Friday, June 17, 2011

PERJANTAI 17.06.11

1. TURKIN johdon äänenpainot Syyrian sotatoimille omia kansalaisiaan ja kaupunkejaan vastaan ovat jyrkentyneet ”ystävyyssuhteista” huolimatta. Syyriasta armeijan julmia toimia Turkin puolelle paenneita on uusien arvioiden mukaan 8 900. Armeijan ja mielensoittajien välisissä kahakoissa on ihmisoikeusjärjestön laskelmien mukaan saanut surmansa 1 300 ihmistä. Näitä lukuja ei ole pystytty verifioimaan, koska puolueeton media on suljettu pois maasta ja journalistien toimia seurataan ja heidän raporttejaan tarkkaillaan kovalla kädellä. Armeija sanoo menettäneensä 120 sotilasta ja turvallisuusvirkailijaa, jotka surmattiin Jisr al-Shughourin kaupungin lähellä. Valtion TV näytti videota, jossa sotilaat avasivat löytämänsä joukkohaudan, johon turvallisuusvirkailijoita oli haudattu virkapukuineen.

Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu sanoi vierailtuaan pakolaisleirissä ja keskusteltuaan torstaina kolmen tunnin ajan Syyrian presidentin lähettämän delegaation kanssa, jota johti Hassan al-Turkmani, että ”Turkki haluaa vahvan, rauhallisen ja menestyvän Syyrian, minkä saavuttamiseksi tarvitaan kaikenkattavia uudistuksia demokratisointia kohti, jonka turvaa presidentti Bashar al-Assad”. ”Tämän saavuttamiseksi väkivalta täytyy lopettaa välittömästi. Eilen näin selvästi pelon ihmisten silmissä ja olen heidän puolellaan,” Davutoglu kertoi syyrialaiselle delegaatiolle lisäten, että Syyria on Turkin läheisin ystävä.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon esitti samankaltaisia vaatimuksia kuin Davutoglu, mutta kuka hänen puheitaan kuuntelee ja ottaa todesta, ”koska YK:lla ei ole hampaita”.
Turkki suunnittelee sotilaittensa lähettämistä Syyrian puolelle rajaa muodostamaan puskurivyöhykettä sekä pakolaisleirien että pohjoisosan kurdiheimojen suojaksi.
Asiantuntijat, kuten Israelissa vieraileva professori Henri J Barkey arvioivat, että Turkin ja Syyrian välisissä ystävyyssuhteissa on julkisista lausunnoista huolimatta tapahtunut paha repeämä, joka tulee pahenemaan, elleivät Syyrian armeijan kovat otteet lopu. Barkeyn arvion mukaan käännekohta oli se, jolloin Bashar Assad lähetti panssarinsa helikopterien ja hävittäjien tukemina Jisr al-Shughourin kaupunkiin vajaan 20 km:n päässä turkin rajasta. Hän arvioi, että Bashar Assad teki raskaan virheen lähettämällä sotilaat kaupunkiin, mikä pakotti asukkaita pakenemaan sekä Turkin että myös Syyrian puolelle odottaen armeijan jatkotoimia.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225388

Israelissa seurataan suurella mielenkiinnolla Turkin ja Syyrian suhteiden kehittymistä, sillä Turkin johdon viimeiset lausunnot ovat osoittaneet tiettyä pehmenemistä Israelin suuntaan. Esimerkkinä tästä on Davutoglun pyyntö IHH:lle peruuttaa tai siirtää flotilla II:n purjehdus kohti Gazan rannikkoa selittäen, että Egyptin avattua Rafahin terminaalin Gazaan tilanne on muuttunut ja että on syytä seurata sen seurauksia gazalaisten elämään. Flotillan toiset järjestelyihin osallistuneet järjestöt aikovat kuitenkin toteuttaa suunnitelmansa. Israel salli myös Turkin punaisen kuunsirpin päästä autokolonnansa kanssa Gazaan Israelin kautta.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan odottaa kuitenkin anteeksipyyntöä ja korvauksia uhrien omaisille ensimmäisestä flotillasta, jossa 9 turkkilaista sai surmansa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225391

2. LIBANONIN mufti, hengellinen muslimijohtaja, Mohammed Rashir Qabbani poltti päreensä keskustellessaan palestiinalaisia pakolaisia ja eri ryhmittymiä edustavan delegaation kanssa virastossaan järjestetyssä tilaisuudessa Beirutissa, jossa oli tarkoitus käsitellä syytöksiä palestiinalaisten tekemistä hyökkäyksistä valtion ja islamin wakfin, muslimisäätiön, omistamaa maata vastaan. Mufti tunnetaan entuudestaan kärkevistä lausunnoistaan, mutta tämä purkaus ylitti kaikki entiset saaden delegaation jäsenet shokin valtaan.
”Olemme pitäneet teitä vierainamme emmekä enää halua teitä”, hän puuskutti lisäten pakolaisdelegaation jäsenten pyrkiessä esittämään vastalauseensa: ”Palestiinalaiset ovat roskajoukkoa emmekä ole enää peloissamme heidän aseistaan. Te ette tule koskaan voittamaan, eikä myöskään teidän ajamanne asia.”
Kiivastunut mufti Qabbani ajoi myöhemmin palestiinalaispakolaisten delegaation ulos virastostaan.

Libanonissa asuu noin 400 000 pakolaisen nimellä kulkevaa ihmistä, useimmat heistä erittäin ahtaissa ja takapajuisissa leireissä. Qabbanin syytti palestiinalaisia wakfin maitten anastamisesta talojensa rakentamiseksi todeten, että hän tulee puolustamaan wakfin maita, vaikka itse kärsisi siinä taloudellista vahinkoa.

DELEGAATION jäsenet sanoivat olevansa äärimmäisen yllättyneitä muftin hyökkäyksestä: ”Hän kutsui meitä roskajoukoksi, eikä edes antanut meille tilaisuutta puolustautua.”
PLO:n pääsihteeri Beirutissa Samir Abu Afash sanoi raportoineensa tilaisuudesta PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille, joka kehotti pakolaisten edustajia panemaan jäitä hattuun eikä vastaamaan samalla mitalla Qabbanin syytöksiin, ettei tilanne pahenisi.
Libanonin aiempi pääministeri Fuad Siniora esitti delegaatiolle anteeksipyynnön muftin puolesta.
PA:n uskonnollisen oikeuden edellinen johtaja sheikki Tayseer Tamimi tuomitsi jyrkin sanoin mufti Qabbanin hyökkäyksen vaatien hänen anteeksipyyntöään. Hän sanoi, etteivät muftin antamat lausunnot sovi hänen korkeaan asemaansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225297

3. KANSANEDUSTAJA Ayoub Kara (Likud) kehottaa Israelia lähettämään humanitääristä apua Turkin puolelle paenneille syyrialaisille. Hän esittää asiansa kahdessa pääministeri Erdoganille lähettämässään kirjeessä. Kara on Negevin ja Galilean apulaisministeri.
”Niiden nimissä, jotka etsivät vapautta, pyydän teitä sallimaan lähetystön, jota itse johdan, tuomaan humanitääristä apua Turkkiin paenneille syyrialaisille,” Kara kertoo kirjeessään ja jatkaa: ”Druusina, jolla on laaja alueellinen näkemys, olen syvästi huolestunut Syyrian kansasta kokonaisuudessaan, mutta erityisesti pakolaisista, jotka on pakotettu pakenemaan kodeistaan. Vapaana henkilönä, joka asuu demokraattisessa Israelissa, toivon kaikkien kansojen saavuttavan vapauden, joka kuuluu heillä synnyinoikeutena.”
Kara sanoo Turkin lähetystön hämmästyneen hänen jättämästään kirjeestä, joka esitetään pääministeri Erdoganille tällä viikolla.

KNESSETIN Israel/Turkki ystävyysjärjestön johtaja kansanedustaja Robert Tibayev laati Erdoganille kirjelmän, jonka allekirjoittivat 12 kansanedustajaa Kadimasta, Meretzistä ja Laborista. Kirjelmässä onnitellaan Erdogania vaalivoitosta ja toivotaan uuden luvun aloittamista maitten välisissä suhteissa, jotka ovat hyödyttäneet molempia maita. Hän pyytää ”unohtamaan menneet ja varsinkin Mavi Marmaran ikävät muistot ja uudistamaan pitkän historian todistamaa ystävyyttä ja yhteistoimintaa kansojemme välillä”.
Ke Sheetrit (Kadima) muistutti, että ajoittaisista ongelmista huolimatta taloussuhteet jatkuvat erittäin hyvinä eivätkä suhteitten väliin nousseet esteet saa romuttaa niitä. Hän muistutti, että Erdogan käytti konfliktia poliittisena aseena, mutta siihen ei ole enää tarvetta. (JP)

4. ISRAELIN arabikansaedustaja Ibrahim Sarsour, jota on pidetty suhteellisen maltillisena ja oloihinsa kovin tyytyväisenä, osoitti Abdul Rahman klubilla pitämässään puheessa – arabiaksi, kuinkas muuten, - mitä pinnan alla velloo. Sarsour valittiin Knessetiin Ra´am-Ta´al United Arablist puolueen edustajana, jota hän myös johtaa.

SARSOUR kertoi kuulijoilleen, että hän tukee Hizbullahia, jonka hän sanoo voittaneen Israelin Libanonin kakkossodassa vuonna 2006. Hän kehotti puheessaan Hizullahia jatkamaan samaan tahtiin. Hänen puheensa käänsi arabiasta englanniksi ja antoi julkisuuteen Walid Shoebat, muhamettilaisuudesta kristinuskoon kääntynyt arabi, entinen militaristisen islamin kannattaja ja PLO:n jäsen.

