Friday, February 17, 2012

PERJANTAI 17.02.12

1. JÄRKYTTÄVÄ auto-onnettomuus eilen vaati 7-10 lapsen sekä heidän opettajansa hengen, ainakin 42 lasta haavoittui. Kuutisenkymmentä lasta kuljettanut palestiinalaisbussi oli matkalla Shuafatin pakolaisleiristä päivän kestävälle retkelle Ramallahiin. Sen kerrotaan kuitenkin kääntyneen takaisin huonon, viileän ja sateisen sään vuoksi. Ajaessaan takaisin pian ns. Adam-risteyksen jälkeen se törmäsi Jerusalemin itäosaan matkalla olleeseen rekka-autoon, joka alkoi liukastella märällä ja vetisellä sekä vaaralliseksi luonnehditulla tieosuudella lähes pystysuoriksi louhittujen kallioseinämien välissä. Rekan kuljettaja ei pystynyt hallitsemaan ajokkiaan, vaan se törmäsi suoraan vastaantulevaan bussiin, joka suistui tien varteen, kääntyi ympäri ja syttyi tuleen.
Paikalle kutsuttiin välittömästi sekä israelilaisia että palestiinalaisia pelastusvoimia. Alue kuuluu ns. C-alueeseen, jossa Israel vastaa sen sekä siviili- että turvallisuushallinnosta.
Haavoittuneita lapsia kuljetettiin palestiinalaisiin sairaaloihin, mutta pahimmin palaneet ja loukkaantuneet vietiin sairaaloihin Israelissa. Paikalle tulleet lääkintäviranomaiset pitivät ihmeenä sitä, että niin monta lasta pääsi pelastautumaan, koska bussi paloi kokonaan. Pelastustoimia viivytti osittain se, ettei aluksi ollut täyttä varmuutta onnettomuuspaikasta, kuten Zakan Jerusalemin osaston johtaja Ben Zion Oring totesi. Jotkut lapset ovat niin pahoin palaneet, että heidät joudutaan tunnistamaan DNA-näytteiden perusteella; osan palovaurioita saaneista lapsista heidän vanhempansa pystyivät tunnistamaan sairaalassa.

PA:n terveysministeri käytti tilaisuutta hyväkseen syyttääkseen Israelia ja varsinkin IDF:n upseereita, että ne viivyttivät palestiinalaisen lääkintähenkilöstön pääsyä onnettomuuspaikalle sekä siitä, etteivät israelilaiset antaneet tarvittavaa hoitoa haavoittuneille. Abu Mughli osoitti sormellaan IDF:n suuntaan todeten, ettei se puuttunut tilanteeseen heti onnettomuuden jälkeen, mikä olisi voinut säästää lasten henkiä, vaaten samalla miehityksen lopettamista.
Apulaisterveysministeri Yaacov Lizman torjui PA:n viranomaisten syytökset täysin valheellisina ja sopimattomina todeten, että lääkintä- ja pelastusviranomaiset antoivat ensiapua välittömästi, ja että jotkut haavoittuneista vietiin Israelin parhaisiin sairaaloihin hoidettaviksi.
Anatan palestiinalaiskylän johtaja Ibrahim al-Ritai sanoi onnettomuuden sattuneen hyvin vaarallisella tieosuudella, ja että turvallisempi tie kulkee Beit Elin kautta, mutta palestiinalaiset eivät saa käyttää sitä. Hän myös väitti sotilaitten estäneen siviilejä auttamasta haavoittuneita palavasta bussista ennen ambulanssien saapumista.
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=258066
http://www.haaretz.com/news/national/10-killed-as-palestinian-children-s-bus-truck-collide-near-jerusalem-1.413257

2. SYYRIAA koskeva arabiliiton laatima päätöslauselmaehdotus hyväksyttiin YK:n yleis-kokouksessa eilen äänin 137 puolesta 12 vastaan. Venäjä ja Kiina olivat esityksen hylkääjien joukossa. Päätöslauselma on luonteeltaan neuvoa-antava, ei sitova.
YK:n 193 jäsenen muodostamassa yleiskokouksessa alustavan ääntenlaskennan mukaan, jonka turvallisuusneuvosto hylkäsi 04.02.2012 Venäjän ja Kiinan käyttämän veto-oikeuden perusteella, esitystä kannatti 137 jäsentä, vastusti 12 ja äänestyksestä pidättyi 17, mutta kolme edustajaa sanoi äänestäneensä, mutta tekniikka ei rekisteröinyt niitä.

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYKSEN oli laatinut Saudi Arabia, ja sen esitti YK:n yleiskokoukselle Egyptin valtuuskunta YK:n arabiedustajien nimissä.
USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice totesi: ”Tänään YK:n yleiskokous lähetti selkeän viestin Syyrian kansalle, että maailma tukee sitä. Ylivoimainen enemmistö YK:n jäsenmaista kannatti arabiliiton laatimaa esitystä, jonka tarkoituksen on Syyrian kansan kärsimysten lopettaminen.” Hän lisäsi lausuntoonsa, ”ettei presidentti Bashar Assad ole koskaan ollut eristetympi”.

YK:n päätöslauselmassa vaaditaan Bashar Assadin eroa hänen varamiehensä hyväksi, jonka tehtävänä on valmistella uusia parlamentti- ja presidenttivaaleja. Siinä tuetaan täysin arabiliiton esitystä, ja kehotetaan YK:n pääsihteeriä lähettämään erityis-lähetystön Syyriaan. Siinä tuomitaan Syyrian armeijan rikokset inhimillisiä oikeuksia vastaan ja vaaditaan joukkojen välitöntä vetämistä kaupungeista ja kylistä.

SYYRIAN YK:n lähettiläs Bashar Jaafari tuomitsi päätöksen todeten, että sen tarkoituksena
on Assadin hallituksen kaataminen ja Syyrian alistaminen terroristi-opposition valtaan. Hän sanoi Syyrian tuntevan syvää epäluuloa päätöslauselman laatineitten maitten motiiveihin, koska ne maat johtavat media- ja poliittista hyökkäystä maata vastaan. Hän syytti näiden maiden antavan terroristeille aseellista ja poliittista tukea, kuten myös mediavälineissä.
VENÄJÄN YK:n lähettiläs Vitaly Churkin sanoi päätöslauselman edustavan huolestuttavaa päämäärää eristää Syyrian johtajisto, lopettaa yhteydet sen kanssa ja määritellä ulko-puolinen formula poliittiseksi ratkaisuksi.
Iran, Pohjois-Korea, Venezuela ja Bolivia olivat päätöslauselman hylkääjien joukossa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258213

3. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuutti Hizbullah-johtajan Abbas Musawin ja sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin muistotilaisuudessa, ettei hänen johtamansa järjestö ole Intiassa, Thaimaassa ja Georgiassa israelilaisia vastaan tehtyjen pommi-iskujen tai niiden yritysten takana. Hän sanoi, etteivät he hyökkää sotilaitten ja diplomaattien kimppuun, mutta ne jotka syyllistyivät Mughniyehin salamurhaan, ovat täysin tietoisia, keitä he uhkaavat.
Hän sanoi, että vain Allah tietää, kuka niiden hyökkäysten suorittaja oli, mutta Hizbullahilla ei ollut mitään yhteyttä niiden kanssa.

NASRALLAH vakuutti, että Imaad Mughniyehin veri vaatii kostoa, ja ”niin kauan kuin veri vuotaa meidän suonissamme, Hizbullah tulee kostamaan hänen vuodattamansa veren”. Nasrallah vakuutti, ettei hän tuhlaa aikaansa analysoimalla, ketkä olivat äskeisten iskujen takana, mutta olisi häpeällistä Hizbullahille vahingoittaa yksinkertaisia israelilaisia, sotilaita ja diplomaatteja. ”He ovat aivan hyvin selvillä, keitä me tarkoitamme. He valmistautuvat iskuja varten, ja me sanomme – varokaa. Viimeiseen veripisaraamme saakka jatkamme ponnistelujamme, kunnes Mughniyehin veri on kostettu. Tämä on arvostettu kosto.”

Hizbullahin ”sotilasjohtaja”, aseitten ja ohjusten hankkija Imaad Mughniyeh sai surmansa Damaskoksessa helmikuussa 2008 tultuaan neuvotteluista ja istuutuessaan autoonsa. Hänen autonistuimensa selkänojaan asennettu kaukosäätimellä räjäytetty pommi irrotti hänen päänsä ruumiista. Mikään järjestö ei ole tunnustautunut pommin asentajaksi.
Nasrallah viittasi Mossadin aiemman johtajan Meir Daganin arvioon, että Hizbullahin asevarasto on suurempi kuin 90:llä %:lla valtioista, että vain Allah tietää, onko näin, mutta että hänelle riittää tieto, että Israel tiedostaa sen. Hän sanoi ”järjestönsä taistelevan Israelia vastaan, koska se miehittää kristityille ja muhamettilaisille pyhää Palestiinaa, juutalaistaa Jerusalemia ja aiheuttaa kärsimyksiä palestiinalaisille”. Hän kutsui ”Israelia vaaraksi alueen kansoille riippumatta rodusta, uskonnosta tai kulttuurista, ja sellainen vaara on paljastettava ja eliminoitava”, hän julisti. Hän vakuutti, että Israelilla on paljon vihollisia ilman Hizbullahiakin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152859#.Tz4Ca1H3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Hapoalim-pankin edustajat ilmoittivat, että pankin internet-yhteyksiä vastaan oli tehty Cyber-yritys, mutta että hyökkäys oli pystytty eliminoimaan. Yisrael Hayom kertoi uutisessaan, että Israelin Pankki oli kutsunut eilen israelilaisten pankkien edustajat hätäkokoukseen, jossa pyrittiin selvittämään, miten pankkimaailma voi puolustautua yleistyviä ja voimistuvia Cyber-hyökkäyksiä vastaan. Hapoalim-pankin edustaja sanoi, että hyökkäysyritykset kohdistuivat pankin yksityis-tietokoneisiin. Suurin vaara kohdistuu internetin kautta tapahtuvaan pankki-asiointiin, eikä turvallisuus ole sillä sektorilla ajan tasalla tai se on olematon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152866#.Tz4KWlH3vO0
- Välimerenmaiden 18. turismin edistämiseksi tarkoitetussa näyttelyssä Tel Avivissa oli koju, jossa pyrittiin edistämään israelilaisten matkoja Turkkiin. Matkailijat kuitenkin näyttävät vierastavan aiemmin suosittuja lomakohteita Turkissa maitten välisten suhteitten viilenemisen vuoksi. Se ei kuitenkaan estä turkkilaisia matkustamasta Israeliin. Viime 80 000 israelilaista vieraili Turkissa, sitä edellisenä 500 000. Turkin edustajat ennustavat matkojen nousevan, koska ”nyt on rauhallinen kausi, ja hotellit Aanatoliassa ovat valmiit, eikä ole mitään ongelmia vieraiden saapumiseksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152860#.Tz4Np1H3vO0
- Kaksi Israelin puolustusministeriön siviilivirkailijaa oli vähällä joutua lynkatuiksi, heidän ajaessaan Scopus-vuorella ja ottaessaan väärän kadun, joka johti heidät arabialueelle ja siellä liikennemottiin kahden auton väliin. Arabinuoret havaitsivat heidät ja alkoivat kivittää heidän autoaan. Eräs nuorista, joka oli tullut läheisestä koulusta, iski suurella kivilohkareella heidän autonsa tuulilasia. Kivilohkare murskasi lasin ja iski auton ohjaajaa Yehuda Attasia kasvoihin ja päähän. Hän kaasutti silloin autonsa vauhtiin ja pakeni läheiseen hotelliin, josta hänet vietiin sairaalaan. Attias on joutunut käymään sairaalassa toistamiseen maanantaina sattuneen lynkkaus-yrityksen jälkeen. Hänellä on päänsärkyä, hän antaa ylen ja palelee. Hänen veljensä pitää ihmeenä, että hän pystyi ajamaan autonsa hotelliin verissään ja vakavia ruhjeita päässään. Turvallisuusmiehet tulivat vasta hotelliin katsomaan häntä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152856#.Tz4PslH3vO0
- IDF:n komentaja Benny Gantz sanoi torstaina, että Israel on vahva maa ja pystyy vastaamaan sitä vastaan nousseisiin uhkiin. Hän sanoi, ettei Israel etsi vaikeuksia, mutta että jos joku vahingoittaa sen kansan turvallisuutta, IDF:n vastaus tulee olemaan nopea ja hyvin tuskallinen. Gantz on nähnyt erityistä vaivaa nostaakseen maan henkistä luottamusta ja uskoa armeijan aseistamisen ja koulutuksen ohella. Hän on käynnistänyt erityisten kaukopartiojoukkojen kouluttamisen, jotka tulisivat toimimaan kaukana vihollisen alueella rintamalinjojen takana. Hänen ongelmanaan on käytettävissä olevien varojen pieneneminen, sillä maan sosiaalisten olojen parantaminen tarvitsee myös runsaasti varoja. Siksi kaasunaamarien toimituksia väestölle on siirretty kuukaudesta toiseen, ja Iron Dome kahden patteriston hankintaa on jouduttu samoin siirtämään. Merivoimien kehittäminen ja ilmavoimien uusien hävittäjien toimitukset ovat samoin vaarassa. Puolustusministeriö päätti tilata harjoitushävittäjät Italiasta, Etelä-Korean suureksi mielipahaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152864#.Tz4SPVH3vO0
- Hamasin ”sotilassiipi” Gazassa Izz a-din al-Qassam uhkaa kostavansa pian ”Israelin tekemät rikokset al-Aksaa, palestiinalaisia vankeja sekä Gazaa vastaan”. IAF:n äskeiset neljän raketin johdosta tekemät vastaiskut Gazan kaistalle, jossa tuhottiin kaksi Hamasin harjoitus-rakennusta, saivat sen kiihdyttämään uhkauksiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152861#.Tz4UoVH3vO0
- Jerusalemin alueella valmistaudutaan mahdollisiin lumimyrskyihin viikonvaihteen aikana. Lämpötila on km. kuuden ja kymmenen C-asteen välillä, mutta voi laskea paikoin miinus-asteiksi. Tuuli on kovaa ja puuskaista 50 – 100 km/tunti. Bat Yamin alueella satoi eilen vettä 40 mm. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-battens-down-for-storm-as-jerusalem-awaits-maiden-snowfall-1.413362

