Friday, July 01, 2011

PERJANTAI 01.07.11

1. LIBANONIN pääministerin Rafik Haririn murhaa vuonna 2005 tutkiva YK:n asettama STL tribunaali on saanut tutkimuksensa valmiiksi ja lähettänyt päätöksensä sinetöitynä Libanonin yleiselle syyttäjälle, joka ei ole julkistanut sitä. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan siinä vaaditaan neljän Hizbulla-järjestön johtoon kuuluvan henkilön pidättämistä osallisuudesta Haririn salamurhaan. Libanonin viranomaisilla on 30 vrk aikaa pidättää syytetyt neljä miestä. Hizbullah ei ole reagoinut millään tavoin tribunaalin päätökseen, mutta sen pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuutti kuukausia sitten, ettei yksikään sen johtajista mene oikeuteen. Libanonin turvallisuusjoukot ovat kaiken varalta vahvistaneet osastojaan Beirutissa.

DEBKAFILE kertoo omiin lähteisiinsä viitaten, että kolme Hizbullahin jäsentä lienevät Sami Issa ja Salim Ayash, jotka kuuluvat järjestön korkeaan turvallisuusjohtoon ja ovat läheisiä pääsihteeri Nasrallahille, sekä Mustafa Badreddine, joka on Damaskoksessa salamurhatun Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin sukulainen. Neljättä syytettyä ei tiedetä.
DF kertoo edelleen, että tribunaalin edustajat matkustivat Beirutista Damaskokseen, jossa he ilmeisesti jättävät pidätysmääräyksen Haririn murhasta syytetystä syyrialaisesta. DF arvioi, että tämä henkilö on kenraali Asif Showqat, joka on naimisissa Bashar Assadin tyttären kanssa, ja toimi Syyrian armeijan tiedustelun johtajana ja on nykyinen armeijan yleisesikunta-päällikkö. Toinen potentiaalinen syytetty on Rostom Gjazale, joka toimi Syyrian edustajana Libyassa murhan aikoihin, ja toimii nyt Bashar Assadin oikeana kätenä mielenosoitusten taltuttamisessa maan etelä- ja itäosissa.

SYYRIA, Iran ja Hizbullah ovat pyrkineet estämään STL:n (Erityistribunaali Libanonissa) toiminnan ja vaatien Saad Haririn hallitusta lopettamaan tribunaalin toiminnan, mistä se kieltäytyi. Iranin ylin kaitsija Ali Khameney antoi julistuksen, jossa hän mitätöi STL:n toiminnan. Saad Hariri pakotettiin eroamaan vuoden alussa ja uusi Nakib Mikatin hallitus saatiin kasaan vasta muutamia päiviä sitten, jota Hizbullah käytännössä johtaa.
Lähi päivinä nähtäneen, miten Mikati ja Hizbullah reagoivat pidätysmääräyksiin, jotka STL:n edustajat jättivät Libanonin syyttäjälle torstaina.
DF arvioi, että jos Libanonin ja Syyrian hallitukset kieltäytyvät noudattamasta STL:n pidätysmääräyksiä syytettyjen saamiseksi Haagin kansainvälisen oikeuden eteen, ne itse joutuvat syytetyiksi oikeuden päätöksen hylkimisestä. http://www.debka.com/article/21078/
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=227411

2. LIBANONIN media kiirehti julkistamaan neljän STL;n pidätysmääräyksessä mainitun libanonilaisen nimet, vaikka virallisesti niitä ei ole julkistettu. Edellisessä artikkelissa mainitsemien lisäksi media mainitsee Assad Sabran, joka hänkin kuuluu Hizbullahin johtoon.
INN:n artikkelissa kerrotaan, että STL:n pidätysmääräyksessä epäiltyjen syytettyjen nimien tullessa julkisuuteen Libanonin nykyinen pääministeri, miljardööri Najib Mikati ja Ranskassa turvallisuutensa vuoksi asuva edellinen pääministeri Saad Hariri vaihtoivat piikkilangasta väännettyjä vuoropuheluja. Artikkelin mukaan avainsanoja olivat ”tasapaino” ja ”velvollisuudentunto”. Mikatin kerrotaan painottaneen, että koska Hizbullah valvoo nykyistä hallitusta, kaikkien osapuolten tulee toimia velvollisuudentuntoisesti ja pitää mielessä syytteet, ettei kukaan toimi vastuuttomasti tässä tilanteessa tasapainon horjuttamiseksi maassa.
Hän pyrki selittämään, että vaikka hänen hallituksensa avustaa totuuden kaivamiseksi esiin, tämän hetken realiteetti vaatii heitä tutkimaan tätä kysymystä viisaasti ja asettamaan maan edut ja yleisen rauhan kaiken muun yläpuolelle. Hän vaatii edelleen päteviä todisteita.

ARTIKKELISSA todetaan Mikatin puheenvuoron tarkoittavan sitä, että välttääkseen Hizbullahin ärsyttämisen, mikä voi johtaa sisällissotaan, hän vaatii pitäviä todisteita, joiden tiedetään olevan alttiina erilaisille tulkinnoille. Lyhyesti: Mikati ei halua pidättää ketään.
SAAD HARIRI iski takaisin selittäen, että syytteet on toteutettava tänä historiallisena hetkenä.
Hän selitti, että maaliskuun 14. liike halusi säilyttää tasapainon maassa lain mukaisesti ilman kostoa tai ärtymystä. Hän lisäsi, että samat voimat tukivat STL:n murhatutkimuksia ja sen päätöksiä. ”Tämä oikeustoimen edistys ja STL on tarkoitettu koko Libanonin kansalle ilman poikkeusta, ja sen tulisi olla käännekohta taistelussa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan Libanonissa ja arabimaailmassa, aivan kuten me haluamme sen olevan polttopiste Libanonin yhdistämiseksi hajotustoimien keskellä ja pyrkimyksissä häiritä kansallisen sovun periaatteita.” Hän vaati Mikatin hallitusta alistumaan STL:n päätöksiin toimien yhteistyössä sen kanssa demokratian ja tasapainon säilyttämiseksi, jotta ”tappajien aikakausi päättyisi”. Saad Hariria kannattavat kristityt, ja myös entinen presidentti Amine Gemayel.

Toinen poliitikko Samir Geagea kehotti libanonilaisia kohtelemaan syytettyjä kuin keitä tahansa kansalaisia, jotka puolustavat syyttömyyttään, ja unohtamaan kaikki nurkkakohtaiset yhteydet eri poliittisiin tai uskonnollisiin liikkeisiin. Hänen repliikkiinsä katsotaan reaaliseksi joskin lapselliseksi arvioksi ja paoksi lain ja oikeuden suojaan tilanteessa, jossa Hizbullah tuskin luovuttaa neljää johtajiinsa kuuluvaa Haagin kansainvälisen oikeuden tuomittaviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145333

3. VASTAUKSENA raportteihin Iranin aseistautumisesta ja joukkojensa kouluttamisesta valmistautuessaan iskuihin maata vastaan, Israelin puolustusvoimien komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz kertoi IAF:n lentäjien valmistumistilaisuudessa torstaina, että Iran liioittelee kykyjään ja että Israel on valmis puolustamaan itseään.

IRANIN armeijan maa- ja ilmavoimat käyvät 10-päiväistä harjoitusta, jolle annettiin kuvitteellinen nimi ”Suuri Profeetta 6”. Harjoituksissa Iran kokeili uusimpia ohjuksiaan, Shihab-3, joka yltää kaikkialle Israelin alueella kuten myös USA:n kohteisiin Persianlahden alueella, sekä uutta tutkajärjestelmää, jonka ulottuvuus on 1 100 km. Iran ampui lyhyen ajan sisällä kaikkiaan 14 erilaista ohjusta, osa niistä samaan kohteeseen.
Gantz sanoi puheessaan mm.: ”Meidän voimamme on vahva ja kestävä henki, ei sotainen mahtailu, vaan päättäväisyys ja halukkuus haavoittaa ketä hyvänsä hyökkääjää. Me tulemme seisomaan ylevinä, vahvoina ja valmiina ja aseistettuina valmiina vastamaan mihin tahansa haasteeseen vahingoittaa Israelin maata.”

Presidentti Shimon Peres totesi myös puheessaan, että Iran liioittelee valmiuksiaan, mutta varoitti samalla Irania aliarvioimista Israelin kykyä, vaikka siitä ei huudeta maailmalla. Hän toivoi Iranille kaikkea hyvää, mutta ilman tyrannimaisia johtajia.
Pääministeri Netanyahu jatkoi samaa linjaa todeten että Israel kasvaa kaiken aikaa vahvemmaksi ja viittasi maan rajoja ja sen olemassaoloa vastaan tehtyihin hyökkäyksiin. Hän luonnehti Israelin puolustuskyvyn olevan paras tae sekä maan puolustukselle että kestävälle rauhalle. Netanyahu käsitteli myös flotilla II:n purjehdusaikeita Gazan merisaarron murtamiseksi todeten, että Israelilla on oikeus itsensä puolustamiseksi tehdä voitavansa, etteivät ilkeät voimat, jotka hallitsevat Gazan kaistaa, saa tarvikkeita rakettiensa ja aseittensa rakentamiseksi, joilla ne terrorisoivat rauhallisia siviiliasukkaita. Samalla hän kiitti niitä, jotka ovat arvostelleet flotilla II:n oikeutta ja mielekkyyttä, mukaan lukien EU, YK:n pääsihteeri, USA ja Kreikka. Hän kutsui Hamasia julmaksi viholliseksi, joka pahansuovasti haavoittaa kansaamme ja lapsiamme ja pitää vankinaan Gilad Shalitia epäinhimillisissä olosuhteissa.

