TIISTAI 27.03.12

1. ISRAELIN ulkoministeriö toteutti uhkauksensa ja päätti lopettaa kaiken yhteytensä YK:n ihmisoikeusneuvoston (UNHRC) kanssa. Israelin YK:n lähettiläs pysyy paikallaan – ainakin toistaiseksi – sillä hän pitää yhteyksiä muihinkin YK:n alaisiin järjestöihin.
UNHRC:n presidentti Laura Dupuya Lasserre kertoi maanantaina lehtitietoihin perustuen – hän ei ollut saanut virallista vahvistusta yhteyksien katkaisemisesta -, että jos tiedot ovat tosia, hän pitää sitä erittäin valitettavana. ”Ihmisoikeusneuvosto on aina arvostanut Israelin osanottoa sen erittäin rakentavassa roolissa yleisen vuosiraportin laadinnassa. Toiseksi Israel on antanut oman panoksensa monissa neuvoston tilanteissa, mukaan lukien käsiteltäessä alueen määrättyjen maitten asioita, varsinkin Syyrian ja Libyan.”
Lasserre vakuutti, että on Israelin etujen mukaista työskennellä yhteistyössä neuvoston päättämässä tutkimustehtävässä voidakseen esittää omat näkökohtansa riippumattomille tutkijoille, kun heidät on nimitetty. Tässä piilee juuri villakoiran ydin. Cast lead operaatiota tutkivan UNHRC:n nimittämän komitean kokoonpano ja sille annettu mandaatti kertoivat, mitä neuvosto halusi komitean raportoivan, kuten se kuuliaisesti teki. Neuvoston puheenjohtajan Laura Dupuyan valittelut ovat myöhäisiä vasta sitten, kun pissa on jo housuissa.

JOURNALISTIEN tiedustellessa ”presidentin” kantaa siinä tapauksessa, ettei Israel suostu päästämään tutkijoita maahansa, hän sanoi, ettei se estä heitä laatimasta raporttiaan, kuten ei estänyt Syyrian kieltäytyminen päästää heitä paikan päälle. Toisaalta Libya ja Norsunluu-rannikko päästivät tutkijat sisään vuonna 2011. Hän uhkaili Israelia ”imagonsa menettämisellä rauhanneuvottelujen ollessa suurien odotusten alaisina” ja kehotti Israelia harkitsemaan vielä kerran päätöstään katkaista suhteensa neuvoston kanssa. Todellisuudessa edistystä rauhan-prosessissa ei ole nähty pariin vuoteen, joten ”suuret odotukset” ovat hänen mielikuviaan.
Neuvosto tuomitsi Israelin suunnitelmat uusista asuntorakennuskohteista vihreän linjan itäpuolella sekä Juudeassa ja Samariassa että Jerusalemissa sanoen niiden häiritsevän rauhanprosessia ja vaikeuttavan Palestiinan valtion perustamista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=263516

UNHRC:n presidentin Lasserren viittaus, että tutkijat pystyvät laatimaan raporttinsa ilman Israelin myötävaikutustakin, tuo karmealla tavalla esiin sen, millaisiin lähteisiin tutkijat raporttinsa perustaisivat. IDF:n Gazan cast lead operaatiota tutkiva komitea, jonka kanssa Israel kieltäytyi yhteistyöstä, perusti lausuntonsa Israelin NGO-järjestöjen raportteihin, jotka järjestään ovat Israelille vihamielisiä kaikissa raporteissaan, yksityisten palestiinalaisten lausuntoihin tutkimatta niiden oikeellisuutta, paikallisen ihmisoikeuskomitean raporttiin sekä omiin silmähavaintoihinsa. Tämän komitean vetäjän Etelä Afrikasta kotoisin olevan eläkkeellä olevan tuomarin Richard Goldstonen omatunto alkoi kolkuttaa jälkeenpäin siinä määrin, että hän tunnusti raportin perustuneen huhupuheisiin, ja että ”jos hän silloin olisi tiennyt sen, mitä tietää nyt, raportti olisi saanut toisenlaisen sisällön”. YK:n taholta todettiin, ettei jälkiviisaus ja katumus ole tarpeeksi painava raportin mitätöimiseksi, eikä siten anna aihetta toimenpiteisiin.