Thursday, February 16, 2012

TORSTAI 16.02.12

1. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad käynnisti henkilökohtaisesti ensimmäisen uuden ja nopeamman, paikallisesti lasikuiduista (carbon fiber)valmistetun sentrifugin, jonka uraanisauva on paikallisesti rikastettu 4:n %:n tasoon. Suuresti mainostettu tilanne tapahtui Natantzin rikastuslaitoksessa, joka on pääosin maanpäällinen. Neljän prosentin tasoon rikastettu uraani rikastetaan Natantzissa 20 %:n tasoon, joka sopii esim. Teheranin tutkimusreaktorin polttoaineeksi ja lääketieteellisiin tarkoituksiin. Uraniin rikastaminen tästä edelleen 90 %:n tasoon, jota ydinaseen valmistaminen vaatii, käy paljon nopeammin.

IRANIN ilmoituksen mukaan uudet sentrifugit ovat kolme kertaa nopeampia kuin aiemmat.
”Tänään olemme todistaneet ensimmäisen erän näiden sentrifugien aktivoimisesta”, totesi Iranin atomienergiajärjestön johtaja Fereydoon Abbasi Davani puheessaan. ”Ne lisäävät Iranin kykyä rikastaa uraania kolme kertaa nopeammin. Tämä olkoon voimallisena ja dokumentoituna vastauksena lännen pyrkimyksille sabotoida ponnistelujamme.”

ILMOITUS Natantzin sentrifugien käynnistämisestä tuli pian sen jälkeen, kun Iran oli ilmoittanut tehostavansa Fordon rikastuslaitoksen tehoa sen maanalaisissa tiloissa.
Iranin TV julkisti päivän tapahtumia uusituissa kuvauksissaan ”pyrkien nostamaan yleistä ylpeyttä ja rohkeutta tämän paikallisin voimin ja tiedoin kehitetyn saavutuksen vuoksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152800#.Tzyc8lH3vO0

2. IRANIN hehkutuksesta huolimatta länsimaitten reaktiot ovat epäluuloiset ja jopa epäileviä, että kysymys on enemmän PR-kampanjasta kuin todellisesta edistyksestä.
USA:n ulkoministerin tiedottaja Victoria Nyland asetteli sanansa tähän tapaan: ”Totta puhuen, emme näe paljonkaan uutta tässä. Se näyttää olevan yliampuva. Iranilaiset ovat useitten kuukausien aikana merkinneet näitä edistysaskeleita kalentereihinsa, mutta he ovat useita, useita kuukausia myöhässä”.
Presidentti Ahmadinejad ilmoitti aiemmin keskiviikkona, että Iran oli alkanut käyttää uusia asentamiaan kolmea tuhatta sentrifugia Natantzissa.

IRAN oli lähettänyt kirjeen EU:n ulkoasioitten johtajalle Christine Ashtonille, jonka kanslia tunnusti saaneensa dokumentin, mutta että se on vielä tutkimuksen alaisena.
Tiistaina lähetetyssä kirjeessä Iranin ydinneuvottelija Saeed Jalilin oletetaan vihjanneen, että Iran on valmis keskeyttämään raakaöljyn viennin kuuteen Euroopan maihin. Sitä koskeva ilmoitus annettiinkin, mutta se kiellettiin toisen hallintohaaran toimesta.
Jalili ilmoittaa kirjeessään ”Iranin olevan valmis keskustelemaan lukuisista kysymyksistä, jotka voivat muodostaa perustan rakentaviin ja tulevaisuuteen tähtääviin yhteistoimintamuotoihin”.
Jalilin kirje oli vastaus Ashtonin kirjeelle Iranin johdolle lokakuussa, jossa hän vaatii Irania antamaan pitäviä ja todellisia vakuutuksia ydinteollisuutensa rauhanomaisesta päämäärästä.
Jalili kuvaili ”Iranin suostumiin keskusteluihin askel askeleelta tapahtuviksi, joilla rakennetaan molemmin puolista luottamusta. Näillä perusteilla keskustelut voidaan aloittaa”, hän lupasi.

Victoria Nyland totesi Jalilin kirjeenvaihdosta Ashtonin kanssa, että hän keskustelee asiasta toisten turvallisuusneuvoston jäsenten kanssa. Hän sanoi epäilevänsä, että Iranin julkistama uusien sentrifugien toiminnan aloittaminen liittyi kirjeen julkistamiseen.
IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz totesi eilen huomiona Natantzin tapahtumiin, että Iran on keskellä maailmanlaajuista aseistuskilpailua, jonka puitteissa Iranin hallitus pyrkii saamaan haltuunsa aseita, joilla se pystyy uhkaamaan koko maailmaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4190407,00.html

3. SYYRIAN vastaisten protestien ja jopa sotilaallisen väliintulon mahdollisuuksien liikkuessa maailman median piirissä Israelin puolustusvoimat (IDF) seuraavat tilannetta pohjoisrajan takana sekä tarkkaavaisina että huolestuneina. Huolta on lisännyt moninkertaisesti tiedot, että Assadin armeija on alkanut käyttää kemiallisia aseitaan viimeisten vastarintapesäkkeitten tuhoamiseksi, ja että presidentti Assad voi jossain vaiheessa kääntää liikekannalla olevat joukkonsa Israelia vastaan, jotka ovat saaneet runsaasti koulutusta 11 kuukauden aikana.
SYYRIALLA on tiettävästi Lähi Idän suurimmat varastot Sarin, VX- ja Sinappikaasua.
Assad voi käyttää niitä itse, tai hän voi antaa niitä Hizbullahin käsiin, kuten jotkut väittävät jo tapahtuneen. Havaintojen mukaan suuret määrät sotilastarvikkeita on siirretty Libanoniin.
Israelissa koottiin vanhentuneet kaasunaamarit pois, joita on korvattu vain 60:lle %:lle kansalaisista. Jos ei-tavanomaisin varustetut ohjusiskut alkavat – ja ne luultavasti alkavat ilman edeltävää varoitusta – ainakin tuo 40 % kansasta on suojaton niitä vastaan.

EPÄMÄÄRÄISIÄ ohjeita on annettu – pysyä sisätiloissa ja pitää ikkunat ja ovet sekä ilmastointilaitteet kiinni ja yrittää pysytellä suojatuissa tiloissa – mutta hermokaasut aloittavat vaikutuksensa yleensä välittömästi, eikä siinä jää paljon aikaa valmisteluille, yksi henkäys riittää hengityselimien tuhoutumiseen.
Uusien kaasunaamarien toimituksia on jouduttu siirtämään, koska valtiolla ei ole niiden hankkimista varten tarvittavia 1.2 miljardin NIS rahavaroja. Kysymys on kuitenkin asioitten tärkeysjärjestyksestä, ja joku tuleva valtion tarkastusviraston johtaja voi syyttää hallitusta suuren kansanosan jättämisestä vastuuttomasti kohtalonsa käsiin. Kaasunaamarien toimituksia on siirretty kuukaudesta toiseen, viimeksi maaliskuuhun. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258040
Edellistä tarkkaillessa tulee mieleen, mitä profeetta Jeremia ilmoitti:
”Nämä ovat ne sanat, jotka Herra on puhunut Israelista ja Juudasta.”
”Näin sanoo Herra: Pelon huudon me kuulemme, on hirmu, ei rauha! Kysykää ja katsokaa: synnyttääkö miehenpuoli? Miksi minä näen kaikkien miesten pitelevän lanteitaan synnyttäväisten tavalla, ja miksi kaikki kasvot ovat käyneet valjuiksi? (Jer.30:4-6 )

4. USA:n johto varoittelee kaiken aikaa Israelia, ettei sen tule lähteä seikkailemaan Iranin taivaalle, vaan pysytellä aivan hiljaa ja seurata sivusta, miten mullahit rakentavat atomiasetta. Samaa varoitusta esitti Japanin pääministeri Yoshihiko Noda puolustusministeri Ehud Barakille tämän vierailun yhteydessä, ja sitä toistavat lukuisat muut valtionpäämiehet.

WND:n artikkelin mukaan, jonka kynäili F Michael Maloof, USA:n puolustusministeri Leon Panetta uskoo IDF:n iskevän huhtikuun ja kesäkuun välisenä aikana, ja artikkelin mukaan USA:n johto on tehnyt päätöksen avustaa IAF:n koneita niiden retkillä mullahien ydinlaitoksia vastaan. WND:n mukaan, joka perustuu USA:n sotilaslähteistä saatuihin tietoihin, Pentagon laatii useita toimintasuunnitelmia Iranin sotaretkiä varten. Niiden uskotaan valmistuvan lähiaikoina, ja Pentagon esittelee niitä 22. helmikuuta. Niissä viitataan USA:n joukkojen valmiuteen huhtikuusta lokakuuhun, johon mennessä operaation uskotaan päättyvän.