Puolustusministeri Ehud Barak totesi Israelin asuvan vihamielisessä ympäristössä, minkä vuoksi sen tulee käyttää kaikkia tilanteita rauhan varmistamiseksi samalla vahvistaen itseään jokaista tilannetta varten, sillä tässä maanosassa tunnetaan vain voiman kieli. Hän sanoi Israelin etsivän rauhaa voiman asemassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145338

4. UUTISOTSIKOITA
- Eilen saatiin ensimmäinen erä liuskekiveen sitoutunutta öljyistä näytettä Zoharimin alueelta Beit Shemeksestä lounaaseen. Ensimmäinen erä oli 80 sm pitkä, läpimitaltaan 15 sm pyöreä harmahtava sylinteri sedimenttikiveä, joka nostettiin maan pinnalle 331 metrin syvyydestä. Näyte-erän nostanut yritys uskoo saavansa alueelta 40 miljardia tynnyriä öljyä, mikä on 16 % Israelin öljykiviesiintymistä, eli 250 miljardia tynnyriä öljyä, mikä on lähes yhtä suuri kuin Saudi Arabian tunnettujen öljylähteitten kapasiteetti. Poraukset tulee ulottaa 400 m:n syvyyteen, ja lisäksi joudutaan ympärille poraamaan joukko lämmitysreikiä, joilla kiviliuske lämmitetään hitaasti 300 asteeseen, jotta kevyt öljy irtoaisi kivestä. (JP)
- Bnei Zwin yeshivan opiskelijat ja rabbi joutuivat Beit Elin uittopaikalla Jordanjoella arabityöntekijöitten hyökkäyksen kohteiksi. Joukko opiskelijoita oli menossa patikkaretken jälkeen linja-autolleen, kun beduiinityöntekijä ajoi traktorillaan kovaa vauhtia tiellä kohti opiskelijoita, jotka joutuivat väistymään. Opiskelijat esittivät vastalauseensa beduiinille, joka hyppäsi ulos ajokistaan uhaten opiskelijoita, joista yksi sumutti kyynelkaasua hänen kasvoilleen. Paikalle kokoontui joukko muita beduiineja, joista yksi hyökkäsi rabbin kimppuun kaataen hänet maahan kivenmurikka kädessään. Hän lopetti kuitenkin opiskelijoitten aloitettua mellakan. Viisi opiskelijaa hoidettiin paikalla saamiensa vammojen vuoksi. Opiskelijat videoivat tilanteen ja tekivät valituksen pahoinpitelyistä poliisille. Beduiinit kuitenkin väittävät opiskelijoitten aloittaneen tilanteen uhaten heidän henkeään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145340
- Uuden Seelannin pääministeri Geofrey Palmer, joka johti 2010 flotilla I:n tutkintakomiteaa YK:ssa, esitteli komitean raportin pääsihteeri Ban ki-Moonille sekä kopiot siitä Turkin ja Israelin pääministereille. Raportti julkistetaan 07.07.2011. Turkin pääministeri Erdogan tiettävästi poltti päreensä havaittuaan, että raportissa todetaan Israelin julistaman merisaarron olevan kansainvälisen lain mukainen ja että Israelilla on oikeus puolustaa sitä. Raportissa kritisoidaan Turkkia sen aktiivisesta tuesta flotillalle, joskin siinä kritisoidaan Mavi Marmara alukselle helikoptereista laskettuja IDF:n sotilaita vastaan hyökkäävien aktivistien ja IHH:n jäsenten taltuttamiseksi itsepuolustukseksi aloittamaa tulitusta kovilla surmaten 9 aktivistia, 8 turkkilaista syntyperää ja kansalaisuutta; yksi turkkilainen USA:n kansalainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145327

Thursday, June 30, 2011

TORSTAI 30.06.11

1. ENGLANNIN viranomaiset ovat äimän käkenä, kun ilmeni, että Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran rääväsuinen kiihottaja-johtaja sheikki Raed Salah, 52, oli päästetty maahan ja osallistui julkisiin tilaisuuksiin ja tapaamisiin vasemmistolaisten kansanedustajien kanssa Englannissa, vaikka hänen pääsynsä maahan oli virallisesti kielletty.
Poliisi pidätti hänet lähellä keskiyötä tiistaina hänen palattuaan puhujamatkalta Leicesterissä, jossa hän kertoi ideologiastaan 500:lle kuulijalle, kertoo Near East Monitor web-sivullaan. Keskiviikkona hänen tarkoituksensa oli osallistua parlamentin tilaisuuteen, jonka olivat järjestäneet Labour-puolueen kansanedustajat Jeremy Corbyn ja Richard Burton.

Englannin sisäministeri Theresa May kertoi journalisteille, että Salahin karkottamista maasta valmistellaan. Hänet voidaan karkottaa välittömästi tai antaa hänelle mahdollisuus vedota tuomioistuimen päätökseen, jossa tapauksessa hänellä on aikaa kuudenteen heinäkuuta tehdä valitus. May ei tiennyt, miten Salah pääsi livahtamaan maahan, mutta sanoi täydellisen tutkimuksen alkaneen tilanteen selvittämiseksi. Ehkä sopiva voitelu auttoi?

PARLAMENTIN kyselytunnilla ke. Mike Freer, Con., kysyi Mayilta: “Tietäen tämän miehen kiihkeän anti-semitistisen historian, aikooko sisäministeri kieltää hänen pääsynsä Yhdistyneeseen Kuningaskuntaan?” May vastasi, että ”mikäli selviää, ettei henkilön oleskelu Englannissa ole yleisen edun mukaista, hallitus ei pyydä anteeksi kieltää pääsyn maahan henkilöltä, jonka epäillään työskentelevän yhteiskunnan etujen vastaisesti. Pääsy maahan on etuoikeus, jonka myöntämisen kiellämme niiltä, jotka pyrkivät kaivamaan maata yhteisten arvojemme alta,” May selvitti ja sanoi, että ”rajavartiolaitos oli tehnyt karkean virheen antaessaan tämän miehen päästä rajavalvonnan läpi”.

ISLAMILAISEN Liikkeen taholta aloitettiin keskiviikkona kiihkeä hyökkäys ”juutalaista painostusryhmää” vastaan, joka ”vaati hänen pidättämistään suojellakseen sionistista kantaansa”. Liikkeen lausunnossa syytetään, että ”Salahin saatua virallisen kutsun Englantiin juutalainen painostusryhmä aloitti hillittömän toiminnan vierailun estämiseksi, joten sionistinen kanta (narrative) asiaan jäi ainoaksi kannaksi”. Lausunto jatkuu: ”Me tulemme suojelemaan oikeuksiamme ja julkistamme totuuden äänen maailmalle, varsinkin, kun se koskee Palestiinan kansaa. Tämä pidätys ei tule vaikuttamaan meihin.”

Lähi Idän Seuranta järjestö (Middle East Monitor, MEM) julkisti 11.00 keskiviikkona web-sivullaan artikkelin, jossa selvitettiin Salahin vierailua koskevia epäselvyyksiä. Siinä valitetaan huolestuttavaa kehitystä sortaa muslimeja ja palestiinalais-myönteisiä aktivisteja. Järjestö, joka vastasi Salah puheesta Queen Mary Yliopistolla Lontoossa, kertoo vastustuksen alkaneen heti, kun tilaisuudesta ilmoitettiin. Seurantajärjestön MEM lehdistösihteeri tri Hanan Chehata kertoi JP:n toimittajalle, että Englannin viranomaiset olivat täysin tietoisia Salahin vierailusta ja että hänen edustamansa järjestö oli laajasti ilmoitellut tilaisuuksista; heidän asiakkaansa ja tukijansa sekä parlamentin jäsenet olivat samoin tietoisia niistä. Hän vakuuttaa, ettei heillä ollut mitään tietoa Salahia koskevasta kiellosta, eivätkä juutalaiset puuttuneet heidän toimintaansa ennen tätä tilaisuutta.

ISRAELIN arabikansanedustajat esittivät kiihkeitä puolustuspuheita Knessetissä syyttäen, että Englanti oli ottanut Israelin arabien vastaisen kannan kannattaen israelilaista politiikkaa. Ke. Haneen Soabi vaati, että ”arabijohdon tulee toimia entistä hyökkäävämmin kansain-välisesti, että maailma ymmärtäisi Israelin hallituksen harjoittaman rasismin ja poliittisen sorron Israelin arabeja kohtaan”. Ahmed Tibi sanoi Englannin toimien olevan ”epädemokraattisia”. Toiset arabikansanedustajat toistivat samaa teemaa osoittaen, että Raed Salaah on poliittinen ja hengellisen johtaja eikä hänen pidättämisellään ole mitään oikeutusta ja vaativat, että Englannin tulee tukea arabien asemaa Israelissa.
(JP, J Paul, L Harkov, B Hartman) http://www.haaretz.com/print-edition/news/islamic-movement-to-hold-protest-at-british-embassy-in-tel-aviv-following-leader-s-arrest-1.370380

2. TRI Mordechai Nisan kertoo äskettäin julkistetussa kirjassaan ”Only Israel West of the Jordan” (Vain Israel Jordanin Länsipuolella) omasta suunnitelmastaan Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisemiseksi. Tri Nisan on opettanut Heprealaisessa yliopistossa 35 vuotta. Hän on tutkinut ja kirjoittanut jatkuvasti Israelista, Israelin ja arabien välisestä konfliktista, Palestiinan kysymyksestä, vähemmistöistä Lähi Idässä, islamista ja ulkopolitiikasta.
Tri Mordechai Nisan puolustaa kirjassaan Israelin omaksumaa kantaa, hylkää kahden valtion periaatteen, kannattaa jakamatonta Jerusalemin kaupunkia Israelin hallinnon alla, selventää juutalaisen uudisasutuksen yritteliäisyyttä Juudeassa ja Samariassa tarjoten samalla käytännöllisen mallin Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemiseksi.
Kirjassa selvitetään, miksi Jordanin länsipuolelle on tilaa vain yhdelle valtiolle ja miksi tämä tosiasia tulisi ottaa uudeksi poliittiseksi ohjelmaksi konfliktin selvittämiseksi rauhanomaisesti kestävän rauhan saavuttamiseksi. Kirjassa tunkeudutaan viidakon läpi, joka on täynnä väärää informaatiota todellisuuden, totuuden ja oikeudenmukaisuuden asemesta.

Kirjassa selvitetään ensin Israelin juutalaista karaktääriä; vaarasta, minkä maan arabivähemmistö aiheuttaa, sekä miksi on välttämätöntä, että Israel hallitsee koko maata Jordanjoesta länteen.
Toiseksi kirjassa tutkitaan Juudean ja Samarian arabiväestöä, sekä monimutkaisuutta, mikä aiheutuu juutalaisen ja arabin välisestä yhteiselosta ja sen poliittisesta epävakavuudesta sekä palestiinalaisen yhteisön liittämisestä Jordanjoen itäosiin.
Kirjoittaja on vakuuttunut, että nykyinen poliittinen tavoite kahdesta valtiosta Jordanin länsipuolella on kuolleena syntynyt, ja siksi hän tarjoaa toista käytännön ratkaisua. http://www.israelnationalnews.com/Books/Book.aspx/134551

3. FLOTILLA II:n järjestävät syyttävät Israelia kolmen aluksen turmelemisesta Kreikan satamassa. He syyttävät, että irlantilaisen Saoirse aluksen moottoria on sabotoitu, mikä viivästyttää sen matkaa. Tämän lisäksi pari muutakin alusta on vaurioitettu tuntemattomien tunkeilijoitten toimesta, mutta syytökset osoitetaan Israeliin ilman näyttöä. Osanottajien lukumäärä on pudonnut 1500:sta 350:en.
Tämän lisäksi Kreikassa puhjenneet mielenosoitukset ovat häirinneet matkavalmisteluja, mutta tällä kertaa siitä ei syytetä Israelia, ei ainakaan vielä.

