Friday, August 19, 2011

PERJANTAI 19.08.11

1. MASSIIVINEN terrori-isku Siinain kautta Israelin puolelle surmasi 8 israelilaista ja haavoitti kymmeniä muita. Kaksi surmansa saaneista kuuluivat turvallisuusjoukkoihin, vääpeli Moshe Naftali, 22, kotoisin Ofrasta, ja poliisin YAMAM erikoisjoukkojen veteraani-upseeri terrorinvastaisista joukoista Pascal Avrahami, 49 Jerusalemista. Häntä jäivät suremaan vaimo ja kolme lasta. Neljä surmattua olivat lomalla Eilatissa olleita siviilejä.
Tapausta on ymmärtääkseni seurattu tiiviisti paikallisessa mediassa, joten annan vain tiivistetyn yhteenvedon tapahtumista 18.08.2011 Egyptin rajaa seuraavalla maantiellä lähellä Eilatin kaupunkia.
1. Puolenpäivän aikaan kolme terroristia, jotka olivat tulleet Siinailta, hajaantuivat maantien no 12 varteen parinsadan metrin päässä toisistaan, avasivat tulen EGGED bussia no 392 vastaan, joka oli täynnä siviilejä sekä sotilaita, jotka olivat menossa viikonlopuksi kotiinsa. Kuljettaja säilytti malttinsa ja kaasutti bussinsa täyteen vauhtiin päästen pois tulilinjalta, mikä vähensi osumia, mutta 10 ihmistä haavoittui.
2. 20 minuuttia puolen päivän jälkeen yksi terroristeista avasi tulen tyhjää bussia kohti saaden sen pysähtymään tienvarsipommin avulla. Terroristi räjäytti pommivyönsä surmaten kuljettajan ja itsensä.
3. Viisi minuuttia myöhemmin kaksi jäljellä olevista terroristeista avasivat tulen siviiliautoa kohti surmaten siinä olleet kaksi sisarusta ja heidän aviomiehensä. Vähän myöhemmin he surmasivat paikalle ajaneen siviiliauton naiskuljettajan.
4. Paikalle ajanut armeija jeepissä olleet sotilaat avasivat tulen toista terroristia vastaan surmaten hänet.
5. Vielä hengissä ollut terroristi avasi tulen toista paikalle ajanutta jeeppiä vastaan surmaten vääpeli Moshe Naftalin.
6. Puoli yhden ja yhden välillä sotilaat yhdessä YAMAM poliisijoukkojen kanssa paikansivat kolmannen elossa olleen terroristin, joka sai surmansa tulitaistelussa.
7. Puoli kahden ja puoli kolmen välillä iltapäivällä kaksi muuta terroristia avasivat tulen Egyptin puolelta rajaa, mihin sotilaat vastasivat surmaten molemmat. Egyptin viranomaiset vahvistavat kahden terroristin kuolleen.
8. Kolmen aikaan puolustusministeriön ja IDF:n johdon pitäessä lehdistötilaisuutta kuultiin laukauksia, mutta niiden alkuperästä ei ollut tietoa. Puolustusministeri Ehud Barak arvioi terroristien tulleen Gazasta ja lupasi päättäväisiä ja nopeita vastatoimia.
9. 18.30 aikaan IAF:n koneet iskivät Gazan kaistalle Shin Betin antamien tarkkojen tietojen mukaan surmaten kuusi palestiinalaista, yksi heistä Kansan Vastarinta-komiteoitten (PRC) johtaja Kamal Nirab, joka suunnitteli operaation, ja toinen terrorijärjestön sotilassiiven johtajan Amas Hamed, joka oli osallistunut Gilad Shalitin sieppaamiseen ja useisiin iskuihin israelilaisia vastaan. Muutkin ilmaiskuissa kuolleet palestiinalaiset kuuluivat PRC:n joukkoihin.
10. 19.00 aikoihin terroristit avasivat tulen Siinain puolelta haavoittaen vakavasti yhtä sotilasta, joka lennätettiin Sorokan sairaalaan Beershebaan.
11. 21.00 aikoihin palestiinalaiset ampuivat kuusi Grad-tyyppistä Katjusha-rakettia Gazasta kohti Ashkelonia, joista Iron Dome torjuntaohjukset tuhosivat kaksi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=234326. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=234389

WND:n Jerusalemin toimiston johtaja Aron Klein tarkastelee artikkelissaan terrori-iskua Egyptin rajan tuntumassa todeten, että vaikka isku oli odotettu tiedustelutietojen saamien vihjeitten mukaan, IDF ei ollut varautunut sen toteuttamiseen keskellä päivää. IDF:n kuten YAMAM poliisin erikoisjoukkoja siirrettiin Negevin eteläosiin, mikä nopeutti terroristien jahtaamista ja rajoitti kuolinuhrien lukumäärää. Artikkelin tiedot poikkeavat hieman muista.
WND:n artikkelissa viitataan Egyptin turvallisuusjärjestön antamiin tietoihin, että hyökkääjät kuuluivat Jihadiya Salafin, al-Qaidan alajärjestön, joukkoihin Siinailla. Näiden tietojen mukaan terroristit tulivat Gazasta Siinain alueen kautta ja ylittivät Israelin rajan lähellä Eilatia.

HAMAS kieltää osallisuutensa terrori-iskuun, mutta sanoo ”ylistävänsä sen suorittajia, koska IDF on tehnyt lukuisia hyökkäyksiä Gazan alueelle”. Al-Yihadiya ryhmä on luultavasti ollut Egyptin Israeliin johtavan kaasuputken räjäytysten takana, minkä johdosta Egypti siirsi Israelin luvalla lisää joukkojaan ja miehistövaunujaan Siinaille metsästääkseen ryhmän jäseniä, jotka saavat apua, aseita ja piilopaikkoja, Siinain beduiineilta.
AL-Yihadiya ryhmän antaman lausunnon mukaan ”sen taistelijat suorittivat onnistuneen iskun Israelin puolella Bin Ladenin teloituksen kostamiseksi surmaten ainakin 17 israelilaista”. Lausunnon taustalla ovat Yihadiyan lisäksi Jaish al-Islam järjestö, jotka kuluvat al-Qaidan seuraajiin Siinailla, ja jotka eivät hyväksy Hamasia islamiin kuuluvaksi, koska se osallistui palestiinalaisten parlamenttivaaleihin. Kumpikin ryhmä haluaa kunnian terrori-iskusta. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=335285, http://www.haaretz.com/print-edition/news/coordinated-attacks-in-south-israel-kill-8-1.379428

2. TERRORI-ISKU lähellä Eilatia on herättänyt kipeitä kysymyksiä. Ensimmäinen on, jos IDF ja poliisi olivat tietoisia suuresta terrori-iskusta: Miksi ne eivät varautuneet kunnolla sen varalle? Miksi Siinan rajalle suunnitellun turvallisuusaidan rakentaminen on vielä alkutekijöissään, vaikka varat sen rakentamiseksi ovat käytettävissä? Aita ei varmaankaan olisi pystynyt ehkäisemään komando-tyyppisen iskun suorittajia, mutta sähköisin tunnistimin varustettuja se olisi pystynyt varoittamaan aidan ylittäjistä. Nyt rakentamista nopeutetaan.

Terrori-iskun suunnittelun etevyys ja sen tarkka suoritus asettaa kysymyksen, ketkä olivat sen todelliset suunnittelijat tai mitkä sen esikuvat? Sen suoritustapa muistuttaa Talibanin terroristien iskuja amerikkalais-joukkoja vastaan Afganistanissa, kuten myös Hizbullahin kommandoiskuja IDF.n sotilaita vastaan Libanonin rajalla unohtamatta PRC:n ja Hamasin kommandoiskua IDF:n Kerem Shalomin tukikohtaan, josta Gilad Shalit siepattiin.
IDF:n piiristä arvellaan, että yksi eilisen iskun tarkoituksista oli panttivankien sieppaaminen, joko sotilaita tai siviilejä. Siinä he epäonnistuivat, mutta uhka ei ole poistunut.
Debkafile arvioi artikkelissaan, että terroristien käyttämät rakettikranaatit, tienvarsipommit ja muut nykyaikaiset aseet saavat olettamaan, että terroristit aseineen muilutettiin pitemmän ajan kuluessa Gazasta Siinaille, tai aseet ostettiin Siinain beduiineilta, jotka elantonsa eteen harjoittavat laajaa aseitten ja räjähdysaineitten salakuljetusta sekä Siinailla toimiville al-Qaidan järjestöille että Hamasille ja muille terrorijärjestöille Gazassa. http://www.debka.com/article/21217/

3. RESERVIN kenraali Uzi Dayan, joka johti Israelin turvallisuusneuvostoa 2003-2005 arvioi INN:n artikkelin mukaan, että IDF:n on aika tutkia uudelleen Siinain alueen Israelille aiheuttamaa uhkaa ja laajemminkin, mihin Egyptin sotilashallitus tai sen jälkeinen luultavasti islamilainen siviilihallitus vaalien jälkeen maata ohjaa.
Muslimiveljeskunta, joka on vaikutusvaltaisin puolue ja luultavasti parlamenttivaalien suurin voittaja, on toistuvasti vaatinut Israelin ja Egyptin välisen rauhansopimuksen mitätöimistä. Rauhansopimuksen allekirjoittaminen on yksi Mubarakia vastaan nostetuista syytteistä, kuten myös Egyptille epäedullisen kaasusopimuksen solmiminen Israelin kanssa.
Rauhansopimuksen perusteella Egyptin armeijan yksiköitten määrää Siinailla rajoitetaan, mitä Egypti on toistuvasti vaatinut tarkistettavaksi, koska alueen beduiiniväestö toimii lähes itsevaltaisesti laajalla niemimaalla ja on aseistautunut nykyaikaisin asein hyökkäillen egyptiläisiä sekä siviili- että sotilaskohteita vastaan.