WND:n sotilaslähteet vihjaavat, että USA tulee vahvistamaan merivoimiaan Persianlahden alueella Aegis sota-aluksella ja luultavasti kahdella tukialuksella. Lentokoneitten tukialus USS Abraham Lincoln on jo partiointitehtävissä Persianlahden alueella.
Aegis-taistelujärjestelmän tehtävänä Yhdysvaltain sota-aluksilla on havaita ja ohjata täsmä-ohjuksia niiden kohteittensa tuhoamiseksi, sekä suojata aluksia niitä vastaan ammutuilta ballistisilta ohjuksilta.
USA:n alueelle lähettämät lentokoneitten emäalukset risteilevät alueella välillä höyryten Omanin lahdelle ja Tyynenmeren puolella, taas palaten Hormuzinsalmen tuntumaan, jonka Iranin laivasto uhkaa sulkea kaikelta liikenteeltä, mikäli EU:n asettama öljynvientikielto Euroopan maihin toteutuu heinäkuun alusta. Iranin parlamentaarikot vaativat, että Iranin tulee lopettaa öljytoimitukset Eurooppaan välittömästi eikä odottaa. Iranin öljynvientikielto ei voi toteutua suunnitellulla tavalla, koska Kiina, Japani, Intia ja Etelä-Korea vastustavat sitä.

USA:n toiset sotilaslähteet kieltävät WND:n tietojen aitouden, mutta varoittavat samalla, ettei Pentagon julkista suunnitelmiaan kenellekään ennen aikaansa.
WND kertoo Israelin valmistautuvan uuteen eri aselajien harjoituksiin, joissa on mukana Jerico-II ballistinen ohjus, joka voidaan varustaa ydinkärjellä, sekä F-15E koneet.
IDF:n taholta selitetään, että jos Iraniin hyökätään - joko IDF:n tai USA:n toimesta – Jerico-II varustetaan ”suuren räjähdys-tehon omaavilla kärjillä”.
Artikkelin mukaan IDF:n hyökkäyssuunnitelmaan kuuluu kommandoyksiköitten lähettäminen kohteisiin niiden tarkkojen koordinaattien varmistamiseksi ohjusiskuja varten. Iskuissa käytettäisiin F-15E Strike Eagles hyökkäyskoneita ja Jerico-II ohjuksia. USA toimitti Israelille suurtehoisia Bunker Buster täsmä-pommeja, jotka tunkeutuvat syvälle maaperään. http://www.wnd.com/2012/02/u-s-military-told-to-prepare-for-iran-ops/

5. UUTISOTSIKOITA
- Autovarkaudet ja –sieppaukset keskellä päivää ovat lisääntyneet Samariassa. Arutz Sheva kertoo tapauksesta, jossa naishenkilö Osnat Vashdi kertoo ajaneensa tiellä no 55 lähellä Kfar Savaa. Hän pysähtyi korjaamaan turvavyötään tien varteen, kun joukko arabeja ympäröi hänen autonsa huutaen ja kiljuen poistumaan autosta. Hänen oli vaikea saada vyötä irti, mutta onnistuttuaan poistumaan autosta arabit ajoivat sen läheiseen Kaliliyan kaupunkiin. Nainen pyysi kännykällä apua, mutta sotilaat saapuivat vasta 35 minuutin kuluttua, eivätkä nähneet mitään mieltä mennä vaatimaan autoa Kalkiliyasta enää tässä vaiheessa. Alueen paikallishallinto antoi tapauksen johdosta ohjeita autoilijoille ajaessaan Samariassa: Ei pysähtyä arabikylän lähellä, vaikka joku yrittäisi viittoilla sitä; pitää auton ovet lukittuina ja ikkunat kiinni; jos on pakko mennä ulos autosta, ottaa avaimet mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152820#.TzzAT1H3vO0
- Parituhatta ihmistä, nuoria ja vanhoja, uskonnollisia ja vähemmän sitä, kokoontui Yosefin hautakammiolle Sikemissä (Nablusissa) keskiviikkona osoittamaan kunnioitustaan ja rukoilemaan IDF:n antaessa tarvittavan suojan. Sotilaat myös osallistuivat seremonioihin. IDF pyysi, etteivät PA:n ”poliisit” kantaisi automaattiaseitaan Yosefin haudan lähettyvillä siellä tapahtuneitten ampumistapausten välttämiseksi, mutta PA kielsi pyynnön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152819#.TzzDO1H3vO0
- Amerikan juutalaisten järjestö Zionist Organisation of America (ZOA) lähetti teräväsanaisen viestin Knessetin jäsenille sekä useille hallituksen ministereille mukaan lukien pääministeri Netanyahu vaatien, että juutalaisilla täytyy olla esteetön pääsy Temppelivuorelle. Kirjeessä selitetään, että Temppelivuori on juutalaisten kaikkein pyhin paikka, ei Länsimuuri. Kirjeessä täsmennetään, että 1967 puolustus-sodan jälkeen Jerusalemin vapautuessa Jordanian miehityksestä Knesset täydensi laki- ja hallintomenettelyään Jerusalemissa, jonka mukaan Israelin hallinto ulotettiin pääkaupungin itäosiin, mukaan lukien Vanhakaupunki ja Temppelivuori. Kirjeessä valitetaan tasapainotonta tilannetta, jossa juutalaiset vuorelle pyrkijät usein estetään nousemista sinne, räikeänä vastakohtana palestiinalaisille ääriaineksille, joilla on vapaa pääsy sinne. Edelleen valitetaan, miten arabisäätiö wakf pyrkii määrätietoisesti hävittämään kaikki arkeologiset todisteet juutalaisista Temppeleistä vuorella, kuten tapahtui sen kipatessa tonneittain arkeologisesti arvokasta täytemaata Salomon tallien alueelta rakentaessaan sinne luvattomasti ja lainvastaisesti ilman valvontaa Lähi Idän suurinta moskeijaa. Tämä juutalaisten kaikkein pyhimmän paikan alle ilman, että Jerusalemin poliisi tai hallitus mitenkään puuttuivat tähän rikokseen. Kirjelmässä vaaditaan välittömiä korjauksia tilanteeseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152816#.TzzEX1H3vO0
- Vakava auto-onnettomuus Jerusalemin lähellä surmasi ainakin 5 arabilasta PA:n alueelta. Lapsia kuljettanut arabibussi törmäsi nokkakolarissa vastaan tulevaan Israelin arabin ohjaamaan kuorma-autoon. Bussi kaatui kyljelleen tien ulkopuolelle ja syttyi tuleen. Osa lapsista pääsi ulos bussista. Paikalle riensi sekä PA:n että Israelin pelastushenkilökuntaa, jotka pyrkivät selvittämään kaaosmaista tilannetta. Vielä ei ole tiedossa, mikä onnettomuuden aiheutti, miksi autot eivät väistäneet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152823#.TzzIjlH3vO0
- Gazan terroristit ampuivat ainakin 4 rakettia eilen Israelin puolelle. Niiden tuhoista ei ole raportoitu. IAF iski puolestaan ainakin kolmeen kohteeseen Gazassa, enimmäkseen salakuljetustunneleihin ja aseverstaisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152808#.TzzKBlH3vO0
- PA:n pääministeri Salaam Fayad, jota länsimaissa ja Israelissakin monet pitävät maltillisena ja oikeamielisenä, osoitti taas kerran todellisen luontonsa. Hän vakuutti tekevänsä kaikkensa vastustaakseen ”Israelin juutalaistamisyrityksiä Jerusalemin itäosassa vastoin kansainvälistä lakia ja tehtyjä sopimuksia”. Oslon sopimusten mukaan Israelilla on täysi hallintovalta Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin alueella, eivätkä mitkään kansainväliset lait sitä kiellä. PA vaatii, että toukokuun vaalit tulee suorittaa myös Jerusalemin itäosissa, mikä on vastoin sopimuksia. Fayad on - paitsi suosittu talousmies - myös sujuva valehtelija niin, että korvat heiluu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152801#.TzzKoVH3vO0

Wednesday, February 15, 2012

KESKIVIIKKO 15.02.12

1. TERRORIHYÖKKÄYKSET ja niiden yritykset jatkuivat tiistain aikana, jolloin tapahtumat siirtyivät Intiasta ja Georgiasta Thaimaahan, sen pääkaupunkiin Bangkokiin. New Delhissä sunnuntaina sattuneen terrorihyökkäyksen uhri haavoittui vakavammin, kuin mitä uutisissa aiemmin ilmoitettiin. Hän oli saanut sirpaleita sisäelimiinsä, minkä takia hänet leikattiin ja pidettiin huumattuna pari päivää. Hän ei liene enää kuolemanvaarassa. Hän kiiti Luojaansa siitä, etteivät lapset olleet autossa, mikä olisi aiheuttanut paljon vakavammat seuraukset.

THAIMAAN pääkaupungissa tiistaina iltapäivällä tapahtunut terrorinäytös alkoi ilmeisesti työtapaturmasta kolme miehen asunnossa heidän viritellessään pommia hyökkäystä varten.
Talossa tapahtunut räjähdys heitti osan katosta ilmaan. Kaksi miehistä pakeni paikalta, kolmas mies haavoittui ja juostuaan verisenä kadulle yritti pysäyttää useita takseja, jotka kieltäytyivät ottamasta häntä. Mies heitti silloin kranaatin yhtä taksia kohti vahingoittaen sitä ja haavoittaen lievästi kuljettajaa. Mies yritti juosta karkuun ja heittää kranaatin lähellä olleita poliiseja kohti, mutta se osui puuhun ja räjähti hänen jaloissaan murskaten ne ja haavoittaen kolmea ohikulkijaa.

THAIMAAN poliisin ilmoituksen mukaan kolme iranilaista miestä asuivat vuoraamassaan asunnossa, jossa he valmistelivat hyökkäyksiä ennalta valittuihin kohteisiin. Israelin arvion mukaan kohteina olivat Israelin pääkaupungissa olevat instituutit sekä lähetystö.
Jalkansa menettänyt mies pidätettiin. Hänen nimensä on passin mukaan Saeid Morabi, kuten thaimaalainen media kertoi. Hänet vietiin kriittisessä kunnossa sairaalaan.
Kaksi muuta talossa asunutta miestä pakenivat, mutta toinen heistä pidätettiin Bangkokin Suvarnabhumin lentokentällä hänen ollessaan matkalla Malesiaan. Hänen nimekseen ilmoitetaan Muhammad Hazaei. Heidän henkilöllisyytensä voi kuitenkin olla muuta kuin mitä passeissa kerrotaan. Kolmas talossa asunut mies on edelleen kateissa.
Poliisi löysi miesten vuokraamasta talosta C-4 räjähteitä ja pommin sytyttimiä.
Miesten arvioidaan tulleen maahan Iranista. Uutiset ovat luonnosmaisia ja voivat muuttua.

THAIMAAN viranomaiset ovat pyrkineet vähättelemään tapahtunutta ja vakuuttelemaan, ettei mikään viittaa siihen, että heillä oli tarkoitus tehdä iskuja Thaimaassa. Maa on suosittu turistikohde, jonne vuosittain virtaa miljoonia ulkomaalaisia, myös Israelista, eivätkä viranomaiset halua huonontaa maan ulkomaille levittämää kuvaa ystävällisestä maasta, jossa ystävällinen hymy ja vieraiden tuttavallinen lähestyminen ovat maan tunnusmerkkeinä.
Thaimaan viranomaiset eivät näe yhteyksiä kuukausi sitten pidätetyn libanonilais-ruotsalaisen miehen ja nyt paljastuneen terrorisolun välillä, kuten ei myöskään siihen, että se liittyisi laajempaan salaliittoon, mistä Georgiassa paljastunut terroriyritys olisi todisteena.