Kreikan väkivaltaisiksi kehittyneitten mielenosoitusten lisäksi kauppiaat ja liikemiehet julistivat maahan 48 tunnin yleislakon vastalauseena parlamentin hyväksymille ankarille säästötoimille maan talouden kohentamiseksi. Yleislakko loppui viime yön tunteina.
Poliisi joutui käyttämään kovia otteita hajottaakseen varsinkin nuorten järjestämiä mielenosoituksia heidän protestoidessaan työpaikkojen vähyyttä vastaan.

Tuntemattomat hakkerit pääsivät tunkeutumaan keskiviikkoiltana Kreikan parlamentin web-sivuille, kertoo TV-1. Kreikan nuorisotyöpaikkojen vähyys on perua 1970-luvulta, jolloin nuorten työttömyys nousi 40 %:iin. Maan väestö ei tietenkään pysty näkemään, miksi maan talous on romahtanut konkurssitilaan ja miksi maa asetetaan IMF:n holhouksen alaiseksi, mutta sen raivo ja suuttumus kohdistuu istuvaan hallitukseen ja päättäjiin. Paitsi että tämä koskee jokaisen kansalaisen yksityiselämää ja tiukentaa sen elinmahdollisuuksia, tämä koetaan kansallisena katastrofina ja häpeänä, mitä on vaikea niellä.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=227243

4. UUTISOTSIKOITA
- PA:n johto esittää ”rohkeaa ja rumaa” –kauniiksi heitä tuskin voi sanoa – USA:n kongressin edustajien uhatessa heitä, että USA pidättää PA:lle vuosittain maksetut sadat miljoonat, jos PA jatkaa YK:lle PLO:n nimissä tekevänsä esityksen valmisteluja USA:n ja useiden muiden maitten varoituksista välittämättä. USA on EU:n ohella ollut PA;n talouden uskollisimpia tukijoita siinä määrin, että PA:n talous romahtaisi ilman sitä. Siksi tuntuu oudolta, että PA:n johto noin kevyesti suhtautuu miljooniin, jotka ovat tulleet kuin ”Manulle illallinen” ilman valvontaa ja jälkiseurantaa. Täytyy myös huomioida, että arabimaat ovat rehentelevistä lupauksista huolimatta jättäneet lupaamansa sadat miljoonat maksamatta alkuvuoden osalta, minkä johdosta Fayad valittaa käteisen loppumisesta, mikä puolestaan on estänyt palkkojen maksamisen PA:n listoilla oleville. PA:n johto uhoaa, että sen esitystä YK:lle jatketaan kaikesta huolimatta, sillä ”vapaus ja itsenäisyys on leipää arvokkaampi”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=227177
- Netanyahu sanoo, että Iron Dome ohjusten torjuntajärjestelmä, jonka tulisi pystyä eliminoimaan maata kohti ammutut lyhyen matkan raketit ja ohjukset, on välttämätön edellytys rauhaksi palestiinalaisten kanssa. Hän vaatii järjestelmän rakentamista Israelin ja kaavailemansa Palestiinan valtion rajoille. Toinen edellytys on Netanyahun mukaan Jordaninlaakson säilyttäminen Israelin valvonnassa, kunnes nähdään, miten tulevat sopimukset toimivat ja miten PA:n kansa elää uudessa tilanteessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=227212
- Oikeusministeri Yaacov Neeman joutui sanallisen hyökkäyksen kohteeksi vieraillessaan Patriarkkain mausoleumilla Hebronissa siksi, että hän tuomitsi rabbi Lioria tukevat mielenosoitukset ja syytti häntä poliisin kuulustelupyynnön hylkimisestä. Neemania syytetään siitä, ettei hän puuttunut suunnitelmiin, joilla Lior siepattiin kuin julkinen rikollinen ja vietiin väkivalloin kuulusteltavaksi. Sama kohtalo näyttää odottavan rabbi Yaacov Yosefia, entisen ylirabbi Ovadia Yosefin poikaa, joka myös sanoi tukevansa Yitzharin rabbin Yitzhak Shapiran kirjaa ”Torat Hamelech”, jossa sanotaan, että kuningas voi määrätä ei-juutalaisia teloitettaviksi määrätyissä olosuhteissa. Tämän katsotaan kiihottavan kansaa rasismiin ja vihaan varsinkin arabeja vastaan, joita Israelin hallitus pitää erityissuojeluksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145309
- Iran kokeili harjoitustensa yhteydessä uutta tutkajärjestelmää. Kenraali Amir Ali Hajizadeh kertoi, että ”Ghadir” tutka on valmistettu havaitsemaan ilmassa kulkevia kohteita, tutkaa hylkiviä ohjuksia, koneita ja risteilyohjuksia kuten myös ballistisia ohjuksia sekä alhaalla liikkuvia satelliitteja. Sen aktiivietäisyys on 1 100 km. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145303
- Jordania vastustaa PA:n aloitteita itsenäisestä Palestiinan valtiosta YK:n päätöksellä. Jordanian julkilausumassa esitetään varaukset varsinkin pakolaisiin, veteen, rajoihin sekä Jerusalemin asemaan. Nimeämätön korkea virkailija sanoi, että Palestiinan valtion perustaminen yksipuolisesti ilman neuvotteluja hyödyttäisi varsinkin Israelia, sillä se voisi määritellä rajoiksi rakentamansa turva-aidan, mikä käytännössä poistaisi Jordanian sekä Juudean ja Samarian välisen rajan, mitä Jordania kiivaasti vastustaa. Jordania on myös kieltäytynyt antamasta henkilötodistuksia palestiinalaisille, joita se on antanut heille 1988 vuodesta lähtien, jolloin Jordania luopui vaatimuksista Länsirannan alueisiin säilyttäen kuitenkin Jerusalemin pyhien paikkojen valvonnan kaupungin itäosissa ja Temppelivuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145296
- Mielenosoitukset Kairon Tahrir-aukiolla ovat uusiutuneet, nyt sotilashallitusta vastaan. Yli 5000 ihmistä kivitti poliiseja ja sotilaita syyttäen hallitusta liian hitaista uudistuksista ja vaatien siviilihallituksen muodostamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145298
- Kaifaan ruumisarkkuna tunnettu ossuary (oikeastaan arkku, jossa säilytettiin puhtaiksi maatuneita luita) on todettu aidoksi. Sen iäksi arvioidaan 2000 vuotta. Arkku takavarikoitiin kolme vuotta sitten hautavarkailta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145297

Wednesday, June 29, 2011

KESKIVIIKKO 29.06.11

1. KIRYAT Arban päärabbin Dov Liorin pidättäminen maanantaina iltapäivällä Gush Etzionin ja Jerusalemin välisellä tunnelitiellä on kohauttanut koko juutalaista yhteisöä Israelissa. Oikeusministeri Yaacov Neeman totesi lausunnossaan, ettei kukaan ole lain yläpuolella, eivät edes arvostetut juutalaisoppineet ja hengelliset johtajat. Pääministeri Benyamin Netanyahu totesi samaan tapaan, että laki on sama kaikille kehottaen kansalaisia tottelemaan lakia.
Kysymys ei kuitenkaan ole laittomuudesta, vaan tavasta, jolla poliisi halusi saada rabbi Liorin kuulusteltavaksi. Tässä näyttävät puurot ja vellit menevän sekaisin.

Pohjimmiltaan kysymys koskettelee juutalaista yhteiskuntaa raastavassa ideologisessa ja poliittisessa ristiriidassa, jossa jyrkkä vastakohtaisuus ns. oikeiston ja vasemmiston jakaa edelleen yhteiskuntaa ”haukkoihin ja kyyhkyihin”, niihin, jotka katsovat yksinoikeudella ajavansa ”rauhan asiaa” tuomiten vastapuolen sotakiihkoilijoiksi ja rasisteiksi. Nykyinen yhteiskunta ei ole vielä löytänyt karismaattista johtajaa, joka pystyisi kokoamaan kansan ja tasoittamaan ristiriidat kasanosien välillä. Tällaisen johtajan ominaisuuksiin tulisi kuulua rohkeus ja päättäväisyys ja kokonaisvaltainen omistautuminen oikeaksi katsomalleen tielle.
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=226985

2. FLOTILLA II on joutunut ennalta aavistamattomiin vaikeuksiin ennen tiistaiksi suunniteltua purjehdusta kohti Gazan rauhattomia vesiä. Kaksi Ruotsista tullutta alusta ja yksi kreikkalainen alus joutuivat sabotaasin kohteiksi, ja alusten korjaaminen voi viedä muutamia päiviä. Alusten potkuri oli rikottu ja koneeseen johtavia putkia oli turmeltu, mikä korjaamattomana olisi voinut aiheuttaa räjähdyksen merellä. Järjestäjät olettavat, että lähtö voi siirtyä ensi viikkoon.
Alusten määrä on vielä auki, niitä voi lopulta olla 10 tai 15, mikä joka tapauksessa aiheuttaa melkoisen ongelman Israelin laivaston aluksille saada koko lauma hallintaan. Laivoilla olevien ”aktivistien”, eli matkustajien määrä lienee 350, ei tuhansia kuten aluksi oletettiin.

USA:sta tulevassa laivassa nimeltä ”Audicity of Hope” (Toivon rohkeus, pelottomuus tai röyhkeys, häpeämättömyys) on 36 USA:n kansalaista, joiden turvallisuuden takaaminen sai kuusi demokraattista kongressin jäsentä esittämään pyynnön ulkoministeri Hillary Clintonin varmistamaan heidän turvallisuutensa. Heidän joukossaan on Pulitzer palkinnon saanut kirjailija Alice Walker, entinen USA:n Ecuadorin lähettiläs Samuel Hart sekä juutalainen aktivisti Hedy Epstein.
Oikeudenmukaisen ulkopolitiikka-järjestön johtaja Robert Naiman sanoo olevansa ”ilahtunut kongressin jäsenten kirjeestä Clintonille, koska se on räikeässä ristiriidassa Clintonin vääriin lausuntoihin, joissa hän sanoo järjestäjien pyrkivän provosoimaan Israelia purjehtimalla Israelin aluevesille”. Naiman selittää, ettei heillä ole mitään aikomuksia purjehtia Israelin aluevesille, vaan purjehtia rauhallisesti välttäen kokonaan Israelin vesiä. Hän toivoo Clintonin ja kongressin vastustavan Israelin viranomaisten uhkauksia hyökätä heitä vastaan heidän pyrkiessään rikkomaan ”Gazan kaistan laiton merisaarto”.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/gaza-flotilla-organizers-demand-greek-police-provide-security-for-ships-1.370132

3. IDF:n komentaja Benny Gantz kertoi puheessaan IDF:n seremoniassa, että flotilla II on selvä Israelin vastainen provokaatio, johon täytyy vastata sen vaatimalla tasolla. Hän lisäsi, että sen tarkoituksena on murentaa Israelin valtion laillisuutta, mikä jatkuu maailmalla ja jota varsinkin PA on pyrkinyt horjuttamaan kaikin mahdollisin tavoin, jopa vääristellen historiallisia tietoja ja kertoen omia versioitaan menneitten vuosikymmenien tapahtumista vastoin yleisesti tunnettuja tosiasioita. Gantz vakuutti, että Israel on täysin valmistautunut sekä tähän selkkaukseen että kaikkiin maan turvallisuutta ja itsenäisyyttä uhkaaviin näkyihin.