UZI DAYAN kertoo keskustelleensa IDF:n johdon kanssa asioista ja paljastaa sen verran, että huolestuneisuus Siinaista on selviö myös IDF:n johdossa. Dayan arvioi, että Israelin tulee sopia Egyptin kanssa oikeudesta metsästää havaitsemiaan terrorijoukkoja myös Siinain alueella, koska Egyptin turvallisuusjoukot eivät siihen pysty. Israelin huolena on varsinkin al-Qaidan alajärjestöjen ja niiden kanssa toimivien palestiinalaisterroristien toiminnan lisääntyminen, mikä yhdessä niiden aseistuksen monipuolistumisen kanssa vaarantaa Israelin turvallisuuden. Sotilaalliset arabiteoreetikot kertovat avoimesti, että Israel on saarrettu lähes täydellisesti islamilaisten äärijärjestöjen ja valtioitten keskelle. He laskeskelevat vain sotilaallisen tasapainotilan tämänhetkistä tilannetta tullen siihen lopputulokseen, että tältä kannalta asioita tarkastellen Israel ei pysty puolustautumaan ympäröivien arabimaitten yhteistä ja päättäväistä hyökkäystä vastaan.
Muutama päivä sitten kerrottiin Hizbullahin kansanedustajan, entisen libanonilaisen kenraalin Walid Sakariyan kylmä arvio, että USA:n lähdettyä lopullisesti Irakista vuoden lopulla Iranin, Irakin, Syyrian ja Hizbullahin yhteisjoukot pystyvät tuhoamaan länsimaitten islamin pyhälle maalle perustaman keinotekoisen sionistisen hallituksen ja karkottamaan juutalaiset mereen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146965#.Tk4cXF0mKK8

4. UUTISOTSIKOITA
- Presidentti Obama heräsi lopulta ja sanoi ensimmäisen kerran, että Syyrian presidentti Bashar Assadin on aika pakata laukkunsa ja erota. Tämä tulee vasta sitten, kun yli 2 200 siviiliä ja turvallisuusmiestä on saanut surmansa kuukausien teurastuksen jälkeen ja Assad kehuu asettamansa tavoitteen tulleen saavutetuksi ja operaatiot lopetetaan. Assadin hallinto – jos hän saa jäädä paikoilleen lisääntyvien sanktioitten painon alla – tulee olemaan entistä vaikeampaa ja tullee kehittymään suoraksi diktatuuriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146968#.Tk4eb10mKK8
- IDF:n sotilaat surmasivat egyptiläisen upseerin ja kaksi turvallisuusmiestä ajaessaan takaa Siinailta tulleita Terroristeja rajan tuntumassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146963#.Tk4euF0mKK8
- IDF antoi maan eteläosan asukkaille Gazan rajan tuntumassa uudet ohjeet uusien raketti-iskujen pelossa. Yli 500 hengen kokoontumiset on kielletty ja monet ilmoitetut tilaisuudet on peruttu. Koulutunnit tiloissa, joita ei ole vahvistettu raketteja vastaan, on toistaiseksi kielletty. Ohjeet koskevat kaikkia Gazan rajan tuntumassa olevia kaupunkia ja kyliä, mukaan lukien Beersheva, Sderot, Ashdod ja Ashkelon. Sisällä olevia kehotetaan hälytysäänen kuultuaan kiiruhtamaan pommisuojaan, ulkona liikkuvat joko menemään lähimpään rakennukseen tai heittäytymään maahan peittäen päänsä käsillään. Autoilijoita kehotetaan samoin kiirehtimään lähimpään taloon tai heittäytymään maahan ja suojaamaan päänsä. Vaara on ohi 10 minuutin kuluessa, jolloin elämä voi jatkua normaalisti – jos voi – sen jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146971#.Tk4fIV0mKK8
- Islamilaisen paastokuukeden ramadanin - jonka aikana syöminen ja juominen päiväaikaan on kielletty, mutta yöllä ilman mitään rajoituksia – tarkoituksena lienee ollut tutkia omaa käytöstään ja puhtauttaan Allahin edessä, mutta päätellen raporteista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä varastaminen ei ole kiellettyjen syntien joukossa. Islaminuskoiset arabit varastavat säännöllisesti kaikkea, mitä juutalaiset jättävät vartioimatta ulkosalle, mutta ramadanin aikana lampaitten, vuohien ja lehmien varkaudet ovat lisääntyneet enemmän kuin koskaan. Juutalaisfarmarit kertovat, että vaikka karja ajetaan suojattuihin tiloihin, arabit onnistuvat leikkaamaan aitoihin useita aukkoja ja varastamaan suuren määrän karjaa, jonka arvon arvioidaan nousevan satoihin tuhansiin NIS. Lampaista on nykyisin otettu DNA-näytteet tai ne voidaan varustaa mikrosirulla, joka osoittaa niiden olinpaikan, mutta poliisi on haluton menemään arabikyliin eikä normaali siviili selviä sieltä hengissä ilman IDF:n tai poliisin suojelua, jos sittenkään. Tämä on sitä ”kansaa, jonka kanssa Israelin tulisi asua rauhassa ja turvallisena rinnakkain!” kuten ex-presidentti George Bush runoili. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146904#.Tk4hX10mKK8
- Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy ja Saksan liittokansleri Angelika Merkel ehdottavat EU-maitten yhteishallitusta todellisen taloushallinnon toteuttamiseksi alueen sisällä. Monien EU-maitten talousongelmat ovat nostaneet pintaan sen karun tosiasian, että hulttiomaat ovat eläneet kunnollisten rahoittamina, jotka kituuttavat perinteisten oikeusperusteitten mukaan, mutta joutuvat nyt maksamaan tuhlaaja-poikien irstailut ja mässäämiset omaisuutensa tuhlattuaan. Pitäisikö heidän nyt tunnetun esimerkin tapaan lausua tervetulleiksi teurastamalla syöttövasikan? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146868#.Tk4kpF0mKK8


Thursday, August 18, 2011

TORSTAI 18.08.11

1. LIBANONIN pääministerin Rafik Haririn tutkivan YK :n asettaman tribunaalin tutkimusten tuloksena jätetty pidätysmääräys neljästä pääepäillystä Hizbullahin johtajiin kuuluvasta miehestä ei ole johtanut mihinkään. Rafik Hariri murhattiin valtavalla autopommilla Beirutin keskustassa 2005. Iskussa sai surmansa lisäksi 21 muuta ihmistä ja kymmeniä haavoittui. Haririn murha aiheutti poliittisen kriisin ja aseellisia yhteenottoja toukokuussa 2008. Sisällissodasta hädin tuskin säästyttiin, mutta terrorijärjestö Hizbullah sai enemmän vaikutusvaltaa maan asioissa ja tänään se käytännössä johtaa maan hallitusta.

Hizbullah ylläpitää poliittisen vallan ohella maan voimakkainta armeijaa selittäen sen tarkoituksena olevan ”suojella Libanonia Israelin hyökkäyksiltä ja vapauttaa sen miehittämät alueet”. Hizbullah valvoo koko Libanonin eteläosaa Litanijokeen saakka, jonne se on kaivautunut kymmenien kilometrien pituisiin luoliin, ja jonne se on Bekaalaakson ohella koonnut 45 000 ohjusta ja rakettia, joilla se yltää omien uhkaustensa mukaan Dimonaan saakka. Ohjukset ja raketit on sijoitettu kyliin ja usein asuintalojen pohjakerroksiin.
YK:n rauhanturva-joukkojen UNIFIL velvollisuutena oli estää Hizbullahin aseistautuminen, missä se on osoittanut surkean tehottomuutensa.

HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah vannoo edelleen, ettei yksikään epäillyistä joudu Haagin kansainvälisen rikosistuimen eteen. Hän väittää, ettei Hizbullah ole sekaantunut Haririn murhaan, ja että tribunaalin todisteet ovat pelkästään aihetodisteita perustuen pääosin puhelinkeskusteluihin, joiden Nasrallah sanoo voivan olla Mossadin ymppäämiä.
Epäillyistä Mustafa Amine Badreddine on naimisissa teloitetun Hizbullahin sotilaskomentajan Imaad Mughniyehin tyttären kanssa, mistä se syyttää Mossadia; muut syytetyt ovat Sakim Jamil Ayyash, Hussein Hassan Oneissi ja Assad Hassan Sabra.
Tribunaalin raportin mukaan murhan suunnitteli ja sitä johti Badreddine, Ayyash jiohti teloitusryhmää ja Oneissi ja Sabra - ollen mukana salaliitossa - valmistelivat syytteitä viattomia henkilöitä vastaan. Raportin tekijät tunnustavat, että syytteet perustuvat aihetodisteisiin, joiden he sanovat paikoin olevan raskauttavampia kuin todistajien lausunnot.

Raportissa mainitaan viidestä puhelinverkostosta, joiden avulla Haririn murhasuunnitelma rakennettiin päivittäin ja tunneittain ennen murhaa, jossa käytettiin 2.5 tonnia räjähteitä, jotka autoon sijoitettu itsemurhapommittaja laukaisi Beirutin merenrantaväylällä.
Teloitusryhmä käytti puhelinverkostoa nimeltä ”red network”, se aloitti toimintansa tammikuun 4. päivänä 2005 lopettaen kaiken toimintansa kaksi minuuttia ennen murhaa 14.02.2005.
Red Network kuten toisen ”blue network” puhelinten sijoituspaikat osoittavat suunnittelijoiden seuranneen Haririn liikkeitä yli kahden viikon ajan ennen murhaa. Viimeiset 33 soittoa tehtiin alueelta, jossa Hariri oli parin tunnin ajan ennen operaation toteuttamista.
Murhaiskun jälkeen Oneissi ja Sabra ilmoittivat puhelimella kansainväliselle uutistoimistolle ja arabien satelliittiasemalle väittäen murhan tehneen tekaistu ryhmä ”Victory and Jihad in Greater Syria” (Voitto ja Pyhä Sota Suuremmassa Syyriassa).