SARSOUR sanoi Hizbullahista tähän tapaan: ”Todella, Etelä Libanonissa on joukko, joka on rohkeasti nostanut päänsä haastaen USA:n ja Israelin ylivallan – operaatio, jolla on arvokkuuden siemenet. Sisäinen hallinto on hyvin suunniteltu umman (islamin kansan) hyödyksi.” Hän kutsui puheessaan Libanonin kakkossotaa maanjäristykseksi Richterin ja Israelin poliittisella asteikolla mitattuna 10 voimakkuudella. ”Jälkijäristykset ovat jatkuneet tähän päivään saakka, eivätkä Israelin johtajat, pääministeri, puolustusministeri ja sisäministeri välttyneet joutumasta nöyryytetyiksi.”
”Pidä mielessäsi, että Hizbullah omaa voiman ja strategisen näyn paikallisesti ja alueellisesti. He miettivät, miten uusia tämä pelko Israeliin ja miten murskata sen puolustus, joka on Israelin olemassaolon keskeinen pilari. Ja kun tämä tapahtuu, se osoittaa Israelin puolustuksen äärimmäistä luisumista alaspäin.”
Shoebat vertaa Sarsourin Ra´am Ta´al puoluetta Kahanen lakkautettuun puolueeseen ja hämmästelee, miksi Sarsour voi jatkaa puolueensa kanssa, vaikka se on kapinallinen arabipuolue, joka suitsuttaa Israelin vastaista retoriikkaansa enemmän kuin mikään muu ääriryhmä maassa.
Toisessa yhteydessä Sarsour selittää, että ”länsimaat asettivat Israelin itäiseen islamilaiseen ympäristöön kuin okaaksi kyljessä ja kurkussa häiritäkseen islamilaista yhteyttä ja estääkseen islamilaista jättiläistä omaksumaan sille kuuluvan asemansa”.
SHOEBAT selittää, että puhuessaan israelilaisille sen omalla kielellään tai länsimaille englanniksi hän on siivonnut puheistaan kaikki hyökkäävät ilmaisut. ”Israelin ei tule pitää minua viidentenä kolonnana vaan oleellisena osana yhteiskuntaa, jolla on paljon annettavana maan rakentamiseksi ja toimiessa siltana Israelin juutalaisten ja arabien sekä muslimien välillä.” Shoebat ihmettelee, miten pitkälle Israel antaa ääriryhmien johtaa kansaa ja toteaa, että pluralistisessa yhteiskunnassa jopa jihadistit voivat toimia kansan palvelijoina.
Artikkeli päättyy Sarsousin johtaman islamilaisen liikkeen (Muslimiveljeskunta) eteläisen haaran videoon, jossa lastentarhan lapset innolla rukoilevat tähän tapaan: ”O Allah, teurasta heidät! O Allah, tee juutalaisvaimoista leskiä – tee heidän lapsistaan orpoja – hajota heidän perheensä, anna pimeä päivä arabeille, jotka työskentelevät heidän kanssaan. O Allah, älä nosta heidän voitonlippuaan äläkä täytä heidän tavoitteitaan.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144978

5. UUTISOTSIKOITA
- Netanjiassa 4-kerroksisessa asuintalossa sattunut kaasuräjähdys surmasi neljä ihmistä ja haavoitti 90. Poliisi on pidättänyt kaksi epäiltyä, joko huolimattomuudesta tai tahallisesta johtojen katkomisesta, mutta ei halua kertoa enempää. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=225417
- Israel pitää UNRWA:n julkistamaa raporttia Gazasta yksipuolisena ja virheellisenä. Raportissa syytetään, ettei Israel anna lupia koulurakennuksille, mutta todellisuudessa sen vaatimia tiloja ei ole koskaan esitetty hyväksyttäviksi. Lisäksi raportista on jätetty pois rakennettuja koulutiloja tai annettu vääriä tietoja. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225407
- Kahden kuukauden rauhallisen kauden jälkeen terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle tänään, vaurioista ei ole raportoitu. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=225373
- Egyptissä vakoilusta syytettynä pidätetty Ilan Grapel joutuu oikeuteen viikon sisällä. Hän vakuuttaa syyttömyyttään todeten, että kaikki aineisto on hänen websivullaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225368
- Egyptiläinen rikkaan perheen poika, lääkärikoulutuksen saanut Ayman Sawahri valittiin al-Qaidan uudeksi johtajaksi Osama bin Ladenin jälkeen. Hänen ensimmäiset lausuntonsa eivät lupaa Israelille rauhallista ja menestyvää aikaa. Hänen uskotaan asuvan jossain Pakistanin ja Afganistanin välisellä vuoristoalueella. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225400

Thursday, June 16, 2011

TORSTAI 16.06.11

1. USA:n presidentti Barack Obama yrittää vielä kerran ennen syyskuun ratkaisevaa päivää saada lukkiutuneet rauhankeskustelut alkamaan Washingtonissa järjestettävällä ”kolmi-kantaisella huippukokouksella”, kuten he sitä nimittävät. Tähän kokoukseen on kutsuttu pääministeri Netanyahu ja PA:n ilman mandaattia puheenjohtajan, ”presidentin” asemaa pitävä Mahmoud Abbas, presidentti Obaman toimiessa ”takapiruna”, eli kokouksen isäntänä ja erotuomarina. Uutisten mukaan sekä Netanyahu että Abbas ovat tiettävästi hyväksyneet kutsun – tämä lienee niitä mafiajohtajan tekemiä tarjouksia, joita ei voi torjua joutumatta vaikeuksiin – mutta miten pääpukarit silaavat julkisuudessa toistamansa ehdottomat vaatimukset, joista ei voida rivetä piirunkaan vertaa, nähtäneen lähipäivien aikana.

JULKISUUDESSA kolmikanta-kokouksen tarkoituksena kerrotaan olevan estää tarpeettoman, hyödyttömän ja jopa vaarallisenkin Palestiinan valtion perustamishankkeen alistaminen YK:n turvallisuusneuvoston tai yleiskokouksen ratkaistavaksi. Mitä enemmän asiaa on julkisuudessa puitu, sitä vakuuttuneemmiksi asiantuntijat ovat tulleet, ettei YK:n julistuksella voida perustaa valtiota keskelle YK:n jäsenvaltion sydänmaata vastoin sen tahtoa.
Se tulisi luultavasti aiheuttamaan määrättyjä vastatoimia Israelin taholta: Katkaista yhteistoiminta PA:n kanssa, sulkea raha- ja kauppaliikenne ja –yhteistoiminta sekä yksipuolisesti ottaa osia Juudeasta ja Samariasta Israelin suoraan valvontaan mitätöiden Oslon ja muut osapuolten välillä solmitut sopimukset.
Vaaralliseksi sen tekee tosiasia, että se tulisi kiihottamaan palestiinalaiset ääriryhmät hyökkäyksiin juutalaiskohteita ja varsinkin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä vastaan. Se tulisi aiheuttamaan entistä väkivaltaisimpia hyökkäyksiä Temppelivuorella ja Jerusalemin itäosissa. Näin asian kehityksen näkevät ne, joiden olettaisi tuntevan kaikki taustatekijät.

TOSIASIASSA silotellun diplomaattisen sanahelinän taustalla on nähtävissä presidentti Barack Obaman vaalikampanja ensi vuoden presidentin vaaleja varten. Obama on vaikeuksissa kansalaisuuskysymyksensä kanssa ja vielä vaarallisemman: Onko hänellä edes virkaan edellytettäviä oikeuksia? Hänen syntymäpaikkansa on edelleen todistamatta. Valkoinen Talo julkisti äsken ns. pitkän syntymätodistuksen, jota se väitti aidoksi. Asiantuntijat havaitsivat hetkessä, että koko julkistettu ”aito dokumentti” oli ATK-tekniikkaa käyttäen tehty väärennös, minkä sen laatijat tunnustivat huomatessaan tulleensa paljastetuiksi. Lisäksi joku tarkkasilmäinen tutkija havaitsi, että Obamalla oli ainakin kaksi - tai useita - sosiaalinumeroa, joista toinen - tai useampia - kuului kuolleelle henkilölle. Tämä on USA:n lain mukaan rikos.
Obama tarvitsee kipeästi jotain, joka siirtäisi huomion pois hänen henkilöönsä sekä USA:n talouden raunioittamiseen ja koko yhteiskuntajärjestyksen muuttamiseen liittyvät kysymykset. Lisäksi republikaanien johtama kongressi seuraa silmä kovana Obaman ulkopolitiikkaa, jota yhä yleisemmin pidetään lapsellisen haaveellisena ja islam-myönteisenä.

OBAMAN hallitus lähetti Israeliin Obaman läheiset neuvottelijat valmistelemaan ”kolmikanta-neuvotteluja. Mukana olivat vanha tuttu, Lähi Idän asioitten pääneuvonantaja Dennis Ross, sekä Lähi Idän lähettiläs David Hale, josta ei ole paljon kuultu ennen tätä tapaamista. Heidän tarkoituksensa on silottaa tietä pian pidettävän kokouksen edellä. Keskustelujen asialistalla on vain yksi kysymys: Miten saada Israelin ja PA:n väliset ”rauhankeskustelut” alkamaan uudelleen käyttäen perusteena Obaman äskeisessä puheessaan esittämiä formuloita: 1967 sotaa edeltävät vuoden 1949 aselepolinjat vähäisin ja sovituin maanvaihdoin. Netanyahu hylkäsi Obaman esityksen perusteet yhteisessä julkisessa lehdistötilaisuudessa, koska hän ei halua sopia valtioitten rajoista ennen varsinaisten keskustelujen alkamista.
PA:n kanta on yhtä ellei enemmän jähmeä: Ei mitään keskusteluja Israelin kanssa, ellei se ensin hyväksy 1967 linjoja ja lopeta kaikkea rakentamista Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä. PA:lla on lisäksi muita vaatimuksia: Jerusalemin itäosa, Jordanjoenlaakso, Palestiinan valtiosta tulee tehdä rasistinen valtio ilman ainoatakaan juutalaista, jne.