Puolustusministeri Ehud Barak puhui samassa tilaisuudessa kehottaen flotilla II:n aktivisteja toimimaan samalla Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Barak vakuutti, ettei Gazassa ole mitään humanitääristä hätää, kuten flotilla II:n järjestäjät valheellisesti selittävät. Hän kehotti järjestäjiä puuttumaan Gazan ihmisoikeuksia koskeviin kysymyksiin, kuten Gilad Shaltin vapauttamiseen yli 5 vuotta kestäneestä vankeudesta vastoin kansainvälistä lakia.
Israelin turvallisuuskabinetti käsitteli flotilla II:n tapausta maanantain istunnossaan kehottaen merivoimia tekemään kaikkensa alusten pääsyn estämiseksi Gazan satamaan. Istunnossa esitettiin huoli, että aktivistien joukossa on niitä, joiden tarkoituksena on vahingoittaa sotilaita. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-chief-israel-is-prepared-for-challenges-such-as-the-gaza-flotilla-1.370106

4. KVARTETTI, USA, EU, YK ja Venäjä, tavannevat heinäkuun 11. päivänä Washingtonissa viimeisenä yrityksenä saada PA luopumaan yksipuolisesta Palestiinan valtion perustamisesta YK:n päätöksellä syyskuun puolivälissä. PA:n tulee jättää virallinen esitys siitä YK:lle viimeistään 15.heinäkuuta, jotta jää tarpeeksi aikaa valmisteluihin.
USA:n hallitus lupasi valmistella uuden Lähi Idän rauhansuunnitelman kvartetin heinäkuun 11. päivän kokoukseen mennessä. USA:n lähettiläät Dennis Ross ja David Hale ovat vierailleet Israelissa tavaten sen ja PA:n johtajia valmistellessaan esitystä, jonka sekä Israel että PA voisivat hyväksyä ja suostua suoriin keskusteluihin Washingtonissa. Obama on erityisen haluton käyttämään veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa, jossa PA:n esitystä tulee käsitellä ennen kuin se voidaan ottaa YK:n täysistunnon esityslistalle.

USA:ssa on meneillään ensi vuoden presidentin vaalitaistelut, mikä pakottaa Obaman keskittymään heikentyvän kansansuosionsa palauttamiseen häntä uhkaavien oikeudellisten kysymysten ristitulessa, jotka onnistuessaan voivat riistää hänen oikeutensa esiintyä presidenttiehdokkaana. Obaman kanslia on vihjaillut, että presidentti Obama haluaa siirtää koko Israelin ja PA:n välisen kysymyspakan syrjään pariksi vuodeksi ja keskittyä muihin ajankohtaisiin kysymyksiin.
Obamaa painostavat Euroopan valtiot, varsinkin Ranska, Saksa ja Englanti, jotta hänen hallituksensa laatisi käyttökelpoisen suunnitelman, jolla PA:n esitys YK:lle estetään. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/u-s-eu-to-present-mideast-peace-plan-in-last-push-to-prevent-palestinian-un-bid-1.370082

5. UUTISOTSIKOITA
- Knessetin tutkimusosasto on ke. Dalia Yitzikin johdolla todennut, että ruokatarpeiden hinta on Israelissa noussut viimeisen 5:n vuoden aikana 26 %, mutta palkkataso vain 2.6 %. Kulutushintaindeksi nousi samaan aikaan maaliskuusta 2006 maaliskuuhun 2011vain 14.5 %. http://english.themarker.com/food-prices-rose-26-in-five-years-average-wage-rose-2-6-1.370157
- Saudi Arabian Delta Airlines liittyminen maailmanlaajuiseen Global Sky Tean Alliance järjestöön sai juutalaisjärjestön ADL (Anti-Defamation Leaque) vaatimaan, että Delta lentoyhtiö luopuu matkailijoita ottaessaan käytännöstään uskontoon perustuvasta valintamenettelystä. Aiempien tietojen mukaan juutalaisia matkustajia ei päästettäisi koneisiin, mutta Saudi Arabia kielsi esitetyt väitteet syrjinnästä perusteettomiksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4087229,00.html
- Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah pidätettiin Lontoossa tiistaina hänen pidettyään puheen viidellesadalle kuulijalle. Hänet pidätettiin siksi, että häneltä on kielletty pääsy Englantiin. British Daily Mail kertoi, että muutamat Labour kansanedustajat olivat kutsuneet hänet puhumaan parlamentissa järjestettävässä palestiinalaisia tukevassa tilaisuudessa lauantaina. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4088649,00.html
- Tiistaina julkistettu gallup kertoo, etteivät israelilaiset usko YK:n hyväksyvän PLO:n tekemää esitystä valtiosta; ja jos sellainen tehdään, Israelin tulee aloittaa neuvottelut sen kanssa välittömästi. 76 % PA:n arabeista sanoo kuitenkin, että PA:n tulee sen jälkeen välittömästi ulottaa hallintansa koko Juudean ja Samarian alueelle, myös Jerusalemin itäosassa, vaikka se aiheuttaisikin konfliktia Israelin kanssa. Gallupin mukaan arabit odottavat, että PA:n ”sotilaita”, USA:n kouluttamia ja aseistamia ”poliiseja”, asetetaan asemiin C-alueelle, joka Oslon sopimusten mukaan kuluu Israelin täyteen turvallisuus- ja hallintavastuuseen. 62 % PA:n arabeista ei usko YK:n päättävän Palestiinan valtiosta, eikä varsinkaan turvallisuus-neuvosto, koska USA käyttää veto-oikeuttaan. 53 % israelilaisista uskoo samoin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145267
- Syyrian armeija jatkaa maan luoteisosassa olevien kaupunkien ja kylien pommittamista. Aktivistit kertovat jatkuvasta tykistötulesta ja kovista räjähdyksistä Raman ja Orun al-Joz kylissä. Armeijan ”puhdistustoimet” ovat pakottaneet jatkuvan pakolaisvirran etsimään suojaa Turkin puolelta. Tarkkailijat pelkäävät, että Syyrian armeijan vahvistaminen asemiaan Turkin rajalla voi aiheuttaa sotatoimia sen ja Turkin armeijan välillä. Pakolaisleirit Turkissa sijaitsevat alueella, jota Syyria väittää omakseen. http://blogs.aljazeera.net/liveblog/syria

Tuesday, June 28, 2011

TIISTAI 28.06.11

1.ISRAELIN hengellinen johtajisto on noussut yksimielisesti vastustamaan poliisin ja
Shin Betin kampanjaa johtavien hengellisten johtajiensa pidättämiseksi. Eilen iltapäivällä poliisi pidätti Kiryat Araban päärabbin Dov Liorin tämän ollessa matkalla autollaan ns. tunnelitietä pitkin Gush Etzionista sovittuun tapaamiseen Jerusalemissa. Rabbi Lior vietiin Lodin poliisiasemalle, jossa häntä kuulusteltiin tunnin verran, mutta vapautettiin myöhemmin illalla. Rabbi Liorin pidätti poliisin kansallinen vakavien ja kansallisten rikosten osasto.
Häntä syytettiin siitä, että hän tunnusti avoimesti tukevansa v. 2009 julkaistua rabbi Yitzhak Shapiran kirjoittamaa kirjaa ”Torat Hamelekh” (Kuninkaan Torah), jonka poliisi väittää kiihottavan rotuvihaa. Kirjassa kerrotaan mm., että määrätyissä olosuhteissa kuninkaalla on oikeus määrätä ihmisiä teloitettaviksi.

PÄÄRABBI Liorin pidätys herätti laajoja mielenosoituksia sekä Kiryat Arbassa että eri paikoissa Jerusalemia. Mielenosoitukset kehittyivät väkivaltaisiksi poliisin keskittyessä pidättämään henkilöitä joiden he katsoivat lietsovan poliisin vastustamista tai estävän pidätyksiä. Poliisi sanoo antaneensa rabbi Liorille kutsun tulla kuulusteluihin, mutta hän ei reagoinut kutsuun millään tavoin. Myös Shasin päärabbi Ovadia Yosefin poika rabbi Yaacov Yosef oli saanut kutsun antaessaan hyväksymisensä Shapiran kirjalle eikä reagoinut siihen.
Maanantai-iltana poliisin vapauttaman rabbi Liorin kannattajat olivat järjestäneet tervetulo-kokouksen tunnelin alla. Tilaisuuteen oli saapunut rabbi Yaacov Yosef, päärabbi Shmuel Eliyahu sekä Yitzharin rabbi Yitzhak Shapira, joka kirjoitti poliisin tuomitseman kirjan, sekä kansanedustaja Michael Ben-Ari (NU). Tilaisuuteen osallistuneet siirtyivät sieltä kulkueena Jerusalemiin Mercaz Harav yeshivaan Kiryat Moshessa.

RABBI Lior sanoi puhuessaan yeshivan kokoustilassa, että kysymys on sanan vapaudesta, eikä sillä ole mitään tekemistä väkivaltaan kiihotuksen kanssa. ”Tiedämme, että Toran arvovalta muitten kysymysten yläpuolella. Ihmisiä syytetään Toran määräysten toteuttamisesta, mutta todelliset oppineet (talmidei hakhanim) omistavat elämänsä Toran tutkimiseen, ja halacha (juutalainen laki) toteutetaan sen mukaan.” Hän selitti, etteivät oppineet (sages) tarvitse komissaarin hyväksymistä päättääkseen, mitä voidaan tai ei voida sanoa. Hän käytti suostumisesta (myöntymisestä) heprealaista sanaa ”haskama”, jota rabbit käyttävät myös tukeakseen jotain kirjaa. Lior selitti, että rabbien syyttäminen väkivaltaan on täysin väärin, sillä heidän tehtävänsä on opettaa, ei kiihottaa, eikä Torah tarvitse kenenkään hyväksyntää. Rabbi Yosef puhui myös todeten, että hänen isänsä rabbi Ovadia Yosef kirjoitti kirjan ”Yecheve Da´at”, joka käsittelee samoja aiheita, ja jonka ansiosta rabbi Ovadia Yosefille myönnettiin Israelin palkinto.