SYYTTÄJÄ Daniel Bellemare sanoo syytekirjelmän julkistamisen puhuvan puolestaan ja vastaavan moniin kysymyksiin. ”Koko tarina paljastuu kuitenkin vasta oikeudessa, jossa avoin, julkinen ja oikeudenmukainen oikeuskäsittely tulee antamaan päätöksensä.”
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=234187

2. SYYRIAN presidentti Bashar Assad sanoo, että sotilas- ja poliisioperaatiot on lopetettu maassa niiden tarkoittamien päämäärien tultua saavutetuiksi. Hän lupasi samalla, että uudistustoimet alkavat maassa lähikuukausien aikana. Lausunnon mukaan niihin kuuluvat perustuslain muutokset sekä parlamenttivaalit. Assad kertoi näistä soittaessaan YK:n pääsihteerille Ban ki-Moonille.
Pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi - soittaessaan Assadille keskiviikkona - olevansa hätääntynyt viimeisistä uutisista ihmisoikeuksien rikkomisesta ja turvallisuusjoukkojen laajasta käyttämisestä siviilejä vastaan kaikkialla Syyriassa, mukaan Al Ramel lähiö Latakiassa, jossa asuu tuhansia palestiinalaisia pakolaisia, kuten YK :n lausunnossa todetaan. Pääsihteeri vaati edelleen, että massamurhat ja pidätykset tulee lopettaa välittömästi, mihin Assad vastasi vakuuttaen, että sotilas- ja poliisioperaatiot on lopetettu. Ban ki-Moon vaati myös, että Assad toimii yhteistyössä YK:n ihmisoikeusneuvoston tutkijain kanssa, sekä välittömiä uudistuksia.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=234240

Syyriassa toimivat aktivistit kertoivat uutistoimistoille, että Assadin joukot surmasivat yhdeksän siviiliä Homsin kaupungissa keskiviikkona. Assadille uskolliset puolisotilaalliset joukot nimeltä ”shabbina” surmasivat heistä kaksi moskeijan edessä al-Waar alueella tulittaessaan ramadan rukouksista purkautuvaan ihmisjoukkoon. Tiistai-iltana Assadin joukot surmasivat 3 siviiliä Deir al-Zorin ja Homsin kaupungeissa. Edellisenä päivänä joukot olivat surmanneet ainakin 15 ihmistä Bab Amron alueella aktivistien mukaan. Assadin joukot piirittivät Homsin kaupunkia 3 kuukauden ajan laajojen mielenosoitusten jälkeen, joissa vaadittiin Assadin eroa. Homs sijaitsee 165 km Damaskoksesta pohjoiseen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=234233

3. VENÄJÄN Iranille yli 20 vuoden ajan rakentama Busherin ydinvoimala Persianlahden rannalla oli tarkoitus käynnistää viime vuoden lopulla, yksi monista päivämääristä, jotka tulivat ja menivät ilman tulosta. Viimeisen hässäkän aiheutti luultavasti stuxnet virus, jonka pelätään elävän edelleen laitoksen ATK-laitteissa ja vain odottavan seuraavaa käskyä, joko viruksen sisään rakennettuna tai ulkopuolisella koodilla.
Voimalan suunnitteli ja sen rakentamisen aloitti saksalainen yhtiö Siemens 1970-luvulla, mutta sitten tuli Iranin islamilainen vallankumous ja Siemens vetäytyi syrjään. Rakentamista on jatkanut Venäjän ydinvoimayhtiö, jonka mukaan voimala on periaatteessa valmis.
Viime vuoden loppupuolella siihen syötettiin uraanisauvat, mutta ne on ilmeisesti poistettu sen jälkeen. Venäläiset pelkäsivät viruksen voivan aiheuttaa laitoksen tuhoutumisen.

IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi totesi eilen ennen tapaamistaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin, että ydinvoimala käynnistetään pian antamatta kuitenkaan päivämäärää. Heidän uskotaan keskustelevan Busherin voimalan lisäksi Iranin ydinvoimasuunnitelman toteuttamisesta, jonka IAEA haluaa saada kansainväliseen valvontaan epäillen, että sen päämääränä on ydinpommin rakentaminen, mitä länsimaat vastustavat. Vaikka Iranille asetetut kansainväliset sanktiot ovat voineetkin aiheuttaa Iranin suunnitelmien ja Busherin ydinvoimalan käynnistyksen viivästymisen, Iran syyttää siitä Venäjää.
Iranilainen parlamentaarikko Asagar Jalalian syyttää Venäjää huonoista lupauksista. Hän sanoi Aftab Yazd lehden mukaan, ettei sopimus sisällä selvää kustannusrajaa eikä aikataulua maksujen suorittamisesta. Iran on ilmeisesti viivytellyt maksujen suorittamisessa, kuten Venäjän taholta väitetään.
Ulkoministeri Lavrovin odotetaan painottavan uskottavuuden lisäämisen tärkeyttä osapuolten sekä Iranin ja kansainvälisen yhteisön välillä. Lavrovin ja Salehin tapaamisen uskotaan antavan Iranille lisäaikaa, jonka hankkimisessa se on ilmeisen nerokas. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146898#.TkzBH10mKK8

4. UUTISOTSIKOITA
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ilmoittaa naama tärkeydestä täristen, etteivät Israelin ja Turkin suhteet normalisoidu, ellei Israel esitä virallista anteeksipyyntöä Mavi Marmaran murhenäytelmän johdosta. Tämä alkaa muistuttaa lapsellista ensin sinä sitten minä leikkiä, jossa panoksena on molempien maitten ilmiselvät edut. Netanyahu ilmoitti pari päivää sitten Clintonille, että anteeksipyyntö Turkille on poissa päiväjärjestyksestä. Monet kansanedustajat ja ministerit sanovat, että Turkin tulee pyytää anteeksi Israelilta, koska se varusti ja lähetti matkaan Mavi Marmara aluksen satamastaan ollen täysin tietoinen aktivisteista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146897#.TkzIxV0mKK8
- Poliisi on aloittanut uuden luvun Yitzharin juutalaisyhteisön asukkaitten painostamisessa. Puolen yön jälkeen tulevat pysäytetään ja heiltä vaaditaan ID-kortit. Poliisit myös pidättävät asukkaita ilman syytä väittäen, että koska alueella ilmenee jatkuvia ”hintalappu” ilmiöitä, joissa arabien omaisuutta tuhotaan ja arabeja pahoinpidellään, poliisi haluaa pitää silmällä juutalaisasukkaita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146927#.TkzI-10mKK8
- Pisgat Zeevin asukkaat pitivät hätäkokouksen, jossa selvitettiin ilmiötä, jossa tapahtuu kasvavaa sekaantumista juutalaisten ja arabien välillä. Lähiössä asuu arabiperheitä ja arabinuoret tulevat lähikylistä sinne liehitellen juutalaistyttöjä, joista monetkaan kokemattomina eivät osaa varoa naisten taivuttelemiseen tottuneita arabinuoria. Seurauksena voi olla tytön raskaus tai avioliitto arabinuoren kanssa. Kysymyksessä ei ole rasismi, vaan vilpitön huoli juutalaisten assimiloitumisesta muuhun kansaan. Lukuisia juutalaisnaisia on pelastettu arabikylistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146832#.TkzKHl0mKK8
- Fogelin perheen viiden jäsenen murhaajat Amjad ja hänen serkkunsa Hakem ovat pelkkää hymyä oikeudessa, jossa heitä syytetään raakalaismaisesta murhasta. He eivät millään tavoin kadu tekoaan tai osoita myötätuntoa kahdelle eloon jääneelle lapselle. He tietävät olevansa marttyyreitä ja sankareita kotikylässään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146863#.TkzLgF0mKK8
- EU vaatii, että Israelin tulee avata Jerusalemin itäosassa sijaitseva Orient House, josta PA kehitti Arafatin ajoista lähtien puolivirallisen ulkoministeriön, jossa se otti vastaan ulkomaisia vieraita vastoin Oslon sopimuksia. Israel sulki talon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146921#.TkzMcF0mKK8
- IDF:n maajoukkojen rabbi everstiluutnantti Yitzhak Ben-Yosef sanoo, että IDF:n sotilaita tulee vahvistaa Toran opiskelulla ennen syyskuun arvaamattomia tapahtumia, jolloin PLO:n esitys Palestiinan valtiosta käsitellään YK:ssa. Sen pelätään nostattavan raivokkaita mielenosoituksia maan sisällä ja rajoilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146918#.TkzND10mKK8
- T´Beav juhla sattuu tänä vuonna maanantaiksi. Perinteisesti sen aikana nuoret tytöt kokoontuivat Jerusalemin ympärillä oleviin viinitarhoihin tanssimaan. Se houkutteli paikalle potentiaalisia puolisoehdokkaita. Tätä ikivanhaa perinnettä aiotaan nyt uudistaa järjestämällä valkoisiin pitkiin mekkoihin pukeutuneitten nuorten naisten tanssiesityksiä festivaalien merkeissä liittäen ohjelmaan muitakin aiheita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146768#.TkzOPV0mKK8
- Gazaan pyrkivät aktivistit ovat saaneet muilutettua Kreikassa olleen aluksen salaa merelle ja se odottaa nyt tuntemattomassa satamassa aktivistien nousua laivaan. Sen tarkoituksen on yllättää Israelin laivaston merisaarto matkallaan Gazaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146894#.TkzPfl0mKK8
Wednesday, August 17, 2011

KESKIVIIKKO 17.08.11

1. GILAD SHALITIN vapauttamiskeskustelut ovat raporttien mukaan nousseet taas kerran neuvottelupöydälle. Israel on niiden mukaan valmis helpottamaan aiempia vaatimuksiaan ja rajoituksiaan Israelin vankiloista vapautettavista terroristeista, mutta yksityiskohtia ei tietenkään paljasteta eikä puolustusministeri Ehud Barak suostu vahvistamaan, että vakavia keskusteluja käytäisiin, vaan että ”huhuissa on annos totuutta”.

NEUVOTTELUT Shalitin vapauttamiseksi eivät saaneet Hamasin ”ulkomaanasioitten johtajaa” Khaled Meshaalia Kairoon, vaan Hamasin ja Fatahin väliset sovintoneuvottelut; Shalitin kysymys tuli esille edellisen asian kylkiäisenä.
”Tilaisuudessa käsiteltiin joukko kysymyksiä, pääasiassa palestiinalaisten sovintoesitystä koskevia. Vankienvaihtoa sivuttiin keskusteluissa vain ohimennen”, kertoi egyptiläinen virkailija Reutersille.

Gilad Shalit siepattiin kesäkuussa 2006 IDF:n tukikohtaan tehdyn kommandoiskun aikana Kerem Shalomin lähellä ja hänet raahattiin haavoittuneena Gazan kaistalle, jonne hän hävisi eikä hänen tarkkaa olinpaikkaansa tiedetä hänen vangitsijoittensa vaihtaessa hänen sijoitustaan IDF:n vapautusiskun pelossa. Vuonna 2009 Hamas julkisti videoesityksen, jossa hän luki kirjoittamansa viestin kertoen voivansa hyvin ja odottavansa vapauttamista.
Hamas vaatii yli tuhat vankia vapautettaviksi, joista 450 vangin nimet on julkistettu. Listassa on mukana terroristeja, jotka murhasivat israelilaisia siviilejä.