ISRAEL on joka tapauksessa lisännyt ulkomailla olevien israelilaisten ja juutalaisten instituutioiden ja lähetystöjen turvallisuustoimia sekä varoittanut ulkomaille matkustavia ja siellä olevia erityiseen varovaisuuteen varsinkin liikkuessaan suosituissa kokoontumis-paikoissa. Israelin viranomaiset katsovat useitten viime aikaisten ja osittain amatöörimäisten terroriyritysten osoittavan Iranin elävän paniikissa etsiessään ulospääsytietä eristyksestään. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=257856

2.USA:n ulkoministeriön tiedottaja Victoria Nyland kertoi journalisteille USA:n kantana, että odotellessaan tutkimusten etenemistä Thaimaassa sattuneesta terrori-iskusta ja New Delhin ja Georgiassa Tbilisissä päivää aiemmin vastaavista teoista, USA näkee Iranin tarkoin suunnitteleman salaliiton paljastuvan niiden takaa. Hän lisäsi tarkentamatta asiaa, että nämä yhdessä useitten muitten asioitten kanssa näyttävät osoittavan niiden yhteenkuuluvuuden.

Georgiassa ja Thaimaassa iskut pystyttiin estämään osittain onnellisten sattumien ansiosta, mutta tämä ei vähennä millään tavoin tosiasiaa, että terrorismi on selvästi aktivoitunut viime päivinä ja etsinyt uusia muotoja ja menetelmiä.
INTIAN viranomaiset kuvasivat New Delhissä räjähtänyttä pommia hyvin edistyneeksi, jollaista ei Intiassa ole aiemmin nähty. Siksi he olettavat, että sen rakensivat ulkomaiset asiantuntijat ja että pommin asettaja oli ammattilainen, joka kiinnitettyään liimapommin israelilaisen diplomaattiauton takaosaan häipyi paikalta jälkiä jättämättä. He uskovat, että moottoripyörällä liikkunutta miestä seurasi joukko muita, jotka tarkkailivat tilannetta ja räjäyttivät pommin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=257882

3. PRESIDENTTI Bashar Assadin hallituksen joukot jatkoivat raskasta tulitustaan Haman ja Homsin kaupungin siviiliasutuksia huolimatta nousevasta ulkoisesta painostuksesta ja tuomiosta, joka on merkittävästi lisääntynyt myös arabimaitten taholta.
Haman kaupunki koki edellisen massamurhan presidentti Hafez Assadin aikana, jolloin tämä kukistaakseen siellä syntyneen Muslimiveljeskunnan kapinahankkeen, massa-murhasi 10 000 – toisten arvioitten mukaan 30 000 – Muslimiveljeskunnan jäsentä lähiössä, jossa he asuivat. Armeija piiritti silloin koko lähiön ja lannistettuaan vastarinnan myrkky-kaasuilla tasoitti koko kaupunginosan maan tasalle todisteiden hävittämiseksi. Tämä tapahtui v. 1982.
Tämä näyttää nyt toistuvan armeijan tulittaessa puolustuskyvyttömiä siviiliyhteisöjä panssari- tykeillä ja ilmatorjunta-aseilla, kuten aktivistit kertovat.

ARMEIJAN iskukohteena Homsin ohella on Haman kaupunki, jonka sunni-väestön asuttamat lähiöt Faraya, Olailat, Bashoura ja al-Hamifiya ovat raskaan tulituksen kohteina armeijan yksiköiden lähestyessä kaupunkia lentokentän suunnalta, kuten JP:n uutinen kertoo.
Yhteydet Haman kaupunkiin ovat poikki armeijan katkaistua kaikki tietoliikenne-yhteydet, vain satelliitin kautta jotkut aktivistit ovat voineet kertoa tilanteesta ulkomaailmaan. Haman kaupunki on Syyrian neljänneksi suurin kaupunki.

Homsin pommitusta on jatkunut 13 päivän ajan Assadin klaanin 42 vuotta jatkuneen yksinvaltiuden varmistamiseksi. FSA:n ilmoitusten mukaan Assadin armeija valmistelee hermokaasujen käyttämistä vastarinnan kukistamiseksi vielä muutamissa vastarinta-pesäkkeissä. Assadilla on kiire saada tilanne maassa hallintaansa ennen kuin länsimaat arabiliiton tukemina ehtivät tiivistää yhteistoimintaansa joko aktivoimalla kapinallisten avustamista aseilla ja vapaaehtoisjoukoilla, tai suoralla sotilaallisella hyökkäyksellä.
Arabiliiton äskettäin julkistaman lausunnon mukaan se antaa kaikkea poliittista ja materiaalista apua Assadia vastaan taisteleville. Lausunto antaa arabimaille avoimen valtakirjan toiminnalleen Syyrian kansan auttamiseksi.

KAIRON vaikutusvaltainen al-Azhar yliopisto julkisti oman lausuntonsa, jossa se kehottaa arabimaita toimimaan näkyvästi ja suorasukaisesti Syyrian sunni-muslimien auttamiseksi alawite-vähemmistöön kuuluvaa Assadin klaanin hallitusta vastaan.
Syyriasta saatujen tietojen mukaan 20 ihmistä surmattiin tiistaina, joukossa 5 armeijan sotilasta taisteluissa Qalaat al-Madyaq kaupungissa lähellä Hamasia.
Hallituksen ilmoituksen mukaan 2000 turvallisuusjoukkojen jäsentä on kaatunut, mutta siviili-uhrien lukumäärät vaihtelevat 6000 – 7500 välillä.
Strategisesti tärkeässä Homsin kaupungissa Damaskoksen ja Aleppon välillä ainakin 6 ihmistä sai surmansa tiistaina, ja helmikuun 3. päivän jälkeen surmansa saaneiden määrä on ainakin 400. Annettuihin lukuihin on suhtauduttava varoen tietojen puutteellisuuden vuoksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=257883

4. IRANIN viranomaiset kertovat eliminoineensa kokonaan Stuxnet viruksen tietokoneistaan. Sekä saksalaiset että englantilaiset virusten asiantuntijat arvioivat, että sen jälkeen kun viruksen toimintaperiaate on selvitetty ja ymmärretty, ei pitäisi olla kovin vaikeaa eristää virus koneista ja puhdistaa sen vaikutukset. Iranin uraanin rikastuslaitosten tietokoneisiin, jotka eivät ole yhteydessä internetin kanssa, pääseminen osoittaa erittäin taitavaa työtä ja edellyttää pitkälle ulottuvaa tietojen hankkimista, eli vakoilua.
Iranin tietokoneissa havaittiin Stuxnet-viruksen paljastumisen jälkeen kaksi muuta virusta, joiden havaittiin keräävän tietoja ATK-laitteista ja ohjelmista, ei pyrkien tuhoamaan niitä.
Stuxnet virus ei siis aiheuttanut korjaamatonta vahinkoa, joskin on voinut viivyttää Iranin uraanin rikastuslaitosten toimintaa ja maan ydinteollisuuden kehitystä. Stuxnet-viruksen kehittäjästä ja sen Iranin tietokoneisiin asettajasta ei ole saatu luotettavia tietoja, arvioita vain, kenellä olisi voinut olla tarvittavat edellytykset sellaisen laatimiseksi.
Presidentti Ahmadinejad lupasi ilmoittaa pian Iranin uusimmista saavutuksista Uraanin rikastamisen alueella. Hän paljastanee jotain Bushehrin ydinvoimalan toiminnan alkamisen vuosijuhlassa lähiaikoina. Tarkkailijat arvioivat, että se voisi koskea Iranin uraanin rikastus-laitosten toiminnan siirtämistä maanalaisiin tiloihin, kuten Fordo Teheranin lähellä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4189847,00.html
5. UUTISOTSIKOITA
- USA:n presidentti Barack Obama sanoi julkistaessaan uuden budjettiesityksen, että Arrow-3 ohjusten torjuntaan kehitetyn järjestelmän edelleen kehittämisen varoja pienennetään USA:n rahoituksen osalta 6 miljoonaa USD. Sen sijaan vuotuinen 3.1 miljardin apupaketti säilyy ennallaan. USA:n kongressin edustajat kuitenkin vakuuttavat, että se tulee lisäämään Israelin ohjuspuolustuskykyä merkittävästi viimevuotisesta. Kongressin lausunnossa kritisoidaan Obaman hallitusta, että ”samalla kun se vakuuttaa toimivansa Israelin parhaaksi, elintärkeitten varojen leikkaaminen ohjusten torjunnan kehittämiseksi aikana, jolloin Iranin taholta tuleva uhka ei koskaan ole ollut suurempi, on äärimmäisen vaarallinen, huolestuttava ja vastuuton”, kuten Republikaanien Juutalaisen Yhteistoiminnan johtaja Matt Brooks totesi. Demokraatit puolustavat varojen leikkausta vetoamalla Obaman päämäärään budjetin vähentämiseksi 487 miljardilla USD 10 vuoden periodilla. USA:n hallitukset ovat vuosittain esittäneet Israelin avustusvarojen leikkaamista, mutta kongressi on lisännyt niitä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=257862
- Mormonikirkko esittää anteeksipyynnön juutalaisille, että se on kastanut kuolleita juutalaisia ilmoittamatta siitä kenellekään. Saatuaan tietää, että kirkko oli kastanut Simon Wiesethalin kauan tämän kuoleman jälkeen, Elie Wiesel sanoi pyytävänsä, että USA:n presidenttiehdokas Mitt Romney, joka kuuluu mormonikirkkoon, käsittele asiaa puheessaan julkisesti.
http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=257884
- Vanhin koskaan Israelin aliyan tehnyt pariskunta matkusti Israeliin, eli muutti esi-isiensä maahan. Philip, 95, ja hänen vaimonsa Dorothy, 93, Grossman Baltimoresta, Marylandista, on luultavasti vanhin koskaan Israeliin muuttanut pariskunta. He viittaavat Abrahamiin, että tämä oli 75-vuotias lähdettyään Haranista muuttaakseen Kanaanin maahan. Pariskunta on ollut yhdessä 71 vuotta. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=257798
- Al-Ahram raportoi, että Egyptin presidentinvaalit pidetään toukokuussa. Ehdokkaita hyväksytään maaliskuun 10. päivästä lähtien, minkä katsotaan tarkoittavan sitä, että sotilasjuntta on nopeuttamassa vallan siirtämistä siviileille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=257894
- Israelin edustaja 18.Välimeren maiden turismiteollisuuden vuosikonferenssissa Israelissa totesi, että Israelin turismi saavuttanee huippulukemat tänä vuonna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152780#.Tzt2ylH3vO0
- Maltillisena pidetyn Mahmoud Abbasin johtaman PA:n virallisen TV:n lähetyksissä toistetaan arabiankielistä laulua, jossa Israel on eliminoitu ja toivotaan kaiholla aikaa, jolloin Israelia ei kukaan edes muista. Tämä on kuin suoraan Psalmista 83, jossa sanotaan mm: ”Tulkaa, hävittäkäämme heidät olemasta kansa, niin ettei Israelin nimeä enää muisteta”. (Ps.83:5) PMW:n kääntämässä tekstissä mainitaan nimeltä kaupungit ”Haifa, Akko, Ramle ja Nasaret, jotka kuuluvat Palestiinaan, maahan ilman rajoja ja josta on yhteydet kaikkiin kaupunkeihin”. Jerusalemin mufti sheikki Muhammad Hussein, maan korkein muslimivirkailija, kuulutti julkisesti Israelin tuhoamista ja juutalaisten surmaamista viimeiseen mieheen Fatahin perustamisen 47.-vuotisjuhlassa Ramallahissa. Tämä ei ole mitään uutta, PA:n johtajat kuuluttavat samaa toistuvasti puhuessaan omilleen omalla kielellään, mutta Israelin johtajat eivät kuule eivätkä näe mitään ja kritiikki on tarkoin vaimennettu, ettei vain Abbas suuttuisi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152775#.Tzt3WlH3vO0

Tuesday, February 14, 2012

TIISTAI 14.02.12

1. HYVÄÄ ystävänpäivää kaikille, siitäkin huolimatta, että Israelin ystäväpiiri on huolettavasti pienenemässä, mutta vihollisuudet sen sijaan kasvamassa, kuten viimeiset tapahtumat osoittavat. Älköön se olko masentamassa ketään, vaan päinvastoin rohkaisemassa.