POLIISI pidätti 17 ihmistä eri puolilla Jerusalemia järjestetyissä mielenosoituksissa. Korkeimman oikeuden ulkopuolella oli järjestetty laaja protestitilaisuus, jonka poliisi hajotti tunnissa. Apulaisoikeuskansleri Shai Nitzanin asunnon ulkopuolelle kerääntyi myös protestoijia; kevyen rautatien linjaa yritettiin sulkea; valtatie no 1 pyrittiin sulkemaan Jerusalemin päässä; Jerusalemin Russian Compoud poliisiaseman ulkopuolella osoitettiin mieltä poliisia vastaan.

USKONTOMINISTERI Yaacov Margi (Shas) esitti suuttumuksensa yleisen turvallisuuden ministerille Yitzhak Aharonovitchille: ”Rabbi kaapattiin matkalla Jerusalemiin kuten julkinen rikollinen. Olisi ollut kohtuullista, että jos poliisi halusi kuulustella rabbia, se olisi voitu tehdä arvokkaasti”, hän sanoi.
Israelin päärabbit ilmaisivat myös oman kantansa todeten, että ”he tunsivat tuskaa suuresta vahingosta, mitä rabbin arvokkuudelle on aiheutettu”. He kuitenkin kehottivat ”tällaisena aikana vahvistamaan itsensä rakkaudella toisia juutalaisia kohtaan, eikä antaa raastaa itseään vastahyökkäyksiin, jotka voisivat jakaa kansaa”.
Kymmenet Knessetin jäsenet ilmaisivat myös hylkäämisensä poliisin toimille lähettäen kirjeen oikeusministeri Yaacov Neemanille kehottaen häntä erottamaan ”Shai Nitzanin jengin” pidättäessään rabbin kuin julkisen rikollisen. NU:n Knessetin jäsenet ilmaisivat myös suuttumuksensa tavasta, millä poliisi pidätti Kiryat Araban päärabbin Dov Liorin. He esittivät vaatimuksen yleisen turvallisuuden ministerin erottamisesta. Monet muut yksityishenkilöt ja yhteisöt esittivät suuttumuksensa poliisin toimista lisäten, että ”jos kysymys olisi ollut arabijohtajasta, häntä olisi kohdeltu silkkihansikkain”.
Mielenosoitukset levisivät myös Juudeaan ja Samariaan. Sikemissä 300 mielenosoittajaa sulki kaupunkiin johtavan tien tunniksi. Toinen protesti tehtiin Shavei Shomronin liittymässä, joka suljettiin tunniksi. Kymmeniä ihmisiä sulki Jit-liittymän Kedumimin lähellä.
Israelin maan oikeusfoorumi vaatii, että on tutkittava, kuka määräsi rabbi Liorin pidätyksen, ja oliko muita tapoja hänen kuulustelemisekseen harkittu. Hänen julkista pidätystään yleisen rikollisen tapaan pidetään erityisen vakavana loukkauksena julkista henkilöä vastaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=226826
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145239, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145241

2. TURVALLISUUSKABINETTI antoi eilen luvan laivastolle käyttää tarvitsemiaan keinoja Gazan saarron murtamiseksi lähetetyn flotilla II:n pysäyttämiseksi. Laivasto aikoo esittää lähestyville aluksille varoituksen ennen Gazan merialueelle tuloaan ja sanoo käyttävänsä kaikkia kansainvälisen lain sallimia keinoja saamansa käskyn toteuttamiseksi.
Purjehdukseen osallistuvien alusten määrä on pudonnut, arviolta 10 alusta aloittaa seilaamisen kohti Gazan rannikkoa. Aktivisteja aluksilla uskotaan olevan muutamia satoja.

IDF:n keräämien tietojen mukaan flotillaan osallistuu useita Hamasin ulkomailla toimivia johtajia. Yksi heistä on Amin Abu Rashid, jonka avustusjärjestön nimellä kulkevan toiminnan Alankomaissa viranomaisten toimesta sen yhteyksistä terroristien toiminnan rahoittamiseen. Toinen tunnettu nimi on Mohammad Hannoun, joka johtaa italialais-palestiinalaista Hamsin kanssa yhteyksissä olevaa järjestöä, ja kolmas on Ranskassa toimivan avustusjärjestön johtaja, jolla on yhteyksiä Hamasin kanssa.
IDF on myös saanut vihjeitä, jonka mukaan aluksiin on lastattu sulfaattia, jota heidän pelätään heittävän aluksiin mahdollisesti pyrkivien sotilaitten päälle. Sulfaattia pidetään kemiallisena sota-aseena, joka voi aiheuttaa sotilaan halvaantumisen tai kuoleman.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145222
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=226885

3. IRAN ALOITTI 10 päivää kestävät sotilasharjoitukset nimellä ”suuri profeetta-6”. Harjoitusten aikana Iran kokeilee muiden lisäksi ballistisia ohjuksiaan, joista juoksevaa polttoainetta käyttävä ohjus Shihab- 3 varsinkin kiinnostaa. Niitä pidetään salaisissa siiloissa, joista yksi paljastettiin harjoituksen aikana. Shihab-3 ja Zelzal-ohjusten kantomatka on 2000 km, mikä asettaa Israelin ja USA:n tukikohdat alueella niiden kantomatkan sisälle.
Iran kokeili 14 ohjusta harjoitusten toisena päivänä tiistaina. Uutistoimisto IRNA:n mukaan ohjukset laukaistiin samanaikaisesti yhteistä kohdetta vastaan.

Iranin vallankumousarmeijan avaruusosaston komentaja totesi harjoitusten tarkoituksena olevan osoittaa sekä Israelille että USA:lle maan valmiuden hyökkäystä vastaan.
Komentaja Amir Ali Hajizadeh sanoi Fars uutistoimiston mukaan, että ”ohjusten kantomatka sovitettiin siten, että ne voivat iskeä alueen amerikkalaisia sekä Israelilaisia kohteita vastaan.
Sekä USA että Israel pitävät yhtenä vaihtoehtona sotilaallista iskua Irania vastaan, elleivät neuvottelut Iranin ydinasesuunnitelmista onnistu.
Irna-uutistoimiston mukaan Iran ampui 9 Zelzal, 2 Shihab-1, 2 Shihab-2 ja yhden parannetun Shihab-3 ohjuksen. Komentaja Hajizadeh totesi, että amerikkalaiset ovat helpottaneet heidän työtään rakentamalla tukikohtansa Afganistanissa ohjusten kantomatkan sisälle: 130, 150 ja maksimillaan 700 km.
Hajizadeh sanoi maanantaina, että sekä maa- että merivoimien harjoitus on ”rauhan ja ystävyyden viesti alueen kansoille”. Hän vastasi kysymykseen, yltävätkö ohjukset myös Eurooppaan, että 2000 km:n kantomatka valittiin USA:n ja Israelin kohteita varten, ettei Iran uhkaa mitään maata paitsi USA:n ja Israelin kohteita. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=226882

4. UUTISOTSIKOITA
- Knessetin maahanmuutto- sulauttamis- ja diaspora-asiain komitean puheenjohtaja Danny Danon (Labour) kutsui Fox News TV-aseman uutisankkurin ja Israelin selkeäsanaisen tukijan Glenn Beckin kertomaan komitean istunnossa, miten Israelin ystäviä maailmalla voitaisiin rekrytoida puolustamaan Israelin oikeutta olemassa oloon. Danon totesi, että kansainvälinen Israelin vastainen viha ilmenee FaceBookin sivuilla ja filmeissä, joissa vaaditaan Israelin tuhoamista. Danon sanoi, että Beck tulee puheessaan komitealle heinäkuun 11.päivänä keskittymään PA:n YK:lle tekemäänsä esitykseen syyskuussa Palestiinan valtion perustamiseksi järjestön yksipuolisella päätöksellä. Danonin päätös kutsua Beck Knessetin komitean kokoukseen ei tyydyttänyt Kadiman kansanedustajaa Nachman Shaita, joka epäilee Danonin kutsuneen Beckin omista itsekkäistä vaikuttimistaan johtuen. Glenn Beckin vierailu tullee olemaan suuri kansainvälinen tapahtuma, joka filmataan ja esitetään aikanaan Fox News ja muilla uutiskanavilla USA:ssa. Suuri julkinen tilaisuus järjestetään Länsimuurin edustalla lähellä arkeologisia kaivauksia. Beck toivoo saavansa siihen puhujia molemmista USA:n valtapuolueista. Tilaisuuden nimi on Restoring Courage” (rohkeuden palauttaminen). (JP)
- Tietokoneet ja näppäimistö ovat aseita, FaceBook ja Twitter ovat taistelukenttiä, kiteyttää IDF:n informaation eliittiosaston New Media uusi johtaja yliluutnantti Sasha Dratwa, 25, tehtävänsä luonnetta. Dratwa syntyi Belgiassa ja teki alian 18-vuotiaana suoritettuaan yläasteen. Hän palveli Nahal prikaatissa ja teknologisessa osastossa. Vapauduttuaan hän jatkoi opintojaan Herzliassa Interdiciplinary keskuksessa tutkien monivaikutteista kommunikointia. Cast lead-operaation aikana hän sai johtaakseen Israelin ensimmäisen siviili-sodanjohtotilan, jossa hän pyrki siirtämään sotatietoja maailmalle antaakseen sinne tosiasioita sodan laillistamiseksi. Hän painottaa tietojen nopeaa levittämistä sekä kansalle että ennen kaikkea uutistoimistoille, jotka ovat valittaneet IDF:n antamien todellisten tilannetietojen tulevan yleensä auttamatta myöhässä, minkä johdosta maailmalle on välitetty uutistoimittajien omia arvioita tai yksityisten ihmisten, jopa Israelin vihollisen antamia kuvauksia. Jälkikäteen annetut korjaukset ja kuvaukset saavat silloin enää anteeksipyytelevän leiman, mikä ei kiinnostaa yleisöä. Vanhentunut uutinen ei ole uutinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145247
- PLO esittää vastalauseensa sille, että Israelin hallitus päätti siirtää maahan Intiassa asuvia muinaisten juutalaisten jälkeläisiä, Bnei Menashe-juutalaisia. Julkilausumassa PLO:n edustaja valittaa, että Israel tuo maahan ulkomaalaisia palestiinalaisten kustannuksella estäen siten palestiinalaisia palaamaan maahansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145246
- Israelin vankilajohto ja poliittiset päättäjät eivät välitä Hamasin vankien uhkauksista aloittaa nälkälakko. Eilen heidän oli tarkoitus paastota, mutta vankilanjohdon mukaan yhtään ruokalautasta ei palautettu eikä kukaan kieltäytynyt syömästä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145242
- Israelin talous kasvaa tänä vuonna Israelin Pankin uuden arvion mukaan 5.2 %:n vauhtia. Pankki päätti pitää peruskoron 3.25 %:ssa. Työttömyys vähenee, sen arvioidaan putoavan siviiliyhteisössä 5.8 %:iin. Inflaatio oli 12 kuukauden aikana 4.1 %. Kuluttajahintaindeksi nousi toukokuussa 0.5 %. Sekä asuntojen että ruokatarpeiden nopea hinnannousu vaikutti indeksin nousuun. Minimipalkka noussee, se on nyt 3 900 NIS, heinäkuun alusta lähtien 4 100 NIS. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145233
- Israel osoittaa suuttumuksensa ja ihmettelynsä sille, että Jordania valittaa UNESCO:lle Israelin suorittamista arkeologisista kaivauksista Jerusalemin itäosassa ja varsinkin lähellä Länsimuuria, sekä Mughrabi-sillan purkamisesta ja uudelleen rakentamisesta, koska nykyinen on tilapäinen ja vaarallinen. Jordanian valitusta YK:lle tukevat Egypti, Irak, Bahrain, UAE, Cambodia ja Mali. Israel valittaa erityisesti sitä, ettei sen valituksessa edes mainita Israelin ja Jordanian välistä sopimusta. Israel pystyi viivyttämään asian käsittelyä, mutta 21-jäsenen komitea hyväksyi asian ilman äänestystä maanantaina. Pormestari Nir Barkat ei tiedä, mitä nyt tapahtuu, mutta Unescon pääsihteeri Irina Bolkova sanoi aiemmin, ettei hän puutu asiaan, ellei sillä ole yksimielistä päätöstä takanaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-furious-with-jordan-over-condemnation-of-jerusalem-s-old-city-renovation-1.369943