EDELLISTEN lisäksi EU pyrkii työntämään lusikkansa Obaman soppaan. EU:n ulkomaan-asioitten johtaja Catherine Ashton tulee Israeliin esittämään EU:n vaatimukset, jotka seuraavat varsin pitkälle Obaman esittämiä. EU:n parlamentin presidentti Jerzy Busek, joka omaa puolalaista henkilökorttiaan näytellen pyrki näyttelemään puolueetonta sivusta katsojaa, mutta kuitenkin esitellen omia suosituksiaan: Kaksi valtiota Obaman asettamin formuloin. Hän sanoi vilpittömyyttä tavoitellen, että juutalaisyhteisöt, ”setlementit”, monimutkaistavat ratkaisua. Hän näyttää unohtaneen kokonaan – tai ehkei hän tiennyt – että koko maa Jordanjoesta Välimereen kuuluu juutalaisten kansallisen kodin alueeseen. Jos joku on rakentanut sinne esteitä, ne ovat ns. ”palestiinalaiset”, maassa asuneitten arabien ja muitten kansojen jäännökset, joihin on vuosikymmenien aikana liittynyt lähimaitten arabeja. Israelin johtajien suurin synti on se, etteivät he ole informoineet maailmaa tästä tosiasiasta. Tämä tosiasia on kuitenkin nieltävä, olkoon kuinka karvas tahansa. Tämä ”palestiinalainen kansa” asuu Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa, heitä on arviolta 2.5 miljoonaa, ja lisäksi viidennes Israelin asukkaista kuuluu etnisesti tai heimositein siihen, sekä pakolaiset. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225171, http://www.debka.com/article/21028/

2. HITLER näyttää todella saaneen arvoisensa perillisen – tai ainakin seuraajan – tarkasteltaessa Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin viimeisimpiä purkauksia, joiden tuhkaa hän tupruttaa ilmoille selvittyään hengissä sisäpiirin taistelusta vallasta Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kanssa. Tämä viimeinen tapahtui Kazakhstanissa Shanghai järjestön kokouksessa keskiviikkona. Iran ei sanktioitten vuoksi voi liittyä täysjäseneksi organisaatioon, johon kuuluvat Kiina, Venäjä, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan ja Tajikistan, ja joka pyrkii edistämään jäsenmaitten keskeistä taloudellista, sotilaallista ja turvallisuusyhteistyötä. Tarkkailijajäseniä ovat Iran, Pakistan, Intia ja Mongolia.

Iranin presidentin hyökkäykset Israelia vastaan eivät ole mitään uuttaa – korkeintaan mausteita vaihdellaan – mutta länsimaita ja Yhdysvaltoja vastaan esitetyt hyökkäykset vaativat lähempää tarkastelua. Hän sanoi Israelista – jota hän ei vahingossakaan mainitse omalla nimellään – tähän tapaan: ”60+ vuotta sionismia on tuottanut vain nöyryytystä ja tuhoa Palestiinan kansalle.” Mutta sitten hän pääsi pääasiaan eikä kainostellut valitsemiaan sanoja.
Hän esitti ensiksi pitkän listan länsivaltojen tekemiä tai aiheuttamia kauheuksia: ”orjuus, kolonisaatio, Afrikan ryöstäminen, I ja II maailmansota ja monia muita sotia, ydinsota, ilmapiirin luominen, joka johti 9/11 hyökkäykseen WTC:n tuplatorneja vastaan, mitä käytettiin verukkeena sotiin Afganistanissa ja Irakissa, joiden hän sanoo vaatineen yli miljoonan ihmisen hengen”.
Tämän jälkeen Ahmadinejad esitti retorisen kysymyksen: ”Ovatko mitkään näistä kansoista ryöstäneet ja varastaneet kulttuuriomaisuutta (luonnonvaroja) kolonialististen menetelmien avulla? Ovatko mitkään näistä kansoista käyttäneet atomipommia toisen kansan avuttomia siviilejä vastaan? Ovatko mitkään näistä kansoista vastuussa 60+ vuotta tuhoa ja nöyryytystä Palestiinalaisille ja Lähi Idän kansoille?”
Ahmadinejad totesi, että on lukemattomia näiden kaltaisia kysymyksiä, ja niihin on selkeä vastaus: ”Voin rohkeasti todeta, etteivät ketkään näistä kansoista tai hallituksista ole vastuussa esittämääni rumaan historialliseen todistukseen. Olemme pyrkineet rauhaan ja hyvinvointiin. Miten kukaan voi luottaa petollisiin puolustajiin, kun he pyrkivät entisiin kolonialistisiin päämääriinsä käyttäen yksipuolisia järjestelmiä maailman hallitsemiseksi?”

KUULIJAT, korkeat diplomaatit ja virkailijat, kuuntelivat tunteettomina Ahmadinejadin vuodatuksia, jos vaikka jonkin korvat punottivatkin merkkinä sisäisestä kuohunnasta. Kukin heistä puhui tilaisuudessa lyhyesti ja asiallisesti puuttumatta edellisen puhujan teemoihin. Järjestö perustettiin 10 vuotta sitten NATO:n kuvitellun uhan vastapainoksi. Myöskään Iranin ydinasetta ei käsitelty julkisesti, mutta siitä keskusteltiin kahdenkeskisissä tapaamisissa. (JP)

3. UUTISOTSIKOITA
- YK ei pääse yksimielisyyteen Syyrian vastaisista sanktioista. YK:n turvallisuus-neuvosto halvaantui länsivaltojen, lähinnä USA:n Ranskan ja Englannin ja muutaman vähemmän merkittävän länsimaan venytettyä saamaansa YK:n mandaattia Libyassa. Vaikka turvallisuusneuvoston enemmistö onkin sanktioitten kannalla, Kiina ja Venäjä tullevat torpedoimaan päätöksen syntymisen. (JP)
- Syyrian presidentti Bashar Assadin lähettämät edustajat tapasivat Turkin pääministeri Recep Tayiip Erdoganin eilen Ankarassa hätäkokouksessa, jossa pyrittiin kartoittamaan tilannetta Syyriassa sekä yhä paisuvan pakolaistulvan aiheuttaman poliittisen kriisin vuoksi Turkin sisällä. Assadin lähetti Hassan Turkmanin vaikea tehtävä on pyrkiä lepyttämään Turkin johdon tuntemaa ärtymystä. Keskiviikkoaamuun mennessä yli 8 500 syyrialaista oli paennut Turkin puolelle ja tuhannet muut odottavat rajan takana. Turkki vakuuttaa hyvää tahtoaan, mutta senkin kärsivällisyydellä on rajansa, eikä suorapuheinen pääministeri Erdogan aina siisti sanojaan. Ulkoministeri Davutoglu vieraili pakolaisleirissä keskiviikkona ja hän tapasi Syyrian lähettiläät eilen illalla. Lisäksi pakolaiset ovat alkaneet järjestää mielenosoituksia Turkin pää-kaupungissa saadakseen kärsimyksensä paremmin maailman tietoisuuteen. Erdogan esitti ensimmäisen varoituksensa Basha Assadille väkivallan käyttämisestä mielenosoittajia vastaan ja on sen jälkeen jyrkentänyt sanojaan syyttäen Syyriaa julmuuksista. Maitten läheiset suhteet ovat lähellä katkeamispistettä Turkin johdon vaatiessa pikaisia toimia, mutta Assadin peittäessä molemmat korvansa. (JP)
- Flotilla II voi seilata kohti Gazaa, vaikka sen tärkein järjestäjä IHH näyttää taipuvan Turkin johdon kielteisyyden vuoksi ja jättäytyvän pois saattueen järjestelyistä (JP)
- Israelin kotirintaman johto toteuttaa ensi viikolla simulaatioharjoituksen massiivisesta ohjushyökkäyksestä maata vastaan. Harjoituksissa lähtökohtana on useiden satojen ohjusten isku samanaikaisesti usealta taholta: Libanonista, Syyriasta, Gazasta ja Iranista, mutta ei Jordaniasta, Egyptistä, Gazasta tai Länsirannalta. Kaasunaamareita saadaan odotettua paljon niukemmin; vain 60 % tarpeesta vuoden 2011 aikana. Simulaatioharjoituksiin kuuluu 300 000 ihmisen evakuointi maan pohjois- ja keskiosista aina eteläosiin saakka. Evakuoitujen tilapäinen majoitus ja huolto otetaan myös simulaatioharjoitusten aiheeksi. (JP)
- Infrastruktuuriministeriö antoi määräyksen kehittää pienempiä kaasukenttiä Egyptistä saadun kaasun toimittamisen epävarmuuden ja mahdollisen hinnankorotuksen vuoksi. Israel Oil Co sai tehtäväksi kehittää yhden miljardin kuutiometrin luonnollisen kaasuesiintymän OR-alueella. Tämä pian sen jälkeen, kun Noble Energy sai tehtäväksi kehittää pienempää NOA-kaasukenttää. OR sijaitsee Ashkelonin rannikon edustalla ja lähellä NOA-pohjoista kenttää. Näitä tarvitaan ennen kuin Mari-B kentän sekä Tamir kaasureservit saadaan hyötykäyttöön. Tamar-kenttä voi olla valmis vasta 2012-2013. Kaikkien kaasu- ja öljylöytöjen rannikon edustalla sekä arviolta 250 miljardin tynnyrin liuskekiviesiintymät (shale oil) Negevissä tultua käyttöön, Israel on paitsi omavarainen myös sekä kaasun että öljyn viejämaa. Moses valitsi oikein. (JP)
- Maailmalla leviää juutalaisten rituaalisen ympärileikkauksen kieltäminen ”vaarallisena ja lapselle kärsimyksiä aiheuttavana”. Toisaalta sitä suositellaan monessa Afrikan maassa AIDS:n leviämisen estämiseksi. Californiassa kongressin jäsen Brad Sherman esittää lakia, jolla ympärileikkaus suojellaan lailla. Poikalapsien ympäri-leikkauksen kieltämistä, mikä suoritetaan 8 päivän vanhalle, on kautta aikain käytetty keinona juutalaisen uskon horjuttamiseksi. Lapsen erityinen immuniteetti suojelee lasta tehokkaasti vielä 8 päivän vanhana, mutta heikkenee sen jälkeen. (JP)

Wednesday, June 15, 2011

KESKIVIIKKO 15.06.11

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad näyttää olevan isänsä poika, ainakin jos raakuutta ja ihmisen kärsimyksistä piittaamattomuutta pidetään mittatikkuina. Hänestä piti tulla arvostettu silmälääkäri. Hän oli opiskelemassa Lontoossa, kun hänen isänsä Hafez Assad antoi hänelle käskyn jättää opinnot ja tulla kiireesti kotiin, sillä hänet koulutettaisiin Syyrian johtajaksi vanhemman veljen, jota koulutettiin johtajaksi, saatua surmansa auto-onnettomuudessa, jonka olosuhteita kutsuttiin hämäriksi. Bashar Assadin nuorin veli Maher koulutettiin presidentin käskyjen toimeenpanijaksi ja hänen turvallisuutensa takaajaksi. Maher Assad sai komentoonsa neljännen prikaatin, josta hän koulutti ja jonka hän varusti eliittiosastoksi.
Neljäs prikaati sai tehtäväkseen puhdistaa kapinallinen Jisr al-Shughourin kaupunki.