ISRAELIN New Delhin lähetystörakennus sijaitsee rauhallisen Aurangzeb-kadun varrella, jonka nimi tulee tiukkapipoisesta kiihkouskovasta Mughal hallitsijasta, kertoo Kanghan Gupta JP:n referoimassa Reutersin artikkelissa. Alueen lähellä sijaitsee Intian pääkaupungin merkkipaalu, India Gate, mutta katua reunustavat molemmin puolin talousmogulien ja parlamentin vaikutusvaltaisimpien jäsenten huvilat. Ilmapiiri on ilmeisen rauhoittava ja hermoja lepuuttava New Delhin keskiosien huumaavan meluisaan liikenteeseen ja elämän-piiriin verrattuna. Vain autojen ajoittaiset törähdykset rikkovat lähes idyllistä rauhaa. Tämä ei johdu kuitenkaan pelkästään asukkaiden ylemmästä tasosta maassa, jossa väestön elintaso vaihtelee ylenmääräisestä vauraudesta katujen kerjäläisiin ja kodittomiin, vaan siitä, että alue on kokonaisuudessaan tarkan turvallisuusvalvonnan alainen. Katu johtaa Race Course kadulle, jossa sijaitsee maan pääministerin virka-asunto, kuten Gupta kertoo. Liikenne kadulla voi olla vilkaskin, mutta ilman muualla yleisesti toistuvia liikennetukkeumia.

TURVALLISUUSMIESTEN saamatta mitään ennakkovaroitusta rauha tällä pastoraalisella kadulla rikkoutui klo 15.15 aikaan maanantaina iltapäivällä korviasärkevään räjähdykseen, joka sytytti tuleen CD-tunnuksella varustetun harmaan Toyota SUV auton, joka tunnuksensa mukaan tunnistettiin Israelin lähetystön virka-autoksi. Auto oli pysähtynyt liikennevaloihin juuri ennen jatkamistaan Aurangzeb-kadulle. Ohilukijat sanovat nähneensä kahden moottori-pyöräilijän seuraavan autoa, ja toinen heistä ilmeisesti kiinnitti auton peräosaan tahmealla liimalla varustetun pommin, joka ehkä laukaistiin kaukosytytyksellä. New Delhin poliisi ei halua vielä kertoa yksityiskohtia, sillä auto vietiin tarkempia forensic-tutkimuksia varten, joissa selvitetään pommin laatu ja muita mahdollisia viitteitä, joiden perusteella voitaisiin määritellä pommin asettajat.

ISRAELIN lähetystön omistamassa autossa istui Israelin Intian sotilas-attashean puoliso
Tal Yehoshua-Koren, joka oli menossa hakemaan lapsiaan. Autoa ajanut intialainen kuljettaja haavoittui lievästi, mutta Yehoshua-Koren joko paiskautui autosta räjähdyksen voimasta tai ehti heittäytyä ovesta kadulle. Hän oli täysin tajuissaan, joskin runsaasti verta valuen, ja pyysi ohikulkijoita viemään hänet lähetystöön, josta hänet toimitettiin välittömästi sairaalaan.
Diplomaattiauton perässä ajaneessa autossa vanhempi pariskunta haavoittui myös lievästi.
Sairaalassa Tal Yehoshua-Koren leikattiin sirpaleen poistamiseksi, ja leikkaus jouduttiin uusimaan. Hänen vammansa olivat kuitenkin lievät ja hän pääsi pian kotiin.

NEW DELHIN pommi-isku oli toinen Intiassa israelilaisia vastaan tehty terrorihyökkäys. Edellinen hyökkäys oli 26. marraskuuta 2008 Mumbaissa Chabad.keskusta vastaan tehty terrori-isku. Helmikuun 13. 2010 räjähteillä varustettu pommi räjähti saksalaisen leipomo-kahvilan lähettyvillä Punen kaupungissa aiheuttamatta suurta vahinkoa. Ehkä se oli tarkoitettu suositussa kahvilassa vierailevia israelilaisia varten, mutta pommin asettaja pelästyi alueen vartijoita hyläten pommisäkkinsä ja livisti paikalta.
RADIKAALIN intialaisen ääri-islamilaisen ”The Milli Gazette” päätoimittaja Zafarul-Islam Khan puolusti pommi-iskua TV-lähetyksessä muistuttaen, että helmikuun 12. oli Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin teloituksen 4-vuotispäivä. Artikkelin kirjoittaja Gupta toteaa tilanteen ironisuuden, sillä tuskin moni Intian muslimi on edes tietoinen, kuka Mughniyeh oli. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=257694

2. LÄHES samanaikaisesti New Delhin pommi-iskun kanssa vältettiin täpärästi toinen isku Georgiassa, Tbilisissä, jossa lähetystövirkailija havaitsi autonsa alle kiinnitetyn paketin ilmoittaen siitä poliisille, jonka asiantuntijat purkivat pommin vaarattomasti. Georgialainen virkailija ajoi lähetystöä kohti kuullessaan outoa ääntä auton alta, pysäytti sen tien varteen ja kutsui poliisit paikalle.

PÄÄMINISTREI Netanyahu syytti pommien asettamisesta Irania ja sen käskyläistä Hizbullahia. Ulkoministeri Lieberman totesi, että Israel on selvillä pommien asettajista, ja ettei tilanne voi jatkua kuten normaalisti, vihjaten välittömiin vastatoimiin.

IRANIN ulkoministeriön edustaja Ramin Mehmanparas syytti puolestaan Israelia, että se yrittää tehdä Iranista syyllisen voidakseen vahingoittaa Iranin ja Intian hyviä suhteita. Hän kertoi Iranin virallisen uutistoimiston IRNA:n mukaan, että ”Israel suoritti itse nämä hyökkäykset Iranin vastaisessa psykologisessa sodankäynnissä”. Hän väitti tällaisten tekojen sopivan Israelin mielenlaatuun vakuuttaen Iranin tuomitsevan kaikki terrorihyökkäykset.
Aiemmin Iranin Intian lähettiläs hylkäsi mielettöminä syytökset Iranin syyllisyydestä.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=257658

Alla olevassa linkissä esitetään kaikki 7 pommihyökkäystä, joita Hizbullah on tehnyt tai yrittänyt Israelia vastaan kostaakseen sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin salamurhan Damaskoksessa 12. helmikuuta 2008. Hizbullah syyttää Mossadia salamurhasta.
- Toukokuussa 2008 Azerbaijanin turvallisuusjoukot pidättivät libanonilaisia ja iranilaisia salaliitosta Israelin Bakun lähetystön pommittamiseksi.
- Huhtikuussa 2009 Egypti paljasti Hizbullahin salaliiton pommien asettamiseksi Kairossa sekä israelilaisten turistien suosimissa lomanviettokohteissa Siinailla.
- Elokuussa 2009 turkkilaiset viranomaiset estivät hyökkäykset israelilaisia lentoyhtiöitä ja juutalaisia keskuksia vastaan Turkissa.
- Helmikuussa 2011 Israel sulki neljä lähetystöään ulkomailla saatuaan varoituksia välittömistä pommihyökkäyksistä niitä vastaan.
- Tammikuussa 2012 thaimaalaiset viranomaiset pidättivät Israelin antaman vihjeen perusteella libanonilaisen Hizbullahin operaattorin, mikä johti suurelle pommien tekoon soveltuvien materiaalien kätköpaikalle.
- Tammikuussa 2012 Azerbaijanissa pidätettiin salaliittoon osallistuneita, joiden tarkoitus oli murhata Israelin lähettiläs ja rabbeja.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=257637

3. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh päätti virallisen vierailunsa Iranissa sunnuntaina todeten lähtösanoissaan, että ”Israel on kuin syöpä, joka leviää salaisesti kaikkialle”. Hän kutsui Israelia Iranin TV:n haastattelussa ”muslimi- ja arabimaailman pääviholliseksi”. Hän toisti aiemmat kieltonsa tunnustaa Israelin valtio ja samalla antoi tunnustusta Iranin tuelle palestiinalaisia kohtaan vaatimatta edes mitään vastapalvelukseksi. Hän kutsui Iranin tukea palestiinalaisille ”strategiseksi” todeten, että ”Iranin tuki perustuu islamilaiseen vakaumukseen, uskoon, moraaliin ja poliittisiin arvoihin”.
”Todellisuudessa palestiinalaiset elävät miehityksen alaisina, ja Iranin islamilainen tasavalta on uskollisesti vastannut heidän avunpyyntöihinsä,” hän totesi jatkaen: ”Iran ei koskaan ole vaatinut mitään vastapalveluksiksi”.

Käsitellessään Qatarissa Dohassa solmittua Abbasin ja Mashaalin allekirjoittamaa yhteistoimintasopimusta Haniyeh sanoi toivovansa, että yhteishallitus voidaan muodostaa. Hän vakuutti, että sellainen hallitus tulee olemaan sitoutumattomien teknokraattien muodostama, ja ettei se tule käsittelemään poliittisia kysymyksiä. Sen tehtävänä on Gazan saarron purkaminen sekä presidentin ja parlamenttivaalien valmisteleminen Gazan jälleen rakentamisen ohella. Hän ei maininnut Hamasin vastustuksesta Abbasin valitsemiseksi väliaikaisen hallituksen johtoon, jota varsinkaan Mohammed Zahar Gazassa ei hyväksy. Haniyeh jatkoi matkaansa UAE:an, ja myös Kuwait, Qatar ja Bahrain ovat matka-suunnitelmissa, ja ehkä myös Saudi Arabia, jos saudit ottavat hänet vastaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=257698