Monday, June 27, 2011

MAANANTAI 27.06.11

1. YRITYKSET Gilad Shalitin vapauttamiseksi näyttävät kehittyvän rumaksi. Hänen vanhempiensa yritykset vaikuttaa Giladin sieppaajien omaantuntoon ja inhimillisyyteen on täysin harhaanjohtava tie, sanovat tarkkailijat, kuten Debkafile toteaa artikkelissaan. Sen sijaan, että he painostavat pääministeri Netanyahua ja hänen hallitustaan suostumaan Hamasin toistuvasti epämääräisiin lupauksiin ja kasvaviin vaatimuksiin, heidän tulisi kampanjoida kansainvälisellä areenalla Hamasia ja sen epäinhimillistä vankinsa kohtelua vastaan vastoin kansainvälisiä lakeja, asiaa tuntevat tarkkailijat toteavat. http://www.debka.com/article/21063/

NETANYAHU esitti vaatimuksen, että Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalais-vankien erikoisoikeuksia tulee vähentää ja pitäytyä vain niihin, mikä kansainväliset säännöt edellyttävät. Tämä aiheutti terävää arvostelua Hamasin johdon taholta, ja Hamasin jäsenet Israelin vankiloissa aloittivat tänään vuorokauden kestävän nälkälakon käytännön muuttamista vastaan. Toiseksi he vaativat, että Hamasin johtaja Yehye al-Sinwar tulee siirtää eristyssellistä normaaliselliin hänen huonon terveytensä vuoksi, kertoo Hamasin hallituksen vankienasiain ministeriön edustaja Riyad al-Ashgar. Ashgar esitti katkeraa kritiikkiä siitä, että ”vankilaviranomaiset ovat kiihdyttäneet kiivaita hyökkäyksiään vankijohtajia vastaan, varsinkin niitä, jotka kuuluvat Hamasiin, ja siirtänyt heitä eristysselleihin”.
Ministeriö kehottaa Gilad Shalitia pitäviä ryhmiä Gazassa pitämään kiinni vaatimuksistaan suostumatta minkäänlaisiin kompromisseihin vankienvaihdossa Israelin kanssa. Al-Ashgar sanoi, että päätös painostaa Hamasin vankeja on osoitus selvästä epäonnistumisesta ja romahtamisesta kehottaen kaikkia palestiinalaisia tukemaan vankien protesteja.

SUNNUNTAINA Gazassa toimiva vankien ja ihmisoikeuksien keskus kehotti Shalitia vartioivia ryhmiä nostamaan vaatimuksiaan todeten, että Israel lopulta kuitenkin suostuu niihin. Keskuksen johtaja Fuad al-Khaffash kehotti ryhmiä pysymään vaatimuksissaan ja ilmoittamaan, että Netanyahun jyrkän kannan vuoksi he ovat pakotettuja nostamaan vaatimuksiaan ja lisäämään niitä. Hän sanoi tämän olevan vähintä, mitä voidaan tehdä Netanyahun päätettyä huonontaa Hamasin vankien asemaa Israelin vankiloissa. Khaffash vakuutti, että tehokkain tapa saada Hamasin vangit vapaiksi on siepata IDF:n sotilaita, ei neuvottelujen kautta. Hän kutsui Gilad Shalitin pitämistä vangittuja suurimmaksi voitoksi vastarinnalle.
Lukuisat ihmisoikeusjärjestöt Israelissa antoivat yhteisen julkilausuman, jossa ne kehottavat Hamasia lopettamaan Shalitin laittoman kohtelun: ”Hamasin viranomaisten tulee välittömästi lopettaa epäinhimillinen ja julma Gilad Shalitin kohtelu, antaa hänen kommunikoida perheensä kanssa sekä antaa Punaiselle Ristille oikeus tavata häntä.” http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=226647
http://blogs.jpost.com/content/netanyahu-decides-rights-palestinian-prisoners

2. AMERIKKALAISET diplomaatit, jotka palvelivat vaikutusvaltaisissa viroissa Ariel Sharonin päättäessä Gazan evakuoimisesta ja parlamenttivaaleista Länsirannalla ja Gazassa, ovat paljastaneet suositelleensa Sharonille päättäväisiä toimia vastoin sitä, mitä hän lopulta päätti. USA:n Israelin lähettinä toimi Dan Kurzer aikana, jolloin Sharon suunnitteli juutalaisten evakuoimista Gazasta ja sen jälkeisiä toimintoja vastauksena Hamasin aloittamaan Israelin alueen pommittamiseen raketeillaan ja kranaateillaan. Kurzer kertoi presidentin konferenssissa odottaneensa Sharonin kovaa vastausta Hamasin rikkomuksiin ja suositelleensa Bushin hallitukselle sen tukemista, mutta Sharon päätti antaa Hamasille mahdollisuuden opetella inhimillistä käyttäytymistä ja lopettaa tulituksensa oma-aloittaisesti. Sharonin politiikka osoittautui virheelliseksi, minkä johdosta tilanne kiihtyi israelilaisten uhrimäärän kasvaessa johtaen lopulta IDF:n cast lead operaatioon Gazassa Olmertin aikana, mikä sekin jäi kesken. IAF on vastavetoja pommittanut tunneleita ja tyhjiä rakennuksia.
Hamas on kaiken aikaa aseistautunut yhä vaarallisemmin asein ja kouluttanut ja harjoittanut sotilaallisia yksiköitään, eikä Israelin johto ole löytänyt sopivaa keinoa sen estämiseksi ilman suoraa sotilaallista operaatiota, mikä edellyttäisi Hamasin hallinnon lopettamista Gazassa.

VALKOISEN TALON johtava neuvonantaja Elliott Abrams kertoi presidentin konferenssiin osallistumisensa yhteydessä JP:n toimittajalle, että vastoin mielipidetiedusteluja, jotka lupasivat Fatahin voittoa 2006 Länsirannan ja Gazan vaaleissa, PA:n johto omiin tietoihinsa perustuen pyysi Sharonia peruuttamaan vaalit peläten vaalitappiota. Sharon kuitenkin vastasi pyyntöön vakuuttavasti ei. Tämä tapahtui muutamia viikkoja ennen vaaleja, jotka pidettiin 25. tammikuuta 2006. Sharon sai toisen aivoverenvuodon ja halvaantui toimintakyvyttömäksi tammikuun 4. päivänä 2006.

Abrams selittää, että Sharon vastusti palestiinalaisten vaaleja alusta pitäen siksi, että yleisen periaatteen vuoksi Hamas ei olisi saanut osallistua vaaleihin ennen kuin se luopui aseistaan. Hän ei kuitenkin halunnut leimautua henkilöksi, joka esti palestiinalaisten vaalit.
Palestiinalaisten keskuudessa oli kuitenkin ryhmiä, jotka pelkäsivät Hamasin vaalivoittoa ja halusivat peruuttaa vaalit. He jopa käyttivät Jerusalemin äänestystä verukkeena niiden peruuttamiseksi, mutta Sharon halusi pysytellä sivussa ottamatta kantaa.
Gondoleezza Ricen tultua USA:n ulkoministeriksi, hän määritteli, että Hamas voi osallistua vaaleihin ilman aseistariisuntaa, mutta ei PA:n hallitukseen, minkä myös EU hyväksyi.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka oli valittu selvällä enemmistöllä toimeensa Jasser Arafatin kuollessa 11.11.2004, kannatti vaalien pitämistä ajallaan, koska hän uskoi voittavansa kuten edellisissä vaaleissakin. Tästä alkoi palestiinalaisen yhteiskunnan repeytyminen Hamasin johtamaan Gazaan ja Fatahin johtamaan Länsirantaan.
Elliott Abrams tunnustaa, että USA:n politiikka oli silloin virheellinen. Hän mainitsee ironisena yksityiskohtana, että Hamasin vaaliteema oli ”Toivo ja muutos” (Hope and Change) minkä presidentti Obama omi vaaliteemakseen. (JP, H Keinon)

3. PLO:N toimeenpaneva neuvosto (Palestiinan vallankumousneuvoston hallitus) käsitteli sunnuntaina YK:lle tehtävää Palestiinan valtion perustamisesitystä päättäen virallisesti jättää esityksen YK:n turvallisuusneuvostolle, jonka tulee käsitellä asiaa kokouksessaan ja suositella tai kieltää sen käsittelyn YK:n yleiskokouksessa.
Esityksen mukaan Palestiinan valtio tulee perustaa 1949 aselepolinjojen mukaan vähäisin maavaihdoin. Uudelle valtiolle haetaan samalla YK:n jäsenyyttä sekä sen itsemääräämis-oikeuden tunnustamista YK:n peruskirjan sääntöjen mukaan. Näin kertoo PA:n virallinen uutistoimisto Wafa.
PLO:n hallituksen sihteeri Yasser Abed Rabbo totesi Wafan mukaan, että ”esitys lähtee Palestiinan kansan halusta saavuttaa oikeudenmukainen ja kestävä rauha, jossa Palestiinan valtio elää itsenäisenä turvallisesti ja rauhassa naapureittensa kanssa”, kuten Wafa kertoo.
”PLO:n johto kehottaa kaikkia maailman valtioita ilman poikkeusta kannattamaan sen esitystä valtiosta YK:ssa, mitä se pitää lähtökohtana neuvottelujen aloittamiseksi perustuen arabi-aloitteeseen, kvartetin periaatteisiin, Obaman esittämiin aloitteisiin sekä EU:n päätöksiin”.