Presidentti Bashar Assad, joka oli 36-vuotias tultuaan presidentiksi isänsä Hafezin yllättävän kuoleman jälkeen erikoislain turvin, koska lain mukaan presidentin tulee olla yli 40-vuotias, on jatkanut vahvan armeijan tukemana valtaansa opetellen sen tuomia etuisuuksia, joihin on kuulunut kyseenalainen sekaantuminen Libanonin sisäpolitiikkaan murhasyytöksineen.
Assadin suku - siis myös Bashar Assad - kuuluu salailevaan alawite-uskontokuntaan. Hafez Assadin nousua Syyrian presidentiksi pidetään yhtä epätavallisena kuin juutalaisen pääsyä Venäjän tsaariksi tai koskemattoman pääsyä maharajahiksi Intiassa. (D Pipes: Greater Syria)

ALAWITE uskonto on samantapainen salaileva, profeetta Muhammadin vävypojan Alin seuraajiin kuuluva omaperäinen lahko kuin kurdit. Ensimmäinen imaami Ali sai surmansa taistellessaan vallasta ylivoimaista kapinallisjoukkoa vastaan. Shia-muslimit ovat myös Alin seuraajia, mutta he katsovat halveksien alaviittejä, joita he pitävät puhtaan islamin opin vääristelijöinä, mutta sunni-muslimit pitävät puolestaan shia-muslimeja harhaoppisina. Imaami Alia kunnioitetaan alawite-uskossa siinä määrin, että shiat kutsuvat heitä nimellä ”ghulat”, jotka eivät tunne mitään rajoja imaami Alin jumaloimisessa.
Vain pieni uskottujen joukko tietää alawite-uskon keskeisimmät salaisuudet. Heidän erikoispiirteenään on se, että he ovat vuosisatojen aikana omineet hallitsevilta uskonto-kunnilta, myös kristityiltä ja muinaisilta persialaisilta pakanauskonnoilta, niiden piirteitä liittäen ne osaksi uskontoaan. He eivät tuo uskontoaan esiin julkisesti kuten esim. Iranin presidentti Ahmadinejad, vaikka ovat yhtä uskollisia omalle alawite-uskolleen.
Käytännössä he pystyvät keskustelemaan Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kanssa tuntikaudet ilman soraääniä, mutta välttäen koskettelemasta uskontonsa opinkappaleita.

Alaviitit pitävät islamin neljää uskonpilaria vain symbolisina; he eivät tee pyhiinvaellusmatkoja Mekkaan, eivät paastoa ramadanin aikana, eikä heillä ole moskeijoita tai muita uskontonsa harjoittamiseen tarkoitettuja rakennuksia, eivätkä kanna uskontonsa symboleja kuten kristityt, mutta he uskovat jälleensyntymiseen. Itse asiassa jumalan syntyminen ihmisenä on yksi heidän keskeisistä uskomuksistaan, arvioi linguisti John Myhill Haifasta. He uskovat eräänlaiseen ”pyhään kolminaisuuteen”, johon kuuluvat Muhammed, Salman persialainen, joka avusti Muhammadia Medinan valtauksessa, sekä imaami Ali. He kunnioittavat juutalaisten Raamatussa mainittuja merkkihenkilöitä pitäen heitä profeettoina.

Syyrian Baath-puolue anasti vallan Syyriassa 1963, ja kahdeksan vuotta myöhemmin, 1971, Hafez Assad kaappasi vallan maassa. Liike oli sosialistinen ja arabikansallinen, mutta sitä johtivat nuoret alaviitit, joiden päämääränä oli murskata maassa vuosisatojen aikana hallinneen kaupunkilaistuneen sunni-eliitin taloudellinen valta. Hafez Assadin ensimmäisiä uudistuksia oli perustuslain määräyksen muuttaminen siten, että termi ”presidentin tulee olla muslimi”, muutettiin muotoon ”presidentti on muslimi”, millä hän vakiinnutti uskontonsa. Assadien valtakaudella sunnien taloudellinen valta on merkittävästi heikentynyt.

Ulkopolitiikassa Assadit ovat solmineen ”järkiavioliiton” Iranin kanssa, joilla on yhteisiä pyrkimyksiä mutta jotka eivät jaa yhteistä uskoa. Yhteisenä tekijänä oli Irak, jonka hallitusta sekä Iran että Syyria vihasivat. Iran huomasi myös, ettei se voinut levittää vaikutusvaltaansa Libanonissa ilman Syyrian ja Hizbullahin tukea. Täten muotoutui ulkopolitiikka, jota Iran ja Syyria ovat vaihtelevalla onnella noudattaneet. Iran ei ole virallisesti tunnustanut alawite-uskoa shialaiseksi, vaan se oli libanonilainen shia-oppinut Musa al-Sadr, joka 1994 poliittisista syistä julkisti fatwan, jolla alaviitit tunnustettiin ”twelver” shianismin haaraksi. Twelver viittaa kahdenteentoista imaamiin, joka hävisi hämärissä oloissa Egyptissä, mutta jonka odotetaan ilmestyvän lopun aikana pelastaen maailman sekasorrolta ja kaaokselta.

OREN KESSLER, jonka JP :n artikkeliin tämä kirjoitus osittain perustuu, kirjoittaa Lähi Idän asiantuntijan Martin Kramerin tutkimuksiin perustuen, etteivät alaviitit ja Syyrian nykyjohto, tunne Israelin vastaista taistelua tehtäväkseen, päinvastoin saa vaikutelman, että Israelin vastainen retoriikka ja sodatkin, kuten 1973, on omaksuttu vain arabien rauhoittamiseksi. Hän lainaa myös John Myhilliä, jonka mukaan Bashar Assadin selviytyminen on Israelin etujen mukainen. Hän murskaamisensa voisi tuoda valtaan aidosti Israelille vihamielisen sunni-hallituksen, joka samalla voisi suorittaa alaviittien massamurhat. Myhill katsoo myös, että Syyrian kuohunnan laannuttua Bashar Assad ja Israelin pääministeri voisivat luoda keskinäisen yhteisymmärrykseen perustuvan uskollisuusliittoutuman, mutta ilman virallista liittoa maitten välille, jota on käytännössä mahdoton toteuttaa.
(J Post 20.05.2011, Oren Kessler; “Religion – the overlooked motive behind Syria´s uprising”).

2. SYYRIAN armeijan ottaessa Jisr al-Shughourin kaupungin täydellisesti valvontaansa, kuten uutislähteet todistavat, Turkin rajan lähellä sijaitsevien kylien asukkaat pakenevat kauhuissaan Turkin puolelle etsien ruokaa ja lääkkeitä sekä suojaa sadetta vastaan. Asukkaat ovat varmoja, että armeijan hyökättyä kyliin sitä seuraavat ”shabbinat”, hallitukselle uskolliset pyssymiehet, tunkeutuvat koteihin ryöstäen ja terrorisoiden asukkaita ja raiskaten naiset usein perheen silmien edessä. He eivät odota mitään hyvää Bashar Assadin hallitukselta, mutta pako on heille ainoa tie saada edes hetkellistä turvaa.

IHMISOIKEUSJÄRJESTÖN mukaan pakolaisten määrä Turkin pakolaisleireissä on nyt 8 500, mutta Syyrian puolella rajaa kukkuloilla odottaa tuhansia muita, joittenkin arvioitten mukaan kymmenen tuhatta. Syyrian viranomaisten mukaan 120 turvallisuusvirkailijaa oli saanut surmansa viimeisen viikon aikana. Toisten tietojen mukaan karanneet armeijan sotilaat ovat paikoin asettuneet vastarintaan tuvallisuusjoukkoja vastaan, mutta heidän määränsä ei riitä.

TURKIN puolelle panneet asukkaat ovat samalla avanneet ikkunan siihen, mitä suljetun Assadin valtakunnan sisällä tapahtuu, joskin ne perustuvat paikallisiin kokemuksiin. Yleinen tuntemus haastattelulausuntojen mukaan on pelko omasta ja perheen tulevaisuudesta, mitä pako Turkin puolelle ei ainakaan paranna. Toisena tuntemuksena on Bashar Assadin vastainen viha, jota on lietsonut armeijan vanavedessä liikkuvat aseelliset jengit, joita armeija näyttää käyttävän eräänlaisena epävirallisina rangaistusjoukkoina.
Asukkaat kutsuvat Bashar Assadia rikolliseksi, ja valittavat sitä, ettei Syyrian armeija toimi kuten se teki Tunisiassa ja Egyptissä, joissa ne liittyivät kansan tueksi suojellen sitä.
(JP Alexandra Hudson)

3. YK:n julkistaman raportin mukaan Syyria ei suunnitellut toukokuun 15. ja kesäkuun 5. päivänä tapahtuneita mielenosoituksia Israelin rajan tuntumassa, mutta että Syyrian armeija seurasi tilannetta lähistöltä kuitenkin siten, ettei se joutunut median videoihin. Tilannetta seurasivat myös rajalla partioivat YK:n UNDOF-joukot, joiden tehtävänä on tarkkailla maitten välille solmittua aselepoa. Virallisesti Syyria ja Israel ovat muodollisessa sotatilassa. YK:n pääsihteerin julkilausuman mukaan toukokuun 15. päivänä 4000 syyrialaista, heistä pääosa palestiinalaisia, kokoontui rajan tuntumaan, ja heistä 300 tunkeutui aivan maitten väliselle rajalle. He ylittivät merkitsemättömän miinakentän, eikä Syyrian poliisi puuttunut siihen.

