Friday, February 03, 2012

PERJANTAI 03.02.12

1. ENGLANNIN entinen pääministeri Tony Blair, jota PA:n johto kutsui jokin aika sitten hyödyttömäksi, mutta joka toimii kuitenkin kvartetin edustajana rauhanprosessin edistämiseksi, käy kiinteitä keskusteluja pääministeri Netanyahun kanslian kanssa voidakseen tasoittaa tietä edes alhaisemman tason keskusteluille osapuolten kesken. Blair on JP:n artikkelin mukaan tavannut Netanyahun ainakin viisi kertaa parin viime viikon aikana, viimeksi keskiviikkona kahdesti.

PÄÄMINISTERIN kanslian virkailija vakuuttaa, ettei kysymys ole ”Israelin yksipuolisista myönnytyksistä luottamuksen kasvattamiseksi”, vaan pikemminkin niitä käydään rauhanprosessin raamien sisällä molemmin puolisen luottamuksen löytämiseksi.
Virkailija selitti, että keskusteluissa pyritään rakentamaan houkutteleva pakettiratkaisu.
Hän selitti edelleen, että keskustelut koskevat ”pääasiassa” taloudellisia kysymyksiä. Suomessa tällaisia keskusteluja ja sopimuksia kutsuttiin muinoin lehmäkaupoiksi.

TUOREESSA muistissa ovat viime viikon keskiviikkona loppuneet keskustelut Israelin ja PA:n neuvottelijoitten välillä Ammanissa, jossa viidessä keskustelutilaisuudessa ei pystytty etenemään ollenkaan. PA:n johto ilmoittaa päättävänsä PLO:n hallituksessa kuun puolivälissä, jatketaanko keskusteluja, kuten USA ja kvartetti painostavat. Artikkelin kirjoittaja Herb Keinon muistuttaa, että Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja käytiin Hamasin kanssa syrjäyttäen PA:n kokonaan, joka yllättyi sopimuksen syntymisestä, jolla Israel vapautti 1027 terroristia, useat heistä israelilaisten ja ulkopuolisten murhaajia ja pommien rakentajia.
PA katsoi silloin kärsineensä pahan PR-kolhun Hamasin hyväksi ja haluaa nyt paikata mainettaan esiintymällä tinkimättömänä palestiinalaisten edustajana.

BLAIRIN ja Netanyahun kanssa käytävissä keskusteluissa on tarkoitus ”luoda otollisemmat olosuhteet PA:n instituutioiden kehittämiseksi edistämällä alueen taloudellista kasvua”.
Blairin aiempi Jerusalemin toimiston hoitaja, nykyinen neuvonantaja ja CFR:n jäsen Robert Danin uskoo, että taloudellisten etuisuuksien kautta palestiinalaisille on mahdollista viestittää, miten rauhanprosessi hyödyttää heitä. Hän viittaa esimerkkinä Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvastuussa olevaan C-alueeseen, jonne Israel voisi antaa palestiinalaisten ulottavan maatalouttaan, mikä suoraan hyödyttäisi heitä taloudellisesti.

TOISENA esimerkkinä hän viittaa palestiinalaisten rakenteilla olevaan 40 000 asukkaan Rawabin kaupunkiin, jonne johtava tie on rakennettava C-alueen läpi, koska se on käyttö-kelpoisin reitti. Rawabi sijaitsee 30 km Ramallahista pohjoiseen. Danin syyttää Israelin johtoa, ettei se ole suostunut antamaan lupaa tien rakentamiseksi. Kummastusta tässä vain herättää se, että kokonaisen uuden kaupungin rakentaminen aloitetaan vaikka tiedettiin, ettei sinne ole kulukelpoista tietä. Toiseksi – vaikka Danin ei siitä mainitse – kaupungin vesi- ja viemäri-järjestelmät on samoin sopimatta Israelin kanssa, kuten myös sähkön tarpeen tyydyttäminen. Kaupunkia rakennetaan PA:n tieten ja tahtoen ja luvalla, joka ilmeisesti halusi asettaa Israelin moraalisen ongelman eteen, että se vastustaa palestiinalaisten elinolojen parantamista.
Danin muistuttaa, että jos Israel haluaa palestiinalaispakolaisten muuttavan PA:n aluille, heille tulisi rakentaa asuntoja valmiiksi.
Kaiken tämän kauniilta näyttävän rakennelman tarkoituksena on kiihdyttää painostusta Israelia vastaan käyttäen siinä kaikkia hyväksyttäviä tai hylättäviä keinoja. Netanyahua kehutaan joustavana neuvottelijana, mutta myös johtajana, joka ei kestä painetta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=256301

2. IRANIN kysymys on ollut Herzliassa pidetyn konferenssin pääaiheena. Viimeiset puheet pitivät siellä IDF:n tiedustelupäällikkö kenraalimajuri Aviv Kochavi, IDF:n entinen komentaja Moshe Yaalon, IDF:n nylyinen komentaja Benny Gantz sekä puolustusministeri Ehud Barak.
Esittelen seuraavassa puheitten pääsisältöä kursiivisesti esitettynä.

BARAK muistutti kuulijoitaan, että on olemassa laaja kannatus ajatukselle, että elleivät Iranin vastaiset sanktiot toimi, sotilaallinen ratkaisu on viimeinen vaihtoehto. Hän samalla huomautti, että Iran on lähestymässä tilannetta, jossa sotilaallinen isku havaitaan epäkäytännölliseksi, sillä ydinaseella varustatte Iran muodostaa paljon vaikeamman ja vaarallisemman ongelman. IDF:n komentaja Benny Gantz yhtyi pääosin Barakin havaintoihin puheessaan.
MOSHE YAALON torjui omassa puheessaan yleisesti esitetyt väitteet, että Iranin siirrettyä uraaninrikastuslaitoksensa maanalaisiin tiloihin, niitä ei enää voida vahingoittaa sotilaallisesti. Hän viittasi omaan kokemukseensa, että inhimilliset olennot ovat aina löytäneet keinoja, joilla tunkeutua toisilta suojattuihin tiloihin. ”Mihin tahansa laitokseen voidaan iskeä”.
Yaalon paljasti, että Iran kehittää ballistista ohjusta, jonka kantomatka on 10 000 km., joka yltäisi Yhdysvaltoihin saakka. Ohjuksen testilaukaisu kuitenkin viivästyi marraskuun 12. päivänä lähellä Teherania sijaitsevassa instituutissa tapahtuneen räjähdyksen vuoksi, joka tuhosi ohjuksen ja surmasi Iranin ohjusten rakentamisohjelman johtajan. Ohjus käyttää Yaalonin mukaan kiinteää polttoainetta ja olisi merkittävästi lisännyt Iranin iskukykyä.
Yaalon kertoi, että Turkki avustaa Irania sille asetettujen sanktioitten ohittamiseksi, kuten USA:n kanssa käydyissä keskusteluissa viime viikolla todettiin.

YAALON sanoi Iranin ymmärtävän, että länsivalloilla on kaikki edellytykset keskeyttää Iranin ydinaseen valmistaminen, mutta katsoo samalla, etteivät ne uskalla asettua vastustamaan Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista, koska se voisi johtaa suureen sotaan alueella.
Yaalon muistutti kuulijoita, että Netanyahun hallitus on luvannut estää Iranin ydinaseen valmistumisen tavalla tai toisella. Hän katsoi, että länsivalloilta puuttuu tarvittava päättäväisyys toimia Iranin kehittymisen ydinvallaksi, mitä Iran pitää heikkoutena. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=256298

3. YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon puhui myös eilen Herzlian konferenssissa. Hän kutsui ”juutalaisyhteisöjen rakentamista Juudeaan ja Samariaan vastuuttomaksi provokaatioksi”. Toiseksi hän kehotti vahvistamaan niitä palestiinalaisia elementtejä, jotka ovat osoittautuneet maltillisiksi ja toivovat rauhaa. Hän puhui tilaisuudessa, jolla tämänkertainen Herzlian konferenssi lopetettiin. Hänen mielestään hetki on sopiva hyvän tahdon osoittamiseksi molemmilta puolilta, mutta hänen lausuntonsa ovat kuluneita kliseitä ilman sisältöä.
Kuten arvata saattaa, ”setlementtitoiminnan” lopettaminen on hänen mukaansa niitä ”hyvän tahdon eleitä molemmilta tahoilta” edes yrittämättä keksiä jotain omaperäistä. Gazan kaistalle hän sen sijaan toivoi enemmän rakennusmateriaalia, mutta Hamasin tarpeita varten.

Pääsihteerin puheita tarkastellessa ei voi välttyä havainnolta, että hän on joko erittäin huonosti informoitu tai hän on vakaasti asettunut PA:n ajamiin vaunuihin. Kolmantena vaihtoehtona on tietenkin, että hän on vain yksinkertainen, eikä voi ymmärtää tilannetta.
Hän ponnisteli kaikin voimin Palestiinan valtion perustamisen hyväksi YK :n päätöksellä ja syyttää nyt Israelia keskustelujen epäonnistumisesta, joista on tullut pyhä mantra, jota kaikki vuoronperään toistelevat kukin omista lähtökohdistaan.
Ban ki-Moon kehotti PA:ta paneutumaan Israelin turvallisuuskysymyksiin ja Israelia maa-alueisiin. Hän matkusti keskiviikkona YK :n autosaattueessa Gazan kaistalle tutustuakseen UHRWA:n toimintaan ja YK:n rakentamiseen siellä , mutta ei halunnut tavata Hamasin virkailijoita. Vastaanottoa ei voitane kuvailla millään muotoa ystävälliseksi, sillä paikalliset asukkaat olivat kerääntyneet matkareitin varteen suurin joukoin huudellen YK:n vastaisia lauseita ja heilutellen laatimiaan samansuuntaisia plakaatteja. YK:n autoja kivitettiin ja heiteltiin kengillä, mikä on arabien tapa osoittaa suurta halveksuntaa ja hylkäämistä.
Autot pääsivät kuitenkin ulos kaistalta vihamielisen väkijoukon läpi ilman että kukaan olisi haavoittunut http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=256278.

4. IRAN laukaisi kolmannen satelliittinsa avaruuteen tänään. Se kokoaa tietoja sääolo-suhteista ja luonnollisista katastrofeista, kertovat iranilaiset lähteet.
Satelliitin nimi on Navid, farsin kielellä evankeliumi eli hyvä sanoma. Satelliitti painaa 110 kg ja se kulkee 375 km:n korkeudella maasta. Sen eliniäksi ennustetaan yli kuukausi.
Navid lasketaan kuuluvaksi minisatelliittien luokkaan, jotka on helpompia rakentaa ja joiden kantoraketti on halvempi ja yksinkertaisempi.
Iran suunnittelee lähettävänsä apinan avaruuteen v. 2020, kuten USA teki 1960-luvulla.
Iranin nopeasti kehittyvä ohjusteollisuus lisää pelkoja, että Iranin suunnitelmissa on rakentaa atomipommi ja sen kuljettaminen Yhdysvaltoihin saakka, vaikka Iranin johto väittää muuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152399#.TyuTP4H3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- IAF:n koneet iskivät torstaiyönä kuuteen kohteeseen Gazan kaistalla vastauksena sieltä ammuttuihin raketteihin. Kaksi kohteista oli asevarikkoja, kolme tunneleita eteläosassa, yksi oli aseitten valmistuspaja alueen keskiosassa. IAF kertoo ohjusten osuneen tarkoin kohteisiinsa. Gazasta oli ammuttu edellisenä päivänä 7 Kassam-rakettia Israelin puolelle, mutta ne eivät aiheuttaneet aineellisia tai ihmisvahinkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152395#.TyuVfoH3vO0
- PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ja Hamasin ulkoasiaintoimiston johtajan Khaled Mashaalin suuresti ylistelty tapaaminen Ammanissa yhteishallituksen muodostamiseksi peruttiin. Hamas syyttää siitä Fatahin johtoa. Hamas sanoo valmistautuneensa sopimaan PLO:n sisäpiirin kanssa, mutta Fatah väisti sovitun tapaamisen, kuten MAAN-uutistoimisto kertoo Betlehemissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152396#.TyuWqIH3vO0
- IDF teki etsintäratsian arabikylään torstaina lähellä Ramallahia, mutta jätti epähuomiossa yhden sotilaistaan kylään. Sotilas otti yhteyttä kylän johtajiin, jotka veivät sotilaan turva-aidalle, jossa IDF:n partio otti sotilaan vastaan. Tilanne oli hyvin vaarallinen ja sotilas olisi voitu joko mukiloida kuoliaaksi tai hänet olisi voitu ottaa panttivangiksi. Tapaus osoittaa, etteivät kaikki halua murhata israelilaisia. IDF aloitti tutkimukset asiassa, miten tällainen lapsus pääsi tapahtumaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152364#.TyuX7YH3vO0
- Väkivaltaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet Egyptissä sen jälkeen, kun Port Saidissa pidetyn jalkapallo-ottelun jälkeen alkaneissa mellakoissa 74 ihmistä kuoli ja tuhatkunta haavoittui. Väkijoukko tunkeutui sisäministeriön tiloihin Kairossa, ja Suezissa turvallisuusjoukot joutuivat käyttämään kovia ammuksia väkijoukon hillitsemiseksi kansan pyrkiessä poliisiasemalle, 2 ihmistä sai surmansa. Väkijoukko piiritti 45 minuutin ajan poliisiautoa, joka otti väärän suunnan joutuen kansan keskelle. Lopulta ambulanssi sai pelastettua poliisit kansan raivolta. Ainakin 400 ihmistä on haavoittunut torstain aikana sattuneissa mellakoissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=256322
- USA:ssa toimiva sionistiryhmä vaatii, että USA:n tulee vetää oikeuteen USA:n kansalaisia murhanneet palestiinalaiset terroristit, joita Netanyahun hallitus vapautti äskettäin Gilad Shalitin vapauttamisoperaation yhteydessä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=256302
- Hoitamattomat viemärijätteet saavat Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla virrata esteettä maastoon muodostaen todellisen terveysriskin. Ympäristönsuojeluministeriön taholta kerrotaan, että yhtä lukuun ottamatta kaikki 22 kylää kieltäytyvät liittymästä yhteiseen viemäriin. Israelin rakentama viemäri vie juutalaisyhteisöjen – Nofim. Yakir, Etz Efraim ja Shaarei Tilwa ja pian Maaleh Shomron – jätevedet Eliyahun puhdistuslaitokseen. Palestiinalaiskylille tarjottiin liittymistä samaan johtoon, mutta vain yksi liittyi 22:n kieltäytyessä. Ympäristöministeri Gilad Erdan valittaa tilannetta, jossa Israel tekee voitavansa ympäristön säilyttämiseksi, mutta palestiinalaiset kieltäytyvät. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=256320
- Israel tarjoaa maassa vieraileville pyhiinvaeltajille mahdollisuutta kulkea vähän poljettuja polkuja pitkin ja osallistua Davidin Polun vaellukseen. Artikkelissa kehutaan, että helmikuu on sopiva kuukausi tähän luonnonkukkien alkaessa nousta pitkän kuivan kauden jälkeen. Artikkelissa annetaan ajo-ohjeet paikalle, josta on mahdollisuus painua maaston kätköön lukemattomien erilaisten kukkien suojaamina. http://www.jpost.com/Travel/AroundIsrael/Article.aspx?id=256159
- JP:n artikkelin mukaan Mashaal ja Abbas tapaavat ensi viikolla Kairossa silotellakseen välilleen nousseita mykkyröitä yhteistyön kehittämiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=256100
-
PERJANTAI 03.02.12

1. ENGLANNIN entinen pääministeri Tony Blair, jota PA:n johto kutsui jokin aika sitten hyödyttämäksi, mutta joka toimii kuitenkin kvartetin edustajana rauhanprosessin edistämiseksi, käy kiinteitä keskusteluja pääministeri Netanyahun kanslian kanssa voidakseen tasoittaa tietä edes alhaisemman tason keskusteluille osapuolten kesken. Blair on JP:n artikkelin mukaan tavannut Netanyahun ainakin viisi kertaa parin viime viikon aikana, viimeksi keskiviikkona kahdesti.