2. ISRAELIN ulkoministeriö kutsui maanantaina Itävallan ja Belgian lähettiläät ministeriöön selittämään, miksi heidän maansa antoivat äänensä UNHRC:n kokouksessa päätös-lauselmalle, jolla neuvosto nimittää tutkimuskomitean tutkimaan tilannetta Juudean ja Samarian alueilla ja erityisesti Israelin harjoittamaa rakennuspolitiikkaa siellä. Päätöslauselmassa viitataan juutalaisyhteisöjen rakentamisen vaikutukseen palestiinalaisten ihmisoikeuksiin sivuuttaen kokonaan, että myös yhteisöjen juutalaisilla on ihmisoikeutensa, joiden kunnioittamisen luulisi yhtä lailla koskevan UNHRC:n päätöksiä.

TÄMÄ vastakkainasettelu nostaa taas kerran esiin kysymyksen, kenelle Juudean ja Samarian maa kuuluu, ja millaisia ovat ne kansainvälisen lain mukaiset oikeudelliset perusteet, joiden mukaan Israelin valtio on laatinut Juudean ja Samarian asuttamispolitiikkansa ja avustanut ja tukenut niiden rakentamista rakentaen sinne tiet, vesi- ja viemärijohdot sekä liittäen ne Israelin kansalliseen sähköverkostoon, mitä pidetään viimeisenä niittinä yhteisöjen hyväksymisestä osaksi maan virallista rakennuspolitiikkaa.
KUTEN useaan kertaan näissäkin raporteissa on selvitetty laajaan lähdeaineistoon perustuen, valtaosa Juudean ja Samarian – kuten myös Israelin virallisella alueella – maasta kuului valtiolle, joka Englannin miehitettyä Syyria/Palestiinan 1917 ja lopetettua Turkin Ottomaanien vallan, siirtyi Englannin mandaatille, ja edelleen 1948 Israelin vapaussodassa Transjordanialle sen miehitettyä Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosan. Transjordania muutti nimensä miehityksen jälkeen Jordanian kuningaskunnaksi.
Israelin vapautettua Juudean ja Samarian 1967 puolustussodassa nuo valtionalueet siirtyivät Israelin valtion omistukseen. Syytteet miehityksestä ovat siten parjausta, eikä rakentaminen omalle maalle rakennuslupien puitteissa ole missään olosuhteissa laitonta.
Osa Juudean ja Samarian maasta kuului suurille maanomistajille, jotka itse asuivat ulkomailla, ja olivat vuokranneet maansa pienviljelijöille, jotka kylissään asuen hoitivat karuja peltojaan ja hedelmälehtojaan. Juutalaiset ostivat heiltä suuria maa-alueita.
Pienomistajia maassa oli hyvin rajoitetusti, eivätkä heidän omistusoikeutta todistavat dokumenttinsa useinkaan olleet ajan tasalla, mikä aiheuttaa jatkuvia oikeustapauksia omistussuhteista. Israelin NGO-järjestöt ja ennen kaikkea Peace Now kiihottavat näitä heppoisin tai joskus väärennetyin dokumentein varustettuja arabeja vaatimaan omistus-oikeutta maasta, jota he eivät omista. Migronin juutalaisyhteisö on yksi tällainen tapaus.

EUROOPAN maat äänestivät ristiin UNHRC:n torstaina käsittelemästä päätöslauselmasta tutkimuskomitean nimittämiseksi Juudeaan ja Samariaan. Päätöslauselman sanamuodossa vaaditaan tutkittavaksi, miten Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakentamispolitiikka vaikuttaa palestiinalaisten ihmisoikeuksien toteutumiseen, mutta ei mainitse mitään siitä, miten arabit loukkaavat juutalaisasukkaitten ihmisoikeuksia noilla alueilla, minkä voisi myös kuvitella kuuluvan tarkastelun piiriin, jos noudatetaan tasapuolisuutta.
Toisin sanoen, neuvosto lähtee siitä, että ”juutalaiset ovat vieraita miehittäjiä eikä heillä siten ole mitään oikeuksia alueella, eikä myöskään heidän vuosituhansien takaisia historiallisia oikeuksiaan ja siteitään maahan huomioida ollenkaan”.
UNHRC:n päätöslauselmaan puolesta äänesti 36 maata, USA äänesti vastaan ja 10 maata pidättyi äänestämästä. Itävalta ja Belgia äänestivät lauselman puolesta kuten Euroopan maista Norja, Sveitsi ja Venäjä. Äänestyksestä pidättyivät Italia, Espanja, Tsekin tasavalta, Unkari, Puola Romania ja Moldova.