YK:n raportin mukaan IDF vastasi rajan ylityksiin kyynelkaasulla, varoituslaukauksilla ilmaan sekä lopuksi ampuen väkijoukkoa surmaten neljä ja haavoittaen 41 mielenosoittajaa. Raportti ei kerro, miten monta kuoli tai haavoittui miinojen räjähtäessä.
Kesäkuun 5. ”naksa” päivänä syyrialaisia kokoontui kahteen paikkaan rajan läheisyyteen. Syyrian turvallisuusjoukot pyrkivät estämään nuorten palestiinalaisten pääsyn rajalle. IDF turvautui tässäkin ensin kyynelkaasuun ja varoituslaukauksiin, mutta lopulta tulittaen mielenosoittajia. Raportin mukaan tulituksessa kuoli 23 mielenosoittajaa. Tässäkään ei mainita, olivatko surmansa saaneet kuolleet miinojen räjähtämisestä vai kivääritulesta. IDF:n taholta kiistetään kuolinuhrien lukumäärä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225060

4. UUTISOTSIKOITA
- Fatahin ja Hamasin kerrotaan löytäneen sovun Kairon hätäkokouksessa yhteishallituksen muodostamiseksi, mutta pääministeriä ei pystytty nimeämään. Siitä päätetään ensiviikolla Kairossa, jossa ovat mukana Mahmoud Abbas ja Hamasin ulkoministeriön johtaja Khaled Mashaal. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=224992
- Israelin merivoimien joukot, mukana kommandoyksiköt Shayetet ja muut, valmistautuvat laajaan harjoitukseen, joissa selvitetään, miten estää uuden flotilla II:n Gazan saarron murtautumisyritykset. Tämä kerta on edellistä vaikeampi, sillä kaikkiaan 15 alusta uskotaan seilaavan Turkista kohti Gazaa, vaikka Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu suositteli matkan siirtoa tai peruuttamista, koska Egyptin avattua Rafahin terminaalin Siinailta Gazaan tilanne on muuttunut. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=225049
- Israelin ilmavoimat, IAF, palaa Romaniaan harjoittelemaan. IAF menetti 6 miestään vuosi sitten armeijan helikopterin Shikorski CH-53 törmättyä vuoren seinään huonossa näkyvyydessä Karpaateilla. Yhteisharjoitukset pidetään elokuussa, mukana on IAF:n Hercules C-130 kuljetuskone. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=225025
- Europarlamentin presidentti Jerzy Buzek sanoi vierailunsa aikana Ramallahissa tiistaina, ettei PA:n yksipuolinen toimi Palestiinan valtion perustamiseksi ole hyväksyttävä toimi eikä se palvele rauhan asiaa. Hän tapasi siellä PA;n pääministerin Salaam Fayadin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144945
- Presidentti Shimon Peres sai vieraillessaan Huran beduiinikaupungissa Negevissä Aradin ja Bershevan välillä perinteisen beduiiniviitan, joka annettiin hänelle merkiksi, että hän on nyt arabisheikki ja voi antaa uskonnollisia tuomioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144939
- Khan Younisissa Gazassa avattiin eilen vesipuisto, joka antaa aivan toisenlaisen kuvan kansan elintasosta siellä, kuin mitä media toitottaa maailmalla. Vuosi sitten Gazan kaupungissa avattiin avara länsityylinen kauppakeskus. Jospa Mavi Marmaran ja kumppaneitten matkustajat menisivät Egyptin kautta Khan Younisin vesipuistoon? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144919
- 12 Knessetin jäsentä vieraili päiväsaikaan Josefin haudalla Sikemissä. He sanoivat tuntevansa ylpeyttä ja häpeää vierailustaan, ylpeyttä voidessaan vierailla haudalla, häpeää, koska he tarvitsivat vahvan sotilassaattueen vierailulle. Tel Avivin ”homo-marssijat” sen sijaan sanoivat tuntevansa pelkkää ylpeyttä marssistaan, vaikkeivät voineet kertoa, miten joku voi tuntea ylpeyttä sellaisesta saastaisuudesta? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144923
- Jännitys Syyrian rajalla huipentui USA:n alkaessa koota merivoimiaan maan rannikon edustalle ja Iranin esittäessä virallisen varoituksen USA:lle pitää näppinä poissa Syyrian tapahtumista, kertoo Debkafile artikkelissaan. http://www.debka.com/article/21026/

Tuesday, June 14, 2011

TIISTAI 14.06.11

1. EGYPTISSÄ sunnuntaina vakoilusta syytetty ”israelilainen” on USA:n kansalainen Ilan Grapel. Hänestä annettiin aluksi pari muutakin nimeä, mutta Ilan Grapel on osoittautunut oikeaksi. Hän sanoi - lopetettuaan alustavan koulutuksensa USA:ssa - haluavansa jotain jännittävää elämäänsä tylsistyttävän tavanomaisuuden vastapainoksi ja matkusti Israeliin, jossa hän liittyi IDF:n laskuvarjojoukkoihin taistellen Libanonin kakkossodassa, jossa hän myös haavoittui. Hänet internoitiin Israelissa.

EGYPTIN syytteiden mukaan hän tuli maahan väärällä viisumilla esiintyen lehtimiehenä kirjoittaen amerikkalaiselle lehdelle, mutta salaisesti toimi Hosni Mubarakin kannattajien mukana palauttaakseen hänen valtansa.
Ilan Grapelin vanhemmat kieltävät ehdottomasti Egyptin väitteet, että heidän poikansa kuuluisi mihinkään salaisiin tiedustelujärjestöihin. Hänen äitinsä Irene Grapel sanoo, että hänen poikansa Ilan vain sattui olemaan väärässä paikassa väärään aikaan. Ilan matkusti Egyptiin palvellakseen vapaaehtoisena järjestössä pakolaisten auttamiseksi.
Ilanin isä Daniel Grapel sanoo olevansa miljoonan prosentin varma, ettei Ilanilla ollut minkäänlaisia yhteyksiä Mossadin kanssa. Israelin ulkoministeri suoritti omia tutkimuksiaan asiassa, vaikka Ilan ei ole israelilainen, ja totesi, ettei se löytänyt minkäänlaisia todisteita hänen yhteyksistään mihinkään israelilaiseen tiedustelujärjestöön.

EGYPTIN ansioksi on luettava, että Ilja Grapel näyttää saaneen inhimillisen ja länsimaisittainkin siedettävän kohtelun eikä ole joutunut kidutettavaksi. Hän on saanut soittaa vanhemmilleen ja USA:n konsulaatti Egyptissä on aloittanut salaiset keskustelut Egyptin viranomaisten kanssa hänen tapauksestaan.
Ilan Grapel opiskeli arabiaa ja hänen ystävänsä kertoman mukaan häntä voidaan kutsua ”arabimyönteiseksi”, joka tunsi myötätuntoa palestiinalaisten asiaan pyrkien muutenkin toimimaan inhimillisten oikeuksien puolustajana, lisäten, että hän on ”äärivasemmistolainen”. Hän mielellään roikkui tilaisuuksissa, joissa jotain tapahtui, kuten Kairon Tahrir-aukiolla.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224840

2. ARABILIITON pääsihteeri ja Egyptin presidentin tointa hakeva Amr Moussa kertoo, että arabiliiton 22 jäsenmaata eivät pysty löytämään yhteistä kantaa suhteessa sekavaan tilanteeseen, joka vallitsee Syyriassa. Hän pystyi sanomaan vain sen, ettei nykyinen tilanne Syyriassa ole hyväksyttävä, vaan että muutoksia on saatava aikaan. Hän totesi, että kaikki arabimaat ovat huolissaan ja seuraavat vihaisina tilannetta: ”Mitä me kuulemme ja tiedostamme on, että konflikti on aiheuttanut paljon uhreja, mikä kertoo suuresta konfliktista Syyriassa. Tilannetta siellä ei pidä jättää sellaiseksi kuin se nyt on”, hän sanoi.

IHMISOIKEUSRYHMÄT Syyriassa kertovat, että ainakin 1300 siviiliä on kuollut sekä 300 poliisia ja sotilasta on myös saanut surmansa.
AMR MOUSSA, joka jättää toimensa vuoden lopussa antautuakseen vaalitaisteluun, sanoo, että status quo, tilanteen jatkuminen, voi johtaa ratkaisuun, mikä ei ole hyväksi Syyrialle.
Arabiliiton yhtenäistä kantaa rikkovat Gulf-maitten läheiset suhteet Iraniin – tai varovainen Iran-myönteisyys - niiden odottaessa, miten Iranin ydinsuunnitelman toteutuminen jatkuu ja miten USA lopulta siihen suhtautuu Obaman hallituksen päättämättömyyden vuoksi.
Arabiliitto on osittain vastuussa siihen, että NATO:n joukot, lähinnä Ranska ja Englanti, pommittavat päivittäin Libyan pääkaupunkia Tripolia saadakseen Muammar Gaddafin luopumaan vallastaan. Arabiliiton suostumus koski vain lentokieltoalueen perustamista Libyan pohjoisosiin, mutta käytännössä YK:n myönteistä päätöstä on laajennettu siten, että Venäjä ja Kiina ovat syyttäneet NATO:n toimivan ilman toimivaltaa, mihin arabimaat varovaisesti yhtyvät. Tilanne Libyassa on ryöstäytynyt pois niiden hallinnasta, mutta se tuntuu kielteisesti Venäjän ja Kiinan suhtautumisessa muihin kysymyksiin länsivaltojen kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224867

3. EGYPTIN uuden hallituksen ulkoministeri Nabil Elarabi, joka siirtyy vuoden lopussa arabiliiton pääsihteerin virkaan, varoitti Irania sekaantumasta Gulf-maitten sisäisiin asioihin, mitä se pitää ”punaisena linjana”, jota ei saa ylittää ilman seurauksia.
Jännitys Persianlahden arabimaitten ja Iranin välillä nousi Saudi Arabian lähettäessä panssareitaan ja joukkojaan Bahrainiin kukistamaan hallitsijaa vastaan nousseita mielenosoittajia, jotka uhkasivat syöstä hänet vallasta.
Lisäksi Irania syytetään vakoilijoitten lähettämisestä Persianlahden arabimaihin. Saudi Arabia on seurannut ”arabikevättä” suuresti huolestuneena merkittävän shia-vähemmistönsä vuoksi Persianlahden öljyalueilla, joiden kiihottamisesta Saudi Arabia syyttää Iranin agentteja. Saudit ovat perinteisesti luottaneet USA:n apuun, mutta Obaman hallituksen uuden islam-myönteisen politiikan vuoksi se ei ole tehnyt mitään julkilausumia lukuun ottamatta, mikä sai Saudi Arabiaan ikääntyneen ja sairaalloisen monarkin ottamaan ohjakset käsiinsä.