PÄÄMINISTERIN kanslian virkailija vakuuttaa, ettei kysymys ole ”Israelin yksipuolisista myönnytyksistä luottamuksen kasvattamiseksi”, vaan pikemminkin niitä käydään rauhanprosessin raamien sisällä molemmin puolisen luottamuksen löytämiseksi.
Virkailija selitti, että keskusteluissa pyritään rakentamaan houkutteleva pakettiratkaisu.
Hän selitti edelleen, että keskustelut koskevat ”pääasiassa” taloudellisia kysymyksiä. Suomessa tällaisia keskusteluja ja sopimuksia kutsuttiin muinoin lehmäkaupoiksi.

TUOREESSA muistissa ovat viime viikon keskiviikkona loppuneet keskustelut Israelin ja PA:n neuvottelijoitten välillä Ammanissa, jossa viidessä keskustelutilaisuudessa ei pystytty etenemään ollenkaan. PA:n johto ilmoittaa päättävänsä PLO:n hallituksessa kuun puolivälissä, jatketaanko keskusteluja, kuten USA ja kvartetti painostavat. Artikkelin kirjoittaja Herb Keinon muistuttaa, että Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja käytiin Hamasin kanssa syrjäyttäen PA:n kokonaan, joka yllättyi sopimuksen syntymisestä, jolla Israel vapautti 1027 terroristia, useat heistä israelilaisten ja ulkopuolisten murhaajia ja pommien rakentajia.
PA katsoi silloin kärsineensä pahan PR-kolhun Hamasin hyväksi ja haluaa nyt paikata mainettaan esiintymällä tinkimättömänä palestiinalaisten edustajana.

BLAIRIN ja Netanyahun kanssa käytävissä keskusteluissa on tarkoitus ”luoda otollisemmat olosuhteet PA:n instituutioiden kehittämiseksi edistämällä alueen taloudellista kasvua”.
Blairin aiempi Jerusalemin toimiston hoitaja, nykyinen neuvonantaja ja CFR:n jäsen Robert Danin uskoo, että taloudellisten etuisuuksien kautta palestiinalaisille on mahdollista viestittää, miten rauhanprosessi hyödyttää heitä. Hän viittaa esimerkkinä Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvastuussa olevaan C-alueeseen, jonne Israel voisi antaa palestiinalaisten ulottavan maatalouttaan, mikä suoraan hyödyttäisi heitä taloudellisesti.

TOISENA esimerkkinä hän viittaa palestiinalaisten rakenteilla olevaan 40 000 asukkaan Rawabin kaupunkiin, jonne johtava tie on rakennettava C-alueen läpi, koska se on käyttö-kelpoisin reitti. Rawabi sijaitsee 30 km Ramallahista pohjoiseen. Danin syyttää Israelin johtoa, ettei se ole suostunut antamaan lupaa tien rakentamiseksi. Kummastusta tässä vain herättää se, että kokonaisen uuden kaupungin rakentaminen aloitetaan vaikka tiedettiin, ettei sinne ole kulukelpoista tietä. Toiseksi – vaikka Danin ei siitä mainitse – kaupungin vesi- ja viemäri-järjestelmät on samoin sopimatta Israelin kanssa, kuten myös sähkön tarpeen tyydyttäminen. Kaupunkia rakennetaan PA:n tieten ja tahtoen ja luvalla, joka ilmeisesti halusi asettaa Israelin moraalisen ongelman eteen, että se vastustaa palestiinalaisten elinolojen parantamista.
Danin muistuttaa, että jos Israel haluaa palestiinalaispakolaisten muuttavan PA:n aluille, heille tulisi rakentaa asuntoja valmiiksi.
Kaiken tämän kauniilta näyttävän rakennelman tarkoituksena on kiihdyttää painostusta Israelia vastaan käyttäen siinä kaikkia hyväksyttäviä tai hylättäviä keinoja. Netanyahua kehutaan joustavana neuvottelijana, mutta myös johtajana, joka ei kestä painetta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=256301

2. IRANIN kysymys on ollut Herzliassa pidetyn konferenssin pääaiheena. Viimeiset puheet pitivät siellä IDF:n tiedustelupäällikkö kenraalimajuri Aviv Kochavi, IDF:n entinen komentaja Moshe Yaalon, IDF:n nylyinen komentaja Benny Gantz sekä puolustusministeri Ehud Barak.
Esittelen seuraavassa puheitten pääsisältöä kursiivisesti esitettynä.

BARAK muistutti kuulijoitaan, että on olemassa laaja kannatus ajatukselle, että elleivät Iranin vastaiset sanktiot toimi, sotilaallinen ratkaisu on viimeinen vaihtoehto. Hän samalla huomautti, että Iran on lähestymässä tilannetta, jossa sotilaallinen isku havaitaan epäkäytännölliseksi, sillä ydinaseella varustatte Iran muodostaa paljon vaikeamman ja vaarallisemman ongelman. IDF:n komentaja Benny Gantz yhtyi pääosin Barakin havaintoihin puheessaan.
MOSHE YAALON torjui omassa puheessaan yleisesti esitetyt väitteet, että Iranin siirrettyä uraaninrikastuslaitoksensa maanalaisiin tiloihin, niitä ei enää voida vahingoittaa sotilaallisesti. Hän viittasi omaan kokemukseensa, että inhimilliset olennot ovat aina löytäneet keinoja, joilla tunkeutua toisilta suojattuihin tiloihin. ”Mihin tahansa laitokseen voidaan iskeä”.
Yaalon paljasti, että Iran kehittää ballistista ohjusta, jonka kantomatka on 10 000 km., joka yltäisi Yhdysvaltoihin saakka. Ohjuksen testilaukaisu kuitenkin viivästyi marraskuun 12. päivänä lähellä Teherania sijaitsevassa instituutissa tapahtuneen räjähdyksen vuoksi, joka tuhosi ohjuksen ja surmasi Iranin ohjusten rakentamisohjelman johtajan. Ohjus käyttää Yaalonin mukaan kiinteää polttoainetta ja olisi merkittävästi lisännyt Iranin iskukykyä.
Yaalon kertoi, että Turkki avustaa Irania sille asetettujen sanktioitten ohittamiseksi, kuten USA:n kanssa käydyissä keskusteluissa viime viikolla todettiin.

YAALON sanoi Iranin ymmärtävän, että länsivalloilla on kaikki edellytykset keskeyttää Iranin ydinaseen valmistaminen, mutta katsoo samalla, etteivät ne uskalla asettua vastustamaan Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista, koska se voisi johtaa suureen sotaan alueella.
Yaalon muistutti kuulijoita, että Netanyahun hallitus on luvannut estää Iranin ydinaseen valmistumisen tavalla tai toisella. Hän katsoi, että länsivalloilta puuttuu tarvittava päättäväisyys toimia Iranin kehittymisen ydinvallaksi, mitä Iran pitää heikkoutena. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=256298

3. YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon puhui myös eilen Herzlian konferenssissa. Hän kutsui ”juutalaisyhteisöjen rakentamista Juudeaan ja Samariaan vastuuttomaksi provokaatioksi”. Toiseksi hän kehotti vahvistamaan niitä palestiinalaisia elementtejä, jotka ovat osoittautuneet maltillisiksi ja toivovat rauhaa. Hän puhui tilaisuudessa, jolla tämänkertainen Herzlian konferenssi lopetettiin. Hänen mielestään hetki on sopiva hyvän tahdon osoittamiseksi molemmilta puolilta, mutta hänen lausuntonsa ovat kuluneita kliseitä ilman sisältöä.
Kuten arvata saattaa, ”setlementtitoiminnan” lopettaminen on hänen mukaansa niitä ”hyvän tahdon eleitä molemmilta tahoilta” edes yrittämättä keksiä jotain omaperäistä. Gazan kaistalle hän sen sijaan toivoi enemmän rakennusmateriaalia, mutta Hamasin tarpeita varten.

Pääsihteerin puheita tarkastellessa ei voi välttyä havainnolta, että hän on joko erittäin huonosti informoitu tai hän on vakaasti asettunut PA:n ajamiin vaunuihin. Kolmantena vaihtoehtona on tietenkin, että hän on vain yksinkertainen, eikä voi ymmärtää tilannetta.
Hän ponnisteli kaikin voimin Palestiinan valtion perustamisen hyväksi YK :n päätöksellä ja syyttää nyt Israelia keskustelujen epäonnistumisesta, joista on tullut pyhä mantra, jota kaikki vuoronperään toistelevat kukin omista lähtökohdistaan.
Ban ki-Moon kehotti PA:ta paneutumaan Israelin turvallisuuskysymyksiin ja Israelia maa-alueisiin. Hän matkusti keskiviikkona YK :n autosaattueessa Gazan kaistalle tutustuakseen UHRWA:n toimintaan ja YK:n rakentamiseen siellä , mutta ei halunnut tavata Hamasin virkailijoita. Vastaanottoa ei voitane kuvailla millään muotoa ystävälliseksi, sillä paikalliset asukkaat olivat kerääntyneet matkareitin varteen suurin joukoin huudellen YK:n vastaisia lauseita ja heilutellen laatimiaan samansuuntaisia plakaatteja. YK:n autoja kivitettiin ja heiteltiin kengillä, mikä on arabien tapa osoittaa suurta halveksuntaa ja hylkäämistä.
Autot pääsivät kuitenkin ulos kaistalta vihamielisen väkijoukon läpi ilman että kukaan olisi haavoittunut http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=256278.

4. IRAN laukaisi kolmannen satelliittinsa avaruuteen tänään. Se kokoaa tietoja sääolo-suhteista ja luonnollisista katastrofeista, kertovat iranilaiset lähteet.
Satelliitin nimi on Navid, farsin kielellä evankeliumi eli hyvä sanoma. Satelliitti painaa 110 kg ja se kulkee 375 km:n korkeudella maasta. Sen eliniäksi ennustetaan yli kuukausi.
Navid lasketaan kuuluvaksi minisatelliittien luokkaan, jotka on helpompia rakentaa ja joiden kantoraketti on halvempi ja yksinkertaisempi.
Iran suunnittelee lähettävänsä apinan avaruuteen v. 2020, kuten USA teki 1960-luvulla.
Iranin nopeasti kehittyvä ohjusteollisuus lisää pelkoja, että Iranin suunnitelmissa on rakentaa atomipommi ja sen kuljettaminen Yhdysvaltoihin saakka, vaikka Iranin johto väittää muuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152399#.TyuTP4H3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- IAF:n koneet iskivät torstaiyönä kuuteen kohteeseen Gazan kaistalla vastauksena sieltä ammuttuihin raketteihin. Kaksi kohteista oli asevarikkoja, kolme tunneleita eteläosassa, yksi oli aseitten valmistuspaja alueen keskiosassa. IAF kertoo ohjusten osuneen tarkoin kohteisiinsa. Gazasta oli ammuttu edellisenä päivänä 7 Kassam-rakettia Israelin puolelle, mutta ne eivät aiheuttaneet aineellisia tai ihmisvahinkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152395#.TyuVfoH3vO0
- PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ja Hamasin ulkoasiaintoimiston johtajan Khaled Mashaalin suuresti ylistelty tapaaminen Ammanissa yhteishallituksen muodostamiseksi peruttiin. Hamas syyttää siitä Fatahin johtoa. Hamas sanoo valmistautuneensa sopimaan PLO:n sisäpiirin kanssa, mutta Fatah väisti sovitun tapaamisen, kuten MAAN-uutistoimisto kertoo Betlehemissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152396#.TyuWqIH3vO0
- IDF teki etsintäratsian arabikylään torstaina lähellä Ramallahia, mutta jätti epähuomiossa yhden sotilaistaan kylään. Sotilas otti yhteyttä kylän johtajiin, jotka veivät sotilaan turva-aidalle, jossa IDF:n partio otti sotilaan vastaan. Tilanne oli hyvin vaarallinen ja sotilas olisi voitu joko mukiloida kuoliaaksi tai hänet olisi voitu ottaa panttivangiksi. Tapaus osoittaa, etteivät kaikki halua murhata israelilaisia. IDF aloitti tutkimukset asiassa, miten tällainen lapsus pääsi tapahtumaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152364#.TyuX7YH3vO0
- Väkivaltaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet Egyptissä sen jälkeen, kun Port Saidissa pidetyn jalkapallo-ottelun jälkeen alkaneissa mellakoissa 74 ihmistä kuoli ja tuhatkunta haavoittui. Väkijoukko tunkeutui sisäministeriön tiloihin Kairossa, ja Suezissa turvallisuusjoukot joutuivat käyttämään kovia ammuksia väkijoukon hillitsemiseksi kansan pyrkiessä poliisiasemalle, 2 ihmistä sai surmansa. Väkijoukko piiritti 45 minuutin ajan poliisiautoa, joka otti väärän suunnan joutuen kansan keskelle. Lopulta ambulanssi sai pelastettua poliisit kansan raivolta. Ainakin 400 ihmistä on haavoittunut torstain aikana sattuneissa mellakoissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=256322
- USA:ssa toimiva sionistiryhmä vaatii, että USA:n tulee vetää oikeuteen USA:n kansalaisia murhanneet palestiinalaiset terroristit, joita Netanyahun hallitus vapautti äskettäin Gilad Shalitin vapauttamisoperaation yhteydessä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=256302
- Hoitamattomat viemärijätteet saavat Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla virrata esteettä maastoon muodostaen todellisen terveysriskin. Ympäristönsuojeluministeriön taholta kerrotaan, että yhtä lukuun ottamatta kaikki 22 kylää kieltäytyvät liittymästä yhteiseen viemäriin. Israelin rakentama viemäri vie juutalaisyhteisöjen – Nofim. Yakir, Etz Efraim ja Shaarei Tilwa ja pian Maaleh Shomron – jätevedet Eliyahun puhdistuslaitokseen. Palestiinalaiskylille tarjottiin liittymistä samaan johtoon, mutta vain yksi liittyi 22:n kieltäytyessä. Ympäristöministeri Gilad Erdan valittaa tilannetta, jossa Israel tekee voitavansa ympäristön säilyttämiseksi, mutta palestiinalaiset kieltäytyvät. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=256320
- Israel tarjoaa maassa vieraileville pyhiinvaeltajille mahdollisuutta kulkea vähän poljettuja polkuja pitkin ja osallistua Davidin Polun vaellukseen. Artikkelissa kehutaan, että helmikuu on sopiva kuukausi tähän luonnonkukkien alkaessa nousta pitkän kuivan kauden jälkeen. Artikkelissa annetaan ajo-ohjeet paikalle, josta on mahdollisuus painua maaston kätköön lukemattomien erilaisten kukkien suojaamina. http://www.jpost.com/Travel/AroundIsrael/Article.aspx?id=256159
- JP:n artikkelin mukaan Mashaal ja Abbas tapaavat ensi viikolla Kairossa silotellakseen välilleen nousseita mykkyröitä yhteistyön kehittämiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=256100
-

Thursday, February 02, 2012

TORSTAI 02.02.12

1. JUUTALAINEN yhteisö Har Bracha rakentaa kaksi uutta lähiötä Samariassa. Har Bracha sijaitsee Gerishimin vuoresta lounaaseen, lähellä Yitzharia Kedumimiin johtavan tien varrella. Lähiöihin tulee tämän ansiosta 64 uutta asuntoa kiinteästi toisiinsa liittyvänä yhteisönä. Kaikki 64 asuntoa on jo myyty. Opetusministeri Gideon Saar totesi juhlatilaisuudessa: ”Täten tulemme vahvistamaan tätä yhteisöä oleellisesti. Eikä laajentaminen tule vahvistamaan vain tätä yhteisöä, vaan se tulee vahvistamaan asemaamme Israelin maassa ja asumistamme täällä.”. Saar jatkoi todeten, että nämä uudet asuinalueet suojelevat koko Israelia, Kfar Sabaa, Tel Avivia, Netanyaa ja Jerusalemia. ”Uskoakseni tämä on tullut todistettua, ja siksi olemme täällä vahvistaaksemme alueen asukkaita, sekä entisiä että uusia.”

