vaikka historiassa oli laaja kampanja arabimaitten muuttamiseksi länsimaitten tapaiseksi ei-uskonnolliseksi ”Pan-Arabismin” hallitsemaksi yhteisöksi, se osoittautui suureksi harhaksi”, hän analysoi.
SUSSER kannatti Washington Instituutin Lähi Idän tutkimuksen apulaisjohtaja Robert Satloff, joka sanoi, että termit ”arabikevät” tai ”arabien herääminen” eivät kuvaa tilannetta oikein. Hän totesi, että niiden sijaan arabimaissa on joukko intifadoja, aseellisia tai aseettomia kansan-nousuja, joiden tulokset ovat epäselviä tai mihin ne johtavat. Hän kuitenkin katsoi, ettei USA:n rooli Lähi Idässä ole vielä väistynyt eikä sen vaikutus loppunut. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=263218

4. SUSSER & co hyvää tarkoittavat artikkelit ja puheet yksipuolisen vetäytymisen tuomista eduista kalpenevat kuitenkin elottomiksi kuin ruumiit, kun niitä tarkastellaan Gazasta vetäytymisen sen 21:n ja neljän juutalaisyhteisön tuhoamisen seurausten valossa, kuten Martin Sherman tekee JP:n artikkelissaan, joka julkaistiin perjantaina 24.03.2012.
Sherman vakuuttaa, ettei artikkelin tarkoituksena ole moralisoida vetäytymisen eduista tai vahingoista, vaikka epäileviä huomautuksia ja varoituksia esitettiin, vaan antaa dokumentoitu kuva kansaa johtavien miesten ja naisten tilanteen oikean arvioinnin puutteesta.

SHERMAN esittää useitten johtavien poliitikkojen ja kansanjohtajien vakuuttavia lausuntoja, joissa kansalle uskoteltiin, miten ”yhtään rakettia tai kranaattia ei enää lennä Israelin puolelle” (Rabin) tai miten ”koko maailma syleilee Israelia ja etsii yhteyksiä sen kanssa, kun Israel vetää joukkonsa ja asukkaansa pois Gazasta ja Samarian pohjoisosasta” (Sharon). Sherman taluttaa lukijoitten silmien eteen Rabinin, Sharonin, Sheetririn, Cohenin, Nokedin, Mofazin, Paz-Pinesin, Steinitzin ja Netanyahun, joista jokainen oli silloin vaikutusvaltaisessa asemassa ja jotka jokainen näkivät vetäytymisessä pelkkää hyvää. Hän antaa vähän taputusta itselleen, joka muutaman muun tavoin esitti varoituksia ja pystyi jopa ennakoimaan ääriainesten aseistautumisen ja vallan anastamisen, terrori-iskut, salakuljetuksen Siinailta, cast lead-tapaisen operaation ja jopa Goldstonen laatiman Israelia tuomitsevan raportin YK:lle.
Sherman esittää yhteenvetonaan, ettei kukaan ajatteleva henkilö voi katsoa Gazan vetäytymistä muuna kuin massiivisena, järjettömänä ilkeämielisyytenä – monimuotoisena
törkeänä virheenä ilman pienintäkään lunastavaa piirrettä. Hän sanoo monisanaisen runollisesti, että ”monet näistä päättävistä ja vaikuttajista ovat edelleen päättämässä tulevaisuudestamme, ja siksi meillä on kansana oikeus esittää kysymys”: ”Mitä muita vaaroja he eivät ehkä näe – tai vaikka näkevät, eivät välitä?” http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=263064