ULKOMINISTERIÖN edustaja totesi journalisteille, että Itävallan ja Belgian lähettiläille selvitettiin Israelin syvä pahastuminen heidän maansa äänestyksestä ilmoittaen samalla, ettei se ainakaan mitenkään auta ongelmien silvittämistä, vaan pahentaa tilannetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154197#.T3FdU9n3vO0

3. TOULOUSIN sarjamurhaaja/terroristin Mohammad Merahin isä kertoi AFP:n toimittajalle, että hän aikoo haudata poikansa ruumiin Algeriaan. Hänellä oli Algerian passi – ilmeisesti Ranskan passin lisäksi – ja hänen nimenä oli Algerian lähetystön kansioissa.
Murhaajan isä sanoi lisäksi, että hän palkkaa mahdollisimman hyvän asianajajan ja tulee työskentelemään loppuikänsä maksaakseen hänen palkkionsa. Hän syyttää Ranskan hallitusta ja poliisia siitä, ettei Ranskan kokoinen maa pystynyt 32-tuntisen piirityksen aikana pidättämään hänen poikaansa elävänä, esim. laskemalla kaasua asuntoon, jonne hän oli linnoittautunut runsaan asevalikoiman kanssa vannoen, ettei lähde sieltä elävänä.

Mohammadin isän syytös tuli julkisuuteen samana päivänä, kun Ranskan viranomaiset päättivät aloittaa viralliset tutkimukset hänen vanhemman veljensä Abdelkader Merahin osallisuudesta murhiin, jossa neljä juutalaista ja kolme Ranskan sotilasta sai surmansa. Abdelkaderin epäillään avustaneen veljensä murhia. Hän kertoi poliisille olevansa ylpeä veljestään, eikä ainakaan osoittanut minkäänlaista katumusta niiden johdosta.
Heidän äitinsä oli myös poliisin kuulusteltavana, mutta hänet vapautettiin ilman syytteitä.
Mohammad Merah vieraili Israelissa puolitoista vuotta sitten, kuten Israelin viranomaiset tunnustavat. Hän oli Shin Betin kuulustelussa, mutta he eivät löytäneet mitään raskauttavaa hänen taustoistaan ja päästivät hänet maahan Allenby-sillan kautta Jordaniasta vuonna 2010.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154192#.T3Fvndn3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Yksityistalossa Rehovotissa maanantai-iltana ilmeisesti oikosulusta alkanut raivokas tulipalo surmasi perheen isän Guy Shaerin, 38, ja hänen viisi lastaan iältään 1-11 vuotta. Guy Shaer oli tulipalon alkaessa vierailulla isoäitinsä luona vaimonsa Avivitin kanssa. Guy Shaer huomasi ensimmäisenä tulipalon ja kutsui paikalle palokunnan. Hänen uskotaan pyrkineen sisään asuntoon pelastamaan lapsiaan, mutta menehtyi liekkien saartamana. Lasten uskotaan menehtyneen savumyrkytykseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154188#.T3F0kNn3vO0
- 74-vuotias juutalainen liikemies, joka työskenteli juutalaisten vuokraamien asuntojen hoitajana, surmattiin raakalaismaisesti Marokossa Fezin kaupungissa. Hyökkäyksen syytä ei ole kerrottu, mutta poliisi tutkii, liittyikö siihen kansallisia piirteitä. Murhaaja pakeni paikalta hakattuaan uhriaan vasaralla päähän. Uhri kiidätettiin Hassan II:n sairaalaan, mutta hän kuoli vammoihinsa matkalla sinne. Aikaisemmin maanantaina tuhansittain ihmisiä tunkeutui Rabatin parlamenttirakennukseen polttaen Israelin lippuja. He vaativat Israelin lähettilään David Sarangan poistumista kaupungista, jossa hän osallistui Euroopan-Välimerenmaitten (EUROMED) yhteistoiminta-kokoukseen. Perjantaina mielenosoitus otetaan uusiksi osana globaalia Jerusalem-marssia maan päivän muistoksi. Näitä mielenosoituksia järjestetään kaikilla Israelin rajoilla, Länsirannalla ja Gazassa, sekä tukimarsseja useissa maissa. Saranga kuljetettiin takaoven kautta lentokentälle ja takaisin kotimaahansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154187#.T3F2W9n3vO0