ARVELUJEN mukaan myös Hamas lienee kiinnostunut toteuttamaan Gilad Shalitin vapauttamista koskevat sopimusluonnokset ennen PA:n YK:lle tekemän esityksen käsittelyä, jota Hamas vastustaa. Hänen vapauttamisensa voisi lisätä PA:n suosiota YK:ssa, sillä Gilad Shalitilla on myös Ranskan kansalaisuus. (JP)

2. ISRAELIN YK-lähettiläs Ron Prosor kertoo, että neuvotteluja on käyty kulissien takana, joita johtaa Tony Blair, jotta PA:n esitys YK:n turvallisuusneuvostolle omasta valtiostaan syykuussa voitaisiin estää, mutta tunnustaa, ettei pienestä edistymisestä huolimatta toiveita ole havaittavissa. Prosor puhui journalisteille Manhattanin toimipaikassaan lisäten, että esityksen käsittely YK:ssa ilman neuvottelutulosta osapuolten välillä vahingoittaa molempia esittäen vaatimuksia suosien keskustelujen aloittamiseksi ensi tilassa.

Prosor käytti aiempaa vertausta, että palestiinalaiset kiipeävät yhä ylemmän puun latvaa, ja mitä korkeammalla he ovat, sitä pitempää tikasta tarvitaan. ”Lopulta he romahtavat maahan vahingoittaen ei vain itseään vaan muitakin lähettyvillä olevia.” Hänen arvionsa mukaan PA:n toiveet valtionsa hyväksymiseksi 194:ksi jäsenmaaksi kaatuu USA:n vetoon. Toiseksi hän arvioi, että PA:n hakemus tulla hyväksytyksi YK :n täysjäseneksi ei käytännössä muuta mitään paitsi YK:n itsensä. Hän ei näe mitään hyvää PA:n yksipuolisesta esityksestä.
PA:n edustaja ei antanut kommenttia Prosorin lausunnoista, joka käsitteli myös Durban I rotuerottelun ja syrjinnän vastaiseksi tarkoitettua konferenssia vaatien, että syyskuun 21. päiväksi suunnitellun Durban III osanottajamaat peruisivat osanottonsa kuten USA, Kanada, Tsekit, Italia ja Hollanti ovat jo tehneet Israelin lisäksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=234074

3. TURKKI kieltää tiedot, että se suunnittelisi puskurivyöhykettä Turkin ja Syyrian väliselle raja-alueelle, kertovat turkkilaiset viranomaiset.
Syyrian armeijan panssarit ja laivaston alukset jatkoivat köyhien sunni-muslimien asuttamien Latakian lähiöitten moukaroimista tiistaina. Tulituksissa on saatujen tietojen mukaan kuollut 34 siviiliä tuhansien paetessa rauhallisemmille alueille. Koska kaupunki on piiritetty joka taholta, asukkaat eivät voi poistua kaupungista vaan siirtyvät sinne, missä tulitus on vähäisempää. Varsinkin palestiinalaisten asuinalueet ovat kärsineet pahoja vaurioita. Palestiinalaisten johtomiehet syyttävät Assadin joukkoja rikoksista ihmisoikeuksia vastaan.

YK:N ihmisoikeusneuvosto pitänee ensi viikolla tilaisuuden, jossa käsitellään Syyrian tilannetta ja tuomitaan armeijan hyökkäykset siviilejä vastaan. CNN julkisti web-sivullaan tiedot puskurivyöhykkeestä Syyrian puolella rajaa kertomatta tietolähdettään, mutta poisti myöhemmin sitä koskevan artikkelin sivultaan. Siinä käsiteltiin myös Turkin armeijan valmisteluista raja-alueella, mutta ilmeisesti siitäkin odotellaan vahvistuksia.

Syyrian Vallankumouksen Koordinoivan Unionin edustaja kertoi, että kuusi ihmistä surmattiin Latakiassa maanantaina nostaen kuolleitten luvuksi 34, Ramin pakolaisleiristä paenneita on
5 000 – 10 000.
PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo kertoi lehdistölle, että pakolaisten asunnot on tehty ohuesta pellistä, eikä asukkailla ole mitään suojaa tai pakopaikkaa tulitusta vastaan. Hän kutsui tätä rikokseksi ihmisoikeuksia vastaan. UNRWA:n edustaja arvioi, että 4 kuoli ja 17 haavoittui maanantaina lisäten, ettei kukaan tiedä tarkkoja lukuja. Asukkaitten mukaan tulitus kohdennetaan sinne, missä Assadin Baath-puolueen 41 vuotta kestäneen hallinnon vastustus on ollut suurinta.
Deir al-Zourin kaupungin asukkaat sanovat, että armeija poistaa ilmatorjunta-aseitaan, mutta armeijan yksilöt miehittävät edelleen kaupunkia. SANA-uutistoimiston mukaan armeija on vapauttanut kaupungin aseellisista jengeistä ja vetäytyy sieltä.
Ihmisoikeusjärjestön mukaan yli 1700 siviiliä ja 500 turvallisuusmiestä on kuollut protestien alettua maaliskuussa 2011.

YK:n ihmisoikeusneuvosto on aktivoinut huolestumistaan Syyrian tilanteesta. EU-maita ja USA ovat Kuwaitin ohella niiden 18 maan joukossa, jotka vaativat kiireellistä kokousta maanantaiksi tilanteen käsittelemiseksi. Sitovan päätöslauselman saamiseksi tarvitaan 16 edustajan eli yhden kolmasosan tuki hätäkokouksen vaatimiseksi.
http://www.haaretz.com/news/middle-east/syrian-tanks-shell-latakia-death-toll-reaches-34-1.378903

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on yksi hartaimmista myönnytysten antamisesta palestiinalaisille, jotta PA:n johto saataisiin viime hetkellä luopumaan esityksestään YK:lle. Tämä on Israelin vasemmiston kuningasajatus, vaikka lukuisat tarkkailijat ja käytäntö on vakuuttanut jokaisen kadun miehenkin – ainakin ne, joilla harmaat aivosolut vielä ovat toimintakunnossa – ettei lukuisista myönnytyksistä ole ollut mitään vastavuoroisia eleitä palestiinalaisten johdon taholta. Tämä myönnytysten sarja alkoi Oslon sopimusten allekirjoittamisella ja on vain syventynyt siitä alkaen.

Myönnytystä haluavien sanotaan elättelevän outoa uskomusta, että kun heille annetaan selkeitä taloudellisia ja muita etuisuuksia ilman vastavuoroisten odottamista tai vaatimista, palestiinalaiset lopulta hoksaavat, miten paljon heillä mahdollisuus vielä saavuttaa, jos luopuvat esityksestään.
Ehkä tämä aivohalvaus voisi toimiakin, jos etuisuudet annettaisiin suoraan PA:n korruptoituneille johtajille eikä epämääräisesti Palestiinan kansalle, kuten sitä markkinoidaan.

Vasemmiston esityksen mukaan myönnytyksiin kuuluisi seuraavaa: Päästetään lisää Fatahin alajärjestöihin kuuluvia terroristeja Israelin vankiloista; annetaan suuremmalle määrälle palestiinalaisia lupa tulla töihin Israelin puolelle; annetaan israelilaisille erikoislupia mennä PA:n hallitsemille A-alueille, jonne pääsy on ollut kielletty turvallisuussyistä.
Hallituksen ministereitten pääosa vastustaa Barakin ajamaa esitystä, ja varsinkin talousministeri Yuval Steinitz mainitaan äänekkäimmistä vastustajista.
Israelin onneksi Barak ei kuitenkaan ole vielä ainakaan kieltänyt IDF:n valmistautumista myös pahimman varalle, eli vakaviin yhteenottoihin mellakoivien palestiinalaisten kanssa, sekä maan sisällä että maan rajojen ulkopuolelta.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=234039

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin taloudellinen kehitys hidastunee kuluvana vuonna 3.3 %:n tasoon. Odotusten mukaan tavoite oli yli kaksinkertainen; viime vuoden viimeisellä neljänneksellä se oli 7.4 %, kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 4.7 %:n kasvua ennustavaa vauhtia. Muutamien kulutustavaroitten ja asuntojen hinnat laskivat lievästi alkuvuodesta. Maalla ei kuitenkaan olisi varaa suuriin sosiaalis-taloudellisiin muutokseen maailman talouden sekavuuden vuoksi. (JP)
- PA opettaa 5-vuotiaita valmistautumaan kuolemaan marttyyreina. He sanovat miksi kysymykseen vastaten: ”Kun kuolen marttyyrina, pääsen suoraan paratiisiin.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146860#.Tkt4rmEmKK8
- Sosiaaliuudistusten uhatessa hallituksen budjettia IDF:n budjettia aiotaan leikata ennätykselliset 2 miljardia NIS. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146876#.Tkt5KGEmKK8
- Jerusalemin kevytrautatie aiotaan lopultakin lukuisten viivytysten ja takaiskujen jälkeen käynnistää ensi perjantaiaamuna kukonlaulun aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146848#.Tkt5vmEmKK8
- IDF:n ratkaisu odotettaviin palestiinalaismellakoihin syyskuussa: Annetaan heille lisää aseita. Aiemmissa tapauksissa, kun PA:n USA:n kouluttamia poliiseja on aseistettu USA:n antamin asein, he ovat kääntäneet niiden piiput IDF:n sotilaita kohti. Mistä lienee Barak saanut vakuutuksen siitä, ettei nyt käy samoin? Huomatkaa alla olevan linkin kuvissa heidän natsi-aiheinen tervehdyksensä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146870#.Tkt6N2EmKK8

Tuesday, August 16, 2011

TIISTAI 16.08.11

1. SYYRIAN sota-alukset tulittavat eilen Latakia satamakaupungin asuinalueita tykeillään. Kolmen päivän ajan jatkunut tulitus sai suuren joukon asukkaita pakenemaan kodeistaan. YK:n avustus ja työjärjestön edustajan mukaan 5000 – 10 000 ihmistä on paennut, eikä tiedetä, minne he ovat menneet, mikä huolestuttaa avustustyöntekijöitä.
Palestiinalaisten pakolaisleiri Rami Latakiassa on joutunut myös tulituksen kohteeksi, mikä on herättänyt vihaisia kommentteja palestiinalaisten taholta. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah kehotti varovaisesti muotoillussa lausunnossaan Syyriaa lopettamaan pakolaisleirin tulittamisen välittömästi, mutta totesi samalla, etteivät palestiinalaiset halua sekaantua Syyrian sisäisiin asioihin, vaan syyrialaiset päättävät niistä itse.

LATAKIA, Syyrian kolmanneksi suurin kaupunki yli miljoonalla asukkaallaan, on seuraavana presidentti Bashar Assadin listalla mielenosoitusten murskaamiseksi saatuaan Obaman ja Erdoganin lupaaman 15 päivän ajan lopettaa siviilien murhaaminen. Assad katsoi, että se antoi hänen joukoilleen vapaat kädet toimia tuona aikana.

TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu antoi kuitenkin selvän viestin Assadille, että tarkoitus oli lopettaa verenvuodatus tuon kahden viikon aikana eikä lisätä kuolinuhrien lukua. Hän sanoi antavansa viimeisen varoituksen ennen ainoaa jäljelle jäänyttä mahdollisuutta. Turkki on aiemmin uhannut käyttää asevoimiaan puskurivyöhykkeen luomiseksi Turkin ja Syyrian rajalla Syyrian alueelle. Se tulisi suojelemaan pakolaisia, mutta toimisi myös Assadin vastaisten joukkojen suoja- ja harjoitusalueena, jossa pakolaisia opetettaisiin länsimaisten aseitten käyttämiseen. Aseet tulisivat Naton varikoilta Turkista. Varsinkin panssarintorjunta-ohjukset ovat haluttuja, joilla voitaisiin tuhota Syyrian venäläismallisia panssarivaunuja.

SYYRIAN vastainen rintama tiivistyy Jordanian liityttyä niiden arabimaitten joukkoon, jotka vaativat verenvuodatuksen lopettamista. Jordanian pääministeri Marouf al-Bakhit kertoi puhelimessa Syyrian pääministerille Adel Safarille, että on aika lopettaa mielenosoittajien surmaaminen ja aloittaa neuvottelut ja uudistusten toteuttaminen maassa. Jordania on pysytellyt hiljaa Syyrian tapahtumista ehkä siksi, että sen oma asema on vaaranalainen Muslimiveljeskunnan aktivoitumisen ja hallituksen vastaisen mielialan kasvun vuoksi.
Paine on kohdistunut varsinkin Saudi Arabian kuningaskuntaan, jotta se käyttäisi näkyvästi johtavaa rooliaan sunni-enemmistöisten valtioitten joukossa.
Debkafile kertoo, että Saudi Arabia valmistelee nopean toiminnan joukkoja, jotka kootaan Etelä- ja Keski-Aasian valtioista. Ne koulutettaisiin Saudi Arabiassa ja aseet tulisivat Kiinasta. Niiden määräksi arvioidaan lopullisessa muodossaan 5000 miestä vuonna 2014. Joukot pysyttelisivät kotimaissaan, joista ne voitaisiin nopeasti koota ongelmapaikkoihin. http://www.debka.com/article/21207/

SYYRIAN mielenosoittajien asettama Vallankumouksellisen Yhteisunionin edustaja sanoi, että maanantaina kolme ihmistä sai surmansa, nostaen kuolinuhrien luvun 31:en kolmen päivän aikana, mukana 2-vuotias tyttölapsi. Latakia on pääosin alaviittien asuttama kaupunki sijaiten lähellä vuoristoa, jossa alaviitit perinteisesti ovat asuneet. Tulitus kohdistuneekin niihin kaupunginosiin kuten palestiinalaisten pakolaisleiriin, joissa asuu muita kuin alaviitteja. Asukkaat kertovat, että heitä on kehotettu lähtemään kodeistaan tulitusta pakoon, mutta koska kaupunki on piiritetty maalta käsin, he voivat vain siirtyä yhdestä kaupunginosasta toiseen. - Assad erotti Aleppon kaupungin kuvernöörin kaupungissa puhjenneitten mielenosoitusten vuoksi ja asetti tilalle oman miehensä. Aleppo on maan kaupallinen ja liiketoiminnan keskus. Asukkaat varoittavat, että Assad leikkii tulella puuttuessaan Aleppon asioihin, sillä asukkaat saavuttavat pian sietokynnyksen, jossa he ovat valmiit tarttumaan mihin tahansa aseisiin heillä on mahdollisuus, eli aloittaa sisällissota. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=233889
Pääasiassa nuorista koostunut muutaman sadan ihmisen mielenosoittajien joukko Ramallahissa esitti kannattavansa Syyrian kapinallisia ja vaati Bashar Assadin eroa. Palestiinalaiset sai kaduille tieto, että Assadin joukot tulittavat palestiinalaisalueita Latakiassa. NGO-järjestön mukaan kuolinuhrien luku protestien alusta on 2 200, joista 400 sotilaita. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=233923

2. ISRAELIN puolustusministeriö hyväksyi eilen 277 asunnon rakentamisen Arielin kaupunkiin, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä vihreästä linjasta, ja joka kaikissa rauhankaavailuissa on yksi niistä suurista asutuskeskuksista, jotka liitetään Israeliin. Tästä yleisesti tunnustetusta tosiasiasta huolimatta USA:n ulkoministeriö antoi välittömästi lausunnon, jossa se sanoo olevansa syvästi huolissaan ministeriön päätöksestä. Jos Juudeaa ja Samariaa pidetään ”kiistanalaisena alueena”, miksi USA:n ulkoministeriö ei millään tavoin puutu palestiinalaisten rakentamaan Rawabin kaupunkiin Ramallahista pohjoiseen? Rawabin kaupunki on suunniteltu 40 000 asukkaan kaupungiksi, jonka vesi-, viemäri- ja sähkö-suunnitelmat ovat keskeneräiset ja puutteelliset eikä niitä ole koordinoitu Israelin vastaavien viranomaisten kanssa, ja ainoa sinne johtavan tien paikka kulkee Israelin täyden hallinnon C-alueen kautta, eikä lupaa tien rakentamiseksi ole haettu.

ABBASIN neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah sanoi päätöksen tultua julkisuuteen, että ”päätös on viimeinen niitti rauhanneuvottelujen arkkuun”, jonne PA asetti sen päättäessään jääräpäisesti länsivaltoja uhmaten esittää valtionsa perustamista YK:n päätöksellä.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN hyväksymistä asunnoista 100 on tarkoitettu perheille, jotka karkotettiin Netzerin yhteisöstä Gazan kaistalta 2005. Gazasta karkotetusta n. yhdeksästä tuhannesta asukkaasta lähes puolet on edelleen ilman pysyvää asuntoa. Tämä herättää kipeän kysymyksen, mihin Juudeasta ja Samariasta karkotettaviksi määrätyt lähes 200 000 asukasta sijoitettaisiin ja mistä heille saataisiin työpaikat, mistä lapsille koulut? Koko esitys juutalaisten karkottamisesta juutalaisten sydänalueilta on mahdoton ajatus. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=233896

3. USA:n joukkojen vetäytyminen Irakista avaa Iranin joukoille maasillan yhdistää Iranin ja Hizbullahin johtaman shia-muslimien kuunsirpin Israelin tuhoamiseksi, selittää Libanonin entinen prikaatinkenraali ja nykyinen Hizbullan kansanedustaja Walid Sakariya.
Hän sanoo, että Hizbullah voi aiheuttaa paljon vahinkoa Israelille 50 000 ohjuksellaan, mutta se ei pysty valloittamaan Haifaa ja Jaffaa, ja samoin Syyria voisi yksin vapauttaa Golanin ylängön, mutta se ei pystyisi yhdessä Hizbullahin kanssa tuhoamaan Israelia.

”TILANNE muuttuisi kokonaan, jos Iran tuo joukkonsa Irakin kautta Syyrian rintamalle”, Sakariya selittää, ”sillä silloin Israelia vastassa olisivat Iranin, Irakin, Syyrian ja Hizbullahin yhteiset joukot. Yhdessä nämä voisivat tuhoat ”sionistisen” hallituksen joukot ja karkottaa juutalaiset lopullisesti Lähi Idästä, hän maalailee”.
Sakariya tunnustaa, että Israel voisi siinä tapauksessa käyttää viimeisenä puolustus-aseenaan ydinaseitaan surmaten ehkä satoja tuhansia vastustajiaan, mutta lopputulos on hänen mukaansa selvä; Israel ei pystyisi torjumaan yhteisjoukkojen hyökkäystä. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=333893

4. Egyptiläiset lähteet paljastavat, että NATO lähetti salaisen viestin Assadille aloittaa uudistustoimet välittömästi, tai NATO tulee aloittamaan operaation Assadin joukkoja vastaan. Esimerkkinä mainitaan NATO:n ilmaiskut Libyan diktaattoria Muammar Gaddafia vastaan. Ne aloitettiin YK :n suostumuksella ja näyttävällä peitenimellä ”Velvollisuus suojella”, tai ”Velvollisuus toimia”, kuten Obama sitä nimitti.
Libyan operaation tarkoituksen oli suojella maan siviiliasukkaita ottamatta selvää, kenen hyväksi operaatio lopulta tapahtuu ja kuka nousee valtaan, jos Gaddafin hallitus kaatuu.
WND:n artikkelin mukaan ”Velvollisuus toimia” kansainvälisen johdon taustalla on miljardööri George Soros, joka toimii aktiivisesti Obaman taustalla ja oli ilmeisesti johtava voima Obaman presidentin vaalikampanjan aikana.