ISRAELIN JOHTO on samaan aikaan jatkanut operaatioitaan maailman valtioitten johtajien taivuttamiseksi hylkäämään PLO:n tekemän esityksen. Ulkoministeri Lieberman matkusti
Croatiaan, Albaniaan ja Itävaltaan, ja viikkoa myöhemmin pääministeri Netanyahu matkustaa Romaniaan ja Bulgariaan ja myöhemmin Puolaan ja Unkariin voidakseen vielä vaikuttaa näitten maitten johtoon ja äänestyskäyttäytymiseen YK:ssa.
Toistaiseksi USA, Italia, Saksa ja Alankomaat ovat ilmaisseet vastustavansa esitystä. Artikkelissa todetaan, että Israel haluaa 60 länsimaan vastustavan esitystä, minkä katsotaan edustavan ”moraalista vähemmistöä”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=226679

4. UUTISOTSIKOITA
- Ulkomaiset journalistit pitävät kohtuuttomana Israelin päätöstä pitää kaikkia flotilla II:n aluksissa matkustavia heidän asemastaan riippumatta Gazan kauppasaarron rikkojina, mistä he joutuvat vastaamaan. Heidät kuljetetaan Ashdodin satamaan ja heille annettaan 3 vrk aikaa hakea oikeuden päätöstä saada jäädä maahan, muussa tapauksessa kaikki karkotetaan lähtömaihinsa. Flotilla II on joutunut vaikeuksiin; Kreikka pidätti kuusi alusta satamassaan ja Kypros kieltäytyy huoltamasta niitä satamassaan. Egypti tarjoaa, että alukset voivat seilata El Arishiin ja viedä tavarat sieltä rekka-autoilla Gazaan. Israelin merivoimat ovat vakaasti päättäneet, ettei yhtään alusta päästetä tutkimatta Gazaan. Kaikki toivovat, että tämä ilkeä episodi saataisiin tällä kertaa ohitettua ilman väkivaltaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145197
- Rajapoliisin joukot tuhosivat Harchivin parakkikylän Elon Moreh juutalaisyhteisön lähettyvillä Samariassa sunnuntaina. Tämä ratsia oli erikoisen raaka ja väkivaltainen, poliisin tuhotessa tai vahingoittaessa useita yksityisautoja sekä pahoinpidellessä asukkaita. Muutamia heistä pidätettiin. Aiemmin tässä kuussa laaja poliisin ja sotilaitten joukko tuhosi erittäin väkivaltaisesti Alei Ayin parakkikylän lähellä Shiloa Binyaminin alueella. Väkivalta näyttää nousseen poliisien ja sotilaitten käyttäytymisen merkittävimmäksi toimintamalliksi entistä selvemmin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145208
- Israel on hyväksynyt saksalaisen välittäjän tekemän välitysesityksen Gilad Shalitin vapauttamiseksi, vaikka Hamasin taholta kerrotaan, ettei uutta esitystä ole tehty. Netanyahu sanoi, että esitys on Israelille raskas, mutta inhimillisistä syistä johtuen hän on valmis hyväksymään sen. Hän sanoi samalla, että on oletettavissa, että Gilad Shalitia pidetään täysin epäinhimillisissä olosuhteissa. Jopa Kansainvälinen Punainen Risti on herännyt ja alkanut vaatia oikeutta nähdä vankia, viiden vuoden jälkeen! http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145199
- IDF päätti purkaa osan rakentamastaan turva-aidasta Billin arabikylän lähellä, jonka liepeillä on protestoitu joka perjantaina monen kuukauden ajan. IDF:n johto on saanut selville, että protestien rahoitus tulee ulkomailta, kuten myös monet pahimmat kiihottajat. Aita rakennetaan uuteen paikkaan, jonka pitäisi tyydyttää myös arabeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145200
- Cellcom-yhtiön 27-vuotias työntekijä teki väärän käännöksen ajaessaan asioillaan Jerusalemin itäosassa ja päättyi Issawian arabikylään. Arabit alkoivat kivittää hänen autoaan, vetivät hänet ulos autostaan ja pahoinpitelivät hänet sairaalakuntoon. Hänen autostaan särjettiin kaikki lasit ja murjottiin pellit muun vahingon lisäksi. Poliisi aloitti terroristien jahtaamisen saadakseen heidät vastuuseen teostaan. Toiset arabit suojasivat ajajaa estäen hänen murhaamisensa, kunnes poliisi tuli paikalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145204
- Turismiministeri Stas Misezhnikov käy pääministeri Netanyahun kanssa tarkastamassa tilannetta Kuolleenmeren ympäristössä, joka tekee hidasta kuolemaa poliitikkojen ja luonnonsuojelijoitten kiistellessä keskenään parhaasta tavasta pelastaa henkitoreissaan oleva meri, jota haetaan maailman luonnonsäätiön yhdeksi uudesta seitsemästä ihmeestä. Ministerin suunnitelman mukaan meren eteläpäähän kasautunut suola on koottava kokonaan pois ja kuljetettava muualle. Hanke maksaa 7 miljardia USD, lisäksi alueen kunnostaminen maksaa yhden miljardin lisää. Jordanian kanssa suunniteltu kanava Punaiseltamereltä on edelleen yksi vaihtoehto, mutta luonnonsuojelijat epäilevät sen muuttavan meren ympäristön. Kanavan yhteyteen suunnitellaan vedenpuhdistuslaitosta, joka antaisi juomavettä Jordanialle. Jordania suunnittelee yhden pohjavesialueen hyödyntämistä, mutta tutkimusten mukaan sen vesi on vaarallisen radioaktiivista. Jordania kuitenkin edistää hanketta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145206

Sunday, June 26, 2011

SUNNUNTAI 26.06.11

1. TÄNÄÄN IDF:n sotilas Gilad Shalit on virunut täydet viisi vuotta Hamasin maakuopassa. Yrityksiä hänen vapauttamisekseen on tehty monella tasolla. Hänen vanhempansa Aviva ja Noam Shalit alkavat näyttää lopen uupuneilta ja toivottomilta, jopa katkerilta, loputtomien lupausten ja vakuutusten viidakossa, että ”kaikkea on kokeiltu hänen puolestaan” ja, kuten pääministeri Netanyahu kertoo edellisen pääministeri Olmertin tavoin, ”ei mene päivääkään, ettei hän muistaisi sotavankia ja tekisi työtä kaiken päivää hänen hyväkseen”.
Eilen Ranskan Israelin lähettiläs Christophe Bigot kävi tapaamassa Giladin vanhempia heidän protestiteltassaan pääministerin asunnon ulkopuolella Jerusalemissa.
24-vuotias Gilad Shalit on sekä Israelin että Ranskan kansalainen, minkä johdosta Ranska tuntee erityistä mielenkiintoa hänen kohtalostaan. Hänet sieppasi Hamasin lähettämä kommandojoukkue 25.kesäkuuta 2006 hänen partioidessaan tankillaan Gazan turva-aidan varrella. Hamasin kommandoyksikkö tuli Israelin puolelle salaista tunnelia pitkin, tuhosi ensin panssarinyrkillään vartiotornin ja sitten tankin, jossa Gilad oli, vieden haavoittuneen Giladin panssariaitaan tekemästään aukosta Gazaan ja epäinhimilliseen vankeuteen.

GILAD Shalitin perhe sitoi eilen itsensä teräsketjuilla teräsaitaan symbolina olosuhteista, joissa häntä pidettäneen. Herzliassa joukko tunnettuja kuuluisuuksia vietti tunnin siellä valmistetussa vankihuoneen kaksoiskappaleessa myötätunnon osoitukseksi.
Ranskan ihmisoikeuslähettiläs Farncois Zimeray kertoi journalisteille, että Ranska pitää Giladia Ranskan kansalaisena. ”Häntä pidetään panttivankina vastoin ihmisoikeuksia”, Zimeray kertoi JP:n toimittajalle lisäten: ”Muutaman kuukauden kuluttua kansainvälinen yhteisö tulee päättämään Palestiinan valtion perustamisesta. En tiedä, mikä asemamme tulee olemaan. Sen vain voin sanoa, että maan, joka uskottelee olevansa lainkuuliainen valtio, tulee osoittaa kunnioitusta keskeiselle kansainväliselle laille.”

Noam Shalit sanoi katkeran tuntuisesti journalisteille, että he ovat väsyneitä ja pettyneitä toistuviin verukkeisiin ja anteeksipyyntöihin. Hän sanoi, että ainoa, mitä pääministeri Netanyahu lupasi, on yrittää koventaa palestiinalaisvankien lepokotiolosuhteita, eikä sanonut uskovansa, että sekään onnistuu pääministeriltä.
Hamasin edustaja vakuutti, että ”Netanyahun rikollinen politiikka estää Giladin vapauttamisen, ja ettei hän näe päivänvaloa, ennen kuin Hamasin vaatimat 1000 vankia on vapautettu”. Hamasin ”sotilassiipi” Issa din al-Qassam julkisti videon, jossa Gilad näytettiin vanhana miehenä. Kuvassa Giladin kasvot oli korvattu IAF:n navigaattorin Ron Aradin kasvokuvilla, jonka kohtalosta ei koskaan ole saatu varmaa tietoa jouduttuaan Hizbullahin vangiksi hänen koneensa saatua osuman Libanonin yllä 1986 ja Aradin laskeuduttua laskuvarjolla maahan.