5. UUTISOTSIKOITA
- Tuhatkunta ihmistä marssi lauantai-iltana Tel Avivin keskustassa ensimmäisessä mielenosoituksessa Iranin sotaa vastaan. He kantoivat suurikokoisia tauluja, joissa arvosteltiin sekä pääministeri Netanyahua että AIPAC:in konferenssia. Mielenosoittajat ilmaisivat vastustuksensa sodalle Irania vastaan, koska juuri Tel Avivin asukkaat tulisivat kärsimään sen seuraukset hävityksenä ja veren-vuodatuksena. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=263227
- Euroopan kristilliset piispat näyttävät lopultakin heränneen talviunestaan havaittuaan, miten Saudi Arabian päämufti antoi ”fatwan”, uskonnollisen päätöksen, joka sitoo kaikkia muslimeja, että kaikki kristilliset kirkot on hävitettävä Persianlahden maissa. Muftin tulkinta on vastauksena Kuwaitissa esitettyyn kysymykseen, voivatko kristityt rakentaa uusia kirkkoja muslimimaissa. Persianlahden maissa asuu arviolta 3.5 miljoonaa kristittyä siirtotyöläistä, usein orjan asemassa kurjissa olosuhteissa. Piispat vetoavat kansainvälisiin normeihin ihmisarvoista ja muihin länsimaisiin arvoihin kuuluviin lakeihin, joista muslimit nauttivat länsimaissa, mutta joista muslimit omassa maassaan voivat vain haaveilla sisimmässään, ei ääneen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=263235
- Israelin apulaisulkoministeri Danny Ayalon tarkensi ministeriön kantaa UNHRC:n päätökseen tarkkailijaryhmän lähettämiseksi Juudeaan ja Samariaan, ettei Israel tule myöntämään sen jäsenille maahantulo-oikeutta. Toiseksi hän sanoi ministeriön tutkivan, onko mielekästä jatkaa jäsenyyttä noin yksipuolisessa järjestössä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=263274
- Egyptiläinen lehti Al-Ahram kertoi sivullaan, että Iran tarjosi kahdelle egyptiläiselle miehelle 50 miljoonaa Egyptin puntaa israelilaisen laivan tuhoamisesta Suezin kanavalla. Egyptin hallitus ei ole antanut julkilausumaa asiasta, mutta jos se on totta, se särkee pahoin Egyptin ja Iranin välisiä suhteita aikana, jolloin Iran hakee kontakteja Egyptiin, joka on osoittanut valmiuksia suhteiden parantamiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=263219
- Satoja egyptiläisiä jalkapallofaneja nujakoi poliisin kanssa Egyptissä esittääkseen vastalauseensa jalkapallokentällä tapahtuneeseen mellakkaan osallistuneen joukkueen sulkemista pois tulevista kilpailuista. Mellakan aikana 74 ihmistä kuoli. Yksi ihminen kuoli ja 65 haavoittui Port Saidissa tapahtuneessa mielenosoituksessa. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=263228
- Obama totesi tutustuessaan demilitarisoituun vyöhykkeeseen Etelä- ja Pohjois-Korean välisellä rajalla, että ikkuna on vielä raollaan Iranin kanssa käydyssä ydinasekiistassa, mutta että tuuli voi sulkea sen arvaamatta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=263279
- Brittilehti Sunday Times kertoi sunnuntain lehdessään, että israelilaisia kommandoja toimii Iranin sisällä. Lehden artikkelin mukaan heidän tehtävänsä on löytää selviä todisteita Iranin ydinaseen valmistamisesta. Kommando-sotilaat menivät sisään Iranin sotilaiksi pukeutuneina maan kurdialueelta. Artikkelin mukaan Israel käyttää Black Hawk helikoptereita sotilaitten kuljettamiseen rajan yli väittäen, että sitä on tapahtunut useiden vuosien ajan. Fordon rikastamo lähellä Qomin pyhää kaupunkia on yksi tutkimusten kohde, jossa Iran onnistui rikastamaan uraania 20 asteeseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154108#.T27h6tn3vO0
- Juutalainen patikkaryhmä joutui palestiinalaisten kivittäjien piirittämiksi ja kivittämiksi Kfar Burqan kylän lähelle. Yhdellä patikoijista oli ase mukanaan, ja hän haavoitti sillä yhtä arabia muitten hajaantuessa, kunnes IDF tuli paikalle, joka aloitti tutkimukset asiassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154096#.T27jldn3vO0