MINISTERI Gideon Saar hylkäsi ajatuksen maan luovuttamisesta myönnytykseksi rauhan-keskustelujen edistämiseksi, koska ”se on väärin, eikä se ole koskaan toiminut”.
Hän sanoi vastustavansa juutalaisasukkaitten karkottamista kodeistaan Israelin maassa muka rauhanprosessin edistämiseksi. ”Se ei ole tuottanut tulosta eikä se ole tarpeen. Rauha ei edellytä juutalaisten karkottamista kodeistaan.”
Beit Elin rabbi Zalman Melamed siunasi Har Brachan asukkaat uusien lähiöiden valmistumisen juhlatilaisuudessa todeten: ”Jumalan avulla toivon jokaiselle, että nämä rakennukset tulevat säilymään aina ja ajan myötä tulette tarvitsemaan lisärakennuksia ja että Har Bracha kasvaa yhdeksi Israelin suurista kaupungeista, kuten se oli muinoin Israelin historiassa. Uskomme, että näin tulee tapahtumaan, mutta toivomme sen tapahtuvan pian.”
Tilaisuuteen osallistuivat Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika, Yesha-neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan, Samarian asukaskomitean puheenjohtaja Benny Katzover, Har Brachan rabbi ja sen kukoistavan yeshivan johtaja Eliezer Melamed. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152352#.Tyok34H3vO0

2. GAZAN terroristit hyödynsivät sateista ja sumuista säätä ampuakseen 8 rakettia Israelin puolelle. Epätavallisen huono näkyvyys antoi heille tarvitsemansa suojan IAF:n ilmaiskuilta, jotka olisivat normaalioloissa seuranneet automaattisesti näköhavaintoja.
Seitsemän rakettia putosi keskiviikkoiltana Shar HaNegevin peltoalueelle aiheuttamatta mitään vahinkoa mutta aktivoiden punaisen hälytyssireenin. Yksi raketti putosi aiemmin päivällä samoin aukealle alueelle ilman vahinkoja.

Rakettien ampumisen jälkeen lähellä Gazan turva-aitaa asuvien juutalaisyhteisöjen johtajat varoittivat, että 4 – 7 km:n päässä turva-aitaa sijaitseva alue jää Iron Dome torjuntaohjusten suojaaman alueen ulkopuolelle, eikä sinne ole rakennettu sirpalesuojia. Johtajat totesivat lausunnossaan, että tuon alueen asukkaat ovat täysin suojattomia kranaatti- ja rakettitulta vastaan. He vaativat hallitusta antamaan varoja tarvittavien suojatilojen rakentamiseksi.

Viranomaiset eivät olleet vielä vahvistaneet, minkä tyyppisistä raketeista nyt oli kyse. Kassam-2:n kantomatka on 8 - 10 km; Kassam-3 lentää 10 km:n päähän.
Terrorijärjestöillä kuten Hamas, Jihad ja pienemmät ryhmät ovat hankkineet Katjusha Grad-tyyppisiä raketteja, joiden kantomatka on 40 km 6.3 kg:n räjähdekärjellä. Se voi osuessaan asutuksen keskelle aiheuttaa suurta tuhoa sekä rakennuksille että haavoittaen ihmisiä. Joittenkin kranaattien on todettu sisältävän fosforia, jonka polttava tuli sytyttää rakenteita.
Lokakuussa Ashdod, Beersheva ja Gan Yavne olivat Islamic Jihadin rakettien kohteina, minkä aikana koulut jouduttiin pitämään suljettuina. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=256088

3. YK:n turvallisuusneuvosto jatkaa Syyrian tilanteen tarkastelua löytääkseen ”maagisen formulan”, jolla veriset mielenosoitusten ja Assadin hallitusta vastustavien ryhmien massa-murhat saataisiin lopetetuiksi. Kiina ja Venäjä vastustavat sanktioitten koventamista ja vielä tarmokkaammin Libyan tapaisen sotilaallisen ratkaisun soveltamista Syyriaan.
Assadin hallitus istuu edelleen vakaasti paikoillaan, eikä siviilien ja armeijasta karanneiden sotilaitten muodostama vastarinta ole muodostanut ratkaisevan yhtenäistä ja vaikuttavaa armeijaa, joka pystyisi haastamaan Assadille uskollisen armeijan avoimessa sodassa. ASSADIN joukot ovat keskittyneet tuhoamaan ja hajottamaan Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) joittenkin kaupunkien lähiöitten miehitykset karkottaen niiden joukot maan rajojen tuntumaan tai Turkin puolelle, jossa FSA:n johtoporras toimii.
YK:n turvallisuusneuvostossa on noussut esiin kysymys, minne Assad voisi perheineen muuttaa maanpakoon, jos saataisiin sopimus aikaan, joka turvaa hänen koskemattomuutensa ja suojaa hänet myöhemmiltä oikeustoimilta häntä vastaan. Tiettävästi kolme maata on tarjoutunut päästämään Assadin alueelleen ja suojaamaan hänen turvallisuutensa. Yksi niistä on tiettävästi UAE, mutta Euroopan maat eivät ole halukkaita.
Assadin maanpakolaisuutta ilman hänen syyttämistään oikeudessa loukkauksista inhimillisyyttä vastaan ja omien kansalaistensa raakalaismaisesta kidutuksesta ja murhista on jo herättänyt vastarintaa erityisesti sekä ihmissoikeusjärjestöjen että uhrien omaisten taholta.

TURVALLISUUSNEUVOSTON jäsenten keskuudessa on levitetty päätösluonnosta, jolla Assad pakotettaisiin luovuttamaan valtansa tilapäisesti varapresidentille, joka johtaisi maata kunnes maassa pidetään uudet vaalit ja uusi hallitus on valittu.
Venäjän edustaja ilmoitti selkeästi, että hänen maansa tulee veto-oikeudellaan estämään minkä tahansa päätöslauselman, jota Venäjä ei ole ennen äänestystä hyväksynyt.
Venäjä vastustaa ehdottomasti sotilaallista väliintuloa Libyan tapaan. Sen kannan mukaan Syyrian kansan tulee itse pystyä ratkaisemaan kohtalostaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=256140

4. ARABIKEVÄT näyttää nyt tunkeutuneen urheilukentille, mikäli Egyptissä eilen sattuneet veriset taistelut, jota yksi paikalla ollut kuvasi ”sodaksi”, on miksikään enteeksi. Jalkapallo-ottelu Egyptin parhaan seuran Ahlin ja Port Saidissa toimivan seuran al-Masryn välillä oli tarkoitettu ystävyysotteluksi, mutta vaikka paikallinen al-Masry voitti ottelun 3 – 1, erotuomarin puhallettua ottelun päättyneeksi, al-Masryn kannattajat ryntäsivät kentälle alkaen jahdata Ahlin pelaajia pitkin kenttää.
Tilanne riistäytyi täysin hallitsemattomaksi ihmisten hakatessa ja surmatessa toisiaan. Paikalla ollut Ahlin pelaaja Mohammed Aboutrika kuvasi tähän tapaan: Ei tämä ole jalkapalloa. Tämän on sotaa ja ihmiset kuolevat silmiemme edessä. Ei ole mitään järjestystä, ei turvallisuutta eikä ambulansseja”, hän kertoi Ahlin TV-kanavalla. ”Vaadin mestaruussarjan lopettamista. Tämä on kamala tilanne eikä tätä päivää voi koskaan unohtaa.”

EGYPTIN apulaisterveysministeri Hesham Sheiha sanoi, että eilinen väkivalta oli suurin onnettomuus Egyptin jalkapallohistoriassa. Hän sanoi, että enimmät ihmisten saamat vammat olivat aivotärähdyksiä ja syviä haavoja.
Toinen jalkapallo-ottelu Port Saidissa lopetettiin tuomarin saatua tiedon väkivallasta toisella kentällä, minkä johdosta kiihtynyt väkijoukko sytytti osan stadionista tuleen.
Poliittisen väkivallan kasvun myötä väkivalta on selvästi lisääntynyt Pohjois-Afrikassa myös urheilukentillä kuluneen vuoden aikana.
Ahlin ja a-Masryn välisen ottelun jälkeen syntyneessä väkivallassa kuoli ainakin 73 ihmistä.
JP:n tuoreen artikkelin mukaan 74 ihmistä kuoli ja yli 1000 haavoittui. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=256077

5. IDF:N sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Avi Kochavi totesi puheessaan Herzliassa, että Iranilla on valmiiksi rikastettua uraania neljää atomipommia varten. Hän arvioi, että kun poliittinen johto päättää ydinaseen rakentamisesta, Iran saa karkeatekoisen atomipomminsa valmiiksi vuoden kuluessa. Kochavi selitti, että päätöksen pommin rakentamisesta tekee maan ylin kaitsija Ali Khamenei. Kochavin mukaan Iranilla on rikastettua uraania – ehkä 20 tasoon rikastettuna – neljän atomipommin verran, mutta rakentamispäätöksen jälkeen sen rikastusasteen nostamiseksi 90 %:n tasoon käy paljon nopeammin. Sen jälkeen pommin rakentaminen on tekniikkaa, jonka Iranin tiedemiehet hallitsevat. Kochavi arvioi, että valmiin pommin rakentaminen ohjuksen kärkiosaan soveltuvaksi vie vuoden verran.

KOCHAVIN saamien tietojen mukaan Iranilla on 4.5 %:n tasoon rikastettua uraania 4 tonnia, ja edelleen 20 %:n tasoon rikastettuna 100 kg. Hän sanoi, että Iran väittää ydinsuunnitelmansa palvelevan vain siviilitarkoitusta, mutta että rikastetun uraanin määrä ylittää runsaasti siviilikäytön tarpeen. Hän uskoo, että Iran katsoo tarvitsevansa atomipommin pelotteluaseeksi paikallisen hegemonian ja myöhemmin maailmanlaajuisen hallintavallan saavuttamiseksi.
Hän sanoi, että Israelia uhkaa 200 000 rakettia ja ohjusta, jotka peittävät käytännössä koko maan. Ohjusten ja rakettien määrä ja niiden kantomatka ja tehokkuus kasvavat kaiken aikaa. Hän sanoi, että vallankumousarmeijan Al-Quds joukot etsivät tilaisuutta iskeä USA:n ja Israelin kohteisiin kaikkialla maailmassa, kuten viimeiset esimerkit Thaimaassa, Azerbaijanissa ja Argentiinassa osoittavat. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=256152

6. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa virallisella vierailulla oleva Tcechoslovakian ulkoministeri Carl Schwarzenberg sanoo, ettei Israelin tule pitää Eurooppaa merkityksettömänä, vaan päinvastoin toimia entistä aktiivisemmin sen parissa. Tämä maa on Kanadan ohella yksi Israelin uskollisimpia kannattajia, joita sillä ei ole yhtään tuhlattavana. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=256107
- Likudin pääministerivaalien kakkonen Moshe Feiglin valittaa, että Netanyahun kannattajat ovat peukaloineet vaalituloksia ja aikoo esittää virallisen selvityspyynnön. Feiglinin johtaman Manhigut Yehudit järjestön pääsihteerin Michael Fuahin mukaan järjestöllä oli tarkkailijoita useilla vaalipaikoilla, jotka seurasivat äänestäjiä. Esimerkkinä hän mainitsee Beit Shemesin, jossa ilmoitettiin tulokseksi Feiglinille 126 vastaan 77 Netanyahulle, mutta tarkkailijoiden mukaan tulos oli 274 vastaan 60 Netanyahulle. Feiglin sai 23.21 % äänistä, v. 2007 tulos oli 23. 4 %. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=256153
- Galilean teollisuuslaitokset eivät täytä puhtaan ilman kriteerejä. Tarkkailijat valittavat, ettei heillä ole tarvittavia seurantatuloksia käytettävinään.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=256136
- Jerusalemin alueoikeus, maistraatti, teki päätöksen, jolla sofarin puhaltamista pienellä länsimuurilla voidaan poliisin toimesta säännöstellä. V. 2006 poliisi kehotti nuorta miestä useaan kertaan lopettamaan sofarinsa puhaltamisen, ja lopulta pidätti hänet ja takavarikoi sofarin. Miestä hiostettiin 3.5 tunnin ajan poliisin kuulusteluissa ja hänelle annettiin porttikielto muurille 15 päivän ajaksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=256101
- IDF:n korkea upseeri kritisoi tapaa, millä puolustusministeriö tuhoaa etäyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa karkottaen asukkaat yön selkään. Hän kritisoi erityisesti puolustusministerin tapaa palkata arabeja tuhoamaan rakennukset, sillä heidän on todettu varastaneen kaiken arvokkaan asukkaitten vartioimattomasta omaisuudesta. Sillä on toinen paljon vaarallisempi psykologinen vaikutus, koska se antaa arabeille tunnun, että armeija suojelee heidän hyökkäyksiään juutalaisia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152360#.TypQ94H3vO0
- Tammikuu tänä vuonna oli yksi sateisimmista, sillä sateita saatiin maan pohjoisosassa 26 päivän ajan, jossakin 29 päivän ajan, aiempi ennätys on 25 päivää. Kinneretin pinta on noussut n. 55 sm ja noussee edelleen, mutta oli eilen vielä 11 sm alemman punaisen varoitusrajan alapuolella. Keskiviikkoaamuna Kinneretin vedenpinnan korkeus oli 213.103 m alle Välimeren pinnan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=256121

Wednesday, February 01, 2012

KESKIVIIKKO 01.02.12

1. YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon soitti Ammanissa matkallaan Israeliin ikivanhaa levyä vaatien, että Israelin tulee tehdä joitain ”hyväntahdon eleitä” palestiinalaisille, jotta epäonnistuneet alhaisella tasolla käydyt keskustelut saataisiin uudelleen käyntiin. Ikään kuin jälkihuomiona hän yhtäkkiä muisti, että se voisi koskea palestiinalaisiakin todeten puoli huolimattomasti: ”Tietenkin se myös edellyttää, että PA tulee neuvottelupöytään.”
Ban ki-Moon tapasi Jordaniassa kuningas Abdullah II:n ja ulkoministeri Nasser Judehin.

ISRAEL on vihjaillut, että se olisi halukas joihinkin vastavuoroisiin eleisiin palestiinalaisten kanssa ja että ne ovat keskustelujen alaisina. Israel ei kuitenkaan suostuisi Israelin oikeusistuimien vankeuteen tuomitsemien terroristien vapauttamiseen tai tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamiseen tai PA:n poliisin oikeuksien lisäämistä B- ja C-alueilla, jotka ovat olleet ”normaalimyönnytyksiä” ilman vastavuoroisuutta PA:n taholta.
TALOUS on noussut PA:n hallitsemilla alueilla nopeimmin maailmalla viime vuoden aikana, mutta hallituksen tarkoituksena on kehittää sitä vieläkin dynaamisemmaksi. Tällä sektorilla Israel on Netanyahun ilmoituksen mukaan valmis, mutta ei PA:n vaatimien ”korkean tason” vankien vapauttamis-alueella. Israel on toistuvasti vaatinut, että PA lopettaisi lastentarhoista alkaen korkeimpiin laitoksiin saakka ulottuvan Israelin ja juutalaisuuden vastaisen kiihotuksen sekä PA:n virallisissa mediavälineissä esitetyn karkean Israelin vastaisuuden. Edistystä tällä alueella on tuskin odotettavissa PLO:n saatua jäsenyyden UNESCO:ssa.
Netanyahun kaavailemia eleitä olisivat useat projektit infrastruktuurin, opetusalan ja rakennusteollisuuden alueilla Gazassa ”myönnytyksenä YK :n pääsihteerille”.

PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon matkustaa Israeliin tänään tavaten presidentti Shimon Peresin ja sen jälkeen ulkoministeri Avigdor Liebermanin ja pääministeri Benyamin Netanyahun. Iltapäivällä hänen oletetaan matkustavan Ramallahiin tavaten PA:n johtoa.
Torstaina Ban ki-Moon matkustaa Gazan kaistalle tutustuen YK:n alaisiin projekteihin siellä, mutta ei tavanne Hamasin johtajia. Palattuaan Gazasta pääsihteeri vierailee Sapir-opistolla, joka on ollut toistuvien raketti-iskujen kohteena. Myöhemmin iltapäivällä hän tapaa puolustusministeri Ehud Barakin ja oppositiojohtaja Tzipi Livnin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=255984

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Hamasin ulkomaanasioitten toimistonjohtaja Khaled Mashaal tapaavat MAAN-uutistoimiston ilmoituksen mukaan tänään torstaina Ammanissa, jossa he allekirjoittavat puitesopimuksen Hamasin ja Fatahin yhteishallituksesta. Ilmoitus sattuu sopivasti yhteen YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin Ramallahin vierailun kanssa tänään iltapäivällä. Hamas on kansainvälisesti terrorijärjestöjen listalla. Kvartetin vaatimusten mukaan sen tulee tunnustaa Israel, luopua terrorista ja hyväksyä aiemmat Israelin ja PLO:n välillä solmitut sopimukset saadakseen kansainvälisen hyväksymisen.

FATAHIN vallankumousneuvoston pääsihteeri Amin Maqpoul kertoi MAAN-uutistoimisolle, että yhteishallituksen muodostamisen siirtyminen on suurin este vaaleille maaliskuussa.
Fatah ja Hamas allekirjoittivat sovintosopimuksen vuoden 2011 alussa lopettaakseen vihollisuudet, jotka alkoivat 2007 Hamasin kaapattua vallan Gazassa. Yhteishallituksen muodostamista on vaikeuttanut erimielisyydet pääministerin valinnasta, eikä lupaus Hamasin pääsystä PLO:n jäseneksi ole edennyt lupausta pitemmälle.
PA:n keskusvaalilautakunta on MAAN-uutistoimiston mukaan vihjaillut, ettei vaaleja voida pitää kaavailujen mukaan maaliskuussa 2012.

MASHAAL ja Jordanian kuningas Abdullah II tapasivat pari päivää sitten Ammanissa ensimmäisen kerran vuoden 1999 jälkeen, jolloin Jordania karkotti Mashaalin ja neljä muuta Hamasin jäsentä syyttäen heitä ”rikollisista ja Jordaniaa vahingoittavista toimista”. Jordania pitää edelleen Hamasia terroristijärjestönä, eikä salli sen avaavan toimistoa Ammanissa. Mashaalilla on Jordanian kansalaisuus, mutta hän joutui pakenemaan Syyriaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152313#.Tyje6IH3vO0

3. LIKUDIN eilen pidetyt puheenjohtajavaalit päättyivät odotusten mukaisesti. Pääministeri Netanyahu taputteli itseään selkään saatuaan 75 % äänistä, mutta hänen ainoa kilpailijansa Moshe Feiglin sanoo myös voittaneensa saatuaan 25 % äänistä.
Äänestys ei sujunut aivan kitkattomasti. Juudean ja Samarian äänestyspaikkoja pidettiin kiinni pari tuntia virallisen vaaliajan alettua, koska niihin ei oltu toimitettu äänestäjäluetteloita.
Äänestysvilkkaus nousi yli 50 %, ja huonon sään joillakin alueilla vaikeuttaessa pääsyä äänestyspaikoille välillä hätäännytti pääministeriä, joka pelkäsi heikon äänestysvilkkauden suosivat Feigliniä. Hän soitteli puhelimella lukuisille jäsenille ja vieraili henkilökohtaisesti joillakin äänestyspaikoilla rohkaisten äänestäjiä antamaan äänensä.

FEIGLIN totesi olevansa tyytyväinen saamaansa 25 %:n kannatukseen, ”joka kohdistui sekä häneen että Israelin kansaan”. Hän kannattaa historiallisen Israelin maan säilyttämistä Israelin valtion hallussa eikä suosittele itsenäistä Palestiinan valtiota perinteisille juutalaisten pyhille alueille. Hän vastusti Samarian neljän ja Gazan 21:n juutalaisyhteisön tuhoamista v. 2005.

NETANYAHU sanoi voitonpuheessaan Likud-liikkeen antautuneen valvomaan juutalaisten läsnäoloa Israelin maassa sekä Israelin kansan tulevaisuutta. Hän ilmeisen tarkoituksellisesti jätti avoimeksi, mitä hän tarkoittaa Israelin maalla edes viittaamatta sen historiallisiin vaatimuksiin koko Israelin alueella Jordaninlaaksosta Välimereen.
Feiglinin saama runsas kannatus estänee Netanyahua toistamasta edellisissä vaaleissa suorittamaansa karsintaa, jossa Feiglin ja hänen kannattajansa siirrettiin parlamentti vaalien ehdokaslistoilla sijoille, joissa heillä ei ollut mahdollisuutta päästä Knessetiin.
Netanyahu viittasi uusiin vaaleihin todeten niiden olevan kaukana tulevaisuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152315#.TyjkboH3vO0

4. IDF:n sotilaat tunkeutuivat keskiviikon vastaisena yönä Kalkiliyaan etsiessään epäiltyjä terroritoimiin osallistuneita. Sotilaat pidättivät viisi palestiinalaista suoritettuaan etsintöjä talosta taloon. Pidätetyt olivat Ali Juma, 20; Ahmad Juma, 20; Aqba Obeid, 33; Majd Abu Khaled, 33; sekä Abdul Latef Obeid, 18, kuten asukkaat kertoivat MAAN-uutistoimistolle. IDF:n edustaja sanoi, että neljä pidätetystä vietiin ”turvallisuuskyselyihin”. Hän kertoi, että maanantain vastaisena yönä IDF oli pidättänyt kuusi epäiltyä Juudeassa ja Samariassa.

Kfar Kaddum on viikoittaisten IDF:n vastaisen mielenosoitusten kohteena asukkaitten vastustaessa tapaa, miten IDF ajoittain sulkee kylään johtavan tien turvallisuussyistä. Tie kulkee lähellä Kedumim juutalaisyhteisöä. Kalkiliyasta tehdään toistuvia hyökkäyksiä lähellä sijaitseviin juutalaisyhteisöihin. Pari viikkoa sitten israelilaista autoilijaa ampuneen terroristin nähtiin pakenevan sinne. IDF suoritti silloin etsintöjä talosta taloon pidättäen 12 epäiltyä Kalkiliyan lähellä sijaitsevasta Azzun kylästä. Etsintöjä edelsi kaikkien Kalkiliyaan johtavien teitten sulkeminen pakenemisen estämiseksi. IDF on pidättänyt Kalkiliyan alueelta useita Hamasin terrorisoluja, joista yksi surmasi huhtikuussa 2011 brittituristin haavoittaen useita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152295#.TyjqqYH3vO0
IDF:n Golani-prikaatin sotilaat pidättivät Hebronin läheltä Gilad Shalitin sopimuksen yhteydessä sadan vapautetun terroristin joukkoon kuuluneen Mamun Ismail Salem Stutin, koska hänen katsottiin aiheuttavat turvallisuusriskin Duran juutalaisyhteisölle. Slut pidätettiin 2002 ja tuomittiin 38:ksi vuodeksi vankeuteen tuomittuna murhayrityksestä, kuulumisesta terrorijärjestöön, pommien valmistamisesta sekä turvasuojan antamisesta terroristeille. Hänen tuomionsa mukainen vapauttaminen oli vasta 2040. Ennen aikaisesti vapautetut terroristit antavat kirjallisen vakuutuksen olla palaamatta terroriin, kuten myös Slut teki. Tilastojen mukaan 40 % palaa kuitenkin terroriin joko suoraan tai epäsuorasti sen tukemiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152297#.TyjwBoH3vO0
Juutalainen naisautoilija haavoittui terroristien heittämistä kivistä ja kaksi muuta autoa kärsi samoin vaurioita niitä vastaan heitetyistä kivistä. Kivitykset ovat lisääntyneet Juudeassa ja Samariassa siinä määrin, että ne antavat aiheen sanoa kolmannen ”intifadan” alkaneen. Nainen ajoi Samariassa tiellä no 60 Yitzharin lähellä. Palestiinalaiset ovat kehittäneet uuden tavan kivittää autoilijoita. Siinä suuri kivenjärkäle heitetään ohi ajavasta autosta toisen tuulilasiin tarkoituksena saada se pysähtymään tai suistumaan pois tieltä, jossa se olisi terroristien maalitauluna kiireetöntä teloitusta varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152292#.Tyjyj4H3vO0

5. MOSSADIN johtaja Tamir Pardo matkusti huomiota herättämättä Washingtoniin, jossa hän osallistui senaatin tiedustelukomitean kokouksen yhteydessä USA:n CIA;n johtajan David Petraeuksen viime torstaina. Uutinen julkistettiin tiistaina. Petraeus informoi komitean jäseniä viimeisistä Irania koskevista tiedoista todeten, että Iranin ydinpommi on Israelin eloonjäämis-
kysymys, mutta USA katsoo sen merkityksen koskevan koko maailman turvallisuutta. Tapaamisesta ei ole annettu julkista tiedotusta.
USA:n kansallisen tiedustelun johtaja James Clapper totesi, että Iranin johto mukaan lukien Ali Khamenei ovat luultavasti muuttaneet suhtautumistaan Yhdysvaltoihin ja ovat nyt entistä halukkaampia hyökkäyksiin USA:n maaperällä vastauksena joko kuviteltuihin tai todellisiin uhkakuviin, joita USA:n sotilaallinen mahti aiheuttaa Persianlahdella.
Clapper arvioi, että Iran valmistelee komponentteja ja rikastaa uraania voidakseen nopeasti rakentaa ydinpommin, jos poliittinen päätös sen rakentamisesta tehdään. Hän ei ollut varma, onko Iran tehnyt päätöksen atomipommista, mutta arvioi uusien sanktioitten vaikuttavan syvemmälle kuin aiemmat, kuitenkaan lopettamatta Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4183495,00.html

6. UUTISOTSIKOITA
- Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) johtaja varoittaa Hizbullahia, että sen tulee lopettaa Bashar Assadin armeijan tukeminen, tai se joutuu vastaamaan osallisuudestaan syyrialaisten siviilien massamurhiin oikeudessa, kun Assadin hallitus on kaatunut ja uudet johtajat valittu. Syyrian armeijan kerrotaan ottaneen uudelleen valvontaansa Damaskoksen esikaupungit, joita FSA piti hallussaan jonkin aikaa. Assadin joukkojen sanotaan nyt tulittavan tykeillään Homsin kaupunkia, jonka esikaupunkeja FSA oli miehittänyt. Kaasujohto vaurioitui alueella. Tiistain aikana kerrotaan 20 siviilin saaneen surmansa Syyriassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4183480,00.html
- Venäjän YK-lähettiläs Vladimir Zhizhov sanoi YK:n turvallisuusneuvoston Syyriaa käsittelevän istunnon yhteydessä, ettei julkilausuma, johon sisältyy sotilaallisen hyökkäyksen mahdollisuus, tule saamaan turvallisuusneuvoston hyväksyntää. Julkilausumaluonnoksessa, jota tukevat USA, arabiliitto ja Qatar, kehotetaan YK:n toimivan nopeasti saadakseen verenvuodatuksen loppumaan. Venäjä ja Kiina pelkäävät, että ratkaisuna on samanlaiset sotilaalliset ilmaiskut Syyriaa vastaan, kuin tapahtui Libyassa, jolla maa raunioitettiin suurelta osiltaan, eivätkä ilmaiskut olleet verettömiä tuntemattoman määrän siviilejä ja sotilaita joutuessa pommituksen uhreiksi. Lisäksi uudet johtajat Libyassa harjoittavat raakaa kidutusta, kuten äsken julkistettu lääkärien ilman rajoja kieltäytyessä hoitamasta heille tuotuja kidutuksen uhreja, jotka parannuttuaan vietiin uudelleen kidutettaviksi. Useiden johtajien mielestä Assadin hallituksen kaataminen on ainoa tavoite, ja Syyrian kansan tulee tehdä se. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=255997
- Jerusalemin Issawiya arabilähiössä arabit hyökkäsivät eilen sotilaitten ja poliisien kimppuun niiden käytyä pidättämässä arabinuoren syytettynä poliisin kivittämisestä, kuten MAAN-uutistoimisto raportoi tänään. Yhteenotoissa haavoittui tusinoittain palestiinalaisia, mutta myös turvallisuusjoukkoja haavoittui, kertoo MAAN. IDF ei halua kommentoida asiaa. Turvallisuusjoukot pidättivät kesän aikana 17 nuorta turvallisuusjoukkojen kivittämisestä, useat heistä alaikäisiä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=255989
- IDF:n 162:s divisioona pitää harjoitukset, joissa pyritään selvittämään, miten se pystyy mobilisoimaan joukkonsa jouduttuaan massiivisen ohjushyökkäyksen kohteeksi. Armeija pelkää, että reservin joukkojen kokoaminen voi vaikeutua ja aiheuttaa armeijan toiminnan tukehtumisen. Armeija on vahvistanut tukikohtiaan, mutta tuhansien ohjusten tulen vuoksi taistelut siirtyvät kaupunkeihin ja sen myötä siirtävät vastuun siviilien turvallisuudesta kotirintaman joukoille. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=255967
- Jaffan kristillisen ortodoksiyhteisön johtajan Gabriel Cadisin, 61, murha liittynee poliisin arvion mukaan 10 miljoonan arvoisen rakennuksen omistusoikeuteen. Poliisi pidätti kolme ihmistä epäiltyinä murhaan. Rakennus kuuluu kirkolle. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=255864

Tuesday, January 31, 2012

TIISTAI 31.01.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu turvautui arabikevään käyttämään sosiaaliseen kanavaan saadakseen yhteyden muslimikansaan, joka ei kuuntele hänen puheitaan. Hän antoi haastattelun Facebookin välityksellä omalla sivullaan. Haastattelun julkisti Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimisto maanantai-iltana.
Netanyahu kertoi arabijournalisteille, että hän on valmis matkustamaan Ramallahiin, jossa PA pitää päämajaansa Mukatan hallintokeskuksessa, koska tahansa tavatakseen PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia ja muita PA:n johtohenkilöitä. Hän on toistellut tätä lupaustaan useita kertoja, mutta PA:n puheenjohtaja ei edes korvaansa lotkauta hänelle.
Netanyahun tuntemukset taitavat olla kuin entisen rakastajan, jonka rakastettu on lähtenyt toisen matkaan. Tee siinä sitten rauhaa ja keskustele rauhansopimuksesta.
Jordanian kuninkaan Abdullah II:n suojeluksessa pidetyt keskustelut Ammanissa päättyivät viime viikolla keskiviikkona, jolloin neuvottelijat Yitzhak Molcho ja Saeb Erekat päättivät viidennen hedelmättömän keskustelutilaisuutensa.