RANSKAN Israelin lähettiläs Christophe Bigot luovutti Noam ja Aviva Shalitille presidentti Nicolas Sarcozyn Gilad Shalitille osoitetun kirjeen, jossa hän kehotti Hamasia vapauttamaan Giladin tai ainakin antamaan Punaisen Ristin edustajan tavata hänet. Sarcozy vakuutti kirjeessään antautuneensa täysin hänen vapauttamisekseen ja uudistavansa lupauksen, jonka hän antoi Noam Shalitille kesäkuun 10. päivänä Elysee palatsissa. Sarcozy sanoo uskovansa, että heidän toivonsa Giladin vapauttamiseksi pian toteutuu, mistä hän sanoo saaneensa tukea myös arabimailta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=226538

Hamasin perustajajäsen Mahmoud Zahar totesi eilen, ettei tällä hetkellä ole mitään ajankohtaisia neuvotteluja Giladin vapauttamiseksi. Sen sijaan hän kehotti muistamaan palestiinalaisia vankeja Israelin vankeudessa, jotka eivät ole 32 vuoteen nähneet päivän valoa, mikä on karkea valhe, sillä joka päivä he saavat ulkoilla olosuhteissa, jotka ovat nykyaikaisemmat kuin mitä monella muslimilla on varaa kotonaan, jopa opiskella ilmaiseksi tohtorin tutkintoon saakka. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=226551
Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosos aikoo vaatia, että YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon esittää YK:n nimissä vaatimuksen Giladin vapauttamiseksi. Prosos jätti valtuuskirjansa Ban ki-Moonilla päivä sen jälkeen, kun hänet valittiin yksimielisesti toiselle virkakaudelle. Qatarin YK-lähettiläs Nassir Abdulaziz Nasser valittiin YK:n yleiskokouksen presidentiksi Sveitsin lähettilään Joseph Deissin toimikauden loppuessa syyskuussa. Iranin lähettiläs Mohammad Khazaie valittiin YK:n yleiskokouksen varapresidentiksi. Monien muitten maitten lähettiläät toimivat 66. yleiskokouksen varapresidentteinä turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen lisäksi. (JP)

2. PA:n ”rauhanneuvottelija” Saeb Erekat esitti kvartetin edustajille edustamansa järjestön neljä ehtoa, joilla se voi suostua keskustelemaan rauhasta Israelin edustajien kanssa. Erekat toimii neuvottelijan asemassa PLO:n edustajana. Erekat esitti vaatimuksena Saudi Arabiassa ilmestyvän lehden Al-Watan haastattelussa perjantaina. Ehdot ovat seuraavat:
- Täydellinen rakennuskielto alueilla, jotka liitetään Palestiinan valtioon. (Esimerkkinä parvekkeen rakentaminen 40-vuotta vanhaan taloon Ramat Eshkolissa tai Ranskalaisella Kukkulalla on kielletty.)
- Keskustelujen pohjana pidetään 1949 aselepolinjoja yhteisesti sovituin aluevaihdoin.
- EU:n tulee tukea Fatahia sen sovintoneuvotteluissa Hamasin kanssa. (Vaatimuksessa ei puututa millään tavoin EU:n vaatimukseen, että voidakseen saada EU:n tunnustuksen, Hamasin tulee hyväksyä sen asettamat kolme ehtoa).
- EU tukee täysin PLO:n tekemää esitystä YK:lle Palestiinan valtion perustamiseksi toteamuksella, ettei se millään tavoin hankaloita neuvotteluja Israelin kanssa.

EREKATIN esittämät vaatimukset ovat kuin sodan voittaneen valtion hävinneelle osapuolelle antama ultimaatumi, josta ei ole varaa neuvotella. Erekat näyttää unohtaneen, että PA taisteli arabivaltioitten mukana Israelia vastaan kaikissa sen ja arabimaitten välisissä puolustus-sodissa, jotka ne surkeasti hävisivät. Israelin peräkkäisten hallitusten toistuvien myönnytysten ja jahkailujen vuoksi tilanne on luisunut käsistä, ja antanut palestiinalaisille lähes vapaat kädet esittää toistaan mahdottomampia vaatimuksia ”maailman taputtaessa karvaisia käsiään”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145186

3. ISRAELIN varapääministeri Moshe Yaalon teki viime viikolla salaisen vierailun Turkkiin, jossa hän viimeisteli Turkin johtajien kanssa sopimuksen, jolla sotilaallinen yhteistyö maitten armeijoitten välillä uudistetaan Välimeren itäisellä alueella. Turkin teräväsanainen pääministeri Recep Tayyip Erdogan on joutunut nielemään kärkevät syytöksensä, joita hän heitteli Israelin johtajia vastaan viimeisen kahden vuoden aikana. Hän on joutunut toteamaan, että hänen kaavailevansa politiikka, jossa ystävyyssuhteet osoitetaan jokaiselle lähivaltiolle, ovat kärsineet pahan haaksirikon Syyrian viimeisten viikkojen kehityksen alkaessa vaarantaa Turkin valtion rajoja ja turvallisuutta.

USA esitti terävän vastalauseen sille, että Syyria keskitti neljännen divisioonansa Turkin rajan tuntumaan, jonka takana yli 10 000 syyrialaista asuu tilapäisessä telttamajoituksessa, ja Syyrian armeijan liikkeiden pelottelemina uusia pakolaisryhmiä on valmis ylittämään rajalinjan. Vaarana on, että Syyria voi pommittaa ohjuksillaan Turkin sotilastukikohtia. Koska Turkki on Naton jäsen, hyökkäys sitä vastaan aktivoisi myös Naton keskusjohdon.
Perjantain rukousten jälkeen seuranneissa mielenosoituksissa ihmisoikeusaktivistit sanovat 19 mielenosoittajan saaneen surmansa eri puolilla maata. Libanonin puolelle pakeni tuhatkunta syyrialaista rajan lähellä olevista kylistä ja kaupungeista.
Debkafilen mukaan Turkki valmistelee uutta 12 000 – 15 000 ihmisen leiriä Abaydissa 10 km:n päässä rajalta. Syyrian armeijan neljättä divisioonaa komentaa Bashar Assadin nuorempi veli Maher, joka ei kaihda käyttää kovaa kättä mielenosoittajia vastaan.

TURKIN johto on siistinyt terminologiaan ja valmistellut sovintoa Israelin kanssa. Se sanoutui irti ”flotilla II:n” valmisteluista ja tukemisesta. USA:n Valkoinen Talo esitti terävän varoituksen kansalaisilleen, että osallistuminen flotillaan on rikos USA:n lakia vastaan. Vaikka Mavi Marmara-alus ei ole valmis osallistumaan Gazan saarron murtamisyritykseen, järjestäjät vakuuttavat, että flotilla II toteutetaan, siihen osallistuu 10 matkustaja- ja kaksi rahtialusta. Alukset seilaavat eri Välimeren maista Kyproksen rannikon edustalla. Amerikan kansalainen kirjailija ja runoilija Alice Walker osallistuu retkeen ”Audacity of Hope” aluksella, joka nimettiin Obaman yhden elämäkertateoksen mukaan. Matka Gazaan alkaa tiistaina tällä viikolla.
Täkynä Turkin johdon hyvittelemiseksi käytettiin lupausta, että Turkki saa takaisin välittäjän roolin Israelin ja palestiinalaisten keskusteluissa. Turkin odotetaan taivuttavan Hamasin johdon kvartetin esittämään kolmeen vaatimukseen ja vapauttavan Gilad Shalitin. http://www.debka.com/article/21061/

4. UUTISOTSIKOITA
- Hizbullah siirtää pitkän matkan ohjuksiaan Syyriassa olevista tukikohdistaan Libanoniin pelätessään Bashar Assadin hallituksen kaatuvan. Ne siirretään Bekaan laaksoon Hizbullahin siellä sijaitseviin tukikohtiin. Kysymys on Fajr-3 ja Fajr-4 sekä Zilzal-ohjuksista, kertoo ranskalainen lehti Le Figaro. Hizbullahin pelkona on, ettei Assadin jälkeen vallan saanut hallitus välttämättä ole yhtä suosiollinen kuin nykyinen. Nimeämättömät tiedustelujärjestöt seuraavat ohjusten siirtoa, kertoo lehti. Ohjuksia kuljettavat rekat on naamioitu IDF:n iskun pelossa. Uutinen kertoo myös satojen syyrialaisten pakolaisten tulosta Libanoniin suojaa etsien, useilla heistä on luotien aiheuttamia haavoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145182
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah syytti perjantaina, että USA:n Beirutin lähetystössä majaileva CIA on värvännyt libanonilaisia toimimaan vakoilijoina Hizbullahin sisällä Israelin hyväksi. Hän väittää Israelin turvautuneen CIA:n apuun epäonnistuessaan itse soluttaa vakoilijoita Hizbullahin sisäpiiriin. USA kieltää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145190
- Venezuelan presidentti Hugo Chavez on hänelle tehdyn leikkauksen jälkeen kriittisessä kunnossa Havannassa. EFE-uutistoimiston mukaan Chavezin tytär Rosines ja äiti Marisabel Rodriquez lennätettiin kiireesti Kuubaan. Hänen kerrotaan sairastaneen eturauhassyöpää. Hän tarjoutui välittämään Muammar Gaddafin ja Libyan kapinallisten välillä. Hänen aikanaan Iranin ja Venezuelan välille kehittyi läheinen ystävyys kuten myös Hizbullahin kanssa. Suhteet Israelin kanssa katkesivat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145185
- Oslon poliisin suorittaman tutkimuksen mukaan kaikki Oslossa vuonna 2010 tehdyt 186 raiskausta ovat muslimisiirtolaisten tekemiä. Eräs haastateltu raiskauksen uhri kertoo raiskaajan todenneen, että hänen Islamin uskonsa sallii raiskauksen. Tapaukset jakautuvat useisiin kategorioihin, suurin, 86 tapausta, on pahoinpitely ja raiskaus, niissä uhri pystyi tunnistamaan raiskaajan. Kaikkiaan 83:ssa tapauksessa uhri kertoi hyökkääjän olevan ulkonäyltään ei-eurooppalaisen, Pohjois-Afrikasta, Lähi Idästä tai Aasiasta. Nämä ryhmät ovat 14.3 % Oslon väkiluvusta, mutta 80 %:ssa tapauksista hyökkäyksen uhri on norjalainen nainen, Artikkelin mukaan sama tendenssi on havaittavissa myös Ruotsissa. Eräs blogaaja Israelissa arvioi, että nämä raiskaajat ovat myös anti-semitistejä. Hän arvioi, että Norjassa toistuu ”Sodoman synti: Leivän yltäkylläisyys ja huoleton joutilaisuus” (runsaista öljytuloista johtuen), mikä saa kyllästyneet ihmiset etsimään virikkeitä muualta, Israelin toimista Nablusissa tai Hebronissa kokonaan syrjäyttäen täysin muslimien tekemät rikokset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145161
- Iranin presidentti Ahmadinejad tapasi Libanonin ulkoministerin Adnan Mansourin Teheranissa järjestetyssä kansainvälisen terrorismin konferenssissa. He syyttivät sekä Yhdysvaltoja että Israelia kansainvälisen turvallisuuden vaarantamisesta. Iranin presidentti onnitteli Libanonin uutta hallitusta, jota johtaa Najib Mikati ja tarjoutui toteuttamaan maitten välille solmitut sopimukset. Libanonin hallituksessa on 30 ministeriä, joista 18 on Hizbullahin jäseniä. Ahmadinejad totesi puheessaan lauantaina, että sekä holokaust että WTC:n tuplatornien tuhoaminen 11.suuskuuta 2001 ovat verukkeita, joitten varjolla USA ja Israel alistavat muslimeja samalla käärien mahtavat voitot pelokkailta muslimeilta. Hän arvioi, että jos 11/09/2001 hyökkäykset voitaisiin puolueettomasti tutkia, salaisuus paljastuisi, mutta USA ei suostu siihen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iran-and-lebanon-brand-israel-main-source-of-terror-in-mideast-1.369665