EGYPTIN käytännölliset toimintamahdollisuudet Persianlahdella ovat kovin vähäiset, mutta asema arabiliiton suurimpana ja edelleenkin vaikutusvaltaisimpana jäsenmaana antaa sille tarvittavan toiminta-alustan. Ulkoministeri Elarabi sanoi Al-Arabiyan TV:n haastattelussa, joka julkistettiin maanantaina, ettei Egypti hyväksy sekaantumista toisen maan sisäisiin asioihin.
”Gulf-maitten turvallisuus on erottamaton osa Egyptin turvallisuutta, ja termi, jota käytän tässä yhteydessä, on ”punainen linja”.

IRAN puolestaan vetosi YK:n ihmisoikeusneuvostoon Bahrainin toisinajattelijoitten suojelemiseksi Saudi Arabian tukeman alistuskampanjaa vastaan selittäen, että rauhattomuus ja alistustoimet vaarantavat koko alueen tasapainoa.
Huhtikuussa kuuden Gulfmaan muodostaman Gulfmaitten yhteistoimintaneuvoston (GCC) ulkoministerit tuomitsivat julkilausumassaan Iranin sekaantumisen niiden sisäisiin asioihin.
Egyptin ja Iranin diplomaattinen yhteydet katkesivat islamilaisen vallankumouksen vuoksi ja Egyptin solmiessa rauhan Israelin kanssa, molemmat vuonna 1979. Egyptin uusi hallitus on varovaisesti pyrkinyt solmimaan suhteita Iranin kanssa, mutta Iranin lähettämät tai tukemat kiihottajat ja vakoilijat Siinailla ovat häirinneet suhteitten uusimista. Suhteet ovat kuitenkin parantuneet presidentti Hosni Mubarakin vallasta syöksemisen jälkeen siinä määrin, että se on aiheuttanut paniikkireaktioita GCC-maitten parissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224847

4. UUTISOTSIKOITA
- Italian pääministeri Silvio Berlusconi suunnittelee omaa Lähi Idän rauhankokoustaan Siciliassa. Hän kertoi pääministeri Netanyahulle vastustavansa Palestiinan valtion perustamista YK:n päätöksellä. Hän myös tukee ”Marshallin” suunnitelman mukaista tukea Palestiinan talouden tukemiseksi ja rakentamiseksi itsenäiseksi valtioksi. (JP)
- Hallituksen asettama koordinoija Israelin ja territorioitten välillä salli lääkintätarpeita kuljettavien rekkojen päästä Gazaan kuten myös 195 sairaalan henkilökunnan jäsentä. Tarvikkeet menevät jordanialaiseen sairaalaan Gazassa. Kuljetukseen kuului polttoainerekka, jäähdytetty rekka sekä rakennuslaajennuksen elementtejä. Sairaalaa laajennetaan 300 neliömetriä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144914
- Jordanian kuninkaan Abdullah II:n autosaattue joutui eilen keskelle ihmismerta, jota tarkkailijat kutsuivat vaaralliseksi ihmisten heitellessä autoja tyhjillä pulloilla ja muilla esineillä. Kuninkaan kanslia vähättelee tapahtumaa selittäen, että nuorisojoukko halusi vain päästä lähelle kuningasta ja ehkä kätellä häntä. Kuningas ei loukkaantunut tilanteessa, joka olisi voinut muuttua väkivaltaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144915
- IMF:n raati käsitteli Stanley Fisherin jättämää hakemusta rahaston johtoon todeten, että sen ikärajoitukset estävät hänen osallistumisensa kilpaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144913
- Pääministeri Netanyahu esitti Italian vierailunsa yhteydessä rauhantarjouksen Turkin uudelleen valitulle pääministeri Recep Tayiip Erdoganille. Myös Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu on esittänyt rauhoittavia lausuntoja jopa kehottaen flotilla II:n siirtämistä tai peruuttamista, koska Rafahin terminaali Siinailta Gazaan pystyy palvelemaan henkilö- ja tavaraliikenteen tarpeita Gazan kaistalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144901
- Mallitutkimuksen mukaan cinnamon pystyy estämään Alzheimerin taudin etenemisen. Tutkimukset toimitettiin useissa Tel Avivin yliopiston tiedekunnissa. Professori Michael Ovadia muistaa, miten hän joutui ensimmäisen kerran tekemisiin cinnamon kanssa tutkinnossa, jossa kysyttiin ylipapin puhdistusveden aineosia, joista cinnamon on yksi. Tämä antoi hänelle kimmokkeen tutkimiseen, ja aivan oikein, cinnamonilla on ainesosa, joka estää tulehduksia muiden ominaisuuksien ohella. Siksi oli tärkeää, että ylipappi puhdistettiin cinnamolla, koska hän uhritoimitusten yhteydessä joutui paljon tekemisiin kuolleitten eläinten kanssa, missä tartuntavaara on ilmeinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144907
- PA:n talouden pääkirjanpitäjä Yusef al-Tumar valittaa, että PA on joutumassa ahdinkoon käteisrahan puutteen vuoksi, mikä johtuu arabimaitten haluttomuudesta lunastaa suuria lupauksiaan sadoista miljoonista USD. Hän kertoo, että vuonna 2010 PA sai 280 miljoonaa arabimaitten lupaamista 960 miljoonasta USD. Tänä vuonna PA ei ole saanut arabimailta ensimmäisen vuosipuoliskon aikana mitään. PA:n pääministeri kertoi, että vuonna 2010 PA sai tukea 1.2 miljardia USD, ja tänä vuonna summan odotetaan putoavan miljardiin USD. Tärkeimpiä tukijoita ovat USA sekä EU-maat, Saksa, Ranska, Espanja ja Ruotsi sekä Japani, Kanada ja Norja. EU antoi tukea viime vuonna 370 miljoona USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144909
- Toukokuu osoittautui turismin ennätyskuukaudeksi, sillä 268 000 turistia saapui, ja lisäksi 40 000 liikematkalaista; 5 % enemmän kuin vuonna 2010 samaan aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/212694
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalon matkustaa tänään Vatikaaniin neuvottelemaan kirkon maanomistuksista ja rakennuksista sekä niiden veroista Israelille. Vatikaani vaatii Palestiinan valtion perustamista Juudean ja Samarian alueille, joilla sijaitsee lukuisia juutalaisten muistorikkaimpia ja pyhimpiä kohteita. Vatikaani näyttää lukeneen huonosti Raamattunsa, vaikka sillä oletetaan olevan käytössään kaikki mahdolliset käännökset ja tulkinnat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144902

Monday, June 13, 2011

MAANANTAI 13.06.11

1.Egyptiläinen lehti Al-Yom al-Saba raportoi sunnuntaina, että israelilainen henkilö
nimeltään Ilan Goren oli pidätetty Egyptissä hänen hotellihuoneessaan. Häntä syytetään vakoilusta, Egyptin vallankumouksen tulosten mitätöimisyrityksistä kiihottamalla nuoria kopteja ja muita vähemmistöjä vastaan mielenosoituksiin maan tasapainon järkyttämiseksi. Hänen sanotaan olevan Mossadin agentti, hänen hotellihuoneestaan löydettiin salkkumikro ja kolme kännykkää. Hänen pidätystään pidennettiin 15 päivää. Tutkimuksia johtaa Egyptin oikeuskansleri. Hänen kerrotaan tunnustaneen, että tarkoituksena oli 25. tammikuuta alkaneen kapinaliikkeen mitätöiminen. Hänen syytetään saaneen heikkoluonteisia ihmisiä puolelleen, joiden tarkoituksena oli aloittaa mielenosoituksia, kuten Al Ashbua lehti kertoo.
Häntä vastaan nostetut syytteet sisältävät nauhoitettuja keskusteluja ja valokuvia tilanteista, jotka vahvistavat hänen tehtävänsä luonteen, egyptiläiset lehdet kertovat. Tietoja ei ole vahvistettu maan valtalehdissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144878

DEBKAFILE kertoo, että heti pidätyksen jälkeen Israelin vastaisia kirjoituksia alkoi levitä Egyptin lehdistöön. Israelia syytetään maataloustuotteiden myrkyttämisestä yleiseen kulutukseen sopimattomiksi ja entistä Ariel Sharonia Egyptille epäedullisen kaasusopimuksen solmimisesta korruptoituneen presidentti Mubarakin kanssa.
DF arvioi, että koska pidätetyn kuulustelut on annettu tiedusteluministeri kenraali Murad Mufawin ja pääsyyttäjän Hisham Badawin käsiin, maan turvallisuussyyttäjän kytkeminen vakoilusyytteeseen tarkoittaa sitä, että Israelia halutaan mustamaalata vaaralliseksi maan turvallisuudelle. Kolmas asiaan liittyvä henkilö on Egyptin uusi ulkoministeri Nabil Alrabi, joka ei ole kainostellut julkistaessaan radikaalia Israelin vastaista politiikkaansa, jota hän aikoo toteuttaa uudessa virassaan arabiliiton pääsihteerinä.