”Neuvottelujen edistäminen on ainoa keino saada rauha”, Netanyahu kirjoitti. ”Haluan keskustella palestiinalaisten kanssa avatakseni kanavia kaikilla tasoilla. Tämä on sekä palestiinalaisten että arabien edun mukaista”, hän totesi. ”Israel voi auttaa alueen talouden kehittämisessä turvatakseen vauraamman tulevaisuuden kaikille alueen maille. Olen pettynyt, koska rauhansopimukset eivät ole johtaneet taloudelliseen kasvuun kaikille. Talous on seurausta suhteista. Taloudellinen rauha ei ole poliittinen rauha, mutta se avustaa sitä.”
Hän opasti PA:n puheenjohtajaa tulemaan keskusteluihin hänen kanssaan, koska ”sitä myös kansainvälinen yhteisö haluaa”.
Netanyahu sanoi Israelin kannattavan arabikevättä, koska se edistää demokratiaa.
”On väärinymmärrystä Israelin suhteen, eivätkä monet arabit ole tietoisia, että Israelissa asuvat arabit ovat mukana hallituksessa ja parlamentissa ja heillä on kaikki kansalais-oikeudet,” pääministeri selitti lisäten: ”Kuva, ettei Israel halua rauhaa, on väärä. Israel haluaa rauhaa ja tiedostamme sen merkityksen, ja yksi este sen saavuttamiseksi on väärä kuva Israelista”. Hän kuvasi ”Iranin uhkaavan koko maailman eikä vain Lähi Idän turvallisuutta, koska Iran avustaa terrorijärjestöjä ja rakentaa ydinpommia voidakseen sen kautta hallita Lähi Itää ja lopulta koko maailmaa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152274#.Tyd4uIH3vO0

2. MAARIV-lehti kertoi äskettäin vahvistamattomiin tietoihin perustuen, että Netanyahu on valmis luopumaan Jordaninlaaksosta.
Pääministerin tiedottaja kertoi maanantaina journalisteille, ettei Israel luovu Jordaninlaaksosta missään PA:n kanssa solmitussa rauhan sopimuksessa.
Netanyahu selitti itse puheessaan eilen illalla Likudin jäsenille: ”Israel allekirjoittaa vain lopullisen tilanteen sopimuksen, jossa Jordaninlaakso jää Israelin valvontaan. Uskon toimiessamme siten käyttäytyvämme järkevästi ja valvovamme Israelin turvallisuutta.”

PUHUESSAAN Bar Ilan yliopiston tilaisuudessa 04.06.2009 hän totesi näin. ”Israel on valmis hyväksymään Palestiinan valtion juutalaisen valtion rinnalla”. Hän esitti silloin kutsun kaikille arabimaille ”yhteistoimintaan taloudellisen rauhan rakentamiseksi alueelle, mukaan lukien Jordaninlaakso”. Hän painotti, ”ettei taloudellinen rauha korvaa poliittista, mutta että se avustaa sen saavuttamista” maalaillen ihannoivaa kuvaa Lähi Idästä, jonka talous kukoistaa luoden tuhansia työpaikkoja ja rakentaen historiallisia paikkoja kuten Jeesuksen kastepaikka Jordanilla miljoonien turistien houkuttelemiseksi alueelle.
PÄÄMINISTERIN neuvonantaja Mark Regev toisti Netanyahun näkemyksen Jordanin-laaksosta, minkä hän itse myöhemmin vahvisti lisäten, että arabikevään rauhattomuudet ovat vahvistaneet Israelin tarvetta valmistautua kaikkien mahdollisuuksien varalta, mukaan lukien Jordaninlaakso. ”Israelin turvallisuus ei ole neuvottelukysymys.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152269#.TyeEdoH3vO0

3. KORKEA poliittinen taho, jonka henkilöä uutisessa ei haluta julkistaa, vakuuttaa, että pääministeri Netanyahu on valmis luovuttamaan suurimman osan Juudeaa ja Samariaa. Arutz Sheva kertoo saaneensa tietonsa luotettavasta lähteestä, jonka mukaan pääministeri Netanyahu valmistautuu julkistamaan suunnitelmansa juutalaisyhteisöjen tuhoamiseksi ja juutalaisasukkaitten massasiirrosta Juudeasta ja Samariasta.
Artikkelissa kerrotaan, että koska poliittinen keskustelu PA:n kanssa on juuttunut umpikujaan, pääministeri aikoo julkistaa laatimansa yksipuolisen suunnitelman lopulliseksi sopimukseksi palestiinalaisten kanssa. Suunnitelman mukaan vain suuret juutalaisyhteisöt ja asutusblokit tulisivat jäämään Israelin valtion hallintaan. Niiden ulkopuolella olevat juutalaisyhteisöt tultaisiin tuhoamaan samaan tapaan kuin Gush Katif Gazassa.
UUTISEN mukaan Netanyahu esittelee suunnitelmansa presidentti Obamalle saadakseen tämän tuen Bar Ilan puheessaan julkistamilleen periaatteille.
Nämä periaatteet ovat:
PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona; Sopimus tulee lopettamaan konfliktin; Arabipakolaisten ongelma tulee ratkaista Israelin valtion ulkopuolella; Palestiinan valtio tulee olemaan aseistamaton ja sopimuksella vahvistetaan Israelin turvallisuus; Setlementtiblokit liitetään Israelin valtioon. Jerusalem tulee säilymään Israelin jakamattomana pääkaupunkina.

Raportin mukaan Israelin pääneuvottelija Yitzhak Molcho esitteli suunnitelmaa suullisesti Ammanin viimeisessä tapaamisessa, ja PA:n virkailijat ovat jo aiemmin paljastaneet, että Netanyahu on lupautunut luovuttamaan 94 % Juudeasta ja Samariasta vastapainoksi suurien juutalaisyhteisöjen ja Jerusalemin itäosien sisällyttämiseksi Israelin valtioon.
Vahvistamattomat tiedot kertovat, että PA:n pääneuvottelija Erekat hylkäsi Molchon esityksen suoralta kädeltä. PA:n puheenjohtaja Abbas on useaan kertaan vakuuttanut, ettei tulevan Palestiinan valtion alueella sallita yhtään juutalaista. Hän on myös torjunut Israelin vaatimuksen, että IDF tulee valvomaan Jordaninlaaksoa ja Israelin itärajaan liittyviä alueita, joiden se katsoo liittyvän oleellisesti Israelin turvallisuusvaatimuksiin. Netanyahun kerrotaan vihjailleen, että hän voisi suostua siihen, että IDF:n sotilaita on mukana kansainvälisissä joukoissa, joiden tehtävänä olisi valvoa Jordaninlaaksoa. Israel on aiemmin vastustanut sellaisten joukkojen asettamista Jordaninlaaksoon, koska niiden valvontakyky on Libanonin esimerkin - ja muittenkin - valossa vähintään kyseenalainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152264#.TyeKcYH3vO0

4. LIKUDIN 127 000 rekisteröityä jäsentä äänestävät tänään 55:ssa äänestyspisteessä maan alueella vahvistaakseen puolueen puheenjohtajan seuraaviin vaaleihin saakka. Netanyahu ei ole julkistanut, miksi hän halusi äänestyksen nyt. Ehkä hän haluaa tällä varmistaa, että puolue on hänen takanaan valmistautuessaan suureen linjapuheeseen, kuten raportit ennustavat. Netanyahun voittoa ei juuri kukaan kyseenalaista, mutta uhkaavat sateet voivat vähentää äänestäjien määrää varsinkin iltapäivällä, ja juuri sitä pääministeri pelkää.
Hän uskoo, että vähäinen äänestäjien määrä tulee vahvistamaan hänen kilpailijaansa Moshe Feigliniä. jonka kannatus on noussut kolmesta prosentista vuosia sitten nykyiseen 27:n prosentin ennustukseen. Feiglinin kannattajat sanovatkin, että Netanyahun voitto tulee olemaan Pyrroksen voitto, sillä ”Feiglinin vahva kannatus tulee joka tapauksessa muuttamaan Likudin tulevaisuuden kuvan”, kuten he toteavat.

FEIGLININ poliittisen taustan vahvin pilari on vaatimus Juudean ja Samaria sekä Jerusalemin säilyttämiseksi kokonaisuudessaan Israelin valtion sisällä. Monet Likudin johtavat poliitikot ovat jo alkaneet vakuuttaa oikeistolaisuuttaan, jolla he tarkoittavat myönnytyspolitiikan lopettamista ja historiallisten juutalaisalueitten luovuttamisen vastustamista. Silvan Shalom kävi äskettäin vierailulla Migronin 40 juutalaisperheen etäyhteisössä, jota korkeimman oikeuden päätöksen mukaan uhkaa tuho ja asukkaitten karkottaminen. Migron sijaitsee parin km:n päässä laillisesti rakennetusta yhteisöstä, jonne Migronin asukkaita kehotetaan muuttamaan. Yhteisön tuhoamista on vaatinut Peace Now järjestö pakottaen arabiasukkaita esittämään dokumentteja alueen omistuksesta, mutta pitäviä dokumentteja he eivät ole pystyneet esittämään. Korkein oikeus teki hätäisesti virheellisen päätöksensä puutteellisiin dokumentteihin perustuen eikä palauttanut asiaa alueoikeuteen, kuten olisi pitänyt.

NETANYAHU esitti hallituksen kokouksessa Migronin tuhoamista, mikä herätti suuren huudon kansallisten parissa syyttäen pääministerin taipuvan PA:n ja kansainvälisen panostuksen alla.
Netanyahu kiisti MAARIV-lehden ja muut tiedot, että hän olisi luvannut 94 % Juudeasta ja Samariasta Palestiinan valtioon tai luopua Jordaninlaakson valvonnasta.
PA:n johto jatkaa yksipuolista vaatimustaan 1949 aselepolinjoista Palestiinan valtion rajoiksi pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosat. Jopa USA:n republikaaniset presidenttiehdokkaat, kuten Romney, joka on johdossa, ja Gingrich toteavat, ettei PA halua rauhaa vaan Israelin tuhoamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152279#.TyeWVoH3vO0

5. Debkafile kertoo, että kapinallinen Syyrian armeijan kenraali oli suunnitellut vallankaappausta tammikuun 30.- 31. päivien välisenä yönä juuri ennen, kuin Syyrian tilannetta puidaan YK :n turvallisuusneuvostossa. Raportin mukaan kenraali suunnitteli johtaa 300 panssaria ja hänelle uskollisia joukkoja vallan kaappaamiseksi Assadin hallitukselta miehittämällä Damaskoksen. DF kertoo, että Assadin saatua tiedon suunnitelmasta hän kehotti veljensä Maher Assadin komennossa olevat Syyrian tasavaltalaisarmeijan ja 4. divisioonan joukot välittömästi Damaskoksen suojaksi ja linnoittamaan kaikki pääkaupunkiin johtavat väylät.
Artikkelin mukaan tiedon kaappausyrityksestä antoi Assadille ulkomainen taho. DF arvioi Assadin hallituksen selviämismahdollisuuksia, joita esim. Ehud Barak ennusti heikoiksi ja Assadin kaatumista viikossa, mikä ei ole toteutunut. Assad voi laskea saavuttaneensa tilapäisen voiton kapinallisista Venäjän, Iranin ja Hizbullahin avustamana, mutta tilanne on kaikkea muuta kuin ohitettu. YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä vaikeuttaa Kiinan ja Venäjän vastustus ulkomaitten puuttumisesta tilanteeseen Libyan tapaan. http://www.debka.com/article/21693/

6. UUTISOTSIKOITA

- Egyptin Muslimiveljeskunta piti viime viikolla salaisen konferenssin Kairossa. Siinä suunniteltiin veljeskunnan vallan ulottamista ja vahvistamista Lähi Idässä ja Pohjois-Afrikassa, kertoo WND artikkelissaan. Konferenssin ottivat osaa Muslimiveljeskunnan edustajat Gazasta, Syyriasta, Jordaniasta, Sudanista ja Egyptistä. Konferenssissa todettiin islamilaisen Salafi-järjestön tuoma vaara Muslimiveljeskunnan vallan tavoittelulle. Veljeskunta voitti vakuuttavasti Egyptin parlamentin alahuoneen vaalit saaden 47 % sen jäsenmäärästä. Syyrian presidentti Assadin armeijan toimia vastustavat myös Syyrian Muslimiveljeskunta, jonka kerrotaan koordinoineen osuutensa kapinallisten kanssa. Hamasin ulkoasiainjohtaja Khaled Mashaal vieraili äskettäin Jordaniassa tavaten kuningas Abdullah II:n, minkä katsotaan vahvistaneen Jordanian Muslimiveljeskunnan asemaa. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh vierailee Teheranissa lähi aikoina. http://www.wnd.com/2012/01/muslim-brotherhood-plots-rise-of-islam-at-secret-meeting/
- Presidentti Barack Obaman laillinen oikeus asettua ehdokkaaksi marraskuussa pidettäviin vaaleihin on kyseenalaistettu ainakin kuudessa osavaltiossa. Georgiassa oikeus vaati Obamaa tulemaan istuntoon esittääkseen oman puolustuksensa, mutta hän katsoi paremmaksi hyljeksiä kutsua eikä lähettänyt asianajajaansakaan paikalle. Oikeuden tuomari Michael Mahili katsoi päätöstä hakeneitten saavuttaneen automaattisen voiton(default victory), minkä johdosta Obaman oikeus olla ehdokkaana osavaltiossa olisi kiistetty. Tilanne on epäselvä, mutta se toistuu Alabaman, Arizonan, Tennesseen, New Hamshiren ja Illinoisin osavaltioissa. http://www.wnd.com/2012/01/obama-eligibility-challenges-spread-to-6-states/
- Netanyahu nimitti kolmen hengen toimikunnan tutkimaan juutalaisyhteisöjen asemaa Juudeassa ja Samariassa ja varsinkin ns. etäyhteisöjen omistussuhteita. Komitean jäsenet ovat entinen korkeimman oikeuden jäsen tuomari Edmund Levy, entinen pääministerin neuvonantaja Allan Baker ja Tel Avivin alueoikeuden apulaispresidentti Tchia Shapira. Heidän tulee esittää raporttinsa pääministerille 3 kuukauden sisällä. Pääministeri Ariel Sharon nimitti Talia Sassonin 2005 laatimaan luettelon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä ja suosittelemaan, mitkä säilytetään ja mitkä on poistettava. Hänen raporttinsa oli karkean poliittinen ja edusti Meretzin kantaa. Monet ovat kuitenkin vedonneet siihen paremman puutteessa. Sen uskotaan nyt poistuvan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=255784
- Syyrian turvallisuusjoukot yrittivät saada Assadin perheen ulos Syyriasta, kertoo egyptiläinen päivälehti. Kapinalliset joukot estivät pakoyrityksen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=255683
- Viiden sentin mittainen kalaharvinaisuus nimeltään Nemacheilun dori, jota tavataan vain pienessä 0.7 hehtaarin luonnonpuistossa Beit Sheanin lähellä, oli jo kuolemassa sukupuuttoon, mutta 2011 purossa havaittiin 200 yksilöä. Ein Malchoa puro toi vain 5 kuutiometriä vettä tunnissa, minkä vuoksi lähelle kaivettiin kaksi tekolampea, joista johdetaan vettä putkien kautta, mikä nosti virtauksen kahteentoista kuutiometriin. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=255826

Monday, January 30, 2012

MAANANTAI 30.01.12

1. ARABILIITTO on valmis turvautumaan YK:n turvallisuusneuvoston apuun aloittamansa tarkkailutoiminnan osoittauduttua epäonnistuneeksi Syyriassa. Arabiliiton pääsihteeri Nabil Alarabi matkusti henkilökohtaisesti New Yorkiin antaakseen oman todistuksensa turvallisuus-neuvostolle tilanteesta Syyriassa. Hänen mukanaan on Qatarin pääministeri sheikki Hamad bin Jassim al-Thani. Qatarin edustaja johtaa arabiliiton komiteaa, jonka velvollisuutena on seurata tapahtumien kehittymistä Syyriassa.
Pääsihteeri Alarabi esitti ennen USA:n matkaansa toivomuksen, että Kiina ja Venäjä tarkistaisivat Syyrian tilannetta koskevan kantansa myönteisemmäksi YK:n turvallisuus-neuvoston käsittelylle. Nämä kaksi valtiota vastustavat YK:n puuttumista tilanteeseen.