- Väkivallan kasvun myötä kaduilla ja julkisilla paikoilla kuten myös tunkeutumisina koteihin on saanut yhä useammat yksityiskansalaiset etsimään keinoja, joilla puolustautua yllättävää hyökkääjää vastaan. Israelissa kehitetty itsepuolustus-menetelmä Krav Maga on tullut suosituksia Amerikassa, ja sitä opettelevat yksityis-henkilöitten lisäksi armeijan ja turvallisuusjärjestöjen virkailijat. Joka toinen minuutti yksi joutuu seksuaalisen häirinnän kohteeksi USA:ssa, ja uhrit ovat 80 %:ssa alle 30-vuotiaita. Naisiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat vieläkin hälyttävämpiä, sillä yksi neljästä nuoresta naisesta raiskataan ennen heidän valmistumistaan opistoista. Esimerkkinä kerrotaan Cindy Guerron tapaus, jossa naisen ystävänä pitämänsä mies yritti raiskata hänet, joskin Cindy onnistui selviytymään tilanteesta harmittomasti ensin jäädyttyään vastarinnatta. Tapaus sai hänet hakeutumaan Krav Maga tunneille, joissa hänet opetetaan käyttämään käsiään puolustautuakseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154203#.T3F5Ctn3vO0
- IDF:n sotilasta puukotettiin maanantai-iltana partion suorittaessa operaatiotaan Ramallahin itäpuolella lähellä Beit El juutalaisyhteisöä Jerusalemista pohjoiseen. Sotilaat avasivat tulen arabien joukkoa vastaan haavoittaen heistä kolme. Kaikki neljä haavoittunutta vietiin sairaalaan. PA:n poliisin tehtäviin kuuluisi hoitaa IDF:n suorittamat pidätykset ja yölliset operaatiot alueella, mutta järjestelmä ei pelaa. IDF:n piirissä tutkitaan, olivatko arabit järjestäneet väijytyksen sotilaita varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154200#.T3F8cNn3vO0
- MyIsraelin (Minun Israel) valmistama piirretty kolmen minuutin videon väitetään selvittävän epäileville, mistä Migronin etäyhteisön tuhoamispäätöksessä on kysymys. Kaiken varalta kehotetaan seuraamaan videota kahdesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154204#.T3F9-dn3vO0
- PA:n arabit, määrältään n. 15. järjestivät mielenosoituksen ja mellakan juutalaisen Neve Tzuf yhteisön edessä. He kivittivät kaikkia Israelin rekisterilaatoille varustettuja autoja Nabi Saleh arabikylän kohdalla. He myös polttivat autonrenkaita vieritellen niitä kohti juutalaisyhteisöä tarkoituksenaan sytyttää tulipalo, minkä he saivatkin aikaan, mutta joka sammutettiin nopeasti. Sotilaat palauttivat järjestyksen. Samantapainen autojen kivittäminen ja pysäyttämisyritys tapahtui Wadi Al-Josh lähiössä Jerusalemissa. Siinä autoilijaa kivitettiin suurilla betoni- ja kiviharkoilla. Hänen tuulilasinsa rikottiin ja kuljettaja sai useita haavoja, mutta onnistui jatkamaan läheiselle tarkastusasemalle. Poliisi kehottaa soittamaan paikalla numeroon 100, jotta lähellä oleva poliisi ehtii heti paikalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154179#.T3F_z9n3vO0
- Kunniamurhat perheen kunnian säilyttämiseksi ovat edelleen suosittuja Gazassa. PA:n parissa ne on laillisesti kiellettyjä, mutta niitä silti tapahtuu sielläkin kuten myös Israelin alueella, ja varsinkin beduiinien parissa ne ovat yleisiä. 58.i % naisista Gazassa joutuu perheen miesten, useimmiten puolisonsa, pahoinpitelyn kohteeksi. Pitävien tutkimusten ja rekisterien saaminen kunniamurhien yleisyydestä on vaikeaa, koska niistä ei haluta puhua julkisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154185#.T3GB-dn3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019