DF arvioi edelleen, että vakoilusyytös pidätettyine Mossadin agentteineen on huolellisesti suunniteltu juoni, jonka tarkoituksena on valmistella rauhansopimuksen mitätöimistä ja välien asteittaista heikentämistä ilmeisenä tarkoituksena niiden katkaiseminen.
Egyptiläinen Muslimiveljeskunnan delegaation vierailu Gazassa ajoitettiin sopivasti vakoilusyytösten kanssa, ja Israelin hallituksen terävin johto oli joiko poissa maasta tai virittäytynyt juhlatunnelmiin, eikä voinut seurata asiaa tuoreeltaan. Sunnuntaina Netanyahu matkusti neuvonantajiensa kanssa kolmen päivän vierailulle Italiaan taivutellakseen Berlusconin hallitusta vastustamaan PA:n itsenäisyyspyrkimyksiä YK:n päätöksellä. Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman on pääministerin mukana Italiassa, ja puolustusministeri Ehud Barak kiinassa pyrkiessään taivuttamaan Kiinaa PA:n yksipuolisen itsenäisyys-pyrkimyksen vastustajaksi. Kiinan merkitys maailman politiikassa on kasvanut siinä määrin, ettei kansainvälisiä asioita voida enää ratkaista ilman Kiinan mielipidettä. http://www.debka.com/article/21021/
Israel kiistää, että sen agentti olisi Egyptissä kiihottamassa nuorisoa uusin protesteihin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224692

2. PALESTIINALAISTEN yhtenäisyyspyrkimykset ovat joutuneet pahaan välikäteen sen jälkeen, kun Fatahin keskuskomitea nimitti PA:n nykyisen pääministerin Salaam Fayadin yhtenäishallituksen pääministeriehdokkaaksi. Hamasin taholta ilmoitettiin välittömästi, ettei se tule suostumaan tähän, kuten se on vakuuttanut kaiken aikaa. Ihmettelyä herättää se, miksi Abbas ja Fatah nimittivät Fayadin ehdokkaaksi, vaikka hyvin tiesivät Hamasin vastustuksen.
Hamasin ja Fatahin edustajat tapaavat toisensa tiistaina Kairossa selvitelläkseen tätä uutta sovinnon tielle pudonnutta estettä.

HAMASIN korkea virkailija Gazassa Salah Bardaweel totesi, että Salaam Fayad on kuin egyptiläinen khedive, viitaten tällä Egyptin pashaan, jonka khedive-politiikka saattoi maan syvään velkakierteeseen, mikä pakotti pashan myymään Suezin kanavan osuuksia Englannille. Hän sanoo, että Fayadin politiikka vaurioitti samalla tavoin palestiinalaisen kansan sekä turvallisuus- että taloustilannetta.
Edelleen Bardaweel syyttää, että Fayad syyllistyi Hamasin jäsenten ja tukijoitten pidätyksiin Länsirannalla sekä heidän erottamisestaan poliittisista syistä. Hän totesi, ettei Hamas vastusta Fayadin nimitystä vain pääministeriksi vaan mihin tahansa hallituksen ministeriöön, mukaan lukien talousministeriö, mikä on ollut Faydain erikoisala.
Toinen Hamasia ärsyttävä asia on PA:n turvallisuusjoukkojen suorittama Hamasin jäsenten ja kannattajien metsästys Länsirannalla. Näitä asioita on tarkoitus käsitellä Kairon neuvotteluissa, joista ennustetaan vaikeita.
Fayadin toimistosta kerrotaan, ettei Hamasin kielteinen kanta hänen ehdokkuuteensa pääministeriksi ole lopullinen ja uskovat, että kompromissi löydetään. http://www.haaretz.com/news/international/palestinian-unity-in-peril-as-hamas-rejects-fatah-s-fayyad-as-pm-1.367233
Aikoinaan Gazan vahvana miehenä pidetty Mohammed Dahlan potkaistiin ulos Fatahin johdosta ja jäsenyydestä. Häntä syytetään rikollisista liiketoimista sekä Abbasin aseman horjuttamisesta, eli suomeksi sanottuna hänet tuomitaan Abbasin poliittisena kilpailijana. Fatahin keskuskomitea teki päätöksen asiassa lauantaina Ramallahissa ja julkisti sen sunnuntai-iltana. Dahlan on aiemmin syyttänyt Abbasin liikemiespoikia korruptiosta ja isänsä aseman hyödyntämisestä liiketoimissaan, mikä on aivan tavallista arabimaailmassa.
Fatahin päätöksen uskotaan vaikeuttavan entisestään Fatahin ja Hamasin yhtenäisyys-pyrkimyksiä ja yhtenäishallituksen muodostamista. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/fatah-expels-former-strongman-accused-of-illicit-financial-dealings-1.367329

3. SYYRIAN ARMEIJA otti uutislähteiden mukaan Jisr al-Shughourin kaupungin valvontaansa. Kaupungin miehittäminen uskottiin Bashar Assadin veljen Maher Assadin johtamalle neljännelle prikaatille, jota pidetään presidentille uskollisten joukkojen uskollisimmaksi. Armeija sotilaat kootaan yleisesti maan vähävaraisten ja maanviljelijöitten parista, mutta neljän prikaati on eliittijoukko. Sen koulutus ja aseistus on erikoisluokkaa ja sotilaille ja upseereille maksetaan heidän asemansa edellyttämä korvaus. Syyrian armeijan yksi pahimpia ongelmia on varojen niukkuus, mitä pahensi Syyrian armeijan vetäytyminen Berkaan laaksosta, josta sotilaitten palkat saatiin runsaista huumeviljelmistä.

SILMINNÄKIJÄT, joista osa onnistui pakenemaan, mutta seurasivat hyökkäystä ympäröiviltä vuorilta, kertovat kaupungin joutuneen armottoman tykistö- ja raskaitten aseitten tulituksen kohteeksi, mitä täydensivät parisataa panssaria eri puolilla kaupunkia sekä helikopterit ja lentokoneet konetuliaseineen.
Turkin puolelle päässeet kertovat sotilaitten siviilejä kohtaan harjoittamista julmuuksista. Jotkut armeijasta karanneet sotilaat ja upseerit kertovat mieluummin karanneensa joukoistaan kuin osallistuvansa noihin julmuuksiin, varsinkin, kun selvisi, että he joutuisivat osallistumaan hyökkäykseen kotikaupunkiaan ja perheensä jäseniä vastaan.
Turkin puolella on yli 5000 pakolaista teltoissa asuen, mutta rajan takana on yli 10 000 suojaa etsivää syyrialaista. He ovat asettuneet asumaan sinne odottaen Syyrian armeijan toimenpiteitä ollen valmiina ryntäämään Turkin puolelle. Syyrian armeijan sanotaan alkaneen valmistelut Turkin vastaisen rajansa vahvistamista, mikä ennustaa pakenemisen loppumista.

SYYRIAN armeijan taholta kerrotaan, että joukkohaudoista on löydetty surmattuja viranomaisia, sotilaita ja poliiseja, jotka oli haudattu virkapuvuissaan. Armeija kertoi myös poliisiaseman ja oikeustalon polttamisesta, mutta suurin tuho kaupungissa aiheutui armeijan raskaitten aseitten armottomasta tulesta. Jos Syyria sallii ulkomaisten journalistien pääsyn maahan, ehkä tämäkin Jisr al-Shughourin kaupunkia ja sen asukkaita kohdannut tuho saadaan maailman tietoisuuteen. Muussa tapauksessa Syyria lakaisee raskauttavat tiedot ja todisteet pois ilman jälkipuheita, kuten on tapahtunut ennenkin. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=224717

4. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Erdogan voitti Turkin vaalit ja voi jatkaa kolmannelle pääministerikaudelleen, joskin pienemmällä parlamentti-edustuksella. Hänen AKP puolueensa sai niukasti yli 50 % äänistä, mutta ei ehdotonta enemmistöä, jota Erdogan toivoi voidakseen muuttaa maan perustuslakia ilman toisten puolueitten tukea. Tarkkailijat ovat seuranneet ymmällä Turkin ulkopolitiikkaa arabikevään tiimellyksissä, sillä aktiivisesti uutta Mesopotamian ja Turkin maitten liittoa ajanut Turkki on ollut kovin hiljaa, mihin vaikuttanevat Syyrian ja Irakin levottomuudet ja Iranin korkeimman hallinnollisen ja uskonnollisen johdon keskeiset välien selvittelyt. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224749
- Amerikan maitten organisaation (OAS) kokoukseen osallistunut apulaisulkoministeri Danny Ayalon kertoi sunnuntaina, että useimmat PA:n itsenäistymishaaveisiin antautuneet Etelä Amerikan maat ovat alkaneet harkita päätöstensä mielekkyyttä. ”Me todella pysäytimme PA:n aloittaman PR-kampanjan Latinalaisessa Amerikassa”, kertoo El Salvadorista palannut Ayalon. Hän aloitti matkansa Meksikossa, ja jatkoi Brasiliaan ja Argentiinaan, jotka ovat olleet PA:n haavekuvien polttopisteessä potentiaalisia tukijoina, ja myös vaikutusvaltaisimpia maita. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=224707
- Puolustusministeri Ehud Barak pääsee taas mielipuuhaansa Kiinasta palttuaan. Hän johtaa Migronin osaksi rakenteilla olevien talojen tuhoamisen valtion annettua suostumisensa asiasta korkeimman oikeuden päätöksen toteuttamiseksi. Migronin juutalaisyhteisö on 5 km Jerusalemista pohjoiseen. Valtio ja Migron sopivat 2008, että Migronissa asuvat perheet muuttavat läheiseen Adamin yhteisöön vapaaehtoisesti, mutta sitä ei ole toteutettu. Heidän talonsa ovat pysyväistä asumista varten rakennetut ja varustetut, ja maapohja olisi ollut helposti muutettavissa valtion maaksi. Vain politiikka, joka Israelissa on edelleen vahvasti vasemmistoviritteinen, estää järkevien päätösten tekemistä niin päivän selvissä asioissa kuin tämä. Israelin tulisi pidättyä juutalaisyhteisöjen tuhoamisesta, kunnes löydetään poliittinen ratkaisu tilanteeseen. Tämän kaltainen lyhytnäköinen politiikkaa heikentää Israelin asemaa ja vahvistaa PA:n uskoa Israelin tuhoamiseksi, jos painostusta jatketaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=224718
- Israelin pankin pääjohtaja Stanley Fisher heitti asiaa haudottuaan hattunsa kehään ollakseen mukana kansainvälisen talousrahaston (IMF) pääjohtajaa valittaessa. Hänellä on kaksi muuta kilpailijaa, Ranskan talousministeri Christine Lagarde ja Meksikon keskuspankkiiri Agustin Carstens. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=224752
- Jordanian kuningas Abdulah II lupaa nopeita uudistuksia maassaan. Parlamentin valitsemat puolueet saavat muodostaa maan hallituksen, eikä enää kuninkaan valitsemana, kuten nykyään. Myös parlamentin valitsemisperusteita muutetaan siten, ettei millään puolueella ole erikoisasemaa toisiin nähden. Nykyinen laki suosii kuningasta kannattavia. Varsinkin maan suurin poliittinen ryhmittymä Muslimi-veljeskunta valittaa poliittisen vapauden heikentymisestä arabikevään aikana. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224747
- Palestiinalaiset haluavat muodostaa maailmanlaajuisen ihmisketjun itsenäisyytensä ajamiseksi. He ovat laatineet listan maista ja kohteista, joissa tällaisia ketjuja kehotetaan muodostamaan. Nuorisoryhmä, joka idean kehitteli, ajaa asiaansa Facebookin kautta, josta on tullut PA:n propagandaväline, kuten se palveli arabikevään aloittaneita ryhmiä ja mielenosoituskehotuksia Israelin rajoille Libanonia ja Syyriaa vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144889