SYYRIAN tilanne alkoi jo osoittaa selviä ratkaisun mahdollisuuksia kapinallisten tunkeuduttua Damaskoksen esikaupunkeihin ja niistä varsinkin Ghoutan. Syyrian väestön valtaosa asuu Damaskoksen lähiöissä tai niitä ympäröivissä kylissä, he kuuluvat sunni-enemmistöön.
Vapaan Syyrian armeijan (FSA) edustaja totesi, että sen joukot, jotka olivat tunkeutuneet Damaskoksen lähiöihin, suorittivat ”taktisen vetäytymisen” Assadia tukevien joukkojen hyökättyä FSA:n miehittämille alueille.

ASSADIN armeija hyökkäsi Damaskoksen esikaupunkeihin voimalla, silminnäkijöitten mukaan ainakin 50 tankkia osallistui hyökkäykseen Ghoutaan ja muihin lähiöihin.
FSA:n edustaja sanoi, että sen joukot menivät Ghoutan esikaupunkiin vahvistaakseen toimiaan Saqbassa, Hammouriyassa ja Kfar Batnassa. Assadin joukot tunkeutuivat Kfar Batnan keskustaan, jossa nähtiin kolme armeijan panssaria. Lähiö on vain muutaman kilometrin päässä Assadin valtakeskuksista.
Silminnäkijän mukaan kysymys on kaupunkitaistelusta. Surmattuja lojuu kaduilla. Hän kertoi, että 14 siviiliä ja 5 Assadin armeijasta karannutta FSA:n sotilasta oli saanut surmansa taisteluissa Damaskoksen esikaupungeissa.
Damaskoksen esikaupungeissa on ollut suuria mielenosoituksia, joissa on vaadittu Assadin eroa ja hänen hallituksensa kaatamista. Assad kuuluu vähemmistönä olevaan alawite-klaaniin, joka on hallinnut Syyriaa koko Assad-dynastian ajan. He pelkäävät, että Assadin ja hänen valtansa kukistuessa maan sunni-enemmistö tulee kostamaan heille kokemansa vääryydet ja alawite-klaanin suosituimmuusaseman.

SYYRIAN hallitusta vastustavat aktivistit kertoivat perjantaina, että 10 ihmistä oli surmattu Aleppon mielenosoituksissa, Syyrian toiseksi suurimmassa kaupungissa.
Rankoussa, 30 km pohjoiseen Damaskoksesta Libanonin rajan tuntumassa, 33 ihmistä oli saanut surmansa Assadin armeijan jahdatessa armeijasta karanneita sotilaita ja kapinallisia.
Rankoun 25 000 asukkaan vuoristokaupunki on ollut Assadin armeijan tuhansien sotilaitten piirittämä keskiviikosta lähtien tulittaen sitä panssarien tykeillä.

ARABILIITTO keskustelee Syyrian tilanteesta ulkoministerien kokouksessaan 5. helmikuuta. Varsinkin Ranska on toiminut aktiivisesti vaatien nopeaa ratkaisua kriisille, koska surmansa saaneiden siviilien lukumäärät kasvavat päivittäin Syyrian armeijan raakojen toimien vuoksi. Ranskan julkistamassa lausunnossa vaaditaan vastuuseen ne, jotka ovat niihin syyllistyneet. Uutislähteiden mukaan surmattujen siviilien määrä ylittänee 5 500, mutta luvut ovat arvioita.
YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli tilannetta perjantain kokouksessaan, jossa Ranska ja Englanti vaativat verenvuodatuksen lopettamista. Venäjän edustaja vastustaa YK .n päätöslauselmia, jotka perustuvat arabiliiton Libyan tapauksen kaltaisiin vaatimuksiin, vaan haluaa Syyrian johtamaa poliittista ratkaisua. Kiina tukee Venäjän esittämiä vaatimuksia.
Arabiliiton Syyriaan lähettämien tarkkailijoitten pääosa lienee vielä Syyriassa, mutta Saudi Arabia ja Persianlahden maat päättivät kutsua edustajansa pois.

HAMASIN edustaja kieltää uutiset, että se sulkisi Damaskoksen toimistonsa. Sen asema on tullut vaikeaksi sen epäsuorasti esittämän Assadin politiikan vastustuksen vuoksi, mikä on kääntänyt Iranin hallituksen Hamasia vastaan. Iranin mullah-hallitus on alkanut suosia Islamic Jihadia, joka toimii suorasukaísemmin Iranin ohjeitten mukaan varsinkin Gazassa. Hamasin Damaskoksen toimiston johtaja Khaled Mashaal tapasi Jordanin kuninkaan Abullah II:n alkuviikosta. Mashaal kieltää huhut, että hän muuttaisi Ammaniin tai Qatariin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=255682
2. USA:n puolustusministeri Leon Panetta vakuutti CBS:n 60 minuutin ohjelmassa, että USA ja sen presidentti tekevät kaikkensa, ettei Iran tule saamaan ydinasetta. Hän vakuutti, ettei sen estämiseksi mitään vaihtoehtoja ole otettu pois pöydältä. Hän selitti, että tämä on USA:n asettama punainen varoitusviiva, jonka ylittämisen estämiseksi USA käyttää kaikkia mahdollisia kainoja. Hän selitti edelleen, että tämä on hänen käsittääkseen myös Israelin omaksuma varoitus-linja, joten tällä kohtaa niiden intressit ovat saman suuntaiset.

PANETTAN saamien tiedustelutietojen mukaan Iranin ydinase voi valmistua vuoden sisällä. Tässä hän kuitenkin poikkeaa jyrkästi Israelin saamista tiedoista, joiden mukaan Iranin ydinpommi on valmis kuuden kuukauden sisällä.
Panetta selitti ennustustaan edelleen todeten, että karkeatekoinen pommi voi valmistua vuodessa, mutta että sen muotoileminen ohjuksen kärkeen sopivaksi vie toisen vuoden ellei kaksi. Lisäksi Panetta ei tuntunut olevan vakuuttunut, että Iranin kehittämät ohjukset ovat valmiit kuljettamaan ydinpommia satojen tai tuhansien kilometrien päähän. Panettan kanta asettaa Israelin Temppelin harjalle, ketä ja mitä uskoa tässä kysymyksessä.

USA:n armeijan aselajien komentajien muodostaman neuvoston puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey puolestaan toteaa, ettei hänen viimeinen vierailunsa Israelissa ollut tarkoitettu käännyttämään kumpaakaan osapuolta yhteisen kannan löytämiseksi, vaan pyrkimys tutkia asiaa yhdessä verraten käytettävissä olevia tiedustelutietoja, jotta voitaisiin löytää yksinkertainen keino ongelman ratkaisemiseksi. USA:n armeija ei halua sotaa, eikä varmaan Israelkaan sitä halua; turvautuminen asevoimiin on viimeinen vaihtoehto.
Dempsey selitti, että USA katsoo Iranin potentiaalista ydinpommia vaarana maailman turvallisuudelle, kun Israelille se muodostaa eloonjäämiskysymyksen. Hän sanoo ymmärtävänsä tämän ja siksi USA pelkää, että Israel voi toimia yksin edes ilmoittamatta USA:lle ennen pommikoneitten nousemista ilmaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152240#.TyZDfYH3vO0

3. PLO:n, Palestiinan vapautusorganisaation, 12 jäsenjärjestöä julkistivat yhteisen julkilausuman, jossa ne kehottavat, että PA lopettaa kaikki keskustelut Israelin hallituksen kanssa, kunnes se jäädyttää kaiken rakennustoiminnan Juudeassa ja Samariassa. Dokumentin allekirjoittivat mm. Fatah, PFLP, PPP (Palestiinan kansanpuolue), Palestiinan kansallinen aloite ja muita. Asiasta raportoi Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimisto. Julkilausuma oli tarkoitettu evästeeksi PLO:n hallitukselle, joka kokoontuu helmikuun alussa käsittelemään asiaa. Kvartetin antama määräaika alustavan sopimuksen solmimiseksi päättyi 26. tammikuuta, joskin USA:n taholta selitettiin, ”ettei sitä ole kiveen hakattu”.

Kirjelmässä vaaditaan, etteivät dokumentin allekirjoittajajärjestöjen johtajat suostu jatkamaan Ammanissa viisi kertaa tuloksettomina päättyneitä keskusteluja. Dokumentissa pyydetään, että ”kansainvälinen yhteisö”, johon palestiinalaiset toistuvasti turvautuvat, ”suojaisi palestiinalaisia Israelin suorittamilta kansainvälisen lain rikkomuksilta”.
PÄÄMINISTERI Netanyahu puolestaan soitti jo varsin kulunutta levyään selittäen, että Israel on valmis keskusteluihin, mutta toivoo myös palestiinalaisten järkiintyvän. Hän viittasi YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin (jota joku kutsuu nimellä ”manki boon”) pian tapahtuvaan Israelin vierailuun toivoen, että PLO tekisi myönteisen päätöksen 04.02. keskustelujen jatkamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152235#.TyZI_4H3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- USA pelkää 10 Egyptiin sidotun kansalaisensa turvallisuuden puolesta. He toimivat kolmen amerikkalaisen yhtiön edustajina tehden PR-työtä Egyptin hallituksen hyväksi. Yhtiöitten yhteydet Egyptin uuden hallituksen kanssa häiriintyivät, kun heidän syytettiin toimineen Mubarakin hallituksen hyväksi. Heitä ei ole pidätetty, mutta he eivät saa matkustaa maasta ja heitä odottaa oikeudenkäynti, jossa yhtenä syytöksenä on toimiminen ulkomaan rahoittaman NGO-järjestön hyväksi Egyptissä, mikä on kielletty. Yhtiöillä on yhteyksiä Obaman hallitukseen ja USA:n valtapuolueisiin. Yksi heistä Sam LaHood, on Obaman hallituksen liikenneministeri Ray LaHoodin poika. Hän kertoo, että oikeudenkäynti voi kestää jopa vuoden ja että tuomio voi olla puolesta vuodesta kuuteen, joten syytökset ovat raskaita. Ongelmat alkoivat Egyptin poliisin tehtyä ratsian yhtiöitten toimitiloihin. Asia on monisyinen, sillä USA antaa vuosittain miljardiavustuksia Egyptille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152242#.TyZOJIH3vO0
- Egypti aloitti parlamentin ylähuoneen edustajavaalien ensimmäisen vaiheen, toinen vaihe pidetään 14.-15. helmikuuta. Ylähuoneen 270 edustajasta kaksi kolmannesta valitaan vaaleilla, loput nimitetään. Ylähuone on neuvoa-antava elin. Ylähuoneen eli ”suran” vaalien jälkeen on vielä presidentin vaalit alkuvuodesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152215#.TyZRVIH3vO0, http://www.aljazeera.com/indepth/spotlight/egypt/2011/10/20111030151435700328.html
- Israelin avaruustutkimusbudjetti nostettiin merkittävästi, ennen se oli 10 miljoonaa, uusi budjetti kahdeksi vuodeksi on 165 miljoonaa NIS. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152231#.TyZTn4H3vO0
- Israelin puolustusministeriö antoi yksityisfirmalle tehtäväksi poistaa tuhannet maamiinat, joita on vuosikymmenien aikana kylvetty eri puolille maata. Työt on tarkoitus aloittaa maaliskuussa. Miinoja on pohjoisrajan tuntumassa, mutta myös Suolameren eteläpuolella Arava-laaksossa 250 dunamin alueella. Miinoitetut alueet ovat paikoin huonosti merkitty maastoon eikä kaikista ole luotettavia karttoja, mikä saattaa kansalaiset vaaraan tietämättään niiden olemassa olosta ja vahinkoja sattuu.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152222#.TyZUK4H3vO0
- Israel aloittaa merenalaisen sähkökaapelin rakentamisen Kyprokseen. Se pudotetaan kahden km:n syvyyteen, sen kautta voidaan johtaa sähköä 2000 MW. Kyprokselta kaapeli jatkaa Kreetan saarelle ja sieltä Kreikkaan. Täten Israel yhdistyy Euroopan sähköverkoston kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152229#.TyZVzIH3vO0
- Hallitus määritteli ne juutalaisyhteisöt, jotka tulevat saamaan hallituksen avustuksia. Lista käsittää kaikkiaan 557 etuisuusryhmän yhteisöä. Niistä 70 sijaitsee ns. turva-aidan takana, ja niiden asema tulee vahvistaa laillisesti, ennen kuin valtio suostuu maksamaan niille myönnettyjä avustuksia. Virkailijan mukaan lista laadittiin tarpeiden mukaisesti, mutta että tuen myöntäminen noudattelee hallituksen politiikkaa. Artikkelin mukaan Netanyahu ei maininnut tukeen liitetyistä rajoituksista. Tuki on maatalousyhteisöissä 150 000 NIS maatalouden kehittämiseen; kaupunkiyhteisöissä 107 000 NIS. Asuntolainoja korkeintaan 100 000 NIS on myös tarjolla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=255655
- Turkin hallitus kieltää aiemmin julkistetun tiedon, että se olisi luvannut antaa Hamasille 300 miljoonaa USD vuodessa. Turkin virkailija sanoi, ettei ole rahaa Hamasia varten, mutta että Turkki kannattaa inhimillisiä avustuksia Gazaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=255642
- Likudin puheenjohtajan vaalit pidetään tiistaina, eikä ole vältytty syytöksistä hevoskaupoista kannattajien ostamiseksi sopivaa korvausta vastaan. Netanyahun voitto lienee selvä, mutta Netanyahu pelkää, ettei hän saa puolueen 8700 jäsenen Jerusalemissa jäsenmaksunsa ajoissa maksaneen parissa yli 3000 ääntä, mikä olisi tahra hänen meriitissään. Netanyahun ainoa kilpailija on Moshe Feiglin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=255693
- Länsirannalla toimiva maatalouden kehittämiskeskus lähettää vuosittain satoja palestiinalaisia Aravan alueella toimivaan Keski- ja Pohjois-Aravan tutkimuskeskukseen voidakseen hyödyntää Israelin maatalouden kehittämiä menetelmiä kuivien alueitten valjastamiseksi maatalouden hyötykäyttöön. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=255193

Sunday, January 29, 2012

SUNNUNTAI 29.01.12

1. IAEA:N tarkastajat matkustivat Iraniin samana päivänä, jolloin Iranin parlamentti päättää lopettaa öljynviennin Eurooppaan välittömästi eikä heinäkuun ensimmäisenä päivänä, jolloin EU:n päättämät Iranin vastaisen sanktiot tulevat voimaan täysimääräisinä, ellei Iran taivu sen vaatimuksiin ja aloita vilpittömät ja avoimet keskustelut ydinsuunnitelmastaan YK:n kanssa. Iran on käyttänyt menestyksellä taktiikkaa, jolla se vuoroin uhkaa ja vuoroin lupaa avointa keskusteluja ja IAEA:n vaatimia tarkastuksia. Epäilijät uskovat, että Iran turvautuu tässäkin tapauksessa hyväksi koettuun vanhaan menetelmäänsä.