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n varakomentaja kenraalimajuri Yair Naveh totesi Knessetin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan istunnossa, että IDF:n varat ovat 3.3 miljardia alle sen, mitä se välttämättä tarvitsee voidakseen toimia sille asetettujen vaatimusten mukaan. Hän otti esimerkin, että IDF ei voi jatkaa Merkava-tankin varaosien tilaamista syrjäisiltä tehtailta, joiden työntekijät joutuvat työttömiksi. Valiokunnan puheenjohtaja Shaul Mofaz sanoi, että Merkavan valmistus tulee jatkumaan ja vaati, että hallitus siirtää 500 miljoonaa tarvittavien varaosien tilaamiseksi, koska muuten on seurauksena tekninen, sosiaalinen ja puolustuksellinen kriisi, mihin maalla ei ole varaa. Naveh totesi, että varojen puute estää IDF:n voimistumisen. IDF joutui perumaan kahden Iron Dome patteriston tilaamisen. Opetusministeri Gideon Saar kehotti armeijaa lopettamaan valittamisen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=257664
- USA:n presidentti Barack Obama totesi esitellessään uutta budjettia, että Egyptille ja PA:lle aiemmin myönnetyt avustukset tulevat jatkumaan huolimatta kriisistä, mikä aiheutui Egyptin sotilasjuntan alettua oikeustoimet maassa toimivia NGO-työntekijöitä vastaan, joista osa on amerikkalaisia; ja vastakohtaisuuksista, joita syntyi PA:n kanssa Abbasin aloittaessa Palestiinan valtion itsenäisyyden ajamisen YK:n kautta vastoin USA:n tahtoa. Egypti saa siten 1.3 miljardia USD ja 550 miljoonaa USD sotilasavustuksena. PA:n osuus pienenee vähän aiemmasta, viime vuoden 395 miljoonasta 370 miljoonaan USD tänä vuonna. Poliisien koulutus vähenee, aiemmin 150 miljoonaa tänä vuonna 70 miljoonaa USD. Israelin saama avustus on vaarassa pienentyä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=257721
- YK:n ihmisoikeusneuvoston johtaja Navi Pllay vaatii, että Syyrian presidentti Bashar Assad on tuotava Haagin rikosoikeuden eteen vastaamaan syytöksiin ihmisoikeusrikoksista. Aktivisti syyttävät, että Assadin armeija käyttää hermokaasuja ammuksissaan Homsin kaupunkia vastaan, kuten Awad al-Razalk, Syyrian armeijasta FSA:n joukkoihin loikannut upseeri väittää. Hän johti Syyrian armeijan kemiallisen sodankäynnin osastoa selittäen Al-Arabiyah uutistoimistolle, että Assadin armeija saa teknistä kemiallisen sodankäynnin apua venäläisiltä ja iranilaisilta asiantuntijoilta. Hän väitti myös, että armeija tulee turvautumaan kemiallisiin aseisiin muuallakin maassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=257724
- PA on aloittanut todella Israelin vastaisen myyräntyönsä käyttäen UNESCO:n jäsenyyttään hyväkseen. PA:lla on tiettävästi pitkä lista juutalaisten pyhistä paikoista, joita se tulee vaatimaan palestiinalaisten perinnekohteiksi. Ensimmäisenä UNESCO vaatii, että Hebronin patriarkkain mausoleumi sekä Rachelin hautakammio määritetään sekä kristittyjen että muslimien perinnekohteiksi. Netanyahun johtama komitea on valmistellut 10 kohdan listaa, jossa ne liitetään juutalaisten perinnekohteiksi, mutta kumpikaan edellä mainituista juutalaisille tärkeistä kohteista ei ole mukana. Tiede- ja teknologiaministeri rabbi/professori Daniel Herzkowitz vaatii, että komitean tulee välittömästi korjata listaa kohtaan esitetyt puutteet, joista Patriarkkain mausoleumin ja Rachelin hautakammio ovat tärkeimmät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152738#.TzoelVH3vO0
- On vain ajan kysymys, koska PA tulee UNESCO:n kautta vaatimaan, että Israelin tulee ”palauttaa kaikki muslimien maalta varastamansa arkeologiset löydöt”. PA:n johdon todellinen vihamielisyys on alkanut ilmetä entistä selvemmin, mutta jostain syystä Israelin johtajien sokeus on silmiinpistävä kaikille muille, paitsi heille. Kuten Jeesus totesi fariseuksista: ”Jos Minä en olisi tullut ja puhunut heille, ei heillä olisi syntiä, mutta nyt heillä ole millä syntiänsä puolustaisivat.”(Jh.15:22) Toiseksi: ”Jos te olisitte sokeat, ei teillä olisi syntiä, mutta te sanotte: me näemme, siksi teidän syntinne pysyy”.(Jh.9:41) ja vielä: ”Jos se valo, joka teissä on, onkin pimeyttä, kuinka suuri onkaan pimeys.” (Mt.6:23) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152738#.TzoelVH3vO0
- Egyptiläinen uutinen kertoo, että Mossadin vakoilurengas toimii Tunisiassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152733#.TzokiVH3vO0
- IMF varoittaa Israelia odotettavista ongelmista talouden tasapainottamiseksi johtuen arabisektorin ja haredi-väestön keskuudessa vallitsevasta suuresta työttömyydestä. Työttömyys on 40 % haredi-väestön ja 20 % arabiväestön keskuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152733#.TzokiVH3vO0

Monday, February 13, 2012

MAANANTAI 13.02.12

1. USA:n viidennen laivasto-osaston komentaja vara-amiraali Mark Fox myönsi sunnuntaina, että Iranin laivaston 10 piensukellusvenettä ja lukuisat nopeakulkuiset pienveneet voivat aiheuttaa todellisia ongelmia Yhdysvaltain suurille sota-aluksille, mutta vakuutti, että uhka on todettu ja sitä vastaan on suojauduttu. ”Jos hyökkäys tulee tänä iltana, me olemme valmiit”, hän totesi. Viidenteen laivastoon kuuluu aina ainakin yksi lentokoneitten emälaiva iskuvalmiine hävittäjineen sekä lukuisia saattoaluksia. Iranin rannikon edustalla on tiettävästi 10 amerikkalaista lentokoneitten emälaivaa, joita USA:lla on kaikkiaan 11.
USA:n viidennen laivaston komentaja Mark Fox, joka johtaa myös liittoutuneitten yhteisiä merivoimia Persianlahden alueella, vastasi kysymykseen: ”Voivatko ne tehdä tilanteen todella vaikeaksi meille”: ”Kyllä, ne voivat, mutta me olemme tiedostaneet sen ja varustautuneet sitä varten.” USA:n laivaston komentajalla on hyvin muistissaan, miten hävittäjä USS Cole tehtiin 1996 Jemenissä toimintakyvyttömäksi pienellä kumiveneellä, joka räjähdysaineilla lastattuna ajoi hävittäjän kylkeen repäisten sinne suuren aukon, onneksi vesirajan yläpuolelle. Al-Qaidan suorittamassa iskussa kuoli 17 USA:n merisotilasta.

IRAN on toistuvasti uhannut sulkea Hormuzinsalmen. Amiraali Fox sanoo toivovansa, ettei koskaan päädyttäisi sellaiseen tilanteeseen ja luottaa diplomatiaan ongelmien ratkaisemiseksi ilman sotatoimia. Vaikka USA:n laivasto Persianlahdella ylittää monin verroin Iranin merivoimien kapasiteetin, ahtaalla Persialahden alueella taistelu voisi tasoittua sillä, että iranilaiset voivat sijoittaa pienveneitään pitkin rannikkoaan valmiina nopeisiin iskuihin ohittavia sota-aluksia vastaan, tai käyttää rannikolle sijoitettuja maalta merelle ohjuksiaan, joita voidaan ohjata tutkalla kohteisiinsa.
FOX totesi, että heillä on jatkuvia kontakteja iranilaisten kanssa; he ovat avustaneet siepattujen iranilaisten vapauttamista ja pelastamaan merihätään joutuneita iranilaisia.
EU:n asettamat kovennetut sanktiot, joilla Iranin öljytuotteiden tuonti Eurooppaan estetään, tulee täydellisinä voimaan heinäkuun alussa 2012. Iranissa on vaadittu öljyn viennin lopettaminen Euroopan maihin välittömästi eikä odottaa heinäkuuta. Toiseksi Iran on uhannut sulkea Hormuzinsalmen kokonaan, jos sanktiot tulevat voimaan.
Toistaiseksi tilanne on pysytellyt katsekontaktin asteella, mutta se voi räjähtää koska vain. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=257566

2. IRANIN ulkoministeriö kutsui Azerbaijanin lähettilään kuultavaksi, jossa hänelle tehtiin selväksi, ettei Iran katso hyvällä Israelin ulkomailla toimivan Mossadin agenttien käyttävän maata ”tukikohtanaan”, joka on lähellä Irania ja joka on miellyttävän avoin maa toimia. Iranin virallinen uutistoimisto IRNA raportoi, että Iran esitti virallisen vastalauseen tilanteesta kutsuen Azerien lähettilään Javanshir Akhundovin kuultavaksi ministeriöön.

Artikkelissa oletetaan, että Iranin ulkoministeriö heräsi London Times lehdessä olleen artikkelin johdosta, jossa kerrotaan Mossadin agenttien käyttävän Azerbaijania tukikohtanaan, josta käsin he toimivat Iranin sisällä ja jonne he pakenevat onnistuneen operaation jälkeen.
London Times siteeraa nimeämätöntä Mossadin agenttia nimeltä ”Shimeon”, joka kuvaa maata rauhalliseksi mutta merkittäväksi Israelin vakoilutoimien kannalta. Hän sanoo, että maa on hämmästyttävän avoin. Raportin mukaan Iranin ydintutkijoitten murhiin osallistuneet Mossadin agentit pakenivat Azerbaijaniin. Israel ei ole tunnustanut osallisuuttaan murhiin.

Viime kuussa venäläinen media raportoi, että Azerbaijanissa pidätetyt terroristit olivat suunnitelleet iskuja israelilaista henkilökuntaa vastaan maassa. Yksi kohteista oli Israelin lähetystörakennus ja Israelin lähettiläs Michael Rotam. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152671#.TzirtFH3vO0

3. IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei vakuutti ”Iranin horjumatonta tukea palestiinalaisille sen taistellessa Israelia vastaan” Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin vierailun yhteydessä. Samalla hän varoitti Hamasia tekemästä kompromisseja. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puolestaan totesi, että Iranin velvollisuutena on seistä palestiinalaisten rinnalla.

IRANIN johdon kovapintaiset vakuutukset avustamisesta voivat artikkelin mukaan johtua siitä, että Hamasin Damaskoksessa toiminut ulkopoliittinen toimisto etsii uutta toimipaikkaa Qatarista, jossa se joutuu luopumaan sotaisesta retoriikastaan uusien isäntiensä mieliksi.
Iran voi katsoa menettävänsä kannatustaan arabien silmissä ja on siksi varuillaan.
Tilanne on erittäin herkkä Israelin ja USA:n harkitessa eri vaihtoja, joilla pyrkiä estämään Iranin ydinpommin valmistuminen, jopa sotatoimin, ellei diplomatia siihen pysty.

KHAMENEIN sanotaan esittäneen vaatimuksen palestiinalaisten Israelin vastaisen taistelun jatkumisesta. Hän totesi, ettei heiltä vaadita mitään muuta kuin kestävyyttä. Hänen kerrotaan varoittaneen asenteitten pehmentämisestä, sillä ”sairaus alkaa levitä asteittain”. Hänen sanotaan viitanneen Jasser Arafatiin, joka menetti kansansuosionsa alkaessaan tehdä kompromisseja Israelin kanssa. Hän kutsui vastarintaa – joka terroristien kielessä tarkoittaa aseellista taistelua – tärkeäksi aseeksi, jota tulee tarkoin suojella. Hän vakuutti Iranin jatkavan palestiinalaisten vastarintaa tukevaa politiikkaa, mitä Iran ei usein julkisesti myönnä.

HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh sanoi puheessaan, että Iran muodostaa Hamasille strategisen varmuuden. Hän vakuutti Hamasin ”jatkavan strategista taistelua koko Palestiinan maan vapauttamiseksi, jatkavan vastarintaa ja taistelevan rauhanprosessia vastaan”.
Iranin presidentti Ahmadinejad totesi, että ahdistetun Palestiinan kansan tukeminen on kaikkien muslimimaitten velvollisuus viitaten pitkään jatkuneeseen yhteistoimintaan silloinkin, kun palestiinalaiset taistelivat Israelia vastaan lähes yksin.
Hamasin sisäinen eheys on kovalla koetteella Khaled Mashaalin etsiessä läheisempiä suhteita Fatahin johtajan Mahmoud Abbasin kanssa. Abbasin ja Mashaalin välillä solmittu yhteishallituksen muodostaminen ja Hamasin mahdollinen jäsenyys PLO:ssa ovat hajottaneet mielipiteitä toisten kannattaessa suhteita Iraniin, toisten arabimaihin. Gulf-maat muodostavat luonnollisen taustan Hamasille, mutta niiden kiristyneet ja epäluuloiset suhteet Iranin kanssa USA:n ja Saudi Arabian suojeluksessa mutkistavat tilannetta.
http://www.haaretz.com/news/middle-east/khamenei-pledges-iranian-support-to-palestinian-resistance-against-israel-1.412507

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoi arabiliiton kokouksessa Kairossa, selvitellessään Fatahin kantaa ja Ammasissa Jordanian suojeluksessa järjestettyjen tunnustelevien keskustelujen jatkamisen hylkäämistä, ettei hän jatka suoria keskusteluja Israelin kanssa, ellei se ensin suostu hänen esittämiinsä ehtoihin, joiden määrä on kasvanut ajan myötä. Päällimmäisenä niissä on, että Israel lopettaa kaiken ”setlementtitoiminnan” Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, mutta puheessaan hän toi esiin muut vaateet: Kahden valtion periaatteen täydellinen hyväksyminen perustuen 1949 aselepo-linjoihin, kaikkien Israelin tuomitsemien terroristien vapauttaminen, antaen etusijan ennen 1993 Oslon sopimusta pidätetyille.
Abbas kertoi laativansa kirjeen Netanyahulle – hän ei halua tavata häntä nenäkkäin – jossa hän esittää vaatimuksensa. Siihen sisältyy uhkaus, että ellei Netanyahu vastaa siihen säädyllisessä ajassa, hän hylkää rauhanpuheet lopullisesti ja jatkaa keskeytyneitä pyrkimyksiään Palestiinan valtion perustamiseksi YK :n turvallisuusneuvoston kautta.