Sunday, June 12, 2011

SUNNUNTAI 12.06.11

1. BASHAR ASSADIN joukkojen turvautuessa yhä raaempiin menetelmiin kansalaisiaan vastaan maan luoteisosassa, jonne hallituksen sotilaitten tukahduttamistoimet ovat nyt keskittyneet, tuhansia siviilejä pakenee Turkin puolelle peläten joutuvansa sodan jalkoihin ja vastaamaan osallistumisestaan mielenosoituksiin.
Eilen iltaan mennessä ilmoitettiin, että noin 4.300 siviiliä oli paennut Turkin puolelle, mutta tuhansia muita odottaa rajalla. Turkin punainen kuunsirppi sanoi valmistelevansa pakolaisleirin pystyttämistä Syyrian puolelle. Turkin viranomaiset ovat suhtautuneet esimerkillisen myönteisesti heidän alueelleen tulviviin ihmisiin, joiden joukossa on myös armeijasta karanneita sotilaita. Turkin viranomaiset välttävät käyttämästä heistä sanontaa ”pakolainen” tai ”turvapaikkaa hakeva”.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan kehotti Assadia huomioimaan kansansa vaatimukset ja kutsui Syyrian armeijan toimia julmiksi.

Syyrialaiset aktivistit kertoivat, että siviilien pako jatkui lauantaina, ja että armeijan sotilaat surmasivat 36 siviiliä. Armeijan taholta tarjotaan selitystä, että sotilaat ja panssarit lähetettiin maan luoteisosiin asukkaitten pyynnöstä suojelemaan heitä aseellisilta jengeiltä.
Useat raportit kertoivat, että armeija käyttää yhä enemmän helikoptereita ja konekivääreitä mielenosoittajia vastaan. Eräästä tällaisesta tapahtumasta kertoi aktivisti CNN:n toimittajalle, Siinä helikopterit avasivat tulen konekivääreineen tuhansia mielenosoittajia vastaan, jotka olivat osallistuneet perjantain rukoustilaisuuteen Maaret al-Nouman kaupungissa. Tuhannet protestoijat olivat hajottaneet valtion turvallisuusupseerit, sytyttäneet tuleen paikallisen poliisiaseman ja oikeustalon, kertoo AP.

JISR AL-SHUGHOURIN kaupungin aktivistit sanovat odottavansa, että armeija aloittaa täysimittaisen hyökkäyksen kaupunkiin. Armeijan sotilaat ja tankit ovat saartaneet kaupungin. Al-Jazeera kertoo, että armeijan sotilaat miehittivät kyliä tankeillaan ja käyttivät raskaita aseita asukkaista vastaan, jotka pakenivat turvaan vuorille.
Armeijan taholta selitetään, että aseelliset jengit olivat liittoutuneet ulkomaisten journalistien kanssa toimittaen heille vääristeltyjä videoita.

Mielenosoittajat ja aktivistit ovat Syyriassa kääntyneet Venäjää ja Kiinaa vastaan polttaen niiden lipuja ja huudelleen niiden vastaisia iskulauseita siksi, että ne ovat estäneet Bashar Assadin tuomitsevan päätöslauselman laatimista YK:n turvallisuusneuvostossa.
Asiantuntijat eivät osaa sanoa, onko Bashar Assadin kansan alitusoperaatio voittamassa, vaikka armeijan panssarit valvovat kaupunkeja, joissa mielenosoitukset ovat olleet laajimmat.
Kukaan ei myöskään voi sanoa, miten pakolaisongelma ratkaistaan. Pakolaisten suuri ja kasvava määrä tulee aiheuttamaan Turkille päänsärkyä, jota se on aina pelännyt.
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=224535

Syyrian armeijasta karanneet kertovat mielettömästä julmuudesta aseettomia siviilejä vastaan. Tunkeutuessaan koteihin sotilaita käskettiin ampumaan kaikkea, mikä liikkuu. Perheen äidit raiskattiin puolisonsa ja lastensa edessä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224616

2. IRAN ostelee ulkomaisia pankkeja ja rahanvaihtotoimistoja pystyäkseen siirtämään varoja ulkomaille tilatuista tavaroista. Asiaa koskeva raportti jätettiin turvallisuusneuvoston nimittämän asiantuntijapaneelin toimesta turvallisuusneuvostolle 3 viikkoa sitten.
Varat lähetetään Iranista valuutanvaihtotoimistoon, jossa ne vaihdetaan dollareiksi tai euroiksi. Ne siirretään Dubaihin pankkiin, josta maksut siirretään tavaran toimittajan tai valmistajan pankkiin ilman, että niillä on mitään tietoa laittomista liiketoimista.

Asiantuntijat varoittivat, että Iran pyrkii rakentamaan taloudellisen infrastruktuurin, jonka avulla se pystyy jatkamaan ydinsuunnitelmansa ja ohjustensa kehittelytyötä.
Voidakseen kuljettaa tilaamiaan tavaroita Iran on ostanut joukon rahtialuksia, joiden omistaja on Iranin laivanvarustamo IRISL. Peitelläkseen salakähmäistä toimintaansa laivojen nimet muutetaan länsimaisiksi ja purjehtivat useiden neutraalien maitten lipun alla. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=224589

3. UUTISOTSIKOITA
- Puolustusministeri Ehud Barak lentää Kiinaan selvitelläkseen huhuja, joiden mukaan Kiina avustaa Irania. Kiinan ja Israelin aikoinaan suotuisasti alkaneet kauppasuhteet kärsivät pahoja takaiskuja USA:n vastustuksen vuoksi, mutta niitä lämmitellään uudelleen. (JP)
- Poliisi nousi ensimmäistä kertaa kahdeksaan kuukauteen Temppelivuorelle lopettaakseen kivien heittelyn sieltä. Poliisi teki rynnäkön Al-Aksa moskeijasta tulevien arabien joukkoon niiden alkaessa kivittää Länsimuurilla rukoilevia Mughrabi-portin läheltä. Kolme arabinuorta pidätettiin, mutta kukaan ei loukkaantunut. Poliisi on valikoivasti asettanut rajoituksia vuorelle nouseville arabeille. (JP)
- Obaman hallitus odottaa, että Netanyahu hyväksyy USA:n laatiman rauhan-keskustelujen raamit sen jälkeen, kun PA sanoo hyväksyneensä ne. Mikä osa Hamasilla on näissä keskusteluissa on täysin epävarmaa, eikä Netanyahu halua keskustella hallituksen kanssa, jossa Hamas on osallinen. PA:n johto ilkkuu, että jos USA estää sen esityksen Palestiinan valtiosta turvallisuusneuvostossa, PA tulee esittämään YK:n yleiskokouksessa valtiota YK:n 1947 esittämillä rajoilla. (JP)
- Abbas sulki useita Mohammed Dahlania tukevia Fatahin perustamia web-sivuja. Abbas myös esittää, että PA:n uudeksi pääministeriksi valitaan Salaam Fayad, vaikka Hamas on toistuvasti ilmoittanut vastustavansa sitä. (JP)
- Euroopan juutalaiskongressi (EJC) laati kirjelmän, jossa se kehottaa valtioita äänestämään Palestiinan valtion perustamista vastaan YK:ssa. Kirjelmä lähetettiin Euroopan maitten pää- ja ulkoministereille. (JP)
- Iran valmistelee ydinaseitten levittämisen estävää konferenssia, jossa tullaan keskittymään Israelin väitettyihin ydinaseisiin. Saksalainen uutistoimisto DPA kertoi asiasta lainaten Iranin virallista uutistoimistoa lauantaina. (JP)
- Turkin nykyisen pääministerin Recer Tayyip Erdoganin uskotaan saavuttavan tarvittavan äänimäärän voidakseen jatkaa aloittamaansa uudistuspolitiikkaa ja Kemal Atatyrkin laatiman perustuslain uusimiseksi siten, että armeijan rooli erotuomarina poistetaan tai ainakin minimoidaan. (JP)
- Taistelut Jemenissä jatkuvat verisinä hallituksen ja Al-Qaidan joukkojen välillä. Kolmenkymmenen ihmisen raportoidaan saaneen surmansa taisteluissa. (JP)
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lupasi poistaa ns. kunniamurhat alueiltaan, mutta tarkkailijat kertovat, ettei hän ole tehnyt tarpeeksi sen poistamiseksi. http://www.haaretz.com/print-edition/features/is-the-palestinian-authority-doing-enough-to-stop-honor-killings-1.367175
- Somalipoliisi surmasi tiesululla miehen, jonka merkityksestä hänellä ei ollut aavistustakaan. Mies oli Fazul Abdullah Mohammed, joka suunnitteli iskun israelilaiseen hotelliin 2002 Nairobissa. Hän johti al-Qaidan Itä-Afrikan osastoa. Hänen uskotaan pelanneen ratkaisevaa roolia 1998 Nairobin ja Dar es Salaamin lähetystöihin tehdyissä itsemurhaiskuissa, jotka surmasivat 240 ihmistä. http://www.haaretz.com/news/international/somali-police-kill-suspected-al-qaida-mastermind-of-attack-on-israeli-hotel-in-africa-1.367121