IAEA:n apulaispääsihteeri kenraali Herman Nackaerts kertoi journalisteille ennen johtamansa delegaation matkaa Teheraniin, että matkan tarkoituksena on pyrkiä ratkomaan kaikki osapuolten välille nousseet esteet koskien ennen kaikkea Iranin ydinsuunnitelmaa, jonka Iran väittää tähtäävän vain rauhanomaiseen käyttöön sähkön tuottamiseksi. Länsimaat eivät kuitenkaan luota tähän vaan epäilevät, että tarkoituksena on ydinpommin rakentaminen.
”Me toivomme ennen kaikkea, että Iran antaa meille haluamme selvityksen, jolla poistaa huolemme ydinsuunnitelman toteuttamisen sotilaallisesta käytöstä.”
Länsimaitten epäilyksiä vahvistaa Iranin päätös siirtää uraanin rikastuslaitoksensa maan-alaisiin tiloihin ja toiseksi se, että uraanin rikastustoimet ylittävät runsaasti sen, mitä sähkön tuottamiseen tarvittaisiin.

JÄNNITYS IAEA:n ja Iranin välillä nousi useita pykäliä USA:n ja EU-maitten päätettyä uusista entistä kovemmista sanktioista, jotka täysimääräisinä tehokkaasti estäisivät OPEC:in toiseksi suurinta raakaöljyn tuottajamaat myymästä tuotettaan. EU:n 27:n jäsenmaan päättämät sanktiot kovenevat asteittain siten, että ne ovat täysin voimassa heinäkuun alussa.
Iranin lainlaatijat sanovat: ”Miksi odottaa heinäkuun alkuun? Eikö ole parempi keskeyttää öljyn vienti EU-maihin välittömästi?”
Iran on varmaan hyvin tietoinen, että viennin lopettaminen vaarantaisi varsinkin Euroopan eteläosan maitten taloudet, jotka ennestäänkin keikkuvat vararikon partaalla.
Iranin Kansallisen Öljy-yhtiön (INOC) johtaja Ahmad Qalebani totesi ISNA uutistoimiston mukaan, että ”päätös viennin lopettamisesta tulee tehdä vallan korkeimmalla paikalla, ja meidän tehtävämme on toteuttaa sitä käytännössä”. EU ilmoitti, että 2011 se tuotti 25 % käyttämästään öljystä Iranista, ja vähättelee sen loppumisen vaikutuksia. INOC:n johtajan Qalebin mukaan viennin lopettaminen EU-maihin saattaisi monet öljynjalostamot kuten Italian ENI vararikkoon, joilla on monivuotiset sopimukset takaisinmaksuista, joiden perusteella ne saavat maksut aiemmista öljykenttä-projekteista raakaöljynä.

FACTS Global Energy konsultti Robert Smith arvioi, ettei Iran öljyn lopettaminen aiheuttaisi suurta vahinkoa, koska Saudi Arabia pystyy helposti täyttämään syntyneen vajauksen.
Sen sijaan suuret Iranin öljyn ostajamaat kuten Kiina ja Intia hyötyisivät siitä saatavilla olevan öljymäärän kasvun ja hinnan alentumisen muodossa.
Suurin vaara, mikä tästä voi aiheutua, on jännityksen puhkeaminen avoimeksi sodaksi Persianlahdella, mikä voisi keskeyttää kaiken öljynviennin sieltä maailman markkinoille. Iran on uhannut toistamiseen juuri tätä, minkä USA:n merivoimien johto vakuuttaa voivansa estää ja puhdistaa Hormuzansalmen, mikäli Iran miinoittaa sen.
Laskuista ei pidä ottaa pois Israelin uhkausta toimia yksin Iranin ydinlaitoksia vastaan, elleivät länsimaat pysty päättämään yhteisistä toimista. Israelin johtajat katsovat, että Iran pystyy 6 kuukauden aikana rakentamaan ensimmäisen tai useamman pomminsa, mikä sulkisi lopullisesti mahdollisuuden sotilaallisista iskuista. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=255554, http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=255527

2. PERSIANLAHDENMAAT kutsuivat omat arabiliiton delegaatioon kuuluneet tarkkailijansa pois Syyriasta havaittuaan, että armeijan verinen toiminta siviilejä vastaan on vain kasvanut heidän toimiensa aikana, eikä Syyrian presidentti osoita minkäänlaista joustoa myönnytyksiin. Arabiliitto totesi lopulta Kairossa pidetyssä ulkoministerien kokouksessa tilanteen toivottomuuden ja päätti kutsua loputkin, satakunta tarkkailijaa, pois Syyriasta.
SYYRIAN hallituksen tiedotteessa syytetään arabiliiton päätöstä yrityksenä antaa negatiivinen kuva Syyriasta ja vaikuttaa YK:n turvallisuusneuvostoon tarkoituksella päättää ulkopuolisesta väliintulosta ja kiihottaa aseellisia jengejä uusiin väkivaltaisuuksiin, kuten Syyrian TV sanoi.
Sen uutislähetyksessä vakuutettiin, että Syyria on edelleen päätöksensä takana sallia arabiliiton tarkkailijoitten toimet maassa.

ARABILIITON julkaisemassa lausunnossa todetaan, että tarkkailijat vedetään pois kohoavan väkivallan vuoksi, jolla presidentti Bashar Assad pyrkii murskaamaan vastarinnan.
Arabiliiton edustajat tapaavat YK:n turvallisuusneuvoston edustajat alistaakseen laatimansa Syyrian rauhansuunnitelman turvallisuusneuvoston toteuttavaksi. Arabiliiton pääsihteeri sanoi, että tarkkailijoiden toiminta on keskeytetty toistaiseksi heidän turvallisuutensa vuoksi, mutta he ilmeisesti pysyvät edelleen maassa odottaen tilanteen selviämistä.

SYYRIAN tilanteen saattaminen YK :n turvallisuusneuvoston hoitoon tarkoittanee sitä, että se turvautuu samantapaiseen YK:n omaksumaan menetelmään ”Responcibility to protect” (vastuu suojella), jolla se alisti presidentti Muammar Gaddafin johtaman Libyan lentokieltoon ja aloitti ylivoimaisella lentoaseellaan lähes puolustuskyvyttömän maan moukaroimisen auttaakseen Gaddafin joukkoja vastaan taistelevat sekalaiset joukot voittoon.
Assadin johtaman armeijan kovat otteet ovat jatkuneet ja kiihtyneet 10 kuukautta kestäneiden mielenosoitusten viimeisinä viikkoina. Aktivisti kertoivat, että armeijan pidättämien 17 siviilin ruumiit löydettiin kadulle heitettyinä luodinreikä otsassaan. Tämä tapahtui Hamasissa, jossa armeija on taistellut 5 kuukautta mielenosoittajien kanssa, joiden joukkoon on liittynyt nouseva määrä armeijasta karanneita sotilaita ja upseereita. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=255518

3. JUUDEAN JA SAMARIAN palestiinalaiset ovat päättäneet ”siviilipartioitten” muodostamisesta suojellakseen moskeijoitaan ja hedelmätarhojaan ”setlerien” suorittamia hyökkäyksiä vastaan, kuten he sanovat. He ovat huolestuneet moskeijoihin ja muihin rakennukseen ja muureihin töherretyistä grafiiteista, joissa uhataan ”hintalappu” toimilla vastalauseeksi arabien suorittamille hyökkäyksille heidän kyliinsä, synagogiinsa ja hedelmätarhoihin sekä työkalujen ja lampaitten ja karjan varastamista vastaan, josta on tullut todellinen ongelma, eikä Israelin poliisi halua tai uskalla mennä arabikyliin tutkiakseen niitä.

IDF:n komentokeskus suoritti useita ratsioita arabikyliin voidakseen todeta, olivatko nämä ”kodinsuojajoukot” aseellisia ja havaitsi, ettei heillä ollut tuliaseita. Armeijan huoli on kuitenkin, että jos juutalaiset ”hintalappu” hiippailijat pyrkivät arabikyliin, he voivat joutua arabipartion hyökkäyksen kohteeksi, jotka voivat pahoinpidellä heidät sairaalakuntoon tai ottaa heitä panttivangeiksi. Arabien turvapartiot voivat kiihottaa samantapaisten juutalaispartioitten muodostamiseksi, mihin juutalaisilla on perinteitä kauan ennen itsenäisyyssotaa 1948.

IDF painottaa lausunnossaan, että palestiinalaiset terroristit ovat kiihdyttäneet yrityksiä uusien panttivankien sieppaamiseksi Gilad Shalitin vapauttamisen jälkeen. IDF pelkää, että terroristit voivat toimia palestiinalaisten turvapartioitten rinnalla, siepata sotilas tai siviilihenkilö, murhata hänet ja käyttää sitä vaatimuksissaan terroristien vapauttamiseksi Israelin vankiloista. IDF:n ilmoituksen mukaan v. 2011 tehtiin 12 yritystä panttivankien sieppaamiseksi, ja tendenssi niiden uusimiseksi on kasvanut entisestään. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=255537

4. ARGENTIINAN turvallisuusjoukot paljastivat maassa toimivan terrorisolun ja pidättivät sen kolme jäsentä etsien edelleen muita sen jäseniä. Pidätys suoritettiin maan suositussa turistikaupungissa San Carlos de Bariloche, 1680 km maan pääkaupungista Buenos Airesista. Kaupungista alkaa suosittu vaellusreitti Patagoniaan ja Andeille. Kaupunki sijaitsee luonnonkauniin Naheil Huapi-järven rannalla, joka kiinnostaa turisteja Rio Negro alueella.

Argentiinan terrorismin vastaisen taistelun erityisyksikkö, joka tunnetaan nimellä T4. suoritti pidätykset USA:n CIA:n ja Israelin turvallisuusjoukkojen antamien vihjeiden perusteella. Heidän hallustaan löydettiin dokumentteja ja karttoja iskukohteista.
Argentiinassa sijaitsevat 10 Habad-keskusta sekä pääkaupungin Israelin lähetystö suljettiin toistaiseksi, kunnes operaatioon sotkeutuneet terroristit on saatu kiinni. Kaikkiin noihin kohteisiin lisättiin ylimääräisiä turvallisuusvartijoita.
Terroristien uskotaan turvautuneen maassa asuvien entisten natsien antamiin ns. turvataloihin. De Barilochen kaupunkia pidetään paenneitten natsien turvasatamana, ja siitä on kirjoitettu kirjojakin, joissa väitetään jopa Hitlerin panneen sinne lähimpine apulaisineen, mitä ei koskaan ole voitu todistaa. Kiinnisaatujen terroristien kertoman mukaan he kuuluvat Hizbullahin ja Iranin tukemiin joukkoihin. Heidän yrityksenä Argentiinassa jatkaa sitä yritysten sarjaa, jota edustivat Thaimaassa Bankokissa ja Azerbaijanissa Bakussa pidätetyt terrorisolut ennen kuin he ehtivät toteuttaa hyökkäyksensä.
Iranin ja Hizbullahin tarkoituksena on kostaa Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin teloitus Damaskosessa, josta se syyttää Mossadia, vaikka Israel kieltää osallisuutensa.
http://www.debka.com/article/21689/

5. UUTISOTSIKOITA
- PFLP:n solu Abu Ali Mustafa prikaati ilmoitti tehneensä raketti-iskun Nahal Oz alueelle sapattina. Kukaan ei loukkaantunut iskussa. Prikaatin edustaja ilmoitti iskun olleen kostoksi IAF.n perjantaina suorittamaan ilmaiskuun Ash Shuyaiyaa alueelle. Palestiinalaiset sanovat IAF:n ohjuksen osuneen asuintaloon Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152186#.TyT4loH3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152187#.TyT5roH3vO0
- Pääministeri Netanyahu osallistui konferenssiin Petah Tikvassa samaan aikaan, kuin mielenosoittajat vaativat Netanyahua peruuttamaan Migronin etäyhteisön tuhoamis-määräyksen ja tukemaan lakia, jolla etäyhteisöt laillistetaan. Pääministeri lupasi konferenssissa, johon osallistui lähes tuhat Likudin jäsentä ennen tiistaina pidettävää Likudin puheenjohtajavaaleja, että hän tulee suojelemaan ”setlementtitoimintaa”. Huhujen mukaan pääministeri oli uhannut siirtää etäyhteisöjen lakia tukevat ministerit uusiin tehtäviin, mutta ei suoraan erottaa heitä. Lakiesityksen esitti Zevulun Orlev (Israel Beitenu), ja sen mukaan etäyhteisöt, jotka ovat toimineet 4 vuoden ajan ja joissa on yli 20 perhettä, laillistetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152198#.TyT554H3vO0
- Israel esitti virallisen onnittelun Egyptin Muslimiveljeskunnalle ”sen saavutuksista vapauden, demokratian ja taloudellisen nousun edistämiseksi”. Muslimiveljeskunta johtaa Egyptin uutta parlamenttia, jonka puhemieheksi valittiin sen edustaja. Veljeskunta on vakuuttanut, että rauhansopimus pitää, mutta ettei mitään yhteyksiä eikä keskusteluja Netanyahun hallituksen kanssa sallita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152206#.TyT7yIH3vO0
- PLO:n hallitus kokoontuu käsittelemään tilannetta, joka syntyi Ammanissa pidettyjen keskustelujen epäonnistuessa saavuttamaan minkäänlaista edistystä. Viisi turhaa tapaamista pidettiin Jordanian kuninkaan ja kvartetin edustajien kovan painostuksen alla, mutta ilman toivonpilkahdustakaan yhteisymmärryksestä. Abbas esittää tunnettuun tapaansa, että keskusteluissa ei edistytty Israelin taipumattomuuden vuoksi, eli se ei alistunut PA/PLO:n esittämiin vaatimuksiin. PLO:n keskustelut ovat alkusoittoa helmikuun 4. päivän arabiliiton kokoukselle Kairossa, jossa tilannetta pohditaan ja suunnitellaan seuraavista askeleista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152201#.TyT81YH3vO0
- Karmelin suurpalon loppuraportti kehottaa erottamaan silloin johdossa olleet ministerit, jotka olivat vastuussa sammutustöiden huonosta tai lähes olemattomasta valmistelusta tällaisia suurtuhoja varten. Heitä ei esitetä erotettaviksi hallituksesta vaan siirrettäviksi toisiin tehtäviin. Varsinkin talousministeri Yuval Steinitz ja sisäministeri Eli Yishai ovat syytösten kärjessä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/carmel-fire-report-calls-for-removal-of-top-israeli-ministers-1.409713
- Turkin hallitus lupaa antaa Hamasille 300 miljoonaa USD vuodessa sen horjuvan talouden tukemiseksi. Hamasin ulkoministeriön johtaja Damaskoksessa Khaled Mashaal muuttaa joko Qatariin tai Jordaniaan, joka on vuosien pesäeron jälkeen lämmitellyt suhteitaan hänen kanssaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/turkey-may-provide-hamas-with-300-million-in-annual-aid-1.409708
- 1300 ei-juutalaista Israelin kansalaista opiskelee PA:n alaisissa opistoissa Juudeassa ja Samariassa, koske siellä on alemmat vaatimukset. Heprean kielen tarvittava hallinta on useille heistä esteenä päästä Israelin korkean asteen opistoihin. PA:n alueella opiskelevien israelilaisten määrä lähes kaksinkertaistui 2011 aikana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4181944,00.html
- Bashar Assadin vastaiset mielenosoitukset on kielletty Gazassa. Hamasin poliisit hajottivat kansanjoukot, jotka pyrkivät esittelemään vastustustaan Assadille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=255524
SUNNUNTAI 29.01.12

1. IAEA:N tarkastajat matkustivat Iraniin samana päivänä, jolloin Iranin parlamentti päättää lopettaa öljynviennin Eurooppaan välittömästi eikä heinäkuun ensimmäisenä päivänä, jolloin EU:n päättämät Iranin vastaisen sanktiot tulevat voimaan täysimääräisinä, ellei Iran taivu sen vaatimuksiin ja aloita vilpittömät ja avoimet keskustelut ydinsuunnitelmastaan YK:n kanssa. Iran on käyttänyt menestyksellä taktiikkaa, jolla se vuoroin uhkaa ja vuoroin lupaa avointa keskusteluja ja IAEA:n vaatimia tarkastuksia. Epäilijät uskovat, että Iran turvautuu tässäkin tapauksessa hyväksi koettuun vanhaan menetelmäänsä.