ISRAELIN diplomaatti totesi: Jokaisen kerran, kun on nähtävissä edistymistä, Abbas juoksee karkuun. Tämä on nähtävissä Ammanin keskustelujen aikana, hän totesi.
Toiseksi nimeämätön diplomaatti sanoi, että jokaisen kerran, kun Abbas on selkeän päätöksen edessä, hän esittää uusia vaatimuksia, joihin Israelin tulisi ensin suostua.
Pääministerin kanslian lyhyessä lausunnossa todetaan, että Abbasin Kairossa pitämä puhe todistaa hänen kääntäneen selkänsä lopullisesti rauhanprosessille. Netanyahu tarjosi PA:lle B-alueitten luovuttamisen ja muita etuja, mutta Abas hylkäsi tarjouksen.
”Sen sijaan, että hän tulisi mukaan suoriin keskusteluihin konfliktin lopettamiseksi ja rauhan solmimiseksi, hän kääntyy Hamasin terrorijärjestön puoleen solmien sopimuksen sen kanssa, joka puolestaan syleilee Irania.”

ABBAS vihjaisi Kairon puheessaan mahdollisuuteen PA:n hajottamiseksi: ”Palestiinan Auktoriteetti (PA) ei voi pysyä vallassa ilman auktoriteettia”, hän selitti jatkaen: ”Nykyinen tasapainotila ei voi jatkua loputtomiin.” Hän kuitenkin lupasi ensin odottaa Israelin reaktiota hänen viesteihinsä. ”Jos he eivät vastaa niihin, aloitamme työskentelyn YK:n turvallisuus-neuvoston kanssa”, hän sanoi. Abbas myönsi, että määrätyissä olosuhteissa USA voisi lopettaa taloudellisen tukensa PA:lle. Hän ylisti Saudi Arabian rauhansuunnitelmaa vuodelta 2002, jota hän kutsui aarteeksi. Hän vakuutti toimivansa väliaikaisen hallituksen pääministerinä valmistellen presidentin ja parlamentin vaaleja kuitenkin uhaten, että ellei Israel salli vaaleja pidettäviksi myös Jerusalemin itäosissa, hän peruuttaa vaalit.
Abbas esitti kantanaan, ettei vaaleja voida pitää ilman Jerusalemia. Hän ei puheessaan vaatinut kansainvälistä rauhankonferenssia, kuten hänen neuvonantajansa Azzam Ahmed esitti. Israelin diplomaattilähteet totesivat, ettei mikään konferenssi vedä vertoja suorille keskusteluille osapuolten kesken, joita myös USA, EU ja YK pääsihteerinsä suulla vaativat.
Israelilaiset johtavat poliitikot katsovat, että Hamas-johtajan Ismail Haniyehin tuore veljeily Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kanssa osoittaa, kenen kanssa Abbas on aloittanut yhteistyön. Israelin poliittinen johto ei näytä tajuavan, että PA/PLO on myös terrorijärjestö, kuten niiden perustuskirjat osoittavat, ja että Abbas vain palaa juurilleen lyöttäytyessään avoimesti yhteen terrorijärjestön kanssa, jota Fatah on kulissien takana. (JP) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4188697,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Saksan puolustusministeri Thomas de Maiziere varoitti sunnuntaina Israelia hyökkäämästä Irania vastaan. Hän selitti, että ne tuskin saisivat aikaan toivottuja tuloksia ja toisaalta saisivat aikaan seurauksia, joita ei voi ennalta edes arvioida. USA:n puolustusministeri Leon Panetta puolestaan ennakoi, että hyvin suuren todennäköisyyden mukaan Israel iskee Iranin ydinlaitoksia vastaan huhtikuun – kesäkuun välisenä aikana. Maiziere kutsui Panettan ennustuksia toimittajien keksimäksi toiveajatteluksi todeten, ettei hän ollut keskustellut asiasta Panettan kanssa. Panetta sanoutui myöhemmin irti spekulaatioista todeten, että hänen ajatuksensa ja mielipiteensä Lähi Idästä kuuluvat vain hänelle. Maizieren kantaa edustaa myös Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy, joka toteaa, etteivät sotilaalliset ratkaisut pysty koskaan selvittämään todellisia ongelmia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152684#.TzjEs1H3vO0
- Kanadan hallituksen ministeri totesi äskettäin, että ääri-islam muodostaa suurimman vaaran Kanadan turvallisuudelle. Ottawan yleisen turvallisuuden ministeri Vic Toews laati asiasta 36-sivuisen muistion otsikolla ”rakentaen kestävyyttä terrorismia vastaan”. Kanada Broadcasting Company (CBC) esitteli raporttia ohjelmassaan, mutta jätti pois sen ääri-islamia koskevan osan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152685#.TzjG7FH3vO0
- IDF:n ohjaajattomien koneitten (UAV) laivue kasvaa kaiken aikaa. Se kutsuu itseään nimellä ”Sky Riders” (taivaan ratsastajat) selittäen omassa lehdessään Bamahame, että se käy läpi suuria muutoksia, joista yksi on se, että jokaisella jalkaväki-pataljoonalla on pian oma UAV-yksikkönsä. Elbit-systems kehittää kaiken aikaa koneitaan lisäten niiden kykyä tietoliikenteen ja lentoajan suhteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152672#.TzjImFH3vO0
- Arabidiplomaatit Pakistanissa varoittavat, että jos USA/Israelin ja Iranin välinen konflikti kehittyy sodaksi, on vaara olemassa, että terrorijärjestöt kuten al-Qaida , Hizbullah ja Hamas voivat liittyä siihen mahdollisesti hankkimillaan ei-tavanomaisilla aseillaan. Egyptin ydinvoimalasta katosi radioaktiivista uraania mielenosoitusten aikana, eikä sitä ole pystytty jäljittämään. Toiseksi Syyrialla on valtavat määrät bio/kemiallisia aseita varastoissaan, joita se äskettäin sijoitti ohjuksiinsa peläten Turkin välien kehittymisen sotilaallisiksi. Syyrian armeija harkitsi myös hermokaasujen käyttöä Homsin kaupungin vastarintapesäkkeitä vastaan. Arabidiplomaatit kuitenkin rauhoittelevat, että on vähän viitteitä siitä, että Pakistan liittyisi mukaan sotaan, vaikka sellaisia vinkkejä on annettu Pakistanista. Al-Qaidan väitetään heikentyneen, mutta se solmi äskettäin sopimuksen Somalissa toimivan terrorijärjestön kanssa, mikä osoittaa sen laajentumishalun. http://www.wnd.com/2012/02/u-s-israel-face-unconventional-weapons-threat/
- Newsweek/Dailybeast kertoo artikkelissaan, että Mossadin uusi johtaja Tarmir Pardo pyrki selvittämään USA:n vierailunsa aikana, mikä USA:n kanta on Iranin suhteen, tuleeko USA mukaan myöhemmin ja mitä sitten jos IDF iskee yksin? Lehti arvioi lisäksi, että Israel voi käyttää iskuissaan menetelmiä, jotka ovat kiellettyjä USA:ssa. ”Israel ei kerro eikä USA halua tietää”, on villakoiran ydin. Lehden mukaan Israel menetti luottamuksensa Obaman hallitukseen tämän Juudeaa ja Samariaa koskevan puheensa vuoksi. Tiedustelutietoja vaihdetaan edelleen, mutta ei kaikkia. Obaman luottamukseen muslimien rehellisyyteen vaikutti Iranin salaaman rikastuslaitoksen löytyminen Teheranin läheltä, minkä johdosta hän kovensi pakotteita Iranille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152689#.TzjaalH3vO0

Sunday, February 12, 2012

SUNNUNTAI 12.02.12

1. ISRAELIN yleislakko jatkuu tänään sapatin jälkeen viime yön aikana jatkuneista neuvotteluista huolimatta. Junaliikenne alkaa uudelleen, mutta Egged ja Dan bussiliikenne liittyy lakkoon. Lentoliikenne jatkuu Ben Gurionin kentällä, mikä helpottaa lukuisten turistien lomasuunnitelmia ja matkustamista. Peruspalvelut ovat edelleen lakon piirissä.

ILMAN päätöspäivää alkanut lakko alkoi kuuden aikaan keskiviikkona viime viikolla. Keskusteluja on käyty tiiviisti Histadrurin ja talousministeriön edustajien kesken, myös ammattiliiton pääsihteerin Ofer Einin ja talousministeri Yuval Steinitzin välillä. Lakon selvittelyä seuraa tiiviisti työtuomioistuin, joka kehotti osapuolia raportoimaan edistymisestä neuvotteluissa 10.00 aikaan tänään, jonka jälkeen työtuomioistuin päättää, lopettaako se lakon vai antaako se osapuolille lisäaikaa neuvotteluihin. Edistystä kiistan selvittelemiseksi on saatujen tietojen mukaan tapahtunut.
Pahimmat erimielisyydet koskevat Einin vaatimuksia joittenkin sopimuspalkkaisten työntekijöitten siirtämiseksi normaalipalkkauksen piiriin, sekä Steinitzin vaatimusta, ettei Histadrut aloita uutta lakkoa ainakaan neljään vuoteen. Steinitz on jo suostunut siihen, että minimipalkka nostetaan 4 100:sta 4 500:an NIS kuukaudessa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=257455
Juuri tulleen uutisen mukaan yleislakko päättyi tänään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152633#.TzdpB4H3vO0

2. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad (Ahmad Nejadista) lupasi Iranin islamilaisen vallankumouksen 33. vuosipäivän juhlallisuuksissa - joihin myös Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh osallistui – ilmoittavansa lähipäivinä ”uusista suurista edistyksistä maan ydin-teollisuuden alalla” antamatta viitteitä, mitä ne voisivat olla.
Vuonna 1979 Iranissa tehty vallankumous kaatoi shaahi Reza Pahlavin hallinnon ja pakotti shaahin lähimpine omaisineen maanpakoon, jossa hän kuoli muutaman vuoden kuluttua. Iranin uusi yksinvaltainen hallitsija ajatollah Ruholla Khomenei aloitti maassa veriset ”puhdistukset”, joiden varjolla kymmeniä tuhansia ihmisiä surmattiin ja heitettiin vankiloihin odottamaan tuomioitaan. Hänen seuraajansa ajatollah Ali Khamenei jatkaa hänen työtään.

IRANIN shia-muslimien johtama mullahi-hallinto muotoiltiin kommunistisen pyramidi-järjestelmän tapaan, jossa maan ”ylin kaitsija” suur-ajatollah omaa ehdottoman päätösvallan, vaikka kulissien vuoksi maan demokraattinen hallintorakennelma parlamentteineen, hallituksineen ja presidentteineen säilytettiin muilta osin. Mullahien hallinnon suojelemiseksi perustettiin vakituisesta armeijasta erillinen vallankumouskaarti, joka vastaa suoraan ”ylimmälle kaitsijalle”, ja jonka erityiskoulutetut osastot suojaavat ”ylintä kaitsijaa”. Lisäksi massa on puolisotilaallinen nuorisoarmeija, joka toimii vallankumouskaartin alaisuudessa. Vallankumouskaarti on taloudellisesti itsenäinen, sillä on omaa teollisuutta ja liiketoimintaa, kuten myös mullahien johtamalla neuvostolla.