USA ei halua lähettää omia maajoukkojaan taisteluihin katkerien opetusten vuoksi Irakissa ja Afganistanissa ja monissa muissa paikoissa ennen niitä peläten sotilaittensa joutuvan Haagin kansainvälisen oikeuden (ICC) tuomittaviksi.
Iran on huomioinut Egyptin julkistaman viestin ja varoittaa, että NATO suunnittelee Iranin vastaista operaatiota Syyrian kautta saatuaan ensin sinne tukikohtansa.
Velvollisuus toimia peitteen taustalla on joukko periaatteita, joita pyritään toteuttamaan YK:n suostumuksella. Niihin kuuluu periaate, etteivät valtioitten rajat ole pysyviä vaan ne voidaan ylittää kansainvälisillä joukoilla. Samoin itsenäisyys ei ole etuoikeus vaan velvollisuus, joka voidaan poistaa mikäli osoittautuu, että maa syyllistyy ihmisoikeuksien rikkomuksiin, kansanmurhaan, sotarikoksiin tai etniseen puhdistukseen. Nämä ovat hyvin epämääräisiä määrityksiä, joista päättää YK:n ihmisoikeusneuvosto enemmistöpäätöksellä. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=333897
5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin Basiji-joukkojen komentaja prikaatinkenraali Mohammed-Reza Naghdi antoi äskettäin varoituksen, että ”sionistisen hallituksen alla asuvien juutalaisten on syytä valmistautua pakenemaan ja pääministeri Benyamin Netanyahun tulee valmistautua kohtaamaan Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kohtalo vastata oikeuden syytteisiin häkissä”. Hän viittaasi ylimmän kaitsijan Ali Khamenein toteamukseen, että ”Israel on nyt täysin saarrettu islamin mujahedeen taistelijoiden taholta, jotka ovat valmiit taistelemaan karkottaakseen miehittäjät islamin maalta”. Nahgdi vastasi Fars-news reportterin kysymykseen ”Israelin perättömistä uhkauksista Irania vastaan”, että sionistiset jengit eivät pystyneet eliminoimaan edes Hamasin mujahedejä 22 vuorokaudessa, miten he voisivat kestää islamin yhtyneitä joukkoja? http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=333941
- IAF vastasi yön aikana kahteen Gazasta ammuttuun Grad-ohjukseen maanantai-iltana, jotka putosivat lähelle Beershevaa aiheuttamatta vahinkoa. Hälytyssireeni ilmoitti ohjuksen lähestymisestä lähettäen asukkaat etsimään suojaa kolmen lähiön alueella. IDF:n lausunnossa esitetään jämäkästi, ettei Israel siedä yhtään rakettia tai ohjusta Gazasta, mitä se ei käytännössä pysty estämään. IAF sanoi iskeneensä neljään kohteeseen ja sanoi ohjusten osuneen kohteisiinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146829#.Tkoto2EmKK8
- Israel Tänään kertoo, että jokainen Israelin vankilassa tuomiotaan kärsivä terroristi saa kuukausipalkkaa PA:lta, ja että varat tulevat USA:n veronmaksajilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146779#.TkovDGEmKK8
- Al-Qaidan uusi komentaja Ayman al-Zawahiri vakuuttaa viimeisessä viestissään, että Al-Qaida tulee kostamaan komentajansa bin Ladenin teloituksen. Hänen 12 minuutin videoviestinsä julkistettiin web-sivulla maanantaina ehkä ramadanin kunniaksi. Siinä kehotetaan muslimiveljiä kaikkialla ja USA:ssa hyökkäämään USA:ta vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146816#.TkovimEmKK8
- Kiinan armeijan komentaja Chen Bindge vieraili eilen Länsimuurilla työntäen oman lappunsa kivien väliin viitaten Kiinan ja Israelin pitkään ystävyyteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146794#.Tkowd2EmKK8
- USA:n senaattori Patrik Leahy vaatii, ettei USA:n apua saa antaa Juudeassa ja Samariassa toimiville Israelin erikoisjoukoille, koska heidän syytetään käyttäytyneen vastuuttomasti palestiinalaisia kohtaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-senator-seeks-to-cut-aid-to-elite-idf-units-operating-in-west-bank-and-gaza-1.378800

Monday, August 15, 2011

MAANANTAI 15.08.11

1. VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss antoi kepistä vähän jokaiselle, jolla oli jotain tekemistä Karmelin suurpalon kanssa viime vuoden joulukuussa. Tarkastuskertomus on yksi pisimpiä, mitä virasto on laatinut, eikä siinä kumarrella mihinkään suuntaan. Kolmisenkymmentä tilintarkastajaa on työskennellyt lähes kellon ympäri viimeistellessään 450-sivuista raporttia, joka luovutettiin asianosaisille eilen.
Raportin mukaan paloon syyllisiksi on havaittu pääministeri Netanyahu, sisäministeri Eli Yishai, talousministeri Yuval Steinitz sekä sisäisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovich. Poliisin ja vankeinhoidon korkeat johtajat ovat myös saaneet kopion raportista, mikä osoittanee laiminlyöntejä tapahtuneen myös heidän tahollaan.
Asianosaisille annetaan 30 päivää aikaa vastata raportissa havaittuihin laiminlyönteihin.

PALO Karmelin alueella alkoi joulukuun alussa viime vuonna. Siinä sai surmansa 44 ihmistä, heidän joukossaan 37 vankeinhoidon harjoittelijaa, heidän johtajansa sekä bussin kuljettaja heitä kuljettaneen bussin ajettua tulimeren keskelle, joka sytytti bussin tuleen. He olivat menossa Damon vankilaan evakuoidakseen vankeja pois tulen alta. Lisäksi palossa kuoli Haifan poliisipäällikkö ja yksi poliisiupseeri sekä 16-vuotias vapaaehtoinen sammuttaja.
Laajalle levinnyt palo aiheutti laajaa tuhoa maalle ja omaisuudelle, arvoltaan miljoonia shekeleitä; 1.5 miljoonaa puuta tuhoutui palossa.

LINDENSTRAUSS havaitsi pitkän listan laiminlyöntejä ja virheitä tapahtuneen, joiden tuloksena Karmelin suurpaloa ei voitu rajoittaa tai välttää.
Raportissa käydään yksityiskohtaisesti läpi tapahtumain kulku joulukuun toisesta päivästä alkaen, jolloin vankeinhoidon bussi roihahti tuleen kohtalokkain seurauksin. Raportissa esitetään virheet ja puutteet, joita oli tehty ja jotka vaativat kiireellistä korjausta. Raportissa todetaan, että hallituksen johtavat virkailijat pääministeristä talous- ja turvallisuusministeriin eivät tajunneet tilanteen vakavuutta eivätkä sitä, etteivät palonsammutuspalvelut pystyneet selviytymään tilanteesta. Raportin mukaan palo- ja pelastustoimi oli ketjun heikoin linkki, joka osoittaa vastuun lankeavan ennen muuta sisäministeri Eli Yishain syliin.

Myös edellisen Olmertin hallituksen johtavat ministerit voivat joutua vastaamaan laimin-lyönneistään, arvioidaan JP:n artikkelissa. Raportissa viitataan ynetnews.com mukaan valtiontarkastajan kirjeeseen pääministeri Olmertille v. 2007, jossa hän varoitti palo- ja pelastuspalvelun vaarallisista puutteista, mutta Yishai ei saanut samankaltaista varoitusta. Raportissa huomioidaan, että sisäministeri Yishai oli pyytänyt varoja palo- ja pelastuspalvelun kehittämiseksi, mutta siihen ei suostuttu, koska Steinitz vaati palolaitoksen reformia.
Puolustusministeri Ehud Barak saa myös osuutensa raportin havaitsemista puutteista ja laiminlyönneistä kuten myös JNF (Juutalainen Kansallisrahasto) ja KKL, joiden palonsammuttajat osallistuivat palon sammuttamiseen.
Raportin mukaan poliisin ja palo- ja pelastuslaitoksen käskynjaossa ja virkaportaikossa havaittiin puutteita. Palomiehillä ei ollut tarpeeksi sammutusvaahtoa ja osa heistä oli konferenssissa palon syttyessä saapuen palopaikalle 4 tuntia liian myöhään.
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=233766

2. Netanyahun kiireisin ja ehkä pahin ongelma on kuitenkin kansanliikkeeksi kehittynyt ns. telttaliike, eli sosiaali-taloudellinen protestiaalto, jota markkinoidaan nuorten aloittamaksi ja ylläpitämäksi tuntemattomien lahjoittajien varoin. Se levisi kulovalkean tavoin Tel Avivin Rotschlildt-kadulta Jerusalemiin ja kaikkialle maahan. Heidän vaatimuksensa ovat ravistelleet hallitusta siinä määrin, että Netanyahu tunnustaa ajattelevansa politiikkansa kiireellisyys-järjestyksen uudelleen. Hän ei kuitenkaan kiireittensä ja muitten päänsärkyä aiheuttavien ongelmiensa vuoksi voinut täysimääräisesti paneutua telttaliikkeen esittämiin varsin hajanaisiin mutta kokonaisuutena lähes koko kentän käsittäviin vaatimuksiin, vaan asetti erityiskomitean johtajanaan professori Mark Trajtenberg selvittämään vaatimusten ytimet ja tekemään niistä esityksiä hallitukselle. Toimikunnalle annettiin aikaa kuukausi.

TELTTALIIKKEEN johto esitti ymmärrettävästi epäilyksensä, että Netanyahun asettaman sosiaali-taloudellisen komitean tarkoituksena on haudata ongelma kuukausiksi, kunnes kukaan ei enää muista koko komiteaa ja se kuolee aikanaan ilman surevia omaisia.
Pääministeri näyttää kuitenkin olevan vakavissaan pyrkiessään pureutumaan ongelmaan.
Komitean puheenjohtaja Trajtenberg päätti saada omakohtaisen tuntemuksen asiasta ja meni Kikar Hamedina telttakylään keskustelemaan johtajien ja nuorten kanssa. Hän sanoi medialle, että sosiaaliuudistusten toteuttamiseen on aikaa vain muutamia viikkoja, koska kansan mielipide on – täytyy sanoa median ystävällisellä avustuksella – vahvasti heidän ajamiensa uudistusvaatimusten takana puoluetaustasta riippumatta. Hän kuitenkin varoittaa samaan hengenvetoon, että kysymys voi pian joutua poliitikkojen käsiin, jotka vääntävät suuntausta haluamaansa suuntaan, eikä hän halua sitä.

TELTTALIIKKEEN johtajat pitävät tänään lehdistötilaisuuden, jossa he julkistavat kirjallisesti vaatimuksensa. He ovat koonneet oman asiantuntijoitten tiimin, jota he kutsuvat korkeimmat kriteerit omaavaksi, ja joka on osallistunut vaatimusten kokoamiseen yhteiseksi esitykseksi. Lehdistötilaisuudessa puhuvat monet tunnetut henkilöt tai heidän sukulaisensa Israelin pankin apulaisjohtajasta Avia Spivakista Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin tyttäreen ja yliopiston professoreihin. Tiimin laatima esitys julkistetaan ke. Michael Eitanin web-sivulla parin viikon sisällä, mutta ilman keskustelureferenssejä.

Trajtenbergin 22 hengen komitean jäseniä vieraili telttaliikkeen kokouksissa anonyymisti saadakseen sisäisen tuntuman liikkeen henkiseen ilmapiiriin. Komitea tulee julkistamaan keskustelufoorumin web-sivullaan, jossa kysymyksiin vastataan.
Pääministeri varoittelee, että jos Israelin talous kokee suuren notkahduksen muitten Euroopan maitten ja USA:n tapaan, maalla ei ole varaa suuriin sosiaalimuutoksiin.
Vaarallisin esitys on puolustusministeriön määrärahojen leikkaaminen sosiaaliuudistusten toteuttamiseksi, mitä jotkut kansanedustajat ovat vaatineet.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=233808

3. RATKAISEVAN tärkeän syyskuun alkaessa lähestyä uhkaavasti tai lupaavasti kunkin lähtökohdista riippuen, sekä Israelin hallituksen että PA:n johon taholla laskeskellaan PA:n YK:lle tekemän esityksen puoltajia ja vastustajia tai neutraaleja. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon arvioi, että esitystä vastustaa 50 – 70 jäsentä YK:n yleisistunnossa. PA:n johto laskee, että heillä on ainakin 120 valtion tuki, mutta toivovat saavansa vähintään 140 ääntä, mikä sopivasti tukisi heidän aloitteensa oikeutusta, kuten Saeb Erekat selvittelee.