IAEA:n apulaispääsihteeri kenraali Herman Nackaerts kertoi journalisteille ennen johtamansa delegaation matkaa Teheraniin, että matkan tarkoituksena on pyrkiä ratkomaan kaikki osapuolten välille nousseet esteet koskien ennen kaikkea Iranin ydinsuunnitelmaa, jonka Iran väittää tähtäävän vain rauhanomaiseen käyttöön sähkön tuottamiseksi. Länsimaat eivät kuitenkaan luota tähän vaan epäilevät, että tarkoituksena on ydinpommin rakentaminen.
”Me toivomme ennen kaikkea, että Iran antaa meille haluamme selvityksen, jolla poistaa huolemme ydinsuunnitelman toteuttamisen sotilaallisesta käytöstä.”
Länsimaitten epäilyksiä vahvistaa Iranin päätös siirtää uraanin rikastuslaitoksensa maan-alaisiin tiloihin ja toiseksi se, että uraanin rikastustoimet ylittävät runsaasti sen, mitä sähkön tuottamiseen tarvittaisiin.

JÄNNITYS IAEA:n ja Iranin välillä nousi useita pykäliä USA:n ja EU-maitten päätettyä uusista entistä kovemmista sanktioista, jotka täysimääräisinä tehokkaasti estäisivät OPEC:in toiseksi suurinta raakaöljyn tuottajamaat myymästä tuotettaan. EU:n 27:n jäsenmaan päättämät sanktiot kovenevat asteittain siten, että ne ovat täysin voimassa heinäkuun alussa.
Iranin lainlaatijat sanovat: ”Miksi odottaa heinäkuun alkuun? Eikö ole parempi keskeyttää öljyn vienti EU-maihin välittömästi?”
Iran on varmaan hyvin tietoinen, että viennin lopettaminen vaarantaisi varsinkin Euroopan eteläosan maitten taloudet, jotka ennestäänkin keikkuvat vararikon partaalla.
Iranin Kansallisen Öljy-yhtiön (INOC) johtaja Ahmad Qalebani totesi ISNA uutistoimiston mukaan, että ”päätös viennin lopettamisesta tulee tehdä vallan korkeimmalla paikalla, ja meidän tehtävämme on toteuttaa sitä käytännössä”. EU ilmoitti, että 2011 se tuotti 25 % käyttämästään öljystä Iranista, ja vähättelee sen loppumisen vaikutuksia. INOC:n johtajan Qalebin mukaan viennin lopettaminen EU-maihin saattaisi monet öljynjalostamot kuten Italian ENI vararikkoon, joilla on monivuotiset sopimukset takaisinmaksu-sopimukset, joiden perusteella ne saavat maksut aiemmista öljykenttä-projekteista raakaöljynä.

FACTS Global Energy konsultti Robert Smith arvioi, ettei Iran öljyn lopettaminen aiheuttaisi suurta vahinkoa, koska Saudi Arabia pystyy helposti täyttämään syntyneen vajauksen.
Sen sijaan suuret Iranin öljyn ostajamaat kuten Kiina ja Intia hyötyisivät siitä saatavilla olevan öljymäärän kasvun ja hinnan alentumisen muodossa.
Suurin vaara, mikä tästä voi aiheutua, on jännityksen puhkeaminen avoimeksi sodaksi Persianlahdella, mikä voisi keskeyttää kaiken öljynviennin sieltä maailman markkinoille. Iran on uhannut toistamiseen juuri tätä, minkä USA:n merivoimien johto vakuuttaa voivansa estää ja puhdistaa Hormuzansalmen, mikäli Iran miinoittaa sen.
Laskuista ei pidä ottaa pois Israelin uhkausta toimia yksin Iranin ydinlaitoksia vastaan, elleivät länsimaat pysty päättämään yhteisistä toimista. Israelin johtajat katsovat, että Iran pystyy 6 kuukauden aikana rakentamaan ensimmäisen tai useamman pomminsa, mikä sulkisi lopullisesti mahdollisuuden sotilaallisista iskuista. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=255554, http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=255527

2. PERSIANLAHDENMAAT kutsuivat omat arabiliiton delegaatioon kuuluneet tarkkailijansa pois Syyriasta havaittuaan, että armeijan verinen toiminta siviilejä vastaan on vain kasvanut heidän toimiensa aikana, eikä Syyrian presidentti osoita minkäänlaista joustoa myönnytyksiin. Arabiliitto totesi lopulta Kairossa pidetyssä ulkoministerien kokouksessa tilanteen toivottomuuden ja päätti kutsua loputkin, satakunta tarkkailijaa, pois Syyriasta.
SYYRIAN hallituksen tiedotteessa syytetään arabiliiton päätöstä yrityksenä antaa negatiivinen kuva Syyriasta ja vaikuttaa YK:n turvallisuusneuvostoon tarkoituksella päättää ulkopuolisesta väliintulosta ja kiihottaa aseellisia jengejä uusiin väkivaltaisuuksiin, kuten Syyrian TV sanoi.
Sen uutislähetyksessä vakuutettiin, että Syyria on edelleen päätöksensä takana sallia arabiliiton tarkkailijoitten toimet maassa.

ARABILIITON julkaisemassa lausunnossa todetaan, että tarkkailijat vedetään pois kohoavan väkivallan vuoksi, jolla presidentti Bashar Assad pyrkii murskaamaan vastarinnan.
Arabiliiton edustajat tapaavat YK:n turvallisuusneuvoston edustajat alistaakseen laatimansa Syyrian rauhansuunnitelman turvallisuusneuvoston toteuttavaksi. Arabiliiton pääsihteeri sanoi, että tarkkailijoiden toiminta on keskeytetty toistaiseksi heidän turvallisuutensa vuoksi, mutta he ilmeisesti pysyvät edelleen maassa odottaen tilanteen selviämistä.

SYYRIAN tilanteen saattaminen YK :n turvallisuusneuvoston hoitoon tarkoittanee sitä, että se turvautuu samantapaiseen YK:n omaksumaan menetelmään ”Responcibility to protect” (vastuu suojella), jolla se alisti presidentti Muammar Gaddafin johtaman Libyan lentokieltoon ja aloitti ylivoimaisella lentoaseellaan lähes puolustuskyvyttömän maan moukaroimisen auttaakseen Gaddafin joukkoja vastaan taistelevat sekalaiset joukot voittoon.
Assadin johtaman armeijan kovat otteet ovat jatkuneet ja kiihtyneet 10 kuukautta kestäneiden mielenosoitusten viimeisinä viikkoina. Aktivisti kertoivat, että armeijan pidättämien 17 siviilin ruumiit löydettiin kadulle heitettyinä luodinreikä otsassaan. Tämä tapahtui Hamasissa, jossa armeija on taistellut 5 kuukautta mielenosoittajien kanssa, joiden joukkoon on liittynyt nouseva määrä armeijasta karanneita sotilaita ja upseereita. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=255518

3. JUUDEAN JA SAMARIAN palestiinalaiset ovat päättäneet ”siviilipartioitten” muodostamisesta suojellakseen moskeijoitaan ja hedelmätarhojaan ”setlerien” suorittamia hyökkäyksiä vastaan, kuten he sanovat. He ovat huolestuneet moskeijoihin ja muihin rakennukseen ja muureihin töherretyistä grafiiteista, joissa uhataan ”hintalappu” toimilla vastalauseeksi arabien suorittamille hyökkäyksille heidän kyliinsä, synagogiinsa ja hedelmätarhoihin sekä työkalujen ja lampaitten ja karjan varastamista vastaan, josta on tullut todellinen ongelma, eikä Israelin poliisi halua tai uskalla mennä arabikyliin tutkiakseen niitä.

IDF:n komentokeskus suoritti useita ratsioita arabikyliin voidakseen todeta, olivatko nämä ”kodinsuojajoukot” aseellisia ja havaitsi, ettei heillä ollut tuliaseita. Armeijan huoli on kuitenkin, että jos juutalaiset ”hintalappu” hiippailijat pyrkivät arabikyliin, he voivat joutua arabipartion hyökkäyksen kohteeksi, jotka voivat pahoinpidellä heidät sairaalakuntoon tai ottaa heitä panttivangeiksi. Arabien turvapartiot voivat kiihottaa samantapaisten juutalaispartioitten muodostamiseksi, mihin juutalaisilla on perinteitä kauan ennen itsenäisyyssotaa 1948.

IDF painottaa lausunnossaan, että palestiinalaiset terroristit ovat kiihdyttäneet yrityksiä uusien panttivankien sieppaamiseksi Gilad Shalitin vapauttamisen jälkeen. IDF pelkää, että terroristit voivat toimia palestiinalaisten turvapartioitten rinnalla, siepata sotilas tai siviilihenkilö, murhata hänet ja käyttää sitä vaatimuksissaan terroristien vapauttamiseksi Israelin vankiloista. IDF:n ilmoituksen mukaan v. 2011 tehtiin 12 yritystä panttivankien sieppaamiseksi, ja tendenssi niiden uusimiseksi on kasvanut entisestään. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=255537

4. ARGENTIINAN turvallisuusjoukot paljastivat maassa toimivan terrorisolun ja pidättivät sen kolme jäsentä etsien edelleen muita sen jäseniä. Pidätys suoritettiin maan suositussa turistikaupungissa San Carlos de Bariloche, 1680 km maan pääkaupungista Buenos Airesista. Kaupungista alkaa suosittu vaellusreitti Patagoniaan ja Andeille. Kaupunki sijaitsee luonnonkauniin Naheil Huapi-järven rannalla, joka kiinnostaa turisteja Rio Negro alueella.

Argentiinan terrorismin vastaisen taistelun erityisyksikkö, joka tunnetaan nimellä T4. suoritti pidätykset USA:n CIA:n ja Israelin turvallisuusjoukkojen antamien vihjeiden perusteella. Heidän hallustaan löydettiin dokumentteja ja karttoja iskukohteista.
Argentiinassa sijaitsevat 10 Habad-keskusta sekä pääkaupungin Israelin lähetystö suljettiin toistaiseksi, kunnes operaatioon sotkeutuneet terroristit on saatu kiinni. Kaikkiin noihin kohteisiin lisättiin ylimääräisiä turvallisuusvartijoita.
Terroristien uskotaan turvautuneen maassa asuvien entisten natsien antamiin ns. turvataloihin. De Barilochen kaupunkia pidetään paenneitten natsien turvasatamana, ja siitä on kirjoitettu kirjojakin, joissa väitetään jopa Hitlerin panneen sinne lähimpine apulaisineen, mitä ei koskaan ole voitu todistaa. Kiinnisaatujen terroristien kertoman mukaan he kuuluvat Hizbullahin ja Iranin tukemiin joukkoihin. Heidän yrityksenä Argentiinassa jatkaa sitä yritysten sarjaa, jota edustivat Thaimaassa Bankokissa ja Azerbaijanissa Bakussa pidätetyt terrorisolut ennen kuin he ehtivät toteuttaa hyökkäyksensä.
Iranin ja Hizbullahin tarkoituksena on kostaa Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin teloitus Damaskosessa, josta se syyttää Mossadia, vaikka Israel kieltää osallisuutensa.
http://www.debka.com/article/21689/

5. UUTISOTSIKOITA
- PFLP:n solu Abu Ali Mustafa prikaati ilmoitti tehneensä raketti-iskun Nahal Oz alueelle sapattina. Kukaan ei loukkaantunut iskussa. Prikaatin edustaja ilmoitti iskun olleen kostoksi IAF.n perjantaina suorittamaan ilmaiskuun Ash Shuyaiyaa alueelle. Palestiinalaiset sanovat IAF:n ohjuksen osuneen asuintaloon Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152186#.TyT4loH3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152187#.TyT5roH3vO0
- Pääministeri Netanyahu osallistui konferenssiin Petah Tikvassa samaan aikaan, kuin mielenosoittajat vaativat Netanyahua peruuttamaan Migronin etäyhteisön tuhoamis-määräyksen ja tukemaan lakia, jolla etäyhteisöt laillistetaan. Pääministeri lupasi konferenssissa, johon osallistui lähes tuhat Likudin jäsentä ennen tiistaina pidettävää Likudin puheenjohtajavaaleja, että hän tulee suojelemaan ”setlementtitoimintaa”. Huhujen mukaan pääministeri oli uhannut siirtää etäyhteisöjen lakia tukevat ministerit uusiin tehtäviin, mutta ei suoraan erottaa heitä. Lakiesityksen esitti Zevulun Orlev (Israel Beitenu), ja sen mukaan etäyhteisöt, jotka ovat toimineet 4 vuoden ajan ja joissa on yli 20 perhettä, laillistetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152198#.TyT554H3vO0
- Israel esitti virallisen onnittelun Egyptin Muslimiveljeskunnalle ”sen saavutuksista vapauden, demokratian ja taloudellisen nousun edistämiseksi”. Muslimiveljeskunta johtaa Egyptin uutta parlamenttia, jonka puhemieheksi valittiin sen edustaja. Veljeskunta on vakuuttanut, että rauhansopimus pitää, mutta ettei mitään yhteyksiä eikä keskusteluja Netanyahun hallituksen kanssa sallita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152206#.TyT7yIH3vO0
- PLO:n hallitus kokoontuu käsittelemään tilannetta, joka syntyi Ammanissa pidettyjen keskustelujen epäonnistuessa saavuttamaan minkäänlaista edistystä. Viisi turhaa tapaamista pidettiin Jordanian kuninkaan ja kvartetin edustajien kovan painostuksen alla, mutta ilman toivonpilkahdustakaan yhteisymmärryksestä. Abbas esittää tunnettuun tapaansa, että keskusteluissa ei edistytty Israelin taipumattomuuden vuoksi, eli se ei alistunut PA/PLO:n esittämiin vaatimuksiin. PLO:n keskustelut ovat alkusoittoa helmikuun 4. päivän arabiliiton kokoukselle Kairossa, jossa tilannetta pohditaan ja suunnitellaan seuraavista askeleista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152201#.TyT81YH3vO0
- Karmelin suurpalon loppuraportti kehottaa erottamaan silloin johdossa olleet ministerit, jotka olivat vastuussa sammutustöiden huonosta tai lähes olemattomasta valmistelusta tällaisia suurtuhoja varten. Heitä ei esitetä erotettaviksi hallituksesta vaan siirrettäviksi toisiin tehtäviin. Varsinkin talousministeri Yuval Steinitz ja sisäministeri Eli Yishai ovat syytösten kärjessä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/carmel-fire-report-calls-for-removal-of-top-israeli-ministers-1.409713
- Turkin hallitus lupaa antaa Hamasille 300 miljoonaa USD vuodessa sen horjuvan talouden tukemiseksi. Hamasin ulkoministeriön johtaja Damaskoksessa Khaled Mashaal muuttaa joko Qatariin tai Jordaniaan, joka on vuosien pesäeron jälkeen lämmitellyt suhteitaan hänen kanssaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/turkey-may-provide-hamas-with-300-million-in-annual-aid-1.409708
- 1300 ei-juutalaista Israelin kansalaista opiskelee PA:n alaisissa opistoissa Juudeassa ja Samariassa, koske siellä on alemmat vaatimukset. Heprean kielen tarvittava hallinta on useille heistä esteenä päästä Israelin korkean asteen opistoihin. PA:n alueella opiskelevien israelilaisten määrä lähes kaksinkertaistui 2011 aikana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4181944,00.html
- Bashar Assadin vastaiset mielenosoitukset on kielletty Gazassa. Hamasin poliisit hajottivat kansanjoukot, jotka pyrkivät esittelemään vastustustaan Assadille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=255524