PRESIDENTTI Ahmadinejad puhui Teheranin kuuluaisalla Azadi-aukiolla (vapaustorilla) luvaten aloittaa neuvottelut maansa ydinteollisuudesta länsivaltojen kanssa, mutta ”vain tasavertaisuuden ja oikeuden puitteissa”. Iranin johto on käynyt tätä ”lupaa ja kiellä” taktiikkaa onnistuneesti vuodesta toiseen onnistuen siirtämään ratkaisevat sopimukset ja sitovat sitoumukset jatkaen samaan aikaan ydinsuunnitelmansa toteuttamista saaden teknistä ja neuvoa-antavaa apua Venäjältä, Kiinalta ja Pohjois-Korealta sekä Pakistanista.
Kiina on antanut Iranille konsulttiapua ballististen ohjusten rakentamiseksi ja Pohjois-Korea Pakistanin tapaan opastusta ydinpommin rakentamiseksi. Venäjä on toimittanut teknisiä laitteita ja osia sekä rakentanut Iranin ydinlaitoksia, kuten Bushehrin ydinvoimalan, joka käynnistettiin viime vuonna lukuisten viivytysten jälkeen.
Presidentti Ahmadinejad varoitti, ettei Iran suostu alistumaan lännen hyökkäysten alle.

HAMASIN Teheranissa vierailulla oleva Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh puhui ennen Ahmadinejadin puhetta todeten, että Hamasia painostetaan tunnustamaan Israel, mutta hän vannoi ”Palestiinan kansan edustajana ja kaikkien vapautta etsivien nimessä”, ettei Hamas tule koskaan tunnustamaan Israelia lisäten: ”Vastarinta tulee jatkumaan koko Palestiinan maan vapauttamiseksi, mukaan lukien al-Quds (Jerusalem), sallien kaikkien pakolaisten palaamisen koteihinsa.”
Haniyehiä oli vastassa Teheranin kansainvälisellä lentokentällä Iranin ulkoministeri Ali Akhbar Salehi. Haniyehin vierailu kestää kolme päivää, jonka jälkeen hänen matkansa jatkunee Persianlahden maihin avustusten ja poliittisen tuen hankkimiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152647#.TzdWmIH3vO0

3. IRANIN PARLAMENTIN jäsenet ovat vaatineet, että Iranin tulee iskeä Israelia vastaan nyt, koska sillä on siihen tarvittavat ohjukset ja muut varusteet, eikä odottaa Israelin hyökkäystä.
MOSSADIN entinen johtaja Meir Dagan puolestaan varoittaa, ettei tilanne ole nyt sopiva Israelille hyökätä Iraniin, ”eikä siihen ole aihettakaan”, kuten hän sanoi.

DAGAN kehottaa Israelia valitsemaan aikansa järkevästi (smart) ja odottaa suotuisampaa tilannetta. Hänen mielestään Iranilla ei ole sellaisia aseita, joilla se voisi vaarantaa Israelin turvallisuutta, minkä vuoksi on parempi odottaa puhuessaan TV-2:n ”Meet the Press” tilaisuudessa. Hän selitti, ettei pääministerin tulisi antautua ulkoisen tai sisäisen painostuksen alaiseksi maan turvallisuutta koskevissa kysymyksissä lisäten, ”ettei Iranin ydinsuunnitelman edistymisen tulisi kyseenalaista Israelin uskottavuutta tai eristää sitä toisissa kysymyksissä, sillä Iranin potentiaalinen ydinaseistus on kansainvälinen ongelma”.
Dagan viittasi puolustusministeri Ehud Barakiin, joka kannattaa hyökkäystä Iraniin lähiaikoina, sillä Iran ei ole vielä valmis atomipommin rakentamiseen.
Hän sanoi kriitikoille, että hänellä on oikeus puhua yksityishenkilönä, eikä edes pääministeri voi estää häntä siitä. Hän kielsi pyrkivänsä politiikkaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152640#.Tzdf5oH3vO0

4. ISRAELIN puolustusministeriö ilmoitti perjantaina tehneensä onnistuneen Arrow-3 ohjusten torjuntajärjestelmän kokeen. Testissä ammuttiin Rafaelin kehittämä maaliohjus ”Sinivarpunen” F-15 koneesta. Arrow-3 tutka havaitsi ohjuksen ja lukittui siihen tuhoten sen. Arrow-3 muistuttaa USA:n kehittämää Aegis-torjuntaohjus järjestelmää siinä, että se pystyy tunnistamaan suurella etäisyydellä ja korkeudella lähestyvän ohjuksen ja tuhoamaan sen.

ARROW-3 järjestelmä on Arrow-2:sta edelleen kehitetty versio, joita Israel on suunnitellut ja parannellut 1980-luvulta alkaen. Arrow-3 ohjusjärjestelmä on halvempi kuin sitä edeltänyt Arrow-2 järjestelmä.
Viime viikolla kerrottiin, että Israel ja USA ovat muodostaneet yhteisen markkinointirenkaan Arrow-järjestelmän myymiseksi Etelä-Korealle yhden miljardin hinnasta, mutta uutinen todettiin perättömäksi Israelin taholta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152633#.TzdpB4H3vO0

5. AL-QAIDAN johtaja Ayman al-Zawahiri julkisti eilen 8 minuutin videoesityksen, jossa hän kehottaa kaikkia muslimeja Syyriassa, Libanonissa, Irakissa ja Jordaniassa liittymään yhteiseen rintamaan Bashar Assadin hallituksen kaatamiseksi.
Zawahiri varoitti syyrialaisia, ettei heidän tule luottaa YK:n tai arabiliiton lupauksiin lopettaa Assadin hallitus. Hän puhui tuntemattomassa paikassa päässään valkoinen turbaani, taustanaan vihreä kangas.
”Haavoittunut Syyria vuotaa edelleen verta päivästä toiseen, samalla kun lahtaaja, lahtaajan bin Hafizin (Hafez Assad) poika, jatkaa lahtaamistaan. Mutta kaikesta tuskasta huolimatta uhraukset ja verenvuodatus kiihtyy ja kasvaa.”
Zawahiri on syntynyt Egyptissä kuten monet muutkin tunnetut terrorijohtajat. Hän sai al-Qaidan johdon USA:n erikoisjoukkojen surmattua sen entisen johtajan ja perustajan Osama bin Ladenin Pakistanissa epäselvissä olosuhteissa viime vuoden toukokuussa haudaten hänen ruumiinsa mereen. Hän kehotti kaikkia muslimeja avustamaan syyrialaisia veljiä kaikin mahdollisin tavoin, hengellään, varoilla, mielipiteillä, informaatiolla.

ASSADILLE uskolliset joukot ovat jatkaneet Homsin ja Haman kaupunkien tulittamista aseilla, joita USA kuvaa hirvittäviksi. Tarkkailijat huomioivat, että armeija on saanut yliotteen kapinasta ja on siirtynyt erillisten vastarintapesäkkeitten puhdistamiseen. Viikonvaihteen aikana raportoidaan kuolinuhreja, lukumäärät vaihtelevat 2 - 7 välillä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=257463

6. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lensi Kairoon, jossa hän informoi maan johtoa, mukaan lukien marsalkka Tantawi, Ammanissa päättyneistä tunnustelevista neuvotteluista ja hakee arabien kannatusta päätökselleen kieltäytyä jatkokeskusteluista Israelin kanssa. Hän esiintynee arabiliiton kokouksessa tänään. Abbasin mukana matkustavat Saeb Erekat ja PA:n ulkoministeri Riad al-Maliki. Kvartetin Lähi Idän edustaja Tony Blair tapasi Abbasin Ammanissa ennen tämän Kairon matkaa vakuuttaen kvartetin edelleen tukevan rauhanprosessia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=257415
- Assadin joukot jatkavat murhaavaa Homsin kaupungin tulitustaan surmaten lauantain aikana 7 siviiliä Bab Amron lähiössä. Edellisenä päivänä armeijan kerrotaan surmanneet 28 ihmistä Aleppossa, joka on ollut sivussa pahimmista hyökkäyksistä. Taistelut jatkuvat myös pieninä kahakoina Damaskoksen esikaupungeissa. Jotkut tarkkailijat ovat syyttäneet, että yksi paha jarru neuvotteluille on EU:n ulkopolitiikan johtaja Catherine Ashton, joka odottaa rakentavia ehdotuksia Assadilta kuten myös Iranin johdolta, jotka ovat poikkeuksetta osoittautuneet vilpillisiksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=257373
- Saudi Arabia levittää YK :n jäsenvaltioitten edustajien keskuuteen arabiliiton laatimaa Syyrian julkilausumaa, jonka YK:n turvallisuusneuvosto hyllytti. Päätöslauselmaan kuuluu vaatimus Assadin siirtymiseksi syrjään. YK:n ihmisoikeusneuvoston johtaja Pillay on vaatinut Assadin saattamista Haagin rikosoikeuteen syytettynä ihmisoikeuksien ja kansainvälisen lain rikkomuksista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=257347
- Jerusalemin poliisi sulki Temppelivuoren juutalaisilta ja ulkomaisilta turisteilta sunnuntain ajaksi syyttäen Moshe Feiglinin johtaman Likudin haaraa ”Juutalainen johtajisto” kiihotuksista ja siihen kehottavien julisteiden levittämisestä, minkä Feiglin kieltää. Vain arabeilla on lupa nousta Temppelivuorelle sunnuntaina. Poliisi sanoo puolustuksekseen, ettei juutalaisten pyhintä vuorta saa käyttää poliittiseen kiihotukseen, mutta arabit tekevät sitä toistuvasti, eikä poliisi puutu siihen muuten kuin estäen juutalaisten pääsyn vuorelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152652#.Tzd3p4H3vO0
- Vastauksena Gazasta ammuttuihin raketteihin, joka haavoitti yhtä naista, IAF iski yön aikana kolmea tunnelia vastaan Gazan etelä-, keski- ja pohjoisosissa sekä aseverstaaseen. Koneet palasivat vahingoitta, eivätkä palestiinalaiset ole ilmoittaneet uhreista. Lauantaina Kassam iskeytyi Eshkolin alueelle, ja perjantai-iltana Grad-raketti räjähti kahden talon välissä Hof Ashkelonin alueella. Sirpaleet tunkeutuivat talojen seiniin perheen ollessa aterialla, mutta ihmeeksi kukaan ei haavoittunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152646#.Tzd5CoH3vO0
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan leikattiin perjantaina toistamiseen. 30 minuutin leikkaus suoritettiin alavatsan alueella. Hänen väitetään sairastavan rectosigmoid-syöpää, mutta ei ole tiedossa, millä asteella kasvain on. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152650#.Tzd6vYH3vO0
- Haaretz.com raportoi, että yksi palestiinalainen kuoli j a3 haavoittui IAF:n iskuissa Gazaan. IDF ei ole vahvistanut tietoa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-palestinian-killed-three-injured-in-iaf-strike-on-gaza-sites-1.412374
- Debkafile kertoo läntisiin tiedustelutietoihin perustuen, että Assadin joukot näyttävät saaneen yliotteen maassa riehuvissa taisteluissa. Artikkelissa kerrotaan Assadin joukkojen etsivän kapinallisten jäljelle jääneitä pesäkkeitä useissa kaupungeissa, joihin ne olivat pureutuneet. Assad käyttää järeää panssarivoimaansa siviilikohteita vastaan. Aiemmin raportoitiin, että Assadin armeija harkitsee kemiallisten aseitten käyttöä Homsissa ja muissa suuremmissa vastarintakohteissa. Viikonvaihteen aikana kolme pyssymiestä surmasi Assadin armeijan kenraalin hänen kotinsa edustalla hänen ollessaan matkalla sairaalaan, jota hän johti. http://www.debka.com/article/21729/