PLO:n hallituksen jäsen Hanan Ashrawi sanoo elättävänsä edelleen toiveita, ettei USA käyttäisi veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa. PA:n ulkoministeri Riayd Malki sanoi muutama päivä sitten, että PA:n esitys etenee omalla painollaan, ja että Abbas itse esittelee sen YK:n pääsihteerille 20. syyskuuta. Esityksen tulee saada turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaan lausunto ennen kuin sitä voidaan käsitellä YK:n yleisistunnossa.
PA:n johto vakuuttelee edelleen, että syyskuussa aiotut marssit Palestiinan valtion tueksi kaikkialla maailmassa tulevat olemaan väkivallattomia.
Ashrawi vakuuttelee, että kaikki tapahtuu kansainvälisen lain puitteissa puuttumatta ollenkaan siihen, että sekä Abbasin virka PA:n puheenjohtaja kuten hänen nimittämänsä pääministeri Salaam Fayadin hallitus ovat laittomia, koska Abbasin virkakausi päättyi jo vuosia sitten. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=233786

4. UUTISOTSIKOITA
- Egyptiläinen lehti Al-Hayat toteaa artikkelissaan, että toiveet Gilad Shalitin vapauttamiseksi ovat korkeammalla kuin aikoihin. Hamas on tiettävästi taipuvainen sopimukseen ja Israelin hallitus puolestaan valmis maksamaan vaaditun hinnan, niin pahalta kuin se tuntuukin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=233814
- Maailmanloppu ei suinkaan tule syyskuun 21. päivän jälkeen huolimatta siitä, että PA tulee silloin julistamaan Palestiinan valtion perustetuksi, arvioi Yaacov Katz JP :n artikkelissaan. Hän toteaa IDF:n valmistautuvan pahimman varalle mutta toivovan parasta. PA:n johtajat varoittavat, että jos USA käyttää veto-oikeuttaan -. mitä he sanovat moraalittomaksi ja eettisesti vääräksi – se todennäköisesti tulee herättämään ehkä hyvinkin raivokkaita vastalauseita palestiinalaisten taholta, mutta varovat käyttämästä ”väkivaltaisia”, ettei heitä syytettäisi kansan kiihottamisesta. He kuitenkin käyttävät tätä spekulaatiota USA:n painostamiseksi, mikä voi hyvinkin vielä taivuttaa Obaman kieltämään veto-oikeuden käytön – jos hän siihen taivuttelua tarvitseekaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=233785
- Mahmoud Abbas taisi potkia omaan nilkkaansa aloittaessaan syytöskampanjan Dahlania vastaan. Hän kai kuvitteli voivansa potkaista tuon iänikuisen kiusan-kappaleen kuin vanhan kenkärähjän jalastaan huomioimatta, että Dahlan on vanha kettu siinä kuin Abbaskin ja lisäksi nuorempi ja täysissä sielun voimissaan, mitkä Abbasilta alkavat lipsua. Molemmat esittävät raskaita syytöksiä toisiaan vastaan, ja tarkkailijat huomioivat, että Abbas niistä eniten kärsii eikä varsinainen voittaja ole heistä kumpikaan vaan Hamas, joka voitonriemuisena toteaa vallankaappauksensa Gazassa oikeutetuksi katsellessaan Abbasin ja Dahlanin julkistavan toistensa rikkomuksia ja kansan varojen ohjaamista omille tileilleen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=233792
- Syyria vaatii, että YK:n tulee pakottaa Israel poistamaan turvallisuusaitansa Golanilla, koska se erottaa Syyriassa asuvat kansalaiset heidän sukulaisistaan Golanilla. Syyria väittää, että rakentaessaan aitaa Israel rakentaa samalla uusia tosiasioita maalla, josta Israelia syytetään Juudeassa ja Samariassa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/syria-calls-on-un-to-thwart-israel-s-separation-fence-on-golan-heights-1.378642
- Presidentti Barack Hussein Obaman kansasuosio on pudonnut entistä syvemmälle, alle 40 % kannattaa enää häntä. Vain juutalaisten kannatus pysyy vahvana, 60 % kannattaa edelleen tätä ”afrikkalaista presidenttiä”, kuten he sanovat, mutta on pudonnut vaalien 78 %:sta. 54 % kansasta pitää hänen hallitustaan huonona ja 39 % äänestäisi häntä nyt. Obamaa vastaan on meneillään useita oikeusjuttuja, joissa Havaijilla maan terveysviranomaisia vaaditaan selvittämään, miksi he kieltäytyvät julkistamasta hänen alkuperäistä syntymätodistustaan. Toinen koskee maakauppoja, joita Obama on tehnyt selvittämättä niihin liittyviä veroja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146771#.TkjdqmEmKK8, http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=332929
- UNRWA joutuu sulkemaan useimmat toimensa Jeninissä PA:n hallintoalueella, koska PA:n arabit ovat uhkailleet sen virkailijoita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146773#.TkjfYGEmKK8
- Israelin ja Kiinan välit lämpenevät, mistä on osoituksena Kiinan armeijan komentajankenraali Chen Binglen vierailu maassa. Israel joutui peruuttamaan jotain sovittuja kauppoja Kiinan kanssa USA:n vastustuksen vuoksi joutuen maksamaan suuria vahingonkorvauksia. On selvää, että Israelin tekninen osaaminen ja innovaatio-kyky kiinnostaa Kiinaa, joka kehittää omaa armeijaansa suurella kiireellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146737#.Tkjf5GEmKK8


Sunday, August 14, 2011

SUNNUNTAI 14.08.11

1. PALESTIINAN AUKTORITEETIN (PA) ulkoministeri Riyad Malki selvitti eilen, että PA:n ”presidentti” (ilman omaa valtiota ja laillista mandaattia virkaansa) jättää PLO:n nimissä virallisen esityksen YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille syyskuun 20. päivä PLO:n aseman nostamiseksi YK:n täysjäseneksi YK .n päätöksellä. PLO edustaa palestiinalaisia YK:ssa, jossa sillä on tarkkailijan asema ilman äänioikeutta, mutta jolle usein annetaan oikeus puhua YK :n elimissä palestiinalaisten edustajana.
Palestiinalaiset laskevat, että koska on todennäköistä, että USA estää veto-oikeudellaan Palestiinan valtiota koskevan esityksen hyväksymisen YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksessä, se hakee täysjäsenyyttä YK :n täysistunnossa, jossa läpimeno on lähes varma, joskin läntisen maailman johtavien valtioiden tuki ei ole ollenkaan varmaa.
He katsovat, että PLO:n täysjäsenyys YK:ssa antaisi sille lähes valtion aseman ja se voitaisiin valita YK:n elimiin, joista käsin se voi tehdä Israelille vahingollisia päätösesityksiä ja aloittaa Israelin vastaisia oikeustoimia Haagin kv. oikeusistuimessa.

PA:n taktiikka on moraalisesti ja eettisesti arveluttava, sillä YK on nimensä mukaisesti itsenäisten valtioitten muodostama unioni, eikä sen tehtäviin kuulu valtioitten perustaminen. Toiseksi YK:n jäseniksi valitaan itsenäisiä valtioita eikä niin päin, että jotain ihmisryhmää edustava hallitus valitaan YK:n täysjäseneksi olettamuksella, että tämä ihmisryhmä myöhemmin itsenäistyisi omaksi valtiokseen. Koko PA:n toiminta perustuu tosiasioitten peittelyyn ja historiallisten todisteiden mitätöimiseen oman näkemyksensä eduksi, ja sen johtava virkamiehistö käyttää häikäilemättä hyväkseen palestiinalaiselle kansalle tarkoitettuja ulkomaisia avustuksia, kuten julkisuuteen nousseet esimerkit osoittavat.

ISRAELIN hallitus on pyrkinyt estämään PA:n esityksen YK:lle omasta valtiosta ilman neuvotteluja Israelin kanssa, mutta aaltoliike näyttää maailmalla suosivan PA:n pyrkimyksiä. Monet kansanedustajat ovat vaatineet erilaisia vastatoimia PA:n esityksen johdosta. Äärimmäisenä keinona vaaditaan, että Oslon sopimus PLO:n kanssa sanotaan irti, ja Israelin lait ja oikeuskäytäntö ulotetaan koko Juudean ja Samarian sekä myös Gazan alueille. Tämä tarkoittaisi sitä, että koko tuon kansanjoukon hyvinvointi tulisi kaikilta osin Israelin vastuulle. Se tulisi myös mitätöimään kaikki Oslon sopimuksen jälkeen tehdyt sopimukset PA:n kanssa, kuten turvallisuusyhteistyö, kauttakulku- ja taloussopimukset.
Toisen ehdotuksen mukaan Israelin tulee välittömästi liittää itseensä kaikki sen täydelliseen vastuuseen kuuluvat alueet Juudeassa ja Samariassa.
Netanyahu ei itse ole julkisuudessa kertonut omista suunnitelmistaan, mutta ulkoministeri Avigdor Lieberman ei ole kainostellut julkistaa omia näkemyksiään vastatoimista.

ISRAELIN turvallisuuselimet, IDF, Shin Bet ja kotirintama ovat varustautumassa mahdollisuuteen, että palestiinalaiset voivat aloittaa laajat mielenosoitukset Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaistalla, kuten myös pakolaisleireistä maan rajojen ulkopuolella. PA:n hallitus vakuutus, että sen kehotus mielenosoituksiin tarkoittaa vain aseettomia kulkueita PA:n poliisin valvonnassa, ei ole vakuus siitä, miten kiihtyneet ehkä kymmenien tai satojen tuhansien ihmisten muodostamat ihmismassat toimivat. Hamas vastustaa PA:n valtioesitystä, koska sen päämääränä on peruskirjansa mukaan Israelin tuhoaminen ja ääri-islamilaisen valtion perustaminen sen raunioille. Tarkkailijat havainnoivat, että Hamasin vaikutus ja kannatus on kasvanut Juudeassa ja Samariassa Fatahin kustannuksella. Toiseksi Fatahin alainen al-Aksa Marttyyrien Prikaati on aktivoimassa toimiaan PA:n alueilla. Tämä järjestö oli Fatah-Tanzimin ohella vastuussa lukuisista terrori-iskuista Israelin alueilla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=233670

2. SYYRIAN armeijan jatkaessa murhaavia operaatioitaan kaupungeissa ja kylissä maailman johtajat alkavat vähitellen herätä todellisuuteen, että konflikti voi johtaa laajempaan sotaan. Saudi Arabian kuningas Abdullah tapasi Washingtonissa USA:n presidentti Barack Obaman, ja he vaativat yhteisessä julkilausumassa Syyriaa lopettamaan välittömästi brutaalin veren vuodatuksen Syyrian kansan keskuudessa. Bashar Assad on viimeisten viikkojen ja päivien aikana saanut samantapaisia vaatimuksia sekä yksityisten valtionjohtajien että YK :n pääsihteerin ja EU:n taholta. Hillary Clinton vaatii kauppasuhteitten lopettamista.
Viimeksi Turkin pääministeri Erdogan ja presidentti Gul julkistivat uhkavaatimuksen puskurivyöhykkeen perustamiseksi Syyrian puolelle rajaa asevoimiensa avulla, ellei Assad aloita uudistustoimiaan 15 päivän sisällä alkaen 9. elokuuta. Turkki on tiettävästi kutsunut reservejään aseisiin ja lähettänyt sotilasupseereita Syyrian rajan tuntumassa oleviin tukikohtiinsa valmistellessaan mahdollisia sotilaallisia operaatioita.

TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglun vieraillessa Damaskoksessa muutama päivä sitten Assad järjesti kiertoajelun Haman kaupungissa näyttääkseen, ettei siellä ollut sotilastoimia. Hän oli siirtänyt joukkonsa pois kaupungista ajelun ajaksi, mutta palautti ne takaisin heti Davutoglun vierailun päätyttyä, eikä heitä päästetty ulos autoista Haman kaupungissa.
ASSADIN hallituksen huomio siirtyi välillä rannikkokaupunkeihin, joissa Latakiaan lauantaina tehdyn hyökkäyksen aikana siviilejä tulitettiin päivä sen jälkeen, kun Damaskoksen, Zeit al-Tourin ja muiden kaupunkien alueilla sotilaat ampuivat 20 siviiliä.
Sotilaitten luodeista surmansa saaneiden luvuksi ilmoitetaan 1700 ihmistä viiden kuukauden aikana. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=233647

3. ISREALIN vankilassa viittä elinkautistaan + 40 vuotta kärsivä Fatah Tanzimin Länsirannan terrorijohtaja kehottaa vankisellistään käsin muiluttamassaan viestissä palestiinalaisia kaikkialla aloittamaan miljoonien ihmisten mielenosoitukset sekä Israelin ja PA:n alueilla että rajojen ulkopuolella. Vangeilla ei ole oikeutta pitää käsipuhelimia selleissään, mutta omaiset ja heidän lakimiehensä salakuljettavat niitä sinne. Barghoutilta löydettiin käsipuhelin rutiini-tarkastuksessa, samoin kuin monilta muiltakin vangeilta. Barghouti on yksi Hamasin Gilad Shalitin vapauttamista vastaan vaaditun vankilistan kärkipaikoilla. Hän on varsin suosittu palestiinalaisten keskuudessa ja vapauduttuaan voisi saada johtavan aseman. Hänen suunnitelmissaan on kiihottaa myös Israelin arabit mielenosoituksiin.

IDF varautuu Syyrian rajan yli yrittävän runsaan kansanjoukon hillitsemiseksi miinoittamalla maan rajat Syyriaa vastaan, sekä hankkien välineistöä mellakoiden torjuntaan.
USA:n kongressi uhkaa lopettaa PA:n taloustuen, jos se jatkaa esitystään YK:lle. Tämä tulee ajankohtaiseksi myös siinä tapauksessa, että Hamas tulee mukaan PA:n hallitukseen.
USAID lopetti samoin avustusten jakamisen Hamasille Gazassa, mutta uutisten mukaan se on saavuttanut neuvottelutuloksen Hamasin kanssa käytännön jatkamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146677#.Tkd6CmEmKK8
Gazan on aloitettu laaja julkinen kampanja Somalia nälänhädästä kärsivien auttamiseksi. Asiaan ovat antautuneet sekä yksityiset kansalaiset että NGO-järjestöt ja suurlahjoittajat. INN vihjaa artikkelissaan, ettei Gazassa näytä olevan puutetta ruuasta eikä tavaroista, mutta Somalian hätä kuivuuden ja maan sisällä riehuvien taistelujen vuoksi on todellinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146719#.Tkd-9WEmKK8

4. JORDANIA etenee suunnitelmissaan ydinvoimalan rakentamiseksi. Se julisti tarjouskilpailun, johon kutsuttiin kolme tarjoajaa. Jordanian energia- ja mineraalivarojen ministeriön mukaan tarjoukset avataan marraskuussa tänä vuonna. Voimalan paikaksi valittiin Majdal, lähellä Mafraqia, 40 km Damaskoksesta koilliseen. Sitä suunniteltiin ensin maan eteläosaan lähelle Aqabaa, mutta ehkä Israelin vastalause auttoi sen siirtämiseksi.

VOIMALA suunnitellaan 1000:n megawatin suuruiseksi. Tarjouskilpailuun on pyydetty kanadalainen AECL, Venäjän Atomstroy Export sekä ranskalais-japanilainen yhteenliittymä, johon kuuluvat AREMA sekä Mitchubishi Heavy Industries.
Jordania odottaa ydinvoimalasta ratkaisua tuontisähkön korvaamiseksi, koska se vaati kolmanneksen maan bruttokansantuotteesta vuonna 2010. Kuningaskunta on joutunut korvaamaan Israelin tapaan Egyptistä tuotetun kaasun kalliimmalla dieselöljyllä terroristien katkaistua Siinailla kulkevan kaasujohdon jo 4 kertaa alkuvuoden aikana.
Jordania on hyväksytty jäseneksi Gulfmaitten yhteistoiminta neuvostoon (GCC), ja sitä koskeva integroituminen aloitetaan syyskuussa. Tämä tuo samalla Persianlahden öljymaat ja Saudi Arabian Israelin itärajan tuntumaan, mikä aiheuttanee muutoksia IDF:n strategiassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146653#.TkeAWmEmKK8

5. UUTISOTSIKOITA
- PA:n alueilla asuvat arabit ovat alkaneet kysellä, missä ovat NGO-järjestöt silloin, kun kansalaisia pidätetään, kidutetaan, surmataan ja pidetään PA:n vankiloissa ilman oikeudenkäyntiä määrättömän ajan. Istuma-mielenosoituksia ja muita protesteja on tehty viranomaisia vastaan, jotka vastaavat niihin pidättämällä lisää ihmisiä. Eräässä tilaisuudessa pidätettyjen lapset kiinnittivät toisensa teräsketjuilla vaatimustensa esittämiseksi. PA on myös pidättänyt journalisteja, jotka uskaltavat kirjoittaa mielenosoituksista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146688#.TkeE1GEmKK8
- IDF on höllentänyt Juudean ja Samarian kulkuoikeuksien valvomista ja sallinut
62 000:n arabin päästä Jerusalemiin ramadanin alkamisesta kahden viikon aikana.
Puolustusministeriö on yhdessä IDF:n kanssa sopinut tarkastustoimien
vähentämisestä, mikä sallii myös liikemiesten pääsyn Israelin puolelle.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146718#.TkeGNWEmKK8
- Egypti on aloittanut operaation al-Qaidan joukkojen metsästämiseksi Siinain alueilla, koska uhkaavat sekä Egyptin Siinailla olevia laitoksia ja turismiteollisuutta että Israelin rajaa, jonne IDF rakennuttaa korkeaa sähköaitaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146705#.TkeHcmEmKK8
- Gazan kaistaa hallitseva Hamasin hallitus on alkanut vaatia, että ulkopuolisten tulee saada viisumi ennen tuloaan sen alueelle, jotta ”se voisi varmistaa heidän turvallisuutensa”. Ongelman muodostaa se, että Hamas on julistettu terrorijärjestöksi useissa länsimaissa ja viisumin hakeminen siltä merkitsee Hamasin muodollista tunnustamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146714#.TkeIPmEmKK8
- PA:n virallisessa TV:ssä esitetty sarja ”Best Mothers” (Parhaat Äidit) ylistää terroristien äitejä. He viettävät tyttärensä itsemurha-operaatiossa kuolleen tyttärensä kuolinpäivää hänen hääpäivänään. Sarjan 10 minuutin mittaisessa ohjelmassa näytetään äitiä, joka selittää lapsilleen, miksi tuo päivä on hääpäivä. Hän kertoo ylpeillen, miten hän käyttäytyi saatuaan tiedon tyttärensä kuolemasta. ”En huutanut enkä repinyt edes huivia päästäni. Kaikki tulivat ja jokainen kuuli, mitä tapahtui. Minä istuin paikallani ja aloin laulaa tyttärelleni: Se on päivä ennen hääpäivääsi, tyttäreni Darin, emmekä näe sinua enää, tyttäreni. Ihmiset sanoivat minulle Allah olkoon kanssasi, mutta minä sanoin: En ole hullu enkä mennyt sekaisin. Haluan laulaa, sillä Darin on nyt morsian.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146679#.TkeJKmEmKK8
- Arviolta 40 000 – 50 000 ihmistä keskeytti sapatin viettämisensä liittyäkseen sosiaalisia uudistuksia vaativien mielenosoittajien joukkoon Tel Avivin ja Jerusalemin ulkopuolella, joissa protestien katsotaan saavuttaneen päämääränsä. Ongelmat eivät kuitenkaan ole ohi, sillä kaupunkien johtajat vaativat, että protestit on pidetty ja on aika siirtyä arkeen, koota kamansa ja purkaa telttansa. Tämä ei kuitenkaan taida sujua aivan yhtä rauhallisesti kuin niiden pystyttäminen. Yhteenottoja on raportoitu ainakin Tel Avivissa ja tullee muissakin kaupungeissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146710#.TkeLjWEmKK8
- FOX-NEWS uutisankkuri ja keskusteluohjelmien juontaja Glenn Beck saapui uudelleen Israeliin, ja ”hänelle levitettiin punainen matto”, kuten INN otsikoi artikkelinsa. Kaikki eivät suinkaan hyväksy hänen toimiaan, vaikka hän on aito Israelin ystävä. Hän ei tälläkään kertaa aio nousta Temppelivuorelle, vaan pysyttelee maan kamaralla muslimien ärtyisyyskynnyksen alkaessa nousta huippuunsa 2 viikon päiväpaaston jälkeen, ja järjestää tilaisuutensa muualla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146724#.TkeM62EmKK8